Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vaalimme uhrautuvaa vanhemmuutta – vaikka se opettaa lapselle, ettei itsellä ole väliä

Lujasti lempeä
 
Maaret Kallio
Kirjoittaja on psykoterapeutti, kouluttaja ja tietokirjailija.

Voimakas syyllisyys heräsi välittömästi, kun lapseni kerhotäti aikoinaan lausui sanansa: ”Huomasin, että kirjoitat kolumneja paikallislehteen,” hän aloitti. ”Sen kyllä huomaa sinusta.”

Apua. Huono äiti. Kahden lapsen kanssa hoitovapaalla ja kirjoittelee kolumneja. Ei kai yhdelläkään kunnon äidillä ole sellaiseen oikeasti aikaa?

Myhistelin takaisin ja olin aloittamassa selittelyä siitä, miten kirjoittaminen on aina ollut minulle tärkeää – jo paljon ennen vanhemmuutta.

”Sen meinaan huomaa, kun vanhemmalla on jotain omaakin. Ne vanhemmat ovat jotenkin pirteämpiä ja elinvoimaisempia”, kerhon lastentarhanopettaja jatkoi.

Kehu! Se olikin kehu!

Hyvän vanhemmuuden myyttiin liittyy uhrautuvuus. Ajatus siitä, että rakastava vanhempi altistaa koko elämänsä, itsensä ja minuutensa lapsille. Kaikkeni teille annoin -tyyli on varsin heikko vanhemmuuden ohjenuora. Itsestään varastava vanhempi tulee varastaneeksi lapsiltaankin.

Tavat, joilla toistuvasti kohtaamme lapsiamme, vaikuttavat heihin peruuttamattomasti. Saamamme hoivan laatu sisäistyy meihin tavaksi kohdata itsemme myöhemminkin elämässä. Lisäksi lapsi samaistuu myös siihen, millaisessa suhteessa vanhempi on itseensä. Vanhempi, joka ei arvosta omia rajojaan, piittaa omasta hyvinvoinnistaan tai välitä omista tunteistaan, opettaa, ettei itsellä ole väliä.

Psykoterapiatyössä ja hyvässä vanhemmuudessa on paljon samaa. Molemmissa keskiössä on taito olla välittävässä suhteessa, omien rajojen asettaminen ja arvostavan minä-suhteen mallintaminen. Viestin ydin on kaksisuuntainen: sinulla on suuresti väliä – mutta niin on minullakin. Superihminen ei tarvitse olla, mutta kohtuullisesti hyvinvoiva kuitenkin. Olennaisinta ei ole se, miltä asiat näyttävät, vaan se, miltä ne tuntuvat.

Moni vanhempi on ajautunut tilanteeseen, jossa itsestä huolehtiminen on jäänyt vuosien ajaksi prioriteettien peräsijoille. Väsymys ja kuormitus ovat niin suuria, ettei omasta hyvinvoinnistaan enää edes jaksa huolehtia. Silloin omaa aikaa otetaan tavoilla, jotka eivät lataa vanhempaa eivätkä edesauta lasta. Someen katoaminen, alkoholin kittailu tai suklaalevyn lohtusyönti eivät ole hyvinvoinnin hoitamista vaan ahdistuksen nielemistä.

Kun lapsi voi huonosti, olisi katse käännettävä lapsen lisäksi askel ylemmäksi: Miten vanhempi voi?

Kun vanhempana pohdit oman arvosi merkitystä, palaa myös vuosikausia taaemmaksi. Mitä sinun vanhempasi merkitsivät itse itselleen?

Vanhemmallakin on väliä. Happinaamari on aina laitettava ensin itselleen. Jos vanhemman happi loppuu, jää lapsikin vähälle turvalle.

Maaret Kallio

Maaret Kallio pyrkii ensisijaisesti olemaan ihminen ja vasta sitten ihmisiksi. Lisäksi hän on psykoterapeutti, kouluttaja ja tietokirjailija, joka ei lakkaa ihmettelemästä ihmismieltä.

Kysy Maaretilta

Psykoterapeutti Maaret Kallio vastaa lukijakysymyksiin Lujasti lempeä -blogin video-osuudessa. Mitä sinä haluaisit kysyä rakkaudesta ja parisuhteesta?

Kysymyslomakkeeseen

Lujasti lempeä

Lapsettomuus tekee kipeää – silti ajattelemme, että aihetta voi kommentoida miten haluaa

Julkaistu: 6.4. 10:05

Vaalimme uhrautuvaa vanhemmuutta – vaikka se opettaa lapselle, ettei itsellä ole väliä

Julkaistu: 23.3. 6:00

Ulkopuolelta on helppo antaa neuvoja – älä anna muiden määritellä itseäsi

Julkaistu: 17.3. 9:31

Maaret Kallion vieraana HSTV:ssä Jani Toivola: ”Vihapuhe on pelottavaa eikä sitä pidä vähätellä”

Julkaistu: 16.3. 10:32

Omat virheet vainoavat jokaista – mitä tapahtuisi, jos uskaltaisimme puhua niistä ääneen?

Julkaistu: 2.3. 12:25

Lapsuuden ”Syömään!”-huutoa kuulee yhä harvemmin – pitäisikö huomion siirtyä kaloreista ja ruoka­hifistelystä kohtaamiseen?

Päivitetty: 24.2. 14:35

Se, mikä ei tapa, voi rikkoa rajusti

Julkaistu: 12.2. 6:07

Lujasti lempeä -blogin Maaret Kallio aloittaa uuden keskustelu­ohjelman HSTV:ssä

Julkaistu: 10.2. 14:40

Ehkä nalkuttava vaimo onkin ennen kaikkea yksinäinen puoliso?

Julkaistu: 1.2. 9:15

Yllätystieto: Kaikkea ei voi saada

Julkaistu: 21.1. 8:27

Varo pikatyydytyksen houkuttelevaa ansaa

Julkaistu: 31.12.2015

Mikään ei ole nyt arvokkaampaa kuin aika

Julkaistu: 21.12.2015

Mitä sinä sanot, kun kuulet seksuaalisesta väkivallasta?

Julkaistu: 10.12.2015

Herkkyys ei ole valuvika

Julkaistu: 30.11.2015

Vanhempi, älä katoa kännykkään

Julkaistu: 18.11.2015

Jokaiseen suomalaiseen sukutarinaan kuuluu alkoholi

Julkaistu: 9.11.2015