Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Päätalon nuoret fanit -kerho kasvoi

Päätalolta Päätalolle
 

Tapahtui syksyllä Helsingissä: vaarin kirjat kustantanut Gummerus kutsui minut tutustumaan toimintaansa. Lähtiessäni minulle annettiin lahjaksi tuore Vaaran vuodet -teos, johon on koottu otteita vaarin sota-ajan jälkeisistä kirjoista (eli juuri niistä, joita minäkin luen nyt)! Välissä on Eero Marttisen kokoamia pätkiä, joissa selostetaan ajan historiallista ilmapiiriä.

Lahja ei ollut kuitenkaan minulle, vaan poikaystävälleni. Gummeruksen väen mukaan kun poikaystäväni Mikon olisi ehdottomasti luettava Päätaloa, jos mielii päästä sukuun. Totta.

Nyt, vihdoin, tammikuussa Mikko tarttui haasteeseen ja avasi Vaaran vuodet. Minun bloggaajansormeni alkoivat saman tien syyhytä, sillä olin jo pitkään miettinyt, että olisi mukava kuulla jonkun nuoren miehen näkemyksiä Päätalon teksteistä. Lisäksi olin kaivannut vertaistukea eli lähipiiriini ikäistäni henkilöä, joka olisi lukenut näitä pelättyjä tiiliskiviä.

Rehellisesti sanottuna minua jännitti aika paljon antaa läheiselleni luettavaksi Päätalo. Entä jos hän ei pitäisi siitä? Kyllähän minäkin kritisoin vaarini kirjoja vaikka miten paljon, mutta ne ovat silti keskeinen osa elämääni. Tiedättehän: kyllä minä itse saan kritisoida läheisiäni, mutta jos joku muu haukkuu heitä, niin suutun!

Kokeilu oli kuitenkin onnistunut, ja Mikon urakka on edennyt hyvää vauhtia. Vaaran vuodet on helppo lähestymistapa Päätaloon, sillä se tarjoaa selkeästi jaotellun ja vauhdilla etenevän läpileikkauksen massiiviseen tuotantoon. Kiitosta ovat keränneet ainakin aihe ja henkilöt sekä erityisesti maanläheinen kirjoitustapa. Onpa Mikko jo luvannut lukea kokonaisenkin Päätalon teoksen!

Ja miksi koin tarpeelliseksi kirjoittaa tästä kokonaisen blogikirjoituksen? Siksi, koska vertaistuki on auttanut löytämään ihan uutta intoa Iijoki-urakkaani. En ole enää aivan yksin. Nyt vuorossa oleva Nuorikkoa näyttämässä tulee varmasti luetuksi vauhdilla, kun on joku, joka ymmärtää.

Ehkä uskallan nyt suositella Päätaloa muillekin nuorille: jos minä ja poikaystäväni jaksamme, niin kyllä muutkin! Meidän nuorten espoolaisten Päätalo-fanien kerho, jonka ainoa jäsen olin ennen, onkin nyt tuplasti suurempi. Lisääkin sopisi mukaan.

Vilja Päätalo

Vilja Päätalo lukee vaarinsa Kallen kirjoja ja pohtii, mitä annettavaa lähes vuosisadan takaisella karunkauniilla maailmalla on nuoren naisen elämään.

Aiemmin Vilja Päätalon blogi Iijoki-sarjan lukemisesta ilmestyi osoitteessa www.iijokisarja.fi.

Reseptit