Perässähiihtäjä

Veljeilevätkö Sipilä ja Soini?

Kiitos paljon kaikille vapun keskusteluun osallistuneille. Tuolla aikaisemmissa postauksissani oletin, että hallituspohja selviäisi jo tänään tiistaina. Näin ei näytä käyvän. Hallituspohja paljastunee vasta torstaina 7.5. Mutta yksi asia taisi tulla selväksi  eilen maanantaina ja viimeistään tänään tiistaina. Kaksi puoluetta on jo löytänyt toisensa.

Perussuomalaisten torstaina jättämät vastaukset hallitustunnustelija Juha Sipilän kysymyksiin olivat pettymys tunnustelijalle. Hätäisimmät ennättivät jo povata, ettei kahden suurimman ryhmän yhteistyöstä tulisi mitään.

Viikonvaihteen, maanantain ja tämän päivän aikana on sitten tehty "luottamusta lisääviä toimenpiteitä", kuten vanha kansainvälisen politiikan fraasi kuuluu.

Tätä kirjoittaessani tiistaina illansuussa näyttää siltä, että luottamus Sipilän ja Timo Soinin sekä perussuomalaisten ja keskustan eduskuntaryhmien välillä on rutkasti lisääntynyt.  Vaikuttaa jopa siltä, että osa hallitusneuvottelujen pohjasta on jo etukäteen selvinnyt: keskusta ja perussuomalaiset ovat mukana torstaina alkavissa hallitusneuvotteluissa.

Tämä on merkittävä siirto. Muut hallitusneuvotteluihin pyrkivät puolueet joutuvat ottamaan huomioon sen, että kaksi suurinta ovat lähellä toisiaan ja niiden johtajat taitavat suorastaan veljeillä keskenään. Sipilä ja Soini kattavat hallituspöytää ensin itselleen ja muiden osalta valmiiksi, mutta eivät vielä kerro, mitkä muut pöytään otetaan.

Näin päättelen uutisesta, jossa kerrotaan Sipilän käynnistä perussuomalaisten ryhmässä ja Soinin käynnistä keskustan ryhmässä.

Luulisi, että kokoomuksen Alexander Stubbia ja Sdp:n Antti Rinnettä vähän harmittaisi outo marssijärjestys, mutta eivät he taida siitä välittää. Tärkeintähän on vain se, että pääsisi jollain konstilla hallitukseen.

Mitä mieltä te, arvoisat kommentaattorit, olette? Onko keskustan ja perussuomalaisten yhteistyö jo sinetöity niin hyvin, että parivaljakko on lähdössä yhdessä hallitukseen?

Päivän Hyvä Kysymys kuuluu: Veljeilevätkö Sipilä ja Soini?

Lukuvinkki:

Vappuna 1.5. ilmestynyt juttuni Suomen keskustan ja Perussuomalaisten yhteisistä historiallisista juurista löytyy tämän linkin takaa.

29 vastausta artikkeliin "Veljeilevätkö Sipilä ja Soini?"

Miika Kurtakko 05.05.2015 17:27

Kyllä kupletin juoni on selvä: lehtikuvissa esiintyvät tulevan hallituksen pääministeri ja valtiovarainministeri. Tämän duon ympärille "loppubändi" rakentuu, ja puoluemielessä triolta näyttää. Perussuomalaisten mukanaolo karkoittaa vihreät ja RKP:n. Sen enempää keskusta kuin persutkaan eivät kaipaa RKP:tä mukaan, jos kolmantena pyöränä on kokoomus. Jos kolmantena pyöränä on SDP, RKP:lla voi olla toivoa, samoin vihreillä. Mutta SS-veljesduo saattaa toki yllättää muillakin ratkaisuilla.

Tämä kertoo myös tulevan hallituksen nokkimisjärjestyksestä. Toisaalta on hyvä, että luottamusta rakennetaan tulevan pää- ja valtiovarainministerin kesken. Hallituskaudelle on varmasti luvassa tiukkaa turbulenssia niin koti- kuin ulkomaisista syistä. Jos Soinista tulee valtiovarainministeri, se on hyvä uutinen Stubbille mutta huono Rinteelle. Stubbille UM:n paikka sopii täydellisesti, kun taas Rinne ei ole puolueensa ykköskandidaatti Merikasarmille. Tuomiojan syrjäyttäminen mahdolliselta ulkoministerin paikalta aiheuttaisi närää puolueen sisällä eikä olisi ehkä järkevää kansallisestikaan. Toisaalta SDP voisi saada työministerin salkun, jonka Rinne voisi luontevasti ottaa.

Mutta kolmannen pyörän arvuuttelu on edelleen vaikeaa. Tilanne on fifty-sixty Matti Nykäsen sanoin.

Pekka Turunen 05.05.2015 17:34

Veljeilevät. Tässä nähdyssä kuviossa ei ollut yhtään mitään yllättävää, vaan kaikki meni täsmälleen suunniteltujen askelmerkkien mukaan. Tämän osasi moni meistä jo aikaisemmissa keskusteluissa ennalta nähdä.

Sitä en osaa sanoa oliko Sipilä etukäteen tietoinen jokaisesta Soinin siirrosta, mutta Soini oli aivan varmasti laskenut pelin viileästi etukäteen.

Nyt sitten vain odotamme tietoa siitä kenet veljekset kelpuuttavat seurakseen hallitukseen.

Lasse Reunanen 05.05.2015 17:37

Hyvin Unto Hämäläinen kuitenkin otti hallituspohjan takarajaksi tämän päivän klo 16, josta hetkestä alkoi hallitustunnustelija Juha Sipilän puolen tunnin tapaamiset kaikille eduskuntapuolueiden johtajille - ja antaa sitten tästä klo 20 jälkeen julki jonkin tiedotteen (Ylen klo 16 radion uutisista kuultuna).

Perussuomalaiset ja Keskusta olivat tähän mennessä ne pisimmälle sopineet puolueet, joten kyllä Sipilä ja Soini yhä "veljellisessä" sovussa hallitusasiaansa sopivat (toki muutkin puolueet johtajineen vielä pelissä mukana).

antti liikkanen 05.05.2015 20:06

Muuan blogistia lähellä oleva taho esitti joku päivä sitten kolumnistin roolissaan ennusteen, että Suomen Keskusta ja Perussuomalaiset kontsiltään ovat yksi puolue.

Joskus nämä muoti-ilmiöt (eroakirkosta.fi, eroaarmeijasta.fi, eroademareita.fi, eroakokoomuksesta.fi jne.fi) toimivat kuin latvapalo.

Täällä Lapissa, jossa 4 äänestäjää kymmenestä äänestää Keskustaa (joskus luku oli yli viiden), oli tällä kertaa vaalityössä jo nähtävissä vissiä keskinäistä kunnioitusta ja ymmärrystä näiden kahden puolueen "perus-ehdokkaiden" ja kannattajien välillä.

Huippuehdokkaat pysyivät karsinoissaan tiukasti ja tulivat valituiksi ilman veljeilyä tai siskoilua.

Vappuna tosin oli toisin: kun vasL ja SDP pitivät yhteistä vaalitilaisuuttaan Rovaniemen keskustassa, oli paikalla myös Keskustan vaaliteltta ja tarjoomukset.

Onkohan tämä latvapalo nyt juuri kenenkään rajoitettavissa saati sammutettavissa.

Kansa ehkä on ottanut haltuunsa sen vallan, joka "sille kuuuluu"?

Tuomo Kokko 05.05.2015 20:31

Niin houkuttelevaa kuin kaksikon myhäilystä, sopuisista sanavalinnoista, aplodeista poliittisen kilpailijan eduskuntaryhmässä ja rauhallisen valtiomiesmäisestä mediaesiintymisestä olisikin päätellä Sipilän ja Soinin veljeily, en halua tehdä niin.

Puoluejohtajilla on vastustajiensa suhteen ennen kaikkea poliittisia intressejä, ei henkilökohtaista kiintymystä. Juuri nyt varsinkin perussuomalaisilla on näytön paikka, mikä arvatenkin hillitsee teräväkielistä Timo Soinia. "Turha mennä saunaan jos ei kestä löylyä" on soinismina pelkkä latteus, mutta tiukempaa tekstiä ei tulla kuulemaan ainakaan niin kauan kuin paraatiovi hallitukseen on avoinna.

Keskustajohtajalle annan tunnustuksen reilusta suhtautumisesta vaalien hopeajoukkueeseen. Se on myös taktiikkaa - totta kai - koska Suomessa on ennenkin tukahdutettu poliittisia vastustajia tarjoamalla heille valtiollista vastuuta.

Pentti Kangasluoma 06.05.2015 7:01

Keskustan nykyinen vahva asema lähtee maatilojen luonteesta ja metsän arvosta. Maatilojlla kasvaneet ovat saaneet kosketuksen yrittäjäjyyteen, ja ovat siten helpommin voineet siirtyä minkä tahansa alan yrittäjiksi.

Metsää on aina kannattanut omistaa Suomessa, kaikki tuntevat tapauksia joissa maatiloilta lähteneille on ostettu oma opiskelijaasunto. Usein sen

on voinut myydä opintojen päätyttyä voitolla.

Jukolan veljekset olivat selvästi maalaislliitolaisia, ei Aleksis Kiven

romaanissa piioilla ja rengeillä mitään osuutta ole. Maalaisliitto/keskustalaiset ovat miehittäneet kuntien, maakuntaorganisaatioiden työpaikat.

Käsityöläisten työpaikat ovat sulaneet pois, kaupunkeihin muutto ja palkansaajien rooli. Kun korostetaan voimakkaasti palkansaajien asemaa niin siinä on eräällä tavoin yrittäjyyden este.

Sipilä ja Soini ymmärtävät että yhteistyöllä on merkitystä kuntatasolla.

Kun he yhdistävät voimansa niin muut ovat tosiaan tynkäpuolueita.

Sipilä ja Soini veljeilevät, kyllä. Kokoomus ja SDP saavat syyttää itseään

siitä että tilanne on tämä. Äänekoski, ja Kuopio, sellutehtaat vahvistaa

keskustan asemaa. Ei selluinsinööri aio vasemmistoliiton jäsenkirjaa hankkia.

Riitta Skoglund 06.05.2015 7:43

Kyllä vaan veljeilevät, ankarastikin. Keskusta ja Perussuomalaiset ovat kaksi suurinta puoluetta ja vallankahvassa, ja tieto siitä näkyy ja tuntuu tuossa myhäilevässä veljeydessä. Tulevan hallitustyöskentelyn kannalta on hyvä jos tulevat hyvin toimeen keskenään; mandaatti on vahvahko, ja kuositettavaa riittää Suomen tilassa.

Seuraava kysymys onkin, kuinka hyvin ja kenen kolmannen kanssa - mikä kolmas keskiasuuri puolue, ja millaisen sävynsä se antaa toteutettavaan politiikkaan - ja mahtuuko oikeasti mukaan tuohon veljeyteen. Vai iskeekö paha sisaruskateus? Ja riidat sen myötä?

Nyt alkaa todellistua se kysymys, mihin suuntaan tuo parivaljakko Suomea vie. Irrallisen lauseen nappasin aamun lehdestä "Keskustan mielestä Helsinkiin ei pidä rakentaa lisää asuntoja". Kummallinen ajatus!

Näillä mennään, nähtäväksi jää.

Ilari Kiema 06.05.2015 9:41

Keskustan ja perussuomalaisten sovintoperformanssi oli täyin etukäteen arvattavissa, mutta parivaljakko ei edelleenkään riitä enemmistöjallitukseen eikä sen pohjalta välttämättä synny hallitusta, kuten aikaisemmissa kommenteissakin on todettu:

”Näin tapahtuu, jos kokoomus, demarit, vihreät ja RKP eivät ketkään lähde persujen kanssa hallitukseen. Ne voivat sanoa, että emme me toki vastusta perussuomalaisten tuloa hallitukseen sinänsä mutta me vaan emme ole lähdössä siihen mukaan. Silloin sitä ei synny, vaikka Sipilä kuinka neuvottelisi.” (Perässähiihtäjä-blogi, Kommentti 21. huhtikuuta 2015 kello 9.47)

Jouni Martikainen 06.05.2015 10:02

Veljeily on välttämätöntä, kun edetään muodostamisohjelmalla, jossa ensimmäinen asia on luottamus. Tässäkin prosessissa olennaisinta on ihmisten välinen luottamus, erityisesti Sipilä vs. kukanenkin muu puolejohtaja.

Toisaalta myös luottamuksella siihen, että puoluejohtaja pystyy ohjailemaan joukkojaan niin, ettei eduskuntaryhmä tee välistävetoja on merkitystä. Jälkimmäinenkin luottamus Soiniin lienee ryhmän enemmistön osalta suuri.

Kun luottamusta on, niin ohjelmasta kyllä pääsee sopuun, jos linjat eivät ihan eri maailmoista ole. Ohjeman osaltahan voi käyttää vanhaa kunnon sulle mulle periaatetta. Esim. perussuomalaiset voinevat varmaan suostua esittämäänsä isompaan sopeutukseen, jos vastineeksi saavat pakkoruotsin pois jne...

Kyösti Salovaara 06.05.2015 11:35

Jos minä olisin Rinne tai Stubb (en ole), niin kyllä kauhistuttaisi mennä näiden "kavereiden" hallitukseen.

Jos olisin Sipilä (en ole), niin kyllä pelottaisi tehdä valintaa kumman otan.

Jos olisin Soini (en ole) keittäisin iltapäiväkahvit munkin kera hyvällä tuulella.

Teemu Männynsalo 06.05.2015 12:55

Veikkaisin, että jos huomenna saadaan kunnon lupaukset työajan pidennyksestä ja mahdollisesta muusta työreformiin viittaavasta, hallitukseen otetaan SDP rengiksi tätä toteuttamaan. Tällöin RKP tarvitaan Persujen vastapainoksi, Keskustan avuksi.

Jos tulokseksi saadaan vain sekavaa lisäselvitettävää ja hyviä aikomuksia, hallitukseen noussee apupojaksi Kokoomus.

Mutta Kreikka-kysymys aukeaa pikapuoliin, joten todellinen 'luottamuksen' tulikaste on nurkan takana odottamassa ja luvassa jo ennen kuin hallitus on ehtinyt kunnolla syntymään.

Olli Saarinen 06.05.2015 13:40

Poliitiikkaradiossa keskustan Kimmo Tiilikainen ja perussuomalaisten Maria Lohela olivat niin sopuisia että kyllä valta nyt siirtyy sinne Kehä kolmosen ulkopuolelle Ilari Kieman edellä esittämin varauksin: tarvitaan vielä lisäkumppani. SDP ei oikein tiedä mitä se tahtoo ja kokoomuksen kaupunkiliberaali eurosiipi on kokolailla kaukana maaseudun akselista.

Jos ei kaksipäistä kotkaa niin sitten kaksipäinen karhu tässä nyt tallustaa polulla vastaan. Tällaista korkeasti ylevöitynyttä kulttuuri-ihmistä hieman ihmetyttää kun parin sivistysilmettä leimaa Timo Soinin Millwall-innostus ja Juha Sipilän kotinikkarointi. Kelpo suomalaisia miehiä siis ja jos Alexander Stubb liittyy joukkoon saamme mukaan aktiivikuntoilijan, Rinteen tapauksessa grillimestarin. - Kirjastojen lukupiirit, taidenäyttelyt ja konserttisalit täyttyvät riemukkaasti lähinnä keski-ikäisistä naishenkilöistä mutta riittääkö Päivi Räsänenkään tässä suhteessa kohennukseksi?

Kun keskusta on leimallisesti isäntäpuolue ja perussuomalaisten juuret ovat maalaisliiton hylkäämien pientalonpoikien liikkeessä on puolueilla kokolailla vastakkainen asenneilmasto vaikka molemmat konservatiiveja ovatkin. Keskustalainen on maitoposkinen irtisanotun yksinhuoltajasiivoojan vuokranantaja ja suhde on altis väärinymmärryksille. Go to room or not, that is the question?

Miika Kurtakko 06.05.2015 14:27

Hallitukseen tulee kaksi konservatiiviveljeä ja sitten yksi tai useampi veli- ja sisarpuoli. Että tältä pohjalta syrjäseutu-Suomen takuumieheksi/-naiseksi.

Seppo Laine 06.05.2015 14:44

Täytyy myöntää, että Sipilä-Soini parisuhteenmuodostuksen luin aivan väärin. Olihan se iso yllätys kuinka ison työn Sipilä teki saadakseen Soinin puolelleen. Luottamusta oli "todistelemassa" Sipilä ja vakuutettavan paikalla oli Soini.

Persut on kanavoinut ison osan politiikkaan pettyneiden ääniä. Nyt persuista tulee vauhdilla puolue muiden joukossa, joten pettyneitä tulee paljon, kunhan vallan ensihuuma haihtuu. Ei olisi mikään ihme, jos persujen tiukempi linja eroaisi/erotetaan puolueesta jossain vaiheessa.

Suomella on edessään saneerauskierre. Tunnelma kiristyy, jännitteet kasvavat ja keskinäinen riitely lisääntyy. Julkispuoli ei ole vain kustannuskysymys vaan se on myös tunnelman luoja. Jos yhteiset asiat menevät huonosti, se vaikuttaa kaikkiin. Joka lamalla on ollut inhimillinen hintansa ja tälläkin tulee olemaan.

Vesa Kaitera 06.05.2015 16:04

Teemu Männynsalo kirjoitti: "Veikkaisin, että jos huomenna saadaan kunnon lupaukset työajan pidennyksestä ja mahdollisesta muusta työreformiin viittaavasta, hallitukseen otetaan SDP rengiksi tätä toteuttamaan. Tällöin RKP tarvitaan Persujen vastapainoksi, Keskustan avuksi.

Jos tulokseksi saadaan vain sekavaa lisäselvitettävää ja hyviä aikomuksia, hallitukseen noussee apupojaksi Kokoomus."

Olen samaa mieltä kanssasi. Jos Sipilän yhteiskuntasopimuksesta tulee aitoa todellisuutta, niin SDP on huomattavasti todennäköisempi hallituspuolue kuin Kokoomus. Ay-liike pitää demareiden mukanaoloa hallituksessa hyvin tärkeänä, kun taas työnantajien kannalta se, onko Kokoomus mukana hallituksessa, on aivan kolmannen luokan kysymys. Työantajat vaativat mieleisiään päätöksiä, se minkälainen hallitus niitä on sorvaamassa, ei juurikaan kiinnosta työnantajia.

Jos yhteuskuntasopimuksesta kovasta yrityksestä huolimatta tulee lähinnä ns. sormiharjoitus, niin puhdas porvaripohja on merkittävästi helpompi koota yhteen kuin punamulta PS:n kera. SDP:n sisäinen tilanne on myös niin sekava, ettei se houkuttele ottamaan demareita mukaan hallitukseen, jollei heitä siellä Sipilän mielestä vältämättä tarvita.

Unto Hämäläinen 06.05.2015 17:01

Tervehdys

Näyttää siltä, että huomisesta torstaista (7.5) tulee todellinen politiikan superpäivä. Silloin ratkaistaan ns. yhteiskuntasopimuksen kohtalo ja siihen liittyen myös hallituspohja. Heti kun ratkaisut selviävät - jos selviävät - otetaan aihe käsittelyyn täällä kommenttipalstalla uudella kysymyksellä - mikä se sitten lieneekin. Siihen asti mennään Sipilän ja Soinin veljeilyllä, koska tänään ei todennäköisesti tapahdu mitään nytkähdystä.

Kannattaa vilkaista Suomenmaan sivulta Sipilän tuore lausunto www.suomenmaa.fi

http://www.suomenmaa.fi/etusivu/7454346.html

Unski

Marita Salenius 06.05.2015 18:14

Tämä blogistin juurijutun luinkin silloin tuoreeltaan ja historiahan on tiedossa. Mutta se alaotsikon kysymys hirvitti.

Näiden kahden puolueen käytänteet ja sisäiset toimintamallit ovat hyvin kaukana toisistaan. Se missä perussuomalaisella on oikeus, mahdollisuus ja kykykin tuoda asiat esille juuri niin, kuin todellisuus on, niin keskustalainen aina miettii, mitä puolue asiasta sanoo.

Vaalityön aikana tämä ero tuli minulle varsin selväksi, kun monessa paneelissa ja keskustelutilaisuudessa olin puolueeni edustajana mukana.Kuulinpa erään keskustalaisen sanovan eräästä aiheesta, että " jos nyt tähän sanoisin oman mielipiteeni, niin minuthan "hirtettäisi" - niin sanotusti keveästi heitettynäkin se antaa kuitenkin kuvan sisäisestä kurista. Varsinkin tässä sanomisen kulttuurissa tämä kaksikko on kaukana toisistaan.

Mitä sitten veljeilyyn tulee, niin eikös sitä sanota, että suku on pahin. Tuskinpa nyt tässä vaiheessa "veljesten" perintöriitaa kannattaa edes lietsoa. Toisaalta on muistettava, että Kekkonen tuskin oli yhtään syytön välien katkeamiseen. Uutisointi vain on ollut silloin ja vähän nytkin painottunut vain Kekkosen vastustajaan. Kekkonenhan teki kaikkensa, että SMP hajoaisi ja lopulta saikin sen aikaiseksi, kun junaili kavereineen Skypin synnyn.

Olen ennenkin sanonut, että keskusta ei uskalla mennä/muodostaa hallitusta ilman perussuomalaisia. Varsinkaan nyt, kun kuntavaalit on aivan ovella ja siellä suunnalla on toisella veljellä nostetta tiedossa. Tärkeintä kuitenkin on, että syntyy sellainen hallitus ja sen ohjelma, jonka muodostajien äänestäjätkin voivat hyväksyä - ainakin suurilta linjoiltaan.

Hankalia ja vaikeita asioita varmasti on, mutta kunhan ne käydään läpi rohkeasti ja suoraan - myös se ei työperäinen maahanmuutto. Kreikka-asiassa, jos Soini joutuu paljon periksi antamaan, niin siitä syntyy varmasti porua. Mutta niinhän blogisti eräässä postauksessaan kirjoitti, että kansalaisen poliittinen muisti on vain kuuden kuukauden mittainen - jos pitää paikkansa, niin ei hätää.

Olli Saarinen tuolla yllä metkasti kuvaili kultturittomuutta tai sen olemista. Sanoisin, että hyvä jotta edes kultturilaitokset täyttyvät meistä keski-ikäisistä naisista, sillä päättäjiksihän meitä ei suuremmin haluta - eduskunnan ikäjakaumakin sitä todistaa.

Teemu Männynsalo 06.05.2015 18:28

Yhteiskuntakakkaran aikaansaaminen olisi kyllä aikamoinen aloitusnäyte Sipilältä ja antaisi hallitukselle hurjasti voimaa mutta on kaiketi konkreettisena tahdonilmauksena=esisopimuksena epätodennäköinen.

Tänään uutisoitu Hetemäen julkaistu katsaus eurokriisin historiaan ja syihin ja € tulevaisuuteen on kiinnostava vaikkakin sinällään sisältää tutut asiat. Enteilisikö se myös Suomen € poliittisen linjan muuttumista? Tästä olisi kiinnostavaa kuulla Keskustan (Rehn) oma näkemys.

Soini ja Sipilä ovat erityyliset: Sipilä vallan ja valtakunnan perässä, Soini kansakunnan kaapinpäällä ja historiankirjoihin pyrkimässä. Koivistoa mukaillen: veljiä alkuun, veljenpoikia kohtapuoliin, suuren velkavuoren yhteensitomat.

Irma Hilpelä 06.05.2015 19:32

En tiedä, tarvitseeko puhua veljeilystä.

Sipilä ja Soini ovat kaksi puoluejohtajaa, jotka ovat joutuneet tutustumaan toistensa ajatusmaailmaan jo niinä vuosina, kun molemmat olivat oppositiossa. Jos he molemmat ovat tulevassa hallituksessa, toistensa tuntemista on syytäkin lisätä ja selvittää sitä, mihin molemmat ovat valmiita.

Sitten kun hallituskumppanit selviävät, he kaikki varmaan veljeilevätkin.

Pentti Kangasluoma 06.05.2015 19:49

Yllättävä kuvio tämä SDP:n nousu hallituspuolueeksi, siis ehdokkaaksi.

Veikkaan että Tampereen Marin sen idean kampittaa.

Sipilän kuvio on mutkikas tanssi, sitä ei voi tehdä muuta kuin puheenjohtaja

jonka arvovalta on suuri selvän vaalivoiton kautta. Hermoilu lisääntyy

keskustassa.

Jos kokoomus jää ulkopuolelle niin Stubbin tappion suuruus kasvaa äänestystuloksen lisäksi.

Ay-liike voisi luopua joistain arkipyhistä, niistä joita ei kilpailijoilla

ole. En tosin tiedä mitä ne ovat. Enemmän työtunteja, suurin vastustus julkissehtorilta, he ovat muutenkin kaikkien turvatummassa asemassa.

Pieyrityksissä henkilöstä näkee että omistajan pitää tehdä enemmän työtä,

joten he voivan helpommin ymmärtää tilanteen ja lisätä työpanostaan.

Kun perussuomalaiset oli pieni puolue niin Soinin retoriikkaan kuului

moitteet suurten puolueiden vallasta. Nyt oman suuruuden aikaan pieniä

hän vähättelee ikävän sävyisästi.

Vesa Kaitera 06.05.2015 21:23

Juha Sipilä on juuri kertonut blogissaan, että yritys yhteiskuntasopimukseen solmimiseksi on kaatunut. Suomen kannalta tämä oli ikävä uutinen, mutta Kokoomuksen kannalta sangen hyvä uutinen. Mikäli tuo sopimus olisi saatu aikaan, niin Spilä käytännössä varmasti olisi valinnut SDP:n hallituksen Kokoomuksen sijasta. Nyt taitaa käydä toisin. Keskusta ja Kokoomus lienevät varsin lähellä toisiaan niissä asioissa, jotka liittyvät talouden tasapainottamiseen ja työelämän uudistamiseen.

Unto Hämäläinen 06.05.2015 21:36

Keskiviikkoiltaa lukijoille, kuten Vesa tuossa edellä kertoo, Juha Sipilän yritys yhteiskuntasopimuksen solmimiseksi on juuri äsken kaatunut. Pohditaanpa, mitä tämä merkitsee tulevan hallituksen kannalta ja mitä sopimushankkeen kaatuminen merkitsee tulevalle hallituspohjalle. Vesa ounastelee, ettö tämä merkitsisi keskustan, perussuomalaisten ja kokoomuksen yhteistä hallitusta tai ainakin yritystä sen kokoamiseksi. Mitä muut sanovat?

Terveisin

Unski

Juha Sipilän blogikirjoitus yhteiskuntasopimuksen kaatumisesta löytyy osoitteesta:

http://www.juhasipila.fi/blogi.html?snb_adtype=email&snb_admedia=emaileri%20-%20Yhteiskuntasopimusneuvottelut+p*C3*A4*C3*A4ttyiv*C3*A4t&snb_adname=Yhteiskuntasopimusneuvottelut+p*C3*A4*C3*A4ttyiv*C3*A4t%20-%20http***www*juhasipila*fi*blogi*html&emlr=u-898584-23781289-569627-7&utm_source=emaileri&utm_medium=Email&utm_campaign=Yhteiskuntasopimusneuvottelut%20paattyivat&utm_term=http***www*juhasipila*fi*blogi*html&utm_content=u-898584-23781289-569627-7

Teemu Männynsalo 06.05.2015 21:50

Hallitusrintamaan sopisivat myös Rkp ja Kristilliset. Leveä pohja on tarpeen, koska todistetusti vastustus on kovaa. Lisäksi leveä porvaripohja poistaisi persujen vaa'ankieliaseman. Stubb ja Rkp eivät hyväksy pakkoruotsin poistoa ja lienee sovittavissa, ettei tätä oteta esiin hallituskauden aikana. Kokoomus saanee kevyitä salkkuja mutta ohjelmaan tulisi saada puolueen työntekijöitä suosivaa henkilöverolinjaa. kiinnostavaa on, ajaako oppositio vihdoin vasemmiston yhdeksi puolueeksi.

Vesa Kaitera 07.05.2015 0:09

Nyt on huomattava, että SDP:n puoluevaltuusto kokoontuu huomenna jo useita tunteja ennen kuin Sipilä ilmoittaa oman valintansa ensimmäiseksi hallituspohjayritykseksi. Jo useita päiviä on tiedetty, että sangen suuri osa tuon puoluevaltuuston jäsenistä olisi mieluummin näkemässä SDP:n oppositiossa kuin kolmantena pyöränä Keskustan ja PS:n muodostamassa hallituksessa. Kun yhteiskuntasopimus kaatui ja sen mukana SDP:n toivo saada itsensä kannalta "kunniallinen" hallitusohjelma, niin voi hyvinkin olla, että puoluevaltuusto päättää SDP:n jättäytyvän vapaaehtoisesti oppositioon. Tuosta asiasta jouduttaneen äänestämään, koska Rinne ja Heinäluoma ynnä heidän ydintukijoukkonsa lienevät hallitukseen pyrkimisen kannalla, mutta enemmistö saattaa äänestää SDP:n johdon mielipiteen kumoon. Vaikka näin ei kävisi, niin tässä vaiheessa on erittäin todennäköistä, ettei SDP ole mukana seuraavassa hallituksessa. Operaatio Antti Rinteen syrjäyttämiseksi SDP:n johdosta aloitettaneen aivan lähiaikoina. Demareiden on yksinkertaisesti pakko tehdä se oman poliittisen uskottavuutensa palauttamiseksi.

Pekka Turunen 07.05.2015 0:25

Perussuomalaisten kanssa esitetyn ennalta käsikirjoitetun näytelmän jälkeen Sipilällä lienee nyt totinen vääntö käynnissä. Saapa nähdä miten liike-elämän mies onnistuu poliittisessa pelissä.

Täytyy tunnustaa, että nyt on jo vaikea arvata mitä Sipilän päässä liikkuu. Kokoomus olisi ehkä helpompi kumppani hallituksessa, mutta se olisi sitä myös oppositiossa. Sdp olisi nykyisessä tilassaan hallituksessa vaikea yhteistyökumppani, joka jarruttaisi monia tärkeitä päätöksiä, mutta olisiko se vielä suurempi riesa oppositiossa?

Varmasti veli Soinillakin on tässä sanansa sanottavana, vaikka veikkaan että Sipilä haluaa tehdä lopulisen päätöksen kuitenkin itse (elleivät veljekset sitten ole asiaa jo käytännössä sopineet). Pelimies Soini nähnee tämänkin asian pelin politiikkana, mutta Sipilä toivottavasti hakee vilpittömästi kansakunnan etua. Toki hänkin omasta aatemaailmastaan käsin.

Miika Kurtakko 07.05.2015 8:05

Kuten jo ennen vaaleja kirjoitin, Sipilän yhteiskuntasopimusprojekti oli tuomittu epäonnistumaan - jos ei muuten, niin ainakin aikataulun vuoksi. Voidaan tietenkin kysyä, oliko kyseessä ovela juoni, jolla Sipilä ja keskusta saattoivat ohittaa kaikki ikävät työmarkkinakysymykset vaalikampanjan aikana viittaamalla aina "yhteiskuntasopimuksessa nämä asiat sovitaan"-fraasiin vai tekikö Sipilä aloittelijan virheen ja aliarvioi aikataulun?

Lopputulos on joka tapauksessa se, että Sipilä voi perustella tulevia isoja leikkauksia työmarkkinajärjestöjen kyvyttömyydellä tai haluttomuudella saada "tuottavuushyppyä" aikaiseksi. Toisin sanoen työmarkkinajärjestöistä saatiin sopiva syntipukki. Mukavasta insinöörismiehestä kuoriutuu pesunkestävä kepulainen iltalypsäjä.

Jos nyt siis Sipilä (ja Soini) haluavat nyt tehdä kovat leikkauslistat, niin yhtyisin Vesa Kaiteran arvioon, että kokoomus saadaan helpommin tällaisen agendan taakse kuin demarit. Tätä arviota tukee myös muutos molempien puolueiden eduskuntaryhmissä: kokoomuksen ryhmä loikkasi oikealle ja SDP:n ryhmä vasemmalle. Kova leikkauslinja estänee myös vihreiden osallistumisen hallitukseen.

Perusporvarihallitukselta näyttää, RKP:lla tai ilman.

Unto Hämäläinen 07.05.2015 8:48

Hyvää huomenta sumuisen lämpimästä Helsingistä

Kiitos Miika, Vesa, Pekka ja kumppanit, jotka olette jaksaneet yön ja aamun aikana kommentoida yhteiskuntasopimuksen kaatumista. HS:n politiikan toimitus näyttää äsken julkaisseen Sipilän tarjoaman yhteiskuntasopimuksen ensimmäisen version, johon voi tutustua tässä osoitteessa:

http://dynamic.hs.fi/arkku/tiedostot/23849093yhteiskuntasopimus.pdf

Puolueilla on tänään runsaasti kokouksia ja päivä huipentuu kello 17, jolloin hallitustunnustelija Juha Sipilä tapaa eduskuntaryhmien edustajat ja ilmoittaa ne puolueet, joiden kanssa hän ryhtyy neuvottelemaan seuraavasta hallituksesta.

Heti ilmoituksen jälkeen kirjoitan uuden postauksen.

Jännitetään!

Unski

Teemu Männynsalo 07.05.2015 8:48

Indeksit, ansiosidonnaisen kesto, koeajan pidentäminen, laittomat lakot, kuntapuolen työaika ja -lomat, sairauspäivärahan karenssipäivä...

Täytyy huomata, että uskottavuuden ja talouden tasapainon vuoksi Sipilän on lyötävä pöytään heti riittävän konkreettiset, selkeät, pitkäkestoiset, uskottavat ja laajat leikkauslistat yhteiskuntasopimuksen kaaduttua. Näitä ei kyllä nykydemarien kanssa laadita ja tilanne on siis selkeä.

Demareiden identiteettiongelma: valtionhoitajapuolue vai populisti vai jotain siltä väliltä eli ei mitään... Rinteen kortit ovat kaikki nyt pöydässä, jatkosta ei epäselvyyttä?

Jouni Pulli 07.05.2015 12:20

Ainakin Soini ja Sipilä näyttäisivät veljeilleen. Kokolailla toinen asia on, miten perussuomalaiset aikovat olla osana sellaista hallitusta, jonka tarkoituksena on leikata/säästää 10 miljardia menettämättä jatkossa suurta osaa kannattajistaan.

Sipilän olisi viisasta ymmärtää, että pk-yrityksen johtaminen ja valtionhoito eroavat merkittävästi toisistaan.

Yhteiskuntasopimusta ei tullut ja hyvä niin, sillä hätäisten hutaistu ei olisi ollut kunniaksi kellekään neuvotteluosapuolelle.

Luetuimmat
 1. 1

  Otto-automaatit viedään pois S-ryhmän tiloista – yhteistyö Automatian kanssa loppuu

 2. 2

  Charlottesvillessä kokoontui satoja hampaisiin asti aseistautuneita natseja keskellä kirkasta päivää – ja Yhdysvaltain presidentti vähättelee asiaa

 3. 3

  HS seuraa: Espanjan Cambrilsissa tehtiin terrori-isku varhain perjantaina – poliisi uskoo iskun olevan yhteydessä Barcelonassa torstaina tehtyyn iskuun, jossa kuoli ainakin 13

 4. 4

  Trumpin muistelmien haamukirjoittaja ennustaa presidentin eroavan – ”Yllätyn, jos hän selviää vuoden loppuun”

 5. 5

  Jalkapallovaikuttaja Pertti Alaja on kuollut – Palloliiton puheenjohtaja luotti aina ”korkeampien käsien voimaan”

 6. 6

  Olen törmännyt sovinismiin 68-vuotiaan elämäni jokaisessa vaiheessa – naisten pilkkaamisessa ei ole mitään hauskaa

 7. 7

  Suomi on jakautunut kahtia: etelässä ja rannikolla on terveimmät asukkaat, idässä ja pohjoisessa sairauksia podetaan enemmän – Katso, miten omassa kotikunnassasi sairastetaan

 8. 8

  Presidentinvaaleista voi tulla täysi sirkus, kun mukana on klovneja, nuorallakävelijöitä ja akrobaatteja

 9. 9

  Game of Thrones -sarjan varjopuoli: hylätyt huskyt, joiden määrä on monin­kertaistunut – sarjan näyttelijä vetoaa faneihin eläinsuojelu­järjestön kanssa

 10. 10

  Lahtelainen Aino-Maija Makkula, 19, pelastui täpärästi pakettiauton alta Barcelonassa – ”Tuntui epätodelliselta”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  HS seuraa: Espanjan Cambrilsissa tehtiin terrori-isku varhain perjantaina – poliisi uskoo iskun olevan yhteydessä Barcelonassa torstaina tehtyyn iskuun, jossa kuoli ainakin 13

 2. 2

  ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

 3. 3

  Keksittiinkö Malminkartanossa ikiliikkuja? Jätemäen portaat maalattiin tällä kertaa mustiksi ja sitten matemaattisen kaavan mukaan

 4. 4

  Poliisi: Hengitysoireita aiheuttanut aine Mannerheimin­tiellä saattoi olla peräisin ruokapalosta

 5. 5

  Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

 6. 6

  Lahtelainen Aino-Maija Makkula, 19, pelastui täpärästi pakettiauton alta Barcelonassa – ”Tuntui epätodelliselta”

 7. 7

  Tutkija tyrmää Pentti Linkolan ”todellisuuspakoiset” ajatukset: ”Niitä ovat viljelleet äärioikeistolaiset tai uskonnolliset fundamentalistit”

 8. 8

  Ensin Mikko sai kuulla olevansa liian lihava, sitten liian laiha ja lopulta liian naismainen – Jatkuva pilkka sai sairastumaan syömishäiriöön ja samalla kariutui myös rakkauselämä

 9. 9

  Trumpin väkivalta­lausunnot ajoivat hänet nurkkaan – yritysjohtajat pakenevat presidentin ympäriltä, republikaanit moittivat ja hallintoa kuvataan ”halvaantuneeksi”

 10. 10

  Globalisaation aika on ohi, kun Yhdysvaltain mahti murenee – ja silloin on tapana rytistä

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

 2. 2

  Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

 3. 3

  Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

 4. 4

  Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

 5. 5

  Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

 6. 6

  Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

 7. 7

  HS seuraa: Espanjan Cambrilsissa tehtiin terrori-isku varhain perjantaina – poliisi uskoo iskun olevan yhteydessä Barcelonassa torstaina tehtyyn iskuun, jossa kuoli ainakin 13

 8. 8

  ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

 9. 9

  Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

 10. 10

  On yksinkertaisesti väärin olla rikas

 11. Näytä lisää