Perässähiihtäjä

Voiko kokoomus hävitä?

Maanantai 15.lokakuuta 2012 ja 5. postaus

Tänään maanantaina alkaa kahden viikon loppurynnistys vaaleihin - jos alkaa. Näiden kahden viikon aikana ratkeavat vaalien voittajat ja häviäjät, sillä ns. liikkuvat äänestäjät tekevät valintansa. Niitä valintoja tehdään koko ajan. Ennakkoäänestys alkaa jo ylihuomenna keskiviikkona 17.10. Yksi vaalien todennäköisistä häviäjiästä on kokoomus, kaksien viime kuntavaalien voittaja ja viime kuntavaalien jälkeen suurin kuntapuolue.

Kokoomus sai viime kuntavaaleissa peräti 23,5 prosentin kannatuksen ja nousi ensimmäisen kerran kuntavaalien historiassa suurimmaksi puolueeksi. Jos on syksyn aikana tehtyihin mittauksiin luottamista, kokoomus ei näyttäisi saavuttavan edellisvaalien korkeaa kannatusta tulevissa vaaleissa.

Kokoomuksessa on jo kaiketi varauduttu lievään tappioon, joka aiotaan kääntää vähintään torjuntavoitoksi vaalien jälkiarvioinnissa. Kokoomuksen virallisen tulkinnan mukaan puolue on vaalien voittaja tai ainakin torjuntavoittaja, jos se onnistuu pitämään suurimman kuntapuolueen asemansa - olivatpa kannatusprosentit melkein mitä tahansa.

Puheenjohtaja, pääministeri Jyrki Kataiselle tilanne on haastava. (Hän muuten esiintyi tänään maanantaina HS:n puoluejohtajasarjassa.) Katainen on ollut kahdeksan vuotta puheenjohtajana ja on nyt yhdeksännen kerran puolueensa vaalikampanjan kärjessä. Tähän asti Katainen on ollut kokoomuksen historian menestyksellisin puoluejohtaja ainakin vaalituloksilla mitaten. Kun Katainen tuli kokoomuksen puheenjohtajaksi kesäkuussa 2004, kokoomus oli alla päin. Se oli hävinnyt edellisvuonna eduskuntavaalit ja joutunut oppositioon 16 vuoden yhtämittaisen hallituskauden jälkeen. Kokoomusta jäytivät sisäiset riidat, ja sen kassakin oli huonossa kunnossa.

Kataisen kaudella on käyty kahdeksat vaalit ( kahdet eduskunta-, kahdet presidentin-, kahdet EU-, kahdet kuntavaalit ) ja kokoomus on pärjännyt niissä hyvin. Nyt se on suurin puolue sekä pääministeri- ja presidenttipuolue.Se on ainakin ulospäin yhtenäinen, vauras ja sen kampanjakoneisto on varsinkin Kataisen ja puoluesihteeri Taru Tujusen yhteieellä kaudella ollut hyvässä vedossa.

Luulisi, että Kataiseen oltaisiin tyytyväisiä. Mutta ei. Kokoomuksen sisällä kuplii. Se tuottaa kummallisia siirtoja ja tempauksia, joista oudoin oli vaatimus sairaan työntekijän ensimmäisestä palkattomasta karenssipäivästä. Se tuli kokoomuksen vaatimuslislistalle puoluejohdon pyytämättä ja yllättäen.

"Puoluetoverini pelasivat lähinnä kilpailijoiden pussiin", arvioi kokoomuslainen kommentaattorimme Vesa Kaitera sunnuntaina kommenttipalstalla päätöksen vaikutuksia.

Kaitera taitaa olla oikeassa. Kilpailevat puolueet ovat ottaneet kokoomuksen ehdotuksesta kaiken irti. Ja mikseivät olisi ottaneet. SAK:n tilaama, TNS-Gallupin tekemä ja tässä viikonvaihteessa julkaistu mielipidemittaus kertoi, että 70 prosenttia vastaajista piti kokoomuksen tarjoamaa mallia huonona. Sdp ja SAK ovat juuri käynnistäneet - kuin sattumalta - yhtä aikaa ja lähes samanlaisen nappikampanjan karenssipäivää vastaan. Tiedä sitten, vaikka nappikampanja ratkaisisi kamppailun suurimman puolueen asemasta.

Onko kokoomus nyt samassa tilanteessa, jossa keskusta oli viime vuosikymmenen jälkipuoliskolla ja demarit ennen sitä? Keuliiko?

Voi  olla, että tässä on kysymys suomalaiseen kansanluonteeseen kuuluvasta ilmiöstä. Suomalainen puolue on samanlainen kuin (perus)suomalainen ihminen: sietää hyvin tappioita, mutta pää ei kestä voittoja.

Tätä ongelmaa meidän täytyy pohtia joukolla. Kommentaattorimme Vesa Kaitera (Jyväskyulä) ja Anna Mikkola (Tampere, korjaus: oikeasti Anna onkin helsinkiläinen) sitä jo aloittelivat viikonvaihteen hyvinvointivaltiokeskustelun loppupuolella, joten puhutaan siitä oikein luvan perästä. Mikä kokoomukseen on mennyt, ja mihin tämä voi johtaa. Siksi päivän hyvä kysymys on: Voiko kokoomus hävitä?

Seuraavan kerran postaan huomenna tiistaina 16.10.

Päivän siteeraus.

Vihreiden kansanedustaja Osmo Soininvaara kirjoittaa blogissaan tuloeroista:

"Suomen tuloerot ovat nyt suuruutensa puolesta suunnilleen kohdallaan ylimpiä tuloja lukuun ottamatta. Kansainvälisesti pienet tuloerot ovat Suomen vahvuus. Tuloeroissa on kuitenkin korjailemista asteikon alapäässä.

Terveen ja työkykyisen osalta perusturva on passelilla tasolla paitsi, että asuminen on Helsingissä niin kallista, että se sekoittaa kaikki järjestelmät. Kasvukeskuksissa pienipalkkainen hyötyy työnteostaan liian vähän. Hänen osaltaan tuloeroja toimettomaan ja terveeseen nähden tulee kasvattaa, jolloin tuloerot keskituloiseen nähden tietysti  pienenevät. Gini-kerroin tästä ilmeisesti vähän pienenisi. Sellaisen henkilön osalta, joka ei omin toimin pysty asemaansa parantamaan, perusturva tulisi nostaa takuueläkkeen tasolle.

Tuloasteikon yläpäässä rikkain prosentti on vetänyt tarpeettoman suuren kaulan muuhun kansaan. Tätä pidän kovin pahana, mutta en kyllä tiedä, mitä sille voisi tehdä. Suomalaisten yritysten soisi menestyvän, ja jos ne menestyvät, yrityksiin kertyy voittoa. Olisi hyvä jättää se voitto yritykseen ja käyttää toiminnan laajentamiseen ja kannattavien työpaikkojen synnyttämiseen, mutta tätä on yksin Suomessa vähän vaikea säädellä, jos muu maailma toimii toisin."

Päivän menovinkki.

Huomisesta tiistaista alkaen ja päättyen perjantaihin 26.10. asti Sanomatalon Mediatorilla on HS:n ja Nelosen järjestämiä vaalitapahtumia iltapäivällä ja illansuussa jokaisena arkipäivänä. Yleensä ne alkavat jo kello 17 HS:n toimittajatapaamisilla. Torilla voi käydä juttelemassa lehden tähtitoimittajien kanssa.Se voi olla hauskaakin.

Puoluejohtajien keskustelusarja alkaa tiistaina 16. 10 kello 18.30 -19.00, silloin torilla väittelevät Sdp:n Jutta Urpilainen ja keskustan Juha Sipilä. Koko ohjelma on nähtävissä myös netissä osoitteessa:  www.hs.fi/sivu/vaalit ja lisäksi Nelonen näyttää puheenjohtajien keskusteluja seuraavan kahden viikon aikana. Nelosen keskustelut järjestetään putkeen tämän ottelun jälkeen. Nelosen keskustelussa on teemana Vihdoinkin kahden eli puheenjohtajat väittelevät ilman toimittajaa.  Mitähän siitäkin tulee? Sen me näemme.

40 vastausta artikkeliin "Voiko kokoomus hävitä?"

Pauli Liikala 15.10.2012 10:12

Kyllä Kokoomus voi hävitä eli sen kannatusprosentti voi laskea edellisistä vaaleista. Kokoomus on ajanut Henna Virkkusen johdolla kuntauudistusta kuin käärmettä pyssyyn ja siitä on tullut mainio vaaliase keskustalle ja perussuomalaisille. Puskista tullut ehdotus karenssipäivästä sataa demareiden laariin. Media rummutti vanhustenhoitolakiin kuuluvaa demareiden ehdotusta 0,7 hoitajan mallista ja julkisuudessa se saatiin näyttämään siltä, että Kokoomus vastustaa vanhusten asianmukaista hoitoa laitoksissa. Kokoomuksesta on tulossa valtionhoitajapuolue, joka saadaan sanomaan ei kaikkien muiden puolueiden ehdotuksiin.

Kokoomukselle voi käydä kuin Nokialle, eli hyvin menestyvää yritystä ei pelasta mikään. Ylimielisyys on kevyt kaasu, joka nousee helposti päähän.

Tatu Ahponen 15.10.2012 10:15

Kokoomus ei ole kyllä näyttänyt ulospäinkään sisäisesti yhtenäiseltä noin puoleen vuoteen. Jo ennen tätä etenkin Kokoomusnuorissa oli nähtävissä napinaa linjaa kohtaan, mutta viime puoluekokous näytti railon selvästi Kokoomusnuorten ja aikuisten oikeistosiiven liittouduttua. Kokoomuksen kovan oikeiston ja maltillisten railo on tietenkin ollut olemassa jo pitkään, mutta vuosien ajan Kataisen johdossa ollessa aikaansaatu nousu on onnistunut pitämään sen suhteellisen hyvin peitossa demareiden ja kepun erimielisyyksiin nähden. Nyt kun kone sakkaa niin myös nämä sisäiset riidat nousevat esiin.

Ongelmana on se, että etenkin Katainen on pyrkinyt kehittämään Kokoomusta toimihenkilöpohjaiseksi, varsin keskustalaiseksi kaupunkilaisten yleispuolueeksi, jonka varsinaisena pohjana ei enää ole perinteinen suomalainen konservatiivis-kansallinen oikeistolaisuus vaan jonkinlainen yhdistelmä edistyksen nojalla eteenpäin tuputettavaa valtion ja yritysten yhteistyötä kivojen ja fantastisten oloisten projektien aikaansaamisekseen, joidenkin valittujen demareiden ja kepun menestyksen syiksi uskottujen projektien purkamiseen, hurmahenkiseen Eurooppa-uskoa (euronationalismiin, sanoisiko) ja yleiseen imagopolitiikkaan.

Toisaalta puolueessa edelleenkin on kuitenkin kovaa oikeistoa, etenkin nuorisojärjestössä, jonka oikeistolaisuus ankkuroituu nimenomaan ajatukseen itsetarkoituksellisesta jatkuvasta markkinoiden vapauttamisesta ja joille Kokoomus on lähinnä paras puolue jossa omaa talousliberaalia projektia toteuttaa. Tämäkin jättää kuitenkin ulkopuolelle Kokoomuksen kansalliskonservatiivit, pienyrittäjät ja maakuntien miehet, joita mm. persut havittelevat.

Vaikuttaa siltä että puoluekokouksessa yksi oikeistosiiven voitoista on ollut valita oikeistolainen puoluevaltuusto joka nyt tehtaili tämän karenssialoitteenkin. Saanemme siis jatkossakin seuraavien parin vuoden aikana nähdä vastaavanlaisia irtiottoja, oli vaalitulos mikä hyvänsä.

Anna Mikkola 15.10.2012 10:29

Korjaan arvon Perässähiihtäjää vain sen verran, että sijaitsen kyllä Helsingissä! Vaikka eihän Tampereessakaan suurta vikaa ole.

Itse kysymykseen, kyllä kokoomus voi hävitä. Kokoomuksen piiristä on jo jonkin aikaa kuulunut jonkinlaista protestia sille, että Katainen johtaa vasemmistohallitusta. Ja itse asiassa, mikäli katsoo vain sitä miltä asiat näyttävät, niin Jutta Urpilainen vaikuttaisi olevan se henkilö, joka tällä hetkellä maata johtaa.

Ilmiöhän on aivan sama kuin edellisellä vaalikaudella, kun valtionvarainministeri Katainen vaikutti olevan se tyyppi, joka todellisuudessa on puikoissa. Tällä voi olla jotain tekemistä valtionavarainministerin roolin (institutionaalisessakin) korostumisessa, mutta veikkaan että tässä on käynyt ainakin jollekulle jonkinlainen vahinko: luulisin, että aika moni etukäteen ajatteli valtionvarainministeriyden koituvan tässä hallituksessa demareiden ja Urpilaisen tuhoksi. No, aivan toisin on tähän mennessä käynyt.

Keuliiko Kokoomuksessa? No aivan varmasti. Arvioisin että kyseessä on yhdistelmä ylimielistä keulimista, paniikkilinjauksia ja jonkinlaista "otetaan se mitä voidaan kun vielä ollaan vallassa" -mentaliteettia.

Ensimmäisestä sanoisin sen verran, että pidän sitä luonnollisena. Tuskin kukaan nyt voi kiistää että maassa on aika pitkään eletty jonkinasteista oikeistolaista tai porvarillista hegemoniaa - Vesa Kaitera edellisen bloggauksen kommenteissa jo sanoikin, että periaatteessa vuosituhannen alkupuolen punamultahallituskin ajoi ihan kokoomuslaista politiikkaa. Se tapa millä yhteiskunnassa puhumme politiikasta, millaisia kysymyksiä teemme ja millaisia olettamuksia niiden takana melkein ajattelematta on, vaikuttaa kohtuullisen porvarilliselta.

Jonkinlainen kulminaatiopiste asiassa nähdäkseni saavutettiin vastikään Iltalehden toimesta, joka osana Nalle Walhroosin 60-vuotisjuhlintaa julkaisi kolumnin Nallesta ihmisenä, jossa hänen taistolaismenneisyyttään kuvattiin "pikanttina piirteenä" joka tosin joskus Nallea hieman kiusaa. Ajat ovat totisesti muuttuneet, kun ennen niin vaarallista 70-luvun poliittista aktivismia voi nykypäivänä tuosta vain kuvailla jännänä ja persoonallisena valintana jonkun nuoruudessa.

Jos ajattelee politiikkaa sellaisena heilurina, jossa politiikan keskiö siirtyy aina aavistuksen oikealle tai aavistuksen vasemmalle, niin se keskikohta on aika eittämättä jonkin verran oikealla tällä hetkellä. Kun tällainen jonkinasteinen hegemonia on olemassa, niin oikealla on minusta aivan luonnollisesti väkeä, jotka haluaisivat tässä menestyksessä heilahtaa kertaheitolla niin pitkälle kuin painovoima voisi viedä.

Osaksi se näkyy Kokoomuksen sisällä, mutta osaksi myös muissa poliittisissa liikkeissä: on hyvin mielenkiintoista, kuinka Kokoomuksen nuoriin on viime aikoina eksynyt jos jonkinmoista vipeltäjää, joiden ideologia on jonkinlainen sekoitus melko pitkälle vietyä kansallismielisyyttä, toisinaan maahanmuuttokritiikin kanssa vähintään flirttaillen, ja hyvin äärimmilleen vedettyä libertarismia.

Kokoomukseen ei voi olla vaikuttamatta uuskonservatiivisuuden tulo Suomeen, mutta paljon on yhteen soviteltavaa yhdysvaltalaisilta esikuvilta apinoidussa muotikonservatismissa ja perinteisessä sivistysporvariudessa. Menestyksellä tätä ei kyllä ole taidettu vielä kenenkään toimesta tehdä.

Itse arvioisin, että kuntavaalituloksessa voi valtakunnallisesti mennä täpärälle se, onko Kokoomus vai SDP maan suurin. Itse asiassa olen odotellut pitkin syksyä, että SDP kirisi gallupeissa ohi.

Tuomo Lamponen 15.10.2012 10:30

Pääministeripuolueena ei ole Suomessa helppo olla. Hallituksen sisäisen toimintakyvyn ylläpitäminen nähdään omassa kannattajakunnassa heikkoutena - kuten keskustalle kävi edellisen vaalikauden aikana.

Kokoomus tulee häviämään kunnallisvaalit, mutta todenäköisesti häviö ei ole niin suuri, että ykköspaikka menisi. Demareilla on päällä populistispainoitteinen raivo, joten ero puolueiden välillä voi jäädä pieneksi. Keskusta ja perussuomalaiset kisaavat kolmospaikasta.

Ja sitten pieni toivomus kanssakommentoijille. Älkää kirjoittako niitä kilometrin pituisia kommentteja, joita Erkkikään ei jaksa lukea. Lyhyesti kirjoittaminen on vaikeampaa, mutta lukijan kannalta antoisampaa.

Matti Linnanahde 15.10.2012 11:01

Demokratiaan kuuluu jo määritelmän mukaisesti, että kaikki puolueet voivat hävitä tai voittaa vaaleissa. Kun kysymys koskee nyt kokoomusta, näyttää ilmeiseltä, että puolue jää melkoisesti edellisten kunnallisvaalien kannatuksesta.

Pitkään myötätuulessa purjehtineesta kokoomuksesta on tullut ei-puolue, jonka kenttäväki (puoluevaltuusto) hyväksyi kaiken lisäksi puoluejohdolle kiusallisen linjauksen.

Samalla on todennäköistä, että työnantajajärjestöjen koventunut linja heijastuu kielteisesti kokoomuksen kannatukseen. Linjaus sairausajan palkan leikkaamisesta, palkansaajia koskevan koulutussopimuksen torjunta ja massairtisanomiset ovat monen kansalaisen mielestä samassa piikissä poliittisesti.

Vaikka paikallinen ehdokasasettelu ja vaalimainonta merkitsevät paljon kunnallisvaaleissa, on yleispolitiikallakin aina ollut tietty painoarvo.

Teemu Lehtinen 15.10.2012 11:07

Tietenkin Kokoomus voi hävitä. Kukaan ei voi voittaa loputtomasti, paitsi ehkä Pohjois-Korean valtaapitävä perhe. Vakavasti ottaen, Kokoomus on nauttinut hyvistä ajoista.Teen kuten kuka tahansa hyvä akateeminen tekisi, ja viittaan omaan edelliseen hyvinvointivaltiota koskevaan kirjoitukseeni ja älylliseen rehellisyyteen. Suuri osa Kokoomuksen kannatuksesta, pelkään, tulee joukolta, joka vaikeuksien hetkellä kaikkoaa puolueen piiristä ja hakee tukea muualta. Kaiken ollessa hyvin, kokoomuslainen keskusta-oikeisto-liberaali-konservatiivi –ryhmä on kiinnostava keskivertosuomalaiselle. Sen jälkeen kun menestykseen tulee särö, jokin muu, turvallisempi, joka vapauttaa yksilön omasta vastuusta, kiinnostaa.

Yllä kirjoittamani voi kuulostaa julmalta ja kovalta, mutta minä en usko, että Katainen on tehnyt mitään maailmaa mullistavia virheitä viimeisten vuosien aikana. Hän on tehnyt juuri sen, mitä häneltä olisi pitänytkin odottaa. Kelpaako se puolueen sisällä, ja kelpaako se äänestäjille Euroopan murroksessa, on eri asia. Paikallispolitiikka on kuitenkin aika lailla eri asia kuin Eurooppa-politiikka, ja minusta tuntuu, että Kokoomuksen tärkein palvelus Suomelle on ollut Eurooppa-linjausten pitäminen edes jollain tavalla järkevinä, vaikka valtaosa kansalaisista saattaakin olla toista mieltä.

Lisäkysymys Unton blogiin olisikin, mikä on kohtuullinen aika puoluejohtajan mandaatille? Onko olemassa jokin raja, jonka jälkeen hyväkin mies tai nainen on niin kulunut ja julkisuudessa uitettu, että pelkästään vaihtelun vuoksi hänet olisi vaihdettava? Itse en tiedä tähän vastausta.

Kristian Sundqvist 15.10.2012 11:35

Jos 70 prosenttia kansalaisista pitää ehdotusta palkattomasta ensimmäisestä sairauspäivästä huonona, niin 30 prosenttia ei pidä ehdotusta huonona. Politiikassa ei tarvitse miellyttää kaikkia, kunhan miellyttää riittävän suurta osaa äänestäjistä.

Etenkin pienyrittäjille - joiden äänistä kokoomus suurimmassa osassa maata taistelee keskustan kanssa - esitys takuulla maistuu, vaikka hekin toki sisimmässään tiennevät, ettei se koskaan toteudu. Pienyritykselle voi olla kova paikka, jos tuli palkattua työntekijä, jolle perjantain ja sunnuntain välisen yön rasitukset säännöllisesti aiheuttavat maanantaille selkäkivun.

Kokoomus voi kyllä vallan hyvin näissä vaaleissa tipahtaa toiseksi suurimmaksi puolueeksi, mutta veikkaisin tällöin ensisijaiseksi syyksi puolueen kritiikittömäksi tai jopa hurmoshenkiseksi koetun europolitiikan. Tällöin siirtymää olisi nimenomaan perussuomalaisten suuntaan. Euroasiathan kuuluvat kunnanvaltuustoille tasan yhtä paljon kuin sairauspäiväraha-asiat eli eivät ollenkaan, mutta mitäpä väliä sillä on.

Omassa tuttavapiirissäni oli viime eduskuntavaalien alla useita perinteisiä kokoomuksen äänestäjiä, jotka harkitsivat perussuomalaisten äänestämistä kiitos Soinin realistisiksi koetut eurooppapoliittiset linjaukset. Yhtä lukuun ottamatta kaikki kuitenkin kertoivat lopulta pitkin hampain antaneensa äänensä kokoomukselle.

Jotenkin tuntuu (ja tämä on tietysti mutua), että juuri kokoomuksella olisi tällä hetkellä aika paljon näitä melkein vastentahtoisesti puoluetta äänestäviä. Väkeä, joiden tekisi fantastisen EU-liittovaltion sun muun stubbilaisuuden pelossa mieli äänestää persuja, muttei oikein kehtaa kun pelätään, että mitä hörhöjä sieltä oman äänen tukemana valtaan nousee.

Mitä kokoomuksen sisäisiin jännitteisiin tulee, niin Stubbiin parhaiten henkilöityvä (mutta myös Kataiseen voimakkaasti liitettävä) internatiolismi ja äärimmäinen arvoliberalismi tosiaan on melkoinen antiteesi puolueen nuorisoliitossa viime vuosina enemmistönä olleelle suuntaukselle. Wille Rydmanissa ja kumppaneissa kokoomus ja samalla koko Suomi on seuraavissa eduskuntavaaleissa saamassa arvokonservatiisia ja euroskeptisiä mutta talousliberaaleja kansanedustajia, jotka pukeutuvat istuviin pukuihin. Siis sillä edellytyksellä, että äänestäjiltä löytyy luottamusta.

Loppukevennys: Kirjoitan tätä viestiä Euroopan etelälaidalta Maltalta, jossa on hiljakkoin edessä parlamenttivaalit. Käytännössä kaikki vaalimainonta keskittyy kilpailevan puolueen (maassa on kaksipuoluejärjestelmä) puheenjohtajan halventamiseen kuvamanipulaatioita myöten. Hurjalta tuntuu suomalaisesta moinen meno, kun valtavissa tienvarsimainoksissa pilkataan maan johtavia poliitikkoja.

Markus Ylimaa 15.10.2012 11:37

Kokoomus on lähihistoriassamme eniten valtaa käyttänyt puolue. Se on ollut viimeisin 25 vuoden aikana 21 vuotta hallituksessa. ”Yleiset syyt” on kuitattu korkojen kera. Tähän keskeiseen valta-asemaan nähden puolueen kuntavaalikampanjan viesti Suomi-uudistuksesta kuulostaa omituiselta. Eikö tämän maan olisi pitänyt jo uudistua?

Ymmärrän kokoomuksen tilannetta kuitenkin hyvin. Puolue on vaikeassa asemassa. Se joutuu pääministeripuolueena käyttämään kapean suurimman puolueen marginaalinsa hallituksen koossapitämiseen, jolloin mahdollisuus omiin irtiottoihin jää vähäisemmäksi kuin muilla hallituspuolueilla. Oman äänestäjiä puhuttelevan profiilin kirkastaminen ei onnistu. Tilanne muistuttaa Keskustan asemaa edellisessä hallituksessa.

Päähallituspuolueena toimiminen luo asetelman kokoomuksen sisäiselle eripuralle. Kokoomuksen kohdalla lisäongelmia aiheuttaa se, että puolueen väki on oikeistolaisempaa ja konservatiivisempaa (Hesarin tutkimus pääkaupunkiseudun kuntavaaliehdokkaista) kuin puoluejohdon linja. Näin kriittisten äänten purkautumiselle on todellista painetta.

Kokoomus varmasti häviää ääniä tulevissa kuntavaaleissa. Tärkein kysymys ei ole kuitenkaan, mikä on puolueen lopullinen sijoitus. Sen sijaan puolueen yleinen laskeva trendi on merkittävä muutos poliittisessa kulttuurissamme. Suomi uudistuu, muttei Kokoomuksen johdolla. Poliittisen strategian harrastajilla riittää jälleen pohdittavaa.

Mikko Päätäinen 15.10.2012 11:41

Olen yrittänyt kaivaa nettiä mutta en ole löytänyt vastausta siihen koska seuraavat gallupit julkaistaan. Olisin odottanut että viikonloppuna olisi parikin gallupia paukahtanut eetteriin.

Nyt siis käännyn tämän loistavan blogin lukioiden puoleen, jos jollakulla olisi tietoa seuraavasta mittauksesta?

Marita Salenius 15.10.2012 12:25

Äänestysprosentti on kyllä Kataisen aikan tasaisesti laskenut ja vanhastaankin on usein näyttänyt siltä, että mitä huonompi äänestysprosentti, sitä varmemmin Kokoomus menestyy. Onko Kokoomuksen ne perusäänestäjät puolueuskollisempia ja varmimpia uurnillakävijöitä? Tältä tämä yhtälö ainakin näyttää. Paitsi viime eduskuntavaaleissa, jossa pakka meni muutoinkin sekaisin. Mielenkiinnolla odotan, mikä on äänestysprosentti kuntavaalissa.

En usko, että tässä kisassa Demarit ohittaisi Kokoomuksen, sillä vielä on tilaus stubismille - kuten eräs tuttava kuvasi Kokoomuksen menestystä. Tavallaan kuvaus on osuva, sillä Kokoomuksen kannattajissa on myös niitä työttömiä pikkukylän korttelirallaajia, jotka huit hait välittävät politiikasta, mutta "Alex on kova jätkä". Melkein kuin oltaisi A.Stubbin kavereita, kun tämän on kerran jossakin TV- ohjelmassa nähnyt.

Kokoomuksen nousu on perustunut paljolti tähän ulkokuvaan. Nuoret miehet - ns. sosiaaliluokasta riippumatta - kokevat Kokoomuksen johtavat nuoret miehet omikseen, jos ei muuta niin ainakin niiksi, joiksi haluaisi itsekin tulla. Sellaiset vanhat puoluerajat ei enää toimi ja Kokoomus tajusi tämän ja osasi hyödyntää yhteiskuntaan tulleen arvotyhjiön, jossa puolueita ei enää poliittisesti toisistaan erota.

Petri Lahesmaa 15.10.2012 12:36

Kokoomus lähtee vaaleihin hyvässä kunnossa ja mieli korkealla. Sikäli voisi kuvitella, että se ottaa vaaleissa ykköspaikan. Viime kunnallisvaalien kannatustasoa se ei saavuta, joten siihen verrattuna tullee tappiota.

Keskustelu kuntauudistuksen ympärillä ei ole syönyt puolueen kannatusta. Sen sijaan puoluevaltuuston käsittämätön kannanotto sairauspäivän karenssista voi tulla silmille pahasti. Vanha sanonta - he tekivät sen itse - on totisinta totta. Puoluevaltuuston päätös on paitsi asiallisesti huono ja epäoikeudenmukainen, sen lisäksi ajoitukseltaan aivan ihmeellinen - tai siis suoraan sanottuna hölmö.

Otan syyn niskoilleni. Toimin puoluekokouksen vastaavana puheenjohtajan Rovaniemellä viime kesäkuussa. Puoluekokousaloitteet olisi pitänyt saada käsiteltyä kaikki paikan päällä, ei jättää niitä puoluevaltuuston päätettäväksi. Kokoomuksen jäsenmaksun maksajana perään kuluttajansuojaani. Haluaisin tietää, ketkä puoluevaltuustossa äänestivät ja minkä mukaisesti.

Kataisen johtama Kokoomus on ollut todellakin sisäisesti vahva. Henki on ollut ja on edelleen hyvä. Rovaniemen puoluekokouksessa aloitteiden muodossa meni läpi pari valtavirrasta poikkeavaa linjausta. Näissä päätöksissä poliittiset kommentaattorit ja kilpailevat puolueet ovat huvittavuuteen saakka yrittäneet nähdä oikeistotuulien viimaa, tyytymättömyyttä Kataiseen ja mahdollista kapinahenkeä. Höpöpuheita, joiden kuunteleminen kuuluu suurimman puolueen luontaisetuihin. Se on totta, että kokoomusnuoret on ajautunut kauas oikealle puolueen päälinjasta. Se on pidemmän ajan kehityksen tulos ja ansaitsisi varmasti erillisen pohdinnan. Nuortenliitto on samalla syrjäyttänyt itse itsensä nuorisopolitiikan kentällä. Erikoinen valinta heiltä.

Tuukka Sariola 15.10.2012 12:41

Kokoomuksen tappiota pienentää se, että kyseessä on teema-sisällöllisesti kunnallis eikä eduskuntavaalit. Mutta galluppien perusteella takapakkia on kuitenkin tulossa, oikeassa siivessä on vuotopaikka Perussuomalaisiin.

Mikko Airto 15.10.2012 12:55

Kimin perhekin joutuu Kiinassa luopumaan vallasta. Kyllä Kokoomuksellekin käy jossain vaiheessa köpelösti. Anna Mikkola yllä toteaa, että Urpilainen näyttää johtavan hallitusta. Ehkä meidän hallitusdynamiikassa käy usein niin, että kakkospuolue pystyy johtamaan sivusta. Ja kun taloudesta on tullut politiikan ydinosa, valtiovarainministeriön pomon rooli korostuu.

Kirjoitin omassa blogissani sairauspäivän karenssista. Muutama yrittäjäystäväni huomautti, ettei idea tule täysin tyhjästä. Mikroyritysten osalta voisikin olla fiksua miettiä, voisiko sairauspäivärahan korvata alusta alkaen Kela työnantajan sijaan. Mutta tuo idea tuli kyllä pöljällä hetkellä. Ja kaikille, jotka surkuttelevat vain ajoitusta, totean, että sillä vain hävitään lisää. Sehän tarkoittaa, että pitää itsekin ideaa sinänsä hyvänä.

Kokoomuksen aseman muutoksesta ja maailman muuttumisesta ylipäänsä kirjoitti Jyrki Kasvi omassa blogissaan. Hän myöntää siellä ajautuneensa sellaiseen ajatusvirheeseen ja maailmankuvaan, jossa liberaalit arvot ja ympäristöasioiden merkitys vahvistuvat koko ajan hiljalleen. Nyt yhtäkkiä yhteiskunnan asenneilmasto tuntuu muuttuneen todella radikaalisti arvokonservatiivisempaan suuntaan. Mutta näinhän yhteiskunnat ovat aina pyörineet. Shanghai oli 30-luvulla yökerhojen ja oopiumin tyyssija muiden suurkaupunkien tavoin. Samoin Saksa muuttui avoimen juutalaisvastaiseksi. Tätä syklisyyttä on valtapuolueiden varmasti vaikea hyväksyä.

Kokoomuksen sisäiset jännitteet ovat samat kuin muuallakin yhteiskunnassa. Liberaali ja avarakatseinen "sosiaaliporvarismi", jota Katainen edustaa, ei olekaan enää itsestäänselvyys, vaan puolueen sisällä erityisesti avoimemmin oikeistolaiset arvot pyrkivät enemmän esiin. Nyt on muotia rakentaa aitoja eikä purkaa niitä.

Reijo Tossavainen 15.10.2012 12:59

Hallituspuolueet eivät näytä tajuavan kuinka vakavasta asiasta niiden kannalta on kyse kuntauudistuksessa. Siitä käytännön esimerkki:

Kouvolassa tehtiin Virkkusen mallin mukainen iso kuntaliitos kolmisen vuotta sitten. Ensimmäinen vaikutus näkyi viime ek-vaaleissa. PS sai jättivoiton, kannatus oli 27 %. Eniten hävisivät Kokoomus ja Keskusta.

Kuntaliitoksen jälkeen palvelut on ajettu alas maaseutukuntien alueelta. Ja kun niiden osalta Keskusta oli kuntaliitosten ratkaisija, niin se saa kantaa seuraukset tulevissa kuntavaaleissa. Sitä ennakoi jo ehdokasasettelu. Neljä vuotta sitten Keskustalla oli 97 ehdokasta. Nyt kovan työn jälkeen kasaan saatiin vain 39 ehdokasta!

Hallitusrintama siis ottaa siipeensä näissä kunnallisvaaleissa, mutta erityiset vaikeat tulevat olemaan seuraavat ek-vaalit. Olen rohjennut ennustaa jo nyt, että ek-vaalien jälkeen maahan muodostetaan Soinin-Sipilän hallitus, jossa kolmantena pyöränä on ilmeisesti SDP. Apupuolueita ei tarvita.

Toki nykyisen hallitusrintaman tulevaan tappioon vaikuttavat myös maamme ulkopuoliset asiat: EU:n ja rahaliiton kriisit sekä ilmeisen laaja ja syvä talouslama.

Kristian Sundqvist 15.10.2012 13:18

Petri Lahesmaan viesti joko tahallaan tai vahingossa kyllä alleviivaa, millaista teatteria järjestödemokratia puolueissa on. Puoluevaltuusto - joka teoriassa eli leikisti on puolueen korkein päättävä elin puolukokousten välillä - todellisuudessa on hyvin harvoin kokoontuva kahvittelukerho ja reliikki, jolle nyt epäonnekkaasti sattui poikkeuksellinen tilaisuus kerrankin linjata jostain asiasta jotain.

Mitähän esimerkiksi puoluvaltuustossa istuvat maakuntien pitkän linjan kokoomuslaiset pk-yrittäjät tuumivat siitä, että puolueen establishment on tuominnut heidät väärinäänestämisestä ja puolueen edun vahingoittamisesta? Tai mitä mahtoivat taannoin miettiä ensimmäisessä puoluekokouksessaan olleet nuoret, jotka hetken kuvittelivat, että puoluekokouksen päätös pakkoruotsin vastustamisesta tarkoittaisi, että kokoomuksen puoluekokouksen linja olisi myös kokoomuspuolueen linja?

Totta kai tällaisissa asioissa on kyse pragmatismin ja demokratian välisestä rajanvedosta. Oikeasti demokraattisesti omassa toiminnassaan toimiva puolue ei taitaisi olla kovin suosittu verrattuna siihen, että puolueen linjat kannatustaktisesti vetää pieni politiikan ammattilaisten eliitti.

OK ja ymmärrettävää, mutta tässä valossa on ymmärrettävää myös, miksi puoluepoliittisen toimintaan osallistuminen niin harvoja ihmisiä kiinnostaa. Ei minua ainakaan enää aikuisena ihmisenä kiinnostaisi käyttää aikaani näennäisen järjestödemokratian kulisseissa kekkuloimiseen.

Pentti Kangasluoma 15.10.2012 14:00

Toisen suuren puolueen mies huokasi soittaneensa 40 puhelua, tuli kolme uutta ehdokasta. Täällä kokoomus on saamassa mahdollisuuden nousta ykköspuolueeksi, siksi ehdokaslista on kattava.

Kun avaa pitäjälehden, näkee suuren kasvogallerian niin joutuu miettimään omia mahdollisuuksiaan. Sitten markettien hyllyjen takaa lausutaan ujosti numero, ja annetaan lupaus äänestää,

mies kanssa, niin sitä saa luontoaan takaisin

Kokoömus tulee häviämään, demarit nouseen lähelle mutta eivät pääse ohi. Keskusta on suurempi kuin perussuomalaiset,

varsin niukastti,

Kolme kautta tarkastuslautakunnassa, huomenna viimeinen kokous ennen vaaleja, pesti koppuu vuodenvaihteessa. Toki valmistetaan lausunto vuodesta 2012 keväällä 2013.

.

Petri Lahesmaa 15.10.2012 15:35

Kristian Sundqvist lukee tekstiäni mielenkiintoisella tavalla. Politiikkahan on mielipiteiden kisailua puolueiden välillä ja niiden sisällä.

Puoluevaltuuston tehtävänä on käyttää ylintä päätösvaltaa puoluekokousten välillä. Se ei kuitenkaan sulje pois kahta asiaa: Ensinnäkin on oikein ja kohtuullista, että puoluekokoukselle osoitetut aloitteet käsittelee puoluekokous, ei puoluevaltuusto. Toiseksi, on aivan ymmärrettävää ja oikeinkin, että puolueen johto pyrkii paitsi kuuntelemaan ja noudattamaan puolue-elinten päätöksiä, myös vaikuttamaan niiden sisältöön ja olemaan tarvittaessa niistä eri mieltä. Jos ristiriita kasvaa liian suureksi, on puoluekokouksella paikka vaihtaa puolueen johtoa. Sellaisesta ei ole ollut havaittavissa pienintäkään signaalia.

Mikko Airto huomauttaa, ettei pitäisi surkutella julkisuudessa sairauspoissaolokarenssin ehdottamisen ajoitusta. Että se osoittaa, että pitää ajatusta itsekin hyvänä. Ymmärrän logiikan, mutta surkuttelen edelleen sekä ehdotuksen sisältöä että ajoitusta. Sillä vaikka vastustan ehdotusta myös sisällöllisesti, pidän suotavana asian esille ottamista lähinnä työmarkkinaosapuolten keskusteluissa. Kokoomuksen puoluevaltuusto taisi pilata tämän mahdollisuuden. Sen lisäksi puoluevaltuusto ampui itseään jalkaan, mutta se on toki vapaassa puoluetoiminnassa sallittua.

Vesa Kaitera 15.10.2012 18:00

Tatu Ahponen kirjoitti :"Vaikuttaa siltä että puoluekokouksessa yksi oikeistosiiven voitoista on ollut valita oikeistolainen puoluevaltuusto joka nyt tehtaili tämän karenssialoitteenkin."

Tästä asiasta olen eri mieltä, ja minä kumminkin olin siellä Rovaniemellä paikalla. Kokoomuksen puoluevaltuuston ehdokkaat esivalitaan piirien omissa kokouksissa, eikä tuohon alustavaan listaan yleensä tule kuin pieniä sondeerauksia puoluekokouksen toimikuntakäsittelyssä. Suuressa salissa esitetty lista menee aivan läpihuutojuttuna, jollei sitten joku listan henkilöistä ole juuri aiemmin tullut valituksi tehtävään, joka sääntöjen mukaan estää hänen valintansa puoluevaltuustoon. Rovaniemellä tosin tuli juuri tällainen tapaus.

Kokoomuksessa on toki erilaisia ideologisia suuntauksia, ja useastakin asiasta ollaan eri mieltä, mutta meillä ei ole varsinaisia kiinteitä fraktioita useimpien muiden puolueiden tapaan. Tämä merkitsee samalla sitä, ettei itseisarvoista valtataistelua ole kun ajoittain. SDP:n entinen puoluesihteeri Jungner on ollut näkevinään sellaista Kataisen ja Vapaavuoren suhteessa, mutta kyse on Kokoomuksessa vallitsevasta luonnollisesta tilanteesta puolueen puheenjohtajan ja eduskuntaryhmän puheenjohtajan välillä. Meillä eduskuntaryhmä on merkittävä vaikuttaja, eikä sen puheenjohtaja yleensä tunne tarvetta esiintyä puolueen puheenjohtajan lattiamattona.

Vapaavuorta ovat jotkut toimittjat pitäneet Kokoomuksen oikeiston uutena henkisenä johtajana. Minun on kyllä varsin vaikeaa ymmärtää tuota käsitystä, kun kuuntelin Vapaavuoren loistokkaan linjapuheen Rovaniemen puoluekokouksessa. Ja minä edustan kumminkin Kokoomuksen vasemmistosiipeä.

Petri Lahesmaa kirjoitti sairauspäiväkarenssialoitteesta: "Otan syyn niskoilleni. Toimin puoluekokouksen vastaavana puheenjohtajan Rovaniemellä viime kesäkuussa. Puoluekokousaloitteet olisi pitänyt saada käsiteltyä kaikki paikan päällä, ei jättää niitä puoluevaltuuston päätettäväksi."

Minusta Sinä syytät nyt turhaan itseäsi. Puoluekokouksen aiaktaulu oli laadittu niin tiukaksi, ettei sen kuluessa olisi mitenkään ehditty käsitellä kaikkia aloitteita. Ja vaikka tuo sairauspäiväkarenssialoite olisikin ehditty käsitellä, niin se olisi saattanut mennä puoluekokouksesakin läpi, tosin hyvin niukasti. Mutta silloin häly siitä olisi ehtinyt kuolla kuntavaaleihin mennessä, nyt kävi toisin.

Lienee selvää, että Kokoomus tulee häviämään nämä kuntavaalit, kyse on vain siitä, kuinka paljon me häviämme.

Oma veikkaukseni äänisaaliistamme on 20 - 22%. Jos saamme 22%, niin se riittää varmuudella suurimman puolueen aseman säilyttämiseen, mutta alle 20%:n kannatuksella sekä SDP että PS voivat saada meitä enemmän ääniä. Jutta Urpilaisen uskottavuus on viimeisen vuoden aikaan kasvanut kohisten, muttei se takaa SDP:lle äänivyöryä.

Jos Espnaja tulee euroalueen tukiluukulle juuri vaalien alla, niin se voi nostaa PS:n maan suurimmaksi puolueeksi.

Pentti Kangasluoma 15.10.2012 19:12

Voinko kokoomus hävitä, siis vaaleissa. Tätä voi tietenkin lähestyä kysymyksellä, kuinka sdp voisi voitaa? Kokoomuksen puoluevaltuuston ehdotusta Lahesmaa kutsuu tuossa edellä jalkaan ampumiseksi. Ensimmäinen päivä palkatta.

Julkishallinnossa on runsaasti työntekijöitä, eli kunnissa, valtiolla näy minään kustannuspaineena sairausajan palkka. Jos sähkö tulee täpselistä, niin julkishallinto saa palkkarahansa veroista, enimmäkseen. Puolueista riippumatta eivät ne voi ymmärtää että tästä päivästä tulisi ongelma.

Suurteollisuus, keskisuuri ja menestyvät perheyritykset pärjäävät nykyisellä käytännöllä. Minusta sdp, puolueeni sulkee

melkein aina korvansa kun pienyrittäjät kertovat ongelmistaan.

Ihmisen pitää saada palkkansa jotta perhe voi elää. Itsellensä työpaikan luoneet ovat hyödyllisiä ihmisiä. Yritysten palkanmaksukyky on todellisessa elämässä erilainen, mutta sen 'ääneen lausuminen on vasemmalla pyhäinhäväistys.

20-30 vuotta sitten kunnissa tavoiteltiin tehtaita, seuraavaksi

virastoja. Onnenpotkuja tulee harvoin ja onni ei ole pitkäaikaista, kuten Nokiasta näemme. .

Seppo Laine 15.10.2012 19:23

Kokoomuksen identiteetti on mielenkiintoinen. Kuinka paljon siihen kuuluu konservatiiviäänestäjiä?

Ilman maatalouspolitiikkaa voisi arvailla, että kepusta olisi kehittynyt Suomen johtava konservatiivipuolue sinne Suomen sydänmaille. Nythän se on jopa klassisesti miljonäärivetoinen. Perussuomalaiset pyrkii samoille apajille ja liputtaa sen puolesta jo avoimesti ulkomailla, mutta Suomessa se on kiinni monien kannattajiensa historian takia ammattiyhdistyspolitiikassa, eikä ole pystynyt nousemaan aidoksi konservatiivipuolueeksi. Mitä enemmän yrittäjyys korvaa palkallisuuden ja mitä pienemmiksi käyvät tukimuodot sitä nopeammin nousee konservatiivinen liike Suomessa.

Kokoomus on jo keskiluokkapuolue, joka on aika lähellä demokraatteja. Suurteollisuus on Suomessa vähenemässä, joten tämä keskiluokkaisuus vain korostuu. Kuntapolitiikassa Kokoomuksen iso linja lienee melkein vasenta äärilaitaa ja kilpailutusasioissakin se on ajautunut vasemmalle puolelle. Palkaton sairauspäivä oli Kokoomukselta tosi outo heitto.Ketä sillä kosiskeltiin?

Jollain tavoin vaikuttaa, että Kokoomus ei ole tunnistanut tai ainakaan kyennyt vastaamaan konservatiivisuuden uuteen aaltoon Suomessa. Sen ankkuri ovat juuri nämä keskiluokkaisen työmarkkinapolitiikan kasvatit. Eihän konservatiivisuus liity hyvään toimeentuloon sinänsä vaan se on tietynlainen asenne, joka yhdistää sekä pienenä pysyneitä yrittäjiä ja sinnittelijöitä että niitä, jotka ovat miljoonia tahkonneet.

Nykyisellään Kokoomus on oikeasti hyvin keskellä ja vähän samassa asemassa kuin sosiaaalidemokraatit aikanaan.

Nyt Kokoomusta voisi luonnehtia oikeistodemokraattiseksi puolueeksi. Epäilen, että huippu sen kannatuksessa on jo nähty.

Anna Mikkola 15.10.2012 19:33

Minusta Hesarin tekemä visualisointi puolueiden sijoittumisesta arvojen nelikentälle on sikäli oikea, että Kokoomus ihan todellisuudessa on minunkin nähdäkseni maan ainoa varsinainen oikeistopuolue - vaikka Kokoomuksen sisäisessä keskustelussa tämä ajatus herättää välillä nykyään ristiriitaisia tunteita.

Kokoomus on myös onnistunut leimaamaan politiikallaan sen lähelle eksyneet puolueet niin, että se ehkä tavallaan kostautuu sille itselleen seuraavaksi.

Kokoomuksen kanssa porvarihallituksen politiikkaa tehnyt Keskusta otti hyvin pahasti siipeensä - toki muistakin syistä, en niitä pyri vähättelemään. Retorisesti vasemmalle mutta usein käytännössä Kokoomuksen kainaloon varsinkin Etelä-Suomessa sijoittuneet Vihreät ovat ottamassa prosenttikaupalla takkiin pääkaupunkiseudulla (huvittava yksityiskohta on muuten se, että ainakin Helsingissä Kokoomuksen ja Vihreiden ulkomainontakin on toteutettu periaatteessa aivan samalla konseptilla, mainosten väri on vain eri). SDP kärsi hyvin pitkään 90-luvulla ja 2000-luvun alkupuolella tehdystä sateenkaariyhteistyöstä Kokoomuksen kanssa, ja uusi nousu on löydetty vasta tietynlaisen sukupolvenvaihdoksen kautta, sekä palaamalla vasemmalle.

Tietysti pääasiallisesti riippuu vaalituloksista, mutta on hyvin vaikea nähdä että Kokoomus ainakaan aivan lähitulevaisuudessa olisi kenenkään suosikkikaveri hallitukseen. Demarit ovat mitä ilmeisimmin tehneet nyt hallituksessa myös kuntauudistuksen (mukaan lukien SOTE-malli) vaikeaksi asettumalla poikkiteloin - välillä näytti jopa siltä että demarit päättivät näyttää Kokoomukselle kaapin paikan ilmoittamalla että pakkoliitoksia ei tule.

Sekä Keskusta että demarit ovat tietyllä tavalla ilmoittaneet käyvänsä kuntavaaleja Kokoomuksen kuntauudistussuunnitelmia vastaan. Ei nyt kummankaan kohdalla aivan näin suoraan, mutta tätä luen rivien välistä.

Perussuomalaiset mesoavat taustalla EU-asioilla joskus asiaan liittyen mutta useammin asian vierestä. Kuten kansanedustaja Tossavaisen tällekin palstalle jakamista ajatuksista käy ilmi, sikäläisissä piireissä makustellaan jotain muulle kansakunnalle melko omituista visiota hallituksen hajoamisesta ja jostain ihmeellisestä Sipilän-Soinin hätätilahallituksesta, ikään kuin Keskustan olisi mitään järkeä edes harkita moista, ja ikään kuin Perussuomalaisista olisi jonkinlaiseen hallitukseen.

Kokoomuksen tappio lienee se näiden kunnallisvaalien historiaan jäävä yhteiskunnallisesti merkittävä seikka ja mahdollisesti jonkinlainen käännekohta.

Tatu Ahponen 15.10.2012 19:48

Jos lukee esimerkiksi Kokoomuksen puoluekokouksen jälkeistä Wille Rydmanin ja Juho Romakkaniemen sanailua KNL:n johtaja Antti Häkkäsen facebook-kuvan keskusteluissa niin välittyy hieman erilainen puolueyhtenäisyyskuva kuin se, mitä näissäkin kommenteissa on vakuuteltu: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10150967279994871&set=a.417215059870.193771.640879870&type=1

Esko Virri 15.10.2012 20:01

Kyllä Kokoomus voi ja näillä näkymin melko varmasti myös häviää näissä kuntavaaleissa. Kysymys tuntuukin monen puolueen kohdalla olevan eduskuntavaalien tapaan vain siitä, paljonko sitä tappiota tulee. SDP on onnistunut saamaan kampanjointiinsa sitä samaa kiilloketta kuin millä Bob Helsinki on Kokoomusta luotsannut aiemmin voitosta voittoon. Kokoomuksen kuva kansalaisten silmissä taas vähitellen rapistuu, kun Katainenkaan ei enää voi sumeilematta hehkuttaa hallituksen saavutuksia kun kuuden puolueen hallituksessa niitä saavutuksia ei ole kovin paljoa nähty.

Oman puolueeni eli Keskustan osalta tilanne on mielenkiintoinen. Meillä on eniten ehdokkaita ja edelleen kattava kampanjakoneisto vaikka se ruosteessa onkin ja kampanjabudjetti on selkeästi pienin neljästä suuresta puolueesta, joten lähtökohdat ovat ristiriitaiset. Kilpailevana voimana sekä meillä että muilla puolueilla ovat PS, jonka kannatus on edelleen hämärän peitossa. Helsingin ja Rovaniemen riitojen vaikutus tulokseen lienee pieni, mutta on mielenkiintoista nähdä mihin PS:n yli 4 000 ehdokkaan listat (puolet Keskustan ehdokasmäärästä) riittävät.

Miten käy vaaleissa? Teoriassa on mahdollista se, että kaikki puolueet valuvat alle 20 prosentin tuloksen (vrt. viime kunnallisvaaleissa kolmanneksi tullut Keskustakin sai yli 20 prosenttia). Kuntakohtaisesti valtasuhteissa saattaa tapahtua radikaaleja muutoksia ja myös pääkaupunkiseudun voimasuhteissa tapahtuu todennäköisesti merkittäviä muutoksia.

Yhtä kaikki, kyllä Kokoomus voi hävitä ja pahastikin. Suurimman kuntapuolueen aseman menettäminen olisi kova kolaus pääministeripuolueelle, etenkin jos kannatus painuu alle 20 prosentin. Vaikka tuollainenkaan tulos ei varmastikaan johtaisi suoraan Kataisen tai Tujusen eroon, niin laskusuunnassa olevaa venettä on vaikeampi kääntää päähallituspuolueena takaisin nousu-uralle. Lisäksi häviö vaikka SDP:lle tietäisi vasemmiston otteen vahvistumista myös valtakunnatason politiikassa.

Jouni Pulli 15.10.2012 20:02

Hieno huomio Vesa Kaiteralta esim. Espanjan tilanteen suhteen ja muutoinkin.

Kokoomus on ollut jo jonkin aikaa nousukiidossa ja ainakin -liidossa, joten lienee täysin mahdollista, että nyt voi edessä olla syklin seuraava vaihe eli nousun taittuminen.

Kuitenkin merkittävästi riippuu myös siitä, mitä viimeisen parin viikon aikana tapahtuu, vai tapahtuuko mitään?

Tärkeintä olisi, että rakenneuudistuksiiin panostettaisiin koko ajan myös proaktiivisesti eikä vain odotettaisi vaalituloksia, sillä vieläkin on mahdollisuus saattaa jotain uutta alkuun ennen vaaleja. Vai kykeneekö ja uskaltaako enää kukaan? Pointtini on, ettei uudistusta pidä laittaa jäihin, vaikkei kunta- ja/tai soteuudistusehdotus olisikaan vielä pöydässä ennen vaaleja.

Todennäköisesti kokoomus ei enää nouse, mutta ehkä suurempi kysymys on, missä menee SDP suhteessa viime kuntavaaleihin tai yleensäkin puolueen kannatukseen, joka pitkään oli noin 25 %:n tuntumassa mutta on pudonnut 20%:n ympärille. Miten jatkossa?

Olisi helppo harhautua pohdintaan, että vain keskusta hakee uutta asemointia uuden puoluejohtajansa aktiivisella otteella, mutta 1) myös rkp:llä on uusi pj. ja esim. KD:n pj. Räsänen on päässyt varsin vastuulliseen ja haastavaan tehtävään, ja mutta 2) nyt on kuitenkin kyse kunnallisvaaleista ei eduskuntavaaleista. Siten hyvin paljon riippuu siitä, miten ehdokasasettelu on puolueilta onnistunut.

Lopulta pitää valita edustaja puolueesta, joka on valmis kantamaan vastuuta maamme kehittämisestä, mistä niitä löytyi viime hallitukseen ja mistä ei?

Marita Salenius 15.10.2012 20:27

Hieman koin tuon Anna Mikkolan perussuomalaisiin kohdistavan pahansuopaisuuden tarpeettomaksi. Saattaahan tietysti olla, että tässäkin asiassa näkökenttä on oman asuinpiirin laajuinen, sekä siellä että täällä. Mitä lienen tarkoittaa tuo sikäläiset piirit, koska täkäläisissä piireissä ei ole makusteltu hätätilahallituksilla. Eikä täällä maaseudulla EU:lla mesota, kuin korkeintaan niissä asioissa, jotka koskettavat suoraan kuntalaista, kuten maatalouden direktiivit sekä kolmannen sektorin ja eri projektien EU-tuet, joilla on suuri merkitys monen jokapaiväisessä elämässä.

Oletettavasti tähän Perussuomalais teemaan vielä tässäkin blogisarjassa kunnolla päästään. Nythän aiheena piti olla Kokoomus. Joten kun tarkasti lukee kaikki kirjoitukset läpi, niin ihan aina ei muutkaan malta aiheessa pysyä. Tai sitten vaan joka aihe liittyy joka aiheeseen; eli meneekö mikään todella asian vierestä. Politiikkaahan tämä tietysti on ja nykyään se on paljolti jo muusta elämästä irrallista. Monesti on tunne, että me ihmiset puhumme samoista asioista, mutta täysin toistemme ohi.

Esko Hussi 15.10.2012 20:27

Vanha kliseinen sanonta: kaikki mikä nousee ylös, laskee myös alas. Niin taitaa käydä puolueelle nimeltä kokoomus. Kerrassaan ihmeellistä on demareiden nousu hallitusvastuussa apupuolueesta jatkuvaan kannatuksen nousuun. Ja vielä kerran-kaksi epäonnistuneen puoluejohtajauntuvikon aikana. Siitä opimme, ettei pidä luovuttaa. Katainen on ollut pitkään mainio, mutta se ei taida enää riittää. Mauri on tehtävänsä tehnyt ja joutaa menemään. Mutta kuka astuu tilalle? Parin seuraavan vuoden aikana se nähdään. Köyhien kuntien yhteen pakottaminen ja oman oksan sahaaminen palkattomia sairauslomia päättäessä on ollut uskomattoman typerää politiikkaa, mutta kaikkea saa tehdä ja näyttäähän se ryhdikkäältä. Mutta ääniä tällä pelillä ei saa - paitsi ehkä niitä management by prkl- ääniä. Ehkä kokoomus on antanut sen mitä sillä on ollut annettavaa tasavallalle ja kuntavaalit ovat alkusoitto siihen, mitä saattaa tapahtua seuraavissa eduskuntavaaleissa.

Seppo Isotalo 15.10.2012 20:59

Suomen vaalit ajoittuvat – ties monennenko kerran ulkopoliittisen kriisin aikaan. Jäätteenmäki voitti Irakin sodan vastustamisella, Soini teki jytkyn Portugalin kriisin varassa, presidentin vaaleista oli tulossa EU-kansanäänestys ja nyt on ehkä pahin ulkopolitiikan kriisi ilmassa - kunnallisvaaleissa. Ruotsin talousministeri sanoo, että Kreikka suljettava eurosta, Ruotsin pääministeri pitää ”tiukasti hatustaan kiinni” nyt kun Bryssel vaatii omaa verotusoikeutta. Hämmästyi Kataisen EU-varovaisuutta vaalihaastattelussa.

Maaseudun tulevaisuus on kysynyt ja ihmiset ovat vastanneet, että 50 prosentille EU on kunnallisvaalien tärkein kysymys. Taustatiedoksi olen omaksunut, että kuntauudistuksesta ei kukaan suostu olemaan eri mieltä kenekään kanssa. Sosiaalipalveluja vähennetään tuli sitten valtaan kuka tahansa. Omassa ulkopolitiikan kysymyksessä - Venäjä Venäjä Venäjä - ovat kaikki ryhmittyneet talvisodan tunnusten taakse.

Siis EU-kysymys nousee keskeiseksi vaaliteemaksi ja jauhot Soinin pussiin. Kataisella ja erityisesti Urpilaisella on liian paljon peruttavana. Vihreitä rangaistaan hallituksessa olosta, mutta muuten pienpuolueet pitävät asemansa. Aion katsella vaalikeskusteluja kunhan päästään lähemmäs vaalipäivää

Taina Hämäläinen 15.10.2012 22:50

Kyllähän kokoomuksellakin vielä riittää kannattajia. Sukulaistytötkin ilmoittivat pari vuotta sitten, että heidän sosiaalinen asemansa edellyttää liittymistä kokoomukseen. Eivät olleet sairaanhoitajia, jotka kokoomus edellisten kunnallisvaalien alla höynäytti kannattajakseen tyhjillä lupauksillaan.

Kokoomuksella taisi kuitenkin olla jonkinlainen hätä ehdokashankinnassa. Kovasti olivat yrittäneet houkutella omalle listalleen varsinkin niitä, jotka olivat jo lupautuneet mm. keskustan kuntavaaliehdokkaaksi. Lisäksi kokoomus oli ainakin Jyväskylässä harrastanut tätä ovelta ovelle kolkuttelemista, jota Kaiterakin mainitsi harjoittaneensa. Keskisuomalainen lehdessä olikin viime viikolla Lars-Olof Fredrikssonin mielipidekirjoitus, jossa hän piti tällaista kutsumatta kylään pyrkimistä kotirauhan rikkomisena.

Äänethän ne sen tuloksen sitten ratkaisevat, mutta ihme olisi ellei kokoomus häviäisi näissä vaaleissa. Se oikeisto eliitti, joka aina on kokoomuksen takana, ei ole kovin suuri. Sekalainen joukko kannattaa kokoomusta, kun se on olevinaan niin hienoa kuulua siihen pikkutakki porukkaan. Mutta jos edes osa entisistä kokoomuksen kannattajista pysähtyy miettimään, mitä kokoomus oikeastaan on saanut aikaiseksi, niin kato käy.

Kesällä kokoomuksen puoluekokouksen aikaan monet kertoivat luulleensa, että Katainen oli palamassa loppuun eli oli burn outissa, koska naama oli hehkuvan punainen ja puhetapa oli niin kovin kiihkeä. No, hän olikin vain ehkä lomaillut jossain auringossa ja oli niin innoissaan saadessaan esiintyä taas joukkojensa edessä ja paistatella julkisuudessa.

Tämän lapsihallituksen kuntaministeri eli Henna Virkkunen on kyllä tehnyt kaikkensa, että kokoomuksen kannatus laskisi. Me maallikotkin ymmärrämme paremmin, että palvelut eivät sillä parane, että köyhät kunnat liitetään yhteen. Näitä tämän hallituksen uudistus suunnitelmia ja jo tehtyjä uudistuksia kauhistellessa ei voi muuta kuin huokaista, että kyllä on Kekkosta ikävä. Presidentti Kekkonen pystyi silloisten valtaoikeuksinsa nojalla estämään ministereidensä älyttömimmät suunnitelmat.

Vesa Kaitera 16.10.2012 6:39

Anna Mikkola kirjoitti :"Tietysti pääasiallisesti riippuu vaalituloksista, mutta on hyvin vaikea nähdä että Kokoomus ainakaan aivan lähitulevaisuudessa olisi kenenkään suosikkikaveri hallitukseen. Demarit ovat mitä ilmeisimmin tehneet nyt hallituksessa myös kuntauudistuksen (mukaan lukien SOTE-malli) vaikeaksi asettumalla poikkiteloin – välillä näytti jopa siltä että demarit päättivät näyttää Kokoomukselle kaapin paikan ilmoittamalla että pakkoliitoksia ei tule."

Olen sikäli kanssasi samaa mieltä, että kilpailevat puolueet kyllä mieluusti pudottaisivat Kokoomuksen oppositioon, jos vain vaalitulos antaa siihen myöten. Kokoomus ajaa niiden kannalta vääriä asioita, tekee sen varsin tehokkaasti, ja on myös viestinnällisesti vahva puolue.

Tosin tässä kuuden puolueen hallituksessa Kokoomuksen kädejälki ei ole niin selvä kun vaikkapa Vanhasen kakkoshallituksessa. Hallitusohjelmassa vasemmisto ja Vihreät saivat itsensä kannalta useitakin tärkeitä asioita läpi, mutta Kataisen hallituksen käytännön politiikka ei ole kuitenkaan ollut aivan niin punavihreää kuin mitä suoraan hallitusohjelmaa lukemalla voisi uskoa. Itse olen suhteellisen tyytyväinen hallituksen linjaan. Kokoomuksen oikeistosiipi ja ns. räyhäoikeisto on tietenkin huutamassa, että Kokoomus on pettänyt omat periaatteensa ja luisunut aatteettomuuden suohon. Mutta tuota samaa siltä taholta on kuultu koko ajan Kokoomuksen perustamisesta lähtien, joten ei mitään uutta silläkään rintamalla.

Olen jokseenkin varma, etät kuntauudistuksessa on saavutettu yhteisymmärrys ainakin Kokoomuksen ja SDP:n kesken. Pakkoliitokset tulevat olemaan viimeinen perälauta siinä tilanteessa, kun jotkut kunnat ovat aivan epätoivoisessa taloudellisessa tilantessa, eikä parannusta ole näkyvissä. Mutta niihin turvaudutaan vasta viime vaiheessa, yleensä kunnioitetaan kuntien tahtoa. SDP:lle on kuitenkin vaalitaktisesti edullista pyrkiä tekemään hajurakoa Kokoomukseen päin ja väittää, ettei SDP missään tapauksessa suostu kuntien pakkoliitoksiin. Mutta katsokaapa, mitä tulee tapahtumaan kuntavaalien jälkeen.

Myös SDP:lle kuntauudistus on erittäin tärkeä, ja puolue tietää, että se on toteutettavissa vain yhteistyössä Kokoomuksen kanssa. Keskusta ja PS ovat tässä asiassa suhteellisen toivottomia tapauksia. Jos siis kuntauudistus ylipäänsä halutaan toteuttaa, niin se on vietävä läpi nimenomaan tässä hallituksessa. Jos asia pitkistyy, niin se mutkistuu.

Seppo Sejovuori 16.10.2012 8:01

Kokoomus voi hävitä vain siinä tapauksessa että äänestysprosentti on korkea. Kokoomusta kannattava käy äänestämässä ja ymmärtää tämän merkityksen. Samaa ei voida sanoa vasemmistopuolueista.

Yksi ylitse muiden tulee aina "häviämään". PerusSuomalaiset jos saavat esim. 16%n kannatuksen, niin sitä tullaan vertaamaan Eduskuntavaalitulokseen.Jytky jäi siis tulematta ja puolueen kannatus hiipuu.Toki tämä tulos romautti Keskustan ja jopa SDPnkin kannatusta alas, mutta sitähän ei lasketa mukaan, vaikkakin sen avulla kokoomus pysyy "maan suurimpana".

Kuntavaaleilla on lähinnä viihdearvoa, jos aletaan puhumaan maan asioiden hoidosta. Eduskunta vie ja kunnat vikisee.

Jussi Isotalo 16.10.2012 8:13

Onneksi on niin, että vaaleissa voi käydä miten tahansa. Kokoomus käy ensimmäistä kertaa tällä vuosituhannella vaaleihin pääministeripuolueena. Siitä vaaleissa on ollut tapana sakottaa. Hallitukseen kohdistuva kritiikki useimmiten tiivistyy pääministeriin, kun taas valtiovarainministerin epäkiitollinen rooli tavallaan ymmärretään. Poikkeus tästä tapahtui oikeastaan vain eduskuntavaaleissa 2007, jolloin valtiovarainministeripuolue SDP romahti väärin valittuun vaalitaktiikkaan.

Historialla ei tunnetusti voi ennustaa, mutta viime vuosikymmeninä kokoomus näyttää kunnallisvaaleissa saaneen paremman tuloksen kuin mielipidetutkimuksissa on ennakoitu. Tämä ilmeisesti johtuu paikallisista tekijöistä, kuten ehdokkaitten laadusta. Kuntavaaleissa jokainen kunta on oma valtakuntansa.

antti liikkanen 16.10.2012 8:22

Kokoomus ei voi hävitä ainakaan sillä tavoin kuin Jussi Isotalo edellä kirjoittaa (pääministeri-instituutiota demonisoiden).

Todennäköisin häviäjä on Suomen Keskusta ja siinä on draamaa ja tragediaa, jos näin käy.

Erityisesti Pähkinänsaarenrauhanrajan "vastapäivään" puolella.

Myös demarit voivat hävitä.

Yksi on selvä: nämä lienevät viimeiset vaalit, joissa Perussuomalaiset voittavat.

Anna Mikkola 16.10.2012 8:27

Marita Saleniukselle pahoittelut, jos koit kirjoitukseni pahansuopana. Ehdottaisin kyllä jonkinlaista kritiikinsietokyvyn kasvattamista ilman tuota automaattista uhriutumisreaktiota. Käsittelen Perussuomalaisia siinä missä käsittelen muitakin puolueita joista en suuremmin pidä - ja tähän ketjuun laittamassani kommentissa viittasin ko. puolueeseen lähinnä ohimennen ja ylimalkaisesti, koska pääasiallinen tarkoitus oli keskisttyä nimenomaan Kokoomukseen.

Ei nyt ole niin kauhean vaikea varmasti nähdä mistä kupuaa käsitys "EU:lla mesoamisesta" jos puheenjohtaja Soini ilmoittaa kaikissa valtamedioissa haluavansa käydä kunnallisvaaleja euroasioilla, tai siitä hätätilahallituksesta, kun nimenomaan viittasin edustaja Tossavaisen tännekin kopioimiin kirjoituksiin.

Mutta emmeköhän me tosiaan pääse kyseistä puolueta syväluotaamaan tässä blogissa vielä kunnolla.

Palatakseni itse asiaan eli Kokoomukseen, niin minusta on kyllä suorastaan yllättävää miten yksimielisiä täällä ollaan tulevasta tappiosta ja miten laimeiksi jäävät yritykset vakuutella puolueen hyvää meininkiä ja sisäistä yhtenäisyyttä.

Minun täytyy myöntää, että en ole kauheasti edes seurannut Kokoomuksen sisäisiä edesottamuksia, mutta ehkäpä sunnuntainen iltapäiväkävelyni vaalikopeilla oli sittenkin kuvaava; työväenpuolueiden alueella Helsingin päärautatieaseman kupeessa musiikki soi ja oli hilpeä meininki, Keskustaa ei näkynyt missään, Vihreät olivat tyyppilliseen tapaansa tosikkoina liikenteessä ja Kokoomuslaiset karkasivat sadetta kaikki sisään lasikoppiinsa Kolmen sepän patsaalla, lukuunottamatta yksinäisenä sateessa T-paita päällä pomppivaa Wille Rydmania.

Lars-Erik Wilskman 16.10.2012 9:12

Tottakai, jos ääniosuus laskee se tulkitaan kokoomuksen tappioksi. Onko tulkinta oikea, riippuu siitä johtuuko tappio äänestysaktiivisuuden lisääntymisestä, vai äänestäjien siirtymästä. Ensimmäisen vaihtoehdon voi niellä, seuraava edellyttäisi jo toimenpiteitä jatkossa. Ainakin puoluevaltuutettujen valinnassa oltaisiin jatkossa varmaan huolellisempia.

SAK-SDP- kampanjan suureen vaikutukseen en usko. Sillä SAK vastustaa kampanjallaan myös eräiden jäsenliittojensa hyväksymiä työehtosopimuksia. SDP yli-inokkuudellan vaarantaa eläkeyhtiöiden kyvyn kerätä varallisuutta eläkkeiden maksua varten, muuten kuin eläkemaksuja korottamalla. Sillä tätä varainsiirtovero toteutettuna SDP:n mallilla näyttäisi tarkoittavan.

Suurin ääniosuus antaa kokoomuksen johdolle oikeutuksen puhua vähintäin torjuntavoitosta, sillä sen verran suomalainen poliittinen kenttä on sitten viime kunnallisvaaleista uudistunut.

.

Teemu Lehtinen 16.10.2012 9:17

Minulla on pari huomioita illan ja aamun aikana tulleisiin kommentteihin. Seppo Isotalo kirjoittaa ulkopoliittisista kriiseistä Suomen vaalitulosten selittäjinä. Nykyisen maailmanmenon vallitessa, koska tahansa, on joku kriisi menossa, jonka voi arvella johtavan vaalitulosten muuttumiseen, mitä se sitten tarkoittaakaan. Näin on sitäkin varmemmin, että ihmisillä on uskomaton tarve löytää emotionaalisia kiinnekohtia, avainhetkiä historiassa, jotka selittävät nykyistä tilannetta. Tiedämme hyvin, että ei ole jälkikäteistä päämäärätietoista historia lukemista voittanutta kaikessa selkeydessään. Voi kuitenkin olla myös niin, että Seppo tarkoitti sanoa, että ennen tällaisia ulkopuolisia vaikuttimia vaaleissa ei ollut; ulkopolitiikkamme oli tasaista ja varmaa, jotenkin parempaa kuin nykyään, jolloin on revettävä joka suuntaan, ja jolloin kansalaiset siitä sitten vaaleissa jotenkin rankaisevat.

Taina Hämäläiseltä kysyisin, kuinka vanha ihmisen on oltava, että häntä ei enää nimitettäisi lapseksi? Olen ihan vakavissani. Ja sitten kysyisin myös, että jos maata johtamaan eivät kelpaa noin 40-vuotiaat ihmiset, minkä ikäisiä paikallistason päätöksentekijöiden olisi oltava, että he kelpaisivat?

Jussi Isotalo 16.10.2012 11:27

Antti Liikkanen katsoo minun demonisoivan pääministeri- instituutiota. Se on omituinen ja väärä tulkinta. Pääministerin tärkeä tehtävä on pitää hallitus koossa ja toimintakykyisenä. Siitä seuraa, että hän profiloituu koko hallituksen puolustajana silloinkin kun muut ministerit vaalitäpinöissään rakentavat vastakkainasetteluja hallitusryhmien välille.

Osa äänestäjistä tuntuu ajattelevan, että minkä tahansa kaukaa tai läheltä tulevan huonon uutisen voi "kostaa" vaaliuurnilla ohjaamalla ääni puolueelle, joka ei halua vastata mistään. Puhutaan vallanpitäjien näpäyttämisestä. Minä kutsun sitä vastuunkantosakoksi.

Marita Salenius 16.10.2012 11:36

Hyvin valitettavaa, että Anna Mikkola et ymmärtänyt kirjoittamaani. En sinua tunne, enkä tiedä mahdollista puoluekantaasi, mutta sinä väität, kuin minut tuntien, että tekisin jotakin automaattisesti. Omaan jo sen verran elämänkokemusta ja näkemystä täältä ruohonjuuritasolta, etten tunnista itseäni uhriutuneeksi, kuin ehkä korkeintaan siinä, että Kokoomus ei ole enää se puolue, jota aikoinani kannatin.

Luin kesällä erinomaisen Siltalan kustantaman kirjan - Kansallinen kapitalismi, kansainvälinen talous - jossa eri kirjoittajat käsittelivät monin eri tavoin liikemaailman ja julkisen vallan välisiä suhteita ja miten maamme elää osana globaalia taloutta. Tämän lukukokemuksen jälkeen tulin varsin vakuuttuneeksi, että Kokoomus ja hallitus ovat finanssikapitalistien panttivankina ja näin ei myöskään kuntatalous voi olla erillään Eurokriisistä.

Kokoomus pärjää niin kauan, kun lumetodellisuus pelaa. Mutta puolueen todellinen pelikenttä on varsin ahdas ja sen nurmikon pitäminen pelikunnossa tulee teettämään paljon työtä tulevaisuudessa. Enää ei ehkä löydykään niitä, jotka hoitavat nurmenleikkuun vain siksi, että on hienoa olla kokoomuslainen. Ainakin legenda elää, että Lenin aikoinaan sanoi jotenkin niin, että suomalaiset kommunistit ovat hyödyllisiä hölmöjä. Saataa olla, että Kokoomuksen kohdallakin on vähän tästä kyse ,kun kannatus on noussut,vaikka maan todellisuus kertoo jotakin aivan muuta.

Vesa Kaitera 17.10.2012 6:21

Anna Mikkola kirjoitti :"Palatakseni itse asiaan eli Kokoomukseen, niin minusta on kyllä suorastaan yllättävää miten yksimielisiä täällä ollaan tulevasta tappiosta ja miten laimeiksi jäävät yritykset vakuutella puolueen hyvää meininkiä ja sisäistä yhtenäisyyttä."

Voin kertoa tuosta asiasta lähinnä Jyväskylän näkökulmata, ja täällä meidän sadan ehdokkaamme kesken on kyllä hyvä meininki, enkä ole havainnut mainittavaa vaalitaistelun aikana mainittavaa erimielisyyttäkään. Emmehän me tietenkään joka asiasta ole samaa mieltä, mutta useimmista suurista asioista kyllä.

Anna Mikkola :"Minun täytyy myöntää, että en ole kauheasti edes seurannut Kokoomuksen sisäisiä edesottamuksia, mutta ehkäpä sunnuntainen iltapäiväkävelyni vaalikopeilla oli sittenkin kuvaava; työväenpuolueiden alueella Helsingin päärautatieaseman kupeessa musiikki soi ja oli hilpeä meininki, Keskustaa ei näkynyt missään, Vihreät olivat tyyppilliseen tapaansa tosikkoina liikenteessä ja Kokoomuslaiset karkasivat sadetta kaikki sisään lasikoppiinsa Kolmen sepän patsaalla, lukuunottamatta yksinäisenä sateessa T-paita päällä pomppivaa Wille Rydmania."

Pari kommenttia tuohon asiaan. Sateella ei välttämättä ole voittava strategia jakaa paperista materiaalia, jollei ole kunnon katosta. Ja meillähän on monessa kunnassa vaalikahvila, jonne voi mennä suojaan. Meillä on myös joka kunnassa käynnissä koputtelukierros, joka tietenkin vie resursseja, mutta saattaa tuottaa tuloksia vaaleissa.

Marita Salenius kirjoitti :"Kokoomus pärjää niin kauan, kun lumetodellisuus pelaa. Mutta puolueen todellinen pelikenttä on varsin ahdas ja sen nurmikon pitäminen pelikunnossa tulee teettämään paljon työtä tulevaisuudessa. Enää ei ehkä löydykään niitä, jotka hoitavat nurmenleikkuun vain siksi, että on hienoa olla kokoomuslainen."

Tuskinpa Kokoomus sen enempää lumetodellisuuteen nojaa kuin mikään mukaan suomalainen puolue. He, jotka aidosti yrittävät tehdä omasta elämästään aiempaa parempaa, tietävät kyllä, mikä puolue heitä tukee nyt kuten aiemminkin.

Taina Hämäläinen 17.10.2012 10:58

Vesa Kaitera sen sanoi eli sen kokoomuksen ideologian, että kokoomus tukee heitä, jotka "aidosti yrittävät tehdä omasta elämästään aiempaa parempaa". Valitettavasti on kuitenkin paljon ihmisiä, joiden omat voimat eivät enää riitä tai joilla ei yksinkertaisesti ole resursseja, joilla voisi tehdä elämästään parempaa, vaikka kuinka olisi halua.

Ei se yhteiskunta mene eteen päin, jos ajetaan vain niiden etuja, joilla menee jo muutenkin hyvin. Jo yhteiskunta rauha edellyttää, että pidetään heikommistakin huolta. Jos eriarvoistuminen vain lisääntyy, niin silloin tarvitaan Suomessakin muureja, vartioita ja aseita turvaamaan hyvinvoivan eliitin elämää. Tätä ennakoidenko se kokoomus yrittää koko ajan Natoakin lähestyä?

Vesa Kaitera 17.10.2012 20:14

Ote aiemmasta kirjoituksestani :He, jotka aidosti yrittävät tehdä omasta elämästään aiempaa parempaa, tietävät kyllä, mikä puolue heitä tukee nyt kuten aiemminkin."

Taina Hämäläinen kommentoi tätä seuraavasti: "Valitettavasti on kuitenkin paljon ihmisiä, joiden omat voimat eivät enää riitä tai joilla ei yksinkertaisesti ole resursseja, joilla voisi tehdä elämästään parempaa, vaikka kuinka olisi halua."

Tiedän oikeinkin hyvin, että tuollaisia ihmisiä on melko runsaasti. Mutten minä väitteessäni mitenkään puuttunut heidän asemaansa. Suomessa ei nimittäin käsittääkseni ole yhtäkään puoletta, joka olisi jättämässä nämä ihmiset heitteille. Kaikki tunnustavat, että heikko-osaisista on huolehdittava. Mutta tämä ei ole ainoa tavoite, joka terveellä yhteiskunnalla on.

Se joukko, josta kirjoitin, on meidän yhteiskuntamme tuottavuuden kannalta erittäin tärkeä, koska sen jäsenet tekevät enemmänkin kuin oman kohtuullisen osansa kansantalouden kakun kasvattamisksi. Jos tuo moottori jostakin syystä rupeaisi yskimään, niin sen vaikutukset heijastuisivat laajalle, myös sosiaalisiin tulonsiirtoihin. Mehän emme voi elää kovin pitkää aikaa velaksi, joten kansantuotteen mahdollisesti pienentyessä menoleikkaukset ynnä verojen ja maksujen korotukset nousisivat esiin.

Tanja Hämäläinen :"Ei se yhteiskunta mene eteen päin, jos ajetaan vain niiden etuja, joilla menee jo muutenkin hyvin. Jo yhteiskunta rauha edellyttää, että pidetään heikommistakin huolta. Jos eriarvoistuminen vain lisääntyy, niin silloin tarvitaan Suomessakin muureja, vartioita ja aseita turvaamaan hyvinvoivan eliitin elämää."

Jos olisit vaivautunut lukemaan sanatarkasti sen, mistä kirjoitin, niin olisit huomannut, etten kirjoittanut varakkaista tai edes keskituloisista ihmisistä. Kirjoitin vain heistä, jotka aidosti ponnistelvat parantakseen elintasoaan. Kyse saattoi olla kolmen lapsen yksinhuoltajasta, joka oli kokopäivätyössä ja vielä jossakin projektityössä sen lisäksi vain, jotta hänen perheensä tulisi edes jotenkin toimeen.

Joka tapauksessa kohteeni olivat he, jotka aidosti yrittivät, eivätkä vain odottaneet tumput suorina valmista. Eli työttömän tapauksessa se tarkoittaisi, että tämä jatkuvasti hakisi töitä ja koettaisi parantaa omia valmiuksiaan saada töitä. Yrittäminen ei siis välttämättä tarkoittanut oman yrityksen vetämistä, vaan kyseessä saattoi olla myös "sisäinen yrittäjyys". Tämä on se Kokoomuksne todellinen kohderyhmä, vaikka muitakin toki on.

Luetuimmat
 1. 1

  Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

 2. 2

  Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

 3. 3

  Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

 4. 4

  Natsit arvostivat luomua, eläintensuojelua ja kasvissyöntiä – nyt natsien ympäristöintoilusta saavat maksaa nykyvihreät

 5. 5

  Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

 6. 6

  Missä on Saksan pakolaisdebatti?

 7. 7

  Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

 8. 8

  Saksalaismedia: Kolmella Turun puukotusten marokkolaisepäillyistä rikostausta Saksassa

 9. 9

  Helsinkiläisen Ulla Pihkalan vauva syntyi yllättäen makuuhuoneeseen – ”Olin iloinen, että ensihoitajat tulivat paikalle, mutta samalla hävetti, että täällä sitä ollaan kotona synnyttämässä”

 10. 10

  Lähes 2 000 ihmistä saattoi altistua tuhkarokolle kesällä – taudin Suomeen tuonut mies matkusti täysissä junissa ja Tallinnan-lautalla

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

 2. 2

  Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

 3. 3

  Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

 4. 4

  Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

 5. 5

  Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

 6. 6

  Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

 7. 7

  Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

 8. 8

  Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

 9. 9

  Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta – Poliisi: Liian varhaista sanoa, onko kyseessä sukellusveneestä kadonnut ruotsalaistoimittaja

 10. 10

  Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

 2. 2

  Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

 3. 3

  Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

 4. 4

  Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

 5. 5

  Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

 6. 6

  Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

 7. 7

  Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

 8. 8

  Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

 9. 9

  Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

 10. 10

  ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

 11. Näytä lisää