Perässähiihtäjä

Ketkä kolme puoluejohtajaa tulevat parhaiten juttuun?

Keskiviikkoiltana istuttu MTV:n kahden tunnin mittainen vaalitentti neljän suuren puolueen puheenjohtajan kesken onnistui selvästi paremmin kuin edellinen MTV:n tentti, jossa oli kahdeksan puheenjohtajaa.  Silloin meni välillä huudoksi. Nyt sujui rauhallisesti ja asiallisesti, jopa liian kanssa. Ehkä keskustelijoita jo väsytti. Tässä vaiheessa on vaikea löytää uusia näkökulmia väittelyyn. Kaikki on moneen kertaan sanottu, mutta pari korjausliikettä vanhoihin sanomisiin kannattaa silti noteerata. Lisätty Ylen/Taloustutkimuksen mittaus torstaina kello 16.40 on täällä.

Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä ilmoitti, ettei keskusta kannata maakuntaveron säätämistä. Epäselvyys syntyi keskustan puoluesihteerin Timo Laanisen sunnuntaisesta lehtihaastattelusta (Väli-Suomen Sunnuntaisuomalainen), josta välittyi sellainen käsitys, että keskustan kaavaileman maakuntamallin rahoittamiseen tarvittaisiin uusi maakuntavero. Sipilä kertoi MTV:m tentissä kuunnelleensa "nauhan " ( ilmeisesti Laanisen haastattelun nauhan), josta ei löytynynyt tukea maakuntaverolle. Jostain kumman syystä oli mediassa syntynyt sellainen käsitys, että maakuntaveroa kaavailtaisiin keskustassa.

No, niin tai näin. Sipilän vannominen on nyt nauhalle, joten maakuntaveroa ei synny.  Herra yksin tietää, millä se maakuntamalli rahoitettaisiin.

Toinen oikaisukohta oli eläkeläisten raippavero, joka on minulle tuttu asia sikäli, että kysyin HSTV:n vaalitentissä näiltä samoilta miehilltä, neljältä puheenjohtajalta, ovatko he valmiit eläkeläisten raippaveron poistamiseen. Silloin vastaukset olivat aika lailla yksiselitteisen ja yksimielisen kielteisiä. Nyt MTV:n tentissä ne olivat lievempiä ja suopeampia muutoksille mm. raippaveron 45 000 euron alarajan nostamiselle.  Olisiko tässä nyt käynyt niin, että puolueet ovat vaalipäivän lähestyessä havahtuneet eläkeläisten kritiikille? Sellaista heräämistä on ennenkin tapahtunut.

Kaikki neljä, siis Juha Sipilä, Alexander Stubb, Antti Rinne ja Timo Soini olivat yhteiskuntasopimuksen kannalla. Sopimuksen sisällöstä oli sitten aivan täydellistä erimielisyyttä. Aikaisemmin sisältökeskustelua karttanut Sipilä oli tällä kerralla ärhäkkäällä päällä ja ilmoitti, että keskeinen tavoite on palauttaa Suomen kilpailukyky kilpailijamaiden tasolle. Kustannustason ero on kuulemma 10-15 prosenttia kilpailijamaiden eduksi.

Epäilen pahemman kerran, ettei tästä kilpailukyvyn parantamispaketista ole sovittavissa siitä yksinkertaisesta syystä, että se merkitsisi palkkojen alentamista.  Ammattiyhdistysliike ei siihen suostu. SAK:n puheenjohtajan Lauri Lylyn tämän päivän puhe oli selvää tekstiä. Siihen voi tutustua tämän linkin takaa. SAK on valmis panemaan kovan kovaa vastaan, jos tarve niin vaatii.

Carl Haglundin ja muiden pohjoismaisten puolustusministerien kirjoituksesta, Venäjän tilanteesta ja ulkoisesta turvallisuudesta ei enää sanottu mitään sellaista, joka olisi jäänyt mieleen.  Tämän blogin keskustelu on ministerien kirjoituksesta ollut parempi kuin puheenjohtajien keskiviikkoinen keskustelu.

Presidentti Sauli Niinistön tämän päivän valtiopäiväpuhe jäi ilmeisesti puoluejohtajille arvoitukseksi tai ainakin sitä tulkittiin monella eri tavalla niiltä osin, jotka käsittelivät hallitusta ja tämän päivän sisäpolitiikkaa.  Sehän toki tuli puheesta selväksi, että hän itse ja muut 1990-luvun poliitikot hoitivat asiat paremmin kuin nämä nykyiset poliitikot.  Aika kultaa meillä kaikilla monia muistoja.  Kaikkien suomalaisten muistot eivät 90-luvusta ole erityisen ruusuisia, mutta kiistattomia saavutuksia sillä kymmenellä oli.

MTV:n keskustelusta noteerasin erikseen toisen puheenjohtajan päätoimittaja Merja Ylä-Anttilan tulkinnan Kreikka-keskustelun jälkeen.  Kreikan tukeminen ei ole sellainen kynnyskysymys, johon hallituksen muodostaminen tällä kertaa tyssää.

Stubbin, Rinteen, Soinin ja Sipilän keskustelu ei mielestäni vaikuttanut neljän suuren puolueen keskinäiseen järjestykseen.  Keskustelussa ei ollut häikäiseviä onnistumisia tai niin pahoja epäonnistumisia, että ne heiluttaisivat voimasuhteita sinne tai tänne.  Kukaan ei liioin uskaltanut tai kyennyt nostamaan enää uusia teemoja keskusteluun. Riskinottoa kartetaan.

Totista ja hurskasta joukkoa nämä puheenjohtajat olivat. Keskustelun toinen puheenjohtaja Timo Haapala kysyi loppukevennykseksi, että mahtuisivatko nämä kaikki neljä samaan hallitukseen.  Timon lohkaisukin otettiin ihan todesta.

Yhdessä suhteessa MTV:n keskustelu antoi katsojalle arvokasta tietoa. Kun kaikki neljä olivat samassa tilassa pari tuntia, paljastuivat inhimilliset sietämiserot.  Siksi nostan torstain päivän hyväksi kysymykseksi MTV:n keskustelun ja muidenkin vaalikeskustelujen pohjalta kysymyksen: Ketkä kolme puoluejohtajaa tulevat parhaiten juttuun?

Tämä saattaa Perässähiihtäjän asiapitoisesta kommentaattoriväestä tuntua triviaalilta kysymykseltä, mutta ei se sitä ole.  Kolme näistä neljästä joutuu sietämään toinen toisiaan peräti neljä vuotta. Se on pitkä taival, joka ei ole lainkaan helppo. Uuden hallituksen onnistumisen mahdollisuudet ovat pienet - oli mikä tahansa kolmikko vallassa - ja paha epäonnistuminen on todennäköisempi vaihtoehto.  Vaikeissa oloissa työskenneltäessä henkilökemiat ovat merkityksellisiä.  Kuka sietää ja ketä? Kuka jaksaa?

Tilaisuusvinkki:

Tänään torstaina kello 17 Sanomatalon Mediatorilla on RETORIIKKAKILPAILU, jonka tuomarina olen. Toinen tuomari on toimittaja Reetta Räty.  Kilpailuun osallistuu joukko edustajaehdokkaita.  Tervetuloa!

Tentti näytetään suorana HSTV:n sivulla tänään alkaen kello 17.

Lukuvinkki:

Kirja-arvio kansanedustaja Jörn Donnerin (r) uudesta kirjasta Pikku Mammutti,  Lilla Mammuten .  Arvion on julkaistu 15.4. 2015 HS:n kulttuurisivuilla. Löytyy täältä.

Loppuviikon ohjelmani on tämä:

torstaiaamuna (16.4) tämä postaus,

perajantaiaamuna (17.4.) Ylen torstai-illan keskustelun perusteella postaus,

lauantaiaamuna (18.4) alkaa perinteinen Vaaliveikkaus, joka jatkuu sunnuntai-iltaan (19.4) kello 19.30 asti,

maanantaiaamuna (20.4) alkaa vaalien jälkikeskustelu,

20 vastausta artikkeliin "Ketkä kolme puoluejohtajaa tulevat parhaiten juttuun?"

Pentti Kangasluoma 16.04.2015 7:31

"Politiikan vihojen on pakosta oltava lyhytikäisiä", Kalevi Sorsa aikoinaan.

Uskon, kaikki neljä tulevat toimeen. Stubb on liukas, Sipilä ehkä paljon edustajia, Soini ovela, Rinne ymmärtää puhetta.

Sipilä, Rinne, Soini, ehkä sujuvin yhdistelmä. Sipilä MTK, Rinne SAk + muut,

joutuvat kuuntelemaan taustojaan. Soini itsenäisempi.

MTV:n tentiä seuratessa kylmäsi kun Sipilä ja Rinne väittivät ettei kukaan

venäläinen johtaja ole Suomea arvostellut. Putinin aseenkantajat ovat.

Kuten Kari Huhta osoittaa.

Teemu Männynsalo 16.04.2015 8:20

Näennäisesti Keskusta-Sd-Persu:t. Venäjäkysymyksessä näillä kolmella suurella on samankaltaisin linja, joka yhdistää ainakin Sd-Keskusta-paria tiukasti, molemmilla on ymmärtämystä Venäjän Suomeen (ja muihin) kohdistamaa intressiä kohtaan ja halua toimia sen mukaisesti. Se, millainen tämän linjan kestävyys on Venäjän painostuksen ja epävakaisuuden edessä tulevaisuudess, on tietysti täysin toinen asia ja politiikka sitten mitataan teoissa, ei puheissa.

Vaalitulos kuitenkin ratkaisee ystävyyden syvyyden ja tietysti myöhempi kaupankäynti hallitusneuvotteluissa testaa parisuhteen vakavuuden. Persujen luopuminen tiukasta periaattelisuudesta ei voine olla vähentämättä heidän äänisaalistaan. Kreikka-kysymys on tästä konkreettisin merkki ja edelleen on epäselvää, ovatko potentiaaliset äänestäjät tästä olennaisesta linjanmuutoksesta täysin tietoisia vai tulisiko se yllätyksenä vaalien jälkeen.

Vesa Sorri 16.04.2015 8:57

Kysymyksen kombinaatioita on vain neljä.

Sipilä-Rinne-Soini

Sipilä-Stubb-Soini

Sipilä-Stubb-Rinne

Stubb-Rinne-Soini.

Näistä kaksi jälkimmäistä rajautuu päivänselvästi pois. Niin kylmät ja kireät Stubbin ja Rinteen välit ovat, että he tuskin ilmaantuvat edes samaan neuvottelupöytään jos Sipilä sellaisen kutsun esittäisi. Siksi sen tietäen Sipilä ei niin tule tekemäänkään.

Vastaavasti tuntuu, että Sipilä ja Soini tulevat hyvin toimeen keskenään. Molemmilla on samansuuntainen arvopohja. Turvallisuusasioista heillä on hyvin samanlainen näkemys. Molemmat ovat pragmaattisia, eivät sorru lillukanvarsista jähnäämiseen. Siksi heidän lienee helppo löytää yhteiset linjat suuriin edessä oleviin päätöksiin sekä käytännön tekemiseen.

Siis kumpi: Stubb vai Rinne kolmanneksi Sipilä-Soini parivaljakolle?

Ero ei ole iso. Varmaan kumpikin menettelisi kaksikolle, mutta joitain painolastejakin kummallakin on. Sipilä ei välttämättä ole innostunut ja vakuuttunut Stubbin yksinkertaistavasta ja pinnallisesta "pointti"-politiikasta. Sipilä on nostanut useasti esiin hallituksen viimeisen viikon sekoilun eduskunnassa. Siitä on voinut jäädä arpi Stubbin johtajuuskyvyistä Sipilän mieleen. Soini taasen saattaisi vierastaa Rinnettä, koska kalastelevat äänestäjiä samoissa vesissä. Sinänsä muutoin RInne ja Soini edustavat samanlaista kansanosaa, "pientä arjen ihmistä".

Tältä päättelyltä valintani kallistuu Rinteen hyväksi. Sitä puoltaa myös se, että valinnan tekee viime kädessä Sipilä kuten Hesarin pääkirjoituskin tänään erittelee. Lisäksi kolmikko Sipilä-Rinne-Soini olisi kiinteämmin saman henkinen, kansanomainen. Stubb vaikuttaa liiankin etevälle Sipilä-Soini parivaljakon rahvaanomaisuuden rinnalla.

Kaikki tämä pohdinta siis vain henkilökemioiden ja eräiden keskeisten asia-argumenttien pohjalta. Vaalien tuottamat voimasuhteet painavat loppupeleissä tietenkin ylivertaisesti enemmän hallituksen muodostuksessa kuin tällainen "kuka tykkää kestäkin ja kenestä ei"-analyysi. Voi hyvinkin käydä niin, että joku kolmikosta Rinne-Stubb-Soini tippuu heti kättelyssä pois hallituskuvioista vaalituloksen tultua esiin. Pidän sitä jopa todennäköisenä.

Miika Kurtakko 16.04.2015 9:29

Sipilä lienee näistä neljästä se mukavin ja helpoin veikko, jonka kanssa kaikki tulevat toimeen. Soini on puolestaan pelimies, joka lähtee mihin tahansa kimppaan, kunhan kertoimet ovat kohdillaan. Stubb on uraohjus, ei välttämättä urapoliitikko. Jos oppositio kutsuu, Stubbia saattaa kutsua hyvin pian myös muut tehtävät (vrt. Mari Kiviniemi & Esko Aho). Rinne saattaisi olla parhaimmillaan oppositiossa, mutta sinne demarit eivät tähtää. Rinne on samaa maata Soinin kanssa siinä mielessä, että ammattilainen neuvottelee kenen kanssa tahansa, kunhan saadaan "porukalle" tarpeeksi hyvä sopimus.

Jos asiaa kuvataan raviterminologialla, niin tästä nelikosta Stubb on laukkaherkin. Rinne ja Soini jaksavat sinnitellä kuolemanpaikalla Sipilän odotellessa hetkeään sisäradan pussissa. Jos tiukka paikka tulee, niin Stubb ja Rinnekin mahtuvat samaan hallitukseen, vaikka se tuskin on kummankaan puoluejohtajan tai näiden puolueiden preferenssi. Kokoomus haluaisi tehdä oikeistolaisempaa ja SDP vasemmistolaisempaa politiikkaa, mistä on vaikea saada syntymään koherenttia hallitusohjelmaa.

Suurimmat erot tulevat arvopohjassa: Stubb on joukosta liberaalein, sitten tulee hieman perässä Rinne. Sen jälkeen on pitkä rako, ja perästä tulevat Sipilä ja Soini rinta rinnan - molemmat vankasti arvokonservatiiveja. Tähän joukkoon sopisivat kristilliset mainiosti, mutta heidän eduskuntaryhmänsä jäänee sen verran pieneksi, ettei heitä kannata ottaa mihinkään koalitioon mukaan.

Ulkopoliittisesti Sipilä ja Rinne ovat lähellä toisiaan, sitten tulee vähän matkan päässä Soini ja kaukana jossain lännempänä Stubb. Talouspolitiikassa järjestys on suurin piirtein sama. Soini ja Sipilä ovat vankkoja aluepolitiikan ja syrjäseutujen ystäviä, Rinne lienee neutraali ja Stubb vahvasti urbaani.

Kaikista näistä syistä pitäisin sitä pienenä ihmeenä, jos kokoomus pääsisi hallitukseen. Sen voi taata vain merkittävästi mielipidetiedusteluja parempi tulos (yli 2%-yksikköä ylöspäin) tai vastaava SDP:n romahtaminen (vähintään 2%-yksikköä alaspäin). Sen verran kokenut lentäjä Sipiläkin on, ettei lähde yrittämään porvarihallituksen kamikaze-lentoa, jollei se ole ainoa mahdollisuus. Isoja rakennemuutoksia ei yksinkertaisesti pysty ajamaan läpi ilman ay-liikkeen myötävaikutusta.

Tuukka Sariola 16.04.2015 9:42

Asiaa kannattaa tarkastella laajemmin, myös kansanedustajat huomioiden ja tässä nousee esille se, että SDP ja PS ovat monissa asioissa ideologisesti aika kaukana toisistaan. Rinne ja Soini varmaankin tulevat juttuun, sama sukupuoli, sama ikäryhmä, jne... mutta SDP:n vasen laita ja PS:n oikea laita ovat aika vaikeasti yhteensovitettavissa.

Mikäli hallitusrunko on KESK+PS ja Keskustalle käy sekä SDP, että Kokoomus niin ratkaisevaksi voi tulla kumpi sopii paremmin PS:n pariksi. Neljässä vuodessa esillä tulee olemaan mm. kerjäläiset, ulkomainen rikollisuus, rajavalvonta, elintasopakolaisuus ja kielipolitiikka. Kaikissa näissä ja monissa muissa PS on lähempänä Kokoomusta.

juha niskanen 16.04.2015 9:48

Suomen sisä-ja ulkopolitiikassa eletään mielenkiintoisia aikoja.

Sisäpolitiikassa edessä on valtion menojen pitkäaikainen, ennennäkemättömän kova karsinta ,joka tulee talousviisaiden mukaan koskettamaan paljon laajempia piirejä,kuin monet ymmärtävätkään.

Myös ulko-ja turvallisuuspolitiikan alueella ollaan suuria linjauksia vaativien päätösten edessä.

Tähän nähden olisi voinut perustellusti toivoa,että isot puolueet olisivat selvemmin tuoneet esille ne linjaukset,joilla noihin haasteisiin vastataan.

Nyt keskustelu on puuroutunut paljolti yleisellä tasolla tapahtuvaksi pyörittelyksi.

Sietokysymys on siten ehkä validimpi kuin äkkiseltään näyttää.Uskoisin että punnittavaksi tulevat aikaisemmat kokemukset hallituskumppanuudesta .

Todennäköisimmältä vaihtoehdolta tuntuu tällöin se,että Kepu valitsee Demarit,josta puolestaan seuraa se että Persut ovat kolmas osapuoli uudessa hallituksessa.

Veli-Pekka Silvan 16.04.2015 9:58

Kepu+PS ovat selvästi "veljet". Rinne toisi kimppaan mukaan palkansaajanäkökulman, Stubb taas kokoomuslaisena vihaa palkansaajia ja ymmärtää rikkaita.

Mutta kuten tunnettua tällä seikalla ei ole mitään väliä koska hallitus muodostetaan RKP:n ympärille, perinteet kunniaan.

Veikkaan että tulee sittenkin oikeistohallitus, sen takia että Sipilä haluaa leikata palkkoja ja heikentää palkansaajien TES-sopimuksia ja se sopii Kokoomukselle paremmin kuin hyvin.

Seppo Laine 16.04.2015 10:16

Stubbilla ja Soinilla toimii kemiat yllättävän hyvin. Siinä on jotain sellaista konkari-kisälli asetelmaa, jossa huumorikin kukkii.

Sipilä menee asialinjalla, eikä "kemioi". Se voi tiukoissa paikoissa olla ongelma, koska suuret ratkaisut vaativat yhteisen tunnetilan ja henkisen sitoutumisen. Sekin puoli Sipilästä toki voi löytyä.

Kun studion valot sammuvat Soinin ja Rinteen voi hyvin olettaa

pystyvän jonkinlaiseen keskinäiseen pehmoäijäilyyn, johon Sipilä luontaisesti pitää vähän enemmän etäisyyttä.

Stubb-Haglund on kaikkiaan vähän kevyemmällä otteella liikkuvia tulevaisuuden suomalaislinjaa edustavia tyyppejä. Esimerkiksi Haglundin turvallisuuspoliittinen tyyli on ollut jotain muuta kuin suomalainen perinteinen poteroista kuuluva mantran mumina.

Jos ajatellaan, että "asiakemiat" kuitenkin ratkaisevat, hyvä muistaa, että se ei tarkoita samaa kuin maahanjuntattu yksimielisyys ja samat sanat joka suusta. Eteenpäin menoon tarvitaan jännitteitä. Jännitteiden pitäisi kuitenkin viedä eteenpäin, ei pysäyttää. Siinä se vaikeus.

Marita Salenius 16.04.2015 13:15

Pyrin pysymään otsakkeessa. Nyt en sano asiaa pelkästään puolueeni edustajana, vaan selvällä näkemyksellä, joka on muodostunut tällä vaalikaudella ja vahvistunut tämän vaalirumban aikana.

Paras sietokyky on Timo Soinilla. Hän ei näytä ajatuksiaan henkilöstä ulos, kuten esim. Stubb, jolle on erittäin vaikeaa peitellä vastenmielisiä tuntemuksiaan. Soinilla on luontainen juttuun tulemisen taito.

Sipilästä olen vertailuni jo monesti sanonutkin, mutta sietokykynsä näyttäisi olevan enemmänkin hämmästelyn puolella : "Voiko tosiaan joku olla kanssani eri mieltä. Minullahan on kiekko ja muistutan Pertsaa. Täytyyhän nyt kaikkien minusta tykätä".

Rinteestä näkyy sellainen helpon elämän oikeuttama oikeassa olemisen itsestäänselvyys. Hän on tasan tarkkaan sietävä sinne suuntaan, josta hyötyä löytyy.

Mutta jos on muodostettava kolmen juttuun tulevan ryhmä, niin Stubb jää ulos. Hän on niin läpeensä stylee ja suorastaan steriili, että näiden joviaalien kanssa ei tule kemiassa pärjäämään.

Itsekin kun on monessa vaalipaneelissa puhumista harjoittanut, niin ymmärtää hyvin, jos jo hitunen väsähtämistä löytyy jokaisen kalusteista - puoluejohtajienkin. Asiathan pysyvät samoina, koska kriisi on päällä ja ratkaisuja pitäisi löytyä. Varmasti kokee toistavansa itseään, mutta kun todellisuus ei miksikään muutu, vaikka kuinka sanojen paikkaa muuttaisi.

Onhan tämä lopulta aika kummallista, että vaalien alla pitää jokaisen löytää eroavaisuuksia ja pitää niistä kiinni - myydä ideaansa äänestäjille. Vaalien jälkeen kuulutellaan yhteistyökykyä ja toimeen tulemista - kenen alttarille mitäkin pitäisi uhrata, jotta hallitus saadaan muodostettua. Onkohan politiikka sittenkin elämää suurempaa. Ehkei sentään.

Risto Virrankoski 16.04.2015 13:22

Kyllähän peli aika selvältä näyttää. Kokoomus jää hallituksen ulkopuolelle. Siitä on tullut ns. luuseri osin omasta syystäänkin, mutta presidentin iskut valtiopäivien päättäjäispuheessa antoivat niitin arkkuun. Eipä edes 'petolintu pesäänsä paskanna', kuten kansan viisaus kuuluu, ja vieläpä näin arvokkaassa tilaisuudessa.

Eli kaverukset Sipilä ja Rinne ottavat ohjat. Sipilän tahdosta mukaan tulee PS ja Rinteen tahdosta Vasemmisto. Näin kumpikin varmistaa selustansa. Ja saa mukaan potentiaaliset syntipukit, jos homma ei luista.

Jan Rossi 16.04.2015 13:27

Kysyisin Unskilta, että miksi toimittajat ovat päästäneet Sipilän niin helposti näissä vaaliväittelyissä? Yksikään toimittaja ei ole oikeasti laittanut Sipilää todelliseen testiin ja tämä on aivan käsittämätöntä. Sipilä saa rauhassa ottaa pääministeriyden vastaan, eikä kukaan tiedä millainen pääministeri Sipilästä tulee.

Oman käsitykseni mukaan Sipilästä tulee erittäin heikko pääministeri, joka tarkoittaa sitä, että Suomi tulee uppoamaan ja edessä on Kreikan tie. Kaikki merkit ovat nähtävissä. Nokia uppoaa Ranskassa. Teki saman, jonka Sonera teki Saksassa. Miljardit eurot menevät hukkaan. Vuonna 2019 Suomessa on lähes miljoona työtöntä. Tuho on karmaiseva Suomessa.

Jan Rossi

Unto Hämäläinen 16.04.2015 13:40

Jan - suoraan kysymykseen epäsuora vastaus. Ei, en tiedä, miksi näin on käynyt. Oletan, että Juha Sipilä ja hänen lähipiirinsä on sitä mieltä, ettei Sipilää ole suinkaan päästetty helpolla, vaan häntä on kohdeltu kovakouraisesti. Sipilän tukijat ovat olleet perin herkkiä ja osin aggressiivisiakin reagoimaan päämiehensä kohteluun mediassa. Tästä on toimittajakunnassa ymmärtääkseni paljonkin kokemusta.

Sipilä - jos hänestä tulee pääministeri - olisi järjestyksessä kymmenes ( Sorsa, Holkeri, Aho, Lipponen, Jäätteenmäki, Vanhanen, Kiviniemi, Katainen, Stubb) pääministeri, joiden toimintaa olen läheltä ja vähän kaempaa toimittajana seurannut. Kaikilla edellä mainituilla on ollut vaikea tottua siihen mediatodellisuuteen, joka pääministerillä on edessään. Se on jatkuvaa hirmuista painetta ja jotain aivan muuta kuin esim. muissa ministeritehtävissä tai oppositiojohtajana on tottunut. Luulen, että alkavalla kaudella myös kansainvälinen mediapaine on kasvamaan päin. Mainituista voin sanoa sellaisen yleishavainnon, että jos on edellisessä roolissa tullut kohdelluksi silkkihansikkain, yllätys pääministerin mediahaasteista on ollut sitäkin suurempi.

Ystävällisin terveisin

Unski

Jan Rossi 16.04.2015 14:04

Tilanne on sellainen, että Juha Sipilällä ei ole valitettavasti kokonaiskuvaa Suomen tilanteesta, tai sitten Sipilä tahallisesti jättää tilannekuvan kertomatta. Näissä vaaleissa ei ole puhuttu missään millaiset yt:t ja irtisanomiset ovat käynnissä maakunnissa.

Kun katsoo näitä sipilöitä ja stubbeja, he ikäänkuin elävät jossakin aivan toisessa todellisuudessa, kuin siinä todellisuudessa missä tavalliset suomalaiset elävät. Suomeen tulee hurjaa vauhtia uusia luottohäiriöisiä, irtisanottuja ja lisää porukkaa leipäjonoihin. Suomen taloudellinen selkäranka on murtunut. Tilanne on se, että jos nämä sipilät eivät oikeasti tee päätöksiä Suomen pelastamiseksi, pian olemme täystuhon partaalla. Mikä ihme tässä oikein maksaa tajuta tilanne? Uuden hallituksen olisi herättävä todellisuuteen ja tehtävä kaikki ne uudistukset, jotka pitää tehdä välittämättä pätkääkään millaisen vaalituloksen hallitus saa 2019 vaaleissa. Nyt kokoomus jätti kaikki tekemättä jatkaakseen vallassa näidenkin vaalien jälkeen. Kataisen ja Stubbin perintö on karmaiseva ja historia tulee tuomitsemaan nämä kaksi poliitikkoa. Ja Stubbin on täysin turha väittää muuta, sillä hän on ollut hallituksissa mukana 2008 asti. Stubb on istunut sisäpiireissä vuositolkulla saamattaa oikeastaan mitään aikaiseksi.

Jan Rossi

Miika Kurtakko 16.04.2015 16:50

Ylen tuore gallup on metkaa luettavaa. Näillä lukemilla näyttäisi tulevan kolmen S:n kimppa eli Sipilä, Stubb ja Soini. Jos esitetty tulos toteutuu, en usko että Antti Rinne voi johdattaa puoluettaan hallitukseen, riippumatta mikä on esimerkiksi Sipilän tahto. Vaikka olisi kuinka joviaalia meininkiä tahansa.

Toisaalta 60% mahdollisista äänistä on antamatta vielä, joten jännäksi menee.

http://yle.fi/uutiset/kokoomus_nousi_kakkoseksi_perussuomalaiset_kannoilla_sdpn_kannatus_hiipuu/7932182

Veli-Pekka Silvan 16.04.2015 18:43

Vähän asian vierestä, eli tuohon omaan spekulaatioon siitä että tulee oikeistohallitus antoi päivän Ylen gallup lihaa luiden ympärille eli uusimmat Ylen luvut ovat mielenkiintoisia:

-Kepu menee menojaan on pääministeripuolue.

-Kakkosija on Kokoomuksella ja PS tulee ihan kintereillä ja puolue on tehnyt valtavan nousu +2,1% kuukauden sisällä.

SDP on romahtanut neljänneksi, mutta näihin varmasti Unski palaa tämän iltaisen viimeisen ison tentin jälkeen joten ei tässä siitä sen enempää.

Jan Rossi 16.04.2015 22:16

Juuri kun olin kirjoittanut ympäri maata riehuvista yt-neuvotteluista, Valiosta kuuluu huomenna mittavien yt-neuvotteluiden aloittamisesta. Suomi uppoaa parhaillaan, eikä Stubbilla ole mitään keinoja suunnan muuttamiseksi. Valitettavasti on näin, että A. Stubb ei voi olla vastaus mihinkään sellaiseen asiaan, jolla Suomi saadaan nousuun. Tämän iltaisessa YLE:n vaali-illassa Stubb on ollut täysin tuuliajolla. Ei mitään konkreettisia ehdotuksia Suomen pelastamiseksi. Onneksi pääministeri vaihtuu näiden vaalien jälkeen. Kuvittelin, että Stubb olisi saanut edes hiukan ryhtiä sanomisiinsa, mutta ei. Ja Haglundin sooloilulle saatiin varmistus tänään.

Jan Rossi

Pentti Kangasluoma 16.04.2015 23:18

Haglundin hyvä veto oli lukea paperia jota luultiin ko. kirjoitukseksi,

ei kuitenkaan ollut. Erkki Tuomioja on julkaissut Hesarissakin ministerikollegoidensa kanssa yhteisiä kirjoituksia. Monen vuoden aikana.

Jos olisin toimittaja töissä niin kysyisin Tuomiojalta missä hän tarkistutti

kirjoituksensa.

Pekka Turunen 17.04.2015 0:08

Olen ollut matkoilla enkä siksi ole päässyt viime aikoina osallistumaan vilkkaana käyneisiin keskusteluihin. Nyt tuli sopiva väli, joten pieni puheenvuoro myös täältä Roomasta käsin. Täältä maailmalta katsottuna suomalainen politiikka näyttää paljon pienemmältä kuin paikan päällä tunnelmia imien.

Epäilemättä puheenjohtajien henkilökohtaiset kemiat vaikuttavat myös tulevaan hallituspohjaan, mutta vain yhtenä eikä edes kaikkein tärkeimpänä tekijänä. Sen verran tuon tason poliitikoilla on joustoa, että kaikki käy jos tilanne siihen ajaa.

Kutakuinkin selvää tässä vaiheessa lienee vain pääministeri: Juha Sipilä. Muuten vaaltulos pääsee vaikuttamaan, usein vastoin puheenjohtajienkin toiveita, ja sen suhteen muut mitalisijat ovat vielä tiukan kamppailun takana. Veikkaan edelleen, että Sipilä ottaa Rinteen ja mahdollisesti Soinin, jos vaaltulos ei sitä estä. Tosin jos Stubb vie joukkonsa selväksi kakkoseksi niin kuvio menee heti paljon vaikeammaksi.

Hämmennystä herättää se, miten nopeasti Soini on vääntänyt puoluettaan hallituskelpoiseksi. Ovatkohan joukot pysyneet ollenkaan mukana? Pystyisikö tämä kaikkien nykyajan ilmiöiden vastustajien joukko toimimaan hallituksessa rakentavasti? Soini itse pystynee, ainakin johonkin pusteeseen asti, mutta muuten en ole ollenkaan varma. No, jos vaalitulos siihen johtaa niin sittenhän se nähdään.

Niin tai näin, tärkeimpänä säilyy tämä: ketkä tahansa hallituksessa istuvatkaan, toivon heille viisautta ja kaukokatseisuutta populismin ja pikkupolitikoinnin sijaan, vaikka vaalien viime vaiheiden kiihkeys helposti nostavatkin jälkimmäisiä esille.

Olli Saarinen 17.04.2015 0:41

Raippavero on aika selkeä asia mutta mielestäni puoluejohtajat välttelivät suoraa vastausta tai asian erittelyä tavalla joka sai minut tuntemaan itseni äänestäjänä heitteille jätetyksi, vaikkei vero minua koskekaan tulevan eläkkeeni osalta kunhan sille jaksan. Siis puolestani näiden kelmien ei tarvitse tulla lainkaan hallituksessa toimeen.

Unton linkki Lauri Lylyn lausuntoon on mielestäni suuren skuupin paikka:

"Työmarkkinajärjestöjen eläkeratkaisussa maksut ja etuudet ovat nyt historiallisesti ensimmäistä kertaa tasapainossa."

Siis kaikki työeläkeläisten marinat "olen ansainnut ja maksanut eläkkeeni" pitävät paikkansa vasta tästä eteenpäin. Mitä tämä kertoo kakskannan kyvystä hoitaa eläkejärjestelmää? Meni 50 vuotta maksujen tasapainottamiseen. Eläkekertymän osalta päästiin tasapainoon vasta v. 2005 ratkaisussa, mihin siis kului vain 40 vuotta keskinäisen solidaarisuuden pyyteetöntä hoitoa.

On hankalaa, että Sdp istuu kahdella pallilla, sillä on hallussaan sekä duuma että työväenneuvostot. Hallituksen ulkopuolella Sdp estää rakennemuutokset, hallituksen sisällä se rikkoo omat lelunsa.

Åke Andersson 17.04.2015 2:15

Kokoomuksen johtajaksi valittiin tyyppi, jolla ei ole kokemusta yrittäjyydestä, ymmärrystä tavallisten Kokoomus-äänestäjien maailmankuvasta eikä arkista työkokemusta. Tässä tulos. Kiitos teille eräille joiden päällimmäinen agenda oli muuttaa Kokoomus Vihreitä ja RKP:tä nuoleskelevaksi arvoliberaaliksi sekametelisopaksi! Kaikki täytyy aloittaa alusta. Kokoomuksen on mentävä takaisin juurilleen. Jos joku muistaa tämän Stubbin vielä 10 vuoden kuluttua, niin nostan sille tyypille hattua.

Seuraavan hallituksen Jokaiselle pj:lle on varmasti jo valjennut Suomen tilanteen vakavuus. En usko seuraavan hallituksen floppaavan kokoonpanosta riippumatta, koska liikkumavaraa minkäänlaisille irtiotoille ei juuri ole ja puolueilla on välineet saada niskoittelijat nuriin ja äänestämään ryhmän yhteisen päätöksen mukaisesti. Edessä on ainakin 10 miljardin säästöt seuraavan hallituskauden aikana.

Luetuimmat
 1. 1

  Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

 2. 2

  Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

 3. 3

  Mikä nimeksi lapselle? Löydä HS:n vauvannimikoneella sinun ja kumppanisi yhteiset nimisuosikit

 4. 4

  16-vuotias somalityttö pahoinpideltiin kotirapussa, parturi uhattiin tappaa – maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi

 5. 5

  Tanskan poliisi: sukellusveneestä löytyi paljon toimittaja Kim Wallin verta, merestä löydetty naisen ruumis on Kim Wallin

 6. 6

  Jokaisen aikuisenkin pitäisi hankkia harrastus – Huonot elintavat ja tylsistyminen heijastuvat koko perheeseen

 7. 7

  Vahvat naishahmot ja feministiset supersankari­elokuvat nostivat naisten ihaileman Joss Whedonin korkealle jalustalle – ex-vaimon avoin kirje repi hänet nyt alas

 8. 8

  Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

 9. 9

  Aivot hyötyvät eniten liikunnasta, väittää ruotsalaispsykiatri – kolme reipasta harjoitusta viikossa piristää uusien aivosolujen muodostumista

 10. 10

  Unkari hyväksyi lain: Kaikki turvapaikanhakijat pidetään leireillä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Somessa raivostuttiin kuvasta, jossa ”laiskat maahanmuuttajat” istuskelevat penkillä Italiassa – kunnes selvisi, että penkillä istuivat Samuel L. Jackson ja Magic Johnson

 2. 2

  Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

 3. 3

  Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

 4. 4

  Afganistaniin heinäkuussa pakkopalautettu Zaki Hussaini lensi takaisin Suomeen – tukiryhmä auttoi oleskeluluvassa ja maksoi lennot

 5. 5

  Kolmevuotias sai kiinalaisesta nettikaupasta maailman ihanimman pinkin puudelipyörän – sitten ilmestyivät mystiset näppylät

 6. 6

  16-vuotias somalityttö pahoinpideltiin kotirapussa, parturi uhattiin tappaa – maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi

 7. 7

  Donald Trump katsoi auringon­pimennystä ilman suojalaseja varoituksista huolimatta – internet täyttyi meemeistä

 8. 8

  Linja-auto ja rekka törmäsivät Länsiväylällä, bussin kuljettaja kuoli

 9. 9

  22-vuotiaana Francesca Woodman oli ottanut itsestään valtavasti alastonkuvia, jotka eivät kiinnostaneet ketään, sitten kuolema muutti kaiken

 10. 10

  Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

 2. 2

  Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

 3. 3

  Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

 4. 4

  Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

 5. 5

  Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

 6. 6

  Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

 7. 7

  Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

 8. 8

  Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

 9. 9

  Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

 10. 10

  ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

 11. Näytä lisää