Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pohdinnassa hyvästä vanhemmuudesta unohdetaan se tärkein – lapsi

Vanhemmuus ei ole yksilösuoritus, jossa joko onnistutaan tai epäonnistutaan. Vanhemmuudessa ei tulisi ylipäätään keskittyä vanhempaan, hänen mahtavuuteensa tai epätäydellisyyteensä, kirjoittaa Maaret Kallio Lujasti lempeä -blogissaan.

Lujasti lempeä
 

Haluatko sinäkin olla täydellinen äiti? Näin helppoa se on! Hanki vain lapset oikeassa elämänvaiheessa ja ala viimeisen päälle noudattaa kaikkia ohjeita kaiken aikaa.

Jo raskausaikana tuleva äiti tietää, mikä on vauvan parhaaksi. Hän tarkistaa sinnikkäästi kosmetiikkaselosteet, noudattaa pedantisti neuvolan kieltolistoja ja hellii masuvauvaa klassisella musiikilla. Täydellinen äiti tulee hetkessä raskaaksi, kerää kilot oikeisiin kohtiin ja jättää ne voimaannuttavan synnytyksensä jälkeen kertaheitolla synnytyslaitokselle.

Hetkessä vastasyntynyt huippuäiti on taas oma itsensä, pikkuisissa farkuissaan freesinä vaunulenkeillä. Vauva-ajasta hän nauttii täysin rinnoin – kirjaimellisesti. Täydellisten vanhempien muksu ei turhista nitise, vaan innostuu luomusoseista ja alkaa nukkua kokonaisia öitä kuin itsestään. Ja vaikka ei nukkuisikaan, ei äiti ole yön valvotuista tunneista moksiskaan. Niin ihanaa ja ohikiitävää on vauva-aika!

Pikkulapsiaika on supervanhemmalle silkkaa lastenleikkiä. Ilomielin hän rientää räntäsateessa luontoretkelle, kotitekoiset eväsleivät repussa ja sukupuolineutraalit kurapöksyt lapselle puettuna. Äiti on ihastuttava tyyneyden perikuva, joka osaa ottaa vastaan hankalatkin tunteet pikkuharmeista jättikiukkuun.

Mutta eihän se niin mene. Silti täydellinen vanhemmuus, mallikkaasti suoritettu äitiys tai kirkasotsainen isyys ovat tavoitteita, jotka painavat monen vanhemman niskassa. Suorituskeskeisessä vanhemmuudessa katoaa kuitenkin lapsi pesuveden mukana.

Asiassa on yksi suuri ongelma. Täydellisiä vanhempia ei ole, sen enempää kuin lapsiakaan. Eikä vanhemmuudessa tulisi ylipäätään keskittyä vanhempaan, hänen mahtavuuteensa tai epätäydellisyyteensä. Katse on väärässä kohdin, kun se kohdistuu liiaksi vanhempaan tai pelkkään lapseen. Silloin syytetään herkästi hankalaa lasta tai ihastutaan upeaan iskään, mutta ei tarkastella kaksikkoa ja heidän sointumistaan toisiinsa.

Kun pohditaan vanhemmuutta, olisi tärkeintä katsoa vanhemman ja lapsen välistä vuorovaikutusta, ei yksin vanhempaa. Hymyilevä, pirtsakka ja ideaali vanhempi voi yksinään näyttää hyvältä, mutta on sopimaton vastinpari surusilmäiselle, ahdistuneelle tai kiukkuiselle lapselle. Merkityksellisintä ei siis ole se, miltä vanhempi näyttää, vaan se, miten vanhempi osaa muokata vuorovaikutusta lapsen kanssa yhteensopivaksi. Miten hän kykenee peilaamaan lastaan aidosti ja muokkaamaan olemistaan lasta tarpeen mukaan rauhoittavaksi tai aktivoivaksi.

Vanhemmuuteen ei siksi voi tarjota reseptikirjaa, jolla toteuttaa kaikkea täydellisesti, sillä se veisi vain enemmän harhaan ja johtaisi ulkokultaiseen toteuttamiseen. Vanhemmuus on ennen kaikkea dialogi, ei yksilösuoritus, joka tulisi suorittaa upeasti tai jossa voi epäonnistua radikaalisti. Turvallinen ja herkkävaistoinen vanhempi ei suinkaan ole virheetön, vaan ennemminkin rohkea havaitsemaan virheitään ja korjaamaan niitä. Kyseessä on kahden ihmisen vuorovaikutussuhde, joka elää, muuttuu ja jota loputtomasti etsitään ja korjataan.

Parhaimmillaan hyvää vanhemmuutta voi katsella yhteisten, jaettujen ilojen hetkissä. Kun lapsi ja vanhempi nauravat arjessa aidosti kimpassa tai iloitsevat vilpittömästi saman asian äärellä, on hetki pullollaan aitoa vuorovaikutusta. Silloin keskeiseksi ei nouse vanhemman täydellisyys tai lapsen upeus, vaan yhteisen hetken koskettavuus. Me, tässä yhdessä, samalla puolella.

Kun seuraavan kerran ajatuksesi kiertävät täydellisen tai puutteellisen vanhemmuutesi ympärillä, käännä katseesi kohti lastasi. Mitä hänessä näkyy? Miten lapsi voi? Miten soinnutte parina yhteen? Kuinka voisit riittävän levollisena omassa vanhemmuudessasi ihmetellä lapsesi mieltä? Mitä siitä silloin heijastuisi?

Maaret Kallio

Maaret Kallio pyrkii ensisijaisesti olemaan ihminen ja vasta sitten ihmisiksi. Lisäksi hän on psykoterapeutti, kouluttaja ja tietokirjailija, joka ei lakkaa ihmettelemästä ihmismieltä.

Kysy Maaretilta

Psykoterapeutti Maaret Kallio vastaa lukijakysymyksiin Lujasti lempeä -blogin video-osuudessa. Mitä sinä haluaisit kysyä rakkaudesta ja parisuhteesta?

Kysymyslomakkeeseen

Lujasti lempeä

Kumppani voi kadota saman katon alle

Julkaistu: 15.9. 8:42

Pohdinnassa hyvästä vanhemmuudesta unohdetaan se tärkein – lapsi

Päivitetty: 31.8. 21:37

Älä odota elämältäsi järjestystä

Julkaistu: 17.8. 10:00

Lähtöjen ja tulojen hetkillä tiivistyy rakkaus

Julkaistu: 21.7. 7:30

Ei ole olemassa vanhemmuutta ilman syyllisyyttä – eikä pidäkään olla

Päivitetty: 6.7. 10:19

Ihmisen on pysyttävä uskollisena rodulleen

Julkaistu: 22.6. 8:50

Kuolemaa kannattaa miettiä, jotta elämä ei ole itsestäänselvyys

Päivitetty: 10.6. 15:24

Voiko lapsen kuolemasta toipua koskaan? Maaret Kallion ohjelmassa vieraana 3-vuotiaan poikansa menettänyt äiti

Julkaistu: 6.6. 10:40

Ensin on opittava rakastamaan itseään – ja muut paikkansa pitämättömät ohjeet

Julkaistu: 25.5. 22:11

Hyvinvoiva antaa vähästäkin, pahoinvoiva ei paljostakaan

Julkaistu: 11.5. 10:26

Ihminen ei ole kone – silti arvostamme kylmää suorittamista ja vaihdamme uusiin ne, jotka menevät rikki

Julkaistu: 27.4. 12:15

Lapsettomuus tekee kipeää – silti ajattelemme, että aihetta voi kommentoida miten haluaa

Julkaistu: 6.4. 10:05

Vaalimme uhrautuvaa vanhemmuutta – vaikka se opettaa lapselle, ettei itsellä ole väliä

Julkaistu: 23.3. 6:00

Ulkopuolelta on helppo antaa neuvoja – älä anna muiden määritellä itseäsi

Julkaistu: 17.3. 9:31

Maaret Kallion vieraana HSTV:ssä Jani Toivola: ”Vihapuhe on pelottavaa eikä sitä pidä vähätellä”

Julkaistu: 16.3. 10:32

Omat virheet vainoavat jokaista – mitä tapahtuisi, jos uskaltaisimme puhua niistä ääneen?

Julkaistu: 2.3. 12:25

Lapsuuden ”Syömään!”-huutoa kuulee yhä harvemmin – pitäisikö huomion siirtyä kaloreista ja ruoka­hifistelystä kohtaamiseen?

Päivitetty: 24.2. 14:35

Se, mikä ei tapa, voi rikkoa rajusti

Julkaistu: 12.2. 6:07

Lujasti lempeä -blogin Maaret Kallio aloittaa uuden keskustelu­ohjelman HSTV:ssä

Julkaistu: 10.2. 14:40

Ehkä nalkuttava vaimo onkin ennen kaikkea yksinäinen puoliso?

Julkaistu: 1.2. 9:15

Yllätystieto: Kaikkea ei voi saada

Julkaistu: 21.1. 8:27

Varo pikatyydytyksen houkuttelevaa ansaa

Julkaistu: 31.12.2015

Mikään ei ole nyt arvokkaampaa kuin aika

Julkaistu: 21.12.2015

Mitä sinä sanot, kun kuulet seksuaalisesta väkivallasta?

Julkaistu: 10.12.2015

Herkkyys ei ole valuvika

Julkaistu: 30.11.2015

Vanhempi, älä katoa kännykkään

Julkaistu: 18.11.2015

Jokaiseen suomalaiseen sukutarinaan kuuluu alkoholi

Julkaistu: 9.11.2015