Perässähiihtäjä

Mikä puolue nousee kakkoseksi?

Tänään tiistaina julkistettu HS-Gallup on todella tuore. Ensimmäiset kysymykset on tehty  keskiviikkona (8.4.) ja viimeiset sunnuntaina (12.4.), siis koko tutkimus on koottu ennakkoäänestyksen aikana. Keskusta köllöttelee kärjessä, joskin sen kannatus on laskenut 3,2 prosenttiyksikköä helmikuun huippulukemista. Keskusta on silti 23 prosentin kannatuksellaan täysin omassa sarjassaan. Perässä tulevat sitten muut puolueet, keskisuuret ja pienet ryhmät.  Vaalien jännitysmomentiksi nousee kilpailu kakkospaikasta. Se näyttää tasaiselta – ensimmäisellä vilkaisulla: kokoomus 17, 0 %, Sdp 17,0 % ja Perussuomalaiset 16,2 %, kaikki näiden puolueiden kannatuserot mahtuvat virhemarginaalin lisään. Tutkimuksen virhemarginaali on noin kaksi prosenttiyksikköä suuntaansa suurempien puolueiden kohdalla.  Pienempien puolueiden kannatuksessa ei ole tapahtunut juuri mitään muutoksia.

Mutta katsotaanpa, mikä puolue näistä kolmesta keskisuuresta puolueesta on nousukiidossa - ainakin HS-Gallupin mukaan.  Nousukiitajä on Timo Soinin perussuomalaiset. Sen kannatus on noussut helmikuusta 2,1 prosenttiyksikköä. Jos kasvuvauhti jatkuu yhtä kovana vaalipäivään asti, perussuomalaiset porhaltavat kokoomuksen ja demarien ohi.

Näyttää siltä, että opposition sisällä on tapahtunut keskustan ja perussuomalaisten kesken kannatuserojen tasaantumista. Helmikuussa keskustan etumatka perussuomalaisiin oli  12,1 prosenttiyksikköä. Huhtikuun gallupissa ero on  enää 6, 8 prosenttiyksikköä – toki edelleen vahvasti keskustan hyväksi. Tämö on tärkeä huomio, sillä vaalikauden aikana keskusta ja perussuomalaiset ovat heilutelleet keskinäistä kiikkulautaansa: jos toinen on noussut, toinen on hävinnyt.

Demarien ja kokoomuksen kannatuksessa ei  viime viikkoinaole tapahtunut enää suuria heittoja. Kokoomuksen kannatus putosi viime marraskuussa 17 prosentin tuntumaan ja siinä se on pysynyt yli puoli vuotta. Nokkaa ei ole saatu nousuun.  Sdp:n kannatus lähti viime syksynä hienoiseen nousuun. Suosion kasvu ei kuitenkaan ole jatkunut marraskuun jälkeen. Myös Sdp junnaa paikallaan siinä 17 prosentin tuntumassa.

Mitä tämä tarkoittaa 1) vaaleissa 2) hallitusneuvotteluissa?

1) Kokoomus, Sdp ja perussuomalaiset kilpailevat uuden eduskunnan toiseksi suurimman puolueen paikasta tasavahvoina. On todennäköistä, että niiden keskinäiset paikkaerot ovat hyvin pieniä. Jokainen näistä puolueista saa 35 paikkaa plus miinus pari kolme paikkaa, jos HS-Gallupin kannatusluvut olisivat vaalitulos.

Noin 35 paikkaa  tietäisi näille kolmelle puolueelle selvää tai ainakin lievää vaalitappiota, sillä kokoomus sai viime vaaleissa 44, Sdp 42 ja Perussuomalaiset 39 paikkaa.

Kolmikon keskinäinen järjestys voi olla mikä vain.

 • 2) Hallitusneuvotteluissa tämä tarkoittaisi sitä, että tuleva päähallituspuolue Suomen keskusta pääsisi valitsemaan kolmesta ne kaksi hallituskumppania, joihin se on mieltynyt eniten. Jos kannatuserot ovat näin pieniä, puolueiden keskinäisellä järjestyksellä ei ole niin suurta väliä. Toki sillä on merkitystä. Kakkospuolue on kielen mitan edellä muita.

Kun kokoomus ja Sdp ovat vakuuttaneet, etteivät ne halua mennä yhdessä uuteen hallitukseen, putoaa keskustan, kokoomuksen ja Sdp:n vaihtoehto  heti kättelyssä pois.

Jäljelle jää vain kaksi vaihtoehtoa 1) keskusta, Sdp ja perussuomalaiset 2) keskusta, kokoomus ja perussuomalaiset.

Tämä on visio tietysti siinä tapauksessa, että hallitus lähdetään rakentamaan kolmen suuren puolueen pohjalle. Jos keskustan visio on jokin toinen, sitten kuviot muuttuvat. Silloin kristillisdemokraatit, vihreät, vasemmistoliitto ja tietysti Rkp nousevat mukaan neuvotteluihin.

Jos pohdiskelee, kumpaan suuntaan keskusta valinnassaan kallistuu, kannattaa katsoa HS-Gallupin maanantaina julkistettua osaa. Siinä kerrottiin, että keskustan kannattajien keskuudessa Sdp on huomattavasti kokoomusta suositumpi kumppani.

Kokoomuksella on siis veitsi kurkulla, jos tällainen ikävä kielikuva sallitaan.

Vaaleihin on kuitenkin vielä aikaa. Tänään tiistaina on viimeinen ennakkoäänestyspäivä ja ensi sunnuntaina 19. 4. on varsinainen vaalipäivä.  Mitä mieltä ovat Perässähiihtäjän terävät havainnoitsijat. Meillä on nyt kolme tasavahvaa puoluetta kilvoittelemassa kakkospaikasta. Mikä niistä on teidän tuntumanne mukaan nousussa ja mikä on laskussa?  Ja millä perustelette näkemyksenne?

Tiistaipäivän Hyvä Kysymys on:  Mikä puoluee nousee kakkoseksi?

Tilaisuusvinkki:

Kahdeksan puoluejohtajaa kohtaa toisensa tänään tiistaina 14.4. kello 17 - 18. 30 Sanomatalon Mediatorilla. Nyt jos koskaan kannattaa poiketa Sanomataloon, sillä tarjolla on aivan ainutlaatuinen tilaisuus nähdä ja kuulla huippuunsa viritettyjä puoluejohtajia ihan livenä. Tämä tilaisuus ei toistu ennen kuin kuntavaalien alla huhtikuussa 2017!

Jos ei pääse paikalle, keskustelua voi seurata HSTV:n kautta netistä. Tervetuloa!

Katsojavinkki:

Kokosimme yhdessä toimittaja Kirsti Karttusen kanssa videon, jossa käydään läpi vanhojen vaalijulisteiden tarinaa. Jos katsojalla on kahdeksan minuuttia ylimäräistä aikaa, videon voi katsoa tässä osoittteessa.  Se on palanen Suomen poliittista lähihistoriaa alkaen vuodesta 1945 tämän vuosituhannen alkuun.

29 vastausta artikkeliin "Mikä puolue nousee kakkoseksi?"

Pentti Kangasluoma 14.04.2015 7:01

Keskustan prosentti sulaa, kakkoseksi tulee SDP, kokoomus hengittää

niskaan. Perussuomalaiset nostaa, kiikkulauta ilmiö, kuten Unski

kirjoittaa. 0,5 prosenttia on se ero joka erottaa Soinin pronssitilasta.

Katsoin juuri Ylen Aamu-tv:n, Stubbin englannin taito antaa hyvän

henkilökohtaisen äänimäärän, sekin voi ratkaista kakkossijan.

Riitta Anttila 14.04.2015 8:32

Jos muitakin asioita kuin Nato ja Venäjän uhka otettaisiin esille, järjestys todennäköisesti olisi Keskusta, SDP,perussuomalaiset, kokoomus.

Mutta koska Hesari ja jopa verovaroin ylläpidettävä ylekin tuntuu keskittyvän Venäjän uhan painottamiseen aamu aamun jälkeen, kokoomus voi nousta jopa toiseksi. Ja Venäjän uhkaa on pidetty esillä jo toista vuotta. Kovakalloisempaankin päähän se on jo saatu taottua.

Hämmästyttävää on ettei viime päivinä ole puhuttu lainkaan Suomen taloustilanteesta alati kasvavasta työttömnyydestä. Vaalien keskustelussa ei ole lainkaan käsitelty esim. suhtautumista TTIP sopimukseen eikä EU:n liittovaltionkehitykseen.

Englannin kielen taidollaan pärjää jokainen puoluejohtajista myös EU:ssa, se ei ole kuitenkaan oleellisin asia hallituksen johtamisessa ja talouden saattamisessa kuntoon edellisten hallitusten jäljiltä.

Jussi Autio 14.04.2015 8:52

Lopullinen tulos?

Kesk. 23.2

Persut. 18.4

SDP 18.1

Kok. 16.5

Ilari Kiema 14.04.2015 9:26

Kakkospaikalla ei ole välttämättä ratkaisevaa merkitystä eikä ainakaan samaa merkitystä kaikille kakkossijasta kisaaville puolueille.

Kokoomukselle kakkospaikka olisi joka tapauksessa rökäletappio ja merkkaisi suurimman puolueen sekä pääministeripuolueen aseman menettämistä. Demareille kakkospaikka olisi sen sijaan sama tila kuin ennenkin. Persut eivät välttämättä menetä yhtään edustajapaikkaa verrattuna nykyiseen eduskuntaryhmään, vaikka kannatus jää viimeksi järjestetyistä eduskuntavaaleista.

Kakkospaikalle veikataan demareita. Kokoomusväki on tyytymätöntä, ja vikalista on pitkä. Valistuneet kokoomuslaiset tietävät, että leikkaus- ja julkistalousdiskurssissa on taloustieteellisesti pahaa häikkää, kuten Björn Wahlroosin kirjassa Talouden kymmenen tuhoisinta ajatusta (2015) keskeistä argumenttia esittävä kuvio ”LAFFERIN KÄYRÄ JA ALIJÄÄMÄ JA VALTIONTALOUDEN ALIJÄÄMÄ” (2015, 87, teoksessa lukee näin tikkukirjaimin) on piirretty surkuhupaisasti väärin – siis oman edun ja argumentaation vastaisesti vaikka todellisuuteen nähden ehkä oikein. (Alentuneen veroasteen tuottamia verotuloja kuvaavan pisteen C pitäisi Wahlroosin argumentaation mukaan sijaita Lafferin käyrällä ja siis tuottaa suuremmat verotulot kuin käyrän huipun oikealla puolella sijaitseva piste B. Nyt se on kuitenkin piirretty täysin samalle tasolle kuin piste B, Lafferin käyrän alapuolelle.) Koska Björn Wahlroos on itse piirtänyt keskeisen kuvaajansa sosiaalidemokraattisesti, demarit saavuttavat kakkospaikan.

Kolmen suuren puolueen kombinaatiot eivät mitkään ole välttämättä toteuttamiskelpoisia hallitusvaihtoehtoja. Yllä on todettu, että kokoomus ja demarit eivät lähde samaan hallitukseen. Yhtä lailla voidaan olettaa, että persut eivät lähde kokoomuksen kanssa hallitukseen. Persut ovat Stubb-kriittisiä. Demarit eivät mieluusti lähde hallitukseen persujen kanssa, koska demarit ovat panostaneet niin paljon persujen rasismin todisteluun että hallitusyhteistyö olisi kansainvälisestikin kiusallista.

Persuille jäisi jäljelle kepupersu plus KD –yhdistelmä. Tämä ei kuitenkaan saavuta eduskuntaenemmistö – ei voi saavuttaa. Realistinen ja vaalitulosta vastaava hallituspohja olisi keskusta, demarit, vihreät ja RKP, joista ensimmäinen sekä kaksi viime mainittua lienevät vaalien voittajia.

Petro Suvanto 14.04.2015 10:09

Ennakkoäänestys on toistaiseksi mennyt demareilta hyvin. Riippuu melkeinpä sunnuntain säästä kuka nousee kakkoseksi. Kauniilla ilmalla persut saanee kakkossijan, rumalla demarit. Kokoomus neljäs 32 paikalla. Kokkarit perinteisesti taipuvat tukemaan omaa puoluettaan hammastakin purren viimeistään vaalipäivänä eli jos Stubb ei möläytte sammakoita viikkoon päivän aikana, niin pari paikkaa voi tulla lisääkin.

Punapersumulta on niin taputeltu hallitus, että mikä tahansa muu yhdistelmä vaatii totaalisen epäonnistuneita sisältöneivotteluja. Rinne ei ay-miehenä sössi tilaisuutta ja Soini hinkuu hallitukseen kompromissilla millä hyvällä. Sipilä on kirjoittamaton kortti poliitikkona, joskin julkinen kuva näyttäytyy jämäkkänä sovunrakentajana. Uudella hallituksella pitäisi olla edellytykset tehdä hyvää yhteistyötä alusta-alkaen, kun pikkupojat ja -tytöt jätetään suosiolla opposition hiekkalaatikolle leikkimään.

Riku Keskinen 14.04.2015 10:37

Prosenteissa järjestys: Kesk, SDP, PS. Paikoissa tilanne voi olla tasaisempi, jopa että persut kakkoseksi. Kokoomus tulee neljänneksi, Stubb ottaa vastuun (niinkuin sanotaan) ja ilmoittaa eroavansa.

Sanna Hannuksela 14.04.2015 10:40

Luulen, että keskustan kannatus äänten laskettua on lähemmäs 24%. Jos Venäjän uhasta nyt on tullut vaalien kuuma teema, niin Sipilällä on vielä viime metreillä mahdollisuus esiintyä selväjärkisenä sovun rakentajana tässäkin asiassa. Mikäli Stubb ja Haglund pelaavat Nato-kortilla yhtään enempää, löytävät molemmat herrat itsensä kauhukseen oppositiossa. Painottamalla viimeisissä keskusteluissa työn ja konsensuksen merkitystä SIpilä ja Rinne varmistavat paikkansa pää- ja valtiovarainministereinä. Kysymys kuuluukin, mihin tarvitaan persuja punamultahallituksessa?

Miika Kurtakko 14.04.2015 11:22

Jännittäväksi menee - mikä on tietenkin hieno asia poliittisen viihteen osalta. PS on saanut yllättävän kirivaihteen päälle, mutta se onkin lähtenyt kisaan kakkospaikalta. Kepu hyytynee lopussa hieman, mutta ei niin paljon, että ykköspaikka menisi. Keskusta lienee ainoa puolue, jonka kannatuslukema alkaa kakkosella.

Toinen hyytyjä on kokoomus, jossa käynee kato ensisijaisesti nukkuvien puolueeseen. Kokoomuksen suhteellista tulosta kuitenkin parantaa, nukkujista huolimatta, puolueen kannattajien keskimääräistä parempi äänestysinto. Kakkossijan kamppailussa väännetään siis persujen ja demareiden kesken. Mahdollisesta kakkossijastaan huolimatta SDP tullee taas tekemään historiansa huonoimman tuloksen, minkä pitäisi avata puoluejohdon silmät. Aatteellinen uudistuminen olisi tarpeen, pääsee puolue sitten hallitukseen tai ei.

Keskustassa halutaan punamulta hallituksen rungoksi kahdesta syystä. Historiallisesti punamulta on tuonut keskustalle hyvät tulokset hallituskauden jälkeen (toisin kuin porvaripohja), ja maata on vaikea hallita ilman demarien kättä ay-liikkeen kahvalla. Ei ainakaan, jos aikoo saada isoja rakennemuutoksia aikaiseksi. Kepun ja SDP:n yhteensä noin 90 edustajaa ei kuitenkaan riitä enemmistöksi yksinään, joten hallitusta on täydennettävä. Matemaattisesti helpointa olisi ottaa PS mukaan kimppaan, mutta tässä on ongelmansa sekä keskustan että SDP:n suhteen: äänestyspäätöksissä kahden kimppa jyrää kolmannen. Vaarana olisi, että hallitustaipeleesta tulisi neljän vuoden mittainen loppunäytös Sergio Leonen "Hyvät, pahat ja rumat"-elokuvasta. Toisaalta tätä dilemmaa voisi hoitaa Sipilän mainostamalla kollegiaalisella hallitustyöllä, jolloin erimielisyydet neuvotellaan selviksi eikä hallitus äänestäisi sisäisesti mistään.

Toinen mahdollinen punamullan päälle rakentuva kombinaatio olisi RKP:n ja vasemmistoliiton ottaminen mukaan. Näistä jälkimmäinen lienee yksi harvoista vaalien voittajista paikkamäärällä laskettuna. Vasemmistoliiton hallitukseen pääsyn tiellä on kuitenkin puolueen heikko kyky sitoutua vaikeisiin päätöksiin. Parin miljardin leikkaukset ovat tulossa joka tapauksessa, ja ne ovat myös räikeässä ristiriidassa vasemmistoliiton vaaliohjelman kanssa.

Vihreät on toinen vaihtoehto vasemmistoliiton tilalle. Vihreiden 'track record' hallituksessa pysymisessä on kuitenkin jopa vasemmistoliittoa huonompi. Vihreät ovat keskustan maakuntasiivelle punainen vaate, ja tulossa oleva Fortumin ydinvoimalupa lienee lopullinen este vihreiden hallitukseen pääsylle.

En silti laskisi pois edes perusporvarikoalitiota. Historiallisesti kokoomusta eivät vaalitappiot ole vaivanneet, jos ovi hallitukseen on ollut auki. Vuoden 1991 vaalien jälkeen kokoomus lähti hallitukseen niskassaan 14 paikan menetys. Stubb ja kokoomus ovat valmiita lähes mihin vain, kunhan ministeriauton takaovi aukenee. Siinähän olisi silloin "työväenpuolueille" enemmistö hallituksen sisäisesti, joista persut ovat työväen puolue ilman sosialismia ja kokoomus työväenpuolue ilman työväkeä.

Marita Salenius 14.04.2015 11:50

Entäpä jos kysymykseksi laitettaisiinkin ,että mikä puolue laskee kakkoseksi.Näinkin voi käydä. Lopultahan se toistaiseksi kantaansa sanomattomien lähes 40% ratkaisee asian.

Sanna Hannukselan kysymykseen persujen tarpeellisuudesta, voin vastata, että perussuomalaisia tarvitaan juuri siihen, mihin kolmen kopla ( kokoomus, demarit ja keskusta) eivät ole kyenneet. Mikä onkaan maamme tila näiden jäljiltä. Katastrofi on jo tullut ovesta sisään.

Blogisti kerran mainitsi äänestäjän poliittisen muistin olevan 6 kuukautta. Pitää varmasti paikkansa, kun katsoo keskustan prosentteja. Tyystin on unohdettu kepun tekoset hallituksissaan. Tokihan on muistettava tämä YLEn valtava hyväntekeväisyystyö keskustan eteen tällä vaalikaudella. Tällä suosimisella on ollut todellinen merkitys nykyisessä mediavallan maailmassa.

Mutta, jos pysymme olettamassa, että tämä YLEn lempilapsi pysyy prosenteissaan, niin kakkosena on perussuomalaiset. Jos näin ei ole, niin sitten nukkuvienpuolue todella vie voiton. Sillä turuilla ja toreilla on ollut sen sortin kuhina, että jos sen perusteella sijalukemia päätellään, niin todella ainekset olisi tuohon alussa esittämääni laskemisvaihtoehtoon.

Tuukka Sariola 14.04.2015 12:26

Kun paikkaerot ovat niin pieniä, järjestys jää sivurooliin ja hallituspaikat ratkeavat hallitusneuvotteluissa. Edessä on suuret leikkaukset ja rakenteelliset muutokset, tämä edellyttää suurta joustavuutta.

Soini ja Stubb ovat molemmat erittäin hallitusnälkäisiä, tosin hiukan eri syistä, mutta nälkäisiä ovat. Tämän myötä he ovat myös erittäin kompromissi-kykyisiä. Stubin joustavuutta osoittaa esim. täydellinen käännös kovan linjan federalistista kotiuskontoisänmaa-linjalle, ainakin verbaalisesti. Oppositiossa hän olisi korkeintaan jonkun valiokunnan puheenjohtaja, ei maistu, hallitukseen on pakko päästä. Sitä kautta aukeaa myös mahdolliset EU:n ison liksan suojatyöpaikat.

Rinteen tehtävä puheenjohtajana oli estää täydellinen katastrofi, joka olisi tapahtunut mikäli Urpilainen olisi jatkanut puheenjohtajana. Siksi torjuntavoitto riittää, ei ole mitään kriittistä syytä mennä hallitukseen Keskustan ehdoilla ja Perussuomalaisten mausteilla.

Iltalehden ennustemallissa Perussuomalaiset saavat 2. eniten paikkoja, tämä on nykytrendillä todennäköistä, kunhan sunnuntaina ei ole kaatosadetta eikä liian kuumaa. Sohvien mies on olosuhteille herkkä.

Teemu Männynsalo 14.04.2015 12:59

Soinin nykyinen jo hämmentävä kiemurtelu Persujen suosiolle poliittisesti elintärkeässä kysymyksessä, aiemmin kynnyskysymyksenä pidetyssä tulevan Kreikka III-tukipaketin hyväksymisessä, vie puolueelta kakkossijan. Äänestysprosentti laskee ja Kok saa hopeaa NATO-nosteen siivin 18,4%. Kesk 21,5% voittaa mutta Sipilän outo epäselvyys ja kummallinen välttely arvokysymyksissä kaventaa hieman voiton suuruutta, pronssia Sd 15,9%, Pers 15,5%.

Juha Iso-Aho 14.04.2015 14:04

Hesarin gallupissa oli käytetty vertailutietona vuoden 2012 kunnallisvaaleja, joten se on hyvin huonosti vertailukelpoinen aiempien Hesarin kyselyiden kanssa.

Risto Virrankoski 14.04.2015 14:08

Äänestäjän kuluttajasuojaa parantaisi, jos kukin puolue ilmoittaisi jo ennakkoon sen joukon, josta ne ministerinsä valitsisivat, jos hallitukseen pääsisivät. Nyt tiedossa on vain pääministeriehdokkaan nimi.

Esim. Kepun äänestämistä harkitseville tämä olisi tärkeä tieto.

Se, mikä puolue on vaalien kakkonen, riippuu ihan sattumasta. Eikä se oikein ole olennainen asiakaan, koska kaikki kolme, KOK, SDP ja PS, lienevät liki yhtäsuuria.

On sinänsä ihan liikuttavaa, että jokainen haluaa hallitukseen. Ei nimittäin tule olemaan helppo homma. Vain yllättävä maailmantalouden kasvupyrähdys pelastaa tulevan hallituksen ns. ikäviltä päätöksiltä. Siinä ei indeksien jäädyttäminen pitkälle auta. Veikkaan, että vaalien jälkeinen hallitus joutuu tuon tuostakin vetoamaan 'ikävien päätösten' äärellä 'edellisen hallituksen jättämään huonoon perintöön'. Tätä sanomaa kuulemme seuraavat neljä vuotta.

Seppo Laine 14.04.2015 14:46

SDP nousee kakkoseksi - hallitukseen. Äänimääräkakkosuus on kosmetiikkaa. Vain voittajat muistetaan viikko vaalien jälkeen.

Sipilä laskee, että se pystyy parhaiten pitämään ay-liikkeen kurissa. Hallituksen varsinainen tehtävähän talouden suhteen on pitää kustannukset kurissa, jotta ne jotka talouden tekevät saavat sen kuntoon. Hallituksella ei siinä mitään isompaa roolia ole.

Sipilä tuskin haluaa persuja hallitukseen ulkopolitiikankaan takia.

Heidän Venäjäsuhteensa on kepulaisittain epäilyttävän kriittinen. Ruotsin kanssa alkanut puolustuksellinen yhteistyökään ei oikein istu persuprofiiliin.

Hallitukseen tulee myös pienpuolueita, kuten RKP ja Kristilliset.

Mark Andersson 14.04.2015 16:13

Karmea olisi se ajatus että numeroiden annettaisiin päättää, siis niin, että hallitus muodostetaan kahden-kolmen eniten ääniä saaneen varaan.

Mutta sellainen on toki linjassa viime aikoina noudatetun politiikan kanssa: politiikka on ulkoistettu numeroille, eli ns. "talouden realiteeteille", jotka ovat yhtä tyhjän kanssa, sillä ne "realiteetit" ovat niin kuin ne luetaan.

Politiikka on palautettava numeroiden diktatuurista politiikkaan.

Ilkka Alava 14.04.2015 17:00

Kysymyshän kuului, mikä puolue nousee kakkoseksi. Yritän olla sekoittamatta näkemykseeni omia mieltymyksiäni.

Uskon, että 17,0 prosentin kannatus ei riitä kakkospaikkaan. Hallituspuolueina kokoomuksen ja SDP:n potentiaali kannatuksen kasvatukseen muutaman päivän aikana lienee rajoitetumpi kuin oppositiopuolue perussuomalaisten. Sen kannatus on jo nousussa. Vieläkö mahtaa gallupissa olla se valuvika, että se näyttää perussuomalaisille toteutuvaa pienempää kannatusta kuten v. 2007 ja 2011?

Martti Hirvensalo 14.04.2015 17:55

Äänimäärällä mitattuna mikä tahansa gallupin sijoilla 2-4 olevista puolueista voi nousta kakkoseksi. Eri asia on eduskuntapaikkojen määrä. Hyvällä onnella tasaväkisistä puolueista joku voi voittaa useissa vaalipiireissä muutaman äänen erolla piirin viimeisen edustajanpaikan. Toisaalta huono-onninen puolue voi hävitä useita paikkoja koko maassa. Täten suunnilleen saman äänimäärän saaneilla puolueilla voi pahimmillaan olla lähes kymmenen paikan ero edustajamäärissä. Edustajien lukumäärällä on todellista merkitystä hallituksen kokoonpanon alkupohdinnoissa.

Sinänsä takertuminen historiallisiin aatteisiin pitäisi unohtaa ja terveen järjen sekä taloudellisten tosiasioiden kunnioituksen pitäisi olla ohjenuorana tulevan hallituksen muodostamisessa. Populismi pitäisi näissä oloissa jättää syrjään.

Saadun kokemuksen perusteella vasemmisto ja vihreät olisi järkevää jättää kaikkien hallitusvaihtoehtojen ulkopuolelle.

Timo Soini esiintyy mielellään julkisuudessa puoluejohtajien veteraanina. Toimittajien olisi hyvä kysyä häneltä, että miten hänen 18-vuotinen puheenjohtajuutensa on Suomea auttanut? Vastauslista voisi olla melko lyhyt. Itsellä tulee lähinnä mieleen Osmo Soininvaaran toteamus SDP:n ryhtymisestä kilpailemaan populismissa persujen kanssa.

Jari J. Marjanen 14.04.2015 22:31

Vastaan bloginpitäjän kysymykseen lähinnä Helsingissä ja jonkin verran Uudellamaalla Vihreitten vaalityötä tukijoukoissa tehneenä - muun maan tilannetta en pahemmin tunne.

Helsingissä Maalaisliitto-Keskusta ei ole koskaan sanottavasti menestynyt eikä menesty nytkään, ja veikkaan oman vaalipiirini puolueitten suuruusjärjestyksen olevan joko Kokoomus, SDP ja Vihreä liitto tai Kokoomus, Vihreä liitto ja SDP. Koko maan mittakaavassa Keskusta säilyttänee johtonsa, mutta sen kannatus on käynyt niin ylhäällä, että sieltä on suunta vain alaspäin; Sipilä on ollut varsin varovainen ja niin ollen mitäänsanomaton viime aikoina. Pääministeriksi Keskustan puheenjohtaja nousisi kovin kokemattomana, jolloin uskon hänen hakevan kompromisseja jyrkän linjan asemesta.

Toivon vilpittömästi, etteivät sekä Keskusta että PS olisi (molemmat siis) hallituksessa, enkä usko PS:n jytkyn ainakaan Helsingissä toistuvan, sillä sen verran olen siihen puolueeseen ja Soinin itsevaltaisuuteen pettyneitten kommentteja vaalikentällä kuullut. Helsingin vaikutelmien perusteella uskon SDP:n tulevan toiseksi suurimmaksi puolueeksi. Kokoomuksen peruskannattajat ovat kyllä yleensä olleet uskollisia puolueelle ja aktiivisia äänestäjiä, mutta Stubb on karkoittanut liikkuvia äänestäjiä puolueesta Keskustan ja PS:n riveihin.

Jos Kreikan kriisi kuitenkin äityy pahaksi juuri vaalipäivän edellä, niin se kyllä siivittää Perussuomalaisia, vaikka ei se yksinään EU:ssa eikä eurossa pysymisestä päätäkään, toivovatpa puolueen kannattajat sitä kuinka kovin tahansa.

Aleksi Päiväläinen 14.04.2015 23:55

Jännäksi menee, kuten moni täällä on ehtinyt todeta. Ruiskukan kantajana tietysti toivon Kokoomuksen pääsevän hopeasijalle, jolloin mahdollisuudet porvarihallitukseen ovat kohtuullisen hyvät, sanoivat gallupit tai Kepun kenttäväki mitä tahansa.

Erittäin kiinnostava elementti tässä on poliittisesti kokematon Juha Sipilä. Miten paljon hän uskaltaa vetää omaa linjaansa hallituksen muodostamisessa, miten paljon nojautuu puolueen vanhojen taustavoimien näkemyksiin? Voisin kuvitella, että entisenä yrittäjänä Sipilä henkilökohtaisesti asettuisi mielellään porvarihallituksen vetäjäksi, jos vain vaalitulos sen sallii. Sipilän johtaman Keskustan olisi kuitenkin nähdäkseni kohtuullisen helppoa päästä keskeisistä ohjelmakysymyksistä sopuun nimenomaan Kokoomuksen kanssa.

Olli Saarinen 15.04.2015 7:25

Viime vaaleissa kokoomus keräsi kannatusta Toivotalkoillaan vaikka kampanja oli vailla poliittista sisältöä. Tämä kertoo, että kansalaiset kaipaavat hyvää sanaa, turvaa tulevasta. - Poliittisten johtajiemme retoriikka on ammattiin nähden vaatimattomalla tasolla, jos Kekkosta jostain kaipaa, niin puheistaan. - Kokoomus ja Sdp ovat kertoneet rikkoneensa politiikan, mutta tämä jo tiedetään. Perussuomalaistenkin sanoma perustuu paljolti negatiivisuuteen, EU- ja ulkomaalaisvihaan. - Juha Sipilä on uskottavalla tavalla positiivinen ja häneen pannaan toivo.

Seuraavassa kokoluokassa vasemmistolla ja vihreillä olisi kenttä avoinna ilosanomansa levittämiseksi mutta molemmilta vielä puuttuu yhden asian liikkeitä laajempi näkemyksellinen visio. Tämän hetken kokoomusta ja sdp:tä tarkastellessa mieluummin melkein tulevaisuudessa kyllä näkisi niiden tilalla vassarit ja vihreät.

Eipä tässä edistysmieliselle tälläkään kertaa löydy kuin ärkope.

Unton kysymyksiin. Toiseksi tulee se, joka viime hetkellä kykenee puhaltamaan positiivisen mielikuvan äänestäjän kynän siivittämiseksi.

Hallituskumppaniksi Sipilä valinnee Sdp:n Seppo Laineen edellä esittämin perustein. Koska Sdp on yhtä kuin ay-liike, on se saatava hallitukseen Juhan karhunsyleilyyn (kielikuva sopisi paremmin kyllä Rinteeseen). Demarien virkamiesote soteen on myös vahva. Kun perussuomalaiset ovat innoissaan mukana lahjottuna parilla mieleisellä salkulla on taantumuksen hallitus valmis. Se voi olla kyllä yllättävän aikaansaapa, koska ei ymmärrä paremmasta vaan junnaa latuaan eteenpäin.

Aki Miettinen 15.04.2015 7:38

Kepun voittomarginaali saattaa lopulta olla jopa yllättävän paljon galluppeja pienempi. Se, että medioiden otsikoissa hehkutetaan taistelua kakkostilasta tuollaisella raivolla tarkoittaa, että moni kepua muutoin äänestävä osallistuukin mielummin äänellään tuon taiston ratkaisuun pitäessään kepun voittoa salettina.

Eniten tää taitaa hyödyttää persuja. Kakkossija soinilaisilla todella lähellä.

Kyösti Salovaara 15.04.2015 11:24

Pessimistinä pelkään ettei sillä ole väliä.

Näyttää että tuloksena on joka tapauksessa ns. punamulta ja tällä kertaa, kun jakovaraa ei ole (edes näköpiirissä) saadaan Yhteiskuntasopimuksen hallitus, jossa yhdistyy mukaan tulevien puolueiden konservatiiviset painotukset.

Siksipä ennustan, että kyseiselle hallituksen sopivin kutsumanimi tulee olemaan: Holhouslautakunta.

Pentti Kangasluoma 15.04.2015 11:33

Kotikaupunkini pienellä äänestysalueella sai RKP vaaleista vaaleihin kaksi ääntä. Sitä ihmeteltiin, sitten lauantaina illansuussa kylän kioskilla asia selvisi. Oli kaksi vanhaa poikaa, toinen teki "kuppeja", ja kertoi veljensä kanssa äänestävänsä ruottalaasia. Vastalauseena kaikesta.

Donnerin eduskuntapuheen, Haglundin suorapuheisuuden takia olen miettinyt

olisiko minunkin ratkaisu RKP? Turvallisuuspolitiikan vuoksi. Tunne palasi kun luin Unskin kirja-arvion uudesta Maamme-kirjasta.

Päätin pitkästä aikaa äänestää varsinaisena äänestyspäivänä. Ehkä en kykene ottamaan loikkaa kielimuurin yli? Olen ainakin miettinyt asiaa.

Jouni Pulli 15.04.2015 12:49

Huomioiden, että viimeisimmän mielipidekyselyn mukaan keskustan kannatus on hiipumaan päin ja kolme seuraavaa puoluetta ovat lähes tasoissa ja ettei varsin merkittävä osa äänestäjistä ole mielipidekyselyyn ilmaissut kantaansa, voitaneen todeta, ettei keskustan ykkössija ole kuitenkaan vielä selvä.

Ainakin eilisen Sanomatalolla pidetyn vaalikeskustelun perusteella keskusta voi pudota jopa kakkoseksi kokoomuksen jälkeen. Soini vei selkeän voiton Rinteestä tässä vaalikeskustelussa, mutta tosiasiassa puheenjohtajien pärjäämisellä ei kuitenkaan päästä valitsemaan hallituspuolueita.

Jouni Martikainen 15.04.2015 14:20

Tässäkin asiassa voi seurata rahaa. Tai niinkuin AC/DC sen sanoo: ”Listen to the money talk”. Enkä tällä kertaa tarkoita vaalirahoitusta, tai eri eturyhmiä, joilla on isot rahat kiinni mieleisessään politiikassa, vaan pienemmän rahan pyöritystä vaalien ympärillä. Jokerien pääyhteistyökumppaniksi itseään tituleeraava vedonlyöntifirma antaa tällä hetkellä paras kolmesta kertoimiksi:

Kok: 2,5

SDP: 2,5

PS: 3,5

Hallituksessa mukana olemiselle kertoimet ovat:

Kok: 2,7

SDP: 1,35

PS: 1,4

Eli arvio on, että kokoomukselle koittaa todennäköisesti oppositio, vaikka ei todennäköisesti olekaan jäämässä neljänneksi äänimäärässsä.

Juhani Heinula 15.04.2015 17:53

Gallupeissa on kokoomusta äänestäneitä livennyt aika lailla kepun "kannattajiksi", mutta osa palaa juurilleen äänestyskopissa, joten uskon, että kokoomus nousee tasolle >18%. Kokoomuslaiset ovat lisäksi sitkeitä äänestämään omiaan vaikka hammasta purren, mistä tulee pieni lisähyöty, jos äänestysprosentti ei kohoa korkeaksi. Persujen ja demarien keskinäinen nahistelu näyttäisi suosivan tällä hetkellä persuja, joten puolueen kannatus noussee viimeisistä gallupeista. Meneekö ohi kokoomuksen jää nähtäväksi. Tämä tarkoittaisi sitä, että demarit jäävät neljänneksi. Jos persut nousevat toiseksi ja hallitukseen, niin kokoomus jäänee oppositioon ja SDP pääsee kinastelemaan Sipilän ja Soinin kanssa. Pakottaako demarit taas ottamaan vasemmistoliiton tai vihreät kyytipojaksi, jää nähtäväksi. Onneksi vaalitulosta ei Suomessa kuitenkaan tiedetä etukäteen, joten annetaan kansan toki päättää.

Pirkko Luhtanen 15.04.2015 18:42

Kakkossijasta käydään kova taistelu! Uskon, että kokoomus tulee toiseksi seuraavista syistä: puolueen kannattajat äänestävät ahkerasti ja ovat kohtalaisen uskollisia puolueelleen. Kokoomus vuotaa keskustan ja ruotsalaisten suuntaan. Olen kuullut kokoomuslaisesti ajattelevien äänestäneen pettymyksestä huolimatta kokoomusta estääkseen SDP:n pääsyn kakkoseksi kuin myös mahdollisen punamultaskenaarion.

Perussuomalaisten ja SDP:n äänistä taistelevat nyt samanlaiset tahot, kun ay-Rinne on puheenjohtajana. Uskon silti perussuomalaisten peittoavan demarit eli persujen tulevan kolmanneksi ja demarien neljänneksi. Carl Haglund tulee saamaan äänivyöryn! Mietin itsekin pitkään äänestäisinkö häntä, mutta päädyin uskollisesti äänestämään oman puolueen ehdokasta, mutta protestiksi äänestin kuitenkin tuoretta kasvoa, jolle turvallisuusasiat ovat tärkeitä.

Vesa Kaitera 16.04.2015 14:46

Juhani Heinula kirjoitti. "Gallupeissa on kokoomusta äänestäneitä livennyt aika lailla kepun “kannattajiksi”, mutta osa palaa juurilleen äänestyskopissa, joten uskon, että kokoomus nousee tasolle >18%. Kokoomuslaiset ovat lisäksi sitkeitä äänestämään omiaan vaikka hammasta purren, mistä tulee pieni lisähyöty, jos äänestysprosentti ei kohoa korkeaksi."

Olen täsmälleen samaa mieltä kanssasi. Olen toiminut viime viikkoina hyvin aktiivisesti Keski-Suomen kokoomuslaisten ehdokkaiden tukena kentällä, ja havainnut yleisen mielipiteen muuttuneen Kokoomuksen kannalta selvästi aiempaa suosiollisemmaksi. Kun vielä reilu kuukausi sitten marmatettiin Kataisen ja Stubbin hallitusten aikaansaamattomuudesta, niin viimeisinä viikkoina on potentiaalisten Kokoomuksen äänestäjien piirissä siirretty selvästi katse tulevaan vaalikauteen ja hallitukseen. Tämä suosii meitä, sillä punamultahallitusta haluaa nähdä varsin harva kokoomuslainen, ja Antti Rinteen jatkokautta valtiovarainministerinä tuskin kukaan tästä joukosta. Torjuntavoittoa siis pukkaa Kooomuksellekin.

Pekka Turunen 17.04.2015 0:29

Kieltämättä menee niin jännittäväksi, että harva urheilukilpailu yltää samaan. Ja kun on tasaista, niin yllättävän pienet asiat voivat ratkaista. Kuten äänestysprosentti, johon vaikuttaa vaalipäivän sää, sillä joidenkin puolueiden kannattajat ovat uskollisempia äänestäjiä kuin toisten. Tai viime hetken kömmähdykset.

Osa kommentoijista, he jotka kantavat jonkun puolueen tunnuksia, kannustaa tietysti omiaan, joten niitä puheenvuoroja ei kannata ottaa liian vakavasti, ainakaan ennusteina. Totta kai heillä on omiensa joukossa hyvä säpinä ja voittoa tuntuu pukkaavan.

Taitaa olla helpompi veikata tuleva hallituspohja kuin vaalien kakkonen. Toivon punamullalta enemmän vastuullista polittiikan tekoa, vähemmän populismia, olivat perussuomalaiset sitten mukana tai eivät.

Luetuimmat
 1. 1

  Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

 2. 2

  Maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi – Espoossa tutkitaan 16-vuotiaan tytön pahoinpitelyä kotitalon rappukäytävässä

 3. 3

  Mira, 21 sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

 4. 4

  Opintoni jäävät kesken opintotuki­uudistuksen takia – en saa opintolainaa, vaikka laina on valtion takaamaa

 5. 5

  Trump: ”Muuri rakennetaan, vaikka meidän pitäisi ajaa hallitus alas”

 6. 6

  Hannibalin sotanorsut ylittivät Alpit – tarina kuulostaa uskomattomalta, mutta se on totta

 7. 7

  Tanskan poliisi: Merestä löydetyn naisen ruumiin dna vastaa kadonneen toimittajan dna:ta

 8. 8

  Jokaisen aikuisenkin pitäisi hankkia harrastus – Huonot elintavat ja tylsistyminen heijastuvat koko perheeseen

 9. 9

  Somessa raivostuttiin kuvasta, jossa ”laiskat maahanmuuttajat” istuskelevat penkillä Italiassa – kunnes selvisi, että penkillä istuivat Samuel L. Jackson ja Magic Johnson

 10. 10

  Afganistaniin heinäkuussa pakkopalautettu Zaki Hussaini lensi takaisin Suomeen – tukiryhmä auttoi oleskeluluvassa ja maksoi lennot

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

 2. 2

  Somessa raivostuttiin kuvasta, jossa ”laiskat maahanmuuttajat” istuskelevat penkillä Italiassa – kunnes selvisi, että penkillä istuivat Samuel L. Jackson ja Magic Johnson

 3. 3

  Kolmevuotias sai kiinalaisesta nettikaupasta maailman ihanimman pinkin puudelipyörän – sitten ilmestyivät mystiset näppylät

 4. 4

  22-vuotiaana Francesca Woodman oli ottanut itsestään valtavasti alastonkuvia, jotka eivät kiinnostaneet ketään, sitten kuolema muutti kaiken

 5. 5

  Afganistaniin heinäkuussa pakkopalautettu Zaki Hussaini lensi takaisin Suomeen – tukiryhmä auttoi oleskeluluvassa ja maksoi lennot

 6. 6

  Donald Trump katsoi auringon­pimennystä ilman suojalaseja varoituksista huolimatta – internet täyttyi meemeistä

 7. 7

  Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

 8. 8

  Linja-auto ja rekka törmäsivät Länsiväylällä, bussin kuljettaja kuoli

 9. 9

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kuudes jakso oli ristiriitainen – mitä tapahtuu viimeisessä jaksossa?

 10. 10

  Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

 2. 2

  Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

 3. 3

  Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

 4. 4

  Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

 5. 5

  Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

 6. 6

  Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

 7. 7

  Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

 8. 8

  Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

 9. 9

  Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

 10. 10

  ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

 11. Näytä lisää
Uusimmat
 1. Juuri nyt
 2. Tanskan poliisi: Merestä löydetyn naisen ruumiin dna vastaa kadonneen toimittajan dna:ta
 3. Mira, 21 sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”
 4. Merja Kimpimäki ehti toimia vahtimestarina samassa koulussa 27 vuotta, kun Vantaa päätti heittää hänet muualle – sitten tapahtui yllättävä käänne
 5. HS selvitti: Kannatuksen lasku horjuttaa keskustan Juha Sipilän ja Sdp:n Antti Rinteen asemaa – ”Se vaihe on jo ohi, kun kaikki mitä Sipilä sanoi oli vain loistavaa, briljanttia ja raikasta”
 6. Maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi – Espoossa tutkitaan 16-vuotiaan tytön pahoinpitelyä kotitalon rappukäytävässä
 7. ”Anna hali, nosta syliin” – HJK:n iltapäiväkerhot tuovat turvaa lapsille ja työllistävät lukuisia valmentajia
 8. PK-35 otti avausvoiton jalkapallon Mestareiden liigan karsinnassa – lohkovaihe häämöttää kahden ottelun päässä
 9. Hannibalin sotanorsut ylittivät Alpit – tarina kuulostaa uskomattomalta, mutta se on totta
 10. Professori Turun puukotuksista: Terroristinen motiivi voi olla vaikea näyttää toteen – nämä asiat saattavat olla ratkaisevia
 11. Tunti sitten
 12. Trump: ”Muuri rakennetaan, vaikka meidän pitäisi ajaa hallitus alas”
 13. Näytä lisää