Perässähiihtäjä

Voiko yhteiskuntasopimuksen tehdä jo ennen vappua?

Eläkekeskustelu on näköjään omalaatuistaan,  siis hyvin kiihkeää. Sen opin tämän viikonvaihteen aikana. Sain kymmeniä sähköposteja ja paljon myös nimimerkkikirjoituksia, joita en Perässähiihtäjän nimisäännön takia voinut julkaista, vaikka kirjoitukset sinänsä olisivat olleet julkaisukelpoisia.  Harmi.  Selväksi tuli se, että kysymys eläkeläisten unohtamisesta oli paikallaan. Tänään pohditaan yhteiskuntasopimusta.

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä ehdotti viime perjantaina Maaseudun Tulevaisuuden haastattelussa yhteiskuntasopimuksen solmimista eduskuntavaalien jälkeen mutta ennen hallitusneuvottelujen alkamista. Se tarkoittaa ajanjaksoa, joka alkaisi  vaalipäivästä 19.4. ja päättyisi suunnilleen vappuun. Uusi eduskunta aloittaa työnsä keskiviikkona 29. huhtikuuta.

Sipilän ehdotus on todella kunnianhimoinen. Hän  haluaa yhteiskuntasopimukseen mukaan puolueet, työnantajien ja työntekijöiden edustajat, yrittäjät sekä metsäasioiden vuoksi myös MTK:n.  Neuvoteltavina asioina tulisi olla todella vaikeat työelämäkysymykset esimerkiksi ensimmäisen työntekijän palkkaaminen, työaikapankit, koeajan pidentäminen neljästä kuuteen kuukauteen ja työeläkemaksun väliaikainen kahden prosentin pienennys.

Ehdotus herättää mm. seuraavat kysymykset:

-  onko tarkoitus neuvotella palkoista, siis nykyisen palkkasopimuksen jatkamisesta, pääministeri Alexander Stubb ja valtiovarainministeri Antti Rinne kyselivät  järjestöjen kantaa neuvotteluihin, jotka olisi käyty jo ennen vaaleja, kanta oli  silloin kielteinen, vuonna 2013 tehdyn kasvu- ja työllisyyssopimuksen mukaan toisen jakson korotuksista on neuvoteltava 15.6. 2015 mennessä, toinen jakso päättyy alasta riippuen marraskuusta 2016 tammikuuhun 2017, yleensä palkoista sopiminen ei onnistu ennen kuin viimeisen takarajan paukkuessa, miten se voisi onnistua pari kuukautta etuajassa

- jos palkoista puhutaan, on tapana puhua myös veroista, Sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne ehdotti sunnuntaina MTV:n nettikolumnissaan veronkorotuksia yli 70 000 euroa tienaaville veronmaksajille, kuuluisiko tämä myös yhteiskuntasopimukseen  ja miten se mahtaisi sopia EK:n linjaan, EK ehdotti taannoin veronkevennyksiä kaikkiin tuloluokkiin, entä Akavan, joka ainakin ennen aikaan edusti mm. yli 70 000 tienaavia palkansaajia,

- työeläkemaksun väliaikainen alennus, kun Raimo Sailas ehdotti tätä viime syksynä, se ei ottanut tulta mm. työeläkeyhtiöiden vastustuksen takia, onko kanta muuttumassa, kysymyksessä olisi merkittävä ratkaisu, jos työeläkemaksuun tehtäisiin esim. 1,5 – 2 prosenttiyksikön maksun alennus pariksi vuodeksi,

-  työelämän lainsäädäntöön liittyvät kysymykset ovat tunnetusti vaikeita neuvoteltavia, aikaisemmin neuvottelut ovat kestäneet kuukausia tai vuosia, onnistuisiko edes periaatteista sopiminen vajaassa parissa viikossa,

- ammatilliset keskusjärjestöt eivät ole tähän asti suostuneet samaan neuvottelupöytään Suomen Yrittäjien kanssa, onko SAK:n, STTK:n ja Akavan kanta yrittäjäjärjestöön muuttumassa,

Ja sitten vielä yksi tärkeä kysymys:  Kuka edustaisi valtiota neuvotteluissa?  Kuka allekirjoittaisi valtion puolesta yhteiskuntasopimuksen, jos sellainen sattuisi syntymään?

Hyvän parlamentaarisen tavan mukaan Stubbin hallitus pyytää presidentti Sauli Niinistöltä eroa heti eduskuntavaalien jälkeen. Niinistö myöntää eron, mutta pyytää Stubbin hallitusta jatkamaan toimitusministeristönä siihen asti kunnes uusi poliittinen hallitus on eduskunnassa koottu. Neuvottelut siitä alkavat vapun tienoilla. Toimitusministerstiönä Stubbin hallitus ei voisi isännöidä neuvotteluja, eikä se tietenkään voisi tehdä sitoumuksia uuden hallituksen puolesta.

Suoraan sanottuna minusta tuntuu siltä, että Juha Sipilän ehdottama malli ja aikataulu yhteiskuntasopimuksen tekemisestä ei ole lainkaan realistinen paitsi siinä tapauksessae, että Suomessa käydään kulisseissa tiettyjen puolueiden, siis tulevaan hallitukseen tulevien puolueiden, ja etujärjestöjen kesken sopimusneuvotteluja, joiden tulokset kerrotaan heti vaalien jälkeen mutta ennen hallitusneuvottelujen alkamista. Hyvä kysymys on: käydäänkö näitä neuvotteluja? jos käydään, ketkä käyvät ja mitä kaikkia asioita on pöydällä? Salaisten neuvottelujen käyminen  ei toki olisi aivan tavatonta, mutta tietysti äänestäjien kannalta kiusallista. Vaalit tuntuisivat vähän teatterilta, kun vaalitaistelu olisi pelkkä silmänlume ja asioista sovittaisiin kabineteissa.

Mutta nämä nyt ovat vain yhden blogistin mietteitä, joita ei tarvitse ottaa vakavasti. Sitä vastoin kommentaattoriemme kantoja olisi kiinnostavaa kuulla. Siksi Päivän Hyvä Kysymys kuuluu:  Voiko yhteiskuntasopimuksen tehdä jo ennen Vappua?

Lukuvinkki:

Sdp:n puheenjohtajan Antti Rinteen verokolumni on tässä osoitteessa:

http://www.mtv.fi/uutiset/kotimaa/artikkeli/sdp-n-rinne-veronkorotukset-yli-70-000-euroa-vuodessa-tienaaville/4949064

19 vastausta artikkeliin "Voiko yhteiskuntasopimuksen tehdä jo ennen vappua?"

Teemu Männynsalo 30.03.2015 13:05

Sipilä asettaa tässä etenemiskaavan ja ennakkoehdon muille mutta Juhannus on realistisempi aikataulu. Lisäksi tuloillaan olevasta Kreikka III paketista on silloin selkeämpi kuva. Tämä vaikuttaa poliittiselta vedenjakajalta lähinnä perussuomalaisten suuntaan.

Poliittinen kannatus tietysti ratkaisee: mikäli sd jäisi eurovaalien kannatukseensa, olisi tilanne hyvin kiintoisa. 16% veisi Kookomuksen suoraan oppositioon mutta Nato-ja verokeskustelu voivat tuoda kannatustakin.

Martti Hirvensalo 30.03.2015 13:35

Sain juuri luetuksi Jarmo Korhosen kirjan "Väyrysen valtakunta", jota suositan kaikille, jotka ovat harkinneet Paavon äänestämistä.

Kirjassa kuvataan ansiokkaasti, miten 1980-luvulla piti suunnitella rakenteiden ja työelämän pelisääntöjen uudistusta sekä luoda kestävää taloutta. Toiminta oli pääosin juonittelua ja kieroilua sekä taktikointia kaikkien lähestyvien vaalien alla. Peli oli kovaa sekä puolueiden välillä, että niiden sisällä. Kaikki tiedämme että samat uudistukset odottavat vieläkin tekijöitään.

Jos muistellaan viime syksynä sovitun vaatimattoman eläkeuudistuksen hidasta etenemistä Matti Vanhasen Rukan lumilta lähtien, niin ei ole ainakaan kokemukseen perustuvaa aihetta toiveikkuuteen nopean aikataulun suhteen. Ymmärrys Suomen taloustilanteen umpikujasta syntyy hitaasti ja vaaleja on edelleenkin tulossa sekä ammattiyhdistysliikkeen sisällä, että puolueissa.

Jouni Pulli 30.03.2015 13:59

Koska nyt on kyse eduskuntavaaleista ja niiden tuloksesta, on mielestäni hieman ennenaikaista vaatimalla toivoa, että ns. yhteiskuntasopimus olisi valmis jo ennen hallitusneuvottelujen alkamista. Ehkä olisi edullisempaa ja paremmin äänestäjien tahtotilan huomioonottavaa, jos hallitusneuvottelijat saisivat edes strategiapaperinsa valmiiksi ennen neuvotteluja työmarkkinaosapuolten kanssa.

Ja toki ensin pitää äänestää ja tehdä päätelmät tuloksista.

Anders Blom 30.03.2015 18:51

Hyvä kysymys, Unski! Periaatteessa olisi mahdollista sopia ennen vappua raameista tärkeimpien lobbausryhmittymien kanssa, koska asialistat ovat kaikille entuudestaan tuttuja. Lisäksi tulevan pääministerin on joka tapauksessa konsultoitava lobbareita eli johdantotekstissä mainittuja järjestöjä. Korporaatiot ovat niin vahvoja, ettei yksinkään puolue voi niitä sivuuttaa. En pidä lainkaan mahdottomana, että näitä keskusteluja käydään jo nyt - ennen vaaleja - parhaillaan.

Jos Sipilän ehdotusta arvioi prosessin kannalta, hän voisi sitouttaa korporaatiot ennakkoon ja rauhoittaa ne luapaamalla niille pääsyn hallituksen työohjelman valmisteluun hallitusohjelmajulistuksen jälkeen. Sitä ennen arvelen tulevan pääministerin pitävän lobbarit pois hallitusohjelman neuvottelupöydästä, jossa suuriin linjoihin pitää sitouttaa riittävä eduskuntaenemmistö.

Palkansaajajärjestöjä ei tulevan hallituksen pääministerin kannata jättää heti kättelyssä "henkiseen oppositioon", sillä useimmat lamalääkkeet ovat niille myrkkyä. Sen sijaan elinkeinoelämän tahtotila on paljon epämääräisempi kuin "Hakaniemessä", koska firmat kilpailevat, eikä Etelärannan tahtotilasta ota enää helposti selvää.

antti liikkanen 30.03.2015 19:04

Tammikuun kihlaus tulee lähinnä mieleen.

Onko maan "johtoryhmällä" (8 puoluejohtajaa, jotka jo kauan sitten solmivat sote:n tunnetuin seurauksin), jotain muita parempaa tietoa, jonka painostamana puhemieheksi nyt tämä Mikko Vilkastus - Sipilä - on laitettu?

Jos riittävän iso ongelma on kaatumassa päälle, kait silloin aletaan sopia tai sotia?

Jos aletaan sotia, onko kyseessä mielikuvasota (cyber) muutoinkin kuin tulevien kolmen viikon aikana?

Jos yhteiskuntasopimusta hankitaan, tulisi projektin johtoon kutsua riittävän arvovaltainen CGEM, Liinamaa tai...

Eikös juuri tänään eräs luovuttanut tilaustyön arktisesta?

Marita Salenius 30.03.2015 20:09

Menee muuten aika hurjaksi ainakin mielikuvituksen puolella. Yhteiskuntasopimus - Antti Liikkanen tammikuun kihlaukseen vertasi. Jatkanpa tähän alkuun samalla tiellä.

Siis eurokriisi painaa päällä, Ukrainan tilanne polkee paikallaan tai pahenee. Suomen suurin kauppakumppani on Saksa. Suomen paras kaveri on Saksa. Saksalainen johtaja käy tapaamassa maamme johtajia juuri nyt, kun iso naapuri uhittelee ja meillä on vaalit. Hyvänen aika. Enää todella puuttuu, että "Chamberleinistä" tulee pääministeri! Historian toistosta ei nyt toki tarvitse huolta kantaa - vai? - mutta ehkä kuitenkin jätän sanomatta, että sittenkin tarkistan ne varmuusvaraston näkkileipien päivämäärät.

Tuo Sipilän kuuluttama sopimus on tyypillistä sievistelyä. Tuskin nyt kukaan varsinaisesti edes haluaa, että minkäänlaisia sopimuksia ei tehtäisi. Ei sitä nyt eikseen tarvitse hokea. Mutta kuka määrittelee sen yhteiskuntasopimuksen muodon ja myös sen, että missä vaiheessa se sopimus sitten todella on syntynyt ja millä perusteilla. Vai keskustan origollako taas määritellään, kuka on sillä plussa tai miinuspuolella.

Tässä on vähän sellaista ilmanalaa, kuin pikkupaikkakunnan vaalikommenteissa: "meidän pitäisi saada aikaiseksi sopimus, että keskitetään äänet yhdelle ehdokkaalle, eikä hajautettaisi eri puolueille. Näin saisimme paikallisen kansanedustajan". Juu idea on hyvä ja yleensä keskustalaisten ehdottama. Jätänpä kertomatta, mistä puolueesta sen yhteisen ehdokkaan sitten pitäisi olla.

Jani Lehti 30.03.2015 21:07

Tuota noin, eikös meillä jo solmita yhteiskuntasopimus tilanteesta riippuen kerran vuodessa tai kahdessa? Kyseisen yhteiskuntasopimuksen neuvottelevat epäparlamentaariset instituutiot koko kansan puolesta. Nimenomaan epäparlamentaarisuuden vuoksi sitä pitää kutsua yhteiskuntasopimuksesi.

Olisi kyllä hyvä ymmärtää, että mitä Sipilä haluaa vielä lisätä tähän nykyiseen toimintatapaan, koska sitä hän ilmeisesti vielä EI kutsu yhteiskuntasopimukseksi.

Jukka Itäkylä 30.03.2015 23:00

Yhteiskuntasopimus ennen vappua, siis vappua vuonna 2015! Tuo vaatisi jo useammankin huutomerkin peräänsä.

Maatamme uhkaa pienen, sinänsä tärkeän, ammattiryhmän lakko, joka puolestaan uhkaa vetää mukaansa vielä koko satamia koskevan täydellisen sulun niin viennin kuin tuonninkin osalta. Kuin vaivihkaa tilanne on eskaloitumassa teollisuuden ja kaupan osalta suoranaiseksi katastrofiksi, aivan kuin kummallakaan sopijaosapuolella ei olisi mitään sen kummempaa tekemistä asian kanssa.

Vaatii vielä todella kylmäpäistä poliittista hermojen hallintaa puhua laajan ja sinänsä kannatettavan yhteiskuntasopimuksen puolesta muutamien viikkojen perspektiivillä, joka sekin lienee jotain toiveiden ja unelmien välillä olevaa, kun näyttää siltä, että oikein iso onnettomuus on aivan kulman takana.

Pentti Kangasluoma 30.03.2015 23:17

Paavo Lipponen vetäjäksi yhteiskuntasopimukseen. Ensin vaalit, sitten

sopimus. Koko kansaa tarvitaan mutta Timo Soinin pitäisi siivota

puheitaan. Lipponen olisi kuin Vilho Koskela, kansa purnaisi mutta kun

Paavo nostaa repun selkää niin muutkin lähtisi.

Sipilä olisi vähän Kariluotoa, ei Lammio, mutta Sarastietä osa.

Fortumin optiot aikoinaan hävitti yhteisen veneen soutamisen ideaa.

Olli Saarinen 30.03.2015 23:58

Anders Blom on kommentoijista taustavaikuttamisesta asiantuntevin (mm. paljolti vastuussa perheyrittäjien hävyttömän alhaisesta verotuksesta suhteessa pörssisijoittajiin) ja hänen lausunnostaan voi lukea, että asioita valmistellaan jo vauhdilla.

Tässä on demokratian kannalta se ongelma, että tavallisella kansalaisella ei ole omaa lobbaajaa ellei poliitikko ymmärrä olevansa sitä ja nimenomaan hallitusvastuuseen päästyään koko kukkulan keisari.

Poliitikkoja vaivaa joskus oman näkemyksen puute, moni poliitikko sanookin hoitavansa eteen tulevia asioita kansalaisten puolesta asianajajana mutta jos ei ole omaa käsikirjoitusta se on jostain kopioitava, kuten kokoomus viime osinkoverofarssissa.

Vierastan ajatusta etujärjestöjen kanssa tehtävästä yhteiskuntasopimuksesta ennen hallitusneuvotteluja, sillä silloin syntyvä hallitus joutuu tapahtuneen vangiksi ja kuitenkin erilaisen prosessin kautta kun hallitus normaalisti syntyisi.

Sen sijaan voidaan asiakysymyksistä käydä esikeskusteluja asiaryhmittäin mutta mitään sitovaa sopimusta ennen hallituksen syntymistä ei käsittääkseni voida tehdä kuten Untokin näkyy ajattelevan.

Jään tässä tappiolle, mutta Unton listassa on mm. työnantajan työeläkemaksun väliaikainen alentaminen. Olen sillä kannalla, että palkansaajan työeläkemaksua tulisi alentaa pysyvästi etuutta samalla heikentäen. Tällaista vastausta ei saa etujärjestöiltä mutta näkemyksellinen poliitikko voisi sen hienouden ymmärtää.

Jos työeläkemaksusta sovitaan "yhteiskuntasopimuksella" ennen varsinaisia hallitusneuvotteluja, ei sopimuksen kohde jota päätös ensi sijassa koskee, tavallinen kansalainen, ole tullut kuulluksi demokraattisen prosessin kautta.

Jari Erholm 31.03.2015 0:41

Yhteiskuntasopimus. Miellyttävä sana vaalien alla. Se on samaa luokkaa kuin yhteiskuntarauha, konsensus tai toimintakykyinen enemmistöhallitus. Kuka niitä tohtii vastustaa?

Mutta ketkä ovat sopimuksen sopijapuolet? Blogisti jo viittasi siihen, ettei 'valtiota' (hallitusta) ole olemassa. Kuka kutsuu neuvottelijat koolle ja millä mandaatilla? Mikä on neuvottelujen agenda? Ketkä lähtevät neuvottelemaan, jos vaalituloksen sulattelemisessa on vielä iso pala ihmeteltävänä ja vaalitulos on niin epäselvä, että seuraavan hallituksen pohja on epäselvä? Ja miten olisi ylipäänsä mahdollista taikoa maaginen yhteiskuntasopimus siinä ajassa, mitä Juha Sipilä ehdottaa?

Vaikka keskustapuolue voittaisi vaalit, Sipilä tulee vielä karvaasti havaitsemaan, etteivät kaikki tanssi hänen pillinsä mukaan. Suomessa kun ei millään puolueella ole ehdotonta eduskuntaenemmistöä. Puhe yhteiskuntasopimuksesta on tarkoitettu sumuverhoksi äänestäjien silmien eteen.

Jarkko Rahkonen 31.03.2015 2:17

Yhteiskuntasopimus on mahdollista tehdä ennen Vappua. Aloitteen tekijänä Juha Sipilä voisi ja lähipäivinä täsmentää mitä asioita siihen tulee ottaa. Lopettavan eduskunnan viime aikoja muistaen on kiireellistä jo heti vaalituloksen selvittyä Juha Sipilän kutsua eduskuntapuolueiden puheenjohtajat koolle vastaamaan lähtevätkö Sipilän kanssa hänen ilmoittamansa asiasisällön mukaista yhteiskuntasopimusta tekemään. Yhteiskuntasopimuksen pohjalta on mahdollista kohtuullisen ajan puitteissa tehdä varsinainen hallitusohjelma ja päättää siitä eduskunnassa kesäkuun alussa. Hallitusohjelman tekemistä helpottaa että siinä ovat mukana vain ne puolueet jotka ovat jo Yhteiskuntasopimuksen solmineet.

Tällä palstalla olisi hyvä jatkaa keskustelua siitä mitä asioita Yhteiskuntasopimuksen tulee sisällyttää. Apuna voi olla Kalevi SorSan aikainen Korpilahden sopimuksen kokemukset vaikka aika on nyt aivan toinen. Aikanaan kirjoitin muutamia alkumuistioita "Suomi nousuun". "Alku aina hankalaa lopussa kiitos seisoo"

Kyösti Salovaara 31.03.2015 9:53

Erilaisia, perusteltuja yhtä kaikki, mielipiteitä lukiessa ja kuunnellessa tulee mieleen, että mitäköhän demokratia ja parlamentarismi vuonna 2015 oikeastaan on - että onko sitä ja jos, niin missä määrin ja mihin asettautuneena?

Onko maan ja maanosan tilanne niin huono, että parlamentarismi voitaisiin ohittaa eri toimijoiden tekemällä sopimuksella? Jos on ja jos voidaan, jos on tarvis, niin kannattaako pelkästään muodon vuoksi pitää vaaleja? Erilaiset gallupit ja äänestykset siitä kuka putoaa tähdistä tai jostain muusta riittänee. Vai onko eduskuntakin nykyään eräänlainen viihdeohjelma, tosi-tv:tä pahimmillaan (tai parhaimmillaan)?

Ralf Dahrendorf kirjoitti 1990: "Demokratia on eräs hallitsemisen muoto eikä mikään kansanomaisten tuntojen kylpylä. Se tarvitsee niitä, jotka johtavat, mutta yhtä paljon myös niitä, jotka tekevät lopun politiikan ilmeisesti erehdyksistä ja kosteasta vallankäytöstä."

Pessimisti saattaa ajatella, että Dahrendorf oli turhankin optimistinen: että onko jäljellä enää muuta kuin fiilinkiä jolla demokratiaa ohjataan, jolla siihen osallistutaan.

Optimisti taas ajattelee että D. oli turhankin pessimistinen: kyllä kansa tietää ja korjaa herrojen tekemät erehdykset.

Mikko A. Himanka 31.03.2015 10:39

Juha Sipilän tavaramerkiksi on jo kerennyt muodostua uudenlainen tapa ajatella ja ratkoa asioita. Kenties lyhyt ajallinen etäisyys politiikan ulkopuoliseen elämään ja ylipäätään kasvu ihmisenä poliittisen apparaatin ulottumattomissa vaikuttaa asiaan. Tämä uusi tyyli on näkynyt mm. erilaisena oppositiopolitiikkana, jossa voidaan jopa jeesata istuvaa hallitusta eri käänteissä, jos se nähdään tarpeelliseksi. Sivusta seurattuna voisi ajatella, että jo riitaisan, velkaisen ja traumatisoituneen Keskustan tervehdyttäminen näin lyhyessä ajassa on meriitti sinänsä.

Toki kolikon kääntöpuolena voi olla, että liikemiehen ratkaisukeskeinen ketteryys ja innovatiivinen mutkien oikominen tulevat kolahtamaan lujasti vasten valtioneuvoston betonoituneita käytänteitä. Poliittinen koneisto on niin iso laiva, ettei sen sisäistä inertiaa ja byrokraattisia koukeroita noin vain päivitetä. Siinä voi olla tulevalla pääministerillä sovittelemista, ja lehmän hermoille tulee olemaan tarvetta.

Mutta peruspyrkimykselle peukutan. Kukapa ei peukuttaisi?

Perttu Jokinen 31.03.2015 13:49

Järjestöt neovottelee keskenään ja vaalivoittajat hallitusta.Yhteiskunta sopimus voi syntä Vapuksi 2016.Hallituksen on tehtävä vaikeita päätöksiä,mikä johtaa yleislakko uhkaan ja yleislakkoon.Jonka jälkeen päätökset pysyy voimassa.Todennäköisemmin tarvittavia toimia ei tehdä vastakuin ulkoisen painostuksen alla.

Risto Virrankoski 31.03.2015 14:57

Olettaen, että Keskustasta tulee pääministeripuolue, neuvoisin Sipilää välttämään Kataisen virheet siinä, että tavoitteeksi otetaan maailmaa syleilevät ja kaikki vaivat parantavat asiat. Nyt pitää keskittyä tekemiseen. Eli siihen, mihin hallitus ja eduskunta voivat itse vaikuttaa tässä ja nyt. 'Yhteiskuntasopimus' on hallituksen toimintaohjelma, jolla eduskunnassa on riittävä kannatus.

Pekka Turunen 31.03.2015 19:34

Yhteiskuntasopimus on kaunis ajatus, mutta sellaisena täysin epärealistinen. Ellei siiten puhuta vain jostain hyvin väljästä raamista, niin väljästä että sen voivat kaikki edunvalvontaryhmät hyvällä mielellä allekirjoittaa. Tai pienemmästä lobbausryhmästä, joka sopii jo tulevasta hallituksesta ja sen ohjelmasta, mutta voiko silloin puhua yhteiskuntasopimuksesta? Taitaisi olla pikemminkin kassakaappisopimus.

Kataisen/Stubbin hallituksen ongelma on ollut pitkälti se, että asioista on ollut päättämässä liian monta osapuolta, jotka ovat keskittyneet uusien ratkaisujen etsimisen sijasta puolustamaan oman äänestäjäkuntansa saavutettuja etuja. Miten siis entistä laajempi koalitio pystyisi parempaan? Vähintään se vaatisi hyvin voimakasta kriisitietoisuutta. Jonkinlaista kriisitietoisuutta on Suomeen vähitellen syntynyt, mutta se on vielä kovin hentoa tilanteeseen verrattuna.

Politiikan ulkopuolelta tulleena puoluejohtajana (ja kaikesta päätellen tulevana pääministerinä) Juha Sipilällä on kyllä raikkaita ajatuksia. Pahoin pelkään, että hänkin joutuu vielä kokemaan neliraajajarruttajien hyydyttävän vastavoiman.

Yhdyn niihin kirjoittajiin, jotka kaipaavat vahvaa johtamista. Toivon vahvaa pääministeriä ja vahvaa hallitusta, joilla on selvä visio suunnasta ja ymmärrystä yhteiskunnan monimuotoisuudesta. Vähän niin kuin aikoinaan Lipponen, mutta vielä enemmän. Sitten vain tekemään päätöksiä, toki koko ajan osapuolten kanssa neuvotellen, jotta vältytään tarpeettomilta yhteentörmäyksiltä.

Huomaan kuulostavani yhtä epärealistiselta kuin Sipilä yhteiskuntasopimuksineen...

Mauno Rissanen 01.04.2015 8:56

Ajatus yhteiskuntasopimuksesta ei ole uusi. Johan sitä kaavailtiin 1990-luvun alussa. Siinä on houkuttelevuutensa: yhteinen sopiminen kaikkien parhaaksi. Ymmärrystä "kaikkien parhaasta" ei vain tähän mennessä ole löytynyt. Haukkapala taitaa olla liian iso.

Hallintomenettelynä Sipilän ehdotus on outo. Puolueilla olisi oltava neuvotteluun mennessään valmis piilohallitus ja päätös rajoista, joiden yli ei mennä ainakaan ilman sisäpiirineuvotteluja. Lehdistössä kävisi samanaikaisesti hurja melske salonkipolitiikasta.

Parasta jälkeä ehkä tulisi, jos hallitus pystyttäisiin muodostamaan hyvin siekailemattomasti. Se kertoisi tilanteen yhteisestä ymmärtämisestä, selkeästä taloudellisesta tahdosta ja poliittisesta johtajuudesta, jota pääministeri ei yksin riitä edustamaan.

YS-neuvotteluja toki sopii yrittää. Rahaa olisi oltava hieman voiteluaineeksi. Jos neuvottelut menisivät vedätysyrityksiksi, ne kannattaisi lopettaa lyhyeen ja käyttää rahat hallituksen ennalta ajattelemalla tavalla. Tärkeätä on hallitus, joka ei pelkästään ole kyselemässä, että mitä tässä oikein tehtäisiin.

Miika Kurtakko 01.04.2015 17:02

Sipilä ei tainnut tulla katsoneeksi yleistä eikä yksityistäkään kalenteria moista puhuessaan. Nyt on huhtikuun ensimmäinen, ja edessä kampanjan tiukimmat vajaat kolme viikkoa, jolloin minuuttiaikataululla mennään ja vielä pitkää päivää. Sen jälkeen alkaakin suoraan hallituksen tunnusteleminen ja hallitusohjelmaneuvottelut, jossa pääsee myöskin istumaan pitkään ja hartaasti. Jollei hallituspohjaa tehdä kahden kalvon settinä, jossa on kummassakin kolme ranskalaista viivaa, niin eihän hallitusohjelmakaan ole vielä kasassa ennen vappua. Niin että missä välissä sen yhteiskuntasopimuksen ehtii mestaroida? Yötyönäkö?

Jollain tavalla realismia voisi olla juhannus, joka sekin olisi loistava saavutus. Tässä yhteydessä veikkaan, että Sipilä tekee "ahot", ja kutsuu pitkän ja hidaspuheisen konsensusmiehen runnaamaan - jos tällaista kekkoslovakin ilmaisua sopii käyttää - yhteiskuntasopimuksen kasaan. Eli tämä rooli lankeaa Lipposelle, ja hän tarttunee siihen ilomielin. Lipponen ottanee kavereikseen Ihalaisen ja Sailaksen, jolla porukalla 90-luvun tupotkin mestaroitiin.

Reseptikin lienee sama: marginaaliset palkankorotukset, tuloveroale pieni- ja keskituloisille eikä suurituloisten verotusta kiristetä ja höysteeksi hieman asunto- ja elintarvikepolitiikkaa. Eli asunto- ja joukkoliikennepaketti pääkaupunkiseudulle ja ruuan alv:n alentaminen, ja siinähän se alkaakin jo olla.

Kokoomus haukkunee paketin, oli se sitten hallituksessa eli ei, mutta Jyri Häkämies laittaa silti nimen alle EK:n puolesta. "Siitä on lähdettävä, että tähän on tultu."

Luetuimmat
 1. 1

  11 altistunut kaasulle Mannerheimintiellä, maahanmuuttajien kotoutuskeskukseen saatettu ruiskuttaa tahallaan kaasumaista ainetta – HS seuraa

 2. 2

  ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

 3. 3

  Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi

 4. 4

  Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

 5. 5

  Marko Junkkarin kommentti vihreiden gallup-suosion hurjasta noususta: ”Nyt huojuu toden teolla sekä Sipilän että Rinteen asema”

 6. 6

  Pian Helsingin ainoaksi synnytyssairaalaksi jäävä Naistenklinikka on vakavissa sisäilmaongelmissa – Husin mukaan remonteista selvitään

 7. 7

  Olympiavoittaja ollut kodittomana kolme kuukautta – pakeni kotoaan ja harkitsi itsemurhaa

 8. 8

  Ensin Mikko sai kuulla olevansa liian lihava, sitten liian laiha ja lopulta liian naismainen – Jatkuva pilkka sai sairastumaan syömishäiriöön ja samalla kariutui myös rakkauselämä

 9. 9

  Voyager-luotaimet ovat jo niin kaukana, että Aurinkokin näkyy niille tähtenä muiden joukossa – 40 vuotta kestäneellä matkalla on mukana Elviksen musiikkia

 10. 10

  BBC: 10-vuotias raiskauksen uhri synnytti lapsen Intiassa – korkein oikeus oli evännyt tytöltä mahdollisuuden aborttiin

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

 2. 2

  Poliisi sakotti Flow-festivaalilta ulos vietyä artistia – tapahtuneesta julkaistiin video sosiaalisessa mediassa

 3. 3

  ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

 4. 4

  Professori tyrmää pääsykoe­uudistuksen: ”Käytännössä oikeus­tieteelliseen pääsisi vain laudaturin papereilla” – Lukiolaisten mielestä uudistuksen lähtökohta on oikea

 5. 5

  Delfiininpoikanen ajautui rantaveteen Espanjassa ja kuoli vartissa, koska ihmiset halusivat ottaa kilvan kuvia sen kanssa

 6. 6

  Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

 7. 7

  Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

 8. 8

  11 altistunut kaasulle Mannerheimintiellä, maahanmuuttajien kotoutuskeskukseen saatettu ruiskuttaa tahallaan kaasumaista ainetta – HS seuraa

 9. 9

  Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi

 10. 10

  Suomessa on jo niin paljon julkisesti hölynpölyyn hurahtaneita, että jopa ”ajatuksia lukeva” Pete Poskiparta kavahtaa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

 2. 2

  Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

 3. 3

  Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

 4. 4

  HS testasi eineslihapullat: Raati löysi kaksi pyörykkää, jotka nousivat ylitse muiden

 5. 5

  Unitutkija: Suomalaisten ruokailurytmi vaikeuttaa nukahtamista – Päivän pääateria kannattaisi syödä vasta illalla

 6. 6

  Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

 7. 7

  Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

 8. 8

  Nyt on jollakulla ollut ylimääräistä aikaa: Malminkartanon täyttömäen portaiden yli 200 askelmaa maalattiin valkoisiksi keskiviikkoyönä

 9. 9

  Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

 10. 10

  On yksinkertaisesti väärin olla rikas

 11. Näytä lisää