Perässähiihtäjä

Mikä on perussuomalaisten pihvi?

Tästä alkavasta viikosta tulee talouspoliittinen superviikko. Tiistaina keskusta julkistaa vero-ohjelmansa. Keskiviikkona julkistetaan talousneuvoston tilaama Anders Borgin ja Juhana Vartiaisen arvio Suomen talouden nykytilasta. Torstaina vihreät julkistavat oman talousohjelmansa. Ilmeisesti perjantaina on keskustan talousohjelman vuoro.  Viikon aloitti jo tännä aamuna perussuomalainen puolue, joka julkisti oman talousohjelmansa.

Perussuomalaisten talousohjelmaan voi tutustua tämän linkin takaa. Ohjelma ei ole järin laaja. Se on vain kahdeksan napakkaa sivua.

Ydinsanoma on tässä:

"Uuden hallituksen on heti kauden alussa päätettävä noin 2 – 3 miljardin lisäsopeutuksesta velkaantumisen taittamiseksi. Jottei jo ennestään heiveröinen talouskasvu vaarannu, lisäsopeutus on kuitenkin ajoitettava vuosille 2017–19."

Ohjelman on monilta osin riittävän jopa kiitettävän konkreettinen.  Välillä lukijalle tulee kuitenkin saippuainen olo. Ohjelma valuu käsistä, vaikka kuinka yrittäisi tarttua kiinni.

Otetaan esimerkiksi vaikka kohta, joka käsittelee alkoholipolitiikkaa. Se kuuluu perussuomalaisten ohjelmassa sanasta sanaan näin:

"Alkoholipoliittinen keskustelu on avattava. On uskal­lettava myöntää, että nykyinen säätelyn ja kontrollin tie ei ole ollut toimiva. Alkoholiveroa tulee tarkastella. Alkoholipolitiikka on johtanut tilanteeseen, jossa sekä alkoholin myynnin että palvelualan verotuloja valuu Suomesta naapurimaahan. Lisäksi nykyinen alkoholi­politiikka vaikeuttaa huomattavasti myös matkailu- ja ravintola-alan toimintaedellytyksiä. Kyse on laajasta kokonaisuudesta, josta on uskallettava puhua. Alko­holin tuomista ongelmista puhuttaessa tulisi puhua myös syistä, ei vain seurauksista. Kukaan ei ole alko­holin liikakäyttäjä syntyessään. "

Arvailuksi jää, miten alkoholiveroa tulisi "tarkastella"?  Suomessa on jo 11 vuotta - siis Viron Euroopan unioniin lliittymisen jälkeen - tarkasteltu alkoholiveron suuruutta. Oikeaa tasoa ei ole vielä löydetty.  Pitäisikö alkoholin verotusta nostaa, laskea vai pitää ennallaan?

Päättelen, että Perussuomalaiset alentaisivat alkoholiveroa. Lieneekö johtopäätös oikea?

Arvoisat Perässähiihtäjän lukijat ja kommentaattorit. Tutustukaapa PS:n ohjelmaan ennakkoluulottomasti. Unohdetaan hetkiseksi, että sen on kirjoittanut puolue, jolla on kokemusta vain oppositiossa. Nyt kannattaa mielikuvaharjoituksissa  suunnata katse tulevaan, sillä  PS:n ohjelma voi olla vaalien jälkeen lähdeaineistona siinä pöydässä, jossa kirjoitetaan uutta hallitusohjelmaa. Ihan totta!

Pitää siis vakavasti miettiä, mitä uutta puolue toisi hallitusohjelmaan, jos se pääsisi sellaista kirjoittamaan?

Siksi Päivän Hyvä Kysymys kuuluu:  Mikä on perussuomalaisten pihvi?

31 vastausta artikkeliin "Mikä on perussuomalaisten pihvi? "

Pekka Turunen 09.03.2015 19:05

Se olisikin hauska kuulla. Näin ulkopuolisena saa vaikutelman, että perussuomalaisten pihvi on vastustaminen (euron, EU:n, maahanmuuttajien, kehitysavun, ympäristönsuojelun, nykytaiteen ja kaikkien muiden inhottavien nykyajan ilmiöiden). Nyt heillä itsellään olisi mainio paikka täsmentää muutamin rakentavin kommentein. Mutta, kiitos, ilman helppoa populismia.

Tuota alkoholipoliittista linjausta olisi helppo ilkkua ja todeta, että siitäpä näkee millaisia vasta-alkajia he ovat näissä kuvioissa. Kauniita tavoitteita vähän sinne sunne tänne, mutta mitään linjanvetoa siitä on vaikea löytää, toteuttamiskeinoista nyt puhumattakaan. Valitettavasti täytyy kuitenkin todeta, että samanlaista ympäripyöreää liirumlaarumia on perinteistenkin puolueiden vaaliohjelmat pullollaan.

Tuukka Sariola 09.03.2015 19:40

Perussuomalaiset toisivat nykyisestä hallituksesta poikkeavia näkökulmia useisiin asioihin ja ylipäätään mihin rahaa voi käyttää ja mihin rahaa ei pidä käyttää. Esim. valtion rahoitus Guggenheim-projektiin olisi varmasti jäissä, myös Kreikka jäisi ilman uutta tukipakettirahoitusta, mikä olisi järisyttävä käänne Suomen EU-politiikassa. Ylipäätään neuvotteluasema EU-jäsenmaksujen suhteen paranisi, kun voidaan viestiä maan olevan taloudellisesti niin suuressa ahdingossa, että jopa Perussuomalaiset ovat hallituksessa.

Moni asia saattaisi olla aivan päälaellaan, esim. jos SDP:llä on kulttuuriministerin salkku, niin SDP-ministeri esittelisi ylpeänä äänestäjilleen miten paljon rahaa kulttuuriin on käytettyä näinkin vaikeina aikoina. PS-ministerisi ylpeilisi miten paljon kulttuurin painopisteitä on laitettu uusiksi ja budjettia saatu supistettua ja miten moni Huuhaa Ry onkin jäänyt ilman valtionapua. Perussuomalaiset ovat harvoja puolueita, jotka kykenisivät esim. päivittämään Yleisradion tehtävät uusiksi ja leikkaamaan sen budjettia. (Sipilä viime marraskuussa: "Yleisradion roolia pitää arvioida uudestaan kriittisesti")

Luulen myös, että Ay-jäsenmaksujen verovähennyksen poisto kävisi Soinille, vaikka sitä ei voi ääneen sanoa. Antti Rinteen SDP ei kykenisi siihen, vaikka asia olisi miten itsestään selvä nykyisessä kriisitilanteessa.

Eräs erittäin merkittävä asia olisi tietenkin, että suomenkieliset saisivat oman puolueen ja edunvalvojan hallitukseen. Suomihan on tässä suhteessa banaanivaltio, että valtaväestön kielipoliittisia etuja ei aja yksikään hallituspuolue.

Eri puolueilla on omat pyhät lehmänsä mihin ei voi koskea ja PS:n etu on nimenomaa pienemmässä karjassa, ei ole kulttuuri-siipeä, ei ole globalisaatio-siipeä, ei ole maailmanparannus-siipeä, ei ole todellista Ay-siipeä jne... Tämä antaa liikkumatilaa, mikä on ratkaisevaa seuraavassa jättileikkaus-hallituksessa, kuka siihen soveltuu ja kuka ei.

Lauri Hartman 09.03.2015 19:43

"Arvailuksi jää, miten alkoholiveroa tulisi “tarkastella”? Suomessa on jo 11 vuotta – siis Viron Euroopan unioniin lliittymisen jälkeen – tarkasteltu alkoholiveron suuruutta."

Ei ole, Suomessa ei ole tarkasteltu alkoholiveron suuruutta lainkaan. Meillä on ainoastaan taivasteltu alkoholin kulutusta. Asiasta ei ole keskusteltu todellisesta tilanteesta lähtien. Jokainen -jopa ei-persu- ymmärtää, että yhteiskuntamme ei pysty pitkään myöntämään alkoholituloja naapureille, mutta maksamaan samalla sen negatiivisista vaikutuksista.

Mika Skarp 09.03.2015 23:10

Minusta tuntuu että perussuomalaisten ohjelman nettovaikutus julkiseen talouteen on neutraali. Ohjelmassa esitellään toki säästöjä, veronkorotuksia, mutta myös aika paljon uusia tehtäviä. Ohjelmassa on mukana myös monia asioita joita halutaan tarkasti selvittää. Selvittämisen uskon tarkoittavan komiteoita ja työryhmiä eli byrokratiaa.

Minusta tämä antaa hyvän kuvan siitä mitä perussuomalaiset haluaisivat tehdä, toiveena olisi toki listata asiat joista ei voida tinkiä. Esim annetaanko Kreikalle apupaketti vai lähdetäänkö EUsta?

Pentti Kangasluoma 09.03.2015 23:19

Perussuomalaisten papereissa näkyy niin selvästi, heillä ei ole ministeriöissä, muissa virastoissa "omia" virkamiehiä. Siksi

paperi on niin hutera. Toisaalta Soinin uhon täytyy jossain vaiheessa

tulla tiensä päähän. Olin parikymmentä vuotta sitten kansanedustajaehdokas,

ja olen aina pitänyt järjestelmäämme hyvänä. Koulutustasomme on huimasti

noussut viiime vuosikymmeninä. On syytä pelätä että uudeneduskunnan taso ei ole hyvä. En tarkoita tutkintoja, vaan sitä että valituksi tulee peliväkeä,

sellaisia jotka uskoo omaan demakogiaan.

Antti Liikkanen 10.03.2015 5:03

Kävin katsomassa vaimoni kanssa suomalaisen elokuvan "Luokkakokous".

Elokuva on maassamme ennätyssuosittu.

Kolme nelikymppistä matkaa road moviessa luokkakokoukseen.

Katsomo oli täysi ja se nauroi sydämensä kyllyydestä.

Reilu puolitoistatuntisen rainan loputtua kansa poistui innostuneen oloisena, vatsa täynnä popcornia ja maxia, koteihinsa viettämään lauantai-illan loppuja: saunaa, lottoa, tervoa ja kohvia.

Elokuva oli äärimmäisen huono.

Näyttely, kuvaus, ohjaus ja juoni olivat syvältä, käsikirjoitusta tuskin on ollut. Naintia joka puolelta ja asennossa, ryyppäämistä, oksentelua.

Örvellyksen sinfonia.

Kun katselin perjantai-iltana väsynyttä ja henkisesti aika tyhjentynyttä iiviniemeläistä puoluejohtajaa innottomien toimittajien (Stiller, Ervasti, Korhonen) prässissä (pressiprässi vai mikä lie uutisvuoto) ja vertasin kokemaani lauantai-illan elokuvaan, keksin sen:

Mikää ämpäri ei tule kaivosta täytenä ylös laskeutumatta sinne pian takaisin - tyhjänä.

Veli-Pekka Silvan 10.03.2015 8:51

Persujen ohjelma on konkreettisin tähän mennessä ja mielestäni hyvä, varsinkin tuulivoimatukien karsinta on tervettä.

Kokoomuksen ohjelma on EK:n sanelema, Kepun taas höttöä jossa rahaa jaetaan sinne tänne. RKP on kielipuolue jne..

Demareilta ei edes odota mitään, siinä jamassa puolue tällä hetkellä on, eli puhti on poissa.

Risto Virrankoski 10.03.2015 13:16

Tulipahan luettua PS'n 'pointit. Eivät ne nyt ihan huuhaata ole. Erityismaininta innovatiivisesta kehitysapurahoitusmallista. Samaa kaavaa voisi soveltaa joihinkin muihin ns. harkinnanvaraisiin menoihin. Esim. YLE-veroon.

Kirjoittajan esimerkiksi ottama alkoholilausuma on ympäripyöreä. Mutta tosihan on, että tämän yleisvaarallisen myrkyn ympärillä käytävä keskustelu ei onnistu asiaperusteilla. Kaikki faktat kielletään. Ken niitä esittää, äänikato uhkaa tai ainakin kirkosta pitää erota. Keskustan kompurointi asiassa oli säälittävä esimerkki pakoreaktiosta, mitä muut eivät halua toistaa.

Antti Liikkanen 10.03.2015 19:32

Vaikka tämä ei ihan osu otsikkoon, se osuu PS:n tapaan suhtautua vähemmistöihin.

Eduskunta äänesti äänin 162-28 saamelaiset asemaan, johon voi liittyä suomalainen katastrofi.

EU:n ainoa alkuperäiskansa ahdistettiin nurkkaan tavalla, joka voi kiinnostaa BBC/FT/NYT/SvD-toimittajia.

Suomi siirtyy alkuperäiskansa-asiassa ns löysään hirteen ja seurauksena voi olla kauppa- ja moraalipoliittinen umpikuja.

Juuri tällaisia ne Unkarissa, Venäjällä, Ukrainassa, Bulgariassa, Romanissa ja Stanioissa odottavat: intiaanien ja eskimontappajia. kuuttienhakkaajia.

Voiko meillä todella olla sellainen edustuksellinen poliittinen järjestelmä, joka tuhoaa adventures- ja madventures-turismin lisäksi metalli-, puu- ja it-teollisuuden mielikuvamahdollisuudet näin isolla riskillä muutaman sadan wannabe-saamelaisen kalastus- ja ahman/sudentappo-oikeuksien nimissä?

Kuka tämän jälkeen enää tohtii hyödyntää vientiponnistuksiaan kansallispukuisilla poromiehillä, Valkoisella Peuralla.

Jäljelle jää vain syntipukin rooli - ja Joulupukin.

Tuomo Kokko 11.03.2015 7:34

Perussuomalaisten pihvi on "vanhojen puolueiden" arvostelemisessa, ja populismissa sinänsä. Luettuani Timo Soinin omaksumat poliittiset periaatteet hänen kirjastaan Maisterisjätkä kaikki perussuomalaisten esittämät ajatukset ovat ikään kuin suodattuneet tuon opinkappaleen kautta. Pihvi on siis täysin riippuvainen siitä, mitä valtaapitävät milloinkin tekevät tai jättävät tekemättä.

PS. Antti Liikkanen vaikuttaa todella turhautuneelta! Onko kansakuntamme tila arvioituakin vakavampi, kun jopa psykiatrin kirjoituksista kuvastuu epätoivo?

Marita Salenius 11.03.2015 19:02

Pihviin minun tietysti puolueen edustajana ei tarvitse muutoin tarttua, kuin vain syödä se ja hyvällä kastikkeella höystettynä.

Pihvi on selkeä ja ymmärrettävä kieli. Kastike taas on sisältö. Toki kummastelen blogistin viinaan tarttumista, kun ohjelmassa on paljon muuta ja täyttä asiaa. Mutta, kuten Antti Liikkasen ja Tuomo Kokon kirjoituksista ilmenee, niin asennetta on käytetty, vaikka blogisti muuta ehdotti.

Kuitenkin tämän vaalirumban aikana olen kyllä kohdannut jo paljon hyväksyntää. Kiitokset on osoitettava niille kilpakumppaneille, jotka ovat pysyneet asiassa, eivätkä ole sortuneet asenteeseen. Sillä jos emme kykene keskustelemaan vaikeistakin asioista niiden todellisella merkityksellä, niin ratkaisuja ei synny.

Meillä kyetään keskustelemaan Natosta aivan järjellisesti, vaikka kansan vastustus on yli 50 prosentin. Kun taas saman puolen ja määrän prosentilla oleva maahanmuutto on vaikea pala ja ainainen rasismisyytösten varjostama.

Olin eilen vaalikeskustelussa, jossa viimeksi kysyttiin, mikä on tulevaisuuden ammatti, joka työllistää? Vastasin, että Byrokraatti. Nimittäin jos maamme jatkaa tällä Suomi-lisä linjalla ( se kuulu mallioppilas, joka kernaasti laittaa oman lisän byrokratian pohjattomaan kaivoon), niin täällä ei ole kohta muita, kuin paperin tallettajia, joiden on vahdittava toisiaan, että jokainen tekee tehtävänsä. Byrokraatillakin on byrokraatti. Varsinainen työllisyyssampo.

Mitä tulee tuohon vertaukseen saippuainen olo, niin oletettavasti blogisti käyttää palasaippuaa, joka toki helposti luiskii tiehensä ja aina sinne, mistä sitä ei kovin helposti edes löydä, saati saisi käteensä uudestaa. Mutta nestesaippua on pullossa pysyvä ja helposti käytettävissä ja kun valitsee oikean merkin, niin riittoisuutta piisaa. No joo otin vapauden hieman keventää. Mutta tuo saippua oli niin metka juttu.

Eero Pyykköl 12.03.2015 21:31

Timo Soini perussuomalaisena populistina ymmärtää, etteivät persut puolueena voi ikuisesti olla oppositiopuoleena. Käytännössä se tarkoittaa kynnyskysymysten siirtämistä maton alle.

Koko perussuomalaisen puolueen olemassaolo on perustunut oppositioon, asioista riippumatta. Siinä viitekehyksessä "Metalliliiton" ilmastostragedia persujen ohjelmassa on vain yksi esimerkki. Kaikki käy, jos on oletettavissa kannatusta ja ääniä.

Timon puolueelle on käymässä kuten Pekan puolueelle aikoinaan. Hetki vastuussa ja sitten lopullinen kuihtuminen alkukotiin.

Pekka Turunen 12.03.2015 22:18

Yritin tuolla ketjun yläpäässä houkutella perussuomalaisia itse kertomaan mikä se pihvi voisi olla, jos siis jätämme kaikkien nykyilmiöiden vastustamisen pois. Ei onnistunut, ainakaan tässä blogissa.

Marita Salenius omassa puheenvuorossaa peräänkuuluttaa asiassa pysyvää keskustelua, todellisten merkitysten hakemista. Olen täysin samaa mieltä. Mutta missä se keskustelu on? Ei ainakaan tässä blogissa.

Marita Salenius 13.03.2015 9:17

Pyydän anteeksi Pekka Turuselta, kun unohdin hänen alkupään haasteensa. Muutoinkin odotin enemmänkin muiden kommentteja pihvistä, joka minulle puoluelaisena on itsestään selvä ja joka pihvi on luettavissa meidän kaikista julkaistuista ohjelmistamme.

Nuo luettelemanne vastustamisen esimerkit ovat suurelta osian niitä, joita vastustan ja varsinkin tätä kahta kirjainta - EU. Mutta tuo sanomanne , muut inhoittavat nykyajan ilmiöt, ei oikein minulle auennut. Tarkoittaako kommentaattori sitä, että nykyajan inhoittavia ilmiöitä - kuten vaikka viime aikoina esille tulleet raiskausjutut - eivät olisi vastustamisen arvoisia.

Miksi ei saisi käyttää helppoa populismia? Vaikea populismihan on sitä poliittista jargonia ja kliseitä, joita monikaan ei ymmärrä, saati jaksa kuunnella. Politiikan on jo korkea aika tulla lähemmäksi ihmistä, tai kohta kukaan ei äänestä.

Lars-Erik Wilskman 13.03.2015 9:28

Perussuomalaisten sanoma on siinä, että odotellaan ja katsotaan, jospa talouskasvu vähentäisi leikkaustarvetta. Kyse on puhtaasti vaaliohjelmasta, joka lentää heti syrjään, jos perussuomalaiset pääsevät keskustelemaan hallitusohjelmasta.

Pentti Kangasluoma 13.03.2015 12:42

Perussuomalaisten taidekäsitys, en tiedä oikein mitä se on. Kiasmaan olen tuntenut mielenkiintoa siksi että tuttuja miehiä oli rakentamassa, pomoina.

Nyt remontin jälkeen näyttelyä esiteltiin tv-uutisissa, ja Hesarissakin.

Tom lahkon valokuvaaja jolla oli suhde kaikkiin miesmalleihinsa. Draaman huippu oli, että aids vei hautaan. Tuli mieleen että Timo Soini ja Putin ovatkin oikeassa kun kutsuvat tätä rappioksi. Museonjohtaja oli innoissaan näyttelystä.

Antti Liikkanen ei ollut ihastunut Luokkakokous-elokuvaan kun siinä

naitiin paljon eri asennoissa. Toisten parittelujen seuraaminen kuuluu

nuoruuteen, telttaretkiin ja vastaaviin. Taiteilijat väittävät ymmärtävänsä elämää, suomalaiset elokuvantekijät ovat pelkästään härskejä.

Aivankuin ujoja ihmisiä ei olisi olemassa.

Onneksi sitä on olemassa toisenlaisiakin elokuvia. Aamu-tv esitteli Klaus

Härön Miekkailija-elokuvan. Se täytyy nähdä.

Vesa Kaitera 13.03.2015 15:16

Marita Saleniu kirjoitti: "Nuo luettelemanne vastustamisen esimerkit ovat suurelta osian niitä, joita vastustan ja varsinkin tätä kahta kirjainta – EU."

Yritäpä nyt Marita sisäistää se, että Suomi on ja pysyy EU:n jäsenenä, vaikka Sinä päälläsi seisoisit. Suomi ei ole lähdössä edes euroalueelta pois ei ainakaan, jos Timo Soinin viimeaikaisiin puheisiin on uskomista ja luulen, että on. Se, miten Suomi käyttäytyy mahdollisten euroalueen maiden uusien tukipakettien suhteen, on kokonaan eri asia. Niistä voidaan kyllä keskustella, mutta Suomen EU- ja euroluejäsenyys ovat asioina kyllä fait accompli tilassa. Usko minua, on aivan turha lyödä päätään seinään noiden kahden asian muuttamiseksi.

Marita Salenius 13.03.2015 15:50

Kuulepa Vesa Kaitera. Minä olen jo lyönyt pääni seinään ja vielä tähän valtavaan EUbetoniseen. Tästä johtuva päänsärky ei lakkaa nähtävästi koskaan. Minun ammatissani ei ole näkynyt mitään EU:n tuomaa hyvää. Maaseutu hiljenee. Kaikki se työ ja puurtaminen on ollut täysin turhaa.

Tällä asialla ei ole mitään tekemistä sisäistämisen kanssa. Vaan kyse on siitä, miten kukakin EU:n ja sen vaikutuksen kokee. Ei pidä aina kärjistää ja sievistellä. Jos jotakin vastustan, niin ei se sitä tarkoita, että voisin vastustamisella sille vastustamalleni asialle yhtään mitään. Ei se minun vastustusmielialaani kohenna eikä heikennä. Kyse on tosiasioista. Olkaatten te onnellisia, jotka voitte kokea EU:n hyvänä ja onnellisten ihmisten yhteisönä. Meitä on monia, jotka eivät näin koe.

Pekka Turunen 13.03.2015 23:32

Marita Saleniukselle: populismi tarkoittaa monimuotoisten asioiden yksinkertaistamista suosion tavoittelemiseksi. Siksi en siitä pidä - kyllä asioiden monimuotoisuus pitää hyväksyä silloin kun ne sellaisia ovat. Muuten teemme vääriä päätöksiä.

Esimerkiksi tämä EU. Siinä on sekä hyviä että huonoja puolia, sekä riskejä että mahdollisuuksia. Miksi ihmeessä jotkut ihmiset näkevät vain toisen puolen? Ja miksi EU herättää niin voimakkaita tunteita?

Raiskauksia meistä ei hyväksy kukaan. Sen sijaan ketjun alkupään viestissäni luettelin nykyasioita, jotka eivät ole yksikäsitteisesti hyviä tai huonoja, vaan suhtautumisemme niihin riippuu omista arvoistamme. Mitkä siis ovat perussuomalaisten tavoitteet, siis se pihvi, jos jätämme pois näiden asioiden vastakohdat (sehän on vain käänteistä vastustamista) ja itsestäänselvyydet?

Myös minä vastustan poliittista jargonia ja kliseitä, mutta ei niillä ole sinänsä mitään tekemistä populismin kanssa. Pyrkimys selkeään ja ymmärrettävään ilmaisuun, yhteiskunnan monimuotoisuus huomioiden, on ehdottomasti tärkeä tavoite.

Ja kiitos vastauksesta. Keskusteluahan minä juuri toivoin!

Jari J. Marjanen 14.03.2015 21:28

Kävin läpi linkissä mainitun kahdeksansivuisen ohjelman ja jaan kommenttini siitä kahteen viestiin jo tekstimääränkin takia.

I VIESTI

Valtionhallinnon IT-kulut: Ongelma koskee valtion lisäksi kuntia ja kuntayhtymiäkin.

Minulla on ollut tilaisuuksia keskustella aihepiiriin hyvin perehtyneitten Vihreän liiton ehdokkaitten Jyrki J.J. Kasvin ja Otso Kivekkään kanssa tästä ongelmasta - kehotan tutustumaan heidän blogeihinsa ja vaalikirjoihinsa. Tältä osin on helppo yhtyä PS:n vaatimuksiin, ja jos Perussuomalaisilla on yksityiskohtaisempia ohjelmia tai päteviä asiantuntijoita aiheen tiimoilta, niin luen ja kuulen mielelläni.

Tuulivoima: PS käy epäpyhää sotaa tuulivoimaa vastaan. Eihän tuulivoima toki ole ongelmatonta, kuten ei ole mikään muukaan energiantuotantomuoto, mutta kun puolue samalla ajaa turpeen käytön lisäämistä, niin ei vaikuta kovin johdonmukaiselta.

EU ja EU:n jäsenmaksut: Mikään asia ei ole mustavalkoinen, vaan siinä on paljon harmaan sävyjä. On tietenkin helppoa osoittaa "kaksi kirjainta" syyksi kaikkiin ongelmiin ja julistaa tällaista yksinkertaistavaa ohjelmaa. Euroopan unionissa on epäkohtansa, mutta se on ollut ylläpitämässä rauhaa Länsi- ja Keski-Euroopassa jo vuosikymmeniä. Unionin jäsenmaksujen jakautumisesta on syytä keskustella, siinä yhdyn PerSuihin.

Julkisten palvelujen sähköistäminen: Kannatettava ajatus - kuin suoraan Vihreitten ohjelmista. Epäilen kuitenkin, että juuri PS:n (ja Keskustan) kannattajissa on eniten Internet-asioinnin kammoksujia, kun taas Vihreissä ja Kokoomuksessa valmiuksia on (sekä Piraattipuolueessa, jonka uskon pysyvän marginaalissa).

Sosiaaliturvaa on uudistettava - jälleen mainio ehdotus. Saammeko siis Perussuomalaisilta tukea Vihreitten jo pitkän aikaa esittämälle perustulolle?

Pääomatulojen verottaminen: äkkiä ajatellen kannatettava ajatus. Näinä aikoina, kun yhtiöt ja pääomat liikkuvat liian helposti maasta toiseen (lue: veroparatiiseihin) tarvittaisiin kv. yhteistyötä veronkierron torjumiseksi.

PK-yritysten suosiminen: kyllä, työpaikat syntyvät juuri näihin, eivät enää PS:n (ja SDP:n) vanhasta muistista kaipaamaan suurteollisuuteen.

"Lupa- ja valitusprosessien nopeuttaminen ja yksinkertaistaminen": ihmisten mahdollisuuksia osallistua kaavoitus- ja vaikka Talvivaaran lupaprosesseihin on siis kavennettava? Valituslupajärjestelmä kaikista ympäristö- ja vesiasioista KHO:een? Perussuomalaisten ympäristövihamielisyyttäkö vaiko "vain" äänestäjiin helposti tehoaviksi uskottuja iskulauseita?

Turpeen hyödyntäminen: ainoa turvetta puoltava seikka on sen kotimaisuus, johon liittyisivät kuljetusmatkat. Turve ei muutu uusiutuvaksi energialähteeksi minkään puolueen julistuksella. Samoin turpeenpoltosta aiheutuvat monet päästöt ovat kemian, siis luonnontieteen, kiistaton tutkimustulos.

(JK. Ikävää, että Marita Salenius ja Vesa Kaitera ovat sortuneet piikittelemään toisiansa...)

Jari J. Marjanen 15.03.2015 9:45

II eli JÄLKIMMÄINEN VIESTI

Infrastruktuuri: "Tieverkkomme yli kahden miljardin korjausvelkaa on vaalikauden aikana alennettava ja samalla pidettävä huolta myös koko liikenneverkkomme edelleen kehittämisestä." Tärkeä asia, mutta tuntuu sisältävän ajatuksen, että maantiet olisivat rautateitä tärkeämpiä, vaikka turvallisuussyistä raskaat kuljetukset pitäisi nimenomaan siirtää kiskoille.

Työmarkkinat ja ns. joustot: "Työntekijöiden ja yritysten yhdenvertaisen kilpailukyvyn turvaava työehtosopimusten yleissitovuus tulee säilyttää. Samalla joustavuuden parantamiseksi on rohkaistava paikallisen sopimisen lisäämistä." Nämä kaksi virkettä vaikuttaisivat olevan keskenään ristiriidassa - vaikka myönnänkin, että tällaisten ohjelmien pitää olla iskeviä, jolloin niistä ei voikaan tehdä kovin perusteellisia.

Koulutuspolitiikkaa: "Pitkällä tähtäimellä Suomen menestys perustuu koulutettuun ja osaavaan työvoimaan. Tarvittavat leikkaukset on kohdistettava muualle kuin koulutukseen." Tähän voi yhtyä lämpimästi!

Älykkäät sähköverkot: "Älykkäiden verkkojen ja ratkaisujen käyttöönottamiseen kannustettava, sillä tämä tukee muun muassa ylijäämäsähkön myyntiä verkkoon sekä energiatehokkuutta." Hyvä ehdotus tämäkin, muttei kovin omaperäinen.

Ilmastopolitiikkaa: "Suomen ei tule suostua EU:n ilmastotavoitteisiin ilman reilua taakanjakoa." PS:kin tuntuu siis jo uskovan ilmastomuutokseen? Ilmastonmuutoksen tulee olla tärkeimpiä tavoitteita, sillä jollei sitä onnistuta hillitsemään, ei juuri millään muullakaan ole väliä.

ALV-velvollisuuden alaraja: "Aloittavan yrittäjän hallinnollista ja taloudellista taakkaa tulee keventää nostamalla arvolisäverollisen liiketoiminnan alaraja vähintään 20 000 euroon..." Tämän tulisi koskea yritysten lisäksi yhdistyksiäkin.

Alkoholipolitiikkaa: "Alkoholipoliittinen keskustelu on avattava. On uskallettava myöntää, että nykyinen säätelyn ja kontrollin tie ei ole ollut toimiva. Alkoholiveroa tulee tarkastella. Alkoholipolitiikka on johtanut tilanteeseen, jossa sekä alkoholin myynnin että palvelualan verotuloja valuu Suomesta naapurimaahan." Keskustelua tarvitaan, mutta tämä on vasta toteamus.

Tässä muutamia nostoja ja poimintoja PS:n ohjelmasta. Ollakseen talouspoliittinen ohjelma se sisältää kyllä paljon muitakin politiikan alueita, mutta melkein kaikkihan liittyy rahaan...

Unto Hämäläinen 15.03.2015 10:35

Kiitos Jari, olet tehnyt todella perusteellista työtä. Näin sitä pitää. Ja kiitos myös muille keskusteluun osallistuneille. Perussuomalaisten ohjelma tuli kunnolla ruodituksi. Toki vieläkin saa jatkaa. Keskustan ohjelma julkistettiin perjantaina, ja olen lukenut sitä viikonlopun aikana, ihan totta, ihmisillä on erilaisia viikonloppulukemistoja. Kirjoitan siitä huomenna maanantaina. Unski

Pekka Turunen 15.03.2015 11:06

Olen osallistunut tähän keskustelunaiheeseen varmaan jo liikaakin, mutta enpä malta olla vielä minäkin nostamatta hattua Jari J. Marjaselle. Hän tekee juuri sitä mitä toivottiin - keskustelee ennakkoluulottomasti perussuomalaisten talouspoliittisesta ohjelmasta!

Ja parasta kaikesta: hän on oikeasti lukenut ohjelmaa huolella ja ajatuksella ja kommentoi sitä fiksusti ja maltillisesti. Kaiken kukkuraksi hän tekee sen, jos oikein ymmärsin, vihreästä näkökulmasta. Miten ilahduttavaa, kun vastakkainasetteluja kärjistävässä poliittisessa ilmastossa perussuomalaiset ja vihreät yleensä mielletään arvojensa osalta kentän vastakkaisiin päihin. Lisää tällaista, eri aatemaailmoista lähtien!

Olen itsekin koettanut houkutella esiin keskustelua, mutta vähäisin tuloksin. Lopputulemaksi jää siis käsitys, että perussuomalaisten pihvi todellakin on monien nykyajan ilmiöiden vastustaminen.

Jari J. Marjanen 15.03.2015 11:38

No kiitos, tällainen toisen luokan kunnallispoliitikko tuntee olonsa ihan imarrelluksi... Kyllä, edustan Vihreitä, enkä sitä toki mitenkään salaa, vaikken tähän ketjuun huomannutkaan sitä nimenomaisesti aiemmin lisätä. - Täytyypä nyt sitten etsiä Keskustan verkkosivuilta bloginpitäjän mainitsema ohjelma!

Ilpo Haalisto 16.03.2015 21:25

Tervehdys kaikki tutut, mutta niin uskolliset perässähiihtäjän kommentoijat. Perussuomalaisten pihviin on vaikea olla koskematta. Viime galluppien myötä tämä pihvi alkaa tulla yhä vain herkullisemmaksi ja kiehtovammaksi.

Tätä pihviä odotellessa olenkin toreilla tarjoillut ihmisille itse paistettuja lettuja nuukasti hillolla höystettynä, ikäänkuin alkupalana tulevaan pihviin. Ihmiset ovat alkaneet kyselemään rahojensa perään ja siitä, että kuka ottaa vastuun hallituksen supersählystä. Ikäänkuin fiksut etsivät toistensa seuraa.

Valveutuneimmat järkijaakot ja -jaanat ovat tajunneet, että kohta tulee iso pakkolasku ja nyt katsotaan tähän sopivaa peltoa. Poliitikko ei kanna vastuuta, mutta kansa kyllä kantaa ja tässä tapauksessa perussuomalainen kansanliike, joka ylläpitää kansan arvoja. Toista ei jätetä talvisodan hankeen, on opittu jo lapsena. Suomalaista ei jätetä, on perussuomalainen sanoma.

Millä puolueohjelmalla se tehdään, ei merkitse niinkään paljoa kuin se, millä arvomaailmalla se tehdään. Perussuomalainen arvomaailma on kansan rivien hyväksymä ja tulevan konkurssin tuhkasta noustaan vain kovalla työllä ja kestävällä arvopohjalla. Hyvällä hevosella pääsee ja Timolla on hyvä hevonen.

Kun hevosella menee hyvin, niin isännälläkin menee hyvin. Koko kansan cowboy Timo Soini kantaa kestävää arvopohjaa ja tämä arvopohja määrää hevosen reitin sekä tässä tapauksessa puoluehjelman käytön koko kansan talkoissa velkasuosta noustessa.

Pihviin palattaessa autovero on miljardin ja kehitysapu on miljardin. Ei liene vaikea tajuta, että kun luopua täytyy, niin luovutaan kummastakin siis suorana tulonsiirtona Suomen kansalle.

Järkijaana kauhisteli torilla kreikkavelkojen miljardien hintaa.

Jan Hurrin laskelmien mukaan häviämme Kreikkaan 7 miljardia eli Suomen viljeltävien peltojen arvon verran. Metsätkin meni vielä, kun laskemme EVM:n 20 miljardin takauksemme. Seuraavaksi ulosmitataan kansallisomaisuuttamme reaalivakuuksina Saksan pankkien antoveloista Kreikalle. Tämä on taloussotaa, jonka korvauksia maksamme kuin Neuvostoliitolle aikoinaan saamatta ainoatakaan uutta työpaikkaa.

Tämä kansa nousee kovalla työllä vielä suosta niinkuin ollaan aina noustu ja juuri siksi perussuomalaiset ovat nousseet kansanliikkeenä "Kumpujen yöstä" jakamaan kaikille sitä pihviä, jonka tämä kansa ansaitsee ja se ansaitsee todella vastuun kantoa eikä tyhjiä lupauksia.

Me kaikki olemme perussuomalaisina sisaruksina vastuun jakajia. Tuleva hallitusvastuu on vaikea ja tekee kipeää - me selviämme tai sitten muutamme ulkomaille työn perään. Perussuomalaisten puolesta en lupaa muuta kuin kuunnella kansaa ja kertoa tosiasiat.

Syödään se pihvi sitten lopuksi, jos siitä jotakin nälkävuosien jälkeen jää. Jättäisin pihvin mielummin säästöön vaikka "pankkiin pakkaseen" lastemme syötäväksi. Laitetaan me leipään puolet petäjäistä. Jätetään viimeinen lehmä lahtaamatta lapsillemme maitoa antamaan ja raivataan kädet känsillä isiemme tapaan uutta laidunta.

Ilpo Haalisto 17.03.2015 17:46

Viime eduskuntavaalien jälkeen perussuomalaisten kannatus nousi kärkeen 25 % paikkeille. Jos tämä olisi realisoitunut vaaleissa, niin perussuomaliset olisivat laatineet hallitusohjelman ehdot. koko EVM /ERVV olisi kaatunut ja Kreikkatukia ei olisi myönnetty vaan perussuomalaisten hallitus olisi kaatanut Kreikan siihen konkurssiin, johon se hilpeästi olisi kuulunutkin.

Pihvinä kaikille tiedoksi, että jos perussuomaliset voittavt vaalit, he varmasti tekevät sellaisen hallitusohjelman, että kansan etu toteutuu ja kuuluu. Viimeisin perussuomalaisten gallup on viime vaaleja edellä, joten jännityksellä seuraamme tilannetta. Jokainen ihminen voi tältä pohjalta miettiä kestävän kehityksen arvomaailmaa ja köyhän asiaa ensin.

Pekka Turunen 17.03.2015 23:53

Ilpo Haalistolle: on aina mahdoton sanoa, mitä olisi todella tapahtunut, jos asiat olisivat menneet toisin. Esitän vaihtoehtoisen kehityskulun. Perussuomalaiset olisivat siis voittaneet vaalit ja kaataneet Kreikan tuet. Samalla olisi kaatunut suuria saksalaisia ja ranskalaisia pankkeja. Mekö muka olisimme tämän jälkeen elelleet täällä lintukodossa kuin herran kukkarossa? Kenties olisimme saaneet päällemme kaikkien aikojen laman? Hilpeää?

Kreikan tukiaisiakin voi suhteuttaa. Nehän ovat isoja rahoja, mutta sittenkin pieniä, jos niitä vertaa siihen, millaisista eroista on kyse, jos vaihtoehtoisesti kansantalous on mukavassa nousussa tai että se ajautuu lamaan. Tältä pohjalta täytyy toivoa, että emme joudu kokemaan Haaliston maalailemaa "kansan etua".

Ilpo Haalisto 18.03.2015 23:27

Pekka Turuselle: Tulevaisuuden skenaarioita on mielenkiintoista tarkastella. Nyt pumppaamme lisää ilmaa ja kuplaa. Olet oikeassa, että Saksan jas Ranskan liikepankkien kaatuminen tekee kipeää ja tyhmää on se, että nyt ne ei kaadu, koska nyt me niitä takaamme. Terveissä markkinatalouksissa konkurssin kautta terveet osat jäävät henkiin, kuten Islanti nousi suosta nopeasti ja euroon ei tule koskaan. Maamme itsenäisyyden euron kirous kostautuu nyt, eikä siitä edes äänestetty. -Voi perustuslaki parka, josta haettiin porsaanreikä.

Olisimme nousseet uudestaan tuhkasta koko Eurooppa eräänlaisen konkurssin jälkeen kuten Lehmansin jälkeen kävi Amerikassa. Todellisuudessa kukaan ei tiedä, mitä olisi tapahtunut, mutta sen me kaikki tiedämme, ettei tämä velkaelvytys ilmapalloja pumppaamalla vie muuhun, kuin totaaliseen tuhoon.

God bless Finnish nation and the whole world - olemme umpikujaa ongelmallisemmassa tilanteessa.

Mitä sinä Pekka tekisit joka tapauksessa eteen tulevan laman estämiseksi? Taloutemme on aivan liian pieni eurossa sinnittelyyn. Pitäisi olla 50 miljoonaa ihmistä Suomessa ennenkuin kannattaisi olla eurossa. Oli todella uhkapeliä mennä euroon ilman Ruotsia ja Tanskaa.

EU:n Alueiden komitean NAT-valiokunnasta voin sanoa, että maidon tuotantokiintiöiden poistuessa Tanska omalla valuutallaan tuhoaa ketterästi Suomen kaikki lypsylehmät 2016 alkaen pumppaamalla halpaa maitoa jopa Ranskan markkinat täyteen. Nämä ovat vain yksittäisiä esimerkkejä. Kokonaisuutena ajatellen ei ole helppoa hiipuvan tutantomme kanssa elää eurossa - itku euroilosta tulee.

Pekka Turunen 19.03.2015 21:47

Vielä Ilpo Haalistolle: kukaan meistä ei todellakaan voi varmasti tietää mitä kaikkea suurten eurooppalaisten pankkien konkurssista olisi suomalaisille seurannut. Mukavaa se ei totisesti olisi ollut täälläkään. Tämän Kreikan tukien vastustajat yleensä unohtavat tai ainakin jättävät mainitsematta. Kun Haalisto kertoo järkijaanasta niin en ole ollenkaan varma oliko jaana ajatellut tilanteen kaikkia ulottuvuuksia? Tuhkasta nousu olisi sekin ollut tuskien tie.

On kovin tyypillistä, ja tätä ovat nimenomaan perussuomalaiset lietsoneet, että Kreikan tukia ajatellaan koko muusta maailmasta irrallisena tapahtumana. Kun vaihtoehdoiksi esitetään, että lapioidaanko Kreikkaan vastikkeetonta rahaa vai ei, niin johan siinä melkein jokainen vastaa että ei. Asia ei kuitenkaan todellisuudessa ole ollenkaan näin yksioikoinen, vaan molemmilla ratkaisuilla oli voimakkaat ja erilaiset seurauksensa.

Nythän tilanne on muuttunut, ja Eurooppa on paremmin varautunut Kreikan konkurssiin ja sen seurauksiin.

Pekka Turunen 19.03.2015 22:05

Ilpo Haalisto kysyi minulta mitä tekisin tulevan laman estämiseksi. Kysymys on hyvä, mutta ei minulla ole siihen yksioikoista vastausta.

Tuomas Nevanlinna kirjoitti taannoin Helsingin Sanomissa hämmästelynsä siitä, miten itsevarmoja ihmiset ovat omien talouspoliittisten kantojensa oikeellisuudesta. Olen ihmetellyt samaa. Yhteiskuntaa on nykyisin niin monimutkainen, että jokaisella toimenpiteellä on odotettujen seurausten lisäksi yleensä joukko arvaamattomia vaikutuksia. Jopa talouden varsinaiset asiantuntijat tuntuvat kovin usein erehtyvän, joten miten tällainen tavallinen pulliainen osaisi kaikkea ajatella?

Lähtisin kuitenkin tekemään pitkän aikavälin rakenteellisia uudistuksia tavoitteena sopeuttaa julkinen talous muutaman vuoden ajanjaksolla. Samalla vahvistaisin talouden edellytyksiä. Kataisen hallitus ei alkutaipaleellaan halunnut uskoa tilanteen vakavuutta, joten se jätti tekemättä ne ikävät toimet, jotka vielä silloin olisi ollut paljon helpompi tehdä kuin nyt. Toivottavasti tuleva hallitus osaa olla viisaampi.

Olen Haaliston kanssa samaa mieltä siitä, että vaikeat taloudelliset ajat uhkaavat meitä ja ehdottomasti jotain tarttis tehrä. Näin täysin riippumatta siitä millainen on euron tulevaisuus ja mikä on meidän suhteemme siihen.

Ilpo Haalisto 21.03.2015 11:43

Pekka Turunen yhtyi järkijaakkojen seuraan, jotka ovat alkaneet verkostoitumaan keskenään yhteisenä huolenaan epävarma tulevaisuus.

Jotakin pitäisi tehdä. Kuka ottaa vastuun? Missä meidän rahamme ovat ja miten velat maksetaan? Miten elvytät ja mistä aloitat? Miten poliittinen peli ja business-käyttäytyminen vaikuttavat talous-strategiaan?

Tarkastellaanpa mennyttä ja ennustetaan tulevaa. Vuonna 2007 Lehmans pankkina oli sortunut liian suuriin suprime-lainoihin Amerikan muiden hypoteekkipankkien tapaan. Amerikan pankit halusivat 2000-luvulla business-ajattelussaan lisää tulosta.

Markkinat olivat jo täynnä auto-asunto-ja kulutusluottoja. Piti keksiä uusi tuote. Asunnottomat ja luottokelvottomat ihmiset eivät normaalisti saa helposti lainaa. Uusi tuote suprime-laina oli heille suunnattu massiivinen lainapaketti.

Paketti taattiin viiden tähden rahastoilla, joihin olivat sijoittaneet Sveitsin ja Saksan pankit heille kuitenkaan kertomatta siitä, että rahastot olivat saastutettuja ohuella siivuilla riskilainojen takauksia luottokelvottomille asuntovelallisille.

Näitä suprime-lainoja Amerikan hypoteekkipankit tarjosivat kilvan luottokelvottomille, kunnes asuntojen hinnat kääntyivät laskuun. Ihmiset menettivät asuntonsa ja pakkasivat tavaransa pakuun ja muuttivat häpeissään paikkakunnalta, koska asuntojen arvo ei kattanut lainaa.

Valtiot eivät pysyneet perässä siinä missä liikemiespankkiirit edellä ehtivät lainsäädännön porsaareikiä etsien luoda riskibisneksiä, jotka kansalaiset sitten maksavat riskien realisoituessa. Nallekin jälkikäteen sanoo, että olisi pitänyt pysyä erossa eurosta.

Eipä sitä kukaan liikemies etukäteen valtiota varota vaan hyödyntää taloustietämystään hyväksi käyttäen sitä omien firmojensa vahvistamiseen. Huippuna oli Bernard Madoff, joka lupasi hyväuskoisille säätiöille 20 prosentin satumaisia tuottoja.

Satuihin uskottiin ja taika lumoutui, kun Putin hyökkäsi Georgiaan valloittaen nopeasti Etelä-Ossetian vuonna 2008. Länsi veti sijoituksensa pois Venäjältä ja ihmiset alkoivat kysellä rahojensa perään Madoffilta. Rahoja ei ollutkaan missään ja kupla puhkesi dominoefektinä paljastaen Amerikan hypoteekkipankkien suprime-laina kuplan.

Lainojen takaajina toimineet viidentähden rahastot menettivät arvonsa ja niihin sijoittaneet kärsivät tappionsa. Amerikan valtio pelasti useimmat hypoteekkipankit paitsi Lehmans and Brothers oli tehnyt niin pahan tappion. Yhdysvaltain kongressin äänestyksessä Lehmansin pelastaminen hävisi äänestyksessä ja pankki päästettiin konkurssiin.

Useita osavaltioita käytännössä kaatui ja Amerikan raitti on ollut siitä lähtien lohdutonta ajeltavaa For Sale-kyltteineen. Tappiot levisivät dominoefektinä koko läntiseen maailmaan Euroopan liikepankkien ottaessa todella turpaansa "viiden tähden" Amerikan rahastoissaan. Amerikan luottoluokittajat olivat väärentäneet viidentähden rahastonsa saastuttamalla ne hypoteekkilainoilla.

Ruotsin ekonomistit pitivät kriisipalaverin ja palkkoja leikattiin 20% kilpailukyvyn varmistamiseksi. Otettiin todellisuus vastaan sellaisena kuin se on. Tanskassa kaatui heti viisi pankkia ja Ruotsissa yksi. Suomessa ei koska valtio otti 10 miljardia elvytyslainaa pelastaen pankkisektorin näihin päiviin asti.

Tuolloin vuonna 2008 Suomessa eräs nimeltä mainitsematon vahva nousija, juuri fuusioitunut kaikkien tuntemat asiakasomistajapankki olisi kaatunut kahdessa viikossa ilman valtion apua. Tämä pankkihan tarjosi lähes luottokelvottomille asuntoluottoasiakkailleen lainan ehdoksi kallita amerikkalaisia Genworth Financialin lainavakuuksia.

Ruotsi ei siis elvyttänyt ulkomaisella lainalla vaan otti todellisuutta vastaan sellaisena kuin se oli. Suomi uskoi Vanhasen johdolla jatkuvaan kasvuun ja 50 miljardin ulkomainen lainamme vuonna 2008 on paisunut 10 miljardin vauhtia 100 miljardiin tuottavuuden kasvun käännyttyä negatiiviseksi.

Vuonna 2007 50 miljardin lainaamme lyhennettiin viidellä miljardilla vuodessa joten 10 vuodessa vuonna 2017 laina olisi kuitattu pois. Ruotsi pystyi tällaiseen sopeutukseen, koska lähtötilanne oli Ruotsissa sama ja nyt Ruotsin valtio on lähes velaton.

Kruunua pystyttiin devalvoimaan ja moni haki halvan auton Ruotsista. Suomessa selluteehtaita suljettiin liian vahvan euron takia. Ruotsi myi halpaa sellua ja vei meidän markkinat. Hetken päästä Ruotsi vahvisti kruunuaan vallattuaan Suomelta sellumarkkinat. Sen jälkeen Ruotsi myikin kallista sellua.

Tosin Ruotsin kulutuskysyntä heikkeni palkkojen leikattua 20 %. Ihmisillä ei ollut varaa ostaa mitään koska 100 vuoden asuntolainojen hoitoon menivät kaikki rahat ja säästöaste ruosalaisilla on heikko noin 200-400 euroa asukasta kohti.

Vain joka seitsemäs ruotsalainen pystyy 6000 euron säästötilillään tekemään suurempia hankintoja kuten 4000 euron sohvan hankinnan. Suomen 100 miljardin säästötileillä on huikea ero ruotsalaisiin. joka kolmannella suomalaisella on keskimäärin 100.000 euron säästötili.

Ongelma on vain se, että näiden ihmisten pitäisi laittaa rahat kiertoon eikä jemmata niitä sukan varteen. Kukaan ei osta mitään ja asuntoluotot eivät mene kaupaksi tiukkojen luottoehtojen ja reaalivakuusvaatimusten suhteen. Kukaan ei rakenna enää omakotitaloa ja kunnat ovat säästökurimuksessa valtion työnnettyä tehtäviään kunnille.

Kuntien velka kasvaa ja todellinen yhteisvelka on kohta 150 miljardia valtion kanssa. EU-jäsenyytemme aikana palkat ovat tuplaantuneet, mutta eläkkeet eivät, vaan ne ovat pysyneet samalla tasolla. Kohtalon ivaa, että EU:n liittymisen myötä tulivat leipäjonot, joita ei Suomen oloissa ennen ollut.

Perussuomalainen pihvi alkoi kasvaa alkiolaiselta arvopohjalta - köyhän asia ensin. Timo Soinia oli helppo lähestyä toreilla toisin kuin Kataista taisi joku tulla puukko käsessä Turun torilla vastaan. Vanhanen meni mielummin oman elämänsä perässä kuin kansan edellä.

Syntyi Soinin Jytky kuin Sampo Ilmarisen pajassa kalevalaisen kansan historiasssa. Koko läntinen maailma meni polvilleen Timo Soinin julistaessa teesejään lippalakeista ja meloneista Brysselissä EU-parlamentaarikkona. Herald Tribune Yhdysvalloissa hehkutti Suomen uutta Väinämöistä Timo Soinia, joka lauloi suohon Euroopan jupit.

Nyt on sovittelun aika ja perussuomalaiset menevät nöyrästi hallitukseen samaan pöytään yhdessä tekemään talousstrategiaa Suomen pelastamiseksi ehtojen näin sopiessa. Esko Aho sanoi, että hän aikoinaan kokosi uuden ministerityöryhmän hädän hetkellä ja tehtiin nopeasti yhteinen strategia, jota alettiin noudattamaan välittömästi.

Suomi haettiin parissa kuukaudessa EU:n jäseneksi ja valitettavasti otettiin suuri riski euroon liittymisessä luullen, että Ruotsi ja muut vahvat maat tulevat mukaan. Nykyhallitus ei ole edes neljässä vudessa saanut soteuudistusta, koska siltä puuttuu yhteinen strategia. Nuoret klopit eivät ole tunteneet talouden peruskäsitteitä

Seuraava hallitus tekee kipeät leikkaukset ja varoo laskemasta palkkoja, koska silloin verokertymätkin leikkaantuvat ja sisäinen ostovoima Ruotsin tapaan pysähtyy. Autovero puolitetaan kuten myös velkarahalla maksettava hyödytön kehitysapu.

Tiestön parantamiseen investoidaan miljardeja tuottavana investointina. 8-tie Turusta länsirannikkoa pitkin Oulun kautta Rovaniemelle ja sieltä Jäämerelle Kirkkoniemeen koillisväylän määräsatamana kannatta anoa Eroopan strategiseen TEN-T-verkostoon Turku-Helsinki-moottoritien tapaan linjaten se aivan uudelleen.

Voimme saada 10 miljardin hankkeeseemme EU:n rakennerahoituksen. Tietä pystyisi ajamaan 10 tunnissa Turusta Jäämerelle, kun nyt siihen kuluu pari päivää. Joka neljäs virkamies siirretään toisiin tehtäviin ja laitetaan suunnittelemaan tietä. Tällöin veronmaksajien ei tarvitse kuntaveroista maksaa heidän palkkojaan.

Koko Euroopan hultostrategiassa Lappi ja sinne kulkeva logistinen kuljetusverkosto on tärkeä koillisväylän Jäämeren laivareittiä ajatellen. Kirkkoniemi on ensimmäinen koillisväylän Euroopan määräsatama ja Suomen kannattaa rakentaa siitä nopea logistinen yhteys Eurooppaan vaikka lainarahalla.

Tiestä vapautuu nuorille nopeasti uusia työpaikkoja ja tien varrella asuvien asuntojen arvo nousee. Pohjoiseen kohonnee hyvässä lykyssä uusi rajakaupunki asuntoineen antamaan asuinsijan lukuisille etelästä pohjoiseen matkustaville työntekijöille.

Tässä perussuomalainen pihvi purtavaksi tällä kertaa à la Carte.

Luetuimmat
 1. 1

  Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

 2. 2

  Viikko, jolloin kyllästyin olemaan feministi

 3. 3

  Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

 4. 4

  Yritykset maksoivat HOK-Elannon ex-kiinteistöjohtajan perheen hevosharrastuksen kuluja lähes 800 000 euroa – Syytetty: ”Tavanomaista ja hyväksyttyä huippu-urheilun sponsorointia”

 5. 5

  Lapset sopeutuvat nopeasti minne tahansa, sanotaan, mutta se ei mennyt ihan niin – kolmevuotias muutti Kiinaan, ja riipivä ikävä kesti kuukausia

 6. 6

  Tamperelainen tanssinopettaja teki historiaa MM-tatamilla: ”Tiesin, miten pitkäksi aikaa saa mielihyvää, kun onnistuu tällaisessa paikassa”

 7. 7

  ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

 8. 8

  Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

 9. 9

  Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

 10. 10

  Huippulääkäri Sakari Orava kertoo meheviä tarinoita urheilutähtien maailmasta: Beckhamit popsivat pizzaa, toiset huusivat mamma miaa ja suihkuhuone vilisi torakoita

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

 2. 2

  ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

 3. 3

  Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

 4. 4

  Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

 5. 5

  ”Olga” tarjosi kaksiota Helsingin Sörnäisistä 500 eurolla kuussa – Näin tehdään vuokra-asuntohuijaus

 6. 6

  Vihreiden nousukiito hiipui: puolue putosi HS-gallupissa kolmanneksi – perussuomalaisten kannatus jatkaa kasvuaan

 7. 7

  Meidän kaikkien kannattaisi seurata reissuillamme tarkemmin, mitä riksakuskit älypuhelimillaan tekevät

 8. 8

  Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

 9. 9

  Huippulääkäri Sakari Orava kertoo meheviä tarinoita urheilutähtien maailmasta: Beckhamit popsivat pizzaa, toiset huusivat mamma miaa ja suihkuhuone vilisi torakoita

 10. 10

  Helsinki aikoo vaikeuttaa Tuusulanväylän ruuhkasumpussa autoilua entisestään – ”Kauhealta se kuulostaa”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

 2. 2

  Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

 3. 3

  Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

 4. 4

  Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

 5. 5

  Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

 6. 6

  Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

 7. 7

  Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

 8. 8

  Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

 9. 9

  Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

 10. 10

  Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

 11. Näytä lisää