Perässähiihtäjä

Käänsikö "Musta keskiviikko" kuntavaalit valtakunnallisiksi?

Torstai 11.9. 2008 ja 5. merkintä:

Paluu aamulla työpaikalle Sanomataloon oli yhtä juhlaa. Keskiviikon, viimeisen hiljaisen toipumispäivän, vietin radion, television ja netin ääressä ja seurasin, miten kolmikko, keskustan Matti Vanhanen, kokoomuksen Jyrki Katainen ja Sdp:n Jutta Urpilainen, selviää "Mustasta keskiviikosta ".

UPM:n ja Stora Enson tehtaiden lakkautuspäätökset, yhteensä 1600 työntekijää jää työtä vaille , ja monenmoiset sivuvaikutukset päälle, on niin iso tapahtuma, että se saattoi kääntää kuntavaalien vaalitaistelun valtakunnalliseksi poliittiseksi mittelöksi. Ainakin se kummasti sähköisti poliittista ilmapiiriä.

Tiedot UPM:n ja Stora Ension päätöksistä tulivat julkisuuteen keskiviikkona aamupäivällä samaan aikaan , kun kaikkien eduskuntapuolueiden puheenjohtajat keskustelivat Kuntamarkkinoilla kunnallispolitiikasta. Keskustelu kesti parisen tuntia, ja sen loputtua mediassa oli jo täysi rähinä päällä. Kunnallispolitiikasta ei kukaan ollut enää kiinnostunut.

Miten pääministeri, valtiovarainministeri ja oppositiojohtaja onnistuivat?

Vanhanen: En tiedä, oliko Vanhanen etukäteen osannut varautua tähän tilanteeseen. Vaikutti, että olisi. ( Täydennys kello 17.10. torstaina iltapäivällä. Huomasin Taloussanomien jutun siitä, mitä pääministeri etukäteen tiesi. Kannattaa lukea se juttu  Taloussanomista tämän linkin takaa.  )

 Tai ehkä kokemus monista samanlaisista tilanteista auttoi. Vanhanen toisti ensimmäisistä haastatteluista alkaen iltaan Ylen TV1:n pääuutisiin 20.30 asti samaa rauhoittavaa viestiä: hallitus tekee sen minkä voi, hallitus tarjoaa apuaan, kyllä tästä selvitään, ei pidä lietsoa tappiomielialaa eikä riitoja.

Vasta kuukausien päästä saamme tietää, onko pääministerin lupauksilla katetta, mutta keskiviikon mediapyörityksestä Vanhanen selvisi melko hyvin. Hän sai viestinsä läpi  - ja käytti pääministerin asemaansa taitavasti.

Katainen: Valtiovarainministerille eilinen oli myös mediamielessä musta päivä. Katainen oli kutsunut tiedotustilaisuuden koolle kello 12.30 Valtioneuvoston linnaan ja tuli sinne ilmeisesti suoraan Kuntamarkkinoiden paneelikeskustelussa. Kuuntelin tiedotustilaisuuden suorana lähetyksenä Radio Suomessa. Tiedotustilaisuus olisi tarjonnut Kataiselle hyvän mahdollisuuden saada oma viestinsä läpi, mutta valtaosan ajasta Katainen käytti muuhun kuin päivän pääasiaan: selvitteli hallituksen perintöveroesitykseen tehtyä muutosta ja tekeillä olevan metsäverohelpotuksen kiemuroita. Kaikki kunnia yritysvarallisuuden perijöille ja metsänomistajille, mutta juuri eilen heidän huolensa ei ollut päällimmäisenä mielessä, vaan ajatukset kulkivat Valkeakosken, Kajaanin, Joensuun ja Kymenlaakson tehdastaajamien ihmisten hädässä. Päivän pääasiaan päästiin vasta tiedotustilaisuuden päätyttyä, kun toimittajat ympäröivät Kataisen ja kyselivät hätäiseltä ja kiireiseltä ministeriltä mielipiteitä.

Kataiselle taisi tapahtuma klassinen kömmähdys: hän puhui sen minkä oli jo etukäteen aikonut puhua, eikä huomannut aloittaa puhettaan päivän pääasialla eli hallituksen toimilla tehtaiden lakkauttamisen jälkeen. Illan pääuutisisissa Katainen ei enää päässyt esille. Hänen viestinsä jäi Vanhasen ja Urpilaisen viesteistä.

Urpilainen: Oppositiojohtaja lausui nopean kommentin, joka toistettiin päivän aikana kymmeniä kertoja radiossa ja televisiossa. Kommentissaan Urpilainen vieritti syyn metsäyhtiöiden päätöksestä kokonaan hallituksen niskoille. Lausuntoaan Urpilainen vielä tehosti väittämällä, että hallitus ei ollut tehnyt mitään estääkseen Venäjän määräämien puutullien tulon.   

Urpilaisen lausunto oli eilispäivän arvioista kovasanaisin, jopa vielä ankarampi hallitusta kohtaan kuin Paperiliiton puheenjohtajan Jouko Ahosen (sd) eilen esittämä arvostelu. Jos Urpilaisen lausuntoa vertaa SAK:n puheenjohtajan Lauri Ihalaisen (sd) maltilliseen kommenttiin, sävyero niiden välillä on suuri.

Täytyy sanoa, että hätkähdin Jutta Urpilaisen esiintymistä. Syyttäessään Suomen hallitusta, varsinkin Venäjän määräämistä puutulleista, Urpilainen oli rohkea, jopa uhkarohkea. Näin kova oppositiopolitiikka sisältää riskinsä, mutta siinä on tietysti voiton mahdollisuutensa. Oppositiopolitiikkaa voi tehdä myös näin, vaikka se on Suomessa epätavallista. Voi jopa olla, että  Musta keskiviikko käänsi Sdp:n pitkään jatkuneen laskevan kannatuskierteen uuteen nousuun.

Vertaisin Urpilaisen lausuntoa siihen politiikkaan, jota oppositiojohtaja Anneli Jäätteenmäki (kesk) harjoitti 2003 eduskuntavaalien alla päävastustajaansa pääministeri Paavo Lipposta (sd) kohtaan. Silloin puhuttiin Irakin sodasta ja Suomen osallisuudesta siihen. Tiukkaa oppositiopolitiikkaa vetänyt Jäätteenmäki voitti vaalit ja nousi pääministeriksi, tosin vain kahdeksi kuukaudeksi.

Tämä olkoon pohjustuksena keskustelulle.

Päivän Hyvä Kysymys: Käänsikö "Musta keskiviikko" kuntavaalit valtakunnallisiksi?  

Päivän blogilainaus:

Liityin tänään SDP:hen. Kun kerran lähdin mukaan kunnallisvaaleihin, minusta oli selkeätä, että liityn mukaan tähän tiimiin, liityn puolueeseen. Se tuntui mukavalta, suorastaan hauskalta. En ole aiemmin ollut minkään puolueen jäsen. Ulkopuolisena - sitoutumattomana - on vaikeampi vaikuttaa.

Kunnallisvaaliehdokas, teologian tohtori Ville Jalovaara (sd) Helsingistä. 

  

 

 

 

 

  

     

10 vastausta artikkeliin "Käänsikö "Musta keskiviikko" kuntavaalit valtakunnallisiksi?"

Kari Rajala 11.09.2008 15:19

Ei kääntänyt - eikä pitäsikään kääntää.

Tavallaan on aika keinotekoista, että ennen kuntavaaleja pidetään puolueiden puheenjohtajien vaalitenttejä.

Kuntavaalit ovat 348 erilliset vaalit. Kuntavaalit eivät ole osa parlamentarismia, ja niiden tuloksella ei ole vaikutusta valtakunnan politiikkaan. Esimerkiksi sitoutumattomat ryhmät ja valitsijayhdistykset eivät nivoudu valtakunnapolitiikkaan, mutta niillä voi olla paikallisesti hyvin suuri merkitys.

Toivottavasti jossain vaiheessa keskusteluun tulee se, että voiko olla sitoutumattomana jonkin puolueen listalla. Ville Jalovaara tuntematta olen sitä mieltä, että hän menetteli oikein liittyessään puolueeseen, jonka listoilla hän on. On tekopyhää olla sitoutumaton puolueen listalla on sitten kirkonmies tai maallikko.

Lauri Gröhn 11.09.2008 15:45

"Päivän Hyvä Kysymys: Käänsikö “Musta keskiviikko” kuntavaalit valtakunnallisiksi?"

En usko. Kyllä väestörakenteen painopisteen roima muuttuminen vie vaaliteemat kuntien terveys- ja senioripalveluihin.

Martti Tulenheimo 11.09.2008 15:52

Olisi suorastaan outoa, jos kuntavaalit muuttuisivat tällaisesta valtakunnallisiksi. Ja samalla hyvin valitettavaa. Paljon puhutusta nuorten äänestysinnon laskusta huolissaan olevien ainakin pitäisi ymmärtää, että viemällä politiikka mahdollisimman kauas paikallisista kysymyksistä nuoria kiinnostaa politiikka entistä vähemmän.

Politiikka ei saa olla vain Helsingin Sanomien A4-A5 -aukeaman asioita. Tai saa, jos todella halutaan, että hyvin suuri osa ihmisistä erkaantuu poliittisesta keskustelusta lopullisesti. Kunnallispolitiikassa kolmen suuren puolueen puheenjohtajien teatraalinen tiukistelu toisilleen on täysin keinotekoista. Semminkin, kun pääministerin puolueella on pääkaupungin valtuuston 85 paikasta vain neljä.

Susanna Iivonen-Pekesen 11.09.2008 18:07

Oikean vastauksen tiedämme vasta vaalien jälkeen. Luulen, että porvarihallitus olisi toivonut rauhallisempia aikoja. Ja missä on vihreiden työministeri ja hänen kommenttinsa?

Mika Rossi 11.09.2008 20:07

Kuntavaaleissa saatetaan käsitellä myös valtakunnallisia teemoja. Osa niistä saattaa olla hyvinkin sellaisia, että niillä on vaikutusta vaalitulokseen. Hallituksen syyttäminen supistuksista ja etenkin viittaaminen puutulleihin kertoo siitä, että oppositiojohtaja Urpilainen on valinnut röyhkeän populistisen linjan. Kannattaa kiinnittää huomio siihen, että yhtiöt ilmoittivat supistuksista myös esimerkiksi Saksassa. Tämänpäiväistä eduskuntakeskustelua voi lukaista netistä. Se oli juuri niin luokatonta kuin Urpilaisen kommentit osoittavat.

Eilen ilmoitetut supistuspäätökset ovat osa alan rakennemuutosta. Jos paperimme ei käy kaupaksi, koska markkinat ovat tukossa ja muut tekevät samaa halvemmalla, ei ole edellytyksiä kannattavalle toiminnalle.

Myös metsäteollisuuden edusihmiset ovat todenneet, että hallitus käänsi esimerkiksi puutulliasiassa kaikki kivet. Lisäksi neuvottelut jatkuvat kaikilla tasoilla edelleen. Mukana vääntämässä ovat olleet EU, Tasavallan Presidentti ja hallitus.

Nyt on aika suunnata katse siihen, miten mahdollisimman moni tämän todella ikävän aallon lyömiksi joutuneista voisi työllistyä mahdollisimman pian uudelleen. Hallitus ja yhtiöt ovat ilmoittaneet tekevänsä kaikkensa tukeakseen irtisanottavia uuden työn löytämisessä tai uudelleen kouluttautumisessa.

Kajaanin kaupunkihan ilmoitti jo tänään olevansa tyytyväinen UPM Kymmenen kanssa käymiinsä keskusteluihin.

Tilanne on vaikea ja haastava. Hallitus on kuitenkin varautunut seuraavan vuoden budjetissa rakennemuutosalueiden tukemiseen. Lisäksi jo tämän syksyn lisäbudjetissa tullaan osoittamaan lisäresursseja näille alueille.

Viime syksynä ja talvena oli esillä erityisesti Kemijärven tilanne. Kuitenkin silloin työttömäksi jäi 200 ihmistä ja alueelle on tullut tilalle 260 työpaikkaa. Tämä on mahdollista myös muilla paikkakunnilla. Se edellyttää saumatonta yhteistyötä valtiolta, yrityksiltä, maakunnilta ja kunnilta.

Suomi tulee jatkossakin olemaan metsäosaamisen huippumaa. Toimiala on murroksessa ja yhtiöt muuttavat liiketoimintastrategioitaan. Eilen supistuksista ilmoittaneilla yhtiöillä on myös taseet kunnossa ja ne aikovat investoida merkittävästi tuotantomuutoksiin myös Suomessa.

Metsäsektorin ongelmilla iloittelemalla ei oppositio saa myötätuulta itselleen kuntavaaleissa.

Juha Jaatinen 11.09.2008 20:20

Tuskin käänsi. Vaikka, näytää siltä, että tähän alueelliseen kasvukeskuspolitiikkaan oltaisiin vähitellen heräämässä. Keskusta on yrittänyt vuosikymmeniä pitää kaikki maan kolkat epätoivoisesti tukivaroilla asuttuna. Seuraus on ollut, että maakuntien kaupungit ovat jääneet yhden elinkeinon varaan. Varoja olisi pitänyt ajat sitten keskittää näiden alueellisten teollisten ja palveluiden kasvukeskusten kehittämiseen. Haluttiin vaan väen vängältä pitää ns. maaseutu elävänä. Tämä on tulos.Pelkään pahoin, että vaaleista tulee reformikilpailuvaalit, jossa puolueet asettavat pidemmän ja lyhemmän aikavälin toivoja, koteja sekä unelmiaan

Ei uskalleta arvotaa asioita sekä konkretisoida niitä. Ei unelmissa ja toivossa mitään vikaa ole, mutta kaikkea kivaa ei voi saada kerralla. Useammassa kunnassa ei voi olla hyvin toimivaa päivähoitoa ja jäähallia jokaiselle harrastajalle kävelymatkan päässä

jaatinenjulistaa.blogspot.com

Tapio Laakso 11.09.2008 20:52

Olisi kiintoisaa kuulla, mitkä ovat ne keinot, joilla demarit olisivat painostaneet Venäjää puutulliasiassa. Hieman heikkoa taitaa olla.

Toiminnassa Venäjän suuntaan saattaa hyvinkin olla ongelmia. On esitetty epäilyksiä, että Suomen suhteita itään päin on jo pitkän aikaa hoidettu huonosti - alatasolla. Asiantuntemusta, yhteyksiä ja päivittäistä suhteiden hoitamista on ollut vuosia liian vähän, kun kaikki ovat olleet niin länteen päin suuntautuneita.

Jarkko Rahkonen 11.09.2008 23:01

Porvarihallituksen talouspolittiikka on heikkoa!

Perässähiihtäjä on keskiviikkona seurannut eri välineillä mustan keskiviikon tapahtumien kommentointia. Minäkin yritin seurata.

Metsäteollisuuden ongelmat ovat olleet tiedossa ja niitä on myös hallituksen asettamissa työryhmissä selvitetty. MUTTA toimenpiteet ovat olleet vähäisiä ja nekin joita on ollut ovat olleet tehottomia.

Metsän myyntitulojen paljon arvosteltu verovähennyskään ei ole toiveita täyttänyt. Eduskunnassa aivan perustellusti arvosteltiin torstaina 11.09. hallituksen vähäistä ja tuloksetonta toimintaa metsäpolitiikassa. Media on päästänyt hallituksen liian vähällä tässä, myös HS.

Valtiovarainministeri Katainen tosiaan ei osannut eilisessä (10.09.) omassa tiedotustiliasuudessaan esittää mitään toimenpiteitä mustan keskiviikon tapahtumista. Kataisen avustaja ei ollut saanut vielä koottua asiantuntijoiden ehdotuksia ministerin puheeksi. Taas tuli julkisuuteen että Katainen ei hallitse ministeritehtäväänsä. Tulee mieleen Kataisen heikko esitys tammikuun veropäivillä.

Maan hallitus, Vanhanen ja Katainen eivät ole hoitaneet metsäpolitiikkaa (mm. puutulleja) sen merkittävyyden vaatimalla tavalla. Vielä vakavampaa on, että hallituksen juuri eduskunnalle antama vuoden 2009 budjettiesitys perustuu virheelliseen maailmantalouden ja sudannetaantuman analyysiin. Suomen laskusuhdanne on pahempi kuin Katainen ja maan hallitus noteeraa. Talouspoliittiset toimenpiteet ovat vastaavasti tässä tilanteessa riittämättömät. BKT:n kehitys tulee olemaan selvästi esitettyä heikompi, samoin työllisyyskehitys. Inflaatio on ennustettua suurempi. Palkansaajien ostovoima kääntyy miinukselle, eläkeläisten ostovoima on jo 4-5% miinuksella tänä vuonna. Maan hallitus nostaa maksuja ja ruokkii inflaatiota ja pahentaa pientuloisten asemaa.

Maan hallitus ajautuu suuriin vaikeuksiin vuoden sisällä. Sosialidemokraatteja halutaan hallitukseen pian. Kysymys on vain siitä kumman kanssa, keskustan vai kokoomuksen kanssa. Talouspolitiikan aktiivisena harrastajana voisin esittää lisää faktoja asiasta.

Perässähiihtäjä kysyy onko musta keskiviikko myös kuntavaaliasia. Edellä esitettämästäni näkyy, että se on porvarihallituksen epäonnistumisen suuri yksittäinen todiste. Kuntavaaleihin musta keskiviikko ja hallituksen heikko talouspolittikka vaikuttaa väliillisesti. Koko painollaan se vaikuttaa hallituksen horjumiseen ja seuraaviin eduskuntavaaleihin.

Kannattaa katsoa Ruotsiin. Siellä sosialidemokraattien kannatus on jo lähes puolta suurempi kuin porvarihallituksen puolueiden yhteinen kannatus. Ruotsissa porvarihallitus on ollut yli vuoden pidempään kuin Suomessa. Sama kehitys näkyy Suomessa viimeistään syksyllä 2009. Tuolloin SDP:n gallup kannatus on noin 30% sekä keskustan ja kokoomuksen n. 20%. Valitettavasti syksyn kuntavaaleista porvarihallitus vielä selviää rimaa hipoen. Sosialideomokraattien uudistuminen on käynnissä ja ehtii vaikuttamaan täysimääräisesti vasta vuonna 2009.

Perässähiihtäjä, siinä vastaukseni kysymykseesi.

Mika Rossi 12.09.2008 9:40

SDP:n osalta eilisessä eduskuntakeskustelussa kiinnitti huomioni paikallaolleena, että Urpilaisen populistisen puheenvuoron jälkeen entinen moninkertainen ministeri Antti Kalliomäki veti maton Urpilaisen alta omalla puheenvuorollaan. Hän nosti vahvasti esille suomalaisen metsäteollisuuden aseman kansainvälisillä markkoilla sekä toimialan menneiden vuosien väitetyt vaikeudet sopeutua muuttuneeseen kilpailuympäristöön.

Tällä menolle SDP:lla menee muutama vuosi jo pelkästään keskenään omien kantojensa selvittelyyn. SDP:lla on pallo ja argumentit hukassa.

Jarkko Rahkonen 12.09.2008 11:41

Vastaan Mika Rossille, keskustapuolueen päivystävlle kommentoijalle.

Myös minä seurasin eduskunnan kyselytuntia torstaina. Minä puhuin hallituksen heikosta talouspolitiikasta ja sen metsäpolitiikan täydellisestä epäonnistumisesta. Sitä ei eilen eduskunnassa varsinaisesti käsitelty.

Vuoden 2009 talousarvion käsittely vasta alkaa eduskunnassa. Todennäköisesti marraskuussa käsitellään täysistunnossa esiin ottamaani asiaa. Silloinkaan ei vielä päästä siihen mitä hallituksen pitäisi talouspolitikkassa nyt tehdä, se ei ole eduskunnan asia.

Varmastikin vaaditaan hallitukselta maailmantalouteen ja suhdannetilanteeseen perustuvia tehokkaita keinoja toimnepiteitä..

Mika Rossi, ehkäpä sinä voit kertoa mitä hallituksessa on valmisteilla tarkoittamassani asiassa. Talleta kuitenkin ennusteeni niin voimme jatkaa hallituksen talouspolitikkan korjaustoimnepiteiden käsittelyä ensi vuonna.

Oletko Mika Rossi muuten tutustunut Ruotsin puolueiden viimeisiin kannatuslukuihin? Siellä sosialidemokaraattien kannatus ylittää porvarihallituksen kaikkien puolueiden yhteenlasketun kannatuksen! Ennustan että Suomessa syksyllä 2009 sdp:n kannatus on n. 30% sekä keskustan ja kokoomuksen n.20%. Syynä pahoinvoinnin lisäänyminen kansan ja elinkeinoelämän piirissä.

Luetuimmat
 1. 1

  25-vuotias ruotsalainen soluttautui vuodeksi USA:n ”maltillisen” äärioikeiston sisäpiiriin ja kuuli liikkeen johtajalta tavoitteet: ”Tämä päättyy keskitysleireihin ja Hitlerin kunnianpalautukseen”

 2. 2

  Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

 3. 3

  Jopa 13 tonnia vetyperoksidia valunut maahan junan säiliövaunusta Kouvolassa

 4. 4

  Uusittu Napakymppi oli juuri niin köppäinen kuin edeltäjänsäkin: Kaitsun tunnari, tärisevät treffailijat ja muut olennaiset ovat mukana edelleen – ja se on ihanaa

 5. 5

  Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

 6. 6

  Nimikiista kuumenee! Opiskelijaporukka kaappasi Tampereen yliopiston englanninkielisen osoitteen – ehdottavat yliopiston nimeksi Tampereen ei-turkulaista yliopistoa

 7. 7

  Masennus vaani ja valitsi onnellisen hetken – Anni Saastamoisen elämässä oli kaikki hyvin, kun hän yhtäkkiä löysi itsensä vessasta itkemästä

 8. 8

  Kielipetturiksi leimattu Ahvenanmaan edustaja Britt Lundberg: ”Ajoin läpi suomenkielisiä helpottavan kompromissin”

 9. 9

  Pääkaupunkiseudun bussi­liikenne on tänään sekaisin, koska asiakas antoi palautetta, kuljettajalle kerrottiin siitä, ja esimies läimäytti oven kiinni luottamus­miehen edestä

 10. 10

  Helsingin Tallinna-tunneli sai yllättävän kilpailijan Espoosta – Peter Vesterbacka kokoaa jo kansainvälistä rahoitusta ja on siksi opetellut puhumaan kiinaa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

 2. 2

  Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

 3. 3

  Pääkaupunkiseudun bussi­liikenne on tänään sekaisin, koska asiakas antoi palautetta, kuljettajalle kerrottiin siitä, ja esimies läimäytti oven kiinni luottamus­miehen edestä

 4. 4

  Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

 5. 5

  Kyllä, nämä asiat aiheuttivat kauhua eilen eduskunnan viinakeskustelussa – alkoholijäätelöt, värikkäät etiketit, kadunkulmien pitseriat...

 6. 6

  Masennus vaani ja valitsi onnellisen hetken – Anni Saastamoisen elämässä oli kaikki hyvin, kun hän yhtäkkiä löysi itsensä vessasta itkemästä

 7. 7

  Helsingin Tallinna-tunneli sai yllättävän kilpailijan Espoosta – Peter Vesterbacka kokoaa jo kansainvälistä rahoitusta ja on siksi opetellut puhumaan kiinaa

 8. 8

  Suomalaisen yleisin ansio on 2 500 euroa – katso palkat ammateittain ja vertaa laskurilla omaa palkkaasi muihin iän ja koulutuksen mukaan

 9. 9

  Vuosikymmeniä vaivannut mysteeri ratkesi: lähes kukaan ei lapsena pitänyt mustaa miestä tummaihoisena – ”Vanhemmat siirtävät omia pelkojaan lapsilleen”, sanoo psykologi

 10. 10

  Nimikiista kuumenee! Opiskelijaporukka kaappasi Tampereen yliopiston englanninkielisen osoitteen – ehdottavat yliopiston nimeksi Tampereen ei-turkulaista yliopistoa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

 2. 2

  Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

 3. 3

  ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

 4. 4

  Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

 5. 5

  Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

 6. 6

  Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

 7. 7

  Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

 8. 8

  ”Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain” – Suomalaisnainen sai musertavan syöpäuutisen postitse kotiin ja luki sattumalta potilastiedoistaan, ettei voi parantua

 9. 9

  Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

 10. 10

  Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

 11. Näytä lisää