Perässähiihtäjä

Se on nyt ohi. Kiitos ja Hyvää Kesää!

Maanantai 8.6. 2009 ja 23. postaus

On taas se aika, jolloin pitää jättää hyvästejä. Aloitin Perässähiihtäjän blogiurakkani syyskuussa 2005 ja jatkoin sitä presidentinvaalien toiseen kierrokseen helmikuussa 2006. Palasin blogiin tammikuun alussa 2007 ja jatkoin sitä maaliskuulle 2007 yli eduskuntavaalien. Palasin tänne syyskuun alussa 2008 ja jatkoin lokakuun lopulle 2008 yli kuntavaalien.

Ja neljännen kerran avasin eurovaaleja varten blogin kuukausi sitten ja päätän sen nyt tähän postaukseen. Runsaan 3,5 vuoden aikana olen pitänyt tätä blogia yhteensä noin vuoden. Se on ollut elämässäni hurmaavaa aikaa, jota (toivottavasti mahdollisimman pian alkavina) eläkevuosina on mukavaa muistella.

Voin vakuuttaa, että blogi on vienyt paljon vapaa-aikaa, iltoja, öitä, varhaisia aamuja ja viikonloppuja. Jokaisen postauksen olen itse kirjoittanut ja jokaisen lukijakommentin olen lukenut ja siirtänyt julkaistavaksi. Niistä töistä en voi laskuttaa ketään, mutta en haluakaan sitä tehdä. Olen saanut kokea jotain sellaista, jota en olisi uskonut koskaan voivani toimittajana kokea. Olen kiitollinen ja hyvästelen blogin lukijat ja vielä erikseen kommentaattorit nöyrin mielin. On tämä ollut mahtavaa aikaa tehdä suomalaisen journalismin historiaa - vaikka vain pienen alaviitteen verran.

Oli hyvä hetki, kun viime torstaina Viron Helsingin-suurlähettiläs Merle Pajula tuli luokseni kiittämään tästä blogista kertoen, että suurlähetystössä tätä on kiinnostuksella seurattu. Keskustelumme aikana kävi selväksi, ettei Rouva Suurlähettiläs lausunut vain kohteliaisuuksia, vaan oli todella hyvin perillä blogin kommenteista.

Perässähiihtäjä-blogin idea on ollut tarjota vapaa, asiallinen keskustelukanava erimerkkisille keskustelijoille. Tästä olen yrittänyt pitää kiinni ja yrittänyt houkutella, maanitella, sovitella, moittia ja rohkaista ja toivottavasti myös kylliksi kiittää keskustelijoita ja lukijoita karvoihin katsomatta.

Toinen lähtökohta on ollut se, että demokratiaa ja siihen kuuluvia puolueita ja ehdokkaita arvostetaan. Olemme kriittisiä ja arvostelemme, mutta nostamme lakkia niille ihmisille, jotka panevat itsensä peliin lähtemällä ehdokkaiksi ja myös heille, jotka tekevät puolueissa ja ehdokkaiden tukiryhmissä vaalityötä. He rasvaavat vallankäytön rattaita - he ovat kunniakansalaisia.

Ehkä suomalainen viestintätutkimus ja/tai politiikan tutkimus jonain päivänä kiinnostuu tästä materiaalista. Ehkä sittenkään ei. Liian kiinnostava aihe. Jos joku kuitenkin kiinnostuu tutkimaan, autan mielelläni. Tämä olisi tutkimukselle täysin ainutlaatuinen materiaali, jota ei ole näistä neljistä vaaleista missään muualla.

http://www.hs.fi/politiikka/artikkeli/Per%C3%A4ss%C3%A4hiiht%C3%A4j%C3%A4+Blogin+kommentaattorit+aavistivat+vaalituloksen/1135246601913

Mutta ennen lopullisia jäähyväisiä keskustelu jatkukoon huomiseen tiistaihin 9.6. kello 12 asti. Sitten blogi sulkeutuu ja siirretään arkistoon. Eurovaaleissa pastauksiani on ilmestynyt 23 ja kommentteja reippaasti yli 700, kaikki omalla nimellä kirjoitettuja. Niistä suurkiitos!

Toivon, että viime yönä alkanut vaalien jälkipeli jatkuu huomiseen asti. Siihen voi saada lisää sytykettä tästä osoitteesta eurooppalaisista vaalituloksista http://www.elections2009-results.eu/

Blogin jälkipeliin kannattaa todella tutustua: hyviä analyysejä, teräviä mielipiteitä, tunnetta unohtamatta. Huomisen jälkeen jälkipeli siirtyy muille foorumeille. Seuraaviin vaaleihin on niin pitkä aika, ettei niitä kannata vielä miettiä. Kaikella on aikansa, kuten Suuressa kirjassa viisaasti sanotaan.

Viikonlopun vaaliveikkaus saavutti mahtavan suosion. Etukäteen olin varma, että tulisi useita täysin oikeita rivejä. Mutta niitä en ole löytänyt minä eivätkä muut veikkauksia seuloneet. Muutamat tarkkasilmät - muiden muassa Marko Kähkönen, kiitos Marko - ovat löytäneet listan teistä, joilla oli kaksi väärin tai oikeammin sanottuna peräti 11 oikein.

Näitä ovat olleet ainakin Laura Andersson, Niko Hakkarainen, Taina Hämäläinen, Juha Koponen, Timo Koski, Jorma Melleri, Ari Rautio ja Lars-Erik Wilskman. Heillä oli todella hyvä vainu.

Suoritetussa arvonnassa kirjapalkinnon ( Pekka Hakalan Venäjä-kirja/HS-kirjat) saavat Andersson, Hämäläinen ja Koski. Pyydän teitä ystävällisesti lähettämään osoitteen sähköpostiini.

Päivän Hyvää Kysymystä ei enää tule.

Se on nyt ohi. Kiitos ja Hyvää Kesää!

 

Päivän sitaatti:

Suomen Tietotoimiston tänä aamuna tekemä kooste lehtien pääkirjoituskommenteista:

Keskustan pää-äänenkannattaja Suomenmaa pitää selvänä, että puolue ei voi mennä tällä otteella seuraaviin eduskuntavaaleihin, jos se haluaa tavoitella suurimman puolueen asemaa. Lehti arvioi Timo Soinin rokottaneen voimakkaasti myös keskustan vahvoja alueita. Lisäksi keskustalaisissa vaalipiireissä äänestysaktiivisuus jäi keskimääräistäkin alhaisemmaksi.

SDP:n pää-äänenkannattaja Demari kuvaa vasemmistopuolueiden vaalitulosta katastrofiksi ja SDP:n kannatuslukemia katkeraksi pettymykseksi. Lehden mukaan SDP ei pystynyt mitenkään hyödyntämään oppositioasemaansa vaikeissa taloudellisissa oloissa ja tuloksena oli eurovaalien tähänastinen pohjanoteeraus.

Myös Aamulehti epäilee, että SDP:n puheenjohtajalla Jutta Urpilaisella on vielä selittämistä omilleen katastrofia lähentelevästä vaalituloksesta.

Sanomalehti Ilkka arveli, että yhden paikan tappio kummallekin päähallituspuolueelle saattaa olla hallitusyhteistyön kannalta onnellinen tulos. Surkeimmin meni vasemmisto-oppositiolla.

- On vaikea kuvitella, millainen maailman pitäisi olla, jotta SDP ja vasemmistoliitto menestyisivät, jos edes maailmanlaajuinen finanssikriisi ja oppositioasema eivät siihen pysty, Ilkka kirjoittaa.

Helsingin Sanomien mukaan vaaleista tuli ounastellusti protestivaalit. Perussuomalaisten Timo Soinin äänivyöryyn verrattuna hallitusrintama ylsi hädin tuskin torjuntavoittoon.

Kaleva pitää vaalitulosta hallituspuolueille pienenä helpotuksena ja laihana luottamuslauseena hallitukselle. Yhdenkään puheenjohtajan tuoli ei heilu tuloksen takia. Lehti arvioi, että keskustan tulos oli puheenjohtaja Matti Vanhaselle suunnaton helpotus, kun "keskustalle povattu suurtappio siirtyikin SDP:n Jutta Urpilaiselle".

Savon Sanomat epäilee, että ilman Mitro Revon panosta SDP olisi tehnyt vaaleissa todellisen mahalaskun.

18 vastausta artikkeliin "Se on nyt ohi. Kiitos ja Hyvää Kesää!"

Pekka Kärkkäinen 08.06.2009 16:52

Kiitokset sinulle itsellesi, Unski! Ja tietysti myös kaikille keskustelijoilla ja lukijoille - oletan että niitäkin on ollut muutama...;-)

Tässä vaiheessa on varmaan hyvä pohtia tämän blogin merkitystä ja arvoa suomalaiselle politiikalle. Niin kuin Unski kirjoitti, niin toista vastaavaa ei ole. MTV3:n Timo Haapalan "Setä Arkadia"-blogi tulee hyvänä kakkosena mutta kaukana perässä. Erona mielestäni on yksinomaan keskustelun ja puheenvuorojen taso - täällä ne ovat olleet laadukkaita kautta linjan, siellä laadukas puheenvuoro etsii toistaan. Ratkaiseva syy lienee omalla nimellä kirjoittaminen - silloin harvemmin heitetään mitä tahansa soopaa.

Jos katsotaan ketä blogiin on kirjoittanut, päästään karkeasti ryhmään:

1. Politiikan ammattilaisiin - puolueiden työntekijöihin, jotka tekevät politiikkaa ammatikseen. Esimerkiksi Juho Romakkaniemi ja Mika Rossi ovat olleet tällaisia. Siitä suuri kiitos heille ja muille politiikan taustoissa toimiville, että ovat jaksaneet kirjoittaa tänne raskaiden vaalikiireiden keskellä. Vaikka ihan kaikki toiveet eivät toteutuneetkaan. ;-)

2. Politiikan (vakaviin) harrastajiin - ihmisiin, jotka seuraavat politiikkaa samalla kiinnostuksella kuin veikkaajat Englannin Valioliigaa. Tässä saadaan näkökulmaa siihen tärkeään ihmisryhmään, jotka toimivat sillanrakentajina poliitikkojen ja tavallisten kansalaisten välillä. Ts. he osaavat tarkastella poliitikan tekemisestä sekä puolue- että kansalaisvinkkelistä. Olen ehdottomasti samaa mieltä Unskin kanssa siitä, että tämän ryhmän näkemykset ovat kaikkein arvokkaimpia juuri edellä mainitusta sillanrakennusaspektista johtuen.

Politiikan vakavien harrastajien rooli on sama kuin yrityksen keskijohdon: he pystyvät näkemään ongelmat ja mahdollisuudet sekä päätösten ylätasolla että toteuttamisen alatasolla. Kun tämän ryhmän saa puolelleen ja omien ajatustensa taakse, niin tulos on tyypillisesti hyvä. Sekä yrityksissä että politiikassa.

Nyt siis fiksut puoluesihteerit kuulolle: tästä blogista löytyy kansan valistunut mielipide keväältä 2009. Ottakaa nämä ihmiset haltuunne, "niin voitto teidän silloin on".

Vielä kerran kiitos kaikille kanssakeskustelijoille ja Unskille, tätä on ollut ilo harrastaa! :-D

Jouni Pulli 08.06.2009 17:23

Hyvä Unto Hämäläinen, lämpimät kiitokset tästä maailman edistyksellisimmästä EU-vaaliblogista huomioiden kriteerit: päivittyy lähes reaaliajassa, kommentit vain omalla nimellä, kommentoijien joukossa ehdokkaita, poliitikkoja aina pääministeritasoon saakka, toimittajia, kolumnisteja, EU-asiantuntijoita jne. sekä meitä tavallisia innostuneita kansalaisia, loistavat EU:n tarkoitusta ja merkitystä eri kulmista peilaavat merkinnät paikallisia tarpeita unohtamatta sekä kaunis ja interaktiivisuuteen innostava kielenkäyttö. Ja vielä yksi asia: tekstit ovat yhä vain korkeatasoisempia, Perässähiihtäjä (kommentoijat mukaan lukien) ei ketään loukkaa mutta vaatii pohtimaan.

En taida jäädä ainoaksi kun toivon, että saamme vielä usean kerran osallistua Perässähiihtäjät-blogiin kommenteillamme. Tämä on vaan niin hienoa! Voihan sitä pätkätöitä sitten joskus elääkkeelläkin tehdä.

Suuret kiitokset myös ehdokkaille, jotka rikastutitte blogin sisältöä reaaliaikaisilla näkökannoillanne. Niidenkin mukaan oli helpompi suunnistaa oikeaa kandidaattia pohtiessa kuin vain esim. pelkkien vaalikoneidden tai lehtikirjoitusten persuteella olisi ollut mahdollista.

Ja viimeksi mutta suureölla kunnioituksella kiitokset muille kommentoijille, tälläkin kertaa tuntui, että aikaa osallistua Perässähiihtäjä-blogin kommentointiin oli aivan liian vähän johtuen suureksi soaksi siitä, että ensin piti pyrkiä sisäistämään muiden kommentoijien uusia rajapintoja avaavia kommentteja.

Hyvää kesää itse kullekin!

Pentti Kangasluoma 08.06.2009 18:11

Eikö ole turha pohtia miten eduskunta muuttuisi kun äänestysprosentti oli vain 40 % ? Sinne on vielä pitkä matka.

Ylen päälähetyksen miestoimittajaa ihmettelen. Juuri oli saatu selville että Mitro Repo saa suuren äänimäärän. Hän vaatii Urpilaista myöntämään, että huonosti menee kun otettu tuollaisia ehdokkaita..

Demareiden rivijäsenistä monet eivät ole voineet muuta kuin passivoitua. Kuukausikaupalla on pitänyt kestää keskustelua samaa sukupuolta olevien monista asioista. Kunnollista, sytyttävää taistelukysymystä ei ole osattu nostaa esille.

"Kyllä sinusta Unski vielä mies tulee", näin kotimaakunnassani on

on perinteisesti ihmistä kiitetty.

Jan Rossi 08.06.2009 19:08

Antonselkkauksessa saatiin uusi käänne kun Venäjä julisti Pietiläisen tänään persona-non-grataksi eli ei-toivotuksi-henkilöksi. Tästä se siis lähtee, eli suhteiden huononeminen. Stubb antoi kaiken tukensa persona-non-grataksi nousseelle Pietiläiselle. Venäjällä tämä on varmasti noteerattu. Stubb on pilannut välinsä Venäjän johtoon ja ulkoministeri Lavroviin. Lavrovin kädet on nyt sidottu Stubbin suhteen. Stubb muuttuu rasitteeksi Suomen suhteille Venäjään. Näin tämä kokoomus hoitaa ulkopolitiikkaamme.

Jan Rossi

Lasse Parkkali 08.06.2009 20:15

Olen silloin tällöin seuraillut Hämäläisen blogeja suurella mielenkiinnolla. On vahinko, jos hän päättää lopettaa nämä tyystin. Toivon jatkoaa!

Yksi kysymys: onko tässä perussuomalaisten tuloksessa niin suurta elämää pidettävä? PS on yhtä kuin Timo Soini ja hän elää ja vaikuttaa vain rajallisen ajan. Eikö olisi syytä tutkia, mitä muita kanavia saattaa olla tulossa/olemassa, sellaisia jotka osoittavat ihmisten kyllääntymisen ja väsyneisyyden politiikkaan? Soini on osoitus tyytymättömyydestä ja sitä pitää tutkia tarkemmin kuin vain hänen vaalimenestystään tällä hetkellä.

Lasse Parkkali

Mika Häkkinen 08.06.2009 20:31

Olen työmatkalla Hampurissa, joten viimeinen pikainen postaukseni tulee hotellin aulan vieraskoneelta.

Kiitokset Unskille ja kanssakeskustelijoille hienosta debatista. Tähän on ollut hieno osallistua. Harmi, että kaikki hyvä loppuu aikanaan. Untolta haluaisin tiedustella, kuinka moni tätä blogia ylipäänsä lukee?

Täytyy myöntyy, että EU-vaalien vasemmiston tappio veti tämän pojan hiljaiseksi. Sen verran ovat ajatukset vielä sekaisin, että syvällisemmän analyysin jätän tällä erää muille. Mietiskelin tuossa, että omana aktiividemariaikanani en ole vielä päässyt kertaakaan iloitsemaan oikeasta vaalivoitosta. Aktivoiduin toden teolla vasta presidentinvaalien jälkeen 2006, joten alkaa tappioanalyysit olla tuttua kauraa. No eipä kukaan pääse haukkumaan opportunismista...

Lopuksi heittäisin tällä kunnioitettavalla keskustelufoorumilla haasteen ilmoille. Juuri politiikasta kiinnostuneiden pitää lähteä puoluekannasta riippumatta puoluepolitiikkaan mukaan. Ilman jäseniä ei ole puolueita, eikä ilman puolueita ole toimivaa ja demokraattista poliittista järjestelmää. Toivon, että mahdollisimman moni lukija ja keskustelija tuntee piston mahanpohjassaan ja ottaa tämän haasteen vastaan ja liittyy omaa maailmankuvaansa vastaavaan puolueeseen. Keskustelu on hedelmällistä ja hauskaa, mutta tosiasiassa puolueilla on viime kädessä myös valta vaikuttaa. Tekijöitä tarvitaan joka puolueessa.

Tappioputkesta huolimatta ja suhteellisen tuoreena demarina uskon juuri tämän ajan olevan paras mahdollinen olla aktiivisesti mukana, koska nyt sosialidemokraattisen liikkeen uudistuminen ja uudistaminen tapahtuu. Puolueet elävät jäsenistään ja aktiiveistaan ja vaikutusmahdollisuudet ovat nyt suurimmillaan. Ilman pienintäkään epäilystä voin vakuuttaa, että SDP nousee. Seuraavissa vaaleissa tavataan!

Sami Virtanen 08.06.2009 23:07

Vaalien jälkeen on kuultu ja luettu monenlaisia haastatteluja niin valituksi tulleiden kuin rannalle jääneiden osalta. Eräs Timo Soinen lausunto on palanut mieleeni tämän päivän aikana useampaan kertaan.

Vastaus kysymykseen, että kuinka hän aikoo yhdistää menestyksekkään puoluejohtamisen ja mepin työn oli mielenkiintoinen. Ainakin näin vaalien jälkeen. Vastaushan oli, että kolme päivää viikosta Brysselissä ja neljä Suomessa (ja perään löpinät Nokiasta ja Ollilasta).

Itselläni heräsi vastauksen osalta muutama kysymys.

1. Pystyykö mepin työn hoitamaan kunnialla olemalla vain 3 päivää viikosta Brysselissä? Mitä moisella ajankäytöllä voi saada aikaiseksi EU parlamentissa?

2. Mitkä ovat Soinin todelliset tavoitteet parlamentissa, mikäli ajallinen paneutuminen jää tuolle tasolle?

3. Kuinka moni reilusta 130 000 äänestäjästä olisi miettinyt äänensä antamista uudelleen, jos olisi kuullut tuon vastauksen etukäteen? Vajaan kahden vuoden keikan äänestäjät äänillään hyväksyivät, tai ainakin ne keillä tieto asiasta oli.

4. Kumpi mahtaa olla valtakirjan antaneista tärkeämpää? Soinin aktiivinen vaikuttaminen EU:ssa vai puoluejohtaminen?

5. Onko todella niin, että Soini vain menee kylvämään Perussuomalaisen siemenen Brysselin maaperään ilman, että hänellä on edes tarkoitus päästä vaikuttamaan EU-politiikan sisältöihin?

Itselläni kysymykset Soinin todellisista tavoitteista EU:ssa heräsivät jo ennen vaaleja, voimistuivat vaalien aikaan ja ed. mainitun vastauksen myötä puhkesivat kysymysten kukkakimpuksi.

Taina Hämäläinen 08.06.2009 23:11

Vaalituloksen veikkasin lähes oikein, vaikka jätinkin läpimenijöiden joukosta pois henkilön, jonka tiesin menevän läpi, mutta josta en itse henkilönä pidä.

Tilastokeskuksen mukaan Soinia äänestivät eniten kaupungeissa asuvat. Ehkäpä Soini veikin ääniä nimen omaan demareilta, eikä keskustalta? Vasemmisto on jotenkin jämähtänyt vuosikymmenien päähän eli siellä ei ehkä ole huomattu, että nyt eletään jo aivan uudella vuosituhannella. Vanha ja ummehtunut aate ei enää vedä.

Keskustan kannattajilla riitti syitä jättää äänestäminen väliin. Osa pitää koko EU- vaaleja turhana eli ei kannata äänestää, koska sillä ei ole mitään vaikutusta heidän joka päiväiseen elämäänsä. Osa taas halusi näpäyttää keskustaa, koska katsoo, että erilaiset oman elämän vaikeudet ovat nimen omaan keskustan syytä, tai että keskusta ei ole tehnyt tarpeeksi työtä heidän asioidensa parantamiseksi. Ja on niitäkin, joita ärsyttävät vain paikalliset ongelmat. On lakkautettu väärä koulu, on lopetettu muita tarpeellisia palveluita, ei ole korjattu teitä jne.

Monille äänestäjistä myös ehdokkaat olivat vieraita ja kaukaisia.

Mitro Repo saikin ilmeisesti ääniä kaikista puolueista. Olihan hän tuttu niin tv:stä, kuin naistenlehdistäkin. Voi kuitenkin vain ihmetellä, miten hän selviää tulevista tehtävistään. Kuuntelin ennen vaaleja autoradiosta vaalipaneelia, jossa eri puolueiden ehdokkailta kysyttiin mm. Itämeren tilanteesta. Mitron mielestä tilanne korjautuu, kun veden arvostusta nostetaan ja toivoi veneiljöiden ja kalastelijoiden ottavan huomioon veden arvon.

On myös mielenkiintoista nähdä, kuinka pitkään Soini jaksaa ja kykenee pitämään yllä äänestäjä kunnassa edes jonkinlaista arvostusta ja tukea perusuomalaista puoluetta kohtaan. Onhan koko aate vain Soinin karisman varassa.

Vihreät menestyivät kaupungeissa, sillä on jotenkin niin urbaania suosia vihreitä arvoja kaupungista käsin. Jyväskylässä vihreät yksimielisellä päätöksellään ratkaisivat Keljonlahden tuhoamisen. Toivottavasti nämä parlamenttiin päässeet vihreät eivät tee yhtä tuhoisia päätöksiä.

Kokoomus säilyi vielä suurimpana, vaikka osa äänestäjistä jo alkoikin muistella, mitä lupauksia kokoomus on hallituksessa olo aikanaan unohtanut. Mutta nämähän olivatkin nyt EU-vaalit, eikä eduskuntavaalit.

Kiitokset blogin pitäjälle ja toivottavasti jatkossakin saamme nauttia tästä mahdollisuudesta. Itse en tosin omien kiireideni vuoksi ehtinyt ennen vaaleja osallistumaan keskusteluun, mutta seurasin sitä tosin aina tilaisuuden tullen.

Mika Rossi 08.06.2009 23:11

Keskustelut olivat mielenkiintoisia ja antoisia tälläkin kertaa. Kiitokset kaikille.

Kannustan mahdollisimman monia mukaan politiikan kiehtovaan maailmaan tavalla tai toisella johonkin puolueeseen. Poliittinen järjestelmämme rakentuu kuitenkin edelleen tulevaisuudessakin puolueisiin perustuvalla edustukselliselle demokratialle.

Toivottavasti voimme debatoida myös tulevissa vaaleissa. Nettikeskustelu madaltaa aidat ja päästään aika hyvään vuorovaikutukseen.

Kiitos Unto.

Seppo Isotalo 08.06.2009 23:15

Kiitos ja kolme kysymystä

1. Paljonko meitä luettiin?

2. Voisiko Helsingin Sanomat tarjota jatkossa säännöllisesti jonkin keskustelun, johon saa kirjottaa vain varmistetulla omalla nimellä?

3. Jouduitko Unski ylipäätään karsimaan puheenvuoroja?

Minä olen pitkän kirjoitusurani aikana ollut aikaisemminkin tilanteessa, jossa kaikki kirjoitukset menivät julkisuuteen. Jan-Magnus Jansson oli Hbl päätoimittaja 1970-luvun alussa. Hän antoi minulle saman oikeuden kuin Unski nyt. Sellainen tilanne käynnistää välittömästi terveellisen itsekritiikin. Moderointia ei tarvita.

Sirpa Pietikäinen 08.06.2009 23:28

Tämä on ollut laadukasta kirjoittamista jota on kommentteineen ollut ilo seurata sekä nyt eurovaaleissa että myös aiemmin. Kiitos Unto palveluksesta politiikan sisältökeskustelulle!

Kaikille hyvää kesää

Riitta Skoglund 09.06.2009 7:41

Hei kaikki tutut tuntemattomat!

Vaalien jälkeinen päivä: Hieman haikea ja tyhjä on olo, samoin kuin lapsuuden syyskylmänä päivänä perunannostossa: seuraava kesä on niin käsittämättömän kaukana.

Ja mitä: etteikö enää olisi Perässähiihtäjää? Mitä Unto horisee eläkepäivistä? "Mitä meillä oli ennen floraa?"

Omalla nimellään keskustelijat, hyvät tavat, sananvapaus, kannat ja perustelut - osallisuuden kokemus ja oppimisen mahdollisuus, muun muassa tätä on Unton blogi. Elämän voileipäpöydistä täytyy myös osata ottaa - ei riitä pelkästään, että ne on katettu, sanoi viisas työnohjaajani. Poissaolijat eivät tiedä mitä menettivät, ja nyt täytyy vierottua tästä ihanasta riippuvuudesta..

Kiitos osallisuudesta ja leppoisaa kesää!

Juho Romakkaniemi 09.06.2009 9:22

Suurkiitokset Unskille tästä suururakasta jälleen kerran!

Tämä oli varmasti uuvuttava kuukausi, mutta suomalaisen poliittisen keskustelun kannalta arvokas. Tällainen blogi olisi varmasti menestys myös pysyvästi. Yksi ihminen ei pysyvästi urakkaa pysty hoitamaan, mutta eikö Sanomatalossa olisi resursseja parin kolmen hengen tiimille, jotka työvuoronsa aikana tarkastaisivat ja julkaisisivat kommnentit? Unski voisit vain kirjoittaa itse postaukset pari kertaa viikossa.

Vaalitulos tuntuu jo Kokoomuksen kannalta voitolta parin nukutun yön jälkeen. Eipä puolue voi kun parhaansa tehdä. Kansa sitten kertoo mielipiteensä. Kannatusosuudet kertovat eri puolueiden luottamuksesta. Paikkojen jakautuminen on sitten vaalimatematiikkaa. Kokoomus, SDP ja Vasemmistoliitto jäivät prosenttiyksikön sisään seuraavasta paikasta, RKP ja Vihreät taas saivat paikkansa muutaman kymmenyksen marginaalilla. Eli joidenkin kohdalla pari tuhannesosaa äänistä vaikutti siihen, ketkä julistettiin voittajiksi, ketkä häviäjiksi. Sekin osoittaa, että äänestäminen kannattaa aina ja että äänellään voi vaikuttaa. Kansanvalta näytti taas voimansa ja tuon kansanvallan edessä meidän politiikassa mukana olevien on oltava äärimmäisen nöyriä. Laskea, arvioida ja toivoa voi aina, mutta lopulta kansa päättää ja totuus löytyy uurnan pohjalta.

Kiitokset myös hienoille kanssakeskustelijoille! Mika Häkkiselle ja Pekka Kärkkäiselle haluaisin antaa erityismaininnan kovasta uskosta ja ajoittain erittäin terävästä argumentoinnista.

Taina Hämäläiselle haluaisin kertoa, että Kokoomus seuraa eduskuntavaaliohjelmansa toteutumista suomalaisessa politiikassa ennennäkemättömällä tarkkuudella. Ohjelmassa oli reilut 100 tavoitetta, joista valtaosa on jo totetettu ja lopuistakin suurin osa toteutuksessa tai valmistelussa. Raportoimme ohjelman toteutumisesta vuosittain puoluehallituksen kokouksessa medialle. Jos olet kiinnostunut viimeisimmästä vaaliohjelman toteutumisen seurantaraportista, niin saat sen minulta lähettämällä sähköpostia osoitteeseen juho.romakkaniemi@vm.fi Sähköpostissasi voit myös mieluusti kertoa, jos jokin lupaus on mielestäsi jäänyt vaille huomiota.

Itselleni arki palasi nopeasti ja todelliset EU-asiat tulivat vastaan. Heti maanantaina aamulla oli lähtö Luxemburgiin Euroryhmän ja Ecofin-neuvoston kokouksiin. Asialistalla ovat finanssivalvonnan parantaminen estämään tulevat finanssikriisit, raportointi Eurooppa-neuvostolle EU:n laajuisten elvytystoimien ja pankkien tukemisen vaikutuksista sekä ilmastonmuutoksen vastaisen taistelun rahoitus ja EU:n sisäinen taakanjako.

Viimeinen kohta on erityisen tärkeä Kööpenhaminan ilmastokokouksen lähestyessä. EU:n pitää olla maailmalle suunnannäyttäjä toimissa ilmastonmuutosta vastaan. Toivottavasti Obama tuo Yhdysvallat sekä muut teollisuusmaat ja kehitysmaat, jotka ovat nyt sitovien mekanismien ulkopuolella, mukaan yhteiseen sopimukseen. Siteeraisin tässä mielestäni menneiden vaalien ylivoimaisesti parasta vaalilausetta Satu Hassilta: "Hyviä planeettoja on harvassa"!

Kiitos siis vielä kaikille, ja terveiset Luxemburgista - sieltä EU:sta!

Juho Romakkaniemi

Hannele Heikanen 09.06.2009 9:28

Lomalainen on nyt lukenut aamun lehden ja ehtinyt ajatella ja hämmästellä. Vaalitulos on jossain määrin pelottava, vaikka itse äänestin vihreitä. Arvelen että Euroopassa on menossa joku ideologian kaipuu, arvojen lottopeli, josta kaikki haluaisivat päävoiton. Sen vuoksi ääriliikkeet menestyvät, koska heillä on nimenomaan tiukat arvot, ja sen vuoksi vasemmisto kärsii, koska he edustavat käytännön puurtajia - kuka sellaisista välittää? Suomen kokoomuksen loistokas lähimenneisyys paistaa kirkaammin kuin vaaleissa koettu pieni takaisku, sillä takana on Kataisen ja Stubbin siivittämä luottamus visionääreihin.

Mitro Revon menestys johtuu sekä tästä visio-arvot-ihminen -paketista että osittain ammattipolitiikkojen vastustuksesta. Kaiken kukkuraksi osa äänesti häntä juuri siksi että on vihdoinkin joku ortodoksi jota äänestää - olkoonpa nyt sitten tällainen tai tuollainen. Multilahjakkaan Revon paras esiintymisareena ei ehkä ole EU-parlamentti, uskon että seuraajaa etsitään jo ennen seuraavaa vaalikautta.

Sama arvo-ongelma kuin politiikassa vaivaa julkisuuden Urpilaistakin. Vaikka hän kuinka ahkerasti puhuukin arvoista, ulkokuori ja puheenjohtajan työvelvoite(?) saa aikaan enemmän mielikuvaa virkajohtajasta, virkamiehestä, näennäisarvokkaasta luokanopettajasta kuin ihmisten janoamasta nuoren polven uudistajasta ja luotettavasta johtohahmosta.

Eurooppa kaipaa aatteita, jopa uskontoa, sillä raha ei ole tuonut kaivattuja ratkaisuja. Toivottavasti se ei tarkoita jyrkkää islaminvastaisuutta; toivottavasti se tarkoittaa yhteistä sitoutumista kulutuksen vähentämiseen ja ilmastonmuutoksen pysäyttämiseen.

Jarkko Rahkonen 09.06.2009 10:19

Unto kiitokset tämän foorumin ylläpidosta. Yhdyn muiden edellä esitettämiin kiitoksiin niitä toistamatta. Jälkitarkasteluun lisään vielä ne lukuisat keskustelut, joita omalla nimellään kirjoittajat ovat foorumin lukijoiden kanssa käyneet. Unton tutkimusajatus on myös erinomainen.

Olin eilen poissa Suomesta. Tänään on ollut mielenkiintoista tutustua vaalien jälkipeliin mediassa. Aiemmasta suomalaisesta käytännöstä poiketen neljän suurimman puolueen johto myöntää tappion ja jopa torjuu torjuntavoiton. Mutta heti perään keskustan puheenjohtaja puhuu ikäänkuin kampnaja oli sittenkin voitollinen. Samoin kokoomusjohto ei halua myöntää mainostoimistojohtoisen kampanjoinnin kääntyneen tappiolliseksi.

SDP:n johto puhuu tappion johtuneen alhaisesta äänestysprosentista (alle yksi pros.yksikkö piempi kuin 2004), vaikka selitys pitäisi antaa siihen miksi äänestäjien joukko on pienentynyt.

Vasemmistoliitto kokee ilmeisesti tappion niin ankarasti ettei johto yritä selitellä mitää toteaa vain tappion.

Politiikan uskottavuutta mitataan tosiasioiden tunnustamisella ja se taas vaikuttaa äänestäjien luottamukseen ja haluun äänestää.

Arvostelematta mediaa totean, että politiikko-Soini on suurelta osin median luomus. Ihminen Soini ei vastaa annettua kuvaa. Samoin suuri vaalivoitto on median ansiota ilman että olisi kriittisesti arvioitu mitä vaalivoitolla tehdään. Jatkuuko Soinin katteettomien lupausten esittäminen eduskuntavaaleissa 2011. Olen täällä tosiasioihin perustuen kertonut, että Soini ei ole tehnyt Espoon valtuustossa valtuustokaudella yhtään läpimennyttä aloitetta eikä aloiteita yleensäkään. Suomen eduskunnassakin Soinin vaikutus on ollut olematonta- vastalauseita kuitrenkin on riittänyt.

Myös Tony Halme oli median luomus samoinkuin tähden lennon surkean lopun kuvaaminen. Mikä on perussuomalaisten merkitys äänestäjille ja demokratialle kun pettymys aikaansaannoksiin kääntyy äänestyspassiivisuudeksi? Milloinka saamme tutkimustietoa asiasta?

Tällaisia ajatuksia vaalitulos herättää.

Kiitokset vielä Untolle, kaikille kommentoijille ja lukijoillemme.

Jarkko Rahkonen

Teemu Lehtinen 09.06.2009 10:33

Minä haluan ensinnäkin kiittää niin Untoa kuin muitakin kirjoittajia. Olen tätä blogia lukenut jo aikaisemmilla kerroilla, mutta en ole kommentoinut. Euroasiat ovat itselleni paljon sydäntä lähempänä kuin presidentin- tai kunnallisvaalit, joten minulla oli vähän asiaakin sanottavana.

Eilisten keskustelujen innoittamana, nyt kun olen palannut kotiin Suomesta, haluaisin nostaa yhden seikan esiin tähän lopuksi. Se liittyy vuorovaikutteiseen viestintään, ja ennenkaikkea kuuntelemiseen. Ymmärrän hyvin, että kampanjatilanteessa ajan kanssa on hieman niin ja näin. Sen vuoksi varmaankin niin monet ehdokkaat jättivät mahdollisuuden ajatustensa, ohjelmiensa ja suunnitelmiensa testaamiseen tässä joukossa.

Internet taitaa Suomen politiikassa olla edelleen vain uusi keino laittaa mainos näkyville. Siitä ei ole tullut todellinen vuorovaikutuskanava, jonka avulla voisi kokeilla miten jää kantaa ja ääni kuuluu. Siitä ei ole tullut välinettä, jonka avulla KUULISI suurelta joukolta YKSILÖITÄ, miten kampanjateemat resonoivat. Vain aniharva, jos kukaan, uskaltaa menettää kontrollin ja heittäytyä webbiin. Miksi? Onko kuunteleminen niin vaikeaa?

Unton blogi olisi ollut erinomainen väline ehdokkaille, jos heitä olisi vuorovaikutuksellinen ja laadukas (omakehu tietysti haisee...) keskustelu EU:sta kiinnostanut netissä. Unto olisi tietysti voinut laittaa lukijalaskurin ja antaa hieman statistiikkaa tueksi, mutta kuitenkin. Näitä debatteja olisi vuorostaan voinut käyttää omilla webbisivuilla, twitterissä ja facebeookissa. Tästä on hyvä jatkaa eteenpäin. Seuraavalla kerralla puree erilainen kampanja?

Heikki Rönkkö 09.06.2009 11:46

Totta tosiaan: hyviä blogeja on harvassa! Tämä oli yksi niistä.

Kaikkein vilkkain keskustelu taidettiin käydä "urhouden" kestämisestä EU:ssa.

Miten "urhous" mahtoi purra vaalien tuloksen valossa? En ole huomannut edes keskustan johdon sitä arvioivan, vaan on tyydytty valittelemaan etteivät maakuntien urhot jaksaneet tulla äänestyspaikoille asti.

Minusta kampanja kesti Itä-Suomessa tosi komeasti. Kolmen maakunnan väki osoitti väkevästi haluavansa puolustaa omaansa.

Unto Hämäläinen 09.06.2009 12:01

Kiitos kauniista sanoista, joita on tullut tälle palstalle, sähköpostiini ja tekstiviesteinä.

Blogi on nyt suljettu, mutta tämän linkin taakse kannattaa vielä kurkistaa.

Perässähiihtäjä.

http://www.hs.fi/politiikka/artikkeli/Per%C3%A4ss%C3%A4hiiht%C3%A4j%C3%A4+Blogin+kommentaattorit+aavistivat+vaalituloksen/1135246601913

Luetuimmat
 1. 1

  Yksi Suomen teollisuuden suurimpia julkisia salaisuuksia: Sakon asetehdas osui napakymppiin, kun sen kivääreistä tuli hitti Yhdysvalloissa

 2. 2

  Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

 3. 3

  Helsingin hinnat karkaavat ensiasunnon ostajien käsistä, huonokuntoinen pikkukaksio voi maksaa jo 250 000 euroa – katso laskurista, kuinka suureen asuntolainaan sinulla olisi varaa

 4. 4

  Verkko pursuaa lentoja ja majoituksia vertailevia hakukoneita, mutta moni niistä jekuttaa kuluttajaa – Näillä ammattilaisten vinkeillä löydät varmasti halvimmat liput ja majoitukset

 5. 5

  Tajuttomana 15 vuotta maannut mies virkosi, kun tutkijat osuivat oikeaan hermoon – löydös voi parantaa koomapotilaiden hoitoa

 6. 6

  Tässä on Suomen vaarallisin kortteli – koko maan riskialtteimmista risteyksistä kolme ympäröi pientä aluetta Taka-Töölössä

 7. 7

  Näin sinkkuja sorretaan yhteiskunnassa – yksinasuvia syrjitään niin verotuksessa kuin ruokaostoksillakin

 8. 8

  Suomalaistutkijat aikovat selvittää laittoman päihteen vaikutusta masentuneen aivoihin – eettinen lautakunta puoltaa, ja psykedeelikin on jo valmiina

 9. 9

  Rakas Ivanka teki jo oharit Kiinalle – Miten käy isä-Trumpin vierailun?

 10. 10

  Millaista palkkaa nuorten unelma-ammateista todellisuudessa maksetaan? HS:n testi paljastaa niin muusikon kuin koodarinkin ansiot

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

 2. 2

  Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

 3. 3

  Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

 4. 4

  Tajuttomana 15 vuotta maannut mies virkosi, kun tutkijat osuivat oikeaan hermoon – löydös voi parantaa koomapotilaiden hoitoa

 5. 5

  Surkeaa eroseksiä, suhteen pilannut Pate Mustajärvi: Näin suomalaiset haluavat erota ja tulla jätetyksi

 6. 6

  Millaista palkkaa nuorten unelma-ammateista todellisuudessa maksetaan? HS:n testi paljastaa niin muusikon kuin koodarinkin ansiot

 7. 7

  Ikäviä uutisia veronmaksajalle: Koululounaan jättää syömättä joka kolmas teini – Miksi inhokkiruokia tarjotaan niin sinnikkäästi?

 8. 8

  Nopeasti hyvää lautaselle – Tässä 7 ruokaa, joiden tekemiseen menee 15 minuuttia tai vähemmän

 9. 9

  Pohjois-Korea uhkasi ampua alas Yhdysvaltojen pommikoneet – Valkoinen talo pitää puheita Trumpin julistamasta sodasta ”absurdeina”

 10. 10

  Lestadiolaisten joukossa elää niitäkin, jotka eivät suostu ehkäisy­kieltoon – ”Naisen ruumiin taakka kaatuu myös miehille”, sanoo tutkija

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

 2. 2

  Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

 3. 3

  Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

 4. 4

  Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

 5. 5

  Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

 6. 6

  ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

 7. 7

  Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

 8. 8

  Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

 9. 9

  Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

 10. 10

  Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

 11. Näytä lisää