Päätalolta Päätalolle    |   Blogi

Rion olympialaisiin suhtautuminen on ihan kuin Taivalkoskella vuonna 1952

Brasilian olympialaiset jäävät monelle paikalliselle etäisiksi, mutta niin kävi myös Suomessa 50-luvulla, kuvaa Kalle Päätalo kirjoissaan.

Brasilian olympialaiset jäävät monelle paikalliselle etäisiksi, mutta niin kävi myös Suomessa 50-luvulla, kuvaa Kalle Päätalo kirjoissaan.

Iijoki-sarja on minulla samassa tilanteessa kuin Suomen kesä tai Rion olympialaiset: käytännössä ohi, mutta vielä hetken kestää. Sain Epätietoisuuden talvi -nimisen osan luettua, ja nyt on vuorossa kirja numero 23, Iijoelta etelään.

Tämä osa on kuvaus juuri siitä, mitä nimikin kertoo: vaarini ja hänen vaimonsa muutosta takaisin eteläänTampereelle. Avioliiton kulissit rakoilivat pahasti jo edellisessä osassa, ja tässä ne alkavat lopullisesti sortua.

Olen kuitenkin kirjoittanut suhteen kariutumisesta jo paljon, joten tällä kertaa käsittelen jotain paljon ajankohtaisempaa: olympialaisia. Olen itse todella kova penkkiurheilija, ja haaveilinpa vielä vähän aikaa sitten tosissani urheilutoimittajan urasta. 

Koska opintoni alkavat vasta parin viikon päästä, minulla on ollut hyvin aikaa seurata Rion olympialaisia päivittäin. Kisojen suurin viehätys on siinä, kun huomaa innostuvansa jostain lajista, josta ei ole aiemmin tiennyt mitään: esimerkiksi tiistaina jännitin täysillä itselleni entuudestaan vieraiden tanskalaisnaisten puolesta, kun seurasin televisiosta heidän sulkapallo-otteluaan. 

Liikunnan riemun lisäksi näistä olympialaisista puhuttaessa on mainittava kaikki se negatiivinenkin: ilman käyttöä jäävät kalliit kisa-areenat sekä rikollisuus ja äärimmäinen köyhyys, jotka piinaavat Rion tavallisia tallaajia. 

Mutta tämä ei ole olympiablogi! Onneksi valitsemani aihe liittyy myös vaarini kirjoihin. Kalle Päätalo oli nuoruudesta asti innokas urheilutulosten seuraaja, joka lapsuudessaan luki urheilutuloksia viiveellä Taivalkosken perukoille rantautuneista sanomalehdistä. Kunnan rakennusmestarina 50-luvun alussa hän oli saanut jo radion, josta kuunteli suomalaisten edesottamuksia talviolympialaisista. 

Eniten huomioni kiinnitti kuitenkin kuvaus ihmisten suhtautumisesta Helsinginvuoden 1952 olympialaisiin. Iijoelta etelään -kirja alkaa kuvauksella siitä, kuinka Taivalkoskella suhtauduttiin moiseen "olumpiahumpuukiin"! Vaarini kuului vähemmistöön, jonka mielestä suurtapahtuma oli kertakaikkisen hyvä asia sotakorvausten maksua viimeistelevälle Suomelle. 

Valtaosa kuntalaisista piti kisojen järjestelyitä "pismarkin pelluuna" eli huijaamisena, joka oli "kaukana suomalaisesta suoraselekäsyyvestä". Kansalaisia kun patistettiin tuohon aikaan muun muassa maalaamaan talonsa kisojen edellä, ja annettiinpa siihen tukeakin mutta vain, jos asumus sattui sijaitsemaan valtatien tai rautatien varressa! 

Tavallisen kansan parissa suhtautuminen oli todennäköisesti yhtä nihkeää ja välinpitämätöntä kuin monella Rio de Janeiron 2010-luvun asukkaalla. Meilläkin on ihmetelty esimerkiksi kisojen puolityhjiä katsomoita, ja ne kertovat siitä, että paikallisia ei urheilujuhla kiinnosta tarpeeksi paljoa. Suomi on kuitenkin muuttunut järjettömän paljon näiden 64 vuoden aikana, ja nykyään meillä on maana onneksi kaikki kuitenkin suhteellisen hyvin.

Olen aiemmin kirjoittanut tässä blogissani usein Päätalon opetuksista, jotka ovat olleet kaikkea elämänasenteesta tekoihin. Myös Suomen olympialaisten aikalaiskuvaus tuo perspektiiviä Rion kisoihin kaltaiseni penkkiurheilijan silmissä, joten lisätään se Iijoki-sarjan antimien pitkään listaan.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Päätalolta Päätalolle

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  2. 2

   Espanjalaismedia: Räjähdevyöhön pukeutunutta miestä ammuttu lähellä Barcelonaa

  3. 3

   Yle: Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  4. 4

   Puukotuksista epäilty Mechkah kävi rukoilemassa juuri ennen veritekoja, kertovat moskeijan kävijät HS:lle

  5. 5

   Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

  6. 6

   Tutkijat kertovat, miten lähes kenestä vain voi tulla viattomia tappava terroristi

  7. 7

   Omituinen pyörävaras puuhastelee Espoossa: Jari Sivénin pihasta hävisi polkupyörä – tilalle ilmestyi parempi ja uudempi

  8. 8

   Turun uhreja muistettiin Narinkkatorilla – paikalla eri uskontojen ja kulttuurien edustajat, poliisi seuraa tilannetta

  9. 9

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  10. 10

   Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

  2. 2

   Yle: Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

  3. 3

   Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

  4. 4

   Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

  5. 5

   Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

  6. 6

   Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

  7. 7

   21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

  8. 8

   Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

  9. 9

   Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

  10. 10

   Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

  2. 2

   Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

  3. 3

   Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

  4. 4

   Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

  5. 5

   Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

  6. 6

   Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

  7. 7

   Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

  8. 8

   Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

  9. 9

   Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

  10. 10

   Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Superyllätyksen tehtaillut Hyvinkään Tahko jahtaa lisää täysosumia Superpesiksen pudotuspeleissä – ”Runkosarjan ykkösen voittaminen ei ole rakettitiedettä”
  3. Espanjalaismedia: Räjähdevyöhön pukeutunutta miestä ammuttu lähellä Barcelonaa
  4. Turun puukotuksen uhreista kaksi on tehohoidossa ja epäilty siirretään toiselle osastolle hoidettavaksi – kuolonuhrit olivat syntyneet vuosina 1951 ja 1986
  5. Turun uhreja muistettiin Narinkkatorilla – paikalla eri uskontojen ja kulttuurien edustajat, poliisi seuraa tilannetta
  6. Huuhkaja-toppari Sauli Väisänen teki loistodebyytin Serie A:ssa – ”Tiedän, että olen tehnyt vaikutuksen otteillani”
  7. Jätevedet ovat väestön pissanäytteitä – niistä löytyy huumeita, lääkkeitä, alkoholia ja jopa Viagraa
  8. Katalonian iskujen jäljet johtivat idylliseen pikkukaupunkiin Pyreneiden juurelle – Paikallisen imaamin epäillään värvänneen nuoria jihadisteiksi
  9. Yle: Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa
  10. Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”
  11. Justyna Kowalczyk hylkää norjalaisen maratonhiihtojoukkueen liian kansallishenkisenä
  12. Näytä lisää