Perässähiihtäjä

Valitsiko Sipilä oikeat hallituskumppanit?

Hallitustunnustelija, eduskunnan puhemies ja keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä ilmoitti juuri äsken, että hän aloittaa huomenna perjantaina neuvottelut uuden hallituksen muodostamisesta perussuomalaisten ja kokoomuksen kanssa. Tämä on ratkaiseva siirto. Suomeen yritetään muodostaa kolmen suuren puolueen enemmistöhallitusta, jolla olisi toteutuessaan eduskunnassa vankka enemmistö, 124 kansanedustajaa.

Mitä tästä eteenpäin tapahtuu?

Eduskuntavaaleista on pian kulunut kolme viikkoa, joten uuden hallituksen kokoamisessa ei pidä enää viivytellä. Neuvottelijat järjestäytyvät huomenna perjantaina, viikonloppuna Sipilä ja puolueiden neuvotttelijat tekevät kotiläksyjä ja toden teolla neuvottelut alkavat ensi maanantaina 11. toukokuuta.

Hallitusneuvottelut kestävät todennäköisesti pari kolme viikkoa, joten vallanvaihtopäivä lienee perjantai 22. toukokuuta tai todennäköisimmin perjantai 29. toukokuuta.

Siihen asti pääministeri Alexander Stubbin hallitus jatkaa toimitusministeristönä eli hoitaa päälle kaatuvia rutiiniasioita. Uusi eduskunta jatkaa omaa sisäistä järjestäytymistään ja odottelee, mitä hallitusneuvotteluissa tapahtuu.

Juha Sipilän suunnitelmissa on, että hallitusohjelmasta neuvotellaan ensin ja vasta ohjelmakysymysten ratkettua ryhdytään neuvottelemaan ministerinpaikkojen jaosta. On kokonaan toinen asia, voiko tämä marssijärjestys pitää.

Ohjelmaneuvottelujen vaikeimpia pulmia on jo sivuttu niissä kysymyksissä, joita Sipilä esitti puolueille viime viikolla. Poimin listalta viisi kysymystä, joihin myös Perässähiihtäjä- blogin keskustelussa vapun tienoilla viitattiin monta kertaa.

 1. Yhdyttekö valtiovarainministeriön 19.3.2015 esittämään tilannekuvaan Suomen taloudellisesta tilasta ja valtiovarainministeriön esittämästä sopeutustarpeesta? Mikä on mielestänne julkisen talouden sopeutustarve ja tarvittavat keinot? Millä aikataululla valtion velkaantuminen tulee mielestänne katkaista?

 1. Hyväksyttekö linjauksen, että kokonaisveroaste ei saa nousta? Jos kyllä, niin mitkä ovat konkreettiset muutosehdotuksenne verotukseen tämän reunaehdon mukaisesti?

 1. Mitkä ovat konkreettiset keinot uusien työpaikkojen luomiseksi, yrittäjyyden edistämiseksi ja talouden kasvu-uralle saattamiseksi?

 1. Mitkä ovat mielestänne Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan sekä kansainvälisen yhteistyön keskeiset linjaukset?
 2. Mitkä ovat mielestänne keskeiset Suomen EU- politiikan painopisteet?

Etukäteen on puhuttu, että hallitusohjelmasta tulisi ”strateginen” ja sitä seuraisi kesän aikana laadittava tarkempi toimintasuunnitelma, joka olisi valmis elokuussa 2015 eli samaan aikaan kun vuoden 2016 budjettiesitys.

Rohkenen ennustaa, että hallitusohjelmasta tulee kohtalaisen pitkä ja myös riittävän yksityiskohtainen jo tässä alkuvaiheessa. Täydentäviä neuvotteluja käydään sitten kesän aikana.

Perustuslain mukaan hallituksen on vietävä ohjelmansa heti nimityksensä jälkeen eduskunnan käsittelyyn. Ei eduskuntaan voi mennä pelkän yleisluonteisen paperin kanssa. Siinä pitää hallituspolitiikan tärkeimmät tavoitteet ja vielä pitkä rivi keinojakin, joilla tavoitteisiin pyritään.

Niiden lisäksi ulko- ja turvallisuuspolitiikasta sekä Suomen EU-politiikan painopisteistä täytyy kirjoittaa pilkuntarkat linjaukset. Maailmalla syntyy oitis epäilyksiä Suomen linjasta, jos linjaa ei ole dokumentoitu kyllin tarkasti.

Arvoisat Perässähiihtäjän kommentaattorit: Mitä mieltä te olette Juha Sipilän tekemistä kumppanivalinnoista? Mitkä kohdat kivistävät hallitusneuvotteluissa? Pohditaan näitä kysymyksiä tänään torstaina, huomenna perjantaina ja viikonlopun yli.

Päivän Hyvä Kysymys kuuluu: Valitsiko Sipilä oikeat hallituskumppanit?

Päivän lukuvinkki:

Tällainen on uuden hallituksen arvomaailma - analyysi löytyy tämän linkin takaa.

Päivän sitaatti:

Näin keskustan päälehden Suomenmaan politiikan toimittaja Pentti Manninen kuvasi tuunelmia tänään iltapäivällä juuri ennen Sipilän julkistusta eli H-hetkeä:

”Uuden hallituksen pohja ratkeaa näillä hetkillä. Hallitustunnustelija Juha Sipilä päättää keskustan hallitusneuvottelijoiden kokouksessa, kutsuuko hän ohjelmaneuvotteluihin perussuomalaisten lisäksi kokoomuksen vai sosialidemokraatit ja mahdollisesti RKP:n.

Sipilä kertoo ratkaisunsa kaikkien eduskuntapuolueiden puheenjohtajille ja ryhmänjohtajille kello 17. Välittömästi sen jälkeen ratkaisun saavat kuulla myös tiedotusvälineet.

Keskustan 9-jäseninen hallitusneuvottelijoiden ryhmä kokoontuu kello 14. Ryhmään kuuluvat puoluejohto ja eduskuntaryhmän johto sekä puoluevaltuuston puheenjohtaja.

Suomenmaan tietojen mukaan Sipilä käy vieläkin viime hetken puhelinkeskusteluja eri puolueiden kanssa.

UUTTA säpinää tunnustelutilanteeseen toi yhteiskuntasopimuksen kaatuminen keskiviikkoiltana.

Toisen tulkinnan mukaan se pudotti demarit hallituksesta. Toiset katsovat, että juuri nyt demareita tarvittaisiin hallituksessa entistäkin enemmän.

Demarien puolue-elimet ovat olleet koolla päivän aikana. Enemmistö on sisäpiiritulkintojen mukaan halukas ohjelmaneuvotteluihin.

KESKUSTAN eduskuntaryhmä jakaantuu demariyhteistyön kannattajiin ja kokoomusyhteistyön suosijoihin.

Edes politiikan konkarit eivät uskalla lyödä vetoa kummankaan vaihtoehdon

Arvailu kulkee samaa latua kuin Matti Nykäsellä: – Se on fifty-sixty.

Arvaillaan jopa, että Sipilä itsekään ei ollut vielä tänään puolilta päivin lyönyt kantaansa lukkoon. ”

62 vastausta artikkeliin "Valitsiko Sipilä oikeat hallituskumppanit?"

Teemu Männynsalo 07.05.2015 17:31

Sipilä on kyllä aloittanut epäpoliittisesti ja vahvasti. Sanan mittaisia tekoja ja nopeita, vahvoja päätöksiä. Hallituksen tärkein tehtävä on siirtää etujärjestövaltaa takaisin parlamenttiin ja konflikteilta ei varmasti vältytä matkalla. Kokoomus saanee valtiovarainministeriön ja puhemiehen paikan, koska Persut saivat RKP:n oppositioon.

Lasse Reunanen 07.05.2015 17:44

Tiedotustilaisuus yhä menossa (kirjoittaessani); Keskustan, Perussuomalaisten ja Kokoomuksen puheenjohtajilla - lisäksi oli näytteille otettu ylimääräinen (tilanteeseen sopimattomasti) Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja avaamaan tiedotustilaisuus. Ennen tiedotustilaisuutta astelivat tiedotusvälineiden eteen karsiutuneet puoluejohtajat; Vasemmistoliitto, SDP, Vihreät, KD ja Rkp - joten selkeällä enemmistöllä hallitus muodostetaan.

Yhteiskuntasopimuksen kariutuminen antaa hallitukselle vapauden kun ns. muut irtautuneet ja siten voivat ottaa asiat yksitellen asialistaltaan päätettäväksi.

Ajankohta julkistamiselle lienee sitenkin ennalta ajoitettuna, että tänään Britannian parlamenttivaalit - ja tietysti sielläkin nyt iltauutisiin (ennen vaalien päättymistä) Suomen hallitusasetelmaa kerrotaan.

Pentti Kangasluoma 07.05.2015 18:01

Hallituspohja oli odotettu. Antti Rinteen olisi pitänyt helkyttää sitä kannelta missä olisi kerrottu koko maan, koko kansan eduista. SDP tavoite

ei sytytä koko kansaa.

SAK:n rooliksi jäi puolikonnan rooli, pienipalkkaisempien liittojen puolesta

puhujana. Kulisseissa AKAVA, Insinööriliitto. Lääkäriliitto, Pappisliitto,

Upseeriliitto ja vastaavat vastustivat työajan lisäystä. Paremmin palkattujen edut ammattiliitoissakin ovat jotenkin jalompia.

Toivon että Jussi Niinistöstä tulee puolustusminsteri, tilanne vaatii

johtoon patrioottia.

Jussi Sipilä 07.05.2015 18:04

Monesti olen kuullut, että miehet luulevat aina iskevänsä naisensa mutta todellisuudessa se tapaa olla tuo kauniimpi sukupuoli joka on tarvittavat valinnat jo sitä ennen tehnyt. Taitavat olla oikeassa, miehethän ne toisiltaan utelevat "kävikö flaksi".

Tässä ei nyt ehkä niin tarkoituksellisesti valituilla vesillä kalasteltu, mutta äänestäjät pistivät aikamoiset reunaehdot ja muutamat puolueet sekoittivat itse sitten vielä lisää (SDP:n sisäinen tilanne, vihreiden kytkimen nosto edellisestä hallituksesta, vasemmistoliiton kaikista muista selvästi eroava linja).

Yhteiskuntasopimusneuvotteluiden aikana Sipilä varmaan totesi, että tarvitsee todellakin tiiviin ja mahdollisimman yhtenäisen sekä luotettavan hallituksen. En tiedä tuleeko tästä kuinka sellainen, mutta hankala nähdä että millään muilla vaihtoehdoilla olisi ollut siihen suurempaa todennäköisyyttä. SDP ei herätä kumppanuushaluja, vihreät tekivät viimeksi katoamistempun ja toisaalta heidän survomisensa persujen kanssa samaan hallitukseen ei sen toimivuutta ainakaan parantaisi, vasemmistoliitto ei näe asioita kenenkään kanssa samalla tavalla, kristillisistä ei olisi mitään kummempaa hyötyä vaan yksi taho lisää hämmentämässä soppaa. RKP olisi varmasti kokoomukselle ja kepulle mielellään kelvannut, mutta vähän sama kuin vihreiden suhteen tuossa persu-yhteensopivuudessa. Miksi lähteä hakemaan sisäisiä hankauksia jos saavutettava lisäarvo on kovin pieni?

Se vähä mistä Sipilällä lopuksi oli valita valitsi hän nähdäkseni nyt ainakin loogisesti. Saa nähdä mihin se riittää. Lopulta tässä kuitenkin pelataan vain niissä rajoissa jotka äänestäjät antoivat, voi olla ettei taikureilla temput riitä. Mutta ainakin arvoista puhuminen on siinä määrin lisääntynyt että politiikka ehkä palaa politiikkaan?

Ilari Kiema 07.05.2015 18:07

Laulu perinteisten arvojen paluun johdosta:

Persut täällä tunnetaan

Persut meillä ostetaan

Persut suomalaisien on saanut aikaan hallituksen hirmuisen

Persut maailmalla on

Persut marssi oikeiston

Tietää mannermaa nyt saa kuinka mamut suomalainen karkottaa

Ken eurossa kestä ei sen varmaan Fennovoima vei

Joukkoomme leikkaamaan ei suvakit saa tullakkaan

Persut marssi oikeiston

Persut maailmalla on

Lentää valtamerten taa siellä persut on se joka vierottaa

Kuka ties joku mies nämä askeleet kai ties

Kreisien ukkojen jono on jo kilometrinen

Väyrynen Vanhanen joka toinen hommalainen Immonen Hakkarainen sekä konstaapeli Raatikainen

Persut täällä tunnetaan

Persut meillä ostetaan

Persut suomalaisien on saanut aikaan hallituksen hirmuisen

Persut maailmalla on

Persut marssi oikeiston

Tietää mannermaa nyt saa kuinka mamut suomalainen karkottaa

Ken eurossa kestä ei sen varmaan Fennovoima vei

Joukkoomme leikkaamaan ei suvakit saa tullakkaan

Persut marssi oikeiston

Persut maailmalla on

Lentää valtamerten taa siellä persut on se joka vierottaa

(Ivamukaelma, alkup. Katri Helena Letkis 1965)

antti liikkanen 07.05.2015 18:16

Sipilä valitsi kaksi eduskuntavaalien hävinnyttä puoluetta.

Sipilän oma puolue hävisi vaalinalusgallupeille.

Johtopäätöksen esitti Carl Haglund YLE-uutisille valittaen, että Suomi menettää liberaalista kansainvälisyyttään.

Mielestäni Sipilä valitsi aivan oikein.

Nyt ero aiempaan politiikkaan (sisä/alue/ulko) on mahdollisimman suuri, joten kansalle tulee mahdollisuus vertaamiseen.

Herrat hyästi hallikkoo!

Esko Männynsalo 07.05.2015 18:19

Luultavasti tämä oli paras ratkaisu tulevia tehtäviä ajatellen, vaikein tehtävä tulee olemaan Soinilla saada porukkansa sitoutumaan tehtävien ratkaisujen taakse. Stubb sanoi että päätöksissä tärkein on Suomen etu, ei puolueiden eikä henkilökohtainen etu,kun tästä kaikki pitäivät kiinni niin ehkä tästä päästäisiin pikku hiljaa selville vesille.

Rkp:n jääminen ulos oli ainakin heille itselleen melkoinen yllätys, kuinkas tässä näin pääsi käymään,miten pitkään heillä onkaan ollut kiintiöpaikat hallituksessa. Olisikohan Soinilla ollut sormensa tässä sopassa?

Miika Kurtakko 07.05.2015 18:28

Kyllä teki - ainakin keskustan kannalta (koko Suomesta en tiedä). Kun katsoo vaalikoneiden vastauskarttaa, huomaa selkeästi että keskusta sijoittuu kokoomuksen ja perussuomalaisten väliin sekä oikeisto-vasemmistoakselilla että arvokonservatiivi-liberaaliakselilla. Tämä antaa Sipilälle ja keskustalle mahtavan tilaisuuden viedä valtaosa ellei peräti kaikki keskustalle tärkeät tavoitteet läpi liittoutumalla vuoroin kokoomuksen ja vuoroin PS:n kanssa.

Jos SDP olisi ollut hallituksessa, PS ja SDP olisivat monissa asioissa muodostaneet enemmistön ja jyränneet pääministeripuolueen. Tämähän olisi ollut mahdoton yhtälö pääministerin arvovallalle. Uskon tämän olleen merkittävin tekijä Sipilän "kokonaisharkinnassa".

Mitä tulee ohjelmakysymyksiin, niin Sipilä askartelee menneisyyden kysymysten kanssa. No, kenraalit sotivat aina edellisiä sotia, sanotaan.Haasteet tulevat olemaan massiivisia mutta kirjaimellisesti eksogeenisia.

Juhani Heinula 07.05.2015 18:33

Hallituspohjan valinta oli tässä vaiheessa paras mahdollinen. Syntyykö tältä pohjalta lopulta hallitus, on tietysti vieläkin epävarma. Soinin esiintyminen hallituspohjan esittelytilaisuudessa oli mielestni hyvin erikoista ja osin sopimatontakin. Tämä ei tiedä hyvää mahdollisen hallituksen taipaleelle. Toisaalta Soinia ei olisi voitu syrjäyttääkään, joten kyseessä on pakollinen kuvio. Demarien poisjättö oli oikea valinta, koska etsittiin luottamusta. Rinteen toiminta valtiovarainministerinä ei juuri luottamusta herättänyt ja demarien sisäinen eripura olisi myös tuonut ongelmia. Kaiken kaikkiaan uskon, että Stubb ja Sipilä pystyvät tekemään talouden kohentamisessa sen, minkä hallitus ylipäätään voi tehdä.

Parasta olisi, jos Stubbista tulisi valtiovarainministeri ja Soinista ulkoministeri.

Jan Rossi 07.05.2015 18:39

Ehkäpä nyt saadaan aikaan suomalaista politiikkaa kun vihdoinkin RKP joutuu oppositioon. RKP:n hallitustarun takana täytyy olla Soini, jonka vaikutusvalta näkyy jo. Tulevan hallituksen selkeä voimahahmo tulee olemaan Soini, joka oli jo tiedotustilaisuudessakin keskellä. Näinnäisesti maassa on Sipilän hallitus, mutta todellista valtaa tulee käyttämään valtiovarainministeri Soini. Ainoa mielenkiinto on, että ottaako PS myös ulkoministerin salkun, joten Stubbin jäisi käteen jälleen ulkomaankauppaministerin salkku. Aikamoinen alennus pääministerin paikalta. On kuitenkin uskomatonta, että tarvittiin Soinin kaltainen poliitikko, joka pystyi lopettamaan RKP:n vallan tässä maassa.

Jan Rossi

Jukka Salminen 07.05.2015 18:43

Eipä tainnut Sipilällä (tai Kepulla) olla erityisen hyviä tai huonoja vaihtoehtoja - nyt neuvotellaan tällä kokoonpanolla.

Tulikohan Sipilältä freudilainen lipsahdus hänen sanoessa, että "HE" harkitsivat loppuun asti hallituksen kokoonpanoa. Sipilä pyrki korjaamaan tilanteen nopeasti ja alleviivasi toistuvasti sitä, että oli tehnyt päätökset itse.

Sipilän heikkona kohtana pidetään kokemattomuutta, joka saattaa herättää epäilyksiä heikosta pääministeristä. Moinen mielikuva voisi myös heikentää Sipilä-brändiä, jonka varaan Kepu parhaillaan rakentaa. Sipilän ympärillä on hyvä pöhinä, josta kannattaa ottaa kaikki irti - se saattaa olla Kepun lisäksi koko maan etu.

Marko Korhonen 07.05.2015 18:44

Mitäs minä sanoin?

Kirjoitin 20. huhtikuuta "kumpi oppositioon, kokoomus vai SDP" että veikkaan perusporvaria ilman apupuolueita, Sipilä pääministeri, Soini valtionvarainministeri ja Stub ulkoministeri. Vaikka mitä vain voi tapahtua, niin uskon hallitusneuvottelujen onnistuvat. Tämä siksi että neuvottelijoilla on selvästikin halu onnistua ja pääkysymyksissä yhteiset säveleet ja roppakaupalla enemmän luottamusta toisaan kotaan kuin edellisellä kerralla.

Yhteiskuntasopimuksen kaatuminen myös antaa hallitukselle taustatukea. Siinä tuli taas kerran todistettua, että korporaatiot eivät saa sovittua mistään muusta kuin prosenttien kymmenyksistä, joten hallitus voi sanoa että koska tämä homma ei työmarkkinaosapuolilta luonnistu, eduskunnan luottamusta nauttivan hallituksen on se tehtävä.

Sinänsä omituista kuinka tässä suomalaisessa demokratiassa hallituksen pitää perustella sitä, jos se nyt sattuisi haluamaan hallita Suomen asioita. Perinteinen tapahan on ollut tämä suomalainen versio ohjatusta demokratiasta, eli asioista päätetään hallituksen ja eduskunnan ylitse joissain hämyisissä kabineteissa ja eikä päättävillä ole minkäänsorttista demokraattista mandaattia.

Ari Pesonen 07.05.2015 18:47

Kirjoitin jo ennen vaalipäivää lauantaina 18.4.2015 mm. tällä Perässähiihtäjä-palstalla, että uuden hallituksen muodostavat Keskusta, Perussuomalaiset, Kokoomus ja RKP.

Nyt tuleva hallitus on 75 prosenttisesti hyvä. Jos RKP olisi mukana, se olisi 100 prosenttisesti hyvä.

Nimesin tuon hallituksen tuolloin 18.4.2015 ”Kolmen ässän” hallitukseksi ja siksihän sitä jo nimitettiin tämän päivän tiedotustilaisuudessa. Voin pitää itseäni tuon hallituksen kutsumanimen keksijänä, kukaan minua ennen ei tuota nimeä ole todistettavasti lausunut. ”Trio S” on vaikea taivuttaa suomalaisen suussa eikä tule yleistymään.

Arvioin 18.4.2015 hallituksen ministeripaikkajaoksi:

Keskusta: 5 ministeriä

Kokoomus: 3 ministeriä

Perussuomalaiset: 3 ministeriä

RKP: 1 ministeri

Perustelin 19.4.2015 Uuden Suomen blogisissani RKP:n mukana oloa sillä, että 12 ministeripaikan jako edellyttää myös RKP:n ottamista mukaan, jotta puolueiden ministeripaikkajako suhteessa puolueiden kannatukseen ei vääristyisi. 12 ministeriä on pieni määrä ja jo yhdenkin paikan siirtyminen muuttaisi paljon voimasuhteita. Vaalituloksen perusteella Kokoomuksella ja Perussuomalailla pitää olla sama määrä ministereitä eikä Keskustalla voi olla kaksinkertaista määrää ministereitä Kokoomukseen tai Perussuomalaisiin nähden.

Jos hallituksessa olisi vain 12 ministeripaikkaa, ei paikkoja saa millään täsmäämään, Keskustalla ei voi olla 6 paikkaa (ja Kokoomuksella sekä Perussuomalaisilla 3 paikkaa molemmilla). Eikä ministeripaikkajako voi olla myöskään tasajako 4+4+4.

Ministereitä tulee olemaan hallituksessa 14, Keskustalla 6 ja Kokoomuksella sekä Perussuomalaisilla 4 paikkaa molemmilla.

Tuota ministeripaikkajakoa Sipiä ei ollut ollenkaan miettinyt, kun jätti RKP:n hallituksen ulkopuolelle Soinin halusta. Tuo oli tyhmä päätös.

Parempi hallitus olisi tullut 12 ministerillä, jossa mukana RKP. Nyt tulee 2 turhaa ministeripaikkaa lisää.

Markku Miettinen 07.05.2015 18:52

Tästä tullee hyvin samantyyppinen kuin Esko Ahon porvarihallitus 1990-luvun alussa. Hallituskauden aikana talous lähti nousuun, mutta hallituksesta tuli hyvin epäsuosittu, keskusta hävisi seuraavat vaalit ja alkoi SDP:n ja Lipposen valtakausi.

Tällä kertaa kuitenkin ei vain Perussuomalaisille, vaan koko Suomen poliittiselle järjestelmälle todennäköinen hallituskokoonpano on kova juttu. Vertailukohtana SKDL:n mukaantulo hallitukseen sotien jälkeen. Ei tule kuitenkaan olemaan helppoa Soinilla, kun SDP on oppositiossa ja Perussuomalaiset joutuu puolustamaan hallituksen "kansaa kuristavaa linjaa".

Kokoomukselle tulos oli varmaankin helpotus, oppositioon joutuminen olisi ollut lohduton erämaavaellus. Stubb alkaa näyttää ikäiseltään konservatiivijohtajalta, poikamaisuus on kadonnut, tämä lupaa hyvää tulevalle hallitusyhteistyölle.

Sipilä on ohjaksissa ja voi sopivasti kilpailuttaa kavereitaan, hallitushalut ovat molemmilla kovat ja halu miellyttää lauman johtajaa selvä.

Nouseeko Suomi - se on toinen juttu. Voi nousta tai olla nousematta, se riippuu suuremmasta markkinasta. Talous on aaltoliikettä, laihat ja lihavat vuodet vaihtelevat. Nyt laihoja vuosia on ollut jo niin paljon, että tulevalle nelivuotistaipaleelle saattaa aivan hyvin osua jo joku lihavampakin.

Juha Järvi 07.05.2015 18:54

Yhteiskuntasopimus oli juuri se, mitä äänestäjät odottivat. Siinä odotettiin yhteishenkeä, yhteen hiileen puhaltamista, tilannetta jossa jokainen on valmis luopumaan jostain, jos kaikki tehdään vain oikeudenmukaisesti.

Yritys saada sopimus aikaan noin lyhyessä ajassa oli sula mahdottomuus. Poliittisesti kokematon Sipilä sai vasta esimakua mitä tuleman pitää.

Tuleva hallitus saa nyt eteensä valtaisan leikkauslistan. Leikkaukset sattuvat ja kovaa. Eniten menetettävää on silloin perussuomalaisilla. Ja kun siellä kansanedustajien teot ja lupaukset äänestäjilleen eivät täsmää, niin voi odottaa oikeastaan mitä vain.

Teemu Männynsalo 07.05.2015 18:54

Ministerit 6+4+4. Soini ulkoministeri, Terho puhemies, Stubb valtiovarainministeri. Autovero puoliksi, kateusveroa ei jatketa. Yhteiskuntakakkara vaiheittain voimaan, kuntapuolen työaikaan ja irtisanomisturvaan muutokset. Ansiosidonnainen lyhenee ja porrastetaan. Sosiaalitukeen aktivoivat siteet ja työhönottovelvoite ja karenssikäytäntö terävöityy. Sote:en maakunta ja -monituottajamalli ja mukaan tiukka budjettikehys.

Jussi Lähde 07.05.2015 19:00

Hallituksen tulee olla toimiakseen tiivis. HS:n arvokartta kertoo erinomaisella tavalla että hallitus on ainakin yhdellä lailla tiivis, konservatiivis.

On kiinnostavaa mitä tämä tarkoittaa kokoomuksen teulevaisuuden osalta. Mihin suuntaan puolue Alexander Stubbin selfie-kuvien takana muuttuu.

Pentti Kangasluoma 07.05.2015 19:02

Ilari Kiemalle: Ajattele, Kypros, Nikosia, yökerho Miami. Letkajenkka oli noussut kansainväliseen maineeseen, Letkis kaikui, suomalaiset ja kanadalaiset kiersivät jonossa yökerhon lattiaa. Kanadalaiset oli parhaita

suomalaisten juhlimiskavereita, myös upseeritasolla.

Joulukuussa 1967 suomalaiset sinibaretit hajottivat yökerhon kaluston, nousi kansainvälinen kohu. 25 sai syytteen, käräjäoikeuden pari ehdotonta vankeustoimita hovissa muuttui, kaikki saivat sakkoja. Porukka maksoi,

kenraali Martolakin antoi punnan, kanadalaiset myöskin.

Tämä on turvallisuuspolitiikkaa.

Veli-Pekka Silvan 07.05.2015 19:17

RKP:n jättäminen hallituksesta ulos oli positiivisin yllätys, puolue on niin pieni että se olisi pitänyt aikaa sitten heittää ulos hallituksista, kansa ei sitä sinne ole koskaan halunnut!

RKP mainitsee olevansa liberaali mutta tämä on kukkua, puolue on todella oikeistolainen ja vastustaa mm. vapaata kielivalintaa.

Sipilä teki oikein siinä ettei ottanut yhtään riippakivipuoluetta hallitukseen.

Kova urakka edessä, ja kyyti on kylmää varsinkin tulonsiirtojen varassa eläville ja palkansaajille, he ovat maksumiehet tässäkin lamassa! Tuskin maajusseilta viedään mitään!

Triolla ei ole helppo taival, Kreikka ja EU tulevat koettelemaan PS:n ja Kokoomuksen suhteita, EU:lta on tulossa lisää kulueriä mm Välimeren pakolaisvyöry tietää valtavaa laskua myös Suomelle!

PS! Nyt siis vasta alkavat hallitusneuvottelut ja on eri asia saada hallitus voimaan, Jussi Lähde Maikkarin sivuilla veikkailee jo uusia vaaleja!

PS2! Mikäli hallitus on tuo trio niin sitten alkaa SDP:n mieron tie, ei ole elettäkään uudistumisesta vaan nyt jo jauhetaan vanhaa tuttua jargonia ja sillä ei saada uusia äänestäjiä,

Seppo Laine 07.05.2015 19:20

Varmasti sopiva hallituspohja siihen tehtävään mikä nyt on edessä:

Julkisvaikutteisen talouden saneeraus.

Toimilla pyritään antamaan uskoa yksityisen taloudenkin puolelle. Todelliset ongelmat siellä vain ovat jotain aivan muuta kuin kustannustaso. Toivoa on, että Sipilän asioihin tarttuva esimerkki saa liikettä aikaan sielläkin.

Tämä hallitus tuskin tuottaa vetävää visiota tulevaisuudesta. Siinä mielessä maanläheiset persut sopii hyvin sen profiiliin. Seuraava hallitus voisikin sitten olla kasvuhallitus. Humppavaihe jäänee sinne.

Näinhän se menee yrityksissäkin. Toiset johtajat saneeraavat, toiset kasvattavat. Totta kai saneeraajakin pyrkii toimimaan kasvun puolesta, mutta yleensä se jää vain edellytysten luomiseksi. Neljä vuotta saneeraustoimia ei ole pitkä aika "Suomi yrityksen" kokoisessa yksikössä. Edellinen hallitus ei saanut siinä ajassa päätöksiäkään aikaan.

Ensio Ruotsalainen 07.05.2015 19:37

Hallitus on mikä on. Samalla muodostuu oppositio. Yllättäen se on kokoelma yhdenasian liikkeitä.

- Sdp - ay-eliitin käsikassara

- Vihreät - ympäristö kaiken edellä

- Vassarit -

- Rkp - ruotsinkieliset

- kristilliset

Onko tämä hallitukselle hyödyksi vai haitaksi? Ainakin välikysymykset tulee olemaan monipuolisia. Rkp:llä voi oikeasti olla vaikeaa sopeutua elämään hallituksen ulkopuolella

Vasemmistoliitto on ottanut voimakkaasti position puolustaa sosiaalituella eläviä poislukien työttömät

Sdp:n ja Sak:n väliin ei mahdu mitään, pikemminkin voi vetää yhtäläisyysmerkit

Perussuomalaisten poliittinen haastaminen tulee olemaan vasemmiston päärooli

Jos Sak ei mene yleislakkoon, sdp:n oppositiopolitiikka on epäonnistunut.

Mielenkiintoista

Kyösti Salovaara 07.05.2015 19:45

Hyvä valinta. Vaikka hieman vasemmistolaisen sydäntä särkee. Mutta särkyneitä sydämiä on iskelmissä ja teho-osastolla joten hallituspolitiikka olkoon toinen juttu.

SDP pilasi tulevaisuutensa valitsemalla Rinteen johtajakseen. En epäile etteikö Rinne ollut hyvä ammattiyhdistysmies. Saattoi olla minunkin liittoni johtaja jonkin aikaa.

Mutta kun Rinne (ja SDP?) vaalitaistelussa hoki pienipalkkaisten liirumlaarumia ja unohti tarkoituksella keskipalkkaiset ja keskiluokkaiset kannattajansa, tulos oli selvä ennen äänestämistä. Faktahan on että ns. pienipalkkaiset maksavat Suomessa Euroopan pienimpiä veroja, kun taas jo keskipalkkaiset huomattavasti enemmän kuin muualla Euroopassa. Jos tätä faktaa ei tajua eikä ota huomioon, poliittinen tulevaisuus on zero, ei mitään.

Tällä ei ole mitään tekemistä yhteiskuntamoraalin kanssa - vaikka minua on moitittu että ajattelen vain itseäni, hyvinvoivaa eläkeläistä ja kaltaisiani. Myönnän että niin myös on, mutta Suomen tulevaisuuden avaimet ovat hyvinvoivan keskiluokan varassa; sen varassa miten sitä huvittaa tehdä työtä ja mitä se saa siitä palkakseen, myös muuna kuin rahana. Tätä keskiluokkaa ei 15 minuutin työajan lisäykset tai vähennykset kiinnosta. Useimmat tekevät jo pidempää työpäivää, nautinnokseen.

Kun SDP hylkäsi ja hylkää keskiluokan, se vajoaa väistämättä marginaaliin, edustamaan kunniakkaasti marginaalin ihmisiä, sinne punavihreän Arhinmäen lenkkareiden seuraan. Transsujen äänillä ei Suomea hallita, sorry. Ironia on siinä, että SDP on luonut hyvinvointivaltion jonka seurauksena suuri osa köyhälistöä on päässyt keskiluokan mukavaan elämään ja nyt sitten SDP hylkää tämän keskiluokkaisen väen. Harkittu itsemurhako?

Heinäluoman hienot ajatukset yksilön asemasta ja tilasta tulivat hieman liian myöhään. Harmi! Käänsikö Heinäluoma takin kun kesä jo oli mennyt ja helteet ties missä?

Kuka sitten ajaa ns. keskiluokan asiaa? Modernin yhteiskunnan asiaa hallituksessa?

Ei ainakaan keskustapuolue. Mitä Soinin porukalta voi odottaa? Entisenä kymenlaaksolaisena voisin toivoa, että Jari Lindström pääsee todella vaikuttamaan hallituksessa tehtävään politiikkaan.

Mutta paljon (SO. MELKEIN KAIKEN) vartijaksi joutuu/pääsee kokoomus. Tuli luvatuksi että esim. eläkeläiset saavat täydet indeksikorotukset ja muillekin tulevat verohelpotukset. Tekeekö kipeää, Stubb. Jos ei tee, piru kokoomuksen perii, noin niin kuin kuvaannollisesti.

Kokoomuksen varassa on estää Suomen impivaaralaistuminen. Haloo, siis on.

Eikä tämä ole leikkipuhetta vaikka puhetta onkin. Suomi on nyt Euroopassa - toivottavasti myös neljän vuoden päästä. Haloo, Stubb!

Hallituksen tosin pelastaa se että Suomi nousee vaikkei hallitus tekisi mitään. Tai jos ei nouse, sille ei sitten jumalatkaan mitään mahda.

Jukka Salminen 07.05.2015 19:49

Jussi Lähde ja HS arvokarttoineen toivat hyvin esiin hallituspuoluekandidaattien ideologisen liiman - konservatiivisuuden.

On kuitenkin silmiinpistävää kuinka Sipilä (viisaasti) varoo sotkemasta uskontoa sekä politiikkaa keskenään. Soini sen sijaan toistuvasti mainostaa omaa katolilaisuuttaan. Tällä kertaa hän aloitti oman puheenvuoronsa viittaamalla katolilaisen kirkon konklaavin käyttämään valkoiseen savuun. On Soini toki puolueessaan vähintään paavin asemassa.

Media oli hereillä; tilaisuuden jälkeisessä haastattelussa Soinilta kysyttiin muuttaako hän nyt kantaansa aborttiin? "Kannat eivät muutu". Perusteluna oli jälleen vanha tuttu "elämä on pyhä" -lausahdus. Jos moinen on oikeasti hänen kantava ohjenuoransa, niin miksi ihmeessä hän pyrkii leikkaamaan kehitysapumäärärahoja, joilla pelastetaan huikeasti enemmän ihmishenkiä kuin aborttia vastustamalla?

Soinin uskonlinjaukset haiskahtavat enemmänkin äänestäjien kuin yläkerran mielipiteiden huomioonottamiselta.

Teemu Männynsalo 07.05.2015 19:49

olen samaa mieltä Seppo Laineen kanssa suuresta kuvasta: nyt on nimenomaan Sipilän aika Suomi yrityksessä. Vaihtoehtoa ei ole käytännössä: hallitus syntyy nopeasti. Kokoomus ottaa mielellään valtiovarainministerin paikan mm. koska puolueen tavallisille äänestäjille veropolitiikka on erittäin tärkeää ja viime vuosina siihen liittyvä on tuntunut hyvin raskaasti henkilöpuolella.

Jan Rossi 07.05.2015 20:01

RKP:n Haglundin väite siitä, että RKP olisi liberaalipuolue on täyttä höttöä, kun jokainen näitä asioita seuraava tietää puolueen suhtautumisen ruotsinkieleen ja suomenkielisten asemaan vaikkapa Ahvenanmaalla. Toivottavasti Soini saa ajettua nyt ahvenanmaalle suomenkieliset kyltit ja oikeuden suomalaistenkin ostaa maata maakunnasta. Lisäksi pakkoruotsin lopettaminen saaa vauhtia Suomessa. Enää RKP ei ole jarruna tässä asiassa.

Jan Rossi

Pirkko Luhtanen 07.05.2015 20:01

Kyllä valitsi. Ainoastaan Soinille taipuminen RKP:n ulosjättämisessä pikkasen harmitti. Kyllä se vaan niin menee, että Rinteen toraisat viime ajat hallitustyöskentelyssä varmaankin vaikuttivat luottamusta punnittaessa. Kyllä puolue vaan on puheenjohtajansa näköinen. Alussa kokoomuskin ryvettyi pahasti Stubbin aloittaessa, mutta meno on parantunut ja Stubb ottanut myös opikseen.

Mielenkiintoista on nähdä, miten Sipilän suoraviivainen insinöörityyli sopii hallitustyöskentelyyn ja tavoitteiden saavuttamiseen. Ainakaan jahkailijalta mies ei vaikuta ja se on hyvä. Soinille ei saisi liikaa taipua, tämä RKP-kortti oli ensimmäinen myönnytys. Toivottavasti niitä ei tule liikaa ainakaan huonossa mielessä.

Kivinen ja kuoppainen tie kolmella ässällä on edessä, toivottavasti tulosta syntyy ja talous lähtisi tervehtymään ja sote saataisiin maaliin.

Jouni Pulli 07.05.2015 20:13

Perussuomalaisten ja kokoomuksen välinen yhteistyö EU-asioissa ja ihmisoikeusasioissa voivat muodostua ylitsepääsemättömiksi haasteiksi. Toisaalta, onko meillä nyt edessä nationalistinen painotus kv. politiikassa? Miten sellaiseen suhtauduttaisiin EU:ssa, entä Venäjällä?

Sipilän neuvottelukumppanivalinnoista on vaikea sanoa sen enempää juuta kuin jaatakaan, koska Sipilä ennen vaaleja päätyi usein varsin vähän kertoviin vastauksiin eli Sipilän tarkoitusperät tullevat vasta lähiviikkoina esille. Jotain osviittaa näistä tarkoitusperistä kertonee kuitenkin neuvottelukumppanien valinta.

Katsotaan ja arvioidaan tilannetta aivan rauhassa.

Ja vielä, miten mahtavatkaan ko. hallitusneuvottelijat suhtautua Iso-Britannian vaalituloksiin ja ajatukseen äänestää EU:hun kuulumisesta tai siitä eroamisesta?

Martti Hirvensalo 07.05.2015 20:38

Hallituspohja on hyvin harkittu ja ilmoitettu aikataulu pohjan päättämiseen piti. Sipilä on ihmemies, jos pysyy vielä 12 ministerin lukumäärätavoitteessaan.

Yhteiskuntasopimustavoite oli hullunrohkea. Ay-miesten kommentit osoittivat, ettei todellisuudentaju ole vieläkään herännyt. Vieläkin odotetaan kompensaatiota "saavutettujen" etujen mahdollisista leikkauksista, vaikkei eduille ole enää maksajaa. Talouselämä-lehdessä 17/2015 oli silmiä avaava kirjoitus suomalaisen vaneriteollisuuden mahdottomasta palkkatilanteesta.

Ay-liike on vuosikymmenien aikana kasannut kiristämällä sellaiset esteet työllistämiselle, että uudenkin hallituksen aika saattaa loppua ennen merkittävän kasvun käynnistymistä. Montako lamavuotta nykyisten 6-7 vuoden lisäksi tarvitaan, että todellisuus ymmärretään?

Ari-Matti Nuutila 07.05.2015 21:06

Terveisiä taas Ruotsista. Kun itsekin olen hieman Ruotsin politiikassa mukana, laitan pari kommenttia Unskin kysymyksiin.

1) Hallituspohja oli varmasti ihan viisas, joskin olisin mieluusti nähnyt RKP:n mukana. Ruotsiin verrattuna Suomen demarit ovat saaneet aikaan melkoisen sisäisen hajaannuksen, jonka jälkeen luottamus demareihin hallituskumppanina on heikko, vaikka puheenjohtajaan luottaisikin. Ei se Ruotsissakaan parhaimmillaan ole, mutta sen verran taitava Löfven oli, että voitti viime syyskuun vaalit ja on pääministeri.

2) LO eli Suomen SAK:n vastinpari on aikoja sitten tehnyt ne joustavoittamistoimet, joista yhteiskuntasopimuksessa oli kyse, mutta joista ei näköjään saa sopua aikaan Suomessa alle kymmenen vuoden seminaarien. Ruotsin resepti, jossa demaripuolue tosiasiassa käyttää viimekätistä valtaa LO:ssa, näkyy toimivan. Suomessa se taitaa olla niin, että ay-liitoilla on täysi autonomia ja edes demarit eivät saa heidän neuvotteluihinsa puuttua. Tähän kai demarien hallitustaival kaatui.

3) Unskista poiketen pitkään ja yksityiskohtaiseen hallitusohjelmaan en vielä tänään usko. Ruotsissa on pärjätty aika lyhyillä ohjelmilla, joskin täällä on tietysti etuna blokkivaalit, eli puolueet ja äänestäjät tietävät jo etukäteen, mitkä ovat vaihtoehdot. Suomessa blokkivaalien este taitaa olla ”ylisuuri” Perussuomalaiset, koska ne eivät ilmeisesti menisi mihinkään blokkiin. Ruotsissahan Sverigedemokraterna on jallitettu täydelliseen oppositioon DÖ-sopimuksella, mutta sekään ratkaisu ei tule kestämään pitkään. Siis hyvä näin, Trio-S, mutta luulen, että hallitusohjelmaan ei tarvita sen enempää tekstiä kuin ruotsalaisissa vastaavissa on.

4) Sama koskee tavoitteita ja keinoja. Jos hallituksen takana olisi 124 kansanedustajaa, miksi heidät tai oppositiopuolueet pitäisi erikseen vakuutella tavoitteista ja keinoista? Ainakin Ruotsissa tuo on ihan läpihuutojuttu ja ainoa, mistä lopulta neuvotellaan, ovat budjettiraamien aikatauluttamiset, ministerinvirat, ministeriöiden mahdolliset yhdistämiset ja hallitustyön organisoimisen mahdollinen uudistaminen. Loppu selviää matkan varrella.

Olli Saarinen 07.05.2015 21:22

Kuten Miika Kurtakko edellä toteaa, on hallituspohja keskustan kannalta järkevä. Sipilä pystyy kommunikoiman molempiin suuntiin eivätkä pienpuolueet häiritse keskusteluja. Enemmistö eduskunnassa riittää.

Ongelmat ohjelmaneuvotteluissa syntyvät kokoomuksen ja perussuomalaisten EU-kantojen yhdistämisessä.

Jossain määrin "olen huolissani" (päivän oppositiotermi) perussuomalaisten sielunelämästä tiluksillaan määräilevien isäntien ja tontillaan hääräävien espoolaisrivitalorouvien joukoissa. Hallituksessa perussuomalaiset kantavat työväenpuolueen ja vähäosaisten asianajajan roolin ja joutuvat välittämään myös hankalat päätökset kannattajilleen.

Riittääkä Timo Soinin huumori? Tuntuu olevan vielä pientä kaunaa, kiviä kengässä, kaksikymmenvuotisen sodan päämäärän saavuttamisen krapula voi olla vaikea uskovaiselle tosikolle, minkälaisiksi vitsailijat usein paljastuvat.

Jukka Itäkylä 07.05.2015 21:23

Se mitä nyt alla luette on sellaiselta, joka ei kuulu eikä ole koskaan kuullut mihinkään poliittiseen puolueeseen. Olen pelkästään politiikan seuraaja ja sen tarkkailija jo monen vuosikymmenen ajan. En ole edes harkitsemassa minkään puolueen jäsenvalintaa.

Huomaan tulevan pääministerin Juha Sipilän tehneen ratkaisunsa ns. kokonaisharkinnan mukaan, termin lienee hän itse keksinytkin. Sen sisältö jättää kuitenkin tarkkailijan hämmennyksen valtaan.

Miksi hän kokonaisharkinnan nimissä jätti pois sosialidemokraatit pois hallituksen muodostamisneuvotteluista? Nämä kieltämättä hävisivät eduskuntapaikoissa, aivan kuten myös nyt mukaan kelpuutettu Kokoomus. Olen varma, että Sipilä ei tällä kertaa ottanut oppia oman puolueensa oppi-isästä, Urho Kekkosesta. Hän vaikutti siihen, että ottamalla äärivasemmiston aikoinaan mukaan hallitusvastuuseen, sen politiikka maltillistui. Nyt torjumalla jo etukäteen reformistisen ja maltillisen vasemmistopuolueen, hän tietämättään ja tahtomattaan - pahinta jos hän teki tuon kaiken tieten tahtoen - radikalisoi poliittisen vasemman laidan. Suomen kannalta on aina ja poikkeuksetta ollut onnellisinta, kun molemmat poliittiset äärilaidat ovat olleet maltillisia. Tehdyllä valinnalla on varsin todennäköisesti hyvin hankalia yhteiskunnallisia ja talouspoliittisia seurauksia, joita pitäisi kaikissa tilanteissa pyrkiä välttämään ja torjumaan.

Harri Nyman 07.05.2015 21:49

Luulen että RKP:n kaatoi viime vaiheessa puolustusministerin sooloilu, varsinkin koskien lehtiartikkelia Pohjoismaat vs Venäjä. Jos presidentille ja hallitukselle ei kerrota artikkelin julkaisemisesta etukäteen niin ei se ainakaan luottamusta lisää. Pienet asiat (eikä tämä mikään pieni ollut) voivat joskus ratkaista viime minuuteilla.

Marita Salenius 07.05.2015 22:24

Ehkei valinnut oikein. Olisin itse nähnyt mieluummin demarit, kuin kokoomuksen kolmantena.

Poliittisen pelin kepu kyllä hallitsee ja Sipilä on ovallinen taustapelaajien nappula, joka pyrkii näyttämään itsenäiseltä ritarilta. Olisi sitä vähemmälläkin häslingillä tähän päästy. Turha oli koko yhteiskuntasopimuksen sorvaaminen. Sisäpiiritönkin jo näki, ettei siitä mitään tule.

Keskusta otti kumppanikseen "vaarallisimman" kaksikon. Demarit oppositiossa voivat kasvattaa suosiotaan, mutta keskustalta se ei vie ääniä - näin kepussa lasketaan. Mutta tuleeko tästä vielä hallitusta on sitten toinen juttu. Miten se Sipilä sanoikaan, kun puhui puolueväelleen, että jos ei neljässä vuodessa jotakin näkyvää tapahdu, niin hän väistyy. Ettei vaan tee sitä jo nyt. Entä jos hallitus on tämä, mutta pääministeri onkin joku muu. Politiikassahan kaikki on mahdollista tai paremminkin mahdotonta.

Minä olen jo näkemykseni monesti "chamberlainistamme" sanonut, mutta tiedotustilaisuudessa hän näytti, kuin luvankysyjältä. Aivan kuin tosiaan olisi ollut kertomassa asiaa, johon on saanut luvan - niiltä - siis siltä taustaporukalta, jota tarkoitti se he/me.

En tiedä mikä lopulta olisi parasta maallemme. Tilanne on niin huono, että hirvittää. Tätä hirvitystä lisää eilinen tv-ohjelma, jossa nuori brittiläinen naistoimittaja kierteli Kreikassa. Meillä ei se etanankasvatus oikein onnistu. Miljonäärit kulkee aseet taskussa ja aidat on asuntojen ymärillä, eikä veronmaksu kiinnosta.

Tänään laitoin EU-tukihakemukset sisään ja kyllä on tunnustettava, että v... siis ottaahan se päähän, kun tällaiseen kurimukseen on joutunut. Näin helkutin helppo juttu, kuin pellon viljely ja kotieläinten pito, on tehty niin vaikeaksi, että en yhtään ihmettele, kun vaalikentillä kuulin useastakin suusta heiton, että meniskö yhtään huonommaksi, vaikka naapuri valloittaisi - siis itäisestä oli kyse.

Mielialat on matalalla ja kansalaiset odottavat jotakin pelastavaa. Onko se Sipilä siipineen, tai ilman siipiä jää nähtäväksi. Mutta sen uskallan sanoa, että perussuomalisissa on kyllä joukolla ministeriainesta ja siitä ainakaan ei tarvitse kenenkään huolta kantaa.

Tuomo Kokko 07.05.2015 23:03

Tämähän on kuin ryhtiliike tai organisaatiouudistus. Kun puolueita on vain kolme, muodostuu vallankäytön ydinryhmästä suppea. Toisaalta ne ovat parlamenttiryhminä isoja, joten eduskuntaenemmistö on hallituksen kannalta turvallinen. Sipilän yritystausta saattaakin näkyä juuri rönsyjen suoraviivaisena karsimisena.

Kokoonpanoa voi epäilemättä kutsua konservatiiviseksi, mutta sen ei tarvitse olla arvostelua. Vasemmiston poliittinen asema vain on äänestäjien tahdosta niin heppoinen. Suomi on saamassa länsimaistyyppisen, aatteellisen hallituksen, jota johtaa Kempeleen Cameron.

Perinteinen puhe "vaalivoittajista" ei taida Sipilää kiinnostaa. Se, kasvattiko puolue omaa kannatustaan, on sivuseikka. Eduskuntaryhmän koko merkitsee huomattavasti enemmän, ja siksi vihreät ja RKP joutuivat ulos. Pidän järjestelyä reiluna, vaikka samalla huomaan tuntevani jotain säälinsekaista.

Mika Kananen 08.05.2015 0:14

Tuohon Haglundin heittoon häviäjien valitsemisesta voisi tietysti kuitata, että Keskusta ei voi oikein mitään sille, että kolme muuta suurta puoluetta neljästä hävisivät vaaleissa.

Keskustan ja vihreiden varaan rakennettu hallitus olisi ollut vähemmistöhallitus eikä vihreiden vihreiden lipsuminen ruodusta viime hallituskaudella tainnut ainakaan kohentaa heidän osakkeitaan hallitusneuvotteluissa.

Vasemmisto/oikeisto-akselilla ajatteleville lempinimiin viehtyneille en malta olla sanomatta, että tunnettakoon mahdollinen ässäkolmosten hallitus "Siirtykööt sosialistit syrjään" -hallituksena (jos nyt kieli ei taivu puhumaan Sipilän hallituksesta).

Kyösti Salovaara 08.05.2015 0:48

Marita Salenius sanoo että mieliala on matalalla ja kansalaiset odottavat jotakin pelastusta. Ehkä, ehkäpä, mutta kun menee jonnekin ostoskeskukseen ja katselee maailman menoa niin ei siellä näy matalaa mieltä eikä pelastuksen odottelua. Kassalle jonotetaan, kärryt täynnä. Halpuutus vetää lamaa nenästä.

Niin kuin edellisenkin ison laman aikana, suurin osa kansasta käy töissä ja ansaitsee yhtä hyvin kuin ennen "lamaa". Se, sen jatkuminen saattaa olla näköharhaa tms. mutta konkreetinen totuus yhtä kaikki. Lama on enemmistölle jossain muualla, ei omassa tilipussissa.

Jos tästä nyt tulee kolmen ison puolueen hallitus, onko jotakin muuttumassa suomalaisessa parlamentarismissa? Jotakin todella merkittävää, sillä tarvtaanko tämän jälkeen enää koskaan "takiaispuolueita"? Sillä kolme neljästä suuresta riittää aina hallitusvaltaan. Ja jos näin on, lähestytäänkö Suomessa kaksipuoluetilannetta koukkaamalla sirpaloituneen puoluekentän ohitse vasemmalta? Mitä sotilaat ovatkin aina pitäneet parhaimpana taktiikkana.

Jos siis tämä on tulevan ennuste, pienpuolueet katoavat vähitellen parlamentista ja päätyvät someen joksikin kummajaisiksi. Oho!

Kyösti Salovaara 08.05.2015 0:57

Ja lisäyksenä: Ovensuukyselyt Englannissa kertovat, että konservatiivit saavat yllätysvoiton. Jos se pitää paikkansa, Euroopalla on suurempikin huolen aihe kuin se mitä suomalaiset impivaaran kannattajat saattavat aikaan saada.

Aleksi Päiväläinen 08.05.2015 1:43

Ensin vastaus Unskin kysymykseen: Kyllä valitsi. Niinhän se on, että mitä useampi kokki, sitä huonompi soppa. Vaalituloksen perusteella aatteellisesti eheämpää kokoonpanoa olisi ollut vaikea saada aikaan. Kolmen puolueen voimin ns. strateginen hallitusohjelma ja ministerisalkkujen määrän selkeä vähentäminen voivat ainakin periaatteessa onnistua.

Juhani Heinulan tavoin Soinin esiintyminen tiedotustilaisuudessa pisti silmään. Ei erottunut varsinaisesti edukseen. Toivottavasti tämä ei kerro siitä, että vaalimenestys olisi liiaksi noussut päähän.

Komppaan myös Ari-Matti Nuutilaa siitä, että kyllä tässä ainakin vielä on eväät huomattavasti aiempaa tiiviimpään hallitusohjelmaan, jos vain tahtoa riittää. Esimerkin vuoksi vertailin pikaisesti Kataisen ja Ahon hallitusohjelmien pituutta. Kataisen ohjelmassa oli suunnilleen yhtä paljon sanoja kuin Aholla oli merkkejä (Katainen: noin 26700 sanaa, Aho: noin 2700 sanaa ja 27600 merkkiä)! Ehkä pelkkään muutaman sivun asiakirjaan ei Sipilän johdolla päästä, mutta jos nyt alkuun vaikka 2/3 tai edes puolet saataisiin pois, niin suunta olisi oikea.

En myöskään ihan allekirjoita Unskin väitettä siitä, että ulko- ja turvallisuuspolitiikasta pitäisi kirjoittaa pilkuntarkat linjat tässä vaiheessa. Linjathan on ilmaistu ulko- ja turvallisuuspoliittisessa selonteossa ja vaalien alla tästä osa-alueesta oli minusta yllättävänkin vähän eripuraa. Mahdolliset Nato-erimielisyydet saadaan tuupattua tarvittaessa erilliseen työryhmään hallituskauden aikana - tätä Soinikin kannatti vaaliväittelyissä - ja esim. pohjoismaista yhteistyötä ei kukaan vastusta. Tasavallan presidentilläkin on tässä kohtaa oma roolinsa.

Irma Hilpelä 08.05.2015 5:26

Sipilä valitsi oikeat puolueet hallitukseen. Kaikki kolme valittua ovat suuria puolueita. Neljäs suuri puolue ei tullut kysymykseen, koska se olisi sisäisten tohinoidensa takia vaikeuttanut hallituksen työskentelyä tarpeettomaksi. Pieniä puolueita ei nähtävästi tarvittu tähän hallitukseen, koska riittävä enemmistö syntyi jo näinkin.

Vaikuttaa siltä, että Sipilä haluaa saada päätöksiä aikaan. Saa nähdä, miten perussuomalaisilta onnistuu roolin vaihto kärhäkkäästä oppositiopuolueesta ikäviä ratkaisuja tekevään hallitustoimijaan.

mika mikko 08.05.2015 7:39

RKPn poisjättö on Sipilän 1. myönnytys Soinille, mahtaako Sipilästä olla hallituksen johtajaksi. 3. Kreikka paketti ja menoleikkaukset tulevat olemaan niin rankkoja ja tämä verottaa eniten persujen suosiota. Mutta Soinikin tarvitsee voittoja ja sen maksumiehiksi joutuvat kaikki vähemmistöt. Stubb on avoimuuden ja kansainvälisyyden ainoa puolustaja hallituksessa. Finanssiministerinä Soini joutuu esittelemään 3. Kreikka paketin eli pyörtämään kaikki aiemmat lupauksensa.

tapio luostarinen 08.05.2015 8:00

Nyt tuli politiikkaan erilaista säpinää Sipilän valintojen myötä eli tämä on sitä mikä pitää nähdä toimiiko se. Mitä uutta olisi tuonut rakentaa hallitus jälleen samojen puolueiden varaan mitä aikaisemminkin . Sipilän ote on ollut hyvän jämäkkää eikä ole kulkenut median petaamaa tietä luulen että hallitukselle tulee virallisen opposition lisäksi media "oppositio". Annetaan Sipilän hallituksen näyttää (neuvottelut ovat tietysti ensin) on hienoa että on vielä poliitikkoja ketkä uskaltaa tässä yhdentotuuden maassa kulkea omaa tietään ja ottaa kansan mielipiteen huomioon, toivottavasti tämä on uuden hyvän alku Suomen nousulle.

Pentti Kangasluoma 08.05.2015 8:42

Martti Hirvensalo näki vaneriteollisuuden kannattavuuden esteenä työntekijöiden kolmivuorotyön korvaukset. Hän lainasi UPM:n vanerijohtajan

Mikko Sillanpään kirjoitusta.

Ehkä Hirvensalo on metsänomistaja joka haluaa unohtaa että paperin, sellun, sahatavaran ja vanerin tuotantokustannuksissa raaka-aineen eli puun hinta on oleellinen tekijä. Myös energian hinnalla tärkeä merkitystä.

Millainen tuotantoteglpgia on käytössä vaneritehtaalla, on olemassa eroja

tehtaiden välillä. Alhainen palkkataso jarrutti pitkään mekaanisessa puuteollisuudessa mekanisoinnin kehitystä. Jos tehdasta on kehitetty niin

ehkä kolmivuoro työn tarve on vähentynyt.

Keskeytymätön kolmivuorotyö on rasittava työn muoto. Yövuoron tunnit 02.00-04.00, vuodesta vuoteen tehtynä lyö laudalta homehaitat. Tiedän,

olen tehnyt. Siitä pitää saada erityiskorvaus.

Jos vaneritehdas kannattaa paremmin Venäjällä ja Virossa niin se johtuu

paitsi palkoista myös raaka-aineen hinnasta, ja energian hinnasta.

Ay-liike olisi voinut yhteiskuntasopimuksessa luopua vastaantulona, jois tain palkallisista vapaapäivistä. Vaneritehtaiden lisäksi Suomessa suljettu monia tehtaita, joiden tekninen taso ei seurannut kehitystä.

Teemu Männynsalo 08.05.2015 9:52

Kyllä täytyy sanoa näitäkin kommentteja ja lehtiä nopeasti lukemalla, että vaikutelma siitä, että Keskusta onnistui hallituksen alkuunpanossa ja Sipilä sen esiintuomisessa huomattavasti edelliskertaa paremmin (=poliittisen osaamisen taso). Tietysti meininki oli jo alunperinkin tekevä ja valmistautuminen tulevaan työhön erittäin huolellista (=poliittisen johtajuuden taso). Suora, vakava ja vilpitön esittämistyyli puhuttelee siniristilipun väristä sielua (=henkilön uskottavuus 'isänmaallinen karisma'). Nämä sieluominaisuudet voivat hyvin kestää poliittista painetta ja olla pitkäkestoinenkin valttikortti Keskustan korttipakassa, sikäli aidoilta ja poikkeuksellisilta ne vaikuttavat. Sipilään negatiivinen ei vaikuta myöskään ympäriltä tarttuvan mukaan helposti, mikä mahdollistaa nopean valtiomiesasemaan astumisen, mistä on huomattava kokonaishyöty hyvin ristiriitaisessa ympäristössä toimittaessa. Jopa Soini vakavoituu ylimielisyydestään asiatasolle silminnähden nimenomaan Sipilän läsnäollessa ja Stubb vaikutti jopa nöyrältä tämän ollessaan hetken tämän rinnalla vaikka se muuten ei olisikaan hänen vahva puolensa.

Tarpeellista on havaita, että v. 2011 sekoilun rinnalla nyt on täysin toinen tekemisen tuntu ja luulenpa, että yhdistelmä 1) riittävä aatteellinen pohja 'blokki' 2) strateginen osaaminen (Keskustan poliittinen kulttuuri ja Sipilän henkilökarisma) 3) puheenjohtajien viisaus (ainakin Sipilä ja Soini varauksella) tai ainakin arroganssin väheneminen (Sb)'tilaa mahdollisen taitamiselle' 4) vaihtoehdoton tilannekuva 'raaka todellisuus' antanevat tällä kertaa hallituksen syntyä matkalleen onnellisten tähtien alla tai 'siunattuna'?

Hallituksenmuodostuksen sekoilua seurasi 2011 suoraan sekavana jatkunut, yhteiskunnallisesti 'päätöksientäyteinen' mutta silti toimeton ja lopulta lähes päättymättömältä tuntuva hallituskausi. Se ei ollut kunniaksi pääministeripuolueelle; jälkiviisaudessa nähtynä poliittisesti häpeällistä ja yhteiskunnan suunnan häviämisen kannalta turmiollista.

Mediaoppositio on käsitteenä mielenkiintoinen oletus varsinkin, kun pitkänä tuntumana on, että vihreiden menestyksen taustalla osaltaan on ollut suomalaisen median suhteettoman kritiikitön katsanto nimenomaan vihersuuntaan 'ihanat viherpeipposet'. Tämä suhteessa Vihreän puolueen muut puolueet ylittävään todelliseen ohjelmalliseen radikalismiin ja toisaalta puolueen vallassa osoittamaan poliittiseen vastuunkantotyyliin. Osittain Vihreät ovat saaneet olla hyvin rauhassa, koska Suomessa ei ole erityisen läsnäolevaa, pureutuvaa tai aateorientoitunutta analyyttisyyttä vaan media tyytyy pinta-asioiden seuraamiseen syvien virtausten aistimisen sijaan.

Jälkilöylyissä 'dinosaurusten hoitaja' Rinne kumisuttaa omaa, hieman epäuskottavaa, veropropagandaa huomaamatta, että SDP on menettänyt kosketuksen omaan keskiluokkaansa menemällä liian pitkälle tavallisten työtätekevien verotushimossaan: työtätekevät pelkäävät osin aivan aiheellisesti tulevansa sosiaalidemokraattinen lisäverottamiksi vaikka kentien kaikilla pelästetyillä aihetta tähän ei olisikaan.

Pasi Pekkinen 08.05.2015 10:18

Tunnustelijana toimiva suurimman puolueen puheenjohtaja valitsi mukaan kaksi seuraavaksi suurinta, jotka ovat molemmat ilmaiseet halukkuutensa ja yhteistyökykynsä, ja joiden varaan saadaan rakennettua tiivis enemmistöhallitus. Olisiko jotain voida teknisesti hoitaa paremmin?

Puheet vaalihäviäjien (PS, KOK) mukaan ottamisesta ja vaalivoittajien (VIHR, RKP) ulosjättämisestä ovat silkkaa älyllistä epärehellisyyttä.

jk. Soini oli tiedotustilaisuudessa taas enemmän oma itsensä: ulosanti on ajoittaan löysää ja edesvastuutonta populismia. Vaikka perussuomalaiset oli tällä kertaa "pakko" ottaa mukaan hallitukseen, niin kyllähän se mietityttää, että mitä tästä oikein tulee. On kohtuullisen järkyttävää ajatella, että joku _oikeasti_ näkee maahanmuuton Suomeen jonkinlaisena ongelmana tai että Suomen etuna olisi millään tavalla keikuttaa EU-venettä. Ja että näin ajattelevat ihmiset voivat _oikeasti_ päästä mukaan hallitukseen. Pelottavaa.

Pekka Turunen 08.05.2015 10:23

Oikeat vai väärät? Varmaan omalta kannaltaan oikeat. Samoin äänestäjien kannalta, sillä kansahan äänesti konservatiivien puolesta vasemmistoa vastaan, ja sellaisen hallituksen kansa myös saanee.

Eipä tässä tilanteessa vasemmistolla pitäisi olla mitään valittamista, kun tyylipuhtaasti kansan osoittaman tahdon mukaan mennään. Ja semminkin kun Sdp sähelsi ihan itse itsensä oppositioon. Eipä ole Rinteellä aihetta paukutella henkseleitään. Tyhjä olo voi olla erityisesti vihreillä, jotka selvästä vaalivoitostaan huolimatta jäivät sivuun.

Sipilä painotti siis hallituksen päätöskykyä, mikä oli ilmeisen looginen valinta insinöörimiehelle. Jos ei kolme suurta konservatiivista puoluetta ilman pienemmille puolueille tehtäviä myönnytyksiä saa päätöksiä aikaan niin kuka sitten? Ja päätöksiä, vaikeitakin, nyt tarvitaan. Oppositio vikisköön, mutta hallitus painaa eteenpäin, taitaa Sipilä ajatella. Saa nähdä turvautuuko vasemmisto ulkoparlamentaarisiin painostus- ja vastustuskeinoihin? Siis siihen kolmanteen kantaan.

Pekka Turunen 08.05.2015 10:54

Ei ole aina voittajallakaan helppoa. Marita Saleniuksen mieli on matalalla, vaikka hänen puolueensa kuuluu käsittääkseni tämän pelin voittajiin? Politiikka on, ja erityisesti meidän monipuoluejärjestelmässämme, kompromissien tekoa. Harvoin siinä tyrmäysvoittoja saadaan, eivätkä ne liene edes hyväksi.

Kyösti Salovaara tekee tärkeän huomion, että eipä tuolla markettien kassajonoissa köyhältä näytä. Valtaosalla kansasta menee siis taloudellisesti hyvin, tai ainakin kohtalaisen hyvin. Samaan aikaan joukossamme on toki enenevästi niitä, joilla on vaikeampaa, mutta heitä on aina, hyvinäkin aikoina.

Vaikeita taloudellisia päätöksiä silti tarvitaan, sillä tämä hyvinvointimme on jatkossa vaarassa ellei jotain tehdä. Rakenteet natisevat jo. Äänestäjien enemmistö valitsi ongelman ratkaisijaksi konservatiivisen vaihtoehdon, joten sillä mennään. Toivon tulevalta hallitukselta kykyä ja rohkeutta tehdä tarvittavat ikävätkin päätökset, ja viisautta tehdä ne niin, etteivät ne kohtele liian kaltoin niitä huono-osaisimpiakaan.

Sipilän suhteen olen edelleen toiveikas. Hänen tähänastinen toimintansa antaa viitteitä siitä, että hänellä olisi kykyä tehdä päätöksiä. Vielä kun näkökulma pysyisi laajana ja koko kansan etu mielessä.

Tuomas Perttula 08.05.2015 11:36

Varmasti oli siinä mielessä oikea valita, että parenpaa ei ollut tarjolla. Itse kyllä vahvasti epäilen, että hallitus olisi mitenkään erityisesti ideologisesti yhtenäinen: Perussuomalaiset ovat kuitenkin populistinen sosialistipuolue, jolle voi tulla vaikeaa leikkaamisen kanssa. Toisaalta myös keskustan melkein vääjäämätön pyrkimys aluepoliittisen tukimäärän lisäämiseen voi olla vaikea myydä kaupunkikeskeiselle kokoomukselle, kun kokonaispyrkimys on leikkaaminen.

Vähän epäilen myös Sipilän kykyä johtaa poliittista hallitusta. Toimitusjohtaja on yksiselitteisesti pomo joka tarvittaessa vaihtaa johtoryhmän, mutta hallituksessa on nyt kolme enemmän tai vähemmän tasavertaisessa asemassa olevaa pomoa, joista jokainen voi vetää maton alta miltä tahansa päätökseltä. Sipilä on yrittänyt korostetusti painottaa omaa rooliaan, mutta ei keskustankaan vaalitulos mihinkään diktaattorin otteisiin oikeuta.

Laura Welin 08.05.2015 11:57

Ennustukseni vaalikonevastausten pohjalta seuraavaan nelivuotiskauteen (hallituspuolueiden jäsenillä tarkoitan tässä yhteydessä kansanedustajia).

Luvut poimittu: http://www.hs.fi/politiikka/a1305953456281… Viitattu 7.5.2015.

SOTE:

Sosiaali- ja terveyspalveluja tullaan leikkaamaan radikaalisti. Tämä siksi, että hallituspuolueiden jäsenistä 96 % haluaa kääntää velkaantumisen laskuun, 89 % on sitä mieltä, että julkinen sektori on liian suuri ja sitä tulee pienentää.

Tämä tarkoittaa sitä, että palvelujen laatu ja saatavuus heikkenee. Esimerkkeinä koulutus, terveydenhuollon saatavuus/maksuttomuus/edullisuus, päihdehuolto, vanhusten- ja vammaisten palvelut, muut sosiaalietuudet, pääsy erikoissairaanhoitoon ilman henkilökohtaisia vakuutuksia jne.

55 % on sitä mieltä että jos ihmisellä on varallisuutta, hänen omaisuuttaan pitäisi vanhana käyttää hoivapalveluiden kustantamiseksi. Esimerkiksi keskiluokassa työelämässä eläneet vanhukset voidaan sitten velvoittaa myymään omaisuutensa (esim. asunto) hoivapalvelujen kustantamiseksi, mikäli omistusasunto katsotaan varallisuudeksi (hyvin todennäköistä) ja vanhus (tai käytännössä omaiset) ei pysty muulla tavoin hoivapalvelujen kustannuksia maksamaan. Seurauksena on omaisten (pääasiassa naisten) siirtyminen vielä aikaisempaa voimakkaammin pois työmarkkinoilta omaishoitajiksi. Mikä myöskin heikentää heidän kykyään elättää sekä itseään, tukea taloudellisesti lapsiaan ja kustantaa esimerkiksi vanhuksen lääkitystä. Eläkekatosta ei ole missään näissä vaaleissa puhuttu mitään, eli ne suurituloiset eläkeläiset, jotka nostavat esimerkiksi 60 000 €/kk eläkettä, saavat varmasti mukavasti kustannettua palvelunsa yksityisissä hoivakodeissa ja pystyvät silti säilyttämään omaisuutensa jatkossakin mukavasti.

Hallituspuolueista 65 % kannattaa yksityisten terveyspalvelujen nostamista julkisten palveluiden rinnalle ja 61 % on sitä mieltä, että julkisia palveluita tulisi ulkoistaa enemmän yksityisten yritysten tuotettavaksi. Tämä tarkoittaa sitä, että yksityishenkilöiden oman rahoituksen osuus palveluistaan nousee pakollakin, mikäli haluaa säilyttää itsellään nykyisen tasoiset palvelut. Tasolla tarkoitan esimerkiksi sitä, kuinka helposti pääsee lääkärin vastaanotolle, kuinka herkästi lähetetään tarpeellisiin jatkotutkimuksiin (esim. kallis magneettikuvaus), jne. Tämä ajatus vahvistuu myös siinä, että 70 % hallituspuolueiden jäsenistä on sitä mieltä, että nykyisen kaltaiset palvelut ja sosiaalietuudet ovat pidemmän päälle liian raskaita julkiselle taloudelle. Eli ne henkilöt hankkivat vakuutuksia, joilla on niistä varaa maksaa ja ne joilla ei ole varaa, jäävät heikommille terveyspalveluille tai jopa palvelujen ulkopuolelle.

Kuitenkin 77 % hallituspuolueiden jäsenistä on sitä mieltä, että jos eteen tulee tilanne, jossa on välttämätöntä joko leikata julkisia palveluita ja sosiaalietuuksia tai korottaa veroja, veronkorotukset ovat parempi vaihtoehto. Kyse on ilmeisesti siitä mihin ne veronkorotukset kohdennetaan, nimittäin ei ainakaan SOTE -palveluiden rahoittamiseen ja laadun säilyttämiseen.

PUOLUSTUKSESTA:

66 % hallituspuolueiden jäsenistä vastustaa Nato –jäsenyyden hakemisen valmistelua ja 99 % hallituspuolueiden jäsenistä on sitä mieltä, että puolustusvoimille on annettava nykyistä enemmän rahaa. Ei siis Natoa ja lisää puolustusmäärärahoja.

ERIARVOISUUS YHTEISKUNNASSA:

52 % hyväksyy suuret tuloerot ja 55 % vastustaa hyvin ansaitsevien palkkaverotuksen kiristämistä. Eli nykyisen kaltainen tuloerojen kasvu saa jatkaa kiihtymistään ja tulonsiirroilla (eli verotuksella) ei pyritä ehkäisemään köyhyyttä, syrjäytymistä ja huono-osaisuutta, kun samanaikaisesti monia tämän pienituloisimman ryhmän akuutteja palveluja leikataan (Sote). Keskiluokan annetaan rauhassa vuotaa pienituloisuutta kohden (keskiluokka pienenee). Köyhyydestä ja pienituloisuudesta keskiluokkaan nouseminen vaikeutuu. Luokkayhteiskuntakehitys kasvaa kun yhteiskuntaluokasta toiseen siirtyminen vaikeutuu.

Samaan aikaan 77 % on sitä mieltä, että velvoitteita ottaa vastaan tarjottu työpaikka pitäisi kiristää. Tarkoittaako se sitä, että tulevaisuudessa jopa yli 80 km:n päästä? Tarkoittaako tämä esimerkiksi sitä, että keskiluokkaisen omistusasunnon omistajan on jäätävä kahden asunnon loukkuun (työviikon asunto ja koti tai myymätön asunto alueella, jossa asuntojen arvo on romahtanut)? Entä lastensuojelullinen näkökulma (lapset paljon yksin kotona tai pitkiä päiviä päivähoidossa, kun vanhemmat käyvät kaukana töissä)?

Lisäksi vuokratyövoimankäyttö ja osa-aikaisuus ( eli pienituloisuus) tulee lisääntymään edelleen, jos olisi pakko ottaa vastaan mitä tahansa esim. satunnaista keikkatyötä tai 0-sopimustyötä jossain työaikapankkifirmassa. Määräaikainen työsopimus voi ajaa myös köyhyysloukkuun, koska et pääse sopimuksesta irti, vaikka sinulle tarjottaisiinkin paremman (kokoaikatyön) sopimusta ja joudut siitä sanktioiden takia kieltäytymään.

Miten näiden kuvailtujen velvoitteiden kiristäminen hyödyttäisi niitä 268 000* työtöntä, joille yksinkertaisesti ei ole töitä riittävästi tarjolla. Moni akateemisesti koulutettu olisi ollut valmis ottamaan esimerkiksi töitä vaikkapa siivoojana (joka muuten on täysin yhteiskunnan koulutukseen satsaaman rahan haaskaamista), mutta koulutuksellinen pätevyys eli kompetenssi ei ole riittänyt työn saamiseen. Korkeakoulutettu, mutta 8 vuotta vaikkapa siivoojana työskennellyt, ei enää ole kovin hyvää riistaa koulutustaan vastaaviin töihin työmarkkinoilla.

Toinen asia ovat osittain työkyvyttömät, jotka eivät fyysisten ominaisuuksien vuoksi voi kaikkia mahdollisia töitä tehdä (esim. astma, liikunta- ja tukielinsairaudet). Hekin näkyvät tilastoissa työttöminä.

Miten aiotaan puuttua kuntouttavan työtoiminnan valvontaan ja väärinkäytöksiin (vanhanajan työvelvoite -idea)? Miten taataan, että kuntouttava työtoiminta on oikeasti vajaakuntoisille tarkoitettua nimenomaan kuntouttavaa työtoimintaa eikä hyvää bisnestä kunnalle tai pakkotyörangaistus?

Lisäksi Sote –palvelujen supistaminen kiristää myös lapsiperheköyhyyttä ja yhteiskunnallista eriarvoisuutta vähentäviä tukitoimia esim. päivähoito, lapsilisä, lasten- ja pienituloisten terveyspalvelut, lasten- ja perheiden muut sosiaalipalvelut kuten harkinnanvarainen tuki jne. Eli ne, joilla on varaa ostaa kotiin ja lapsilleen desiginia ja järjestää huvipuistosynttäreitä jatkavat samaan malliin ja niiden määrä lisääntyy, joiden lapset eivät pääse osallistumaan enää toistenkaan lasten juhliin, kun ei ole varaa ostaa tarpeeksi hienoa ja kallista lahjaa. Yhteisiin koululuokkiin alkaa muodostua yhä selkeämmät ryhmittymät kahden kerroksen väkeä. Paheksunta työttömyydestä ja vähävaraisuudesta lisää yksilöiden häpeän tunnetta, joka seuraa eriarvoistumiskehityksestä.

* http://www.iltasanomat.fi/tyoelama/art-1427164258847.html

NAISTEN ASEMA YHTEISKUNNASSA:

Kun Sote -puolelta supistetaan voimakkaasti se tarkoittaa työpaikkojen vähenemistä Sote -puolella. Lisäksi, koska Suomessa ammattialat ovat erikoistuneet voimakkaasti tämä tarkoittaa vielä kahta lisäseurausta: A. Naisten työttömyyden kasvua B. syntyvyyden laskemista entisestään, koska epävarmassa taloustilanteessa moni siirtää lasten hankintaa tai jättää lapset hankkimatta.

Mikäli vielä lisäksi työperäistä maahanmuuttoa (50 % tätä mieltä) ja maahanmuuttoa muutoinkin kiristetään, on tulevaisuudessa suomessa entistä vähemmän ihmisiä kannattelemassa yhteiskunnan kustannuksia verovaroin. Syntyvyyttä ja perheitä ei tueta ja samaan aikaan maahanmuuttoa rajataan.

ARVOT:

Konservatiiviset arvot eli koti, uskonto (siis kristinusko) ja isänmaa ovat taas pop (94 %) ja jopa ihmisoikeuksien edelle meneviä arvoja. 55 % hallituspuolueiden jäsenistä on sitä mieltä, että homo- ja lesbopareilla ei tarvitse olla samanlaisia oikeuksia avioliittoon ja adoptioon kuin heteropareilla. Myöskin ruotsinkielen pakollisesta opiskelusta tulisi jopa 64 %:n mukaan luopua. Kurin lisääminen nähdään ratkaisuksi koulujen ongelmiin (63 %). Sosiaalipalvelujen saatavuutta esim. perheen päihdeongelman hoitoa tms. (koska niistä juuri SOTE –kohdassa säästetään) ei siis nähtäisi ratkaisuksi yksittäisten lasten tai perheiden ongelmien ratkaisemiseksi ja tätä kautta koulun ongelmien helpottamiseksi. Herää kysymys, mitä ”kurilla” tässä yhteydessä tarkoitetaan? Lasten fyysisen kurituksen sallimista kouluissa? Vai henkisen väkivallan, häpäisyn ja kenties jopa alistamisen käyttöä pedagogisena menetelmänä?

YMPÄRISTÖ:

Jopa 69 % on sitä mieltä, että kaikessa päätöksenteossa pitäisi arvioida vaikutukset ympäristöön ja tarvittaessa luopua ympäristölle haitallisista hankkeista. Kuitenkin 59 % vastustaa kivihiilen, turpeen ja maakaasun käytöstä luopumista vuoteen 2025 mennessä ja 58 % kannattaa lisäydinvoiman rakentamista. Eli hyvänä yhteenvetona tähän: 46 % kannattaa ja 43 % vastustaa ympäristöasioiden asettamista toissijaiseksi, kun vaakakupissa painaa talouskasvu ja uusien työpaikkojen luominen. Siis ydinvoimaa tulossa ja vanhoja epäekologisia energiaratkaisuja jatketaan edelleen. Konservatiivista energiapolitiikkaakin siis.

Tuomo Kokko 08.05.2015 12:52

Tuomas Perttula muistuttaa, että kolmen osapuolen hallituksessa jokainen puolue on vaa'ankielenä. Arvokas havainto! Siitä seuraa myös, että jokaisella puolueella on yhtäläinen motiivi hallituksen koossapitämiseen.

Alvar Aallon suunnittelema kolmijalkainen jakkara saattaa vaikuttaa vaarallisen epävakaalta, mutta toisaalta sen kaikki jalat ovat aina yhtä tukevasti maassa. Ilmankos valokuvaajatkin asettavat kameransa nimenomaan kolmitahoiselle jalustalle - neljäs jalka olisi arvaamattomassa maastossa vain haitaksi.

Kuten näkyy, me perusporvareiden kannattajat haemme poliittisen ajattelumme perusteet tarvittaessa vaikka huonekaluteollisuudesta.

Marita Salenius 08.05.2015 13:08

Nyt kun kaikenlaista tietoa/oletusta tippuu pitkin päiviä ja kun brititkin saivat vaalijärjestelmänsä kaltaisen tuloksen, niin näyttää siltä, että täälläkin kirjoitukset tiivistyvät. Paniikkiakin näyttäisi joillekin pukkaavan. Mutta kun niin vain on, että meidän vaalijärjestelmän mukainen vaalitulos on saatu ja hallitusneuvotteluthan vasta alkoivat.

Voi olla, että menee, kuin vettä vaan, mutta voi tulla patojakin esteeksi. Tuossa olen seurannut erään majavan puuhia, kun on ottanut itselleen padonrakentamisurakan siihen isompaan jokeen, kun pienempikin olisi ihan lähellä tarjolla.

Pasi Pekkisen on turha pelätä. Meitä on aivan järjellisiä ihmisiä, jotka perustellusti ja ihan oikeasti näemme ei työperäisen maahanmuuton ongelmana sekä että Suomen etu olisi nyt ja varsinkin olisi ollut v.1995 olla liittymättä EUhun.Näin ajattelevat ihmiset todellakin voivat oikeasti päästä hallitukseen, jos itse haluavat. Sitä paitsi ei noilla Islannilla, Norjalla ja Sveitsillä ole suuria haittoja ulkopuolella olemisesta ollut.

Pekka Turuselle sanon, että mielen mataluus johtuu ihan tästä maanviljelijän kurjasta asemasta. Saapa nähdä pitääkö keskusta kiinni lupauksistaan karsia byrokratiaa - siis myös täältä maatalouden puolelta.

Laura Welinin tekstiä lukiessa mietin, jotta joskopa luovuttaisi kokonaan poliittisista hallituksista ja antaa virkamiesten hoitaa hommat. Eduskunta vain näyttää punaista tai vihreää lappua, jos kysytään. Vaikka EU-orjan mataluutta mielessäni onkin, niin en nyt ihan noin näkisi seuraavaa neljää vuotta. Mutta hyvin oli kerättynä niitä ydinkohtia.

Mitä tulee tuohon monesti viitattuun arvoasiaan:koti, uskonto ja isänmaa, niin eihän muita "arvoja" edes yleensä kysytä. Jos et vastaa tuohon kyllä, niin silloinhan se tarkoittaa, että koti, uskonto ja isänmaa eivät merkitse mitään - no ei ne varmaan sitten monelle merkitsekään, kun tämäkin on otettu jotenkin painotetuksi asiaksi.

Olisiko tämä ässätrio Julle, Timppa ja Santtu, jotka pyrkivät ratkomaan viisikon lailla suuria arvoituksia. Ehkäpä joku neiti Etsivä olisi hyvä olla mukana. Kyllä tästä hallitus syntyy. Jos ei hyvää, niin huono ainakin, muttaa jonkunlainen kumminkin.

Pentti Kangasluoma 08.05.2015 14:26

Marita Salenius näkee maatalouden tilanteen synkkänä Kuitenkin peltoja ostetaan ja vuokrataan hinnoilla joiden takaisin saaminen vaatii kultajyviä. Kahdenkesken sanovat, maksetaan ylihintaa.

Venäjän tuontikielto tuottajille, jotka ovat investoineet. on tiukka paikka.

EU on peikko, mutta moniin investoihin on saatu Brysselin rahaa. Sitä ei tunnuta noteerattavan, sitä pidetään niin itsestään selvänä. Metsän arvoa vahvistaa nämä uudet Äänekosken ja Kuopion hankkeet.

Taantuvien teollisuuspaikkakuntien tehtaiden työntekijät näkevät elämäntyönsä, asuntojensa arvon sulavan. Heidän keskuudessaan perussuomalaisuus on kasvanut korkoa.

Veli-Pekka Silvan 08.05.2015 19:47

Aikamoista itkua on ollut lähinnä RKP:n rannalle jäämisestä, RKP ei muuten voittanut yhtään lisäpaikkaa kevään vaaleissa, outoa että se esiintyy vaalivoittajana! Ahvenanmaan edustaja mukaan lukien sen paikkamäärä on 10 eli sama kuin 2011!

Vihreät ovat ainakin kaksi kertaa lähtenyt hallituksesta kesken kaiken ovet paukkuen eli ei ole luotettava puolue. VL lähti myös edellisestä hallituksesta, joten pikkupuolueet eivät ole kovin luotettavia.

Itse pidän tästä että vain kolme suurta on hallituksessa, näin sen pitäisi olla jatkossakin, se takaa toimintakyvyn ja estää pikkupuolueiden sekoilut.

Kyyti tulee olemaan kylmää monelle, paitsi maajusseille. Mutta näin kansa äänesti ja se saa mitä tilaa.

PS joutuu kokemaan kovia koska sillä on kaikkein eniten menetettävää, Kokoomukselle sopii vaikka kaikki tulonsiirrot lopetetaan ja Kepulle sopii myös kunhan maatalous- ja tuulituet jätetään rauhaan.

Demareille tulee vaikeaa koska he ovat olleet hyväksymässä niitä samoja asioita joita nyt on tulossa eli leikkauksia, indeksien jäädytyksiä, välillisten verojen korotuksia, Kreikka-tukia jne....

Volyymi vaan kovenee, siinä se ero.

Oppositio on hajanainen, on Vihreät populistit, VL:n hattivatit, RKP:n oikeistolaiset talousliberaalit, Demarien sekametelisoppa AY-liikkeen mausteilla varustettuna.....

Tuukka Sariola 08.05.2015 21:01

Kokoonpano on juurikin se minkä 21. huhtikuuta ennakoin täällä.

Vaikka hallitusohjelma on vielä aivan levällään, eikä uutta hallitusta ole virallisesti muodostettu, luulen että tähän astinen on palauttanut monen uskon politiikkaan, siis siihen, että äänestämällä voi vaikuttaa. Viittaan siis erityisesti siihen, että PS kykeni katkaisemaan RKP:n hallitustaipaleen.

Risto Virrankoski 08.05.2015 22:22

Kun kuunteli rannalle jääneiden selityksiä syistä, miksi niin kävi ja toisaalta 'kolmen koplan' esiintymistä, tulin vakuuttuneeksi, että tämä on paras mahdollinen kokoonpano juuri tähän tilanteeseen.

Malttaisivat nyt vain keskittyä olennaiseen eli julkisen talouden saamiseen uskottavasti tasapainouralle ja elinkeinotoiminnan edellytysten parantamiseen.

Sitten seuraavat hallitukset voisivat vuorollaan tehdä taas kaikkea kivaa, kun olisi muutakin kuin velkarahaa käytettävänä 'jakovaraksi'.

antti liikkanen 09.05.2015 9:27

Kylmää kyytiä?

http://www.suomenpankki.fi/fi/suomen_pankki/ajankohtaista/blogit/lauri_kajanoja/Pages/enta-jos-palkkamaltti-ei-riita.aspx

Mauno Rissanen 09.05.2015 15:21

Hallitukseen tulivat oikeat puolueet. Siellä ovat nyt ne, jotka saivat eniten ääniä kansalta. On pakko tehdä jotain uudella tavalla. SDP:n taito olevan tilanteen näkemisessä ja tarvittaviin toimiin ryhtymisessä nähtiin viime kaudella. Siitä ei tullut mitään.

Vaikeuksia riittää. Olennainen ongelma on talous. On asioita, joita hallitus voi tehdä, ja sen on pakko rajoittua niihin. Miten työnmarkkinaosapuolet tulevat ehkä jossain vaiheessa mukaan, riippuu niiden tahdosta. Kansainvälise markkinat kulkevat omaa menoaan. Suomea sopeutetaan niihin.

Sote-ratkaisussa hallituksen on muodostetava sopivia kuntaryhmiä, jotka yhteisin varoin hoitavat menot. Tässä on ensimmäinen vaikeus. On hyvässä asemassa olevia kuntia, jotka vastustavat: ei meidän rahoillamme. Tulee kansanedustajia, jotka alkavat haistella tulevien vaalien tuulia, ja alkavat kuunnella herkällä korvalla kunnanisiä. Puheenjohtajat tarvitrse kaksi, kolme hyvää miestä tai naista puhumaan epäröiviä ympäri.

Ratkaisut synnyttävät valtavan valitusaallon erilaisissa humanistisissa ja sosiaalisissa järjestöissä. Ratkaisut vaarantavat potilasturvallisuuden. Lapset saavat kymmeniä vuosia vaikuttavia traumoja. Vanhuksilta viedään turva. Mitään ei saa muuttaa, vain parantaa. Siinä mitataan sivistyneisyyttä tilanteen ymmärtämisellä.

Kuntien yhdistämisellä melko radikaalisti säästettäisiin jotain, mutta löytyykö eduskunnasta 120 urhoollista? Venyvätkö lait niin paljon, että kunnille voitaisiin antaa vapaakuntaoikeus erilaisten henkilöstömäärien osalta? Annetaan vain rahat ja sanotaan, että sillä on tultava toimeen? Pelkään, että niin eduskunta kuin ministeriötkin ovat kyvyttömiä tekemään pätevää listaa vähennyksistä ja rajoituksista. Ne eivät tiedä ohjeidensa vaikutusta erilaisissa kunnissa.

Nyt taitaa talous kulkea ulkopolitiikankin edellä.

Riitta Skoglund 10.05.2015 13:05

Kun vaalitulosta ja puolueohjelmia katsoo, niin kyllä Sipilä valitsi oikeat kumppanit. Jos ei yhtään mitään Suomen politiikasta tietäisi, ajattelisi, että ilman muuta kolme suurinta puoluetta muodostaa hallituksen, ja kovan tappion kärsinyt SDP ei voisi mitenkään olla mukana. Voiton saavuttanut Vihreät ei löydä yhteistä ohjelmaa Perussuomalaisten kanssa. Kokoomus puolestaan on toistaiseksi ollut hiljaa ja syönyt Sipilän kädestä, koska muuhun ei ole ollut mitään varaa viime vaalikauden lopun sekoilujen ja kyvyttömyyden jälkeen. Ja tottahan sekin on, ettei millään puolueella (RKP) voi olla itsestäänselvää nautintaoikeutta ministerinpaikkoihin, tietenkään. Niinpä hallituskaavailu vastaa vaalitulosta, eikä kansa ole koskaan väärässä.

Joku edellä kirjoitti myös, että nyt alkaneella kaudella kansalla on mahdollisuus vertailla, miten peruskonservatiivikeskusta-hallitus toimii ja saa aikaan edelliseen verraten (kunhan nyt hallitus ensin muodostetaan).

Onnistuuko Sipilä oikeasti tässä vaikeaksi määritellyssä Suomen taloustilanteessa muuttamaan poliittista toimintakulttuuria, kuten oireita on, vai onko tähänastinen prosessin eteneminen vain vaalivoittajan nuoleskelua muiden taholta? Muutoksiahan on poliittisessa kulttuurissa jo tapahtunutkin, esim vaalirahoituksen avaamisessa, eikä eduskunta enää istu silmät ristissä viisastelemassa yötä myöten.

Sipilän persoonallisten myönteisten ominaisuuksien lisäksi, joita kommentoijat ovat luetellet ja kiitelleet (joihin yhdyn, sikäli kuin julkisista esiintymisistä on jotain voinut persoonasta päätellä) hänellä on yksi ässä ylitse muiden: taloudellinen riippumattomuus.

Sipilän taloudellinen riippumattomuus lisää hänen vapausasteitaan, ja vahvistaa muiden mahdollisuutta uskoa hänen vilpittömyyteensä korjausliikkeiden aikaansaamiseksi. Suomessa on suuri määrä ihmisiä, joita ei juurikaan hetkauta, jos heillä onkin 100-200€/kk vähemmän käytettävissä, ja vielä suurempi määrä, joita ei hetkauta 50€/kk menetys. Ja heissä on puolestaan on suuri määrä ihmisiä, jotka oikeasti tahtovat, että suurimmalla osalla suomalaisia menisi edes kohtuullisesti, "ettei ketään jätettäisi". Sipilää kiitellään yli puoluerajojen ja toivotaan että hän onnistuu.

Mutta miten nämä pyrkimykset muutetaan politiikaksi, miten Sipilä hallituksineen sen tekee? Vai aukeavatko padot sen jälkeen, kun hallituskuoharit on kilistelty? Alkaakako raadollinen taistelu omien ja puolueiden etujen puolesta, viis maan edusta?

Voisi verrata, näin äitienpäivänä, hyvää hallitusta hyvään vanhemmuuteen: hyvä vanhemmuus on paitsi riittävää kunkin kehitysvaiheen tarpeiden tyydyttämistä, myös pettymysten tuottamista lapselle ja sitten auttamista niitä pettymyksiä ja niiden herättämiä tunteita kestämään. Se vie kehitystä eteenpäin, ei pelkkä tyydytys.

Arvopohjan ja henkisen ilmapiirin osalta pelkään eniten, että kaavaillun hallituksen johdollamentäisiin kuitenkin selkä edellä kohti tulevaisuutta, jonkin kauan sitten olleen nostalgisoinnissa tai epärealistisessa palauttamisyrityksessä. Viimeisen kymmenen vuodenkin aika on jo historiaa, auttamattomasti mennyttä. Nyt pitäisi kyetä katsomaan ja loikkaamaan reilusti tulevaisuuteen. Kenellä/keillä on näkemystä, kykyä, yhteistyökykyä ja toimeenpanevaa vaikutusvaltaa?

Valtakunnassa tarvitaan myös terävää, virkeää ja tulevaisuushakuista oppositiopolitiikkaa, ja siinä suhteessa tietysti omaan puolueeni Ville Niinistö lupaa enemmän kuin esim SDP:n Antti Rinne.

Hyvää äitienpäivää erityisesti kaikkien äitien lapsille!

Pentti Kangasluoma 10.05.2015 14:18

HS, Ura & työ, D3, tänään

"Jatkuva vuorotyö huonontaa muistia:kymmenen vuoden vuorotyön vaikutus muistiin vastaa 6,5 vuoden ylimääräistä ikääntymistä".

Ranskalainen tutkimustulos. aika raju väittämä. Terveellisintä on jos työvuorot kiertävät eteenpäin aamusta iltoihin ja öihin. Teollisuudessa,

kuten vaneritehtaissa, sama masiina pyörii samalla miehityksellä, joten yövuoro tulee säännöllisesti.

Sairaaloissa, hoitolaitoksissa ollaan työssä öisin, mutta henkilöstöä vähemmän. Poliisit, palomiehet yöllä mutta ei samalla väkimäärällä.

Björn Wahlroos veisasi samaa virttä, väki lähtee jos ei verotusta alenneta. Johtajat lähtee jos ei makseta optioita, ylimäåäräisiä eläkkeitä. Missä on se kultamaa, jos johtaja lähtee valitaan uusi.

Wahlroosin esitti ykkösaamussa ikäänkuin varauksia Sipilän lupauksille

uusista työpaikoista, ja myös tehdashankkeista. Firmojen välistä kilpailua.

Pekka Turunen 10.05.2015 21:53

Vielä pari sivuhuomautusta tähän keskusteluun.

En ymmärrä miksi Stubbia niin yksioikoisesti nimitetään ylimieliseksi. Hän jäi takavuosina, siis ennen pääministeriaikojaan, mieleen poliitikkona joka osaa julkisesti pyytää anteeksi varomattomia sanomisiaan. Nöyryyttä kai sellainen vaatii? Vai osaako joku kuvitella Paavo Väyrysen tai Paavo Lipposen pyytävän anteeksi?

Sen sijaan tämä yksi maisterisjätkä, joka johti pitkään pienpuoluettaan, joka nousikin yht'äkkiä suurten joukkoon. Hänpä rupesi puhumaan näistä pienemmistä puolueista takiaispuolueina. Eikös tämä jos mikä ole nousukasmaista ylimielisyyttä?

Lisäksi toivon Unto Hämäläisen olevan väärässä, kun hän ennustaa hallitusohjelmasta tulevan pitkän ja yksityiskohtaisen. Yksi edellisen hallituksen ongelmista kun kai oli juuri se, että keskinäisen epäluottamuksen hengessä ei osattu tilanteen mukaan joustaa pitkästä ja yksityiskohtaisesta hallitusohjelmasta. Siitä seurasi paljon hankaluuksia.

Ei hallitusohjelma tietenkään ihan lyhyt strateginen julistus voi olla, mutta eikö riittäisi jos se löisi lukkoon vain päälinjat? Vähimmäistavoitteeksi voisi ottaa, että se olisi selvästi lyhyempi kuin edellinen hallitusohjelma.

Tuomo Kokko 11.05.2015 10:10

Pekka Turuselle muistutan sivuhuomautuksen sivuhuomautuksena, että juuri Paavo Lipponen pyysi v. 2000 pääministerinä anteeksi sekä kotimaansa että kaikkien suomalaisten puolesta. Kysymys oli kahdeksan Suomesta turvaa etsineen juutalaisen luovuttamisesta Saksalle v. 1942.

Timo Soinin lanseeraama takiaispuolueen käsite on koskenut nimenomaan hallituksen jäseninä pysytelleitä pieniä tai pienehköjä puolueita. Kasvuvaiheessaan, takiaispallon kokoisena, ei perussuomalainen puolue kuulunut tähän ryhmään.

Kieltämättä: Soinin ego saattaa hallitusaseman myötä kasvaa vaarallisiin mittoihin. Seuraillaanpa sitäkin kehitystä.

Jari J. Marjanen 11.05.2015 15:12

Laura Welin ja puoluekollegani Riitta Skoglund ovat edellä käsitelleet tätä aihetta jo ansiokkaasti, muita kommentoijia toki unohtamatta.

Vihreänä olen tietysti harmissani siitä, ettei puolueeni ilmeisesti ole menossa hallitukseen, mutta pidän sitä toisaalta viisaana, sillä PS ja Vihreät ovat aika kaukana toisistansa, vaikka olenkin kuullut parin tutun vihreän kansanedustajan sanovan Soinin olevan pienessä porukassa ja julkisuudelta suojassa ihan asiallinen ja leppoisakin mies.

Mitä takiaispuolueen käsitteeseen tulee, niin kaiketi Soini on viitannut sillä alun perin juuri RKP:een, mutta tuntuu se hänellä viittaavan Vihreään liittoon ja Kristillisdemokraatteihin, joista jälkimmäisen luulisi olevan katolilaisellekin läheinen.

Toivon kuitenkin vilpittömästi, että tuleva valtioneuvosto pystyy välttämään halvan pisteenkeruun, sillä nyt tarvittaisiin maamme nostamiseksi yhteishenkeä.

Pekka Turunen 11.05.2015 18:11

Vielä kommenttina Tuomo Kokolle. Paavo Lipponen ei tuolloin pyytänyt anteeksi omaa käytöstään tai omia sanomisiaan. Sellainen on meille kaikille kaikkein vaikeinta, mutta siihen on Alexander Stubb pystynyt. Puuttumatta muuten hänen hyviin tai huonoihin puoliinsa: nostan hattua!

Luetuimmat
 1. 1

  Trump kysyi, mitä Ruotsissa tapahtui eilen illalla – nyt joukko maan parhaita valokuvaajia vastaa

 2. 2

  Pikkuruinen kustantamo onnistui myymään suomalaisille viikossa noin 20 000 kirjaa – koska ei polttanutkaan niitä: ”Taloudellisesti tässä ei ole mitään järkeä”

 3. 3

  Miss Helsinki -kisoissa vedettiin alkuperäiskansojen asut päälle, järjestäjien mukaan kyse on ”fantasiapäähineistä” – saamelaisnuoret: ”Täysin absurdi väite”

 4. 4

  Länsimetroa riivaa nyt vakava sähkövika, jonka syytä ei tiedä kukaan – koeajoa varten on tehty ”purkkaviritys”, aloitus voi viivästyä viikkoja

 5. 5

  Pettyneet äänestäjät nostivat valtaan räyhääjän, joka haluaa keskustella holokaustista – Saksa ei ole normaali maa, ja siksi äärioikeiston esiinmarssi on erityisen huolestuttavaa

 6. 6

  Yksi Suomen teollisuuden suurimpia julkisia salaisuuksia: Sakon asetehdas osui napakymppiin, kun sen kivääreistä tuli hitti Yhdysvalloissa

 7. 7

  Stockmannin hallituksen puheenjohtaja Jukka Hienonen myi osakkeitaan kuukausi sitten – tänään yhtiö antoi tulosvaroituksen ja kurssi putosi

 8. 8

  Vanhanpiian vero poistui vuonna 1975, mutta sinkkuja sorretaan yhä yhteiskunnassa – ”Maksoin yhden hengen lisää matkasta, mutta jouduin silti jakamaan huoneen”

 9. 9

  Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

 10. 10

  Tutkimus: Keski-iässä paino nousee kuin itsestään – Vähäinenkin liikunnan lisäys auttaa ehkäisemään painonnousua

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tajuttomana 15 vuotta maannut mies virkosi, kun tutkijat osuivat oikeaan hermoon – löydös voi parantaa koomapotilaiden hoitoa

 2. 2

  Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

 3. 3

  Yksi Suomen teollisuuden suurimpia julkisia salaisuuksia: Sakon asetehdas osui napakymppiin, kun sen kivääreistä tuli hitti Yhdysvalloissa

 4. 4

  Trump kysyi, mitä Ruotsissa tapahtui eilen illalla – nyt joukko maan parhaita valokuvaajia vastaa

 5. 5

  Helsingin hinnat karkaavat ensiasunnon ostajien käsistä, huonokuntoinen pikkukaksio voi maksaa jo 250 000 euroa – katso laskurista, kuinka suureen asuntolainaan sinulla olisi varaa

 6. 6

  Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

 7. 7

  Verkko pursuaa lentoja ja majoituksia vertailevia hakukoneita, mutta moni niistä jekuttaa kuluttajaa – Näillä ammattilaisten vinkeillä löydät varmasti halvimmat liput ja majoitukset

 8. 8

  Länsimetroa riivaa nyt vakava sähkövika, jonka syytä ei tiedä kukaan – koeajoa varten on tehty ”purkkaviritys”, aloitus voi viivästyä viikkoja

 9. 9

  Vanhanpiian vero poistui vuonna 1975, mutta sinkkuja sorretaan yhä yhteiskunnassa – ”Maksoin yhden hengen lisää matkasta, mutta jouduin silti jakamaan huoneen”

 10. 10

  Autoilijoiden törttöily käy yhä villimmäksi Töölössä – video näyttää, miten auto toisensa perään koukkaa kiveyksen yli pyöräilijöiden sekaan pyörätielle

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

 2. 2

  Länsimetroon vedettiin kenenkään tilaamatta liki 2,5 kilometriä salaojaa – Destia yritti laskuttaa työstä 30-kertaisen hinnan

 3. 3

  Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

 4. 4

  Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

 5. 5

  Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

 6. 6

  Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

 7. 7

  ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

 8. 8

  Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

 9. 9

  Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

 10. 10

  Asutko Mersu-seudulla vai Toyota-kulmilla? HS selvitti koko Suomen postinumeroalueiden suosituimmat automerkit

 11. Näytä lisää
Uusimmat
 1. Juuri nyt
 2. HIFK:n seurajohto vakuuttaa: päävalmentaja Ari-Pekka Selinin potkuille ei ole mitään syytä – ”Minulla on hyvä asema, pelolle ei kannata antaa valtaa”, sanoo Selin
 3. Ruotsalaismediat: Armeijan panssariajoneuvoon törmännyt matkustajajuna suistui raiteilta Ruotsissa – ainakin neljän kerrotaan loukkaantuneen
 4. Ihmisiä pitää kouluttaa rohkeammin uudelleen ja työllisyyttä täytyy tukea – nobelistit Ahtisaari ja Holmström keskustelivat talouden vakaudesta ja demokratiasta
 5. Miss Helsinki -kisoissa vedettiin alkuperäiskansojen asut päälle, järjestäjien mukaan kyse on ”fantasiapäähineistä” – saamelaisnuoret: ”Täysin absurdi väite”
 6. Stockmannin hallituksen puheenjohtaja Jukka Hienonen myi osakkeitaan kuukausi sitten – tänään yhtiö antoi tulosvaroituksen ja kurssi putosi
 7. Trump: Pohjois-Korea kidutti vangitsemaansa amerikkalaista – kuolleen opiskelijan vanhemmat pitävät diktatuuria terroristivaltiona
 8. Pettyneet äänestäjät nostivat valtaan räyhääjän, joka haluaa keskustella holokaustista – Saksa ei ole normaali maa, ja siksi äärioikeiston esiinmarssi on erityisen huolestuttavaa
 9. Syyttäjä vaatii sarjakuristajana tunnetun miehen vangitsemista välittömästi – perusteena riski uusista väkivaltarikoksista
 10. Olympialaisten lipunmyynti sakkaa Etelä-Koreassa – suurin osa lipuista myyty toistaiseksi ulkomailla
 11. Tunti sitten
 12. Donald Trump ei luovuta – presidentti vaatii nyt amerikkalaiseen jalkapalloon sääntöä, joka kieltäisi polvistumisen kansallislaulun ajaksi
 13. Näytä lisää