Perässähiihtäjä

Viivy vielä hetki!

Tiistai 30. lokakuuta ja 16. postaus.

Lainaan taas Jutta Urpilaisen mainiota lausetta: Aivan aluksi haluaisin kiittää. Ja minunkin kiitokseni tulee täydestä sydämestä, kiitos kuntavaaliehdokkaat, te kunniakansalaiset, ilman teidän ja tukijoittenne ponnistuksia meillä ei olisi ollut vaaleja.  Huima vaaliurakka on taas ohi. Mutta ennen blogin jäähyväisiä muutama sana vielä päivänpolitiikasta ja aivan postauksen lopussa paljastan vaaliveikkauksen voittajat. Kannattaa siis lukea - viivy vielä hetki!

Palasin parin vuoden vaalittoman tauon jälkeen blogin ääreen viime vuoden maaliskuun alussa. Pari kuukautta sujahti eduskuntavaaleja seuratessa. Uudestaan aloitin viime vuoden joulukuun alussa, kun presidentinvaalit painoivat päälle. Ja taas kului pari kuukautta melkein yötä päivää blogissa. Kolmannen kerran palasin tänne lokakuun alussa, ja nyt on mennyt runsaat kolme viikkoa yhtä putkea.

Laskin, että olen ollut 1,5 vuoden aikana yhteensä viisi (5!) kuukautta blogissa. Ja koko ajan päätteeni on napsahdellut, kun arvoisat kommentaattorit ovat lähettäneet kommenttejaan. Tämä on ollut ihanaa, joskin välillä aika raskasta aikaa, koska olen lukenut, käsitellyt ja hyväksynyt kaikki kommentit. Sen lisäksi on pitänyt tietysti kirjoitella itsekin postauksia.

Tietysti väsyttää, ja väsymys vaikuttaa ajatteluun. Esimerkiksi sunnuntai-iltana vaaliohjelmia seuratessa palasi yhtäkkiä mieleen George Orwellin vuonna 1948 julkaistu kirja 1984, jossa kerrotaan, miten totaalitäärisessä yhteiskunnassa käännetään ihmisten mieltä tyyliin "sota on rauhaa" tai "rauha on sotaa".  Orwellilainen fiilis tuli, kun ruudussa kolme tappion kärsinyttä puoluejohtajaa naureskeli ja vakuutti muka voittaneensa, ja yksi, se suurvoiton saanut, murehti naama lurpallaan tappiotaan gallupeista. Kuten sanottu - epäily orwellilaisesta uuskielestä  johtui puhtaasti vaaliväsymyksestä.

Olen usein käsitellyt puolueita "taistelupareina"  demarit vs. kokoomus, keskusta vs. perussuomalaiset, vihreät vs. vasemmistoliitto sekä erikseen kristillisdemokraatit ja Rkp, joista ei taisteluparia saa tekemälläkään.

Taistelupari-käsitehän on kaksitulkintainen. Päällimmäinen tulkinta on se, että nämä kamppailevat keskenään vallasta. Mutta toinen tulkinta on armeijan kielestä. Intissä taistelupari onkin läheisin työpari ja kumppani, jonka kanssa käydään harjoitukset läpi.

Miltä näyttää taisteluparien tilanne tämän kolmen vaalin putken jälkeen?

Demarit vrs. kokoomus

Näyttää siltä, että kokoomus on asettunut toistaiseksi ykköspuolueen paikalle. Se on voittanut demarit sekä eduskunta- että kuntavaaleissa ja niiden välissä kokoomuksen ehdokas Sauli Niinistö valittiin tasavallan presidentiksi Sdp:n Tarja Halosen jälkeen. Puolueiden kannatuksen välinen ero ei ole järin suuri mutta riittävä. On pakko myöntää, että kokoomus on ykköspuolue. Miten kauan - se on toinen juttu. Mutta puolueet ovat taistelupari myös siinä intin merkityksessä. Jyrki Katainen ja Jutta Urpilainen kokosivat viime vuoden kesäkuussa - vain kahden kuukauden neuvottelujen jälkeen - yhteisen hallituksen. Sen mahdollisuuksiin suhtauduttiin epäillen. Nyt se on kuitenkin istunut yhden vuoden ja neljä kuukautta. Vuosi sitten ennustettiin hallituksen kaatuvan viimeistään kuntavaaleihin, vaan eipä kaatunut. Nyt hallituksella on edessään vuoden ja seitsemän kuukauden mittainen vaaliton jakso. Se on Suomen oloissa harvinaista herkkua. Hallituksen olisi kyettävä tekemään ne suuret päätöksensä tämän jakson aikana. Kesäkuusta 2014 huhtikuuhun 2015 on taas levotonta vaaliaikaa. Päävastuullisia ovat hallituksen työssä Katainen ja Urpilainen. Nyt on oltava tekemisen meininki.

Keskusta vrs. perussuomalaiset

Huhtikuussa 2011 Timo Soini kellisti Suomen keskustan. Perussuomalaiset nousivat neljä paikkaa suuremmaksi eduskuntapuolueeksi, ja keskusta suistui suoraan pääministeripuolueen asemasta eduskunnan pienimmäksi oppositiopuolueeksi.  Soini ei kuitenkaan lähtenyt hallitukseen, vaan jäi vapaaehtoisesti oppositioon. Soinilla on ollut omat vaikeutensa perussuomalaisten kasvukipujen kanssa, mutta keskustalla on yhä lailla ollut vaikeuksia . Ne johtivat ensin Mari Kiviniemen eroon ja sitten Juha Sipilän valintaan puoluejohtajaksi.  Koko ajan nämä puolueet ovat kamppailleet keskenäään pääoppositiopuolueen asemasta. Eduskuntavaalien tuloksen perusteella se kuuluisi Soinille, mutta onko Soini siihen oikeutettu. Jytkyn jälkeen Soini on hävinnyt kaksissa vaaleissa keskustalle: Paavo Väyrynen nujersi Soinin presidentinvaalien 1. kierroksella viime talvena ja nyt Sipilä kuntavaaleissa. Tässä taisteluparissa paalupaikka on nyt Juha Sipilällä, mutta kykeneekö hän sen pitämään. Mutta keskusta ja perussuomalaiset ovat myös taistelupari intin tarkoittamassa merkityksessä. Kun ne ovat oppositiossa, niiden pitää pystyä yhteistoimintaan ja olemaan hallitusvallan vastavoima. Miten sen sovitat keskinäiseen kamppailuun oppositiojohtajan asemasta? Sitä ei vielä kukaan tiedä.

Vihreät vrs. vasemmistoliitto

Paavo Arhinmäen johdolla vasemmistoliitto ohitti niukasti vihreät eduskuntavaaleissa. Vihreät kärsi vaaleissa osallistumisesta Vanhasen ja Kiviniemen hallituksiin ja eurokriisistä. Arhinmäki osasti painaa vihreitä arasta paikasta. Se tuotti tulosta: vasemmistoliitto ohitti vihreät, joka kärsi vaalitappion. Vaalien jälkeen vihreät joutui ratkaisijan paikalle, kun yritys kuuden puolueen hallituksen kokoamiseksi oli ensimmäisen kerran katkennut. Silloin Katainen yritti koota hallitusta vanhalle porvarilliselle pohjalle. Enemmistöä ei kuitenkaan olisi löytynyt ilman vihreitä, joka ilmoitti kieltäytyvänsä tästä tarjouksesta. Vihreiden päätös pakotti Kataisen palaamaan takaisin kuuden puolueen hallituksen kokoajaksi. Niinpä vihreistä ja vasemmistoliitosta tuli taistelupari myös intin tarkoittamassa merkityksessä, sillä ne joutuivat/pääsivät samaan hallitukseen. Presidentinvaaleissa Pekka Haavisto nousi ensimmäisellä kierroksella toiseksi ja sai toisella kierroksella myös vasemmistoliiton tuen. Tämän pitemmälle punavihreässä yhteistyössä ei ole päästy, ja kuntavaaleissa puolueet kilpailivat viidenneksi suurimman puolueen asemasta. Tällä kertaa vihreät voittivat niukasti. Ero oli kuitenkin niin pieni, että puolueiden keskinäinen kilpailu jatkuu.

Rkp ja kristillisdemokraatit

Rkp ja kristillisdemokraatit olivat eduskuntavaaleissa eri puolilla, mutta vaalien jälkeen ne ovat sopeutuneet hallituspuolueiksi. Rkp:lle se on luonnollinen olomuoto, mutta myös kristillisdemokraatit ovat tottuneet hallitusasemaan. Edellisellä hallituskaudella kristillisdemokraatit olivat läheisessä yhteistyössä perussuomalaisten kanss- Eurovaaleissa 2009 niillä oli yhteinen vaaliliitto, joka hyödytti molempia puolueita. Silloin myös kristillisdemokraatit olivat kovin eurokriittisiä. Seuraavissa eurovaaleissa 2014 ei tällaista vaaliliittoa pysytä helpolla kokoamaan, sillä Päivi Räsänen on näköjään päättänyt pitää puolueensa hallituksessa. Hän jos kuka tietää, että puolueensa pääsy hallitukseen oli yllätys, monen sattuman summa.

Carl Haglund on 33-vuotias ja syntynyt maaliskuussa 1979. Uskokaa tai älkää, silloin Rkp oli oppositiossa. Haglundin ollessa kahden kuukauden ikäinen Rkp palasi hallitukseen ja on pysynyt siellä ilman sekunninkaan taukoa 33 vuotta. Ei ole ihme, että hänelle hallituksessa pysytteleminen on itsestään selvää, ei sitä tarvitse erikseen miettiä.

Tältä taistelupariemme tilanne juuri nyt näyttää - kuukauden parin päästä se voi näyttää toiselta.

Sitten blogin sisäisiin asioihin. Perinteiseen järjestettiin vaaliveikkaus, ja nyt palkintojen aika. Veikkauksia tuli peräti 167,  joka hieno määrä. Blogimme lukija Henri Keränen kokosi kaikki vastaukset kätevään exel-taulukkoon. Kiitos Henri, teit suurenmoisen työn.

Viisi parasta ovat:

1. Pentti Ihalainen 24 virhepistettä

2. Anneli Järvinen 40 virhepistettä

3. Aimo Miinalainen 56 virhepistettä

3. Juha Tuovinen 56 virhepistettä

3. Juhani Venäläinen 56 virhepistettä

Nämä ovat loistavia veikkaussuorituksia, joita oli toki monella muullakin. Alle 60 virhepisteen pääsi mainittujen lisäksi viisi veikkaajaa.

Pyydän ystävällisesti näitä viittä lähettämään minulle kotiosoitteensa palkinnon lähettämistä varten (unto.hamalainen@hs.fi)

Voittajat saavat HS-kirjojen syksyn uutuuksia -  joko Paul Krugmanin kirja Lopettakaa tämä lama! tai Michael J. Sandelin kirja Oikeudenmukaisuus.

No niin. Tämä on tässä. Ohi on.

Päivän Hyvää kysymystä ei enää tule, mutta kommenttipalsta on auki huomiseen  keskiviikkoon 31.10. kello 10 asti. Sitten se sulkeutuu, ja blogi siirretään bittivarastoon.

Kiitos paljon teille - arvoisat lukijat ja kommentaattorit - erityisesti näistä viimeisistä viikoista ja 1,5 vuoden aikana eletyistä yhteisistä kuukausista. Ne ovat olleet unohtumattomia. Tiedän olevan hyvin etuoikeutettu journalisti, kun olen voinut pyörittää tätä blogia näin pitkään ja näillä korkeilla tehoilla. Kenellekään toiselle ei tätä mahdollisuutta ole suotu.

Olisi paikallaan kirjoittaa kymmeniä nimiä, joille olen erityisen kiitoksen velkaa. Silti lista olisi epätäydellinen. Yhtä en voi kuitenkaan jättää nimeämättä. Jouni Pulli, pitkäaikainen kommentaattorimme. Hän oli se, joka lähetti alkusyksystä sellaisen kirjeen, joka kannusti minut taas blogin ääreen.  Kiitos Jouni. Nyt nostan vuorostani minä peukun sinun puolestasi.

Lukijat, kommentaattorit. Voikaa hyvin.

Päivän siteeraus:

Kannattaa tutustua Tilastokeskuksen kokoamaan tietoaineistoon kuntavaalien tuloksista. Siihen pääsee kätevästi tämän linkin kautta.

30 vastausta artikkeliin "Viivy vielä hetki!"

Jan Rossi 30.10.2012 8:31

Hyvä Unski, se, että kokoomus roikkuu vaaleista toiseen ykkösenä johtuu PS:stä, joka imee ratkaisevat äänestäjät kepulta ja SDP:ltä nousta ykköseksi. Soini yksinkertaisesti estää näitä nousemasta ykköseksi. 2015 vaaleissa tulee muutos, sillä kokoomuksen kannatus alenee hurjaa vauhtia. Jos kokoomus menettäisi yli 2 prosenttia äänistä tuolloin, loppu häämöttää hallitusvallalle.

Hyvänä neuvona antaisin kokoomukselle vinkiksi, että sen kannattaisi jo tässä vaiheessa nostaa Henna Virkkunen puolueen johtoon Kataisen tilalle. Katainen ei vie kokoomusta enää missään vaaleissa vaalivoittoon. Virkkusessa on tahtotilaa johtaa kokoomuksen kaltaista puoluetta. Tahtotila yleensä ratkaisee näissä asioissa.

Jan Rossi

Miika Kurtakko 30.10.2012 10:04

Kiitokset Unskille vielä kerran blogista ja vaalianalyysistä!

Sen verran haluaisin lisätä Unskin analyysiin, että vaalien suurin voittaja (vai onko se orwellilaisessa kielenkäytössä sittenkin häviäjä?) Nukkuvien puolue sai 41,8% kannatuksen. Vaikkakin ehkä passiivisen sellaisen...

Esittäisinkin sellaisen kerettiläisen ajatuksen, että jatkossa edustajia valittaisiin vain äänestyprosentin mukainen määrä. Esimerkiksi seuraavissa eurovaaleissa 60%:n ääniosuudella valittaisiin vain seitsemän euroedustajaa 13 sijasta.

Yksilölliset urapyrkimykset ovat jo kauan sitten syrjäyttäneet ideologiat keskeisenä vaalimotivaattorina. Vaaleissa tehdään uraa ensijaisesti, politiikka toimii pelkästään taustalla viitekehyksenä. Edustuksellinen monipuoluejärjestelmä pönkittää tätä trendiä, jossa viihdejulkisuudesta tutut hahmot tai etujärjestöjen kellokkaat valitsevat itselleen sopivan puolueen ja siirtyvät sitten täysipäiväisiksi ammattipoliitikoiksi.

Hahmottomat koalitiot ja epäpyhät allianssit muodostavat liittoja, joissa vaalitulokset eivät näy eivätkä kuulu. Maksetut lobbarit toimivat välikäsinä ja tuovat saneluna päätökset tahoilta, joita ei politiikan julkisuudessa esiinny. Kun vielä keskeiset mediatalot ovat näiden "varjojohtajien" hallinnassa, on selvää, että olemme ja elämme orwellilaisessa todellisuudessa.

Siksi jokainen yhteiskunnallisesti valveutunut ja aktiivinen ihminen hylkää puolueet ja siirtyy toimimaan muissa yhteyksissä. Nukkuvien puolueessa on toki myös yhteiskunnallisesta ja jopa omasta hyvinvoinnista piittaamattomia ihmisiä, mutta nukkuvissa on myös paljon sellaisia, jotka ovat haistaneet nykyisen systeemin mädän pohjan. Demokratian kivijalka rapautuu jatkuvasti, ja pian se romahtaa. Toivottavasti.

Ihmiskunta ansaitsee parempaa.

Jussi Järvi 30.10.2012 10:08

Kataisen ei tosiaankaan kannata enää luotsata puoluetta seuraaviin vaaleihin. Milloin komissaarin paikka vapautuu? Kataisella olisi varmaan haluja siihen virkaan.

Virkkunen on fiksu ja pätevä, mutta karismaa puuttuu.

Veikkaisin, että Jan Vapaavuorella on ollut puheenjohtajan paikka jo pitempään kiikarissa. On odottanut vain sopivaa tilaisuutta. Rauhallinen ja analyyttinen olemus vetoaa porvareihin. Valtakunnallinen äänikuninkuuskin viittaa siihen, että karismaa löytyy.

Taina Hämäläinen 30.10.2012 10:39

Suosittelen Virkkusta Kokoomuksen puheenjohtajaksi, sillä se taatusti veisi kokoomuksen hurjaan alamäkeen. Miten ilmeetön vahakasvoinen, samaa kuntien hävittämis mandraa toistava henkilö voisi olla parempi puheenjohtaja, kuin aina "iloinen ja pirtsakka" Katainen?

Tapio Rajavuori 30.10.2012 11:06

Jan Rossi esitti selkeän selityksen kokoomuksen säilymiselle suurimpana puolueena: perussuomalaiset. Vasta puolitoista vuotta sitten, keväällä 2011 keskusta menetti suurimman puolueen asemansa. Siihen oli tärkeimpänä syynä eurokriisin aiheuttama "jytky". Perussuomalaiset ovat vieneet ratkaisevat äänet ensin keskustalta ja sitten myös sdp:ltä, jotta kumpikaan näistä pystyisi tavoittamaan kokoomusta. Kokoomuksen etu onkin säilyttää PS suurehkona ja vaarattomana oppositiona.

Sitten kun PS:n kannatus Euroopan olojen vakiinnuttua alenee reilusti alle 10 %:n on sekä keskustalla että sdp:llä yhtä hyvät mahdollisuudet nousta suurimmaksi puolueeksi. Nytkin näiden kahden perinteisen puolueen välinen suuruusero oli vain n. 20 000 ääntä.

Pentti Kangasluoma, 30.10.2012 11:56

On jäähyväisten aika, kun olen 70 v. niin minua lapsettaa, ja haluan antaa teille muistoksi oman runoni viroksi käännettynä. Hakukone löytää suomeksi Rakveren kirjaston kotisivulta, "Rakvere, pilvipoutaa, illalla sadetta"

En ole oikea runoilija, monet virolaiset ovat pitäneet viimeisestä rivistä: "Vanhat naiset ja vanhat puut ovat viisaita".

Rakvere – põuapilvine, õhtul vihma

(tõlge eesti keelde Reet Tomband)

1000 aastat tagasi mees metsast laagritule äärde,

suguküps naine, liha ja vett võõrale,

soomeugri kurguhääli,

esimene laps, haud ohvrihiies.

Kasvas sugu, pulmalaulud ja kaunid mõrsjad,

lapse sünninutt, vanaema rõõm,

isad lootsid poegi, ühes metsa minna,

kalakaaslaseks, külale kaitsjaiks.

Tõbi tappis, marjaretkel kadus tüdruk,

karu murdis isa, ema ja lapsed näljast

nõrkesid, vend kadus tulvavette,

halla võttis vilja, vihm piitsutas.

Kasvas sugu, seeme säilis peidupaigas,

poeg tõi koju hõimuvõõra, tütar

kaupmehega kihlatud, vili tõusis,

linnud laulsid rännuteedel.

Tulid võõrad sõjasalgad, veidrad keeled,

pojad viidi nekrutiks, tütred orjadeks

idasse, vanaema itkulaulud, isad leinast sõnatud,

hundikarjad surmaks karjale.

Kasvas sugu, palk tõusis palgi pääle,

kivi kivi kergitas, tanumad, kõrtsid,

kirikud, koolid, ja viljad lõid päid,

meremehed meredele, kaubalaevade purjed.

Tulid kun

ingate ja tsaaride sõjasalgad,

suurtükkide kõmin, hobuste valupruusked,

ümberpiiramised, kangelased ja petised,

põlevad külad, röövitud viljaaidad.

Kasvas sugu, ajalehed oma keeles,

üheskoos lauldi, Tartusse ülikooli,

vabrikus tööõpil, võõrsile tööle,

raudruun vagunitega, kirikute tornid.

Tuli suur sõda, mehed viis, tagasi tõi,

kaitsti oma lippu, vennad Soomest,

Inglise laevad reidil, relvad vaikisid,

tehti rahu, jagati maad.

Sugu kasvas, oma maad kündis talumees,

elektrivalgus, tänavavalgustus, kaevandused,

raamatud, luuletused, teatrid, sõdurid maal, merel,

piiril. Sportlased, olümpiamängud, medalid.

Tulid must katk ja punane katk,

kaikusid laagreis hüüded „davai, schnell“,

sugu kahanes, külmal maal barakkides,

Lääne kullaväljadel kaskedest nähti und.

Rakvere, täna, hommikul põuapilved,

õhtul tibutab vihma, Prantsuse lennukid

kaitsevad õhuruumi. Baruto Jaapanis,

ja otsitakse Arvo Pärdi jalgratast.

Pea õitseb sirel, laulab ööbik,

tüdrukud õhetavad, naised kui küpsenud vili,

poisid tahavad sangareiks, mehed murravd tööd.

Vanad naised, vanad puud on targad.

Marita Salenius 30.10.2012 12:06

Näin sitä taas on tultu hetken viivyttelykohtaan. Suuret kiitokset erinomaisesta blogista ja hienoista, ärsytyskynnyksenkin ylittäneistä, kirjoituksista. Täällä periferiassa asuessaan ja ilveksiä pihapiiristä pois hätyytellessään osaa kuitenkin antaa arvoa myös kaupunkilaisten mielipiteille, vaikka välillä manaakin kaikki "vihreät" ajatuksen huithapeliin. Kaikesta huolimatta valinnoistahan suurin osa elämästä koostuu.

Se on päässyt kotikuntanikin Ison lehden uutiseen. Meilläpä vaihtui valtuusto niin kovalla kädellä, että muutosprosentiksi tuli 76,5. Tämä muutos ei ollut oikeastaan mikään tai minkään puolueen poliittinen saavutus, vaikka Perussuomalaiset saivatkin aivan uutena ryhmänä 3 paikkaa ja 15,3 % äänistä. Vaan tällä kuluvalla vaalikaudella valtuustomme on tehnyt sarjan täydellisen vääriä päätöksiä.

Moni vanha valtuutettu ei rohjennut enää mittauttaa kannatustaan ja jokunen jäi myös vaaleista pois kerta kaikkiaan kyllästyttyään, tähän niin tyypilliseen pienen kunnan parin-kolmen voimakkaan yksilön junailemaan asioiden hoitoon. Äänestysprosenttikin romahti 6%. Ihmiset kokivat tämän kuluvan vaalikauden todisteena kuntalaisten väheksymisestä; varsinkin kun valtuusto niin sanotusti ylikäveli adressin, jolla esitettiin kansanäänestyksen järjestämistä kunnan suunnastas.

Mutta vaalit olivat mielenkiintoiset ja täältä naapuristani löytyy muitakin kuntia, jotka ovat ylittäneet valtakunnallisen uutiskynnyksen. Löytyy suurin äänestysprosentti yli 80. Löytyy kasvava kunta, jossa Perussuomalaiset on suurin ryhmä. Tämä minun kuntani suuri vaihtuvuusprosentti pitää sisällään myös naisten suuren määrän - puolet parittomasta luvusta. Ei ollenkaan huonosti.

Toivotan Unto Hämäläiselle ja kaikille kirjoittajille hyvää talvea ja Joulun odotusta. Toivottavasti ensi kesä olisi meille viljelijöille suotuisampi ja kun emme EU:sta enää eroon pääse, niin josko joulupukille laittaisi näin blogin välityksellä toivomuksen, jotta olisiko mitenkään mahdollista inhimillistää tätä raskasta byrokratiaa, joka maajussia jahtaa. Se on Multia - SM potkukelkkailun kisapitäjä - joka nyt sanoo hei, hei.

Anna Mikkola 30.10.2012 13:18

Kuten yleensä, oma veikkaukseni vaalituloksesta meni päin honkia - varsinkin äänestysprosentin alhaisuus tuli minulle yllätyksenä, kuten myös se että tapahtui tietynlainen paluu politiikan normaaliin arkeen puolueiden välisissä suhteissa.

Suuret kiitokset jälleen Perässähiihtäjälle tästä blogista, on ollut ilo lukea ja osallistua! Toivon, että tätä iloa on luvassa myös 2014, jolloin meillä (vasta!) on seuraavat vaalit.

Unto Hämäläinen 30.10.2012 13:21

HEI.

Kommentaattoriystävämme Pilvi Torsti ei ole päässyt tekniikan oikuttelun takia sisään palstalle, mutta lähettää oheiset terveiset.

Näin siis Pilvi Torsti kirjoittaa:

Unski ja kommentaattorit, suurkiitos. Niissä kolmissa vaaleissa, joissa itse olen ollut mukana ehdokkaana (EU 2009, eduskunta 2011 ja nyt), Perässähiihtäjä on ollut analyyttisen, luotettavan ja laadullisen journalismin ja poliittisen keskustelun tyyssija. Ehdokkaalle myöhäisen illan lukuhetket ovat olleet ihana henkireikä.

Markus Bunders 30.10.2012 13:30

Kiitos siitä, että pidät yllä harvinaista keskusteluympäristöä, jossa keskustelu on aktiivista eikä mene huutamiseksi ja vaimenna siten hiljaisempien ääniä tai polarisoidu. Ei tule mieleen toista vastaavaa.

riitta skoglund 30.10.2012 13:44

Toivotonta on tottumattoman vierailla vehkeillä bittiavaruudessa seikkailla - moneen kertaan on tekstini kadonnut ties minne ulkomaiden yhteyksien pätkiessä ja hienoisiin hipauksiin välineen reagoidessa. Kohta eivanhenevat osallistumihinkään, yksikseen jäävät päänsä sisään...

Kiitos Unskille erityisestija kaikenlaisille kommentaattoreille, joista erimieltä kanssani olevat eniten ovat panneet ajattelemaan ja opettelemaan. Haikeaa on kun loppuu. Nimettä en kirjoita mitään, en viitsi edes lukea nimettömiä tekstejä missään.

Voikaa hyvin, tulkaa takaisin, kun kutsu käy. Unto, pyyntöni on jo voimassa seuraavien vaalien blogia varten!

Kari Peitsamo 30.10.2012 14:04

Lamaantunut ja näköalaton olivat sanat, joilla kuvasin kuntavaalien ilmapiiriä täällä muutama viikko sitten. Ainakin äänestysprosentin perusteella luonnehdinta osui oikeaan. Analyysi on lyhyt ja tyly: Timo Soinin ja perussuomalaisten antama ruiske suomalaiseen politiikkaan on tältä erää käytetty loppuun. Uutta fixiä odotellessa.

Tuomo Kokko 30.10.2012 14:14

On totuttu ajattelemaan, että hallitusvastuu syö poliittista kannatusta ja ministerinä toimiminen kansansuosiota. Mutta sekin pinttymä voidaan kääntää nurin ja ylösalaisin, kuten eilen eräässä haastattelussa teki Kokoomuksen puoluesihteeri Taru Tujunen.

Hän katsoi, että perussuomalaisten kieltäytyminen hallitusvallasta runsas vuosi sitten turhautti kansalaisia: miksi äänestää ps-puoluetta, jos se kuitenkaan ei ota valtakirjaa käyttöön? Kokoomuksessa kiinnitetään tietysti huomiota perussuomalaisten suosion laskuun, joka vei Soinilta kumppaneineen peräti neljännesmiljoona ääntä varsin lyhyessä ajassa.

Nyt aletaankin olla demokraattisen inhorealismin ytimessä. Hallituksessa puolueiden kannatus hupenee, mutta oppositiossa suorastaan romahtaa. Kun myös äänestysprosentti pienenee, mitä jää jäljelle? Lakkaako kansanvalta ei näyttävästi räjähtäen, vaan hiljaa hiipuen ja lopulta sammahtaen?

Ai joo, se yksi juttu. Jos sitkeästi aplodeerataan Perässähiihtäjä vielä kerran estradille, järjestyisikö ylimääräisenä numerona USA:n presidentinvaalien kommentointimahdollisuus?

Martti Hirvensalo 30.10.2012 14:28

Lämmin kiitos laadukkaan blogin ylläpidosta. Saimme nauttia maan parhaista ja puolueettoman tuntuisista analyyseista. On hienoa, että Unskilla oli intoa (oletan, että työnantaja ei ole pakottanut) jatkaa kirjoittamista ja lisäksi lukea kirjavantasoiset kommentit.

Vaaleja oli mukava odottaa blogia seuratessa.

Alhaisen äänestysprosentin yhtenä syynä saattoi olla televisiokanavien heikkotasoiset vaalikeskustelut (osittain toimittajien ja osittain keskustelijoiden syytä), jotka saivat ihmiset vieroksumaan politiikkaa yleensä ja äänestämistä erikseen.

Etenkin MTV:n vaalikeskustelussa toisen toimittajan ivallisen pilkallinen asenne puoluejohtajia kohtaan oli kiusallista seurattavaa ja saattoi vahvistaa äänestäjien mieliin kuvaa politiikan likaisesta pelistä. Vaaliohjelmista olisi saanut jättää pois huutosakkiyleisön ja sosiaalisen median satunnaisesti valitut möläytykset.

Toivottavasti Unskilla riittää virtaa bloginpitoon tulevissakin vaaleissa.

Matti Linnanahde 30.10.2012 14:42

Suomalaisen politiikan lähitulevaisuutta - 1 vuosi ja 7 kuukautta - voi tarkastella hallituksen ja opposition tasasuuruisten taisteluparien kautta, mutta myös muutoin ryhmitellen. Nimenomaan siitä näkökulmasta, miten puolueet hakevat liittolaisia.

Hallituspolitiikassa on jo näkynyt viitteitä, että toisensa löytävät kokoomus ja rkp sekä vastapoolina SDP, vasemmistoliitto ja vihreät. Kristilliset horjuvat pienimpinä isompien liepeillä. Mikäli tuollainen kehitys voimistuisi, hallitukselle kävisi vaikeaksi hoitaa edessä olevia isoja asioita - kuten kuntauudistusta kaikkinensa ja talouden hallintaa.

Uskoisin varsinkin päähallituspuolueiden kokoomuksen ja SDP:n tajuavan, että ryhmittymiset hallituksen sisällä johtaisivat ennen pitkää umpikujaan, josta todellinen hallituskriisi ei olisi kaukana.

Mitä oppositioon tulee, en usko perussuomalaisten ja keskustan löytävän yhteistä säveltä. Niillä on jäänyt edelleen kana kynimättä ja seuraava todellinen koitos on edessä vuoden 2015 eduskuntavaaleissa. Se tulee näkymään hajanaisuutena ja toinen toisensa nokkimisena oppositiopolitiikassa.

Hajanainen oppositio ei kuitenkaan ole hallitukselle todellinen helpotus. Sellainen tulee vain kyvystä tehdä yhteisiä päätöksiä ja perustella niitä ymmärrettävästi kansalaisille.

Seppo Isotalo 30.10.2012 16:21

Perässähiihtäjä tuo vielä uuden jännitteen näihin vaaleihin. Hän tutkii puolueita parittain, mutta näillä pareilla on paljon enemmän yhteistä kuin erottavaa. Media on nähnyt asetelman PS contra kaikki muut, jopa Keskustakin.

Olen nyt näkemäni perusteella valmis johtopäätöksiin kunnallisvaalien koko uudistuksesta. Poliittiset jännitteet ovat vain valtakunnan tasolla. Siellä luodaan ne puitteet, joiden sisällä kuntien toimihenkilöt päättävät. Nythän tiukattiin hallitukselta tietoa kuntarajoista ja sairaanhoidon sijoittamisesta, kuntakartta ja SOTU-uudistus olisi halitukseen pitänyt antaa kunnallisvaalien teemaksi. Mutta ei antanut, kunnat jäivät odottamaan.

Siis ehdotukseni. Äänestetään netissä pankkitunnusten perusteella. Toisaalta jaetaan valtuustopaikat kunnan osille niin, että jokainen äänestysalue saa yhden paikan. Näin lähidemokratia toteutuu. Jos kukaan ei saa puolia äänistä ensimmäisellä kerralla, niin kahden viikon päästä uusi äänestys kahden parhaan välillä - kuten presidentin vaalissa.

Erityinen ongelma ovat ne joilla on vain kunnallinen äänioikeus, heitä on 38.000 Helsingin 500.000 äänioikeutetusta. Heille pitäisi siis varata kahdeksan prosenttia valtuustopaikoista. Niitä ei kuitenkaan pidä jakaa kantaväestön mielen mukaan vaan maahan muuttajat äänestävät omiaan. Näin saadaan äänestysprosentti nousemaan 20 prosentista ihan mihin tahansa.

Juho Romakkaniemi 30.10.2012 17:46

Lämmin kiitos Unskille, jälleen kerran!

En nykyisten kiireiden ja tehtävieni vuoksi ehtinyt paljon kommentoimaan, mutta tätä keskustelua lukemalla pysyi paremmin perillä siitä missä vaaleissa mennään, kuin millään muulla tavalla.

Itselleni tämä oli vähän haikea vaali kahdesta syystä: ensinnäkin olin avustanut ennen näitä vaaleja Kokoomuksen puoluejohtoa 2007 eduskuntavaaleihin valmistautumisesta lähtien, eli viidet vaalit tuli nähtyä sellaisesta asemasta. Ihan hyvin ne myös menivät. Nämä olivat siten ensimmäiset vaalit "ulkopuolisena" ja vielä ulkomailta vaaleja seuraten. Toinen syy tietenkin oli, että jätin Helsingin kaupunginvaltuuston haikeana. Oli pieniä vieroitusoireita kampanjointiin, mutta uudet haasteet ja vaikuttamisen paikat ovat kutsuneet.

Unskille kiitos myös analyysista. Se oli Esa Suomisen ja Mikael Jungnerin analyysien ohella vaalien parhaimmistoa.

Yhden mielenkiintoisen tiedon voisin tilastonikkarina vielä jakaa. Täällä on mainittu muutamissa kirjoituksissa siitä, miten perussuomaisten nousu olisi ollut demareiden ja keskustan pussista pois. Tämä on suoraviivaisena tulkintana väärä. Olen huolella tutustunut erääseen laajaan tutkimusaineistoon. Sen perusteella verrattuna vuoden 2007 vaaleihin menetti 2011 vaaleissa kannattajiaan perussuomalaisille eniten Kokoomus, enemmän kuin SDP ja jopa vaaleissa Keskusta. 2011 vaaleissa äänestäjät siis liikkuivat suuntaan ja toiseen huomattavasti enemmän kuin kahden vaalin tuloksia suoraan vertaamalla osaisi arvata. Syyt liittynevät puolueiden sekä niiden demografisen kannattajapohjan muutokseen sekä vaalien polarisoitumiseen pitkälti yhden kysymyksen ympärille. Mutta jätän jatkopohdinnat aiheesta itse kullekin omaan haltuun.

Kiitos ja anteeksi.

Mikko Airto 30.10.2012 18:43

Kiitos Unskille. Unskin tapa kirjoittaa vaaleista on tosiaankin ihastuttavan rauhallinen. Poliittinen journalismi löytää yleensä jännitteitä sielläkin, missä niitä ei ole ja tyyli on tunnetusti räiskyvämpää. Mutta onneksi on Perässähiihtäjä, jonka äärellä asioita voi pohdiskella rennommin, mutta kuitenkin erittäin viisaasti. Sivistynyttä keskustelua tosiaankin. Ja sitä tässä nettimaailmassa tarvitaan. Ehdottomasti.

Minä sydämeni pohjasta toivon, että useat rauhalliset ja analyyttiset tahot selvittävät oikeasti äänestysaktiivisuuden laskun syyt. Ja toisaalta, mikä yhdistää korkean aktiivisuuden äänestysalueita. Katselin itse pikaisesti läpi ja joku voisi sanoa, että kyse on puhtaasti tuloihin liittyvästä asiasta. Köyhät alueet nukkuvat, mutta Westendissä käydään äänestämässä. Mutta Helsingin "tähti" on vaaleista toiseen Paloheinä. Ei se minusta ole "rikas" alue. Koulutettu ehkä. Mutta onko siinä kyse myös yhteisön voimasta. Syntyykö näillä alueilla itseään vahvistava kierre?

Itse jäin 11 äänen päähän valtuustopaikasta, eli ensimmäiseksi varavaltuutetuksi Hyvinkäällä. Eli työ paremman tulevaisuuden ja maailman rakentamiseksi jatkuu niissä merkeissä.

Pentti Ihalainen 30.10.2012 18:46

Näissä kuntavaaleissa esillä olleet teemat olivat vielä kevyitä... isoja muutostarpeita ei tunnisteta koska elintasomme perustuu lainaamiseen.

Yksityinen velkaantuminen kasvaa edelleen, valtio suunnittelee ottavansa vuonna 2013 13% budjetista lainaa ja kunnat ottavat lisää velkaa. Ja kohta korot nousevat.

Kilpailukyky on katoamassa ja kasvua ei ole näköpiirissä. Joka päivä tulee satoja uusia työttömiä.

Meidän on nyt viimeistään pakko palata aivan peruskysymyksiin: mistä saamme tulevaisuudessa työtä ja rahaa sekä mistä luovutaan. Ja vaatia poliitikoilta numeroita ja laskelmia.. ei pelkkää alahuulen heiluntaa.

Kannattaa miettiä mitä Etelä-Euroopassa ja Englannissa on tapahtunut. Kannattaa tutkia mitä Virossa on jouduttu tekemään. Kannattaa analysoida miksi velaton Ruotsi pärjää ja miksi Saksan työllisyys on kunnossa.

Eteen tulee tosi kovia päätöksiä. Seuraavien eduskuntavaalien blogiteemat koskevat leikkauslistoja.

Minua hirvittää.

Lämmin kiitos Unskille ja kaikille osallistujille.

Jussi Lähde 30.10.2012 18:48

Parahin Unto

Huikean jotoksen olet vetänyt läpi, toivottavasti pian voit lausua sanat "ladulle lomps!".

Tuleepa olemaan mielenkiintoista ketkä johtavat puolueet eduskuntavaalitaistoon kun tuo aika koittaa. EU-vaaleilla ei maata hallita eikä hallituksia kaadeta, nyt puolueilla on aikaa pohtia ykköskentällistensä kokoonpanoja.

Oma ennusteeni on se että tulemme yllättymään huimasti henkilövaihdosten määrästä ennen kuin eduskuntavaaleihin aikanaan käydään. Puheenjohtajat, puheenjohtajistot ja puoluesihteerit saattavat näyttää hyvinkin toisenlaisilta. Miksi?

Siksi että politiikan huipulla ihmiselle ei ole enää levon hetkeä luotu. Vuosi politiikan ruorissa kuluttaa nuortakin ihmistä kuin kolme vuotta rannalla huutelemassa. Olen hyvin huolissani niistä ystävistämme jotka tekevät aktiivista työtä puolueiden kuluttavimmilla paikoilla. Tuntuu että useat heistä tulisi ehdottomasti asettaa pitkään pakkolepoon näiden vaalien jälkeen.

Samalla tulee hiljaa lausuttua ääneen kysymys siitä missäs me sitten tapaamme vaalien pitkän telakkatauon välillä jos "Perässähiihtäjä" ei meiltä päivän kysymyksiään penää?

Onneksi politiikassa viikko on ikuisuus eikä toivoa ennenaikaisista vaaleista - ihan vain tämän blogiyhteisön ääntä kuullaksemme - tarvitse kokonaan heittää.

Suuri kiitos kaikille kirjoittajille. Onneksi saamme jälkiterapiana seurata Yhdysvaltain presidentinvaaleja, moinen järjestely tuntuu kovin huomaavaiselta.

Rainer Friman 30.10.2012 19:01

Olen tällä Suomen parhaalla keskustelusivulla vielä uusi ja tuntematon suuruus. Toki olen lukijana seurannut sivua aktiivisesti jo pitkään. Keskustelu on ollut sivistävää ja piristävää. Vaikka sanan säilä on ollut usein kärkästä,asiattomuuksiin ei ole sorruttu. Erilaisia mielipiteitä on ollut nautinto lukea. Ne ovat antaneet omalle ajattelulle tuoreita lastuja.

Aivan oman kiitoksen ansaitsee meidän UNSKI! Hän on vaihtanut hiihtotyyliä aiheitten mukaan ja kirvoittanut meidän mieliä osallistumaan keskusteluun. - Vielä kerran Unski;suuri kiitos!

Viime yönä viisaassa päässäni huikea ajatus: Perustetaan perässähiihtäjien puolue! Unski olisi tietysti puolueemme puheenjohtaja. Seuraavissa edusnuntavaaleissa saisimme jo niin valtavan äänimäärän, että hallituksen taivasportit aukeaisivat! Näissä merkeissä täältä Maunulasta. Milloin kokoonnutaan puolueenperustamiskokoukseen?

Pekka Remes 30.10.2012 19:02

Mahtoiko orwellilainen uuskieli olla syynä siihen, että äänestysprosentti jäi alhaiseksi. Vai oliko kyse siitä, että kansalaiset näkevät uuskielen taakse. Esimerkiksi sanojen "sopeuttaminen" ja "uudistus" ja "vapauttaminen työmarkkinoiden käyttöön" merkitys ymmärretään käytännössä liiankin hyvin.

Puolentoista vuoden aikana on käynyt yllätyksellisiä vaaleja. On ollut jytky ja on ollut Pekka Haavisto -ilmiö ja nyt käytiin vaalit, joissa kaikki väittivät voittaneensa. Mutta onko sittenkin puhti pois. Muuttivatko vaalien tulokset mitään? Vai orastaako jossain uusi innostus tarttua toimeen?

Jää nähtäväksi.

Kiitos Perässähiihtäjälle. Siellähän ne uudet vaalit jo odottavat kesällä 2014.

Kaarina Karhapää 30.10.2012 19:16

Varmaan toistan toisten kirjoittajien ajatuksia. Mutta siitä huolimatta kirjoitan. On todella ikävää, että äänestysprosentti jäi niin alhaiseksi. Se kertoo jostakin. Kaikki suuret puolueet paitsi perussuomalaiset menettivät kannatustaan verrattuna edellisiin kunnallisvaaleihin. Perussuomalaiset eivät saaneet sittenkään niin isoa jytkyä, jota etukäteen oltiin ajateltu. Mistähän se johtuu? Johtuisiko siitä, että perussuomalaiset eivät ottaneet hallitusvastuuta eduskuntavaalien jälkeen. Vaikka on kyse eri vaaleista, niin joukko on sama. On kysyttävä, eivätkö perussuomalaiset halua kantaa vastuuta vaikeissakin asioissa?

Vielä yksi pointti. Vaaleja on paljon ja tiheään. Ei voi kuin ihmetellä, miten puoluejohtajat kestävät vaalitenttejä ja muita vaaliesiintymisiä. Ei voi kuin ihailla, että he jaksavat säässä kuin säässä jakaa lippusia ja lappusia ja vakuuttaa, että heitä äänestämällä tulee hyviä tuloksia.

Eli eikö sittenkin voitaisi yhdistää joitakin vaaleja? Samana päivänä äänestettäisiin EU-ehdokasta ja kunnallisvaaliehdokasta. Valtuustokausi pitäisi muuttaa 5-vuotiseksi, jotta äänestysajat kävisivät yhteen. Eduskuntavaalit olisi hyvä pitää omana päivänään ja tietenkin presidenttivaait.

Taina Hämäläinen 30.10.2012 21:32

En malta olla vastaamatta Seppo Isotalon kirjoitukseen, jossa hän visio maahanmuuttajille omaa "äänestyskiintiötä". Sellainen ei taitaisi kuitenkaan tuottaa tulosta, koska maahanmuuttajat ovat erittäin kirjava joukko, eivätkä ilmeisesti koe samastuvansa vain sillä perusteella, että ovat maahanmuuttajia.

Tuolla naapurikunnassa Jyväskylässä yrittivät saada listoille jotain kurdia ja kertoivat hänelle, että meillä on jo muitakin maahanmuuttajia mm. eräs XXX. Tähän oli tämä kurdi kuitannut hyvin halveksivasti, että sehän on arabi eli ei siis ollenkaan heikäläisiä.

Joka tapaulsessa kunnallisvaalit ovat tällä erää ohi. Nyt sitten alkaa kunnissa se valtava tappelu lautakuntapaikoista, mielenkiintoista toisaalta senkin seuraaminen.

Ainoa harmi tässä nyt on, että tämä keskustelumahdollisuus sulkeutuu, siis ainakin tällä erää ja seuraavat vaalit ovat turhan kaukana. Ellei se hallitus nyt sitten kaadu...

Lämpimät kiitokseni Unskille ja teille kaikille, jotka olette mielipiteitänne julkituoneet.

Irja Röntynen 30.10.2012 21:46

Olen valmis liputtamaan Jan Vapaavuoren puolesta. Uskon hänen karismaansa ja asiantuntemukseen. Ja se äänimäärä!

Mielenkiintoista seurata asuinpaikkani kuntavaalivoittajien

menestystä vaalikauden aikana. Meillähän Suomen kuuluisin sahuri sai suurimman äänimäärän kuntavaaleissa ja veti perässään kaksi muuta perussuomalaista.

Parasta vaalitilaisuuksista oli, kun näin tv.stä Juha Sipilän nousevan kaksipaikkaisesta matalasta autosta. Sain ilokseni kuulla, että se oli häkäpönttöauto! Mikä innovaatio keskustan risupaketeille!

Petri Karttunen 30.10.2012 22:22

Näinhän siinä käy. Vaalit on pidetty ja kommentointi lähes loppuu. Myönnän, että kampanjan aikana vain seurasin, mutta nyt savolaisena haen mallia naapurimaakunnasta Kainuusta Huovisen tekstien mukaan siirtyessäni viisaudesta makeimpaan: jälkiviisauteen. En kuitenkaan tee sitä tavanomaisesti, vaan otan avukseni YLEn Aamu-TV.n kommentin Risto Uimoselta. Hän kertoi "olleensa pihalla" osan aikaa seuratessaan YLEn viimeistä vaalitenttiä. Minun on helppo olla samaa mieltä. Miksi otan tämän esille?. Jotain on tosi pahasti vialla, kun äänestysprosentti jää selvästi alle kuudenkymmenen ja suurimmissa kaupungeissa se juuri ja juuri ylittää 50 prosentin rajan. Mikä on oikeasti demokratian tila Suomessa? En henkilökohtaisesti tunne teistä puoluejohtajista kuin Jyrkin ja Juhan, mutta nyt on pakko sanoa ääneen. Teillä kaikilla on syytä mennä itseenne, kun katsotaan vaalin tulosta äänestysprosentin suhteen. Olen juuri tänään 56-vuotias ja tähän asti äänestäminen 18-vuotiaasta asti on ollut oikeus ja velvollisuus. Näiden vaalien jälkeen en enää oikeasti tiedä, miten teen seuraavissa vaaleissa. Kiinnostaako minua enää äänestäminen? Onneksi aikaa seuraaviin vaaleihin on niin pitkään, että todennäköisesti ennätän jo unohtaa tämän jälkiviisauden kiukkuni. Mutta aina on myös mahdollista, että minäkin totean, ettei demokratia enää kiinnosta. Minun yksi ääneni ei prosenttia heilauta mihinkään suuntaan, mutta pelkään, että en ole todellakaan yksin tämän mielipiteen osalta. Kuitenkin lopuksi kiitos blogin pitäjälle - Sinä ainakin yrität toimia demokratian puolesta.

Olli Saarinen 31.10.2012 0:16

Hesari julkaisi ystävällisesti 1990-luvun puolivälissä mielipiteeni, jossa kannoin huolta valtion ja kuntien suhteesta. Nyt kun tuo suhde on valinkauhassa kuntauudistuksen, sotehankken ja valtionosuusuudistuksen myötä huomaan, että silloin esittämäni kysymykset ovat edelleen ajankohtaisia elleivät jopa kärjistyneet.

Kuntien asemaa ja kunnille sälytettyjä valtion palveluja tulisi mielestäni tarkastella demokratian ja tasa-arvon sekä optimaalisen tuotantotalouden kannalta. Nyt kuitenkin kuntauudistus tuntuu kumpuavan valtiovarainministeriön kamreerien kassa-ajattelusta. Kassojen tila on seurausta alueen asukkaiden tulotasosta ja ikärakenteesta, eikä ensisijaisesti palvelujen tuotannon tai kuntahallinnon laadusta.

On ennakoitavissa, että valtionosuusjärjestelmää rukataan hallituksen tavoitteen mukaisesti kuntauudistusta tukien mikä johtaa ylisuurten hallintoalueiden muodostumiseen. Demokratia tästä ainakin kärsii, mikä näkyy suurten kuntien äänestysprosenteista.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen pääjohtaja Pekka Puska ja ylijohtaja Marina Erhola kirjoittivat tiistain Hesarin mielipiteessään, ettei kuntauudistuksenkaan kuntakoko ole terveydenhoidon kannalta järkevä. Tämä kanta vie pohjan koko kuntauudistukselta ja sen kiistäminen vaatisi asiantuntemuksen lisäksi kuntaministerin itsetunnon.

Kiitän Hesaria tilasta ja terveiset Unto sinne Pakilaan t. nimimerkki "ex-pakilalainen".

Vesa Kaitera 31.10.2012 7:04

Irja Röntynen otti kantaa Jan Vapaavuoren puolesta Kataisen seuraajakandidaattina. Kun kuulin Vapaavuoren loistavan puheen Rovaniemen puoluekokouksessa, niin suhtautumiseni häneen, joka oli tosin aiemminkin ollut varsin myönteinen, muuttui vielä positiivisemmaksi. Minusta hän on paalupaikalla Kataisen seuraajia arvioitaessa.

Tämänpäiväisessä Helsingin Sanomissa oli keravalaisen Arvo Pyykön kirjoitus vaaleissa käytettävän nettiäänestyksen puolesta. Olen it-suunnittelijana ollut aina vastahankainen nettiäänestyksen käyttöönottamisessa ja seuraavassa ovat perusteluni:

-Jos nettiäänestystä voisi käyttää kotona, niin silloin vaalisalaisuus vaarantuisi. Nykyisessä järjestelmässä kukin äänestäjä voi kirjoittaa numeronsa täysin salassa.

-Jos äänestäjän henkilöllisyyttä ei kontrolloitaisi muuten kuin jakamalla hänelle yksilöllinen tunniste, niin tämä mahdollistaisi äänten oston ja myynnin. Äänestäjä käy jonkin puolueen piiritoimistossa, luovuttaa tunnisteensa ja saa siitä korvauksen. Vaalien perusajatus menee näin viemäriin.

-Jos taas säilytettäisiin vaalilautakunnat, jotka kontrolloisivat kunkin äänestäjän henkilöllisyyden ja itse äänestys tapahtuisi eristetyssä tilassa, niin kaksi edellistä huonoa puolta eliminoituisivat. Mutta tällöin taas kustannukset saattaisivat nousta nykyisestä tasosta.

-Nykyinen järjestelmä on tavattoman robusti. Jos siirrymme pelkkään bittien hallinnointiin, niin sähkökatkos tuhoaisi ainakin ne äänet, joita ei vielä ole ehditty tallettaa, vaan prosessi on kesken. Myös äänestäjän liiallinen kiirehtiminen saattaa tuhota äänen, näinhän kävi sähköisen äänestyksen kokeilussa jokunen vuosi sitten niin suuressa määrin, että vaalit oli noissa kolmessa kokeilukunnassa uusittava. Kallista touhua.

-Nykyisessä järjestelmässä suuri tulosten väärentäminen on täysin mahdotonta, koska jokaisesta äänestä on fyysinen todistuskappale. Mutta sähköisessä äänestämisessä tuokin on ainakin teoriassa mahdollista, koska kyse on vain biteistä.

-Eduskuntavaalit, presidentinvaalit, kuntavaalit ja eurovaalit ovat kansanvallan kannalta merkittiviä positiivisia tapahtumia. Äänestämisen vaaleissa tulisi olla helppoa, ja mielestäni se nykyään sitä onkin ennakkoäänestysmahdollisuuden vuoksi, muttei vaaleihin osallistuminen saisi turhan takia arkipäiväistyä. Meillä vaalilautakuntien jäsenillä on useimmiten parhaat vaatteemme päällä ja niin on usein äänestäjilläkin, erityisesti ikäihmisillä. On juhlapäivän tuntu. Jos nettiäänestystä voisi käyttää kotonaan, niin silloin vaalien merkitys hämärtyisi. Ne muistuttaisivat Idols-äänestystä, ja se olisi minusta huono asia.

-Nykyisessä systeemissä äänestysprosentti on parhaimmillaan noussut 85:een prosenttiin, mikä on kansainvälisestikin ajatellen korkea luku. Noista päivistä ennakkoäänestys on helpottunut, ja näin tuo prosentti voitaisiin jopa ylittää, jos äänioikeutetut niin haluaisivat. Mutta he eivät näytä haluavan, ja kunnioitan heidän päätöstään jättää äänestämättä. Kyse ei ole laiskuudesta, vaan siitä, että eri puolueiden propagandan läpi on vaikea sisäistää, mitä kukin puolue todella ajaa. Suomessa usein käytössä olevat hyvin laajapohjaiset hallitukset hämärtävät eroja puolueiden välillä. Tämä laskee äänestysprosenttia, eikä se, että itse fyysinen äänestäminen olisi jotenkin vaikeaa.

-Jos se ei ole rikki, niin älä yritä korjata sitä.

Juha Kaistinen 31.10.2012 7:07

Minäkin haluan olla mukana kiitoskuorossa.

On virkistävää kommentoida asioita henkilöiden eikä nimimerkkien kesken.

Muuten olen tullut entistä vakuuttunemmaksi siitä, että enemmistövaaali maailman anglo-saksien tapaan olisi harkinnan arvoista.

Kun ihmetellään vaali-innostuksen puutetta sopii kysyä miltä nykyisen hallituksen pohja näyttää?

Tällainen pohja ei ole missään muualla mahdollinen.

Se vastaa sotatila- tai muuta kriisitilannetta.

Käytännössä hallituksen kaksi suurinta puoluetta vie ja muut vikisevät jos sitäkään.

Kahden valtapuolueen politiikassa on vain vähäisiä painotuseroja.

Vaaleissa voittanut jää vapaaehtoisesti katselemaan sivusta ja uskottelee ajavansa asioitaan paremmin oppositiosta?

Käsittämätöntä äänestäjien huijaamista! Ja parlamentalismin aliarvioimista.

Enemmistövaalissa voittajan olisi pakko ja mahdollisuus alkaa ajaa tavoitteitaan, joilla se on asemansa saavuttanut.

Kunnallisvaalien merkitystä on paisuteltu.

Kaikki kunnat ja ylivoimainen enemmistö kunnista on täysin valtion apujen varassa.

Siitä asemasta ei ole kovinkaan uskottavaa pullistella.

Unto Hämäläinen 31.10.2012 10:17

Hyvät lukijat, hyvät kommentaattorit

Nyt blogi sulkeutuu ja siirtyy HS, FI:n bittivarastoon, jossa sitä voi lukea vielä vuosisatojenkin päästä.

Blogi oli auki 26 päivää ja keskustelu jatkui lähes herkeämättä yöt ja päivät. Kommentteja julkaistiin 783, siis 783. Mahtavaa!

Toivottavasti Suomesta löytyy sellaisia valtio-oppineita, jotka jonain päivänä ryhtyvät tutkimaan näitä kommentteja ja keskusteluja.

Näistä saisi hyviä aineksia paitsi vaaliananalyyseihin myös koko Suomen kuvaamiseen näinä vuosina. Lupaan oppineita auttaa, jos kiinnostusta löytyy..

Tämä on nyt seitsemäs kerta, kun suljen tämän blogin. Olemme keskustelleet vuoden 2006 presidentinvaaleista alkaen kaikissa vaaleissa. Monet ovat olleet mukana alusta alkaen.

Juuri äsken sain Laitilasta Pirkko Perävainiolta upean kirjeen, jossa hän kertoi terveisensä ja olipa pistänyt mukaan erään lehden vuodelta 1935. Kiitos Pirkko!

Ja kiitos kaikille muille, myös kommenttipalstan suitsuttavista sanoista. Palataan asiaan!

Sanomatalossa lokakuun viimeisenä päivänä 2012

Unto Hämäläinen

toimittaja

Helsingin Sanomat/Kuukausiliite

Luetuimmat
 1. 1

  Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

 2. 2

  Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

 3. 3

  ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

 4. 4

  Vihreiden nousukiito hiipui: puolue putosi HS-gallupissa kolmanneksi – perussuomalaisten kannatus jatkaa kasvuaan

 5. 5

  Meidän kaikkien kannattaisi seurata reissuillamme tarkemmin, mitä riksakuskit älypuhelimillaan tekevät

 6. 6

  Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

 7. 7

  Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

 8. 8

  Huippulääkäri Sakari Orava kertoo meheviä tarinoita urheilutähtien maailmasta: Beckhamit popsivat pizzaa, toiset huusivat mamma miaa ja suihkuhuone vilisi torakoita

 9. 9

  Helsinki aikoo vaikeuttaa Tuusulanväylän ruuhkasumpussa autoilua entisestään – ”Kauhealta se kuulostaa”

 10. 10

  Kymmenet papit julistavat kasvoillaan vihkivänsä homoja, lesboja ja muunsukupuolisia, Helsingistä mukana kokonainen seurakunta – ”Tämä on eräänlainen kaapistatulo”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

 2. 2

  Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

 3. 3

  Kaksi nuorta miestä asteli portaille, keskusteli hetken ja löi sitten itseään puukolla vatsaan, kertoo Eduskunnan turvallisuusjohtaja

 4. 4

  Kymmenet papit julistavat kasvoillaan vihkivänsä homoja, lesboja ja muunsukupuolisia, Helsingistä mukana kokonainen seurakunta – ”Tämä on eräänlainen kaapistatulo”

 5. 5

  Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

 6. 6

  Facebookin isoin suomenkielinen feminismiryhmä kielsi islam- ja muslimiaiheiset keskustelut – Nyt ryhmän perustajat kertovat, miksi

 7. 7

  ”Enkelihoito voi johtaa ojasta allikkoon” – Yhä useampi haluaa hoitaa mieltään, mutta epämääräiset pikaterapiat harmittavat psykologeja

 8. 8

  Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

 9. 9

  Helsingissä on jopa 12-vuotiaita seksinmyyjiä – Alaikäisten seksikaupasta ei juuri hiiskuta, mutta ilmiö on tuttu nuorten kanssa työskenteleville

 10. 10

  ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

 2. 2

  Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

 3. 3

  Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

 4. 4

  Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

 5. 5

  Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

 6. 6

  Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

 7. 7

  Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

 8. 8

  Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

 9. 9

  Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

 10. 10

  24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

 11. Näytä lisää