Perässähiihtäjä

Millainen on hyvä meppi?

Hyvää pääsiäistä

Ensin täytyy kiittää aktiivisia kommentaattoreita. Suomen, EU:n ja Venäjän suhteista on käyty asiallinen ja monipuolinen keskustelu, jossa on tähän mennessä julkaistu 30 puheenvuoroa.  Pääsiäiseksi tarjoilen aiheeksi eurovaalien ehdokkaita, joista viimeiset nimettiin tiistaina juuri ennen ehdokasasetteluajan päättymistä. (Postauksen lopussa on perjantaiaamulta lisäys JK2.)

Ehdokkaita on yhteensä 251. Valtaosa ehdokkaista on eduskuntapuolueiden listoilla, mutta myös eduskunnan ulkopuoliset puolueet ovat nimenneet ehdokkaita. Toivotan kaikki ehdokkaat mukaan Perässähiihtäjän kommenttipalstan keskusteluun.

Nykyisistä EU-parlamentaarikoista, joista käytetään kätevää nimikettä meppi, ehdolla on 11. Vain vihreiden Satu Hassi ja keskustan Riikka Pakarinen eivät pyri uudelle viisivuotiskaudelle. Useita entisiä meppejä on ehdokkaina. Heistä tunnetuimpia ovat takavuosien äänikuninkaat keskustan Paavo Väyrynen ja vihreiden Heidi Hautala sekä Sdp:n Riitta Myller.

Tähän ryhmään voi laskea myös keskustan Olli Rehnin, joka oli meppinä vuosina 1995-1996. Sittemmin Rehn on tehnyt näyttävän uran EU:n komissiossa. ensin komissaari Erkki Liikasen kabinettipäällikkönä ja vuodesta 2004 Barroson johtaman komission jäsenenä. Rehn on muuten jo kolmannen komission jäsen, sillä hän toimi kesällä 2004 muutaman kuukauden ns. pätkäkomissaarina Romano Prodin johtamassa komissiossa Liikasen tultua Suomen Pankin pääjohtajaksi.

Ministereitä on ehdolla kolme kokoomuksen Alexander Stubb ja Henna Virkkunen sekä kristillisdemokraattien Päivi Räsänen, joka lupautui mukaan aivan viime metreillä.

Vertaillaanpa Stubbin ja Räsäsen tilannetta. Räsänen on siis kansanedustaja, ministeri ja puoluejohtaja. Jos hänestä tulee meppi, hän aikoo luopua ministerin, kansanedustajan ja puoluejohtajan tehtävistä ja keskittyä mepin työhön. 

Stubb on kansanedustaja ja ministeri, mutta hän kertoo harkitsevansa, asettuuko kesäkuussa pidettävässä puoluekokouksessa kokoomuksen puheenjohtajaehdokkaaksi. Hän on sille paikalle kansan ja kokoomuksen äänestäjien suosikki (Taloustutkimuksen mittaus/IS 12.4.). Jos Stubb menestyisi vaaleissa, hänet valittaisiin 25.5. mepiksi. Siitä kahden viikon päästä hänet voitaisiin valita kokoomuksen puheenjohtajaksi Lahdessa pidettävässä puoluekokouksessa. Ja siitä kahden viikon päästä hänet valittaisiin pääministeriksi. Suomen hallitusta ei voi johtaa meppi, joten Stubbin pitäisi heti pääministeriksi valintansa jälkeen luopua mepin paikasta. Käytännössä hän ei ehtisi edes aloittaa mepin työtä.

Olisi siinä valintoja kerrakseen. Jokin tässä sarjassa ei täsmää. Ei ole ihme, että Stubb onkin valitellut päättämisen vaikeutta ( Yle/A-studio 16.4). Jos Stubb olisi luopunut eurovaaliehdokkuudestaan heti Jyrki Kataisen luopumisilmoituksen jälkeen ja ilmoittautunut ehdokkaaksi kokoomuksen johtoon, tilanne olisi ollut huomattavasti selvempi. Jostain syystä hän ei halunnut sitä tehdä.

Stubb on ikäisekseen hyvä urheilija, mutta ei 46-vuotias mies enää spagaatiin pysty. Onko Stubb todella neuvoton näiden vaihtoehtojen välillä vai onko niin, ettei hän halua vielä sanoa ääneen, ettei hän lähde kokoomuksen puheenjohtajakilpaan?

Mutta ei Stubb ole ainoa, jolla on ollut päätöksenteko-ongelmia. Olin maanantaina Sdp:n tiedotuslounaalla, jossa puheenjohtaja Jutta Urpilainen kertoi harkinneensa euroehdokkuutta mutta päätyneensä pysymiseen kotimaan politiikassa.

Minä tulkitsin tämän niin, että tätä ehdokkuusharkintaa tehdessään Urpilainen harkitsi myös luopumista kesken kaiken Sdp:n puheenjohtajakilvasta. Olisiko valtiovaranministerin ollut mahdollista pyrkiä yhtä aikaa EU-parlamenttiin ja Sdp:n puheenjohtajaksi, joka valitaan kaksi viikkoa ennen EU-vaaleja?  En oikein usko.

Oli niin tai näin. Urpilainen ei ole vaaleissa ehdolla, mutta kamppailee Antti Rinteen kanssa Sdp:n puheenjohtajuudesta Seinäjoella pidettävässä puoluekokouksessa. 

Kansanedustajia on nyt poikkeuksellisen paljon ehdokkaina. Se on hieno juttu, sillä kansanedustajan työ on hyvää valmennusta mepin työhön. En kuitenkaan ole varma, kuinka moni edustajista on tosissaan ehdolla.

Miksi kansanedustajat  sitten ovat ehdolla?

Puolueilla on ollut suuria vaikeuksia saada näkyviä ehdokkaita näihin vaaleihin. Kansanedustajia on patisteltu ehdokkaiksi, ja sen seurauksena lähes viidennes eduskunnasta on ehdolla EU-parlamenttiin.  Kysymys ei kuitenkaan ole pelkästään puolueen toiveen täyttämisestä. Monet kansanedustajat ottavat eurovaalit eduskuntavaalien kenraaliharjoituksena. Ehdokkuus antaa näkyvyyttä, joka auttaa ensi vuoden eduskuntavaalien kampanjointia. Näin molemmat osapuolet – puolue ja kansanedustaja – hyötyvät eurovaalien ehdokkuudesta.

Perässähiihtäjä-blogin perinne on se, että olemme pitäneet kaikkia ehdokkaiksi ryhtyneitä kunniakansalaisina. Niin on muuten näissäkin vaaleissa. Ehdokkaiksi lupautuneet ovat panneet itsensä peliin ja tehneet suuren uhrauksen. Paikkoja on jaossa vain 13, joten viisi prosenttia ehdokkaista valitaan. Se tarkoittaa, että 95 prosenttia ehdokkaista ei saa suoraa ja välitöntä henkilökohtaista palkintoa tai hyötyä ehdokkuudesta.

Sitä vastoin me äänestäjät hyödymme jokaisesta ehdokkaasta: mitä enemmän ehdokkaita – sitä enemmän valinnanvaraa. Keitä me sitten äänestäisimme, jos kukaan ei suostuisi ehdokkaaksi.

Eurovaaleihin on runsaat viisi viikkoa aikaa. Nyt on aika esitellä ehdokkaita. Haastan blogin lukijat arvioimaan, esittelemään, arvostelemaan, kehumaan ehdokkaita. Erityisen arvokasta on, jos esittelette sellaisia ehdokkaita, joita emme muuten tunne.

Ja arvoisat ehdokkaat – kommenttipalsta on teille auki. Kertokaa itsestänne ja perustelkaa, miksi juuri te olisitte sopivia meppejä.

Päivän hyvä kysymys kuuluu:  Millainen on hyvä meppi?

JK 1. Postaan seuraavan kerran päivä pari pääsiäisen jälkeen.

JK2. Tämä on lisäys perjantaina 18.4. aamuna kello 7.40. HS.fi testaa uusia tuotteita, joita tuodaan lukijoidemme tarjolle. Yksi testikalu on vuonna 2011 ilmestynyt kirjani Suomi Orwellin vuonna 1984.  Sitä voi nyt lukea ilmaiseksi tässä seuraavassa osoitteessa. Pahoittelen, etten voi teknisten pulmien takia liittää suoraa linkkiä, mutta eiköhän se täältä löydy. Painetussa muodossa kirjaa on vielä jonkin verran jäljellä, ja sitä saa Sanomatalon Kulma-kirjakaupasta ja nettikaupasta www.hs.fi/kirjat

Tuntuu uskomattomalta, että Orwellin vuodesta on vain 30 vuotta, mutta se tuntuu iäisyydeltä. Lukemisiin!

http://www.hs.fi/kulttuuri/Lue+maksutta+Unto+H%C3%A4m%C3%A4l%C3%A4isen+Suomi+Orwellin+vuonna+1984/a1397729378166

24 vastausta artikkeliin "Millainen on hyvä meppi?"

Lasse Reunanen 17.04.2014 16:59

En ole itse ehdokkaana, mutta tiistaina olin kuuntelemassa Salon valtuustosalissa Keskustan EU-ehdokas Mikael Pentikäistä. Pentikäinen kertoi luottamuksesta...

Tarmo Viitaluoma 17.04.2014 18:20

Ehdokkaita on pilvin pimein. Siitä tulikin mieleen ajatus, jospa tulevaisuudessa saisi äänestää ehdokkaita kaikkialta EU-alueelta? Suomelle luonnollisesti taattaisiin 13 meppiä kuten nytkin.

Jussi Lähde 17.04.2014 20:23

Parahin Unski

Mainio kysymys. Itse olen koettanut vuosien varrella muodostaa käsitykseni suomalaisten europarlamentaarikkojen taidoista keskustelemalla muiden maiden meppien sekä muihin maihin Brysselistä raportoivien toimittajien kanssa keskustellen.

Ensimmäinen asia, joka noista keskusteluista paljastuu on se, ettei kukaan kaipaa suomalaiselta mepiltä maabrändityötä tai suomalaisen näkökulman edustamista. Isojako syntyy siinä onko parlamentaarikko omassa europuolueryhmässään kantojen muodostamisessa aktiivinen ja vaikuttava persoonallaan ja osaamisellaan.

Oman parlamenttiryhmän jakamat tehtävät kertovat mielestäni ehdottoman paljon siitä luottamuspääomasta, joka parlamentaarikolle on kertynyt.

Millaisesta henkilöstä sitten voi tulla hyvä MEP? Painottaisin kirjallista osaamista, vaikuttamiskyky Brysselissä on yllättävän paljon sivoksissa kykyyn kirjoittaa niin tiiviitä kuin jaajojakin kokemuksia.

Pirkkoi Luhtanen 17.04.2014 20:53

Eija-Riitta Korhola on aivan erinomainen meppi. Ahkera ja taistelee tosissaan ilmasto- ja energia-asioiden puolesta Suomen ja Euroopan parhaaksi. Stubb on mielestäni kans erinomainen ehdokas, mielestäni parempi EU:ssa kuin kotimaassa Olin tuossa viikko sitten eräässä EU- vaalitilaisuudessa, ja siellä pisteitä minulta saivat myös perussuomalaisten meppi Sampo (sukunimeä en muista) ja heidän ehdokkaansa Jussi Halla-aho (tätä en ikinä olisi uskonut sanoneeni, mutta mies on oikeesti fiksu).

Petri Lahesmaa 17.04.2014 21:20

Hei Unski!

Hyvä meppi on ahkera, hyvin Brysselissä verkostoitunut ja aktiivinen ennen kaikkea omassa poliittisessa ryhmässään. Meppi joka ei tee kotiläksyjään ja kasvata luottamuspääomaansa poliittisessa ryhmässään, ei myöskään saa merkittäviä tehtäviä hoitaakseen.

Hyvä kielitaito on välttämätön. Ainakin englanniksi pitää kyetä neuvottelemaan muiden meppien kanssa kulloinkin käsiteltävänä olevasta mietinnöstä.

Hyvä meppi ymmärtää toimivansa Euroopan parlamentissa koko EU:n asialla. Joka ainoassa asiassa kotimaahansa tai kotimaakuntaansa päin vetävä meppi jää marginaaliin ja vaille vaikutusvaltaa.

Suomella on ainakin tähän asti ollut hyvä meppionni!

Lauri Tierala 17.04.2014 21:32

Vähän yllättävää, että "millainen on hyvä meppi"-postauksesta meni 16 riviä (iPadin näytöllä) Alexander Stubbin mahdollista Kokoomuksen puheenjohtajaehdokkuutta koskevaan spekulointiin. Toki hän oli erinomainen meppi 2004-2008.

Itse asiaan. Mepin työ on monin tavoin hyvin erilaista kuin kansanedustajan. Lainsäädäntöä aidosti muutetaan Euroopan parlamentissa toisin kuin yleensä eduskunnassa. Talo on suurempi kuin eduskunta, ja poliittiset ryhmät vähemmän tiiviitä kuin eduskuntaryhmät. Yksilöillä on enemmän tilaa.

Hyvä meppi tarvitsee ainakin seuraavia ominaisuuksia:

- Selkeä arvopohja

- Aloja, joihin haluaa keskittyä ja joissa on osaamista

- Ahkeruus

- Kielitaito

- Kyky kerätä luottamusta omassa poliittisessa ryhmässä, että saa merkittäviä tehtäviä

- Bryssel-verkostot ja taito niitä käyttäen saada komissio sekä neuvosto/jäsenmaat kannattamaan omia parlamentissa esittämiä ratkaisuja

- Suomen kansallisten etujen hoitaminen osana yleiseurooppalaista ratkaisuja, pelkkä siltarumpupolitikointi ei kanna

Tuukka Sariola 17.04.2014 21:50

Hyvä Meppi työskentelee yleismaailmallisesti järkevien päätösten eteen ja tämän lisäksi pyrkii heittämään kapuloita liittovaltiokehityksen rattaisiin. Esimerkiksi äänestys pankkien taloudellisesta yhteisvastuusta osoitti, että lähes kaikki Mepit äänestivät liittovaltio-suuntaisesti.

Tuomo Kokko 17.04.2014 23:44

Kahdeksan kilometrin kävelylenkkini aikana onnistun hien kihotessa pintaan yleensä muodostamaan kannan aiheeseen kuin aiheeseen. Perässähiihtäjän asettama meppikysymys jätti minut kuitenkin epätavallisen kylmäksi. Koska vauhti oli reipas ja vaatetusta jopa hiukan liikaa, en sentään vilustunut.

Jos europarlamentin jäseniä haettaisiin työpaikkailmoittelulla, esiintyisivät edellytyksissä kaikki mahdolliset toimihenkilöfraasit soveltuvasta koulutuksesta mediataitoihin ja innostuneesta asenteesta rohkeaan sosiaalisuuteen. Kielten osaaminen, tiivistahtiseen työhön sopeutuminen, monipuolinen kokemus yhteiskunnasta, valmius matkustaa, kyky ymmärtää kulttuurisia eroja, yleinen halu kehittyä työssä, poliittisten prosessien tuntemus...

Nyt nukuttaa jo, mutta: Hyvää Pääsiäistä!

Ville Tenhunen 18.04.2014 1:27

Hyvä meppi on laaja-alainen, näkemystä omaava ja sekä Suomen että Euroopan tarpeita ymmärtävä. Europarlamentissa ei olla pelkästään rakentamassa suomalaista julkisuuskuvaa, vaan rakentamassa yhteistä eurooppalaista tulevaisuutta.

Suomella pienenä maana ei oikeastaan olisi varaa täyttää harvoja paikkoja kunnallispolittisen tason osaamisella, sillä niin toimittaessa - innokkuudesta ja/tai kirkasotsaisuudesta huolimatta - sijoitus valuu pitkälti hukkaan. Ihan kuten eduskunnassakin eli jotkut edustajat saavat 4 vuodessa aikaiseksi enintään meteliä, mutta eipä sitten oikein muuta. Tietenkin demokratiassa tämäkin on sallittua, mutta ei se hyödyllistä ole.

Siispä tarvitsemme europarlamenttiin esimerkiksi Sirpa Pietikäisen kaltaisia periaatteista kiinni pitäviä, mutta myös laajalla skaalalla kotimaan pulmia ymmärtäviä ja niitä eurooppalaiseen kontekstiin sijoittavia poliitikoita. Ahkreuus ja osaaminen näkyvät hänen toimissaan nyt päättyvällä kaudellakin.

Tuula Manninen 18.04.2014 7:33

Miksi Sirpa Pietikäistä ei mainittu? Hän on monipuolinen poliitikko, meppi. Kokenut ja ahkera sekä arvonsa rohkeasti ilmaiseva, kuten eläinten hyvinvoinnin edistäminen EU:ssa, jota pidettäneen vähempiarvoisena työnä, ainakin mies-meppien keskuudessa.

Marita Salenius 18.04.2014 11:06

Hyvä meppi ajattelee aina ja ensin omaa maataan ja mitä sille ja sen kansalaiselle tapahtuu, kun päätöksiä tehdään. Direktiivi on varsinainen kirosana, joka konkretisoituu erittäin raskaasti maatalousyrittäjän arjessa.

Hyvä meppi ei kannata liittovaltiokehitystä, vaan painottaa vapaata kauppaa EU-maiden välillä. Euroliitolla on jo kokeiltu ja on nähty, mitä se on saanut aikaan. Isompi liittovaltio on suoranainen kauhistus. Meillä ei ole USA:n yhteistä kieltä ja kultuuria (päämäärä), kun valtiota on lähdetty muodostamaan, ajaen alkuperäiset reservaatteihin ja orjatyöllä luotu taloudellisen menestyksen pohja, josta on ollut helppo ponnistaa maailman valtaan, turvassa merien takana.

Hyvä meppi tietää ja myös muistaa, että Brysselin päätökset eivät koskaan ole neutraaleja isoja linjoja, vaan ne koskettavat aina myös yksilöä siellä jossakin. Nostakoon kätensä joka voi sanoa, että hänen elämäänsä ei vaikuta yksikään direktiivi - onnellinen hän. Hyvä meppi muistaa myös sen suuren joukon, jonka kohdalla ei ole kyse vain pelkistä pykälistä paperilla, vaan todellisista velvoitteista ja tarkastajien armeijasta, joka on saanut jo monen heittämään pyyhkeen kehään - läheltä on nähty ja sama on mielessä itselläkin.

Sitä niin toivoisi, että tälle valtavalle byrokratialle ja tarkastusrumballe saataisi jokin tolkku. Varmasti joka meppi ainakin kuvittelee tekevänsä parhaansa, mutta niillä arenoilla se "pyllistämisen" vaara on todellinen.

Hyvä meppi muistaa, että EU ei ole totuus ja autuus, vaan yhteisö, joka on muodostunut valtioiden eri intresseistä. On muistettava, että on suuri joukko ihmisiä, jotka eivät alkujaankaan ole kannattaneet unioniin liittymistä - meillähän äänestys jakoi kansan lähes kahtia. Hyvä meppi muistaa ajatella myös niitä "uusikeen" alla olevia kansalaisia, jotka eivät voi enää mitään sille, että ylhäältä määrätään.

Maailman parantamisella voi itselleen sen ns. taivaspaikan ostaa, mutta kun maailma vaan ei toimi sievistelyllä. Mitä tapahtui rikkidirektiivin jälkeen. Idealismin huumassa on aiheutettu suuria vaikeuksia teollisuudelle - vain metsäteollisuus pärjää tällä hetkellä jotenkin jopa suunnitellen sellunkeiton lisäämistä. Savupiippiteollisuus on lähes alas ajettu. Pienillä ja keskisuurilla yrityksillä on samat direktiivit rasitteena, kuin isoilla. Direktiiveissä ei ole progressiivista kokohyvitystä; on vain tasadirektiivi.

Kieltämättä viljelijän mielessä ailahtaa - muustakin syystä, kuin mahtavan musiikin voimasta - kun kuuntelee Verdin Nabucco-oopperan orjien kuoroa.

Mika Lako 18.04.2014 11:31

Hyvä meppi on sellainen, joka hahmottaa, kenen taskusta hänen palkkansa sekä satojentuhansien eurojen kuluhyvitykset maksetaan?!

Miika Kurtakko 18.04.2014 11:52

Lähestyn Unskin kysymystä hieman eri suunnasta kuin muut kommentaattorit. Meppi on poliitikko, joten poliitikon kaksi tärkeintä ominaisuutta ovat a) visio ja b) suunnitelma kuinka visioon päästään. Luonnollisesti positiivisten adjektiivien rypäs auttaa jälkimmäisessä, mutta jos edellistä ei ole, meppi on vain mukava kabinettien seuramies/-nainen, joka rakentaa omaa uraansa. Näitä oman uran rakentajia meillä on liikaakiin, mutta visionäärejä ei ole monta.

Ja sen sijaan, että alkaisin tässä luetella listaa visionääreistä ja ei-visionääreistä, haluaisin keskittyä itse visioon. Nähdäkseni EU:n tulevaisuus rakentuu kolmen päämuuttujan puitteissa tehtäviin valintoihin. Nämä muuttujat ovat: 1) hallintotapa (demokratia vs. teknokratia) 2) valtiomuoto (valtioliitto vs. liittovaltio) ja 3) edunsaajien fokus. Tällä viimeisellä tarkoitan sitä, ketä EU ensisijaisesti palvelee, minkä voisi kärjistää jatkumoksi ihmisten Eurooppa vastaan pankkien Eurooppa.

Hyvä meppi olisi sellainen, joka ajaa ihmisten demokraattista Eurooppaa. En panisi pahakseni edes liittovaltiota, jos se olisi demokraattisempi kuin nykyinen teknokraattien pyörittämä sekasikiö. EKP:n ottaminen demokraattiseen kontrolliin on seuraavan parlamenttikauden tärkein asia.

MEP Petri Sarvamaa 18.04.2014 12:26

Kiitos kutsusta Unski,

Pyydät ehdokkaita kertomaan itsestään ja perustelemaan, miksi kukin on hyvä ehdokas. Ennen kuin tämä kommenttipalsta menee ehdokkaiden bulvaanien kilpalauluksi, viittaan edellä olleisiin Jussi Lähteen, Petri Lahesmaan ja Lauri Tieralan kommentteihin. Niistä yhteen vetäen saa erinomaisen käsityksen siitä kokonaisuudesta, joka hyvällä mepillä pitäisi mielellään olla hanskassaan.

Vaikuttamaan pääsee Euroopan parlamentissa, kun on aktiivinen, saavuttaa kollegoiden luottamuksen niin omassa puolueryhmässä kuin muidenkin keskuudessa, tuntee Euroopan, osaa kieliä (vähintään täysin sujuvaa englantia), osaa tehdä kompromisseja, on kiinnostunut enemmän muista mepeistä kuin itsestään ja tekee valtavan määrän töitä.

Itse en nyt kehtaa tähän enempiä kirjoittaa, mutta tiedotusvälineitä tarkkaan seuraamalla asiat kyllä valkenevat.

Rauhallista pääsiäistä kaikille!

Jouni Pulli 18.04.2014 15:16

Hyvä meppi ajaa äänestäjiensä etua huomioiden esilletuomansa arvonsa sekä Suomen kansallisen edun ja ennen kaikkea koko EU:n edun. Meppi on vuorovaikutuksen linkki Suomen ja Brysselin välillä. Hyvä meppi toimii avoimesti.

Mepin vaikutusmahdollisuus on de facto huomattavasti suurempi suhteellisesti Euroopan parlamentissa kuin kansanedustajan eduskunnassamme. Siten meillä äänestäjillä on myös suhteellisesti huomattavasti enemmän vaikutusvaltaa meppiä äänestäessämme kuin eduskuntavaaleissa. Hyvä meppi on myös sellainen meppi, jolla on laaja kansan tuki takanaan.

Lopulta olisi eduksemme, jos hyvä meppi ymmärtäisi jo etukäteen pohtia, miten EU:n kautta tulevat lait vaikuttavat käytännön tasolla kansalaistemme elämään direktiivejä implementoitaessa kansallisiksi laeiksi.

Elina Mäntylä 18.04.2014 16:50

Hyvän mepin tärkein ominaisuus on mielestäni se, että hän on itse oma-aloitteisesti halunnut lähteä ehdokkaaksi. Puolueiden puoliväkisin houkuttelemat ehdokkaat tuntuvat epäilyttäviltä. Miten voin luottaa siihen, että tuollainen ehdokas jaksaisi raskasta työtä koko kauden? Onneksi jokaisen puolueen listoilta löytyy mepin tehtävään oikeasti haluavia.

Juha Kaistinen 18.04.2014 22:23

Heti aluksi on sanottava, että Perässähiihtäjä tukee etelän metian kestoehdokkaita maksuttomilla mainoksilla. He päässevät vielä uutisiin halvimmilla kampanjoillaan. Siinähän sitä on tietämättömille lisää ihastelun aihetta.

Olen seurannut meppien edesottamuksia puoluekantaan katsomatta sekä julkisuudessa, että livenä. Näitä uudelleen yrittävien ja vapaaehtoisesti poisjääneiden ajatuksejuoksuja en ymmärrä ollenkaan.

Väyrynen nyt on tässä sarjassa jo legenda käännöksissään.

Minun kantani on vahvistunut pikku hiljaa. Niin uskomatonta kuin se on itsellenikin niin parhaiten toimintaansa ja käsityksiään pystyy mielestäni perustelemaan Mitro Repo.

Hän ei kuulu siihen saarnaajan kuoroon: Kaikki on turhaa jne. Kuitenkin nämä pääasiassa perustyytymättömät ovat tekemässä kalliita kampanjoita osallistuakseen tähän turhuuteen??? Minkähän evaasion he tekevät EU:ssa? Vastuuta kun on niin mukava kantaa käpykaartissa.

Mitrolla on selkeät käsitykset sekä EU:n nykyisestä tilanteesta ja siitä miten EU:ta pitäisi kehittää.

Myös niinkin ylivoimaisesta asiasta kuin liittovaltion haitoista ja hyödyistä.

Tämähän on useille mepeillekin asia jota ei ymmärretä eikä osata tai uskalleta otta mitään kantaa. Helpompaa ja turvallisempaa on kulkea Impivaaraan soinilaisten opetuslasten pillien perässä.

Mikko Hyvönen 19.04.2014 17:57

Hyvä meppi työhentelee koko Euroopan ja maapallon eliöiden puolesta, mm ilmaston lämpenemistä ja eriarvoisuutta vastaan. Mielenkiintoista että Piraattipuolueella on nyt ehdokkaana The Pirate Bayn perustaja Peter Sunde. Ruotsillahan on jo kaksi piraattimeppiä, tulisiko Suomelle nyt ensimmäinen.

Riitta Kemppainen-Koivisto 22.04.2014 16:57

Hyvä meppi puhuu ja kirjoittaa selkeästi. Televisiohaastatteluissa ja seminaareissa Sirpa Pietikäinen on omimmillaan, selväsanainen pääasian kiteyttäjä, joka pysyy asialinjalla. Selkeä t kirjoitukset blogeissa, kolumneissa ja mielipidekirjoituksissa muovautuvat sosiaalisessa mediassakin luettaviksi. Tällainen monipuoinen viestintäosaaminen vakuuttaa.

Jari J. Marjanen 22.04.2014 21:12

Europarlamenttivaalit ovat vaaleista kaikkein tärkeimmät, vaikka äänestysprosentti onkin ollut kääntäen verrannollinen vaalien merkitykseen.

"Tunnustan" heti vastaavani Vihreän liiton jonkintasoisena aktiivina. Rohkenen veikata Vihreille kahta europarlamentaarikkoa - kolme olisi kenties mahdollisuuksien rajoissa, mutta näillä näkymin epätodennäköistä.

Millainen on "hyvä meppi"? Ainakin maamme tarvitsee ja ansaitsee edes yhden europarlamentaarikon, jolla on asiantuntemusta ja näkemystä tietoyhteiskunnasta ja tietosuojasta. Muittenkin puolueitten väki myöntää Jyrki Kasvin olevan tällainen.

Muitten puolueitten ehdokkaista arvostan Sirpa Pietikäistä, joka on ollut hyvä vastapaino teollisuuden lobbarille Eija-Riitta Korholalle.

Tulokseen vaikuttaa sitten vaalipäivän sääkin - onneksi päivä osuu nyt toukokuun loppuun, joka toisaalta on mökkeilyaikaa - sillä Vihreitten tukijat antavat usein äänensä vasta varsinaisena vaalipäivänä.

Marita Salenius 23.04.2014 12:04

Mepismin syvin olemus ja miltä se näyttää tänne ruohon juurelle. EU vuosien aikana - ainakin näin viljelijän näkövinkkelistä - on näyttänyt siltä, että muiden maiden mepit ovat hyvin kotiinpäin vetäjiä, kun meidän mepit miettivät, miten voisi olla mallioppilastakin mallikkaampi. Tuntuu, että kaikki uhrataan EU:n alttarille.

Meppi Sarvamaan huoli bulvaaneista oli hieman sarjassamme "smart set", johon eräässä kirjassaan Asfa-Wossen Asserate viittasi, kun puhui ryhmästä, jotka ottavat oikeudekseen asettua toisten yläpuolelle. Bulvanismihan voi olla myös välillistä, kuten vaikka puolison radio-ohjelma, tai puolison jatkuva kolumnivuoro samaisessa mediassa. Tuskin siitä ehdokkaille haitaa on - vai onko sittenkin - sillä sehän on piiloviestintää parhaimmillaan.

Bulvaani voi olla hyvä tai huono ja riippuu pelkästään asiayhteydestä. Eiköhän juuri politiikka perustu siihen, että ehdokkaalla on mahdollisimman paljon puolestatoimijoita, koska suurin osa meistä äänestäjistä ei koskaan tapaa livenä ehdokastaan. Monet luomme kuvan äänestyksen kohteesta lähes ainoastaan välillisesti. Silloin on myös sillä bulvaanin taidolla suuri merkitys.

Lisa Sounio-Ahtisaari 24.04.2014 10:57

Hyvä meppi on ahkera ja asiantunteva. Hän uskaltaa erottua joukosta omana itsenään.

Osatakseen tehdä järkeviä päätöksiä ja kannanottoja on mepillä oltava riittävää substanssiosaamista sekä mielellään työkokemusta myös politiikan ulkopuolelta. Hyvä meppi on kansainvälisesti luonteva ja kiinnostava, sillä hän viestii paitsi suomalaisille myös Suomen edustajana Euroopalle ja muulle maailmalle.

Taina Hämäläinen 01.05.2014 1:49

Hyvä meppi on esiintymiskykyinen, kielitaitoinen ja sosiaalinen. Hänen pitää pystyä esiintymään edukseen, niin että hän erottuu meppien massasta. Hyvällä mepillä on myös selkeä käsitys kotimaan tilanteesta eli siitä, mitä mikin direktiivi vaikuttaa ihmisten arkielämään. Hyvän mepin on osattava tuoda rohkeasti esille päätöksenteossa esiintulevia ongelmia. Hyvän mepin on myös osattava tukea kansallista päätösvaltaa. Hyvä meppi myös vastustaa liittovaltio kehitystä.

Tulipa vain mieleeni, että miten Kaistisen kehuma Mitro Repo luksusautolla ajaessaan on pystynyt perehtymään tavallisten suomalaisten elämään?

Juha Kaistinen 01.05.2014 20:26

En voi sanoa tuohon muuta kuin, että kehoitan käymään kuuntelemassa ja juttelemassa Revon kanssa. Se on kaiken kaikkiaan hyvin virkistävä ja unionin suhteen avartava kokemus. Hän on edelleen ainoa kotimainen meppi, joka ei seuraa Soinin pillipiipareita. Hän todella ymmärtää EU:n tarkoituksen muultakin kuin kansalliselta tasolta ja se on jo paljon se.

Vaimonikin totesi vaalitilaisuuden jälkeen, että onhan ihana mies. Ja se on häneltä jo suuri tunnustus.

Ehkä hänen käsisuudelmansa vaikutti asiaan?

Loistoautoilla ajelemisen jätän kokonaan omaan arvoonsa.

Luetuimmat
 1. 1

  Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

 2. 2

  Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

 3. 3

  Nykymissit valmistautuvat kilpailuunsa kuin urheilijat – ja näyttävät saunapuhtainakin hämmentävän hyviltä, koska kauneuden eteen tehdään töitä enemmän kuin koskaan

 4. 4

  Ateisti on moraaliton ihminen – paitsi Suomessa

 5. 5

  Näyttää aivan tavalliselta rahtikontilta, onkin raskas kranaatinheitin – suomalaiset kehittivät uuden asejärjestelmän Arabiemiraattien pyynnöstä

 6. 6

  Viikko, jolloin kyllästyin olemaan feministi

 7. 7

  Nykyiset kolmikymppisetkin ovat saaneet kärsiä sotasukupolven kokemuksista – yli tuhat suomalaista kertoi, kuinka heitä lapsena piiskattiin ja tukistettiin

 8. 8

  Näin aukesi miljardien eurojen markkina – Suomesta saa vihdoin viedä sianlihaa Kiinaan, mutta sitä ennen Markku Hirvijärven oli syötävä sonnin penis

 9. 9

  ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

 10. 10

  Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

 2. 2

  ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

 3. 3

  Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

 4. 4

  Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

 5. 5

  ”Olga” tarjosi kaksiota Helsingin Sörnäisistä 500 eurolla kuussa – Näin tehdään vuokra-asuntohuijaus

 6. 6

  Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

 7. 7

  Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

 8. 8

  Viikko, jolloin kyllästyin olemaan feministi

 9. 9

  Tamperelainen tanssinopettaja teki historiaa MM-tatamilla: ”Tiesin, miten pitkäksi aikaa saa mielihyvää, kun onnistuu tällaisessa paikassa”

 10. 10

  Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

 2. 2

  Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

 3. 3

  Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

 4. 4

  Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

 5. 5

  Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

 6. 6

  Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

 7. 7

  Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

 8. 8

  Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

 9. 9

  Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

 10. 10

  ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

 11. Näytä lisää