Perässähiihtäjä

Kuka nousee Kataisen seuraajaksi?

Hyvää Iltaa

Olipa merkillinen sattuma, että aloitin blogin juuri tänään lauantaina 5.huhtikuuta. Ja heti alkoi tapahtua Suomen politiikassa. Suurimman eduskuntapuolueen puheenjohtajan ja pääministerin lähtö on todellinen uutispommi, jonka seurauksia nyt lyhyesti arvioin.

Kokoomuksen puheenjohtaja, pääministeri Jyrki Katainen ilmoitti äsken puolueensa vaalitilaisuudessa, että ei jatka puheenjohtana kesäkuussa pidettävän puoluekokouksen jälkeen. Hän luopuu kesäkuussa myös pääministerin tehtävistä. Hän ei ole ehdolla EU-vaaleissa eikä eduskuntavaaleissa 2015. Sanalla Katainen ilmoittautui ehdolle EU-komissioon ja myös muihin keskeisiin EU-tehtäviin, joita täytetään EU-vaalien jälkeen.

Todennäköisemmin hän pyrkii komission johtotehtäviin, yrittää tarttua raskaaseen salkkuun ja/tai komission puheenjohtajaksi tai varapuheenjohtajaksi.

Mahdollisuudet riippuvat kahdesta asiasta: Kokoomuksen menestyksestä EU-vaaleissa ja niiden jälkeen käytävissä neuvotteluissa, joissa jaetaan EU.n johtotehtävät seuraavan viiden vuoden ajaksi. Toinen tekijä on kokoomuksen eurooppalaisen puolueen EPP:n menestys vaaleissa. Pystyykö se säilyttämään Euroopan parlamentissa suurimman puolueen asemansa?

Kävi niin tai näin, on todennäköistä, että Jyrki Katainen on seuraavat viisi vuotta EU:n leivissä. Kotipaikka vaihtuu Espoosta Brysseliin. Kymmenen vuoden pesti kokoomuksen johdossa päättyy kesäkuussa, ja hän joutuu luopumaan myös pääministerin tehtävistä, joita hän on hoitanut kolme vuotta. Sitä edelsi neljä vuotta valtiovarainministerin paikalla.

Onhan siinä 42-vuotiaalle poliitikolle saavutusta kerrakseen.

Mutta kenestä tulee kokoomuksen puheenjohtaja ja todennäköisesti myös seuraava pääministeri? Sitä emme voi vielä tietää, mutta aina voidaan spekuloida.

Kataisen luopumisen varalta on jo ennakkoon nimetty ehdokkaiksi elinkeinoministeri Jan Vapaavuori ja kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Petteri Orpo. Vapaavuori on kansanedustaja Helsingistä. Orpo on kansanedustaja Turusta. He ovat todennäköisiä ehdokkaita, joiden välillä kokoomuksen puoluekokous joutuu tai pääsee äänestämään kesäkuussa.

Muitakin ehdokkaita saattaa ilmaantua, mutta he joutuvat lähtemään takamatkalta.

Paitsi on yksi ehdokas, joka voisi sotkea kuviot.

Mitä tapahtuisi, jos  Alexander Stubb pyörtäisi päätöksensä lähteä ehdokkaaksi EU-vaaleihin? Aikaa on vielä viikko perua ehdokkuus ja jäädä Suomeen.  Stubbin ehdokkuutta on tähän asti pidetty valmistautumisena EU-komissaarin tehtävään. Siihen hänen on nyt vaikea päästä, jos ja kun Katainen on komissaariksi ehdolla.

Jos Stubb peruisi ehdokkuutensa Euroopan parlamenttiin, mutta ilmoittautuisi ehdolle kokoomuksen puheenjohtajakilpaan, hän olisi vahva ehdokas sekä puheenjohtajaksi että pääministeriksi.

Mutta toisaalta ilman Stubbia kokoomuksella voisi olla vaikea pärjtä EU-vaaleissa. Stubb oli 10 vuotta sitten EU-vaaleissa kokoomuksen ääniharava, samoin viime eduskuntavaaleissa.  Kokoomuksen menestystä on tähän asti laskettu Stubbin varaan.

Stubb täyttää lähipäivinä on 46 vuotta. Hänestä tuli euroedustaja 2004, ja Jyrki Katainen värväsi hänet ulkoministeriksi  keväällä 2008. Vuonna 2011 Stubb valittiin Uudeltamaalta kansanedustajaksi. Nykyisessä hallituksessa hän on hoitanut Eurooppa-  ja ulkomaankauppaministerin tehtäviä.

Stubb asuu Espoossa,hänellä on kaksi kouluikäistä lasta, ja hänen vaimonsa on juristi.  Aikaisemmin tällä viikolla ilmoitettiin, että Suzanne Innes-Stubb siirtyy lakimiehen tehtäviin Sanoma Osakeyhtiöön, joten perheen koti pysyy Suomessa.

Mutta arvoisat kommentaattorit.

Päivän Hyvä kysymys kuuluu: Kuka nousee Kataisen seuraajaksi?

Ensimmäisessä postauksessa lupasin, että pidän blogia rauhallisempaan tahtiin kuin aikaisemmin. Voi, voi, ei pitäisi luvata sellaista, jota ei kuitenkaan pysty pitämään.  Nyt on kommenttien vuoro, jatketaan maahanmuuttokeskustelua, joka on alkanut hyvillä puheenvuoroilla, mutta pohditaan myös kokoomuksen tilannetta.

92 vastausta artikkeliin "Kuka nousee Kataisen seuraajaksi?"

Antti Mälkönen 05.04.2014 21:00

Onhan tämä poliitikon elämä hauskaa. Jakelee kansalta kerättyjä varoja miten sattuu. Jos eivät riitä niin ottaa velkaa, ettei suututettaisi äänestäjiä. Seuraa konkurssi ja mennään hakemaan uusia haasteita. Tämmöiseen hommaan uskaltautuu kuka tahansa kun ei tarvitse kantaa mitään vastuuta. Pitäisi ainakin jonkinmoinen osa tulevasta palkasta periä aiheutettujen velkojen maksuun. Helvetin jakopoliitikot !!

Jussi Rautsi 05.04.2014 21:01

Onpa kinkkinen tilanne. Suht. hyvin menestynyt ex-pääministeri ei voi tyytyä pelkkään rivikomissaarin salkkuun. Varapuheenjohtajakin, siis talouskomissaari, on jo aika kevyt. Toisaalta uusilla jäsenmailla on kova hinku päästä komission puheenjohtajaksi. Kyllä virolaisille maistuisi hyvin voitto Suomesta tässä lajissa. Muut Baltian maat, Puola ja muut uudet lähtevät herkästi tukemaan lajikumppaniaan, varsinkin kun ne eivät halua liian vahvaa puheenjohtajaa. Kokoomuksen johtoon Vapaavuori ilman muuta, vaikka Mrs Innes-Stubb onkin Sanoman pääjuristi.

Mikko Pöntiö 05.04.2014 21:01

Mitä tekee Keski-Suomen Henna Virkkunen, lähteekö tavoittelemaan puheenjohtajuutta?

Markus Bunders 05.04.2014 21:07

No ei nyt ihan näin. Kataisen komissaarin pesti riippuu Suomen hallituksesta. Hallitus on hajomassa. Lapsilisäleikkaukset, Rosatom, SDP:n sisäinen jakaantuminen, Vasemmistoliiton, Kataisen, Stubbin, Virkkusen lähdöt, jne. Hallituksen hajoaminen on mielestäni viikkojen kysymys. Tätä puoltaa moni seikka edellisten lisäksi:

-Ensinnäkin Keskusta saisi komissaarin salkun, jos hallitus hajoasi. Keskusta on ylivoimainen gallup-johtaja. Tämän lisäksi Keskusta pystyy kilpailuttamaan muut suuret puolueet, koska Perussuomalaisten kannatus on ollut vakaa ja suuri.

-Toisekseen mikä motivaatio jämähallituksella on jatkaa? Suomen taloudessa on edessä todella kurjat ajat ja vuodessa hallitus toimii sylkykuppina monelle syytökselle. Hallitus ei voi syyttää edeltäjiään, koska uusia vaaleja ei ole välissä ollut, vaikka henkilöt ovat vaihtuneet.

Kokoomus saa toki uuden puheenjohtajan, mutta pidän todennäköisenä, että hänestä ei tule pääministeriä. Todennäköisin pesti on oppositiojohtaja.

Seppo Kiuru 05.04.2014 21:08

Veikkaan Vapaavuorta, se että pystyykö hallitus jatkamaan, onkin aika ongelma.Paljon riippuu demareiden omasta kisasta. Stubb uhrautuu ja menee EU-parlamenttiin ja vie monta mukanaan.

Pentti Kangasluoma 05.04.2014 21:13

Janne Vapaavuorella on arkijärkeä, Stubb ei pääse, ei halua puheenjohtajaksi, Seurapiirimies.

Lestori Koskenhely 05.04.2014 21:14

Ehkäpä Kokoomuksessa tulee nyt naisten aika ja Tehtävä jaetaan Virkkuselle. Se on vielä nielaistavissa.

Sensijaan Kokoomuksella ei ole tällä hetkellä yhtään mieskandidaattia mukaanlukien Katainen, joka ymmärtäisi maamme suurinta ongelmaa eli teollisuuspohjan murenemista ja sitä että se voidaan palauttaa ainoastaan valtion ohjaamana ja osallistumisella kun maassa ei muuten ole riittäviä kapitaaleja prosessi ja energiateollisuuden käynnistämiseksi. Mahdollisuuksia ja suuntia sensijaan on enemmän kuin tarpeen.

Tuukka Sariola 05.04.2014 21:51

Vaikea pitää uutispommina sellaista, mikä on käytännössä tiedetty jo ainakin puoli vuotta. Ainoat kysymysmerkit ovat olleet sen yllä, milloin Katainen tämän ilmoittaa ja minne lähtee seuraavaksi.

Tai sitten olen 80-luvulla syntyneenä tottunut siihen, että pääministerin virka voi olla tuulinen paikka.

Seuraavasta hallituskaudesta ei ole tulossa kovin kreisibailua elämystä, joten tämä voi pitää Stubin etäällä turvassa Brysselissä.

Erik Strandholm 05.04.2014 21:56

Olisikohan nyt järkevintä järjestää uudet eduskuntavaalit, jolloin uusi hallitus pystyisi tarttumaan päättäväisesti Suomen hankalan taloustilanteen johtamiseen.

Unto Hämäläinen 05.04.2014 22:00

Tuukka, sen verran vastaan sinulle, että ennen 1980-lukua pääministerin vaihtuminen ei ollut uutispommi. Vuodesta 1919 vuoteen 1983 hallituksen keskimääräinen elinikä oli ollut yksi vuosi. Vuoden 1983 jälkeen on ollut useita pääministereitä, jotka ovat istuneet jopa täyden vaalikauden, ja Paavo Lipponen kaksikin. Uh

Eero Ignatius 05.04.2014 22:01

Jos seuraava pääministeri on kokoomukselainen ja johtaa nykyisen kaltaista "luuvitoshallitusta", uskottavin ehdokas tarjolla olevista on Jan Vapaavuori. Virkkunen on todella huono kuuntelemaan hänelle tärkeitä asiantuntijoita. Orpon sote-ratkaisu osoitti epäitsenäistä toimintaa hallituksen alun perin ongelmallisten linjausten ajajana. Jos Stubb ei pääse EU-tehtäviin, hänelle sopiva tehtävä olisi ulkomaankauppaministeri.

Ensio Ruotsalainen 05.04.2014 22:07

Tilanne on harvinaisen selkeä:

1. Katainen komissaariksi

2. Stubb, Virkkunen, Pietikäinen ja Korhola eu-parlamenttiin

3. Vapaavuori, Orpo, Virkkunen ja Stubb ehdolle puheenjohtajaksi

4. Viimeiseen äänestykseen Vapaavuori ja Stubb tai Orpo

5. Voittajaa vaikea veikata

Sitä ennen Rinne valittu sdp:n pj:kai, tämä nostanee Vapaavuoren osakkeita Kokoomuksessa

Vihreät lähtee hallituksesta syksyllä, hallitus tarvitsee oppositiota viimeisiin päätöksiin, jonka oppositio tekee mielellään putsatakseen pöydän

Suuri haaste tälle olisi jos Keskusta ja Kokoomus edelleen rinta rinnan tavoittelee seuraavan pääministerin salkkua. Mielenkiintoinen vuosi alkoi nyt

marleena kyttälä 05.04.2014 22:26

Uskoakseni Jan Vapaavuoresta tullee seuraava puheenjohtaja ja pääministeri. Stubb ei ole kiinnostunut kotimaan politiikasta ja siksi viime kädessä ei "uhraudu" pääministeriksi vaan lähtee Brysseliin niin kuin suunnittelikin, vaikka komissaarin tehtävä nyt kai menikin sivu suun. Stubille kyllä tulee löytymään muitakin kansainvälisiä haasteita EU:n kautta...

Menestystä myös Kataiselle uusiin haasteisiin ja lämpimät kiitokset kaikesta Suomen eteen tehdystä työstä!!!

Esko Vainionpää 05.04.2014 22:35

Vierastaisivatko maltilliset kannattajat Vapaavuoren kokoomusta?

Jaakko Rytilä 05.04.2014 22:39

Uutinen ei ollut yllättävä, mutta myönteinen. Kolme vuotta hallituksessa on tuottanut välttämättömän realismin unelmahöttöjen raameiksi.

Jukka Rajala 05.04.2014 22:40

Saamme syysvaalit, mutta kuka ryhtyy konkurssipesän hoitajaksi? Veikkaan Sipilää...

Jouko Mäkelä 05.04.2014 22:43

Eiköhän se ole Vapaavuori. Jos vielä valtiovarainministeri vaihtuu, niin Vapaavuori pyyhkii Rinteellä pöytää.

Marita Salenius 05.04.2014 22:44

Hämmästynyt en ole, että Katainen juuri nyt teki tämän päätöksen. Mitä muuta hän ylipäätään olisikaan voinut tehdä. Nyt jaetaan myös ne EU:n tärkeimmät paikat, siis ne, joista ei vaaleja käydä - olisikohan verrattavissa siihen vanhaan sanontaa, että rahalla saa ja hevosella pääsee, mutta muutettuna nykyaikaisempaan muotoon, jotta suhteilla saa ja sukunimellä pääsee. Vaikka eipä sitä varmasti ole ollut haittaa sukunimestä tässä Sanomankaan lakimiesvalinnassa. Mutta tämä on nykyaikaa ja globaalia toimintaa, joka tuppaa unohtumaan täällä periferiassa.

Katainen on todellisessa pakkoraossa, jos mielii komission tehtäviin. Jäädäkö uppoavan hallituspaatin tuhdolle pitämään sormea reiässä, josta joku veti tulpan pois. Vai hypätäkö ohi menevään Brysselin loistoristeilijään, jossa ei tulpalla ole virkaa, mutta entäpä se tsunami, jos se sittenkin...

Tässä nyt selvästi tulee ensin se yksityisen etu. Kokoomus on ollut niin leimallisesti Kataisen, että ei enää edes muista, ketkä puoluetta on ennen johtaneet.

Pitäisiköhän tässä tavallisen kansalaisen aivan oikeasti huolestua. Kohta ollaan tilanteessa, kuin konsanaan Talvisodan alla. Eikös se Wahlroosin Björnikin uhannut Ruotsiin muuttaa. Ministerit pakenee maasta, hallitus kaatuu ja valtion kassa on tyhjä. Eikä idässä oleva naapurikaan mitään levollisia viestejä lähetä.

Saatan kuulostaa ylireagoivalta, mutta tältä se vaan nyt näyttää ja kun Kokoomuksessakaan ei ole oikeastaan , kuin Risikko, joka voisi luottamusta herättää. Tämä hallitus on hoitanut niin huonosti maan asiat, että kohta vissiin oppositiokin lähtee. Fantastista.

Irma Hilpelä 05.04.2014 22:45

Veikkaan Jan Vapaavuoresta Kataisen seuraajaa. Hän on sopivalla tavalla kuvioissa mukana, että voisi ottaa Kataisen paikan pääministerinä.

Stubb on enemmän urheilumiehiä ja hakee henkilökohtaista menestystä erilaisissa kilpailuissa. Nyt tarvitaan toisenlaista ainesta pääministeriksi.

Pekka Mensonen 05.04.2014 22:46

Kyllä se on Vapaavuori, koska Eurooppakuntoilija-Stubb himoaa - ja on himoinnut jo pitkään - Euroopan Unioniin. Sitäpaitsi uskon että Kataisen suosikki on ilman muuta Vapaavuori - vaikka "Jyrki-Boy" ei sitä haluakaan tunnustaa kun väitti tänään että hän ei ota kantaa puheenjohtajakysymykseen.

Poliittisesta keväästä tulee kuuma. Ennenaikaiset eduskuntavaalit ovat ilman muuta edessä. Tosin nykyisen lain mukaan se kai edellyttää pääministerin aloitteellisuutta. Kun Kataista kuunteli tänään uutisissa, häntä ei hallitus- tai muutkaan kotimaan asiat enää vois´ vähempää kiinnostaa. Katse on jo sinkoutunut Brysseliin.

Kepu on kannatuksensa aallonharjalla, ja kannatus on gallupin mukaan kääntynyt laskuun. Tästä johtuen sillä on kiire eduskuntavaaleihin ja sitten pääministeripuolueeksi. Luulenpa, että Sipilä ei - terveysriskiensäkään vuoksi - halaja pääministeriksi, vaan hänelle riittää puolueen puheenjohtajuus. Siinä hän voi jatkaa suurta missioonsa eli Kepun kannatuksen nousun avittamista tai ainakin nykytasolla säilyttämistä. Pääministeriksi nousee - yllätys, yllätys - Esko Aho. Hänellä on vankkaa näyttöä Suomen luotsaamisesta myrskun silmästä. Kerroin mielipiteeni hänelle tammikuussa Levin hangilla. Hän sanoi että on puolueessa parempiakin ehdokkaita, katsahtaen samassa joukkiossa olleeseen Matti Vanhaseen. Oli pakko sanoa: "Missä, en näe ketään vakavasti otettavaa?" Näin myrtsin naaman...

Kokoomus elättelee varmaankin toiveita, että se säilyy pääministeripuolueena, jolloin Vapaavuori saisi lentävän lähdön muutoinkin nousujohteiselle uralleen.

SDP on aivan sekaisin nyt ilmoitetusta pääministerivaihdoksesta. Puheenjohtajaäänestys on kova mutta ankara. Mikäli Rinne tulee valituksi puheenjohtajaksi, SDP:n alamäki vain jatkuu. Rinne on leimallisesti ammattiyhdistysjohtaja, mikä sopii puolueen vasemmistosiivelle. Nyt on vain niin, että rasvanahkaiset duunarit eivät enää edusta työläisten enemmistöä. Niitä ovat nykyisin naisvaltaisen matalapalkka-alan työntekijät, todelliset maan hiljaiset. SDP ei ole huomannut eikä muutoinkaan toimillaan noteerannut tätä kehitystä, vaan on hylännyt tämän uuden duunarijoukon. Ensin hylännyt ja sitten - unohtanut.

Perussuomalaiset eivät ole kusella, vaan kusessa! Kun katseli tv-uutisia ja kuunteli Soinin äänepainoja, havaitsi totisen Soinin tulleen pahasti yllätetyksi housut kintuissa. Puolueen kannatus on laskussa, mitä ei Soinin uusi paljastuskirja ainakaan hidasta. Timo saa siis unohtaa jo eteisessä olleet ministerihaaveet.

Hallitus muodostetaan lähellä olevien eduskuntavaalien jälkeen kolmen suuren puolueen pohjalle - ilman persuja. Myöskään pienpuolueilla ei ole tällä kertaa asiaa hallitukseen. Ei edes ruåtsalaisilla. Ei nyt eikä lähitulevaisuudessakaan, koska ne ovat vain häiriköitä hallituksessa. Kuten on nähty.

Simo Mäntymäki 05.04.2014 22:47

Koska sekä ulko- että sisäpolitiikan haasteet tulevat olemaan tulevaisuudessa erittäin kovat, niin ehdokkaalta pitää löytyä tiettyä kovuutta. En voi kuvitella Henna Virkkusta lyömässä nyrkkiä pöytään hallituksessa, saati sitten venäläisten kanssa neuvoteltaessa. Katainen taisi vetää maton Stubbin komissaari haaveista, joten oletettavasti hän pyrkii täysillä tehtävään ja seuraavankin hallituksen pääministeriksi. Tarvittava kovuus ja katupoikamaisuus, jota nyt tullaan tarvitsemaan, löytyy Jan Vapaavuorelta. Venäjän naapurina oleminen tällaisessa poliittisessa tilanteessa vaatii henkilöltä diplomatian ohella myös edellä mainittuja ominaisuuksia.

Rane Nevalainen 05.04.2014 22:49

Tämä Jyrkin ilmoitus on kyllä mielestäni puhdasta vastuunpakoilua nykyiseesä Suomen taloustilanteessa, joka on paljon huonompi kuin on kerrottu. 90-luvun lamassa vastuuministerit kantoivat vastuunsa.

Kari Toiviainen 05.04.2014 23:18

Niinpä. Seuraavan pääministerin valitsee Kokoomuksen puoluekokous valitessaan uuden pj:n. Veikkaan nuorta naista, Henna Virkkusta.

Stubb on kokoomuslaisille liian populisti ja Vapaavuori liikaa oikealla.

En usko hallituksen hajoamiseen, liian epävarmaa vallassa olijoille.

Tatu Ahponen 05.04.2014 23:42

Vapaavuoren kohtaloksi puheenjohtajaäänestyksessä ei välttämättä koidu liika oikeistolaisuus vaan liika helsinkiläisyys. Niin Helsinki-keskeiseksi tiedetty puheenjohtaja kuin Vapaavuori tyrehdyttää helposti Kepun kannatuksen laskun ja saa maakuntien kokoomuslaisetkin harkitsemaan Sipilää uudestaan. Tämä ei silti tarkoita etteikö Vapaavuorta välttämättä valittaisi, asuuhan pääkaupunkiseudulla kuitenkin 40% Kokoomuksen äänestäjistä.

Heitän villinä korttina peliin Paula Risikon, jolla on paremmat mahdollisuudet vedota koko Suomen kokoomukseen kallella oleviin kuin Vapaavuorella tai Virkkusella, Stubbista puhumattakaan.

Janne Mangström 05.04.2014 23:50

Mielenkiintoista on seurata kuinka media käsittelee Kataisen lähtöä hallituksesta suhteessa Vasemmistoliiton lähtöön hallituksesta. Arhinmäelle on pääkirjoituksissa ja kolumneissa tähän asti naureskeltu laskelmoinnista, mutta ex-kulttuuriministerin omia aatteellisia perusteluja hallituksen linjanmuutoksesta ei ole osattu kumotakaan.

Katainen puolestaan sanoo "haluavansa maistaa toisenlaista elämää", eli ero perustuu henkilökohtaisiin syihin ja mieltymyksiin. Silti uskon että aiheellisen vastuullisuuspuhekritiikin sijaan myötäkarvaansilittäminen mediassa jatkuu, mikä toki on ymmärrettävää jos puoluetoverin ja seuraajakandidaatin puoliso on työnantajan johtava lakimies.

Kalevi Matikainen 06.04.2014 0:06

Jan Vapaavuori on paras vaihtoehto:hallitsee talousasiat ja Fennovoiman tukeminen on varmaan huomioitu itänaapurissa.. Henna Virkkunen ei pystynyt hoitamaan kuntauudistusta ja EU-vaaliehdokkuus osoittaa, ettei kotimaan asiat enää kiinnosta. Stubb ei hallitse Venäjän suhteita ja vielä vähemmän sisäpolitiikkaa - Brysselissä hän sen sijaan on kuin kala vedessä.

Jussi Rautsi 06.04.2014 0:24

Hmm, tulee mieleen sekin vanha hokema, että kannattaa aina olla sikasaletti seuraavasta paremmasta duunista ennen kuin lähtee entisestä.

kari lehtinen 06.04.2014 0:24

Henna Virkkusesta saisimme loistavan puheenjohtajan ja myös pääministerin!

Veli-Pekka Silvan 06.04.2014 0:27

Rotat jättävät uppovan laivan, se tulee mieleen. Katainen on jakanut suomalaisten rahoja pitkin Eurooppa Urpilaisen tuella ja Suomi on konkurssikypsä.

Suomen vaje on yhtä suuri kuin EU-maille jaetut "kriisituet". Sattumaa? Ei vaan tietoista politiikkaa.

Paradoksi on se että Suomi velkaantuu ja samaan aikaan jatkaa EU-maiden tukemista!!!

Tämä on Kataisen perintö.

Juhani Heinula 06.04.2014 0:43

Kataisen lähtö ei ollut mikään yllätys ainakaan itselleni. Jos hän olisi ollut jatkamassa, olisi hän ilmoittanut asiasta jo ajat sitten mutta sen sijaan lähdöstään ei tietenkään voinut. Kataista on turha syytellä rintamakarkuruudesta muistaen yhtäältä minkälaisen uran hän tehnyt ja toisaalta tosiasian, että kaikki loppuu kuitenkin aikanaan. Minusta ajankohta oli hyvin mietitty. Hän ansaitsee suuret kiitokset hyvin tehdystä työstä.

Uusi puheenjohtaja on joko Jan Vapaavuori tai Alexander Stubb. Veljien persoonalisuudet ovat koko lailla erilaiset, mutta molemmilla on henkistä kapasiteettia hoitamaan myös pääministerin työt. Orpo vaikuttaa pehmeältä ja Virkkunen taas puskutraktorilta. Sinänsä voisi olla hyvä, että puheenjohtaja olisi vaihteeksi nainen, mutta en tunne yhtään pätevää tällä hetkellä.

Erkki Pekola 06.04.2014 0:44

Ensio Ruotsalainen tuolla aikaisemmin oli selaista mieltä. että tilanne olisi selvä. Ei sinne päinkään.

Kokoomus on nyt sekottamassa valtakunnan asioita poikkeuksellisen perusteellisesti. Ei ollut siittä puolueesta vastuunkantajaksi.

Ensinnäkin liikkeelle laskettu huhu Kataisen komissaariudesta on ennenaikainen ja liioteltu. Jos tämä jeppe ei kestä Suomessa, niin ei kai sellaista voi laittaa ulkomaille töihin?

Ja: A. Stubid ei ole puheenjohtaja-ainesta, ei edes Espoon kokoomuslaisten mielestä.

Todennäköisintä Kataisen luopumisessa juuri nyt on pelko, että kohta tulee pataan ja ympärikorvia. Viisainta silloin, että sen turpiinoton ottaa joku muu, kuin J. Kataianen, osoite Siilinjärvi.

Voi tietysti olla myös mahdollista, että J.K:lla on huolia yksityiselämässään ja ehkä terveydessään. Molemmat syyt ovat hyväksyttäviä.

(Monika Zetterlund lauloi kauniisti, että So'nt är livet . .) Ja näin se on.

Pettääpä ihmiseltä fyysinen tai henkinen kantti, niin niiden reposteluun ei pidä enemmälti ryhtyä.

Janne Viskari 06.04.2014 0:45

Rintamakarkuri. Se sana tuli ensimmäisenä mieleen, kun uutisen luin. Kokoomuslaiset mittailevat salkkujakojaan ja luonnollisesti tuumavat kovasti, että kuka menee nyt kenenkin kelkkaan. Jos nostaisi Arkadia-Espoo akselilta pikkaisen katsettaan - vaikka Eurooppalaisen poliittisen yleistilanteen tasalle - näyttääytyy Kataisen liike oudossa valossa:

Euroopassa on meneillään vakavin konflikti pariin vuosikymmeneen, jossa rajanaapurimme on osapuolena. Samaan aikaan vaikeassa taloustilanteessa on hauras hallitus saanut opposition tuella toteuttamiskelpoisena esitellyn sovun aikaan Suomilaivan kurssista. Mitä tekee Katainen? Pudottaa hanskat. Juuri, kun olisi ollut Suomen edun mukaista marssia pää kylmänä kesää kohti ja pitää maan poliittinen tilanne vakanaa sekä sisältä, että ulkoapäin katsottuna, niin tämä kaveri hyppää vauhdissa kyydistä pois ja pistää oman uransa etusijalle. Minusta niin huonosti ajoitettu liike, että sietää harkita ainakaan painavempien salkkujen antamista tälle kaverille.

Mahtaa Pietarin sotilaspiirin tilannekeskuksessa päässyt vino hymy, jos toinenkin, kun päivän tapahtumat omalla vastuualueella vedetty yhteen ja analysoitu tilanne. Suomeen syntyi juuri valtatyhjiö. Kahdelta pääpuolueelta puuttuu lähikuukaudet toimintakyky ja sen mukana koko hallitukselta - Kataisen henkilökohtaisten elämänmuutosten seurauksena. Varsinainen valtiomies.

Harto Pasonen 06.04.2014 2:40

Jan Vapaavuoresta tulee Suomen seuraava pääministeri.

Tuomas Toivonen 06.04.2014 6:19

Mensosen väite pienpuolueiden häiriköinnistä hallituksessa on ikävystyttävän tyypillistä soinilaista retoriikkaa. Kuvaavaa sekin ettei kirjoittaja tarjoa minkäänlaista konkretiaa väitteensä tueksi.

Pikemminkin pitäisi sen sijaan ihmetellä, miten pitkälle esim RKP ja KD ovat olleet valmiita venymään hallituksen yhteisiin päätöksiin sitoutuessaan. Kummankin puolueen ministerit ovat hoitaneet salkkuaan vastuullisesti ja kompromisseja kaihtamatta.

Häiriköinniksi voisi pikemminkin kutsua Virkkusen toimintaa kuntaliitosministerinä. Kuolleena syntynyttä ideaa kuntien väkisin naittamisesta on yritetty puskea läpi hampaat irvessä, vaikka asiantuntijoiden ja kansan enemmistö ovat kummatkin todenneet ne paitsi perustuslain vastaisina myös toteuttamiskelvottomina.

Virkkunen ei ole tähän mennessä onnistunut perustelemaan myöskään, miten liitokset ylipäätään kohentaisivat kuntien taloutta tai saati palveluiden laatua. Samaan aikaan suuret kunnat saavat jatkuvasti paisuttaa henkilöstönsä määrää eikä budjettikurista ole tietoakaan.

Eija-Riitta Korhola 06.04.2014 6:27

Kiva että Unski jatkaa blogiaan!

Laitetaan nyt vielä yksi nimi kisaan ja muutama muu huomio.

Piia-Noora Kauppi jätti onnistuneesti politiikan mutta mielestäni voisi myös onnistuneesti palata takaisin, pääministerin tehtäviin: osaamisensa puolesta hän olisi hyvä vaihtoehto aikana jolloin kykeneminen talousajatteluun on pääministerille välttämätöntä.

Kokoomuksen vaaliasetelmaan uusi tilanne saattaa heijastua siten, että meiltä häviää "n+1 kannustin". Nyt on ajateltu, että läpimenijöitä on käytännössä yksi todellista enemmän, kun Alex siirtyy mepin paikalta komissaariksi ja varamies siirtyy mepiksi. Kannustin ei häviä silti kokonaan, sillä rotaatiota aiheuttanevat myös eduskuntavaalit vuotta myöhemmin ja mahdolliset ministerinpestit.

Alexin mahdollisuudet komissaariksi eivät toki ole kokonaan menneet, mutta ne ovat nyt oleellisesti heikommat. Moni meistä näki Alexin itsestäänselvänä komissaarina (minä kollegana ainakin näin, kuin luotuna siihen) ja nythän voi olla niin, että se mahdollisuus sulaa tässä pois. Toistaiseksi meillä malli on ollut se, että komissaari palvelee kymmenen vuotta, ja sitten onkin jo toisen puolueen vuoro. Toisaalta, Alex Stubb on niitä, joka varmaankin aina löytyy hyvältä paikalta ja mielenkiintoiseten tehtävien parista.

Tietenkin sekä Alexia että Jyrkiä rasittaa sukupuoli. Suomi on ainoa pohjoismaa, joka ei ole pannut peliin naisehdokasta, ja komission sukupuolikiintiön täyttämisessä on todellinen haaste, joten katseet kääntyvät Suomeen. Etenkin jos Jyrki Katainen pääsee sellaisiin tehtäviin, jotka eivät sulje pois Suolmen komissaarinpaikkaa, kasvaisivat vaatimukset siitä, että Suomen toisen edustajan tulee olla nainen. Se voi aiheuttaa paineita, mutta sen ei mielestäni pitäisi silti olla läpipääsemätön este. Jokaisen tehtävän kohdalla toivottavasti sopivuus tehtäviin ja osaaminen on ensisijaisin kriteeri. Muodollisesti saattaa silti olla hyvä että ehdokkaiksi on nimettynä sekä nainen että mies, mutta näihin kannattanee mennä vasta vaalien jälkeen.

Jari Pitkänen 06.04.2014 6:50

Yksi Suomen heikoin pääministeri jättää huonosti hoidetut tehtävänsä

seuraavalle ja näin ollen hyppää vuotavasta "laivastaan" pois.

lasse kosonen 06.04.2014 7:38

Kataisen kaltainen poliitikko on liian raskas taakka mille tahansa puolueelle joten lähtöpäätös ja luopuminen pääministerin tehtävistä ei ollut niin yllättävää, se olisi voinut tapahtua aikaisemminkin. Tässä ennakoidaan tulevaisuutta joka ei kokoomuspuolueella välttämättä ole nousujohteinen. Kataisen todellisuudelle vieras ja lähes kaistapäinen empowerment puhe tyrmistytti kansalaiset vaikeana aikana kun olisi pitänyt toimia. Sitten loppujen lopuksi kuitenkin myöhässä päätöksiä alettiin saada aikaiseksi.

lasse kosonen 06.04.2014 8:28

Yleinen vitsi kansan keskuudessa Kataisen uudesta työpaikasta on käytettyjen autojen kauppias. Kataisen myyntipuhe kulkee seuraavasti. "Tämä auto on kyllä romu mutta oikealla asenteella sillä ajaa vielä pitkään." No eiköhän kommissiosta noin viisaalle miehelle vielä virka irtoa.

Jussi Rautsi 06.04.2014 8:38

Oli mielenkiintoista lukea Eija-Riitta Korholan sisäpiiritietoa. Yritin tuoda keskusteluun nettomaksaja - koheesiomaa -akselin joka peittää puolue-eroja. EU on niin huonossa hapessa, että oletan edelleen maiden ryhmittävän komission puheenjohtajaskabassa tälle paniikkiakselille. Muutokset osuvat tiukkaan paikkaa kun katsetta ei voi loputtomiin pitää Krimissä. Suomen nettomaksukyky voi hävitä Ukrainan ristiretken sanktiorumbaan. Suomi ei ole päivääkään olemassa ilman naapuriaan. EU:n ylijohtajatason viroissa on kokemukseni mukaan sekalaista väkeä, jopa sellaisia jotka halutaan vain pitää poissa kotimaasta. Tuskin ne virat tuskin ovat Kataisen ambitiotasolla. Sukupuolitasapaino voikin olla tärkeämpi tekijä kuin oletin. Esimerkiksi Christine Lagarde sopii naisen malliksi kenelle vain. Ainakin minulle.

antti liikkanen 06.04.2014 8:52

Eräs poliittinen syväkurkku ilmoitti netissä torstaina, että Kataisen lähtö ilmoitetaan Villenpäivänä.

Arvio osui yhden päivän myöhäiseksi.

Hän myös arveli, että Kansakoulunkujalla on muutakin kuin erään puolueen pääkallonpaikka: Suomalainen klubi.

Kun klubin jäsenistä vasittu osa viettää talvet eläkeläisinä etelän lämmössä, he nyt alkavat kokoontua jälleen suomalaisen oikeistopolitiikan Muppet-show´n aitioihin: Kermitin paikka näyttämöllä on nyt haussa.

Vain yksi nimi tuosta joukosta on mainittu ("kohta ex-Kermit" sanoi sen eilen itse): Ilkka Suominen.

Kuka seuraajaksi?

Romakkaniemi.

Samainen osaaja antoi oivat taktiikan oppikirjan osoitteen, jonka tässä nyt välitän:

http://fi.wikipedia.org/wiki/Hastingsin_taistelu

Tuomas Toivonen 06.04.2014 9:16

Piia-Noora Kauppi on pätevä mutta samaan aikaan potentiaalinen ongelma puolueensa julkisuuskuvalle. Rasitteita ovat arvoliberaalius, jatkuvat jääviysepäilyt, läheinen kytkös Björn Wahlroosiin sekä Kokoomusnuoriin - näitä seikkoja ruodittaisiin kyllästymiseen saakka julkisuudessa. Jokaisen ehdokkaan 20 vuoden aikaiset sanomiset ja tekemiset käydään läpi suurennuslasilla. Väitän arvoliberaaliutta rasitteeksi, koska Kokoomuksen äänestäjiä on loikannut Perussuomalaisiin jo ihan riittävästi. Yksilön oikeuksien korostaminen ei tarkoita sitä, että sallitaan kaikkien tekevän ihan mitä lystää vailla minkäänlaista arvopohjaa, ja se arvopohja löytyy eräästä R-kirjaimella alkavasta oopuksesta - tykätään siitä tai ei.

Matti Muukkonen 06.04.2014 10:06

Kokoomuksen tulevan puheenjohtajan nimi on puoleen sisäisen sielunelämän kautta syntyvä prosessi. Piirit ja niiden valtasuhteet ovat erilaisia, eikä media onnistunut ennustamaan Jyrkinkään valintaa, vaan spekulaatio kävi lähinnä Sasin ja Kanervan välillä. Matikainen oli jo siinä vaiheessa tipahtanut kelkasta.

Itse veikkaan, että Vapaavuoren kannatus puolueen sisällä ei tule riittämään. Tämä johtuu puolueen sisällä olevasta oikeistopelosta ja Helsinki-vastaisuudesta. Vapaavuori muutoksestaan huolimatta lienee vanhan maineensa uhri. Jos veikata pitäisi, on Vapaavuori ennemminkin seuraava ylipormestari kuin puheenjohtaja.

Hennaa povasin jo vuosia sitten työpaikkamme henkilöstökokouksessa eräälle Pentillekin. Valitettavasti Henna on saanut sekä yliopistokentältä että kuntakentältä niin paljon kuraa niskaan, ettei valinta ehkä sittenkään olisi järkevää, eikä ehkä myöskään kentältä löydy riittävästi tukea.

Alex taas nauttii huikeaa kansansuosiota, mutta kyseessä olisi aikamoinen yllätys, jos kannatusta piireistä löytyisi henkilölle, joka on noussut kenttätyön ulkopuolelta.

Petteri Orpo aidosti kentältä nousevana ja puoluetta eri puolilta nähneenä (apul.ps., piirin pj, toiminnanjohtaja, ke, ryhmyri) voi olla aidosti vahvoilla, mikäli Varsinais-Suomi valitsee paremmat neuvottelijat kuin edellisillä kerroilla ehdokkailleen. Ylimääräisiä diilejä ei varmaan tällä kertaa tarvittaisi.

Häkämiesteoriaan en oikein jaksa uskoa. Jyri ei välttämättä ole edes kiinnostunut, eikä hänellä ole samaa intohimoa kuin Jyrkillä. Haapalalle blogiinsa kommentiksi muuten sellainen, että Jyrin ja Jyrkin nimien sekoittamisen suhteen taisi mennä myös Kari ja Jyri sekaisin.

Mutta sitten Se aito ja kenttää kokoava vaihtoehto. En hämmästyisi yhtään, jos oikeistoa ja vasemmistoa puolueessa puhutteleva naispuolinen juristi, tällä hetkellä politiikan ulkopuolelta, olisi ratkaisu. Melkeinpä itsekin olisin valmis asettumaan hänen tuekseen, mikäli paluu politiikkaan alkaa maistua.

Kari Havia 06.04.2014 10:07

Olen samaa mieltä Antti Mälkösen (1) kanssa.

Kun suomalaisten rahat on jaettu Kataisen toimesta,voi Katainen lähteä ettei tule huonoa nimeä "konkurssiin saattajana", rotta jättää laivan.

Heikko ja huono johtaja, ns packanpuhuja ilman omia ajatuksia tai tekemisen meininkiä.

Jussi Lähde 06.04.2014 10:30

H.V. Unski

Aivan aluksi halauisin kiittää Perässähiihtäjän paluusta politiikan latuverkostolle. Oli jo aikakin. Onneksi aiemman aanailusi siitä, että blogia ei enää kantohangilla nähtäisi osoittautuivat yhtä ennenaikaisiksi kuin Paavo Väyrysen vetäytyminen politiikasta!

Sitten päivän agendaan.

Jyrki Kataisen eilinen ilmoitus taisi olla suuri helpotus Jutta Urpilaiselle ja hänen tuistavoimilleen. On toki niin, ettei oikeik kukaan ole ymmärtänyt SDP:n sielunelämää viimeisten vuosien aikana - identiteettikriisi on aina identiteettikriisi.

SDP tuskin lähtee vaihtamaan istuvaa puheenjohtajaa seuraavassa puoluekokouksessaan. Jutta Urpilainen on nyt politiikan ainoa pitkään raskaassa sarjassa toiminut puoluejohtaja yhdessä Timo Soinin kanssa. Tuo etu noussee yhä suuremmaksi ennen demareiden puoluekokousta kun Kataisen julkisista lausunnoista tulee toimittajienkin toiveesta yhä enemmän testamentinlaadintaa. Nyt on Urpilaisella iskun paikka, jos hän vielä haluaa. Mutta haluaako?

Antti Rinne aloitti oman puheenjohtajakampanjansa sittenkin liian aikaisin. Viimeiset viikot Rinteen ryhmä ei ole enää tuonut uusia asioita keskusteluun. Kunnonajoitus ei ole toiminut. Mitä on tehnyt Urpilainen.

Hän on joko kylmäpäisesti odotellut ilmestyykö kisaan muita ehdokkaita - tai sitten hän ei vieläkään tiedä jaksaako jatkaa versin epäkiitolliselta näyttävää tehtävää.

SDP:n sisäinen keskustelu näyttäytyy nostalgiapainoteiselta. Moni toive tai vaatimus puolueen ja sen puheenjohtajan toimintatapojen muuttamisesta ovat menneen kaipuuta, ei puolelaitoksen uudistamiseen pyrkimistä. Tämä on huolestuttavaa.

Mikäli SDP on hallituspuolue sen puheenjohtajan on oltava keskeisellä ministerinpaikalla. Tuollaisessa tilanteessa puheenjohtajan aika ei riitä kaikkialle sinne minne puolueväki häntä toivoo kentällä sortuvien patojen tukkimiseen. Niihin reikiin olisi nyt löydettävä toisia sormia. Tämä ongelma ei puheenjohtajaa vaihtamalla ratkea.

Heikki Rönkkö 06.04.2014 10:32

Ehkä suuri soittaja pani Siilinjärven partiolaisen keksimään oman hömpötyksen?

Alexander Stubb aloitti oman EU-uransa nuuskimalla suomalaisten hakupapereita komission pj. Romano Prodin esikunnassa Lipposen hallituksen lähettämänä.

Stubb'n vaimo nimitettiin juuri Sanoma OY:n lakiasiainjohtajaksi.

Jotenkin tuntuu kuin suomalaisia ihmisiä pidettäisiin yksinkertaisina.

Jouko Mäkelä 06.04.2014 11:05

Samaa mieltä kuin Jussi Lähde. Demarit hölmöilevät, jos vaihtavat tässä tilanteessa ay-jyrä Rinteen Urpilaisen tilalle. Rinteellä ei ole kansanedustajakokemusta eikä kokemusta kansainvälisestikin vaativista ministeritehtävistä.

Markus Bunders 06.04.2014 11:07

Perustuslain mukaan Jan Vapaavuori ei voisi olla edes ministeri, saati pääministeri. Wikistä:

"Vapaavuori tuomittiin 17-vuotiaana pahoinpitelystä kuukaudeksi ja 15 päiväksi ehdolliseen vankeuteen vuonna 1982. Vuonna 1984 Vapaavuori tuomittiin sakkoihin osallisuudesta varkauteen. Vuonna 2001 Vapaavuori tuomittiin rattijuopumuksesta 11 430 markan sakkoihin ja ajokieltoon.[10][11]"

Erkki Pekola 06.04.2014 11:38

Jussi Lähteelle (6.4. klo 10.30) kirjoituksestasi, että arvailusi SDP:n sisäisestä sielunelämästä eivät kunnolla auenneet sinulle Martti Ahtisaaren taluttajana. Mutta siinähän ei vauhti päätä huimannut. Askelten tahmeus taisi tarttua moniin muihinkin. Pahinta, että se tarttui liian monen ajatteluun.

Arvattavasti ensi vuonna tuo rampautunut kepun puheenjohtaja on heikoimmillaan, Urpilainen ja Soini lienevät parhaissa asemissa, kun Kataisen jälkeensä jättämää konkurssipesää realisoidaan. Kokoomuksen puoluevaltuusto (tjmsp) todisti eilisillä aplodeillaan, että Kataisen olikin aika mennä pois.

Fantastisesta tulevaisuudesta höpöttänyt siilinjärveläinen oli tarjoillut ja itse syönyt kalakukkonsa tyhjäksi. Ja tästäkö tulisi Euroopan johtaja? Anna mun kaikki kestää . . . .

Antti Grönberg 06.04.2014 11:54

Kun kevään lämpö alkaa taas tavoittaa myös tämän pohjoisen tasavallan, tulee EU- ja kotimaan politiikka työllistämään toimittajat, puolueorganisaatiot, poliitikot, keskusjärjestöt, asiantuntijat ja asioita seuraavat kansalaiset todenteolla. Tilanne tarjoaa eittämättä myös tilaa uusille kasvoille astua esiin.

Seuraavan puolentoista vuoden aikana tullaan tekemään todella isoja päätöksiä Suomen tulevaisuudesta.

Työniloa ja Suomen edun mukaisia päätöksiä!

Risto Virrankoski 06.04.2014 12:21

Piti malttaa nukkua yön yli ennen kuin edes yrittää kommentoida asiaa.

Ensinnäkin pidän törkeänä temppuna, että pääministeri eroaa kesken vaalikauden. Se ei ole jo tavaksi tulleen vaalikauden kestävän hallitusvastuun tarkoitus. Pääministeri jättää 'tynkähallituksen' ja maan asioiden hoidon kuukausiksi riippumaan siitä, mitä Kokoomus ja SDP päättävät puheenjohtajistaan. Jo Vasemmiston ero olisi ollut syy koko hallituksen hajoittamiseen.

Ei ollut 'reilua meininkiä'. Suomi-riski kasvoi isosti tilanteessa, joka niin ulko- kuin sisäpoliittisesti on harvinaisen vaikea.

Suomi on hallituskriisissä ja se voidaan purkaa vain järjestämällä mahdollisimman nopeasti uudet eduskuntavaalit. Harmi, että presidentti ei edes tällaisessa tilantessa voi hajoittaa eduskuntaa.

Tämä on se varsinainen 'issue', ei niinkään se, kenestä tulee uusi Kokoomuksen puheenjohtaja.

Jos kumminkin puheenjohtajaa veikkaa, oikeastaan ainut kelvollinen koko maan näkökulmasta katsottuna on Vapaavuori. Nyt ei ole aika prinssi- eikä prinsessavaaleihin. Turusten ja Pihojen pitää pitää näppinsä erossa tästä asiasta.

Miika Kurtakko 06.04.2014 12:40

Tervetuloa takaisin, Unski!

Ja tervemenoa, Jyrki. :-)

Mutta sitten itse asiaan. Jyrki Kataisen lähtöilmoitus ei sinänsä ollut yllätys, sillä asialla oli spekuloitu jo pitempään, ainakin viime syksystä lähtien. Katainen vaikutti siltä, että hän oli aidosti pohtinut asiaa pitkään ja hartaasti.

Jos taas ajatellaan lähdön motiiveja, niin niitä löytyy useampia. Kotimaan politiikassa pääministerin tehtävä on nykyään kaikkein merkittävin. Ja koska mielipidetiedustelut ovat näyttäneet, että kokoomus ei välttämättä ole suurin puolue seuraavien eduskuntavaalien jälkeen, ei "kakkosmiehen" paikka hallituksessa ole välttämättä enää tyydyttävä. Tai vielä pahempaa, jos vaalimenestys on niin huono, että pääministerin tehtävät joutuu vaihtamaan oppositiojohtajan rooliin. Näinkin voisi käydä mahdollisessa keskustavasemmiston hallituksessa (kesk, SDP, PS).

Toisaalta komissaarin salkku on sovittu kokoomukselle, joten siitä Kataisen ei tarvitse kamppailla millään tavalla. Mahdollisuudet ovat kakkosketjun virkoihin, mutta aivan kärkitehtäviin (komission pj, Eurooppa-neuvoston pj, ulkoasian edustaja) Kataisen rahkeet eivät riitä. Niihin tarvitaan erilainen tausta (esim. kaikki merkittävät EU-johtajat ovat olleet katolilaisia enkä usko asian olevan pelkästään sattumaa).

Katainen näyttää jatkavan Vanhasen aloittamaa perinnettä, että on parempi poistua kuvioista vallassa olevana pääministerinä kuin vaalit (mahdollisesti) hävinneenä tulevana oppositiojohtajana. Toki kymmenen vuotta puolueen puheenjohtajana on pitkä aika, mutta kansalaisten pitäisi voida luottaa siihen, että kansanedustajuutta ja tässä tapauksessa pääministerin tehtävää havittelevan henkilön pitäisi pystyä sitoutumaan koko vaalikauden ajaksi. Jos ei pysty arvioimaan omia voimavarojaan ja omaa jaksamistaan, niin kuinka tällainen ihminen voisi johtaa Suomen valtiota?

Jussi Lähde kirjoitaa ansiokkaasti edellä, kuinka Kataisen lähtö parantaa Jutta Urpilaisen puolustustaistelun mahdollisuuksia SDP:ssä. Näen asian päinvastoin: nyt SDP:llä on mahdollisuus uusiin avauksiin, kun hallitus vaihtuu joka tapauksessa - mutta ainoastaan uusilla kasvoilla. Jos taas Urpilainen onnistuisi pitämään pj-nuijastaan kiinni, syntyisi tilanne jossa epäsuositun koalition jatkuvuutta edustaisi ainoastaan sen valtiovarainministeri. Tällöin protestiäänet keskittyisivät SDP:n sysäämiseen mahdollisimman kauas ministerinsalkuista. Oletettavissa olisi rökäletappio, jonka keskusta koki viime vaaleissa.

Vastauksena Unskin kysymykseen, uskon että kokoomuksen pj-kamppailu käydään Jan Vapaavuoren, Petteri Orpon ja kolmannen, todennäköisesti naispuolisen yllätysehdokkaan kesken. Tämä kolmas kandidaatti saattaa olla Piia-Noora Kauppi, mutta myös kokoomuksen ek-ryhmästä löytyy varteenotettavia kandidaatteja. Em. kandidaattien ongelma on kuitenkin näiden kallistuminen vahvasti oikealle. Kokoomuksen taustapirut tietävät, että kovalla oikeistopolitiikalla ei liikkuvia äänestäjiä tavoiteta.

Sopiva sosiaaliliberaali naiskandidaatti voisi olla Sari Sarkomaa, jolla on myös ministerikokemusta Vanhasen II hallituksesta. Ongelma hänen suhteensa on tietenkin sama piiri kuin Vapaavuorella. Joka tapauksessa naisehdokkaan paikka on avoimena.

Fennovoiman ydinvoimalaluvan ja SDP:n sisäisen tilanteen myötä uskon kuten edellä kirjoittaneet kommentaattorit, että kokoomuksen uusi puheenjohtaja joutuu viemään puolueensa ennenaikaisiin vaaleihin tänä syksynä.

Juha Lehtonen 06.04.2014 13:19

Lenita Toivakan toive naispuheenjohtajasta on mielestäni aivan mahdollinen, jopa todennäköinen. Ilmiselvä kandidaatti päivänpolitiikasta tietysti Henna Virkkunen, mutta nostaisin pöydälle mustan hevosen Varsinais-Suomesta. Kokoomuksen varapuheenjohtajana ja ns. rivikansanedustajana toimii toista kautta Anne-Mari Virolainen. Virolainen keräsi viime eduskuntavaaleissa valtavasti ääniä Varsinais-Suomessa, taustalta löytyy pätevöitymistä siviilissä ja Euroopassa. Yksityiselämään mahtuu tarinaa, tragiikkaakin. Virolainen tunnetaan asiapoliitikkona ja hän kuuluu selkeästi "Kataisen jengiin".

Suurelle yleisölle Virolainen on toki tuntematon, mutta kuka tunsi Juha Sipilän vuoden 2012 alussa? Ilman ministeritaustaa tuskin noustaan pääministeriksi, mutta jonkinlaisen siirtymäkauden virkamieshallituksen vetäjäksi Virolaisesta saattaisi olla.

Matti Harjuniemi 06.04.2014 14:07

"Kokoomus on enemmän läheisten ihmisten yhteisö kuin puolue", toteaa Jyrki Katainen (HS 6.4.). Mielestäni tätä kommenttia ei pitäisi kuitata olankohautuksella. Kyynisesti arvioiden se viittaa löyhään asiasisältöön puolueen kokoavana periaatteena ja toisaalta menestyjien keskinäiseen yhteisöön, kokoomukseen. Tarkoittaako tämä sitä, että varsinaiset käytännön tulokset ovat kokoomusyhteisössä vähemmän tärkeitä kuin menestys, joka syntyy pärjääjiien pöhinästä? Tästä kulttuurista voi tulla ongelmiakin. Läheisten ihmisten puolueessa luulisi ihmissuhteiden olevan juuri se kriittinen tekijä, kriittisempi kuin aatetta etsivissä poliittisissa liikkeissä. Onko läheisten ihmisten yhteisö haavoittuvampi, kun paineet oikein kasautuvat? Vaikea se varmasti on johtaa, joten ei puheenjohtajan ratkaisua ole vaikea ymmärtää.

Toisaalta: Pohjalla on poliitiikan iso kymi. Ongelmat asettuvat ratkaistaviksi, politiikka pyrkii reagoimaan niihin. Lilliputtimaan johtavat puolueet joutuvat väistämättä asemaan, jossa niiden toimintakyvyn takaa keskinäinen pärjääminen, aatekiistojen tasoittelu ja unohtaminen sekä pragmaattisuus. Kun puolue on pitkään hallituspolitiikan veturina, näin siinä käy.

Toki mainitsemaani JK:n kommenttia on tulkittava myös niin, että puolue on ihmisten yhteisö, joka on antanut hänelle paljon. Tämä on tietysti ymmärrettävää. Jotakin politiikan kannalta merkittävää tuossa tunnepohjaisessa kommentissa kuitenkin mielestäni on.

Kyösti Salovaara 06.04.2014 14:28

Kun kaikki muuttuu, mikä muuttuu? Vai muuttuuko mikään?

Ulkopuolelta on vaikea arvioida millaisia poliitiikkoja on jaettavana. Toisaalta kansalainen on edustuksellisessa demokratiassa aina ulkopuolinen vaikka onkin ehdottomasti osallinen ja osasyyllinen.

Kokoomuksella ei ole ongelmaa, eikä kokoomus ole ongelma, se sanottakoon.

Perinnön jakajia on, mutta vain yksi sen saa.

Jan Vapaavuori on ”kovaksikeitetty” helsinkiläinen, joka on kurittanut maakuntia. Sellaisenko pääministerin Suomi tarvitsee? Yksipuolisen hesalaisen? Toisaalta Vapaavuori kuulostaa teollisuusmyönteiseltä mieheltä, mutta koska Helsingissä ei ole teollisuutta, hänen pitäisi ryhtyä myös maakuntien mieheksi. Ristiriitaa piisaa.

Henna Virkkunen on itsepäinen täti, joka ei osaa tehdä kompromisseja, ajoissa. Jyväskylän seudulta on muutenkin tullut politiikkaan tätejä, joita suvaitsevainen Suomi ei ehkä kaipaa. Ei tarvitse. Ristiriitaa piisaa.

Alexander Stubb lienee mainettaan fiksumpi mies, eikä oikeastaan ole uhka kenellekään. Stubbin analyysejä kuuntelee mielikseen. Mutta voiko Suomea johtaa twiittaamalla. En tiedä.

Mikko Kantero 06.04.2014 14:29

Sinänsä mielenkiintoista ja ymmärrettävää, että tunnetuimmat nimet nousevat esiin ensispekuloinneissa. Mutta löytyykö paras ehdokas välttämättä siitä joukosta? Katsotaan vaikka keskustan tilannetta viimeksi, Sipilä nousi takavasemmalta ohi suurimpien nimien. Kokoomus on hyvässä nousussa ja he voisivat buustata positiivista virettä nimellä, joka ei ole sidottu tähän hallitukseen julkisuudessa näkyvästi. Samalla tarvitaan toki näyttöjä ja uskottavuutta. Voisiko Harri Jaskari olla Kokoomuksen 'takavasen'?

Heikki Rönkkö 06.04.2014 14:33

Helsinkiläisenä Jan Vapaavuori on epäilemättä verkostoitunut "rautarouva" Ritva Viljasen kanssa. Silloin tietää olevansa vallankäytön kovassa ytimessä.

Viljanen osallistui joskus kymmenisen vuotta sitten Hanasaaren kulttuurikeskuksessa Partiolaisten seminaariin, ainoana suomenkielisenä mm. Christoffer Taxellin, Björn Wahlroosin ja kuningas Kaarle Kustaan (!) vierellä.

Ritva Viljasen nimi on viimeaikoina esiintynyt julkisuudessa Milttonin junaileman Guggenheimin yhteydessä.

Markus Taina 06.04.2014 15:51

Stubb on nähnyt läheltä, millaista on olla pääministeri six-packissa. Ei hän sitä itselleen halua, hän haluaa tehdä itsellään mielummin Europpalaista uraa, kun olla riitaisan joukon kompromissien etsijä. Kyllä hän saa tehtyä itselleen Eurooppalaisen uran, mutta se pitää aloittaa nyt. Jokainen vuosi Suomen pikkupoliitiikassa vie hänet kauemmas Eurooppalaisesta unelmasta. Joten Stubb ei tule olemaan ehdolla.

Virkkunen olisi oppositiopuoluiden riemuvoitto seuraavaan eduskuntavaaleihin. En usko, että kokoomuksesta löytyy sellaista itsetuhoisuutta laittaa Virkkusta puheenjohtaja-paikalle, vaikka hän olisikin muuten pätevin. Eli Virkkunen on ehdolla, mutta ei tule valituksi.

Orpo - niin, kuka Orpo. Hänestä ei tiedetä muuta kuin, että hän keitti kokoon perustuslainvastaisen Soten. Sipilä ja Soini raatelisivat palasiksi Orpon vaaliväittelyissä. Orpo menee samaan laariin, kuin Virkkunen. On ehdolla, mutta ei tule valituksi.

Jäljelle jää Vapaavuori, mutta Helsingin rajojen ulkopuolella Vapaavuori ei herätä innostusta. On liian oikealla ja liian helsinkiläinen. Uudenmaan kokoomuspiirikään ei kannata poliitikkoa, joka haluaa yhdistää pääkaupungin yhdeksi suurmetropoliksi. Vapaavuori on siis ehdolla, mutta tulee kakkoseksi.

Voittaja on Häkämies. Hän on ainoa, joka voi haastaa Sipilän pääministerikisassa. Hän on riittävän kokenut politiikasta, EU:sta ja osaa liike-elämän, mikä on Sipilän valttikortti. Ja hän olisi uusi naama oltuaan muutaman vuoden sivussa, mistä nyt on hyötyä, kun on katsonut Kataisen hallituksen sekavaa taivalta. Eikä ole Helsingistä. EK:n lähellä olevat rahakkaat partuunat mielellään antaisivat vaalikassaan runsaasti rahaa, joten puoluetoimistonkin vahvalle joukolle Häkämies olisi parasta, mitä voi toivoa. Hän saisi kokoomuksen kannattajat palaamaan takaisin ja söisi keskustan voiton, samalla kun Soini ja Rinne tappelisivat keskenään kolmossijasta.

Markus Bunders 06.04.2014 15:59

Jäähyväispuheessaan Katainen puhui puoluestaan perheenä ja korosti, että ei puolue. Tällainen vaikutelma onkin tullut. Hyvävelijärjestelmä. Ei demokratia. Nyt saadaan kärsiä pitkään lähes kaikki tämän hallituksen tekemättömyyksistä ja teoista. Vastuulliset vaihtavat maata ja elättäjää. Vaan kansa saa juuri, mitä ansaitsee demokratiassa.

Ari-Matti Nuutila 06.04.2014 16:03

Hei,

Iso kiitos, että olet takaisin bloggaamassa! Vaikka itse asun Ruotsissa, näitä ne tarvisemme, huumorintajuisia ja samalla realistisia ja asiantuntevia kommentaattoreita!

Ruotsissa tämä eurovaali tulee menemään kokooomuksen voittoon. Demarien vaihto ensin SahlinistA Juholtiin ja sitten Löfveniin Ruotsin SAK:sta ei ole auttanut yhtään. Ruotsin demarit ovat pelanneet tämän ihsn yhtä huonosti kuin Suomen puoluetoverit. Suomessa Antti Rinteen ehdokkuus on kuin kopio Ruotsista, taitavat seurata tositensa tekemisiä.

Noh, Suomen Kokoomus. Jan Vapaavuori, veikkaan minä.

Tatu Ahponen 06.04.2014 18:55

Mitä ihmettä Ari-Matti Nuutila sekoilee? En tiedä meneekö eurovaalit eri tavalla, mutta noin muuten Reinfeldtin ja kumppanien kannatus on laskenut Löfvenin puikkoihin astumisen jälkeen kuin lehmän häntä.

http://www.status.st/

Jussi Rautsi 06.04.2014 19:28

Unto Hämäläinen kertoo yllä Tuukka Sariolalle hallitusten olleen 80-luvulle asti lyhytikäisiä. Näin olikin. Hallitusmeininki oli vauhdikasta. Jatkuvuutta asioihin toivat presidentin valtaoikeudet. Kekkosen ajan Suomesta voidaan olla montaa mieltä. Ihan objektiivisilla mittareilla monet asiat luistivat vauhdikkaasti. Vasemmisto oli vasemmistoa ja oikeisto oikeistoa eikä mitään puuroja ja vellejä. Poliitikot pelkäsivät että lähtö tulee jos ei sopuun päästä tai asiat muuten luista. Isot yritykset eivät voi ainakaan valittaa mistään, sillä niiden perusta luotiin silloin. Kulttuurissa Suomella oli megatähtiä maailmansarjassa vähän joka alalla. Urheilussa myös. Kirjallisuudessa käsiteltiin isoja asioita. Kaupungeissa oli elämää. Mieltä osoitettiin kaikkia mahdollisia ja mahdottomia maita vastaan. Vauhdikasta ja hauskaa aikaa kerta kaikkiaan. Mitään harmaata suomettunutta kekkoslovakiaa ei ole ollut olemassakaan muualla kuin historioitsijoiden aivokopassa.

Reetta Eiranen 06.04.2014 20:12

Loistavaa, että perässähiihtäminen jatkuu! Tämän blogin ja sen kommenttien lukemisen pariin on mukava palata jälleen vaalien lähestyessä!

Kataisen eroilmoituksessa itseäni kiinnostaa aika paljon se, onko meillä toisetkin vaalit lähempänä kuin arvaammekaan. Nilkuttaako hallitus ensi kevääseen vai ovatko uudet eduskuntavaalit jo syksyllä? Ja voiko jo solmittuun sote-sopuun ja kehysriihipäätöksiin tulla mutkia matkaan Kataisen päätöksen myötä? Kommenttien perusteella kokoomus on (ehkä Vanhasen lähdön mallin mukaisesti?) tuumannut, että kaikki jatkuu business as usual -hengessä, eivätkö henkilövaihdokset vaikuta. Kuitenkin hallituksen tilanne keikkuu nyt varsin monelta suunnalta: vasemmistoliiton lähtö, Kataisen lähtö sekä Urpilaisen ja myös vihreiden mahdolliset lähdöt...

Kokoomuksen puheenjohtajapeliin voisi tosiaan Sari Sarkomaan nimi nousta mukaan, kuten jotkut kommentaattorit ovat spekuloineet. Hänestä oli aika mielenkiintoinen luku Eveliina Talvitien "Keitäs tyttö kahvia. Naisia politiikan portailla" -kirjassa. Sarkomaa kylläkin jätti opetusministerin pestinsä melko lyhyeen perhesyihin vedoten. Voiko tämä olla rasite tai voiko olla, että samat syyt edelleen vaikuttavat siihen, että pääministeriys ja pj:n paikka eivät kiinnosta? Naiselle puheenjohtajana voisi kyllä olla tilausta, kun siihenkin on herätty, että mikäli Rinne syrjäyttää Urpilaisen, voi olla, että lähiaikoina vaalikeskusteluissa ainoa nainen on Päivi Räsänen. Aika erikoinen tilanne verrattuna viime vuosiin!

Tero Lehto 06.04.2014 20:13

Onkohan Jyrki Katainen ensimmäinen poliitikko, joka aika selvästi on käyttänyt kansalta verotettuja miljardeja oman EU-virkansa ostamiseen?

Kiinnostavaa on myös, että Vasemmistoliiton lähtö hallituksesta on leimattu vastuun pakoiluksi, kun taas Kataisen päälle on tarjottu sankarin viittaa.

Ari-Matti Nuutila 06.04.2014 20:19

Tatu, demareiden ja vihreiden suosio on noussut ruotsalaisissa vaaligallupeissa, se on totta. Ja jotta ollaan avoimia, itse olen Moderaterna kunnanvaltuutettu Vellingessä, valiokuntia ym. Mutta silti sanon, että en sekoile, kun sanon, että demarit eivät osaa hoitaa omaa pesäänsä, ei Ruotsissa, ei Norjassa, eivät Tanskassa eikä Suomessa. Reinfeldt voittaa Eurooppaparlamentin vaalit 100-0, koska Ruotsi on nyt Hollannin ja Luembourgin kanssa Euroopan paras kansantalous. Suomi tulee Saksan kanssa perässä. Näin se nyt vain on. Euroopan veturit eli Ruotsi ja Hollanti vetävät.

Marita Salenius 06.04.2014 20:53

Jussi Rautsi kirjoitti oivallisesti ja näin itsekin asian näen. Samoin Reetta Eiranen hyvin viittaa Talvitien kirjaan naisista kahvipannun kahvassa.

Jos missä, niin täällä maaseudulla se naisen paikka tuppaa edelleenkin olemaan kyökin puolella. Sellaisenkin olen aikoinani kokenut, kun erään yhdistyksen sihteerinä päätin heittää pahvimukia pöytään, että tiskuulta säästytään, niin eräs emäntä närkästyneenä sanoi, että " meidän miehet juo vain porsliinista ja eihän tuollainen pahvihomma sovi".

Naisena on helppo kannattaa ja miettiä naista johtaville paikoille. Tuolla aiemmassa mielipiteessäni sanoinkin, että luotettavin Kokoomuksessa näyttää olevan Risikko,jonka nimen joku muukin mainitsi.

Mihin lie häipynyt tämä naisbuumi, joka Tarja Halosessa huipentui. Vai oliko se vain niin, että oikea henkilö sattui oikeaan paikkaan oikealla hetkellä. Jotenkin naiset ovat jääneet uudestaan taka-alalle ainakin politiikassa - ehkei nyt sentään kyökin puolelle, mutta takapuurtajiksi kuitenkin.

Juha Kaistinen 06.04.2014 21:46

Jyrki Katainen on toiminnallaan osoittanut olevansa eturivin poliitikkojamme. Pikkasen kyllä ihmettelen, että hän tekee ns. vanhaset.

Itselleni on ollut selvää, että hänen mittansa puolueen pj:nä ja halunsa vielä jatkaa pääministerinä on tullut täyteen.

Katainen nosti puolueensa kannatuksen valtiovarainministerinä. Tehtävä, jota nyt todistellaan Urpilaisen ja SDP:n kannatuksen romahtamisen syyksi.

Uskoa saa kuka haluaa.

Nykyisen hallituksen vetäminen on saavutus, joka hakee vertaistaan. Tärkeimpänä saavutuksena pidän kuitenkin Kataisen taitoa hillitä kokoomuksen haukkasiipeä. Eikä vain kokoomusnuoria, sitä samaa "kauniit ja rohkeat" asennetta kokoomuksessa on senioreissakin vaikka muille jakaa.

Ehdokkaita riittää ainakin heidän omasta mielestään, mutta juuri kenelläkään ei ole hääppöistä kansalaisjärjestön taustaa, johtajakokemuksesta puhumattakaan. Sen puute on aina arvoitus, joka selviää hyvin nopeasti. Siitä on kokemuksia kokoomuksessakin. Esimerkkeinä vaikka Pertti Salolainen ja Ville Itälä.

Liisa Järvi 06.04.2014 22:22

Mikä ero on Kataisella ja Himasella ? Nimi. FANTASTISTA !

Pääministeri, joka tilaa 700.000 eurolla sekavia höpinöitä Himaselta-Suomen Gandhi- kertoo kyseistä henkilöstä ihan kaiken ! Positiivista ajattelua kehiin Jyrki kyllä se siitä suttaantuu kysy vaikka Himaselta !

Mika Lako 06.04.2014 23:04

Valtiosihteeri O-P Heinonen ja Milttonin Jussi Kekkonen vetävät pitkää tikkua, pätkän vetänyt valitaan.

Toisen vahvuutena on perikeskustalainen sukunimi, toisen tieto, ettei järki ja hiukset viihdy samassa päässä.

Jouni Pulli 07.04.2014 11:06

Kataisen todennäköinen seuraaja on Petteri Orpo tai kokoomuslainen nainen. Naispuolista pääkandidaattia on vielä hankala nimetä, sillä kokoomuksessa on useita tehtävään sopivia ehdokkaita ja sillä esim. Henna Virkkunen on jo ilmoittanut pyrkivänsä EU-parlamenttiin. Ei liene kovin suositeltavaa uskottavuuden kannalta ilmoittaa pyrkivänsä lähes samanaikaisesti kahteen toisensa poissulkevaan tehtävään.

Kokoomuksen muista "huippunimistä" mainittakoon vielä Alexander Stubb ja Jan Vapaavuori. Alexander Stubb on ilmoittanut pyrkivänsä mepiksi ja Stubbin osaamisen ydinalue on ilman muuta Eurooppa- ja ulko- sekä ulkomaankauppapolitiikassa. Sekä Suomen että kokoomuksen edun kannalta olisi arvokasta, jos Alexander Stubb pääsisi vaikuttamaan Brysselissä. Jan Vapaavuori on erinomainen elinkeinoministeri, mutta en löydä yhtään järkevää syytä sille, miksi hänestä pitäisi tulla pääministeri varsinkin kun sellaisesta pääministeriydestä voisi tulla kovin lyhytaikaista.

Heikki Rönkkö 07.04.2014 12:45

"Stadin Mafian" yliote Savon Mafiasta näyttää nyt joka tapauksessa vahvistuvan.

Oheisessa Savon Sanomien uutisoimassa Savon Mafian tilaisuudessa olivat mukana Alexander Stubb ja Timo Soini sekä monet muut premium-tason mediavaikuttajat. Toisella kerralla uutisoitiin läsnäolleiksi sekä presidenttiehdokas Paavo Lipponen että pääministeri Jyrki Katainen.

http://www.savonsanomat.fi/savo/timo-soini-siunaa-savon-mafian-evaat/1104679

Tuomo Kokko 07.04.2014 12:59

Kataisen seuraajan nimi? Vaikea kysymys, johon aikanaan saatava vastaus tulee tuntumaan täysin luonnolliselta. Oikealla vakioveikkausrivillä on muuten sama ominaisuuus: "juuri noinhan sen saattoi odottaa menevän".

Ministerikokemusta vailla olevat poliitikot ovat poissa laskuista. Se, että Petteri Orpo on pääministerin (Dimitri Medvedev) näköinen mies, ei siis riitä.

Viime aikoina jälleen kerran virinnyt keskustelu naiseudesta politiikassa saattaa merkitä jotain. Kuten elokuvasta "Presidentintekijät" kävi ilmi, on Kokoomuksen esikunnan taktisella osastolla tavattoman teräväpäisiä naisia. Taru Tujusen oma cv ei ole tarpeeksi painava hallituspuolueen puheenjohtajuuteen, mutta hänen näkemyksensä asiasta vaikuttaa varmasti. Jos Tujunen vaistoaa nais-kortin olevan valttia, on Henna Virkkunen vahvoilla, ehkä jopa luotsattavissa läpi koko valintaprosessin.

Jan Vapaavuoren (tässäkin kommenttiketjussa mainitut) nuoruudenrötökset saattavat muodostaa ratkaisevan handicapin. Vapaavuori ei käsittääkseni yleisessä kansansuosiossakaan pääse Alexander Stubbin tasolle. Stubb on kahminut eri vaaleissa huomattavia äänipotteja, joten hänessä on siten poliittisen hurmurin ainesta. Vahva kandidaatti Kataisen seuraajaksi!

Saako Jyri Häkämies nukuttua yönsä rauhallisesti, kun erittäin merkittävä, Kokoomukselle läänitetty vakanssi on avoimena? EK:n nokkamiehen paikalta tulee harvoin mahdollisuuksia siirtyä ylöspäin, mutta puoluejohtaja-pääministerin kaksoistehtävä tarjoaisi sellaisen. Häkämiehen meriitit riittäisivät, neutraalisti tarkasteltuina ehkä paremmin kuin kenelläkään muulla.

Jussi Rautsi 07.04.2014 18:17

Minulle jäi kolmenkymmenen vuoden ministeriöpestin jälkeen käteen verkostoa. Niinpä kysyin Itämeri-kollegoiltani mitä he ajattelevat Suomen pääministeritilanteesta. Puolalainen sanoi että outo temppu lähteä jos ei ole edes naisskandaalia tai vastaavaa. Jos lähtee oman maan töistä niin voi lähteä EU-töistäkin kesken kaiken. Ruotsalainen ei sanonut mitään koska he ovat jo varmistaneet asiansa EU:ssa ja muuallakin. Ruotsi on nyt EU:n kovin brändi, selviävät aina voiton puolelle. Ainoa poliitikko joka Suomesta tiedetään on min. Stubb joka teki meppinä Itämeri-aloitteen. Itämeriporukkaan kuuluu myös pietarilainen tutkimuslaitoksen johtaja(tar) joka on Suomessa kuin kala vedessä. Samoin kaikkialla muuallakin. Hänen mielestään pakotteet ovat parasta mitä pres. Putin on saanut aikaiseksi maan modernisaation hyväksi. Nyt on pakko kehittää omat tietosysteemit ja muut suurvallan infrat. Venäjä tulee pakotteista ulos uudistuneena maana. Nato ei ole Venäjälle ongelma vaan realiteetti: EU:n sotilaallinen puoli on Nato. Kaikki olivat innostuneita että jokin on nyt lähtenyt liikkeelle. Entä siten Suomen uusi pääministeri? Voin puhua vain niistä asioista joita tunnen. Jan Vapaavuori oli ministerini YM:ssä. Streitti sälli, niin kuin Tuomari Nurmio sanoisi. Varmaan Kataisen seuraaja, tavalla tai toisella. Mutta kestoveikkauksen pistän Henna Virkkuselle kuten yllä Kari Lehtinen. Tilanne on vähän niin kuin yliopiston pääsykokeissa. Pitää osata perusasiat mutta pitää olla jotain ekstraakin. Henna Virkkusessa on. Kunhan ei huku meppipuuroon. Siihen ei ole nyt aikaa. Mieluummin ranskan kurssille ja taloutta opiskelemaan. Toivottavasti Kataisen duuninhakureissu onnistuu. Britit ottavat asemia ehtona EU:ssa pysymiselle, Venäjän rajamaat saavat tärkeitä asemia korvauksena pakoterumban paineille jne. Tilaa ei paljon jää.

Ursula Lehtivuori 07.04.2014 19:02

Jan Vapaavuori on jo pidempään käyttäytynyt pääministerimäisesti eli antanut lausuntoja oman toimialansa ulkopuolelta, joten eiköhän siinä ole uusi puheenjohtaja ja pääministerikin.

Muuten olen sitä mieltä, että Jyrki Kataisen ilmoitus uusien kansainvälisten haasteiden kaipuusta hämmentää kansalaista, koska hän ei ole selvinnyt kotimaisistakaan, vaan jättää hommat kesken kuin leikkiinsä kyllästynyt lapsukainen.

Unto Hämäläinen 07.04.2014 19:13

Kiitos Ursula kommentistasi. Se on sadas kommentti blogin avautumisen jälkeen. Olemme siis päässeet mainiosti alkuun. Seuraavan postauksen kirjoitan loppuviikosta, ehkä perjantaina, jos ei mitään aivan valtavan yllttävää tapahdu tällä viikolla. Keskustelua kokoomuksesta ja myös maahanmuuttopolitiikasta sopii jatkaa viikolla. Kun kommentaattorit ja lukijat ovat mukana Facebookissa ja twitterissä, tietoa Perässähiihtäjän heräämisestä henkiin saa levittää. Terveisin uh

Reetta Eiranen 08.04.2014 9:15

Pitääpä kommentoida vielä uudelleen. Europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen on Ylen uutisen (http://yle.fi/uutiset/onko_joku_heista_tuleva_paaministeri/7177773) mukaan sanonut harkitsevansa ehdokkuutta. Blogipostauksessaan hän pohtii pj-vaalia linjavaalina ja toivoo mm., että kokoomus ei siirry "radikaaliin talousoikeistolaisuuteen". Erityisesti naishaastajia on pohdittu ennakkosuosikeille. Olisikohan Pietikäinen mahdollinen nimi? Lieneekö kokoomuksen sisällä kannatusta?

Vesa Kaitera 08.04.2014 11:09

Mielestäni Jyrki Katainen on ollut yksi Kokoomuksen parhaita puheenjohtajia, jollei paras. Hänen johdollaan Kokoomus voitti käytännössä kaikki vaalit. Hänen saldonsa pääministerinä ei ole samaa tasoa, mutteivät olosuhteetkaan olleet hänen puolellaan. Jo hallituspohja oli huomattavan paljon erilainen kuin mitä hän olisi toivonut. Kansainvälinen taloustaantuma on kestänyt paljon pitempään kuin käytännössä kukaan oli osannut arvioida. Niinkin viennistä riippuvalle maalle kuin Suomi tämän on ollut kuoleman suudelma.

Kokoomuksen puheenjohtajakilpaan on ehdoteltu useita nimiä, joista mielestäni Jan Vapaavuori ja Petteri Orpo ovat suhteessa vahvimmilla. Markus Bunders kirjoitti Vapaavuoren vanhoista rikkeistä, mutta niistä on jo niin kauan, etteivät ne sanottavasti haittaa hänen kampanjaansa. Enemmän Vapaavuorelle on hallaa hänen oikeistolaisesta maineestaan, hänhän tuli aikoinaan eduskuntaan selkeänä oikeistomiehenä, mutta on sittemmin siirtynyt selvästi lähemmäs puolueen keskustaa. Vapaavuori mielletään myös kovin helsinkiläiseksi, mikä haittaa tuen saamista maakunnista. Kuitenkin Vapaavuori on hoitanut ministerintehtävänsä hyvin, ja on osoittanut olevansa tarpeen vaatiessa tiukka johtaja. Häntä voidaan pitää puheenjohtajakilvan ennakkosuosikkina.

Petteri Orpo on miellyttävä ja yhteistyökykyinen poliitikko, joka nauttii Kokoomuksen eduskuntaryhmässä jakamatonta suosiota. Hänen ongelminaan ovat puuttuva ministerikokemus sekä tietynasteinen pehmeys. Hän edustaa kuitenkin Kokoomuksen suurinta sisäistä fraktiota eli sosiaaliliberaaleja, kun taas Vapaavuori on liikemiessiiven edustaja. Kokoomuksen oikeistolaistumista pelkäävät saattavat siksi ryhmittyä Orpon taakse.

Alexander Stubb on erittäin edustuskelpoinen ja kielitaitoinen mies, jolta kuitenkin puuttuu Kokoomuksen kentän syvällinen tuntemus. Siihen se Stubbin mahdollinen ehdokkuus lopulta kaatuu.

Henna Virkkunen on suhteessa vahvin naisehdokas, joka ajoi kuntauudistuksessa Kokoomuksen virallista linjaa pakkoliitoksineen eteenpäin puskutraktorin tavoin. Pienten kuntien kokoomuslaisten mielissä hänen maineensa on tästä syystä tahriutunut.

Pia-Nooran Kaupin mahdollinen ehdokkuus kaatuu liikaan oikeistolaisuuteen.

Jyrki Kataisen luopuminen pääministeriydestä vahvistaa mielestäni selvästi Jutta Urpilaisen asemaa SDP:n puheenjohtajakilvassa.

Unto Hämäläinen 12.04.2014 6:55

Viikolla käymämme "Kuka nousee kokoomuksen puheenjohtajaksi?"-keskustelun jatkoksi seuraava tieto: Ilta-Sanomat julkaisi tänään lauantaina 12.4. Taloustutkimuksella teettämänsä mielipidemittauksen. Sen mukaan 37 prosenttia kaikista äänestäjistä ja 57 prosenttia kokoomuksen äänestäjistä pitää parhaana puheenjohtajaehdokkaana Alexander Stubbia. Kaksikymmnetä prosenttia kaikista äänestäjistä ja 27 prosenttia kokoomuksen äänestäjistä pitää parhaana Jan Vapaavuorta. Paula Risikko, Henna Virkkunen ja Petteri Orpo saavat kukin 2-7 prosentin kannatuksen. Tutkimus on tehty tällä Kataisen luopumisilmoituksen jälkeen ja siihen vastasi lähes tuhat suomalaista. Hyvä kysymys on tietenkin se, voiko Stubb luopua näiden lukujen jälkeen? Tätä miettii lauantaiaamuna Perässähiihtäjä ja haastaa kommentaattoreita vielä jatkamaan keskustelua tästäkin aiheesta. Mutta vain omalla nimellä, ei nimimerkillä.

Pirkkoi Luhtanen 12.04.2014 11:56

Vaikka Stubb selkeästi vetoaakin edustavuudessaan kansaan, näkisin hänet kyllä jollakin tavalla pääministerin roolissa, mutta kokoomuksen puheenjohtajan rooli onkin hänelle paljon vaikeampi rooli. Stubb ei liiemmälti tunne kokoomuksen kenttää eikä ole sanan varsinaisessa tarkoituksessa puheenjohtajatyyppi. Siihen työhän sisältyy paljon raakaa puolue- ja kenttätyötä, jota arvelen Stubbin vierastavan. Vapaavuori olisi mielestäni tähän soveltuvampi kuin myös Tujunen. Mutta onko Tujuselle laajempaa kannatusta kun on niin profiloitunut puoluesihteeriksi? Vapaavuorella on mielestäni sellaista johtajuutta ja osin kovuuttakin, mitä tehtävä vaatii.

Riitta Skoglund 12.04.2014 12:03

Kyllä Stubb voi vielä luopua näiden lukujen jälkeen, voihan Niinistökin aikoinaan - ja korkoa vaan kasvoi.

En usko että Stubbilla on puheenjohtajan tehtävään mitään intohimoa. Intohimo ei tule käskemällä eikä järkeilemällä. Saattaa Stubb silti järkeillä pidemmällä tähtäimellä, mitä puheenjohtajuus toisi hänen varsinaisille intohimoilleen ja tavoitteilleen.

Jos suurin ennakkosuosikki jää pois, alkaa uusi asemointi, jossa harkitsevat naiset kuten Risikko saattaa ryhtyä tosissaan. Enemmänkin huomaan nyt miettiväni, mitä mahtaa liikkua Taru Tujusen mielessä, mihin suuntaan kokoomuskoneistoa kallistellaan.

Unto Hämäläinen 21.04.2014 17:44

Hyvää toisen pääsiäispäivän iltaa. Huomasin, että Jan Vapaavuori on nyt ilmoittautunut kokoomuksen puheenjohtajaehdokkaaksi. Pari viikkoa jatkunut arvuuttelu on sitten päättynyt, ja nyt kilpailu on alkanut - tietenkin sillä edelytyksellä, että muitakin ehdokkaita ilmaantuu.

Vapaavuori ilmoittautuu ehdolle nettisivullaan www.vapaavuori.net

Jos tästä halutaan jatkaa keskustelua Perässähiihtäjän palstoilla, se sopii hyvin.

Uh

Vesa Kaitera 22.04.2014 11:45

Vaikka Alexander Stubbilla onkin Kokoomuksen äänestäjien keskuudessa hyvin vahva kannatus, niin lopullisen valinnan kumminkin tekevät puoluekokousedustajat, jotka tuntevat puheejohtajehdokkaat melkoisesti paremmin kuin Kokoomuksen riviäänestäjät. Stubbista tulisi varmaan aivan kelpoisa pääministeri, mutta Kokoomuksen puheenjohtajuus ei oikein sijoitu hänen varsinaiselle mukavuusalueelleen. Siihen tehtävänä kuuluisi mittavaa kentän kiertämistä ja paikallisten ongelmien kuulostelua. Alex olisi varmaan mieluummin EU-komissaari kuin Kokoomuksen puheenjohtaja, mutta jos tuo komissaarin pesti uhkaa valua käsistä Kataisen vuoksi, niin Stubbin kandideeraus puheenjohtajakilpaan on mahdollinen. Itse kuitenkin uskon, että Kataiselle on luvattu jokin korkea EU-virka ja näin Stubbin komissaarin pesti olisi sittenkin turvattu.

Jan Vapaavuori on vahva ehdokas, jolla on näyttöä jämäkästä johtamisesta. Mielestäni on aivan ilmeistä, että hän on mukana ratkaisevalla toisella kierroksella. Tällä hetkellä arvioin, ett ainoa ehdokas, joka Vapaavuoren saattaisi toisella kierroksella voittaa, olisi Petteri Orpo. Puuttuva ministerikokemus on tosin hänellä haittana samoin kuin ehkä liika sopuisuus, joka voidaan tulkita pehmeydeksi. Mutta hän edustaa kumminkin hyvin pitkälle samaa poliittista linjaa kuin Katainenkin, ja siksi hänen taakseen saattavat ryhmittyä ne, jotka vuoden 2004 Seinäjoen puoluekokouksessa valitsivat Kataisen. Useinhan Kokoomuksesa puheenjohtajn vaihtuesa seuraaja on ollut melko erilainen poliitikkotyyppi kuin väistyvä puheenjohtaja, mutta nyt tilanne saattaa olla muuttunut. Kokoomus ei nimittäin ole missään varsinaisessa kriisissä, joka edellyttisi sekä kasvojen että linjan vaihdosta. Vapaavuori saattaa jonkinverrn kärsiä oikeistolaisesta maineestaan ja helsinkiläisyydestään, joka ei Kokoomuksessa useinkaan ole ollut etu.

Vähintään yksi ehdokkaista on nainen, ja Paula Risikko sattaa olla suhteesa vahvin ehdokas nyt, kun Henna Virkkkunen kärsii vielä kuntauudistuksessa ottamastaan jämäkästä roolista. Jos naiset ryhmittyvät Risikon taakse, ja jos Rinne voittaa Urpilaisen SDP:n puheenjohtajavaalissa, niin Risikko saattaa nousta toiselle kierrokselle. Jos hän siinä voittaisi Vapaavuoren, niin se olisi kyllä yllätys, mutta suurempiakin yllätyksiä on menneinä aikoina nähty.

Jouni Pulli 22.04.2014 16:19

Kiitos Vesa Kaitera erinomaisesta pohdinnasta. Se sisälsi toki monta jossia, mutta täysin perustelluin syin.

On etumme mukaista, että olemme itsenäinen maa ja silti minua hieman ihmetyttää, että kovin vähän kokoomuksen puheenjohtajan valintaa pohdittaessa on nostettu esiin rajojemme ulkopuolisia asioita. Arvioin pohdinnan rajallisuutta globaalin keskinäisen riippuvuuden perspektiivistä. Totta kai, on etuoikeutemme päästä, siis kukin siihen oikeutettu, valitsemaan oman puolueensa puheenjohtaja, mutta kuitenkin toivoisin, että myös kansainvälinen näkökulma huomioitaisiin, edes vähän näissäkin pohdinnoissa.

On nimittäin vaikea uskoa, että kokoomus valitsisi itselleen puheenjohtajansa riippumatta siitä, miten hyvin ko. puheenjohtaja pystyy yhteistyöhön muiden kanssa - myös rajojen yli.

Marita Salenius 22.04.2014 18:16

Vapaavuorta sanotaan liian oikeistolaiseksi. Mistähän kohdasta nykyään lasketaan se lähtö, jotta meneekö oikealle vai vasemmalle. Ei ole enää suuria linjoja, joilla määritellään puolueen "kätisyys".

Mitenkäs se Kari Suomalaisen eräs piirros kauan sitten menikään: että Taisto Sinisalo lähti niin vasemmalle, että Georg C. Ehrnrootin selkä tuli vastaan (vai oliko toisin päin). Voisiko näin käydä Vapaavuorelle viedessään puoluettaan oikeammalle? Mutta kenen selkä siellä sitten vastaan tulisi? Arhinmäenkö - mutta nehän oli jo samassa hallituksessa. Joten kenenkään siis ei tarvitse liikkua mihinkään suuntaan ja selkiä kyllä riittää ihan ruuhkaksi asti.

Sitten se helsinkiläisyys, joka on myös koettu rasitteeksi. Kysynpä vain, että moniko nimekäs poliitikko ei ole vähintään Uudeltamaalta tai sinne kirjojaan muuttanut - Katainenkin. "Kaupunkilainen on kaupunkilainen vaikka vedessä keittäis ja olis mistä kaupungista tahansa", täällä tuumataan. Ihan sama kuka mies Kokoomusta johtaa, sillä vahinkohan on jo tapahtunut. Mutta josko ne kuitenkin vaikka valitsisivat naisen - Paula Risikko ja piirun verran inhimillisyyttä, ehkä.

Miika Kurtakko 23.04.2014 11:03

Kiitokset minunkin puolestani Vesa Kaiteralle kokoomuksen kentän tuntojen avaamisesta.

Kokoomuksen ulkopuolelta taas tilanne näyttää juuri nyt vahvasti siltä, että Jan Vapaavuorelle ei löydy pysäyttäjää puheenjohtajakilvassa. Kun Petteri Orpo ilmoitti kieltäytymisestään, jää jäljelle oikeastaan vain yksi haastaja eli Paula Risikko. Puolueelle olisi eduksi naiskandidaatti, ja ehdokkuus nostaisi myös Risikon omaa profiilia kokoomuksen sisällä. Nyt kun sote-ratkaisu on saatu, voi Risikonkin aikaisemmat epäonnistumiset aiheen piirissä unohtaa sujuvasti. Tai ainakin yrittää.

Risikkoa tarvitaan myös ns. maakuntien ehdokkaaksi vastapainona Vapaavuoren helsinkiläisyydelle. Isot etelän piirit tullevat kuitenkin olemaan Vapaavuoren tukena, mikä ratkaisee kisan hänen edukseen.

Olisin yllättynyt sekä Alexander Stubbin että Henna Virkkusen ehdokkuudesta. Poukkoilu ministeriaitiosta EU-vaalikentille ja sieltä mahdollisesti takaisin veisi uskottavuutta äänestäjien silmissä. Lisäksi Stubbia painaa vähäinen sisäpolitiikan kiinnostus ja tuntemus, Virkkusta taas kuntauudistussotku ja kaksi ministerinsalkkua.

Vapaavuoren väitetty "oikeistolaisuus" joutuu erikoiseen valoon, kun perehtyy hallituskumppani SDP:n väen kantoihin tuoreessa Demokraatin artikkelissa: Vapaavuori lienee jopa demariväen toive-ehdokas puheenjohtajaksi.

http://www.demari.fi/politiikka/uutiset/20703-vapaavuori-kelpaisi-demareille-ei-yhtaan-mielistelija

Asia lienee pihvi ellei aivan jotain ihmeellistä tapahdu.

Vesa Kaitera 23.04.2014 11:14

Petteri Orpo ilmoitti tänään kieltäytyvänsä Kokoomuksen puhenjohtajaehdokkuudesta perhesyihin vedoten. Tämä merkitsee käytännössä sinettiä Jan Vapaavuoren puheenjohtajudelle, vaikka Stubb, Virkkunen ja Risikko asettuisivatkin ehkä ehdokkaiksi. Jos Kokoomuksen puoluekokous valitsisi pelkästään tulevan pääministein eikä puolueelle puheenjohtajaa, niin tällöin Stubb olisi hyvinkin vahva ehdokas. Mutta puheenjohtajakilpaa hän ei voita, enkä usko, että Stubb lähtee edes ehdokkaaksi. Sen sijaan uskon joko Risikon tai Virkkusen kandideeraavan, ei tosin välttämättä siinä mielessä, että voittaisi. Jos Virkkunen olisi Vapaavuoren ainoa haastaja, niin sillä olisi imua Hennan EU-vaalitaistoon ja tulisi kosolti ilmaista media-aikaa. Risikolle taas puheenjohtajaehdokkuus olisi tietynasteista profiilinnostoa. Kokoomuksen kannalta olisi hyvä, että ehdolle asettuisi joku muukin kuin Vapaavuori, vaikka lopputulos onkin käytännössä selvä. Aito puheenjohtajakilpa toisi puolueelle ilmaista TV-aikaa ja kosolti lehtijuttuja.

Jan Vapaavuoresta tullee siis Kokoomuksen uusi puheenjohtaja, ja ideologisesti se merkitsee askelta oikealle. Vapaavuori on liikemiessiiven edustaja eikä sosiaaliliberaali kuten Katainen. Kuitenkin jo Sauli Niinistö ministeriaikoinaan nosti Vapaavuoren avustajakseen, ja kun SoTe-soppa uhkasi kiehua yli, niin Katainen antoi Vapaavuorelle valtuudet hoitaa asia. Niin että ainakin Niinistö ja Katainen ovat luottaneet Vapaavuoreen, joten uskon Kokoomuksen puoluekokouksenkin sen tekevän. Vaikka Vapaavuorta voidaan pitää perusoikeistolaisena, niin häntä tulee lähinnä kuvata termillä pragmaattinen. Hän tietää, ettei Kokoomuksen knettäväki ole kovin oikeistolaista ja että Kokoomuksen kannattajakunta on sitä vielä pari pykälää vähemmän. Siksi en usko, että Vapaavuori pyrkisi ehdoin tahdoin oikeistolaistuttamaan Kokoomuksen politiikkaa. Hän on varsin selkein sanoin ilmoittanut pyrkivänsä pitämään Kokoomuksen päälinjan jokseenkin ennallaan. Tähän on aika yksinkertainen selitys: sillä linjalla Kokoomus on saavuttanut oikeinkin hyviä tuloksia liki kaikissa viime vuosien vaaleissa. Miksi siis vaihtaa kansan kelpuuttamaa politiikkaa johonkin muuhun?

Nyt kun Vapaavuoren valinta on vain sinettiä vaille, niin SDP:n puheenjohtajatilanne on aiempaa kiinnostavampi. Jo Urpilainen voittaa, niin Vapaavuoren hallitus saataneen melko helposti kokoon. Jos Rinne voittaa, niin Urpilaista vasemmistolaisempi Rinne voi ottaa tätä selvästi ideologisemman otteen, ja Vapaavuoren hallitus voi kompastua jo alkumetreillä, mikä tietäisi uusia vaaleja ensi syksyksi. Rinteen valita ei välttämättä merkitse tätä, mutta käsitykseni mukaan Vapaavuoren joustavuus SDP:n vasemmistosiiven suuntaan on nimenomaan talousasioissa on oleellisesti pienempi kuin Kataisella on ollut. Siksi laihan sovun asemasta saattaa tulla iso riita. Tosin suhteessa vaikeimmat päätöset on pitkälle jo tehty. Mutta tässä vaiheessa uskon Urpilaisen lopulta kampeavan itselleen jatkokauden, mikä tietää seuraavien eduskuntavaalien pitämistä aivan normaalisti vuoden päästä.

Vesa Kaitera 24.04.2014 10:31

Juuri nyt alkaa näyttää todennäköiseltä, että Alexander Stubb asettuu sittenkin Kokoomuksen puheenjohtajaehdokkaaksi. Petteri Orpon kieltäytymisen jälkeen Vapaavuoren vasemalla puolella on mukavasti tilaa ja sinne Stubb solahtaa aivan luonnostaan. Koska Alex on myös EU-vaaliehdokkaana, niin hän saa saa puheenjohtajaehdokkuudestaan vielä lisää julkisuutta, jonka hän voi EU-vaaleissa hyödyntää, ja saada todella mahtavan äänipotin. Sitä hänen tukijansa voivat sitten Lahden puolukokouksessa käyttää osoituksena siitä, kuinka vankka kansansuosio Stubbilla on. Lopputuloksena lienee se, että Stubb saa myös puoluekokouksen pj-vaalissa hyvän äänisaaliin, mutta voittoon on silti pitkä matka. Kyllä Vapaavuoren valinta on erittäin todennäköinen.

Luulen, että Kokoomuksen vaikuttajien ydinjoukko on suostuttelemassa sekä Stubbia että paria muutakin henkilöä asettumaan ehdokkaaksi, koska jos Vapaavuori jää ainoaksi ehdokkaaksi, niin Kokoomuksen kannalta se on huono asia. Eikö puolueen puheenjohtajuus ja sen mukana tuleva pääministeriys kiinnosta Kokoomuksen raskassarjalaisia? Onko tuo puolue todella niin surkeassa jamassa? Tämmöisiä kysmyksiä voisi tulla monen mieleen. Hyvin yhtenäiseltä näyttävä Kokoomus ei olisi kovin mediaseksikäs puolue. Kunnon puheenjohtajakamppailu, jos se pysyy asiallisena, ja Kokoomuksesa se yleensä pysyy, virkistää järjestökenttää. Se tuo myös myönteistä julkisuutta, joka on arvokas asia.

Pirkko Luhtanen 25.04.2014 21:12

Olen jo jonkin aikaa pohtinut Stubbin sopivuutta puheenjohtajaksi kokoomukseen, en niinkään pääministeriksi. Nyt luin haastattelun Nykypäivästä, jossa oli sen kaltaisia asioita Stubbin lausumana, että olisiko hän sisäistänyt puheenjohtajuuden vaatimukset. Kääntelen tässä takkiani hieman Stubbin suuntaan. Pääministeriys on edelleenkin hänelle helpompi tehtävä kuin kokoomuksen puheenjohtajuus. Ja vielä on laitettava puntariin sekin tosi tärkeä asia, miten ihmeessä käy pääministeriltä huippu-urheiluharrastus? No eihän se käy niin laajassa mittakaavassa, sitäkin Stubb nyt pohtii. Toki aina lenkin silloin tällöin voi vetää, mutta... 24/7 on ihan eri asia.

Unto Hämäläinen 28.04.2014 11:22

Äsken tuli toimitukseen tämmöinen kutsu. Mitäpä veikkaatte infon uutiseksi?

Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Alexander Stubb pitää tiedotustilaisuuden huomenna tiistaina 29.4. klo 9.30 Tapiolan kulttuurikeskuksen yleisölämpiössä, Kulttuuriaukio 2, 02100 Espoo.

Tervetuloa!

Miika Kurtakko 29.04.2014 9:52

Vesa Kaiteran veikkaus osui hyvin toteen: Stubb lähti kuin lähtikin ehdokkaaksi. Kun eurovaalikampanja ja/tai -parlamentin jäsenyys ei tunnu haittaavaan pj-kampanjaa, voimme varmaan odottaa myös Henna Virkkusen ilmoittautumista kisaan.

Stubbin ilmoituksen mielenkiintoisin osa oli, että hän ei pidä puheenjohtajan valintaa "linjavaalina". Toiveissa olisi siis puhdas henkilövaali. Tämä olisi varmasti Stubbin etujen mukaista, sillä häntä voisi luonnehtia "kokoomuksen Ahtisaareksi", mieheksi jolla on kansainvälisen politiikan kiemurat hyvin hanskassa, mutta sisäpoliittisten kysymysten kanssa onkin sitten heikompaa.

Seuraavaksi onkin mielenkiintoista nähdä, miten kokoomuksen "kummisedät", jotka käytännössä päättivät Kataisen valinnan aikoinaan, suhtautuvat ehdokkaisiin. Kuka saa siunauksen ja kuka ei. Voi myös olla, että aito demokratia saa tällä kertaa jalansijan. Muistin virkistykseksi MTV:n politiikan toimituksen päällikön Timo Haapalan kolumni aiheesta:

http://www.mtv.fi/uutiset/mielipiteet/kolumnit/artikkeli/muistoja-seinajoelta-2004---kummisedat-auttoivat-kataisen-kokoomusjohtajaksi/3152140

Vesa Kaitera 29.04.2014 9:54

Alex Stubb päätti sitten tuokion kursailtuaan lähteä Kokoomuksen puheenjohtajakisaan, ja teki siinä kyllä sekä omalta kannaltaan että Kokoomuksenkin kannalta viisaasti. En ihan tällä syömisellä usko, että hän pystyisi voittamaan Vapaavuoren, mutta näissä massiivisissa puoluekokouksissa voi tilanne vinksahtaa katolleen aika nopeastikin. Nyt kun on selvää, että tulee aivan aito puheenjohtajakilpa eikä vain taputuksilla hoidetttu homma, niin muitakin ehdokkaita lienee luvassa. Kuitenkin Stub on ainoa, joka voi kaiken onnistuessa hänen kannaltaa nappiin uhata Vapaavuoren valintaa. Tässä skenaariossa hänen on pakko päästä läpi EU-parlamenttiin (se ei liene kovin vaikeaa), ja saada todella hyvä äänimäärä. Sillä hänen tukijansa voivat sitten briljeerata puoluekokouksessa. In hoc signo vinces.

Vapaavuoren nuoruuden hairahdukset tuskin vaikuttavat puheenjohtajavaalin tulokseen. Stubbin äidinkieli ei sekään ole este kenties kuitenkin jonkinlainen hidaste hänen pj-pyrkimyksilleen. Tosin Stubb on legendaarisen hyvä kielissä. Satuin jokunen vuosi sitten näkemään TV:ssä, kun hän sujuvasti antoi peräkkäin haastatteluja niin saksaksi, englanniksi kuin ranskaksikin. EU:ssa tuo kielitaito on iso bonus, mutta Kokoomuksen puheenjohtajalle riittävää vähäisempikin kielitaito, mistä Katainen on hyvänä esimerkkinä.

Odottelen seuraavaksi Paula Risikon ilmoittautumista pj-kisaan. Henna Virkkusen kenttäväki on lähes in corpore toivonut, ettei Henna kandideeraisi, joten hän jättäytynee pois puheenjohtajakisasta.

Vesa Kaitera 02.05.2014 22:59

Paula Risikko ilmoittautui pj-kisaan kuten hiljakseltaan odottelin. Oli selvää, että tuohon kisaan tarvittiin naisehdokaskin, ja Risikko täyttää sen paikan hyvin. Hän saanee melkoisesti solidaarisuusääniä naisedustajilta ja hänen takanaan on myös jäsemäärältään Kokoomuksen suurin piiri eli Pohjanmaa. Tässä vaiheessa uskoisin hänen saavan noin 20% äänistä puheenjohtajavaalin ensimmäisellä kierroksella. Sen johdosta tuo vaali saattaa mennä toiselle kierrokselle, missä Vapaavuori voittanee melko helposti Stubbin. Jos Risikko kierrosten välissä asettuisi vahvasti tukemaan Stubbia, niin silloin toisen kierroksen äänestyksestä voisi tulla suhteellisen tasainen, mutten usko Risikon tekevän niin.

Vesa Kaitera 08.05.2014 22:05

Paula Risikko on viime päivinä saanut Kokoomuksen kentältä paljon tukea, suorastaan yllättävänkin paljon. Tässä on yhtenä tekijänä sekin, ettei Kokoomuksella ole koskaan ollut naispuheenjohtajaa ja monet miehetkin ovat sitä mieltä, että nyt olisi jo korkea aika murtaa tuo traditio. Toiselle kierrokselle puheenjohtajavaalissa siis mennään, ja nyt on täysin mahdollista, että tuo lopullinen voittaja löytyisi parista Vapaavuori - Risikko. Vapaavuoren voitto on edelleen todennäköinen, mutta Risikolla on aivan aitoja mahdollisuuksia. Jos Antti Rinteestä tulee huomenna SDP:n uusi puheenjohtaja, niin Risikon mahdollisuudet Kokoomuksen puheenjohtajakilvassa kasvavat mielestäni entisestään. Tuo tämänpäiväinen telakkauutinen tosin saattaa olla se pelastusrengas, joka kääntää puheenjohtajavaalin niukasti Urpilaisen eduksi.

Luetuimmat
 1. 1

  Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

 2. 2

  21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

 3. 3

  Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

 4. 4

  Voiko terroritekoja estää ennalta? HS selvitti, mitä Suomessa olisi tehtävissä uusien iskujen estämiseksi

 5. 5

  Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

 6. 6

  Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

 7. 7

  Turun puukkoiskun jälkeen meiltä kysytään reiluutta ja valppautta

 8. 8

  Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

 9. 9

  Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

 10. 10

  Yllätys autoalalta: vielä joku kehittää polttomoottoriakin

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

 2. 2

  Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

 3. 3

  Turun puukotuksissa apuun rientänyt Hassan Zubier saapui pyörä­tuolissa muisto­hetkeen – ”Tein sen, minkä oletan jokaisen tekevän samassa tilanteessa”

 4. 4

  Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

 5. 5

  21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

 6. 6

  Suomen viranomaiset joutuivat testiin, joka monessa maassa on jo koettu – poliisi toimi eurooppalaisia kollegoitaan varovaisemmin

 7. 7

  Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

 8. 8

  Krp: Turun puukotuksien pääepäiltyä päästiin kuulemaan – esitetään vangittavaksi huomenna

 9. 9

  Ulkomailla moni hämmästyisi, jos kuulisi suomalaisten syvästä rakkaudesta Pentti Linkolaan – paitsi uusnatsit ja hörhöt

 10. 10

  Laura Huhtasaari puhuu kovia mutta hymyilee kivasti ja korostaa äitiyttään – imago on kopioitu Marine Le Peniltä ja muilta oikeistopopulisti­naisilta

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

 2. 2

  Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

 3. 3

  Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

 4. 4

  Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

 5. 5

  Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

 6. 6

  Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

 7. 7

  Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

 8. 8

  Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

 9. 9

  Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

 10. 10

  Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

 11. Näytä lisää