Valikko
Lujasti lempeä    |   Blogi

Lapsuuden ”Syömään!”-huutoa kuulee yhä harvemmin – pitäisikö huomion siirtyä kaloreista ja ruoka­hifistelystä kohtaamiseen?

Lapsuuden ”Syömään!”-huudossa oli jotain hyvin perustavanlaatuista turvallisuudentunnetta. Nyt puhumme ruuasta enemmän kuin koskaan, mutta pöydän ääreen kutsumisen merkitys on ohentunut, Maaret Kallio kirjoittaa blogissaan.

Jos jotakin kaipaan, niin kutsua syömään. Ystävien tekstaria, jossa pyydetään paistamaan nakkeja Nuuksioon, naapurin kutsua ylijäämäkakulle tai isovanhempien hoputusta keitolle. Kadehdin sukuja, joissa tavataan säännöllisesti yhteisen ruokailun äärellä. Parhaimmillaan yhdessä syöminen on yhdessä pysähtymistä. Silloin kiire, laitteet, työt ja harrastukset jäävät toissijaisiksi ja ensisijaista on kuunnella kaikkien kuulumiset. Yhdessä syöminen hoitaa ihmissuhteita ja mielenterveyttä.

Tunnetun ruokavalmistajan mainoksessa äiti huutaa parvekkeelta pihalla leikkiviä lapsia syömään. Herkästi keskeisimmäksi jää pohdinta siitä, mitä tarjolla oleva ruoka on, ja kuka sen teki – tehdas vai äiti. Olennaisinta on kuitenkin itse huuto: kutsu kokoontua yhdessä pöydän ääreen.

Lapsuuden ”Syömään!”-huudossa on jotakin hyvin perustavanlaatuista turvallisuudentunnetta. Yhä useampi suomalainen lapsi jää siitä paitsi, sillä perheen kanssa ruokaileminen on vähentynyt. Puhumme ruuasta enemmän kuin koskaan, mutta pöydän ääreen kutsumisen merkitys on ohentunut. Mietimme enemmän mitä syömme kuin miten syömme. Olisiko painopisteen jo aika siirtyä gourmet-hifistelystä siihen, että söisimme yhdessä?

THL:n tutkimuksessa (2012) jopa 60 % lapsiperheiden vanhemmista koki, ettei perheellä ollut riittävästi yhteistä aikaa. Ruokailuhetket ovat perheelle arkisia tapoja kokoontua yhteen, mutta niiden ohitse ajavat usein työ ja harrastukset. Perheaikapula vaivaa monia. Yhä useampi lapsi syö yksin.

Yhdessä ruokaileminen näyttää liittyvän perhekeskeiseen kulttuuriin, jossa aikaa vietetään muutenkin yhdessä keskustellen, pelaten ja leikkien. Syömään-huuto edustaa ennen kaikkea yhteenkuuluvuutta, toisten arvostamista ja kohtaamisen mahdollisuutta. Yhteinen aika ja kohdatuksi tuleminen on arvokkainta niin pienelle kuin aikuiselle. Syvien ihmissuhteiden vaaliminen vaatii aikaa ja vaivannäköä.

En ole koskaan arvostanut siskonmakkarasoppaa niin paljon kuin lasten kanssa hoitovapaalla ollessani. Perustimme silloin ystäväni kanssa perjantairuokatreffit, jotka kokosivat yhteen kahden perheen lapset ja aikuista seuraa kaipaavat äidit. Yksi lysti, mitä oli ruokana. Tärkeintä oli, että lapsille ja äideille oli seuraa, joka tyynnytti murheita. Yhdessä syöminen on paljon enemmän kuin pelkkää ravinnon saamista tai kulinaristinen elämys.

Kun fokus siirtyy ruuasta ja ravitsemuksellisista faktoista kohtaamiseen, voidaan hoitaa samalla mielenterveyttä, ihmissuhteita ja emotionaalista nälkää. Silloin ei kysytä, paljonko lautasella on hiilareita, vaan mitä sinulle kuuluu.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Lujasti lempeä
 • Maaret Kallion kolumnit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää

  Luetuimmat

  1. 1

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  2. 2

   Nauroin työkaverin lähettämälle rivolle viestille, mutta jälkikäteen inhotti

  3. 3

   Trump heräsi ja alkoi heti kirjoittaa isoilla kirjaimilla – HS seuraa virkaanastujaisia hetki hetkeltä

  4. 4

   Mies kuristi 12-vuotiaan tytön liki hengiltä Espoossa keskellä päivää ja soitti samalla hätäkeskukseen – passitettiin mielisairaalaan

  5. 5

   Poliisi: Sarjahukutusjutussa tuomittu Pekka Seppänen saattaa liikkua punaisella Volvolla

  6. 6

   Ministeriö tekijänoikeuksiin liittyvistä uhkauskirjeistä: ”Ei ole tarkoitus, että laki mahdollistaa lypsämistä”

  7. 7

   Emmi Salminen, 99, synnytti 20-vuotiaana aviottoman lapsen: ”Kätilö haukkui minua koko yön”

  8. 8

   Ministeri Bernerin pelottelutaktiikassa on eräs perin tuttu, mutta holtiton piirre

  9. 9

   15-vuotiasta sipoolaispoikaa rääkättiin jo kaksi vuotta sitten – nyt joukkopahoinpitelystä epäillään 12–14-vuotiaita

  10. 10

   Asiantuntija: Meitu ei ole sen pahempi sovellus kuin muutkaan, kohussa kyse jopa ”rasismista”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  2. 2

   Juristit vaativat sarjoja ja elokuvia ladanneilta rahaa uhkauskirjeillä – ”Lakimieheltä on turha kysyä moraalista”

  3. 3

   Vuosikymmeniä autoveron poistamiseksi työskennellyt juristi tyrmää Bernerin toiminnan – ”Autokaupan kannalta tilanne on hirveä”

  4. 4

   Selkäkipu ei estä seksiä – katso kuvat kahdeksasta asennosta, joissa petipuuhat asiantuntijoiden mukaan onnistuvat

  5. 5

   15-vuotiaan julma joukkopahoinpitely kuohuttaa Sipoossa – kuntalaiset puuhaavat mielenosoitusta lauantaiksi

  6. 6

   Sinisilmäiset vanhemmat uskoivat sadun koulun järjestämästä laivaristeilystä – valvojia olikin hankittu Tinderistä

  7. 7

   Mies, jos haluat nöyrän kumppanin, ota koira

  8. 8

   Ministeri Bernerin pelottelutaktiikassa on eräs perin tuttu, mutta holtiton piirre

  9. 9

   Opettajat osallistuivat tietämättään Helsingin korruptioepäilyn selvittämiseen – ”Kukaan ei tiennyt miksi, mutta käsky oli painava”

  10. 10

   Emmi Salminen, 99, synnytti 20-vuotiaana aviottoman lapsen: ”Kätilö haukkui minua koko yön”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Parisuhteissa mies ei päätä juuri mistään, sanoo asiantuntija – ”Tasa-arvoisesta suhteesta on ajauduttu hyvin kauas”

  2. 2

   Poliisi epäilee Helsingissä ”kaikkien aikojen korruptiotapausta” – Helsingin opetusviraston turvallisuuspäällikkö vangittu

  3. 3

   Olivia Oras ryhtyi instaamaan, sai tuhansia seuraajia ja vietti 16-vuotiaana vip-elämää – mutta alkoi pelätä imeytymistä someen ja palasi kotiin

  4. 4

   Joukko Munkkiniemen yhteiskoulun lukion oppilaita karkasi bileristeilylle Ruotsiin – Rehtori: ”Viitteitä suuresta salajuonesta”

  5. 5

   Heli Kurjanen kehitti maailman myydyimmän kuukautiskupin – suorasukainen markkinointi on järkyttänyt Yhdysvalloissa

  6. 6

   Trumpin kannattaja: ”Te siellä Suomessa puhutte enää islamia”

  7. 7

   Ruokatrendit, kuten sushi, veganismi ja pienoluet, ovat esittämistä, jolla hyväosaiset tekevät eroa muihin, sanoo tutkija – ja hänellä on lukuja todisteeksi

  8. 8

   Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään

  9. 9

   Kukaan ei tunne 25-vuotiasta Axel Thesleffiä, mutta hänen biisinsä oli viime vuoden suurin Suomi-hitti, jota on kuunneltu yli 130 miljoonaa kertaa – Miten se on mahdollista?

  10. 10

   Viranomaiset hakivat espoolaispojan kesken koulupäivän – vakavasti sairas äiti ei pääse tapaamaan satojen kilometrien päähän vietyä lastaan

  11. Näytä lisää