Perässähiihtäjä

Pukkaako punamultaa?

Eduskuntavaaleihin on kuusi viikkoa aikaa, mutta valtakunnansalaisuudet paljastuvat yksi toisensa jälkeen. Yksi niistä paljastui tänä lauantaiaamuna, kun maakuntalehtien yhteisen toimituksen Lännen Median tekemä kysely julkistettiin. Siinä paljastui tulevan hallituksen pohja. Mietitäänpä mitä meillä on nyt edessä.

Lännen Media oli lähettänyt kyselyn kolmen suurimman puolueen paikallisaktiiveille, jotka ovat myös omien kotikuntiensa ja kotikaupunkiensa valtuutettuja. Toimitus kysyi, mikä olisi mieluisin hallituskumppani eduskuntavaalien jälkeen.

Tulos oli harvinaisen selvä: 75 prosenttia keskustalaisista vastaajista piti parhaana kumppanina sosiaalidemokraatteja ja yli 90 prosenttia sosiaalidemokraattivastaajista piti parhaana kumppanina keskustaa.

Hallituspohja on siinä. Luvut ovat niin selvät, ettei keskustan puheenjohtajalla Juha Sipilällä ole enää aitoa valintatilannetta eduskuntavaalien jälkeen. Sipilän on valittava demarit hallituskumppaniksi ja sillä sipuli. Ei hän voi asettua keskustaväen näin selvää tahtoa vastaan - ja tuskin haluakaan.

Onko punamultahallituksen kokoaminen eduskunnan voimasuhteiden mukaan mahdollista?

Nykyisessä eduskunnassa Sdp:llä on 42 edustajaa ja keskustalla 35 edustajaa, yhteensä 77 edustajaa. Se ei riittäisi enemmistöhallituksen kokoamiseen.

Viimeisten mielipidemittausten mukaan - jos ne toteutuisivat vaaleissa - keskusta saisi yli 50 paikkaa, mutta sosiaalidemokraatit jäisivät selvästi alle 40 paikan. Vaalitappio ei kuitenkaan estä Sdp:n menoa hallitukseen, koska Sdp:ssä ei enää välitetä  puolueen kannatuksesta samalla tavalla kuin takavuosina. Nykyisin Sdp on aina valmis hallitukseen - kävi vaaleissa miten tahansa.

Eli hallitushalut ovat kovat, mutta pelkkä keskustan ja Sdp:n yhteinen halu ei riitä enemmistöhallituksen syntyyn, sillä nämä puolueet eivät todennäköisesti saa enemmistöä eduskuntaan.

On siis haettava lisävoimaa, sillä molemmat puolueet tavoittelevat vahvaa enemmistöhallitusta. Sen kokoaminen ei onnistu todennäköisillä voimasuhteilla muuta kuin ottamalla perussuomalaiset mukaan.  Vaikka perussuomalainen puoluekin kärsisi vaaleissa pienehkön takaiskun, se lienee vaalien jälkeen niin iso, että näiden kolmen puolueen hallituksella olisi vankka enemmistö eduskunnassa.

Lännen Median kyselyssä kannattaa huomata, että enemmistö keskustalaisista on valmis samaan hallitukseen myös perussuomalaisten kanssa. Demarien kenttäväki vierastaa perussuomalaisia hallituskumppanina, mutta sillä kannalla ei vallitsevissa olosuhteissa juurikaan merkitystä.

Eli - punamultaa pukkaa. Näillä Lännen Median kyselyn luvuilla pääministeri olisi Juha Sipilä, valtiovarainministeri Antti Rinne ja ulkoministeri itse Timo Soini.  Ei hassumpaa.

Vaan mtä tuumivat hiljaiset naiset ja miehet Perässähiihtäjän joukoissa?  Viikonlopun Hyvä Kysymys kuuluu: Pukkaako punamultaa?

Loppuviikon lukuvinkki:

Olen kirjoittanut vaalien tuloksista ja hallitusten kokoonpanoista tämän päivän Kuukausiliitteeseen jutun, johon voi tutustua

tässä osoitteessa:  http://www.hs.fi/kuukausiliite/a1425532458092

Jutussa on siis vertailtu eduskuntavaalien vaalituloksia ja hallitusten muodostamisia lähes 50 vuoden aikana alkaen vuodesta 1966. Oli aika kova mutta äärettömän mielenkiintoinen homma kelata puoli vuosisataa vaali- ja hallitushistoriaa läpi ja puristaa se numeroiksi.  Eräs lukija lähetti äsken viestin ja luonnehti tarinaani on twitterin vastapainoksi. Otin sen kohteliaisuutena.

31 vastausta artikkeliin "Pukkaako punamultaa?"

Kyösti Salovaara 07.03.2015 18:29

Hyinen ironia tässä on siinä, että jos punamultaa pukkaa (Soinilla vahvistettuna) ja se on ikään kuin taputeltua etukäteen, niin äänestäjällä ei oikeastaan ole mitään aitoa valinnan valtaa.

Äänestitpä sitä tai tätä, luvassa on veron korotuksia eikä lainkaan rakenteellisia uudistuksia, koska niillä menettää polittiset pisteet.

Miksi suomalaiset ovat rakastavinaan veroja, sitä en ymmärrä, mutta kukapa kaiken ymmärtäisi.

Verot kansa verta juo, lauloivat entiset sosialistit - eivät nämä nykyiset.

Ja jos oikein tajusin (ehkä en, matkoilta palattuani pöllämystyneenä) Stubbin viestin Ykkösaamussa, niin kokoomus haluaa jatkaa mm. eläkeläisten kurittamista (miksi, sitä ei kukaan oikein pysty perustelemaan) ja toisaalla sitten demarit mankuvat että isotuloisia (niin kuin heitä jossain pilvin pimein olisi) pitää entistä rankemmin veroilla raskauttaa.

Luulen että bloginpitäjä on oikeassa: selvä peli. Mitä jos jätettäiisin vaalit väliin ja arvottaisiin eduskunta?

Pentti Peltoniemi 07.03.2015 18:47

Edellisessä blogissaan Perässähiihtäjä kysyi tekivätkö puolueet arviointivirheen vuosi sitten?

Varmasti virhettä kannattaisi hakea kauempaakin. Nykyinen perustuslaki johti siihen, että 44 kansanedustajalla yksi ryhmittymä saa suhteettoman suuren painoarvon verrattuna seuraavaksi suurimpaan, jolla on kaksi paikkaa vähemmän. Aikanaan oli mahdollista kiertää tällainen pattitilanne esimerkiksi ottamalla kykenevä RKP:n henkilö pääministeriksi Maalaisliiton ja SDP:n väliin. Sittemmin hallituskoalitioita tasapainotettiin ns. sitoutumattomilla virkamiehillä.

Ilmeisesti kevään 2011 hallitusratkaisussa haettu tasapainottaminen oikeiston ja vasemmiston kesken johti paljon puhuttuun ylileveään pohjaan. Sitä kautta päästään Lipposen hallituksin: pitääkseen hallituksensa kasassa Lipponen saattoi tukeutua hankalissa tilanteissa ensimmäisen hallituksensa aikana tuolloin vielä täysivaltaiseen presidenttiin. Lipposen toisen hallituksen aikana tilanne oli vaikeampi ja valtaa siirtyi yhä enemmän sektoriministereille.

Vuoden 2011 jälkeiset pääministerit ovat olleet huomattavan kokemattomia. Esimerkiksi Stubb on vasta ensimmäisen kauden kansanedustaja. Sekä hän että Katainen ovat voineet tukeutua presidenttiin niiltä osin kuin kyse on ollut virallisesta ulkopolitiikasta. Sen sijaan sisäpolitiikassa kummankin on pitänyt tulla toimeen omillaan – olkoonkin, että Niinistö on aika ajoin liikkunut alueella, joka ei nykyään enää kuulu presidentin tehtäviin. Siinä hän on toiminut selvästi toisin kuin porvarihallitusten kolhima Halonen.

Mitä sitten tehdä? Kaiketi olisi ratkaistava nykyisen perustuslain kasaamat ongelmat. Joko maassa on presidentti tai sitten ei ole. Jos ei ole, niin silloin pääministerille kasautunutta valtaa pitää tavalla tai toisella hajauttaa. Yksi mahdollisuus voisi olla pääministerin sijaisen aseman kohentaminen. Onko esimerkiksi siinä mieltä, että pääministerin hakeutuessa toisaalle koko hallitus joutuu eroamaan. Eikö luontevaa olisi, että tuolloin pääministerin sijainen alkaisi johtaa hallitusta.

Onko virheetöntä politiikkaa? Tuskin mutta ehkä vähemmän kuin virheellistä monet elinkeinoelämän edellyttämät flopit.

Ja kysymys: Pukkaako punamultaa? Ilmeisesti. Ehkä vielä tarvitaan kansanrintamaakin, joskin nykyisen Vasemmistoliiton ulkopolitiikka sopinee paremmin oppositioon Kokoomuksen ja vihreiden rinnalle. Jäljelle jää punamulta.

Onni Karilainen 07.03.2015 19:32

Johtamistaitoja tässä tarvitaan enemmän

kuin politiikkaa.

Siksi Juha sipilä.

katja bloigu 07.03.2015 19:54

Olen kaivannut punamultaa jo kauan. Soinia en tosin ulkoministeriksi kaipaa talla skenaariolla. Eki saa jatkaa um:ina.

Leo Lähde 07.03.2015 20:37

Pieni tarkennus Unskille.

Lännen Media on lähettänyt toki kyselyt kaikkien puolueiden valtuutetuille,minullekin Nokian vihreässä ryhmässä.

Uutisen muodostamisessa on sitten hyödynnetty suurimpien vastauksia. Meille vihreille tulee lunta tupaan, mikäli jutussa ilmi tullut asenneilmapiiri relisoituu vaalitulokseen. Toki vastaajina ovat poitiikan eriasteen sisäpiiriläiset, eivät äänestäjät suurena joukkiona.

Hyvää vaalikevään jatkoa sinulle ja kiitos tämän päivän Kuukausiliitteen jutusta.

Antti Liikkanen 08.03.2015 7:43

Lännen Media ei ehkä lähettänyt kyselyään sinne, missa valtaa oikeasti jaetaan?

Helsinki, Vantaa, Espoo, Sipoo.

Kyselyn vastausprosenttikin on pienempi kuin eduskuntavaalien äänestysprosentti.

Sillä tavalla kysely lähetettiin oikeaan osoitteeseen, että juuri tuo porukka sössi sekä SoTe- että kuntarakenneuudistuksn.

Perusteet olen esittänyt niin monta kertaa, etten niitä toista.

Olen useamman kerran kohdannut ajatuksen Suomen päätäntävallan keskittymisestä Juha Sipilän asuinpaikasta aika paljon etelään.

Punamulta?

En oikein usko.

Pentti Kangasluoma 08.03.2015 8:52

Punamulta on historiallisesti ollut Suomelle siunaukseksi, jo ennen talvisotaa. Sen voimalla koulutuksellinen tasa-arvo saavuttanut pienetkin kylät ympäri Suomea. Salomökkien kyvyt asuvat pääkaupunkiseudulla, sen näkee

kerrostalojen porraskäytävien nimiluetteloissa.

Pitkään mietittyäni on pakko kirjoittaa, turvallisuuspoliittisesti punmulta on hutera ratkaisu. Keskustassa elää kekkosaikojen kaipuu, päästä määräävään asemaan idänsuhteissamme. Elää kuvitelma että Putinin Venäjä jotenkin kuuntelisi juuri keskustaa. Demareilla vain Tuomioja tiukan paikan tullessa rohkenisi sanoa Venäjälle EI. Rinne parkaisisi kuin viime voimillaan - Ei Natoon.

Sosiaalipoliittisesti punamulta olisi hyvä ratkaisu. "Porvarinaisilla on

julmat silmät", totesi ystäväni iskettyään varakkaan ja kauniin naisen

etelän yökerhon baaritiskiltä.

Minusta Timo Soini ei voisi toimia ulkoministerinä, Niin monta osatotuutta

ja myrkkypistoa hän suunnannut Suomen EU-jäsenyyttä vastaan. Jussi Niinistö olisi paras perussuomalaisten ministeriehdokas.

RKP tarvitaan uudessakin hallituksessa, sopii punamultaaan. Vihreitä kohtaan on sympattiaa, mutta vesivoiman rakentamatta jättäminen heidän

takiaan toi Fennovoiman Suomeen.

Ilari Kiema 08.03.2015 10:16

Enemmistöhallitus voitaisiin saada aikaan myös kombinaatiolla keskusta, demarit ja RKP.

Persut ja RKP tuskin sopivat samaan hallitukseen. RKP:n äänestäminen on parasta persuntorjuntaa!

Enemmistö olisi kuitenkin niukka, joten hallitusta voitaisiin täydentää vihreillä. Kutsutaan jälleen Heidi Hautala ministeriksi – deja vu! – ja eduskunnan jättävä Soininvaara voitaisiin nimittää erityissoteministeriksi. Näin syntyisi vankka enemmistö, vaikka viime mainitut eivät olekaan eduskunnassa.

Martti Immonen 08.03.2015 10:55

Nämä gallupit ovat hieman omituisia. Jos vastaajista lähes 60% kieltäytyy ilmoittamasta kantaansa, tulos ei kuvasta todellista kannatusta. Ehkä jopa niin, että kepulaiset vastaavat ahkerammin kuin muut? Mitä mieltä on tämä lähes 60 % enemmistö, sitä ei nyt tiedä kukaan! Vaaleissahan se selviää, koska onhan se näin kuten joku “pölhöpopulisti” sanoi, että gallupit eivät äänestä.

Hyvää vaalihuumaa !

Pekka Turunen 08.03.2015 11:19

Pukkaa, pukkaa. Jo jonkin aikaa on näyttänyt siltä, että punamultaa päin mennään. Sekä Sdp:ssä että keskustassa sitä todellakin pidetään tässä tilanteessa selvästi parhaana vaihtoehtona. Lisäksi kokoomuksen jäämistä oppositioon perustelee moni seikka: laskevat galluplukemat, monenlainen takeltelu viime aikoina (enkä nyt halua moittia pääministeri Stubbia, jossa on monia hyviäkin puolia) ja eikös se ala olla heidän vuoronsakin? Vain voimakkaasti nykyisistä gallupeista poikkeava vaalitulos voinee muuttaa tämän suunnitelman.

Mutta että Soini ulkoministeriksi? Ihan helposti en ajatusta nielaise, vaikka Soini onkin ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajana puhunut paljon hillitymmin kuin yleensä. Kaipa hän valmistautuu vastuulliseen asemaan, mutta onko myös hänen puolueestaan siihen?

Näinä vaikeina aikoina kaipaisin Suomelle hyvin vastuuntuntoista hallitusta, en populistista. Toiveita herättää se, että todennäköinen seuraava pääministeri Juha Sipilä on tehnyt monia ratkaisuja enemmän tervejärkisestä kuin vaalitaktisesta lähtökohdasta. Kunhan nyt vain puolueet malttaisivat käydä asiallisen kampanjan ilman mahdottomia lupauksia. Tai jos eivät malta niin toivottavasti ainakin äänestäjät osaisivat kerrankin arvostaa rehellisyyttä.

Loppuviikon lukuvinkistä vielä: suosittelen näitä Unto Hämäläisen laajempia kirjoituksia kaikille aiheesta kiinnostuneille. Myös HS:n Teema-lehdessä ollut kirjoitus viime vuosinen poliittisesta kehityksestä ja tilanteesta oli suuria linjoja hahmottaessaan kovasti antoisa.

Heinrich Pesch 08.03.2015 12:21

Valitettavasti Suomen suhteellinen vaalijärjestelmä ei tue vahvoja hallituksia. Enemmistöjärjestelmä olisi parempi. Myös Kreikan lisäpaikkakiintiö vaalien voittajalle tuntuu toimivan. Ainakin pitäisi olla kynnys pienpuolueille, se olisi luultavasti estänyt Perussuomalaisten voittokulun.

Kaikki meni hyvin niin kauan kuin talous kasvoi ja joka vuosi pystyttiin antamaan jotain jollekin tukiryhmälle. Pysähtyneisyyden voittaminen vaatisi vahvan mandaatin kansalta.

Marita Salenius 08.03.2015 13:57

"Hiljaiset" saattavat tuumia ihan mitä tahansa, varsinkin kun kyseessä on maaseudulla hyvin yleinen rakennusten maalipinta ,tämä punamulta. Sitä kun nuo entiset punamullat oli parempia, kuin nykyiset - maali pysyi kunnolla seinässä. Tarvikkeet oli kunnon punaista ja multaa - politiikassa myös.

Nyt punaiset kulkee korkeintaan valeanpunaisissa tai ehkä vaalimainoksen rajauksesta sentään vielä ehtaa punaista löytyy. Entäs tämä multapuolue, joka jopa apilansa on lähes häivyttänyt violetin sävyjen alle.

Väripelihän vain kuvastaa nykyistä tilannetta, jossa demareiden, kokoomuksen ja keskustan välillä ei eroja ole. Kokoomuksenkin ruiskukka on niin haalistunut, ettei sitä enää moiseksi kasviksi tunnista. Saattahan se olla tarkoituskin. Muistan, kun aikoinaan maanviljelyä opiskellessani ruiskukka luokiteltiin rikkakasviksi. Kuka sitä nyt rikkaa povellaan kantaisi.

Vanhan puna-mullan aikaan oli etujärjestöt voimissaan - myös MTK. Mutta MTK:lla ei ole enää saumaa vaikuttaa hallituspolitiikkaan, kun taas esim. SAK:lla vielä on. Muistan ne ajat, kun kauppaa kävivät niin suurella väännöllä, että jokaiselle riitti mitä tahansa - sitä sulle-mulle politiikkaa.

Keskusta ei uskalla muodostaa hallitusta ilman perussuomalaisia. Nimittäin kuntavaaleissa jo voi käydä kannatusprosentin kohdalla suunnanmuutos. Monessa kunnassa on keskustan rivit sekaisin. On loikkauksia ja eroamisia. On suorainaista hajaannusta, kuten omassa kunnassani kuntavaalien jälkeen kävi, kun keskustan sisäisten erimielisyyksien tähden ryhmä meni kahtia.

Demarit ja keskusta ovat nyt vuorollaan kokeilleet, miten käy, kun kokoomuksen matkaan lähtee. Toisaalta kokoomuksen ylimielisyys nyt sitten kostautuu ja kavereita ei ole kohta muualla, kuin svenskaa taalaavassa paremmassa väessä. Eipä silti, jag gillar svenska, vaikka sen obligatoorisuudesta kättä väännettiinkin - nyt taitaa vanha ruotsinopettajani rullata haudassaan.

Eiköhön lähtökohdan pitäisi olla siinä, että kolme suurinta ensin katsoo toisiaan ja syntyykö mitään. Jos sillä porukalla kittiä ei synny, niin sitten katsotaan muuta. Kokoomushan jo Pertti Salolaisen suulla ylen radio ykkösen aamuohjelmassa tammikuulla rajasi perussuomalaiset hallituksesta pois, sanomalla, että perussuomalaisten on turha pyrkiä tulevaankaan hallitukseen, jos eivät hyväksy tukipaketteja. No ehkä on hyväkin, että yksi vaihtoehto on jo naulattu yhdeltä suunnalta, niin ei tarvitse siitä sitten kättä vääntää.

Vesa Kaitera 08.03.2015 15:14

Lainaampa aluun Marita Saleniusta Perusuomalaisten eduskuntavaaliehdokasta omasta vaalipiiristäni eli Keski-Suomesta: "Keskusta ei uskalla muodostaa hallitusta ilman perussuomalaisia. Nimittäin kuntavaaleissa jo voi käydä kannatusprosentin kohdalla suunnanmuutos. Monessa kunnassa on keskustan rivit sekaisin. On loikkauksia ja eroamisia. On suorainaista hajaannusta, kuten omassa kunnassani kuntavaalien jälkeen kävi, kun keskustan sisäisten erimielisyyksien tähden ryhmä meni kahtia."

Keskustalla on joisain kunnissa ollut sisäisiä ongelmia, mutta huomattavasti enemmän niitä on kyllä ollut Perussuomalaisten sisällä. Tämä selittyy osin sillä, että Keskustassa on tapeltu historian sivu vaikka kuinka paljon, ja siihen on tuossa puolueessa totuttu, kun taas PS on sangen uusi puolue, jossa on nopean kannatuksen kasvun myötä tullut ongelmia.

Mutta tuon siteeraamanai kappaleen pääkohdassa olet kyllä oikeassa: Keskusta aivan ilmeisesti haluaa PS:n mukaan tulevaan hallitukseen. PS on hallituskumppanina keskustalaisten silmissä selvästi suositumpi kuin esimerkiksi Kokoomus.

Marita Saleniu: "Eiköhön lähtökohdan pitäisi olla siinä, että kolme suurinta ensin katsoo toisiaan ja syntyykö mitään. Jos sillä porukalla kittiä ei synny, niin sitten katsotaan muuta. Kokoomushan jo Pertti Salolaisen suulla ylen radio ykkösen aamuohjelmassa tammikuulla rajasi perussuomalaiset hallituksesta pois, sanomalla, että perussuomalaisten on turha pyrkiä tulevaankaan hallitukseen, jos eivät hyväksy tukipaketteja. No ehkä on hyväkin, että yksi vaihtoehto on jo naulattu yhdeltä suunnalta, niin ei tarvitse siitä sitten kättä vääntää."

Kokoomus ei ole puolueena missään vaiheessa ehdottomasti sulkenut hallitusyhteistyötä PS:n kanssa. Kun hallituksesta neuvoteltiin vuodn 2011 kesällä, niin Jyrki Katainen oli jopa valmis antamaan PS:lle aivan vapaat kädet EU-asioissa, kunhan PS vain olisi suostunut tulemaan Kataisen kokoamaan hallitukseen.

Ei ole varmaa, joskin sangen mahdollusta, että Kreikalle sorvattaiaiin uusi tukipaketti ensi kesänä. Se, osallistuisiko Suomi tuohon tukipakeettiin, on pitkälle auki. On myönnettävä, että uskomme Kreikan haluun maksaa velkansa on horjunut vakavasti. Kyllä Kreikalla siihen kykyä olisi, sitä emme oikeastaan epäile, mutta epäilemme halua. Meidän oli pakko tukea Kreikkaa vajaat viisi vuotta sitten, koska Kreikan romahtaminen olisi saattanut käynnistää dominoefektin, jossa ensin olisivat kaatuneet Kreikkaan suursijoituksia tehneet sakslaiset ja ranskalaiset isot pankit. Ja toisessa aallossa jokseenkin kaikki Suomenkin pankit. Se talouskaaos olisi tullut hintoihinsa. Nyt olemme muun euroalueen kanssa melko hyvin turvassa Kreikan mahdollisen romahtamisen aiheuttamalta shokkiaallolta. Kreikan mahdollinen uusi tukipaketti tuskin on minkäänlainen kynnys hallitukseen osallistumiselle, ei siis myöskään PS:lle.

PS on talous- ja veropolitiikassaan lähentynyt Kokoomusta, ja saman se on tehnyt EU- ja europolitiikassaan. Eihän Timo Soini ole enää eroamassa sen paremmin EU:sta kuin euroalueestakaan. EU:n parlamenttiryhmässäkin PS muutti Kokoomuksen englantilaisen veljespuolueen kanssa samaan ryhmään. Ydinvoiman lisärakentamisen suhteen PS alkaa olla pitkälti Kokoomuksen kanssa samoilla linjoilla, se nähtiin kolme kuukautta sitten Fennovoiman ydinvoimalan lupaäänestyksessäkin. Ulko- ja turvallisuuspolitiikassa Timo Soini on mielestäni käyttänyt koko joukon mietittyjä ja hyviä puheenvuoroja. Tuleva ulkoministeri kenties? PS:n suhde yrittäjiin on selvästi myönteisempi kuin vaikkapa SDP:lla. Siksi itsekin näkisin paljon mieluummin Kokoomuksen PS:n kuin SDP:n kanssa samassa hallituksessa. SDP on tällä vaalikaudella kunnostautunut lähinnä vastustamalla Kokoomuksen aikeita. Sinpunakoalition aika on ohi ainakin vaalikaudeksi pariksi.

Oma toivehallitukseni rakentuisi Keskustan, Kokoomuksen ja PS:n varaan. RKP:n ja KD:n mukaantulo olisi mahdollinen, mutta uskon ainakin PS:n vastustavan pikkupuolueiden mukaan ottamista. Jos kuitenkaan Kokoomus ei menesty vaaleissa kyllin hyvin, niin Keskustan, SDP:n ja PS:n varaan rakentuva uuspunamulta voi olla hyvinkin todennäköinen lopputulos. Keskusta ja SDP ovat menneinä vuosikymmeniänä useinkin olleet hallituksessa toistensa kanssa ja tyypillisinä jakopuolueina ne ovat pystyneet jakamaan lisääntyneen BKT:n tuottaman hyödyn omille tukiryhmilleen. Nyt kuitenkin jaettavana olisi ainakin alkuvaiheessa vain niukkuutta, ja siksi uuspuinamullankaan aika ei olisi niin auvoinen kuin esimerkiksi Vanhasen I:n hallituksen aikoihin, jolloin vahva yleismaailmallinen nousukausi teki monen asian järjestämisen helpoksi. Valitettavasti tuo punamultahallitus mitoitti valtion menot sille tasolle, jota pahan taantuman kouriin hieman myöhemmin joutunut yksityinen sektori ei ole jaksanut kunnolla kantaa.

Teemu Männynsalo 08.03.2015 17:35

Paluu menneisyyteen...Kai sekin on mahdollista. Lopulta siitä voi kyllä seurata jännitysnäytelmää Suomelle ja tietysti: työverojen korotuksia.

Sosiaalinen holhoaminen (sd) ja moraaliskonservatiivinen (keskusta) eetos yhdistäisivät esim. alkoholipolitiikassa näitä puolueita. Kaksi populistista puoluetta (sd ja persut) voi käytännössä tehdä keskustan elämästä mielenkiintoista ja yllättävää; päälinjana ammattimaista irtopisteiden metsästystä ja pikkupolitikointia, tavoitteena jarruttaa ja hajottaa reformisuuntia.

Ihmiset äänestävät Sipilää mutta saavat kyllä keskustan kaaderit ja ympärilleen konservatiiviset populistijoukot.

Teemu Männynsalo 08.03.2015 17:45

Keskusta-Kok-Sd+Rkp: Kreikka III pakettiin kykenevät puolueet ovat seuraava hallituspohja.

Lauri Tierala 08.03.2015 23:04

Jos Perässähiihtäjä ja hänen toimittajakollegansa arvioivat, että punamultaa pukkaa, niin he varmaankin alkavat seuraavaksi hahmotella ja haastaa siitä, mitä tällainen punamultahallitus saisi aikaan - ja miten se auttaisi kääntämään Suomen talouden nousuun sekä pysäyttämään valtion ja kuntien velkaantumisen.

Ilman tätä sisältötarkastelua kyseessä on vain paikkojen jakaminen kabinettipelillä menneiden vuosikymmenten malliin.

Jukka Relander 08.03.2015 23:42

Itse olen pitänyt jo pari kuukautta aika ilmeisenä, että punamultapohjalla mennään vaalien jälkeen. Mutta ne muut puolueet. Hyvä kysymys.

Näen kaksi vaihtoehtoa. Jos keskustan ja demareiden konservatiivit saavat päättää, kumppani on perussuomalaiset, mahdollisena lisänä KD.

Jos taas edistykselliset, hallitukseen nousevat vihreät ja rkp.

Vihreänä olen toki miettinyt, että kannattaako hallitukseen mennä. Keskustan kanssa on paljon yhteistä, mutta ympäristö ja energiapolitiikassa on valtavia eroja. Monet asiat yhdistävät vihreitä myös demareihin, mutta elinkeinopolitiikat ovat eri planeetoilta, eikä yhteiden energiapoliittisen linjan löytäminen ole yhtään helpompaa kuin keskustan kanssa.

Syksyllä, kun vihreät lähti hallituksesta, kokoomus nosti esiin neljä teemaa, jotka osoittivat, että vihreiden kannattaa roikkua hallituksessa mukana vaikka kipeää tekee. 1) turpeen verotuksen madaltaminen 2) koskiensuojelulain avaaminen 3) johon liittyen Kollajan alataan rakentaminen ja 4) soidensuojeluohjelman romuttaminen. Nämä olisivat nousseet esille jo aiemmin, jos vihreät eivät olisi olleet hallituksessa.

Itse peukutan hallituspohjaksi kesk+sdp+vihr+rkp. Tuo olisi näissä oloissa paras ja eteenpäinkatsovin vaihtoehto

Jari J. Marjanen 08.03.2015 23:46

Yhtään ääntä ei tietenkään ole vielä annettu, vaan kaikki on vielä spekulointia, joskin valmiiksi mietittyjä eri vaihtoehtoja pitää olla valmiina.

En ole hiukan yli puolivuosisataisen elämäni aikana kyennyt käsittämään Maalaisliitto-Keskustan suosiota: nimenvaihdoksesta huolimatta se on yhä agraaripuolue, jolle kuuluisi alle kymmenennes äänistä. Henkilönä Sipilä on sinänsä melko sympaattinen ja asiallinen, mutta hänen takanansa tulisivat sellaiset hahmot kuin Paavo Väyrynen, Mauri Pekkarinen, Sirkka-Liisa Anttila, Paula Lehtomäki jne.

Perussuomalaisille ei uutta jytkyä tule, ellei sitten Kreikan tilanne satu äitymään erityisen pahaksi juuri vaalien aikaan. Soini on taitava populistipoliitikko, se on myönnettävä. - Vaikken Keskustasta pidäkään, niin siinä puolueessa on kuitenkin kokemusta, mitä PS:stä ei Soinia lukuun ottamatta taida löytyä.

Kaikkein kauhistavin yhdistelmä olisi kyllä se, että sekä Keskusta että PS olisivat hallituksessa. Niitten ohjelmalla ei tätä maata nostettaisi, vaan luultavasti tehtäisiin lisää tulonsiirtoja Itä- ja Pohjois-Suomeen. Ympäristövihamielisinä nämä puolueet tekisivät ainakin yhdessä lyhyen voiton tavoittelijoina korvaamatonta haittaa luonnonvaroille ja koko ihmiskunnan elinehdoille, ellei vätnyt sitten Unionin yhteinen politiikka ja lainsäädäntö tulisi turvaksemme.

Tuleva hallitus voisi olla pitkästä aikaa ensimmäinen, jossa RKP ei olisi mukana. Vaikka ruotsi helppo ja yksinkertainen kieli onkin enkä ns. pakkoruotsia vastusta - jos en kannatakaan - niin tämä kestopuolueen siirtyminen oppositioon toisi uusia ja raikkaita tuulia tähän maahan.

Mutta ensi kuussahan sitten nähdään!

Veikko Rinne 09.03.2015 1:37

Jotenkin tässä oli jo alkanut uskoa Suomen muuttuneen halukkaasti uudistuvaksi, vapaamieliseksi ja innostavaksi paikaksi asua. Nyt sitten nauramatta ehdotellaan, että troikan Juha Sipilä, Antti Rinne ja Timo Soini johdolla noustaisiin nykyisestä ahdingosta. Huh huh.

Ilari Koskinen 09.03.2015 9:41

Punamulta on sulle- mulle hallitus. Alkaa etusuuksien jakaminen

maaseudun pikkukunnille ja ammattiliittojen valta kasvaa lisää.

Yrittäjät ja työpaikat unohdetaan. Ammattiliitot ajavat yritykset ulkomaille. EU joutuu sivuraiteelle ja Naton saa unohtaa, valutaan Venäjän painostuksen alle.

Pääministeri yhden kauden kansanedustaja ja Rinne ensimmäisen kauden kansanedusta- onko edes kansanedustaja ?

On kokemusta vaikka muille jakaa !

Leo Lähde 09.03.2015 10:47

Veli Relanderin viestiin liittyen: itse vastasin Lännen Median valtuutettukyselyyn aika lailla samalla tavalla, mutta lisäsin mukaan vielä vasemmistoliiton. Eli kaksi suurinta,kaksi keskisuurta ja liimapuolue. Tulisi myös kiintoisa opposito. Kaiken ratkaisee kuitenkin lyhyt ja tiivis ohjelma. Miltä vaikuttaa?

Jouni Pulli 09.03.2015 12:34

Kansa päättää suurimmasta puolueesta eli todennäköisestä pääministeripuolueesta. Kokoomuksen julkistaman 10 kohdan -ohjelman perusteella pääministeripuolue voi hyvinkin olla keskusta, ellei se mokaa omalla ohjelmallaan. Tarkoitan tällä sitä, että kokoomuksen ohjelman saaman vastaanoton perusteella kokoomuslaisilla on kova työ saada riittävästi kannattajia ohjelmansa taakse noustakseen ykkössijalle.

Mutta muista hallituspuolueista eivät päätäkään äänestäjät, vaan se, millä puolueilla on suurin tarve päästä mukaan hallitukseen. Tällä hetkellä vaikuttaisi siltä, että keskustan lisäksi suurin tarve on perussuomalaisilla, sillä uudelleen hallituksen ulkopuolelle jääminen voitaisiin kokea vastuunpakoiluksi ja olisi ymmärrettävää, että myös puolueen sisällä on suurta halukkuutta päästä hallitukseen päättämään asioista. SDP:llä ja kokoomuksella reunaehdot hallitukseen menosta lienevät perussuomalaisia suuremmat, sillä molemmat puolueet ovat kokeneet, kuinka vaikeaa hallitustyöskentely nykyisin on ollut.

Erästä mielenkiintoista näkökohtaa ei ole paljoakaan vielä käsitelty eli miten kauan tuleva hallitus pysyy koossa. Huomioiden hyvin vaikeat ajat käsitykseni on, että hallituksesta tulee kriisiasioita hoitava ylimenokauden hallitus ja siten lyhytikäinen. Nykyisen hallituksen kausikin olisi voinut katketa viime kesään.

Pekka Turunen 09.03.2015 19:23

Muutaman yön yli tätä Perässähiihtäjän kaavailemaa hallitusta mietittyäni tulee mieleen, että pahimmillaan se saattaisi johtaa melkoiseen kauhukuvaan. Pääministerinä siis Juha Sipilä, mutta politiikan tulokkaana hänen asemansa ei olisi vahva, vaan puolueen linjan määrittäisivät vanhan kaartin poliittiset pelurit.

Mukana olisi SDP, jonka rooli on muuttunut valtionhoitajapuolueesta ja hyvinvointiyhteiskunnan rakentajasta neliraajajarruttajaksi, joka pyrkii estämään kaikki järkevät ja välttämättömät muutokset ja vain puolustaa saavutettuja etuja. Ja perussuomalaiset, jotka jatkaisivat populismin riemujuhlia ja alkaisivat lunastaa kaikkein pölhöimpiäkin vaalilupauksiaan.

Auta armias silloin Suomea! No, havahdun mietteistäni ja ymmärrän, että ei kai nyt sentään? Toivoa kuitenkin sopii, että olipa tuleva hallitus tämä tai jokin toinen, kussakin puolueessa linjan sanelisivat vastuulliset ja järkevät edustajat (niitäkinhän jokaisessa puolueessa sentään on).

Mika Mikko 10.03.2015 6:52

Punamulta olisi lopun alkua. Ay-liike pitää Suomea panttivankinaan ja sosialistit verottavat Suomen henkihieveriin. Suomeen on pesiytynyt verovaroilla elävä joutilas ryhmä, alati hupeneva työtä tekevä vähemmistö elättää alati kasvavaa joutilasluokkaa. Olemme kohta tilanteessa jossa yli 50% äänestäjistä saa tavalla toisella elantonsa julkiselta sektorilta ja silloin systeemi ei enää kykene uudistumaan. Ilmeisesti tarvitaan vielä BKTn 10-15% pudotus ennen kuin syntyy tarvittavaa kriisitietoisuutta.

Tarvitaan porvarihallitus, koska keskusta tulee jatkamaan maaseudun avokätistä tukemista. Seuraavalla (ja sitä seuraavilla) hallituksella on urakkaa menojen sopeuttamisessa tulojen tasolle. Olemme mitoittaneet menomme sille tasolle kuin Nokia muinaisessa suuruudessaan olisi vielä olemassa. Loppupeleissä vain vientisektori synnyttää uutta jaettavaa. Siksi esim. julkisen sektorin palkankorotukset tulisi indeksoida vientiteollisuuden kilpailukykyyn.

Tarvitaan kunnon työreformi. Ruotsin edellinen hallitus loi yli 300 000 uutta työpaikkaa, eli kyllä tarjontakapeikkoihin kajoaminen nostaa työllisyyttä, se on nähty suunnilleen jokaisessa maassa joka siihen on ryhtynyt. Tarjonta luo kysyntää. Ja korkeaa työllisyyttä nimenomaan hyvinvointiyhteiskunnan ylläpito vaatii.

Jouni Pulli 10.03.2015 17:16

Niin, aivan perusteltu ajatus tilannekuvan huomioiden olisi perustaa ns. hätätilahallitus esim. seuraavaksi 1.5-2 vuodeksi sisältäen vain 3 suurinta puoluetta. Päästäisiin kasvun alkuun. Nyt on vaarana, että näivettyminen jatkuu.

Aleksi Päiväläinen 11.03.2015 17:43

Tällä hetkellä punamulta on kyllä valitettavan vahvoilla. Tähän täytyy toki huomauttaa, että muistaakseni kevään 2007 vaalien alla "sisäpiirin" keskusteluissa liikkui voimakas punamultavirtaus. Mutta niin vain vaalipäivä muutti asetelman päälaelleen.

Toki on tunnustettava, että tilanne on nyt toinen kokoomuksen ollessa pääministeripuolue ja persujen sekoitettua kenttää oikein urakalla.

Näkisin että jos Keskustaa tarkasteltaisiin vain puheenjohtajansa kautta, Kokoomus olisi demareita luontevampi hallituskumppani. Sipilä on kuitenkin tehnyt elämässään ennen poliitikon uraa menestyksellisesti oikeita töitä.;)

Tässä kohtaa muutamien kommentaattorien esille nostama Sipilän kokemattomuus kuitenkin nousee keskiöön. Hän on siinä määrin kirjoittamaton lehti, että on vaikea arvioida hänen toimintaansa mahdollisena pääministerinä. Hänen asemansa vahvuus puolueessaan on avainkysymys: Kykeneekö hän luomaan näkyvästi oman linjansa ja ottamaan pesäeroa "vanhan liiton" miehiin? Vai hengittävätkö väyryset, pekkariset ja anttilat liian tiukasti niskaan torpaten puheenjohtajat mahdolliset uudistusajatukset? Tällä tekijällä lienee osansa myös hallituskumppanin valintaan.

Sipilän johtaman Kepun ja Kokoomuksen päälle rakentuvalla porvarihallituksella voisi olla parhaat eväät Suomen uudistamiseen.

Teemu Männynsalo 12.03.2015 11:55

Keskustan veroehdotukset ovat varovaista ja turhaa näpertelyä eivätkä muuta mitään paitsi lisäävät verotuksen monimutkaisuutta, eikä puolue ole muutenkaan esittänyt mitään sellaista, jolla velkaantumista ja julkisen sektorin vajetta saataisiin merkittävästi oikenemaan. Koska Keskusta on tarjolla päähallituspuolueeksi olisi median syytä olla tehokkaampi tässä kysymyksessä.

Sipilän poliittisesta päätöksenteko- ja johtamiskyvystä ei ole tosielämän näyttöä. Voi olla, että tämä johtamiskyky kohtaa Keskustan tapauksessa kovimmat haasteensa puolueen sisältä, koska ulkoisia odotuksia ja voimakkaita paineita pääministerillä on oletettavan menestyksensä jälkeen paljon.

Todellisia muutoksia on siis vaikeaa odottaa punamultapohjalta mutta voi olla, että tänä keväänä taustalla tapahtuva € rahaliiton taloudellinen (Kreikka, Italia, Ranska) ja poliittinen (Kreikka, Espanja, Portugali, Italia) mureneminen kuitenkin hoitaa suuren osan Suomen tulevista hallitusneuvotteluista.

Jouni Martikainen 12.03.2015 15:16

Blogistin pähkäilyjen osuminen on helppo testata. Laittakaa viisivuotiaalle tehtäväkirjan "kuka ei kuulu joukkoon" -tehtävien väliin ryhmäkuva neljän suurimman puolueen puheenjohtajista. Siihen niiden kahden sivun väliin, joista toisella on sinivalas, ryhävalas, kaskelotti + sammakko ja toisella on harmaakarhu, jääkarhu, ruskea karhu + orava. Veikkaan, että useimmat viisivuotiaat valitsevat A. Stubbin.

Olli Saarinen 19.03.2015 2:15

"Kepu pettää aina" on ollut kohtuullisen osuva ilmaisu puolueesta, joka on maan demokraattisimpia. Tästä syystä puolueen johtajat ovat viime kädessä joutuneet pettämään muiden kanssa tekemänsä sopimukset maatalousyrittäjien noustua peräämään etujaan. Saa nähdä, delegoiko rehellinen yritysjohtaja Sipilä pettämisen jollekin alipäällikölleen.

Kuten Pekka Turunen edellä toteaa, on SDP ryhtynyt neliraajajarruttajaksi ilmeisesti siksi, että sen kannatusperusta on keskiluokkaisissa palkansaajissa ja eläkeläisissä, joiden saavutettuja etuja johtajien on kumarrettava kuten keskustan isäntiä ja emäntiä, tasa-arvoisesti.

Kataisen hallitus sai hyvää aikaan joidenkin pienituloisia koskevien etuuksien suhteen. Tämä tapahtui vihreiden, vasemmistoliiton ja kokoomuksen toimesta SDP:n vahtiessa ansiosidonnaisia säätyetuoikeuksiaan.

Ajatus siitä, että "aina pettävä" konservatiivinen keskusta ja asemiinsa linnottautunut jarrupuolue SDP muodostaisivat hallituksen ultrataantumuksellisten perussuomalaisten kanssa repii editysmielistä sielua. Mutta onhan näistä ennenkin selvitty, jopa hallituksista, missä ovat olleet SKDL, SDP ja maalaisliitto.

Harri Smått 20.03.2015 8:30

Ottamatta kantaa punamullan hinkuun Keskustan ja Sdp:n sisällä, suhtaudun hieman skeptisesti Rinteen kykyyn toimia hallituksessa joka Sipilän mukaan toimisi "strategisten linjausten ja hallituspuolueiden välisen luottamuksen varassa". Muistaakseni Sipilä maalaili tällaista pääministerin ilmoituksen yhteydessä viikko sitten. Mutta omapa on valintansa, jos nykyolettamalla hän sen pöydälleen saa.

Kim Sjöström numero 269 Helsinki 23.03.2015 0:32

Kyllähän nyt monet väittävät, että Kataisen-Stubbin hallitusta huonompaa ei voi olla. Mutta ennustan, että tule osoittautumaan että he ovat väitteessään väärässä. Näillä talousluvuilla ja rakenneuudistustarpeilla, Kepun, demarien ja persujen muodostama hallitus on vääjäämättä vielä syvempi epäonnistuminen.

Ennusteeni hallituskaudelle 2015..2019, jos kepu voittaa:

Siinä tapauksessa, vääjäämättä, puolueista takapajuisimmat ja tietämättömyyteen eniten taipuvaiset muodostavat seuraavan hallituksen. Kun Kepu voittaisi vaalit.

Maaseutukonservatiivien puolue (kepu), kristillissosiaalinen uslontopuolue (persupuolue) ja ay-konservatiivien puolue (demarit) ovat sitten hallituksessa sellainen kombinaatio, että ne vievät yhteiskuntaamme ja talouttamme selkeästi jopa nykyisatä kurjempaan suuntaan.

Kun hallituskaudella 2011..2015, nähty tulos on ollut että hallituspuolueiden toimijoiden yrittämisistä huolimatta, valtiotalouden pelastaminen seisoi paikallaan,

niin,

Kepu-johtoisen konservatiivien ja saavutetut-edut-säilytetään-muutosvastarintaisten hallitus tulee sitten viemään asioita kehnompaan suuntaan.

Näillä kolmella puolueella (kepu, demarit, persut) on paljon yhteistä. Yhteistä on että ne suhtautuvat tarpellisiin uudistuksiin luuydinreagoinnin tavoin vastentahtoisuudella ja muutosvastarinnalla. Ennustan että kyseiset puolueet suorastaan kilpailevat toistensa kanssa tarvittavien uudistusten torppaamisessa ja haitallisten lisäkulujen aikaansamisessa.

Tämä on oikeastaan täysin ymmärrettävä tulos nykytilanteesta ja monien äänestäjien tahdosta. Kovin moni äänestäjä (oikeastaan liian moni äänestäjä) on nykyisissä ankeissa olosuhteissa vaistovaraisesti suojelememassa itseään, ja vaistonvaraisesti kaikkia muutoksia vastaan. Jolloin liian moni äänestäjä on tarpeellisia muutoksia vastaan.

Tämä monien äänestäjien paino merkitsee sitä, että muutosvastarintaiset puolueet saavat runsaammin ääniä, kuin mihin maallamme olisi varaa. Äänestäjiähän ei voi pakottaa fiksuiksi eikä kaukonäköisiksi, vaan äänestäjät saavat melko vapaasti olla niin ahneita ja omanapatuijottavaisia kuin haluavat. Kepu, demarit ja persut kukin puolueena on muutosvastarintainen liian monissa asioissa.

Maanpuolustuksen osalta näitä muutosvastarintaisia, tulevia hallituspuolueita yhdistää, että he typerästi roikkuvat ajatuksisaan kiinni vanhoissa ajoissa eivätkä suostu todellisuudessa tajuamaan valtavaa riskiä, joka on nyt lähes konkretisoitumassa. Heidän muutosvastarintainen takapajuisuutensa tulee maanpuolustuksessa näkymään vanhanaikaisina puolustusdoktriineina, vanhanaikaisina ja melko tehottomina aseistuksina sekä menneessä kiinni roikkuvana liittolaisuuskuviona, jollaisella asemoitumisella ei tule olemaan mitään oleellistä tehoa. Esimerkiksi Kepussa on vallalla vuosikymmeniä keputoimijoiden selkäytimiin ajettu USA-vastaisuus. Malliesimerkkinä Väyrynen.

Muutosvastarintaisten puolueiden pitäessä valtaa, järkevät rakenneuudistukset vesittyvät ja päinvastoin syntyy lisää kustannuksia, lisää kuollutta himmelipainoa verovaroin maksettavaksi. Kyllä kepun johtama hallitus (etenkin punamultahallitus) vielä jonkin kustannuksia aiheuttavan byrokratiankin Suomen hallintoon rakentelee, näin tekevät vaikka joistakin nykyisistäkin byrokratioista pitäisi päästä eroon.

Minun saamani käsityksen mukaan näissä vaaleissa tullaan näkemään, että erityisesti nk turvallisuushakuiset äänestäjät tekevät valinnoillaan valtavaa hallaa tälle yhteiskunnalle. Nimittäin, turvallisuushakuiset äänestäjät ovat taipuvaisia äänestämään konservatiiveja. Vaistonvaraisesti. Konservatiivisesti nyt äänestämällä, he saavat aikaan lisää valtaa (lisää kansanedustajanpaikkoja) takapajuisille puolueille, jotka eivät konservatiivisuuttaan osaa hoitaa yhteiskuntamme asioita tässä vaikeammaksi menevässä tilanteessa. Siten turvallisuushakuiset äänestäjät vaistomaisine konservatiivisine valintoineen eivät tietenkään saa sitä turvallisuutta, jota äänillään tavoittelevat. Päinvastoin, ne äänet heikentävät turvallisuutta.

Tuhon spiraali on ikään kuin valmis. Pedattu viemään yhteiskuntaamme nyt huonompaan suuntaan.

Tämä tuhon spiraali, konservatiivistuvat äänestysvalinnat, käynnistyy tyypillisesti silloin, kun ihmisten tilanne on ulkoisista ja rakenteellisista syistä menossa yleisesti huonommaksi. Kuten nyt ja näinä vuosina. Ahdinko ruokkii konservatiivista tuhon spiraalia.

Kepun ja muiden muutosvastarintaisten valtaanpääsyn tulokset ovat kyllä nyt jo ennen vaaleja näkyvillä. Varoitukset varmaankin kakuvat kuuroille korville.

Kepun ja persujen muodostama hallitus tulee olemaan vielä huonompi kuin tämän vaalikauden hallitus, Kataisen ja Stubbin hallitus. Sanokaa minun sanoneen. Kyllähän nyt monet väittävät, että Kataisen-Stubbin hallitusta huonompaa ei voi olla. Mutta valitettavasti he ovat väitteessään väärässä. Näillä talousluvuilla ja rakenneuudistustarpeilla, Kepun ja persujen muodostama hallitus on vääjäämättä vielä syvempi epäonnistuminen.

Tähän ongelmaan olisi parannuskeinoja. Yksi on, että äänestäjät antaisivat paljon runsaammin ääniään liberaalille ryhmälle. Liberaalinen voima eduskunnassa olisi aina todennäköisempi viemään eteenpäin ja toteutukseen tarvittavia järkeviä uudistuksia kuin mitä muutosvastarintaiset puolueet tekevät.

Luetuimmat
 1. 1

  Flow-festivaalin välikohtauksesta julkaistiin video – ruoka lentää, kiljumista, järjestyksenvalvojat kiskovat dj:n alueelta

 2. 2

  Suomessa on jo niin paljon julkisesti hölynpölyyn hurahtaneita, että jopa ”ajatuksia lukeva” Pete Poskiparta kavahtaa

 3. 3

  Kabulissa siepatusta suomalaisnaisesta julkaistiin uusi video – varoittaa matkustamasta islamilaisiin maihin

 4. 4

  Espoo tyrmäsi pyörätuolissa istuvan Olivian, 9, koulukyydin musiikkiluokalle – koulumatka olisi pidentynyt 800 metriä

 5. 5

  Kallion kirkkoherra Teemu Laajasalo valittiin Helsingin uudeksi piispaksi – ”Nyt Suomen kirkko on taas siinä tilanteessa, että kaikki kymmenen piispaa ovat miehiä”

 6. 6

  Delfiininpoikanen ajautui rantaveteen Espanjassa ja kuoli vartissa, koska ihmiset halusivat ottaa kilvan kuvia sen kanssa

 7. 7

  Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

 8. 8

  Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

 9. 9

  Game of Thronesin seuraava jakso julkaistiin vahingossa etuajassa HBO Nordicilla

 10. 10

  Hybridiautojen myynti kasvaa: Suomi-Mersu nousi tilaston yllättäjäksi – autoverossa huima ero dieseliin

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Toimittaja kokeili, saako todennäköisesti sinultakin kerättävästä ”nimettömästä” selaustiedosta selville, kuka olet ja missä surffailet – saa, todella helposti

 2. 2

  Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

 3. 3

  Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

 4. 4

  Halla-aho vaatii Helsingin kohtuuhintaisten asuntojen kohdentamista työssä käyville – Vapaavuori: ”Tämän tyyppiseen diskriminaatioon ei ole mahdollisuutta”

 5. 5

  Ateistia pidetään moraalittomampana kuin uskovaa, paitsi Suomessa – tutkijat selvittivät ihmisten ennakkoluulot erikoisella kyselyllä sarjamurhaajista

 6. 6

  Olen miehille joko vitsi tai huumorintajuton ”feminatsi” – Miksi sovinistisia vitsejä pitäisi sietää?

 7. 7

  Flow-festivaalin välikohtauksesta julkaistiin video – ruoka lentää, kiljumista, järjestyksenvalvojat kiskovat dj:n alueelta

 8. 8

  Jaksoarvio: Game of Thronesin viidennen jakson tärkein paljastus saattoi jäädä huomaamatta

 9. 9

  Lihaksikas ihminen voikin olla huonossa kunnossa – Hyvä kunto tarkoittaa ennen kaikkea toimintakykyä, sanoo fysioterapeutti

 10. 10

  Espoo tyrmäsi pyörätuolissa istuvan Olivian, 9, koulukyydin musiikkiluokalle – koulumatka olisi pidentynyt 800 metriä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

 2. 2

  Hirveät taudit piinaisivat meitä jos rokotuksia ei olisi, ja moni suomalainen on unohtanut sen, sanoo professori – ”Minulla oli huone täynnä lapsia, jotka eivät oppineet puhumaan yhtään sanaa”

 3. 3

  Tekstiviesti vieraalta naiselta muutti Tonin elämän – Pettämisestä kuuleminen voi musertaa, mutta anteeksianto on usein paras selviytymiskeino

 4. 4

  Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

 5. 5

  Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

 6. 6

  HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

 7. 7

  Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

 8. 8

  Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

 9. 9

  Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

 10. 10

  Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

 11. Näytä lisää