Perässähiihtäjä

Meneekö Sipilän paketti läpi?

Pääministeri Juha Sipilän hallitus yllätti meidät. Hallitus on vastikään esitellyt paketin, jolla korvataan kaatunut yhteiskuntasopimus. Paketin piti tulla vasta syyskuun lopulla, mutta jostain syystä hallitus päättikin aikaistaa paketin pääkohtien julkistamista kolmella viikolla. Onpa hallituksella kova, todella kova kiire, mutta miksi ja mihin?

Paketin yleisilme ei ole suuri yllätys. Jotain tämän tapaista osattiin odottaa. Pääosa hallituksen aikeista kohdistuu työntekijöihin, joiden työ- ja palkkaehtoja aiotaan heikentää merkittävästi, jotta kansakunnan tuottamien tuotteiden kilpailukykyä pystyttäisiin maailmanmarkkinoilla parantamaan.  Paketti on siis samanhenkinen kuin kaatunut yhteiskuntasopimustarjous.

Työnantajapuolelta hallituksen pakettia on kiitelty.

”Päätökset ovat vaikeita, mutta taloustilanteen synkistyessä toimet tulevat päivä päivältä yhä tärkeämmiksi. Maan hallitus joutui ottamaan ohjat käsiinsä, kun ratkaisua ei löytynyt neuvotteluteitse työmarkkinajärjestöjen kanssa”, arvioi EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies.

”Hallituksen suunnittelemat keinot pannaan pääosin toimeen vasta 2016 lopusta alkaen. Ne eivät johda talouden nopeaan korjausliikkeeseen, mutta ovat tärkeä viesti teknologiateollisuusyrityksille: toimenpiteet kertovat, että hallitus taistelee tosissaan surkean taloustilanteen korjaamiseksi. Päätökset antavat teknologiayrityksille uskoa jatkaa tuotannollista toimintaa, investoida tulevaisuuteen ja työllistää Suomessa myös jatkossa. Hallituksen esittämät keinot vaikuttavat teknologiateollisuuteen suoraan. Välillinen vaikutus on esimerkiksi sillä, että julkisen sektorin lomien pituus ei jatkossa enää ylitä yksityisen sektorin lomia”, lausui Teknologiateollisuuden toimitusjohtaja Jorma Turunen.

Sitä vastoin työntekijäpuolella ollaan vihaisia hallitukselle . Otetaanpa keskusjärjestöjen puheenjohtajien kommenteista ydinkohdat.

”Toimet tarkoittavat, että hallitus on nyt astunut työmarkkinapöytään, millä on aina huonot seuraukset”, arvioi SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly.

SAK pitää hallituksen toimia perustuslain vastaisena ja vaatii niiden arvioimista eduskunnan perustuslakivaliokunnassa.

”Vaikuttaa siltä, että hallitus haluaa jatkossa työmarkkinoille enemmän työnantajien ehdoilla toteutettavaa sanelua ja siitä seuraavaa riitelyä ja repimistä kuin aitoa neuvottelua ja sopimista. Lainsäädännöllä pakottaminen lisäisi rauhattomuutta työmarkkinoilla. Se voi myös lisätä rauhattomuutta koko yhteiskunnassa, kun kasvava työttömyys ja esimerkiksi viime aikojen maahanmuuttopoliittiset haasteet ovat lisänneet jännitteisyyttä kansalaisryhmien välillä”, sanoo puolestaan STTK:n puheenjohtaja Antti Palola.

”Akava ymmärtää, että rakenteita on pakko uudistaa. Heikentämällä työntekijöiden oikeuden sopia työehdoistaan yhdessä työnantajan kanssa maan hallitus on kuitenkin vaarassa romuttaa koko suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan selkärangan, joka on sopimisessa. Suomi on vaarassa siirtyä uudistajasta varhaisteolliseen yhteiskuntamalliin”, sanoo Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder.

Katsotaanpa asiaa eteenpäin, mitä seuraavaksi tapahtuu.

Ydinkysymys on, voiko hallitus onnistua toimissaan ja viedä pakettinsa läpi?

Sipilän hallituksella on vahva enemmistö eduskunnassa, ja hallituksen esittämät toimet ovat hallituspuolueiden yhteisesti hyväksymän ohjelman mukaisia. Periaatteessa kaiken pitäisi olla selvää, mutta ei se niin yksinkertaista ole.

Onnistuminen riippuu monesta asiasta, joista tärkeämpiä ovat seuraavat:

1) onko varmistanut selustansa, antaako lainsäädäntö mukaan lukien perustuslaki myöten näiden uudistusten tekemiseen tällä tavalla?

2) kestävätkö hallituksen rivit ja varsinkin hallituspuolueiden eduskuntaryhmien rivit, kun lait tulevat eduskunnan käsittelyyn?

3) kuinka järeitä keinoja ammattiyhdistysliike on valmis käyttämään vastustaessaan hallituksen toimia?

Pohditaan tätä porukalla. Miten Sipilän pakettia arvioivat lukijat ja kommentaattorit. Blogin syyskauden ensimmäisellä kommenttikierroksella kiinnitettiin monessa puheenvuorossa huomiota siihen, että hallitus ei ole päässyt liikkeelle niin kuin olisi pitänyt.

Nyt hallitus sitten lähti liikkeelle, mutta oliko suunta oikea?

Hallituksen pakettiin voi tutustua tämän linkin takaa.

Päivän Hyvä Kysymys kuuluu: Meneekö Sipilän paketti läpi?

Päivän siteeraus:

HS:n Kuukausiliitteessa julkaistuun juttuuni eduskunnan istuntokaudesta voi tutustua tämän linkin takaa.

78 vastausta artikkeliin "Meneekö Sipilän paketti läpi?"

Teemu Männynsalo 08.09.2015 17:18

Toimivia vaihtoehtoja ei käytännössä ole. Paketti on sisällöltään SAK:lle edullinen, virkamiehiä kohtaan vaikeampi. Voi olla, että yleissitovuus joutuukin tekemään tilaa paikalliselle sopimiselle myöhemmin syksyllä, tasapuolisuuden nimissä. Tilanne voi lopulta vaatia lakisääteisiä muutoksia suomalaiseen lakko-oikeuteen ja työehtolainsäädäntöön pakkosovittelumekanismien kaltaisia elementtejä, jotta parlamentaarinen valta säilyy ja vähän koulutettujen avainryhmien lakkouhka ei kaada kokonaisuutta.

Eli paketti menee läpi mutta vaatii sarjan toimia toteutuakseen riittävästi.

Lasse Reunanen 08.09.2015 17:40

Kyllä "paketti" menee läpi, mutta joitakin täsmennyksiä siihen voi vielä tulla ennen eduskunnan hyväksyvää käsittelyä (nimike Sipilän hallituksen paketti väljemmin).

Työmarkkinajärjestöjen vastustukselle ei ole enää annettu tilaa (ennakoituja täsmennyksiä voivat vielä tehdä).

Perustuslakivaliokunta ottanee asiat heti tarkasteluunsa ja vastaavat laillisuuden näkökohdat. Hallituspuolueet ovat asiakokonaisuuden jo hyväksyneet, joten lain peruskäsittely varmistettu. Nopea aloitus antaa riittävää aikaa sopeutua muutoksiin. Asiakokonaisuudet kohdistuu kaikkiin työllistettäviin, joten yksittäisiin irtiottoihin ei ole kantavuutta.

Kuuntelin radiosta klo 15 Ylen uutisia, joissa painotettiin Yle-indeksin jäädyttämistä ensi vuodelle (säästönäkökulma, joka myös Ylen nettisivulla kerrottiin).

Pentti Kangasluoma 08.09.2015 17:47

Paketin on pakko mennä läpi, hallituksen rivien täytyy pysyä suorina. Pakolaisvirta palvelee nyt hallitusta sillä tavalla että syntyy kaivattua kriisitietoisuutta. Pieni kotikaupunkini teki eilen päätöksen valmistella pakolaisten vastaanottokeskusta. Yksimielisesti kh päätti.

Kunnallisena luottamushenkilönä minua vaivasi että komentoketjun yläpäässä, keskitasolla oli aina pitämättomiä lomia. Aina ei niistä pidetty kirjaa, muistinvaraisesti toimittiin. Ei siinä kuinkaan käy yksilölle jos lomia supistetaan.

Arkipyhät, sunnuntaikorvaukset, ylityökorvaukset ovat syöneet kilpailukykyämme. Ihan itte ajattelin että pakolaiset panevat seisovat veden liikkeelle. Eläkeläisen on helppo näitä ehdotuksia kannattaa.

Pohjantähti, muistatteko karjalaisukon joka kävi kauppaa tiilistä. Parooni

pyysi liikaa: Pidätkö sinä minua hulluna vai ootko sie ite?. Ukosta tuli legenda Pentinkulmalla

Kai Lahtonen 08.09.2015 17:50

Hei,

Kyllä menee. Siinähän on ihan järkeviä ratkaisuja, jotka olisi pitänyt tehdä jo vuosia sitten. Paketti ottaa koville PS:n mutta myös keskustan kannattajille, jotka ovat sosiodemografiselta profiililtaan lähimpänä toisiaan (kolmesta hallituspuolueesta). Itse asiassa PS (hallituksen ministerit ainakin) on yllättävän ryhdikkäästi pysynyt sovitun hallitusohjelman periaatteiden takana. Ja siksi haluavat siinä pysyttävän myös tässä vaikeassa ja alati muuttuvassa maahanmuuttoasiassa. Kokoomukselle tämä oli helppo kaura. Muuten, jatkon osalta luulen vielä tulevina kuukausina lyötävän pöytään keskustelunaiheeksi varallisuusveron jonkinasteisen palauttamisen. Siitähän ei itse asiassa ole sovittu hallitusohjelmassa yhtään mitään - jos tarkkoja ollaan. Ans kattoo.

Mikko Himanka 08.09.2015 17:53

Menee läpi.

Keskustassa ja kokoomuksessa kriisitietoisuus on ollut jo pitkään riittävällä tasolla läpimenoa ajatellen. Perussuomalaiset voi olla vaikeampi taivuteltava. Toisaalta olen ilokseni havainnut persujen aikuistuneen vastuun kasvattamana. Kuten Sampo Terho oivallisesti lohkaisi: "mieluummin takinkääntäjä kuin rintamakarkuri". Siksi uskon, että tämä heilahtaa eduskunnasta läpi.

Totta on, että juridiikkapuoli voi olla haastava. Rinne tulee kääntämään joka kiven sillä saralla. Toisaalta hallitus tuntuu jo omaa selvitystä tehneen sen verran, että mitenkään helposti se ei tule onnistumaan.

Itse seuraan hiukan huvittuneena opposition meuhkaamista aiheesta. Vaihtoehtojen ehdottajat ovat harvassa, vaikka kaikki tietävät, että entisellä menolla ei voi jatkaa. Sillä puolen aitaa voidaankin harjoittaa teatteria ja mediapeliä, mutta valtioneuvostossa istuvat ovat totisen paikan edessä. Näkeehän sen naamoista, että nyt mennään eikä meinata.

Onni Karilainen 08.09.2015 17:55

Menee läpi jos eduskuntaan tuodaan myös maa- ja metsätaloustulojen

sekä muiden pääomatulojen osuus talkoisiin.

Muuten edessä on yleislakkouhka ja hallituksen perääntyminen, kuten

Ahon ja Vanhasen "työreformissa".

Jukka Salminen 08.09.2015 18:32

Menee läpi.

Unto: "Onpa hallituksella kova, todella kova kiire, mutta miksi ja mihin?"

Viime päivien tulosjulkistukset ovat paljastaneet, että teollisuuden tilauskirjoissa on vihdoin näkyvissä kasvun merkkejä. Hallitus varautuu käännökseen. Ässätriolla on siten kova kiire luoda mielikuvaa, että kiitos suunnanmuutoksesta kuuluu heille.

Ruut Poutiainen 08.09.2015 18:47

Paketti menee varmasti läpi. Harmittelen vain sitä ettei yhteiskuntasopimus onnistunut, sillä se olisi ollut parempi ja tasapuolisempi kaikille työntekijöille.

Olen sairaanhoitajana teho-osastolla ja Sipilän paketti kirpaisee meitä sairaahoitajia todenteolla. Kuukausipalkkani bruttona on alle 2500 euroa.

Teemme pakotettuna runsaasti yötyötä. Töitä on runsaasti myös viikonloppuisin. Töissä ollaan jouluna ja juhannuksena. Korvaukset näistä töistä, jolloin suurin osa suomalaisista viettää vapaa-aikaa, nostaa palkkaamme edes vähän.

Myös paine ylitöiden tekemiseen on kova, vaikka niitä ei haluaisi tehdäkkään. Sairaslomien paikkaamiseen kun ei resesrvissä ole olemassa tehohoitoa osaavia hoitajia. Vuosiansiosta 1/4 koostuu sunnuntai ja yölisistä.

Olen olen ollut pitkään sitä mieltä, että on yksi asia, minkä avulla tätä työtä tällä palkalla jaksaa tehdä, nimittäin 38 lomapaivää. No jatkossa niitäkin on sitten 30.

Olisin mielelläni tehnyt kaksi tuntia viikossa enemmän töitä. Ja jatkossa sairastan ensimmäisen päivän omaan piikiin mukisematta. Tämä Sipilän paketti

laittaa ajatteleemaan, kannattaako näin raskasta työtä enää tehdä, kun saman rahan saa helpommallakin.

jorma piironen 08.09.2015 18:47

Tätähän minä eilen edellisessä tarkoitin, läpi menee. Lisäksi on leikattava passiiviväestön etuja ja lopetettava turvapaikkaturismi kokonaan.

Petri Haukinen 08.09.2015 18:51

Jos on pakko arvata, niin meneehän tuo paketti läpi.

Muutamia hassuja havaintoja:

? Synnyttäjien keski-ikä on 29,5 v., joten ideassa "nuoret naiset" palaavat samalle työnantajalle 2500 euroa mukanaan

> vaikutus on korkeintaan marginaalinen, mutta lahja yritykselle ja omiaan jäykistämään työmarkkinoita.

? Työterveyshuollon jatko irtisanomisen jälkeen lisää kustannuksia, kun (ikääntyneet) lähtijät kuittaavat kaikki labrat ja hammashuollon.

? Laskennallisesti Eteläranta saa 1,6 miljardin epäsuoran hyödyn vs. julkisen sektorin 1,4 miljardin kuittiin + työnantajavelvotteiden 850 miljoonan helpotuksen.

? Julkisten (käytännössä kuntien) työntekijöiden enemmistö tuskin tästä pitää, kun sotemylläkän raadot paljastuvat vasta 2019. Rekrytointi vaikeutuu julmasti.

? Julkisduunarit maksavat "kilpailukykyloikan", mihin heidän työpanoksensa ei vaikuta mitenkään. Toisaalta julkisalalomat voivatkin lyhentyä, mikä VM/VN-laskelmissa on lähes puolet säästöpotista (640 m €).

Kovasti helpottaisi, jos saisi julki taustalaskelmat kumulatiivisesti vuosittain eriteltynä.

? Palkattomat loppiainen ja helatorstai ovat loogisia, mutta sama tuotto (320 m€/päivä) tuplattaisiin soveltamalla sääntöä maallisiin arkipyhiin: uusivuosi, vappu, itsenäisyyspäivä.

Miika Kurtakko 08.09.2015 19:10

Kyllä paketti menisi läpi jo ihan puoluejohtajien kaitsemana ja hallituksen (jonkinlaisella) enemmistöllä. Mutta se ei ole oikea kysymys. Oikea kysymys on: mitä tästä seuraa?

Varmaa on, että hallituksen ja työntekijärjestöjen suhteet viilenivät, jos eivät lopullisesti, niin ainakin pitkäksi aikaa. Hallitus astuu niin herkälle tontille, että yleislakko ei ole kaukana. Ja yleislakoilla ei pahemmin kansantuotetta piiskata kasvuun. Sipilän paljon puhuttu johtajuus romuttuu lopullisesti.

Toiseksi, tämä paketti romuttanee lopullisesti kokoomuksen aseman ammattiliitoissa erityisesti Akavassa, jonka jäsenistöstä iso osa työskentelee virkamiehinä julkisella puolella. Kokoomuksen vaikutusvalta pienentyy työntekijäjärjestöissä. Julkisella puolella on myös paljon keskustaa äänestäviä, joten takapakkia tulee siitäkin suunnasta. Suurin vaikutus kannatuksessa tullee kuitenkin olemaan perussuomalaisissa, jotka ratsastivat vaalivoittoon myös "pienen ihmisen asialla". Palkattomat työpäivät ja sunnuntaikorvauksista leikkaaminen iskevät nimenomaisesti näihin pienituloisiin kovimmin.

Perustuslaissa ei suoraan mainita vapaata sopimusoikeutta vaan se on johdettu muista vapauksista. Perustuslain tontille ei astuta näkemykseni mukaan suoraan mutta välillisesti kylläkin. Historiallisesti suomalainen työlainsäädäntö on syntynyt työmarkkinajärjestöjen keskinäisestä sopimisesta, joka on sittemmin eduskunnan toimesta kodifioitu. Jos ei muuta, niin hallituksen malli on ainakin kaikkien liberalismin perinteiden vastainen. Hallituksenhan piti purkaa normeja, mutta nyt se lisää niitä lainsäädäntöön.

Hallituksen riveistä tullaan livistämään; vähintään poissaoloja äänestyksistä on luvassa. Ja näin tarkemmin ajatellen uskallan veikata, että hallitus joutuu perääntymään tämän paketin kanssa. Jos se ei sitä tee, tulee yleislakko ja Trio Ässien projekti muuttuu "kuolleen miehen kädeksi", jolla ei pokeripelejä voiteta. Ja pokeriahan hallitus nyt pelaa Kreikan Syrizan tyyliin: vastapuolella ei ole EU vaan palkansaajajärjestöt. Hallitus tulee ottamaan takkiinsa tavalla tai toisella, mikä on sääli, koska hallituksen pitäisi lietsoa kasvua eikä levottomuutta työmarkkinoille. Vaikka hallitus nyt voittaisikin tämän erän - mihin en usko - tulee kaksi seuraavaa: 1) paikallisen sopimisen edistäminen, jonka ammattiliitot torppaavat varmuudella ja 2) työehtosopimusneuvottelut tämän sopimuskauden jälkeen. Ne käytäneen liittotasolla ja silloin katoavat liitoilta viimeisetkin estot hillitä vaatimuksia ja työtaisteluita.

100 päivää ja Suomi täydessä kaaoksessa. Ei huonosti, jos kaaos olikin alkuperäinen tavoite.

Juhani Iivari 08.09.2015 19:15

Olettaen, että hallitus on selvittänyt, ettei ehdotukset sisällä perustuslaillisia ongelmia, kyllä ne menevät läpi eduskunnassa. Kokoomus on asiallisesti EK:n poliittinen siipi, kepulaiset ovat lojaaleja johtajalleen ja Soini kyllä pitää joukkonsa riittävässä määrin kurissa. Kriittisempi kysymys on, että aiheuttavatko lakimuutokset työmarkkinoilla sellaisia reaktioita, jotka nopeasti syövät uudistusten tuottamat edut kuten SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly jo uhkaili.

Sipilän hallituksen virhe on, että heti alkujaan se vapautti suurituloisimmat suomalaiset kaikesta vastuusta osallistua taloustalkoisiin. Heidän verotustaan olisi tullut kiristää tuntuvasti Ranskan malliin. Vaikka sillä ei olisi ollut merkittävää verokertymävaikutusta, sillä olisi ollut suuri symbolinen merkitys. Sen jälkeen tavallisen kansan olisi ollut paljon helpompaa hyväksyä omiin etuihinsa puuttumisen. Suomalaisuuteen kuuluu periaate, että sitä johdetaan edestä ja ettei ole sellaista etuoiketettua eliittiä, joka tavallaan on lain yläpuolella. Nyt kun Sipilän hallituksen toimesta tavallinen kansa pannaan osallistumaan talkoisiin oikein lain voimalla, taloudellisen eliitin osallistuminen on täysin vapaaehtoista. He eivät yleensä ole toisia sipilöitä, joille - jos heillä on kaksi paitaa tai kaksi taloa - tulisi edes mieleen saati noudattaa Jeesuksen neuvoa antaa toinen paita tai toinen talo tarvitseville. Päinvastoin olettaen, että hallituksen toimenpiteet johtavat yrityksissä kustannussäästöihin ja sitä kautta suurempiin voittoihin, osa niistä päätyy johtajien taskuihin - kannustuspalkkioihin hyvin tehdystä työstä.

Jarmo Vuorinen 08.09.2015 19:18

Hei, ja hyvää syksyä! Paljon onkin tapahtunut sitten viimeksi kirjoitetun.

Eiköhän tuo paketti mene läpi. Hallituspuolueiden eduskuntaryhmät ovat kaiketi paketin takana. Hyvä näin, ja korporatismi syrjään - vihdoinkin.

Hallitus on aivan varmasti selvittänyt paketin perustuslainmukaisuutta. Oma mutu-näkemykseni on kaiken aikaa ollut, ettei tässä suhteessa tule ongelmia.

Mediassa on kummasteltu hallituksen ilmoitusta pakottavasta lainsäädännöstä. Miksiköhän? Tämähän on juuri lainsäätäjän normaali keino, jos se haluaa varmistaa, ettei sopimuksin poiketa linjasta.

Tauno Auer 08.09.2015 19:22

Normaaliin demokratiaan palaaminen tuntuu kipeältä.

Sihvo Juha 08.09.2015 19:26

Ei mene läpi, ei ainakaan sellaisenaan. Veikkaan, että tulee vielä juridisia esteitä mikäli paketti toteutetaan ns. pakottavana lainsäädäntönä.

Mutta spekuloidaan vähän sillä ajatuksella, että menee läpi esitetyssä muodossa: Silloin tämä yhteiskunta ja työnantajat vasta vaikeuksissa ovat. Näiden toimien euromääräinen vaikutus jäsenistön keskimääräiseen tuloluokkaan on eri toimialoilla nopeasti laskettu vaikka hesarin laskureilla. Mitä sitten tapahtuu kun sopimuskausi on lopuillaan? Nämä säädetyt heikennykset lisätään palkankorotusvaatimusten päälle ja maksatetaan ne työnantajilla toista kautta yleiskorotuksina. Tämä johtaa tietysti siihen, että sopimusneuvotteluista tulee äärimmäisen vaikeat, useilla aloilla mennään ns. sopimuksettomaan tilaan jossa kaikki työtaistelutoimet ovat käytettävissä. Tämä tila voi ajalliseti olla pitkäkin koska vanhat sopimusehdot ovat tunnetusti voimassa niin kauan kunnes uusi sopimus näine heikennyksineen on saatu sovittua. Työnantajat maksavat nämä toimet siis joka tapauksessa, mutta koko yhteiskunta joutuu pitkäksi ajaksi häiriötilaan.

Kari Nieminen 08.09.2015 19:30

On mielenkiintoista nähdä onko Suomessa hallitus ja eduskunta ne instituutiot, joilla on korkein lainsäädäntö- ja toimeenvalta vai onko se SAK...

Kari Monto 08.09.2015 19:37

Vastauksena "Kaima" Niemiselle sanoisin: Ei se ole SAK. Näyttää vahvasti, että se on TT!

Veli-Pekka Silvan 08.09.2015 19:45

Menee läpi niin että heilahtaa! Hallituksella on selkeä enemmistö eduskunnassa ja jo nyt "piilohallituspuolueet" RKP ja Kd ovat ilmaisseet tukensa esityksille!

Julkisen sektorin lomien lyhentäminen on hyvä asia, jos vain toteutuu.

Eri asia miten vaikuttaa julkiseen hallintoon, siellä on ihan omat systeemit mm. superpitkät lomat, sairaslomaehdot ovat hulppeat, ja ns välipäivälomat ovat palkallisia ja pitkiä mm joululomat ovat n 2 viikkoa.

Maksajana ovat julkisen sektorin (suoritustason ja virkanaiset) naiset, hyötyjänä yrittäjät.

Samalla olisi pitänyt lyhentää kansanedustajien lomia reippaasti.

Sairausloma karenssi on hyvä asia, se on jo jollain yksityisen sektorin aloilla. Lisäksi tuota karenssi karsii lastenhoitovapaita.

Hämäräksi jäi mistä tuo 800 miljoonaa revitään, aukko syntyy kun työantajien sotu-maksuja alennetaan, tulossa lienee lisää leikkauksia?

Eniten nauratti Ville Niinistön ja Arhinmäen vinkumiset, molemmat eivät ole koskaan tehneet "rehellistä" työtä koskaan!

PS Yle-veron jäädytys on hyvä asia, Ylestä ei tule muuta kuin uusintoja ja Yle on paisunut valtavaksi Molokin kidaksi.

PS2 Nyt pitää saada lamatalkoiden vapaamatkustaja eli maajussit jollain tavalla mukaan näihin lamataloisiin.

Jussi Pöyhönen 08.09.2015 19:50

Erittäin jämäkkä ja uskottava paketti kilpailukyvyn palauttamiseksi.

Mikäli SAK jäsenliittoineen päättää lähteä lakkojen tielle, niin tämän päiväisen perusteella uskon, että lakko-oikeuteen tullaan puuttumaan välittömästi siten, että tukilakot kielletään ja lakon vaikutuksen tulee olla jossain suhteessa riidanalaiseen asiaan. Vastaavaa lainsäädäntöä on myös muissa maissa käytössä.

Petri Haukinen 08.09.2015 19:55

Kollektiivinen näköharha tässä on se, että vientiä Suomesta eli Suomessa työllistävistä yrityksistä tarvittaisiin enempää kuin korvaamaan (laskennallista) tuontia. Ei tarvita.

Sen paremmin Etelärannan & Co (hallitus) uho kuin ay-änkyröiden horina ei vie asiaa eteenpäin. Selvää on varmasti kaikille, että kotimaisen ostovoiman leikkaaminen vähentää kotimaista ostovoimaa.

Hallituksen komentomeininki on terve ilmiö siitä, että tehdään kybällä jotain. Tosin unohtui määritellä mitä varsinaisesti tehdään, ja mitkä ovat reaalivaikutukset. Näin tapahtuu ympäri maailmaa koko ajan: valta on itseisarvoista valtaa kaikille vallankäyttäjille.

Klaus von Seitz 08.09.2015 20:23

Ei mene läpi, eikä pidäkään.

Hallitus suututtaa aivan liian laajoja piirejä ja ilmeisesti vieläpä tuhmuuttaan, ei edes tyhmyyttään.

Vaikka Jyri Häkämiehellä onkin eniten äänivaltaa hallituksessa, vaaleissa hänellä ei onneksi ole sen useampaa ääntä kuin muillakaan.

V-P Silvanin käsitykset julkisen sektorin lomista eivät perustu tosiasioihin.

Marko Kovanen 08.09.2015 20:36

Ei tule menemään tuollaisena läpi. Sipilä ja kumppanit tulevat perääntymään, kun paine käy liian kovaksi. Sipilän taktiikka tuntuu olevan tehdä tällaisia älyttömiä heittoja ja sen jälkeen perääntyä, kun niitä vastustetaan kunnolla. Jos Sipilä ja kumppanit kuitenkin vievät tämän läpi, on seuraavasta TES-kierroksesta tulossa aika lakkojen täytteinen, kun AY-liike haluaa saada menetettyjä etuja takaisin. Siitä tulee olemaan Suomelle paljon enemmän haittaa kuin nykyisestä tilanteesta.

Tietysti hallituksella on mahdollisuus puuttua lakko-oikeutaan, mutta siinä vaiheessa alkaa osaava porukka katsella töitä Suomen ulkopuolelta. Hallituksen alkutaival ei näytä kovinkaan hyvällä. Hallitus tuntuu asettuvan kansan enemmistöä vastaan ja pyrkii olemaan vastaamatta mihinkään kysymyksiin. Tämä tämän päiväinen on sitä samaa uhittelua mitä koko toiminta on ollut alusta asti. Ennen vaaleja annettuja lupauksia petetään kilpaa.

Jos tässä on jotain hyvää, niin ihmiset oppivat, että sillä äänestämisellä on sittenkin jotain merkitystä. Tosin merkitystä syö se, kun ei voi tietää mitä poliitikot tekevät vaalien jälkeen. Ennen vaaleja annettuihin lupauksiin, kun ei voi luottaa.

Veli-Pekka Silvan 08.09.2015 20:37

Jaa nyt Sipilä vesittää jo tuota sairauslomahommaa eli jatkossakin sairaan lapsen omainen saa olla palkallisesti sairaslomalla ja eka päivä pysyy palkallisena.

Harmi!

Teemu Männynsalo 08.09.2015 21:03

Mieleen muistuu, miten Reagan aikoinaan ratkaisi lennonjohtajien häiritsevän lakkoilun Usassa. Hän sai poliittista nostetta tästä aikanaan aika tavalla. Voi olla, että meilläkin edessä lopulta on 'viimeinen taisto', pelissä siis myös oikeudetta lakkoilevien irtisanomissuoja ja työsopimusten omistajuuden siirtyminen liittojen kontrollista aidosti työntekijälle itselleen. Hallituksen on joka tapauksessa pakko olla valmis menemään katkeraan loppuun asti tässä alkaneessa pelissä.

Marita Salenius 08.09.2015 21:21

Tässä maassa vedotaan aina tuohon perustuslakiin ,jota sitten syynätään suurennuslasin kanssa, että löytyisi omalle näkemykselle pohjaa. Paketti voi toki mennä eduskunnassa läpi jo siksikin, että hallituspuolueiden eduskuntaryhmät ovat sen hyväksyneet. Siksikään en usko, että suuria repeämisiä tapahtuisi. Mutta oppositio varmasti pyrkii järjestämään Suomilaivalle todellisen upotuksen puuhaamalla yleislakkoa - tällaista on jo kentiltä kuulunut.

Kovastihan opposet onkin jo puuhailleet kaiken sorttisten mielenosoitusten ja marssien järjestelyissä. Eihän tuollainen suurempi yhteiskuntarauhan järkyttäminen ole sitten muuta, kuin jatkumo jo aloitetulle.

Tässä sitä nyt sitten maksetaan tuota EUhun ja euroon liittymistä, sekä kahden edellisen hallituksen tekosia. Hallitus on oikealla tiellä. YLE-verosta nyt olisi voitu pudottaa se 25% ja siirtää se koulumenoihin. Ylen riippumattomuus, mitä se on tai siis pitäisi olla?

Mitä siis ylipäätään voidaan tehdä tai jättää tekemättä. Lainakatto kolahtelee jo ja jos sitä kattoa ei haluta korottaa, kun kannattimetkin on lopussa, eikä uusiakaan mistään saa, niin ei ole muuta mahdollisuutta, kuin kääntää katse lattiaan.On pyrittävä korjaamaan ja tukemaan se perusta, jonka päällä tämä kaikki lepää.

Veli-Pekka Silvanille huomautan, että me maajussit olemme olleet EUhun liittymisestä asti kaikenlaisissa talkoissa. En koe olevani vapaamatkustaja, vaan pikemminkin väkisin matkaan raahattu. Tervetuloa tutustumaan maajussin arkeen ja mistä kaikesta se muodostuu. Voin vakuuttaa, että minkään sorttista vapaata ei täältä löydy - ei lomaa, eikä matkustusta. Mutta nämä suuret metsänomistajat, kuten pääministerimmekin, toki ovat sitten asia erikseen ja tässä kohdassa on oikeutettua kysyä: osallistuvatko?

Ari Heikkinen 08.09.2015 21:25

Ihme jos menee sellaisenaan läpi - ainakin tuo "Perhevapaakustannusten tasaaminen" on selvästi perustuslain vastainen jos se koskee vain naisia.

Tuulikki Kuusi 08.09.2015 21:32

Miehet tässä kommentoi, ei taida koskea omia etuja. Muistakaa, että julkisella ei ole mitään etuja, ei bonuksia, ei maksettuja juhlia, ei seteleitä, eikä ole sitä kattavaa työterveyttäkään.Loma on palkan korvike, ollaan pienemmillä palkoilla kuin yksityisellä. Otetaan lomista, mutta kaikilta. Sairaana töissä kuulostaa todella järkevältä, pidentää muuten sairaslomaa sillä joka aikoo jäädä.

Kannattaisi jättää hornetit ostamatta, siinä ne rahat olisivat.

Juhani Heinula 08.09.2015 21:43

Ilman muuta menee läpi ja hyvä niin. Hallitus tekee vallassaan olevat päätökset ja koirat haukkuu. On jo korkea aika Suomessakin siirtyä korporaatioiden ohjauksesta eduskunnan ohjaukseen. Valtio on ainoa taho, jolta voi oikeasti odottaa kokonaisvaltaista kansakunnan edun ajamista.

Lauri Lylyn kommentista huokui lähes raivo ja selkeä uhkaus yrityksestä romuttaa hallituksen päätösten vaikutukset seuravassa tulosopimuskierroksessa. Jo tämä reaktio vahvistaa sen näkemyksen, että valtaa on siirrettävä vaaleilla valitulle eduskunnalle, tai meidät todella hukka perii. Toivottavasti hallituksen kantti kestää loppuun saakka.

Mark Andersson 08.09.2015 22:04

Vastaus kysymykseen: taloususkonnon levitettyä etäpesäkkeensä jo näin isoon osaan kansasta, se tulee jälleen kerran lumoutumaan hallituksen sille syöttämästä numeromagiasta, tuosta uskonnon keskeisestä sakramentista, joka sivuuttaa todellisuuden ja ihmiselämän mennen tullen – ja sataa omistajaluokan laariin. Koska suomalaiset ovat alistumisen ja itsepetoksen mestareita, luultavasti tämäkin tullaan selittämään torjuntavoittona, kuten aikanaan hävitty talvisota, ja illuusio kansallisesta itsetunnosta jatkuu yhtä harhaisena kuin ennenkin.

Siksi Hölmöläisten matonleikkuutakin hölmömmät teot menevät läpi vastoin kansan parempaa tietoa – aidosta tahdosta tuskin voi edes puhua.

Pentti Kangasluoma 08.09.2015 22:27

MTK pitää omiensa puolta, tottakai SAK tekee samoin. Miksi sitä paheksutaan enemmän kuin esim. Akavan kantoja. Kyseiset liitot voivat olla kaikki väärässä.

Työpaikat ovat vähissä joten en usko että kovin suurta lakkoaaltoa tulee.

Muissa maissakin lakkoja, Timo Räty on sivussa, mutta jäsenet protestoi.

Perääntymisvaiheen aikana 1944 Antti Rokka tiesi että jos linja hänen kohdallaan pitää niin se muualla pettää. Nyt moni on valmis joustamaan,

tinkimään mutta tietää että muualla vedetään välistä. Kriisivaiheessa

luottamus on tärkeä asia. Luottamusta on, paljonkin mutta..

Ei vasemmisto vastusta yritysten voittoja. Mutta johtoportailla on

niin monia etuja, hyvän palkan lisäksi. Mikään näistä leikkauksista ei

suista ihmistä katuojaan, mutta eläkeläisten asumistuen leikkaus niin

voi tehdä.

Nita Hillner 08.09.2015 22:29

Sipilän paketti rankaisee esim. kolmivuorotyötä tekeviä hoitajia.Työ on usein erittäin raskasta sekä fyysisesti että henkisesti. Kaikin puolin hallituksen ehdotus on epäoikeudenmukainen. Kaikkien yhteiskuntaryhmien täytyy osallistua talkoisiin.

Parempi ehdotus:

1. palkansaajien tulonalennus noin 2-3%. Kansanedustajien 5%. Palkkajohtajien 15%, näin suuri tulonalennus koska tulot

300 000 - 1 000000--> €.

2. Uusi eläkeuudistus koskemaan myös palkkajohtajia ja maataloustuottajia sekä kansanedustajia. Myös sukupolvenvaihdokset eläkeuudistuksen piiriin. Nykyisen sukupuolenvaihdoksen voi tehdä muistaakseni noin 55v.

Valtio maksaa 70 % maataloustuottajien eläkkeistä. Aika moinen summa vuosittain. Maatilojen lomasijaisten palkat korvataan täysmääräisesti. Kaikki menee veronmaksajien pussista

3. Maataloustuet alas, tuulituet roimasti alas, tuet menevät suureksi osaksi ulkomaisille sijoittajille.

Asiantuntijat voivat keksiä lisää karsittavia tukia...

Nita Hillner 08.09.2015 22:59

Luulen että hallituksen epäoikeudenmukaiset toimet lisäävät apatiaa, ahkerienkaan työntekijöiden ei kannata enää antaa parastaan, ei kannata joustaa työnantajan hyväksi. Minusta suomalaisten sairaanhoitajien kannattaisi hakeutua Ruotsiin ja Norjaan töihin. Miksei Britanniaankin. Saattaa Yhdysvalloistakin saada töitä. Miten Australia, onko puutetta hoitajista?

Hyväksyn palkanalennuksen, mutta sen on kohdistuttava kaikkiin ryhmiin tasapuolisesti. Jos puhaltaisimme yhteen hiileen suomalainen yhteiskunta saattaisi pelastua.

Risto Eloranta 08.09.2015 23:07

Ylitöihinhän ei ole pakko jäädä jos korvaus ei miellytä. Ylitöistä kieltäytyminenhän ei kelpaa perusteeksi irtisanomiselle.

Pekka Turunen 08.09.2015 23:17

Tämän blogin kommentoijilla tuntuu olevan voimaa. Täällä juuri paheksuttiin hallituksen saamattomuutta ja johan pani hallitus töpinäksi:)

Enemmistö kommentoijista tuntuu olevan sitä mieltä, että paketti menee läpi. Ehkä näin, mutta ei sen nyt sentään luulisi olevan mikään läpihuutojuttu, sen verran tiukkaa tavaraa se sisältää.

Sinänsä kiitos hallitukselle siitä, että tarvittavia tiukkoja vaikkakin ikäviä päätöksiä pyritään tekemään. Monista yksityiskohdista voi olla perustellusti eri mieltä - minussakin eräät ajatukset herättävät voimakasta vastustusta - mutta nyt on tärkeää saada maan kurssi käännettyä. Jokaisen pitää kantaa osansa. Vastustaminen on niin paljon helpompaa kuin vastuun kantaminen.

Surullista oli tänään kuunnella ay-liikkeen puheenvuoroja. Kulkeeko ajatus siellä todellakin niin, että jos nyt hallitus onnistuu tekemään joitakin tuikitarpeellisia päätöksiä, niin ne pyritään seuraavissa sopimysneuvotteluissa vesittämään? Mikä olisi tällöin ay-liikkeen tavoite? Syöstä Suomi yhä syvemmälle taloudelliseen kurimukseen? Toivoisin ay-liikkeeltä (ja oppositiolta) pikemminkin tiukkoja vastaehdotuksia siitä, miten tarvittavat muutokset vaihtoehtoisesti toteutetaan. Nyt ei kannattaisi jumiutua menneen maailman asemiin.

No, nyky-yhteiskunnassamme lopullinen päätösvalta lienee kuitenkin perustuslakijuristeilla. Päätöksentekoprosessi on saanut yhden kannan lisää. He, muutaman hengen pieni klikki, viime kädessä arvioivat voiko hallitus tehdä haluamansa päätökset...

kari lehtinen 09.09.2015 0:06

Tätähän ammattiliitot ovat penänneet koko ajan. On itse vain pelätty antaa hallitukselle perää - nyt on pakko.

Suomi olisi saatava jotenkin nousuun - viiden vuoden aikana.

Meillä on muitakin ongelmia / vastustajia kuin maahantulijat. He harjoittelevat jo rajan takana.

Kaikki tuotettava raha taitaa mennä Venäjän sotilaalliseen torjumiseen.

Ja talous ei nouse ilman Venäjää ! Onpa ratkottavaa.

Vesa Kaitera 09.09.2015 2:18

Oma käsitykseni on se, että tämä hallituksen paketti tulee pääosin menmään läpi. Se on varmaan tarkistettu useallakin perustuslakiasiantuntijalla, joten perustuslain kanssa ei pitäisi tulla ongelmia. Eduskunnasta voi kyllä löytyä muutama yksittäinen hallituspuolueen kansanedustaja, jonka hermo ei kestä paketin läpi ajammista, mutta he ovat yksittäistapauksia. Hallituksen uskottavuuden kannalta paha sisäinen hajaminen eduskunnan äänestystilanteessa olisi kuoleman suudelma, joten en usko, etä tulemme näkemään sitä.

Ay-liikkeen on oman uskottavuutensa nimissä pakko kehitellä erilaisia vastatoimia. Jopa tiukimpien ay-jäärien tiedossa kuitenkin on, ettei yleislakko keskellä pahaa taantumaa taatusti auttaisi Suomea. Siksi uskonkin, että hirveän uhoamisen tuloksena syntyy vain melko pieniä ja lyhyitä lakkoja. Mutta hallitus joutuu tekemään jonkinlaisia myönnytyksiä ay-liikkeelle, ja esimerkiksi palkaton karenssipäivä sairauslomaan saattaa jäädä aikeen asteelle. Paketin kantavat osat säilyvät ennallaan, mutta pieneen viilaukseen on kyllä mahdollisuuksia.

Aivan täyteen sotaan ay-liikkeen ja hallituksen väillä en usko, koska kumpikin puoli menettäisi siinä liikaa. Jos se kumminkin toteutuu, niin hallitus ottanee armeijan avuksi. Tämä tilanne oli muuten hyvin lähellä syksyllä 1993. Muuan opiskelutoverini oli laatimassa hätätilalainsäädäntöä, joka olisi mahdollistanut armeijan maksimaalisen käytön SAK:ta vastaan. Muutamaa päivää myöhemmin Iiro Viinanen onnistui saamaan suuren jenilainnan Japanista, ja akuutein kassakriisi vältettiin sillä. Satamia ei tarvinnut panna kiinni, eikä taistelutilanne SAK - hallitus edennyt aseelliseen vaiheeseen. Nyt voi käydä toisin, mutten kuitenkaan aidosti usko, että niin tapahtuisi. Kovin suuret sisäiset levottomuudet luhistaisivat Suomen talouden lopullisesti, eikä kummallakaan puolella haluta polttaa omaa taloa. Luvassa on siis laiha sovinto, jonka myötä osa paketista vedetään pois, mutta 75 - 85% siitä ajetaan läpi.

Eräs kirjoittaja oli ennakoinut varallisuusveron tekevän paluun Suomeen. Teoriassa se on mahdollista, mutta väitän, että pysyvään varallisuuseveroon ei ole Suomessa poliittisia edellytyksiä. Sitä vastustavat niin Kokoomus kuin Keskustakin. Muutaman vuoden kestävä varallisuusvero ei ole teoriassa aivan mahdoton, mutta tällöin on kyse jostakin suuremman talouspaketin osasta.

Olli Saarinen 09.09.2015 2:55

Työntekijäjärjestöt moittivat hallitusta tunkeutumisesta työsopimuspöytään. Mutta onhan tässä jo toinen puoli pöydästä läsnä: Hallitus edustaa julkista työnantajaa ja esitystä myötäillyt EK:n johto ilmeisesti edustaa tässä kattavasti yksityistä työnantajaa. Kun enemmistöhallitus lisäksi edustaa kansaa pöydästä puuttuvat vain ne kansaan kuuluvat palkansaajat, jotka eivät kannata hallituspuolueita.

En tähän löytänyt tilastoa palkansaajien jakautumisesta hallituksen ja opposition kannattajiin, mutta kun demarit ovat eläkeläisiä ja vihreät kaltaisiani elämäntapaintiaaneja niin palkansaajia edustavat oppositiossa vain vasemmisto, rkp ja kristillisdemokraatit.

PAM on jo laatinut yleislakko-ohjeistuksen. Tukisin lakkoa, jos se koskisi siivoojien tuntipalkkojen nostoa. Mutta jos lakko kohdistuu hallitukseen on kyse poliittisesta lakosta jota on vaikea hyväksyä maassa, missä neljän vuoden välein äänestetään vapaasti eduskuntavaaleissa.

Työnantajien, ja erityisesti julkisen työnantajan, olisi pitänyt varjella jo paljon varhemmin kilpailu- ja kantokykyämme lakkojen uhallakin. Nyt lakkoja tulee ja niiden laajuus ja kannatus riippuu hallituksen viestintätaidoista.

Yksi osoitus heikosta viestistä on ollut hallituksen kaavailu helpottaa metsätilayrittäjien asemaa. Metsätilayrittäjä on henkilö, joka on perinyt metsätilan ja hoitaa sitä yleensä soittamalla hakkuutoimeksiannon viiden vuoden välein palveluntarjoajalle. Jos hän hoitaa metsäänsä, on kyse virkistystoiminnan kaltaisesa reippailusta omilla kunnailla. Kun palkansaajilta vaaditaan säästöjä tulisi olla varovainen tämmöisissä liikkeissä. Sama koskee yksityisen puolen ylisuuria pomobonuksia, jotka ovat angloamerikkalaisten pankkiirien kulttuurituote eivätkä mikään välttämätön luonnonilmiö.

Suurin säästö syntyy julkisten lomien saattamisesta yleiselle tasolle. Virkaetuudet ovat jäänne ajalta, jolloin virkamies keisarin palvelijana edusti pientä vähemmistöä, jonka uskollisuus palkittiin etuuksilla ja eläkkeellä. Kuntatyöntekijöiden määrän paisuessa on sinne tietysti alttiisti kopioitu kaikki privilegiot mutta nykymaailmassa kyse on etuoikeuksista, joille ei ole asiallista perustetta.

Åke Andersson 09.09.2015 4:42

1) Haiskahtaa bluffaukselta. Harvemmin älypuhelimillaan leikkivät nykypoliitikot ovat jaksaneet kuunnella tosissaan perustuslain asiantuntijoita. SSS-trio saa sormet ristissä rukoilla, etteivät lainsäädännön kiemurat estäisi näiden lakien täytäntöönpanoa, koska jos niin käy, Sipilän tilanne muuttuu tukalaksi.

2) Rivit rupeavat hajoamaan tasan siinä vaiheessa viimeistään, kun hallituspuolueiden edustajille rupeaa valkenemaan, ettei näillä päätöksillä edistetä sittenkään yhdenkään uuden työpaikan syntymistä.

3) Tilanne tiedetään haastavaksi kaikkialla. Lylylle ja kumppaneille on jo heidän uskottavuutensa takia tärkeää ärähtää tässä vaiheessa hieman, mutta yleislakko tällaisessa taloudellisessa tilanteessa nakertaisi olennaisesti palkansaajajärjestöjen arvovaltaa pitkässä juoksussa, koska lakkoilulla ei saavutettaisi mitään.

Surullisinta nykyisessä tilanteessa on se, ettei nykyisellä heikoksi osoittautuneella hallituksella ole kovinkaan uskottavaa oppositiota, joka kykenisi tarjoamaan vakavasti otettavia vaihtoehtoja. Rinteen, Arhinmäen ja Niinistön olisi pystyttävä toimimaan yhtenäisenä blokkina ja jättämään ideologiset erimielisyydet taakseen, jos he haluavat tosissaan vaikuttaa siihen, millä eväillä maa nostetaan suosta. Politiikasta vähät välittävä liikkuva äänestäjät ei näe juuri mitään eroa SDP:n, VL:n ja Vihreiden välillä. Soinilla on täytynyt olla hauskaa, kun se on katsellut näiden kolmen puolueen välistä nokkapokkaa.

Antti Liikkanen 09.09.2015 6:05

Sipilän kasapanos osuu ja uppoaa, mutta räjähtääkö köyhyyden ja velkaisuuden bunkkeri vaiko vain värähtää?

Käsittääkseni tämä paketti menisi helpommin läpi, jos sitä hyväksymässä olisi Lipposen peukalon alla oleva Hakaniemi.

Suomen tilanteen maalaaminen PIIGS- tai Kreikka-tyyppiseksi tarvitsisi aika paljon lisää asia- ja tausta-perusteita ennenkuin minä suostuisin uskomaan siihen, että Ateenan tiellä ollaan ja sitä pitäisi tällaisella paketilla sulkea.

Vastaus kysymykseen: SSS-pommi menee läpi, mutta ei jyrähdä.

Ongelmat syntyvät, ovat ja pysyvät edelleen Suomen hallitusten ulottumattomissa.

Peukkua näytetään muualla kuin "on maamme köyhä, siksi jää".

Antero Kuikanmäki 09.09.2015 7:46

Olemme olleet kansakuntana niin pitkään erilaisten "korpraatioiden"käsissä että kun maan hallitus alkaa tehdä perustehtäväänsä jota varten se on valittu kaikki ovat "äimänkäkenä". On todella myönteinen asia että meillä pitkästä pitkästä aikaa on maassa hallitus joka tekee sitä mitä varten se on olemassa. Aika näyttää ovatko toimenpiteet hyviä vai huonoja. Me kansalaiset annamme palautteen seuraavissa vaaleissa.

Veli-Pekka Silvan 09.09.2015 7:59

Tämä paketin ulkopuolelle jäävät mm insinöörit, ekonomistit, mainosihmiset jne.....siis se porukka joka tekee vain "8-16" -töitä, tämä porukka ei tee ylitöitä tai vkl-töitä.

Maatalouden ohella myöskään omistava luokka ei osallistu lamatalkoisiin.

Joku ehdotti maataloustukien leikkaamista, kannatan sitä ajatusta. Myös tuulivoimatuet olisi jo aika lakkauttaa.

Sipilä vesitti mielestäni tärkeimmän ehdotuksen eli tuon sairauslomakarenssin lasten omaisten osalta.

Tämä tulee tietämään sitä että lapset alkavat "sairastella" entistä enemmän ja mm sinkkujen työtaakka kasvaa mielettömästi.

Tässäkin suhteessa ehdotukset eivät ole tasa-arvoisia.

Naisvaltaiset alat tästä kärsivät eniten, erään laskelman mukaan jos nainen tekee joka toinen sunnuntai töitä niin hän menettää pelkästään tulevasta leikkauksesta johtuen n 600 euroa vuodessa ja tähän päälle arkipyhämenetykset, ylityömenetykset jne....

Ei taida enää yli- ja sunnuntaityöt innostaa porukkaa entiseen malliin, pitää myös laskea arvoa muulle elämälle, kannattaako sitä menettää jos ei siitä saa korvausta?

Edelleen hämää tuo 800 millin alennus yrittäjille, mistä se leikataan? Se on iso lovi rahoihin.

En usko että työllisyys paranee näillä konsteilla, jo aiemmin on Kela-maksut poistettu firmoilta ja annettu yhteisöverohelpotuksia ja mitään ei ole tapahtunut!

Nita Hillner on oikeassa, apatia lisääntyy ja samoin katkeruus.

Hallituksen onni on hajanainen oppositio ja vasemmiston heikkous. SDP:n Rinne oli taas pihalla kaikesta.

Juhani Iivari 09.09.2015 8:21

Näyttää siltä, että huomattava osa kommentoijista ei ole koskaan elänyt tavallisen työntekijän arkea silloin kun ei ollut turvana kollektiivista sopimuskäytäntöä. Minulla on sellainen kokemus Ruotsista 1960-luvulta. Olin kesätöissä yhdessä sikäläisessä yrityksessä, jossa oli noin 10 muutakin vastaavaa suomalaista. Kun saimme ensimmäisen palkan, meille kaikille maksettiin 25-30 % vähemmän kuin oli luvattu meidät Ruotsiin välittäneensä Suomen työkkärissä. Onneksi työpaikkamme Ruotsissa oli sellainen, että pystyimme järjestämään kriittisellä hetkellä aidon korpilakon ja siten saada asian korjattua. Yksin ja erikseen neuvottelemalla emme olisi onnistuneet.

Tämä tapaus kuitenkin opetti minulle, että tavallinen työntekijä, jolla ei ole mitään vaativaa ammattitaitoa ja joka siten on helppo korvata muilla, en täysin voimaton työnantajan edessä. Jos hän ei suostu työnantajan vaatimuksiin, hänet voidaan irtisanoa, ja palkata uusi, joka suostuu. Näin tavallisen duunarien palkkataso saadaan puristettua minimipalkkaan (jos sellainen on laissa määritelty) tai lähelle sitä.

Siis kiistämätön fakta on, että kollektiivinen sopiminen on erityisesti heikoimmassa asemassa olevien työntekijöiden turva. Jos sen asema heikkenee, minimipalkasta tulee suuri talouspoliittinen kysymys kuten on nähty esim. Saksassa ja USA:ssa. Kun minimipalkka Saksassa on kai edelleen alle 10 euroa, Suomessa sen kai tulisi olla noin 5-7 euroa, jotta suhteellinen kilpailukyky Saksan kanssa olisi tasapainossa.

Jos EK ja kritiikittömästi sen agendaa ajava Sipilän hallitus onnistuvat ammattiliittojen ja kollektiivisen sopimusjärjestelmän murskaamisessa, suuri minimipalkalla kitkuttava köyhälistö on Suomenkin tie. Niin sanottu kansalaispalkka sopii tähän kuvioon erinomaisesti. Jos ihminen saa kansalaispalkkaa noin 500 euroa kuukaudessa ja tekee 200 tuntia työtä 7 eurolla, hän saa kokoon lähes 2000 euroa kuukaudessa.

Kari Virtanen 09.09.2015 8:27

Varmaan menee läpi, tuskin hallituksella on oman maineensa vuoksi muuta vaihtoehtoa. Eri asia on, ovatko ratkaisut järkeviä ja oikeudenmukaisia. Ainakin paketista puuttuvat maatalouden tuki ja ylikompensoivat kilometrikorvaukset ja päivärat. Verotuksen puolella ainakin matkakuluvähennysten karsimisella olisi voinut rahoittaa työnantajien sotu-maksun alentamista.

Juha Toivanen 09.09.2015 8:53

Miksi näistä päätöksistä aina ulistaan? Eikö se nyt ole selvää, että muutoksella ja säästöillä mennään kohti parempaa ja toivottavasti sitten ajan kanssa etuudet ja tulotasot korjaantuvat kun kauppa käy ja ihmisillä on töitä. Ei nyt voi marista siitä tekeekö hallitus lain mukaisia toimia vai ei. Nyt on pakko tehdä päätöksiä. Arvovaltakysymykset Ay-väen ja päättäjien välillä ovat nyt toissijaisia. Paketti menee läpi niin että lätisee. Hyvä niin.

Risto Parviainen 09.09.2015 9:15

Paketti menee hieman muutettuna läpi. Paketin yksi merkittävä tehtävä on antaa luottoluokittajillle signaali, että hallituksella on halu ja kyky johtaa SUOMEA ja sen taloutta parempaan suuntaan. Hallituksen mandaatti perustuu juuri pidettyihin eduskuntavaaleihin. Etujärjestöt eivät voi enää kiristää ja sanella - uhata voi toki laillisesti yleislakolla ja muilla vastaavilla toimilla, mutta mikä järki siinä olisi? Hyvä pääministeri meillä on nyt, viimeinkin!

Risto Parviainen 09.09.2015 9:36

Demokraattisten eduskuntavaalien jälkeen muodostettu laillinen hallitus käyttää käyttää sille kuuluvaa valtaa - viimeinkin! Luottoluokittajien näkökulmasta Suomella on sittenkin kyvykäs hallitus. Suomen erittäin heikosti kehittyneiden talouslukujen seurauslogiikka ei ole vielä kovin laajalti ymmärretty. Luopuminen on aina vaikeaa, mutta tosiasiassa kaikkea nykyistä hyvää emme ole ansainneet enää pitkään aikaana! Käsittääkseni hallitus yrittää tehdä muutosprosessin mahdollisimman oikeudenmukaisesti, muutos vie aikaa ja useita vaiheita. Etujärjestöt ajavat luonnollisesti omiensa etuja, monasti vastoin yhteistä hyvää ja -etua.

Heikki Taskinen 09.09.2015 10:33

Kyllä paketti menee läpi eduskunnassa, olisihan se outoa demokratian kannalta, jos ei menisi. Suurin osa suomalaisista kannattaa tällaista politiikkaa, äänestystuloksen perusteella.

Nyt on oikea / ainoa hetki tehdä tällaisia päätöksiä. Kun sosiaalidemokraatit ovat hallituksessa, tälläisiä toimenpiteitä ei tosiaankan tehdä eikä ole tehty. Voisi jopa sanoa, että Rinne ja kumppanit ovat "syyllisiä" tilanteeseen. Näitä toimenpiteitä olisi pitänyt tehdä jo kauan sitten ja demareiden tuella ay-liike olisi voinut hyväksyä ne. Mutta kun ei ole tullut tehdyksi, tässä ollaan.

Demareiden peräänkuuluttama "sopimusyhteiskunta" tarkoittaa, että palkankorotuksista sovitaan mutta ay-liike ei luovu mistään saavutetusta edusta.

Pahoin pelkään, että a) nämä toimenpiteet eivät riitä ja b) toisen vastaavan paketin tekeminen myöhemmin on mahdotonta.

Pentti Kangasluoma 09.09.2015 11:09

Työkansan marssi, sanat J.H.Erkko

Sävel:Jean Sibelius

Työkansa, nouskamme!

Tuo entisyyden loistoisuus

Ja nykyisyyden mahtavuus

On työstämme.

Nyt painavatko meitä ne?

Ne niskoiltamme puistamme.

Täys’ikäisiksi kypsyttää

Meit’ aika tää

Ja neuvoo menneisyys.

Työkansa, nouskamme!

Työ korkeimman on tahtoa,

Mut kurjuus orjan kahleita –

Ne katkomme.

Siks’ emme raada juhtina,

Vaan luonnon eturinnassa,

Valoa kohti pyrkien

Töin, taistellen –

Se meidän valtatie.

Työkansa, nouskamme!

On meissä Suomi suurinna

Ja kansan voima vahvinna,

Me nouskamme!

Kun perhekunnat, lapsemme

Me valvehille nostamme,

Ne uuden voiman tenhokkaan

Tuo maailmaan

Ja Suomen vahvuuden.

Työkansa, nouskamme!

Meit’ osa kallis vartoaa,

Töin, toimin, voimin valloittaa

Sen tahdomme:

Työn kunnia, työn arvo, ne

Ja valistus on toivomme,

Kaikk’ oikeudet tasaiset,

Tiet avoimet

Ja veljein vertaisuus.

Lähde: Työmiehen Illanvietto 1906, n:o 47.

---------------------------------------

Hallitus on vankka, on Sibeliuksen juhlavuosI,

Areenassa pyörii Koivusalon Sibelius elokuva.

Elokuvassa Nikkari varoittaa Jääkärimarssin säveltäjää,

on punakaartin tappolistalla.

Esko Nikkari sai patsaassa lähelle kotikaupunkinsa

tuhoisaa räjähdyspaikkaa. Etupuolella on repliikki,

"Voi jesus kun on hautuva ilima".

Kaarina Karhapää 09.09.2015 11:36

Ei valitettavasti mene. Tai hyvä kun ei mene. Hän, Sipilä, on mennyt työmarkkinaosapuolten tontille. Hän, jolla ei ole valtuutusta sellaiseen. Jo siinä hän tekee "rikoksen". Hallitushan saa säätää tietenkin eduskunnan hyväksymänä lakeja, jotka määrittelevät kansalaisten asioita pikkkutarkastikin. Mutta onko Sipilä ja halllitus hänen perässään miettinyt kunnolla ihmeellisten päätösten seurauksia? Ei ole pystynyt tässä ajassa, ei vaikka kesälomakin olisi siihen laitettu. Kun vähemmällä porukalla ja pienemmällä palkalla tehdään yhteiskunnan työt, seuraa siitä työttömyyden huom. lisääntyminen ja tulojen aleneminen. Samalla verotulot (huom.) alenevat. Jos kukaan ei uskalla laittaa stoppia Sipilän teoille, pyrkimyksille, niin perikato Suomen perii.

Miksi Sipilä käyttäytyy kuin murrosikäinen nuori. Ei halua kysyä kauemmin alalla olleilta. Haluaa tehdä oman yhteiskuntasopimuksen. Ja se jos mikä on sitä mustia. Eikö kepulaisetkaan ymmärrä, mikä Suomelle parasta on? Kyllähän johtamiskulttuurissa pitää olla tapana, että porukka kuuntelee johtajaa, ja johtaja kuuntelee porukkaa. Kyllä Kepulla olisi ollut muitakin pj ehdokkaita, jos ne vain olisi annettu tulla esiin.

No nyt on isommista asioista kysymys kuin Kepun kohtalosta.

Kuunnelkaa köyhiä, työttömiä, naisia ja miehiä, sairaita, kuolevia, maahanmuuttaneita. Heillä on kullanarvoisia asioita menestyksestä. Tehkää kuten Ruotsi ja Saksa ja ottakaa maahan tänne tulijoita, olivat he sitten turvaa etsiviä, tuojia, turistipakolaisia tai mitä tahansa. Kouluttakaa heidät. Näin tekin Ruotsi mm. 70-luvulla. Siellä moni Ruotsin kouluttamana viettää nyt eläkepäiviään. Ja miten paljon nämä muuttaneet ovat tuoneet Ruotsin valtiolle kruunuja.

Ihan kun olisi kulttuuri, että pitää tehdä tyhmintä. Vai eikö päättäjämme kykene viisaampaan. Heidät sitten vaihtoon, jos niin on. Kuka testaa? Suomen talous on hyvä testi!

Kyösti Salovaara 09.09.2015 11:58

Menee tai ei, niin "isossa kuvassa" - niin kuin on muodikasta sanoa - jotakin todella merkittävää saattaa tapahtua, jotakin mikä ei palaa ennalleen.

Se "jotakin" koskee ammattiyhdistysliikkeen asemaa, voimaa, eräänlaista ulkoparlamentaarista veto-oikeutta edustuksellisen demokratian ulkokaarella. Vaikka tästä tulisi täydellinen katastrofi ja työmarkkinafarssi ellei tragediakin, tapahtumat voivat puhdistaa demokraattisen käytännön, vähän samalla tavalla kuin presidentin vallan riisuminen on puhdistanut.

Jokainen meistä tietää kuinka paljon kolmikanta (sieltä 60-luvulta alkaen) on vaikuttanut Suomen kehitykseen, myönteisesti. Jokainen pitkään työtä tehnyt tietää kuinka paljon "me saimme" hyvää konsensuspolitiikasta.

Mutta joskus pää tulee vetäjän käteen. Nyt taitaa olla sen pään hetki. Tässä olet etkä muuta voi!

Ay-liikkeelle tarjottiin sopimisen mahdollisuus. Itseriittoisuudessaan se ajatteli ettei muutosta synny ilman sitä. Mutta nyt sitten selviää, että asioita voi ratkaista toistakin tietä. Julmempaa, selkeämpää - vähemmän jaarittelua edellyttävää.

Suuri pamaus saattaa siis tarkoittaa, että pidemmän päälle ay-liikkeen on keskityttävä pelkkään palkoista ja työehdoista neuvotteluun. Yhteiskunnan säätäminen Hakaniemestä käsin hiipuu koska vallan täyteys sokaisi siellä hääräävät. Eikä tämä vallan käytön mahdollisuus tietenkään ay-liikkeen vika ollut. Valta tulee aina käytetyksi kun sen jättää heitteille, ja se sopi ay-liikkeelle ja oli monessa mielessä meille kaikille hyväksi.

Joten... Sipilän hallituksen teot ehkä puhdistavat suomalaisen demokratian vaikka veisivätkin yhteiskunnan täydelliseen sekaannukseen ja hajaannukseen. Sen jälkeen sopiminen taas maittaa, mutta uudella tavalla ymmärrettynä.

Ongelmana on tietysti, että kun "revoluutiota" puuhataan, heikoimmat siitä yleensä eniten kärsivät, sillä vahva löytää aina paikkansa barrikaadin laelta.

Seppo Laine 09.09.2015 12:22

Olennaisempaa olisi, että nyt todella käytäisiin läpi se, mikä voi olla ay-liikkeen ja myös työnantajien tontti nykypäivänä.

Työmarkkina nähdään nykyään hyvin konsevatiivisesti. Kaikki epätyypillinen on työmarkkinoilla lähtökohtaisesti uhka. Mitään ei siellä ei saa tehdä, jollei se täytä tuhatsivuisten sopimusten joka ikistä kohtaa. Työmarkkinoilla toimiviin ihmisiin ei luoteta.

Työmarkkinoiden pitäisi uusiutua, joka merkitsee tarvetta paljolle uudelle. Nyt siis odotetaan, että ay-liikkeen pitäisi tätä kaikkea pystyä johtamaan. Heidän toimensa vain ei tuo kovin suurta luottamusta herätä. Ay-liike on jarru ja jarru on aika kireällä.

Se meneekö jokin sopimusteknisellä tasolla läpi ei ole kovin kiinnostavaa. Kiinnostavampaa on tosiaan se, mitä tapahtuu sitten. Työmarkkinat uusiutuu joka tapauksessa. Näkymätön käsi ohjaa edelleen. Kyse on siitä mikä on suomalainen tyyli viedä muutoksia läpi. Kriiseissähän kansakunnan oikea luonne paljastuu. Vanha management by perkele näyttäisi olevan voimissaan.

Simo Pernu 09.09.2015 12:44

Paljon on niitä, jotka ovat hallituksen esityksen kannalla. Se on helppoa olla jos ei satu työskentelemään korkeaa koulutusta vaativalla matalapalkka-alalla, kuten minä. Sunnuntailisien alentaminen vie minun palkastani vuosittain noin 800-1000 euroa. Sen lisäksi on menetykset arkipyhien muutoksesta ja sairaspoissaoloista ja lomista. Eli pahimmillaan menetykset voivat olla reilusti yli tuhannen euron vuodessa. Ei siinä mitään, mutta kun palkkani on jo nyt naurettavan alhainen koulutukseen ja työn vaativuuteen nähden. Jos vertaa vaikkapa saman verran koulua käyneeseen insinööriin, jota nämä eivät niin koske, kun suurin osa on päivätöissä.Ai niin unohdimme jo kaikki aiemmat kiristykset, kuten lääkkeiden kallistumiset ym, niitä oli pitkä lista. En uskalla edes laskea paljon todellinen ostovoiman lasku vuodessa on. Kohtuuton taakka kaikille niille, jotka ovat samassa tilanteessa kanssani. Sairaanhoitajat, poliisit, lastensuojelulaitosten ohjaajat yms, näitä riittää. Ammatteja, joita ilman kukaan teistä ei selviäisi,mutta joita saa kurittaa, vaikka kuinka. Mielestäni hallituksen esitys on uskomattoman epäoikeudenmukainen. Me pienipalkkaiset vuorotyöläiset maksamme teidän kaikkien puolesta suomen tuottavuusloikan. Olisi pitänyt etsiä tasapuolisempia tapoja.

Ilari Kiema 09.09.2015 12:59

Argumentaatio on mieltä vailla: ”kansakunnan tuottamien tuotteiden kilpailukyky maailmanmarkkinoilla” (patrioottinen ilmaus Perässähiihtäjän) ei ole heikko, ja vaikka olisi, se ei siitä mitenkään paranisi, että kaupan alan ja julkisen sektorin pienipalkkausten työntekijöiden todellista ansiotasoa oleellisesti alennetaan. Kotimainen kulutus ja verotulot toki alenevat näitä "säästöjä" vastaavasti.

Työlainsäädäntö on tehty sitovaksi sen takia, että on haluttu suojella heikompaa osapuolta eli työntekijää. Nyt hallitus kääntää tämän ay-liikkeen saavutuksen sitä itseään vastaan ja haluaa kieltää tekemästä työntekijän kannalta lakia parempia sopimuksia – todennäköisesti tämä on vastoin lainsäätäjän tarkoitusta ja valtiosäännön erityistä pykälää. Tällä hetkellä oikeat oikeusoppineet kuumeisesti tutkivat lainvalmisteluasiakirjoja ja perustuslain tulkintoja ja laativat lausuntoja - joista aikanaan tulee myös laskut ja lausuntopalkkiot.

Vuoden verran voidaan nyt Perustuslakivaliokunnan ja Perässähiihtäjä-blogissa pyörittää tällaista valtiosääntöoikeudellista diskurssia ikään kuin ei muuta asiaa olisi. Tuloksena on todennäköisesti sote-mallien tyyliin erilaisia versioita, joista loppujen lopuksi mikään ei kelpaa taikka toteudu.

(Sipilän paketissa olisi hyvääkin, jos se ei olisi niin totalitaristinen ja kaikkia aloja koskettava. Esimerkiksi sunnuntaikorvauksista luopuminen olisi perusteltua niillä aloilla, joilla niitä ei ole ennenkään maksettu tai ei ole tehty sunnuntai-työtä, jolloin toimenpide loisi työpaikkoja. Nyt paketti sen sijaan raivostuttaa hoitajat ja poliisit ja muut, joille sunnuntailisät ovat vakiintuneen palkkarakenteen ja tosiasiallisen ansion oleellinen osa.)

Risto Virrankoski 09.09.2015 13:19

Mikähän tässä nyt voisi olla perustuslain vastaista ? Ei varmaankaan ole tarkoitus rajoittaa työnantajan ja työntekijän välistä oikeutta 'sopia mitä vain', jos niin päättävät. Rajoitteita voi sen sijaan tulla sille, mistä liitot keskenään voivat sopia ns. yleissitovasti eli muitakin kuin sopijapuolia koskevasti.

Tämä yleissitovuus onkin eriskummallinen juttu. Sen osalta voi kysyä, onko perustuslain mukaista se, että liitot voivat sopia niidenkin puolesta, jotka eivät ko. liittoihin kuulu.

Kovin hyvä ei ennuste läpimenosta silti ole. Mutta siitä huolimatta kannattaa yrittää. Vaihtoehto on antaa ajan hoitaa tai Siperian odottaa. Veikkaan jälkimmäistä ja että silloin 'opettajina' ovat nykyiset oppositiopuolueet, demarit etunenässä.

Jyrki Rovamo 09.09.2015 14:46

Elvytys: Yritysverotus 0%. Kaikki työnantajamaksut valtion maksettaviksi. Investointien lisäämiseksi: yritys maksaa veroja yhtä paljon kuin osinkoja. Saajille osingot verottomia, jolloin koko kansan halu omistaa osakkeita kasvaa. Valtion verotulojen lisääminen: ALV:n nosto, joka kompensoidaan pienituloisille lieventämällä pienituloisten palkkaverotusta. Näin ALV:n nosto ei vähennä kulutusta. Työllisyyden kohentaminen: pitkäaikaistyöttömien työllistämiseen riittävästi tukea valtiolta. Kyllä kaikille löytyy työtä kun sen teettäminen on riittävän edullista palkkatuen takia. Vaihtoehtoina: pienituloisten negatiivinen verotus tai kansalaispalkka, jonka progressiivinen verotus perii takaisin muilta paitsi pienituloisilta. Autovero ilman ennakkovaroitusta tasolle 0%, jotta kaikilla varaa turvalliseen autoon ja vanhat saadaan pois liikenteestä. Jo maksettu autovero hyvitetään auton jäljellä olevan arvon mukaan auton aiemmin ostaneille. Polttoaineen ALV nostetaan 100-200%. Varmasti autoilu ja hiilidioksidipäästöt vähenevät. Yrittäjät saavat kompensaation ALV palautuksen kautta. Työmatkakustannuksen vähennysoikeutta pitää tietysti kasvattaa ja samoin km korvauksia.

Vesa Kaitera 09.09.2015 15:15

Akavan ja STTK:n puheenjohtajat ovat kumpikin ehdottaneet tänään yteiskuntasopimusneuvottelujen aloittamista vielä kerran. Myös SDP:n taholta on kuulunut samantyyppisiä kannanottoja. Ratkaisevassa asemassa tässä on kuitenkin SAK, ja se on ollut tämän asian suhteen hiljaa. Jos SAK avoimesti ilmoittaisi nyt olevansa eri linjalla kuin vielä viime kuussa, niin en pidä mahdottomana (en tosin varmanakaan), että Sipilän hallitus olisi tässä asiassa vielä kerran aktiivinen. Laihakin sopu kun on tunnetusti parempi kuin lihava riita. Mutta se siis edellyttäisi, että SAK hyväksyisi hallituksen perustavoitteen, 5%:n tuottavuushypyn. Siitä, miten tuohon tavoitteeseen päästäisiin, olisi sitten useita kuukausia aikaa neuvotella. Mutta jos SAK tyytyy vain kiroamaan hallitusta ja jotkut "raivopäät" valmistelevat yleislakkoa, niin sitten jatketaan tällä hallituksen "Siperia opettaa" - työelämäpaketilla. Eli sopimukseen pyritään, mutta jollei se työntekijäpuolelle kelpaa, niin sitten hallitus sanelee.

"Siperia opettaa"-paketin läpiviemisen poliittinen hinta olisi sangen raskas, hallituspuolueet menettäisivät ehkä satojatuhansia äänestäjiä. Mutta ei auta itku markkinoilla. Sitäpaitsi jos Suomen talous kääntyisi nousuun hyvissä ajoin ennen seuraavia eduskuntavaaleja ja työttömyys pienenisi sen vuoksi selvästi, niin seuraavta vaalit saattaisivat mennä hallituspuolueiden kannalta aivan kelvollisesti. Tärkeintä kun on lopputulos, eikä se, kuinka siihen lopulta päästiinkään.

Jari J. Marjanen 09.09.2015 15:42

Mielenkiintoisia puheenvuoroja täällä, perustuslaki on "kiusankappale", joka on ilmeisesti säädetty vain estämään nousemista lamasta, ja Vesa Kaitera kaipaa epäsuorasti hallituspuolueen edustajana armeijaa hallituksen avuksi (epäilen kyllä, ettei asevelvollisarmeija välttämättä nousisi omaa kansaansa vastaan).

Mutta alkuperäiseen kysymykseen: kyllähän SSS-hallituksen paketti voi mennä läpi, mikäli Perussuomalaiset pysyy koossa, mistä en kyllä menisi takuuseen: PS on joutunut syömään pahiten vaalilupauksiansa pahiten, Keskusta on pitänyt maanviljeilijäin puolta vuosikymmeniä vanhaan tapaansa ja Kokoomus on ollut johdonmukaisesti rikkaitten puolella. Keskustaa "uudistusvoimana" äänestäneet voivat nyt olla ihmeissään saatuaan sitä, mitä tilasivatkin.

Toivoisin nyt malttia kaikilta. Uskon Sipilän hallituksen jättäneen kuitenkin pakettiinsa neuvotteluvaraa, esim. ensimmäisen sairauslomapäivän palkattomuus kostautuu niin, että esim. flunssainen työntekijä jääkin työpaikalle muita tartuttamaan sen sijaan, että menisi kotiin lääkkeitä ottamaan ja nukkumaan iltapäiväksi (Japanista on tiettävästi kokemusta asiasta). Hallituksen pitää antaa periksi ja samoin SAK:n kannattaa pidättäytyä lakonuhista.

Olli Saarinen 09.09.2015 16:25

Simo Pernun sairaanhoitoalaa koskeva kommentti kirvoitti mieleen Sari Sairaanhoitajan hyväksikäytön. Sariahan on pitkään syyllistetty palkankorotuskierteen aloittamisesta. Kyse oli siitä, että Kokoomus lupasi koulutetuille sairaanhoitajille tasokorotuksen ja vaalit voitettuaan lunasti lupauksensa. Hallitushan edustaa julkista työnantajaa joka työllistää valtaosan sairaanhoitajista.

Tämä harmistutti muut liitot: "Mulle kans!" Jouduttiin palkankorotuskierteeseen mitä vuorineuvosten kiima liittokohtaiseen sopimiseen kiihdytti.

Tämäkö on sitä työsopimuskulttuuria mitä Lauri Lyly ja kumppanit kaipaavat? Kukaan ei voi saada ansaittua kuoppakorotusta koska se polkee muiden suhteellista saavutettua etua.

Vuoro- ja vikonlopputöissä voidaan palkkausta toki järjestää myös nimikkeillä.

Ilari Kiema toteaa oikein, että työlainsäädännön tehtävä on suojella heikompaa osapuolta eli työntekijää. Yksittäisen työntekijän asema on heikko nykyisessäkin käytännossä. Mutta millä suojelisi työntekijää lainvoimaiselta työehtosopimukselta joka tarjoaa hänelle esimerkikisi alle 9 euron tuntipalkkaa tai työpaikalta, missä luottamushenkilöt eivät ajakaan hänen asiaansa vaan sen sijaan pyytävät jäsenistöään osallistumaan vaikkapa Tarja Halosen vaalikampanjaan? Olenkin jo ehtinyt ehdottaa, että hallituksen tulisi pakottaa meille kunnon minimipalkka predistribuution hengessä!

Pasi Pekkinen 09.09.2015 16:40

Paketti vaikuttaa eri kohderyhmissä kovin eri tavoin:

- hieman alle 1% palkanalennus niille, joihin vaikuttaa vain kahden arkipyhän palkattomuus

- n. 4,5% palkanalennus niille, joilta edellisen lisäksi leikataan lomia 8 päivää

- ilmeisesti reilusti yli 10% palkanalennus vuoro- ja viikonlopputyötä tekeville julkisen sektorin työntekijöille(huom: viimeisin luku ei ole itse laskemani).

Meneekö läpi ongelmitta? Tuskinpa. Viimeistään seuraavalla neuvottelukierroksella asiaa punnitaan ihan uudestaan.

Sitten päivän sitaattiin: "Hallituksen esittämät keinot vaikuttavat teknologiateollisuuteen suoraan. Välillinen vaikutus on esimerkiksi sillä, että julkisen sektorin lomien pituus ei jatkossa enää ylitä yksityisen sektorin lomia”, lausui Teknologiateollisuuden toimitusjohtaja Jorma Turunen."

On aika käsittämätöntä, miten paljon vilpitöntä iloa voi sisältyä puhtaaseen vahingoniloon. Oppivathan Sari Sairaanhoitaja ja Petri Poliisi olemaan, vai mitä Jorma!

Mauno Rissanen 09.09.2015 17:12

Olen todella yllättynyt, ellei hallituksen esitys mene pääpiirteittäin läpi. Mitä seuraa jatkossa, on mielenkiintoinen kysymys.

Edellä on viittailtu suurtenkin levotomuuksien mahdollisuuteen. Niihin en oikein usko. Eiköhän jokaisella taholla ole täysin selvillä, että tässä tuli vasta preludi. Sinfonia alkaa myöhemmin. Sen, joka kaataa hallituksen, on kysyttävä, miten pystyy puhumaan Suomelle jatkuvaa lainarahoitusta ja tyydyttää kaikki kitisijätahot ja antamaan vielä vakuudet lisälainojen takaisin maksusta. Ketkä näihin kumouksellisiin luottaisivat? Luulisi muistettavan, että sotiin kyllä pääsee helpostikin, mutta irti pääseminen voi olla mutkikasta.

Ammattijärjestöpuolella on nyt asiat solmussa. Ensin hylätään yhteiskuntasopimus, jota varten totisesti oli neuvotteluaikaa. Sitten hallituksen tehdessä sen mitä oli pakko tulee heti pyyntö uusista ys-neuvotteluista. Seuraava vaihe voi olla uusi loukkaantuminen siitä, että hallitus ei heti lähde uusiin neuvotteluihin - eli ei ole nöyränä järjestöjen edessä. Tilanne on uusi. Hallitus tekee itsenäisesti sen,mikä on mahdollista ja maan kannalta pakko, kun järjestöt tuntuvat huolestuvan omista eduistaan.

Jatkuvat näennäisneuvottelut kolmikannan suuremmaksi kunniaksi syövät arvovaltaa. Toivoisi, että hiljaisuudessa medialta pilossa käytäisiin hiljaisia neuvotteluja ensi kesää varten. Silloin tehdään pohja seuraavalle budjetille. Järjestöjä on kuultava, mutta niiden on myös ymmärrettävä, mitä todella on saatava aikaan.Siinä joudutaan selvittämään myös se, miten muutkin kuin työssä käyvät osallistuvat taakan kantamiseen

Taloudessa vasta haetaan pohjakosketusta. Tulojen väheneminen heikentää kulutusta ja kysyntää. Vasta selvä viennin kasvu - minkä suuruinen ja miten kehittyvä sekään on - antaa toivon paremmasta.

Jouni Pulli 09.09.2015 17:54

Vaikeudet olivat tiedossa jo viime hallituksen aikana ja vasta nyt Sipilän hallitus päätti tuoda ehdotuksensa esille. Olemme menettäneet valtavasti aikaa ja sen myötä ”laiskasti liikkuva rahamme” on pääosin huilannut. Voidaan tosiaan kysyä, meneekö Sipilän hallituksen ehdotus läpi tai ehkä voitaisiin myös kysyä, miksi ehdotus tehdään juuri nyt ja mitä sillä loppujen lopuksi halutaan saavuttaa.

Käsitykseni on, että myös kotimaan politiikka on jatkuvaa vääntöä ja kompromisseista kompromisseihin pyrkimistä. Siten lienee epätodennäköistä, että hallitus nykyisellä ehdotuksellaan saavuttaa juuri ne päämäärät, johon se vielä pyrki ennen ehdotuksensa tekoa. Lopputulos lienee monen sattumankin summa ja nähdään vasta ehkä alkuvuodesta 2017.

Ja lopulta talkoidemme tarkoitus on myös oltava, että investoinnit lähtevät voimakkaaseen kasvuun ja tileillä makaavat rahat saadaan käyttöön, joka luo työpaikkoja. Riskejä on otettava enemmän ja epäonnistumisista ei pidä aina antaa hylättyä vaan kannustaa yrittämään uudestaan. Kaikista ei ole yrittäjiksi, mutta yrittämistäkin tulee arvostaa nykyistä paljon korkeammalle myös muutoin kuin suuryritysten johtotehtävissä.

Veli-Pekka Silvan 09.09.2015 19:17

En usko mihinkään suuren rähinään AY-liikkeen tai kansan taholta, jengi on jo valmiiksi alistunutta ja lamaantuu vielä enemmän.

Ainoa keskusjärjestö jolla on voimaa pysäyttää maa on Akava.

Ensi vuoden lopulla sitten nähdään liittokohtaiset neuvottelut ja niistä tulee tiukat.

Ironista on se, että monet julkisen sektorin naiset ovat juuri kepun ja Kokoomuksen äänestäjiä, varsinkin "Sari Sairaanhoitajat" ovat lähes aina äänestäneet kokoomusta, samoin monet toimihenkilönaiset.

Ja muutenkin oikeistohallitus sai vaaleissa vahvan mandaatin kansan tuella eli sitä saa mitä tilaa!

Mielenkiintoista on nähdä miten tämä runttaus ja kaikki leikkaukset heiluttavat kannatuslukuja oma arvioni on:

-Kepun kannatus saattaa jopa kasvaa, puolueen peruskannattjat ovat saaneet kystä kyllä, mm lisää maataloustukia, bioenergiapaketti oli heille jackpot, tuulituetkin ovat kasvussa.

Ja kun SOTEsta tulee kepun toivomusten mukainen niin kepulandiassa on riemu ylimmillään, se tietää maakuntien kunnille turvattu rahoitusta ja "etelään" kovia aikoja SOTE-veron muodossa, ko. vero maksatetaan luonnollisesti palkansaajilla ja eläkeläisillä!

Kokoomuskin noussee koska se on leikkaajapuolue ja nyt on saatu nannaa roppakaupalla.

Oppositiossa Vihreät saavat lisää kannatusta kun koulutetut naiset kokoomuksesta valuvat puolueeseen.

Politiikan murheenkryyni SDP ei lisää kannatusta, jo eiliset uskomattoman surkeat ulostulot lisäävät vain vaikutelmaa puhtinsa kadottaneesta puolueesta. VL on samassa jamassa.

Suurin luuseri on PS, joka on joutunut pettämään kaikki vaalilupauksensa tähän mennessä. Ekana kyytiä saivat eläkeläiset ja pienituloiset, nyt sitten palkansaajat ja puolue joutuu antautumaan myös pakolaiskriisin edessä, Suomeen tulee Sipilän hallituksen aikana yli 100 000 pakolaista, ellei enemmän, nyt jo budjetin pohja on pettänyt ko. kriisin takia.

Ironiaa on se että kovasti maahanmuuttoasialla mellastanut puolue joutuu vallassa ollessaan sallimaan ennätys maahanmuuton maahamme :)

Mediasta olemme lukeneet tänään että mm opettajat ja kansanedustajat säilyttävät muhkeat etunsa, samoin tekevät virkamiehet ja "pomot" joten Sipilä hokea "koskee kaikkia" ei toteudu tässäkään asiassa.

Pekka Turunen 09.09.2015 19:48

Näitä kommentteja kun lukee niin täytyy todeta, että suuri on hämmennys ihmisillä. Kutakuinkin päinvastaisia näkemyksiä esitetään yksioikoisena totuutena. Hallitus nähdään hyvänä, kun se yrittää pelastaa maan, ja hallitus nähdään pahana, sillä se luihuista, ideologisista syistään leikkaa köyhältä kansalta ja kurjistaa näin ihmisten elämää.

Miten tähän päädyttiinkään? Suomi on erinäisistä syistä joutunut taloudellisesti vaikeaan tilanteeseen, jossa miinukselle karannut talous on pakko saada jollain tavoin tasapainotettua, ja varsin pikaisesti. Keväällä pidettiin eduskuntavaalit, joissa kansa päätti antaa ratkaisun avaimet konservatiivisille puolueille (vain vihreät vaalivoittajina voivat mumista vastaan, mutta heidän painoarvonsa on kokonaisuuden kannalta liian pieni).

Nyt hallitus koettaa vaaleissa saamallaan valtuutuksella hoitaa kiireistä tehtäväänsä. Se on yrittänyt saada muita mukaan, mutta leikkaaminen ei ole mukavaa, joten muut eivät ole lähteneet. Asia on kuitenkin niin kiireinen, että hallitus toimii yksin, sehän kokonaisuudesta on vastuussa, ideologiselta pohjaltaan lähtien. Seuraa hirveä älämölö - ei saa, ei noin, paha hallitus!

Inhoan itse syvästi näitä leikkauksia, joita hallitus ehdottaa. Olen kuitenkin taipunut hyväksymään sen, että jotain tällaista on pakko tehdä. Muuttaisin kernaasti monia leikkauskohtia toisiksi, mutta ei minulla ole valtaa (äänestämäni puoluekin jäi vaaleissa oppositioon).

En kuitenkaan ymmärrä, että säästöjä pelkästään vastustetaan. Pitäisi olla esittää vaihtoehtoinen suunnitelma. Karmeintahan olisi, että oppositio yhdessä ay-liikkeen kanssa onnistuisi kaatamaan kaikki hallituksen suunnitelmat vain vastustamisen riemusta, ilman mitään vaihtoehtoista toimintamallia. Silloin meille kävisi Kreikat.

Kyösti Salovaara 09.09.2015 21:59

Pekan kommenttiin ei ole paljoa lisäämistä.

Kipeää tekee mutta... yksikin vaihtoehtoinen ratkaisumalli varmaankin kelpaisi Sipilälle mutta ay-liike on juuri nyt kyvytön tai haluton esittämään sitä.

Harmin paikka!

Ruut Poutiainen 09.09.2015 23:03

Juuri näin Pekka ja Kyösti.

Harmittaa kovasti kun tuo yhteiskuntasopimus ei onnistunut. 100 tuntia lisää työtä vuodessa olisi ollut oiva ratkaisu, siihen yhdistettynä sairausloman ensimmäinen päivä omaan pikkiin sekä arkipyhät palkattomina. Tällöin kaikki olisivat osallistuneet talkoisiin tasapuolisesti. Yhteiskutasopimuksen kaatoi SAK. Akava ja STTK olisivat halunneet jatkaa neuvotteluja ja nytkin olisivat valmiita palaamaan neuvottelupöytään.

Katselin edellä Pekkisen esittämiä prosentteja. Laskeskelin tilannetta Sari Sairaanhoitajana omalla kohdallani ja tulin samoin tuohon noin 10% palkan alennukseen vuositasolla. Petri Poliisi ja Matti Myyjä samoin joutuvat kantamaan kohtuuttoman suuren taakan tästä tuottavuusloikasta.

Toivonkin, että SAK pystysi katsomaan peiliin, tunnustmaan realiteetit ja palaamaan neuvottelupöytään. Samaa näytti toivovan tänään SAK:n entinen pitkäaikainen puheenjohtaja Lauri Ihalainenkin.

Pentti Kangasluoma 09.09.2015 23:13

Olen kuulunut neljään ammattiliitton, ollut mukana perustamassa yhtä

ammattiosastoa. Kaksi päivää olen odottanut ay-johtajilla viesiä mitä pitäisi tehdä. Pentti Saarikoski kysyi, Mitä tapahtuu todella?, 1962

mitä ne puhuu

vapaudesta

ja demokratiasta

koko ajan jostakin

ja mikä on tarkoitus

ne haluaa pelastaa jotain

länsimaisen sivistyksen

josta ne ei koskaan ymmärtäneet mitään

ennenkuin jälkeenpäin

antaa niiden puhua

Yks sana heidät kaataa

ne jotka näkevät lähelle ja kauas

kiiruhtavat rohkeasti levollisesti

niinkuin heidän päivänsä niin on heidän voimansakin

Vesa Kaitera 10.09.2015 0:20

Ruut Poutiainen kirjoitti: "Toivonkin, että SAK pystysi katsomaan peiliin, tunnustmaan realiteetit ja palaamaan neuvottelupöytään. Samaa näytti toivovan tänään SAK:n entinen pitkäaikainen puheenjohtaja Lauri Ihalainenkin."

Olen täysin samaa mieltä. Akava ja STTKhan ovat jo viestittäneet, että niille yhteiskuntasopimuksesta neuvotteleminen kyllä kävisi. Nyt homma on siis vain SAK:sta kiinni. Hallitus tosin väittää, että yhteiskuntasopimuksen juna meni jo, mutten ihan usko siihen. Tämän "Siperia opettaa" - työelämäpaketin läpivienti olisi hankalaa, ei tosin mahdotonta, ja sillä olisi sangen raskaita poliittisia seuraamuksia kaikille hallituspuolueille, eniten PS:lle. Yhteiskuntasopimus olisi kaikkien kannalta pehmeämpi ja helpommin toteutettavissa oleva vaihtoehto. Siksi toivonkin SAK:n johdon ottavan aikalisän ja muuttavan perusasennoitumistaan. Tosin tilanne taitaa olla se, että SAK:n johdossa kyllä ymmärretään, mitä toimia tilanne vaatisi, mutta liittojohtajat ovat sen kanssa eri linjalla.

Jari J. Marjanen kirjoitti: "Mielenkiintoisia puheenvuoroja täällä, perustuslaki on “kiusankappale”, joka on ilmeisesti säädetty vain estämään nousemista lamasta, ja Vesa Kaitera kaipaa epäsuorasti hallituspuolueen edustajana armeijaa hallituksen avuksi (epäilen kyllä, ettei asevelvollisarmeija välttämättä nousisi omaa kansaansa vastaan)."

Minusta tapasi esittää tämä asia on kovin kummallinen. Täytyy ensinnäkin muistaa, että eduskunta ja hallitus voivat menetellä vain nyt voimassa olevan lainsäädännön mukaan. Ne eivät siis voi vaatia armeijaa tekemään mitään lainvastaista. Armeijaa ei kukaan ole kehottamassa nousemaan kansaa vastaan.

Mutta jos ay-liike rupeaa haastamaan hallitusta laajamittaisella joukkotoiminnalla ja sitä vastaan suunnatulla laajalla lakkoliikehdinnällä (työnantajaa vastaan on oikeus lakkoilla, hallitusta vastaan ei, sitä kutsutaan kapinaksi), niin hallituksella on oikeus ja jopa velvollisuus säilyttää järjestys. Ja tässä järjestyksenpidossa armeija voi olla keskeinen tekijä, ja sen avulla kapinoitsijoiden johto pystyttäneen eristämään joukoista ja siirtämään turvasäilöön, kunnes tilanne on saatu rauhoittumaan. Minulla ei ole pienintäkään epäilystä siitä, etteikö armeija tekisi työtä käskettyä. Se turvaa nykyistä oikeusjärjestystä ja myös laillista hallitusvaltaa. Lakkoilijoiden johto ei edusta laillista hallitusvaltaa.

Ranskan suuren vallankumouksen aikana kenraalit La Fayette ja Dumouriez yrittivät kumpikin vuorollaan saada johtamansa joukko-osatot hyökkämään Pariisiin ja kaatamaan siellä toiminut keskushallitus. Kumpikin yritys kariutui siihen, että vaikka upseerit olivat halukkaita seuraamana kenraaliaan, niin miehistö ei ollut halukas hyökkäämään laillista hallitusta vastaan. Mutta näissä historiallisissa tilanteissa on mahdolliseen epätoivottavaan tulevaan skenaarioon nähden se ero, että armeijamme yksiköt komennettaisiin puolustamaan laillista halltusta eikä hyökkämään sitä vastaan. Siinä on suuri ero. Käytännössä todennäköisesti pelkästään panssariprikaatin aktivoiminen riittäisi katkaisemaan joukkotoiminnan kärjen.

Tässä kaikessa täytyy kuitenkin muistaa, että ay-liike on solminut kaksi äärimaltillista tulosopimusta ja myös eläkepaketista on päästy sopimukseen. Minusta tämä on selkeä näyttö siitä, että ay-liikkeenkin kanssa voi päästä kokonaisuuden kannalta hyvään sopimukseen, kun vain on riittävästi sitkeyttä. Laiha sopu on parempi kuin lihava riita. Konfrontaatiota ei kannattaisi ehdoin tahdoin hakea. Ja tämä pätee myös ay-liikkeen sisällä oleviin "raivopäihin". Suomen taloustilanne ei suinkaan ole niin huono, etteikö sitä voisi älyttömillä tempauksilla muuttaa vielä tuntuvasti nykyistä surkeammaksi.

Teemu Männynsalo 10.09.2015 8:56

Minä en usko tähän kapinaan, koska kansa ei osoita minkäänlaisia merkkejä siihen suuntaan: tuntuu aika mahdottomalta, että kansa laajasti saataisiin lietsottua tähän. Suomen kulttuuri ei ole enää sillä tavalla kollektiivinen ja ohjailtavissa kuin vielä 90-luvulla ehkä oli ja pelote sen mukainen. Kyse on yksittäisten ammattijärjestöjen johdon kiivaasta reaktioista nimenomaan hallitusta kohtaan, ei työnantajatahoja, jotka ovat täysin sivussa nyt syntyneestä kuviosta.

Viisaasti nykyhallitus on ensin heittänyt poliittiseen työmarkkinakehään nämä tilapäiset mutta konkreettiset käytännön edut. Taskuun on jätetty kansalle etäisempiä ja ihmisille abstraktimpia ja ei kouriintuntuvia etuja, jotka kuitenkin ay-järjestöille ovat konkreettisia ja sopimusteknisiä kysymyksiä tärkeämpiä ja periaatteelisempia: yleissitovuus, ay-jäsenmaksut, lakko-oikeuden ja laittomien lakkojen säätely

Miika Kurtakko 10.09.2015 9:31

Olen miettinyt, onko Sipilän pakkotyölakipaketissa kyse tahallisesta yrityksestä aiheuttaa sotkua työmarkkinoilla. Mutta kun katsotaan hallituksen johtokolmikon ja miksei koko hallituksenkin työmarkkinakokemusta, niin voidaan todeta, että koko sotku johtuu siitä, että amatöörit ovat asialla. Edes VM:ssä ei ole työmarkkinakokemuksella varustettuja virkamiehiä.

Jokaisen vähänkään järkevän kannattaisi tajuta, että jos työmarkkinajärjestelmää on rakennettu viimeiset 75 vuotta, sitä ei muuteta yön yli. Ei vaikka taivaalla liitelisi sulaa laavaa syökseviä lohikäärmeitä. Se mikä onnistuu yrityksessä ja jopa puolueorganisaatiossa, ei niin vain onnistukaan kansalaisyhteiskunnassa. Sipilän ja kumppaneiden arvostelukyky on pettänyt pahasti.

Jos hallitus haluaisi muutoksia työmarkkinoille, ne pitäisi tehdä neuvotellen, pienissä palasissa ja tasapuolisesti. Neljässä vuodessa ehtisi neuvotella ainakin neljä eri sopimusta, jolla parannettaisiin paikallista sopimista, työvoiman ja työpaikkojen kohtaavuutta, muutosturvaa ja siirtymistä työpaikkojen välillä. Kaikista näistä löytyisi varmasti win-win-tilanne tai vähintäänkin lose-lose. Malli jossa pelkästään työnantajapuoli voittaa on lähtökohtaisesti tuhoontuomittu. Ei siinä auta vaikka koko kokoomusjärjestöjen kenttä huutaa hurraata. Eikä kepulaisissakaan ole enää kunnon maalaisia: jos olisi, niin tietäisivät, ettei sähköpaimeneen kannata pissiä.

Jälleen kerran Sipilä joutuu vetäytymään tyhjin käsin. Hallitus kaipaisi nyt kipeästi työmarkkinaosaamista, jos ei muualle niin ainakin neuvonantajaporukkaan. Sipilän tilanteessa soittaisin Lasse Laatuselle ja pyytäisin tätä palaamaan eläkkeeltä isänmaan hommiin.

Risto Virrankoski 10.09.2015 11:01

Työehtosopimuksille taattu yleissitovuus on monen pahan alku ja syy.

Työehtosopimuksista sopivat osapuolet, jotka ovat nyt töissä eli toimivat yritykset, pääosin suuryritykset, ja työssä olevat työntekijät.

Työntekijät lypsävät ns. lypsäviä lehmiä, jotka vastineeksi ostavat työrauhaa taipumalla lisäetuuksiin. Joskus suuriin, joskus pieniin. Toimivat yritykset uskovat voivansa sopeutua kasvaviin kustannuksiin mm. lisäämällä tehokkuutta ja siirtämällä tuotantoa halvempiin maihin. Lakot ja työsulut ovat toimiville yrityksille kauhistus. 'Ei sovi meidän yritykselle juuri nyt'. Tätä työantajien asennetta kuvattiin joskus 'vellihousuisten vuorineuvosten' tavaksi toimia paineen alla.

Nämä ehdot sitten koskevat myös niitä yrityksiä, joita ei vielä ole, mutta joista on pulaa jotta talous ja työllisyys kasvaisivat. Näin luodaan jäykkyyttä ja tavallaan näkymättömiä esteitä uudelle yritystoiminnalle, jolle yleissitovat työehdot eivät ehkä sovi, mutta joista voisi tehokkaasti sopia suoraan ko. uusissa yrityksissä ja työpaikoissa.

Kun hallitus on nyt kovasti häirinyt ay-liikkeen ja vasemmiston mielenrauhaa, työehtosopimusten yleissitovuus voitaisiin samalla rähinällä purkaa. Yleissitovuus ei millään muotoa voi olla perustustuslain turvaama oikeus. Taitaa olla jopa perustuslain vastaista, kun asia näin poliisin poikana, eli lähes juristina, fundeeraa.

Vesa Kaitera 10.09.2015 12:03

Teemu Männynsalo kirjoitti. "Minä en usko tähän kapinaan, koska kansa ei osoita minkäänlaisia merkkejä siihen."

Olen samaa mieltä kanssasi. Yleislakkouhka ei ola lainkaan samalla tavalla realistinen vaihtoehto kuin vielä reilut 20 vuotta sitten. Ihmisten kriisitietoisuus on lisääntynyt ja vasemmiston kannatus on suorastaan romahtanut. Kapinaa ei ole tulossa, vaikka työelämän uudistuspaketti raivostuttaa monia ja se aiheuttaa demareiden joukkoannatukseen ainakin tilapäisesti ison piikin ylöspäin.

Miika Kurtakko kirjoitti: "os hallitus haluaisi muutoksia työmarkkinoille, ne pitäisi tehdä neuvotellen, pienissä palasissa ja tasapuolisesti. Neljässä vuodessa ehtisi neuvotella ainakin neljä eri sopimusta, jolla parannettaisiin paikallista sopimista, työvoiman ja työpaikkojen kohtaavuutta, muutosturvaa ja siirtymistä työpaikkojen välillä. Kaikista näistä löytyisi varmasti win-win-tilanne tai vähintäänkin lose-lose. Malli jossa pelkästään työnantajapuoli voittaa on lähtökohtaisesti tuhoontuomittu."

Olen osittain samaa mieltä kanssasi. Työelämän uudistamisessa pitäisi edetä askel askeleelta niin, ettei mikään ryhmä joutuisi aivan mopen osille. Tässä kaikessa on kuitenkin se ongelma, että nimenomaan SAK:lle eräiden taloudellisten realiteettien tunnustaminen on ollut vaikeaa, liian vaikeaa. Vaikka tuokin keskusjärjestö on ollut mukana kahdssa äärimaltillisessa TUPO:ssa ja eläkepaketin ratkaisemisessa, niin moniin työelämän uudistusesityksiin on sieltä tullut automaattisesti kielteinen kanta. Nyt viimeksi tuo kielteinen kanta tuli esitykseen yhteiskuntasopimuksesta neuvottelemiseen. SAK kieltäytyi neuvotteluista sillä perusteella, että tavoite 5%:n tuottavuushyppy oli hallituksen asettama. So what? Uskon, että SAK tuolla hyvin huonosti harkitulla politiikalla suorastaan työnsi hallituksen "Siperia opettaa"- työelämäpaketin tekoon.

Kun Suomen keskeinen ongelma on se, että kustannustaso on liian korkea, niin on selvää, että ratkaisujen tulee suosia työantajia työntekijöiden sijasta, mutta myönnän, että melkoista epätasapaonoa on ollut havaittavissa. Työnantajat olisivat voineet tulla nyt nähtyä enemmän monissa niissä asioissa, jotka eivät ole heidän perspektiivistään keskeisiä.

Miika Kurtakko: "Ei siinä auta vaikka koko kokoomusjärjestöjen kenttä huutaa hurraata. Eikä kepulaisissakaan ole enää kunnon maalaisia: jos olisi, niin tietäisivät, ettei sähköpaimeneen kannata pissiä."

En usko, että meillä Kokoomuksessa aivan hirveitä ylistyslauluja hallituksen työelämäpaketille vuodatetaan, lukuun ottamtta nyt yrittäjiä ja minunkaltaisiani, jotka eivät enää ole aktiivisessa työelämässä, ja joita nämä muutokset eivät koske. Olin eilen seuraamassa Jyväskylässä hallituksen politiikka vastaan suuntautunutta mielenosoitusta, jossa tosin ei ollut parhaimmillaankaan kun noin 150 henkeä. Siellä oli useita hallituspuolueiden (entisiä?) kannattajia, jotka manailivat sairauspäiväkarenssia, sunnuntailisien pienentämistä ja lomien lyhenemistä. Yleisesti toivottiin, että asiat hoidettaisiin jollakin muulla tavoin. Miten, se jäi hieman epäselväksi.

Miika Kurtakko: "Jälleen kerran Sipilä joutuu vetäytymään tyhjin käsin. Hallitus kaipaisi nyt kipeästi työmarkkinaosaamista, jos ei muualle niin ainakin neuvonantajaporukkaan. Sipilän tilanteessa soittaisin Lasse Laatuselle ja pyytäisin tätä palaamaan eläkkeeltä isänmaan hommiin."

En oikein usko, että Sipilä tulee tässä vetämään tyhjän arvan. Hänen keskeisenä neuvonantajanaan lienee ollut Esko Aho, jonka sormenjäljet ovat minusta selvästi tuossa hallitusken paketisa havaittavissa. Stubb lienee tukenut Sipilää saumattomasti, sillä Alexhan ilmaisi suuren turhautuneisuutensa konsensuksen kyvyttömyyteen tehdä nopeita päätöksiä jo viime talvena. Nythän ay-liikkeelle annettiin peräti kahteen otteeseen tilaisuus osallitua päätöksentekoon, mutta SAK kieltäytyi. Sitä saa, mitä tilaa.

Uskon, että hallituksella on ollut käytössä useita asiantuntijoita, eikä tuo työelämäpaketti ole ollut seurausta tiedon tai osaamisen puutteesta. Hallitus pyrkii tietoisesti leikkamaan ay-liikkeeltä siivet ja palauttamaan Suomen korporatismista pari pykälää kansanvaltaisempaan järjestelmään. Pewriaattessa kannatan tuota linjausta, vaikka olen itsekin vuosikymmeniä ollut ay-liikken jäsen. Ei ay-liikkeelle saa antaa pysyvää veto-oikeutta miltei kaikiin asioihin.

Mutta tässä kaikessa on kääntöpuolensa ja tässä tapauksessa se on vuoden 2016 syksy, jolloin nykyiset työehtosopimukset umpeutuvat. Jos hallitusen työelämäpaktti hyväksytään sellaisenaan, niin joidenkin ammattiryhmien ansiotaso leikkaantuu suuresti. Nämä ryhmät eivät taatusti niele nollalinjaa, ja heitä on melko paljon. Palkankorotusvaatimukset saattavat nousta lähes 10%iin. Kuinkas sitten suu pannaan? Eli kyse on siitä vanhasta totuudesta, että minkä taakseen jättää, niin sen edestään löytää. Hallitus joutuu vielä intensiivisesti neuvottelemaan ay-liikkeen kanssa, jota kokonaisuuden kannalta saataisiin kunnollinen tulos. Tällöin työelämäpakettikin voi joutua rankan rukkauksen kohteeksi, mutta ykispuolisesti hallitus ei rupea sitä pehmentämään, vaan ay-liikken on tultava osaltaan vastaan ensi työehtosopimuskauden palkankorotusten tason suhteen. SAK:sta kerrottiin, että ennakkoehto sille, että yhteiskuntasopimusneuvottelua edes harkittaiaiin, on työelämäpaketin poisvetäminen, ja se taas ei hallitukselle käy. Jos hallitus sen tekisi, niin se olisi sellainen esimerkki päättämättömyydestä ja horjuvuudesta, että sillä olisi vääjäämättä kielteinen vaikutus Suomen luottoluokitukseen.

Pentti Kangasluoma 10.09.2015 12:06

Risto Virrankoskelle, eivät vuorineuvokset vellihousuja ole jos suostuvat

palkankorotuksiin. Suostuessaan he tietävät voivassa laskuttaa kulut asiakkailta.

Vellihousuja ovat olleet valtion, seurakuntien, kuntien työmarkkinajohtajat. Ovat suostuneet samoihin korotuksiin kuin mitä

vientiteollisuuden alat. Veronmaksajille lisää maksettavaa.

Keskustelin tänään terveyskeskuksen ammattilaisen kanssa. Nyt lomapäiviä

30, ensi vuonna 15 työvuotta täyttyy. Lomapäiviä 38, hurja hyppy.

Tehyn lakkoaikeiden alla, en muista vuotta, oli piirikokous. Henki oli vahva, lisää palkkaa, pannaan teho-osastokin kiinni, jos ei muuten..

Näin siis demarit.

Yritin kokeeksi sanoa, melkein kaikki olivat kunnallisia luottamushenkilöitä, eikö pitäisi ajatella työnantajan kustannuksia.

En saanut ymmärrystä vaikka ruokajonossa pari asentajaa kuiskasi

-oikein sanoit. Joka puolueessa sama asia.

Jouni Martikainen 10.09.2015 14:44

Paketin läpimenolla tai läpimenemättömyydellä ei ole mitään käytännön merkitystä kustannuskilpailukykyloikan saavuttamisen kannalta.

Tässä loppurivit omasta aihetta käsittelevästä blogikirjoituksestani https://jounimartikainen.wordpress.com/2015/09/10/kaikki-valta-on-tyomarkkinajarjestoilla-edelleen/ :

"Mikään ei estä työmarkkinaosapuolia sopimasta keskenään vaikkapa 6 % palkankorotusta tai 6 % edestä muita korottavia kustannusvaikutustekijöitä. Tällöin työvoiman yksikkökustannukset työnantajalle kasvavat, eivätkä pienene.

Vastaavasti palkansaajan kannalta tuolla 6% korotusten esimerkkialalla sen työehtosopimuksen piirissä olevien vuoden aikana saama palkkatulo keskimäärin kasvaa, eikä pienene. Palkkatulohan pienenisi, jos peruspalkka pysyisi ennallaan ja lainsäädännön kautta tulevat heikennykset pienentäisivät kertymää.

Eri kustannusvaikutustekijöistä vääntäminen on työmarkkinaneuvottelujen arkea. Ei ole odotettavissa, ettei niihin keskusteluihin tuotaisi kompensaatiokeskustelua lainsäädännön kautta tulevista tekijöistä, jotka palkansaajapuolelle ovat palkkanalennuksia tai lisätyötä.

Paljon en perustuslaista ymmärrä, mutta lainsäädännön kautta tuleva totaalikielto kaikille työntekijöiden etujen parantamisille työehtosopimuksissa kuulostaisi maallikosta äkikseltään mahdottomalta tavallisena lakina määrättäväksi. Näin olleen kaikki valta työvoimakustannusten tasosta on edelleen ja myös jatkossa työmarkkinaosapuolilla."

Miika Kurtakko 10.09.2015 14:56

Sipilän liikkeistä nimenomaisesti huomaa kahden edellisen nenilleen saaneen ex-pääministerin neuvot: yritetään puskea kolmannen kerran harmaasta graniitista läpi. Ei ole tainnut Siperia opettaa vieläkään, ikävä kyllä.

Ammattiliitot ovat valmiita neuvottelemaan kaikesta mahdollisesta, mutta kiristykseen ja saneluun ne eivät suostu. Sipilän "yhteiskuntasopimusyritykset" olivat neuvottelujen irvikuva. Tyypillisesti vasta neuvottelujen päätteeksi tiedetään lopputulos, mutta Sipilän mallissa se tiedettiin jo etukäteen. Kun tavoite ja aikataulut ovat epärealistisia, ei voi onnistua. Yritysmaailmassa moisesta arviointivirheestä laitettaisiin projektinvetäjä vastuuseen, mutta Sipilä ja hänen tukijansa ovat löytäneet tähänkin epäonnistumiseen jo sopivan syyllisen eli SAK:n.

Uskallan veikata uusia vaaleja viimeistään ensi vuodeksi. Hallitus romahtaa sekä sisäisiin että ulkoisiin ristiriitoihin.

Vesa Kaitera 10.09.2015 15:33

Miika Kurtakko kirjoitti: "Ammattiliitot ovat valmiita neuvottelemaan kaikesta mahdollisesta, mutta kiristykseen ja saneluun ne eivät suostu."

Nykyinen taloustilanne sanelee maan hallituksellekin useita asioita. Myös ay-liitot joutuvat ottamaan ympäröivän todellisuuden huomioon. Ne eivät ole täysin vapaita toimijoita. On todennäköistä, että hallitus ja eduskunta tulevat jatkossakin puuttumaan lakisääteisesti työmarkkinoiden toimintaan. Työmarkkinajärjestöille ei noissa asioissa tulla jatkossa antamaan täyttä sopimusvapautta, vaikkei niiden asiantemusta työelämän asioissa kukaan ole kiistämässä.

Miika Kurtakko: "Sipilän “yhteiskuntasopimusyritykset” olivat neuvottelujen irvikuva."

SAK:han ei suostunut edes aloittamaan neuvotteluja tuosta sopimuksesta, mihin sekä Akanva että STTK olisivat kyllä olleet valmiit. Il,meisesti SAK:n eräät jäsenliitot olivat niin tiukasti vastaan, ettei SAK:n hallitus uskaltanut kävellä niiden yli.

Miika Kurtakko: "Uskallan veikata uusia vaaleja viimeistään ensi vuodeksi. Hallitus romahtaa sekä sisäisiin että ulkoisiin ristiriitoihin."

Keskusta ja Kokoomus ovat melko yhtenäisesti hallituksen linjausten takana, vaikka eräät työelämän uudistuspaketin osat hieman porukkaa hiertävätkin. PS:n tilanne on vaikeampi, eikä ole aivan poissuljettua, että tuo puolue hajoaisi vuoden sisällä. Mutta jos sen rivit pitävät, niin hallitus jatkaa hallitsemistaan aina seuraaviin eduskuntavaaleihin asti.

Jari J. Marjanen 12.09.2015 19:36

Kuten tämä(kin) uutinen http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1441954075923.html osoittaa, Miika Kurtakon ennustama ja Vesa Kaiteran varovasti mahdolliseksi myöntämä PS:n hajoaminen on huomionarvoinen tulevaisuudenkuva.

Vaikka Vihreitten kannattaja ja luottamushenkilö olenkin, niin itse asiassa en toivo PS:n lähtöä hallituksesta juuri näinä ankeina aikoina, sillä maa tarvitsisi vakautta, eivätkä Sipilän valtioneuvoston hajoaminen ja mahdolliset uudet eduskuntavaalit sitä loisi. Sipilän on kuitenkin opittava, ettei valtakuntaa voi johtaa samoin kuin yritystä.

Vesa Kaitera 13.09.2015 18:24

Luulenpa, että Juha Sipilä on jo näinä muutamana kuukautena, jotka hän on toiminut pääministerinä, sisäistänyt sen, mitä Jari J. Marjanen vaati hänen tekevän.

On mahdollista, että Sipilän hallituksen työelämäpaketti menee sellaisenaan läpi. On myös kuviteltavissa, että seuraava tuloratkaisu on hyvin maltillinen palkankorotuksissaan. Mutta se, että nämä molemmat toteutuisivat, ei mielestäni ole mahdollista. Jotta jälkimmäiseen päästäisiin, niin työelämän uudistuspakettia on jonkinverran pehmennettävä sen palautteen pohjalta, jota ay-järjestöt ovat antaneet. Tulevissa ratkaisuissa on myös aiempaa paremmin otettava huomioon työntekijöiden edut, hallitus ei politiikassaan voi toimia aivan samalla tavalla EK:n tahdon toteuttajana kuin mitä se on viime aikoina tehnyt. Ymmärrän toki, että tässä taloustilanteessa hallitus joutuu pelaamaan enemmän työnantajan kuin työntkijän pussiin, mutta joitakin tasapainottavia toimia tulisi silti tehdä. Näin ay-liittojen johtajat voisivat paremmin markkinoida hyvin matalan tason palkankorotuksia jäsenistölleen ensi syksynä.

Lehdissä on ollut paljon kirjoituksia siitä, kuinka koko Suomi pysähtyy ensi perjantaina. Minusta ei kuitenkaan ole järin oleellista se, kuinka jotkut pystyvät pysäyttämään Suomen, vaan se, ketkä pystyvät pitämään pitkässä juoksussa Suomen pyörät pyörimässä. Ilman sitä Suomi ei tule jatkossa nousemaan yhtään minnekään.

Jarmo Salmela 14.09.2015 13:43

Kukapa pitää siitä, että omaa palkkaa alennetaan. Jos päivän lähes yleislakko tuo palkannalennukseen paremman mielen muutokseen, se on hyvä saavutus.

Neuvotteluaikaa on noin vuosi, siis 2016 syksyllä kun nykyiset 300 te-sopimusta päättyy. Jotkut valuviat siinä pystyttäneen hoitamaan, kunhan voittaja on sekä hallitus että kaikki muutkin. Se vaaltii aidosti hyvää tahtoa.

AY-liike voi harpata radikaalimpaan suuntaan, joka on huono homma. EK:ssa taas eri aloilla kovin erilainen lobbausvoima, tälläkin kertaa vain jotakin kuultiin. Osaa yrittäjiä jo nyt harmittanee paluu vuoden 1920-tunnelmiin työelämässä, koska hyville tyypeille on edelleenkin maksettava tarpeeksi ja ihmisitä olisi saatava paras irti ilman managemnet by perkele -linjaa.

Viikon palkka tässä alenee, se on selvä. Julkisen puolen lomat ja kuntaliitoksen irtisanomissuoja katoavat. Ylikopemnsoivaa km-korvausta ei leikata 20 000 km kohdalla, kun ne ovat "osa palkkaa" - tosin siinä kuin pyhävuorot prosesiteollisuudessa. TES-kierroksella katsotaan seuraavan kerran kortit.

Mistä ei puhuta: Kataisen EU-rahoituspaketti innovaatioihin, hallituksen kärkihankkeet... onko jotain uutta myytävää maailmalle?

Luetuimmat
 1. 1

  Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

 2. 2

  Tämä tiedetään Turun puukotuksista: Kaksi kuollut ja useita loukkaantunut – Epäilty tekijä sairaalassa, poliisi ottanut muitakin ihmisiä kiinni

 3. 3

  Ruotsalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

 4. 4

  Pääministeri Sipilä: Ei ole mitään näyttöä siitä, että Turun puukotukset olisivat olleet terroritekoja

 5. 5

  Turun tapahtumien silmin­näkijä: ”Näin kuinka vaaleaa naista puukotettiin useita kertoja kaulaan”

 6. 6

  Turun puukkohyökkäys nousi otsikoihin ulkomailla

 7. 7

  Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

 8. 8

  Tutkija pitää Turun puukotuksia hyvin poikkeuksellisina Suomen oloissa: ”En muista viime vuosikymmeniltä vastaavanlaista tapausta”

 9. 9

  HS seurasi: Näin poliisin tiedotustilaisuus Turun puukotuksista eteni – poliisi vahvistaa sivullisten suojelleen ihmisiä

 10. 10

  Puukkoisku järkytti turkulaisia – ”Ei tästä pelkoa synny, mutta huoli yleisestä väkivallan aallosta maailmassa”

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Tämä tiedetään Turun puukotuksista: Kaksi kuollut ja useita loukkaantunut – Epäilty tekijä sairaalassa, poliisi ottanut muitakin ihmisiä kiinni

 2. 2

  Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

 3. 3

  Turun tapahtumien silmin­näkijä: ”Näin kuinka vaaleaa naista puukotettiin useita kertoja kaulaan”

 4. 4

  Charlottesvillessä kokoontui satoja hampaisiin asti aseistautuneita natseja keskellä kirkasta päivää – ja Yhdysvaltain presidentti vähättelee asiaa

 5. 5

  HS seurasi: Näin poliisin tiedotustilaisuus Turun puukotuksista eteni – poliisi vahvistaa sivullisten suojelleen ihmisiä

 6. 6

  Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

 7. 7

  Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

 8. 8

  Yksi sairaalaan Turun puukotustapauksen takia tuoduista on kuollut – kahdeksan hoidossa

 9. 9

  Otto-automaatit häädetään ABC-asemilta, Prismoista ja Alepoista, S-ryhmä tuo tilalle Nosto-automaatit – katso kartalta katoavat Otot

 10. 10

  Olen törmännyt sovinismiin 68-vuotiaan elämäni jokaisessa vaiheessa – naisten pilkkaamisessa ei ole mitään hauskaa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Kuvakooste pääkaupunkiseutua riepotelleen myrskyn tuhoista

 2. 2

  Tämä tiedetään Turun puukotuksista: Kaksi kuollut ja useita loukkaantunut – Epäilty tekijä sairaalassa, poliisi ottanut muitakin ihmisiä kiinni

 3. 3

  Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

 4. 4

  Lauantaina salamoi yli 6 000 kertaa, Kiira-myrskyn tuhoja raivataan koko sunnuntai – ”Ihme, ettei mitään vakavampaa sattunut”

 5. 5

  Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

 6. 6

  Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

 7. 7

  Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

 8. 8

  Espoolainen Eva ei pelkää mitään muuta niin paljon kuin naapurissa asuvaa ex-miestään – ”Minun kulttuurissani ajatellaan, että miehellä on oikeus lyödä naistaan”

 9. 9

  ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

 10. 10

  Ministeriö vaatii korkeakouluja luopumaan työläistä pääsykokeista jo ensi keväänä – näin muutos vaikuttaa korkeakouluun pyrkiviin lukiolaisiin ja välivuotta viettäviin

 11. Näytä lisää