Perässähiihtäjä

Mikä arvosana vanhalle eduskunnalle?

Tiistai 15.3. 2011 ja kahdeksas postaus.

Kiitokset ydinvoimakommentaattoreillemme. Japanin ydinvoimalaturman vaikutukset kotoiseen keskusteluun ja päätöksentekoon tulivat monipuolisesti esille.  Tätä kirjoitettaessa uutiset Fukushimasta kuulostavat vielä eilistäkin pahemmilta. Mutta tänään on myös kotipolitiikassa kiireinen päivä: vanha eduskunta istuu viimeistä päiväänsä ja Mari Kiviniemen hallitus joutuu vastaamaan vasemmistoliiton Paavo Arhinmäen ym. välikysymykseen.

Helsingin Sanomien politiikan toimitus on koonnut tämän aamun lehteen hyvän lukupaketin ( Sivu A5) päättyvän vaalikauden tapahtumista eduskunnassa. Siitä saa vähän käsitystä siitä, mitä eduskunta ennättää neljässä vuodessa tehdä. Paketin yksityiskohtia on äsken julkaistu myös HS.fi:ssä.

Neljä vuotta sitten pidetyissä eduskuntavaaleissa tunnelma oli vallan toisenlainen kuin nyt. Taloudellinen nousukausi oli jatkunut jo kymmenkunta vuotta ja poliitikoilla oli vahva usko siihen, että se jatkuu ja jatkuu vaan. Väittely pelkistyi käsitteeseen jakovara.

Puolueet ja ehdokkaat kilpailivat siitä, miten jakovaraa ( 2-4 miljardia euroa vaalikaudessa 2007-2011) pitäisi käyttää. Olisiko se pitänyt panna tulonsiirtoihin, julkisten palveluiden kehittämiseen vai verohelpotuksiin ? Ehkä joku ehdokas oli sitäkin mieltä, että lyhennetään valtionvelkaa.

Niin tai näin: suhtautuminen jakovaraan - siis siihen ekstraan, joka piti olla jaettavana entisen hyvän päälle - järjesti puolueet keväällä 2007 paremmuusjärjestykseen. Se oli lupaavaa aikaa tai oikeastaan lupausten aikaa.

Nyt ilmapiiri on toisenlainen. Jakovaran on korvannut toinen käsite kestävyysvaje, jolla tarkoitetaan velkaa, sitä kahdeksan miljardin euron pottia, joka 2008 lopulla iskeneen talouskriisin jälkeen oli pakko Suomenkin ottaa, jotta hyvinvointiyhteiskunta voitaisiin pitää pystyssä. Toinen vaihtoehtohan olisi ollut verojen kiristäminen ja valtion menojen leikkaaminen. Niihin ei ollut hinkua ei hallituksessa eikä oppositiossa.

Mutta tämä sanapari on tietysti vain yksi keino arvioida mennyttä vaalikautta. Paljon muutakin ennätti tapahtua: hyvää ja huonoa.

Ja kaikki tämä huipentuu tiistain eduskuntakeskusteluun, josta ei totta vieköön ole tulossa helppoa. Syvimmässä myrskynsilmässä on pääministeri Mari Kiviniemi. Häneltä kysytään, mitä EU:n huippukokouksessa oikein sovittiin? Laajennettiinko takausvastuita vai ei?  Onko pääministeri puhunut totta, kun hän on vakuuttanut, ettei takausvastuita laajennettu? Pääministerin lausuntoon 12.3. EU:n huippukokouksen jälkeen ja valtiovarainministeri Jyrki Kataisen lausuntoon 14.3. euromaiden kokouksen jälkeen voi tutustua kohdassa tiedotteet Valtioneuvoston nettisivulla www.vn.fi

Miksi oppositio käy niin voimalla Kiviniemen kimppuun? Miksi esimerkiksi Rkp:n europarlamentaarikko Carl Haglund kommentoi niin happamesti Kiviniemen puheita?

Aineksia oikein kunnon sotkuun ja riitaan on olemassa.

Joten seurataan ja osallistutaan keskusteluun. Siksi päivän hyvä kysymys on:  Mikä arvosana vanhalle eduskunnalle?

11 vastausta artikkeliin "Mikä arvosana vanhalle eduskunnalle?"

Lars-Erik Wilskman 15.03.2011 8:44

Kysyt eduskunnan arvosanaa. Kysymys on vaikea näin enemmistöhallitusten aikakautena. Eduskuntahan tekee mitä hallitus pyytää. Hallitus hoiti laman hyvin. Positiivista eduskunnalta on ollut, että hutiloivaan lainvalmisteluun on kiinnitetty huomiota. Kuitenkin eniten arvosanassani painaa vaalirahoitusskandaali. Korkeintaan viisi on oikea arvosana kansanedustajillemme.

Mitä ajankohtaiseen vakausrahastokysymykseen tulee, on erotettava kaksi eri asiaa pääministeri ja takuut. Takuiden nostaminen on järkevää ja niin olisi rehellisyyskin. Ei Kiviniemi sekavasta lausunnostaan epäluottamuslausetta saa. Tuleepahan jälleen todennettua vanha sanonta.

Talouskeskustelu on siinä mielessä hiukan kummallista, että globaalissa taloudessa Suomen sen hallituksen, eduskunnan, elinkeinoelämän ja viime kädessä kansan rooli on mukautuminen. Kuitenkin keskustelusta saa Suomesta irrallisena täysin muusta maailmasta riippumattomana toimijana. Jakovarat ja kestävyysvajeet riippuvat paljon enemmän maailmantalouden kehityksestä kuin maamme eduskunnasta. Hallitus ja eduskunta voivat toimillaan vai vahvistaa tai heikentää ulkomailta tulevaa kuloistakin trendiä.

antti liikkanen 15.03.2011 10:09

On kaksi eri asiaa: hallitus ja eduskunta.

Eduskunnassa taas on, kovin monen todistajan mukaan, kaksi eri asiaa:

Iso sali ja valiokunnat.

Sitten on vielä ne virkamiehet, jotka joidenkin mukaan päättävät maassa kaiken. Valiokuntaneuvokset.

Vielä on se eduskunnan auditorio ja kirjasto.

Nätti, maansa - Suomen - näköinen talo Kansallismuseon vieressä, oikein demokratian linnoituksen oloinen.

Iso sali: 7 1/2 (Kaksi ylitse muiden: Heinäluoma ja Tennilä)

Valiokunnat: Suuri valiokunta ysi, perustuslakivaliokunta viitonen, muut tasaista seiskaa

Virkamiehet: kuusi plus (liikaa arroganssia, ehdottomasti)

Kirjasto: ysi puoli

Auditorio: kasi

Kokonaisuudessaan siis eduskunta saa välttävän ja hyvän välimaastoon osuvan arvosanan.

Minulta.

(kahvio, naisten huone, miesten sauna ja tupakkatilat, taide ja väestönsuoja: jätän arvioimatta, antaa Aarno Laitisen arvioida ne; no, yksi poikkeus: Suuren valiokunnan salin kattokruunu on ihan täysi kymppi!)

Tarmo Viitaluoma 15.03.2011 10:57

Kun piti ymmärtääkseni mennä kohti parlamenttarismia, ainakin juhlapuheissa niin lupailtiin ja kun piti olla osa fiksua Eurooppaa, tunnustaa sen perusarvot - ihmisoikeudet ja demokratia. Tätä taustaa vasten istuva kansanedustuslaitos (ja myös valtioneuvosto), epäonnistui työssään - liki miljoona (siis joka viides suomalainen) kamppailee nyt toimeentulon rajamailla!

Elinkeinoelämän tarpeista lähtenyt hallitusohjelma viis välitti tavallisen "matti meikäläisen" elämän perustarpeista. Hampaaton eduskunta yritti kerran kuussa laittaa kapuloita hallituksen rattaisiin, mutta joka kerran, paitsi kalkkiviivoilla Kehittyvien Maakuntien Suomen lobbarit saivat KePun muuttamaan kaavoituskantaa "rahoittan mieleiseksi".

Semmoista menoa Arkadianmäellä tällä vaalikaudella.

Matti Niiranen 15.03.2011 11:52

Eduskunnan onnistumisen mittareista paras on käsillä 17. huhtikuuta. Silloin annetaan arvosana eduskunnalle kokonaisuutena (äänestysprosentti), puolueittain (ääniosuus), ja jokaiselle yksittäiselle kansanedustajalle erikseen (henkilökohtainen äänimäärä).

Isoin asiakysymys koko eduskunnan osaamista mitattaessa on se, kuinka hyvin talouslama on hoidettu. Tästä myös HS.fi kirjoittaa seuraavasti: "Yhdysvalloista lähtenyt ja Eurooppaan levinnyt talouskriisi oli iso käänne syksyllä 2008. Nyt viime metreillä eduskunnassa riidellään siitä, miten Suomi osallistuu Euroopan heikkojen talouksien avustamiseen.”

Tähän saakka eduskunta ja erityisesti hallitus on onnistunut talouden kääntämisessä nousuun hyvin. Siitä kertovat tuoreet tilastot, joiden mukaan BKT kasvoi viime vuonna yli 3%. Tahdin on ennustettu parantuvan.

Nykyisessä tempoilevassa mielipideilmastossa seurannan kohteena kannattaa pitää sitä, mikä viimehetken teema jää keskustelussa ”päälle”. Nähtäväksi jää se, miten esimerkiksi Japanin katastrofi vaikuttaa Suomen vaaleihin. Hieman irvokasta saattaa olla se, että Suomen vientitulot vain kasvavat Japanin maanjäristyksen seurauksena.

Kaikki kansalaiset voivat seurata eduskunnan keskusteluja ja kyselytunteja nykyisin televisiosta - mukavasti olohuoneen sohvalla istuen. Olisi mielenkiintoista tietää seuraako näitä "jännittäviä'" eduskuntalähetyksiä kukaan muu kuin kaltaiseni entiset politiikan toimittajat ja muutamat muut politiikan ammattimaiset penkkiurheilijat?

Kysymys on mielenkiintoinen, sillä televisioinnit kertovat kansalaisille lahjomattomasti ja paljon edustajien suhtautumisesta työhönsä. Ruudussa näkyvät ilmeet ja äänenpainot paljastavat poliitikosta todennäköisesti enemmän kuin he luulevat.

TV-ruudussa kiukkua punaisena kiehuva Heinäluoma ja epätoivoisen oloisesti räksyttävä Urpilainen takaavat sen, että politiikasta kiinnostunut katselija ei torkkupeittoa tarvitse.

Televisio kertoo omaa kieltänsä myös mm. perussuomalaisten värikkäästä eduskuntaryhmästä. Persujen vastapainona voi tv:stä asitia vaikkapa kokoomusedustajien tiptop-ulkomuodon: ns. porvariston hillitty charmi välittyy televisiostakin. Esko-Juhani Tennilän ja Jaakko Laakson manööverit ja teemat ovat olleet jo vuosikausia samat, jne. Harmi, että näitä ei lähetetä prime time –katseluaikaan!

Olisi mielenkiintoista tietää myös se, että ovatko suorat lähetykset eduskunnasta lisänneet tai vähentäneet politiikan arvostusta. Mittaavatko kansalaiset näiden lähetysten perusteella eduskunnan ja edustajien onnistumista? Tässäpä oiva mielipidetiedustelun aihe vaikkapa Hesarille, mutta miksi ei sylttytehtaankin päähän, eli Yleisradiolle.

Yleisarvosanaksi annan istuvalle eduskunnalle 8. Hallitukselle 8,5 ja oppositiolle 7,5.

Pilvi Torsti 15.03.2011 13:05

Täällä on jo kommentoitu hallituksen ja eduskunnan arvioinnin välistä problematiikkaa, joka ilmeinen. Esimerkiksi talouspolitiikan tilinpäätöksessä muutosta 2-4 miljardin plussasta kahden miljardin miinukseen selittää finanssikriisin ohella kenties noin yhtä paljon hallituksen 2007 linjaama ohjelma ja siihen kuuluneet veronalennukset, joista pidettiin pääosin kiinni, vaikka tilanne ympärillä muuttui. Ehkä juuri talouspolitiikassa tällä kaudella näimme hyvin konkreettisesti kehysbudjetoinnin ongelman. Toivottavasti tuleva hallitus on viisaampi.

Koko eduskuntaa koskevan kriittisen arvion antaisin näiden neljän vuoden osalta liittyen politiikan kriisiin, joka keriytynyt auki vaalirahoitussotkujen myötä. Olen ihmetellyt sitä, miten vähän istuvat kansanedustajat ovat nousseet puolustamaan politiikkaa ja omaa työtään. Valtaosalla kun ei kaiketi ole mitään yhteyksiä sen paremmin Kehittyvien maakuntien Suomeen kuin Wikileaks-näennäispaljastuksiin. Missä ovat kansanvallan puolustajat ja politiikan tärkeyttä korostavat ja kansalaisille asioita selittävät valtiomiehet ja -naiset?

Nyt kansalaisille lienee jäänyt vahvaksi kuva ja käsitys politiikasta ja eduskunnasta korruptoituneena ja yleisen oikeudentajun vastaisten käytäntöjen tyyssijana. Tässä istuva eduskunta olisi voinut toimia huomattavasti ryhdikkäämmin, vahvemmin ja äänekkäämmin ja nousta puolustamaan itseään. Nykytilanteessa ymmärrän kansalaisten luottamuspulaa ja protestihenkeä.

Oppiaine kansanvallan ja politiikan puolustaminen, kokeen arvosana istuvalle eduskunnalle 6 tai 7.

Pentti Kangasluoma 15.03.2011 14:05

Japanissa mitataan juuri kuinka paljon kansalaiset voivat luottaa virkamiesten ja poliittisen johdon tilannearvoihin. Informaatio, myös väärä ylittää valtakuntien rajat, siirtyy mantereelta toiselle. Paniikki-informaatiota voidaan jakaa myös

kybersodan keinoin.

Hallitus ja eduskunta ovat mielestäni selvinneet kohtuullisesti, kansainvälinen finassikriisi on käyty läpi ja kansainvälinen luottoluokitus on AAA, voimme neuvoa meitä vanhempia kansallisvaltioita.

Kansalaisten luottamus eduskuntaan on kuitenkin selvästi laskenut, monien temppujen läpi nähdään. Samoinkuin kuluttajat kaupoissa osaavat epäillä tuotemerkintöjä, myös äänestäjät tuntevat milloin aletaan veisata puoluepolitiikan virttä.

Raimo Vitsbacka, Bjarne Kallis, Ben Z. , Erkki Pulliainen, Markku Laukkanen, Håkan Nordman, Pentti Tiusanen, Erkki Tuomioja. Siinä asiaosaajia.

Eduskunnalle 7 1/2, saivat lopuksi luopumiseläkkeen siistittyä.

Jarkko Rahkonen 15.03.2011 16:40

Unto kysyy "mikä arvosana vanhalle eduskunnalle?"

Nykyisen enemmistöparalamentarismin aikaan arvioin maan hallituksen ja sitä tukevien eduskuntaryhmien toimintaa ja toisaalta hallituksen eduskuntaopposition toimintaa. Arvostelu perustuu myös suurelta osin HS:n ja TV:n eduskuntajuttuihin.

(Olen seurannut myös suoraan eduskunnan sivuja, mutta niiden mukaiseen tarkkuuteen ei tässä voi mennä). Arvioin lähinnä talouspolitiikkaa kun olen työni tehnyt erinäisissä talouden suunnittelu- ja johtotehtävissä.

Eduskunnan aloittaessa keväällä 2007 edellisen hallituksen jäljiltä oli valtion kassassa 2000-4000 miljoonaa euroa, Unton mainitsema jakovara. Monikaan ei muista miten jakovaran sallitusta käytöstä kehitettiin poliittinen kiista, joka rasitti kassanvartijana ansiokkaasti toimineen valtiovarainministeri Eero Heinäluomn vaalitulosta.

Nykyinen eduskunta hyväksyi hallitusohjelman, jossa em. jakovara oli tarkoitus jakaa tuloverojen alennuksina. (Oppositio olisi halunut ohjata alennusta pieni- ja keskituloisille hallitusta enemmän). Jyrki Kataisen johdolla hallitus jakoikin em. veronalennusta parina ensi vuotenaan yli kaksikertaa enemmän kuin hallitusohjelmassa oli. Oppositio protestoi - tuloksetta.

USA:ssa alkoi finanssikriisi syksyllä 2007. Kirjoitin tästä blogissani ja täälläkin vuonna 2008. Katainen ja Vanhanen eivät myöntäneet kriisin ulottuvan Suomeen edes syksyn 2008 eduskunnan budjettikäsittelyssä. Maailmalla ja Suomessa kriisi laajeni talouskriisiksi. Oppositio (mm: Urpilainen, Heinäluoma) vaati hallitusohjelman talouspolitiikan päivittämistä lisäämällä työllisyyttä edistävää rahoitusta ja lisäämällä kuntien rahoitusosuutta ja pienentämällä ylisuuria veronalennuksia.

Hallitus myönsi Suomen julkisen talouden rahoitusongelmat vasta 2009 ja toteutti vähän opposition esittämiä työllisyyttä ja tuotantoa edistäviä toimia. Kassaan nähden ylisuuria veronalennuksia jatkettiin. Vuoden 2010 lopussa valtion velka oli n. 8 000 miljoonaa euroa. Lisäksi muutaman miljardin tulevat menot on seuraavan hallituksen ja eduskunnan rahoitettava.

Nykyeduskunta sai perintönä vahvan talouden ja tukevan kassan. Perinnöksi se jättää velkaisen kassan ja suuren joukon tekemättömiä talouspolittisia päätöksiä.

Katainen/Kiviniemi on vaadittava tilille miksi vuonna 2010 ulkomailta Suomeen suuntautuneiden sijoitusten virta oli peräti 300 miljoonaa euroa negatiivinen. Toisin sanoen suomalaisista kohteista vietiin pääomaa ulkomille enemmän kuin sijoitettiin tänne lisää. Suomesta suorien sijoitusten virta oli 3 000 miljardia euroa eli 400 enemmän kuin vuonna 2009. Suomeen sijoittui ulkomailta n. 160 ulkomaisessa omsituksessa olevia yrityksiä ku vuonna 2007 niitä oli kaksi kertaa enemmän. TODELLA heikko perintö uudelle eduskunnalle.

Talouspolittikasta hallituksen ja sitä tukevien eduskuntaryhmien arvosana on 5 eikä 4 koska huonomminkin olisi voinut mennä. Oppositio ansaitsee tässä 7½ hyvästä yrityksestä ajoissa.

Lopuksi lainaan ent. oikeusiamies, ministeri ym Jacob Södermanin eduskuntapuhetta 09.12.2010 "Onko hallituksen idea nyt todella se, että köyhiä kannustetaan sillä, että etuuksia vähennetään, ja varakkaita sillä, että etuuksia lisätään". Tämä kuvaa osuvasti hallituksen ja eduskuntaenemmistön tuloeroja lsäävää polittikkaa.

Pekka Kärkkäinen 15.03.2011 18:11

Väistyvän eduskunnan arvosanaa annettaessa on syytä katsoa sekä hallituspuolueiden edustajien että opposition toimintaa.

Hallituksen joukot toimivat mielestäni hyvin Vanhasen luopumisilmoitukseen asti. Tämä on tunnustettava, vaikka mielestäni hallitus teki perin huonoa politikkaa. Silti hallitus toimi koherentisti omalla oikeistoliberaalilla linjallaan ja ohjelmansa mukaan. Vanhasen eroilmoituksen jälkeen - Kiviniemen hallitus mukaanlukien - ainoa merkittävä asia mitä hallitus on saanut aikaiseksi on Suomen takausvastuiden nostaminen jonnekin 8...16 miljardin euron välimaastoon Euroopan velkakriisissä. Huomattavaa on ollut vihreiden kyky syödä sanansa ja vaalilupauksensa oikein kaksinkertaisesti: Suomeen tulee lisäydinvoimaa eikä se tunnu pahemmin vihreiden omaatuntoa puristavan.

Oppositiolla on ollut pallo hukassa koko vaalikauden ajan. Demareilla puolet vaalikaudesta meni puheenjohtajasotkunsa kanssa - toisen puolen Urpilainen onnistui sotkemaan ihan itse. Vasemmistoliittokin on vastustanut kaikkea, mutta omat realistiset vaihtoehdot ovat jääneet uupumaan. Pelkällä rahanjaolla kun ei taantumista selvitä. Perussuomalaisten ja kristillisten panos on puolestaan ollut olematon, vaalikauden suorituksista ei jäänyt mitään käteen.

Eduskunnan ehdoton pohjanoteeraus on kaikesta huolimatta hillitön palkkojen korottaminen. Siinä missä lähes kaikkien puolueiden edustajat ovat huudelleet työmarkkinaosapuolille palkkamaltin ja nollalinjan puolesta, eduskunta päätti korotuttaa omia palkkojaan 5400 €/kk 6335 €/kk (=uuden kansanedustajan palkka) tämän vaalikauden aikana. Korotusta neljässä vuodessa huimat 935 € ja kaikkinensa yli 17% (keskim. vuosikorotus yli 3%)! Korotuksia perusteltiin "yleisellä palkkatason kehityksellä"... eipä ole kansalaisten ostovoima kehittynyt näin suotuisasti.

Vesa Roto 15.03.2011 21:02

Itse katselisin asiaa usealta osaalueelta. Osaalueista kaksi on isompia ja sen lisäksi joukko pienempiä.

Ensimmäinen iso on talouden hoitaminen.

Kauden alussa Suomella meni hyvin ja veroja alennettiin, joka oli oikeaa politiikkaa siihen aikaan. Sitten iski talous kriisi johon reagoitiin liian myöhään mutta ilmeisen onnistuneesti. Velkaa tuli paljon mutta olemme toistaiseksi ainakin säästyneet siltä massatyöttömyydeltä joka oli edellisen laman aikana.

Oppositio, erityisesti Sosiaalidemokraatit reagoi hieman nopeammin laman ulottumiseen myös Suomeen muttei mielestäni pystyt silti osoittamaan parempaa vaihtoehtoa ja edes kunnon vaihtoehtoa.

Arvosana 8. Jos vaalikauden alussa olisi maksettu pois valtion velkaa verojen laskemisen sijasta olisi tullut korkeampi.

Toinen iso on politiikan uskottavuus kriisi.

Kaikki vaalirahoitus sotkut ja muut ovat antaneet erittäin likaisen kuvan politiikasta. Kokomaisuus antaa ankean kuvan.

Kokomaiskuvan littyviä asoita ovat negatiivisena se että suurin oasa kansanedustajista on ollut hiljaa, vaikka he varmastikaan eivät ole ainakaan yhtä sotkussa mukana kuin monet esiintuodut henkilöt. Toisena negatiivisena on kansanedustajien palkkojen voimakas nosto vaikka samalla on puhuttu palkkamaltin puolesta. Positiivisena seikkana on eduskunnan eläkejärjestelyjen muuttaminen oikeaan suuntaan.

Tässä kohtaa jaan kommenttini useaan osaan eri ryhmiä koskien.

Pahiten tässä ryvettyi Keskusta, jonka edustajilta pääsi sekä useita hyviä sammakoita suustaan että kokonaisuutena antoi ryvettyneimmän kuvan toistuvilla mokillaan. Myös esille tullut puolueen sisäisen pelin häikäilemättömyys ei anna hyvää kuvaa. Arvosana 4.

Kokoomuus on lähes yhtä ryvettynyt mutta siellä on ilmeisesti parempia propagandisteja koska kokonaiskuva jäi hieman valkoisemmaksi. Arvosana 5

Vasemmisto oppositio antoi itsestään lähinnä räksyttäjän kuvan kun ottaa huomioon kuinka paljon he saavata varoja ammatiyhditysliikkeltä. Arvosana 5

Muut pienet puolueet saavat paljon paremman arvosanan, varmaankin pääasiassa sen takia että RKP:tä lukuunottamatta he eivät saa paljon avustuksia.

Arvosanat: RKP: 7, hienosti pelattu olla ryvettymättä vaikka saavatkin niin paljon rahaa erilaisilta säätiöiltä jne.

Vihreät: 7, Hieman taipumusta räksyttäjän rooliin, mutta muuten hyvin toimittu.

Kristillisdemokraatit:6 Eivät onnistuneet hyödyttämään asiaa.

Perus suomalaiset:9 Soini on onnistunut pukemaan niin monien ajatuksia hyvin sanoiksi asian tiimoilta.

Kokonaisarvosana: 5 jos useampi poliitikko olisi puhut asiasta tuoden sitä rehellisyyttä esiin ja olemaan silti hurskastelematta olisi arvosana varmaan noussut.

Lopuksi on muu asioiden hoito josta osiosta poimin "pienempiä" tapahtumia ja päätöksiä ja kommentoin toimintaa niiden ympärillä.

Ydinvoima päätös

Tästä näytöksestä paljon miinuksia vihreille, sekä itse ydinvoima päätöksestä jota he vastustelivat puolittain että siitä "risupaketista" joka siihen mukaan liitettiin.

Myös keskusta onnistui keräämään miinuksia, pääasiassa siitä "risupaketista" mutta myös sisäisen keskustelunta matalasta tasosta.

Tässä asiassa kokoomus onnistui sekä pitämään toimintassa johdonmukaisena että muuten hyvänä, joten parhaat pisteet, vaikka mukaana oleva risupaketti laskeekin pisteitä.

Kokonaisarvosana: 7 (tyyli 6, lopputulos 8)

Verotus ja tulonsiirrot.

Hallitus on tietoisesti siirtänyt verotusta kulutus verotusta ja siten tasaverotusta ja oppositio ei ole antanut paljon hyviä vastaehdotuksia. Tulonsiirtoihin on saatu jotain korjauksia mutta perus järjestelmä on edelleen liian sekava ja siten rikki.

Kokoomus on onnistunut ajamaan omaa linjaansa erittäin määrätietoisesti läpi, oli linjasta mitä mieltä tahansa. lähes kaikille muille miinuspisteitä siitä että antoivat Kokoomuksen viedä koko vaalikauden ajan.

Kunniamaininta vasemmistoliitolle joka on onnistunut saamaan kriittiä kannanottojaan kohtuuhyvin julkisuuteen. Toinen kunniamaininta vihreille joiden kansalaispalkka alote voisi olla esimerkki sellaisesta toimesta jota tarvitaan kokonaisjärjestelmän korjaamiseen.

Arvosanat: Kokoomus: 8, Vasemmistoliitto:8 Vihreaät:7 muut:5

Kokonaisarvosana eduskunnalle 5 , koska antavat yhden puolueen jolla nejljännen kaikista kansanedustajista päättää.

Sähköinen äänestäminen

Täysi sählinki tämän ympärillä ja kaikkien varoitusten ylijyrääminen jne. Oli kyllä politiikkaa pahimmillaan. Arvosana 4 lähes kaikille.

Yle vero.

Mediamaksun kanssa temppuilu osoittaa kuinka kansanedustaja ja hallitus aina kannattavat monimutkaisia ratkaisuja yksinkertaiseten sijaan. Ylen rahoitus voidaan hyvin hoitaa joko nykyisen mukaisella "käyttäjät maksavat" periaattella tai budjettivaroista, siihen ei tarvita erillistä veroa.

Arvosana: 5

Iso veli valvoo.

Tällä vaalikaudella on voimakkasti ajettu yksitysyyden vähentämistä monien puolueiden puolelta. Alkaen "Lex Nokiasta", joka sinänsä on lienee tarpeen, jotta pelisäännöt saadaan selviksi, mutta prosessi, useiden poliitikkojen puheet joista kävi selviksi etteivät he välitä ihmisten yksityisyydestä ja lakiin jääneet valuuviat antavat erittäin matalan arvosanan.

Ehdotuksen kansalaisten seurannasta GPS laitteilla ruuhkamaksuja varten on toinen alilyönti.

Viranomaisille annetut lisävaltuudet jossa muun muassa rajavartiolaitos ja poliisi ovat saaneet merkittävästi lisää valtuuksia lienevät myös tuleet todelliseen tarpeeseen, mutta molempien valtuuksein käytön seurantaan ei ole panostettu läheskään tarpeeksi.

Arvosana isoveli valvoo toiminnoista 5

Osaalueita olisi toki myös enemmän, mutta poimin yläolevat sen mukaan mitä minulle on vaalikaudesta jäänyt mieleen.

Kokonaiskäsitys:

Leipää ja sirkushuveja ideksillä: Leipää: Hieman kapeneva, mutta kyllä. Sirkusuveja: Ehdottomasti, politiikka on onnistunut erinoimaiseti olemaan naurun aineena.

Kokonais arvosanana: 6

Jussi Lähde 15.03.2011 23:09

Parahin Unski

Esitän arvion vain yhden asian osalta. Eduskuntatyön uudistaminen jäi nyt työnsä päättävältä eduskunnalta ikävän vähiin. Muutama huippuhetki tuohonkin mahtuu kuten Jakovara- dokumenttielokuva sekä sosiaali- ja terveysvaliokunnan avoimen kokouksen järjestäminen viime kesänä Porissa. Nämä olivat kuitenkin vain kokeiluja, eivät toimintatapojen pysyviä muutoksia.

Demokratian mahdollisuudet kehittyvät alati, eduskuntamme jää yhä enemmän jälkeen niiden hyödyntämisestä.

Yksi viime vuoden hienoimpia hetkiäni oli vierailu Skotlannin parlamentin tulevaisuusfoorumissa, joka on parlamentin alainen mutta kaikille tahoille avoin think tank. Foorumi tutkii asioita perlamentaarikkojen aloitteesta, työ on kaikille avointa ja tietotekniikalla on melkoinen osuus tiedonvälityksessä ja keskusteluissa.

Budjettikäsittely vie Suomessa edelleen huikean osan kansanedustajien työstä, kuitenkin budjettiin tehdään vain kosmeettisia muutoksia. Budjettikäsittelyä yritettiin muuttaa työryhmässä, joka sai työskentelyyn aikaiseksi vain... no te arvaatte kyllä.

Tässä taisi samalla tulla kirjoitettua toivelistaa tulevalle eduskunnalle.

Mika Rossi 15.03.2011 23:19

Periaatteessahan arvosana annetaan vaaleissa 17.4.2011. Se on se oikea paikka kansanvallassa

Toki omista lähtökohdistaan kuka tahansa voi viisastella asiassa, mutta aivan varmasti jokainen kansanedustaja on tehnyt osaltaan parhaansa. Toisin kuin moni luulee, kansalaispalaute kyllä kannustaa varsinkin, jos on jatkopaikka tähtäimessä.

Luetuimmat
 1. 1

  Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

 2. 2

  Maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi – Espoossa tutkitaan 16-vuotiaan tytön pahoinpitelyä kotitalon rappukäytävässä

 3. 3

  Mira, 21 sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

 4. 4

  Tanskan poliisi: Merestä löydetyn naisen ruumiin dna vastaa kadonneen toimittajan Kim Wallin dna:ta

 5. 5

  Opintoni jäävät kesken opintotuki­uudistuksen takia – en saa opintolainaa, vaikka laina on valtion takaamaa

 6. 6

  Trump: ”Muuri rakennetaan, vaikka meidän pitäisi ajaa hallitus alas”

 7. 7

  Hannibalin sotanorsut ylittivät Alpit – tarina kuulostaa uskomattomalta, mutta se on totta

 8. 8

  Somessa raivostuttiin kuvasta, jossa ”laiskat maahanmuuttajat” istuskelevat penkillä Italiassa – kunnes selvisi, että penkillä istuivat Samuel L. Jackson ja Magic Johnson

 9. 9

  Jokaisen aikuisenkin pitäisi hankkia harrastus – Huonot elintavat ja tylsistyminen heijastuvat koko perheeseen

 10. 10

  Afganistaniin heinäkuussa pakkopalautettu Zaki Hussaini lensi takaisin Suomeen – tukiryhmä auttoi oleskeluluvassa ja maksoi lennot

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

 2. 2

  Somessa raivostuttiin kuvasta, jossa ”laiskat maahanmuuttajat” istuskelevat penkillä Italiassa – kunnes selvisi, että penkillä istuivat Samuel L. Jackson ja Magic Johnson

 3. 3

  Kolmevuotias sai kiinalaisesta nettikaupasta maailman ihanimman pinkin puudelipyörän – sitten ilmestyivät mystiset näppylät

 4. 4

  22-vuotiaana Francesca Woodman oli ottanut itsestään valtavasti alastonkuvia, jotka eivät kiinnostaneet ketään, sitten kuolema muutti kaiken

 5. 5

  Afganistaniin heinäkuussa pakkopalautettu Zaki Hussaini lensi takaisin Suomeen – tukiryhmä auttoi oleskeluluvassa ja maksoi lennot

 6. 6

  Donald Trump katsoi auringon­pimennystä ilman suojalaseja varoituksista huolimatta – internet täyttyi meemeistä

 7. 7

  Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

 8. 8

  Linja-auto ja rekka törmäsivät Länsiväylällä, bussin kuljettaja kuoli

 9. 9

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kuudes jakso oli ristiriitainen – mitä tapahtuu viimeisessä jaksossa?

 10. 10

  Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

 2. 2

  Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

 3. 3

  Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

 4. 4

  Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

 5. 5

  Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

 6. 6

  Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

 7. 7

  Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

 8. 8

  Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

 9. 9

  Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

 10. 10

  ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

 11. Näytä lisää
Uusimmat
 1. Juuri nyt
 2. Tanskan poliisi: Merestä löydetyn naisen ruumiin dna vastaa kadonneen toimittajan Kim Wallin dna:ta
 3. Mira, 21 sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”
 4. Merja Kimpimäki ehti toimia vahtimestarina samassa koulussa 27 vuotta, kun Vantaa päätti heittää hänet muualle – sitten tapahtui yllättävä käänne
 5. HS selvitti: Kannatuksen lasku horjuttaa keskustan Juha Sipilän ja Sdp:n Antti Rinteen asemaa – ”Se vaihe on jo ohi, kun kaikki mitä Sipilä sanoi oli vain loistavaa, briljanttia ja raikasta”
 6. Maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi – Espoossa tutkitaan 16-vuotiaan tytön pahoinpitelyä kotitalon rappukäytävässä
 7. ”Anna hali, nosta syliin” – HJK:n iltapäiväkerhot tuovat turvaa lapsille ja työllistävät lukuisia valmentajia
 8. PK-35 otti avausvoiton jalkapallon Mestareiden liigan karsinnassa – lohkovaihe häämöttää kahden ottelun päässä
 9. Hannibalin sotanorsut ylittivät Alpit – tarina kuulostaa uskomattomalta, mutta se on totta
 10. Professori Turun puukotuksista: Terroristinen motiivi voi olla vaikea näyttää toteen – nämä asiat saattavat olla ratkaisevia
 11. Tunti sitten
 12. Trump: ”Muuri rakennetaan, vaikka meidän pitäisi ajaa hallitus alas”
 13. Näytä lisää