Perässähiihtäjä

Mitä on saatu sadassa päivässä aikaan?

Onnittelut Juha Sipilän hallitukselle, joka on istunut tänään lauantaina tasan sata päivää. Katselin elokuussa Ylen Aamu-tv:n haastattelua Timo Soinista, joka huokaisi: ”Elämä ja Siperia opettaa.”  Luulenpa, että tämä sopii koko hallituksen motoksi. Kesällä on tapahtunut paljon sellaista, jota ei vielä toukokuun lopulla hallituksen nimityspäivänä voinut edes kuvitella. Kukapa silloin arvasi esimerkiksi sen,  että 15.000 tai 30.000, ehkä enemmänkin, pakolaista olisi syksyllä tulossa Suomeen.  Taas kerran tulee kantapään kautta oppia, ettemme elä enää lintukodossa, erityksessä Euroopasta ja maailmasta. Rohkenen ennustaa, että tästä tulee vuoden 2015 merkittävin tapahtuma Euroopassa, historiallinen käännekohta.

Olen tarkoituksella pitänyt ylipitkän kolmen kuukauden kesätauon blogissa. Viime syksy, talvi ja kevät olivat niin tapahtumarikkaita aikoja meille kaikille, että takki tyhjeni. Pitihän meidän saada välillä huokaista.

Kesäkuussa tauolle mentäessä ajattelin, että avaan blogin joko hallituksen sadan päivän täyttyessä tai eduskunnan syysistuntokauden alussa.

Kalenterissa olikin mukava yllätys. Molemmat merkkipäivät ovat hyvin lähekkäin, sillä eduskunta aloittaa uurastuksensa ensi tiistaina 8. syyskuuta. Olen pohjustanut alkavaa eduskuntakautta pitkän puoleisella arviolla, joka ilmestyy tänään HS:n Kuukausiliitteessä. Siihen voi tutustua myös tämän linkin kautta.

Kannattaa käydä tutustumassa –  jos ei tekstin  niin mahtavien kuvien takia. Valokuvaaja Hanne Salonen on dokumentoinut hienosti eduskuntatalon remonttia, ja me saamme ensimmäisiä otoksia katsottavaksi. Niistä pääsee kurkistamaan, millaiselta eduskuntataloa kiertävän muovihupun alla näyttää.

Sipilä taisi itsekin puhella keväällä, mitä kaikkea sadassa päivässä pitäisi tehdä. Entisenä yritysjohtajana Sipilä käyttää mielellään yrityselämän termejä. Yritysmaailman yksi sääntö on se, että uudella toimitusjohtajalla on tasan sata päivää saada uudistukset liikkeelle.

Ehkä elämä ja Siperia on opettanut Sipilää kesän aikana, etteivät yritysmaailman opit ole sellaisenaan sovitettavissa politiikkaan. Onneksi hänellä on ikänsä puolesta, hän on nuori mies, vasta 54-vuotias, vielä kykyä oppia uutta. Tämä ominaisuus heikkenee valitettavasti iän myötä, tosin poikkeuksiakin on.

Aikomukseni on jatkaa blogin pitämistä entiseen tapaan ja entisillä säännöillä toistaiseksi. Kaikki kirjoittavat nimellä ja keskustelu on sivistynyttä sekä asiallista.

Alkavan taipaleen pituudesta en pysty varmaksi sanomaan. Kuten kaikki valistuneet lukijat ovat havainneet, työnantajani Sanoma Media Finland suunnittelee irtisanovansa 220 työntekijää tämän syksyn aikana. Sanomatalossa on siis yt-neuvottelut päällä, ja on mahdollista, että olen yksi irtisanottavista. Ei anneta irtisanomisuhkan kuitenkaan haitata blogia.   Voin luvata vain sen, että pidän siis tätä blogia toistaiseksi. Elämä menee miten menee.

Toivotan entiset ja uudet lukijat sekä arvoisat kommentaattorit kirjoittamaan ja keskustelemaan kommenttipalstalla. Aikomukseni on kirjoittaa kerran tai pari kertaa viikossa lyhyt postaus ja huolehtia kommenttien julkaisemisesta entiseen tapaan.

Tässä täytyy sen verran nostaa blogin häntää, että torstaina 3.9. 2015 tuli tasan kymmenen (10!) vuotta Perässähiihtäjä- blogin avaamisesta.  Avauspäivä oli 3.9. 2005.

On todella huimaa ajatella, että olemme rupatelleet yhdessä peräti kymmenen vuotta.  Kiitos kuuluu lukijoille ja kommentaattoreille, joka ovat pitäneet blogia hengissä kaikki nämä vuodet. Olen ylpeä teistä.

Jatketaan keskustelua ja perinteiseen tapaan otetaan Päivän Hyvä Kysymys, joka tänään kuuluu: Mitä on saatu sadassa päivässä aikaan?

Sillä tarkoitan tietenkin Sipilän hallituksen sadan päivän taivalta. Pohditaan porukalla, mitä hallitus on tehnyt, missä on onnistuttu, mikä on mennyt pieleen, mikä on kulkenut suunnitelmien mukaan, mikä on yllättänyt?

Oppositiota ruoditaan vuorostaan ensi viikolla tai myöhemmin sopivassa paikassa.

Tervetuloa mukaan. Vielä yhdet kiitokset,  kiitän blogin ystäviä kesän aikana saamistani viesteistä ja ideoista. Ne ovat piristäneet mieltäni sateisina päivinä.

Päivän siteeraus:

”Uutisten kommentointi vie liian harvoin uutista eteenpäin tai peräti lisää viisautta. Nimettömyys heikentää laatua. Kansalaiskeskustelu tietyistä asioista on ylivirittynyttä ja ahdistavaa. Ääripäät huutavat. Trollit mellastavat. Perinteinen media reagoi. Hesarin Nyt-liite lopetti kommentoinnin kokonaan kahdeksi viikoksi. Muutkin mediat ovat kertoneet rajoituksista.

Olisiko aika toteuttaa unelman? Sanomalehden verkkokeskustelu, jossa pyritään ratkaisuihin, ja kaikilla osallistujilla on nimi. Keskustelun isäntänä olisi oikea ihminen.”

Näin kirjoitti Aamulehden vastaava päätoimittaja Jouko Jokinen Aamulehdessä torstaina 3.9. 2015.

Tärkeitä päivämääriä:

Tiistaina 8.9. eduskunta aloittaa syysistuntokauden

Keskiviikkona ja torstaina 9. 10 ja 10.9. hallituksen budjettiriihi

28.9.  Hallitus julkistaa esityksensä ensi vuoden budjetiksi ja arvionsa julkisen talouden kehityksestä vuosina 2016-2019

33 vastausta artikkeliin "Mitä on saatu sadassa päivässä aikaan?"

Janne Mäkinen 05.09.2015 10:03

Sadassa päivässä on saatu paljon höpinää ja olemattomasti villoja. Minua kiinnosti kolme luvattua asiaa; teiden kunnostus ja maanpuolustukseen satsaus sekä kehitysavun pienentäminen.

Teihin luvattiin kolmen vuoden aikana 600 miljoonaa, eli 200 miljoonaa vuodessa. Viime vuonna niihin meni 1.200 miljoonaa, joten mitä lupaus oikein tarkoittaa?

Maanpuolustuksen muutos tarkoittaa lähinnä kansliapäällikön vaihtoa?

Kehitysapua pienennetään ja samaan aikaan vaaditaan ihmisten auttamista siellä, mistä pakolaiset tulevat. Anteeksi, mitä?

Pentti Kangasluoma 05.09.2015 11:49

Hallitus empii eläkeläisten asuntotuen leikkausta, koskeen niin monta ihmistä. Saavutus sekin on.

Virkamiesten lomia voisi lyhentää, ja arkipyhiä vähentää, hyvä idea.

Suomessa on kymmeniä tuhansia rauhanturvaajia, monet ovat vuosikausia

asuneet kriisialueilla. Heillä on asiantuntemusta, heitä on joka kunnassa.

He voivat paikallisesti tasoitella kun tuntevat ihmiset.

Täytyy lähteä katsomaan halpaa kansallista pallopeliä. On finaalien

ensimmäinen peli, pesäpallossa. Hyvä Unski, palataan.

Tommi Immonen 05.09.2015 11:52

Tähän mennessä hallitus on osoittanut: joutuvansa perussuomalaisten sooloilun takia sekasortoon jo ennen ensimmäistä budjettiesitystä, leikkaavansa kaikkialta muualta mutta antavansa lisää maatalouteen, olevansa kyvytön käymään realistisia neuvotteluja 2,5 miljoonaa suomalaista edustavien järjestöjen kanssa, sekä valehdelleensa räikeästi lapsille luvatessaan että koulutuksesta ja siten Suomen lasten tulevaisuudesta ei leikata enää jo tehtyjen kahden miljardin leikkausten lisäksi. Myönnän olleeni toiveikas Sipilän suhteen alussa. Tällä hetkellä odotan innolla hallitusyhteistyön romahtamista PS:n kompromissikyvyttömyyteen, jotta parempi vaihtoehto = mikä tahansa muu! voisi päästä valtaan.

Tapio Peltonen 05.09.2015 12:08

Riippuu tietysti siitä, mitä hallitus on tavoitellut. Ulkopuolelta on erittäin vaikea arvioida kuinka tosissaan hallitus on edes yrittänyt.

Tiedämme, että muutaman sivun tiukan strategiapaperin sijaan saimme yli 30-sivun kaikenlaista kivaa pientä sälää sisältävän ohjelman. Hallintokoneisto ja puolueiden verkostot ottivat sujuvasti homman haltuun, Sipilä jyrättiin (tai antautui suosiolla). Isot haaveet ei ole sama kuin strategia.

Osa porukasta haluaisi lisätä kriisitietoisuutta ja osa valittaa että sitä on liikaakin. Kriisitietoiset ovat lannistuneita, eivätkä yritä. Toiset taas ovat sitä mieltä, ettei ole mitään hätää ja sen vuoksi ei tarvitse yrittää mitään, varsinkaan mitään uutta ja hankalaa. Niinpä näemme erittäin sujuvaa ja hyvin perusteltua tekemättömyyttä siellä sun täällä.

Politiikka elää omaan elämäänsä kuplassaan, jota reaalimaailman, mm. talouden asiat joskus tosin hiukan häiritsevät. Onneksi näitä häiriöitä on toistaiseksi voitu hoitaa lainarahalla, jolloin ikäviä ponnistuksia on voitu välttää.

100 päivää on mennyt, eikä Suomella ole vieläkään minkäänlaista kasvustrategiaa. Toisaalta, rehellisyyden nimissä, valtionhallinnossa ei ole ko. aiheesta osaamista, valtio voi tehdä vain vähän yksityisen sektorin kasvun eteen, ja pari edellistä hallitusta laiminlöi talouden tulevaisuuden täysin, joten en tiedä voiko Sipilän hallitusta arvostella suhteessa pahemmaksi.

Taidamme saada juuri sitä mitä vaaleissa satuimme äänestämään.

Antti Liikkanen 05.09.2015 12:32

Aika monta muutakin suomlaista vanhempaakin sananlaskua (kuin Siperian opetukset) on tullut mieleen seuratessa uuden hallituksen taivalta.

Euroopassa liikkuessa ei ole satanut laariin kiitosta, mutta moitteita niinkin.

Suomalaisen kunta- ja aluepoliitikon polku on kivisempi kuin aikaisemmin: PM ei huippareissa ole loistanut, ministerit eivät neuvostoissa ole profiloituneet, koreper 1 ja 2 eivät ole helppoja Suomen suurlähestystön väelle.

Eniten ehkä koskee sieluun tuo oikeistopopulismi-maiden joukkoon joutuminen:

"Ähä kutti" sanoi muuankin unkarilainen, toinen kreikkalainen, kolmas englantilainen.

Kotimaassa SoTea sössitään ihan samaan malliin kuin aimemminkin eikä rataa Jäämerelle vieläkään rakenneta.

No, ei sadassa päivässä aiemminkaan mikään joukkue ole liigaan noussut sieltä kerran tiputtuaan.

Suomi on nyt divariväkeä ja sillä siisti.

Reilun viiden miljoonan ihmisen edustusjoukkue toivottavasti petraa ja sen taakse alkaa tulla eurooppalaista (28 jäsentä) ja ehkä eurooppaneuvostolaistakin (47 maata) tukea.

Ja Putin "niinistöineen" alkaa rauhoittua eikä Suomi joka välissä jatkossa käytä Kremliä käräjätupana.

Kyösti Salovaara 05.09.2015 13:21

Olisko hallitus löytänyt "itsensä"?

Pääministeri totesi muutama tunti sitten yllättyneensä kuinka yksin hallitus on "jätetty" tai jäänyt. Ehkä siitä sitten syntyy sankaritekoja - kun pitää tehdä uudistuksia yksin.

Toinen asia: onko mahdollista että hallitus on saanut kerrotuksi SAK:lle ja STTK:lle että muutoksia voi tehdä ilman konservatiivista ay-liikettä? Nähtäväksi jää uskaltaako hallitus tehdä. Enkä tarkoita että 5 prosentin tuottavuusloikka työaikaa pidentämällä olisi sellainen uudistus mitä tarvitaan, mutta jotain kuitenkin tarttis tehdä.

Muuten, tuottavuusloikkaa suunnittelevan kannattaa ajella jonakin perjantaina noin klo 14.30 kehä ykkösellä ja Helsingistä pois vievillä valtateillä: ne ovat täynnä viikonlopun viettoon kiiruhtavia autoilijoita. Ei työaika paina päälle, ihan kauhiasti.

Marita Salenius 05.09.2015 13:36

Hei taas täältä junttiuden perusalueelta. Olen Hesarin tilaaja jo monelta vuosikymmeltä ja lehteen olen tottunut uutisoijana luottamaan enemmän, kuin YLEen (YLEstähän olen monesti mielipiteeni lausunutkin ja olen edelleen sitä mieltä, että sen verosta voisi huoleti ottaa vähintään 25% pois ja siirtää se vaikka koulutukseen). Toki itsekin joutuu miettimään paperilehden tilaamisen mielekkyyttä, kun se tulee vasta iltapäivällä laatikkoon ja netistä on ehtinyt näkemään jo uudet uutisetkin.Vaan olen osa sitä katoavaa kansanperinnettä, jossa lehti ja kahvi ovat se päivän paras juttu. Näin myös se tänään tullut Kuukausiliite tulee luetuksi, kun keitän kohta kahvit.

En nyt mitenkään voi olla tarttumatta blogistin sanomaan pääministeristämme: "nuori mies, vasta 54-vuotias." Jaa-a. Samanikäisestä naisesta olen usein kuullut aivan jotakin muuta sanottavan. Annetaan anteeksi.

Tuo oppimisen ominaisuuskin hieman mietityttää, kun juuri tulin ilmoittautuneeksi kansalaisopiston pianotunnille. Olisin kyllä sitä mieltä, että kyllä ihmisen oppimiskyky säilyy, mutta ikä vaan tuppaa lisäämään mukavuudenhalua, kun voi valita oppimisen tarpeen; siis tarvitsenko todella tätä ja tuota - enää. Katsotaan, kuin ominaisuuden käy ja saatanpa jossakin hamassa tulevaisuudessa kertoakin, jotta eteninkö vai tyssäsikö alkuunsa.

Sata päivää!? No vettä on tullut sekä pellolle, että hallituksen tupaan. Tämän ylimääräisen invaasion aiheuttama päänsärkyepidemia on pitänyt huolen, että välillä ei edes muista meillä hallitusta olevankaan. On kuin olisimme hevostroikan kyydissä, eikä kukaan ohjasta. Omalla kotiseudullani on vastaanottokeskuksen tiimoilta käyty raskasta vääntöä. On Raamatulla syyllistetty ja Koraanilla peloteltu. Siinä se poloinen kuntapäättäjä sitten häslää omantuntonsa kanssa. Ei käy kateeksi.

Hallitus on jäänyt suoranaisesti mediaryöpyn jalkoihin. Aivan kuin herra Bingley, joka Jane Austen tv-sarjassa yritti sanoa mielipiteensä toisten puheryöpyn väliin ja sai sanottua vain: "Minä olen ...". Pahoin pelkään, että hallituksen vaikeudet vain lisääntyvät. Sote pitäisi saada maaliin, säästöt rassaa, työttömyys kasvaa, rahat on loppu, eikä kukaan osta Nanson pyjamaakaan.

Sitten meillä on tämä maahanmuutto, jota ei saisi oikeastaan edes mainita, vaan pitäisi sanoa, kuin Harry Potterissa Woldemortista:" tiedät kai mikä". Sitä vaan tällä naisen logiikalla - Spedellä tai ilman - miettii, jotta kumpi se lopulta on meille lännelle pahempaa, nämä Assadit ja Saddamit, vai Isikset ja Bokoharat?

Mutta tämä blogikeskustelu on päivän suola. On asiaa, näkemystä, räiskettäkin, mutta reilusti omalla nimellä. Kuin kasvokkain keskusteltaisi. Tässä kesän yhdestä monista sadepäivistä kävin huvikseni läpi näitä blogikeskusteluja ja aiheita. Siellä tai siis täällä on varsinainen ajatuspankki, josta blogisti saisi mielenkiintoisen kirjan.

Markku Miettinen 05.09.2015 13:37

On saatu aikaan lukuisa määrä kalenterimerkintöjä, jolloin milloin mikäkin asia olisi tulossa kuntoon. Tuleeko sitten kuntoon sen paremmin kuin edeltäjilläänkään ? Toivoa sopii, mutta epäilläkin voi.

"Yhteiskuntasopimuksen" piti olla hallitustyön kivijalka, kävi kuitenkin niinkuin kävi eikä se ollut suuri yllätys. Jos "yhteiskuntasopimuksen" varaan niin paljon laskettiin, niin miksei SDP:tä otettu hallitukseen tekemällä sille tarjous, josta se ei olisi voinut kieltänyt. Tuota voisi pitää kardinaalimunauksenakin. Olisi voitu ottaa oppia esim. Esko Ahon hallituksen kokemuksista samassa asiassa.

Risto Parviainen 05.09.2015 14:40

Miksi kuntarakenteiden muuttaminen on edelleen hallitukselle tabu, vaikka pikkuasioissa haetaan uutta ajattelua? Suomi on pullollaan pikkukuntia ja virkamiehiä. Todellisuudessa yritykset muuttavat rakenteitaan ja organisaatiotaan. Ota Sipilä oppia rohkeasti menestyvistä suomalaisista yrityksistä!

Lasse Reunanen 05.09.2015 14:57

Hallitusohjelmasta puhuttu saatuna aikaansaannoksena. Niinhän se menee kun ministerit pysytelleet enimmäkseen pois julkisuudesta ja odotelleet yhteispäätöksiä.

Ensio Ruotsalainen 05.09.2015 15:11

Synkkään Suomeen hallitus sai aikaan ennen näkemättömän toivon aallon. Tätä SAK:n hallitus on koko ajan halunnut ajaa pois. Kun se ei voinut tehdä yhteistyötä ilman entistä ay-toveriaan eli Rinnettä, niin yhteiskuntasopimus ei syntynyt, vaikka hallitus jätti myönnytyksenä neuvotteluista pois Suomen tärkeimmän työllistäjän eli Yrittäjät.

Nyt kansa ymmärtää tilanteen vakavuuden, samoin hallitus. Vain SAK:n hallitus ei näe realiteetteja.

Tärkein saavutus on kriisitietoisuus, seuraavaksi tärkein tieto miten päästään ulos eli sisäinen devalvaatio ja kolmanneksi tavoite millä se toteutuu. Yleisesti systemaattinen projektityöskentelykyky mahdollistaa suurten uudistusten toteuttamisen.

Hallituksen hyvä yhteishenki on myös tärkeää.

Teemu Männynsalo 05.09.2015 16:10

Sadassa päivässä on selvitetty mahdollisuuksien rajat l. jäljellä oleva poliittinen liikkumatila ja asemat. Sen pohjalta on selkeästi arvioitu, että meille tutut ja tavalliset mekanismit eivät riitä: hallitukselta tarvitaan, ja Suomi edellyttää, muuta vaikka ei sitä varauksetta yhdessä halutakaan.

Julkisuuden hallinnassa pisteet Persuille ja Keskustalle vaikka Kokoomus tuoreissa gallupeissa nyt hiukan juhliikin. Näkyvyyttä ja julkisuutta on riittänyt ja sivussa on vaikutettu.

Uskon Sipilän olevan valmiina tulevaan taistoon. Päätökset ovat lääke apatiaan ja lähes kaikki taatusti heräävät.

Pekka Turunen 05.09.2015 17:45

Pitkä kesälepo oli varmasti ansaittu ja tarpeen, mutta onpa silti mukava kun Perässähiihtäjä on täällä taas!

Sata päivää ei ole vielä kovin pitkä aika, politiikassa, semminkin kun siihen sisältyy kesälomakausi. Eipä toisaalta paljon ole saatu aikaan siihenkään nähden. Nämä arkipyhistä luopumisen kaltaiset puheet ovat tässä tilanteessa lähinnä surkuhupaisia. Syksyn aikana pitäisi ruveta tapahtumaan tai sitten ei taida tapahtuakaan.

Tietysti maailma tuottaa aina yllätyksiä, jotka täytyy hoitaa silloin kun ne tulevat. Pakolaiskriisi on epäilemättä looginen seuraus viime aikojen tapahtumista, mutta harvapa osasi arvata että se äityy näin pahaksi juuri nyt. Pahoin kuitenkin pelkään, että tämä on vasta alkusoittoa - pakolaisongelmat tulevat tässä epäoikeudenmukaisessa maailmassa vain lisääntymään.

Kesällä vaikutti muuten Kreikka-paketin vääntämisen aikaan siltä, että Suomea johdetaan perusuomalaisesta aatemaailmasta käsin. En enää tunnistanut itseäni siitä viiteryhmästä, johon Suomi profiloitui. Hyvinhän siinäkin loppujen lopuksi kävi, kun perussuomalaisetkin ymmärsivät, että nyt on valittava ruton ja koleran välillä (mikä muille on ollut selvää jo pitkään). Tässähän se hallituksen kynnyskysymys lienee: oppivatko perussuomalaiset kantamaan aidosti vastuuta vaikeissakin asioissa, kun tausta on kuitenkin populistinen.

Yhteiskuntasopimus tai sen vaihtoehdot ovat vielä aivan auki eikä oikein hyvältä näytä. On ikävää, jos hallitus ajautuu hakaukseen ay-liikkeen kanssa, mutta vielä ikävämpää olisi, jos hallitus vetäytyisi eikä saisi aikaan tarpeellisia päätöksiä. Vieläkö Juha Sipilällä riittää puhtia hakea innovatiivisia ratkaisuja tämän solmun aukaisemiseen? Sipilälle plussaa siitä, että hän ei yhteiskuntasopimuksen epäonnistuttua lähtenyt, toisin kuin poliitikot yleensä, syyttelemään muita osapuolia!

Juho Isoviita 05.09.2015 20:03

Paljon on puhuttu työajan pidentämisestä.

Tähän ei tarvitsisi mennä, jos työntekijät noudattaisivat työehtosopimuksissa sovituja työaikoja.

Perjantaisin iltapäivä ruuhkat ovat pahimmillan jo n. klo 15 ja jos työasioissa yrittää tavoittaa työntekijöitä klo 14 jälkeen kukaan ei vastaa tai sitten vastaajassa on viesti "Olen palaverissa loppupäivän, palaa asiaan uudestaan maantaina klo 10 jäkeen."

Suuri osa lyhentää nyt työviikkoaan ainakin 4 tuntia viikossa.

Ei työaikoja pidä pidentää vaan noudattaa niitä.

Pentti Kangasluoma 05.09.2015 21:14

Oliko Suomessa evakkokriittisiä 1939-44? Tietenkin oli, junat purkivat asemille outoa murretta puhuvia, eläimineen ja tapoineen. Uskontokin oli

usein erilainen. Yhteiskuntamme oli niin lujasti heidän sijoittamisen

takana. Kirkolla oli arvovaltaa, ja evakkopitäjien miehet taistelivat

usein hyvin urhoollisesti armeijamme mukana.

Sodan jälkeen koulussa olleet muistavat nimittelyt. Aikuiset puhuivat

siitä että tulijat liioittelivat sitä mitä lähtöpitäjään oli jäänyt.

Selvisimme kansainvälisesti katsoen hyvin sotapakolaistemme sijoittamisesta.

Veikko Vennamo oli evakkokriittinen kun arvosteli ruotsinkielisiä siitä

etteivät halunneet kuntiinsa sijoitettavan siirtolaisia. Nyt jokin Närpiö

imee suorastaan maaahanmuuttajia. Munsalasta se Narvan venäläinen Leo Komarov aloitti taipaleensa, nyt MM-kultaa.

Juha Sipilän asunnon luovutus oli hyvä teko, joukkoja johdetaan edestä.

Kuten Adolf E. Siiranmäessä. Portugaliin lähteneet voisivat tehdä samoin.

Miika Kurtakko 06.09.2015 8:39

Tervetuloa takaisin tauolta, Unski!

Myönnän, että vaalien jälkeen oli myönteistä odotusta Sipilän kyvystä saada muutoksia aikaiseksi. Kun hallituskokoonpano on niin tyylipuhdas keskusta-oikeistolainen hallitus kuin mahdollista, oli odotettavissa kylmää kyytiä yhteiskunnan vähäosaisille. Joka tapauksessa odotus oli suuri nimenomaan sille, että päätöksiä ja toimeenpanoa syntyy aivan eri vauhdilla kuin Stubbin hallituksessa.

Näiden sadan päivän jälkeen olisi kannattanut omaksua Sipilän oma tunnuslause: "Pessimisti ei pety". Hallituksen ns. strateginen hallitusohjelma ei täytä hyvän strategian edellytyksiä muodoltaan ja laadultaan, sisällöstä riippumatta. Sipilän lähtökohta ns. yhteiskuntasopimukseen, joka osoittautui tulopoliittiseksi saneluyritykseksi, oli hölmö. Ns. kärkihankkeet ovat leikkausten paikkaamista. Valtaosin Sipilän puheet ovat osoittautuneet orwelliläiseksi 'double speakiksi', jossa lanseeratut käsitteet tarkoittavat jotakin aivan muuta, kuin mitä ensikuulemalta luulisi.

Tällainen toiminta tietenkin nakertaa hallituksen uskottavuutta ja luotettavuutta. Osa hallituksen tähänastisista päätöksistä lähentelee suoranaista tyhmyyttä: esim. leikkaukset koulutuksesta vaikuttavat negatiivisesti kaikilla mittareilla mitattuna niin lyhyellä kuin pitkällä aikavälillä, samoin päivähoito-oikeuksien supistaminen. Onkin todennäköistä, että hallitus joutuu perääntymään näissäkin asioissa, mikä edelleen heikentää hallituksen uskottavuutta.

Hyvän johtajan merkki on ymmärtää, milloin on tehty virheitä ja vieläpä mahdollisimman aikaisessa vaiheessa. Tällöin suunnitelmia voidaan muuttaa toteuttamiskelpoisempaan suuntaan, jotta niiden vaikuttavuus on parempi. Sipilän hallituksen listalla ei ole juurikaan yhtään kasvua lisäävää toimenpidettä - kannattaisiko sellaisia pohtia? Jos taas työmarkkinoilla halutaan saada lisää työtunteja, niin se olisi helpoiten tehtävissä kirkollisia arkipyhiä poistamalla. Niistä ei aiheudu kuin harmia kaikille osapuolille.

Kiireellisintä olisi pohtia pakolaiskriisin lisäksi hätätilasuunnitelmaa edessä olevan finanssikriisin vaikutusten lieventämiseksi. Globaali pankkijärjestelmä horjuu kuilun partaalla ja tullee romahtamaan syksyn aikana. Tällöin ihmisten ruoka-, polttoaine- ja energiahuollon järjestäminen tulee kriittiseksi, kun maksuliikenne ei toimi. Myös kansalaisten on syytä pitää huolta rahoistaan: EU:ssa kesän aikana ratifioitu bail-in-lainsäädäntö mahdollistaa tallettajien rahojen takavarikoinnin pankin omaisuudeksi kriisitilanteissa, joiden julistamisessa EKP:lla on täysi määrittely- ja määräysvalta. Kansalainen ilman käteistä ja toimivia kortteja on hyvin pian nälkäinen ja kylmissään.

I alla fall, Sipilän hallituksen motoksi sopii Ismo Alangon kappale "Kriisistä kriisiin": "Mä liikun kriisistä kriisiin, kuljen komein askelin, tahdon ettei mikään ois kuin ennenkin."

Olli Saarinen 06.09.2015 10:20

Hyvä Unto, kukas siellä työt tekis jos sinut pois potkittais! Toisaalta tilanne on win-win, hiihdellä voi tällä palstalla tai Paloheinässä.

Sote etenee suuntaan, mikä vielä mahdollistaa parhaan ratkaisun eli alle 10 aluetta ja kuntaveron tapaan perittävän valtion soteveron oikeudenmukaistamaan sotekustannusten jakoa kansalaisten kesken.

Pakolaistilanne etenee suuntaan, mikä osoittaa perussuomalaisen agendan sydämettömyyden.

Yhteiskuntasopimuksen kariutuminen osoittaa ihmisille rakenteiden jäykkyyden ja sen hulluuden että kaikille yhteisistä asioista, kuten lomista, lomarahoista ja minimipalkoista säädellään sadassa sopimuksessa yhteisen lain sijaan tehden muutokset mahdottomiksi. Jos muutoksia ei voi tehdä emme elä demokratiassa. Kun tämä ymmärretään voi Sipilä tehdä thatcherit.

Asiat kypsyvät, kyllä tässä vielä jotakin syntyy, mitään ei ole vielä menetetty paitsi typerät romutuspalkkiot, mikä sekin on edellisen hallituksen synti.

Huomaan kirjoittavani tätä pyhänä kirkonmenojen aikaan. Jos nyt kutsuttaisiin töihin vaatisin tuplapalkan, päinvastoin kuin Jyri Häkämies, joka on isänmaan palveluksessa 24/7.

Ilari Kiema 06.09.2015 10:43

Hallitus on saanut aikaan Fennovoima-ratkaisun irvokkaan ja täysin epäuskottavan näytelmän kautta. Tämä on kiistatta aikaansaannos, jos tarkoitus on lisätä Suomen Venäjä-riippuvuutta.

Muutenkin maan kansainvälistä asemaa ja mainetta on jossakin määrin onnistuttu vahingoittamaan. Kehitysavusta leikataan ja siirretään kansalaisjärjestöjen tukea yrityksille. Onneksi Suomi (sisäministeri Orpo) ei sentään kieltäytynyt turvapaikanhakijoita koskevasta taakanjaosta ja pääministeri Sipilä on jopa näyttänyt henkilökohtaisesti hyvää esimerkkiä (toivottavasti Sipilä ja pytinki säästyvät kaikenlaisilta provokaatioilta).

Saksan varakansleri Sigmar Gabriel (SPD) on toistuvasti varoittanut seuraamuksista niitä EU-maita, jotka eivät kohtuudella kanna vastuuta turvapaikanhakijoiden tilanteesta. Arvovaltavaltaisessa lehdessä on Suomi/Finnland nimeltä mainiten huomautettu, että ko. maat eivät voi jatkossa odottaa tukea Venäjän uhkaa vastaan, jolleivat ne nyt kanna vastuuta turvapaikanhakijoista. Tämä on varsin vakavaa. Persujen läsnäolo hallituksessa ja linjaukset eivät ole omiaan lisäämään Suomea kohtaan tunnettua luottamusta.

Tosin on myönnettävä, että oikeus- ja työministeri Jari Lindström, jota asiattomasti solvattiin, keskustelee ihmisten kanssa ja usein jopa vastaa kommentteihin. Lindströmillä on varmaan hyviä pyrkimyksiä työvoimahallinnon tehostamiseksi ja ohjaamiseksi keskittymään olennaiseen.

Kesän muiden tapahtumien pohjalta lienee lopuksi oikeutettua palauttaa mieliin ”Persujenkka”, joka on julkaistu Perässähiihtäjä-blogin kommenteissa 7. toukokuuta 2015 kello 18.07. Moni vähemmän arvovaltainen ja arvostelukykyinen blogisti jättäisi tämän julkaisematta:

……. ”Immonen Hakkarainen sekä konstaapeli Raatikainen

Persut täällä tunnetaan

Persut meillä ostetaan

Persut suomalaisien on saanut aikaan hallituksen hirmuisen

Persut maailmalla on

Persut marssi oikeiston

Tietää mannermaa nyt saa kuinka mamut suomalainen karkottaa

Ken eurossa kestä ei sen varmaan Fennovoima vei

Joukkoomme leikkaamaan ei suvakit saa tullakkaan

Persut marssi oikeiston

Persut maailmalla on

Lentää valtamerten taa siellä persut on se joka vierottaa

(Ivamukaelma, alkup. Katri Helena Letkis 1965)”

Marita Salenius 06.09.2015 12:17

Näin maatalousyrittäjänä on aina ollut hieman "hepreaa" nämä pekkaspäivät, lomarahat, sunnuntailisät, vuorotteluvapaat ym. Toiki ne ovat neuvottelujen tulosta siltä ajalta, kun Ay-liike oli voimissaan - on tuo vieläkin jonkinlaisissa henkitoreissa. Yhteiskuntasopimus ei välttämättä ole oikea nimitys. Kysehän on maamme selviämisestä. Siis Selviämissopimus.

Täältä katsoen mitään hyvää ja helppoa ei ole näköpiirissä. Maaseudun rakennuksillakaan ei ole enää mitään arvoa. Ainakaan pankin tiskillä. Omasta kunnastani esimerkki:tukiyhdistys on aikoinaan rakentanut rivitaloja vanhuspalveluja varten. Näitä asuntoja myös kunta vuokraa esim. vammaisasumiseen. Nyt yhdistys haki avustuksia ja lainaa yhden talon muuttamiseksi ns. esteettömäksi. Yksikään pankki ei tehnyt lainatarjousta. Se ainoa paikallinenkin vain käski kysyä Kuntarahoitukselta - lie tulee lainaa, jos kunta takaa!

Eli suomeksi sanottuna näillä ko. rakennuksilla ei ole muuta arvoa, kuin käyttöarvo.

Verotusarvo vastaan vakuusarvo. Siinäpä pulma. Kukaan ei voi myydä, eikä kukaan ostaa, koska lainaa ei saa vakuuarvon puuttuessa. Mutta verottaja kyllä muistaa - vähintään lahjaverolla - jos lapsellesi yrität myydä sillä vakuuusarvolla!

Kyllä on Suomen maalla pitkä ja tuskainen taival edessä.

Mark Andersson 06.09.2015 14:24

Kansalaisten tottelevaisuuden rajoja on koeteltu hallituksen kannalta hyvin tuloksin: avoimemmin kuin aiemmin on harhautettu esim "leikkaamalla ja liimaamalla", ts ns. kärkihankkeet ovat kaikki (maataloutta lukuun ottamatta) sellaisia, joista on ensin leikattu kaksi- tai kolmin verroin. Ja sitten esitetään että näihin muka satsataan.

Pahinta tässä kansan kannalta on se, että harhautus näkyy menneen läpi konsensuksen nimissä ja kirjaimelleen taloususkonnon epistolan mukaisesti. Pahinta sikäli että on ollut täysin käsittämätöntä, että kun kansalle melkein eksplisiittisesti ilmoitetaan että hei katsokaa nyt kuinka me huijataan teitä, autot eivät vieläkään roihua kaduilla.

Nyt eri henkilöt ja eri puolueet saavat liki täsmälleen samaa jälkeä aikaan kuin heidän maan rakoon nuijimansa edeltäjät. Edeltäjät mokailivat huonouttaan, nämä sen sijaan harhauttavat kansaa tietoisesti. Tai jos he eivät harhauta tietoisesti, se on osoitus vielä edeltäjiäkin täydellisemmästä epäpätevyydestä.

Harhautus – se on tämän hallituksen nimi.

Teemu Männynsalo 06.09.2015 17:28

Aika vähän on julkisuudessa analysoitu sitä, miksi pakolaisvirta on kärjistynyt tai kärjistetty EU-alueella juuri nyt 2015. Taakanjakoahan ei virallisesti käsittääkseni ole edes vielä päätetty. Syyrian sisällissota on kestänyt jo vuosia purkautuen pakolaisuutena lähinnä Turkkiin. Afganistanin, Somalian ja Irakin sekasorto on jatkunut tätäkin pidempään. Mutta laaja kansainvaellus pohjoiseen on voimistunut kuitenkin vasta nyt. Lopputuloksena on joka tapauksessa monien eri tahojen toivomaa merkittävää pakolaisperäistä maahanmuuttoa Pohjolan perukoillekin, joskaan ei välttämättä työperäistä sellaista. Mutta ehkä oma nykyinen työ-ja tukijärjestelmämme ei sellaista muutoinkaan houkuttelisi tänne. Pääministeritasolla on aika selkeästi avattu portteja (mm. Merkel) Eu alueen ulkopuolelta tuleville.

Ari Pesonen 06.09.2015 17:47

100 päivää on vielä lyhyt aika tehdä johtopäätöksiä hallituksen kyvykkyydestä ja aikaansaannoksista, mutta 100 päivää on jo osoittanut yhden hallituspuolueen - Perusuomalaisten – vaikeudet, joista jo koko hallitus on joutunut kärsimään.

Mikä sitten Perussuomalaisten ja ennen kaikkea puheenjohtaja Timo Soinin ajatusmaailmassa esimerkiksi pakolaiskysymyksessä ja myös laajemmin poliittisten asioiden ratkaisuissa on pielessä?

Perussuomalaiset ja Timo Soini eivät osaa ratkoa ongelmia. Heillä ei ole mitään tietoa, käsitystä eikä ideaa, miten ongelmia pitäisi ratkoa ja miten ne saataisiin pois päiväjärjestyksestä.

Ainoa Perussuomalaisten tarjoama ratkaisu on eroaminen tai vanhojen tehtyjen päätösten kumoaminen, kuten puolustuspolitiikassa Jussi Niinistö on nyt esittänyt lähes joka asiassa. Suomen pitäisi erota EU:sta ja eurosta, Kreikan pitäisi erota eurosta, Suomen pitäisi erota myös Schengen-alueesta. Myös Lissabonin sopimus on huono, siitäkin varmaan pitäisi perussuomalaisten mielestä erota, jos EU:hun jäädään. Varmasti pian Suomen pitäisi erota myös YK:sta, jotta kehitysapua voitaisiin leikata, eivätkä jäsenmaksut menisi turhaan.

Puolustushallinnossa, supistetut reservit pitäisi kasvattaa vanhoihin mittoihin, lakkautetut varuskunnat palauttaa ja Ottawan sopimuksesta erota.

Kun ei tiedetä ratkaisua ongelmiin, on helpoin ratkaisu erota ja työntää pää hiekan alle. Palaaminen vanhaan ei todellakaan onnistu, mennyt maailma ei tule takaisin kumoamalla jo tehtyjä päätöksiä. Tätäkö Perussuomalalaisten ongelmien käsittely on hallituksessa seuraavat neljä vuotta? Eroamista ja vanhojen päätösten kumoamista?

Mika Kananen 07.09.2015 6:20

"Miksi kuntarakenteiden muuttaminen on edelleen hallitukselle tabu, vaikka pikkuasioissa haetaan uutta ajattelua? Suomi on pullollaan pikkukuntia ja virkamiehiä. Todellisuudessa yritykset muuttavat rakenteitaan ja organisaatiotaan. Ota Sipilä oppia rohkeasti menestyvistä suomalaisista yrityksistä!"

Kuntarakenteiden muuttaminen olkoon ensisijaisesti kuntien ja kuntalaisten asia. Tässä asiassa ei parane hötkyillä, sillä valtio on toteuttamassa omaa sote-uudistustaan. Siinä laitetaan suomalaisten sairaanhoito koko lailla uusiksi nykyiseen verrattuna.

Kuntien ei tietenkään kannata tehdä kuntaliitoksia ennen kuin tämä isompi kuvio on selvillä. Kunnan X ja Y yhdistymisestä kun ei oikein vastaavaa hyötyä tältä kannalta koidu, jos kuntien X ja Y terveydenhoitopalveluista vastaa jatkossa kunta Z.

Edellinen hallitus ei saanut sote-uudistusta valmiiksi koko hallituskaudellaan, yritys oli kiistatta kova, ja kesti pidempään kuin 100 päivää.

Veli-Pekka Silvan 07.09.2015 8:24

Yhteiskuntasopimus oli huono, Saksan mallissa myös työntekijät saivat todellista "muutosturvaa" ja yritysten velvollisuuksia työttömyyden hoitoon lisättiin reippaasti. Suomessa Sipilän suunnitelma on oli suunniteltu EK:ssa, siinä ei ollut mitään hyvää työntekijöille.

Kärkihankkeet olivat tyypillistä siltarumpupolitiikkaa eli maaseudun "bioenergiahankkeisiin" ja teille valtavasti rahaa.

Kepu on siis vienyt ja muut vikisseet.

Hallitus on esittänyt virkamiesten lomien lyhentämistä, ikävä vaan ettei se toteudu. Virkamiesten virkaehtosopimukset ovat paljon hankalampia muuttaa kuin yksityisen sektorin työehtosopimukset, ne ovat todella rauhanlujia.

Arkipyhien siirto on taas kirkon päätettävissä ja sitäkään ei siis tule, kirkko vastustaa sitä.

Hallitus on hallinnut mediaa kuten Anu Kantolakin totesi, media kohtelee Sipilän hallitusta silkkihansikkain kun vertaa Kataisen hallitukseen jota media vihasi, koska siellä olivat medialle vastenmieliset SDP ja VL.

Sipilä osaa käsitellä mediaa, hän tulee esiin vain kun on jotain "kivaa" ja populistista sanottavaa. Sipilän aie ottaa pakolaisia kohtiin oli osa tätä populisimia, ja en usko että hän todella ottaa pakolaisia kotiinsa.

EU on edelleen heikentynyt ja rikkoo jälleen yhtä omaa sopimustaan eli Dublinin sopimusta ja uhkaa nyt pakottaa jäsenmaat ottamaan pakolaisia vastoin ko. sopimusta.

Ps Haluan nähdä sen päivän kun valtion ja kuntien virkamiehet pakotetaan "paikalliseen" sopimiseen :) Se on mahdoton ajatuskin!

jorma piironen 07.09.2015 8:54

Täällä valittavat demarit ja kokoomuksen asevelisiipi. Hallituspohja on paras mahdollinen ja tulee tekemään tarpeelliset julkisen sektorin leikkaukset. Työtä riittää muutman täysin epäonnistunee hallituksen jälkeen.

Jussi Lähde 07.09.2015 9:22

Tervehdys Unski

Perässähiihtäjä on mainittu monissa verkon kommentointimahdollisuuksia koskevissa keskusteluissa niin mediatalojen uksinen sisäpuolella kuin muuallakin viime viikkoina. Kymmenen vuotta pimeässä loistanut soihtu alkaa vihdoin tartuttaa valoaan laajempaankin ymmärrykseen. Kiitos siitä.

Hallituksen aikaansaannoksia pohtiessani olen palannut useamman kerran pääministeri Sipilän aikanaan pontevasti esittämään avokonttoriajatukseen. Vaan kuinkas sitten kävikään?

Uuden pääministerin esittämä ajatus alkuaikojen avokonttorista olisi herkullinen pienen näytelmän aihe. Sormiani syyhyttää kunhan muilta kiireiltäni vain ehtisin.

Hallituksen saavutuksia pohtiessani olen miettinyt myös mitä eri puolueet ovat aikaansaaneet ja mihin ne toimissaan ja julkisissa avauksissaan ovat keskittyneet.

Missä ovat perussuomalaisten ideat? Mitä uutta heillä on hallituspuolueena ollut tuoda julkiseen keskusteluun? Mihin keskusta kesittyy? Kokoomuksesta näyttäisi tulleen jälleen rahakirstunvartijapuolue, valtaa käytetään budjetin kautta, ei sloganeilla.

Hallituksen aikaansaannokset ovat haasteisiin nähden kehnot. Nyt kaikki on yhden kortin eli työelämän uudistusten varassa. Jos siellä syntyy onnistumisia voi menestys tarttua muihinkin työn alla oleviin asioihin. Toistaiseksi hallituksen työ on ollut julkista irtisanoutumista vanhentuneelta vaikuttavasta suomalaisesta neuvotelujärjestelmästä - korporatiivisuudesta. Suuri ajatus siitä mitä sen tilalle pitäisi tulla puuttuu kuitenkin, villi länsi? Se tuskin suomalaisia kiinnostaa.

Sotevalmistelu on saanut edetä muiden julkisuuteen nousseiden aiheiden nostaman mediaverhon takana. Jos samassa syntyy hallituksen yhtenäinen ajatus hallintouudistuksesta tämä hallitus saattaa jäädä aikakirjoihin muutoksentekijänä.

Pasi Pekkinen 07.09.2015 10:20

Ilari Kiema:"Hallitus on saanut aikaan Fennovoima-ratkaisun irvokkaan ja täysin epäuskottavan näytelmän kautta. Tämä on kiistatta aikaansaannos, jos tarkoitus on lisätä Suomen Venäjä-riippuvuutta."

Juurikin näin. Hallitus on saanut aikaan yhden päätöksen - joka toki on täysin katastrofaalinen - siihen ei usko markkinavoimat, se vahingoittaa länsisuhteitamme ja synnyttää aikanaan valtavan turvallisuuspoliittisen riskin. Troijan hevonen.

Alkukesä meni Kreikka-asioissa. Sitten odoteltiin yhteiskuntasopimusta tai lisäleikkauksia. "Linjakkaasti" hallitus perääntyi välittömästi myös jälkimmäisistä.

Nyt tuherretaan arkipyhien ja julkisen sektorin lomien leikkauksessa. Kummassakaan asiassa hallituksella ei ole aloiteoikeutta. Sata miljoonaa lisää maataloustukiaisiin - Suomen vientikö sillä nousuun? Julkistetaan päivämääriä tiedostustilaisuuksille, joissa ilmoitetaan seuraavat uudet päivämäärät.

Persut konttaa vähän jokapaikassa, viimeksi Niinistön toimesta. Kaikkein matalimpana konttaa Soini, joka ei uskalla kantaa vastuitaan.

Ei hyvältä näytä.

Jouni Pulli 07.09.2015 10:43

Viimeisimpiä hallituksiamme seuratessa on usein tullut tunne, että hallitustyöskentelyn johdossa on valtavasti energiaa satsattu nimenomaan hallituksen kasassa ja pystyssä pitämiseen. Tällöin resursseja on jäänyt vähemmän käytettäväksi varsinaiseen maamme kehittämiseen ja kilpailukykymme kasvattamiseen. Olemme siten toimineet sisäänpäin käpertyneinä kun taas useat kilpailijamme ovat oppineet samalla toisiltaan ja parantamaan toimintojaan. Ainakin toistaiseksi, tämänkin hallituksen jatkotyöskentely ja yksituumaisuus epäilyttävät, mutta ehkäpä yhteinen etu vihdoin voittaa yksittäisen edun tavoittelun. Olisi jo aika, että näin tapahtuisi.

On ymmärrettävää, ettei kesän aikana ole paljoa saatu aikaiseksi, mutta hyvin pian on pakko. Eli nykyisen eduskunnan on ryhdistäydyttävä ja saatava maamme oikealle kasvu-uralle. Nyt on puhallettava yhteen hiileen ja keskityttävä koko kansamme etujemme edistämiseen niin oppositiossa kuin hallituksessakin.

Kovasti minua ihmetyttää, että pakolaiskysymys on Suomessa jäänyt esim. Kreikan tilanteen varjoon, vaikka esim. EU:n korkea edustaja Federica Mogherini täällä käydessään jo viime maaliskuussa puhui huolestuttavasta kehityksestä Välimeren maissa. Tilanteen alttius eskaloitua inhimilliseksi katastrofiksi on siten ollut tiedossa jo pitkään.

Veikko Anttila 07.09.2015 12:50

Yhteiskuntasopimus kaatui ja toi harvinaisen selkeästi esille, että SAK viis veisaa Suomen yhteisistä tavoitteista. Lauri Lyly sen sanoi hieman epäröivällä äänellä; he asettavat omat tavoitteensa. Suomen taloudellista tilannetta ei ole vielä todellakaan ymmärretty. Sodankäynyt isäni tapasi sanoa, että suomalaiset ovat kansa, joka pitäisi aina 20 vuoden välein iskeä maan tasalle, silloin osattaisiin elää. Suomella on ollut liian pitkään liian hyvät oltavat. 90-luvun alkupuolella oli vähällä tulla kriisi eteen, mutta muutama "sattuma" kuten Nokia pelasti. Sipilän saavutus on ollut mm. se, että SAK:n tavoiteasetanta tuli selkeäksi kaikille ja nyt on parlamentin aika päättää sille kuuluvista asioista. Oppositio tulee mölyämään eduskunnassa varmaan vielä älyttömämmin kuin keväällä, mutta tilanne on paljon parempi nyt kuin neljä vuotta sitten silloisen hallituksen aloittaessa, kun Suomen teollisuuden vihollispuolue, vihreät on ulkona. Demarit ovat valitettavasti sellaisessa heikkouden tilassa, etteivät olisi kyenneet toimimaan hallituksessa. Kun leikkauksia vastustetaan, tulee väistämättä mieleen, mitä sodankäynyt ja maan jälleenrakentanut sukupolvi ajattelee tilanteesta. Ko. sukupolvella kun ei ollut mitään tietoa esim. lasten päivähoidosta tai paljon muistakaan eduista, joita nyt joudutaan ehkä hiukan nipistämään. Kasvatettiinko 1980- ja 90-luvuilla todella pullamössösukupolvi, joka ei osaa muuta kuin vaatia etuja itselleen?

Janne Viskari 08.09.2015 1:15

Sadassa päivässä änkyräporvarihallitus on muninut ulkopoliittisesti enemmän ja perusteellisemmin, kuin Kekkosen jälkeisen ajan hallitukset yhteensä:

Käärme saatiin, kuin saatiinkin pyssyyn venäläisen ydinvoimalan muodossa. Operaatiosta ei tyylipisteitä jäänyt. Mites sitten suu pannaan, kun voimala muuttuu enemmistöltään oikeasti venäläiseksi muutaman napakan yritysoston seurauksena?

ETYKin juhlavuoden mahdollisuudet käyttää "Helsingin hengen haamua" Eurooppalaiseen liennytykseen munattiin nololla ja surkealla tavalla keskeisten osallistujien maahantulon epäämisellä ja yritettiin epäonnistuneesti mennä direktiivin taakse piiloon.

Vuosikymmenten kansanivälisesti arvostettu työ heitetään romukoppaan lopettamalla pitkään ja tuloksellisesti toimineet rauhanturva- ja kehitysyhteistyöhankkeet seinään. Puhumattakaan siitä, että ulkoministeri ei saa tuomittua eduskuntaryhmässään olevan Olli Immosen puheita.

Yhteiskuntasopimuksesta: Koko näytelmä oli hämäys, eikä sopimusta ollut tarkoituskaan saada aikaan. Sipilä tiesi varsin hyvin, että saneltu liki kolmen viikon vuosityöajan lisäys ei ikimaailmassa mene läpi. Näin saatiin ay-liikkeestä kätevästi syntipukki. Jos Sipilä olisi halunnut todella tehdä yhteiskuntasopimuksen suunnilleen esitetyssä muodossa, olisi hänen täytynyt valita hallitukseen demarit kokoomuksen sijasta. Hämäys sinänsä oli taitava, joten tässä asiassa onnistumisen arviointi riippuu arvion esittäjän näkövinkkelistä. Loppiaisen ja Helatorstain vapaat taitavat jäädä historiaan ja mikäpä siinä, jotain on kieltämättä tehtävä.

Soinin rotsinkääntö kaikessa ja kaikkien hallituspuolueiden vaalilupausten syöminen mm. koulutusta koskien hakee nopeudessaan vertaistaan. Lautanen on nätisti syöty tyhjäksi, sellerit ja pavutkin.

Ettei tämä menisi vain hallituksen haukkumiseksi, niin esitän muutaman rakentavan ehdotuksen varsin hankalan tilanteen kääntämiseksi parempaan suuntaan säästöjen saavuttamiseksi ja tuottavuuden kohentamiseksi ilman, että työttömyys karkaa todellisiin kriisilukemiin:

-Valtion ja kuntien kaikkiin hallinnon tehtäviin neljän vuoden täysi rekrytointikielto. Väkeä vähennetään vain eläköitymisen kautta ja välttämättömät virat täytetään sisäisten hakujen avulla. Samalla hoituvat normitalkoot, kun hyvin monenlainen yrittämistä ja elämää vaikeuttava ja turha sääntely ja pumaskoiden vaatiminen yksinkertaisesti lopetetaan väen vähetessä kohtuulliselle tasolle. Esimerkkinä vaikkapa kaavoituksen valitusoikeuden rajoittaminen, katulupien vaatiminen väliaikaisilta korjaus- ja huoltotöiltä kuten lumenpudotukselta, rakentamisen sääntelyn keventäminen, oikeusprosessien keventäminen selvissä tapauksissa, alkoholi-, ravintola- ja elintarvikemääräysviidakon karsiminen, etuusviidakon virtaviivaistaminen..listaa voisi jatkaa hyvin pitkään. Perusopetusta, terveydenhoitoa, poliisia ja puolustusvoimia - siis yhteiskunnan välttämättömiä perustoimintoja - rajoitus ei luonnollisesti koskisi.Näin saataisiin karsittua valtion ja kuntien yhdentekevien paperien pyörittäjiä 50000-100000 ilman yhtään lisää työtöntä, kun pitkälomaisimmat ja kallispalkkaisimmat byrokraatit saadaan kunniallisesti eläkkeelle.

-Ruohonjuuritasolle säpinää: Työllistämisen helpottaminen erityisesti kotitalouksien ja pienyritysten kohdalla. Nykyään pitää yksinkertaisesta kertaluontoisesta muutaman satasen tai tonnin työstä tilittää ja raportoida eläke-, sotu-, ennakonpidätys- ja työttömyysvakuutusrahat eri kieskeihin, mikä on oikeasti hyvin työlästä ja hankalaa kertaluontoiselle työnantajalle. Lisäksi pitää hankkia vakuutukset ja raportoida niidenkin osalta vielä tulotiedot erikseen. Aivan älyttömän vaikeaksi on tehty naapurin työttömän Reijon palkkaaminen maalaamaan viikoksi piha-aitaa. Palkka.fi, jolla asiat voisi (vain osittain) hoitaa on oikea tietohallintokukkanen, joka vaatii kehittyineitä atk-taitoja, joita ei kaikilla ole vielä pitkään aikaan. Kaikki tämä lisää harmaata taloutta ja vähentää valtion verotuloja. Ehdotus: mutkat suoriksi. Verokorttiin henkilökohtainen vero-% ja lisäksi yksi kiinteä työnantajamaksu-%, jotka maksetaan ja ilmoitetaan kerralla yhteen paikkaan verohallinnon nettisivulla. Jakakoon apparaatti sisällään sitten eurot ja sentit oikeisiin lokeroihinsa. Tapaturmavakuuttamisesta voisi vastata työntekijä. Väitän, että välittömät vaikutukset verotuloihin ja työllisyyteen olisivat satoja miljoonia euroja, kun kotitalousvähennykseen oikeuttavaa työtä voisi tehdä ja teettää suoraan kansalaisten kesken laillisesti ilman kohtuutonta vaivaa. Lisäksi työttömiltä karenssiajat pois väliaikaisen työn tekemisestä - eihän duunissa muuten ole järkeä.

-Mikroyrittäjien alv-rajaan reilu korotus, esim 50.000 euroa. Lisää ihmisten mahdollisuuksia työllistää itsensä erityisesti heikommin palkatuilla aloilla.

-Älkääkä nyt hyvä hallitus kurjistako kansaa ja valtion kassavirtaa ja kotimaista taloudellista toimeliaisuutta kurjistamalla kaikkein kurjimpia entisestään. Varakkaan ja keskiluokkaisenkin väen lapsilisät menevät sijoitussalkkuun "ajokorttia varten", mutta köyhyysrajalla sinnittelevät pistävät kansantalouden kiertoon työksi ja verotuloiksi heti ihan jokaisen pennin.

M. Rintamäki 08.09.2015 5:15

Ei yksin Suomen vaan koko EU:n poliittiset eliitit ovat ymmällään ja neuvottomia. Sangen pitkälle tämä liittyy euro-alueen toimimattomuuteen ja kysyntälamassa harjoitettuun anti-keynesiläiseen politiikkaan. Ei voida tehdä enää mitään: korot ovat hyvä ettei miinuksella, inflaatio lähellä nollaa ja silti juuri mikään ei pelaa. Samalla ääripäiden kannatus lisääntyy ja ulkoiset uhat ja haasteet vahvistuvat - "the centre cannot hold". Lähinnä vain hyvinvointirakenteet estävät sen, ettei tämä sentään ole mikään täysi 1930-luvun kertaus. Ellei niitä olisi, olisi Euroopan kaduilla miljoonia tyytymättömiä.

Saapa sitten nähdä mitä tästä kaikesta tuleman pitää. Suomessa varmaan pyritään kitkuttelemaan jotenkin eteenpäin: saadaan tiettyjä rakenneuudistuksia aikaan, sisäinen devalvaatio tuskin onnistuu (kysyntätaantumassa hyvin vaarallinen yritys anyway), konsensus hiljalleen rapautuu ja PS:n ja sitä kautta hallituksen koheesio heikentyy. Ostimme Sipilän säkissä, mutta tuskinpa kukaan muukaan sen parempi olisi. Vaikea aika, pienet, sähläävät johtajat. Mihinkäs Suomen herra-onni on kadonnut?

Jukka Salminen 08.09.2015 12:50

Sadassa päivässä hallitus on saanut syyllistettyä sen ainoan tahon, joka on ollut viime vuosina valmis uhrauksiin parantaakseen Suomen kilpailukykyä ja työllisyyttä – lähes nollasopimuksiin taipuneet ammattiliitot.

Suomi selviää tästä ainoastaan työn tuottavuutta nostamalla ja innovoimalla. Lyhyellä, alle viiden vuoden aikavälillä tuottavuutta voidaan ja tuleekin metsästää hallituksen tavoittelemilla keinoilla. Pidemmällä aikajänteellä tuottavuus kohenee käytännössä korkean teknologian, etenkin robotiikan ja keinoälyn avulla. Viimeistään 20-30 vuoden kuluessa lähes kaikki nykyisin tuntemamme työ lienee automatisoitu ja siten myös tehostunut potenssiin 10.

Mutta mitä tekee Suomi? Kun muualla satsataan kehitykseen, Suomi on käpertynyt omaan pessimismin sävyttämään näköalattomuuteensa. Meillä ei esimerkiksi ole yhtään robotiikkaan erikoistunutta yliopistoprofessuuria.

Vaikka robotiikka/automatisaatio on tuottavuuden graalin malja, poliitikot kääntävät aiheelle selkänsä ja juoksevat karkuun kuullessaan sanana ”robotti”. Miksi? Siksi koska äänestäjät pelkäävät omien työpaikkojensa puolesta ja siksi, että ylipäänsä muutos pelottaa.

Poliitikoilta ei voi odottaa tekoja niin kauan, kuin koko kansa on muutosvastarinnan vallassa. Eikä poliitikkojen pestiä ainakaan yhtään helpota se, jos nykyisillekin hankkeille naureskellaan mediassa.

Uudessa maailmassa työ tehdään siellä, missä on robotteja. Muille ei jää kuin murusia käteen, jos niitäkään.

Jari J. Marjanen 09.09.2015 9:20

Veikko Anttila kirjoittaa edellä: "Oppositio tulee mölyämään eduskunnassa varmaan vielä älyttömämmin kuin keväällä, mutta tilanne on paljon parempi nyt kuin neljä vuotta sitten silloisen hallituksen aloittaessa, kun Suomen teollisuuden vihollispuolue, vihreät on ulkona." Opposition luonnostaan lankeava tehtävä on arvostella hallitusta ja hallituspuolueita - niin arvosteli PS viime vaalikaudella, ja niin arvostelevat Vihreä liitto, RKP jne. vuorostaan nyt.

"Vihreät teollisuuden vihollispuolue", mikä iskevä tokaisu? Anttila taitaa kaivata vaikkapa paperiteollisuuden loistoaikoja, mutta ne eivät tule takaisin, minkä bloginpitäjäkin tuossa alussa todistaa: "--- työnantajani Sanoma Media Finland suunnittelee irtisanovansa 220 työntekijää tämän syksyn aikana." Kirjoja arvostan, mutta paljon paperia kuluttavan painetun sanomalehdistön levikki laskee koko ajan, eikä käännettä ole näkyvissä. Clean techissä on tulevaisuuden mahdollisuuksia; robotisoituminen ja digitalisoituminen etenevät, mutta kotimaan eduskunnassa siitä ei tunnu ymmärtävän kukaan muu kuin Vihreitten Jyrki J.J. Kasvi.

Luetuimmat
 1. 1

  Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

 2. 2

  ”Olga” tarjosi kaksiota Helsingin Sörnäisistä 500 eurolla kuussa – Näin tehdään vuokra-asuntohuijaus

 3. 3

  Pohjois-Koreassa maanjäristys: Kiina epäilee räjähdystä, Etelä-Korea pitää luonnollista syytä todennäköisempänä – HS seuraa

 4. 4

  Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

 5. 5

  ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

 6. 6

  Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

 7. 7

  Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

 8. 8

  Vihreiden nousukiito hiipui: puolue putosi HS-gallupissa kolmanneksi – perussuomalaisten kannatus jatkaa kasvuaan

 9. 9

  Huippulääkäri Sakari Orava kertoo meheviä tarinoita urheilutähtien maailmasta: Beckhamit popsivat pizzaa, toiset huusivat mamma miaa ja suihkuhuone vilisi torakoita

 10. 10

  Meidän kaikkien kannattaisi seurata reissuillamme tarkemmin, mitä riksakuskit älypuhelimillaan tekevät

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

 2. 2

  Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

 3. 3

  Kaksi nuorta miestä asteli portaille, keskusteli hetken ja löi sitten itseään puukolla vatsaan, kertoo Eduskunnan turvallisuusjohtaja

 4. 4

  Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

 5. 5

  Kymmenet papit julistavat kasvoillaan vihkivänsä homoja, lesboja ja muunsukupuolisia, Helsingistä mukana kokonainen seurakunta – ”Tämä on eräänlainen kaapistatulo”

 6. 6

  ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

 7. 7

  Pohjoiskorealaisella riisipellolla seisoo suomalaisten veronmaksajien kustantama paperitehdas – Näin Kimien diktatuuri vedätti Suomelta kymmeniä miljoonia euroja

 8. 8

  Vihreiden nousukiito hiipui: puolue putosi HS-gallupissa kolmanneksi – perussuomalaisten kannatus jatkaa kasvuaan

 9. 9

  ”Enkelihoito voi johtaa ojasta allikkoon” – Yhä useampi haluaa hoitaa mieltään, mutta epämääräiset pikaterapiat harmittavat psykologeja

 10. 10

  Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

 2. 2

  Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

 3. 3

  Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

 4. 4

  Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

 5. 5

  Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

 6. 6

  Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

 7. 7

  Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

 8. 8

  Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

 9. 9

  Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

 10. 10

  Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

 11. Näytä lisää