Perässähiihtäjä

Onko avokonttori hyvä julkisuustemppu?

Nämä ovat eduskuntavaalien jälkeen yhdeksännet hallitusneuvottelut, joita seuraan toimittajana, tosin vain puolella silmällä, koska en kuulu HS:n varsinaiseen uutishaukkojen joukkueeseen, joka päivystää Smolnan aulatiloissa. Nämä neuvottelut eivät valitettavasti ole olleet avoimuuden juhlaa. Juha Sipilä, Timo Soini ja Alexander Stubb ovat kyllä puhelleet paljonkin, mutta sanoneet kovin vähän. Huomenna keskiviikkona salaisuudet paljastuvat.  Vuoret siis järkkyvät, toivottavasti sieltä ei synny pelkkä hiiri.

Hallitusohjelma on kuulemma kasassa, mutta mitä tiedämme siitä. Emme oikeastaan mitään muuta kuin ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan, Eurooppa-politiikkaan ja maahanmuuttopolitiikkaan liittyvät osuudet, jotka julkistettiin jo neuvottelujen avajaisviikolla.

Neuvotteluja on vedetty Sipilän prosessikaavion mukaan. Siinä on ollut hyvät puolensa ja huonot puolensa. Hyvää on ollut se, ettei kaikkia vaikeita asioita ole lykätty loppuun – kuten monta kertaa aikaisemmin on ollut tapana. Niitä on ratkottu matkan varrella, ja tulosta on ilmeisesti tullut. Toinen hyvä puoli on ollut se, että hallitusohjelmasta on pidetty yhteisiä lukuharjoituksia, joissa on vielä kerran käyty läpi, mitä on sovittu. Aikaisemmin lukuharjoituksia ei ole jaksettu tehdä ajoissa, ja siitä on seurannut monenlaisia tulkintoja jälkikäteen.

Huono puoli on se, että emme tiedä tarpeeksi, mitä neuvotteluissa on päätetty. Huomenna keskiviikkona on tärkeä päivä. Ohjelma julkistetaan kello 14 pidettävässä infossa. Jos infossa seuraa paha mahalasku eli työ osoittautuu puolivalmiiksi tai epäuskottavaksi, Sipilä ja kumppanit ovat tehneet pahan virheen. Nyt käytetyllä metodilla ohjelmaan on onnistuttu lataamaan valtavat odotukset. Entäpä jos ne eivät täytykään?

Niin tai noin, hallitus tästä syntyy, sillä Sipilä, Soini ja Stubb ovat jo menneet sen rajan yli, jonka jälkeen puoluejohtaja ei voi enää kasvojaan menettämättä peruuttaa yhteisestä hankkeesta. Tämä rajan ylitys pakottaa hallitusherrat myös sopuun ministerinpaikkojen jaosta. Jako aiotaan tehdä ilmeisesti tämän illan ja ensi yön aikana. Tänään tiistaina ei järjestetä enää tiedotustilaisuuksia, ja pientä symboliikkaa oli siinä, että toimittajat komennettiin äsken, puoli tuntia sitten pois Smolnasta.

Puolueet ovat tänään kertoneet, miten ne aikovat huomenna tehdä päätöksensä.

Kokoomuksen puolue-elimet ovat koolla iltapäivällä. Ne joko hyväksyvät tai hylkäävät hallitussopimuksen ja ohjelman. sekä valitsevat ministerit. Kokoomus tiedottaa päätöksistään kello 17 infossa.

Keskustan kokous alkaa kello 18. Se on avoin tiedotusvälineille. Ministerit keskusta valitsee vasta torstai-iltana.

Perussuomalaisten puolue-elimet ovat koolla myöhemmin illalla. Kokous pidetään suljettujen ovien takana. Tiedotustilaisuus järjestetään kello 21.

Torstaina eduskunta äänestää pääministeristä. Perjantaina presidentti Sauli Niinistö nimittää hallituksen. Perjantaina eduskunta valitsee myös uudet puhemiehet. Todennäköisesti puhemieheksi valitaan perussuomalainen, ensimmäiseksi varapuhemieheksi keskustalainen ja toiseksi varapuhemieheksi kokoomuslainen kansanedustaja. Ehdotus opposition edustajan valitsemisesta puhemiehistöön ei näytä saavan tukea hallitusryhmissä.

Ensi viikolla eduskunta saa tiedonantona käsiteltäväksi hallitusohjelman, josta eduskunta lopuksi äänestää.

Hallitus aloittaa kuulemma työnsä avokonttorissa.  Tämä on huolestuttava tieto. Oma kokemukseni on nimittäin se, että tällaisia julkisuustemppuja hallitukset yleensä harrastavat silloin, jos huomio halutaan suunnata pois tärkeistä asioista muualle. Silloin järjestetään seminaari tai nimitetään ministerityöryhmä, laaditaan selvitys, pääministeri kasvattaa kesäparran tai jotain muuta joutavaa hassuttelua. Luen tämän avokonttori-idean hieman samaan sarjaan. Toivottavasti tämä jää lajissaan viimeiseksi - ja menköön pääministerin kokemattomuuden piikkiin. Oikeasta tekemisestä ei pitäisi olla herroilla ja rouvilla puutetta.

Perustellusti voi olla toki eri mieltä. Siksi pyydän Perässähiihtäjän kommentaattoreita kertomaan, miltä tämä hallitushomma on teidän silmiinne tähän asti näyttänyt? Onko prosessikaavio vakuuttanut? Ja miltä teistä tuntuu ajatus, että ministerit pannaan yhteen tilaan tutustumaan toisiinsa?

Tiistain Hyvä Kysymys kuuluu:  Onko avokonttori hyvä julkisuustemppu?

Seuraavan kerran postaan huomenna keskiviikkona kello 14 pidettävän infon jälkeen.

35 vastausta artikkeliin "Onko avokonttori hyvä julkisuustemppu?"

Teemu Männynsalo 26.05.2015 18:08

Sipilä on pitänyt julkisuutta hyvin hyppysissään mutta tuuli voi kääntyä nopeasti. Ilmassa oli neuvottelujen aikana odotusta eräiden ministeriöiden yhdistämisestä, minkä toteuttamisella kansansuosiota olisi ollut mahdollisuutta vielä nostattaa mutta tämä ei nyt toteutunut. Tämä fuusioiminen olisi kuitenkin ollut toteutuessaan syvä ja pitkälle vaikuttava esimerkki hallintotemontista ja luonut poliittista tilaa laajemmalle julkisen hallinnon uudistamiselle.

Lasse Reunanen 26.05.2015 18:38

Kyse ei liene niinkään julkisuustempusta - vaan siten hallituspuolueiden puheenjohtajat saavat koulittua muut valitut ministerit yhteisten pelisääntöjen rytmiin.

Veikkaisin pääministeri Sipilän lisäksi ulkoministerinä Stubb ja sisäministerinä Soini, mutta valtiovarainministeriä en lähde arvailemaan kun ei vielä tiedä tarkasti ministeriöiden jakaumasta (ennakoitu 12 ministeriötä - koosteena entisistä, uudella muotoilulla).

Stubb ottanee ulkoministerin tehtävän kielellisen osaamisensa perusteella ja sisäministeriö Soinille tuo uskottavuutta kotimaassa.

Tapio Peltonen 26.05.2015 18:49

Ehkä joskus pitää oikeasti yrittää tehdä eri tavalla, jos halutaan erilaisia tuloksia?

Ihan normaalia istuttaa johtoryhmä samaan paikkaan enemmän tai vähemmän avoimeen tilaan. Hallitus pitää saada keskittymään yhdessä muutamiin tärkeisiin asioihin, ilman että ministeriöiden kilpailevat siilot alkavat tukkimaan agendaa kaikella pikkusälällä.

Vaikka kähmiminen kabineteissa on maan tapa, niin joko olisi tilanne, jossa keskitytään niiden yhteisten asioiden hoitamiseen?

Jouko Halttunen 26.05.2015 18:57

Vähämpä Unto on perillä nykyisistä johtamistavoista. Projektit kestävät yleensä noin 4 vuotta. Isot siis. Niihin kootaan Tak Force jossa on projektijohto avain työlajien Vetäjät. Tämä porukka aina istutetaan ainakin aluksi joskus koko projektin ajaksi avokonttoriin. Ainakin Task Forcen sitouttamisen ajaksi yhteiseen projfktisuunnitelmasn, aikatauluun ja kustannusarvioon. Ei siis mikään julkisuustemppu vaikka siltä voi vaikuttaa vanhan kaartin toimittajasta. Perässähiihtäjä ei enää näköjään pysy vauhdissa. Olisko syytä laittaa sukset hyllylle.

Marita Salenius 26.05.2015 19:32

Eikös nämä avokonttorit ole jo kohta vanha juttu. Olen kuullut monen jo kokeneen sen rasitteeksikin, kun ei voi nenääkään kaivaa, ettei kaikki näe. Tietysti, jos ei ole tarpeeksi luottamusta, niin onhan se hyvä jokaisen olla toistensa valvonnan alla. Samahan se tavalliselle kansalaiselle on, vaikka olisivat avotaivaan alla, kunhan vain hoitavat hommansa.

Prosessi on edennyt kait kaavion tavoin. Äkkiseltään näyttäisi, että hallitusohjelmasta tulisi selkeä ja ymmärrettävä, kun vääntö on ollut näinkin suunnitelmallista. Hyvin ovat kuitenkin viestikanavansa kiinni pitäneet, kun mitään ei ole "vuotanut".

Sipilä on halunnut todellista etäisyyttä vakioon. Smolnalla lie symboliarvoa ja on haluttu etäisyyttä edelliseen hallitukseen ihan rakennuksellisestikin. Aivan kuin samalla keskusta pyrkisi nollaamaan pahat tekonsa edellisellä hallitustaipaleellaan.

Homma on ollut aika väsyttävää seurattavaa. Aluksi ajatteli, että tästähän syntyy nyt jotakin isolla jiillä. Vaan nyt ei ole edes joka päivä kiinnittänyt huomiota, josko sieltä jotakin kuuluisi, kun mitään ei kuitenkaan kuulu. No huomena on terästäydyttävä ja katsottava, millaisen kaavion se "chamberleinimme" esittelee - jotakin meidän aikanamme.

Harri Virolainen 26.05.2015 19:35

Valtiolla ei puhuta avokonttoreista, vaan ministeriön toimitilakonseptin mukaisesta monitoimitilasta. Ja kun Sipilän poppoo on enempi valtiota kuin yritystä niin avokonttori on koiranhännän heiluttelua (Wag the dog). Avokonttorit lisäävät kaikkien tutkimusten mukaan tehottomuutta, sairastelua, stressiä jne, mutta tarjoavat yhteisöllisyyttä ja etenkin nuoremmissa leikkitilaa työpaikalla. Sipilä halunnee lisätä hallituksessa yhteisöllisyyttä, mutta pitkässä juoksussa kilpailevat puolueet eivät voi johtaa maata joukkueena, vaan koalitiona, jolloin avoimet tilat ei sovi käyttöön. Avokonttorit sopivat toimituksiin, markkinointiin ja ehkäpä thinktank yrityksiin, mutta eivät keskittymistä vaativaa, tarkkaan toimintaan. Eikä kaikille ajatteluunkaan, vaikka toimitustyö toista todistaakin.

Hanna Oranen 26.05.2015 19:36

ehdottomasti hyvä idea! Siiloutuminen on erittäin iso ongelma, joka estää monenlaisen luovan yhteistyön hedelmät. Kaikki pienetkin yritykset sen poistamiseksi ovat tervetulleita. Eli ei julkisuustemppu vaan oikeasti tervetullut idea.

Susanna Kallama 26.05.2015 19:41

Avokonttori on ehdottomasti äärimmäisen hyvä tapa työskennellä ja sitouttaa, eikä temppu olenkaan. Hallitus voisi laajentaan uudistumista niin, että määrättäisiin asetuksella kaikille ministeriöille, virastoille, järjestöille ja yrityksiin - vaikka kaikille työpaikoille pakollinen avokonttori tai oikeastaan joustavatyötilla -kuukausi vähintään kerran vuodessa. Se olisi iso teko paremman johtamisen ja työelämän puolesta Suomessa : )

Pentti Kangasluoma 26.05.2015 19:42

Koivu on pukeutunut vihreään, fasaanikukko huutelee omalla äänellään.

Juna kuljettaa Rautáruukin teräsrullia, monet lukee paikallislehdestä ensin

kuolinilmoitukset. Nallen pankissa oli ylioppilaiden lahjalista.

Puoluejohtajien rappujen nousut on nähty monta kertaa.Sipilä ja Soini ovat

ensikertalaisia hallitusasioissa. "Huimaustaudin" vaara pelottaa kun ei tiedä mitä massat ajattelee kun leikkauslistat tulee julki.

On hyvä että kokeillaan muitakin johtamismenetelmiä. Onhan tilanne riittävän vaikea. Budjetin kannalta, mutta työssä käyvät voi suhtautua

tilanteeseen rauhallisesti.

Jarmo Vuorinen 26.05.2015 19:49

Hei,

älä välitä Joukon kommentista. Jouko joutaisi kielemme taitoja parantamaan. Avokonttori voi olla jossain määrin julkisuustemppu. Mutta tavoiteltaisiinko sen avulla myös kontrolloitavuutta ja luottamuksen mittaamista?

Kyösti Salovaara 26.05.2015 20:06

Maisemakonttoreissa vuosia istuneena ja työtäkin tehneenä, en usko että Unto on kovin paljon eksyksissä. Eihän niissä avosemmoisissa mikään tiimityö tehostu, kunhan muuttuu usein olo mukavammaksi (jos tykkää rupattelusta ja naapurin seuraamisesta) ja ne vain työt tulevat hyvin tehdyiksi, joihin ei tarvitse kauheasti keskittyä. (Oikean työn tekijät istuvat suolakaivoksilla.)

Mutta ehkä hallitustyössä pääasia onkin rupattelu ja jos on, niin sitten kaikki on mallillaan, Suomessa, kohta.

Jari J. Marjanen 26.05.2015 20:14

"Niihin kootaan Tak Force jossa on projektijohto avain työlajien Vetäjät." Tuosta varmaan puuttuu välimerkkejä tai jotakin, kun en pysty jäsentämään virkettä. Jouko Halttunen tuntuu ihailevan kovasti yritysmaailman tapoja, mutta kun valtio ja hallitus eivät ole yrityksiä.

Olisipa ollut aikamoinen uutinen, jos agraaripuolueen puheenjohtaja Sipilä olisi rohjennut ehdottaa maa- ja metsätalousministeriön hajoittamista: elinkeinon edistäminen TEM:öön, maanmittaushallinto oikeus- tai ympäristöministeriöön ja vesi- yms. asiat ympäristöministeriöön.

Julkisuustempultahan tuo "avokonttori" vaikuttaa, mutta huomennahan lienemme viisaampia tai ainakin tietävämpiä. PersKeKo-hallitus on siitä kiinnostava, että oppositiosta tullee sen myötä entistä selvästi yhtenäisempi.

Jouni Pulli 26.05.2015 20:31

Yritysmaailmassa tällainen sitouttaminen lyhyehköihin yhteistöihin/yhteistyöyhteisöihin voi onnistuakin, mutta ei politiikassa. Siten mielestäni koko avokonttoriajatus hallituksen suhteen on epäonnistunut jo ennen sen toteutusta. Suomalaisessa politiikassa kansanedustajat edustavat ennen muita puoluettaan ja äänestäjiään, ei muuta yhteisöä - no Suomeakin toki niin parlamentarismia ja demokratiaa noudattaen.

Kun ministeriys tai kansanedustajuus loppuu jää kuitenkin puoluejäsenyys, ja kun duuni loppuu yrityksestä, jää yleensä vain kansalaisuus, ei työyhteisöä.

Luotettavuuden ja uskottavuuden kannalta tällainen avokonttorisysteemi rikkoisi kv. politiikassa selkeästi luottamuksellisuutta kolmatta osapuolta kohtaan.

Mikko A. Himanka 26.05.2015 20:38

Unto ei taida tuntea insinööri Sipilää kovin hyvin.

Neljä vuotta sitten Juha käveli keltanokkana ensimmäistä kertaa eduskunnan käytävillä. Lähipiiristä kuulin hänen eniten yllättyneen siitä, kuinka tärkeää kollegoille on se, miltä asiat saadaan näyttämään. Hänen kaltaiselleen pragmaatikolle tämä ei oikein mahtunut kaaliin.

Niukka hallitusneuvotteluiden tiedotuslinja sopii tähän samaan kuvaan, vaikka se ymmärrettävästi harmittaa mikrofoni kourassa päivystävää mediaväkeä. Mutta mietipä, Unto: Miksi ihmeessä hämmentää prosessia päästämällä muokkauksessa olevia asioita raakileena eri etupiirien riideltäväksi? Parempi pitää asiat tiukasti nipussa, ja lopputulos ilmoitetaan sitten, kun se on valmis.

Juuri näin muuten toimivat muuten myös Schuman ja kumppanit, kun sodan katkeruuden varjossa väsäsivät hiili- ja teräsunionin kenenkään tietämättä. Tämä oli juuri onnistunut strategia, jonka johdosta meillä on tänään EU.

Hyvä, Juha! Pragmaattisuutta kehiin!

Vesa Kaitera 26.05.2015 20:59

En usko, että avokonttori-idea olisi puhdas propagandatemppu. Itse aikoinani useita vuosia avokonttoreissa työskennelleenä en ole innostunut niistä, mutta lyhytaikaisena kokeiluna homma menettelee. Kiinittäisin huomiota siihen seikkaan, jota ei juurikan ole mediassa käsitelty eli että Keskustan ja etenkin PS:n ministereissä on paljon ensikertalaisia, kun taas todennäköisesti kaikilla Kokooomuksen ministereillä on aiempaa ministerikokemusta. Jos Stubb saa hoitaakseen elinkeinoministerin salkun, niin se olisi hänelle jo neljäs erilainen salkku. Sipilällä ja Soinilla ministerikokemusta ei vielä ole päivääkään.

Pertti Rinne 26.05.2015 21:07

Kyllä avokonttori positiivisen puolelle vääntää. Ehkä se poistaa ministeriöiden "siilomaisen" organisaation yhteistyöesteitä ja saa aikaan enemmän ministeriöiden välistä hankkeiden koordinaatiota.

Jouko Halttunen 26.05.2015 21:12

Kännykällä on yllättävän vaikea kirjoittaa kirjakieltä - varsinkin kun istuu nuotiolla tulvivan Naruskajoen varrella Tuntsan erämaassa.

Veli-Pekka Silvan 26.05.2015 21:27

On julkisuustemppu!

Sipilä osaa hyvin vedättää mediaa ja media vaan hymistelee, hän keksii naurettavia uudissanoja joita toimittajat pohtivat kiitollisina ja mielellään.

Sipilällä tulee olemaan helppoa, koska kaikki "paha" mitä hallitus tulee tekemään kaatuu Persujen ja Kokoomuksen niskaan. Ja oppositio tulee samaan medialta kyytiä myös, sitä haukutaan räksytyksestä jne....

Sipilä on jo jäänyt yhdestä valeesta kiinni, ja se oli se kun hän väitti että KAIKKI joutuvat säästöjen kohteeksi, tiedossa oli jo ennakkoon ettei maajussit joudu, ja näin Hesarikin vahvisti tänään.

Maatalous siis ei joudu lamatalkoisiin, vaan pääsevät kuin koirat veräjistä.

Anita Ovaska 26.05.2015 21:34

Vaikea kuvitella "avokonttoria" julkisuustempuksi, niin luontevalta ajatus heti ensikuulemalta tuntui. Jos esimiehenä - niinkuin pääministeri ainakin osin hallitukselleen on - saisin keräilyerän erittäin heterogeenistä porukkaa ympäri Suomen ja tehtäväksi on luoda heistä tiimin, joka puhaltaa yhteen hiileen ja jaksaa taistella vaikeina aikoina asiakkaidensa/äänestäjiensä ja työnantajansa/Suomen tulevaisuuden puolesta, en sirottelisi heitä pitkin kaupunkia aloittelemaan hommiaan yksin ilman kollegoiden ja johdon tukea.

Ensin tavoitteet ja tekeminen kuntoon, sitten työvälineet (niin tekniset kuin johtamismallitkin) hyvinkin liikkuvaiselle porukalle niin, että tietty istuma- tai seisomapaikka ei ainakaan haittaa.

Voisin kuvitella, että tässä kuukauden mittaisessa kesäseikkailussa uutuusarvoa on eniten vakituiselle virkamiehistölle. Olettaisin myös Sipilän "avokonttorin" olevan 2010-luvun versionsa yksilöllisesti käyttäjiensä tarpeisiin suunnitellusta monitilatoimistosta.

Jaana Halonen 26.05.2015 22:09

Kyllä minäkin ajattelen että se on osaltaan julkisuustemppu. Toivon tietysti kaikkea hyvää uudelle hallitukselle näinä aikoina varsinkin (vaikken äänestänytkään hallituspuolueita) mutta minun mielestä ollaan vähän liiaksikin hyvää pataa. Nyt toimittajat raportoivat että "Soini soitti puhelun" ja "toinen twiittasi..." oikeiden uutisten puutteessa. Avokonttorista tuli minulle mieleen ettei sitä luottamusta taida ollakaan. Miten on sitten työrauhan laita? Toisaalta on kyllä fiksua ettei tuo päätöksiä esille ennen aikojaan sillä Sipilä pelkää että kumppanit luistavat sovituista asioista kohun tullen.

Riitta Skoglund 26.05.2015 22:32

En usko minäkään, että avokonttori on pelkkä julkisuustemppu.

Ihmis- ja yhteisötieteistä tiedetään, että infoa välittyy eniten muiden aistien kuin sanojen kautta. Ajattelu on myös - ja yllättävän usein - konkretiaan sidottua, abstraktiokyvystämme huolimatta. Pöydän muodosta ja istumajärjestyksestä on monien kongressien valmisteluissa kiistelty kuukausikausia. Perheterapiaistunnoissa perheenjäsenten istumajärjestys usein muuttuu spontaanisti terapian edetessä ja vuorovaikutuksen ja suhteiden muuttuessa. Mitä vähemmän ihmisten välillä on yhteyksiä ja vuoropuhelua, sitä enemmän luuloa ja epäluuloa. Mainitsemalla nämä muutamat hajahuomiot inhimillisestä vuorovaikutuksesta eri ympäristöissä ja muodostelmissa haluan sanoa, että kun ihmisiä ovat nuo hallitusneuvottelijatkin, niin varmaan on insinööri Sipilällä perustelunsa (teoreettiset tai kokemusperäiset)tämmöiselle työkäytännölle.

Ihan hyvä idea panna ministerit joksikin aikaa konkreettisesti "samaan veneeseen", kun yhteistyöhön on kyettävä, oli kukin mieltä mitä tahansa.Uskon, että Sipilä otettuaan johdon käsiinsä haluaa nyt monin kohdin tehdä toisin ja myös siten viestittää kaikille osapuolille, että on tosissaan saatava tulosta aikaan - muuhun ei maalla ole varaa.

Tietenkin ärsyttää, kun mitään ei kerrota, vaikka asiat ovat mitä suurimmassa määrin meidän kaikkien kansalaisten asioita. Lopulta kerrotaan, lopulta seurataan, kommentoidaan, keskustellaan ja kiistellään. Hallituskokoonpano ja -ohjelma varmaankin terävöittää oppositiopolitiikkaa, kuten joku edellä totesikin.

Kun tuolla vielä Unskiakin ruvettiin arvioimaan, niin kommentoin vain, että taitavahan hän on meitä kommentaattoreita provosoimaan.

Rami Paavilainen 26.05.2015 22:39

Kesäparran ja muun humpuukin vertailu ilmoitukseen hallituksen työskentelyn aloittamisesta avokonttorissa ontuu pahemman kerran - suorastaan surkea vertaus. Erittäin fiksu taktinen veto Sipilältä istuttaa ministerit samaan tilaan vs. päästää "karkuun" ja "piiloon" omiin ministeriöihin. Uskon Sipilän käyttävän tämän ajan varmistaakseen, että kaikki ministerit tietävät hallituksen pelisäännöt, tutustuakseen hallitukseensa ja varmistaakseen hallitustaipaleen alun tärkeät askelmerkit. Erinomaista työskentelyä ja huomaa, että kannukset on hankittu muualta kuin toiminnasta poliittisena broilerina.

Tarmo Pajunen 26.05.2015 22:41

Avokonttorissa voi vetäjä Sipilä kontrolloida, kukaan ei voi vetää niin helposti omaa linjaa, puolueiden pj. voi myös vahtia ja määrätä, ettei kukaan yritä sooloilla. Muuten avokonttori huono työympäristö. Tosin ei nyt ole kyse, normaalista työntekemisestä, eikä avokonttorista paremminkin "seminaarista" jossa hallituksen tavoitteet viedään käytännön tasolle. Sanoisin julkisuuden tavoittelua "populismia" jolla halutaan luoda kuva kansanomaisesta tavasta hoitaa asioita. Viihde hömppää. Niinkuin koko hallitus neuvottelut ja toimittajat ihan liian lepsuja olleet.

Unto Hämäläinen 26.05.2015 22:46

Iltaa.

Jouduin poistamaan pari kommenttia, kun paljastui, että "hallituksen miehet" esiintyivät tekaistujen nimien takana. Trollit sikseen

Joukolle kiitos ideasta, pyrin toimimaan ohjeesi mukaan.

Unski

Ville Jalovaara 26.05.2015 23:42

Hienoa, että mediassa joku esittää Unto Hämäläisen kysymyksen. Tuntuu, että paria viikkoa hallitusneuvottelijat on kyllä todella taitavasti hallinneet julkisuutta kryptisillä vatuloinnella ja nyt avokonttorihehkutuksella. Ja onhan siellä ollut joka päivä tiedotustilaisuus, jossa ei ole yleensä kerrottu kuin muutama detalji. Se, että mistä aiotaan säätää ja mihin investoida, ketä verottaa on vielä kaikki vielä auki. Taitavasti vatuloimalla Sipilä onnistui samaan neuvottelurauhan ja julkisuuspisteitä. Onnittelut siitä! Eiköhän arki koita keskiviikkona!

Pekka Turunen 26.05.2015 23:46

On totta, että avokonttori voi olla pelkkä julkisuustemppu, kuten Unto Hämäläinen kirjoittaa, jolla piilotetaan jotain muuta. Se voi myös olla, ja toivottavasti onkin, taas yksi merkki siitä, että Juha Sipilä pyrkii aidosti sitouttamaan joukkonsa. Lisäämään sitä luottamusta. Sille tavoitteelle toivotan kaikkea hyvää. Sitouttavan avokonttorivaiheen jälkeen siirryttäneen sitten nykyaikaiseen monitilaympäristöön?

Olen täällä aikaisemminkin kirjoittanut, että Sipilä on tuonut politiikkaan paljon raikasta. Yritysmaailman parhaita käytäntöjä. Tunne uusista mahdollisuuksista on säilynyt tänne saakka. Voisiko olla mahdollista, että se kestäisi jopa hallituksen käytännön toimintaan asti?

Jouko Halttuselle esitän voimakkaan vastalauseeni. Näistä asioista pitää keskustella eikä tuomita eri mieltä olevia eläkkeelle. Toivon Unto Hämäläisen jatkavan yhä suositumpaa blogiaan entistä innokkaammin. Näin laadukkaille laduille on tarvetta.

Sipilä on julistanut, että kaikki joutuvat näissä säästötalkoissa luopumaan. Yksi merkki, jolla hänen vilpittömyyttän ja tavoitteen onnistumista voidaan arvioida, on se mistä maanviljelijät joutuvat luopumaan.

Anne Mattila-Borg 27.05.2015 0:06

Asiaan liittyen, Juha Sipilä on diplomi-insinööri, insinööri on tässä tapauksessa haukkumanimi. Diplomi-insinöörien tietorakenteet ovat yhteiskuntatieteilijöiden tietorakenteita kehittyneempiä, tutkitusti (Helkama et Al). Miksi PersKeKo, kirjoittajat lienevät fiksuja ihmisiä, ei alatyyliä, vaikka sellaisesta moni pitääkin. -- Kiinnostavia näkökohtia, en usko Sipilän pelaavan, hänellä on ollut senkaltaisia vastoinkäymisiä, että ei olisi pysynyt kasassa, jos olisi harrastanut pelejä.

Erkki Pekola 27.05.2015 1:40

Älkää katsoko hänen (Sipilä) huuliaan, vaan käsiään. Ja kiinnittäkää katseenne jatkossakin hänen käsiinsä.

Juha Sipilän toimien merkittävin puute on ollut, että aikaisemmassa elämässään hän oli tekemisistään yritysjohtajana ja yritystensä suurimpana omistajana vastuussa vain itselleen. Nyt hän on sekä kansalaisten, että tiedotusvälineiden arvioitavana.

No porvarilehdistö armahtaa häntä tulevien neljän vuoden mittaisen kuherruskuukauden ajan, mutta tekeekö kansalaisten enemmistö saman?

Sipilän osaamattomuutta tulevana pääministerinä kuvastaa tämä avuton harhautusliike tehdä ministereistä konttoristeja. Ei voi pahemmin mennä poskelle.

Sanomalehtimiesreportteri kysyy kohta: 'Arvoisa herra pääkonttoristi, paljonko sote-uudistuksesta tänään puuttuu fyrkkaa?'

Suomessa on jäänyt vähän rempalleen aikaisempi tapa ratkoa isoja asioita hallituksen iltakoulussa. Olisin kuvitellut, että se olisi ollut riittävä foorumi. Avokonttori, kenen naama pysyy peruslukemilla vaivatta?

Aleksi Päiväläinen 27.05.2015 2:25

Oikeassa Unski olet siinä, että nyt huomiselle keskiviikolle on ladattu todella suuret odotukset. Eli jotain oikeaa ja kouriintuntuvaa on tultava, että ei tule mahalaskun tunnetta kansalle.

Sen sijaan aistin Unskin kommentissa hieman journalistin pettymystä ja ehkä hienoista "loukkaantumista" siitä, että tavanomaisia vuotoja ei ole tullut ja toimittajat ovat olleet niin sanotusti "tavallisen kuolevaisen" asemassa.;)

Vakavasti puhuen voi ajatella tietysti niin, että radiohiljaisuus lyö avoimuutta korville, mutta toisaalta kyllä vaaleissa annettua mandaattia on uskallettava myös käyttää. Jos lopputuloksena Smolnan piipusta keskiviikkona klo 14 nousee valkoinen savu, on valittu toimintapa osoittautunut oikeaksi.

Avokonttorista: Unski kynäili aika kyynisen sävyyn asiasta. Voihan se osoittautua julkisuustempuksi, mutta itse ainakin haluan uskoa ja toivoa, että Sipilä ihan oikeasti pyrkisi muuttamaan hallituksen tapaa työskennellä - ja ehkä jopa jossain määrin politiikan tekemisen tapaa. Ehkäpä en 80-lukulaisena osaa vielä olla niin kyyninen, että osaisin nähdä tämän osana jotain peliä, jolla pyritään peittämään esimerkiksi omia mokia. Toki myönnän, että diplomi-insinöörinä saatan olla tässä kohtaa hieman jäävi arvioimaan DI Sipilän motiiveja. :)

Antti Liikkanen 27.05.2015 7:38

Avokonttoriratkaisuista ollaan luopumassa vaativissa, luovuutta edellyttävissä työyhteisöissä.

Miksi?

Luovuus edellyttää huipuille (kait ministeri sellainen on) rauhaa ja mahdollisuutta säätää työaikaansa ja -tilaansa kulloisenkin tehtävän mukaan.

Voin kuvitella, että puutteellisella kielitaidolla varustettu suomalais-tusina ei ranskaa ja käyttöenglantia opi sati käytä, jos sitä pitää tehdä avokonttorinomaisissa tiloissa.

Synergia ei ole, arvoisa DI Sipilä, fysiikkaa vaan aika vaikeata ja hienosääteistä digi-psykologiaa ja -sosiologiaa.

Be carefull!

Mikko A. Himanla 27.05.2015 8:35

Juuri niin, Aleksi!

Kyynisyys on aikamme vitsauksista pahin. Nihilistinen nyrpistely kuultaa aika monen kommentin riveiltä. Itse en omaa hallituspuolueiden jäsenkirjoja, mutta laskettakoon se objektiivisuudelleni rasitteeksi, että satun tuntemaan tulevan pääministerin jossain määrin.

Vaikka emme ole viime vuosina juuri tavanneet, se mies, joka on muistijälkenä mielessäni, on yksi yhteen sen kanssa, mitä näen ruudussa. Ei näytä olennaisesti muuttuneen. Varmuutta ja rentoutta on tullut toki lisää politiikan alkuajoista. Ehkäpä jopa niin, että se aito, normaali Juha puskee pintaan päivä päivältä.

Tästä vinkkelistä minkään sortin julkisuusjuonittelu ei sovi hänen pirtaansa. Laskelmoida hän varmasti osaa, mutta nimenomaan asioissa, ei mediapelissä. Julkisuus ei varmasti ole hänelle muuta kuin ammatin varjopuoli, jonka kanssa pitää vain tulla toimeen.

Minulla ei näin äkkiseltään ole mitään syytä tulkita kaikkea hänen sanomaansa epärehelliseksi venkoiluksi, jolla hän vain pyrkisi sumuttamaan hyväuskoisia. Miksi ajattelisin niin? Sitä paitsi: Hallitusohjelma julkaistaan vasta tänään. Turha spekuloida enää enempää. Kipeitä ratkaisuja on varmasti tiedossa, enkä varmaankaan ole hänen kanssaan samaa mieltä kaikista päätöksistä. Mutta hänen vilpittömyyttään ja eetostaan ei ole pienintäkään syytä epäillä. Sillä tasolla luotan Juhaan kuin vuoreen.

Ilari Kiema 27.05.2015 9:47

Luulisi, että uuden ministerin ensimmäinen tehtävä olisi ottaa oma ministeriö haltuun: tutkia tilat ja kaapit, kätellä vahtimestarit ja muu virkakunta, erottaa vastenmieliset tyypit ja palkata mieluisia tilalle.

Ministerin työ lienee sitä, että joku esittelijä tulee esittelemään jotain juttua, johon ministerin sitten tulee ottaa jokin kanta. On logistisesti epätarkoituksenmukaista, jos kaikkien ministeriöiden esittelijät joutuvat matkustamaan yhteen avokonttoriin. Esittelijät törmäilevät toisiinsa ahtaassa avokonttorissa, jolloin paperinivaskat voivat tippua ja mennä sekaisin. Niitä on tosi työlästä järjestää uudelleen, jos on satoja ja tuhansia liuskoja sekaisin läjässä eivätkä sivunumerot todista, että paperit kuuluisivat samaan dokumenttiin. Sitten ministerille päätyvässä läjässä on sekaisin ympäristöministeriön ja työ- ja elinkeinoministeriön papereita. Näin ei synny koherenssia vaan sekasorto.

Seppo Laine 27.05.2015 10:24

Eihän ne hallituksen omiin toimintatapoihinsa tekemät muutokset riitä. Ministeriöt ovat avainasemassa. Ne ovat esikuntaelimiä, joihin on juurtunut omat tavat tehdä asioita.

Jos hallituksen pyrkimys on karsia byrokratiaa ja yksinkertaistaa toimintatapoja, ministeriöt ovat keskeisiä onnistumisen kannalta. Niiden pitäisi tätä työtä johtaa. Vaikea kuvitella, että tässä onnistutaan, jos ministeriöt eivät itsekin joudu muuttumaan vaan jäävät katsomaan ylhäisestä yksinäisyydestä alamaistensa tekemisiä.

"Avokonttori" oli siis viesti hallinnon sisälle, että senkin on muututtava! Aika odotettu vastareaktio: "Ei käy, byrokraatin luova työ vaatii onnistuakseen, että voi sulkeutua oman toimisto-ovensa taakse". Tiimityö ei taida vieläkään olla hallinnon arkipäivää. Pointti on, että tiimityö jo itsessään paljastaa ongelmia ja pakottaa muutoksiin. Sillä miten asiat tehdään on iso vaikutus.

Pentti Kangasluoma 27.05.2015 12:09

Ilari Kieman kuvaamasta avokonttorista saisi joku "shapliini" hyvän elokuva-aiheen.Siinä sekasorrossa joku uuden vallan lähettämä virkailija päätyisi väärään ministeriöön. Se huomattaisiin pitkän ajan päästä.

Syntyykö avokonttorissa enemmän työpaikkaromansseja kuin vanhoissa käytävä/huoneet mallissa. Vanhassa mallissa on enemmän kutupaikkoja.

Ymmärrän Sipilää. Huoneissa menee työaikaa hukkaan, kun hoidellaan omia omia

asioita Yritysjohtajana on JS tämän huomannut.

Aleksi Päiväläinen 27.05.2015 23:44

Kiitos Mikolle komppauksesta! Joku minua viisaampi on joskus lausunut, että "kyynisyys on älykkään ihmisen tapa perustella itselleen miksi jotain asiaa ei kannata tehdä". Sattuvasti sanottu.

Luetuimmat
 1. 1

  Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

 2. 2

  Tanskan poliisi: Merestä löydetty naisen ruumis on dna:n perusteella tunnistettu kadonneeksi toimittaja Kim Walliksi

 3. 3

  Maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi – Espoossa tutkitaan 16-vuotiaan tytön pahoinpitelyä kotitalon rappukäytävässä

 4. 4

  Mira, 21 sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

 5. 5

  Opintoni jäävät kesken opintotuki­uudistuksen takia – en saa opintolainaa, vaikka laina on valtion takaamaa

 6. 6

  Trump: ”Muuri rakennetaan, vaikka meidän pitäisi ajaa hallitus alas”

 7. 7

  Hannibalin sotanorsut ylittivät Alpit – tarina kuulostaa uskomattomalta, mutta se on totta

 8. 8

  Somessa raivostuttiin kuvasta, jossa ”laiskat maahanmuuttajat” istuskelevat penkillä Italiassa – kunnes selvisi, että penkillä istuivat Samuel L. Jackson ja Magic Johnson

 9. 9

  Jokaisen aikuisenkin pitäisi hankkia harrastus – Huonot elintavat ja tylsistyminen heijastuvat koko perheeseen

 10. 10

  Merja Kimpimäki ehti toimia vahtimestarina samassa koulussa 27 vuotta, kun Vantaa päätti heittää hänet muualle – sitten tapahtui yllättävä käänne

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

 2. 2

  Somessa raivostuttiin kuvasta, jossa ”laiskat maahanmuuttajat” istuskelevat penkillä Italiassa – kunnes selvisi, että penkillä istuivat Samuel L. Jackson ja Magic Johnson

 3. 3

  Kolmevuotias sai kiinalaisesta nettikaupasta maailman ihanimman pinkin puudelipyörän – sitten ilmestyivät mystiset näppylät

 4. 4

  22-vuotiaana Francesca Woodman oli ottanut itsestään valtavasti alastonkuvia, jotka eivät kiinnostaneet ketään, sitten kuolema muutti kaiken

 5. 5

  Afganistaniin heinäkuussa pakkopalautettu Zaki Hussaini lensi takaisin Suomeen – tukiryhmä auttoi oleskeluluvassa ja maksoi lennot

 6. 6

  Donald Trump katsoi auringon­pimennystä ilman suojalaseja varoituksista huolimatta – internet täyttyi meemeistä

 7. 7

  Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

 8. 8

  Linja-auto ja rekka törmäsivät Länsiväylällä, bussin kuljettaja kuoli

 9. 9

  Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

 10. 10

  Jaksoarvio: Game of Thronesin kuudes jakso oli ristiriitainen – mitä tapahtuu viimeisessä jaksossa?

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

 2. 2

  Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

 3. 3

  Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

 4. 4

  Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

 5. 5

  Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

 6. 6

  Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

 7. 7

  Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

 8. 8

  Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

 9. 9

  Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

 10. 10

  ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

 11. Näytä lisää
Uusimmat
 1. Juuri nyt
 2. Tanskan poliisi: Merestä löydetty naisen ruumis on dna:n perusteella tunnistettu kadonneeksi toimittaja Kim Walliksi
 3. Volgalla sijaitsevasta pienestä museosaaresta halutaan Venäjän dokumentti-Cannes – ”Parhaat festivaalit järjestetään syrjäisissä pikku paikoissa”
 4. Mira, 21 sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”
 5. Merja Kimpimäki ehti toimia vahtimestarina samassa koulussa 27 vuotta, kun Vantaa päätti heittää hänet muualle – sitten tapahtui yllättävä käänne
 6. HS selvitti: Kannatuksen lasku horjuttaa keskustan Juha Sipilän ja Sdp:n Antti Rinteen asemaa – ”Se vaihe on jo ohi, kun kaikki mitä Sipilä sanoi oli vain loistavaa, briljanttia ja raikasta”
 7. Maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi – Espoossa tutkitaan 16-vuotiaan tytön pahoinpitelyä kotitalon rappukäytävässä
 8. ”Anna hali, nosta syliin” – HJK:n iltapäiväkerhot tuovat turvaa lapsille ja työllistävät lukuisia valmentajia
 9. PK-35 otti avausvoiton jalkapallon Mestareiden liigan karsinnassa – lohkovaihe häämöttää kahden ottelun päässä
 10. Hannibalin sotanorsut ylittivät Alpit – tarina kuulostaa uskomattomalta, mutta se on totta
 11. Tunti sitten
 12. Professori Turun puukotuksista: Terroristinen motiivi voi olla vaikea näyttää toteen – nämä asiat saattavat olla ratkaisevia
 13. Näytä lisää