Perässähiihtäjä

Vaikuttaako avioliittolakiäänestys vaaleihin?

Eduskuntatalon,  Musiikkitalon ja Sanomatalon välissä on Kansalaistori. Vissiin ensimmäistä kertaa tuon torin lyhyen historian aikana kävi niin, että Kansalaistori oli lähes tupaten täynnä ihmisiä. Heitä alkoi valua paikalle jo kello 11 aikaan, ja H-hetken lähestyessä tunnelma näytti olevan korkealla. Seurasimme kahdeksannen kerroksen ikkunoista ja parvekkeelta tapahtumien kulkua.

Riemu väkijoukossa repesi noin kello 13.30, kun tuli tieto, että kansalaisaloite tasa-arvoisesta/sukupuolineutraalista avioliittolaista oli mennyt läpi eduskunnan äänestyksessä äänin 105- 92. Poissa oli ollut  kaksi  kansanedustajaa, puhemies Eero Heinäluoma ei voinut osallistua tähän äänestykseen, sillä eduskunnan puhemiehellä ei ole äänioikeutta.

Ratkaisevaa äänestystä oli edeltänyt pitkä, osin raastava keskustelu. Kansanedustajilla oli vapaat kädet äänestyksessä, sillä tämä aloite kuului niihin asioihin, joissa ryhmäpäätöksiä ei tehty ja myös hallituksen ja opposition rajat menivät sekaisin.

Tasa-arvoinen/sukupuolineutraali avioliittolaki on herättänyt tunteita puolesta ja vastaan. Siinä on koeteltu mieliä ja kieliä. Nyt kun yksi vaihe pitkässä prosessissa on saatu päätetyksi alkaa jälkipeli.

Jälkipeliin antaa oman sivumakunsa se, että vaaleihin on aikaa enää joulukuu, tammikuu, helmikuu, maaliskuu ja huhtikuusta kolmisen viikkoa, siis runsaat viisi kuukautta. Kun kansalaisten poliittisen muistin sanotaan olevan kuusi kuukautta, tämä äänestys siis mahtuu eduskuntavaalien aikaikkunan sisälle. Se tarkoittaa, että äänestys voi vaikuttaa eduskuntavaaleihin ja jopa vaalitulokseen.

Eduskuntapuolueiden puheenjohtajista lain hyväksymisen takana olivat:

Alexander Stubb (kok), Antti Rinne (sd), Paavo Arhinmäki (vas), Ville Niinistö (vihr), Carl Haglund (r)

Hyväksymistä vastaan äänestivät:

Timo Soini (ps), Juha Sipilä (kesk), Päivi Räsänen (krist), James Hirvisaari (Muutos2011)

Merkittävää oli se, että avioliittolakiäänestyksessä neljän suurimman puolueen puheenjohtajien kannat jakautuivat kaksi vastaan kaksi:  Soini ja Sipilä olivat muutosta vastaan, Stubb ja Rinne olivat muutoksen puolesta.

Arvoisat lukijat, kunnioitetut kommentaattorit: esittäkääpä oma arvionne: Millainen Suomi tässä äänestyksessä voitti ja millainen Suomi hävisi. Mitä vaikutuksia tällä keskustelulla ja äänestyksellä on. Päivän Hyvä Kysymys suuntaa jo tulevaan huhtikuuhun: Vaikuttaako avioliittolakiäänestys eduskuntavaaleihin ?

Eduskunnan äänestyksen voi tutustua esimerkiksi tämän linkin takaa:

http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1288785773626.html?pos=navnow

Ilta-Sanomien julkaisemassa taulukossa on kaikkien kansanedustajien kannat.  Tasa-arvoista/sukupuolineutraalia avioliittolakia kannattava kansanedustaja äänesti ei ja vastustanut kansanedustaja jaa.  Äänestyksen pohjana oli lakivaliokunnan mietintö, joka kannattt lain säilyttämistä ennallaan eli sitä, että samaa sukupuolta oleville ei anneta oikeutta avioitua. Mietintöön sisältyi vastalause, joka sallisi avioitumisen.

Äänestyksestä  sekä jälkikommenteista on laajoja koosteita HS:n sivulla www.hs.fi

28 vastausta artikkeliin "Vaikuttaako avioliittolakiäänestys vaaleihin?"

Mikko Nevalainen 28.11.2014 15:19

Uudistuva hyvinvoiva Suomi voitti ja Impivaara hävisi. Syrjintä ei ole kestävä peruste ja siitähän vastustajien mielipiteissä on lopulta kyse. Kukaan ei ala homoksi vaan se on yhtä myötäsyntyistä kuin silmien väri tai kumman kätinen on.

Juho Isoviita 28.11.2014 16:25

Laajasti ottaen en tiedä miten äänestystulos, ja lähinnä yksittäisen edustajan kanta, vaikuttaa tulevissa eduskuntavaaleissa.

Omalta kohdaltani kyllä vaikutti siten, että aiemmin ääneni saanut edustaja ei tule saamaan enää ääntäni tulevissa vaaleissa.

Toivottavasti kysymys sisällytetään tulevaan vaalikoneeseen, vaikka päätös tehdäänkin jo nyt istuvan eduskunnan toimiaikana.

Vesa Kaitera 28.11.2014 16:52

Vasemmistopuolueet ja Vihreät olivat hyvinkin laajalla rintamalla tasa-arvoisen avioliittolain takana ja ne korjannevatkin hyödyn tästä ensi kevään vaaleissa. Kansalaisaloitetta liki yksimielisesti tukeneen RKP:n kohdalla tuo hyöty jää rajalliseksi, koska tuo puolue asettaa ehdokkaita vain muutamassa vaalipiirissä.

Moraliikonservatiivisesta keskittymästä Keskusta, PS ja KD selvimin ottanee tämän äänestystuloksen vuoksi takkiinsa Keskusta. Kyllähän se toki voittaa tulevat vaalit, mutta sen voitto jää selvästi pienemmäksi kuin mitä se olisi voinut olla, jos suhteessa suurempi osa Keskustan kansanedustajista olisi tukenut kansalaisaloitetta kuin mitä tänään tapahtui. Nythän noita edustajia olin kuusi kappaletta. PS:n profiili on melko lailla toisenlainen kuin Keskustan ja sen osalta tämänpäiväinen äänestys ei ehkä ollut samanlainen tappio, ei ainakaan kannatuksellisessa mielessä.

Kokoomuksen osalta voidaan ehkä puhua torjuntavoitosta. Jos edes niukka enemmistö Kokoomuksen ryhmästä olisi äänestänyt kansalaisaloitetta vastaan, niin se olisi kaatunut. Tämä olisi ollut sangen paha isku uuditusmielisen Kokoomuksen maineelle ja suhteessa vielä suurempi kolaus Alexander Stubbille.

Täytyy muistaa, että kun moraalikonservatiivien äänistä taistellaan, niin sekä Keskusta, PS kuin KD:kin pystyvät kyllä lyömään niin ultrajäykän linjan pöytään, ettei Kokoomus pysty millään vastaamaan moiseen. Mutta eduskuntavaalit ratkaistaan valtaosaltaan muiden äänestäjäryhmien keskuudessa. Suurten taajamien äänestäjien samoin kuin nuorten keskuudessa tasa-arvoinen avioliittolaki on nauttinut varsin laajaa suosiota.

reijo holopainen 28.11.2014 17:34

Kantansa salanneista empiväisistä tiesin kyllä, miten nuo hyvät jätkät koht äänestelee. Erityinen kiitos edistysmielisille kokoomuslaisille - ilman heitä tämä suuri periaatteellinen uudistus yhteiskunnassamme olis kaatunut.

Tuukka Sariola 28.11.2014 17:50

Luulen että harva riemuitsevassa väkijoukossa hahmotti, että he ovat 70-80v kuluttua kotona kiikkustuolissa hämmästelemässä eduskunnan lakiäänestysten tuloksia. Jokainen on oman aikakautensa lapsi ja arvomaailma on koko ajan muuttuvassa liikkeessä. Tämän päivän nurmikon väki muuttuu aikanaan pääkirjoituksissa edistyksen jarruksi.

Tämä asia jakaa isojen puolueiden äänestäjäkuntaa, siksi asiasta ei kannata vaalitaktisesti pitää kovin isoa melua. Se on sitten toinen asia, ymmärtääkö esim. Soini olla joutumatta tikun nokkaan teemalla mikä ei tee hyvää kannatukselle. Ainakin abortti-ansaan hän kompastuu niin monta kertaa kuin vaalitenttaajat kehtaavat häntä maassa pyörittää.

Tietysti media on taas mahtitekijänä siinä millä asiakysymyksillä vaalit käydään.

Aarni Paljakka 28.11.2014 19:03

Vaikuttaako eduskuntavaaleihin? Ainakin kokoomus varmisti tappionsa!

Mielestäni nyt kokoomus petti uskollisimman äänestäjäkuntansa - kokoomuksen edustajathan olivat vaa'ankieliasemassa! Kysymys ei kokoomuksen perinteisimmälle äänestäjäkunnalle ole tasa-arvosta vaan yhteiskunnan arvoista,

- nyt kokoomus todisti liittyneensä niiden perinteisten arvojen romuttajien joukkoon, jotka edellisen presidentin aikana pääsivät median hehkutuksen avulla parrasvaloihin! Julkkikseksi nousi jos oli seksuaalisesti poikkeava ja superjulkkikseksi jos oli vielä tummaihoinen. Nyt nämä samat ihmiset vievät koko eduskuntaa kuin pässiä narussa!

Ja tulos 105 - 92 on jälleen yksi osoitus siitä millaisia päätöksiä saadaan, kun eduskuntaan valinnan peruste on "tv:stä tuttu" - siis muutoin kuin poliittisilla ansioilla julkisuuteen noussut kansanedustaja.

Kokoomus osoitti selvästi ovea meille, jotka olemme rakentaneet arvomme ja yhteiskuntaa koti, uskonto, isänmaa sanojen varaan. Yleisen mielipiteen mielistely saattaa seuraavissa vaaleissa kostautua. Uusia kannattajia kokoomus ehkä saa, mutta he eivät ole uskollisia äänestäjiä - jos edes käyttävät äänioikeuttaan. Paljon poistuu perinteistä kannattajakuntaa, jonka painoarvo voi yllättää - sillä me olemme käyttäneet äänioikeuttamme - ja käytämme vastakin, mutta puolueuskollisuus saattaa rakoilla! Kannatuksen pudotus on ollut jo jyrkkää ja eduskuntavaaleissa puheenjohtaja Stubb jää historiaan puoluejohtajana, joka vajaassa vaalikaudessa on onnistunut puolittamaan puoleensa kannatuksen! Keskustan, Perussuomalaisten ja Kristillisten nousu tulevissa eduskuntavaaleissa tulee olemaan paljolti kokoomuksen ansiota.

Marita Salenius 28.11.2014 21:20

Ajattelinkin, jotta malttaisiko blogisti olla ottamatta aihetta esille. Asia on suureksi tehty pieni juttu - loppujen lopuksi. Eräs tuttava totesi eilen, että "taasko ne siitä äänestää". Eli kyse on siitä missä mikäkin aihe kiinnostaa. Taitaa koskettaa siellä kehäteiden eteläpuolella enempi, kuin täällä pimeiden kyläteiden varrella.

Sitä vaan olen miettinyt, että kun lapsen kasvulle on tärkeintä perheen sisäiset suhteet ja huolimatta siitä, onko isiä ja äitejä kuinkakin monta, niin entä ulkoinen maailma. Onko se myös valmis tähän ja voiko lapsi olla varma, että hän ei joudu kiusatuksi perheensä takia. Kaikki eivät asu Kallion suvaitsevaisissa taloissa. Tai saattaahan olla, että kohta asuvatkin, kun tämä uusi kaupunkisuunnittelun kaupunginjohtaja Sinnemäki sanoi ryhtyvänsä Helsingin tiiviimmän rakentamisen airueeksi.

Toki sitä toivoisi, että päättäjät ja kansalaiset ottaisivat tärkeämmätkin asiat samalla vakavuudella. Lopultahan tässä on kyse vain siitä solmiiko joku avioliiton ja miksi. Vihkiikö pappi, vai tuomarinko puheilla käy. Vai onko avoliitto riittävää. Mutta jaksaisiko tämä aihe kiinnostaa yleisemmin ihan vaaliteemaksi asti. Äänestyskäyttäytymiseen varmasti vaikuttaa, mutta tuskin valtavalla voimalla kumpaankaan suuntaan.

Lopuksi sanoisin, että olen aina kuullut kansalaisten poliittisen muistin olevan kolme kuukautta. Siis kuusi kuukautta kuitenkin. Sehän antaa jopa toivoa. Vai onko tässä kuukausienkin määrässä alueellinen jakauma. Kaupungissa kun kaikki on suurta ja mahtavaa, niin onko myös muistikapasiteetti.

Heli Reinilä 28.11.2014 22:02

Omalla kohdallani käy niin, että pitkään mietinnässä ollut puolueen vaihtuminen toteutuu. Äänestyksen tulos herätti huomaamaan muutosvastaisuuden niissä puolueissa, joita olen äänestänyt.

Vaikutus eduskuntavaalien tulokseen riippuu kai siitä, miten nuoret ja ylipäätään uudet äänestäjät saadaan vaaliuurnille. Jos äänestysprosentti pysyy alhaisena ja äänestäjäkunta jokseenkin samana, kokoomus hävinnee ääniä keskustalle ja kristillisille. Sinänsä pidän tervetulleena ilmiönä puoluekentän liikahduksia.

Veli-Pekka Silvan 28.11.2014 23:23

En usko että vaikuttaa vaaleihin. On pelkästään hyvä että tämä asia on nyt poissa estämästä tärkeimpien asioiden käsittelyä.

Koko tasa-arvolaki oli ns olkikupu johon kaikkein huomio kiinnitettiin, ennen kaikkea media siitä innostui, nyt siltäkin on viety yksi kiinnostuksen kohde.

Suurin luuseri taitaa olla kirkko, jonka johdon asettuminen aloitteen puolelle tulee viemään taas jäseniä ja kanta jakaa kirkkoväen kahtia.

Paradoksi on se että ainoastaan tämä kansalaisaloite meni läpi ja esim. järkevä tekijänoikeuslakialoite kaatui selvästi mutta valitettavasti eduskunnassa, kiitos tekijänoikeusviranomaisten painostuksen.

Luulen että tämän jälkeen kansalaisaloitteet eivät enää kiinnosta, toki tulee vielä muutama mutta niistä ei media jaksa jauhaa.

Olisi myös toivottavaa että ns suvaitsevaiset ottaisivat seuraavaksi kohteeksi vammaisten asioiden parantamisen, mutta se lienee turha toivo, vammaiset eivät ole mediaseksikkäitä.

Vesa Kaitera 29.11.2014 0:18

Aarni Paljakka kirjoitti: "Ainakin kokoomus varmisti tappionsa!"

Kokoomus voi hyvinkin hävitä seuraavat eduskuntavaalit, hallitusasemahan yleensä käy kannatuksen päälle, etenkin näin huonoina taloudellisina aikoina, muttei mahdollinen tappio tämänpäiväisestä äänestyksestä johdu. Mielipidetutkimusten mukaan suomalaisista 58% kannatti tasa-arvoista avioliittolakia, ja Kokoomuksen äänestäjistä peräti 66%. Tämä korkea prosenttiosuus varmaan osittain johtuu siitä, että Kokoomuksen äänestäjistä sangen huomattava osa asuu suurissa kaupungeissa, joissa moraaliasioissa ollaan aivan yleisesti sitä mieltä, että "elää ja antaa toistenkin elää". Ilmankos 64% Kokoomuksen kansanedustajista olikin kansalaisaloitteen puolella, tosin pääministerin "paimenkirje" ilmeisesti jonkin verran vaikutti.

Aarni Paljakka:"Mielestäni nyt kokoomus petti uskollisimman äänestäjäkuntansa – kokoomuksen edustajathan olivat vaa’ankieliasemassa!"

Mutta kun Kokoomuksen äänestäjistä 2/3 mielipidetutkimusten mukaan tuki kansalaisaloitetta, niin kyllä tuon puolueen kansanedustajien olisi ollut hyvin vaikeaa noin vain kaataa se.

Aarni Paljakka: "Kysymys ei kokoomuksen perinteisimmälle äänestäjäkunnalle ole tasa-arvosta vaan yhteiskunnan arvoista,

– nyt kokoomus todisti liittyneensä niiden perinteisten arvojen romuttajien joukkoon, jotka edellisen presidentin aikana pääsivät median hehkutuksen avulla parrasvaloihin!"

Kokoomus ei kuitenkaan politiikkansa teossa voi olla kaikkein moraalikonservatiivisimman osansa panttivanki. Siitä maksettava poliittinen hinta olisi aivan liian korkea. Uskon, että Kokoomuksen selvän enemmistön tuki kansalaisaloitteelle auttaa Kokoomusta Etelä-Suomessa ja suurissa kaupungeissa, mutta toisaalta se vie ääniä haja-asutusalueilla ja Pohjois-Suomessa.

Aarni Paljakka: "Kokoomus osoitti selvästi ovea meille, jotka olemme rakentaneet arvomme ja yhteiskuntaa koti, uskonto, isänmaa sanojen varaan."

Asian voi tietysti tulkita noinkin. Mutta se ei ole aivan välttämätöntä. Politiikkaa tehdään ajassa, ja tasa-arvoinen avioliittolaki on tätä aikaa. Muissa Pohjoismaissahan sellainen oli säädetty jo vuosia sitten. Haluaako tässä maassa tosiaan kovin moni matkia Venäjän suhtautumista seksuaalisiin vähemmistöihin? Enpä oikein usko.

Aarni Paljakka: "Yleisen mielipiteen mielistely saattaa seuraavissa vaaleissa kostautua. Uusia kannattajia kokoomus ehkä saa, mutta he eivät ole uskollisia äänestäjiä – jos edes käyttävät äänioikeuttaan."

Yleistä mielipidettä vastaan äänestäminen kostautuu aina, jollei edustajalla ole esittää vahvoja argumentteja päätöksensä tueksi. Minusta kansalaisaloitteen vastustajat turvautuivat lähinnä Raamattuun, joka ei kuitenkaan sellaisenaan sovi kovin hyvin länsimaisen valtion lakikirjaksi. Ja nyt oli kyse tasa-arvosta lain edessä. Mitä kirkkohäihin tulee, niin ne ovat kirkon ja vain vain sen päätettävissä. Tällöin Raamattu nousee keskiöön.

Aarni Paljakka: "Paljon poistuu perinteistä kannattajakuntaa, jonka painoarvo voi yllättää – sillä me olemme käyttäneet äänioikeuttamme – ja käytämme vastakin, mutta puolueuskollisuus saattaa rakoilla!"

En epäile sitä, mutta kansalaisaloitteeen tyrmääminen olisi tehnyt Kokoomuksen nuorisokannatukselle sangen tuhoisaa jälkeä. Seksuaaliset vähemmistöt ovat varsin runsaslukuisia, niihin kuuluu Suomessakin satojatuhansia ihmisiä. Kielteinen suhtautuminen noinkin suureen joukkoon on tulppana kannatuksen kasvulle, tämä asia tulee Keskustallekin vielä eteen.

Aarni Paljakka: "Kannatuksen pudotus on ollut jo jyrkkää ja eduskuntavaaleissa puheenjohtaja Stubb jää historiaan puoluejohtajana, joka vajaassa vaalikaudessa on onnistunut puolittamaan puoleensa kannatuksen! Keskustan, Perussuomalaisten ja Kristillisten nousu tulevissa eduskuntavaaleissa tulee olemaan paljolti kokoomuksen ansiota."

Olet väärässä. Kokoomuksen kannatus saattaa tosin vielä seuraavassa mielipidetutkimuksessa olla alamaissa, mutta sitten rupeavat vaikuttamaan tämänpäiväinen äänestys, Fennovoiman ensi perjantainen lupaäänestys ja SoTe-sopu. Kokoomuksen mahdollisuudet säilyttää eduskuntavaaleissa maan suurimman puolueen asema eivät ole kovin hyvät, mutta vaalivoittoon on kyllä kaikki mahdollisuudet. Ja kun olen ollut Kokoomuksen toiminnassa mukana jo seitsemän eri puheenjohtajan aikana, niin minulla rupeaa olemaan tuota ajallista peraspektiiviäkin riittävästi analyysejä varten.

Pentti Kangasluoma 29.11.2014 12:52

Mietin tämän ruletin aikana, että eikö kukaan näe kenen puolella media on kampanjassa. Pekka Ervasti sen sanoi Pressiklubissa. Aloin tuntea myötätuntoa niitä ihmisiä, jotka eräällä tavoin häväistiin, kun pitävät kiinni perinteestä. Toivottavasti rakas Hesarini löytää uusia aiheita.

Unskin kysymys on tarpeen tehdä. Sinnemäen valinta apulaiskaupunginjohtajaksi, ja nyt tämä laki. Kokoomus kerää kuumia kiviä Stubbin pään päälle. Perussuomalaiset ja KD hyötyi. SDP ei loppulentoon pysty. Vasemmistoliitto ja RKP, ei ole vaikutusta. Vihreät saivat lisäpotkua.

Median rummutus tekee sen, että hävinneet jatkavat kamppanjaa. Kirkosta

vuotaa maksavia jäseniä ulos.

Ilari Kiema 29.11.2014 16:37

Monimutkainen lainsäädäntöprosessi jatkuu, ja erityisesti demarit (kuten Mikael Jungner) haluavat ratsastaa tällä asialla.

Ulkopoliittisesti eduskunnan päätös oli hyväksi kansakunnan kokonaisedulle, mutta ei kyllä välttämättä asianomaisille vähemmistöille itselleen, joilla on ihan omat käytäntönsä ja kriittiset diskurssinsa.

Ville Jalovaara 29.11.2014 22:47

Kaikki mitä puolueet tekevät vaikuttaa vaaleihin. Tässä erityisesti varmaan se, että miten puolueet nähdään liberaali - konservatiivi -asetelmalla. Keskustan julkisuuskuva ehkä kallistuu nyt aiempaa enemmän konservatiiiseen suuntaan, koska puolueen edustajista niin moni vastusti kansalaisaloitteen hyväksymistä.

Mark Andersson 29.11.2014 23:45

Zyskowicz sanoi sen fiksusti: lain nykyisiin vastustajiin tullaan viidenkymmenen vuoden kuluttua suhtautumaan samoin kuin nyt suhtaudutaan naisten äänioikeuden vastustajiin. Z itse sitten lukeutuu vastustajien leiriin, eli siihen, jolle historia on naurava.

Kehitys kulkee ja vanhat aenteet jäävät jalkoihin. Näin käy myös tässä asiassa.

Juhani Kuusinen 30.11.2014 1:02

Itse uskon hyvään ja siihen että moni joka ei ollut kiinnostunut politiikasta on nyt kiinnostnut siitä. Ja vaikka kansalaisaloitteen allekirjoitti vajaa 170 000 on sen kannattajia huomattavasti paljon enemmän.

Jos nää henkilöt saadaan uurnille on keskusta ja kirstilliset varmat häviäjät.

Ja moni luultavasti haluaa varmistaa aloitetta puoltaneiden pääsyn ensi eduskuntaan myös.

Kristilliset ovat pilanneet maineesa heidän puheejohtajansa kautta.

Kyseisen henkilön ei tulisi nauttia ministeri statusta, sellasia sammakoita tämä rouva on suustaan lasketellut.

Muissa maissa vähemmästkin ministerit ovat joutuneet eroamaan tehtävistään.

Ja hän lupasi että he lähtevät hallituksesta jos tasa-arvoinen avioliittolaki hyväksytään.

Uteliasuudella jäämme odottamaan kuinka käy, ei taida rouva muistaa mitä lupasi ja luultavasti ministerin pesti ja palkka on niin mieluinen että ei halua lähtöön ole.

Ja myöskäån en hyväksy sitä että hän puhuu kirkon puolesta, minun puolesta hän ei voi puhua, kuulun kirkkoon, mutta jos hän jatkaa, niin tulee mietittäväksi eroaminen kirkosta.

Toki impivaaralaiset jäärät on uurnilla jo heti niiden avauduttua, mutta toivotaan että sinne löytää tiensä muutkin tämän laki aloitteen jälkeen.

Ja tästä syystä kokoomus, sd ja muut puolueet jotka kannattavita tätä aloitetta ja tekivät sen läpimenon mahdolliseksi saavat luultavammin kannatusta ennemmän kuin ennen.

Aarni Paljakka 30.11.2014 7:55

Vesa Kaiteralle (ja muille mahdollisille jaaritukseni lukeneille): Kiitos mielipiteeni lukemisesta ja näkemyksistäni esittämistäsi arvioista. Haluan kirjoituksillani herättää keskustelua, joten kiitos että tartuit näkemuksiini - ehkä eivät nyt olisi kaivanneet ihan noin laajaa analyysiä. Meitä 60+ kokoomuslaisia äänioikeutta käyttäneitä on vielä hengissä aika paljon, joten välitin tuossa aika suuren joukon mielipiteitä.

KIITOSTAKIN ON TULLUT

Kirjoitukseni on aika monen meitä kokeneemman kokoomusaktiivin taholta saanut kiitostakin! Ehkä ymmärrät paremmin mielipiteeni, kun totean että olen 1900-luvun alkupuoliskolla syntynyt vanha jäärä, mutta meilläkin on sananvapaus, vaikka moni meistä ei enää tohdi mielipiteitään esittää - varsinkaan täällä SoMen puolella

Meitä heterosuhteessa eläviä, kirkossa vihityn puolisomme kanssa viihtyviä, omien lasten ja lastenlasten harrastusten parissa vapaa-aikaamme viettäviä, omat asiamme hoitavia ja varsinkin uskomme julkisesti tunnustavia pidetään jo yhteiskunnassa kummajaisina, joita saa ihan rauhassa syrjiä! Mielipiteeni avioliitosta kumpuaa kristillisestä käsityksestä ja Raamattu on tietty ohjenuorana kirkon piirissä tapahtuvissa vihkimisissä. Mitä tulee homo- ja lesbosuhteisiin, niin en usko että niitä on niin paljon kuin annetaan ymmärtää, mutta kun ne edellisen presidentin aikana nostettiin Suomessakin aallonharjalle, niin toki yhteiskunnan lainsäädännössä tulee heidät ottaa huomioon. En koe tässä asiassa kenenkään suhtautuneen Venäjän mallin mukaan seksuaalisiin vähemmistöihin, sillä toki enemmistö suomalaisista jo suvaitsee sekä mies- että naisparit. Mutta uskon kuitenkin enemmistön suomalaisista olevan sitä mieltä, että avioliitto ja varsinkin kirkossa vihitty avioliitto on miehen ja naisen keskenään solmima parisuhde. Sitä tosiasiaa eivät tarkoitushakuisesti laaditut gallupit kumoa!

MEDIAPROPAGANDA, STUBBIN KIRJE JA ARKKIPIISPAN MÖLÄYS RATKAISIVAT

Olen sitä mieltä, että eduskunnan äänestystulokseen vaikuttivat ratkaisevasti median yksipuolinen propaganda lain hyväksymisen puolesta, A. Stubbin arveluttava härskisti PM-roolissa esitetty paimenkirje sekä arkkipiispan taitamaton ulostulo. Ilman noita voitaisiin olla tilanteessa, jossa olisi voitu kaikessa rauhassa valmistautua avioliitto- ja parisuhdelainsäädännön järkevämpään muutokseen.

Mahdollinen avioliittolain muutos olisi tullut valmistella huolellisemmin niin, että siinä olisi ollut edustettuina sekä kirkon että valtiovallan ja eri kansalaisryhmien edustajat. Mutta toki tästä tilanteesta saa kirkkokin syyttää itseään, kun ei itse ole ollut riittävän aloitteellinen.

AVIOLIITTO ja PARISUHDE- tai PARILIITTO

Ehdotin jo aiemmin, että avioliitto pitäisi olla vain kirkon (tai jonkun muun uskonnollisen yhteisön) piirissä vihityn miehen ja naisen välisen liiton nimike. Se olisi tämä Jumalan, miehen ja naisen avioliitto, jollaiseen itsekin koen tulleen vihityksi. Siviilivihkimisessä voisi sitten olla käytössä parisuhdeliitto tai pariliitto - ja niissä voisi sitten olla miehen ja naisen liitto tai kahden miehen liitto tai kahden naisen liitto, jos yhteiskunnan lainsäädäntö niin päättää. Minä olen sitä mieltä, että lapsi tarvitsee sekä isän että äidin, mutta jos demokraattinen lainsäädäntö säätää toisenlaisen lain esimerkiksi adoptiosta, niin se on yhteiskunnan asia.

Mutta tämän voimassaolevan avioliittolain "korjausvaiheessa" ei taida enää kellään olla mielenkiintoa korjata lakiesitystä sellaiseksi, että se ei loukkaisi meitä, jotka koemme avioliitto-sanan kirkon kristillisen avioliiton nimikkeeksi. Yhteiskunnan lainsäädäntö toki muuttuu demokraattisen päätöksenteon puitteissa, mutta nyt asia on hoitumassa siten, että avioliitto- ja parisuhdelakia muutetaan "pylly edellä".

VAIKUTUS MITATAAN VAALEISSA

Sori - tämän palstan aihehan oli päätöksen vaikutus vaaleihin. Seuraavien eduskuntavaalien tulos kertoo sitten kuinka väärässä minä olin tai kuinka väärässä Herrat Stubb ja Kaitera olivat. Analyysit avioliittolainsäädäntöasiassa eivät välttämättä osu yhtään paremmin oikeaan kuin mielipiteet ja näkemykset. Luulen edelleen, että Stubb laskee nyt väärien korttien varaan. Nuo nuoret liberaalit, joita kokoomus nyt tavoittelee eivät käytä äänioikeuttaan - ja kun kokoomuksen johto aliarvioi meidän uskollisesti äänioikeutta käyttävien 60+ kansalaisten vuodon muihin puolueisiin niin on sekin vaara, että kokoomuksen kannatus laskee edelleen. Vieläkään ei ole tämän hallituksen aikana saatu mitään aikaan. Kuuteen kertaan jo fantastisesti julkistettu "SoTe-sopu" räjähtää vielä ennen vaaleja silmille, kun kunnissa aletaan tajuta mitä se merkitsee. Fennovoiman epäuskottavuus, Talvivaara, ennätystyöttömyys ja lisääntyvät konkurssit luetaan kaikki nekin Kataisen ja Stubbib "ansioksi".

Minä veikkaan edelleen kokoomuksen kannatukseksi seuraavissa eduskuntavaaleissa 13 %, vaikka toki toivon, että se olisi yli 20%.

BTW esitän vain näkemyksiäni - en katso voivani esittää analyysejä,

tosin jos teiniliiton aikainen toiminta lasketaan niin aktiiviaikanani kuudella vuosikymmenellä on kokoomuksellakin ehtinyt olla jo yhdeksän puheenjohtajaa. Itse en ole ollut ehdokkaana edes kuntavaaleissa - mutta kunta- ja EK-vaaliehdokkaiden taustatyössä ollaan oltu mukana 1960-luvun lopulta alkaen ihan viime vaaleihin asti puolen tusinan eri vaalipiirin alueella...

Vesa Kaitera 30.11.2014 10:50

Aarni Paljakka kirjoitti: "Vesa Kaiteralle (ja muille mahdollisille jaaritukseni lukeneille): Kiitos mielipiteeni lukemisesta ja näkemyksistäni esittämistäsi arvioista. Haluan kirjoituksillani herättää keskustelua, joten kiitos että tartuit näkemuksiini – ehkä eivät nyt olisi kaivanneet ihan noin laajaa analyysiä. Meitä 60+ kokoomuslaisia äänioikeutta käyttäneitä on vielä hengissä aika paljon, joten välitin tuossa aika suuren joukon mielipiteitä."

En epäile lainkaan, etteikö Kokoomuksen sisällä olisi melkoisesti ristivetoa eduskunnan viime perjantain äänestystuloksen johdosta, ja etenkin pääministerin vaikutuksesta tuohon tulokseen. Uskon, että nuorten ikäluokkien keskuudessa Kokoomuksen toiminta hyväksytään, kun taas meidän yli kuusikymppisten kohdalla suhtautuminen on kriittisempää.

Aarni Paljakka: " KIITOSTAKIN ON TULLUT

Kirjoitukseni on aika monen meitä kokeneemman kokoomusaktiivin taholta saanut kiitostakin! Ehkä ymmärrät paremmin mielipiteeni, kun totean että olen 1900-luvun alkupuoliskolla syntynyt vanha jäärä, mutta meilläkin on sananvapaus, vaikka moni meistä ei enää tohdi mielipiteitään esittää – varsinkaan täällä SoMen puolella."

Toki kaikilla on vapaus esittää mielipiteensä, ja uskon, että juuri nyt moraalikonservatiivien keskuudessa on käynnissä surutyö. Uskon, että useat kansalaisaloitetta vastaan äänestäneet ovat saaneet runsaasti kiitosviestejä sähköpostiinsa. Timo Soinikin kertoo blogissaan, kuinka aivan ventovieraatkin ovat tulleet kiittämään häntä "suoraselkäisestä toiminnasta". Meillä voittaneella puolella reaktiot ovat olleet vähäisempiä, sateenkaariporukkaa nyt lukuunottamatta. Sille tuo eduskunnan päätös palkitsi vuosien sitkeän työn.

Aarni Paljakka: "Meitä heterosuhteessa eläviä, kirkossa vihityn puolisomme kanssa viihtyviä, omien lasten ja lastenlasten harrastusten parissa vapaa-aikaamme viettäviä, omat asiamme hoitavia ja varsinkin uskomme julkisesti tunnustavia pidetään jo yhteiskunnassa kummajaisina, joita saa ihan rauhassa syrjiä!"

Kyllä tuossa väitteessäsi on jonkinverran perää. Toimittajakunta suhtautuu hieman nihkeästi uskovaisiin ja leimaa heidät mielellään jollakin poltinmerkillä.

Aarni Paljakka: "Mielipiteeni avioliitosta kumpuaa kristillisestä käsityksestä ja Raamattu on tietty ohjenuorana kirkon piirissä tapahtuvissa vihkimisissä."

Nyt oli kyse vain homopaien tasavertaisista oikeuksista heteropareihin lain edessä. Kun mennään kirkon ja uskonnon puolelle, niin silloin Raamatttu on tietenkin merkittävin auktoriteetti. Jos olisin kirkolliskokouksen edustaja ja joutuisin ottamaan kantaa siihen, voiko homopari saada kirkollisen vihkimisen, niin kantani olisi kielteinen. Rammatun teksti sitoisi käteni.

Aarni Paljakka: "Mitä tulee homo- ja lesbosuhteisiin, niin en usko että niitä on niin paljon kuin annetaan ymmärtää, mutta kun ne edellisen presidentin aikana nostettiin Suomessakin aallonharjalle, niin toki yhteiskunnan lainsäädännössä tulee heidät ottaa huomioon. En koe tässä asiassa kenenkään suhtautuneen Venäjän mallin mukaan seksuaalisiin vähemmistöihin, sillä toki enemmistö suomalaisista jo suvaitsee sekä mies- että naisparit. Mutta uskon kuitenkin enemmistön suomalaisista olevan sitä mieltä, että avioliitto ja varsinkin kirkossa vihitty avioliitto on miehen ja naisen keskenään solmima parisuhde. Sitä tosiasiaa eivät tarkoitushakuisesti laaditut gallupit kumoa!"

Seksuaalisiin vähemmistöihin kuulunee Suomessa noin 300000 henkeä. Mutta usealla homolla ja lesbolla on sukulaisia ja ystäviä, jotka eivät kuulu tuohon samaan joukkoon. Näin sateenkaariväen kanssa on jonkinlaisesa yhteydessä ilmeisesti yli miljoona suomalaista. Se on huomattavan suuri määrä äänestäjiä jätettäväksi kilpaileville puolueille. Keskustalle tulee tämä totuus vastaan piakkoin.

Aarni Paljakka: "MEDIAPROPAGANDA, STUBBIN KIRJE JA ARKKIPIISPAN MÖLÄYS RATKAISIVAT

Olen sitä mieltä, että eduskunnan äänestystulokseen vaikuttivat ratkaisevasti median yksipuolinen propaganda lain hyväksymisen puolesta, A. Stubbin arveluttava härskisti PM-roolissa esitetty paimenkirje sekä arkkipiispan taitamaton ulostulo. Ilman noita voitaisiin olla tilanteessa, jossa olisi voitu kaikessa rauhassa valmistautua avioliitto- ja parisuhdelainsäädännön järkevämpään muutokseen."

Pelkästään pääministerin vahva ja perusteltu kannanotto vaikutti ehkä noin viiteen kantaansa auki pitäneeseen Kokoomuksen kansanedustajaan niin, että he lopulta äänestivät kansalaisaloitteen puolesta. Arkkipiispankin kanta vaikutti ehkä muutamaan epäröivään. Toimittajakunnan selvä enemmistö tuki tätä kansalaisaloitetta sangen voimakkaasti. Timo Soini puhui "homorummutuksesta", ja kyllähän se pitikin paikkansa. Se on tietenkin todettava, että jos eduskunnan niukka enemmistö olisi nyt kaatanut kansalaisaloitteen, niin uusi yritys olisi aloitettu aivan muutaman kuukauden sisällä, ja seuraava eduskunta olisi taas ollut tuon saman kysymyksen äärellä. Lopulta sukupuolineutraali avioliittolaki olisi varmasti mennyt läpi. Mutta Kokoomukselta olisi siinä matkan varrella hukkunut aimo annos uskottavuutta (puoluekokouksemme oli kuitenkin ottanut myönteisen kannan tasa-arvoiseen avioliittolakiin) ja ääniä.

Aarni Paljakka: "Mahdollinen avioliittolain muutos olisi tullut valmistella huolellisemmin niin, että siinä olisi ollut edustettuina sekä kirkon että valtiovallan ja eri kansalaisryhmien edustajat. Mutta toki tästä tilanteesta saa kirkkokin syyttää itseään, kun ei itse ole ollut riittävän aloitteellinen."

Mielestäni tämä oli lähinnä juridinen kysymys, eikä uskontoon tai kirkkoon liittyvä asia.

Aarni Paljakka: "AVIOLIITTO ja PARISUHDE- tai PARILIITTO

Ehdotin jo aiemmin, että avioliitto pitäisi olla vain kirkon (tai jonkun muun uskonnollisen yhteisön) piirissä vihityn miehen ja naisen välisen liiton nimike. Se olisi tämä Jumalan, miehen ja naisen avioliitto, jollaiseen itsekin koen tulleen vihityksi. Siviilivihkimisessä voisi sitten olla käytössä parisuhdeliitto tai pariliitto – ja niissä voisi sitten olla miehen ja naisen liitto tai kahden miehen liitto tai kahden naisen liitto, jos yhteiskunnan lainsäädäntö niin päättää. Minä olen sitä mieltä, että lapsi tarvitsee sekä isän että äidin, mutta jos demokraattinen lainsäädäntö säätää toisenlaisen lain esimerkiksi adoptiosta, niin se on yhteiskunnan asia."

Presidentti Niinistökin ol isitä mieltä, että pariliitto olisi ollut ihan hyvä termi. Jos joku sitten itse olisi halunnut käyttää liitostaan avioliitto-nimikettä, niin se olisi ollut ihan OK. Minustakin tämä tasa-arvoinen avioliittolaki koskee vain siviilivihkimisiä. Kirkko päättää itse, keitä se vihkii ja keitä ei.

Aarni Paljakka: "VAIKUTUS MITATAAN VAALEISSA

Sori – tämän palstan aihehan oli päätöksen vaikutus vaaleihin. Seuraavien eduskuntavaalien tulos kertoo sitten kuinka väärässä minä olin tai kuinka väärässä Herrat Stubb ja Kaitera olivat. Analyysit avioliittolainsäädäntöasiassa eivät välttämättä osu yhtään paremmin oikeaan kuin mielipiteet ja näkemykset. Luulen edelleen, että Stubb laskee nyt väärien korttien varaan. Nuo nuoret liberaalit, joita kokoomus nyt tavoittelee eivät käytä äänioikeuttaan – ja kun kokoomuksen johto aliarvioi meidän uskollisesti äänioikeutta käyttävien 60+ kansalaisten vuodon muihin puolueisiin niin on sekin vaara, että kokoomuksen kannatus laskee edelleen. Vieläkään ei ole tämän hallituksen aikana saatu mitään aikaan. Kuuteen kertaan jo fantastisesti julkistettu “SoTe-sopu” räjähtää vielä ennen vaaleja silmille, kun kunnissa aletaan tajuta mitä se merkitsee. Fennovoiman epäuskottavuus, Talvivaara, ennätystyöttömyys ja lisääntyvät konkurssit luetaan kaikki nekin Kataisen ja Stubbib “ansioksi”.

Minä veikkaan edelleen kokoomuksen kannatukseksi seuraavissa eduskuntavaaleissa 13 %, vaikka toki toivon, että se olisi yli 20%.

BTW esitän vain näkemyksiäni – en katso voivani esittää analyysejä,

tosin jos teiniliiton aikainen toiminta lasketaan niin aktiiviaikanani kuudella vuosikymmenellä on kokoomuksellakin ehtinyt olla jo yhdeksän puheenjohtajaa. Itse en ole ollut ehdokkaana edes kuntavaaleissa – mutta kunta- ja EK-vaaliehdokkaiden taustatyössä ollaan oltu mukana 1960-luvun lopulta alkaen ihan viime vaaleihin asti puolen tusinan eri vaalipiirin alueella…"

Oma analyysini on se, että nuorten ikäluokkien keskuudessa Kokoomuksen ja etenkin sen puheenjohtajan suosio kasvaa tämän asian vuoksi. Seniorikansalaisten keskuudessa Kokoomuksen saldo voi hyvinkin jäädä miinunmerkkiseksi. Mutta me yli kuusikymmpiset emme enää hirvän kauan vaikuta tässä maailmassa, nuorten kohdalla tilanne on toinen.

Alueellisesti Kokoomus voittanee niillä alueilla, joilla sillä on vapaamielinen imago eli Etelä-Suomessa ja etenkin suurissa kaupungeissa. Kannatuksellisesti heikoimmilla alueillaan Kokoomus häviää siksi, koska sen selvä enemmistö tuki sukupuolineutraalia avioliittoa. Keskustalla käy tavallaan samoin: sekin voittaa tämän asian vuoksi vahvimmilla alueillaan ja häviää kannatuksellisesti heikoilla alueillaan. Cityliberaali siipi ei ole nykyään Keskustassa järin vahvoilla, ja se panee kapuloita Keskustan nousulle.

Ydinvoimasta on äänestetty eduskunnassa vuosina 1993, 2002 ja 2010, ja ensi viikoilla äänestetään taas. Kokoomus on joka kerta tukenut lisäydinvoimaa ylivoimaisella enemmistöllä, ja siksi sen linjaa voidaan pitää vakaana. Vihreät ovat vastapoolimme, joka on aina vastustanut ydinvoimaa. Sekin on sinänsä uskottava puolue, nimenomaan tässä asiassa. Muilla puolueilla kannat ovat sitten heilahdelleet puolelta toiselle. Niillä on tässä asiassa ongelmia, ei Kokoomuksella.

Kokoomuksen kova ydin edustaa noin 14% äänestäjistä. Sen äänet me saamme aina. Pidän Alexander Stubbia mainiona esiintyjänä ja vaalikampanjan veturina, ja väitänkin siksi, että Kokoomus saa ensi kevään vaaleissa vähintään 18% äänistä, eikä vaalivoittokaan ole pois laskuista. Jos vaalin loppusuoralla näyttää ilmeiseltä, että pääministerin paikasta kamppalilisivat Juha Sipilä ja Alexander Stubb, niin veikkaan Kokoomuksen saavan laina-ääniä Vihreiltä, RKP:ltä ja kenties oikeistodemareiltakin, jotka eivät halua vaihtaa vapaamielistä pääministeriä moraalikonservatiiviin.

Pentti Kangasluoma 30.11.2014 13:37

Tänään oli Hesari vanha kunnon lehti, Vesa Karosen kirja-arvio Tolvajärven taisteluista taitavasti kirjoitettu, hän tietää mistä on kyse.

HS tarvitsisi kristillisen kolumnistin. Hyviä kirjoittaa löytyy tai niitä voi kasvattaa. Kirkon väen kapasiteetti menee nykyään sukuelinten tuijotteluun.

"Kirkko on niin kauan kytännyt ihmisten sukupuolielämää, että nämä eivät enää usko kirkkoa", sanoi oppinut teologi kotikaupunkini seminaarissa.

Luterilaisella kirkolla on vahvat suomalaiset juuret. Sodassa ja rauhassa se on kulkenut ihmisten mukana. Se on kotoista, kuin sauna, ruisleipä, yleisurheilu, alokkaiden sotilasvala, murtomaahiihto, Aleksis Kiven ja

Väinö Linnan kirjat. Minulle ainakin tärkeitä,

Tiedättekö muuten, että Nato kouluttaa eri kirkkokunnille sotilaspappeja.

Jos joudumme tosikriisiin niin tarvitsemme kirkkoamme. Kirkko on osa henkistä huoltovarmuutta. Jos kirkolla luututaan lattiaa niin se merkitsee

maanpuolustustahdon heikentymistä?

Jouni Pulli 30.11.2014 13:37

Avioliittolakiäänestyksestä käyty kiivas keskustelu osoittaa, että suomalaisessa yhteiskunnassa muutosvastaisuudella on valtava voima, mikä on kehitystämme hidastava tekijä, mikä taas aiheuttaa meille vaikeuksia nykyisessä globaalissa murrostilanteessa. Emme ehkä kykene muuttumaan tarpeeksi nopeasti pysyäksemme kehityksen vauhdissa ja siten jäämme jälkeen muista.

En kuitenkaan usko, että ko. keskustelu tai väittely tai itse äänestystulos pääsevät paljoakaan vaikuttamaan tulevaan vaaliin, sillä ensi kevät tuo mukanaan uudet ja vahvemmat asiat, lisäksi kansalaisten poliittinen muisti taitaa olla lähempänä kolmea kuin kuutta kuukautta.

Tosin olisi aiheellista pohtia, kuinka paljon haluamme uskonnon vaikuttavan vaalikäyttäytymiseemme.

Jori Ringman 30.11.2014 13:41

Facebook ei ikinä ole ollut järin kiinnostava, mutta nyt oli kyllä kerrankin luettavaa: tykkäykset ja kommentoinnit toivat pikaistuksissa tai hartain mielin kirjoitettuja kantoja esiin tavalla, jota en olisi osannut arvata etukäteen. Esimerkkinä AKT:n kunniapuheenjohtaja Risto Kuisman ja Kokoomus-veteraani Raimo Ilaskiven hyvin samansuuntaiset tunnot, jotka yllätyksekseni tuttavien tuttavuus toi eteeni Facebookissa. Kun Suomi oli sarana-paikassa kääntymässä uuteen suuntaan, entisen rakentamiseen keskeisesti osallistuneet olivat hämmentyneitä ja huolissaan. Mutta kuten Ilaskivi muistaakseni totesi, 'kirkostakin voisi erota mutta kun se on tulevaa hautausjärjestelyä ajatellen niin vaivalloista'. Uskoisin, että monella sama pragmaattisuus liittyy myös puolueen vaihtoon: kuka niitä vaaliohjelmia jaksaa ruveta tavaamaan etenkään enää siinä iässä. Protesti voi olla nukkuminen vaalien yli, jos sitäkään.

Mielenkiintoista myös nähdä, miten tämä vaikuttaa kristillisten tulokseen: etukäteen oppositioon julistautuminen ei liene viisasta vaikutusvaltaa äänelleen hakevia ajatellen mutta toki voi lämmittää änkyröimistä arvostavia. Mielenkiintoista sekin, että Räsänen melko varmana tulevana entisenä puheenjohtajana haluaa sitoa seuraajansa oppositioon mutta itse pysyttelee mustan auton kyydissä vaalikauden loppuun asti. Ei käy seuraajaa kateeksi, vaikka kävelee se Essayah kai tämänkin matkan yhtä tyylikkäästi kuin aikaisemmatkin tehtävänsä.

Kristillisten kannalta mielenkiintoista sekin, että tässä palaa nyt erovimmassa viimeisetkin sillat kirkkoon päin ja jatkossa tuki on miltei kokonaan vapaista suunnista riippuvaa. Eräänlailla marginalisoinnin vahvistumista tälle puolueelle joka voi joutua miettimään Eduskunnan ulkopuolista vaikuttamista lähitulevaisuuden toimintamallinaan. Kristillisten entisistä puheenjohtajista kaksi sitäpaitsi on ehdolla näissä vaaleissa toinen Kokoomuksessa, toinen Perussuomalaisissa.

Itse havainnoin että tämä oli monelle itseäni nuoremmalle (<50) jonkinlainen yhteiskunnan modernisaatiohanke, jossa painoi ihan eri asiat kuin omakohtainen sukupuolinen suuntaus, eikä vähiten se, että tässä kansalaiskampanja vei eduskuntaa (ja mediaa) vastaansanomattoman myönteisellä tavalla. Hallituksen esityksestä lähtöisin ei kansalaistori välttämättä olisi täyttynyt samalla tavalla. Ylilyönnit tulivat aloitetta vastustavilta - niin kuin sekin väite että tässä media loi 'homorummutusta'. Media olisi reagoinut aivan samalla tavoin vaikka ensimmäinen ammattimaisesti taidolla ja sydämellä valmistettu kansalaisaloite olisi koskenut jotain aivan eri aihepiirin asiaa.

Suomi muuttuu ja puolueiden kannatukset myös. 2015 vaalit ovat kuitenkin vielä siirtymävaihetta, uskoisin: tämä on perinteisesti loivien muutosten maa.

Anders Blom 30.11.2014 18:12

Tässä jutussa on monta puolta puolta. Päällimmäinen lähiajan suuri viesti on siinä, ettei hallitus onnistunut tässäkään toimimaan rivit suorina. Valmistelussa jokin jäi puolitiehen, minkä TP Niinistön haastattelu paljasti. Pääministeripuolue saa yleensä kantaa tällaisesta vastuun. Arvelen "impivaaralaisen" Suomen pienehkön hyökyaallon tai "jytkyn" lailla antavan tukeaan lakiäänestyksen hävinneelle oppositiolle. Herraviha kasvoi taas tuuman verran, kun eliitillä on aikaa pohtia tällaista, vaikka Suomen talous pitäisi pelastaa.

Juha Kaistinen 30.11.2014 19:01

Sen kun tietäisin mitkä syyt vaikuttavat siihen mitä äänestäjä lippuunsa laittaa.

Perustaisin heti yrityksen, jolla olisi globaali kysyntä. Konsultoinnin hinnoille olisi vain taivas kattona.

On olemassa vielä aatteita, joita puolueiden uskotaan ajavan ja kannattajien kannattavan. Johtava ajatus on kuinka suuri on henkilökohtaisen edun merkitys suhteessa kannattajakuntaan. Aiemmin oli helpompaa samaistua.

Köyhät oli köyhiä ja harvat rikkaita. Tilanne on kyllä edelleen sama, mutta se ei enää näy niin selvästi päältä päin.

Useimmilla on omaankin tilanteeseensa hahmotusongelmia.

Tosin olemme ilmeisesti jo melkein saattohoidossa useiden puolueiden kohdalla.

En käy niitä nimeämään, sillä voihan tapahtua uudelleensyntymisiä kuten kommunistit, liberaalit ja vahvasti henkilövetoinen Vennamon perustama, ja nyt Soinin todennäköisesti viimeisiään vetelevä vain henkilökulttiin perustuva puolue.

Medialla on oma vaikutuksensa, mutta se on suuresti yliarvostettu. Printtilehtien on yritettävä henkensä pitimeksi keksiä tikuista juttuja. He toimittelevat niitä pääasiassa toisilleen. Levikkien laskusta ei uskalleta puhua. Ilmoitustuotto on jo vuosikymmeniä sitten ohittanut tilausten merkityksen.

(Kenellä on kanttia nostaa tilausmaksua)

Kuinka kaukana on se päivä kun lehtitilaus tulee postin mukana tai se ostetaan lehtikioskista?

Aikaa sitten varsinainen buumi on jo ollut verkoissa, joilla on aivan toisenlainen merkitys kuin vähintään puoli kellonympärystä myöhässä olevilla lehdillä.

Toimittajat ovat häviämässä. Pitkiä tausta-artikkeleita ei nykyään lue kuin harvat.

Lehtien mielenkiintoisen osan muodostavat kolumnistit, blogistit ja kommentoijat joita seurataan enemmän kuin eilispäivän uutisia.

Heistä monet ovat riippumattomia lehdestä ja syövät toimittajien leipää.

Summa summarum:

Perinteisillä porvareilla on mediassa lähes 100 prosentin kate, lasken tähän myös Ylen.

Se ei vaan korreloidu suoraan heidän kannatukseensa.

Erik Strandholm 01.12.2014 4:00

Tämä kysymys näyttäisi olevan erittäin tärkeä samaa sukupuolta suosiville. Ilo eduskuntaäänestyksen tuloksesta oli valtava. Tunsin iloa heidän puolestaan.Ei siis ihme, että asiasta käytiin pitkä ja kiivas kampanja tämän tuloksen saavuttamiseksi.

He saivat aikaan hurmoksen, jonka imussa moni epäröijä muutti kantansa. Kun tunnekuohu laskeutuu, voi asiaa tarkastella viileämmin.

Adaptio oikeus vaatisi lisätutkimuksia, tieteellisiä ja puolueettomia. Tuntemani gay - miehet eroavat keskimääräisistä heteromiehistä muutamissa suhteissa. Esiintyy keskimääräistä enemmän partnerien vaihtoa, monen kohda seksi ja penis saavat ylikorosetun merkityksen, monet ovat hyvin ekshiboivia ja toiset potevat syyllisyyttä siitä mitä himoitsevat ja samalla vastustavat. Useat peseytyvät lähes rituaalimaisesti päästäkseen irti omasta syyllisyyden tunteesta, tunteesta etteivät ole toimineet oikein. On helpompaa elää heterona kuin homona.

Homot ja lesbot korostavat vanhemmuuden eräitä puolia vahvasti, kuten lapsen tarvetta hoitavaan ja rakastavaan kotiin. Tältä osin homoparit voivat olla hyviä tai huonoja lapsen kasvattajia siinä missä heterotkin. Mutta kun mennään lapsen syvempiin tarpeisiin ja identiteetin muodostumiseen uskon heteroparien antavan luontevamman ja selkeämmän kasvuympäristön. Pojan samastuminen homoisään tai tytön lesboäitiin ei ole ongelmatonta. Vielä vaikeampaa tytön on löytää identifikaatiomallia kun vanhempina on kaksi miestä. Ei ole sama kasvaako lapsi homo- vai heterokodissa.

Mikä vaikutus tällä äänestyksellä on puolueiden kannatukseen on pelkkää spekulointia tässä vaiheessa. Varmaa on vain että homomieliset äänestävät niitä, jotka kannattavat "tasa-arvoista" avioliittolakia. Heitä on vähintään 10 % äänestäjistä. Gallupien vikana on, ettei niissä tutkita kysyttävän asian painoarvoa vastaajan kannalta. Joillekin ihmisille avioliitto merkitsee niin selkeästi miehen ja naisen liittoa, että sen vastustaminen johtaa poliittiseen vastustamiseen eli ääni ei mene tämän lain kannattajalle.Tapahtuu polarisoitumista asiassa, joka ei ole keskeinen maan poliittisten ja taloudellisten haasteiden kannalta.

Juhani Heinula 01.12.2014 12:08

Kyllä vaikuttaa - jonkun verran. Demokratiassa ihmiset voivat äänestää ketä tahansa millä tahansa periaatteella, ja tämä avioliittoäänestys oli vain yksi samaa lajia kuin esimerkiksi abortinvastustaminen tai kannattaminen. Itselleni nämä ovat tosin EVVK, mutta ymmärrän, että on olemassa ihmisiä, jotka haluavat äänellään joko palkita tai kostaa ko äänestyspäätöksen, vaikka tietävät varsin hyvin, että päätös on jo käytännössä tehty, eikä uusi puolue voi sitä enää muuttaa. Toivon, että vaalikeskustelut keskittyvät kuitenkin talous- ja turvallisuusasioihin, joissa on todella paljon tehtävää. Myös näiden yhden asian ihmisten kannalta on hyvä, että kansakunnan suuret asiat ovat kunnossa, niin voivat sitten äänestellä näistä lillukanvarsistakin.

Veikkaisin, että kokoomus menettää maaseudulla, mutta voittaa vähän etelän rintamailla. Kepulle taas käy päinvastoin. Demarit ja persut eivät asiasta suuresti kärsi mutta eivätkä voittanekaan, elleivät nyt vaihda muutamaa äänestäjää. Kristilliset tulevat menettämään kannatustaan joka tapauksessa, mutta on vaikea arvioida tämän äänestyksen osuutta tulevasta menetyksestä.

Kaiken kaikkiaan äänestyksen tulos vahvistaa pääministerin esittämää ajatusta siitä, että vasemmisto-oikeisto jako yhteiskunnan jakolinjana on saanut ainakin rinnalleen jaon impivaaralaisiin ja avoimen eurooppalaisesti ajatteleviin.

Marko Pajunen 02.12.2014 23:45

Helsingin Sanomat uutisoi tiistaina 3.12, että Keskustan Sipilä on varma tulevankin hallituksen sitoutumisesta eduskunnan äänestyspäätökseen uudesta avioliittolaista.

Eduskunnassa nyt tehdyn äänestyksen mitätöiminen olisi aikamoinen isku kansalaisaloitteelle ylipäätään ja sitä kautta demokratialle.

Jari J. Marjanen 03.12.2014 20:25

Julkisessa keskustelussa on jossain määrin sivuttu se, että tämä lakimuutos sai alkunsa nimenomaan kansalaisaloitteesta. Kansalaisaloitemahdollisuus on demokratian ja lainsäädännön legitiimisyyden kannalta niin tärkeä vaikuttamismuoto, että jollei näin hyvin valmisteltu ja asiallinen aloite olisi päässyt äänestykseen asti, se olisi ollut avointa demokratian halveksimista (vaikka sitten aloite olisi hävinnyt yhtä niukasti kuin se nyt voitti).

Vaikka itse Vihreitten joltinenkin aktiivi olenkin, olen itse tässä avioliittoasiassa ollut tyhjää äänestävä.

Jouko Piho 10.12.2014 22:28

Vastaan lyhyesti Unto Hämäläisen kysymykseen.

Kyllä, avioliittolakiäänestys vaikuttaa vaaleihin.

Jari J. Marjanen 15.12.2014 0:58

Vesa Kaitera (tervehdys vain vuosikymmenten takaa!) kirjoitti: "Jos vaalin loppusuoralla näyttää ilmeiseltä, että pääministerin paikasta kamppailisivat Juha Sipilä ja Alexander Stubb, niin veikkaan Kokoomuksen saavan lainaääniä Vihreiltä, RKP:ltä ja kenties oikeistodemareiltakin, jotka eivät halua vaihtaa vapaamielistä pääministeriä moraalikonservatiiviin."

Vihreitten kunnallistason aktiivina olen taipuvainen uskomaan puolueeni osalta voivan noinkin käydä - vaikka tietysti toivon puolueeni voittoa ja uskallan näillä näkymin siihen luottaakin. Kaksi puoluetta, joista Vihreä liitto on kauimpana, ovat Perussuomalaiset ja Keskusta, kun taas Sirpa Pietikäinen ja Pertti Salolainen nauttivat ympäristö- ja luontomyönteisinä ainakin jonkin verran arvostusta maltillisten vihreitten parissa. Eihän Keskusta ole pelkkää Sipilää (jonka on pakko ottaa vaalien lähestyessä vahvemmin kantaa), vaan siellä ovat mukana Väyrynen, Pekkarinen & kumppanit. Olen itse joskus tokaissut, että Maalaislii... Keskustan vihreä väri on homeenvihreätä. PS:n menestykseen vaikuttanee se, millainen Kreikan ja muitten EU:n kriisimaitten tilanne on juuri vaalien alla.

Luetuimmat
 1. 1

  ”Olga” tarjosi kaksiota Helsingin Sörnäisistä 500 eurolla kuussa – Näin tehdään vuokra-asuntohuijaus

 2. 2

  Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

 3. 3

  ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

 4. 4

  Meidän kaikkien kannattaisi seurata reissuillamme tarkemmin, mitä riksakuskit älypuhelimillaan tekevät

 5. 5

  Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

 6. 6

  Trump haukkui rodullista tasa-arvoa vaativat NFL-pelaajat ja peruutti NBA-mestarin kutsun Valkoiseen taloon

 7. 7

  Perussuomalaisten presidenttiehdokkaaksi valittu Laura Huhtasaari lopettaisi Schengen-sopimuksen – ”Jos valvontaa ei ole rajoilla, se lisääntyy rajojen sisällä”

 8. 8

  Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

 9. 9

  Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

 10. 10

  Jo puoli tuntia liikuntaa päivässä voi pitää kuoleman kauempana, iso tutkimus osoittaa – silti yhä harvempi suomalainen liikkuu

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

 2. 2

  Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

 3. 3

  Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

 4. 4

  ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

 5. 5

  Vihreiden nousukiito hiipui: puolue putosi HS-gallupissa kolmanneksi – perussuomalaisten kannatus jatkaa kasvuaan

 6. 6

  Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

 7. 7

  Kymmenet papit julistavat kasvoillaan vihkivänsä homoja, lesboja ja muunsukupuolisia, Helsingistä mukana kokonainen seurakunta – ”Tämä on eräänlainen kaapistatulo”

 8. 8

  Meidän kaikkien kannattaisi seurata reissuillamme tarkemmin, mitä riksakuskit älypuhelimillaan tekevät

 9. 9

  Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

 10. 10

  Kaksi nuorta miestä asteli portaille, keskusteli hetken ja löi sitten itseään puukolla vatsaan, kertoo Eduskunnan turvallisuusjohtaja

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

 2. 2

  Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

 3. 3

  Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

 4. 4

  Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

 5. 5

  Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

 6. 6

  Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

 7. 7

  Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

 8. 8

  Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

 9. 9

  Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

 10. 10

  Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

 11. Näytä lisää
Uusimmat
 1. Juuri nyt
 2. Taiteilijan ei pidä olla sosiaalisessa mediassa, sanoo Zadie Smith – ”Haluan pitää kiinni omasta tunteestani, silloinkin, kun se on väärä”
 3. Trump haukkui rodullista tasa-arvoa vaativat NFL-pelaajat ja peruutti NBA-mestarin kutsun Valkoiseen taloon
 4. Jo puoli tuntia liikuntaa päivässä voi pitää kuoleman kauempana, iso tutkimus osoittaa – silti yhä harvempi suomalainen liikkuu
 5. HS:n miniristikossa tänään käytössä runousoppi – Saatko ristikon ratkaistua?
 6. Erkki Tuomioja arvioi Jukka Tarkan muistelmat – ”Tarkan turvallisuuspoliittisia ja vähän muitakin kirjoituksia leimaa aina oikeassa olevan besserwisserin tuska”
 7. HS:n Musta laatikko nähdään pian myös Turussa – supersuositut esitykset jatkuvat Kansallisteatterissa jo viikon kuluttua
 8. Kristian Kosonen yritti täyttää painiuran lopettamisen jättämää aukkoa kuntoliikunnalla ja alkoholilla, mutta löysi helpotuksen vasta kirjoittamisesta
 9. Maa järisi Pohjois-Koreassa – Ydinkoekieltosopimusta valvova järjestö: Järistys ei luultavasti ollut ihmisen aiheuttama
 10. Kiistelty kuutta muslimimaata koskeva maahantulokielto umpeutuu – Trumpilta odotetaan päätöstä uusista rajoituksista
 11. Tunti sitten
 12. Maalaus vai valokuva? Helsingissä voi nyt nähdä klassikkomaalauksista innoittuneen näyttelyn, jossa tatuoija esittää Jeesusta ja punkpioneeri Saulia
 13. Näytä lisää