Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lapsettomuus tekee kipeää – silti ajattelemme, että aihetta voi kommentoida miten haluaa

Lujasti lempeä
 
Lujasti lempeä: Miten lapsettomuus vaikuttaa parisuhteen seksuaalisuuteen?
Lujasti lempeä: Miten lapsettomuus vaikuttaa parisuhteen seksuaalisuuteen?
Lujasti lempeä -blogin kirjoittaja, psykoterapeutti Maaret Kallio vastaa nyt lukijoiden kysymyksiin rakkaudesta ja parisuhteesta.

Ette ole sitten lasta ollenkaan miettineet? Kyllä kannattaisi jo, ennen kuin ikä alkaa painaa päälle! Ja jos tekniikkaopastusta kaipaatte, niin täältä pesee! Vai eikö niitä kuulu? Kannattaisi lopettaa tuollainen stressaaminen, rentoutuisitte vähän, niin kyllä se siitä onnistuisi. Tai olisitte vähemmän urakeskeisiä. Painoakin on liikaa, sitä pitäisi kyllä vähentää. Ja viimeistään kun hankkii koiran, niin johan alkaa lapsenteko lykästää!

Vaikka joka viides suomalainen pari kohtaa jossain elämänvaiheessa tahatonta lapsettomuutta, unohtuu monelta edelleen, ettei lapsia tehdä, vaan niitä saadaan. Jokainen uusi elämä on ihme. Lapsenkaipuuta eivät kohtaa vain parit, vaan myös yksinelävät, joiden syli huutaa tyhjyyttä. Lapsettomuus on useimmiten salaisuus, joka pysyttelee visusti kaapissa. Suru korventaa hiljaa sisältä, mutta häpeä estää puhumasta. Miten surra jotain, mitä ei ole ollut olemassakaan? Miten työstää menetystä asiasta, jota ei koskaan edes saanut?

Toiset eivät usein tee puhumista ainakaan helpommaksi. Jos omat pienokaiset ovat saaneet alkunsa pelkästä ajatuksesta, on osan vaikea muistaa, että toisen maailmassa lapsettomuus voi olla arkinen totuus. Lapsettomuudesta kärsivä saa usein kuulla neuvoja, ratkaisuja ja kohtuuttomia kysymyksiä vastauksineen. Silloin ihmisen intiimistä ja kipeästä kriisistä tehdään kohde, jota voi kolkosti kommentoida kuka tahansa, osana kevyttä small talkia.

Lapsettomuuden kipu on usein kriisi, joka eristää muista ihmisistä. Eristäminen voi tapahtua ulkopuolelta, kun yhteiskunta keskittyy perhekeskeiseen näkökulmaan ja läheisten kutsut perhejuhliin jäävät saapumatta. Sekä täydellinen hiljaisuus että toisen elämän ulkopuolelta tietäminen eristävät ihmistä toisista. Joskus lapsettomuuden tuska mitätöidään ulkopuolelta jäätävin kommentein: Säästyttepä koliikilta! Saatpa ainakin nukkua viikonloppuisin! Voitte matkustella maailman ääriin – ajattele positiivisesti!

Pinkeä positiivisuus on surun pimeydessä pelkkä irvikuva myötätunnosta. Jos elämässä on kipeä lapsenkokoinen kaipuu, eivät matkustusmahdollisuudet tuo lohtua. Emme koskaan tiedä toistemme kipua. Jos ei kykene myötätuntoon, on edes harjoitettava malttia omien kommenttiensa jakamisessa.

Lapsettomuus on suru, jota ei hienoin sanankääntein tai virkistävin näkökulmin voi tuskattomaksi haihduttaa. Kun sanoille ei löydy ratkaisevaa paikkaa, käänteentekeväksi nousee läheisen kyky pysähtyä ja kiinnostua toisen elämästä. Lohtu ei ala tietämällä, vaan kysymällä. Miten sinä voit? Miten voin auttaa? Miten haluat asiasta puhuttavan?

Se, että yrittää ymmärtää, riittää hyvään rinnalla kulkemiseen.

Intiimit vaikeudet ja niihin liittyvä kipu, häpeä ja avuttomuus saavat meidät usein käpertymään itseemme. Haurailla hetkillä avulle avautuminen on vielä tavallista vaikeampaa.

Sanattomalle surulle on kuitenkin vaikea antaa tukea. Siksi lapsettomuuden kipua kantavan on annettava läheisilleen mahdollisuus ymmärtää, auttaa ja kulkea rinnalla. Ainoastaan kertomalla voi saada ymmärrystä. Ja ainoastaan pysähtyvällä läsnäololla voi ymmärtää.

Maaret Kallio

Maaret Kallio pyrkii ensisijaisesti olemaan ihminen ja vasta sitten ihmisiksi. Lisäksi hän on psykoterapeutti, kouluttaja ja tietokirjailija, joka ei lakkaa ihmettelemästä ihmismieltä.

Kysy Maaretilta

Psykoterapeutti Maaret Kallio vastaa lukijakysymyksiin Lujasti lempeä -blogin video-osuudessa. Mitä sinä haluaisit kysyä rakkaudesta ja parisuhteesta?

Kysymyslomakkeeseen

Lujasti lempeä

Ihminen ei ole kone – silti arvostamme kylmää suorittamista ja vaihdamme uusiin ne, jotka menevät rikki

Julkaistu: 27.4. 12:15

Lapsettomuus tekee kipeää – silti ajattelemme, että aihetta voi kommentoida miten haluaa

Julkaistu: 6.4. 10:05

Vaalimme uhrautuvaa vanhemmuutta – vaikka se opettaa lapselle, ettei itsellä ole väliä

Julkaistu: 23.3. 6:00

Ulkopuolelta on helppo antaa neuvoja – älä anna muiden määritellä itseäsi

Julkaistu: 17.3. 9:31

Maaret Kallion vieraana HSTV:ssä Jani Toivola: ”Vihapuhe on pelottavaa eikä sitä pidä vähätellä”

Julkaistu: 16.3. 10:32

Omat virheet vainoavat jokaista – mitä tapahtuisi, jos uskaltaisimme puhua niistä ääneen?

Julkaistu: 2.3. 12:25

Lapsuuden ”Syömään!”-huutoa kuulee yhä harvemmin – pitäisikö huomion siirtyä kaloreista ja ruoka­hifistelystä kohtaamiseen?

Päivitetty: 24.2. 14:35

Se, mikä ei tapa, voi rikkoa rajusti

Julkaistu: 12.2. 6:07

Lujasti lempeä -blogin Maaret Kallio aloittaa uuden keskustelu­ohjelman HSTV:ssä

Julkaistu: 10.2. 14:40

Ehkä nalkuttava vaimo onkin ennen kaikkea yksinäinen puoliso?

Julkaistu: 1.2. 9:15

Yllätystieto: Kaikkea ei voi saada

Julkaistu: 21.1. 8:27

Varo pikatyydytyksen houkuttelevaa ansaa

Julkaistu: 31.12.2015

Mikään ei ole nyt arvokkaampaa kuin aika

Julkaistu: 21.12.2015

Mitä sinä sanot, kun kuulet seksuaalisesta väkivallasta?

Julkaistu: 10.12.2015

Herkkyys ei ole valuvika

Julkaistu: 30.11.2015

Vanhempi, älä katoa kännykkään

Julkaistu: 18.11.2015

Jokaiseen suomalaiseen sukutarinaan kuuluu alkoholi

Julkaistu: 9.11.2015