Perässähiihtäjä

Tarvitaanko demari puhemiehistöön?

Toivotan hyvää sateista huomenta Sanomatalosta. Hallitusneuvottelut jatkuvat Smolnassa, ja todennäköisesti sieltä ei kuulu muutamaan hetkeen uutta ja ihmeellistä, joten ehdotan, että otamme pohdinnan alle eduskunnan tulevat puhemiesvalinnat. Ne ovat edessä kesäkuun ensimmäisellä viikolla, jos hallitustunnustelija Juha Sipilän aikataulu pitää ja uusi hallitus nimitetään ensi viikon perjantaina 29. toukokuuta.

Eduskunta valitsi järjestäytymisen yhteydessä tilapäiset puhemiehet, jotka ovat puhemies Juha Sipilä (kesk), ensimmäinen varapuhemies Timo Soini (ps) ja toinen varapuhemies Ben Zyskowicz (kok).

Oletan, että kaikki puhemiehet vaihtuvat. Sipilä ja Soini siirtyvät uuden hallituksen ministereiksi, ja ilman Zyskowiczia kokoomus ei tule toimeen eduskunnan suuren salin keskustelussa. Jos Zyskowicz olisi myös jatkossa varapuhemiehenä, hänellä ei olisi mahdollisuuksia osallistua yhtä pontevasti keskusteluun kuin riviedustajana.

Pitää siis valita uudet puhemiehet.

Vuodesta 1987 on noudatettu käytäntöä, jonka mukaan toisen suuren hallituspuolueen – ei siis pääministeripuolueen - nimeämä kansanedustaja on ollut puhemies.

Varapuhemiesten paikkojen jaossa on ollut hieman vaihtelevaa käytäntöä. Ensimmäinen varapuhemies ja toinen varapuhemies on valittu joko suurimmasta, toiseksi suurimmasta tai kolmanneksi suurimmasta ryhmästä.  ( Huom. tätä kohtaa on tarkennettu kommentoijien viestien perusteella.)

Viime kaudella 2011-2015 puhemiehen paikat jaettiin kolmelle suurimmalla ryhmälle. Puhemiehenä oli Eero Heinäluoma (sd), ensimmäisenä varapuhemiehenä Pekka Ravi (kok) ja toisena varapuhemiehenä Anssi Joutsenlahti (ps).  Sdp oli toiseksi suurin, kokoomus suurin ja perussuomalaiset kolmanneksi suurin ryhmä. Neljänneksi jäänyt keskusta jäi ilman paikkaa puhemiehistössä.

Jos tämä käytäntö jatkuisi, puhemiehen paikka tulisi perussuomalaisille, ensimmäinen varapuhemiehen paikka keskustalle ja toinen varapuhemiehen paikka kokoomukselle.

Alustavissa keskusteluissa on veikkailtu puhemieheksi perussuomalaisten Toimi Kankaanniemeä, joka on ryhmänsä kokenein kansanedustaja ja myös entinen ministeri, siis kokemukseltaan sitä kaliiberia, josta puhemiehet yleensä valitaan. Aamulla luin Keskisuomalaisesta ikävän uutisen Kankaanniemen sopimattomasta viestikäyttäytymisestä, joten on selvää, ettei Kankaanniemi ole enää käytettävissä valtakunnan johtotehtäviin, ei puhemieheksi eikä ministeriksi.

Näin voin päätellä Timo Soinin tiukasta lausunnosta: ”Kankaanniemen harkintakyky on pettänyt täydellisesti.”

Vanha puhemieskäytäntö luotiin aikana, jolloin oli itsestään selvää, että kolmen suuren puolueen joukossa oli ainakin yksi vasemmistopuolue. Puhemiesten joukossa oli näin edustajia eduskunnan molemmilta puolilta.

Tilapäisten puhemiesten joukossa ei näin ole – ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin – koska Sdp jäi vaaleissa eduskunnan neljänneksi suurimmaksi puolueeksi.

Olisiko nyt paikka miettiä puhemieskuvio uusiksi?

Jos tulee keskustan, perussuomalaisten ja kokoomuksen yhteishallitus, sopisiko kuvaan, että joko puhemies tai jompikumpi varapuhemies tulisi vasemmalta?  Paikan menettäisi kokoomus, sillä kaksi suurinta ryhmää, keskusta ja perussuomalaiset, saisivat edustajan puhemiehistöön. Tätä kannattaisi nyt harkita.

Valinta on aina myös henkilökysymys. Kuka voisi olla sellainen sosiaalidemokraatti, joka sopisi tässä tilanteessa eduskunnan keulapaikalle?  Erinomaisia vaihtoehtoja on kaksi, Eero Heinäluoma ja Jutta Urpilainen, molemmat ovat jo neljännen kauden kansanedustajia, entisiä puoluejohtajia ja valtiovarainministereitä. Heinäluoma solahtaisi puhemiespaikalle luontevasti jatkamaan edellisen kautensa työtä, mutta häntä taitaa kiinnostaa juuri nyt enemmän päivänpolitiikka, suuren salin keskusteluun osallistuminen.

Urpilainen olisi sopiva puhemies tai varapuhemies, näkyvä hahmo, kokenut ja nainen. Viime kaudella puhemiehistössä oli vain miehiä.  Ja niin on myös tilapäisessä puhemiehistössä. Jutta Urpilainen sopisi mainiosti jatkamaan pitkäaikaisen naispuhemiehen, nykyisen valtioneuvoksen, Riitta Uosukaisen (kok) työtä.

Mitä sanovat kommentaattorit?  Päivän ja alkuviikon Hyvä Kysymys on: Tarvitaanko demari puhemiehistöön?

Lukuvinkki:

Kommentaattorimme Antti Virtanen teki taulukon puhemiespaikkojen jakautumisesta vuodesta 1987 lähtien.

1987

1. SDP: puhemies, hallituksen kakkospuolue/eduskunnan suurin puolue

2. Kokoomus: ensimmäinen varapuhemies, pääministeripuolue

3. Keskusta: toinen varapuhemies, oppositio

1991

1. Keskusta: toinen varapuhemies, pääministeripuolue

2. SDP: ensimmäinen varapuhemies, oppositio,

3. Kokoomus: puhemies, toinen päähallituspuolue

1995

1. SDP: toinen varapuhemies, pääministeripuolue

2. Keskusta: ensimmäinen varapuhemies, oppositio,

3. Kokoomus: puhemies, hallituksen kakkospuolue

1999

1. SDP: toinen varapuhemies, pääministeripuolue

2. Keskusta: ensimmäinen varapuhemies, oppositio

3. Kokoomus: puhemies, hallituksen kakkospuolue

2003

1. Keskusta: ensimmäinen varapuhemies, pääministeripuolue

2. SDP: puhemies, hallituksen kakkospuolue

3. Kokoomus: toinen varapuhemies, oppositio,

2007

1. Keskusta: ensimmäinen varapuhemies, pääministeripuolue

2. Kokoomus: puhemies, hallituksen kakkospuolue

3. SDP: toinen varapuhemies, oppositio

2011

1. Kokoomus: ensimmäinen varapuhemies, pääministeripuolue

2. SDP: puhemies, hallituksen kakkospuolue

3. Perussuomalaiset: toinen varapuhemies, oppositio

54 vastausta artikkeliin "Tarvitaanko demari puhemiehistöön?"

Jouni Pulli 18.05.2015 10:42

Jos hallitus tosiaankin saadaan aikaiseksi nykyneuvottelijoiden puolueista, olisi tällaisen hallituksen pitkäikäisyyden kannalta olennaista, että puhemiehistössä olisi myös yksi demari. Toinen asia sitten on, haluavatko demarit tukea tällaista toimintaa. Tulevasta hallituksesta voi hyvinkin tulla varsin vähän suosittu kansan keskuudessa eikä siten ole lainkaan varmaa, että demaritkaan haluaisivat mukaan puhemiehistöön.

Vesa Kaitera 18.05.2015 10:48

Ei tarvita. Puhemiesten paikat voidan jakaa kolmen suurimman puolueen kesken, kuten tehtiin edellistenkin vaalien jälkeen. SDP sai näissä viime kuun eduskuntavaaleissa historiansa alhaisimman kannatuksen, ja tuo puolue oli myös vaalien suurin häviäjä, niin kannatusprosenteissa kuin paikoissakin. Miksi demareita pitäisi palkita siitä, että he kärsivät murskatappion?

Jouni Martikainen 18.05.2015 10:57

En ota kantaa demarin tarpeeseen, mutta kun valta ja voima on nyt kolmella suurella koaliitiona, niin miksi ne siitä luopuisivat? Ainakaan Timo Soinilla ei vaikuta olevan aikomusta antaa puhemieheyttä muille. Hän sanoo plokissaan puhemiehen paikasta: "Siitä emme luovu. Se kuuluu meille."

Lähde: http://timosoini.fi/2015/05/tyo-maistuu-tulosta-tulee/

Paljon jyrkemmin asiaa ei voi enää ilmaista.

Kyösti Salovaara 18.05.2015 11:10

No ei tarvitse demareita palkita, mutta ei lyötyä pidä lyödäkään. Jos Jutta Urpilaisesta tulisi puhemies, niin sitten kyllä eräänlaisen yhteiskuntasopimuksen värinää olisi ilmassa. Mutta kestäisikö Rinne tätäkään värinää? Ja olisiko kokoomuksessa epäitsekästä avaramielisyyttä moiseen temppuun?

Raikko Toivanen 18.05.2015 11:19

Demari puhemiehenä olisi hieno osoitus demokratiamme yhteenhiileen puhaltamisesta vaikeassa tilanteessa. Mahdollisesti auttaisi leikkaamaan oppositionkin turhia ylilyöntejä.

Miika Kurtakko 18.05.2015 11:23

Ei tarvita - jos nykykäytännöllä jatketaan. Tämä nykyinen malli on kehitetty turvaamaan ns. kolmen suuren edut eli aiemmin SDP:llä, kokoomuksella ja keskustalla oli aina paikka puhemiehistössä. Demarien on nyt tyytyminen vaalitulokseen kaikkine karvaine kalkkineen.

Jos taas nykykäytäntöä halutaan muuttaa, puhemiesvaalista voisi tehdä vapaan, jolloin äänestettäisiin henkilöitä. Näin puhemiehistöön valikoituisi edustajia, jotka nauttivat eduskunnan luottamusta yli puoluerajojen. Tällaisessa vaalissa myös pienempien puolueiden ehdokkailla olisi mahdollisuuksia. Esimerkiksi vihreiden Pekka Haavisto voisi "vapaassa" vaalissa olla kova luu.

Pentti Kangasluoma 18.05.2015 11:29

Olisi vähintäään kohtuullista että demari olisi puhemiehistössä. En käsitä millä tavalla demaripuhemies voisi sotkea hallituskuvioita. Kokenut Vesa Kaitera on ruvennut ahmatiksi.

Janne Kivivuori sanoi kansalaissodan jälkiselvittelyissä jotenkin niin että:

Pankaa vaan sileäksi mutta ei liike häviä. On toinen aika, voiton hetkellä

pitää häviäjiä kohdella arvokkaaksi.

Aamu-tv jo esitti pätkiä vaalinaluspuheista, Timo Soini ja Kimmo Tiilikainen tuomitsivat leikkaukset. Numerot sen näyttää miten meidän

käy. Niitä odotellessa.

Lauri Kampela 18.05.2015 11:29

Demareita ei tarvita puhemiehistöön. Toimi Kankaanniemen tekstimunaus ei hänestä epäkelpoa puhemiestä. Joku tolkku tähän ihmisten pikkuvirheiden kyttäämiseen tulisi saada!

Jussi Rautsi 18.05.2015 11:59

"Sipiä kommentoi","tsekkausta huomenna", "Soini lomailee", "tekemisen meininki", "tasa-arvo ei toteudu". Tätä retoriikka on jatkunut päivästä toiseen. Nykyinen Suomi -tai mitä siitä on jäljellä- on rakennettu ihmisten työllä ja tekemisellä. Nykyään on puolueita ja poliitikkoja, jotka eivät ole saaneet aikaan yhtään mitään. Uskomatonta, että heitä äänestään uudelleen ja uudelleen. Ainoa saavutus toistaiseksi näyttää olevan seksiviestien lähettely. On sekin uutinen politiikan huipun tekemisistä!

Mauri Matikainen 18.05.2015 12:03

Demareita ei tarvitse puhemiehistössä saatikka sitten hallituksessa. Demarit kuihtuu kuihtumistaan, enää harva alle 50-vuotias äänestää Demareita ja kukaan ei jää kaipaamaan.

Veikko Ahola 18.05.2015 12:08

Kyllä oppositiolle on annettava sijansa eduskunnan puhemiehistössä ihan parlamentarismin toteutumisen nimissä. Vaikka hallituksella on takanaan eduskunnan enemmistö on sen oppositionkin saatava vaikuttaa muutenkin kuin penkistä huutelemalla.

Antti Laitila 18.05.2015 12:11

Demareista Urpilainen voisi olla hyvä valinta, mutta onko kokoomuskaan halukas luopumaan paikasta puhemiehistössä kokonaan, kun ainakin nyt, kun vaalitulos vielä on tuore, ovat puolueen edustajat mielellään muistuttaneet kokoomuksen sentään saaneen toiseksi eniten ääniä, vaikka paikat menivät perussuomalaisten eduksi. PS:lla on muuten eduskuntaryhmässään yksi kokenut nimi puhemieheksi, nimittäin Lea Mäkipää. En tiedä, onko häntä harkittu, mutta muilla ei ole yhtä pitkää valtiopäiväkokemusta.

Marita Salenius 18.05.2015 12:58

Jos blogistin kaavailut toteutuisivat, niin Urpilainen olisi sopiva valinta. Sopiva siksikin, että todellakin olisi jo naisen vuoro tuo valtakunnan kakkospaikka. Mutta luulen, että käytänteissä pysytään.

Eipä silti käytänteistä huolimatta ei ole mitään estettä naisen valinnalle. Pirkko Mattila olisi erinomainen ehdokas - myös kyllä ministeriksikin. Antti Laitila toikin esille myös Lea Mäkipään. Joten kyllä naisia löytyy.

Toisaalta tuo käytännehän on muotoutunut silloin, kun oli kolme suurta. Pitäisiköhän ottaa neljäs penkki puheenjohtajistoon. Jos vaikka pöydän kulmalle pikkupenkki laitettaisi ja demareita sillä "ostettaisi". Kuntapolitiikassahan monesti ratkotaan voimasuhdekysymyksiä penkkien määrällä, ilman mitään suurempaa merkitystä. Arvovallastahan siinä vain on kyse ja muotoseikoista.

Pertti Ahtiainen 18.05.2015 13:00

Zyskowicz puhemieheksi, niin eduskunnan keskustelu paranee, kun eduskunnan "rakkikoira" ei voi itse siihen osallistua.

Dimitri Qvintus 18.05.2015 13:38

Ei ole kyse siitä, tarvitaanko puhemiehistöön demaria. On hyvän parlamentaarisen tavan mukaista, että oppositiolla on varapuhemies.

Toki voi väitellä siitä, kumpi on vakiintunut tapa: Se, että kolmella suurimmalla on paikka puhemiehistössä vaiko se, että yksi paikoista on opposition. Väittelyn asemesta kannattaisi ehkä sittenkin miettiä, kumpi tapa on parlamentarismin kannalta järkevämpi ja kestävämpi.

Uskon, että esimerkiksi Keskustassa ymmärretään asia.

Ralph Jaari 18.05.2015 13:42

Ehdottomasti Jutta puhemieheksi. Hän on hyvä ja pätevä NAINEN.

Ralph Jaari

Matti Mustajärvi 18.05.2015 13:52

Ei vaadita. Demarit hävisivät vaalit ja silläpä hyvä. Käytännössä varapuhemies olisi poissa opposition arseaalista. Ääni huutavan korvesta puuttuisi. Samalla perusteella mennään kuin BZ Kokoomuksella.

Sirpa Ilola 18.05.2015 13:55

Kahvikuppi meinasi pudota, kun Kankaaniemen tekstarit rävähtivät kattoon. Voim kele en sano paremmin ja väitti , että vaimo on antanut jo anteeksi. Hyi, hyi takinkääntäjä. Näitä takinkääntäjiä ja ns. paluumuuttajia en suosittele paikkoihin, joita ovat mm. eduskunnan puhemiehistöt ja valiokuntien johtotroikka. Sen sijaa suosittelen heille, jonkun kerhon kunniajäsenyyttä, kuten Soinin tukijalle eräälle harmaapäiselle pastorille esim. uinti-, ja väsymyskerhon jäsenurhot. Kyllä demareittenkin pitää jotakin saada, mutta vasta sitten kun ovat sopineet omat riitansa. Pelleilemään estradille ei kannata sen enempää mennä Soinin evästä nakertamaan, tai Sipilän maitoa hörpppimään, tai Stubbin urheilullista kroppaa ihailemaan. Sen sijaan Heinäluoma riviedustajaksi, ja Urpilainen takaisin linnaansa, eli demareitten vuoristoradalle. Jos jompi kumpi saa Rinteen kanssa ns. kisavalot loistamaan menkööt vaikka pippirikasvien maahan, eli Turkkiin lomailemaan. En siis suosittele mitään ns. lehmäkaupoja Hämäläinen.

Heikki A Ollila 18.05.2015 14:13

Oppositiosta on valittu kerran puhemies, 1983 kokoomuksen Erkki Pystynen. Johannes Virolainen sanoi, että politiikassa ei kannata ottaa selkävoittoja vaan pistevoittoja. Rinne saisi maksetuksi velkansa Urpilaiselle ja hallituksen todennäköinen miesenemmistö saisi tasapainotusta.

Pentti Kangasluoma 18.05.2015 15:05

Tapaus Toimi Kankaanniemi, eikö jokaisen kansalaistaitoihin tulisi kuulua kyky torjua vastenmielisiä ehdotuksia. Opettajalle kanteleminen ei pitkän päälle ole joka kerta toimiva ratkaisu. En tietenkään tiedä millaisia viestit ovat olleet.

Taavetin koulun verkkosivulta löysin Tommy Tabermannin runon. Muistanne, demarikansanedustaja, runoilija, edesmennyt. Mielikuvitellaan, käytäisiin puhemiesneuvotteluja, Tommy olisi ehdokas. Tulisi julki että hän on lähettänyt alla olevan runon kahdelle naiselle. Tulisiko hänet syrjäyttää

ehdokkuudesta, kansanedustajalle sopimaton käytös.

Kesäaamu, herään vielä vähän humalassa kivekset sinun käsissäsi kuin pääskysen alla munat. Tätäkö se on, taivaaseen astuminen? (Tommy Tabermann)

Vesa Kaitera 18.05.2015 15:39

Pentti Kangasluoma kirjoitti: "Olisi vähintäään kohtuullista että demari olisi puhemiehistössä. En käsitä millä tavalla demaripuhemies voisi sotkea hallituskuvioita. Kokenut Vesa Kaitera on ruvennut ahmatiksi."

Perusteeni SDP:n pudottamiselle pois eduskunnan puhemiehistöstä ei ole se, että näin Kokoomuksen edustus saataisiin tuossa elimessä turvattua, vaan se kylmä fakta, että SDP oli viime vaalien suurin häviäjä. Sen paikkamäärä putosi 42:sta 34:ään. Jos SDP olisi noussut vaikkapa 26:sta paikasta tuohon 34:ään, niin tilanne olisi kokonaan toinen. Tällöin saattaisi olla järkevää palkita vaalivoittaja paikalla puhemiehistössä. Nyt kuitenkin todennäköisesti kolme suurinta puoluetta jakavat nuo paikat keskenään kuten kävi edellistenkin vaalien jälkeen. En näe syytä muuttaa tätä käytäntöä.

Pentti Kangasluoma: "Janne Kivivuori sanoi kansalaissodan jälkiselvittelyissä jotenkin niin että:

Pankaa vaan sileäksi mutta ei liike häviä. On toinen aika, voiton hetkellä pitää häviäjiä kohdella arvokkaaksi."

Luulen kuitenkin, että mikäli porvariblokki esiintyy kovin pehmeästi demareita kohtaan, niin SDP:n piirissä tulkitaan se heikkouden merkiksi. Nyt ei taatusti ole aika paapoa demareita. Mitä tulee siihen, ettei vasemmistolainen liike häviäisi, niin merkittävä vasemmistolainen ajattelija Tommi Uschanov on sitä mieltä, että sekä SDP että Vasemmistoliitto saattavat jonkin ajan kuluttua pudota kokonaan pois eduskunnasta. Itse en ennusta aivan näin rajua kehitystä. Jos PS:n joukkokannatus hallituksessa olon paineessa sulaisi, niiin SDP voisi hyvinkin olla suurin hyötyjä.

Esko Riikonen 18.05.2015 15:55

Jos perussuomalaiset olisi ollut neljänneksi suurin, ei Unto Hämäläinen näin kirjoittaisi. Joten vastaus on ei. Mennään vanhoilla säännöillä.

Veli-Pekka Silvan 18.05.2015 15:59

Ei pidä antaa demareille, jos kerran on näin sovittu niin on sovittu.

Ja se olisi linjassa siihen että nyt on vastakkainasettelun aika! Hallitus lupaa kylmää kyytiä palkansaajille ja se on luonnollista koska kyseessä on oikeistohallitus.

Lisäksi kyytiä on tulossa kuluttajille kun luvassa on ns Lex-Valio jolla rajoitetaan kilpailua Suomessa ja taataan "osuustoiminnan kannattavuus" eli hinnat ovat nousemassa.

Teemu Männynsalo 18.05.2015 16:08

Ei tarvita: suuressa kuvassa vahvistaa synnytettyä parlamentaarista blokkijakoa ja poliittisia rajoja, että hallitusryhmät todella kantavat vastuun myös eduskunnassa.

Irma Hilpelä 18.05.2015 16:53

Sen takia ei tarvitse miettiä puhemieskuviota uusiksi, jotta sdp-läinen saataisiin mukaan. Nyt on elettävä vaalituloksen mukaan ja haettava puhemiestä edelleen perussuomalaisista. He löytävät varmaan sopivan ehdokkaan joukostaan, vaikka Kankaanniemi ei olisikaan käytettävissä.

Mauno Rissanen 18.05.2015 17:08

Sekä Urpilaisen että jonkun perussuomalaisen valintaa voidaan perustella mutta voidaan myös vastustaa.

Urpilaisen tai jonkun muun demarin valintaa voidaan perustella mahdollisimman suuren myötämielen hakemisella niille takuulla vaikeille ratkaisuille, joita hallitus joutuu tekemään. Niille ponnistuksille kannattaa hakea yhteisen tekemisen leimaa.

Toinen asia on, ovatko demarit valmiita ottamaan vastaan armopaloja. Asema muistuttaisi taustastaan koko vaalikauden ajan.

Perussuomalaisten sivuuttaminen mahdollisen puhemiesehdokkaan toilailujen takia olisi koko puolueen lyttäämistä ehdassa persuvastaisuushengessä. Sen ulottuvuden aktivoiminen tästä vielä puuttuisi.

Kaikkia perussuomalaisia Soinia lukuunottamatta voidaan arvostella pitkän parlamentaarisen uran puuttumisesta. On kuitenkin myös kysyttävä, miksi kokematon ei kelpaisia, jos hän on "hyvä tyyppi". Sillä pallilla toimitaan hyvin avustettuna.

Ken elää se näkee. Veikkaan puhemiehen tulevan perussuomalaisista.

Tuomo Kokko 18.05.2015 17:29

Onko Perässähiihtäjä ryhtynyt politikoimaan, vai miksi hän virittelee muutoksia puhemieskäytäntöön vasemmiston hyväksi? Toinen yllätys minulle oli kannanotto tapaus Kankaanniemeen, jota koskevaa uutista Perässähiihtäjä pitää hellämielisesti "ikävänä". Johan nyt!

Edustaja Kankaanniemi sai juuri sen mitä oli kampanjansa aikana tilannut - kynsilleen. Netti tietää, netti muistaa, ja netti palaa asiaan varmasti. Puhemieskaavailuissa Kankaanniemi ei edes ansainnut olla mukana, koska arvovirka ei kerta kaikkiaan sovi tuoreelle puolueloikkarille.

Lea Mäkipään nimi on jo mainittu, ja siinäpä perussuomalaisilla olisikin pätevä parlamentaarikko vaikka puhemiehen tehtävään. Mäkipään eduskuntakokemus on pitkä, joskaan ei yhtenäinen. Puolue on toki matkan varrella vaihtunut, mutta ei todellakaan loikkaamalla.

Kansa on äänestämällä lähettänyt SDP:n jyrkkään alamäkeen, eikä demareille kuulu varapuhemiesnimityksen säälipisteitä. Poikkeus vanhaan käytäntöön olisi tällä kertaa kokoomukselta pois, eikä puoluetta voi edes "positiivisesti syrjimällä" pudottaa pronssipalliltaan. Demarinimillä spekulointi on siis turhaa; lunastakoon SDP seuraavalla vaalituloksella paikan puhemiehen korokkeelta.

Heikki Vuohelainen 18.05.2015 18:31

'Vanha puhemieskäytäntö luotiin aikana, jolloin oli itsestään selvää, että kolmen suuren puolueen joukossa oli ainakin yksi vasemmistopuolue. Puhemiesten joukossa oli näin edustajia eduskunnan molemmilta puolilta', Unski kirjoittaa.

Tuo 'vanha' käytäntö on nykyinen. Ei ole Unskin toivomaa 'uutta' käytäntöä enkä usko tulevankaan.

Nykyeduskunnassa ei ole kahta 'puolta'. Vasemmistolla on yhteensä 46 kansanedustajaa eli 23 % paikoista. Se on alle puolet siitä puolesta.

Aina ennenkin kun demarit ovat olleet jäämässä oppositioon Hesarin toimittajille on tullut hätä ja pakonomainen tarve yrittää auttaa porukkaa. Niin nytkin. On jo kirjoitettu Sipilän 'joukkiosta' sekä hänen 'karismastaan joka voi karista'. Nyt ollaan siis myös jo anelemassa kokoomukselta toisen varapuhemiehen paikkaa, ilman mitään asiallista syytä.

Annetaan hallituksen nyt ensin syntyä ja ryhtyä vallankäyttöön. Arvostellaan tuloksia sitten, jos/kun tulee aihetta. Ja annetaan opposition tehdä omaa työtään, ihan vain omalla voimallaan!

Pekka Turunen 18.05.2015 18:53

Unto Hämäläisen ajatus on jotenkin perin houkutteleva, ja Jutta Urpilainen olisi tehtävään erinomainen valinta! En kuitenkaan usko, että mikään kolmesta suurimmasta puolueesta suostuu omastaan luopumaan, ellei sitten saa kompensaatiota esimerkiksi ministeripelissä.

Nykykäytäntöä ei myöskään kannata muuttaa neljän suuren puolueen tilanteeseen sopivaksi, sillä ei tämä tilanne välttämättä ole pysyvä. En esimerkiksi vielä usko, että perussuomalaiset ovat tulleet pysyvästi suureksi puolueeksi, vaikka he itse sitä koettavat kovasti vakuutella. Tämä vaalikausi ja erityisesti heidän onnistumisensa hallitusvastuussa näyttää jo enemmän suuntaa. Eikä vanhojen suurten suuruuskaan ole välttämättä ikuista.

Sen sijaan Dimitri Qvintus nosti esiin miettimisen arvoisen ajatuksen: mitäpä jos yksi puhemiehen paikka menisi aina suurimmalle oppositiopuolueelle? Se voisi olla tasapainottava tekijä valtasuhteissa. Maahan näet tarvitaan hyvän hallituksen lisäksi myös hyvä oppositio.

Mielessäni en osaa olla miettimättä sitäkään, että löytyykö perussuomalaisista riittävästi osaavia ja kokeneita henkilöitä näihin vastuullisiin tehtäviin (nuoria lahjakkuuksia varmaan on). Jo ministeriksi pitäisi löytyä monta pätevää ja pärjäävää ihmistä, ettei ihan luottamus menisi. Ei pelkkä pitkä kokemuskaan riitä, mikä nousi esiin Anssi Joutsenlahden puhemieskaudella, ja siksi en oikein lämpene esiin nostetulle ajatukselle Lea Mäkipäästä.

Perussuomalaisilla on nyt näytön paikka. Toimi Kankaanniemi antoi jo omansa, mutta se oli täysin vääränlainen ottaen huomioon että hänestä puhuttiin peräti tulevana puhemiehenä. Perussuomalaisten kannattaisi nyt olla tarkkana henkilövalinnoissaan.

Sirpa Ilola 18.05.2015 19:00

Jk. naisjohtoa tarvitaa, ja siksi pääjohtajaksi pitääkin valita naisehdokas.

Antti Virtanen 18.05.2015 19:52

Edelliseen kommenttiini lisään kaiken varalta vielä, että taulukossani numerointi 1-3 tarkoittaa eduskuntaryhmien suuruusjärjestystä.

Veli-Pekka Silvan 18.05.2015 20:09

Kankaanniemi syötti suoraan opposition lapaan, iso lahja jota tullaan käyttämään armotta jatkossa PS:ää vastaan.

Toimi on tekopyhä uskovainen joka narahti "housut kintuissa", näitä narahtaneita kiihkouskovaisia on ollut monissa maissa paljon mm. USA:ssa.

Olli Saarinen 18.05.2015 20:15

Puhemiehistöllä on oma valtansa eduskuntaa ohjatessaan joten ajatus opposition edustuksesta puhemiehistössä ei ole vailla perusteita. Yksi mahdollisuus olisi, että oppositio valitsisi oman edustajansa oppositiokokouksessa, joka päätyisi maltilliseen RKP:n naisedustajaan kielisuhteita tasaamaan.

Sinänsä olisi kiehtovaa seurata demokraattisen sentralismin toteutumista Heinäluoman, Rinteen ja Urpilaisen välillä salissa, tasa-arvoisesti.

Jarmo Vuorinen 18.05.2015 21:08

Ei kysytä, pitäisikö sdp:llä olla paikka puhemiehistössä. Tulee kysyä, onko oppositiolla (ehkä hajanaisellakin) syytä olla edustus puhemiehistössä. Tähän vastaukseni on myönteinen. Puhemiehet ohjaavat ja johtavat eduskuntatyötä täysistunnossa, puhemiesneuvostossa ja niiden ulkopuolellakin monin käytännön toimin ja keskusteluin. Opposition käsitykset on hyvä tuntea tässä työssä, esimerkiksi eduskuntatyön aikatauluista päätettäessä.

Sdp on suurin oppositioryhmä, joten lähellä on, että paikka (siis varapuhemiehen - ei puhemiehen) tulisi heille. Varapuhemiesehdokkaan valitseminen oppositiokokouksessa voisi sekin toimia. "Oppositiovarapuhemiehen" lisäksi täytyy olla mitat täyttävä oppositiojohtaja. Siksi "oppositiovarapuhemiehen" posti ilmeisesti ei olisi poliittisesti kaikkein tavoiteltavin tehtävä sd-ryhmässä (tai muissakaan oppositioryhmissä).

Markus Söderlund 18.05.2015 22:22

Jos kokoomus ei saa paikkaa pääministeri-valtiovarainministeri-ulkoministeri -kolmikosta, sille voitaisiin kannatukseltaan toiseksi suurimpana puolueena antaa puhemiehen paikka. Keskusta ja PS voivat jakaa varapuhemiehen paikat. Tämä on ennustukseni. Sdp voi palata puhemiehistöön neljän vuoden kuluttua.

Unto Hämäläinen 18.05.2015 22:24

Jarmo, Olli, Veli-Pekka ja muut kommentaattorit paljon kiitoksia vilkkaasta ja monipuolisesta keskustelusta kuluvan päivän aikana. Ennätin illan aikana perehtyä vähän perusteellisemmin siihen, miten oppositio on ollut edustettuna eduskunnan puhemiehistössä. Tulokset ovat nämä:

vuodesta 1970-1983 kokoomuksella oli varapuhemiehen paikka, vuosina 1983-1987 kokoomuksella oli eduskunnan puhemiehen paikka, vuodesta 1987 alkaen oppositiosta on ollut vuorollaan Sdp:n, keskustan tai kokoomuksen edustajia varapuhemiehen tehtävissä. Eli yhteensä 45 vuotta on ollut käytäntönä, että oppositiolla on ollut edustajansa puhemiehistössä.

Jos tulevat hallituspuolueet keskusta, perussuomalaiset ja kokoomus ottavat puhemiehen paikat itselleen, 45 vuoden mittainen käytäntö muuttuu.

Keskustelu jatkukoon!

Kuten Jarmo tuossa edellä kirjoittaa: "Tulee kysyä, onko oppositiolla (ehkä hajanaisellakin) syytä olla edustus puhemiehistössä."

Unski

Pentti Kangasluoma 18.05.2015 23:08

Unskin vastausta lukiessa tulee mieleen muisto rakennustyömaalta. Oli perjantai ja nuoret miehet parveilimme, suunnittelimme viikonlopun tanssireissua. Pomo yllätti, me sanoimme ettemme tienneet mitä tehdä?

-Ette osanneet, ei porukassa tartte on kuin yksi viisas mies, letkautti rakennusmestari. Unski oli meidän viisas henkilö, selvitti puhemiesten taustat.

Antti Helin 18.05.2015 23:10

Tässä kun itsekin sovittelin päässäni yhteen sitä, että SDP on hävinnyt vaalit mutta oppositolle olisi hyvän tavan mukaista saada puhemiehistöstä paikka, niin mieleeni juolahti jo mainittu Pekka Haavisto, jolla on kokemusta ja joka nauttii kollegoiden luottamusta. Näin myös tulisi hieman tunnustusta vihreiden vaalivoitolle.

Sinänsä itsekin pidän puhemiespaikkojen junailemista keskinäisin sopimuksin hieman vanhanaikaisena menetelmänä ja avoin äänestys olisi mielestäni hyvä vaihtoehto tulevaisuudessakin.

Pasi Pekkinen 18.05.2015 23:11

Ei ole mitään syytä antaa demareille tai vasemmistolle varapuhemiehen kiintiöpaikkaa. Sen sijaan harkinnan arvoista on, että oppositiollakin olisi edustus puhemiehistössä. Aika luontevaa tuolloin olisi, että paikka menisi opposition suurimmalle ryhmälle, joka sattuu oleman demarit.

Jouni Pulli 19.05.2015 10:22

Voisihan tuo puhemiehistön valinta heijastaa edes osin äänestyskäyttäytymistä. Tällöin puhemies voitaisiin valita suurimmasta voittajapuolueesta eli keskustasta ja varapuhemiehet toiseksi suurimmasta voittajasta ja kolmanneksi suurimmasta voittajasta eli vihreistä ja RKP:stä.

Jouni Martikainen 19.05.2015 10:48

En komppaa kaiman logiikkaa, enkä muutenkaan ymmärrä muutosten ylikorostamista vaikutusvallan jaossa. Suurikaan muutos pienpuolueen kannatuksessa ei ole merkitsevä, kun mitataan kansan tahtoa. Sitä mitataan abosoluuttisella tuloksella.

Pasi Pekkinen 19.05.2015 11:01

@Jouni Pulli: miksi omaa tulostaan edellisiin vaaleihin verrattuna parantaneiden puolueiden saamat äänet olisivat jotenkin arvokkaampia kuin niiden, joiden tulos heikkeni edellisiin vaaleihin verrattuna?

Meillähän pitäisi olla yhtäläinen äänioikeus. Demarit saivat vaaleissa yli 490 000 ääntä, RKP ja Vihreät yhteensä n. 400 000. Minusta kansan tahto oli siis enemmän demareihin päin kallellaan, kuin RKP:hen ja Vihreisiin yhteensä.

antti liikkanen 19.05.2015 13:24

Joopa, kyllähän se Hagnlundin viime hetken mukaan ottaminen hallitukseen voisi helpottua, jos Heinäluoma olisi 2 vpm.

Teemu Hirvonen 19.05.2015 14:54

Valitsevan käytännön voi tulkita myös niin, että oppositiolla on edustaja puhemiehistössä.

Jussi Lähde 19.05.2015 16:16

Itse pidän tärkeänä että puhemiehistössä on myös opposition edustaja. Olen usein pohtinut sitä miten arvokasta olisi nostaa puhemiehistöön myös pitkän linjan asiaosaajia muualta kuin suurimmista puolueista. Tämä korostaisia sitä että kysessä on Eduskunnan puemies, ei eduskuntaryhmien puhemies.

Irma Hilpelä 19.05.2015 17:37

Eduskunta päättää puhemiehistä. Jokaisesta puhemiehestä äänestetään. Me kommentaattorit emme osallistu äänestykseen.

Martti Hirvensalo 20.05.2015 11:28

Mikähän tulevan hallituksen puolue haluaisi luopua itselleen "kuuluvasta" paikasta puhemiehistössä?

Eduskunnan toiminnan kannalta ei ole juurikaan väliä ketkä ovat puhemiehiä ja mistä puolueista he tulevat. Puhemiehistöön kuuluminen on asianomaisille henkilöille tärkeää arvostuksen ja vakanssiin liittyvien etujen takia. Myös tuleva presidenttipeli on joillekin tärkeää.

Jouni Pulli 22.05.2015 11:07

Hyvä Pasi Pekkinen, luonnollisesti 490 000 ääntä on paljon enemmän kuin 400 000 ääntä. Perustan oman näkökantani siihen, että eduskunnan tulisi nykyistä paremmin huomioida muutokset äänestäjien käyttäytymisessä eli kuunnella "herkällä korvalla" kansakunnan tuntoja. Suurin ryhmähän on edelleen äänestämättä jättäneet.

Pasi Pekkinen 22.05.2015 13:37

Ymmärrän toki mitä tarkoitat, mutta mielestäni hienovaraisten muutosten seuraaminen ja niihin herkkä reagointi perustuu aika vahvasti subjektiiviseen tulkintaan.

Jokuhan voisi tulkita, että Vihreitä rangaistiin 2011 vaaleissa edellisen hallituksen ydinvoimapäätöksestä, ja että nyt 2015 vaaleissa joidenkin vaalivoitoksi luokittelema tulos, oli vain paluuta edeltävään normitasoon. Toisin sanoen aimmin langetetun rangaistuksen poistaminen. Jos näin olisi, niin Vihreiden - parlamentin vasta viidenneksi kannatetuimman puolueen - palkitseminen varapuhemiehen tehtävällä tuntuu aika huomattavalta huomionosoitukselta, ehkä jopa energiapoliittiselta kannanotolta.

Jouni Pulli 22.05.2015 14:56

Hyvä Pasi, itse kannatan ydinvoimaa, joten en asiaa tuolta kannalta kokenut enkä koe. Puhemiehistön suhteen ajattelin siis, että pj. olisi keskustasta esim. Seppo Kääriäinen, vpj:t vihreistä ja RKP:stä, eli esim. Pekka Haavisto ja Anna-Maja Henriksson. Toki muutkin henkilöt kelpaavat ja luonnollisesti puolueetkin.

Unto Hämäläinen 22.05.2015 17:58

Kiitos Jouni, Pasi, Olli, Marita ja kumppanit hyvistä kommenteista. Ajattelin, että olisin voinut nostaa viikonlopuksi keskusteluun hallitusneuvotteluihin liittyvän kysymyksen, mutta neuvottelijoiden vatuloinnin ( vuoden uudissana!) takia lykkään postaukseni tuonnemmaksi, ehkä mmaanantaille asti. Ehkä silloin jo tiedämme, mitä on tulossa.

Ainakin keskustassa tuntuu olevan vankka usko siihen, että uusi hallitus nimitetään ensi perjantaina. Näin päättelen siitä, että keskusta lähetti tänään lehdistötiedotteen, jossa kerrottiin puolueen aikataulu. Keskiviikkoiltana keskustan valtuuskunta ja eduskuntaryhmä päättävät osallistumisesta hallitukseen ja torstai-iltana - ilmeisesti eduskunnan pääministeriäänestyksen jälkeen - keskustan puoluejohto ja eduskuntaryhmä valitsevat muut ministerit.

Ensi viikolla riittää kirjoittamista!

Unski

Pentti Kangasluoma 22.05.2015 19:36

Luin aamulla Unskin tosiaakin mielenkiintoisen kirja-arvion Jarmo Korhosen kirjasta. Mieleen tuli Tuntematon sotilas ja Tarmon Mannin ääni.

Korpraali Määttä neuvoo porukkaan tullutta sotamies Honkajokea vartiokäytännöistä. Honkajoki ihmettelee kun Yleisradiossa vartiomies valittaa "Mä vartiossa seison näin yössä yksinäin". Kuinka on mahdollista pitää yhtä miestä jatkuvasti vartiossa?

Sanomatalossa Unskia pidetään blogivartiossa, ja samalla pitää lukea 600 sivuinen kirja ja vielä kirjoittaa siitä. Muiden töiden ohella.

Unskin kirja-arvion, ja Alpo Rusin kirja-arvion -Iltalehti-jälkeen olisi

mieleenkiintoinen tilanne jos Paavo Väyrynen olisi vielä mukana ministerilistalla.

Tuomo Kokko 22.05.2015 21:39

Pentti Kangasluoma pitäisi mielenkiintoisena, jos ministerilistalta löytyisi Väyrysen nimi. Paavo itse bloggasi Uudessa Suomessa tänään perjantaina näin: "Jos minun työni Euroopan parlamentissa päättyy ensi viikolla, kuten toivon, tilalleni astuu Elsi Katainen."

Ei kai Väyrynen europarlamentista väistyisi, ellei hänelle olisi kotimaassa tarjolla suurempia saappaita. Mies itse uskoo mahdollisuuksiinsa ministeripelissä, vai olenko ymmärtänyt väärin? Elsi Kataisena pitäisin Paavolle peukkuja!

Pekka Turunen 22.05.2015 23:07

Eli kansa valitsi Juha Sipilän ja saa samassa paketissa kenties myös Paavo Väyrysen. Se saattaa hätkähdyttää joitain keskustan uuskannattajia...

Toinen kommentti. Unto Hämäläinen kirjoitti opposition mukanaolosta eduskunnan puhemiehistössä, että tapa on ollut voimassa vuodesta 1970, joten kyse on pitkästä parlamentaarisesta traditiosta. Näin toki on käytännössä, mutte eikö tapa ole kuitenkin ollut oikeasti toinen? Puhemiehistössä ovat olleet kolmen suurimman puolueen edustajat, mutta kun kolme suurinta ei ole muodostanut hallitusta niin näistä kukin on vuorollaan ollut oppositiossa.

Nyt esiin nostettu ajatus on, että puhemiehistöä eivät siis muodostaisikaan kolmen suurimman puolueen edustajat, vaan yksi paikka olisi korvamerkitty suurimmalle oppositiopuolueelle. Se olisi melkoinen periaatteellinen muutos, vaikka sen vaikutus näkyisi käytännössä hyvin harvoin. Ajatus tuntuu kuitenkin houkuttelevalta.

Luetuimmat
 1. 1

  Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

 2. 2

  21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

 3. 3

  Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

 4. 4

  Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

 5. 5

  Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

 6. 6

  Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

 7. 7

  Turun puukotuksissa apuun rientänyt Hassan Zubier saapui pyörä­tuolissa muisto­hetkeen – ”Tein sen, minkä oletan jokaisen tekevän samassa tilanteessa”

 8. 8

  Robottiverokarhu alkaa tarkkailla suomalaisia – Verohallinto haluaa kitkeä vilppiä, kasvattaa valtion tuloja ja korvata ihmistyötä

 9. 9

  Merkel syyttää Turkkia Interpolin väärinkäytöstä – Espanjan poliisi otti kiinni Erdogania kritisoineen saksalaiskirjailijan Turkin pyynnöstä

 10. 10

  Laura Huhtasaari puhuu kovia mutta hymyilee kivasti ja korostaa äitiyttään – imago on kopioitu Marine Le Peniltä ja muilta oikeistopopulisti­naisilta

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

 2. 2

  Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

 3. 3

  Turun puukotuksissa apuun rientänyt Hassan Zubier saapui pyörä­tuolissa muisto­hetkeen – ”Tein sen, minkä oletan jokaisen tekevän samassa tilanteessa”

 4. 4

  Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

 5. 5

  Suomen viranomaiset joutuivat testiin, joka monessa maassa on jo koettu – poliisi toimi eurooppalaisia kollegoitaan varovaisemmin

 6. 6

  21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

 7. 7

  Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

 8. 8

  Krp: Turun puukotuksien pääepäiltyä päästiin kuulemaan – esitetään vangittavaksi huomenna

 9. 9

  Ulkomailla moni hämmästyisi, jos kuulisi suomalaisten syvästä rakkaudesta Pentti Linkolaan – paitsi uusnatsit ja hörhöt

 10. 10

  Laura Huhtasaari puhuu kovia mutta hymyilee kivasti ja korostaa äitiyttään – imago on kopioitu Marine Le Peniltä ja muilta oikeistopopulisti­naisilta

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

 2. 2

  Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

 3. 3

  Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

 4. 4

  Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

 5. 5

  Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

 6. 6

  Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

 7. 7

  Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

 8. 8

  Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

 9. 9

  Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

 10. 10

  Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

 11. Näytä lisää