Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ei ole olemassa vanhemmuutta ilman syyllisyyttä – eikä pidäkään olla

Lujasti lempeä
 
Maaret Kallio
Kirjoittaja on psykoterapeutti, kouluttaja ja tietokirjailija.

Erään liian kiireisen syksyn jälkeen pohdimme vointiamme perheen kesken. Miten oli mennyt, miltä toisten toiminta oli tuntunut ja miten kukin oli kokenut toisensa? Omalla kohdallani yksi palaute pysäytti pisteliäästi: ”Äiti, sä oot välillä ollut töistä niin väsynyt, että oot ollut tosi kiukkuinen kotona. Se on tuntunut musta pahalta”, lapseni sanoi rehellisesti suoraan silmiin katsoen.

Ja ihan tottahan hän siinä hetkessä puhui, sanasta sanaan. Syyllisyys minussa nosti päätään rajusti. Sanomattakin oli selvää, että olisin halunnut osata toimia äitinä viisaammin. Olisinpa hillinnyt itseni väsyneenäkin, olisinpa osannut olla tyynempi, ymmärtäväisempi ja vähemmän kiireinen. Mutta siinä hetkessä en ollut onnistunut paremmin.

Syyllisyyden tuottaman kivun suojaksi nosti mielessäni myös uhma päätään, niin kuin ihmiselle uhan edessä usein tapahtuu. Puolustuksen puheenvuoro sisälläni penäsi liutaa toisia totuuksia: Eikös katsota isin kiireitä ollenkaan? Huomioidaanko turvaverkkojen löyhyys? Puhutaanko sanaakaan perheen ja työelämän yhteispuristuksesta?

Vaikka puolustuksellekin on paikkansa, ei syyllisyydestä syyttelemällä eroon pääse. Jotta suuntaa voisi muuttaa, on syyllisyys uskallettava kohdata silmästä silmään. Toisen kokemus oli tosi ja syyllisyys äidin rinnassa tukala.

Riittämättömyyden ja syyllisyyden tunteet kuuluvat erottamattomasti vanhemmuuden kokonaispakettiin. Vaikka syyllisyys on tunteena epämukava, sille on tärkeä paikkansa: ohjata kohti oikeaa, herätellä virhelyöntien äärellä ja samaistua toisen tunteisiin. Jos omaa syyllisyyttään ei voi katsella, ei pysty myöskään avautumaan lapsen kokemukselle, tunteille ja näkemyksille.

Ei vanhemmuutta ilman syyllisyyttä – eikä pidäkään olla. Syyllisyys on tunne, joka on taatusti tuttu jokaiselle vanhemmalle suuren vastuun ja valtavan rakkauden edessä. Miten ihmeessä tavoittaa täydellinen vanhemmuus näillä inhimillisillä ominaisuuksilla!

Syyllisyyttä on syyttä tunteena kaltoinkohdeltu, ja se koetaan usein virheellisesti merkiksi huonosta vanhemmuudesta. Vanhemmuuteen liittyy paljon kohtuuttomia odotuksia, joissa itse pitäisi tietää ja osata kaikki ja vieläpä virheettömästi. Jos tavoitteena on täydellisyys, ei syyllisyydelle löydy sille ominaista ihmissuhteita korjaavaa paikkaa.

Ajatus siitä, että kaiken voisi tehdä oikein, on ihmissuhteissa kestämätön. Lapsi ei kaipaa täydellistä vanhempaa, vaan inhimillistä aikuista, joka kestää kohdata omatkin hankalat tunteensa. ”Ihmissuhteet eivät ole mekaanisia vuorovaikutussuhteita, vaan inhimillisiä olosuhteita”, sanoo psykologi, tutkija Sanna Isosävi. Silti odotukset vanhemmuutta ja erityisesti äitiyttä kohtaan ovat yltiömäisen vaativia ja yksinjättäviä. Vanhempikin kun kaipaisi usein tukea, turvaa ja vahvistusta omassa tehtävässään.

Parhaimmillaan syyllisyys kutsuu parsimaan ihmissuhteeseen syntyneitä säröjä. Se auttaa samaistumaan toisen kokemaan kärsimykseen, jonka syntyyn on itse ollut osallinen. Omaa syyllisyyden tunnettaan voi kuulostella, ihmetellä ja tunnustella: Vaadinko itseltäni liikaa vai liian vähän? Kannanko vastuuta riittämättömästi vai ylen määrin? Syyllisyys auttaa tavoittamaan lapsen mielen: miten hän minut koki ja toimintani tulkitsi? Miten siihen vastaan ja siedän sen tosiasian, että toisella voi olla kärsimystä, jonka minä olen toiminnallani aiheuttanut?

Armollisinta on se, että kaikki vanhemmat tekevät virheitä. Inhimillinen, riittävän hyvä vanhempi on lapselle tärkein esikuva. Kun syyllisyys ohjaa parempaan ja auttaa korjaamaan, se toimii kompassina kohti läheisempää ja aidompaa ihmissuhdetta. Vanhemmuus on suuren vastuun lisäksi ennen kaikkea inhimillinen tunnesuhde, jossa täydellisen suorituksen sijaan merkitsee enemmän taito taipua, pyytää anteeksi ja korjata suuntaa.

En minäkään ole säästynyt syyllisyyden tunnoilta myöhemminkään. Onneksi. Niin kauan kuin on kykyä pohdiskella syyllisyyttä ja mahdollisuuksia puhua avoimesti, on myös tilaisuuksia korjata ja etsiä aina uudelleen yhteistä säveltä.

Maaret Kallio

Maaret Kallio pyrkii ensisijaisesti olemaan ihminen ja vasta sitten ihmisiksi. Lisäksi hän on psykoterapeutti, kouluttaja ja tietokirjailija, joka ei lakkaa ihmettelemästä ihmismieltä.

Kysy Maaretilta

Psykoterapeutti Maaret Kallio vastaa lukijakysymyksiin Lujasti lempeä -blogin video-osuudessa. Mitä sinä haluaisit kysyä rakkaudesta ja parisuhteesta?

Kysymyslomakkeeseen

Lujasti lempeä

Lähtöjen ja tulojen hetkillä tiivistyy rakkaus

Julkaistu: 21.7. 7:30

Ei ole olemassa vanhemmuutta ilman syyllisyyttä – eikä pidäkään olla

Päivitetty: 6.7. 10:19

Ihmisen on pysyttävä uskollisena rodulleen

Julkaistu: 22.6. 8:50

Kuolemaa kannattaa miettiä, jotta elämä ei ole itsestäänselvyys

Päivitetty: 10.6. 15:24

Voiko lapsen kuolemasta toipua koskaan? Maaret Kallion ohjelmassa vieraana 3-vuotiaan poikansa menettänyt äiti

Julkaistu: 6.6. 10:40

Ensin on opittava rakastamaan itseään – ja muut paikkansa pitämättömät ohjeet

Julkaistu: 25.5. 22:11

Hyvinvoiva antaa vähästäkin, pahoinvoiva ei paljostakaan

Julkaistu: 11.5. 10:26

Ihminen ei ole kone – silti arvostamme kylmää suorittamista ja vaihdamme uusiin ne, jotka menevät rikki

Julkaistu: 27.4. 12:15

Lapsettomuus tekee kipeää – silti ajattelemme, että aihetta voi kommentoida miten haluaa

Julkaistu: 6.4. 10:05

Vaalimme uhrautuvaa vanhemmuutta – vaikka se opettaa lapselle, ettei itsellä ole väliä

Julkaistu: 23.3. 6:00

Ulkopuolelta on helppo antaa neuvoja – älä anna muiden määritellä itseäsi

Julkaistu: 17.3. 9:31

Maaret Kallion vieraana HSTV:ssä Jani Toivola: ”Vihapuhe on pelottavaa eikä sitä pidä vähätellä”

Julkaistu: 16.3. 10:32

Omat virheet vainoavat jokaista – mitä tapahtuisi, jos uskaltaisimme puhua niistä ääneen?

Julkaistu: 2.3. 12:25

Lapsuuden ”Syömään!”-huutoa kuulee yhä harvemmin – pitäisikö huomion siirtyä kaloreista ja ruoka­hifistelystä kohtaamiseen?

Päivitetty: 24.2. 14:35

Se, mikä ei tapa, voi rikkoa rajusti

Julkaistu: 12.2. 6:07

Lujasti lempeä -blogin Maaret Kallio aloittaa uuden keskustelu­ohjelman HSTV:ssä

Julkaistu: 10.2. 14:40

Ehkä nalkuttava vaimo onkin ennen kaikkea yksinäinen puoliso?

Julkaistu: 1.2. 9:15

Yllätystieto: Kaikkea ei voi saada

Julkaistu: 21.1. 8:27

Varo pikatyydytyksen houkuttelevaa ansaa

Julkaistu: 31.12.2015

Mikään ei ole nyt arvokkaampaa kuin aika

Julkaistu: 21.12.2015

Mitä sinä sanot, kun kuulet seksuaalisesta väkivallasta?

Julkaistu: 10.12.2015

Herkkyys ei ole valuvika

Julkaistu: 30.11.2015

Vanhempi, älä katoa kännykkään

Julkaistu: 18.11.2015

Jokaiseen suomalaiseen sukutarinaan kuuluu alkoholi

Julkaistu: 9.11.2015