Valikko
Lujasti lempeä    |   Blogi

Ehkä nalkuttava vaimo onkin ennen kaikkea yksinäinen puoliso?

Parisuhteen ongelmien syy ei ole nalkuttavassa vinkujassa eikä vetäytyvässä kumppanissa, vaan syy piiloutuu pinnalla näkyvien pyykkivuorten, arkiriitojen ja seksinnälän alle, kirjoittaa Maaret Kallio.

Kukapa ei tuntisi nalkuttavaa naista, jolle mikään ei tunnu riittävän. Jo eteisessä hän ilmoittaa kenkien olevan väärässä paikassa. Keittiössä hän huokailee suureen ääneen muruista rutisevaa lattiaa. Hän valittaa tiskeistä, pyykkivuorista ja tuomattomista ruusuista. Mikään ei kelpaa, vaikka kaikkea yritetään viilata hänen mielenliikkeittensä mukaisesti. Miten sellaista jaksaa! Vähemmästäkin luovuttaa ja pitäytyy mieluummin työpaikalla, tietokoneen äärellä tai tuppisuuna. Kun ei kuitenkaan kelpaa, ja valitus on väsymätön virta.

On sanottu viisaasti, että nalkutus on täyttymätön toive. Mitä löytyy nalkutuksen pinnan alta?

Hän saapuu kotiin, valmiiksi väsyneenä ja tunteella, ettei ketään taaskaan kiinnosta hänen päivänsä, pelkästään hänen palveluksensa. Hän näkee kengät eteisessä ja vaikka on jo etukäteen taas päättänyt, ettei sano mitään, suu aukeaa kuin itsestään. Eikö ikinä voisi välittää minun mielipiteestäni, minun jaksamisestani? hän ajattelee räkyttäen kumppanilleen samalla kireästi.

Keittiössä häntä odottaa uusi työpäivä. Mieli on ahdistunut ja olo yksinäinen, rintaa painaa ja jalat ovat lyijyä. Hän haluaisi osata kavuta kumppaninsa syliin, muttei enää siihen pysty. Sen sijaan hän alkaa naputtaa kaikesta siivoten samalla kotia tukka putkella. Kuivausrummun rytkeeseen hän hiljaa piilottaa itkunsa, koska millään ei jaksaisi yksin. Millään ei jaksaisi olla näin vahva ja vastuullinen. Hän haluaisi vielä joskus kietoutua toisen syliin, mutta nostaa sen sijaan uhmakkaan leukansa ja marssii vessaan vaihtamaan puhtaita pyyhkeitä.

Illalla hän huokaisee sohvan äärellä, koti kiillotettuna ja sohvatyynyt aseteltuna. Vieressään suklaalevy, jonka hän totisesti on ansainnut. Sitten viereen kömpii puoliso, joka alkaa vaatia lisää. Tuu jo, toinen vihjaa ja alkaa hiipiä helman alle. Tuu keskenäs, vastaa vaimo ja kääntää kovettuneet kasvonsa pois.

Ja se kulta – hänkin yksinäinen, kosketusta kaipaava, mutta kosketuksessaan liian vaativa. Hänkin kaipaa vain rakkaansa syliä, kiinnostusta, yhteyttä ja läheisyyden lämpöä.

Kummassa syy, on tavallisin kysymys: nalkuttavassa vinkujassa vai vetäytyvässä kumppanissa? Ei kummassakaan. Syy piiloutuu pinnalla näkyvien pyykkivuorten, arkiriitojen ja seksinnälän alle. Syy on suhteen kaukaisuudessa, kasvaneessa yksinäisyydessä ja kadonneessa yhteydessä. Syy on peloissa, riittämättömyyden ja kaipuun tunteissa, joita ehkä tavoittaa itsessään, muttei enää millään toisessa.

Pelossa on helpompaa vihata kuin rakastaa. Kumpaisellekin se, jota aikanaan rakasti, alkaakin näyttäytyä välinpitämättömänä vihamiehenä ja kylmänä vaatijana. Molemmat taistelevat parisuhteen puolesta omine keinoineen, vaatimalla ja vetäytymällä ja siten tilannetta entisestään pahentaen. Miten sokeaksi tulee omalle toiminnalleen syyttäessään vain toisen osaa. Miten suuri on kaipuu pettymysten piiloissa.

Lohtu yksinäisille puolisoille löytyy sydämestä – sieltä, missä aikanaan kohdattiin ja mistä yhteiselle matkalle lähdettiin. Pitäisi palauttaa roimasti kunnioitusta, kantaa omastaan vastuuta, vaatimisen sijaan kuunnella. Kun osaisi nähdä nalkutuksen alla piilevän yksinäisyyden. Kun osaisi nähdä kadonneen kumppanin, joka kokee loputonta riittämättömyyttä. Kun osaisi uudelleen kohdata haavoittuvuudessa, joka auttaisi siirtymään tiskiräteistä sydämeen ja kalpeasta hiljaisuudesta läheisyyteen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Lujasti lempeä
 • Parisuhde
 • datajournalismi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Sinisilmäiset vanhemmat uskoivat sadun koulun järjestämästä laivaristeilystä – valvojia olikin hankittu Tinderistä

  2. 2

   Sadan päivän myllerrys – Donald Trump nousee tänään valtaan, ja nämä asiat hän aikoo mullistaa heti

  3. 3

   Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

  4. 4

   15-vuotiaan julma joukkopahoinpitely kuohuttaa Sipoossa – kuntalaiset puuhaavat mielenosoitusta lauantaiksi

  5. 5

   Vuosikymmeniä autoveron poistamiseksi työskennellyt juristi tyrmää Bernerin toiminnan – ”Autokaupan kannalta tilanne on hirveä”

  6. 6

   Selkäkipu ei estä seksiä – katso kuvat kahdeksasta asennosta, joissa petipuuhat asiantuntijoiden mukaan onnistuvat

  7. 7

   Berner tulistui HSTV:n keskustelussa: ”Hallitus päättää, onko liikenne-esitykseni surkea”

  8. 8

   Mies, jos haluat nöyrän kumppanin, ota koira

  9. 9

   Ministeri Berner perui osallistumisensa Ylen suoraan lähetykseen

  10. 10

   Financial Timesin arkkitehtuurikriitikko Helsingistä: ”Kaupungilla on identiteettikriisi”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies, jos haluat nöyrän kumppanin, ota koira

  2. 2

   Sinnikkyyttä voi opettaa, ja se on nyt erityisen tärkeää, sanoo erityisluokanopettaja – ”Lapset ja nuoret eivät enää tajua, miten paljon työtä asiat vaativat”

  3. 3

   Vuosikymmeniä autoveron poistamiseksi työskennellyt juristi tyrmää Bernerin toiminnan – ”Autokaupan kannalta tilanne on hirveä”

  4. 4

   Kuluttaja tuskin käärisi täyttä hyötyä autoveron poistosta – myyjien ei välttämättä kannata laskea hintoja täysimääräisesti

  5. 5

   Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

  6. 6

   Selkäkipu ei estä seksiä – katso kuvat kahdeksasta asennosta, joissa petipuuhat asiantuntijoiden mukaan onnistuvat

  7. 7

   Autoveron poistuminen laskisi uusien autojen hintoja tuhansilla euroilla – katso yli 6 000 automallin uusi hinta

  8. 8

   HS asensi kohutun ”mustan laatikon” testiautoon – tällaista tietoa Bernerin esille nostama seurantalaite keräsi

  9. 9

   Bernerin liikennevisio on kunnianhimoinen – toteutuessaan hanke muuttaisi suomalaista yhteiskuntaa peruuttamattomalla tavalla

  10. 10

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  2. 2

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  3. 3

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  4. 4

   Joukko Munkkiniemen yhteiskoulun lukion oppilaita karkasi bileristeilylle Ruotsiin – Rehtori: ”Viitteitä suuresta salajuonesta”

  5. 5

   Heli Kurjanen kehitti maailman myydyimmän kuukautiskupin – suorasukainen markkinointi on järkyttänyt Yhdysvalloissa

  6. 6

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  7. 7

   Kukaan ei tunne 25-vuotiasta Axel Thesleffiä, mutta hänen biisinsä oli viime vuoden suurin Suomi-hitti, jota on kuunneltu yli 130 miljoonaa kertaa – Miten se on mahdollista?

  8. 8

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  9. 9

   Viranomaiset hakivat espoolaispojan kesken koulupäivän – vakavasti sairas äiti ei pääse tapaamaan satojen kilometrien päähän vietyä lastaan

  10. 10

   Huonossa parisuhteessa on turha roikkua – olen suomalainen nainen 2010-luvulla ja voin tehdä mitä haluan

  11. Näytä lisää