Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ihmisen on pysyttävä uskollisena rodulleen

Aikuisiän ikäkriiseissä on usein kyse siitä, että alkaa tulla viimein tutuksi itselleen, kirjoittaa Maaret Kallio kolumnissaan.

Lujasti lempeä
 
Maaret Kallio
Kirjoittaja on psykoterapeutti, kouluttaja ja tietokirjailija.

Perheeni on jo pidempään potenut koirakuumetta. Rotuperehtyneisyyteni on kehittynyt asteelle, jossa en enää voi myydä itselleni mitä tahansa söpöä karvaturria. Rodun ominaisuuksien ja perheen toiveiden tulisi sopia yhteen, jotta yhteiselo olisi oikeudenmukaista.

Löysimme jo rodun, joka vaikutti unelmien täyttymykseltä. Tarkempi luonnekuvaus iski kuitenkin kapulat rattaisiin. Kun toiveena on leppoinen lapsiperheen koira, on vaikea ohittaa koiran voimakasta metsästysviettiä. Onnistunut koiravalinta vaatii myös koiran ominaisluonteen kunnioittamista.

Koirahaaveilun lomassa havahduin kohdanneeni ristiriidan lukemattomia kertoja psykoterapeuttina. Niin kuin koiraroduilla on ominaispiirteensä, on myös ihmisillä omat synnynnäiset temperamenttipiirteensä, joita olisi osattava kunnioittaa. Nämä persoonan pohjaa määrittävät taipumukset näkyvät meissä jo vauvoina ja pysyvät kohtuullisen vahvasti läpi elämän. Siinä missä toinen on lähtökohtaisesti ujompi, toinen lähestyy innokkaasti uutta. Yksi on perusvirityksiltään voimallisempi tunneilmaisussaan, toinen liikkuu tunteesta toiseen loivemmin. Yksi on tempoltaan verkkaisempi, toinen intensiivisempi aikeissaan. Sopeutuvuudessakin on eroja: toinen soljahtaa helpolla muutoksiin, toinen vaatii aikaa muokkautuakseen.

Jokainen ihminen kaipaa yksilöllistä kohtaamista. Siksi saman perheen kaikki lapset eivät voi saada samanlaista kohtelua. Hyvien hoivakokemusten myötä ihminen oppii tulemaan toimeen ominaispiirteittensä kanssa ja toimimaan niiden kanssa siten, että vuorovaikutus muiden ihmisten kanssa olisi mahdollisimman sujuvaa. Ujo ei joudu häpeämään ujouttaan tai herkkä herkkyyttään, vaan lapset voivat viisaan aikuisen kanssa oppia tuntemaan itsensä ja säätelemään toimintaansa sosiaalisesti toimivammaksi.

Aina oman rodun ominaispiirteet eivät kuitenkaan tule elämänpolulla tutuiksi. Kovien tai kurittavien aikuisten ympäröimänä lapsi ei tulekaan tutuksi itselleen, vaan oppii toimimaan ennemmin ulkoisten vaatimusten mukaisesti. Herkkyyttä ei kunnioiteta tai vilkkautta säädellä, vaan niiden tuntemisen ja säätelemisen sijaan taipuu peittelemään omaa ydinminuuttaan. Omat piirteet eivät tulekaan ymmärrettäviksi, vaan ne latautuvat häpeällä tai vääränlaisuuden leimoilla.

Vaikka lapsi taipuu, on hinta kova. Itsestään vieraannuttaminen on psyykkistä valtaa, jossa kadottaa itsemääräämisoikeuden omaansa. Lapsi sisäistää katseista ja sanoista sen, ettei omana itsenään kelpaisi. On kiellettävä rotunsa piirteet, jotta tulee hyväksytyksi.

Aikuisiän ikäkriiseissä on usein kyse siitä, että alkaa tulla viimein tutuksi itselleen. Jos on oppinut vieraantumaan ominaispiirteistään, joutuu tekemään valtavasti työtä myöhemmin itsensä tuntemiseksi ja takaisin ottamiseksi. Vasta vuosikymmenten jälkeen voi uskaltautua kysymään itseltään: Kenen elämää elän? Mikä olen rodultani, mikä on minussa ollut aina?

Uskollisuus yksilöllisille ominaisuuksille tarkoittaa taipumista omalle itselle. On tärkeämpää pohtia, millainen on kuin millaiseksi pitäisi tulla. Elämänhallintaa voi lisätä itsetuntemuksen myötä: kun tuntee itsensä, voi myös ottaa enemmän vastuuta itsestään. Kun on itselleen kaikkinensa totta, on helpompi tehdä myös tilaa toisille. Rodulleen uskollisena, mutta toisia kunnioittaen.

Maaret Kallio

Maaret Kallio pyrkii ensisijaisesti olemaan ihminen ja vasta sitten ihmisiksi. Lisäksi hän on psykoterapeutti, kouluttaja ja tietokirjailija, joka ei lakkaa ihmettelemästä ihmismieltä.

Kysy Maaretilta

Psykoterapeutti Maaret Kallio vastaa lukijakysymyksiin Lujasti lempeä -blogin video-osuudessa. Mitä sinä haluaisit kysyä rakkaudesta ja parisuhteesta?

Kysymyslomakkeeseen

Lujasti lempeä

Ei ole olemassa vanhemmuutta ilman syyllisyyttä – eikä pidäkään olla

Päivitetty: 6.7. 10:19

Ihmisen on pysyttävä uskollisena rodulleen

Julkaistu: 22.6. 8:50

Kuolemaa kannattaa miettiä, jotta elämä ei ole itsestäänselvyys

Päivitetty: 10.6. 15:24

Voiko lapsen kuolemasta toipua koskaan? Maaret Kallion ohjelmassa vieraana 3-vuotiaan poikansa menettänyt äiti

Julkaistu: 6.6. 10:40

Ensin on opittava rakastamaan itseään – ja muut paikkansa pitämättömät ohjeet

Julkaistu: 25.5. 22:11

Hyvinvoiva antaa vähästäkin, pahoinvoiva ei paljostakaan

Julkaistu: 11.5. 10:26

Ihminen ei ole kone – silti arvostamme kylmää suorittamista ja vaihdamme uusiin ne, jotka menevät rikki

Julkaistu: 27.4. 12:15

Lapsettomuus tekee kipeää – silti ajattelemme, että aihetta voi kommentoida miten haluaa

Julkaistu: 6.4. 10:05

Vaalimme uhrautuvaa vanhemmuutta – vaikka se opettaa lapselle, ettei itsellä ole väliä

Julkaistu: 23.3. 6:00

Ulkopuolelta on helppo antaa neuvoja – älä anna muiden määritellä itseäsi

Julkaistu: 17.3. 9:31

Maaret Kallion vieraana HSTV:ssä Jani Toivola: ”Vihapuhe on pelottavaa eikä sitä pidä vähätellä”

Julkaistu: 16.3. 10:32

Omat virheet vainoavat jokaista – mitä tapahtuisi, jos uskaltaisimme puhua niistä ääneen?

Julkaistu: 2.3. 12:25

Lapsuuden ”Syömään!”-huutoa kuulee yhä harvemmin – pitäisikö huomion siirtyä kaloreista ja ruoka­hifistelystä kohtaamiseen?

Päivitetty: 24.2. 14:35

Se, mikä ei tapa, voi rikkoa rajusti

Julkaistu: 12.2. 6:07

Lujasti lempeä -blogin Maaret Kallio aloittaa uuden keskustelu­ohjelman HSTV:ssä

Julkaistu: 10.2. 14:40

Ehkä nalkuttava vaimo onkin ennen kaikkea yksinäinen puoliso?

Julkaistu: 1.2. 9:15

Yllätystieto: Kaikkea ei voi saada

Julkaistu: 21.1. 8:27

Varo pikatyydytyksen houkuttelevaa ansaa

Julkaistu: 31.12.2015

Mikään ei ole nyt arvokkaampaa kuin aika

Julkaistu: 21.12.2015

Mitä sinä sanot, kun kuulet seksuaalisesta väkivallasta?

Julkaistu: 10.12.2015

Herkkyys ei ole valuvika

Julkaistu: 30.11.2015

Vanhempi, älä katoa kännykkään

Julkaistu: 18.11.2015

Jokaiseen suomalaiseen sukutarinaan kuuluu alkoholi

Julkaistu: 9.11.2015