Perässähiihtäjä

Tekivätkö puolueet arviointivirheen vuosi sitten?

Sote meni tänään torstaina nurin. Tai hyväntahtoisesti tulkittuna "Sote kaatui eteenpäin", siis siirtyi seuraavalle vaalikaudelle.  Tunnelma on nyt aivan toisenlainen kuin vuosi sitten, jolloin hallitus ja oppositio yllättivät meidät yhteisymmärryksellään. Silloin konsensusta kiittelivät kaikki - myös minä.

Kerrataanpa lyhyesti, mitä tapahtui vuosi sitten.  Pääministeri Jyrki Kataisen hallitus oli valmistellut syksystä 2011 sote-uudistusta. Se siirtyi ja siirtyi. Tilanne näytti toivottomalta.

Kunnes eräänä viikonloppuna media kutsuttiin pääministerin virka-asunnolle, josta yllättäen löytyi tuttu joukko, kaikkien eduskuntapuolueiden puheenjohtajat. Tiedotustilaisuudessa kerrottiin, että hallituspuolueiden ja oppositiopuolueiden puheenjohtajat olivat löytäneet yhteisymmärryksen sosiaali- ja terveysuudistuksen jatkosta.  Mallista kerrottiin muutamia pääpiirteitä.

Muistelen, että tiedotustilaisuudessa pääpöydässä istuivat Jyrki Katainen, Jutta Urpilainen, Timo Soini ja Juha Sipilä. Sivupöydässä istuivat pienten puolueiden puheenjohtajat Paavo Arhinmäki, Ville Niinistö, Carl Haglund ja Päivi Räsänen.   Kaikki puoluejohtajat olivat hirmuisen iloisia, ehkä vähän hysteerisiäkin.

Suuren kansallisen innostuksen vallassa soten jatkovalmistelu siirtyi  hallituksesta "eduskuntaan". Se tarkoitti käytännössä sitä, että  kaikki eduskuntaryhmät ryhtyivät yksissä tuumin laatimaan lakeja. Aluksi kapellimestarina toimi kokoomuksen eduskuntaryhmän silloinen puheenjohtaja Petteri Orpo. Hän siirtyi myöhemmin ministeriksi, ja kapellimestarin paikan sai keskustan varapuheenjohtaja sekä sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Juha Rehula, entinen sosiaaliministeri. Hyviä miehiä molemmat!

Parlamentarismin kannalta tämä oli kuitenkin outoa. Parlamentaariseen systeemiin kuuluu, että hallitus valmistelee lakiesitykset. Jos tästä halutaan poiketa ja ottaa oppositio mukaan valmisteluun, nimitetään erillinen parlamentaarinen komitea tai työryhmä, joka laatii hallitukselle mietinnön, jonka hallitus joko hyväksyy tai hylkää lopullista lakiesitystä valmistellessaan.

Kuluneen vuoden aikana tästä parlamentaarisesta prinsiipistä on soten valmistelussa edetty varsin kauas. Käytännössä prosessi on mennyt niin, että eduskunta on yrittänyt valmistella itse itselleen lakiesityksiä, vaikka muodollisesti on toki toimittu hallituksen nimissä. Monien mutkien jälkeen kävi niin kuin kävi.

Onko tästä vuodesta jotain oppimista vastaisen varalta?

Kyllä on. Seuraavan hallituksen ja opposition - olivatpa ne minkä värisiä tahansa - kannattaa palata normityöskentelyyn. Hallitus valmistelee lakiesitykset, jotka eduskunta hyväksyy tai hylkää. Jos oppositio otetaan mukaan, se tapahtuu riittävän aikaisessa vaiheessa, jotta parlamentaarinen järjestelmä ei mene sekaisin.

Tämä on tietysti vain yhden blogistin mielipide. Mitä tuumivat Perässähiihtään kommentaattorit? Otetaan loppuviikon Hyväksi Kysymykseksi: Tekivätkö puolueet arviointivirheen vuosi sitten?

Jälkiviisaudellkin on oma arvonsa, vai mitä?

Viikon siteeraus:

"EK:n ja kokoomuksen 2000-luvun eduskuntavaalien ohjelmat ovat olleet tavoitteiltaan ja sananmuodoiltaan pitkälti samat. Jos kyse on puhtaasta sattumasta, niin kyseessä on jo yliluonnollinen tapahtuma."

Demokraatti-lehti pääkirjoituksessaan 5.3. 2015

12 vastausta artikkeliin "Tekivätkö puolueet arviointivirheen vuosi sitten?"

Antti Liikkanen 05.03.2015 17:18

Hallitusohjelmassa neljä vuotta sitten SoTe oli takana, kuntarakenne kärjessä.

Kun eduskunnan 162 myös kunta- ja maakunta-hallinnosta päättävää kansanedustajaa huomasivat, mitä kuntarakenneuudistus tarkoittaa, se oli siinä.

Tuskin yksikään kuntalaisilta ääniä 19.4. 2015 hamuavaa kansanedustajaa/ehdokasta saattoi sanoa:

"Minun kuntani voi yhdistää naapureiden kanssa".

Kaikken vähiten ne kansanedustajista, joiden kotikunta on muille tulonsiirtoina kallis, mutta asukkailleen, tulonsiirroilla eläville viihtyisän pieni ja kodikas.

Laskun maksaa nyt AA+ => A - Suomi: kaikki meistä.

Joka ikinen.

Jukka Lehti 05.03.2015 19:53

Allekirjoitan. On myös hyvä tunnistaa, että keskusta, demarit ja persut ottivat varjohallituksena ison roolin tässä. Kokoomus ja vihreät haluttiin jättää ulos päätöksenteosta. Näyttää siltä asioista päätettiin kolmen koplan kanssa takahuoneissa ja valiokunta toimi vain näennäisesti. Mitähän siitä tulee jos saamme kolmen koplan hallituksen? Ja vielä pahempaa jos vassut tulevat mukaan! Rahaa singotaan maakuntiin ja julkisiin palveluihin ja säästöjä ei ole näköpiirissä. Samoin potilaan omia valinnan mahdollisuuksia valita terveysasema myös yksityisen puolen tarjonnasta ei tulla näkemään. Vaalit ratkaisee aika paljon!

Markku Miettinen 05.03.2015 20:31

Oma muistikuvani on, että perustuslakiasiantuntijat varoittivat jo hyvin varhaisessa vaiheessa vuosi(a) sitten esitettyjen sote-mallien perustuslain vastaisuudesta. Siitä huolimatta niitä kehiteltiin ja ajettiin kuin käärmettä pyssyyn. Lopputuloksen näemme nyt. Hyvä kysymys voisi olla, että onko nykyinen eteenpäin pyrkivien poliitikkojen ja poliittisten avustajien sekä virkakoneiston himmeli sellainen sekametelisoppa, että se elää omaa elämäänsä eikä sitä toppuuttele enää kukaan (muu kuin muutama tolkun professori). Presidentiltähän sisäpoliittinen valta on viety.

Eero Pyykkölä 05.03.2015 21:16

Näin jälkikäteenkin on erikoista havaita, miten mahtipontisesti kunta- ja soteuudistusta pyrittiin edistämään liian laajan hallituksen toimesta. Kepu- ja persulandiassa ruuhkasuomen hankkeet ovat aina "helsingin herrojen" juonia, joita vastustetaan oppositio- ja hallituspuolueiden maakuntaedustajien toimesta ja selkäytimestä. Liian paljon, liian monille ajatellaan varmaankin tyhjentyvissä piensavuissa.

Soten hehkutus oli pitkin hallituksen matkaa niin kovaa, että loppuun asti piti yrittää jotain konkreettista. Kyllähän jo vuosi sitten tiedettiin, ettei muusta kuin, halusta, sovittu opposition kanssa. Pian alkoikin kokoomusministereiden ja takiaispuolueiden hakeutuminen ulos hallituksesta ennen tulevia vaaleja. Katainen, Virkkunen, Kyllönen, Arhinmäki ja Niinistö näyttäytyvät rintamakarkureina.

ps. Viikon siteeraus on hyvä. Ei liene vaikeaa arvata, kummassa päässä hihnan pitelijä on.

Teemu Männynsalo 05.03.2015 21:41

Ongelmana Sote asiassa nähdäkseni on, että sama yksittäinen järjestämis-ja rahoitusmalli ei sovellu hyvin koko Suomeen. Pikkukaupungeissa ja haja-asutusalueilla tarvitaan tiiviitä yhteenliittymiä taloudellisista ja toiminnallisista syistä. Suuremmissa kaupungeissa kunta on selkein ja vastuullisin rahoituksen ja järjestämisen isäntä ja koko sote-rakennelma uhkaisikin näissä muodostua isännättömän rahan käyttäjäksi ja herkästi kuluautomaatiksi, jonka poliittinen ohjaaminen olisi lähes mahdotonta.

Rahoitus ja järjestäminen olisi päätettävä tiukasti yhdessä. Mikäli tuottajaa ja järjestäjää puolestaan ei pidetä erillään, seurauksena on tehoton kunnallinen (kuntayhtymä) monopoli ja taloudelliset seuraukset arvaamattomat.

Nyt kaatunut sote malli olisi toiminnassa käytännössä kovin erilainen Yliopistosairaaloiden läheisyydessä kuin esim. Eksoten alueella nyt toimiva, koska se on tehty alunperin perusterveydenhuoltoa varten.

Sote kysymyksessä poliitikoille on vaikeaa hahmottaa terveydenhuollon erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon keskinäistä suhdetta ja valtasuhdetta, mikä on aivan ratkaisevassa asemassamjärjestelmien ohjauksen ja tulosten kannalta. Vaikeaa on myös ymmärtää, että kansalaisen omaa identiteettiä määrittää kuntalaisuus eikä kuntahallinnosta ollakaan valmiita herkästi luopumaan, jos tilalle ei ole tarjolla mitään varmaa, enemmän lupauksia, joille ei välttämättä ole katetta poliittisista lupauksista huolimatta.

On melko järjetöntä yrittää tunkea koko maata samanlaisen järjestämisperiaatteen alle, ellei teknisesti ole varmistettu kustannustehokkuuteen ja tuottavuuteen liittyviä seikkoja sitovasti ja erittäin hyvin ja toisaalta määritelty selkeästi vallankäytön poliittisia vastuita hyvin tarkkarajaisesti. Kunta on olemassaoleva selkeä ja vastuullinen yksikkö, kuntayhtymä puolestaan toimii herkästi isännättömän rahan logiikalla muodoiltaan häilyvämpänä.

Juha Malinen 06.03.2015 3:51

Kunnallispoliitiikassa tehdään vielä päätöksiä myös ihan asiaperusteen

pohjalla.

Eduskunta tuottaa puheita ja aa-nelosia joihin on präntätty sellaisia joiden yhteiskunnallista hyötysuhdetta ei vain yksinkertaiseti kannata alkaa ynnäilemään.

Ja taas on vaalit ja aika tuoda uudet rokkarit ja popparit

esiin.

Onneksi on Puoluelehdistöä josta voi aamukaffella lukea että

"onhan se niinkin"

Ilari Koskinen 06.03.2015 6:44

Kyllä se on niin että ihmemies Sipilä / Kepu on pääsyyllinen tähän tilanteeseen. Kataisen hallituksen esitys vahvoista isäntäkunnista

olisi ollut oikea ratkaisu. Kepu yllyttämällä pikkukunnat kapinaan

yhdistymisneuvotteluihin, jopa lain vastaisesti.

Huolissaan oltiin vain Kepulaisten kuntapäättäjien asemasta.

Koko Suomella ei ollut mitään merkitystä.

SDP myös lähti Kepun kelkkaan pelkäämällä Persuja.

Pentti Kangasluoma 06.03.2015 13:19

Eilen kävin keskussairaalassa kuvauksessa, kengät jalassa, sellaisen vanteen

läpi. Sisään ja ulos hengitystä. Kolmena päivänä verikoe omassa terveyskeskuksessa. Oli tunne että minusta huolehditaan. Monta ulkomaalaistaustaista valko- ja sinitakkia näin.

Pienet sotealueet, samaa kuin pienet kunnat. Keskustalle monia työpaikkoja,

perhekunnittain, suvuttain. Toivotaan että keskustan vaalivoitto on kohtuullinnen. Suuri voitto johtaa ennen vaalikauden yhteiskuntasovun särkymiseen.

Soinikin voisi rukoilla samaa, ettei jumala anna liian paljon ministerin

ministerin paikkoja. Kriitikki tulee olemaan armotonta.

Jouni Pulli 06.03.2015 13:40

Jos perustuslakiasiantuntijat eivät ole halunneet/osanneet ottaa kantaa muuhun kuin valmiiseen paperiin ja puoluejohtajat olivat tästä jo ennen yhteistä päätöstään tietoisia, voitaneen todeta, että lainvalmisteluaika oli liian lyhyt, mihin viittaa sekin, että rahoitusosion järjestämisestä päädyttiin päättämään myöhemmin.

Vaikutti hieman hätäratkaisumaiselta, että rahoitusosiosta päättämisestä sovittiin päätettävän vasta myöhemmin jo viime kesänä. Tällainen prosessin jako tuntui rapauttavan suurelta osin pohjan myös SOTE-ratkaisun ensimmäisen osion hyväksymismahdollisuudelta jo viime syksynä. Toisaalta voidaan pohtia sitäkin, miten vahvasti Sote-uudistusta vastustaneet tahot ovat päässeet toimimaan ja mitä varten.

Sote-uudistuksen laajuus ja kansallinen tärkeys edellyttää vahvaa parlamentaarista yhteisymmärrystä puolueiden kesken.

Marita Salenius 06.03.2015 13:59

On muistettava myös se etuliite - So. Paljon keskustellaan vain siitä Te-osiosta, joka tällä hetkellä toimii lopulta paremmin ehkä maaseudulla, kuin kaupungeissa. Sotea pyrittiin alun alkaenkin työntämään muottiin, johon ei sovi koko valtakunta.

Antti Liikkasen väitteeseen sanon, että "minun kuntani voi yhdistää siihen suurempaan naapuriin, eli Keuruuseen". Tämän olen sanonut jo ennen kuntavaaleja ja sanon sen myös nyt, sillä en ole asian kanssa yksin - kunnassani.

Tuskinpa kyse on pelkästään arviointivirheestä, vaan asian saamasta mittasuhteesta, joka piti jotenkin saada johonkin kohtaan, jossa jotakin tulisi tehtyä. No ainakin perustuslakia on syynätty niin tarkkaan, että seuraavassa vaiheessa ei siihen sitten kompastuta.

Kuntapoliitikkona on sanottava, että jos muuta ei tästä häslingistä ole käteen jäänyt, niin ainakin on tullut eri kuntien päättäjät ja viranhaltijat tutuiksi, kun kahvia ja pullaa on eri tilaisuuksissa toistemme seurassa nautittu. Kuka kertoisi sen summan euroja, mitä soten ja kuntajakoselvitysten puitteissa on tähän mennessä hassattu.

Olli Saarinen 06.03.2015 18:06

Peterin periaatteen mukaan kukin meistä nousee pätemättömyyden tasolleen ellei tyydy siihen tehtävään missä on hyvä. Tästä on kuitenkin poikkeuksena sellainen turhankin yleinen ihmisen alalaji, joka ehtii aina juuri ja juuri seuraavalle portaalle ennen kuin pätemättömyys tulee ilmi.

Jyrki Katainen totesi tähdellisten EU-asioiden lomassa Ylen aamutelevisiossa pikakirjoitusmerkinnöin seuraavasti sotesta: Suomen väestö ikääntyy, palvelun tarve kasvaa - perustuslain kanssa on ollut aika paljon jumppaamista - kunnallinen itsehallinto on erittäin tärkeä arvo - jopa joidenkin poliitikkojen mukaan tärkeämpi kuin peruspalvelujen hoito - siis rakenteita on vaikea muuttaa jos rakenne on tärkeämpi kuin palvelu itse.

Siis mitä? Olisi pitänyt tehdä väkisin Hennan diktaattina kuntauudistus jotta vanhukset saadaan hoidetuksi? Rakenne olikin tärkeä! - Meillä ei lue perustuslaissa että suurimman puolueen puheenjohtajan tulisi olla pääministeri.

En tiedä mitä Jyrki Katainen teki 1990-luvulla mutta silloin kirjoitin lehteen että valtion ja kuntien suhteet ovat ongelmalliset koska valtio antaa kunnille tehtäviä, jotka kuntien on pakko hoitaa vaikkei olisi resursseja. Tämä on mielivaltaa eikä paikallisdemokratiaa. Tehtäviä hoitessaan jokainen kunta tekee ne omalla tavallaan aiheuttaen kokonaistehottomuutta.

Olen ehdottanut soten ratkaisua valtiojohtoisesti. Rahoitukseksi olen esittänyt ajatuksen kuntaveron tapaan perittävän kelan sairaanhoitomaksun korottamista kuntaveroa korvaten jolloin nykyinen verotus ei rakenteeltaan muuttuisi kuin oikeudenmukaisemmaksi. Loppuraha tulisi nykyisistä valtionosuuksista.

Tänään Juha Sipilä puolsi maakuntamalliaan, missä verotusoikeudella ja valtuustolla varustettu maakunta hoitaisi soten ja vieläpä siten että kukin maakunta omalla mallillaan. Sipilän ratkaisu on käypä mutta pidän keskitettyä ratkaisua parempana koska ei sote ainakaan sairaanhoidon osalta kaipaa maakuntien miesten puuttumista eivätkä olosuhteet maakunnissa niin paljon eroa kuin keskusta tahtoo nähdä. Jyrkin ja Hennan malli olisi perustunut noin 50 kuntaan ja siitä nyt säästymme. Demarien rooli on ollut negatiivinen: kepun ja yksityisten palvelujen blokkaus ja kuntatyöntekijöiden hyysaus.

Joten puolueet tekivät arviointivirheen siinä, että sote tulisi kehittää kuntapohjaisesti. Olisi pitänyt hypätä suoraan maakuntamalliin mutta helpompi ja edullisempi olisi asiat hoitaa pienessä maassa keskitetysti.

Aleksi Päiväläinen 11.03.2015 16:44

Unskin toiveen mukaisesti käyn kommentoimassa tänne hieman vanhempaakin keskustelua.

Lyhyt vastaus alkuperäiseen kysymykseen: Kyllä tekivät. Mutta tähän voisi ehkä lisätä, että tekivät kuitenkin hyvässä uskossa.

Kuten Antti Liikkanen mainitsi, kokonaisuutta lähdettiin tosiaan ajamaan alunperin kuntarakenne edellä. Samoin perustuslakiongelmista kuului matkan varrella useita varoituksia. Mielestäni kuntauudistus olisi kannattanut joka tapauksessa viedä maaliin, vaikka kaikkia SOTE-ongelmia ei sillä olisikaan saatu ratkaistua. Toisaalta asian voi ajatella niinkin päin, että kuntien yhdistämisyritys olisi voitu alun alkaen työntää sivuun, mikäli sillä tavoin olisi saatu vaalikauden ensimmäisen vuoden aikana muodostettua puoluerajat ylittävä yhteisnäkemys. Nyt sellainen saatiin aikaan vasta vuosi ennen vaaleja, mikä sitten osoittautui lopulta liian lyhyeksi ajaksi.

Ehkäpä jälkiviisastelun voi päättää toivomalla, että uusi eduskunta perustaa Unskin mainitseman parlamentaarisen komitean heti vaalikauden aluksi, jotta tällä vaalikaudella tehty työ ei valuisi täysin hukkaan.

Luetuimmat
 1. 1

  ”Olga” tarjosi kaksiota Helsingin Sörnäisistä 500 eurolla kuussa – Näin tehdään vuokra-asuntohuijaus

 2. 2

  Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

 3. 3

  Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

 4. 4

  ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

 5. 5

  Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

 6. 6

  Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

 7. 7

  Pohjois-Koreassa maanjäristys: Kiina epäilee räjähdystä, Etelä-Korea pitää luonnollista syytä todennäköisempänä

 8. 8

  Huippulääkäri Sakari Orava kertoo meheviä tarinoita urheilutähtien maailmasta: Beckhamit popsivat pizzaa, toiset huusivat mamma miaa ja suihkuhuone vilisi torakoita

 9. 9

  Vihreiden nousukiito hiipui: puolue putosi HS-gallupissa kolmanneksi – perussuomalaisten kannatus jatkaa kasvuaan

 10. 10

  Metamfetamiinia löydettiin virvoitusjuomista Meksikossa – yksi kuollut, seitsemän sairastunut

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

 2. 2

  Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

 3. 3

  Kaksi nuorta miestä asteli portaille, keskusteli hetken ja löi sitten itseään puukolla vatsaan, kertoo Eduskunnan turvallisuusjohtaja

 4. 4

  Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

 5. 5

  ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

 6. 6

  Kymmenet papit julistavat kasvoillaan vihkivänsä homoja, lesboja ja muunsukupuolisia, Helsingistä mukana kokonainen seurakunta – ”Tämä on eräänlainen kaapistatulo”

 7. 7

  Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

 8. 8

  Vihreiden nousukiito hiipui: puolue putosi HS-gallupissa kolmanneksi – perussuomalaisten kannatus jatkaa kasvuaan

 9. 9

  Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

 10. 10

  ”Enkelihoito voi johtaa ojasta allikkoon” – Yhä useampi haluaa hoitaa mieltään, mutta epämääräiset pikaterapiat harmittavat psykologeja

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

 2. 2

  Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

 3. 3

  Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

 4. 4

  Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

 5. 5

  Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

 6. 6

  Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

 7. 7

  Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

 8. 8

  Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

 9. 9

  Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

 10. 10

  Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

 11. Näytä lisää
Uusimmat
 1. Juuri nyt
 2. Pohjois-Koreassa maanjäristys: Kiina epäilee räjähdystä, Etelä-Korea pitää luonnollista syytä todennäköisempänä
 3. Perussuomalaisten presidenttiehdokkaaksi valittu Laura Huhtasaari lopettaisi Schengen-sopimuksen – ”Jos valvontaa ei ole rajoilla, se lisääntyy rajojen sisällä”
 4. Huippulääkäri Sakari Orava kertoo meheviä tarinoita urheilutähtien maailmasta: Beckhamit popsivat pizzaa, toiset huusivat mamma miaa ja suihkuhuone vilisi torakoita
 5. Metamfetamiinia löydettiin virvoitusjuomista Meksikossa – yksi kuollut, seitsemän sairastunut
 6. ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen
 7. Asuntolainat käyvät jälleen kaupaksi – Nordea yllättyi elokuun kovista kasvuluvuista
 8. Balilla varoitetaan tulivuoresta, joka uhkaa purkautua – tuhansia evakuoitu, suomalaisturisteja neuvotaan seuraamaan viranomaisten ohjeita
 9. Tunti sitten
 10. Maalaus vai valokuva? Helsingissä voi nyt nähdä klassikkomaalauksista innoittuneen näyttelyn, jossa tatuoija esittää Jeesusta ja punkpioneeri Saulia
 11. Kiinalainen kodinhoitaja opetti kirjeenvaihtajalle, miten alushousut viikataan kunnolla ja sitten pestiin vessa hammasharjalla
 12. Miestä epäillään entisen naisystävänsä talon sytyttämisestä Kajaanissa – sisällä kolme teini-ikäistä
 13. Näytä lisää