Perässähiihtäjä

Miten ihmiset eläisivät terveinä ja pitempään?

Maanantai 8.9. ja 2. merkintä:

Tänään syysflunssa pakotti toipilaaksi, mutta onneksi kotikoneelta voi hoitaa kiireisimmät blogiasiat. Niistä tärkein on KIITOS kommentoijille! Tätä kirjoitettaessa on jo 33 kommenttia julkaistu. Ja mikä tärkeintä: täyttä asiaa reilusti omalla nimellä.

Lauantaina ilmestyneen HS:n Kuukausiliitteen kansikuvatytön (Espoo) ja - pojan (Vantaa) kotipihalta Hämevaarasta on tänään tehty jatkojuttu HS:n sivulle A9. Jos joku vielä epäilee Kuukausiliitteen kuvaa ja tarinaa lavastetuksi, sopii lukea toimittaja Merituuli Aholan kirjoitus. Siinä on paljon asiaa ja kuvauksia arjesta kaupunkien rajalla.

Mutta uuteen asiaan, joka on - ei vähempää kuin - elämä ja kuolema Helsingissä: tuore, todella hätkähdyttävä tutkimus ELINAJANODOTTEESTA pääkaupungissa. Tämän jälkeen jätänkin nämä seudun asiat vähän vähemmälle ja siirrän katsetta koko Kunta-Suomeen.

Minua nimittäin hätkähdytti viime perjantaina Kuntapuntari-lehdessä 3/2008 julkaistu tutkijoiden Timo Kauppisen, Pekka Martikaisen, Tapani Valkosen ja Lasse Tarkiaisen tutkimus helsinkiläisten elinajanodotteesta.

Laajaan materiaaliin perustuva tutkimus tiivistyy lauseeseen: "Helsinkiläiset ovat saaneet lisää elinvuosia, mutta niitä on vähemmän kuin muilla suomalaisilla."

En käy tässä referoimaan tarkemmin pitkää artikkelia, mutta pari havaintoa. Siis tutkimuksessa laskettiin elinajanodote 20- ja 30-vuotiaille. Tulokset kuvaavat kyseiseen ikään asti eläneiden jäljellä olevaa elinaikaa.

Helsingistä paljastuu kummallinen ristiriita. Täällä on muuta maata selvästi korkeampi koulutustaso, jonka pitäisi tuottaa lisää elinvuosia. Niin se tekeekin koulutetuille, varsinkin miehille, mutta keskiarvoa heikentää se, että sellaiset helsinkiläiset, joilla on alhainen koulutustaso, elävät lyhyemmän elämän kuin samalla tavalla koulutetut muualla Suomessa.

Mitä se tarkoittaa? Helsingissä on suuri ryhmä ihmisiä, jotka kuolevat selvästi nuorempina kuin heidän pitäisi oikeastaan kuolla. Heitä piinaavat monet vakavat sairaudet, jotka sitten johtavat ennenaikaiseen kuolemaan.

Kun Helsinki on näin suuri kaupunki, tutkijoiden tekemä havainto on valtakunnallisestikin merkittävä terveyspoliittinen johtopäätös. Jotain tarttisi tehdä, mutta mitä. Tästä voitaisiin keskustella myös tämän blogin kommenttipalstalla.

Mutta ennen sitä - lukekaa mainittu Kuntapuntari-lehden kirjoitus. Se löytyy Tilastokeskuksen sivulta, jonne pääsee osoitteesta www.tilastokeskus.fi

Päivän Hyvä Kysymys: Miten ihmiset eläisivät terveinä ja pitempään?

Päivän blogilainaus:

MTVn maksama mielipidemittaus ennakoi kuntavaalikannatuksemme nelinkertaistumista. Gallupit eivät äänestä. Ihmiset äänestävät entistä enemmän Perussuomalaisia, kun vain kuntavaaleissa pystymme takaamaan, että mahdollisimman monessa kunnassa lista on. Tänään kävin Uudenmaan piirin miesten kanssa Mäntsälässä. Mäntsälä oli mielessä, nyt se on myös Perussuomalaisten kuntakartalla ja vaalien jälkeen siellä on myös Perussuomalaisten valtuustoryhmä. Yksi ongelma on ratkaistu.

Perussuomalaisten puheenjohtaja, kansanedustaja, Espoon kaupunginvaltuutettu Timo Soini .

11 vastausta artikkeliin "Miten ihmiset eläisivät terveinä ja pitempään?"

Lauri Gröhn 08.09.2008 12:26

"Päivän Hyvä Kysymys: Miten ihmiset eläisivät terveinä ja pitempään?"

Tuskin kukaan on eri mieltä siitä, että elintapojaan muuttamalla. Inhottavaa kyllä, huuharit tuntuvat olevan parempia saamaan elintapamuutoksia kuin lääkäri. Huuhareiden maagiset litkut, latkut ja selitykset toimivat plasebona paremmin kuin lääkäreiden pikaiset kuivat selitykset. Mielenkiintointa kyllä, seuraava uutinen on edellisen perusteella ilosanoma huuhareille:

"Yhdenkin yön univaje sekoittaa immuunijärjestelmää.

Muutama valvottu tunti keskellä yötä voi aktivoida immuunijärjestelmän hyökkäämään omia kudoksia vastaan. Pitkäkestoisen univajeen aiheuttamat terveysongelmat on tunnettu jo pitkään, mutta pienilläkin univaikeuksilla on heikentäviä terveysvaikutuksia." (HS 4.9.)

Ai niin ne kuntavaalit? Lisää panoksia ennaltehkäisyyn! Ja valtiolliselle tasollekin terveisin. Pitäisi palautta entisekseen päämäärien ja keinojen välinen yhteys. Kilpailuyhteiskunta on keino ei päämäärä ja ihmisten hyvinvointi on tavoite ei keino yritysten kilpailukyvyn parantamiseen.

Mika Rossi 08.09.2008 14:45

Kuten Untokin toteaa, Helsingin tilanne asukkaiden elinajanodotteen ja terveyden osalta on monisyinen ja selvittelyä vaativa kokonaisuus. Lääketieteelliset syy-seuraus -suhteet ovat suht selkeät, mutta sosiaaliset ja yhteiskunnalliset taustatekijät ovat paljon moniselitteisempiä.

Mielestäni ensimmäinen konkreettinen ennaltaehkäisevä teko olisi, että ei päästettäisi otetta peruskoulunsa päättävistä nuorista irtoamaan. Iso joukko nuoria jää joka vuosi jätko-opiskelupaikan ulkopuolelle. Kotona vastikkeetta asuessa saattaa olla myös niin, että nuorella ei ole erityistä kannustinta myöskään työhön. Jossakin vaiheessa luultavasti kannustavuusloukku sitten muuttuu köyhyysloukuksi, kun asuinpaikka pitää löytää itse. Tässä vaiheessa on monesti päihteiden käyttö jo karannut käsistä.

Nämä syrjäytymisvaarassa olevat nuoret pitää poimia nuppi nupilta yhteiskunnan yhteyteen. Yhteys täytyy säilyttää jokaisen nyt peruskoulussa olevan kanssa. Jokaiselle tällaiselle syrjäytymisvaarassa olevalle 25-vuotiaalle nuorella pitäisi luoda henkilökohtainen koulutus- tai työllistymispolku peruskoulun jälkeen. Tämä olisi erittäin ehkäisevää yhteiskunta- ja terveyspolitiikkaa.

Esimieheni pääministeri on myös ottanut asiaan vahvasti puoltavan kannan.

Teemu Pyyluoma 08.09.2008 15:05

Mielenkiintoinen artikkeli. Yksi mahdollinen selitys, vertailua parisuhteessa elävien ja yksin elävien välillä ei oltu tehty. Vaikkei sitä aina uskoisikaan, parisuhde tunnetusti on ainakin tilastollisesti terveydelle hyväksi ja Helsingissä on paljon sinkkuja. Ei kun pariutumispoliittisia toimenpide-ehdotuksia peliin, missä on Taberman?

Jan Rossi 08.09.2008 15:09

Arvoisa Mika Rossi - Kysyisin nyt, kun olet Vanhasen avustajana, että milloin saamme lisäselvyyttä Vanhasen esitykseen puutarhametropolista? Ja milloin Vanhanen on valmis vastaamaan KMS-vaalirahoitukseen liittyviin kysymyksiin? Ja Pekkarisen taulukauppoihin? Ja ulkopolitiikkaan liittyviin kysymyksiin?

Jan Rossi

Riitta Skoglund 08.09.2008 17:44

Hyvä kysymys, ja vaikka vierittäisi vastuuta sekä yhteiskunnalle että yksilölle, niin Mika Rossi oikein toteaa, että sosiaaliset ja yhteiskunnalliset tekijät ovat monisyisiä. Lasten ja nuorten elinoloista ja -tavoista vastuuta kyllä kuuluu huoltajille. Veikkaan että vähän koulutetulla ja pienituloisella on kuitenkin keskimäärin vähemmän resursseja vastuunottoon esim terveellisestä ruuasta.

Mutta yhteiskuntaan: Elinajanodotetta alentamassa oli jutussa mainittu mm alkoholi ja itsemurhat, väkivalta ja tapaturmat. Työikäisten suurin yksittäinen kuolinsyy toisten tilastojen mukaan taitaa jo olla alkoholiin liittyvä, jos muistan oikein? Alkoholi jos mikä liittyy myös harjoitettuun politiikkaan, nuorten kasvuoloihin perheissään, alkoholin saatavuuteen, aikuisten antamaan malliin, ties mihin. Mikä osuus on nuorten varhaisella alkon käytön aloittamisella, mikä heidän lähipiinsä juomisella sosiaalisine seurauksineen?

Kansanterveyslaitoksen itsemurhaprojektissa 1990-luvun alussa suurimmaksi riskiryhmäksi osoittautui nuoret miehet, ja heihin on kiinnitetty huomiota sen jälkeen itsemurhien ehkäisyssä (mm kutsunnoissa ja armeijassa!), ja tuloksiakin on saatu. Peruskoulupudokkaita poimitaan yksitellen ja erilaisia sovellettuja koulutuksia ja ohjausta on nuorille tarjolla, mutta suurempi kysymys on, miten nuoret ohjautuvat näihin palveluihin: vastako rikoksen, tapaturman, mielenterveysongelmien tai väkivallan kautta?

Mielenkiintoinen on tieto, että Helsingin eri alueilla miesten elinajan odote vaihteli enemmän kuin naisilla; sosiaalinen rakenne erottaa alueita toisistaan. Kärjistetäänkö näitä eroja esim asunto- ja rakentamisratkaisuilla, vai voidaanko kenties tasoittaa erilaisin positiivisen diskriminaation toimin?

Vielä naisista: kuolleisuus pieneni Helsingissä vuosina 1991-2005 kaikissa ikäryhmissä ja kaikilla koulutusasteilla lukuun ottamatta 45-59-vuotiaita perusasteen koulutuksen saaneita naisia, jossa ryhmässä lisääntyi kuolleisuus keuhkosyöpään ja alkoholikuolemiin. Miten lujille ja millaisessa työssä ovat nämä naiset mahtaneet joutua vähiten koulutettuina? Vai keinottomuudestako on kyse? Vai sodan kokemisesta lapsuudessa? Koulutuksen merkitys jää yhtenä käteen, mutta Helsingissä koulutetullakin on pienempi elinajanodotte kuin muualla Suomessa.

Kysymyksiä kerrakseen, ahdistustakin lisääviä, mutta eivät todellakaan taida ratketa sillä että yksilöt lisäävät porkkanaa ja terveysjuomia ruokavalioonsa, ja yhteiskunta on "jossain toisaalla". Toivottavasti joku sairastamisen yhteiskunnallisia taustatekijöitä tai sosiaalipsykiatriaa tunteva kommentoi.

Martti A. Salo 08.09.2008 18:20

Pitkästä aikaa, hyvä Jan Rossi. Olet näköjään edelleen kovinkin kiinnostunut näistä KMS:stä ja muista vaaliraha-asioista. Entä SDP:n ja muun vasemmiston ehdokkaita tukevat Ay-liikkeet, työväenyhdistykset, Euroopan Magut, Punajuuret ym. Ammattiliitot tukivat viime eduskuntavaaleissa ehdokkaita noin 250 000 eurolla. Suurinta osaa eivät ehdokkaat ilmoittaneet laillisesti vaalirahoitusilmoituksissaan.

Esim. SAK:laiset liitot rahoittivat vain SDP:n ja vasemmistoliiton ehdokkaita, vaikka rahoja on kerätty muiltakin kuin näiden puolueiden kannattajilta.

Lisäksi SAK:n kampanja äänestysaktiivisuuden nostamiseksi (äänestämään vasemmistopuolueita) oli varattu 400 000 euroa. Edelleen SAK:n henkilöstön palkallinen työ vasemmistoehdokkaiden hyväksi. Tämän työn arvoa on vaikea arvioida, mutta senkin voidaan olettaa olevan mittavaa.

Muista kuin SAK:laisista liitoista vaalirahaa ei juuri liiennyt. Akavalaiset ammattiliitot edustivat nollalinjaa.

Juha Jaatinen 08.09.2008 19:20

Vaikea juttu. Yksi mahdollinen selitys alemman koulutustason ihmisien muuta maata alhaisempaan eliniänodotteeseen on se, että pääkaupungissa päihteiden saaminen on helpompaa. Sosiaalinen kontrolli on olematonta. Tässä tapauksessa se on huono asia. Joskus ja jossakin se on kyttäämistä. Yksin elämiseen täälä viitattiikin.

Ihmisiä ei voi pakottaa terveempiin elämäntapoihin, se on selvää. Jokainen juo alkoholia sen mukaan minkä katsoo tarvitsevansa.

Pari juttua tuli kuitenkin mieleen:

1) Kartoitetaan riskiryhmät ja kutsutaan ne ilmaiseen ja perusteelliseen terveyskartoitukseen. Neuvontaa annetaan, jos sitä asiakas haluaa.

2) Luovutaan terveyskeskusmaksusta. Suurimmalle osalle maksu on aivan kohtuullinen, mutta usealle niistä ihmisistä, jotka terveysasemien palveluja tarvitsevat se turhan korkea. Tämä johtaa siihen, että moni hakeutuu terveysasemalle vain pakon edessä. Edistäisi terveyttä, jos hakeutuu hoitoon ajoissa ja pääsee kevyemmillä hoidoilla.

jaatinenjulistaa.blogspot.com

Hanna Kopra 09.09.2008 11:19

Erkki Vauramo on jo vuosia puhunut mm. siitä, että Helsingin sisällä on huomattavaa eriarvoisuutta mm. terveydenhuollossa ja se vaikuttaa mm. tähän kuolleisuuteen. Vanhuksilla elinikää rajoittaa mm. pitkät sairaalahoitoajat, koska siellä ei ole kuntoutusta ja vanhukset näin ollen jäävät vaille liikuntaa tai siis mitään virikkeitä.

Lasten ja nuorten kohdalla kaikki pienetkin osatekijät tietenkin vaikuttavat. Onko koulussa makeisautomaatteja, korvataanko maito mehulla eikä esim. vedellä, millaista liikuntaa kouluissa on ja harrastusmahdollisuuksia muuten.

Ennaltaehkäisevä terveydenhuolto ei ole mikään läppä. Se on totista totta. Jo 90-luvulla minun koulussa terkka oli paikalla kerran viikossa ja auta armias jos muina päivinä olisi ollut asiaa. Ja kun terkka oli paikalla jonoa riitti monen tunnin ajaksi. Mikään on tuskin muuttunut.

Neuvolatoiminta (niin äidit, lapset, perheet, työssäkäyvät, mielenterveys ja vanhus sellaiset) pitäisi nostaa uudelle tasolle. Koska kuten perjantaina lukaistussa Suomenkuvalehdessä todettiin, perusterveydenhuolto on se mikä Suomessa on retuperällä. Kirurgiset jonot on aisoissa, mutta perusjutut ei. Samassa todettiin ettei kyse ole rahasta, vaan jostain ihan muusta.

Helsingissä voisi siipä todellakin panostaa kevyenliikenteen kehittelyyn ihan todenteolla ja järkevillä suunnitelmilla (eikä vaan hankkia 1000 pyörää sekoilemaan autojen sekaan, kun kaupunkipyöriin ei kuulu mukana edes sitä kypärää!).

Matti Vanhanen voisi myös miettiä lisää sitä lisääntymisideaansa ja muutenkin hallituksen posse suhdettaan esim. ihan Kaikkien adoptio-oikeuteen, viinaveroon ja koiraveron poistoon. Koska JOS parisuhde ja perheytyminen nostaa elinikää ja koirat edistävät myös terveyttä niin eikö niitä asioita pitäisi tukea ja mm. viinaveroa vaan korottaa ja mm. alaikäisten juominkeihin tarttua tiukemmin?!

Vanhempien olisi itsensäkin hyvä mennä taiteidenöinä ja muina ilotulitusiltoina kaupungille toteamaan, että siellähän ne Meidän Lapsetkin on eikä vaan Muiden.

Ja ehkä Helsingissä asuu liikaa tosikkoja?! Nauruhan tunnetusti sanonnan mukaan pidentää ikää. :D

Mika Lako 09.09.2008 12:31

Minä olen aina ihaillut tilastotieteilijöitä, jotka vakavalla naamalla piirtävät käyriä kaksikymppisten elinikäodotuksista. Varsinkin kun aikahorisontti jatkuu puolivuosisataa eteenpäin. Ihan mielenkiinnosta kysyisin tutkijoilta, kuinka moni kaksikymppisten populaatiosta asuu Helsingissä vuonna 2050?

Tai edes samassa kaupunginosassa, artikkelin mukaan tätä yksityiskohtaa on myös tutkittu, sekä havaittu merkittäviä eroja. Itse asun Vironniemellä, en pistäisi pahaksi, jos saisin ihan konkreettisen luvun omasta elinikäennusteestani.

Minulle kesän merkittävin tilastouutinen oli Ilmatieteenlaitoksen epäonnistuminen kesän sääennustuksissa. Huolimatta ilmastonmuutospapukaijapälpätyksestä, meillä oli ennustettua kylmempi kesä. Toimittaja voisi tilata laitoksesta ennusteet ensi talven pakkasista. Nimittäin, jos nämä ennustemallit toimivat, voi mallilla tehdä pienen omaisuuden sähköpörssissä.

P.S. Päivän merkittävin uutinen on entisen opettajani Jukka Ruususen haastattelu. Toivottavasti Helsingin propellipuistosta haaveilevat miettivät tarkkaan mitä Kantaverkon nykyinen toimitusjohtaja sanoi Ylen haastattelussa.

Michael Perukangas 10.09.2008 23:36

Jo Tahko Pihkala - poliittisista mielipiteistään huolimatta - oivalsi tärkeän asian: arkiliikunta on paras keino ylläpitää terveyttä. Arkiliikunnan kannalta taas parasta on säilyttää lähiviheralueet, joissa voi ulkoillamuuten heikomminkin liikkuva ihminen. On valitettavaa, että ainakin Helsingissä lähiviheralueita ulosmitataan lyhytnäköisen voiton toivossa asuinalueiksi ja uhrataan liikenneväylien alustoiksi, vaikka esimerkiksi kakkostyypin diabeteksen kaltaisista sairauksista on tulossa suuri kansallinen tragedia. Helsingin nykyiset valtapuolueet SDP ja Kokoomus ovat säännönmukaisesti olleet siunaamassa tärkeiden ulkoilualueiden - kuten Keskuspuiston, Mustavuoren, Myllypuron metsän ja Laajasalon metsien - kaavoitusta, yhdyskuntarakenteen tiivistämisen nimissä, vaikka myös uudet asukkaat tarvitsevat virkistysalueensa.

Jouni J Särkijärvi 11.09.2008 15:19

Ihminen kuten muutkin eläimet pyrkivät pois itselleen huonosta habitaatista. Vaikutus tähän syntyy siten, että "väärässä" ympäristössä olevan ihmisen stressihormonien eritys kasvaa. Tämä taas heikentää vastustuskykyä ja muutenkin terveydentilaa.

Empiirisesti on todettu, että huonoin ympäristö tässä mielessä on liikennettä paljon sisältävä. Paras taas olisi luonto, jossa on vesiaiheita ja jossa toisilleen tuttujen ihmisten kansoittamat reviirit rajautuvat erilleen toisistaan.

Tältä pohjalta voisi veikata, että Helsingissä paremmin toimeen tulevat ihmiset asuvat viihtyisästi lähellä luontoa ja pienituloisemmat kivikaupungissa. Tällöin syntyy kuvattu tilastollinen ero.

Tämä myös tarkoittaa, että kaavoitus ei ole pelkkää poliittista valintaa erilaisten kaupunkikäsitysten välillä, vaan tuloksilla on myös merkittävä vaikutus asukkaiden terveyteen.

Luetuimmat
 1. 1

  Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia ”synnytystalkoisiin” – sanavalinta tyrmistyttää ja hävettää demareitakin

 2. 2

  Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

 3. 3

  Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

 4. 4

  Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

 5. 5

  Turun puukottaja kuunteli Isisiä ihannoivia lauluja ja puhui väärä­uskoisten tappamisesta, kertoo tuttava HS:lle – ”Poliisin pitäisi seurata tarkemmin, mitä vastaanotto­keskuksissa tapahtuu”

 6. 6

  Mikä nimeksi lapselle? Löydä HS:n vauvannimikoneella sinun ja kumppanisi yhteiset nimisuosikit

 7. 7

  16-vuotias somalityttö pahoinpideltiin kotirapussa, parturi uhattiin tappaa – maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi

 8. 8

  Valkoisessa talossa soittanut ihmelapsi kuuli outoa kieltä lentokoneessa – nyt hän puhuu suomea ja pääsi jatkoon unelmiensa Maj Lind -pianokilpailussa

 9. 9

  Kaksi uutta kiinniottoa Turun puukotusjutussa – epäillyt kertoivat Suomessa olevansa algerialaisia, Ruotsissa marokkolaisia

 10. 10

  Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

 2. 2

  16-vuotias somalityttö pahoinpideltiin kotirapussa, parturi uhattiin tappaa – maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi

 3. 3

  Afganistaniin heinäkuussa pakkopalautettu Zaki Hussaini lensi takaisin Suomeen – tukiryhmä auttoi oleskeluluvassa ja maksoi lennot

 4. 4

  Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

 5. 5

  Somessa raivostuttiin kuvasta, jossa ”laiskat maahanmuuttajat” istuskelevat penkillä Italiassa – kunnes selvisi, että penkillä istuivat Samuel L. Jackson ja Magic Johnson

 6. 6

  Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

 7. 7

  Tanskan poliisi: sukellusveneestä löytyi paljon toimittaja Kim Wallin verta, merestä löydetty naisen ruumis on Kim Wallin

 8. 8

  Kolmevuotias sai kiinalaisesta nettikaupasta maailman ihanimman pinkin puudelipyörän – sitten ilmestyivät mystiset näppylät

 9. 9

  Mikä nimeksi lapselle? Löydä HS:n vauvannimikoneella sinun ja kumppanisi yhteiset nimisuosikit

 10. 10

  HS selvitti: Yksi Turun puukotuksista epäilty haki monta kertaa oleskelulupaa Ruotsista siinä onnistumatta – kertoi asuneensa Marokossa kadulla ja joutuneensa raiskatuksi

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

 2. 2

  Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

 3. 3

  Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

 4. 4

  Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

 5. 5

  Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

 6. 6

  Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

 7. 7

  Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

 8. 8

  Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

 9. 9

  Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

 10. 10

  Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

 11. Näytä lisää