Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ulkopuolelta on helppo antaa neuvoja – älä anna muiden määritellä itseäsi

Lujasti lempeä
 
Lujasti lempeä -keskusteluohjelma: Miten vihapuhe vaikuttaa sen kohteeseen?
Lujasti lempeä -keskusteluohjelma: Miten vihapuhe vaikuttaa sen kohteeseen?
Kun mielipiteitä, kehuja, kommentteja tai haukkuja sataa kaatamalla, on vaarassa kadota itsekin itseltään. Erityisesti julkista työtä tekevä on jatkuvan palautesuman ja jopa vihapuheen kohde. Siksi kansanedustaja Jani Toivola tarkistaa suuntaansa tasaisin väliajoin ja ankkuroi itseään omiin arvoihinsa. Maaret Kallio ja Jani Toivola etsivät julkisen ja yksityisen minän rajoja sekä pohtivat oman näkökulman säilyttämisen merkitystä.

Olen pyytänyt haastatteluaikaa artisti Antti Tuiskulta, mutta tapaamisemme jälkeen uskon viettäneeni kahvilassa enemmän aikaa Antti Tapanin kanssa. Vaikka heissä on paljon samaa, heidät on olennaista myös erottaa toisistaan. Siinä missä Antti Tuisku on se, jonka koko Suomi tuntee, Antti Tapani on koko pelin henki.

Lähdetään liikkeelle mielipiteistä. Niitähän Antti Tuiskusta riittää – siitäkin huolimatta, että hän on pitkälti varjellut yksityisyyttään ja ollut julkisuudessa esillä ammattinsa vuoksi. Jonkun mielestä Antti Tuisku on mieletön supertyyppi, yli-ihana laulaja ja huikea tanssija. Toisen mielestä hän vetelee alta riman, ja nopea suunnanvaihto olisi välttämätöntä.

Juuri mielipiteiden vuoksi Antti Tapani haluaa ottaa viisasta välimatkaa artisti Tuiskuun. Kun kohina ympärillä on suuri, yleisöä riittää jonoksi saakka ja mielipiteiden määrä on loputon, on käännyttävä yhä enemmän ydintä kohti. Sillä menestyksessäkään yleisö ei voi määrätä tahtia. Se on tehtävä itse, jotta vastoinkäymisten kohdalla on ankkuri, johon tukeutua.

Jokaisella meistä on yleisönsä ja jokaisella yleisöllä mielipiteensä. Koulukavereina, kollegoina, sukulaisina ja ystävinä näemme toisemme aina omien uskomustemme, pelkojemme ja ajatustemme lävitse. Ulkopuolelta on aina valtavan helppoa tietää paremmin, neuvoa suuntaa tietävämmin ja osata tunteet taitavammin.

Mielipiteiden kirjoa ei voi eikä pidäkään kontrolloida. Muiden peilaukset meistä kertovat aina vähintäänkin yhtä paljon kertojasta itsestään kuin niiden kohteesta. Muut näkevät meissä mitä tahtovat, mutta vain harva tuntee meidät todella.

Ja mitä enemmän on katsojia, sitä enemmän on myös mielipiteitä.

Toisten mielipiteiden varauksettomassa vastaanottamisessa on vaaransa. Jos lähtee kumartamaan aplodien perässä tai sinkoilemaan haukkujen haavoittamana, hukkaa nopeasti oman äänensä. Toisten mielipiteitä ei voi kontrolloida, mutta itseään täytyy voida syvästi katsoa peilistä. Siksi on aina uudelleen palattava itseensä: Mihin minä sitouduin? Mitä minä haluan ajaa? Mikä minulle on tärkeää ja arvokasta, vaikkei se muille olekaan? Minkä minä tiedän aidoksi, vaikka tulisin miten peilatuksi?

Jatkuvan palautesuman äärellä työskentelevä toimittaja Tuomas Enbuske kertoo pyrkivänsä siihen, ettei anna hyvän eikä huonon palautteen vaikuttaa itseensä. Samaa sanoo Antti Tapani Tuisku: ”Pitää itse liidata omaa päätään ja omaa ajatustaan.”

Vaikka olisi sirkuksen suurin tähti ja kommenttien ehtymätön kohde, on palattava aina uudelleen siihen, kuka omasta mielestään on ja minkä suunnan valitsee. Jos ei pysyttele uskollisena itselleen, tulee kadottaneeksi koko ytimen. Mitä vankemmassa suhteessa on omaan itseensä, sitä paremmin voi olla suhteessa myös yleisöönsä: ei sen armoilla, muttei siitä välittämättäkään.

Maaret Kallio

Maaret Kallio pyrkii ensisijaisesti olemaan ihminen ja vasta sitten ihmisiksi. Lisäksi hän on psykoterapeutti, kouluttaja ja tietokirjailija, joka ei lakkaa ihmettelemästä ihmismieltä.

Kysy Maaretilta

Psykoterapeutti Maaret Kallio vastaa lukijakysymyksiin Lujasti lempeä -blogin video-osuudessa. Mitä sinä haluaisit kysyä rakkaudesta ja parisuhteesta?

Kysymyslomakkeeseen

Lujasti lempeä

Vaalimme uhrautuvaa vanhemmuutta – vaikka se opettaa lapselle, ettei itsellä ole väliä

Julkaistu: 23.3. 6:00

Ulkopuolelta on helppo antaa neuvoja – älä anna muiden määritellä itseäsi

Julkaistu: 17.3. 9:31

Maaret Kallion vieraana HSTV:ssä Jani Toivola: ”Vihapuhe on pelottavaa eikä sitä pidä vähätellä”

Julkaistu: 16.3. 10:32

Omat virheet vainoavat jokaista – mitä tapahtuisi, jos uskaltaisimme puhua niistä ääneen?

Julkaistu: 2.3. 12:25

Lapsuuden ”Syömään!”-huutoa kuulee yhä harvemmin – pitäisikö huomion siirtyä kaloreista ja ruoka­hifistelystä kohtaamiseen?

Päivitetty: 24.2. 14:35

Se, mikä ei tapa, voi rikkoa rajusti

Julkaistu: 12.2. 6:07

Lujasti lempeä -blogin Maaret Kallio aloittaa uuden keskustelu­ohjelman HSTV:ssä

Julkaistu: 10.2. 14:40

Ehkä nalkuttava vaimo onkin ennen kaikkea yksinäinen puoliso?

Julkaistu: 1.2. 9:15

Yllätystieto: Kaikkea ei voi saada

Julkaistu: 21.1. 8:27

Varo pikatyydytyksen houkuttelevaa ansaa

Julkaistu: 31.12.2015

Mikään ei ole nyt arvokkaampaa kuin aika

Julkaistu: 21.12.2015

Mitä sinä sanot, kun kuulet seksuaalisesta väkivallasta?

Julkaistu: 10.12.2015

Herkkyys ei ole valuvika

Julkaistu: 30.11.2015

Vanhempi, älä katoa kännykkään

Julkaistu: 18.11.2015

Jokaiseen suomalaiseen sukutarinaan kuuluu alkoholi

Julkaistu: 9.11.2015