Valikko
Perässähiihtäjä

Ratkaiseeko raha läpipääsyn?

Aivan ensiksi haluaisin kiittää kaikkia mm. vaalitunnelma-, vaalikone-, valtionvelka- ja muihin  keskusteluihin osallistuneita.  Blogi saavuttaa aivan näinä päivinä yhden merkkipaalun. Se on ollut koko vuoden yhtä mittaa elossa. Alotimme eurovaalien alla viime vuoden huhtikuussa ja jatkamme toistaiseksi, ainakin nyt eduskuntavaalien yli. Vaaleja seuraava merkkipaalu olisikin ensi syyskuussa, jolloin tulisi 10 vuotta Perässähiihtäjä-blogin startista. Se olisi mieletön suoritus. Tuskinpa sinne asti jaksamme kirjoitella.  Ennakkoäänestys alkoi tänään aamulla ja jatkuu viikon.  Tällä kerralla otan pohdinnan alle vaalirahoituksen.

Kävin läpi tähän mennessä tulleet vaalirahoituksen ennakkoilmoitukset mm. Helsingin, Uudenmaan, Varsinais-Suomen Vaasan, Oulun, Pirkanmaan, Savo-Karjalan, Kaakkois-Suomen ja Keski-Suomen vaalipiireistä ja poimin muutamia ha vaintoja.

Ensinnäkin onnittelut Piraattipuolueelle. Siinä on vasta kurinalainen  puolue - lähes kaikki ehdokkaat ovat jo tähän mennessä tehneet ennakkoilmoituksen vaalirahoituksestaan.

Toinen havainto on se, että ehdokkaiden vaalibudjetit ovat selvästi pienempiä kuin vuoden 2011 vaaleissa.  Poikkeuksen tekevät tietysti perussuomalaisten kansanedustajat, joilla on ensimmäistä kertaa rahaa käydä kunnon kampanja. Tosin kaikki eivät meinää panna suuria summia.

Kolmas havaintoni on, että ehdokkaiden omarahoitusosuus on suurempi kuin aikaisemmilla kerroilla. Ehdokkaat siis maksavat kampanjansa itse ja ovat valmiita sen suoraan sanomaan.

Esimerkiksi keskustan helsinkiläinen ehdokas professori Pekka Puska käyttää 65 000 euroa ja maksaa sen kokonaan omistavaroistaan.

Todella suuria budjetteja on vähän. Silmääni osui vain yksi - kokoomuksen Kai Mykkänen Uudeltamaalta ilmoittaa budjetikseen 82 500 euroa.

Istuvan kansanedustajan vaalibudjetti näyttää näissä vaaleissa liikkuvan  30 000 euron kahta puolta.  Esimerkiksi Sari Sarkomaa (kok/Helsinki 38 000, Pekka Haavisto (vihr/Hki) 34 000, Outi Alanko-Kahiluoto (vihr/Hki) 35 000, Paavo Arhinmäki (vas/Hki) 27 000, Juha Sipilä  (kesk/Oulu) 39 500,  Seppo Kääriäinen (kesk/Savo-Karjala) 30 000, Kari Uotila (vas/Uusimaa) 27 000, Johanna Karimäki (vihr/Uusimaa) 32 000 euroa,  Kimmo Tiilikainen (kesk/Kaakkois-Suomi) 35 000,  Kimmo Kivelä (perus/Savo-Karjala) 25 000, Jukka Gustafsson (sd/Pirkanmaa) 27 000.

Suurimmat summat olivat Mikael Palola (kok/Keski-Suomi) 56 000, Katja Hänninen (vas/Oulu) 45 000 ja Anu Vehviläinen (kesk/Savo-Karjala) 48 000.

Pienilläkin rahoilla kansanedustajat yrittävät jatkoon. Esim. Terhi Peltokorpi (kesk/Hki) 6300, Silvia Modig (vas/Hki) 6100 ja Jani Toivola  (vihr/Uusimaa) 8000 euroa sekä Jussi Niinistö (perus/Uusimaa) 16 000, Johanna Jurva (perus/Uusimaa) 6000,  Pirkko Ruohonen-Lerner  (perus/Uusimaa) 6000 euroa sekä  Timo Soini (perus/Uusimaa) 10 500.

Muista ehdokkaista poimin muutamia esimerkkejä.

Anne Berner (kesk/Uusimaa) 36 000, Matti Vanhanen (kesk/Uusimaa) 25 000,  Lauri Kontro (kesk/Uusimaa) 26 000,  Simon Elo (perus/Uusimaa) 29 000,  Antti Kurvinen (kesk/Vaasa) 65 000, Hanna Sarkkinen (vas/Oulu) 22 250, Tuomas Telkkä (kok/Kaakkois-Suomi) 45 000, Merja Rehn (kesk/Kaakkois-Suomi) 38 000,  Jari Porttila (kesk/Helsinki) 6000,  Pilvi Torsti (sd/Helsinki) 28 000, Nasima Razmyr (sd/Helsinki) 28 000, Maria Ohisalo (vihr/Helsinki) 23 000, Ozan Yanar (vihr/Helsinki) 18 000,  Jyrki Kasvi (vihr/Uusimaa) 12 000,  Antero Vartia (vihr/Helsinki) 20 000, Jukka Relander (vihr/Helsinki) 11 000, Marita Salenius (perus/Keski-Suomi) 2 700 euroa.

Kannattaa huomata, että nämä ovat vasta ennakkoilmoituksia, joita edellä mainitut ehdokkaat ovat antaneet. Ilmoitusaikaa on jäljellä vielä viikko, joten listat täydentyvät.

Valitut kansanedustajat ja vaaliliittojen ensimmäisille varasijoille yltäneet ehdokkaat joutuvat antamaan lopullisen vaalirahoitusilmoituksen heti vaalien jälkeen. Muiden ehdokkaiden ei tarvitse tehdä julkisesti tiliä vaalirahoituksestaan.

Vaalirahoituksen ennakkoilmoituksiin pääsee tutustumaan tämän linkin kautta.

Mitä tuumitte ehdokkaiden vaalirahoituksesta, joka muutama vuosi sitten oli kiperä keskustelunaihe, mutta näiden vaalien alla siitä ei ole juuri puhuttu? Otetaan se Päivän Hyväksi Kysymykseksi, joka kuuluu tänään: Ratkaiseeko raha  läpipääsyn?

Päivän sitaatti:

Ulkoministeriön This is Finland-sivustolla on julkaistu kirjoitukseni Suomen vaaleista.

Kirjoitukseen  voi tutustua tämän linkin takaa.

10 vastausta artikkeliin "Ratkaiseeko raha läpipääsyn?"

Janne Paalijärvi 08.04.2015 13:48

Kiitoksia vaan Piraattipuolueesta. Olemme julkaisseet täydet, eli 100% vaalirahoitusilmoituksistamme jo yli viikko takaperin.

Ville Tuominen 08.04.2015 14:21

On myös asia, joka on hyvä huomata. On muutamia ehdokkaita, jotka ovat saaneet taakseen häkellyttävän paljon mikrolahjoittajia. Unton nostamassa listassa on esimerkiksi Maria Ohisalo (Helsinki), jolla ei omaa rahaa ole juurikaan, vaan kilpailukykyinen budjetti koostuu pienistä ja parista vähän suuremmasta lahjoituksesta. Ohisalolla on melkein 90% budjetista lahjoituksia ja niistä leijonanosa tulee pienistä lahjoituksista. Aika kova suoritus köyhyysteemalla kampanjoivalle.

Jo tässä vaiheessa siis monet ovat vakuuttuneet ehdokkaasta siinä määrin, että ovat päättäneet lahjoittaa kampanjalle. Lisäksi tiedän, että kampanjassa on poikkeuksellisen paljon vapaaehtoisia ja tukiryhmäläisiä. Linkin takaa näkyy suurin osa lahjoituksista https://lahjoita.vihreat.fi/tilastot/kohde/35/473

Miika Kurtakko 08.04.2015 14:45

Ei raha ratkaise mutta kyllä se auttaa. Rahalla saa maksettua julkisuutta, mutta maksettua julkisuutta parempaa on ilmainen julkisuus. Siksi monilla poliitikoilla ja politiikan toimittajilla onkin usein aika intiimit välit - toimittajan todennäköisyys mennä naimisiin poliitikon kanssa on suurempi kuin mennä naimisiin toisen toimittajan kanssa. :-)

Jos ehdokkaalla on ns. paketti kasassa (lue: asiallisia ajatuksia, edustava ulkonäkö, sopiva tausta), maksettu näkyvyys ohjaa ihmisiä perehtymään ehdokkaaseen tarkemmin ja mahdollisesti äänestämään häntä. Ihan hullut eivät pääse läpi isollakaan budjetilla.

Kylmä totuus kuitenkin lienee, että siitä noin 60 %:sti kansaa, joka vaivautuu uurnille asti vain kolmannes tai vähemmän seuraa politiikkaa aktiivisesti. Loput katselevat vaalimainoksia silmät tapillaan, täyttävät vaalikoneen tai pari ja painelevat sitten äänestämään näillä pohjatiedoilla. En ole lukenut aiheesta tutkimuksia (missä Sami Borg on kun häntä eniten tarvittaisiin?!), mutta veikkaan että tällaisten äänestäjien keskuudessa vaalimainokset ovat ehkä se keskeisin äänestysperuste.

Pentti Kangasluoma 08.04.2015 15:00

Kävin tänään kotikaupunkini torilla. Demareista Harry Wallin oli isolla autolla, Jutta Urpilainen ilmeisesti samalla. Perussuomalaisten Jussi Niinistö tuli junalla, kansanedustaja Veli-Matti Saarakkala oli paikalla.

Ehdokkaita muitakin oli paikalla.

Perusuomalaisilla on rahaa käytössä, lihaisia makkaroita, edellisenä iltana

luukusta tipahti vaalipiirin ehdokkaiden esittely, on maksanut melkoisesti.

Puolue moittii yhteiskuntaa, mutta vaalirahoitus on turvattu puoluetuen

kautta. Jokaisella muullakin.

Demarimakkaran antoi minulle nainen jonka kanssa olemme kiistelleet

Suomen turvallisuuspoliittisesta ratkaisusta. Toripäivä, muitakin vaalivaunuja on oli ja kevään ensimmäiset myyjät.

Raha ratkaisee, mutta myös se mihin rahat sijoitetaan. Hyvä vaaliryhmä korvaa rahan puutetta, joidenkin maanlaatuisten yhteisöjen jäsnet tekevät ihmeitä vaalikentillä.

Kun poistuin pankkiin niin kyllä jotain pyhää tunsin. Demokratia se liikuttaa näitä ihmisiä. Pankissa odotin, muuan mies väitti virkailijalle

että pankkisaldo väärä, ei tullut ymmärretyksi. "Korsulla", isäni ilmaisu

, netti kertoi verkkopankin vääristä tiedoista.

Joki virtasi, maa kiersi aurinkoa, tuulenpuuskia. Kaduilla ei ollut hevosenlantaa. Äänestän perjantaina.

Jouko Halttunen 08.04.2015 15:45

Kun katsoo noita vaalibudjetteja niin suurimmat on juuri nimekkäimmillä henkilöillä. Ei kait heidän kohdallaan ole kyse läpipääsystä rahalla. Taustalla täytyy olla jokin muu syy, arvelisin seuraavia:

1) Pyrkimys päästä "ääniharavaksi"

2) Oman poliitisen Egon tukeminen pyrkimällä maksimoimaan äänimäärä suhteessa kilpailijoihin

3) Pyrkimys maksimoida tunnettuuden ja rahan avulla puolueen äänimäärä jolloin vetää mukanaan muita vähemmän tunnettuja puoluetovereita läpi

Antti Liikkanen 08.04.2015 16:17

Olen ammattilaisten (ilmoituspäälliköt, ex-ehdokkaat, omat n 25 vaalit, joissa mukana 3 EU-vaalia) avulla katsellut ilmoitettuja vaalikuluja 1990-luvulta alkaen.

Tilanne on aivan erilainen metropoliseudulla kuin periferiassa.

Sekä ennakkoilmoituksissa että lopullisissa ilmoituksissa on huomattavasti ilmaa ja virhelähteitä.

Osa virhelähteistä vieläkin on tarkoituksellisia, osa systeemin tuottamia ja mahdollistamia tahattomia vääristymiä.

En "ammattilais-ehdokkaana" pidä tätä lähdettä niin luotettavana, että sitä kannattaisi pitää esillä.

Huoh: "Tulisipa listavaalit" sanoo yksi ja toinen, mutta ei yksikään median ilmoituspuolen hankkija.

Juhani Heinula 08.04.2015 18:43

Pitänee pohojois-pohojalaisena vastata hieman savolaisittain, että milloin ratkasoo, milloin ei. Todennäköisesti kuitenkin valitsemisen ja rahankäytön välillä on positiivinen korrelaatio jos kaikki ehdokkaat pannaan viivalle. On hyvä, että vaalirahoituksen avulla voi tasoittaa tietä eduskuntaan, sillä muuten vanhastaan tunnetuilla ehdokkailla olisi ylivoimainen lähtötilanne uusiin yrittäjiin nähden. Lisäksi vaaliraha antaa ainakin pientä piristettä medialle ja murusia muullekin liike-elämälle. Nyt kun rahoista pitää tehdä tarkka selko, näkevät myös äänestäjät ehdokkaansa taustat hieman tarkemmin. Toisaalta on hieman vaikeata ymmärtää, miksi joku panisi omia rahojaan likoon esim 65 k€, kuten Pekka Puska. Eikö kansanedustajan bruttopalkka ole luokkaa 70 k€ vuodessa, vai muistanko väärin? Kallis harrastus!

Mark Andersson 08.04.2015 23:22

Valtamedia ratkaisee.

Siis raha.

Jouni Pulli 09.04.2015 9:21

Vaalikampanja on prosessi, jonka keskiössä ovat toisaalta äänestäjät ja toisaalta äänestettävä. On kuitenkin monenlaisia syitä lähteä mukaan ehdokkaaksi ja siten myös vaalirahalla voidaan tavoitella erilaisia päämääriä.

Toisaalta vaaleissa valituksi tulemiseen vaikuttavat monet seikat, joihin kaikkiin pelkkä rahankäyttö ei ole vastaus. Tällöin voidaan todeta, että valintaan vaikuttavat sellaisetkin seikat kuin osaaminen ja arvot. Ja kuitenkin, vaaleissa on aina myös kyse ehdokkaan tunnettuudesta, minkä seikan edistämisessä vaalirahoituksella on merkittävä vaikutus. Toki tunnettuutta pystyään lisäämään myös monin muin kuin pelkin rahallisin keinoin, esim. onnistuneella kampanjasuunnittelulla ja erinomaisilla kampanja-avustajilla.

Lopputulemani on, että kilpailukykyinen kampanjasuunnittelu ja sen onnistunut toteutus ovat rahaa tärkeämpiä elementtejä arvioitaessa menestystä vaaleissa sekä luonnollisesti se, miten hyvin ehdokas osaa kantaa äänestäjien tarpeita.

Marita Salenius 09.04.2015 10:04

Kyllä se ratkaisee. Varsinkin vaalituen saannilla on suuri merkitys. Vaikeinta varmaankin vaalituen sannissa on perussuomalaisella maanviljelijällä.Nimimerkillä kokemusta on.

Yksi esimerkki: Kysytiin erään ammattiani lähellä olevan suuren yrityksen toimitusjohtajalta jakaako yrityksensä vaalitukea. Ensin hän kysyi että, "kenelle ehdokkaalle". Kun vastaus oli perussuomalaisten maanviljelijäehdokkaalle, niin tämä vastasikin, että " niin... me olemme kyllä suhtautuneet näihin anomuksiin hyvin kriittisesti". Tukea ei siis tullut ja se oli sitten siinä.

Mutta sitä yhtä toista suurta yritystä kiitän saamastani pienestä vaalituesta. Siellä ymmärretään yhteiskunnan koostuvan monista palikoista, myös niistä perussuomalaisista palikoista.

Mutta kaikesta huolimatta se itse vaalityö ja ihmisten kohtaaminen on tärkeintä ja antoisinta. Vähälläkin voi saada paljon aikaiseksi, kun on oikea asenne ja vastaanottavainen mieli. Pakko on tunnustaa, että kauhistuttaahan se ,miten paljon monilla on rahaa käytettävissä. Monesti myös miettii näiden suurien vaalitukien kohdalla, että pyrkiikö ehdokas kansanedustajaksi vai lobbaajaksi. En nyt ihan usko, etteikö tuki jotakin velvoittaisi.

Luetuimmat
 1. 1

  Jari Lindström yritti johtaa kahta ministeriötä mutta sairastui vakavasti – Nyt hän puhuu HS:lle aiheesta, josta poliitikot ovat vaienneet

 2. 2

  Vanha rouva näytti herttaiselta, mutta yhtäkkiä olinkin rasististen herjausten kohteena

 3. 3

  Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

 4. 4

  ”Minulla on mielenterveysongelmia, petyin niin pahasti ” – Mohammad Tamim palasi Jyväskylästä Afganistaniin, mutta onko hän nyt turvassa?

 5. 5

  Loskaa oli niin, että huviteatterin katto repesi – Katso kuvakooste Helsingin historiallisista lumivapuista

 6. 6

  Suomen ruokakulttuuri on muuttunut 30 vuodessa valtavasti – paitsi yksi asia

 7. 7

  Hakkeri varasti Netflixin hittisarjan tulevan kauden – uhkaa julkaisevansa jaksot, jos hänelle ei makseta lunnaita

 8. 8

  Taksit vastaavat kilpailuun: Helsingin takseille yhtenäinen ilme, Oulu aloitti jo kansainvälisellä keltaisella

 9. 9

  Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

 10. 10

  Lempi, parinhaku ja taiat kuuluivat satojen vuosien takaiseen vappuun – ”Nuoriso juoksenteli pakanallisen hekuman vallassa”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

 2. 2

  Rähinä Recordsin omistaja perusti kaverinsa kanssa harrastuksena ravintolan – nyt miehet pyörittävät yli kymmenen miljoonan euron liikevaihtoa

 3. 3

  Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

 4. 4

  Suomen ruokakulttuuri on muuttunut 30 vuodessa valtavasti – paitsi yksi asia

 5. 5

  Poliisi etsi asenaista Helsingin rautatieasemalla

 6. 6

  Merja Savelainen teki sen, mistä moni haaveilee: irtisanoutui, lähti maailmalle ja tekee töitä vain seuraavaa reissua varten – miten se onnistui?

 7. 7

  Puoli miljoonaa kranaattia tunnissa ja kymmeniätuhansia kuolleita – kaikki tietävät, millainen Korean sota olisi

 8. 8

  Taksit vastaavat kilpailuun: Helsingin takseille yhtenäinen ilme, Oulu aloitti jo kansainvälisellä keltaisella

 9. 9

  Heidi Jaaran yritys syntyi lapsettomuus­kriisistä – Balmuir tekee luksushuiveja ja ylellisyystuotteita, jotka kelpaavat Cheekille ja Saudi-Arabian prinsessalle

 10. 10

  Suomalaisen näytelmän kantava voima Outi Nyytäjä on kuollut

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Vuoden hienoin mainos on tässä – kondominvalmistaja kehottaa kuksimaan kuin suomalainen

 2. 2

  Kun pienten tyttöjen isä nukkui viiden tunnin päiväunia, se ei ollut merkki väsymyksestä vaan aivosyövästä – Kirsi Karhusen mies sai Suomen parasta saattohoitoa, mutta moni muu ei saa

 3. 3

  ”Se on kuin jokin uskonto: usein kun suomalainen lähtee töistä, hän ei enää vastaa puhelimeen” – USA:ssa uraa tehnyt Tero Kuittinen hämmästelee suomalaista keskustelua työuupumuksesta

 4. 4

  Sveitsiläislehti hehkuttaa suomalaista vaikenemista – omisti tuppisuisuudelle koko numeron

 5. 5

  Jako hyviin ja huonoihin työttömiin ärsyttää Kaisa Heikkilää, 29, joka päätti olla ylpeästi työtön – ”Suomessa työ määrittelee ihmistä”

 6. 6

  Kon-Tikin matkan synkkä totuus: Thor Heyerdahl halusi todistaa oikeaksi rasistisen teorian ihmiskunnan historiasta

 7. 7

  Metsään kadonnut kuopiolaismies oli jo alkanut riisua vaatteitaan hypotermiassa – onneksi poliisikoira Körmy löysi lumen alta pipon

 8. 8

  Rumatkin miehet koetaan viehättäväksi, jos jutut ovat hyviä – naisilla tilanne on monimutkaisempi, selvisi viehätysvoimatutkimuksessa

 9. 9

  ”Anna on taas lihonut” – Suomalainen suosikkibloggaaja laihdutti lukijoidensa edessä, lihoi entiselleen, päätti lopettaa jojoilun – ja saa nyt kuulla siitä jatkuvasti

 10. 10

  Erittäin tappava tunnistamaton tauti levinnyt Liberiassa – alustavien tietojen mukaan kyse ei ole ebolasta

 11. Näytä lisää