Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hyvinvoiva antaa vähästäkin, pahoinvoiva ei paljostakaan

Lujasti lempeä
 

Eräänä päivänä lapseni kertoi huomanneensa koulumatkalla edessään kävelleen vanhuksen, joka liikkui kävelykeppinsä varassa vaivalloisesti eteenpäin. Vanhuksen askel oli raskas ja selkä kumarasta kaarella. ”Voinko mä auttaa sua?” lapsi oli kysynyt, katsellen huolestuneena vanhuksen pulleaa kauppakassia.

Vaikka vanhuksen vastaus olikin vain kiukkuinen murahdus ja tuima katse, tulin kovin iloiseksi tapahtuneesta. Vilpitön avuntarjoaminen kertoo antajansa voinnista paljon enemmän kuin tulemme usein ajatelleeksi. Hyvinvoiva ihminen kykenee tarkastelemaan maailmaa itsensä ympärillä ja nostamaan katseensa kohti toisia ihmisiä ja näiden tarvitsevuutta. Jos halu tahtoa toisille hyvää ja tarjota apua on vähäinen, on kyse paljon suuremmasta huolesta kuin käytöstavoista.

Kirkkososiologian professori Anne Birgitta Pessi sanoo ihmisen olevan myötätuntoinen peto, jolla on sekä taipumuksia että kykyjä niin hyvään kuin pahaan. Eletty elämä, koetut ihmissuhteet ja saatu hoiva muokkaavat meistä jokaista enemmän joko myötätunnon tai pedon suuntaan. Toisia kohti kääntyminen ja hyvän tekeminen ovat inhimillisiä perustarpeita.

Yhä lisääntyvä tieteellinen näyttö vahvistaa käsityksiä ihmisen luontaisista taipumuksista jakaa, tarpeesta auttaa ja halusta ottaa toisia huomioon. Hyväntahtoisuus löytyy voimallisesti ihmisyyden perusasetuksista, mitä on helppo havainnoida vauvoissa ja lapsissa, joissa eletyn elämän kielteistä kuormaa on vielä ohuenlaisesti. Hyvän tekeminen toisia kohtaan on ihmisen psykologinen perustarve, eikä mikään yltiöpositiivinen ihanneselitys.

Hyväntahtoisuus on kuitenkin vasta lähtökohtainen potentiaali, joka kasvaa todelliseen voimaansa elämänmatkan varrella. Jokainen meistä luo läheisissä ihmissuhteissaan perususkomuksia ja -olettamuksia omasta arvostaan, muiden ihmisten turvallisuudesta sekä ympäröivästä maailmasta. Nämä sosiaalisissa tilanteissa saadut kokemukset ja koetut tunteet virittävät meitä myös uusiin tilanteisiin ja ihmisiin myöhemmin elämässä. Kasvammeko uskomaan hyvän riittämiseen itselle ja muille? Vai koemmeko muut uhkana, joilta on suojauduttava? Saammeko osaksemme niin riittämiin, että koemme olevamme rikkaita jakamaan muillekin?

Hyvä kasvattaa hyvää ja paha kasvattaa vastaavasti pahaa myös kertyneissä ihmissuhdekokemuksissa. Siksi hyvinvoiva voi antaa vähästäänkin, mutta pahoinvoiva ei paljostakaan.

Hyvän tahtominen on varallisuuskysymys. Hyvää voi antaa vain se, joka kokee itsellään olevan siihen varaa. Jos sisäinen kokemus hyvästä on hyvin vähäinen, ei ihminen koe voivansa antaa piiruakaan siitä ulkopuolelle jaettavaksi. Tunnepihi ihminen tai omaan yksilölliseen napaansa keskittyvä ei koe itseään mentaalisesti niin rikkaaksi, että hänellä olisi säästöjä, joista voisi jakaa muille. Huonosti voiva elää vähän hyvänsä kanssa kädestä suuhun.

Itsekeskeinen ja hyvästä pihtaava ihminen on hälytysmerkki, jota ei tulisi ensisijaisesti tuomita, vaan auttaa. Jotain on siis mennyt matkan varrella pahasti pieleen, jos ihminen tahtoo toisille pahaa tai on kyvytön asettumaan toisen asemaan ja puolustamaan oikeudenmukaisuutta. Ongelmallisinta on hyvän pihtaamisesta syntyvä noidankehä: tutkimukset kun osoittavat myös, että toisiin ihmisiin keskittyminen tai jo hyvän tekemisen todistaminen lisäävät ihmisen omaa hyvinvointia. Toisilta pihtaava tulee väistämättä syöneeksi myös oman hyvinvointinsa eväitä.

Jos omaan napaan keskittyminen ja muiden hyvän harmittelu kuuluvat siis toimintavalikkoosi, huolestu ihan ensimmäiseksi itsestäsi. Kun ihminen voi hyvin ja voi toteuttaa perustavanlaatuista inhimillisyyttä, hänellä on kaipuu ja tarve antaa itsestään muille ja olla siten itse muiden iloksi ja hyödyksi. Toisille huonon toivominen tai avuntarjoamattomuus ovat merkkejä köyhyydestä, jota ei rahalla ratkaista.

Kuten ukkini kirjoitti jo ekaluokkalaisen muistokirjaani: Rakkaus kun on ainoa rikkaus, joka karttuu jakamalla.

Maaret Kallio

Maaret Kallio pyrkii ensisijaisesti olemaan ihminen ja vasta sitten ihmisiksi. Lisäksi hän on psykoterapeutti, kouluttaja ja tietokirjailija, joka ei lakkaa ihmettelemästä ihmismieltä.

Kysy Maaretilta

Psykoterapeutti Maaret Kallio vastaa lukijakysymyksiin Lujasti lempeä -blogin video-osuudessa. Mitä sinä haluaisit kysyä rakkaudesta ja parisuhteesta?

Kysymyslomakkeeseen

Lujasti lempeä

Ensin on opittava rakastamaan itseään – ja muut paikkansa pitämättömät ohjeet

Julkaistu: 25.5. 22:11

Hyvinvoiva antaa vähästäkin, pahoinvoiva ei paljostakaan

Julkaistu: 11.5. 10:26

Ihminen ei ole kone – silti arvostamme kylmää suorittamista ja vaihdamme uusiin ne, jotka menevät rikki

Julkaistu: 27.4. 12:15

Lapsettomuus tekee kipeää – silti ajattelemme, että aihetta voi kommentoida miten haluaa

Julkaistu: 6.4. 10:05

Vaalimme uhrautuvaa vanhemmuutta – vaikka se opettaa lapselle, ettei itsellä ole väliä

Julkaistu: 23.3. 6:00

Ulkopuolelta on helppo antaa neuvoja – älä anna muiden määritellä itseäsi

Julkaistu: 17.3. 9:31

Maaret Kallion vieraana HSTV:ssä Jani Toivola: ”Vihapuhe on pelottavaa eikä sitä pidä vähätellä”

Julkaistu: 16.3. 10:32

Omat virheet vainoavat jokaista – mitä tapahtuisi, jos uskaltaisimme puhua niistä ääneen?

Julkaistu: 2.3. 12:25

Lapsuuden ”Syömään!”-huutoa kuulee yhä harvemmin – pitäisikö huomion siirtyä kaloreista ja ruoka­hifistelystä kohtaamiseen?

Päivitetty: 24.2. 14:35

Se, mikä ei tapa, voi rikkoa rajusti

Julkaistu: 12.2. 6:07

Lujasti lempeä -blogin Maaret Kallio aloittaa uuden keskustelu­ohjelman HSTV:ssä

Julkaistu: 10.2. 14:40

Ehkä nalkuttava vaimo onkin ennen kaikkea yksinäinen puoliso?

Julkaistu: 1.2. 9:15

Yllätystieto: Kaikkea ei voi saada

Julkaistu: 21.1. 8:27

Varo pikatyydytyksen houkuttelevaa ansaa

Julkaistu: 31.12.2015

Mikään ei ole nyt arvokkaampaa kuin aika

Julkaistu: 21.12.2015

Mitä sinä sanot, kun kuulet seksuaalisesta väkivallasta?

Julkaistu: 10.12.2015

Herkkyys ei ole valuvika

Julkaistu: 30.11.2015

Vanhempi, älä katoa kännykkään

Julkaistu: 18.11.2015

Jokaiseen suomalaiseen sukutarinaan kuuluu alkoholi

Julkaistu: 9.11.2015