Perässähiihtäjä

Mitä vihreät ministerit ovat saaneet aikaan?

Perjantai 25.3. 2011 ja kuudestoista postaus.

Helsingin kaupungin autot kuljettavat näinä päivinä isoja kuormia vaalimainostelineitä turuille ja toreille. Tyhjät telineet odottavat  julisteita ja muistuttavat meitä äänestäjiä siitä, että vaaleihin on enää rahtunen aikaa. Vaalipäivään on vain kolme viikkoa,  ja ennakkoäänestys alkaa jo tiistaina 6.4.  Tässä viikonvaihteessa vihreät avaa vaalikampanjanssa, ja sen vuoksi on tarpeen vähän pohtia, mitä sille on tapahtunut neljän vuoden aikana.

Vihreät joutui/pääsi viime eduskuntavaalien jälkeen Matti Vanhasen toiseen hallituksen pyytämättä ja yllättäen. Puolue oli pyrkinyt kovasti hallitukseen 2003, ja pettymys oli ollut suuri, kun keskusta ja Sdp ilmoittivat, etteivät ne huoli vihreitä, vaan ottivat tutun ja turvallisen Rkp:n kolmanneksi puolueeksi.

Maaliskuussa 2007 pidettyjen eduskuntavaalien jälkeen tilanne oli toinen. Keskusta ja kokoomus halusivat vahvistaa hallitusta, ja siihen tarkoitukseen vihreät sopi hyvin. Puolue sai työministerin ja oikeusministerin salkut.

Työministerinä aloitti puolueen puheenjohtaja Tarja Cronberg, joka luopui puheenjohtajan ja ministerin paikoista kesällä 2009 Anni Sinnemäen hyväksi. Tuija Brax on ollut koko ajan oikeusministerinä.

Vihreille hallituskausi on ollut kohtuullinen menestys, jos puhutaan vaalituloksista. Puolue pärjäsi hyvin kuntavaaleissa 2008 ja voitti toisen paikan EU-vaaleissa 2009.

Vihreillä on ollut näkyvä rooli vaalirahakeskustelussa, joka ensimmäisen kerran alkoi keväällä 2008. Braxin johdolla vaalirahoituslainsäädäntö on uusittu.

Mutta mitä vihreät ministerit ovat saaneet aikaan Matti Vanhasen ja Mari Kiviniemen hallituksissa? 

Puolue on koonnut tekemisistään selvitykset, joihin voi tutustua näiden kahden linkin avulla.

http://www.mitavihreatovatsaaneetaikaan.fi/

http://www.vihreat.fi/hallitustie/

Tämä on vihreiltä hyvää palvelua. Kiitos vihreiden Vesa Saariselle ja kumppaneille siitä. Kannattaa käydä tutustumassa ja vastata päivän ja koko viikonlopun hyvään kysymykseen: Mitä vihreät ministerit ovat saaneet aikaan?

Päivän siteraus on Olivia-lehdestä, jossa Åbo Akademin liiketaloustieteen professori Alf Rehn pohtii politiikan kieltä yhdessä keskustan Annika Saarikon ja Sdp:n Hanna Kuntsin kanssa.

Näin Alf Rehn: "Meillä aina mollataan amerikkalaista politiikkaa, mutta siellä sentään tapellaan asioista, sanotaan vahvoja mielipiteitä. Suomessa on ehkä herttaisin olemassa oleva poliittinen ilmapiiri."

"Jos haluaa, että kaikki tykkäävät, niin harvoin miellyttää ketään. Olen sanonut, että antifani on paras fani, koska silloin todelliset fanit rientävät puolustamaan."

JK. Kuuden viikon mittainen Perässähiihtäjä-urakka on nyt puolessa välissä.  Vaalipäivän lähetessä kierrokset kiihtyvät, joten toivon maltin ja asiamielen säilyvän edelleen.  Kilpailkaa toistenne kunnioituksessa vai miten siinä vanhassa vihkikaavassa oikein sanotaan.  Tähän asti on mennyt oikein hyvin, joten tämä projekti on tarkoitus viedä kunnialla vaalipäivään ja pari päivää sen ylikin.

19 vastausta artikkeliin "Mitä vihreät ministerit ovat saaneet aikaan?"

Pekka Kärkkäinen 25.03.2011 13:22

Täytyy antaa tunnustusta vihreille siitä, että he ovat löytäneet hienosti yhteisen sävelen muiden hallituspuolueiden kanssa. Ydinvoiman lisärakentaminenkin hoidettiin ilman suuria ryppeyjä rakkauteen. Eikä kettutarhauskaan ole saanut uusia eläinsuojelurasitteita "Minkki-Marin" kanssa puuhastellessa.

Vihreiden poliittista linjaa kuvaa mielestäni kolme asiaa yli muiden:

1. Liberalismi talouspolitiikassa. Puolueen on ollut helppo taipua liberalistien näkemykseen "yksilönvapauden lisäämisestä", joka tapahtuu palkkaverotusta alentamalla ja kulutusveroja korottamalla. "Kulutus on pahasta, ja syö maapallon resursseja", kuuluu vihreä lisäperustelu.

2. Ekofasismi sosiaalipolitiikassa. Vihreiden opissa ympäristö on hyvä ja ihminen on paha. Siksi näiden kahden osalta ympäristö voittaa aina. Hyvä esimerkki oli työnantajien Kela-maksun poisto, joka maksatetaan energiaverojen korotuksina kaikilla muilla. "Jokainen pääsee nyt säästämään energiaa ja tekemään ympäristöystävällisiä valintoja", todetaan vihreistä. Vihreät muistavat muistuttaa siitä, että he kyllä parantaisivat aina perusturvaa - kunhan se tehdään ansiosidonnaisen turvan kustannuksella. Ay-vasemmisto on vihreille yhtä paha vihollinen kuin Hitlerille "bolshevikki-juutalaisten maailmanlaajuinen salaliitto".

3. Arvoliberalismi muissa kysymyksissä - poislukien ympäristökysymykset, joissa puolue on fanaattinen. Homostelu ja pössyttely on vihreissä ihan jees hommaa, kunhan muistetaan että ydinvoima ja yksityisautoilu ovat pahuuden ruumillistumia. Taksia ei tosin lasketa yksityisautoksi vihreiden eduskuntaryhmässä, sen verran kiivasta ajoa on ollut.

Lopuksi haluaisin mainita vielä vihreiden junailemasta vaalilaista (josta olen maininnut aiemmassa kommentissanikin). Se on omiaan viemään suomalaista demokratiaa yhä pahempaan umpikujaan, kun äänestäjä ei loppupelissä voi tietää mihin ja kenen eduksi hänen äänensä päätyy. Helpoksi ja ymmärrettäväksi sitä ei voi sanoa hyvällä tahdollakaan.

Ehkä vihreiden toiminta tässä hallituksessa onkin satanut enimmäkseen perussuomalaisten laariin, ehkä siinä onkin vihreiden suurin saavutus tällä hallituskaudella! ;-)

Tarmo Viitaluoma 25.03.2011 14:40

Tämä on erittäin mielenkiintoinen kysymys! Kokoomuksen "puisto-osastona" pidetty vihreät ovat epäilemättä tehneet kaiken voitavansa vihreämmän Suomen hyväksi. Vai ovatko?

Nyt vaan teot ovat hieman toista: ydinvoiman lisääminen ja senkin jälkeen hallituksessa istuminen oli mielestäni liian suuri vihreiden maksama hinta kahdesta ministerisalkusta.

Juha Siltalan "Työelämän huonotumisen lyhyt historia" olisi kyllä kannattanut työministerin lukea ajatuksella. Korjaukset, joita työelämään hallituskaudella tehtiin, näyttää lähinnä "viherpiiperrykseltä".

Seppo Isotalo 25.03.2011 14:50

Vihreiden toiminta Suomen hallituksessa ei aukea minulle. Heidän pitäisi olla jyrkkiä ydinvoimassa ja korruption vastustamisessa. Vihreiden ministeri on laatinut lait siitä kuinka vaalirahoitus sementoidaan ja he olivat päättämässä siitä, että kaksi ydinvoimalaa saadaan rakentaa ja kolmaskin taitaa tulla hallitusohjelmaan. Mistä sitten voidaan selvittää mitä he ovat saaneet aikaan?

Verrataan Ruotsiin. Täällä tehtiin pitkä demokraattinen askel kun Vasemmistopuolue, Demarit ja Vihreät muodostivat yhteisen hallituspohjan. Vihreiden osa oli siinä, että Demarit eivät olisi voineet olla yhdessä vain Vasemmiston kanssa, antikommunismi on vieläkin demarien perusoppi.

Tämä koalitio olisi helposti voittanut vaalit. Puoli vuotta ennen vaaleja oli heillä turvallinen kahdeksan prosentin johto. Hallituksessa kokoomus riehui aivan mielettömästi. Jo myönnetyt sairaseläkkeet peruutettiin ja muutenkin Ruotsin maailmankuulu sosiaaliturva murennettiin. Hallituksessa mukana olevat pikkupuolueet olivat hädissään. Kaikki tämä käynnistettiin toden teolla vaalivuoden 2010 alussa.

Huhtikuussa 2010 tapahtui merkillinen luovutus. Vasemmisto yhtyi kokoomuslaiseen komiteaan, jolla sosiaaliturvan purkamisesta tehdään pysyvä. Tällaista voi tapahtua kun kolmen vasemmistopuolueen yhteistyö oli hyvin kapealla pohjalla. Kolme johtajaa vain päätti, että tätä vaalivalttia ei käytetä, uskottiin että vaalit voitetaan sitä huolimatta, että oikeisto mursi sosiaaliturva. Kävi päin vastoin. Demareita meni luottamus. He tekivät maailman ennätyksen häviämällä 13 % neljässä kuukaudessa Vasemmisto ja vihreät säilyivät entisillään.

Todellinen Vihreä puolue toimii yhdessä vasemmiston kanssa, ajaa ympäristöasiaa teollisuutta vastaan ja vahtii puolueita korruptiota. Haitta Vihreiden mukana olosta hallituksessa on siinä että he eivät voi toteuttaa oikeiston kanssa hallituksessa omia tavoitteitaan.

Pentti Kangasluoma 25.03.2011 15:05

Varttunut sukupolvi muistaa omasta elämästään helposti ajanjakson jolloin vihreät arvot nousivat tärkeiksi. Maalla kasvaneet tosin ovat aina ymmärtäneet että hyötyeläimiä täytyy kohdella hyvin ja pikkulintujen pesiä ei saanut hävittää, räkättirastaista ei ollut niin väliä.

Joissain määrin viherherätyksen saaneet kaupunkilaiset muistuttavat hengellisen herätyksen saaneita. Sitä on valmis myöntämään, että kristinusko voi raitistaa alkoholin liikakäyttäjän. Pelastunut voi alkaa tunnustaa omien syntien lisäksi myös muiden syntejä, silloin on aika siirtyä toiselle

puolen katua.

Kaupunkilaisvihreä herättää ärtymystä alkaessaan neuvoa ikänsä luonnon arvoja kunnioittaneita. Turkistarhaajien ahdistelu on typerää, eivät kiinalaiset osta huonosti kohdeltujen eläinten nahkoja.

"Ole minulle vähän aikaa hän", lauloi Juice. Yksinäiset miehet, ujot, rumat, syrjityt jotka ostavat rakkauden ammattilaisten palveluja ovat repparoita, vihreät naiset oikeusministerin johdolla tuomitsevat heidät ikuiseen häpeään.

Vesivoiman vastustaminen, Kollajan ja Vuotoksen altaiden rakentamisen estäminen on heidän kamalin saavutuksensa.

Perussuomalaiset - populistit - uskaltavat asettaa ehdon ettei samaan hallitukseen. Lähetyssaarnaajat herättävät aina vastustusta alkuasukkaissa.

Vihreät on tuonut politiikkaan älyllisyyttä, on kyseenalaistanut

monia asioita, he taistelevat ansiokkaasti ihmisoikeuksien puolesta. He mielestäni alkuvaiheessa vastustivat poliittisia virkanimityksiä, nyt he vaativat niitä - meille kuuluu tämä.

Jos pystymme vaikuttamaan ilmastonmuutokseen, niin maailmanlaajuinen vihreä liike saa ikuisen kunnian.

Ilari Kiema 25.03.2011 15:31

”Metsähakkeelle saatiin takuuhinta.

Puolison tulot eivät leikkaa työmarkkinatukea yhtä paljon kuin ennen. Siksi useammassa perheessä työstä jää enemmän käteen.”

www.mitavihreatovatsaaneetaikaan.fi/

Metsähakkeen takuuhinta ei ehkä ole globaalin ympäristöliikkeen keskeisin saavutus tai kansainvälisen rehvastelun aihe, ja jälkimmäinen ”yhtä paljon kuin ennen” on euromääräisesti irvokasta sekä väliinputoajia kohtaan alentavaa.

”Ehkä vihreiden toiminta tässä hallituksessa onkin satanut enimmäkseen perussuomalaisten laariin”, kuten Pekka Kärkkäinen kirjoittaa, mutta vastakkaisista syistä kuin mitä edellinen kirjoittaja esittää. Omaa asiallisuuttaan korostavat Suomen Vihreät ovat syöttäneet vaihtoehtoliikkeiden perinteisen punkkarihengen, asiantuntijavallan kyseenalaistamisen, huumorin sekä monikulttuurisuusideologian kyseenalaistamisen jonnekin pois itsestään, vaikka sitten Perussuomalaisille. Onko Suomessa ketään Vihreää, jolle ”homostelu (klubinäyttämöllä) ja pössyttely on ihan jees hommaa”?

Lars-Erik Wilskman 25.03.2011 15:59

Vihreiden suurin saavutus on, että pysyivät yhtenäisiä ja saavat istua hallituksessa vaalikauden loppuun. Kympin tyttöjä. Tällä hallituskaudella Vihreät menettivät lopullisesti idealistisen ja hiukan radikaalin leimansa. Puolue on vakiintunut sisäsiisti ”vanha puolue” akateemiselle keski-ikää lähestyvälle naisporukalle. Puolueen mukana olo hallituksessa pehmentää ja ”stailaa” kivan drömsömäisesti hallitusta kuin hallitusta. Ei hallitus voi olla paha kun halinallet ovat mukana. Siltä ainakin näyttää, jos päätöksentekoa tarkastelee satunnaisesti ja kaukaa.

Yhteiskunnassa on semmoinen ikävä piirre, että kun on saatu ”normalisoiduksi” yksi poliittinen liike, niin heti tuppaa uusia häiriköitä. Tällä tarkoitan Perussuomalaisia. Mutta, sen osalta katsotaan nyt ensin sen vaalimenestys. Vihreitä eivät vierasta tänään kuin Perussuomalaiset ja heidän huomisesta kannastaan ei tiedä kukaan. Perussuomalaiset voivat olla Vihreille hallituksessa jatkon este. Jo nyt näyttää siltä, että erilaiset ”väyryset” politiikassa ja edunvalvontapiireissä valmistautuvat tunnustamaan tosiasiat jo ennen kuin ne ovat syntyneetkään ja kuohintaveistä jo hiotaan.

Siihen en usko, että Japanista olisi Vihreille apua. Fukusiman tapahtumat nostivat ehkä päinvastoin esille vihreiden joustavuuden energiavalinnoissa.

Poliittinen kilpailija Vihreät ovat lähinnä Kokoomukselle, mutta Stubb ja Vapaavuori ovat toimineet tällä potentiaalisella vihreällä segmentillä kiitettävän taitavasti Kokoomuksen kannalta.

Jarno Ehrola 25.03.2011 18:08

Ensimmäisenä tulee mieleen, että vihreät haistakoon pitkän Japanin Tsunamin vuoksi. Nyt kun ihmettelette että mitä, mitä. Eihän vihreillä ole mitään tekemistä Japania tsunamin kanssa. Totta! Mutta jos he ottavat kunnian autotehtaiden miljoonia ja taas miljoonia maksaneesta tutkimus ja kehitystyöstä autojen päästöjen pienentämisestä, (http://www.mitavihreatovatsaaneetaikaan.fi/)

Niin yhtä hyvin he voivat ottaa syyt harteilleen tsunamista. Kumpaankaan kun ei heillä ole ollut mitään osuutta.

Mitä vihreät ovat saaneet aikaan? Lista heidän sivuillaan on kohtuullisen pitkä. Paljon pieniä asioita ja muutama suurempikin, josta he kunnian itselleen ottavat. Suurinta osaa heidän aikaansaannoksiaan yhdistää yksi merkittävä asia! Se ei ole vihreä ajattelu, vaan raha! Hirveän moni heidän aikaansaannoksistaan on tuonut joko kunnille tai valtiolle joko pienemmän tahi suuremman laskun.

Kallis on mielestäni ollut tämä "Kokoomuksen puisto-osasto".

Maija Pietilä 25.03.2011 20:07

Luulen, että vihreiden paras aikaansaannos koko puolueen olemassaolon aikana on se, että he ovat saaneet muutkin puolueet kiinnittämään enemmän huomiota vihreisiin arvoihin. Samasta syystä he ovat varmaan myös hallituksessa pakottaneet muutkin ajattelemaan vihreästi, ettei ilmastonsuojelu ja muut hyvät asiat jää vihreiden yksinoikeudeksi.

Ja vihreät ovat varmaan enemmän kuin vanhat puolueet kiinnittäneet huomiota esimerkiksi tutkijoide, taiteilijoiden ja opiskelijoiden asioihin. Minusta on myös hyvä saavutus se, että peruspäivärahan tulosidonnaisuutta puolison tuloista lievennetään ja että opiskelu on mahdollista myös työttömyyspäivärahalla.

Hallituksen politiikka on kuitenkin kokonaisuus, josta on vaikea eritellä yhden puolueen aikaansaannoksia. Kaikki joutuvat antamaan periksi ja sovittelemaan ja toisaalta antavat omat vaikutuksensa tehtyihin päätöksiin.

Ville Ylikahri 25.03.2011 20:31

Muistan kun Vihreät kävivät neljä vuotta sitten vaalikampanjaa, oli kaikkien puheissa se, että Suomen ilmasto- ja energiapolitiikka oli EU:n takapajuisinta. Se motivoi vihreitä vaalikampanjaan. Hallitusneuvotteluissa sovittiinkin, että ilmastonmuutos tulee hallituksen keskeiseksi teemaksi.

Minusta selkein vihreiden aikaansaannos on Suomen ilmastopolitiikan muutos. Hallitus laati erittäin kunnianhimoisen ohjelman Suomen päästöjen vähentämiseksi 80%:lla vuoteen 2050 mennessä.

Hallitus uudisti autojen verotuksen päästöperusteiseksi, mikä on laskenut jo nyt uusien autojen päästöjä huomattavasti. (Pelkkä autoteollisuuden tuotekehittely ei riitä, vaan tarvitaan ohjauskeinoja.) Liikenneinvestointeja on ohjattu huomattavasti aiempaa enemmän raiteisiin.

Työnantajien Kela-maksujen poistoa ja energiaverojen nostoa on kritisoitu paljon. Minusta oli juuri oikeaa politiikkaa pienentää työllistämisen sivukuluja ja nostaa energiankulutuksen kustannuksia.

Ennen tätä vaalikautta Suomi oli EU:n hännänhuippu tuulivoiman hyödyntämisessä. Nyt Suomen tuuliatlas on päivitetty, tuulivoiman tukimuotoja kehitetty ja tuulivoimalainvestoinnit vihdoin lähtemässä.

Voin kyllä kirkkain silmin sanoa, että vihreiden kädenjälki näkyy hallituksessa. Välillä tuntuu arvostelua lukiessa, että vihreät eivät ole saaneet mitään aikaiseksi, mutta ovat kuitenkin samalla syypäitä kaikkeen pahaan. :)

Jussi Lähde 25.03.2011 20:57

Parahin Unto

Nostaisin esiin kaksi hahmoa, jotka eivät ole olleet ministereitä, mutta heillä on ollut "valtiollisia tehtäviä".

Pekka Haavisto on toiminut kansanedustajan tehtäviensä ohella myös hallituksen ja ulkoministeriön resurssina Afrikka-asioissa. Oras Tynkkysellä on ollut vastaava rooli ilmastonmuutosasioissa.

Molemmat ovat hoitaneet poikkeuksellista tehtävänantoa ja mielestäni poikkeuksellisen hyvin, kiihkoilematta ja näissä tehtävissä puoluepolitiikan täysin unohtaen. Kyse on mielenkiintoisesta ja merkillepantavasta asiasta, sillä toivon vastaavan käytännön yleistyvän.

Paul Tiensuu 25.03.2011 20:59

Montaa mieltä voi olla Vihreiden linjasta, tai sen puutteesta, ja olen siitä itsekin ehtinyt jo olla montaa mieltä. Heidän kritisointinsa istuvan hallituksen ydinvoimapäätöksistä kuitenkin on naurettavaa populismia. Mitä Vihreät olisivat voineet tehdä enemmän kuin mitä he nyt tekivät ydinvoimalupien kaatamiseksi? Miten heidän eronsa hallituksesta, joka antoi heille täydet valtuudet vastustaa ydinvoiman lisärakentamista, olisi auttanut mitään heidän ajamaansa asiaa?

En halua mainostaa blogiani (joten varoitan ennalta, alla oleva linkki johtaa blogiini ja joka ei sitä halua lukea tai pitää sen mainostamista toisessa blogissa moraalittomana älköön klikatko), mutten myöskään ehdi tukkia tätä blogia jo aiemmin riittävän hyvin esittämilläni ajatuksilla, jotka pääsee halutessaan lukemaan alla olevasta linkistä:

http://ptiensuu.blogspot.com/2011/01/vihreita-ei-ydinvoimasta-voi-syyttaa.html

antti liikkanen 26.03.2011 8:22

Ministeriöiden joukossa on kaksi tosi vaikeaa työpaikkaa, joita toinen on oikeusministeriö.

Toinen on liikenneministeriö.

Mutta ei se työministeriökään helppo ole. Siellä tekevälle.

Brax on onnistunut tuulettamaan oikeusministeriön ilmapiiriä, Sinnemäki ei työministeriössä ole onnistunut.

Omilla toimialueillaan kumpikaan ei ole, sen paremmin kotimaassa kuin EU:n neuvostossakaan, uusia tai raikkaita avauksia tehnyt.

Brax saa Lapista kasin, Sinnemäki seista miikan.

Jan Rossi 26.03.2011 10:05

Unski kysyy aivan oikeita asioita, mutta edelleen odotan avausta kokoomusministereiden saavutuksista. Koska pääsemme keskustelemaan Kataisen ja Stubbin onnistumisista?

Tilanne tänään on se, että Stubb itse tunnustaa kaiken häntä kohtaan esittämäni kritiikin oikeaksi. Stubb nimittäin sanoi korkojen kera-ohjelmassa, että hänen julkisuuskuvansa on liian positiivinen ja kiiltokuvamainen. Eli tässä tämä on. Stubb on osa kokoomuksen temppukampanjaosastoa.

Lisäksi Stubb tunnustaa olevansa kärsimätön säheltäjä. Tästä on juuri kyse kun puhutaan Stubbin toiminnasta. Kohta kolme vuotta olen kertonut mistä Stubbin roolissa on kyse ja kyse on juuri tästä, jonka Stubb vihdoinkin tunnustaa. Stubb on median avustuksella tuotteistettu markkinointikikka.

Jan Rossi

Ilari Kiema 26.03.2011 12:03

Jos bloginpitäjä suo, jatkan vielä Asperger-adhd-Tourette -piirteistä kommentointiani Vihreiden ministerien aikaansaannoksista pitkien käännösketjujen ja translaatioiden näkökulmasta. Vihreät ovat (oikeus)ministeriasemassa halunneet nostaa julkisuudessa erityisesti ja rajoittamistarkoituksessa esiin seksityön sekä maahanmuuttokriittisen keskustelun.

Ensin mainitun osalta Saksan Vihreät Nuoret vaativat viime vuonna hyväksytyssä ohjelmassaan seksityön laillistamisen jatkamista edelleen sekä seksityöntekijöiden aseman tunnustamista:

„Die GRÜNE JUGEND fordert darum eine weitere Legalisierung von selbstbestimmter Sexarbeit und eine Anerkennung von SexarbeiterInnen. Gleichzeitig kämpft die GRÜNE JUGEND gegen jegliche Art von erzwungener Sexarbeit!“ http://www.gruene-jugend.de/beschluesse/gleichberechtigung/689249.html

Berliinin Vihreiden tuoreessa vaaliohjelmassa (maapäivävaalit pidetään syyskuussa) torjutaan nais- ja homovastainen väkivalta, pakkoavioliitot, rikolliset perheklaanit, niin kutsutut kunniamurhat ja islamistinen fundamentalismi. Suuri osa maahanmuuttajataustaisista ihmisistä ei tunnista itseään näistä irvikuvista, mutta siellä missä ne ovat totta, niihin on puututtava johdonmukaisesti: ”Das gilt für alle Themen: vom Schulabbruch bis zur Gewalt, von der Arbeitslosigkeit bis zur Zwangsverheiratung.“ (Bündnis 90 Die Grünen, Wahlprogramm, s. 27)

http://www.gruene-berlin.de/site/fileadmin/dateien/2011/Wahlprogramm/Wahlprogramm2011_Online.pdf

Sanaa monikulttuurisuus (multikulturalismus) ei mainita ohjelmassa lainkaan. On muutenkin ilmeistä, etteivät valaansuojelijat ja delfiinien puolustajat kannata monikulttuurisuusideologiaa, vaikka Japani ja Norja ovat 1980-luvulta lähtien vedonneet Kansainvälisessä Valaanpyyntikomissiossa omaan kulttuuriinsa.

Seksityön suhteen Vihreät ovat mitä ilmeisimmin vastakkaista mieltä Euroopan Vihreiden kanssa. Jälkimmäisessä asiassa Suomen Vihreät haluavat lainsäädäntötoimin estää kriittisen keskustelun ja ongelmien esille nostamisen sillä ajatuksella, että keskustelulla tuotetaan todellisuutta ja vahvistetaan stereotypioita. Tällöin keskusteluasetelma kääntyy ympäri ja eurooppalaiset punavihreät teemat ja lauseet päätyvät jopa Hommafoorumille – näinkin on tapahtunut. Tämän Vihreät ovat omalla julkisuuspolitiikallaan saaneet aikaan.

Pentti Kangasluoma 27.03.2011 12:27

Kari Huhta toteaa tänään Suomen pudonneen kärryiltä, HS, kielemme tulee kaukaa, ja kärryiltä putoamisen mielikuvaa on käytetty jo pitkään.

Kirjoittaja ihmettelee miksi emme hyväksy menestyksestämme kertovia hyviä uutisia. Alkaa vähättely, älymystöön kuuluminen tarkoittaa yleensä sitä, että tietää jostain vähän enemmän kuin muut. Alymystö ei hyväksy kuin alansa menestymisen.

EU on kansainvälistänyt meitä, mutta emme ole kyenneet hyväksymään meidän komissaarien tai virkamiesten menestystä. Antipatia politikkoja kohtaan tässäkin vaikuttaa.

Heikki Huhtamäki, kuuluisan teollisuuskonsernin perustaja, lähti Turkuun, ja menestyi. Alavudella sanottiin: Kyllä se Turussa pärjäsi, mutta ei se täällä mikään ollut".

Meillä on suuri joukko eläkeläisiä, on hyviä eläkkeitä, mutta keskieläkkeet eivät ole suuret. He eivät voi tehdä mitään tulotasonsa kohottamiseksi, he näkevät kuinka nuoremmat vaurastuvat lujaa vauhtia. Sellainen ahdistaa.

Vielä hyväkuntoisen vanhuksen kirjahyllyt ovat täynnä ylioppilaskuvia, omien ja lastenlasten. Mutta lapset ovat lentäneet pois, usein ulkomaille, ja uutiset maailmalta pelottavat. Välimeren maissa on sukukokous helposti koottavissa.

Kristilisten nuorisojärjestöjen Anna-video, näin varmaan Jeesus Nasarettilaisen aikaan kivitettiin ihmisiä. Homot eivät ole välttämättä sen jalompia ihmisiä kuin muutkaan lajitoverit. On täysin mahdollista että jokin vahva persoona, vanhempi ihminen on pakottanut, tai vietellyt nuoren. Myöhemmmin nuori on todennut olevansa jotain muuta, sielu tarvitsee hoitoa, hengellistä, tai muuta. Tapahtuuhan sitä poikaraiskauksiakin.

"Murha" oli tietenkin epäonnistunut sananvalinta.

Raimo Laakia 27.03.2011 13:17

Puolueiden arvioinnissa tarvitaan kriittisyyttä. Tänään HS hehkuttaa vihreiden vaalityötä "naimalakolla", mikä varmaan on ollutkin puoluetoimiston tarkoitus, kevyt mukava mediasyötti. On katsottava sanoja ja tekoja. Vihreät ovat kampanjoineet iskulauseella "rötösherrat kuriin" ja samalla käyttäneet rötösherrojen paljastajaan Sipoon jäähallin rahoitustapauksessa ankarinta mahdollista suun sulkemiskeinoa, mitä puolue voi käyttää, eli puolueesta erottamista. Ei kerro kovin positiivista puolueen arvoista. Jos media jättää tällaiset teot huomiotta ja kirjoittelee naimalakoista, on syötti jo nielaistu.

Riitta Skoglund 27.03.2011 17:30

Mitä vihreät ministerit ovat saaneet aikaan? Vihreiden listausten, Ville Ylikahrin hyvän, asiallisen kirjoituksen sekä Pekka Haaviston ja Oras Tynkkysen ansiokkaan työn lisäksi muutama kommentti:

1. Vahingosta vihastuneena ja viisastuneena ydinvoima on seuraavien hallitusneuvottelujen kynnyskysymys vihreille. Viimeksi uskottiin että hallituksen sisältä voidaan paremmin vaikuttaa - ei voitu, ja katkeraa on. Se lienee selvää, että jokainen puolue uskoo voivansa hallituksesta käsin enemmän vaikuttaa kuin oppositiosta

2. Vihreät haluavat valtaa - no mitä muuta sitten? Ei kai me koristeena olla puoluepolitiikassa? Valtaa tarvitaan asioiden ajamiseen. Valtaa pitää haluta ja se pitää uskaltaa ottaa, lisäksi sitä pitää osata käyttää, yhteistyössä muiden kanssa. Ei aina helppoa. Vallan lisäksi olennaisempaa on vaikutuskyky.

3. Kun vihreät luettelevat saavutuksiaan, se on "piiperrystä". Kun muut luettelevat saavutuksiaan, ne ovat "ansioita". Yksin ei hallituksessa kukaan tee mitään.

3. Missähän mahdettaisiin olla teollisuuden päästöjen, saastuttamisen, jätelain, kierrätyksen ja ilmasto-ongelmien kanssa, esimerkiksi, jos ei joukko aktivisteja olisi kolmekymmentä vuotta sitten Koijärvellä köyttänyt itseään kahleisiin? On ilmeisesti ikävää (tai narsistisesti haastavaa?) myöntää, että tulevat Vihreät - ei siis silloinen Kokoomus, SDP, Keskusta, Vasemmisto jne - näki kauemmas, oli ajassa ja ongelmissa kiinni. Nyt ei löydy puoluetta eikä edes teollisuuslaitosta, joka ei puhuisi kestävästä kehityksestä ja ympäristöarvoista.

4. Vihreillä oli pitkä, pohdiskeleva ja osin erimielinenkin tie puolueeksi, ja sitä myöten paljon opeteltavaa. On suorastaan kutkuttavaa, että Vihreät on jo sellaisella tasolla, että sitä tässäkin blogissa niin mitättömäksi täytyy koettaa rusentaa, kuten edellä on luettu. Kiitos palautteesta, sitä täytyy tutkistella ajan kanssa, mutta ei kaikkea nielaisten!

Ville Kopra 27.03.2011 18:57

Eniten ihmetyttää se, miten vähän on saatu aikaan energiatehokkuuden edistämisessä. On yleisesti tiedossa, että energiatehokkuuden parantaminen niin palveluissa, teollisuudessa, rakentamisessa, maataloudessa jne. olisi kaikkein tehokkain keino vähentää (energiatuotannon) päästöjä.

TEM teetätti aiheesta laajan työryhmätyön, joka valmisteli hallituksen käyttöön noin 120 erilaista toimenpidettä energiatehokkuuden edistämiseksi. Huomatakseni kovin moni noista ei ole edennyt lainkaan. Sitäkin useammin on saatu hallituksen tiedote siitä, että energiatehokkuutta pitää alkaa edistämään siitä ja siitä syystä.

Ymmärrän osin, että pääministeri- ja valtiovarainministeripuolueille on ollut kiirusta talouskriisin hoidossa. Vihreät olisivat voineet laittaa tikun ristiin energiatehokkuuden edistämiseksi. Puolue olisi voinut keskittyä enemmän tekemiseen ja vähemmän vastustamiseen, niin tulokset olisivat saattaneet olla parempia.

Jarkko Rahkonen 28.03.2011 13:13

Unto kysyy mitä vihreät ministerit ovat saaneet aikaan? Tulin matkalta ja vielä vastaan.

Suomessa monipuoluehallitus toimii yhtenäisesti - ei puolueryhminä. Näin tämäkin hallitus joitakin irtiottoyrityksiä lukuunottamatta. Puolueena vihreät on saanut hallituksessa aikaan yhtä paljon myönteistä tai arvosteltavaa kuin muutkin hallituspuolueet.

Vihreät yrittää tosin omilla sivuillaan luetella ansiokseen koko hallituksen niitä tekoja, joita pitää myönteisinä. Tätä luetteloa voi lukea myös niin, etä muut hallituksen teot eivät saa vihreiden kehuja. Tämä ei tietenkään vastuusta vapauta.

Ministeri voi suomalaisessakin käytännössä erottua aktiivisuudellaan ja mediataidoillaan. Käsitykseni mukaan Sinnemäki on epäonnistunut alueensa hallitusohjelmakohtien valmistelussa ja media taidoissaan.

Brax on aktiivisesti valmistellut oman alueensa asioita ja saanut koko hallituksen hyväksynnän esityksilleen. Brax sai muiden ministerien tuen jopa vaalilaille joka ei täysin vastaa useimpien tulkintaa hallitusohjelmasta. Vaalilaki ei vastaa myöskään perusvihreiden tai eri kansalaisliikkeiden näkemyksiä 3%:in kynnyksen vuoksi. Tämän ansioista ei tulevaisuudessa voi päästä läpi mistään uusista liikkeistä vihreiden Komsin tai Könkkölän tapaisia uusia tienraivaajia.

Oliko tämä vanhaksi puolueeksi muuttuneen nykyisen Vihreän puolueen tarkoituskin!

Koijärvestä on vielä pakko todeta, että se ei ole mitenkään nykyisen puolueen ansiota. Koijärvi oli aatteellisten vihreiden mielipidetaistelu luonnonarvojen ja ympäristön puolesta, joka herätti ihmisiä ja sai herätyksen saaneet toimittajat ympäristöasioita opiskelemaan ja niistä kirjoittamaan.

Koijärven jälkeen liikkeestä erottui kaksi linjaa em. idealistit ja toisaalta yhteiskunnallisen vallan tavoittelijat. Vihreissä voitti lopulta puoleeksi järjestymistä kannattaneet. Rinnalle jäi aito vihreäliike joka nyt on kuihtunut. Koijärveläiset, siis alkuperäiset, eivät ymmärrä tai hyväksy nykyvihreitä ydinvoimahallituksessa.

Skoglund ja muut vihreiden eduskuntaehdokkaat, älkää omiko muiden aikaansaannoksia.

Pitäisikö meidän omia ympäristöpolitiikan kaikki myönteiset saavutukset kun olimme hyväksymässä Suomen ensimmäistä puolueen ympäristöohjelmaa. Tämä tapahtui SDP:n puouekokouksessa Turussa 1969. Kysyy paikalla ollut tämän kirjoittaja. Vastaan emme kuitenkaan vaadi kunniaa itsellemme vaan enemmistön tukea ympäristömme pelastamiseksi.

Luetuimmat
 1. 1

  Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

 2. 2

  Nopeasti hyvää lautaselle – Tässä 7 ruokaa, joiden tekemiseen menee 15 minuuttia tai vähemmän

 3. 3

  Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

 4. 4

  Uusi maailman rikkain nainen on älykkö, joka soittaa pianoa ja kirjoittaa kirjoja – kosmetiikkadynastia L’Oréalin perijätär kaihtaa seurapiirejä

 5. 5

  Lestadiolaisten joukossa elää niitäkin, jotka eivät suostu ehkäisy­kieltoon – ”Naisen ruumiin taakka kaatuu myös miehille”, sanoo tutkija

 6. 6

  Image maksoi nahkamuumeista ja Tervomaa Bowie-salamasta todennäköisesti turhaan, sanovat asiantuntijat – Maailman ehkä härskein tekijänoikeusvedätys löytyy Yhdysvalloista

 7. 7

  Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

 8. 8

  Lehti: Ongelmiin joutunut suomalaishävittäjä laskeutui jarruvaijerin avulla Tanskassa

 9. 9

  Pahaa tarkoittavat aikuiset ovat oikea vaara sosiaalisessa mediassa, sanoo poliisi – ”Lasten Facebookissa” suomalaiset moderaattorit käyvät sisältöä läpi päivittäin

 10. 10

  Auton omistaminen on pian historiaa, sanoo liikennetutkija ja vertaa autoa tupakkaan: ”Ei enää ajatella, että olisi hyvä juttu, jos baareissa voisi polttaa”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Voiko oikeista päihteistä löytyä apu masennukseen? Kyllä, sanovat tutkimukset, ja hyöty voi olla salamannopea

 2. 2

  Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

 3. 3

  Tutkimus: Runsas huonojen hiilihydraattien käyttö lisää kuolleisuutta – Pastan, pullan ja valkoisen riisin riskit tulisi ottaa vakavasti, sanoo asiantuntija

 4. 4

  Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

 5. 5

  Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

 6. 6

  Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

 7. 7

  ”Emme halua enää muslimeja” – Tšekki on ottanut vastaan vain kourallisen pakolaisia, eikä juuri kukaan halua enempää

 8. 8

  Ikäviä uutisia veronmaksajalle: Koululounaan jättää syömättä joka kolmas teini – Miksi inhokkiruokia tarjotaan niin sinnikkäästi?

 9. 9

  Saksan vaaleissa jyrännyt oikeistopopulistinen AfD: ”Me aiomme muuttaa tämän maan” – Merkelille hutera torjuntavoitto 33 prosentin kannatuksella

 10. 10

  Pyöreälehtinen viherkasvi paljastaa nyt trendikodin – kasvin pikkuversoista maksetaan jo isoja summia

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

 2. 2

  Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

 3. 3

  Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

 4. 4

  Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

 5. 5

  Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

 6. 6

  Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

 7. 7

  ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

 8. 8

  Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

 9. 9

  Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

 10. 10

  Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

 11. Näytä lisää