Perässähiihtäjä

Onko Suomessa kevät?

Mielelläni olisin mennyt paikan päälle Smolnaan, mutta jostain teknisestä esteestä johtuen pääsy Smolnaan  ei ollut mahdollista, joten katselin televisiosta tekeillä olevan hallituksen tiedotustilaisuutta täällä toimituksessa. Mietin siinä katsellessani, mikä olisi sopiva kysymys Perässähiihtäjään tälle päivälle. Tänään oli ensimmäinen oikein keväinen päivä Helsingissä, joten siitä sain kimmokkeen kysymykseeni. Toinen on syy kaukainen muisto Aulis Sallisen oopperasta Punainen viiva, jossa lopussa lauletaan: Onko Suomessa kevät?

Tässä postauksessa ei kannata vielä mennä yksityiskohtiin, koska niitä on niin tuhottoman paljon. Hallitusohjelma täytyy purkaa ajan kanssa palasiksi. Hallituksen ministerivalinnat ovat vasta edessä. Varmaksi tiedämme vasta kolme nimeä: pääministeriksi tulee Juha Sipilä, ulkoministeriksi Timo Soini ja valtiovarainministeriksi Alexander Stubb.

Tiedotustilaisuudesta sain sellaisen kuvan, että lopulta salkun valinta oli Soinin itsensä käsissä. Toiseksi suurimman puolueen puheenjohtajana hän sai valita valtiovarainministerin ja ulkoministerin tehtävien välillä, ja hän valitsi ulkoministerin salkun. Ulko- ja turvallisuuspolitiikka on ollut hänen kiinnostuksensa kohde jo pitkään. Myös puolustusministerin salkku tulee perussuomalaisille, todennäköisesti Jussi Niinistölle.

Eli maan ulkoinen turvallisuus ja ulkoiset suhteet ovat huomisesta alkaen vankasti perussuomalaisten käsissä. Kukapa olisi uskonut vielä jokin aika sitten.

Entä talous?

Stubbin valinnan taustalla oli varmasti aito kiinnostus. Kokoomus on aina hallituksessa ollessaan – jos se ei ole ollut pääministeripuolue – pitänyt valtiovarainministerin salkkua tärkeämpänä kuin ulkoministerin salkkua. Stubbille tämä antaa vahvan, poikkeuksellisen vahvan, aseman myös omassa puolueessaan. Hän pitää puolueensa näpeissään.

Ohjelmapuolessa kannattaa kiinnittää huomiota yhteen kohtaan: keppiin ja porkkanaan. Työmarkkinajärjestöjä ( lue= ammattiyhdistysliikettä) ajetaan selkä seinä vasten. SAK:n, STTK:n ja Akavan on lähdettävä mukaan yhteiskuntasopimushankkeeseen ( = nykyisten työehtojen heikentämiseen), jos ne eivät siihen lähde, palkansaajien asemaa heikennetään valtiovallan toimin.  Porkkanaa on tarjolla veropuolella.

Odotettavissa on hikinen kesä, kun elokuun 21. päivään mennessä muovataan vuoden 2016 budjettia ja tulevia työelämän ratkaisuja.

Käytännössä hallituksen ohjelmatyö jatkuu koko kesän, ja hallituksen työn alkua voidaan arvioida paremmin vasta syyskuun alkupuolella, jolloin työmarkkinaneuvottelujen tulos on tiedossa ja budjettiesitys valmistunut.

Pohtii päivän tiedotustilaisuuden antia miten päin tahansa on pakko tulla yhteen johtopäätökseen: suomalaisten elintaso laskee ja suomalaisten yhteiskunnalta nauttimien palvelujen ja etuisuuksien määrä heikkenee.  Joudumme kitkuttelemaan seuraavat neljä vuotta ja todennäköisesti vielä pitempäänkin pienemmillä rahoilla kuin tähän asti. Tämä on tietenkin keskiarvo. Aina on ennenkin on ollut niitä, jotka ovat menestyneet ja pärjänneet pulakausien aikana.

Kuten odottaa sopi, leikkauspuolella suurimmat viillot tehdään sosiaali- ja terveyspuolelle sekä koulutukseen. Hallituksen säästötavoitteet ovat niin kovia, että etujen määrä ja julkisten palvelujen taso laskee merkittävästi seuraavan neljän vuoden aikana.

Suomesta ei toki tule kehitysmaata – kaukana siitä – mutta voi olla, että Pohjoismaisessa hyvinvointivaltiovertailussa emme enää kilpaile Norjan, Tanskan ja Ruotsin kanssa samassa sarjassa.

Euroopan unionin sisällä menemme elintaso- ja hyvinvointivertailuissa alaspäin muutaman pykälän verrokkimaista, kuten Ruotsista, Tanskasta ja Itävallasta, mutta sille emme voi ilmeisesti mitään.

Toisessa vaakakupissa on talous. Osittain velaksi eläminen jatkuu vielä vuosia, mutta velkaantuminen pitäisi saada loppumaan ensi vuosikymmenen alkuun mennessä.  Velkaa on nyt hieman alle sata miljardia euroa, ja eduskunta on antanut hallitukselle valtuudet ottaa lisää velkaa. Valtuuksia joudutaan vielä antamaan lisää, sillä valtiovarainministeriö ennusti talvella, että tämän alkavan vaalikauden lopussa, siis vuonna 2019, velkaa olisi 129 miljardia euroa.

Seuraavat kaksi vuotta ovat ratkaisevaa aikaa. Hallitus pystyy – jos se kykenee – viemään ohjelmaansa läpi alkuvuoteen 2017 asti kohtalaisen rauhallisissa oloissa. Siihen mennessä kaikki tärkeät asiat täytyy olla päätetty, sillä sen jälkeen hallituksen päätöksentekomahdollisuudet heikkenevät ratkaisevasti.

Vaalikausi jakautuu nimittäin kahtia: alkukausi on vaalitonta aikaa ja loppukausi yhtä vaaliputkea: huhtikuussa 2017 pidetään kuntavaalit, tammi-helmikuussa 2018 presidentinvaalit, huhtikuussa 2019 eduskuntavaalit ja toukokuussa 2019 eurovaalit.

Vaan mitäpä sanovat Perässähiihtäjän kommentaattorit?  Mikä on yleisfiilis? Miltä tuntuu hallituksen tiedotustilaisuuden jälkeen? Viriääkö mielessänne toivo paremmasta vai valtaako mielenne masennus ja pettymys?

Keskiviikon Hyvä Kysymys Kuuluu: Onko Suomessa kevät?

Postaan seuraavan kerran huomenna iltapäivällä, kunhan kaikki ministerivalinnat on tehty.

Linkkejä:

Juha Sipilän hallituksen 1) ohjelma, 2) hallitusohjelman liitteet sekä 3) ministerien salkkujako puolueiden kesken löytyy tämän linkin takaa.

Aikataulu:

Huomenna torstaina eduskunta äänestää pääministeristä. Keskusta tekee ministerivalinnat illansuussa - kokoomus ja perussuomalaiset tekevät omansa jo tänään keskiviikkona.

Perjantaina Stubbin hallitus saa eron ja Sipilän hallitus nimitetään.  Eduskunta valitsee uudet puhemiehet.

Ensi viikolla eduskunta keskustelee hallitusohjelmasta ja keskustelun päätteeksi äänestää siitä.

30 vastausta artikkeliin "Onko Suomessa kevät?"

Lasse Reunanen 27.05.2015 17:48

Kevät hyvinkin vuodenajan mukaisesti. Kotinäkymät ulos ovat jo lehdekkäät, kuusen vuosikasvu alkanut ja kukinnat. Pihapuussa käpytikka tehnyt kolonsa puun kääntöpuolelle - viimevuotisestaan ja pöntöissä pesinnät alkaneet...

Eduskunnan puhemiehistöön valitaan kenties jälleen Seppo Kääriäinen (Keskusta), joka oli tänään edellisen Eduskunnan puhemies Eero Heinäluoman (Sdp) kanssa Yle Puhe -ohjelmassa.

Uusia ministereitä ei kannata enää arvuutella kun Kokoomus jo valintansa tehnyt ja loputkin huomenna tiedossamme.

Unto Hämäläinen jakoi perussuomalaisten ja kokoomuslaisten ministerien osa-alueet kohdalleen ja keskustalaiset ministerit sitten jakautuu kunta- ja maakunta-alueiden kokonaisuuksiin.

Puheenjohtajien tiedotustilaisuudessa kuului myös kielellinen yhteistyö kun tuleva pääministeri Sipilä alusti hieman englanniksi, josta ulkoasiainministeriksi tuleva Soini jatkoi ja valtiovarainministerinä aloittava Stubb täydensi - lisäten vielä ruotsiksi asiat.

Kiinnitin huomiota tulevien ministerien huolelliseen lausuntaan englantia puhuessaan. Siinä Suomen erityisyys kannattaneekin tuoda esille kansainvälisesti - kun puhumme kieltämme siten kuin kirjoitammekin ja englanniksikin äännämme vaikeimmat kohdat tekstin mukaiseen muotoon.

Teemu Männynsalo 27.05.2015 17:52

Kevään keskellä ensimmäisenä pistää silmään, että mukana on melkoisesti ehdollisia toimia. Listoissa on selaamalla kuitenkin enemmän nipistyksiä kun varsinaista radikaalia talouden suunnanmuutosta. mm. palkkatulojen ja omistamisen verokohtelun suhteessa ei suurta muutosta ole. Matala kysyntä johtunee kuitenkin suurelta osin työverotuksen tiukkuudesta ja siinä on vain vähäistä lääkitystä käytössä, jopa tiukennusta mm. kateusveron jatkamisen muodossa. Koska ei vielä ole oikein kunnolla kesäkään, on todettava, että investointien heikkous pohjaa eniten yritysten heikkoihin tulevaisuudenodotuksiin ja astetta voimakkaammat kotoperäiset työtä ja kansalaisen omaa vastuuta korostavat reformitoimet olisivat näitä enemmän nostaneet.

Kunnon julkishallinnon rakennemuutosta lykätään: mm. sote syntyy hitaasti eikä esim. ministeriöitä yhdistetä.

Yhteiskuntasopimuksen II. syysnäytöksessä toivottavasti haetaan mieluummin yksikkötyökustannusten vähennyksiä ja siis työajan pidennyksiä esim. poissaoloja ja ylimääräisiä lomaoikeuksia karsimalla kuin mekaanisella ja kellokortilla mitattavalla työpäivän jatkamisella.

Vesa Kaitera 27.05.2015 18:39

Eiköhän se kesäkin sieltä pikku hiljaa tule esiin, mutta Kokoomukselle tuli joulu etuajassa. Kokoomus oli asettanut tavoitteikseen jo ennen vaaleja saada valtiovarainministerin ja opetusministerin salkut, ja ne puolue myös sai. Tietysti valtiovarainministerin salkun saamiseen vaikutti keskeisesti se, ettei Soini omiensa painostamanakaan suostunut ottamaan valtiovarainministerin raskasta salkkua itselleen. Veikkasin muuten tätä jo muutama päivä vaalien jälkeen tällä saitilla. Kirjoitin, että PS:n kannalta valtiovarainministerin paikka on "myrkytetty omena", koska tuon paikan haltija saa kansan vihat niskoilleen leikkauksista. Kokoomuksessa siihen on totuttu, mutta PS:ssa ei. Väitin, että Soini pyrkisi myymään tuon paikan Kokoomukselle, tietenkin kohtuullista korvausta vastaan. Nyt tuo korvaus oli näköjään se, että EU-ministerin tehtävät lisättiin ulkoministerin salkkuun. Ja näin Soini pääsi mukavuusalueelleen ulkoministeriksi.

Kokoomuksen sisällä valtiovarainministerin paikan saaminen otetaan tietysti hyvin myönteisesti vastaan. Se on konkreettinen osoitus siitä, että Kokoomus on muutakin kuin hanttikolmonen Sipilän-Soinin hallituksessa. Stubbin asema Kokoomuksen sisällä vahvistui ja se näkyi mm. siinä, että kaikki puolueen ministerivalinnat tehtiin täysin yksimielisesti.

Näyttää nyt siltä, ettei oppositiota oteta mukaan edukunnan puhemiehistöön. En kaipaa sinne demareita. Sitäpaitsi vanha viisaus on se, ettei valtaa saada, vaan se otetaan.

Ay-liike on pitänyt hallituksen ehdollisia veronalennuksia ja leikkauksia kiristyksenomaisina toimina, joilla vauhditetaan yhteiskuntaopmusta. Siltähän tuo tosiaan kovasti näyttääkin.

Miika Kurtakko 27.05.2015 18:41

Tänään tuntui Helsingissä jo melkein kesältä. Mutta sitten julkistettiin Sipilän hallituksen "strateginen" ohjelma, ja heti alkoi kylmä syysviima puhaltaa.

Suomessa on hämmästyttävästi osattu aina tehdä yleisen talousviisauden vastaista suhdannepolitiikkaa, ja niin tehdään nytkin. Voisin kuvitella, että tämä käänteisviisaus asuu valtiovarainministeriössä, koska hallituksen kokoopanot eivät siihen todellakaan vaikuta.

J.M. Keynesin aikoinaan hahmottelema ja yleisesti tunnustettua suhdannepolitiikan doktriini lähtee kysynnän ja investointien kasvattamisesta laman aikana ja kysynnän (kasvun) hillitsemisestä korkeasuhdanteessa, jotta vältetään talouden ylikuumeneminen. Suomessa kuitenkin laman aikana - kuten viimeksi 1990-luvun alussa - kokonaiskysyntää leikataan rajusti joko leikkauksilla, veronkorotuksilla tai näiden yhdistelmänä; vastaavasti veroja alennetaan korkeasuhdanteessa kuten 1990-luvun lopulla ja 2000-luvun alussa. Lopputulos on valtion krooninen velkaantuminen ja kansantuotteen lasku.

Ministerisalkut jakautuivat odotetusti: keskusta vei maakuntasalkut, perussuomalaiset utva-salkut ja kokoomus otti sen mitä jäljelle jäi. Soinin valinta ei lopulta ollut yllätys: miehestä ei yksinkertaisesti ollut rahaministerin pestin ottajaksi. Omat halut ja osaaminen oli toisaalla; lisäksi tiedettiin ettei Niinistö halunnut Stubbia ulkoministeriksi. Samoin Kreikan kuuma tilanne tulee tarpeettoman pian rahaministerin karvaisiin kouriin, mikä olisi varmasti aiheuttanut Soinille sydämentykytystä.

Lähihistoriassa VM:n salkku on ollut hyväksi kokoomukselle. Kun puolueen puheenjohtaja on ollut valtiovarainministeri, on vaaleissa tullut aina voitto. Tähän ja virkamiesten valmiiksi kirjoittamiin puheisiin Stubb luottaa. Talouspolitiikka ei ole koskaan ollut Stubbin leipälaji, mutta ei se ollut Sauli Niinistönkään, kun hän VM:n saappaisiin hyppäsi. Kokoomusta eivät leikkauslistat haittaa: se kuudesosa kansasta, joka kokoomusta äänestää, ei muutenkaan ole tulonsiirtojen saama- vaan maksupuolella. Sen sijaan isot leikkaukset koulutukseen tekevät pahan loven kokoomuksen "sivistyspuolueen" maineelle.

Totesin toisaalla, että tämä hallitusohjelma vanhenee ennätysnopeasti käsiin. Veikkaan että jo syksyllä on aloitettava uusista lähtökohdista.

Pentti Kangasluoma 27.05.2015 18:50

Jos oikein ymmärrän niin eläkeläisen asumistuki poistuu, tulee yleinen

asumistuki. Vastaavasti takuueläkettä nostetaan.

Eli omissa taloissaan esim. maaatiloilla asuvat saavat korotuksen. Kerrostaloissa asuvat, kaupunkien vuokralaiset ovat usein entisiä teollisuustyöläisiä, palvelusektosilla olleita joilla on pienet eläkkeet.

Näiden asumismenot muutenkin nousevat, prosentuaallisesti he ovat koko

paketin suurimmat häviäjät. Toimittajat eivät näytä käsittvän koko asetelmaa. Palkkaverotuksen laskeminen ei heitä koske.

Ilari Kiema 27.05.2015 19:58

Äänetön kevät, Silent Spring, Rachel Carson 1962.

Hallitusohjelma, luvut liitteiden lopussa, on DDT:tä linnuille ja ihmisille.

Markku Miettinen 27.05.2015 20:10

Ei tullut kesää tänään. Ollaan alistuttu ja hyväksytään, että pudotaan liigasta divariin.

Miten amerikkalaiset tekivät sen, käänsivät finanssikriisin tosi pahasti runteleman taloutensa kasvu-uralle ?

Ei väliä, VM:n virkamiesten mielestä he sammuttivat palonsa väärin.

Kyösti Salovaara 27.05.2015 20:23

En oikeastaan näe miksi pitäisi synkistellä, semminkin kun saadaan hallitus joka uskoo itseensä (ainakin pari päivää) ja pikku-uutiset päivittäin kertovat että tuolla jossakin firmoilla menee kohta paremmin.

Sitä paitsi tervapääskyt ilmestyivät taivaalle tiistaina aamusella ja sehän on kesän merkki. Kevät meni jo.

Lylyhän hallituksen hommat illalla lyttäsi, muuten opposition vikinä ei edes vikinän veroista.

Tekipä hallitus mitä tahansa, tuskin se edellisen hallituksen neuvottomuutta voittaa. Tuntuu että nyt saadaan dynaaminen hallitus, jolla on enemmän skenaarioita kuin poliittinen itsekorostus vaatisi, eli mahdollisuus ihan sovitusti kääntää palttoota jos maailman meno sitä edellyttää. Ei tarvitse hirttäytyä ideologiaan kun sitä ei oikeastaan ole.

Jos kreikkalainen poliittinen patentti leviää muuallekin Etelä-Eurooppaan, Soini voi joutua selvittelemään pahempia sotkuja kuin uskaltaa edes pelätä. Mutta niinkin voi käydä että neljän vuoden päästä olemme tukevasti Saksan ja Ranskan kanssa ihan uudessa euro-Euroopassa.

Onhan se tietysti kauheaa, ihan pohjoismaisen hyvinvointiyhteiskunnan romahdus, kun täällä Impivaarassa päivähoitoryhmiin tulee yksi lapsi lisää, voi voi. Mutta ehkä tästäkin takaiskusta talvisodan hengellä selvitään.

Tämän sanoen tiedän, että vuoden päästä saataan olla toista mieltä. Takin kääntäminen on sentään kunniallisempaa kuin nukkua takki päällä tiukasti napitettuna.

Pekka Turunen 27.05.2015 21:55

Kyllä ilmassa on keväistä toiveikkuutta. Josko se Suomen talous tästä heräisi pitkän talven jälkeen kesäiseen loistoonsa? Joka tapauksessa edellisen, päätöksiin kykenemättömän hallituksen jälkeen on vaikea uskoa (ja pelottavaa ajatella), että enää mentäisiin hallituksen aikaansaapuudessa alaspäin.

Hallitusohjelman työmarkkinaosapuolille esittämää tavoitetta yhteiskuntasopimuksesta on jo kutsuttu kiristykseksi. Voi sen nähdä myönteisemminkin siten, että hallitus kannustaa työmarkkinaosapuolia. Se vaikuttaa hyvin sipilämäiseltä: toivon teidän tulevan mukaan näihin talkoisiin, mutta jos se ei käy niin hallitus hoitaa homman teidänkin puolestanne. Perinteistä saavutettujen etujen puolesta jarruttelua ei nyt kaivata.

Ikäviäkin toimenpiteitä siis tarvitaan tässä tilanteessa. Ovatko hallituksen linjaukset sitten juuri ne oikeat lääkkeet? En osaa heti sanoa, sillä asiat ovat sen verran laajoja ja monimuotoisia. Toiveikas olen, joskin eniten mietityttää se, ovatko toimet sosiaalisesti riittävän oikeudenmukaisia? Oppositio hallitusohjelman tietysti heti tyrmäsi, mutta niiden kommenttien painoarvo on vähäinen. Ne kuuluvat vakiokoreografiaan.

Ja saapiko kysyä? Unto Hämäläinen epäili eilisessä postauksessaan avokonttoria julkisuustempuksi, jolla huomio suunnataan pois tärkeistä asioista, ja pohti että tänään edessä saattaa olla mahalasku. Kovin pitkälle meneviä tulkintoja tuskin kukaan meistä osaa vielä tehdä, mutta olisi silti kiinnostavaa kuulla kokeneen toimittajan tuore näkemys: oliko tämä mahalasku, vai täyttääkö ohjelma suuria odotuksia?

Pentti Kangasluoma 27.05.2015 22:34

"eläkeläisten asumistukeen (-123 milj. euroa, sopeutetaan yleistä asumistukea vastaavaksi) ja yleisiin asumistukimenoihin (-25 milj. euroa, koska tuen myöntämisen perusteita muutetaan). Sen sijaan köyhimpien eläkeläisten takuueläkkeen tasokorotus lisää valtion menoja 30 miljoonalla eurolla". Leikkasin US uutisista.

Hurja summa leikataan eläkeläisten asumistukea, 125 miljoonaa. Luku on tietysti suuri kun asumistukea saavia eläkeläisiä on niin paljon. Miten sinkut pärjää, epätoivoa tullaan havaitsemaan.

Kun Kela aukee aamulla pitää ottaa selvää ryhmän suuruudesta. Tämä se on

todellinen RAIPPAVERO.

Risto Virrankoski 27.05.2015 23:21

Uumoilen sitkeästi, että salkunjako Stubbin ja Soinin välillä ratkesi niillä vanhan hyvän ajan 'yleisillä syillä'. Huomattavaa on että Kokoomus jätettiin ulkopolitiikan, EU-politiikan ja puolustuspolitiikan ulkopuolelle. Vastineeksi Kokoomus sai vastuun paljon puhutuista ikävistä asioista.

Pakko on uskoa, ja teen sen helpottuneena, että Sipilä on oikea johtaja juuri tähän aikaan.

Jos sulkee silmänsä siltä, että oikeusministeriksi valittiin paperimiesduunari, toki hyvä mies sinänsä, meno toistaiseksi on ollut reippaan tyylikästä ja jotenkin raikasta.

Kevättä pukkaa.

Riitta Skoglund 27.05.2015 23:39

Ei ole kevät, syksy on.

Syystöinä maa käännetään, lannoitetaan, syyskylvö itää keväällä ja sitä ennen on maatuminen, jäätyminen, pitkä talvi. Onko hallitusohjelma syys- ja muiksi töiksi osuva ja talven jälkeen kasvua tuottava, se nähdään vasta myöhemmin.

Hallituksen pyrkimys talkoisiin ja yhteiseen kokemukseen, että kaikilta otetaan on hurskas toive. Edelleen olen odottavalla kannalla, mitä oikeasti alkaa tapahtua ja näyttäytyä.

Mönkijävero on jees, mutta mikä on sen merkitys maailmankaikkeudessa tai edes Suomessa?! Epäröittää mm opiskelijoiden ja sinkkueläkeläisten osa. Keski-ikäisillä vakaatuloisilla palkansaajapariskunnilla (puolueesta riippumatta) ei suurta huolta ole, lainat maksettu, lapset kasvatettu - onko esim matkakohde Aasiassa vai lähempänä Euroopassa vai Tallinnassa, ei liene tuskallinen valinta.

Olli Saarinen 28.05.2015 5:35

Demokraattinen prosessi on edennyt juuri niinkuin pitääkin: hallitus on muodostumassa vaaleissa valitun enemmistön pohjalle. Vaikka ei itse sijoitukaan hallituksen poliittisen avaruuden lohkoon on prosessia kunnioitettava.

Erityisesti perussuomalaisille on kyse keväästä: nyt sitten ollaan tasavertaisesti mukana ja tällainen tunne voimannuttaa ja saattaa sinänsä luoda yhteiskuntaan momenttia, toivottavasti positiivista.

Masentavaa on että tuetuin elinkeinomme, maatalous, näkyy selviävän pienin leikkauksin. Sen sijaan maa- ja metsätalouden haittoja hoitavista suojavyöhykkeistä leikataan. Taisi tästä todella tulla junttihallitus, demokraattisesti.

Koko toimenpidelistaa ei osaa vielä hahmottaa. Kuten Pentti Kangasluoma edellä toteaa, on eläkeläisten asumistuesta luopuminen merkittävä toimi, sen ehdot ovat olleet yleistä asumistukea keveämmät. Kun samalla työtulovähennystä lisätään, korostuu ansiotulon suosiminen eläketuloon nähden.

Opetuksen säästöjen toivoisi kohdistuvan yksinomaan rakenteiden virtaviivaistamiseen. Maakuntapoliitikkojen toimesta on meillä liian paljon päällekkäistä ja tehotonta koulutustarjontaa mutta liian vähän oppilaskeskeistä ohjausta.

Irma Hilpelä 28.05.2015 7:09

Suomaalaisten elintaso on laskenut jo jonkin aikaa, mutta se on jäänyt piiloon, kun velkaa on otettu koko ajan lisää. Nyt tunnustamme tapahtuneen, emme olekaan poskettoman vauraita ja alamme elää todellisuutta vastaavasti. Sehän se tekee kipeää. Ei se tietenkään kovin keväiseltä tunnu. Katovuosien keväät ovat ankeita, mutta ne täytyy ottaa sellaisina kuin ne tulevat, muuten ei tule mitään satoa syksyllä.

Pentti Kangasluoma 28.05.2015 8:27

Olli Saarinen, jo aikaisemmin olit sitä mieltä, että eläkeläisten asumistuessa on jotain väärää. Onko sitä annettu hyvätuloisille?

Tunnen näitä ihmiskohtaloita. Kaupungit ovat rakentaneet vuokrataloja,

joissa asuu asumistukea saavia eläkeläisiä. Heidän ahdinkonsa ei vähennä

kuntien tehtäviä.

Tiedän että jäähän heille nykyinen asumistuki. Sinkkuja, leskiä, rollatoriväkeä. Turvapuhelimesta, kaikesta uudesta teknologiasta laskutetaan. Lääkekorvauksien omavastuu kasvaa.

Yli 500 000 saa sekä takuueläkettä että työeläkettä. Eläkkeiden summat ovat nousseet mutta elävien kirjoissa on edelleen - kiitos lääkäreiden -

- suuri joukko kansalaisia joiden eläketulo on pieni. Heitä tässä nyt tallotaan.

Siis, Saarinen, taustoita, mistä johtuu inhosi eläkeläisten asumistukea

kohtaan. Opimme viime vosina suhtautumaan sotaveteraaneihin arvokkaasti.

Samaa odottavat työveteraanit.

Työikäinen, työkykyinen voi aina tehdä jotain elämänsä kohentamiseksi.

Ko. eläkeläiset eivät muuta kuin odottaa vavisten vuokrankorotuslappua.

Marita Salenius 28.05.2015 9:55

Tämä kevätkysymyshän on tännekin kirvoittanut monta vertausta viljelyn kommervenkkeihin. Meikäläiselle jyväjemmarille kevät on sellaista taivaanvahtimista: sataako vaiko ei. Tänäkin keväänä on kylvötyöt venyneet. Joskopa tuo aurinko näkyviin jää hallitussopimuksen vaikutuksesta. Ainakin täsmäsää sitä povaisi. Niin siis ennustehan se on ja sama on sanottava hallituksestakin. Kaikki näyttää hyvältä, mutta sehän on vain ennuste. Mutta toki olen tyytyväinen puolueeni toimiin ja ministerit on oikein valittu.

Minä nyt kuitenkin rohkenen kaivaa sitä hampaankoloani. En vain ole osannut löytää sitä jujua, jolla Sipilästä on tehty uraa luonut bisnesmies ja suoranainen yli-ihminen. Kolmekymppisenä myi jo yrityksensä ja kolme vuotta 2000 luvulla oli it-yhtiön toimitusjohtaja. Jotenkin vaan ei nyt natsaa. Vai onko niin, että hän oli oikeassa paikassa oikeaan aikaan ja miljoonia tuli ilman suurempaa puurtamista.

Muistan kun -90 luvun alussa erääseen opiskeluuni liittyen kävimme tutustumis/opintoretkellä Kempeleen nousevissa it-yrityksissä. Siellä oli nuoria ja innostuneita miehiä esittelemässä suuren rahallisen autuuden tuomaa alaa. Moni heistä tekikin nopeasti voittoa. En ole sen jälkeen paikalla käynyt. Onkohan siellä edelleen yhtä komeaa toimintaa ja rakennuksia?

Mutta joskopa ne miljoonat tekevät ihmisestä pätevän politiikkaankin. Meillähän yleensäkin arvostukset ja arvotukset muodostetaan ulkoisten tekijöiden perusteella - ei perustu tutkimukseen, vaan ihan omaan näkemykseen, joka ei välttämättä ole ollenkaan oikea.

Hallitusohjelmaan en ole vielä syvemmin ehtinyt tutustua, mutta ne päälliset asiat, jotka ovat tulleet julki, ovat paljolti sitä, mitä olikin odotettavissa. Yksi hyvä juttu näyttäisi syntyvän. Nyt ei hallitus osallistu nappulaliigaan, vaan keski-ikä näyttäisi olevan järjellisen puolella. Vaikka onhan siellä... ( ei muuten ole minun keksintö, mutta kun se kuulostaa niin sievältä, niin rohkenen kuitenkin sen tähän kirjoittaa)... "hellan lettas Sanni".

Syksyllä sitten näemme, millaista satoa on korjattu täällä ja hallituksessa ja kuinka se sato riittää ja jääkö seuraavalle vuodelle siemeneksikin. Jos vain keskusta voisi jättää Pekkarisen, Väyrysen ja Rehnin pois ministerilistalta, niin hallitus näyttäisi tyylikkäältä ja jopa luotettavalta. Mutta pahoin pelkään, että kepu ei moiseen kykene.

Miika Kurtakko 28.05.2015 10:14

Keväästä vielä. Keväällähän saadaan mahlaa. En tiedä onko kyseessä mahla, mutta ainakin jotain tahmeaa ja keltaista äänestäjien kuluttajansuojan päälle hallitusohjelmassa valuu. Hallituksen enemmistö eli keskusta ja kokoomus tekivät ns. koulutuslupauksen eli sitoutuivat olemaan leikkaamatta koulutuksesta ennen vaaleja.

Veikko Anttila 28.05.2015 10:43

Oppositio huusi yhtenä torvena tänä aamuna, että näin pahaa ei ole nähty sitten 90-luvun alun! Näköjään kansa äänesti aivan oikein; vihervasemmisto ei ollut vaaleihin mennessä vielä ymmärtänyt, että Suomi on vähintään yhtä pahassa suossa kuin 90-luvun alussa. Silloin demarit ei edes yrittänyt ottaa vastuuta, vaan pakeni oppositioon ja keskustan oli otettava vastuu. Historia toistuu jälleen kerran. Kevättä pukkaa!

Vesa Sorri 28.05.2015 10:58

Miltä tuntuu eilisen jälkeen?

Tuntuu, että hallitusohjelma on tässä hetkessä paras mahdollinen suunnitelma maamme talouden alamäen ja hyvinvoinnin kurjistumisen pysäyttämiseksi ynnä lopulta kääntämiseksi nousuun. Ohjelma on paras siitä syystä, että se on hyvin jäsennelty kokonaisuus, joka on saatu aikaan hyvin johdetussa prosessissa, annetussa ajassa ja yhteisymmärryksessä niiden toimesta, joilla oli valtuutus kansan puolesta laatia sellainen ohjelma. Mikä olisi parempi kokonaisuus ja miten se olisi syntynyt?

Aina on niitä, jotka tarttuen ohjelman joihinkin yksittäisiin kohtiin suureen ääneen valittavat sen heikkouksia, ja tuomitsevat sen perusteella sitten koko ohjelman. Demokratiaan toki sellainen kuuluu ja suodaan, mutta ei sellainen arvostelu ansaitse muuta painoarvoa. Vasta kun keskusteluun alkaa nousta kritiikkiä, joka paitsi tuo ohjelman puutteita tai epäkohtia esiin, esittää samalla kokonaisuuden huomioon ottavia parannusehdotuksia, on syytä heristää korvia; hallituksenkin.

Ohjelmassa on kohta, joka toistaiseksi käydyssä keskustelussa on selvästi jäänyt leikkausosion varjoon. Tarkoitan sote:n perustaksi valittua maakuntamallia. Paitsi että se antaa nyt perustan sote-uudistuksen toteutukselle, on sillä mielestäni toinen sitäkin suurempi merkitys: maakuntamalli avaa tien myös kuntarakenneuudistukselle. Ajan oloon nimittäin maakuntatasolle on luontevaa siirtää muitakin nykyisten kuntien velvoitteita paremman koordinaation ja tuotantotehokkuuden saavuttamiseksi. Maakunta-mallissa on siis nähtävissä jo 19 oikeastaan suurkunnan rakenne, jota nykyiset kunnat täydentävät läheisesti paikkaa sidotuilla toiminnoilla.

Lennokkaaksi lopuksi...onko kevät?

Ulkona on. Hallitusohjelman mukaan ollaan kulkemassa kuitenkin kohti kylmempiä aikoja. Ennemmin on syyskylvön aika ja varautuminen talven tuloon. Hätää ei kuitenkaan ole. Varastoissa on paljon kaikkea hyvää turvaavaa, ja varautuminen (=hallitusohjelma) talveen tuloon ja sen ylipääsyyn on hyvä ja huolellinen. Kyllä kevät sitten taas koittaa kuten aina ennenkin. Aikajänne vain on nyt sille muutamia vuosia, ehkä jopa vuosikymmen.

Veli-Pekka Silvan 28.05.2015 12:37

Sipilä pelaa ovelasti tuolla "yhteiskuntasopimuksella", ei se ole sopimista kun esitetään uhkauksia! Palkansaajat häviävät joka tapauksessa: Työaika pitenee niin palkka pysyy samana ja sitä ei kompensoida veroalella, ja jos ei suostu niin saa kaikkien vihat niskoilleen!

Suurin häviäjä on sitten eläkeläinen joka ei saa indeksikorotuksia ja menettää eläkeläisen asumistuen joka on keskimäärin yli sata euroa parempi kuussa kuin normaali asumistuki eli siis noin yli 1200 euroa lisää vuokriin vuodessa, ja tämä laskettu alemman kaavan mukaan! Todellisuudessa luku on siis korkeampi.

Tuomo Kokko 28.05.2015 13:14

Miika Kurtakko kaipaa keynesiläistä suhdannepolitiikkaa. En haraa ajatusta vastaan, mutta muistutan, että suhdanteilla ei tämänhetkisissä ongelmissa ole kuin sivurooli. Mahtaako Keynesin jäämistöstä löytyä yhtään kirjoitelmaa, jossa talousteoreetikko pohtisi huoltosuhdetta, työelämän kokonaiskestoa per kansalainen, tai ns. ilmaispalvelujen osuutta kansantaloudessa?

Ja Perässähiihtäjän kysymykseen: on.

Martti Hirvensalo 28.05.2015 13:35

Hallituksen muodostamisen aikataulu piti hyvin, samoin neuvottelujen sisällön vuotamattomuus, joka toimittajia harmitti. Hallituksen jäsenten lukumääräksi Sipilä ilmoitti vaalikampanjassa ja neuvottelujen alkaessa 12, mutta tuli 14!

Toimittajat ovat kirjoittaneet, ettei presidentti halua Stubbista ulkoministeriä. Halusikohan Soinista?

Soini halusi vähemmän vastuullisen pestin, kuten Arhinmäki edellisessä hallituksessa helpoimman ja mukavimman ministerin viran. Merja Kyllönen perusteli tuolloin rehellisesti valintaa sillä, että Arhinmäki halusin helpomman vaihtoehdon vaativan puolueen puheenjohtajuuden vuoksi. Kukaan ei tuolloin tullut kysyneeksi miten suurimpia puolueita johtavat henkilöt voivat hoitaa pääministerin tai valtiovarainministerin töitä.

Lopettavan hallituksen oppositioon siirtyneet edustajat eivät näe juuri mitään hyvää uudessa hallitusohjelmassa. Arvostelijoilla oli tilaisuus tehdä hyviä esityksiä ja päätöksiä lopettavassa hallituksessa, mutta eivätpä tehneet. Nyt pitäisi taloustilanteen vakavuuden olla jo hitaimpienkin ymmärryksessä ja olisi myönnettävä, että jotakin on tehtävä.

Ay-liikekin voisi myöntää avoimesti ja rehellisesti, että joustaminen on välttämätöntä ja yhteiskuntasopimusta tarvitaan.

Jouni Pulli 28.05.2015 14:54

Koulutusta, oppimista, osaamista, vientiä ja kilpailukykyä vaikeuttava hallitusohjelma ollaan nyt ilmeisesti hyväksymässä. Tällainen toiminta ei ole kansallemme eduksi eikä sekään, että hallitus yrittää väen väkisin saada SAK:ta ja EK:ta hyväksymään hallituksen yhteiskuntasopimuksen. Hyvin haastavalta näyttää ensi talvi suomalaisille ja monta talvea eteenkin päin, ellei saada uutta ja uskottavampaa suuntaa luotua kuin tuo ns. tuleva hallitusohjelma.

Niin, kyllä täällä Helsingissäkin aurinko paistaa, muttei se lämmitä lainkaan.

Veli-Pekka Silvan 28.05.2015 16:25

Itse laskeskelin noita eläkeläisten asumistukia ja tavallisen asumistuen eroja Kelan laskurilla ja ero on huomattava.

Yksin asuva eläkeläinen menettää tukia siis vuodessa vähintään 1400 euroa jos eläke on 800 euroa, jos eläke on hieman suurempi niin menetys on n 1200 eli huima menetys ja nämä eivät saa takuueläkettä!

Ja kuten tiedetään niin mitään indeksikorotuksia ei ole luvassa ja vuokriin on tulossa korotuksia kun kiinteistö ja energiaveroja nostetaan! Siinä lisää menoja mm eläkeläisille.

Eli sossun luukulle tulee uusia asiakkaita. Muutenkin hallitus rokottaa yksin asuvia todella kovalla kädellä.

Aleksi Päiväläinen 28.05.2015 17:31

Ottamatta tässä vaiheessa vielä kantaa hallitusohjelman sisältöön, niin kyllä ainakin itselläni on moneen vuoteen ensimmäistä kertaa sellainen olo, että päätöksentekokyky on palaamassa politiikkaan. Tietysti vasta ensi syksyn aikana näemme pystytäänkö siirtymään sanoista tekoihin. Mutta ainakin nyt näyttää siltä, että tämä hallitus haluaa ja uskaltaa käyttää sille suotua valtaa.

Veli-Pekka Silvan puhui tuossa edellä palkansaajien uhkailusta. En oikein osaa nähdä uhkailuna sitä, että maan hallitus ilmoittaa hoitavansa oman leiviskänsä eikä muitta mutkitta luovuta ulkoparlamentaarisille AY-voimille sitä valtaa, joka sille demokratiassa on vaalien kautta annettu.

Eli kevättä on ilmassa ainakin politiikassa. Mutta ans kattoo nyt, toivottavasti Trio S:n puntti ei ala tutista sitten kun rapa alkaa tosissaan lentää.

Tänne Saksanmaalle kevät saapui jo kaksi kuukautta sitten. Kun kaksi viikkoa sitten kävin koti-Suomessa, oli vastassa sade ja viima, tuliaisena kevätflunssa. Hienoa jos kelit ovat paranemaan päin. Toivotaan, että valkolakit saavat juhlia lauantaina keväisissä tunnelmissa!

Veli-Pekka Silvan 28.05.2015 19:10

Jos Sipilä olisi rehellinen ja suora niin hän olisi runtannut nuo työehtojen heikennykset läpi eduskunnassa ilman mitään typeriä show-numeroita, sitä tämä "yhteiskuntasopimus"-pelleily on.

Kaikki tietävät että palkansaajat järjestöt eivät voi suostua kiristykseen.

Toinen asia mikä ihmetyttää on se että opintuen leikkauksesta ja koulusäästöistä nostettiin niin iso meteli. Minusta oli aikakin puuttua yliopistojen tuhlailuun ja siihen että nykyopiskelijat valmistuvat niin myöhään.

Kolmas seikka mikä ihmetyttää on se, että Eläkkeensaajien Keskusliitto EKL ry suree jotain työtulovähennystä vaatien eläkkeisiin lisää eläketulovähennystä, minusta kyse on lillukanvarresta.

Suurin leikkaus on tuo eläkeläisten asumistuen lakkauttaminen. Johon kyseinen demaritaustainen järjestö ei reagoi mitenkään.

Olli Saarinen 29.05.2015 2:42

Vastaan Pentti Kangasluomalle, joka perää kantaani eläkeläisten asumistukeen. Tarkoitin, että tuesta luopuminen on suuruusluokaltaan eläkeläisille merkityksellinen toimi kuten myös työtulovähennyksen lisääminen palkansaajille. En tarkoittanut, että kumpikaan olisi oikein. - Kantani on, että eläketuloa ja puhdasta työtuloa tulisi verottaa samalla tavalla vaikka poistamalla nykyiset eläke- ansiotulo ja työtulovähennykset siirtämällä niiden keskimääräinen vaikutus taulukkoon.

Aiempi viittaukseni eläkeläisen asumistukeen taisi liittyä työeläkekritiikkiini. Olen hiljan oppinut, että suuri osa eläkeläisistä on oikeutettu sekä osaan kansaneläkkeestä että eläkeläisen asumistukeen pakollisesta työeläkkeestä huolimatta.

Toisin sanoen pelkkä työeläke ei monellakaan riitä, mikä on pakollisen sosiaalijärjestelmän kohdalla outoa. Koska eläkkeet yhteensovitetaan on eläkemaksun maksaminen ollut turhaa, kun saman saa ilmankin. Oma ratkaisuni on nykyisen takuueläkkeen + asumistuen suuruinen eläkeläisen perustulo, minkä päälle voisi ansaita vapaaehtoista työeläkettä siten, että jokainen työsuhde aidosti kasvattaisi eläkettä eikä leikisti, kuten nykyään.

Pentti Kangasluoma 29.05.2015 8:36

Arvoisa Olli Saarinen, kiitos selvennyksestä.

Alla Kelan tilasto, huhtikuu 2015, eläkeläisen asumistuki

Aika joukko ihmisiä jota päätös koskee.

Huom: Kelan rahaa tulee vähemmän paikkakunnille joissa tuen saajia.

Kuntien kauppiaat ei tykkää, ostovoima vähenee.

Perhekoko 191 092 Keskimäärin 218,79 e/kk

Yksinäiset 174 195 Keskimäärin 227,13 e/kk

--------

Tuen saajaa

Kyösti Salovaara 29.05.2015 10:25

Hieman filosofiaa.

Hesarin iso otsikko täällä netissä: Vanhus hävisi, palkansaaja voitti.

Koska äskettäin sanoin ettei kannata synkistellä, en vielä revi paitaani. Mutta aloin miettiä tätä asiaa filosofisesti: mihin ihmisoikeuteen vedoten samanlaista tuloa (palkansaajan palkka, työeläkeläisen eläke) verotetaan eri tavalla?

Siis ihmisoikeudet ja niitä koskevat julistukset lienevät yksikäsitteisiä ja niitä Suomen kaltaisessa oikeusvaltiossa kerrotaan noudatettavan.

Tiedämme mitä on vihapuhe, osaamme arvioida kuka käyttäytyy rasistisesti, oivallemme jos sukupuolten välinen tasa-arvo ei toteudu jne.

Mutta emme - päättäjämme eivät - osaa näköjään käyttäytyä iän suhteen tasa-arvoisesti. Vai mitä? Onko tämä saman tulon erilainen verotus ihmisoikeuksien loukkaus? Jos on, onko tätä juurikaan pohdittu, missään pöydässä? Mitä tapahtuisi, jos hallitus ilmoittaisi että naisilta peritää enemmän veroja kuin miehiltä? Kuka sen metelin osaa edes kuvitella jos noin toimittaisiin?

Kansallisvaltioilla on oikeus järjestää oma verotuksensa kansallisesti. Onko oikeus myös soveltaa ihmisoikeuksia kansallisesti?

Tässähän voisi tietysti joku sanoa, että myös progressiivinen verotus loukkaa ihmisoikeuksia, joten sen perusteella samasta tulosta saa myös verottaa eri tavalla ihmisen iästä riippuen.

Mutta vaikka hyväksymme ja ymmärrämme ajatuksen, että sille jolle tuloa tulee enemmän, siltä myös enemmän veroa kerättäköön, ei siitä mitenkään voi seurata se ajatus, että jos olet yli 63 vuotias sinun on maksettava veroa enemmän kuin alle 63 vuotiaan palkkatyössä käyvän.

Jos hallitus sitten ajautuu "sosialisoimaan" yksityisten eläkesäätiöiden varojoa (=työeläkeindeksin jäädytys), se sitten on jo juridinen loukkaus, väittäisin jos uskaltaisin.

Olli Saarinen 30.05.2015 1:22

Olen Kyösti Salovaaran tapaan filosofoinut, että eläkkeitä ja ansiotuloa tulisi verottaa samalla tavalla. Tällöin ansiotuloksi tulisi määritellä puhdas ansiotulo, missä kokonaisansiosta on vähennetty pakolliset ansiosidonnaiset maksut ja tulonhankkimiskulut.

Verovertailut tehdään virkamiesten toimesta ja myös Veronmaksajain keskusliitossa virheellisesti sisällyttämällä palkansaajan ansiosidonnaiset maksut palkansaajan veroasteeseen, jolloin palkansaajan veroaste nousee eläkkeensaajan veroasteen tasolle. Nämä maksut ovat "siirrettyä palkkaa" jonka verotus tapahtuu etuuksia nautittaessa. Jos maksut luetaan palkansaajan veroasteeseen niin veroasteeseen tulisi lukea myöa saman ansiotyön perusteella perittävät työnantajamaksut ja ansiokäsitteen tulisi sisältää myös nuo maksut.

Kun alunperin tehdään pieni virhe, tästä tapaa vero- ja sosiaalilainsäädännössä kasaantua suuria ongelmia. Ansiotulovähennyksellä tahdottiin alunperin suosia pienipalkkaista työtä etuuksiin nähden, sittemmin vähennys ja sen kumppani, työtulovähennys levisivät keskituloisiin asti ja oli oikeastaan pakko vastata eläketulovähennyksellä.

Kun eläkemaksusta osa siirrettiin työnantajamaksusta palkansaajan eläkemaksuksi, oli kyse siitä, ettei ay-liike kyennyt 1990-luvun lamaoloissa yleiseen palkanalennukseen joten se otettiin eläkemaksulla. Tästä seurasi, että bruttotulon käsite menetettiin.

Ansiosidonnaiset maksut tehdään bruttotulon molemmin puolin. Kun maksajana on työnantaja ja ansaitsijana palkansaaja ei tähän ole oikein perustetta ja bruttotulon viiva voitaisiin vetää mihin kohtaan hyvänsä näiden ansiosidonnaisten maksujen lohkoa. Viivanvetopaikka määrittää palkansaajan "veroasteen" satunnaisesti, ainakin noin insinöörijärjellä ajatellen.

Eläkeläisten raippavero on niin suuri periaatteellinen ongelma, että sen poistamista kannattaisi ajaa EU-tuomioistuimiin asti. (Ei koskisi meikäläistä, vaikka olisin eläkkeellä.)

Luetuimmat
 1. 1

  Saksalaismedia: Kolmella Turun puukotusten marokkolaisepäillyistä rikostausta Saksassa

 2. 2

  Tapamme ostaa vaatteita muuttuu, ja se ravistelee kauppaa – Seppälä haettiin konkurssiin, Lindexin tulos puolittui

 3. 3

  Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

 4. 4

  Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

 5. 5

  Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

 6. 6

  Tutkijat kertovat, miten lähes kenestä vain voi tulla viattomia tappava terroristi

 7. 7

  Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

 8. 8

  Puukotuksista epäilty Mechkah kävi rukoilemassa juuri ennen veritekoja, kertovat moskeijan kävijät HS:lle

 9. 9

  Sdp:lle lankesi ratkaisijan rooli uusien tiedustelulakien voimaantulossa – Olisiko uusilla laeilla voitu estää Turun puukotukset?

 10. 10

  Huippuekonomistit ehdottavat valtiovarain­ministerille: Korkeakouluihin lisää aloituspaikkoja ja myöhemmin lukukausimaksut

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Turun puukotusten pääepäilty Abderrahman Mechkah oli valittanut turvapaikkapäätöksestään – Poliisi pysäytti hänet Saksassa vuonna 2015, poistui sieltä alkuvuodesta 2016 hakematta turvapaikkaa

 2. 2

  Halla-aho kirjoitti Facebookiin, toimittajaa kohtasi viharyöppy – poliisi tutkii tapausta ja vetoaa: ”Jäitä hattuun, suomalaiset”

 3. 3

  Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

 4. 4

  Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

 5. 5

  Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

 6. 6

  Arlandan miljoonaryöstö vanheni – Nyt Suomessa palkkamurhasta tuomittu ruotsalaisrikollinen sanoo suunnitelleensa kaiken

 7. 7

  Yhdellä Turun pidätetyistä on rikostaustaa Suomessa – 18-vuotias mies on tuomittu pakottamisesta seksuaaliseen tekoon

 8. 8

  Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

 9. 9

  Tanskan poliisi löysi naisen ruumiin merestä Kööpenhaminan edustalta – Poliisi: Liian varhaista sanoa, onko kyseessä sukellusveneestä kadonnut ruotsalaistoimittaja

 10. 10

  Turkulainen rakennusliike järjestää työnseisauksen Turun terrori-iskun vuoksi ja kritisoi hallitusta: ”Hallitus ei ole onnistunut, jos Suomessa joutuu pelkäämään”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

 2. 2

  Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

 3. 3

  Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

 4. 4

  Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

 5. 5

  Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

 6. 6

  Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

 7. 7

  Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

 8. 8

  Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

 9. 9

  Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

 10. 10

  ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

 11. Näytä lisää