Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Omat virheet vainoavat jokaista – mitä tapahtuisi, jos uskaltaisimme puhua niistä ääneen?

Lujasti lempeä
 
Lujasti lempeä: Miten päästä eroon vallan ottaneesta katkeruudesta?
Lujasti lempeä: Miten päästä eroon vallan ottaneesta katkeruudesta?
Lujasti lempeä -blogin kirjoittaja, psykoterapeutti Maaret Kallio vastaa lukijoiden kysymyksiin rakkaudesta ja parisuhteesta.

Heti alas istuuduttuani huomioni kiinnittyy bussin toisessa päässä matkustavaan naiseen. Hänen kasvonsa ovat jotenkin tutut, mutta en saa mieleeni, kuka hän on. Ajatus katkeaa, kun mieli alkaa täyttyä omista murheistani. Miten voisin päästä niiden kanssa viisaammin eteenpäin? Mitäköhän nuo muut täällä ajattelisivat, jos tietäisivät, mitä pääni sisällä murehdin?

Kesken mustien ajatusten muisti palautuu. Muistan naapurista kuuluneet karmivat äänet 20 vuoden takaa. Nainen itki lohduttomasti ja mies mitä ilmeisemmin löi. Ja mikä pelottavinta: perheen lapsista ei kuulunut pihaustakaan.

Seuraavana päivänä nainen tuli minua vastaan rappukäytävässä, pää alas painettuna, eikä tervehtinyt. En minäkään. Hävetti. Olin vasta juuri omilleni muuttanut nuori, enkä uskaltanut illan pimeinä tunteina puuttua naapurikodin ääniin.

Tänään uskaltaisin. Katson naisen kasvoja uudelleen. Mitenköhän sinä tänään voit, kahdenkymmenen vuoden jälkeen? Vieläkö sinä joudut ottamaan lyöntejä vastaan omassa kodissasi? Miten lapsesi kasvoivat? Muistatko sinä minut, joka vaikenin, vaikka olisin voinut auttaa?

Katseeni kulkee ihmisestä toiseen. Tyylikäs mies tuijottaa ruutua, vastaa sähköposteihin kulmat kurtussa. Hän voisi olla se, joka kirjoitti minulle työskentelevänsä suuren yhtiön johdossa, mutta tukehtuvansa kulissiensa takana omaan ahdistukseensa.

Miehen vieressä istuu nuorempi nainen, jonka silmien alla on tummat varjot. Hän voisi olla se, joka koki neljännen keskenmenonsa. Kolmas matkustaja ei ole ehkä vieläkään kertonut puolisolleen uskottomuudestaan – tapahtumasta, jonka haluaisi unohtaa, mutta joka ei jätä hänen mieltään rauhaan.

Kun käännyn katsomaan bussin ikkunasta ulos, palaan omien murheideni ja virheideni äärelle. Kipu kiirii meidän jokaisen kannoilla, ja virheet vainoavat kaikkia. Entä jos nuo muut tietäisivät? Entä jos me kaikki tietäisimme? Miten silloin kohtelisimme toisiamme? Miten silloin katsoisimme itseämme?

Minäkö yksin murheineni, virheineni? Tässä maailmassa, edes tässä bussissa?

Haluatko lukea koko artikkelin?

Maaret Kallio

Maaret Kallio pyrkii ensisijaisesti olemaan ihminen ja vasta sitten ihmisiksi. Lisäksi hän on psykoterapeutti, kouluttaja ja tietokirjailija, joka ei lakkaa ihmettelemästä ihmismieltä.

Kysy Maaretilta

Psykoterapeutti Maaret Kallio vastaa lukijakysymyksiin Lujasti lempeä -blogin video-osuudessa. Mitä sinä haluaisit kysyä rakkaudesta ja parisuhteesta?

Kysymyslomakkeeseen

Lujasti lempeä

Maaret Kallion vieraana HSTV:ssä Jani Toivola: ”Vihapuhe on pelottavaa eikä sitä pidä vähätellä”

Julkaistu: 16.3. 10:32

Omat virheet vainoavat jokaista – mitä tapahtuisi, jos uskaltaisimme puhua niistä ääneen?

Julkaistu: 2.3. 12:25

Lapsuuden ”Syömään!”-huutoa kuulee yhä harvemmin – pitäisikö huomion siirtyä kaloreista ja ruoka­hifistelystä kohtaamiseen?

Päivitetty: 24.2. 14:35

Se, mikä ei tapa, voi rikkoa rajusti

Julkaistu: 12.2. 6:07

Lujasti lempeä -blogin Maaret Kallio aloittaa uuden keskustelu­ohjelman HSTV:ssä

Julkaistu: 10.2. 14:40

Ehkä nalkuttava vaimo onkin ennen kaikkea yksinäinen puoliso?

Julkaistu: 1.2. 9:15

Yllätystieto: Kaikkea ei voi saada

Julkaistu: 21.1. 8:27

Varo pikatyydytyksen houkuttelevaa ansaa

Julkaistu: 31.12.2015

Mikään ei ole nyt arvokkaampaa kuin aika

Julkaistu: 21.12.2015

Mitä sinä sanot, kun kuulet seksuaalisesta väkivallasta?

Julkaistu: 10.12.2015

Herkkyys ei ole valuvika

Julkaistu: 30.11.2015

Vanhempi, älä katoa kännykkään

Julkaistu: 18.11.2015

Jokaiseen suomalaiseen sukutarinaan kuuluu alkoholi

Julkaistu: 9.11.2015