Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ensin on opittava rakastamaan itseään – ja muut paikkansa pitämättömät ohjeet

Lujasti lempeä
 
Maaret Kallio
Kirjoittaja on psykoterapeutti, kouluttaja ja tietokirjailija.

Olet varmasti kuullut seuraavan ohjeen: Ihmisen on ensin rakastettava itseään, jotta kykenee rakastamaan jotakuta toista tai olemaan rakkauden kohteena. Siinäpä painetta kerrakseen. Ensin pitäisi oppia yksin rakastamaan itseään, jotta voisi joskus saada rakkautta osakseen toiselta.

Ajatus on ankara ja kestämätön. Ihmisen on helpointa osata sitä, mitä on saanut kokea toisen ihmisen antamana. Sitä, mitä ei ole saanut, on vaikeaa antaa eteenpäin – itselleen tai toisille.

Ihminen tarvitsee kehittyäkseen yhteyttä toiseen ihmiseen. Mielemme, persoonamme ja kykymme rakastaa muokkautuvat vuorovaikutustilanteissa, joita koemme etenkin läheisissä avainsuhteissa. Mieli myös haavoittuu vakavimmin ihmisten välisissä suhteissa: yksin jäämisen, hylätyksi tulemisen, torjunnan, kaltoinkohtelun tai kohtaamattomuuden takia.

Keskeisin ihmiselon ja mielen asia on suhteessa oleminen. Koska mieli, tunteet ja ajattelu jäsentyvät tärkeimmissä ihmissuhteissa, ne myös toistuvat herkästi keskeisissä suhteissa. Tavat, joilla meidät on kohdattu ja hoidettu, sisäistyvät tavoiksi kohdata, ymmärtää ja työstää omaa mieltä itsensä kanssa. Myötäelävä itsensä rakastaminen on sitä helpompaa, mitä enemmän sen syleilyssä on saanut kasvaa.

Jos rakastamisen taito ja oman itsensä sekä ihmissuhteidensa pysyvä muuttaminen olisi niin helppoa kuin sen väitetään olevan, se olisi jo kaikkialla lopullisesti tapahtunut. Ehkä olet lukenut monia oppaita itsensä rakastamisesta, selviytymisestä ja rentoutumisesta kokematta suurta valaistumista ja olon kohenemista.

Vanha sananlasku sanoo, ettei ole oikotietä onneen. Uusi sananlasku voisi sanoa, ettei ole selfhelp-opusta onneen. Pelkkä tieto tai uudet hienot ajatukset eivät vielä muuta elämääsi. Jos et ole saanut riittävästi arvostusta, ei auta, vaikka kuinka lukisit ja ääneen toistelisit olevasi arvokas. Tieto ei painaudu sydämesi juurille, kuten elämäsi kohtaamiset ovat juurtuneet.

Moni joutuu hakemaan vastausta kärsimykseensä ja rakastamattomuuteensa itseltään tai opuksista. Selfhelp-opus toisensa jälkeen lupaa tehdä elämän paremmaksi, mutta ei voi kuitenkaan tarjota sitä, missä ihminen kaikkein eniten voi korjaantua: suhdetta toiseen ihmiseen. Läheisyyttä toisen kainalossa. Turvaa toisen lämpimässä katseessa. Kuulluksi tulemista.

Elämää on loppujen lopuksi uskallettava vain elää, ei opiskella. Tiedon ja lukemisen kautta voi oivaltaa monia asioita itsestään ja kokea helpotusta ymmärtäessään ihmissuhteidensa koukeroita. Samalla kun tieto lisääntyy, ei taito kuitenkaan automaattisesti lisäänny. Oivaltaminen on vasta alku – on myös uskallettava laittaa kädet saveen. Mutta savessa on oltava kahdet kädet.

Vuorovaikutus on sanana viisas ja kuvaava: olla vuoroin vaikutuksessa, vaikuttuneena ja vaikuttaa. Oikealle vuorovaikutukselle suostuminen on sitä, että ymmärtää ja antaa toisen vaikuttaa itseensä ja havainnoi myös sitä, miten itse vaikuttaa toiseen ihmiseen. Rakkautta on saatava opiskella läpi elämän. Mutta ennen kaikkea yhdessä räpiköiden, etsien, mokaillen ja oppien. Ei yksinäisyydessä tietäen.

Maaret Kallio

Maaret Kallio pyrkii ensisijaisesti olemaan ihminen ja vasta sitten ihmisiksi. Lisäksi hän on psykoterapeutti, kouluttaja ja tietokirjailija, joka ei lakkaa ihmettelemästä ihmismieltä.

Kysy Maaretilta

Psykoterapeutti Maaret Kallio vastaa lukijakysymyksiin Lujasti lempeä -blogin video-osuudessa. Mitä sinä haluaisit kysyä rakkaudesta ja parisuhteesta?

Kysymyslomakkeeseen

Lujasti lempeä

Voiko lapsen kuolemasta toipua koskaan? Maaret Kallion ohjelmassa vieraana 3-vuotiaan poikansa menettänyt äiti

Julkaistu: 6.6. 10:40

Ensin on opittava rakastamaan itseään – ja muut paikkansa pitämättömät ohjeet

Julkaistu: 25.5. 22:11

Hyvinvoiva antaa vähästäkin, pahoinvoiva ei paljostakaan

Julkaistu: 11.5. 10:26

Ihminen ei ole kone – silti arvostamme kylmää suorittamista ja vaihdamme uusiin ne, jotka menevät rikki

Julkaistu: 27.4. 12:15

Lapsettomuus tekee kipeää – silti ajattelemme, että aihetta voi kommentoida miten haluaa

Julkaistu: 6.4. 10:05

Vaalimme uhrautuvaa vanhemmuutta – vaikka se opettaa lapselle, ettei itsellä ole väliä

Julkaistu: 23.3. 6:00

Ulkopuolelta on helppo antaa neuvoja – älä anna muiden määritellä itseäsi

Julkaistu: 17.3. 9:31

Maaret Kallion vieraana HSTV:ssä Jani Toivola: ”Vihapuhe on pelottavaa eikä sitä pidä vähätellä”

Julkaistu: 16.3. 10:32

Omat virheet vainoavat jokaista – mitä tapahtuisi, jos uskaltaisimme puhua niistä ääneen?

Julkaistu: 2.3. 12:25

Lapsuuden ”Syömään!”-huutoa kuulee yhä harvemmin – pitäisikö huomion siirtyä kaloreista ja ruoka­hifistelystä kohtaamiseen?

Päivitetty: 24.2. 14:35

Se, mikä ei tapa, voi rikkoa rajusti

Julkaistu: 12.2. 6:07

Lujasti lempeä -blogin Maaret Kallio aloittaa uuden keskustelu­ohjelman HSTV:ssä

Julkaistu: 10.2. 14:40

Ehkä nalkuttava vaimo onkin ennen kaikkea yksinäinen puoliso?

Julkaistu: 1.2. 9:15

Yllätystieto: Kaikkea ei voi saada

Julkaistu: 21.1. 8:27

Varo pikatyydytyksen houkuttelevaa ansaa

Julkaistu: 31.12.2015

Mikään ei ole nyt arvokkaampaa kuin aika

Julkaistu: 21.12.2015

Mitä sinä sanot, kun kuulet seksuaalisesta väkivallasta?

Julkaistu: 10.12.2015

Herkkyys ei ole valuvika

Julkaistu: 30.11.2015

Vanhempi, älä katoa kännykkään

Julkaistu: 18.11.2015

Jokaiseen suomalaiseen sukutarinaan kuuluu alkoholi

Julkaistu: 9.11.2015