Perässähiihtäjä

Muuttuuko Suomen suunta?

Pääministeri Juha Sipilän kolmen puolueen, keskustan, perussuomalaisten ja kokoomuksen, yhteishallitus on tänään perjantaina nimitetty.  Hurraa! Sipilän hallitus on Suomen itsenäisyyden ajan hallitustilaston järjestyksessä 74:s hallitus. Onnea matkaan, Herra Pääministeri ja kaikki muut ministerit. Seuratkoot menestys teitä työssä ja myös omassa elämässänne.

Hallitus toteuttaa perinteistä suomalaisten hallitusten kaavaa, koska siinä on sopivassa suhteessa uutta ja vanhaa, jatkuvuutta ja muutosta. Hallituksessa on mukana edellisen hallituksen pääpuolue sekä kaksi edellisen vaalikauden oppositiopuoluetta.

Näin on Suomessa ollut tapana lähes poikkeuksetta koota hallitus  jo vuosikymmenten ajan. Suurin muutos entiseen menooon on tietysti se, että nyt on mukana hallituksessa myös perussuomalainen puolue, joka ei koko historiansa aikana, siis vuodesta 1995, ole ollut hallituksessa. Tosin sen edeltäjäpuolue, nimeltään SMP, oli hallituspuolue vuosina 1983-1990. Toinen suuri muutos on Rkp:n jääminen oppositioon. Viime tiistaina 26. toukokuuta tuli kuluneeksi 36 vuotta Rkp:n paluusta hallitukseen, ja siitä alkaen Rkp oli hallituksessa tähän päivään asti ilman sekunninkaan taukoa. Uskomaton suoritus, on Suomen ennätys ja maailman mitassakin aivan ainutlaatuista.

Suomalaista hallitustraditiota noudattaa myös se, että uusi hallitus on vankka enemmistöhallitus, jonka puolueilla on eduskunnassa 124 paikkaa. Vähemmistöhallituksia – jotka muissa Pohjoismaissa ovat lähes jatkuvaa arkipäivää – ei Suomessa ole ollut sitten vuosien 1976-1977.

Sipilän hallitus on kuitenkin sillä tavalla rakennettu, että kaikkien kolmen puolueen pitää jaksaa taivaltaa yhdessä seuraavat neljä vuotta. Jos yksikin kumppani lähtee, koko hallitus kaatuu, koska se menettää eduskuntaenemmistönsä. Näin rakennettua kolmen suuren hallitusta Suomessa ei ole ollut sitten 1970-luvun alun, jolloin maata hallitsivat nk. kansanrintamahallitukset ( Sdp, Skdl ja keskusta).

Kannattaa kiinnittääkin huomiota siihen, mitä hallituksen nimittäjä, tasavallan presidentti Sauli Niinistö sanoi tänään puhuessaan pääministeri Alexander Stubbin paikkansa jättäneelle hallitukselle.

”Käsitykseni on, ettei hallituksen vaihtuminen kesken vaalikautta poliittisen tilanteen tai olosuhteiden ja olettamien muutosten johdosta olisi mikään takaisku vakaalle parlamentarismillemme. Jos löytyy kokoonpano, joka nauttii eduskunnan luottamusta, niin silloin sellaisella voitaisiin töitä jatkaa.”

Niinistö-kielestä suomennettuna se tarkoittaa, että nimittäjän puolesta hallitusta voidaan vaihtaa myös kesken vaalikauden. Se ei olisi mikään maailmanloppu. Toisaalta presidentillä on viimeinen sana myös siinä tapauksessa, jos ajaudutaan niin vaikeaan tilanteeseen, että eduskunta pitäisi hajottaa ja määrätä uudet vaalit.

Meillä on vuodesta 1983 totuttu siihen, että sama hallituspohja jatkaa koko vaalikauden. Ennen vuotta 1983 oli aivan toisenlainen käytäntö. Hallitusten keski-ikä oli vain yksi vuosi. Poliittista jatkuvuutta edusti tasavallan presidentti, ja hallitukset vaihtuivat alituiseen.

Uudelle hallitukselle Niinistö sanoi: "Teidän päätehtävänne on muuttaa Suomen suunta.”

”Olemme liian pitkään kuvitelleet, että saavutettu hyvä sen kun vaan jatkuu. Tiedämme, että vanhan paikkaaminen voi parhaassakin tapauksessa olla vain ajan ostoa. Siksi tarvitsemme rohkeita uusia tekoja, joiden avulla Suomi selättää alavireensä."

Niinistö ennusti, että uuden hallituksen ponnisteluista hankalin on talouden tervehdyttäminen.

”Tulette kuulemaan paljon siitä, mitä ei saisi tehdä, vähemmin siitä, mitä sen sijaan pitäisi tehdä, ettekä ollenkaan siitä, missä olisimme, ellei mitään tehtäisi. En nimittäin usko kenenkään kehtaavan enää sanoa, että ollaan tässä vain ja elellään velaksi, vailla huolta huomisesta”

Tässä kohdassa puhetta olin tunnistavinani tuulahduksen suoraan 1990-luvulta.  Olihan Niinistö pääministeri Paavo Lipposen hallitusten valtiovarainministerinä vaikeina aikoina, vuosina 1996-2003.

Niinistö kiinnitti puheessaan huomiota myös nykyiseen tehtäväänsä ulko- ja turvallisuuspolitiikan johtajana ja oli ilmeisen tyytyväinen uuden hallituksen linjauksiin. Muutoksia oli tullut vähän.

”Jatkuvuus onkin tärkeää, mutta huomioiden ajan riennon ja ympärillämme tapahtuvan kehityksen. Siksi on myönteistä, että ohjelmassa esitetään panostuksia puolustuskykymme turvaamiseen ja tähdätään ulkoisen turvallisuuden sisäisten edellytysten vahvistamiseen”, presidentti sanoi.

Blogin keskusteluissa on tällä viikolla ruodittu hallitusohjelmaa, hallituksen työtapoja ja ministereiden kyky. Haastan arvoisat kommentaattorit vielä pohtimaan sitä kaikista suurinta kysymystä: kykeneekö tämä hallitus nostamaan Suomea ylöspäin. Miltä teistä tuntuu?

Siksi perjantain, viikonlopun ja vielä ensi viikon alunkin Hyvä Kysymys on poimittu suoraan hallituksen nimittäjän puheesta ja kuuluu: Muuttuuko Suomen suunta?

Lukuvinkki:

Elinkeinoelämän valtuuskunnan johtajan Matti Apusen analyysi hallitusohjelmasta löytyy tämän linkin takaa.

Sdp:n kansanedustajan  Erkki Tuomiojan arvio hallituksesta löytyy tämän linkin  takaa.

Toivotuksia:

Onnea uusille ylioppilaille ja muille koulunsa päättäneille ja ammatteihin valmistuneille. Nauttikaa näistä juhlapäivistä!

Onnittelut myös edellä mainittujen sankareiden vanhemmille ja muille läheisille ja toivotukset jaksamisesta juhlajärjestelyjen keskellä. Se taakka pitää nyt vain jaksaa kantaa - ilon kautta.

27 vastausta artikkeliin "Muuttuuko Suomen suunta?"

Teemu Männynsalo 29.05.2015 18:48

Meillä ei taida olla vaihtoehtoja? Ehkä tämä antaa lopulta voimakkaimman pontimen hallitukselle ja hallituksen sisäiselle pelille, tai sen puuttumiselle. Rakenneongelmat ja kotoperäinen lama yritetään ratkaista laajalla ohjelmalla, joka lopulta kuitenkin on lopulta sisällöltään melko maltillinen.

Ohjelman toteuttaminen edellyttää huolellisesti mietittyä strategiaa ay-liikkeen ei-parlamentaaristen voimien kanssa mahdollisia konfliktiasetelmia varten, ettei muutos pysähtyisi puolitiehen. Jostain syystä tulee mieleen eräs Thatcher aikanaan. Häneen Ilkka Suominen muuten Sipilän rinnastikin Talouselämän haastattelussa huhtikuussa. Työreformiin ei kannata ryhtyä, jollei ole todella valmis menemään loppuun asti. Mutta on hyvä antaa valinnanmahdollisuus. Lähtökohtaisesti nämä ehdolliset päätökset ovat kuitenkin hieman hankalia ja niitä ei voine käyttää kuin kerran?

Mietityttää, riittävätkö tehdyt henkilöveroratkaisut kasvun yllykkeeksi. Nk. kateusveron jatkaminen on taloudellisesti negatiivinen viesti. Lisäksi olisi kaivannut selvempää linjaa työikäisten aktivoivan ja vastikkeellisen sosiaaliturvan suuntaan, koska nämä tulomuodot ovat monen pääelinkeino.

Uskon ja toivon Suomen suunnan muuttuvan.

Markku Miettinen 29.05.2015 19:51

Suunta muuttuu, jos hallitus on kaukoviisas. Kaukoviisauden Veikko Huovinen määritteli jokseenkin tyhjentävästi Havukka-ahon ajattelijassa v. 1952: "Se on sitä, että asiat harkitaan etukäteen ja kuvitellaan tapaus sikseenkin elävästi, että kun se kerran tapahtuu, on reitit selvät. Tätä lajia on harvalle suotu. Jolla sitä on, niin pitäköön hyvänään! Mutta tässä lajissa on kaksi pahaa vikaa: asia jää huvikseen tapahtumatta tai se sattuu eri tavalla. Joka arvaa ottaa nämäkin huomioon, sille on maailmanranta kevyt kiertää..."

Miten sitten lopulta käy, senkin arvioimiseen Huovisen Veikko antoi selvät sävelet : "Kaikista paras ja imelin viisauven laji on jälkiviisaus, sillä alalla saahaan eniten aikaan. Siinä on tapaus mennyttä aikakautta, mutta se kuvitellaan esiintulevaksi ja sakilla setvitään, miten olisi parasta käyttäytyä. Tässä lajissa on ihminen viisaimmillaan..."

Onnea vaan hallitukselle!

Pekka Turunen 29.05.2015 21:42

Varotaan nyt vähän ylisanoja. Suomen suunta on ollut monessa suhteessa varsin hyvä, joten mitään U-käännöksiä en kaipaa. Poikkeuksena on tietysti talous, jonka saaminen oikeille raiteille vaatii tiukkojakin toimia ja muutoksia. Talouden osalta olen toiveikas - Juha Sipilän uusi tyyli ja hallituspuolueiden johtajien viestittämä hyvä henki luovat uskoa siihen, että hallitus pystyisi tekemään tarvittavat raskaat ratkaisut. Vasta aika kuitenkin näyttää.

Uusi hallitus aloittaa yleensä aina hyvässä nosteessa, ja se euforia näkyy nytkin. Jatkossa on sitten tulossa kylmääkin kyytiä. Ay-liike lämmittelee jo jarrutuslihaksiasn ja virittelee muutoksenvastustamiskoneistoaan. Näissä tulevissa väännöissä hallituksen osaaminen ja yhteishenki oikeasti mitataan. Pysyvätkö hymyt, kestääkö kumppanuus, riittääkö usko omaan linjaan?

Minua mietityttää hallituksen suhteen ennen kaikkea kolme asiaa. Toteutuuko sosiaalinen oikeudenmukaisuus aidosti näissä muutoksissa? Ei kai aktiivista ympäristöpolitiikkaa unohdeta? Älkäämme myöskään käpertykö itseemme, vaan toimikaamme rohkeasti ja esimerkillisesti myös maailmalla. Näissä asioissa toivon hallitukselle viisautta, mutta myös oppositiolta tiukan asiallista haastamista.

Tänä hallituksen juhlapäivänä on paikallaan kääntää katse myös oppositioon. Sen tehtävä on tuoda esiin vaihtoehtoja, mutta sen voi tehdä kovin monella tavalla. Liian usein oppositiopolitiikka tarkoittaa rutiininomaista räksytystä kaikkea hallituksen tekemistä kohtaan. Toivon enemmän. Mitäpä jos oppositio kokeilisi tällä kertaa asialinjaa? Jopa kiitosta hallitukselle silloin kun on sen paikka, mutta ennen kaikkea perusteltujen, parempien vaihtoehtojen esittämistä. Voisiko Sdp:n uudistua pikaisesti tälle linjalle?

Jarmo Salmela 29.05.2015 22:02

Kiinnostavnta oli huomata sanan innovaatio katoaminen.

Liikkumavaraa on vähän. SOTE ei ole yhtään valmiimpi, kuntauudistusta ei tehdä.

Sipilä esiintyy hyvin yritysjohdon tyylillä: tästä uusi vaihde ja eteenpäin, kovia muutoksia ja taakse ei katsota. Toivotavasti joku muukin pysyy matkassa, kun pekkarointi alkaa.

SDP joutuu pohtimaan paikkansa. Ottaako Soinin roolin ja äänestää ihan kaikea hallituksen esittämää vastaan. AY-liike joutuu luovimaan uusitumisen ja management by perkele-linjan välissä, se lienee mahdollista jos hlutaan. EK ajanee täysillä agendaansa kun siihen on mahdollisuus, mikä on ikävä asia.

Jotkut muutkset vain vaikuttavat ihan vain simputukselta enemmän kuin tuottavuuden nostolta - ja niistä on Sipilän, SDP:n ja AY-liikeen päästävä yhdessä eroon ja tuettava sitten kaikkea muuta muutosta.

Yli 50-vuotaiden työttömyydelle tuskin voi tehdä mitään nopeasti tai hitaasti.

Maahanmuutossa puhe 2 000 hengen ryhmästä on merkityksen nähden edelleenkin suhteeton. Se ei maata kaada. Jos taas yliopistojen tiede-teollisuus -yhteistyö hyytyy, ongelmia tulee aika noepastikin vastaan.

Tuomo Kokko 29.05.2015 23:11

"Muuttuuko Suomen suunta?"

- Tämä on helppo! Vastaus on myöntävä. Jos se ei muutu omin toimin, sen muuttavat euroherrojen instituutiot, aivan kuten Kreikassa viime aikoina. Sama ehdollinen asetelma vallitsee Sipilän hallituksen ja ay-liikkeen välillä: hyväksy - tai itke ja hyväksy.

Tuore pääministeri esitti presidenttiä tervehtiessään Paasikivi-sitaatin, johon hän piilotti yhden kirjaimen avulla asiavirheen: "Kaiken viisauden alku on tosiasioiden tunnistaminen." Alkuperäinen mietelmä puhui "tunnustamisesta" ja käytti lisäksi monikon genetiiviä "tosiasiain", mikä on kirjaimellisesti kiveen hakattuna Paasikiven aukiolla Helsingin Kampissa. Valtioneuvoston nettisivu väittää lojaalisti Sipilän lausuneen "kaiken viisauden alku on tosiasioiden tunnustaminen."

Kriisi on nyt tunnistettu. Sen vaikutus on tunnustettu. Tämä on hyvä alku Suomen suunnan muuttamiselle.

Antti Liikkanen 30.05.2015 8:34

Jos kaksi asiaa korjataan, syntyy edellytysiä kansan karttuisan käden tuella muuttaa kansan tahtoa, kykyä ja motivaatiota kääntää suuntaa.

1) Kun SoTe syntyy, tulee määrittää, ettei sote-piirien hallintoon saa olla edes ehdolla kansaneedustajia (siis järjestetään sote- ja eduskuntavaalit yhtä aikaa, Ruotsin malliin)

2) Kun johtavien poliittisten päättäjien sidoksia kysytään ja julkistetaan, otetaan mukaan heidän taloudellinen sidoksensa kuntiinsa (myöh maakuntiinsa). Eli paljonko he maksavat vuosituloistaan kunnallis(maakunta??)veroa, jolla joka tapauksesa pidetään yllä 60% niistä palveluista, joita yhteiskuntamme jäsenilleen tuottaa ja järjestää

Kohta 1 takaa vallalle sen tarvitsema legitimiteetin ilman että Hallintolain henkeä rikotaan (Montesque: toimenpano ja säätäminen on erotettava)

Kohta 2 takaa vallan kohteille oivalluksen siitä, kuka ja miksi "kätkee" tulonsa, muttei päätösvaltaansa, tärkeimmältä palvelujen rahoittajalta (esim pääomatuloksi naamioitu ansiotulo ei pääsääntöisesti ole kunnallisverotuksen piirissä)

Marita Salenius 30.05.2015 11:16

Jos ei suunta, niin tyyli taitaa muuttua. Onhan asia jo sikseenkin uusi, kun kolme suurta väsää hallituksen ja näyttävät vielä pärjäävän keskenään. Eikä se ole edes pelkästään näytösluonteista, vaan ihan uskottavaakin. Tai sanoisiko, että pakkohan sen näin on olla.

Jos suunta muuttuu, niin ehkä emme joudu Kreikan tielle, jonka yhdessä tienhaarassa kylläkin olemme. Jokin vuosi sitten, kun Kreikan kupru tuli esille, oli ohjelma maan tilanteesta ja silloin oli vasta alku Kreikan kurjuudelle. Jutussa oli kaksi asiaa, jotka olivat siellä silloin pahimmillaan: asuntojen hintojen romahdus ja valtavasti kasvanut opettajien työttömyys. Jaa-a tässä tilanteessa meilläkin jo ollaan. Enkä nyt tältä istumalta usko, että hallituksen koulutuslinjaukset opettajien työttömyyttä vähentäisi. Niin ja mitä saat asunnostasi jos myydä yritätä?

Mutta narisen vanhanlla tyylillä: Meillä itketään pisapisteiden laskua, kun sille on on selvä itse aiheutettu syy. Kouluissa ryhmäkoot kasvavat. Virkoja ei täytetä vaan käytetään alati vaihtuvia tuntiopettajia, jotka epätoivoissaan vuosittain etsivät taas ja taas sitä työpaikkaa ja taas pitäisi muuttaa.

Monessa pienessä kunnassa yläasteella ei ole mahdollisesti, kuin matikanopettajan vakivirka ja muut aineet opetetaan yhdistämällä eri opettajille: " Hei, kun sää oot historiasta kiinostunut ja muutenkin osallistut yhteiskunnallisesti, niin laitetaan sulle nää historian ja yhteiskuntaopin tunnit. Kenelle laitettais maantieto ja biologia? Joo sulle, kun harrastat palstaviljelyä". Ehkei nyt välttämättä näin karmeaa, mutta viitteitä siitä on jo paljon.

Tämä koulutusosio on se, jota en oikein hallitusohjelmassa sulata. Sillä en näe sitä jujua, jolla tasoa pytyttäisi nostamaan, saati edes pitämään ennallaan. Verkko-opetus ei tuo helpotusta ainakaan sen yhden opettajan työmäärään, koska vaarana on, että ryhmät vielä suurenevat. Digitehtävätkin on jonkun tarkastettava ja palautetta annettava. Toki, jos hallitus haluaa lähteä robottilinjalle, niin rasti vaan ruutuun ja rope tarkastaa. Eikö sitten hallituksen pitäisi ajaa koko opettajakoulutus alas ja keskittyä vain tekniikkaan!

Moni nuori ei osaa kunnolla edes nimeänsä käsin kirjoittaa. Tytöt - vähän vanhemmatkin ja jonkin verran jo pojatkin - puhuessaan kiekuvat ja narisevat. Kieli sinällään on aina ollut muuttuvaa, mutta intonaatio on pysynyt samana. Nyt, kun muutos on sekä tekstin, että puhutun ymmärtämisessä, niin tunnustan, että varmasti putoan kärryltä. Sitten siellä mahdollisessa vanhuuden hoitopaikassani en ketään ymmärrä, eikä kukaan ymmärrä minua. "Narisko, mikä narisko, et sille mitään voi", sanoi entinen nainen. Ennen vaan tuolla nariskolla oli ihan muu merkitys.

Kun nyt tässä narisin sillä vanhalla tyylillä, niin kysymykseen vielä lopuksi sanoisin, että vähän siltä näyttää, että suunta ei muutu, mutta sinne suuntaan menevä vauhti ehkä hieman hidastuu - ehkä!

Pentti Kangasluoma 30.05.2015 11:33

"Olen huomattavan isänmaallinen, mutta en lainkaan nationalisti. Siitä ei ole iloa kellekään, että aletaan kuvitella, että oma kansa olisi jotain erinomaista, mitä se ei koskaan ole. Maasta riippumatta."

Näin elokuvaohjaaja Aki Kaurismäki tänään Hesarissa. Niin, nationalisteja olivat niiden kansojen johtajat jotka Balkanilla tappoivat toisiaan.

Tänään on valmistuneiden päivä, sivistyksen päivä. Antti Tuuri on todennut

että kirjailijoiden vaikeus on siinä että paras kirja kirjoitettiin ensin.

Aleksis Kivi:Seitsemän Veljestä.

Juhlikaa, hakukoneenne etsiköön Seitsemän veljestä Turun kaupunginteatterissa. Esko Salminen, Heikki Kinnunen, Vesa-Matti Loiri, koko ryhmä. Näytelmän taltiointi on vaikeaa, tässä sekin onnistuu.

Kivi, joka puhui enemmän elämässä ruotsia kuin suomea kirjoitti jotain aivan erityistä. Juhanin käynti Turussa, on erityisen hyvä pätkä.

Lopussa Eero jo tilaa lehden joka tulee kerran viikossa Turuusta.

Vesa Sorri 30.05.2015 12:29

Kyllä, Suomen suunta muuttuu.

Sipilän hallitusohjelma on todellinen muutossuunnitelma sisältäen sekä nopeasti taloutta korjaavia toimia että yhteiskunnan pitkän ajan rakennetta muovaavia elementtejä. Suunnitelman toimeenpanosta ei myöskään ole epäilystä. Kolmen Ässän johtotroikka on hyvin yhtenäinen ja määrätietoinen, ja heillä kullakin on kiistaton asema omassa puolueessaan. Eduskunnan selvä enemmistö on ja tulee olemaan hallituksen takana. Tietenkin paljon ankaraa arvostelua hallitus tulee saamaan osakseen mitä erilaisimmin argumentein, mutta se tuskin tulee juurikaan vaikuttamaan hallituksen päätöksiin. Niin päättäväinen Sipilä on kuten on jo nähty, eivätkä Soini ja Stubb horju hänen rinnallaan. Muutossuunnitelma toteutunee viimeistä piirtoa myöten siltä osin, mikä on hallituksen käsissä. Ulkoa tulevat mahdolliset yllättävät tekijät toki voivat muuttaa hallitusohjelman toimeenpanoa.

Lyhyen ajan korjaustoimia merkittävämpiä ovat hallitusohjelman pitkän ajan muutoselementit. Niistä yhden käännekohta on jo nähty. Tarkoitan Sipilän eleettömällä toiminnallaan hankkimaa hallituksen johtajuutta suhteessa työmarkkinajärjestöihin. Nyt on yhteiskunnan parlamentaarinen valta asemoitu sinne minne se kuuluu: hallitukselle ja eduskunnalle. Korporaatioiden ylipaisunut vallankäyttö on suitsettu hallitusvallalle alisteiseksi. Ei kolmikanta kuitenkaan ole kuopattu. Oleellista ja uutta on nyt, että kolmikannan yläkulmassa on hallitus, joka määrittää omat reunaehdot ja liikkumavaran sopimiselle kuten on nähty. Riippuu sitten kannassa olevien työmarkkinaosapuolien kyvystä päästä keskinäiseen sopimukseen, millainen kokonaislopputulos kolmikannassa syntyy. Ajankohtaisesti kysymys nyt on maamme kansainvälisen kilpailukykyisyyden askelmaisesta parantamisesta työmarkkinoiden keinoin.

Toinen merkittävä pitkän ajan muutoselementti on sote-uudistuksen hallinnolliseksi perustaksi päätetty maakuntamalli. Paitsi että se luo perustan sote-palveluiden järkeistämiselle, avaa se väylän myös laajemmalle kuntatason rakenteiden uudistamiselle. Maakuntatasolle on mahdollista siirtää myös muita kuntien nykyisiä palveluvelvoitteita paremman koordinaation ja tehokkaamman tuotannon saavuttamiseksi. Aluekunnille jää sitten vahvasti paikkaan sidoksissa olevien kuntatehtävien hoito. Näin sote-malli on avain myös kuntarakenneuudistuksen toteutumiseen luontaisen evoluution kautta.

Merkittäviä pitkän ajan muutostekijöitä hallitusohjelmassa ovat myös esimerkiksi panostaminen digitalisaatioon sekä normitalkoot; siis ylimittaisten ja liiallisesti kahlitsevien normien purku.

Nykyinen hyvinvointiyhteiskuntamme on stagnaatiotilassa; lastattu liiallisella määrällä yhteiskunnan velvoitteita ja jäykistäviä normeja. Sipilän hallituksen suurimmat uudistukset tähtäävät nähdäkseni tämän stagnaatiotilan laukaisemiseen. Ne tulevat muokkaamaan suuresti tuntemaamme suomalaista hyvinvointiyhteiskuntaa, niin uskon. Ei niin että hyvinvointimme romuttuisi, vaan niin, että se päivittyy vastaamaan sekä 2000-luvun muuttunutta ei-teollista toimintaympäristöä että tämän aikakauden ihmisten tarpeita ja käyttäytymistapoja.

Muutos "hyvinvointiyhteiskunta 2.0"-versiota kohti on alkamassa.

Jouni Pulli 30.05.2015 13:19

Suunta kyllä muuttuu, mutta ei välttämättä hallituksemme ansiosta tai edes sen johdosta eikä välttämättä parempaan suuntaankaan. Toivon, ettei media anna hallituksellemme "honeymoon"-kohtelua, sillä siihen Suomella ei ole enää varaa. Toimenpiteitä ja sitoutumista muutokseen tarvitaan kaikilta (myös varakkaimmilta) osapuolilta jo kesän aikana. Eli jos Suomen tie ei lähde selkeään nousuun kesän loppuun mennessä, on parempi vaihtaa vetäjää ja miettiä aivan uudenlaista tulokulmaa.

Pekka Turunen 30.05.2015 13:29

En näe minäkään oikein logiikkaa siinä, että koulutusta saataisiin säästämällä paremmaksi. Kaikki joutuvat luopumaan, on Juha Sipilä julistanut, ja siksi olen ollut pitkin hampain valmis hyväksymään säästöt myös kouluissa ja yliopistoissa. Vaan tämän kanssa pitää olla tarkkaana, ettei käy huonosti. Logiikka ei saa olla se, että kun kerran olemme ihan ulkomailla pärjäneet Pisa-tutkimuksissa niin johan koulutuksesta passaa leikata kun se kerran meillä on päässyt lipsahtamaan tarpeettomankin laadukkaaksi...

Jos olisin diktaattori niin sivistykseen panostaisin jopa nykyistä enemmän. Se on kuitenkin se kansamme suurin omaisuus. Ja tuohon Aki Kaurismäen esiin nostamaan ja Pentti Kangasluoman täällä jatkamaan pohdiskeluun isänmaallisuudesta voisin lisätä: yhdessä asiassa olen äärettömän isänmaallinen, ja se on tämä kaunis äidinkielemme. Sitä rakastan.

Hanna Ström 30.05.2015 14:09

Yhdyn blogin pitäjän, todellisena herrasmiehenä ja viisaana henkilönä pitämäni Unto Hämäläisen kommentteihin ja näkemyksiin monelta osin - ja varsinkin onnitteluihin kaikille valmistuneille. Onnea ja hyvää matkaa tsemppiä!

Mutta samalla sanon nyt kyllä ihan suoraan, että olen erittäin pettynyt siihen, miten nyk. pääministeri Juha Sipilä ja nyk. valtiovarainministeri Alexander Stubb vähintäänkin valehtelivat päin naamaa lapsille ja nuorille koulutuksen osalta.

Ei ole varmaan mitään tyhmempää ja typerämpää kuin istua vihreällä oksalla ja itse sahata se altaan. Suomalainen koulutus on kaikesta kritiikistä huolimatta maailman huippuluokkaa, oikeasti. Sen kurjistaminen on paitsi lupausten pettämistä nuoremmille polville annettuna, myös heidän tulevaisuutensa riistämistä, heidän optimisminsa ja luottavaisuutensa tappamista.

Myös monilla lasten ja nuorten vanhemmilla horjuu usko siihen, että heidän lapsillaan on mahdollisuus olla samanarvoisina opiskelemassa ja etenemässä elämässään omien taipumustensa, kykyjensä ja toiveidensa mukaisesti.

Miksi tehdä työtä, jonka varmuudesta ei ole mitään takeita, jos ei sillä tai edes työttömyyskorvauksella, voi enää taata lapsilleen mahdollisuutta koulutukseen, jota ei ole.

Minusta Sipilän hallitus on tekemässä erittäin vakavan virheen, koska he ovat viemässä meiltä jo valmiiksi pessimistisiltä suomalaisilta uskon tulevaisuuteen.

Lisäisin vielä, että minusta tietynlaista toivottomuuden ja näköalattomuuden kehitystä edustaa perussuomalaisten valinta puhemieheksi (naiseksi tässä tapauksessa). Maria Lohela on jyrkimmän linjan maahanmuuttovastainen (erityisesti islam, mutta muutkin "neekerit"), ruotsin kielen vastustaja, saamelaisten erioikeuksien vastustaja ja myös tasa-arvoisen avioliittolain vastustaja.

Tietenkään tämä Soinin valitsema henkilö ei voi ainakaan näkyvästi puhemiehen roolissaan ajamaan kannattamaansa segregaatiota ja rasismia, mutta Soinihan tarkoittikin hänen nimityksellään näyttää kaikille muille, myös hallituspuolueille ns. keskisormea.

Soini on nero käyttämään ihmisiä vastaansanomattomina argumentteina. Sehän alkoi jo sittemmin edesmenneestä Tony Halmeesta, jonka äänisaaliin myötä Soini itse pääsi eduskuntaan. Nyt Soinilla on edessään koko Euroopan valloitus.

Suomen suuntaa Soinikaan ei muuta, koska hänellä on Napoleon -tyyppisesti käsitys itsestään suurempana johtajana.

Sipilän yt- neuvottelut johtavat siihen, että kymmeniä, ellei satoja tuhansia ihmisiä, jää työttömiksi kunnista, kuntayhtymistä ja julkisesta hallinnosta. Tuskinpa heistä kaikista yrittäjiä tulee ja A-Studiossahan eilen Sipilä sanoikin rauhallisesti, että "hyödynnetään luonnollista poistumaa".

No kuka ne sadat tuhannet varhaiseläkeläiset ylläpitää, kun laitoshoito puretaan kokonaan ja koteja ei ole kaikille eläkeläisillekään? Miten käy työurien pidentämisen, jos jo yli 45-vuotiaita ei työllistä enää kukaan, koska he ovat liian vanhoja töihin.

Suomesta muutti viime vuonna enemmän kuin konsanaan sitten 1970-luvun (Ruotsiin muutto) ihmisiä pois, suurin osa edelleen Ruotsiin, myös Viroon, Saksaan ja Englantiin.

Monet varmasti miettivät, että lähtisikö pois tästä konkurssipesästä, jossa omille kansalaisillekin tarjotaan vain kurjuutta ja synkkyyttä eikä toivon hiventäkään.

Minusta Suomi ei muutu, ellei meillä muutu asenne optimistisemmaksi. Nyt ei kyllä ole sellaista ilmassa, eikä naurata yhtään.

Lasse Reunanen 30.05.2015 14:59

Suomen "nostaminen" ylöspäin tarkoittanee sitä taloudellista pysähtyneisyyttä ja velkakasvua, jonka tavoite saada liikkeelle ja tasapainoon. Sitä se "kehtaamattomuuskin" sisältää.

Maantieteellisestihän Suomi sijaitsee ylhäällä - suosta nousseena alueena.

Muutoksiin keskeisenä suhteemme Venäjään, jossa nyttemmin runsaasti parempaan nostoon olevia asiakohtia.

Etyj:n johtotehtävissä oleva kansanedustaja Ilkka Kanerva oli keväällä Salossa puhumassa turvallisuusasiaa. Yleisökeskustelussa toin esille Venäjän Ja Ukrainan välisiin suhteisiin järjestelymahdollisuuksia, joista;

- Suomen luovutetun Karjalan vaihtoehto siirtoineen.

- Intian ja Pakistanin välinen väestöjärjestely itsenäistymisessä.

- Ahvenanmaan järjestely Suomessa.

Risto Virrankoski 30.05.2015 16:23

Kun julkisen talouden menot ovat noin 120 mrd ja alijäämä vuodesta toiseen noin 10 mrd, velkaantuminen jatkuu vielä vuosikausia vaikka uusi hallitus julistikin, että 'kipeitä leikkauksia' tehdään.

Pienelle maalle on erityisen suuri riski olla jatkuvasti ja kasvavasti riippuvainen ulkoisista rahoittajista. Jos ja kun nämä menettävät uskonsa Suomen talouden riittävään kasvuun, lainahanat on Suomelta helppo sulkea. Sitten pitääkin lyhyessä ajassa ihan oikeasti leikata menoja eikä siihen tuo 10 mrd edes riitä. On nimittäin huomattava, että nyt lainataan rahaa ei vain lisälainan saamiseksi vaan erääntyvien lainojen takaisinmaksuun. Potti on lähemmäs 20 mrd vuosittain.

Toisaalta, kun julkisen talouden koko on näinkin suuri, leikkaus 10-20 mrd, ei ole mahdoton toteuttaa niin että palvelut eivät heikenny, eivät ainakaan olennaisesti.

Julkisessa taloudessa on piilevää toiminnan tehostamisvaraa ihan niin kuin on yksityisessä taloudessakin. Tämä potentiaali on otettava käyttöön paremmalla johtamisella, paremmilla rakenteilla, paremmilla tekniikoilla ja tekemällä enemmän työtä vaikkapa entisellä palkalla. Julkisten palveluiden tuottajat on kilpailutettava 'verille' niin kuin kilpailutetaan yksityisellä sektorillakin.

Jos, niin kuin ainakin nyt uskon, uusi hallitus toimii yllämaintuilla linjoilla, Suomen linjakin voi muuttua kestävälle pohjalle. Sellaiselle pohjalle, jonka itse omalla työllä luomme ja olematta liian riippuvaisia ulkoisista rahoittajista.

Vanha viisaus pätee eli 'kukaan ei voi syödä enemmän kuin tienaa'. Ei edes 'hyvinvointivalto'.

Kyösti Salovaara 30.05.2015 16:29

Helmikuun neljäntenä tänä vuonna BBC:n nettisivulla oli artikkeli, jossa tutkimuksiin perustuen kumottiin 7 koulutukseen liittyvistä myyteistä.

Yksi myyttihän on se että pienemmät koululuokat nostavat oppimisen tasoa.

BBC kirjoitti että Pisa-tutkimus todistaa ettei luokan koolla - ei kansainvälisesti vertaillen eikä kunkin maan sisässä vertaillen - ole mitään korrelaatiota oppimistulosten kanssa.

Olen nyt kaksi päivää kuunnellut Ylen kanavilta kun opettajat ja rehtorit käyvät todistamassa toista - ymmärrän että he ajattelevat omaa rooliaan koulussa, tietysti pienemmän luokan opettaminen on helpompaa kuin isomman mutta ei sillä pysty perustelemaan koko asiaa eikä asiaa ehkä lainkaan.

Tekipä Sipilän hallitus mitä tahansa ja saipa aikaan mitä tahansa, sitä ei voi lähtöviivalla syyttää pessimismistä. Sitä vastoin kritiikki rypee pessimismissä: jos sitä, kriitiikkiä keskittyy kuuntelemaan ja yrittää sen pohjalta rakentaa tulevaisuutta, ei todellakaan minkäänlainen muutos ole mahdollinen.

Tässä maassa ilmeisesti muutoksia saa tehdä vain niin ettei mikään muutu.

No, onhan sekin jotakin. Jalat maassa ja vahditaan ettei vain vahingossaan astuta omien jalkojen peittämän maa-alueen ulkopuolelle.

Jussi Sipilä 30.05.2015 21:32

En tiedä. Mutta toivon että suunta löytyy ja että se on hyvä. Tässä kun rupesin pohtimaan oli vaikea keksiä mikä Suomen suunta tällä hetkellä on, valtakunta tuntuu ennemminkin pyörivän kuin naapurikansalainen niissä Anttilan ovissa ja vielä sormi suussa siihen päälle. Toki sivuluisussa koko ajan ollaan, mutta ennemmin tässä kai oli intentiosta kysymys kuin tahattomuudesta.

Onhan tuohon ainakin edellytyksiä. Nykyisten hallituskumppaneiden suurimmat ristivedot taitavat löytyä Eurooppa-linjoista ja ilmeisesti sekin asia on ainakin toistaiseksi saatu taputeltua maton alle. Tuo Soinin jo aiemmin harmittelemani istuminen ohi valtiovarainministerin pallilta taisi olla se viimeinen sinetti sille. Hyvä toki Suomelle, ei niistä asioista tarvitse ruveta arvovaltakiistoja heti kauden aluksi käymään. Kokoomus toki vetänee hieman muita enemmän EK:n suuntaan, mutta eiköhän Sipiläkin sitä kutsua ymmärrä ja paimenna laumaansa. Persuille sitten jää pohtia kuinka olla moderni työväenpuolue. On tämä aika monta kertaluokkaa yhtenäisempi poppoo kuin neljän vuotta sitten aloittanut.

Varsinkin viimeisen vuoden räpiköinti on ollut niin surkeaa seurattavaa, että melkein pakostakin tämä maa tästä nyt johonkin suuntaan lähtee ja se on jo muutos suunnassa se. Mutta mitä voi asiasta sanoa neljän vuoden päästä, se on se mistä mainitsin etten tiedä ja jätän sen nöyrästi Huovisen viisaiden sanojen haltuun.

Pentti Kangasluoma 30.05.2015 23:05

Virossa pyritään hakemaan uutta, venäläistaustainen Jevgeni Ossinovski valittiin SDEn puheenjohtajaksi. Hallitus, puolueen ex-puheenjohtaja Sven Mikser on puolustusministeri, vetäytyi johdosta ilman äänestystä.

Isä, venäläinen liikemies, Kohtla-Järveltä. Puhuu viroa ilman aksenttia.

Koulutusta myös Englannissa. Keskustan kaupunginjohtajan Savisaaren jalka on amputoitu, hänen venäläisiltä keräämät äänet menevät uusjakoon. SDP voisi lähentää suhteita veljespuolueeseen.

Olli Saarinen 31.05.2015 15:12

Maan suunta muuttuu selvästi porvarillisemmaksi kun hallituspuolueet eivät edusta vasemmistolaisuutta eivätkä ole järin edistysmielisiäkään. Vaalit osoittivat kansakunnan hieman polarisoituneen kun vihreätkin siirtyivät hieman vasemmalle äänestäjiensä tahdosta.

Keskusta pitää ensi sijassa huolen maaseudun kiinteistönomistajista ja kokoomus Pakilan rivitalonhaltijoista. Tätä ei tarvitse pitää suurena uhkana, koska hallitus on pragmaattinen ja vie kansakuntaa eteenpäin muutaman reippaan askeleen nykyisen seisahtumisen sijaan.

Perussuomalaisten talousvasen siipi voi tuoda hallituksen tielle ongelmia. Jari Lindsröm esitti tänään työnantajan Kela-maksun palauttamista eli irtisanoutui hallitusohjelman ideasta jo toisena ministeripäivänään.

Kyösti Salovaara 31.05.2015 16:14

Lindströmin "oivallus" oiva - kun "kiristetään, miksei kaikkia osapuolia?

Pimeämpää nähtiin, kun Häkämies heti tyrmäsi radion uutisissa esityksen; ei kuulemma ole hallitusohjelmaan kirjoitettu. Senkö siis Häkämies ja EK kirjoittivat?

Onko meillä demokraattisesti valittu pääministeri ja sitten ylipääministeri joka tulee takaoikealta vaalien ohi?

Mielenkiintoista!

Pekka Turunen 31.05.2015 20:04

Hallituksen säästösuunnitelmat ovat odotetusti nostaneet kovan vastustuksen. Kannattaa silti muistaa, että nyt on pakko saada Suomen talous kuntoon, ja se ei onnistu pelkästään vastustamalla. Jopa monet meistä, joille solidaarisuus kanssaihmisiä kohtaan on yhä käypä arvo, ovat hyväksyneet tämän välttämättömyyden. Nyt pitää kaikkien ainakin jonkin aikaa tinkiä saavutetuista eduistaan. Kunhan ketään ei kohdella liian kaltoin.

Siitä, miten säästöt ja muut sopeutustoimet kohdistetaan, pitääkin toki keskustella. Hallituksen linja ei välttämättä ole ainoa oikea, mutta kun jotain säästöä vastustaa niin olisi hyvä miettiä mistä sitten sen sijaan pitäisi säästää?

Melko hyvin kansa onkin jo tiedostanut muutoksen tarpeen. Jopa säästöjen kohdentamisesta vallitsee laaja yhteinen näkemys: säästettäköön muilta, ei minulta...

Itse toivon riittävän laajaa näkökulmaa. Säästöjen tulee olla pitkälle tulevaisuuteen vaikuttavia rakenteellisia uudistuksia ja talouden edellytysten vahvistamista. Osin hallitus näin toimiikin, vsikka jotkut yksityiskohdat kyllä pohdituttavat.

Kovin nopeasti tuli muuten vastaan se, että perussuomalaiset ovat tottumattomia hallitusvastuuseen. Ministerillä on paljon suppeammat mahdollisuudet ääneen pohdiskeluun kuin rivikansanedustajalla. No, tekevä oppii, jos on oppiakseen.

Teemu Männynsalo 31.05.2015 22:20

Lindström tökkäsi nyt todella arkaan kohtaan, ilmeisesti harkitsematta (en pidä häntä vielä niin taitavana, että olisi varsinaisesti laskelmoinut puheensa) mutta Häkämiehen odottamattoman, voimakas ja salamannopea reaktio oli vielä huomiotaherättävämpi - ja turha - ellei haitallinenkin.

Iltalehťi sitten heti 'analysoi' kuulemiaan työreformin erilaisia puolia 'hallituslähteistä' mutta jätti mainitsematta, ettei Suomessa monien länsimaiden mm. ole myöskään luottamushenkilöiden henkilökohtaista juridista vastuuta laittomista lakoista, sovittelautakuntaa-pakkosovittelumekanismia eikä avainryhmien lakko-oikeuksia ole rajattu virkamiehiä koskevia säädöksiä lukuunottamatta mutta nämä eivät ole varsinaisia kohdennettuja kieltoja.

Suomalainen hyvinvointiyhteiskunta syntyi voimakkaan jakovaran ja talouskasvun oloissa, nykyistä voimakkaasti suotuisamman ikärakenteen myötä. Nyt tilanne on toinen ja monet rakenteet olisi muutettava, koko suunta.

antti liikkanen 01.06.2015 7:55

Kuvittelen mielssäni tilanteen, jossa DI on johtamassa maan muuttamisprosessia ja kaikki ovat innoissaan.

Sitten muuan muuttajajoukosta istuu kaverinsa kanssa alas ja miettii, mitenhän tästä paljastaisi sen kuplan.

"Tehdään trolli"

Näin Jari ja Matti (nimia ei ole muutettu) kirjoittavat tiedotteen, jonka mukaan yhteiskuntasopimuksen tekemättämyyteen on ladattava parin miljardin sanktio myös Eteläranta kympille.

Pureeko trolli?

Ensimmäisenä älähtää Eteläranta 10 edeskäypä:

"Emme ME tällaista hallitusohjelmaa tehneet!"

Tarinan opetus: vaikka Smolnan ja Etelärannan välillä on yksi kadunkulma (ent KymiKymmene-palatsin kulma), jää kansalaiselle nyt kysymys:

Ketä ovat ME, joita Etelärannan pomo tarkoitti. Ja missä.

Martti Hirvensalo 01.06.2015 10:25

Hallitusneuvottelujen aluksi oli tarkoitus käydä taloustilanne läpi, jotta kaikki hallitukseen tulevat ymmärtäisivät tilanteen vakavuuden. Kaikkien piti tajuta, että Suomen nousseet työvoimakustannukset ovat vieneet kansainvälisen kilpailukyvyn. Yrityksille ei pitänyt sälyttää enää uusia rasitteita. Nyt meillä on hallituksessa työministeri, joka haluaa lisätä työnantajille Kela-maksun. Millähän logiikalla tämä parantaisi työllisyyttä?

Perinne jatkuu siinä mielessä, että ministerit puhuvat läpiä päähänsä. Toivottavasti kuukauden avokonttori auttaa tähän ongelmaan.

Ammattiyhdistystausta juurtuu näköjään niin syvälle ihmiseen, ettei uusi ajattelu ole mahdollista. Sanoihan Tarja Halonenkin haastattelussa ettei se, että yrittäjällä menee hyvin tarkoita samalla sitä, että työntekijällä menisi hyvin. Järki kuitenkin sanoo, että jos yrittäjällä menee huonosti, niin ei työntekijälläkään mene pitkään hyvin.

Jos Suomea kuvataan puulla, niin voidaan ajatella että ammattiliitot istuvat yläoksilla sahaamassa omia oksiaan ja AKT on juurella poraamassa reikiä puun tyveen. Kohta rymähtää!

Seppo Laine 01.06.2015 12:49

Välttämättömiä toimia tehdään, mutta eteneminen on hyvin paljon hitaampaa kuin yleisesti toivotaan.

Sipilän tehtävä on saneeraus eli talouden laittaminen kuntoon riippumatta siitä tuleeko kasvua vai ei. Jos ei tule, saneeraus on vain rajumpaa.

Kaikkea ei voi saada yhtä aikaa. Ei saneeratuissa yrityksissäkään ole välitöntä kasvuhalua. Ensin sulatellaan muutosta usein vuosiakin ja puhutaan kannattavuudesta. Aikanaan sitten herää kasvuhaluja, kun usko tulevaisuuteen alkaa palata. Yrityksetkin on ihmisten yhteisöjä.

Kuka Suomessa puhkuu kasvuhaluja? Muutama pieni start-up ja Sipilän insinöörihengenheimolainen. Ei niiden varaan kuitenkaan voi modernin yhteiskunnan kasvua laskea.

Mitä on nyt edessä? Taistelu työmarkkinoiden herruudesta. Poteroita ja asemia on jo kaiveltu, hajatulta ammuttu, mutta isommat hyökkäykset on vielä edessä. Suomi siirtyy Kreikka vaiheesta Ukrainavaiheeseen. Työmarkkinayhteenottoihin ja rajanvetoihin.

Työmarkkinakrimi on symbolinen lomaparatiisi, jonka työnantajat haluavat nyt vallata, mutta työntekijät tuskin sitä ilman taistelua luovuttavat. Eiköhän Suomen talouskin tee ukrainat. kun tykit alkavat puhua. Pelko lamauttaa.

Suomessa on aina vain yksi vallitseva totuus. Nyt se on, että kaiken on halvennuttava. Aivan riippumatta sitä, millä tasolla nyt kansainvälisestikään ollaan. Kaikkien pitää kärsiä. Kysymys on periaatteista ja niiden edessä kaikki järki katoaa.

Tiedossa on siis myrskyä ja tuhoa, kun uutta suuntaa haetaan!

Milja Heikkinen 01.06.2015 12:52

"Sanoihan Tarja Halonenkin haastattelussa ettei se, että yrittäjällä menee hyvin tarkoita samalla sitä, että työntekijällä menisi hyvin. Järki kuitenkin sanoo, että jos yrittäjällä menee huonosti, niin ei työntekijälläkään mene pitkään hyvin."

Jälkimmäinen lause on epäilemättä totta, mutta ei se kyllä mitenkään kumoa Halosen kommenttia.

Jussi Rautsi 02.06.2015 8:39

Kansalaisten ärtymys omassa kuplassaan eläviä poliitikkoja kohtaan on Suomen historian isoin poliittinen imploosio. Muutaman kuukauden päästä se on eksploosio. Tämä on politiikan fysiikkaa. Kuten sekin, että vaaleissa äänestettiin jotain vastaan , siis tyhjiön puolesta. Tyhjiö tulee täyttymään syksyllä. Kukaan ei vain vielä tiedä millä. Kreikkalaiset, espanjalaiset ja italialaiset pärjäävät koska heillä on vuosituhantinen selviämistaito keskushallintoa vastaan. Suomalaiset raivostuvat eri tavalla koska heillä ei tätä taitoa - tai mahdollisuutta - ole.

Pentti Kangasluoma 02.06.2015 12:02

Tapasin ihmisveljeni, joskus maitopartoina lapioimme soraa betonimyllyyn,

kärräsimme betonia. Hänellä oli asiaa, kun kerran lehtiin kirjoittelet.

-Eläkeläisjärjestöjen pitää opettaa käymään saksalaisessa, eli siellä Lidlissä. Täällä peliätellään, köyhiä ihmisiä, kun asumistuki supistuu niin tämä vieras kauppa on turva. Ei olisi uskonut aikaisemmin. Kunnankin pitääs ostaa sieltä ruokaa laitoksiin.

Tiedän että tällä veljelläni myrskyävällä elämän merellä on kotona paljon luettuja kirjoja. Sotaveteraani-isän peruja hän asuinpaikkaansa "korsuksi", isänmaallinen mies. Mutta pienituloinen.

Luetuimmat
 1. 1

  Keskustelu vankilasaarista sai Halla-ahon muljauttelemaan – Näihin giffeihin tiivistyy tämän hetken poliittinen keskustelu

 2. 2

  Kommentti: Rinteen puhe synnytystalkoista ei ole pieni lipsahdus, vaan osoittaa, kuinka pahasti pihalla Sdp on

 3. 3

  Vantaalainen taksikuski on ajanut Teslalla yli 400 000 kilometriä – Suurin haaste on sähköauton lataaminen

 4. 4

  Jonna Tervomaan video joutui sensuurin kohteeksi – lapsinäyttelijän kasvoihin maalattu ”Bowie-salama” piilotettiin raastuvan pelossa

 5. 5

  Alexander Stubb vetosi Petteri Orpoon, ettei häntä kammettaisi pois kokoomuksen johdosta – toisin kävi, kertovat Stubbin muistelmat

 6. 6

  Raketti-Madsen poliiseille heti sukellusveneen uppoamisen jälkeen: ”En muista, mikä oli toimittajan sukunimi”

 7. 7

  Alexander Stubb kertoo mustasta hetkestään: ”Nyt tiedän, millaista on käydä siellä rajoilla”

 8. 8

  Koirat haistavat syövän ja eläytyvät ihmisen suruun, mutta syyllisyyttä ne eivät tunne – Miten viisaita koirat todella ovat?

 9. 9

  Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

 10. 10

  Puukotuksesta rikosilmoituksen tehnyt maahanmuuttajataustainen vantaalaismies ei saapunut poliisin kuultavaksi

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

 2. 2

  Joukko turvapaikan­hakijoita aikoo ylittää rajan Suomesta Ruotsiin mielen­ilmauksena kohtelulleen

 3. 3

  Antti Rinne, 54, kehottaa suomalaisia ”synnytystalkoisiin” – sanavalinta tyrmistyttää ja hävettää demareitakin

 4. 4

  Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

 5. 5

  HSL:n lipunmyynti on kaaoksessa ja sadan miljoonan euron jättiuudistus jo kolme vuotta myöhässä – HS selvitti, mikä meni pieleen

 6. 6

  Moni lapsi saa vahingossa trendikkään nimen – Katso nimet, joiden suosio on nyt kasvussa

 7. 7

  Britannia perui yllättäen suomalais­tutkijan häädön maasta – ministeriö jopa soitti perään ja ”pyysi anteeksi vuolaasti”

 8. 8

  Mikä nimeksi lapselle? Löydä HS:n vauvannimikoneella sinun ja kumppanisi yhteiset nimisuosikit

 9. 9

  Liikakilot voivat sotkea seksielämän, koska käsitämme seksin väärin, sanoo asiantuntija – ”Vain harva voi sanoa, ettei kumppanin ulkonäkö lainkaan kiinnosta”

 10. 10

  Mira, 21, sai unelmalomalta ESBL-superbakteerin, joka on lähes kaikille antibiooteille vastustuskykyinen – ”Jatkuvat kivut saivat minut miettimään vakavissani, kuolenko tähän”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

 2. 2

  Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

 3. 3

  Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

 4. 4

  Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

 5. 5

  Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja on naimisissa brittimiehen kanssa

 6. 6

  Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

 7. 7

  Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

 8. 8

  Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

 9. 9

  Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

 10. 10

  Mies perusti terrorismia ja suvakkeja vastustavan kansanliikkeen, päätyi vahingossa vastustamaan sukkia – some täyttyi sukkakuvista

 11. Näytä lisää