Perässähiihtäjä

Hyytyykö Suomen keskiluokka?

Pääministeri Juha Sipilän hallitus järjestää meille kansalaisille yllätyksiä melkein joka päivä. Torstaipäivän yllätys tuli hallituksen budjettineuvottelujen päätteeksi. Yli 5.800 euroa kuukaudessa ja 70.000 euroa vuodessa ansaitsevat joutuvat/pääsevät maksamaan solidaarisuusveroa vuosina 2016-2017. Edellisten hallitusten ajalta on solidaarisuusvero ollut yli 90.000 euroa vuodessa tienaavien osana. Suurituloisten solidaarisuuvero  tietysti jatkuu. Myös pääomatuloveroa kiristetään hieman.

Hallitus ei aio tehdä eläkeläisten asumistukeen niin suuria leikkauksia kuin valtiovarainministeriö omassa budjettiehdotuksessaan kaavaili. Eläkeläisten asumistukileikkauksia onkin kovasti arvosteltu. Hallituksen ministerit luopuvat myös viikon palkastaan (3.000 euroa) ja ilmeisesti myös eduskunta haastetaan talkoisiin mukaan.

Näistä toimista, isoista kuten solidaarisuusveron laajennus, sekä pienistä, kuten ministeripalkkojen leikkaus, voi päätellä, että hallitus on ottanut huomioon esitettyä kritiikkiä. Hallituspuolueiden omistakin riveistä on ihmetelty, miksi voimakkaiden tuki- ja palveluleikkausten aikana ei ole muistettu rokottaa myös hyväosaisia. Nyt sitten rokotetaan.

Ymmärrän hallituksen kaavailuja kohtaan esitetyn kritiikin, mutta jäin miettimään, tekikö hallitus sittenkään viisaasti?

Tämä solidaarisuusvero nimittäin kohdistuu ensi vuonna ja sitä seuraavana vuonna keskituloisiin palkansaajiin eli ns. keskiluokkaan. Vanha sanonta on ollut, että kun ”keskiluokka hyytyy, koko yhteiskunta hyytyy”. Suomen kaltaisessa varakkaassa hyvinvointivaltiossa, sitähän Suomi edelleen on, keskiluokka on se moottori, joka pyörittää yhteiskuntaa: maksaa veroja, ottaa lainaa ja tekee investointeja, käyttää palveluja. Ylimääräistä rahaa ei jää paljon, joten keskiluokan säästäminenkin on useimmiten jälkikäteistä, siis asunto-, opinto- ja autovelkojen takaisinmaksua. Parin seuraavan vuoden aikana rahaa on entistä vähemmän käytössä, vaikka työpaikka säilyisikin. Jos keskiluokalta menee usko, koko yhteiskunta voi pysähtyä.

70.000-90.000 euroa vuodessa tienaavien joukko on myös suuri, kooltaan aivan toista luokkaa kuin yli 90.000 euroa vuodessa tienaavien joukko, joten tällä verolla on kansantaloudellistakin merkitystä. Tämän ryhmän ostovoimamerkitys on melkoisen suuri.

Näillä miettein haastan – jo kolmannen kerran tällä viikolla – arvoisat lukijat ja kommentaattorit keskustelemaan. Päivän Hyvä Kysymys on:  Hyytyykö Suomen keskiluokka?

Vaikka välitön aihe tulikin hallituksen veropäätöksestä, tätä aihetta sopii tarkastella laajemminkin. Koskevathan tiistaina julkistetut ”työn hintaan” siis palkkoihin liittyvät kaavailut myös keskiluokan väkeä.

Hallituksen vero- ja muihin talouslinjauksiin voi tutustua tämän linkin takaa.

Samalla kiitän kuluvan viikon keskusteluista. Myönnän, että hieman jännitti avata blogi kesätauon jälkeen. On ollut minulle suuri ilon ja innostuksen aihe, että entiset ja uudet kommentaattorit ovat kirjoittaneet näin suurella ponnella. Jo sata, ylikin, on julkaistu tällä viikolla.

Ensi viikolla otamme taas uusia aiheita esille. Eiköhän niitä riitä.

46 vastausta artikkeliin "Hyytyykö Suomen keskiluokka?"

Ossi Talvitie 10.09.2015 15:38

Jos 2%:n solidaarisuusveron alarajaa lasketaan 17 700 EUR solidaarisuusveron nykyisille maksajille tulee 354 EUR lisälasku. Muille sitä pienempi, esimerkiksi 80 000 EUR vuodessa tienaavalle 154 EUR. Ja alleviivaisin, että nämä summat ovat lisäveroa vuodessa.

Vaikka veronkiristys on aina ostovoimaa heikentävä teko, laittaisin tämänkin asian mittakaavaan.

Ongelma hallituksen pelissä onkin, että siinä pienituloiset (varsinkin naiset) maksavat eniten ja sitten isotuloiset vähän vähemmän (jopa euroääräisesti, prosenteista puhumattakaan). Lisäksi palvelualojen yrittäjät, kauppiaat ja muut pienyrittäjät todennäköisesti häviävät.

Pääoma jää voitolle, sillä 1%:n ylimmän luokan korotus oletettavasti on pienempi kuin palkansaajilta siirrettyjen tulojen tuoma lisäys.

Parasta siis uskoa, että tällä saadaan vienti vetämään. Logiikka, miten se näillä toimilla tapahtuu, on ainakin minulle hieman epäselvä.

Kai Lahtonen 10.09.2015 15:55

Ei hyydy. Absoluuttinen eurovaikutus on kovin vähäinen ja suhteellisesti kovin, kovin pieni ao. palkkatasolla. Toimi on myös määräaikainen. Keskiluokka osaa kyllä hoitaa oman taloutensa suunnittelun kelpo tavalla, jotta vaikutus kulutukseen hoituu järkevällä tavalla. On vain niin, että meidän kaikkien tulee nipistää jostain. Nyt niitä paljon puhuttuja "pankkitileillä makuutettavia" miljardeja sopii sitten edes hieman käyttää kulutukseen paikkaamaan tätä vähäistä kassavirran alentumista. Edelleen pahemmassa raossa olevat kansalaiset (työttömät, eläkeläiset) tai alempipalkkaiset työntekijät joutuvat suhteellisesti huomattavasti enemmän luopumaan nykyisestä tulotasostaan.

Jouni Remes 10.09.2015 15:56

Keskituloisista puhuminen solidaarisuusveron kohdalla on 100% bullshitia. 5800/kk tienaava on SUURItuloinen, ei keskituloinen. Sanoisin, että keskituloisten ja suurituloisten raja kulkee jossain 4000 euron/kk bruttotulojen kohdalla.

jaakko lindfors 10.09.2015 15:56

Miten niin yli 5800e/kk tienaaville tuleva vero ulottuu keskiluokkaan?

Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2012 ylimpään tulodesiiliin kuuluaksesi piti tienata 4756e/kk.

Teemu Männynsalo 10.09.2015 15:57

Kai se on selvää, että Suomen taudin hoidossa tässä todella soitellaan vasta alkutahteja. Odotettua, ettei hallituksen tuloverolinja 'veroja ei kiristetä' pitänyt politisoituneen julkisuuden ja realiteettien paineessa. Kuristusote ahkerasta työverojen maksajasta tiukkenee: veronmaksaja ei ehkä menehdy mutta ahkeruus vähitellen tukehtuu. Julkistalouden rahoitusvaikeus ja syvä alijäämä huomioiden, täytyy ihmetellä ellei tämän Suomen taudin hoidossa tarvita myöhemmin erikseen julkisen puolen irtisanomisia. Kuten Kreikassa.

Janne Viskari 10.09.2015 15:59

Keskiluokan verorasituksia tarkasteltaessa tulisi ottaa huomioon kokonaisuus eikä pelkkä tuloverotus. Myös asuntolainan korkovähennys pienenee, energiaverot kasvavat ja päivähoitomaksut nousevat. Näiden kaikkien yhteisvaikutus alkaa kyllä tuntua. Arvaukseni on, että asuntovelallisilla maksujen korotus on pois kulutuksesta, muilla kenties onnistuu säästöön jäävää osuutta pienentämällä.

Risto Virrankoski 10.09.2015 16:01

Hyvä ja aiheellinen kysymys. Odottelen kylläkin Kaarlo Tuorilta viiltävää analyysiä siitä, onko tällainen veronkorotus luonteeltaan perustuslain vastaista 'pakko-ottoa' ja kansainvälisten sopimusten vastaista sillä onhan palkka katsottava saajansa omaisuudeksi, joka nauttii omaisuuden suojaa.

Mutta vakavasti puhuen ei hyvin tienaava keskiluokka kapinaan nouse. On aivan liian paljon muuta huolehdittavaa. Kuten työnteko ja laskujen maksaminen.

Pasi Kukkonen 10.09.2015 16:03

On jotenkin vaikea hahmottaa, että 70 000 euroa vuodessa ansaitsevat laskettaisiin keskituloisiin. Näin jo siksikin, että joidenkin laskelmien mukaan (http://www.uusisuomi.fi/raha/112432-vero-iskee-120-000-suomalaiseen-rikkoo-heti-hallitusohjelmaa) tuon alemman rajan piiriin kuuluisi jatkossa "vain" 120 000 suomalaista?

Tästä päästään tietysti siihen, ettei huono-, keski- ja hyvätuloisuutta ole koskaan taidettu edes määritellä. Pikaisella vilkaisulla asiaa on pohdittu ainakin 2008 (http://www.kysy.fi/kysymys/mika-maaritelma-huono-keski-ja-hyvatuloiselle).

Tuolta poimittuna keskituloisen vuosiansiot olisivat Tilastokeskuksen määritelmän mukaan sellaiset 28 000 - 38 000 euroa kun taas Valtiovarainministeriön arvio hyvätuloisen tienaavan vuodessa ainakin 62 000 euroa. Näistä luvuista on varmasti tultu seitsemän vuoden aikana hieman ylös mutta jotenkin tuntuu, että keskiluokkaisen lompakkoa solidaarisuusvero ei edelleenkään tulisi koskettamaan.

Nita Hillner 10.09.2015 16:26

Osa palkansaajista on myös piensäästäjiä ja he maksavat osingoistaan prosenteissa huomattavasti enemmän kuin businessmiehet.

Kaiken kaikkiaan palkansaajat maksavat koko säästöohjelman. Tämä tulee laskemaan mielialoja ja lisäämään apatiaa. Halukkuus tehdä ylitöitä ja viikonloppuja vähenee. Nykyisin sairaaloissa ja terveyskeskuksissa monet ovat pakotettuja tekemään ylitöitä. Kokonaan ilman ylitöitä ei selvittäisi.

Luin juuri artikkelin Suomen terveydenhuollosta. Siinä kerrottiin että sairaaloissa on iltaisin ja viikonloppuisin hyvin vähän hoitohenkilökuntaa, näinä aikoina riski kuolla sydänkohtaukseen on suurentunut.

Juha Peltonen 10.09.2015 16:31

Kotimaisen kulutuksen leikkaus verotulojen lisäämisen vuoksi on aivan väärä tapa hoitaa ongelmaa.Paljon tärkeämpää olisi esim alkaa vedellä punakynällä yli erilaisia tukia, joita on jaettu kaikkiin suuntiin eri hallitusten toimesta, sekä tehdä kunnollinen tarkastus valtionhallinnon, koulujen ym. laitosten rahankäyttöön. Esim. tuulimyllyjen käynnissäpitämisen tuki,joka kai pääasiassa menee maan rajojen ulkopuolelle, mutta suomalaiset maksavat sen. Tuo erään rehtorin "lainamersu" ei varmasti ollut ainoa laatuaan. Luulen, että säästämisellä saadaan huomattavasti paremmin tuota valtion budjettia kuriin.Yrittämistä pitäisi päinvastoin tukea niiin paljon kuin mahdollista, eikä vain esim. verottajan ja byrokratian toimesta tehdä siitä vielä vaikeampaa. Tosin jos kyvyt ei tähän riitä, on helppo taas kiristää esim auto, tupakka, alkoholi jne. veroja

Joonas Rahkola 10.09.2015 16:36

Ei hyydy. VMI Stubb sanoi tiedotustilaisuudessa, että solidaarisuusveron laajennus lisää verotuloja 34 miljoonaa euroa. Tämä on karkeasti 0,05 % palkkasummasta. Ostovoimaan vaikutus on toki hieman suurempi, koska nettopalkkasumma on palkkasummaa pienempi. Silti liikutaan alle promillessa. Ja alaraja, jolla korotus alkaa vaikuttaa (n. 5800 €/kk) on vielä melkoisesti keskipalkan yläpuolella (n. 3300 €/kk).

Paljon suurempi vaikutus keskiluokan ostovoimaan on näillä hallituksen päättämillä työlainsäädäntömuutoksilla. Toteutuessaan ne alentavat ostovoimaa keskimäärin n. 2,75 % karkean arvion mukaan. Siinä puhutaan jo lähes parista miljardista.

Nita Hillner 10.09.2015 16:45

Yhteiskuntasopimus ei voi koskea vain palkansaajia. Mukaan on saatava muitakin ryhmiä. Ministerien yhden viikon palkattomuus ei merkitse mitään. Miten olisi viikon palkattomuus joka kuukausi? Se riipaisisi ministereitä oikeasti hiukan.

Mukaan täytyy saada myös maatalous,tuulituet ynnä muita yritystukia, businessmiehet jne.

Palkansaajien eläkeuudistus koskemaan kaikkia ryhmiä. Tähän tarvittaisiin pakkolaki...

Tapio Peltonen 10.09.2015 16:49

Kuten monet ovat jo huomauttaneet, Suomen surkeilla tulotasoilla 70k ansaitseva on jo hyvätuloinen, ei keskituloinen.

Siitä kukaan ei ole huomauttanut mitään, että solidaarisuusvero on rivo termi, kun puhutaan ryhmästä, joka jo nyt maksaa valtaosan kerättävistä veroista (moninkertaisesti väestöosuutensa).

Pitää muistaa, että suuri osa suomalaisista ei maksa veroja, vaan on tulonsiirtojen nettosaajia. Tässä siis veroja maksamattomat nettosaajat vaativat oikeasti veroja maksavia osallistumaan (enemmän) talkoisiin... Onneksi yhteiskunnallinen keskustelu ei vaadi faktoja eikä logiikkaa, paljon kivempaa näin (?).

Samoin olisi ehkä hyvä muistaa, että vaikka haluaisimme kohdella eri ryhmiä kukin omien ideologioidemme ja teologioidemme mukaan, niin ihan teknisesti näihin tuloluokkiin kuuluu paljon ihmisiä, jotka tekevät kaikkien muiden työpaikat. Ajatus siitä, että potkimme erityisesti niitä, jotka luovat muiden työt on ehkä lyhytnäköinen. Onneksi muualle muuttavat osaajat ja yrittäjät, eivätkä heidän muualla luomansa työpaikat, näy täällä missään, joten kukaan ei tässäkään koskaan joudu vastuuseen. (Samalla tavalla kun ay-liikkeen johto ei koskaan joudu vastaamaan aiheuttamastaan työttömyydestä).

Petteri Tuohinen 10.09.2015 16:51

http://tilastokeskus.fi/tup/suoluk/suoluk_tulot.html

Mark Andersson 10.09.2015 16:53

Yli 5800/kk tienaavat eivät ole keskituloisia vaan hyvätuloisia. Itse asiassa jo rajan alapäässä tulot ovat valtavat jos kyse on "normaalia" kokopäivätyötä tekevästä henkilöstä.

Luonnehtisin keskiluokaksi n. 3000-4500/kk tienaavia.

Pekka Kontiainen 10.09.2015 17:06

Pidän sinua, Unto, suuressa arvossa suomalaisen politiikan journalistien joukossa.

Suomalaisten mediaani- ja keskipalkat vuonna 2013 nyt kuitenkin ovat 2928 ja 3284 euroa kuukaudessa (Suomen virallinen tilasto, 2015). Saman tilaston mukaan 4861€:lla per kuukausi suomalainen kerää enemmän tuloja kuin 90% palkansaajista.

Onko kaksi kertaa mediaania enemmän tienaava, tai hyvätuloisimpaan kenties 5%:iin kuuluva, mielestäsi vielä suomalaista keskiluokkaa? Vai olisiko tässä nyt kyseessä hieman rätymäinen erkaantuminen kansan syvien rivien todellisuudesta?

Tommi Immonen 10.09.2015 17:11

Erittäin kiinnostava avaus hallitukselta, varsinkin heti ammattiyhdistysten suuntaan esitettyjen leikkausvaatimusten jälkeen. Kehtaako ay-liike pysyä tiukalla linjalla nyt kun suurituloiset on otettu mukaan talkoisiin. STTK ja AKAVA esittivät jo neuvotteluhalukkuutta. Jääkö SAK yksin ehdottoman vastustamisen edustajaksi. Itse palkansaajana pidän sairauslomaesitystä seurauksiltaan vakavasti negatiivisena. Vuosilomista sen sijaan voi aivan hyvin keskustella, niin julkispuolen lisäpäivistä kuin yksityisen pekkasista.

Unto Hämäläinen 10.09.2015 18:08

Kiitos, kuten postaukseeni kirjoitin, toivon keskustelua keskiluokasta laajemminkin. Viime päivien päätösten yhteisvaikutuksiin ovat tänään kiinnittäneet huomiota mm. STTK, Akava ja OAJ, jotka edustavat miljoonaa palkansaajaa nekin.

Unski

Anneli Peltola 10.09.2015 18:46

Suomen progressiivinen verotus tasaa näitä tuloeroja jo ihan riittävästi. Eli voi sanoa, että vaikka bruttotulojen suhteen tuo tulotaso olisi keskiluokan yläpuolella, niin jo ennen näitä veronkiristyksiäkin nettotulojen perusteella on keskiluokkaa. Ja kun tulee asuntolainojen verovähennyksen lasku, erilaiset sähkö-, ajoneuvo- ym verojen kiristykset, niin tuonkin kiristyksen merkitys on huomattava. On todella väärin, että solidaarisuutta vaaditaan vain tältä pieneltä osalta, joka muutenkin jo maksaa suurimman osan yhteiskunnan kuluista. Koulutuksen ja työn teon tulisi kannattaa ja vaativasta työstä tulee seurata parempi elintaso. On todella ikävää, että mitään muuta ei kansan suusta esitetä kuin veronkiristyksiä hyvätuloisille. Ja kaikkien järjettömien etuisuuksien leikkaamista vain vastustetaan hyvin äänekkäästi ja jopa lapsellisesti erilaisilla ulosmarsseilla. Marssiiko kohta hyvätuloiset ulos Suomesta?

Harri Virolainen 10.09.2015 18:53

Kuten muutkin pidän sekä subjektiivisesti että objektiivisesti yli 70 000 ansaitsevia suurituloisina tai ainakin hyvätuloisina. Keskiluokkaa ovat mielestäni 3000 - 5000/ kk bruttotuloiset. Tähän ryhmään tietysti hallituksen toimet koskettavat monella tavalla ja varsinkin ikäluokissa 25 - 40 aiheuttavat ansaittua katkeruutta. Päivähoitomaksujen nousu, vuorotyölisiin puuttuminen, sairaslomien karenssit ja vähennys sairasloman palkasta ja esim. julkisella sektorilla

(yli 15 vuoden palveluksen jälkeen) odotettavissa olleet pitkät lomat leikataan pois. Monelle ne pitkät lomat ovat olleet yksi tärkeä porkkana lomarahavaikutuksineen pysyä julkisella sektorilla. Nyt ihmiset tuntevat itsensä petetyiksi. Jopa kansanedustaja Juhan Vartiainen oli siinä uskossa, että nämä hallituksen keskiluokkaa rokottavat toimet olisivat olleet määräaikaisia, mutta näin ei ilmeisesti ole. Periaatteessa pitkiä lomia mielestäni olisi voinut leikata, mutta määräaikaisesti (3 - 4 v.)

Väkisin nämä hallituksen leikkaukset tulevat näkymään vuoden 2016 syksyn ja 2017 alkutalven aikana työmarkkinasotana. Ja kuten Korkman on kertonut palkkamalttia tuskin saavutetaan ja paikallisen sopimisen lisäämisestä on turha puhua.

Leikkausten psykologinen vaikutus on myös suuri. Poliittisesti tämä tulee näkymään myös, vastakkainasettelun aika ei ole ohitse. Kokoomuksen ja keskustan kannatukseen vaikutus on keskiluokan osalta suuri ja perussuomalaisiin varsinkin pienituloisten osalta valtava.

Ulla-Elina Hurme 10.09.2015 19:35

Onko todella 5800 e ansaitsevat nykyään keskiluokkaa? Kuka on vieraantunut todellisuudesta? Jäin eläkkeelle v 2010, palkkani koordinaattorina yliopistolla oli n 2900 e ja kas, kuvittelin olevani keskiluokkaa. Taisinkin olla köyhälistöä.

Veli Toivainen 10.09.2015 19:35

Ei täällä periferiassa kenenkään tulot yllä edes tuohon alarajalle.

T.R. Ollikainen 10.09.2015 19:36

Blogikirjoituksen pöljää peruspremissiä (palkansaajien tuloeliitti = keskiluokka) voinee selittää vain sillä, että Unto Hämäläinen on niin kovatuloinen toimittaja, että hänkin on joutumassa solidaarisuusverolle. Samalla logiikalla mediaanituloa tienaavat lienevät aitten pienituloisia...

Pasi Pekkinen 10.09.2015 19:39

Jos veronmaksajista vain 4% ansaitsee enemmän kuin 5800 €/kk, niin ei voine ajatella, että solidaarisuusvero koskisi keskiluokkaa. Se ei tietenkään ratkaise muuta, kuin ehkä hieman hillitsee mahdollisia tulevia väkivaltaisuuksia. Ministerien ja kansanedustajien 1 viikon palkanpidätys vaikuttaa lähinnä kettuilulta.

Mutta itse kysymyksen: kyllä hallituksen linjaukset lyö keskiluokkaa turpaan ja kunnolla. Ja kyllä: keskiluokka hyytyy.

Julkinen talous on epätasapainossa ja kestävyysvaje on todellinen. Sen sijaan ongelmien syystä hallitus valehtelee: se ei tietenkään johdu keskiluokan liian suurista palkoista. Hintakilpailukykykään ei ole se suurin ongelma (päinvastoin Suomi on moneen kertaan todettu kilpailukykyisimpien maiden joukkoon!), ja jos olisi niin vientituotteiden näkökulmasta palkkojen osuus se on Ilmeisen rajallinen tekijä.

Varsinainen ongelma on meidän kapea tuotantorakenne, ja se että meillä on ylipäänsä kovin vähän myyntikelpoista tarjottavaa, joka ostajia kiinnostaisi mihinkään hintaan. Syyllinen siihen ei tietenkään ole se tekijäporras vaan heikkolahjainen ja lyhytnäköinen (lue: ahne) yritysjohtajisto, joka on keskittynyt vain tuottavuuteen (so. johdon palkitsemisjärjestelmiin ja irtisanomisiin) tuotekehityksen ja investointien sijaan.

Nita Hillner 10.09.2015 19:47

Ehdotus: Kaikkien palkansaajien veronkorotus kahdella prosentilla. 2000 euron tuloissa tämä tarkoittaisi 40 euro/kk ja 480/vuosi. Hallituksen ehdotus vie esimerkiksi perushoitajalta 1300-1500 euroa vuodessa

Marita Salenius 10.09.2015 20:02

Yhteiskunta on muuttunut niin paljon, että pelkällä palkalla ei luokkaa enää pysty määrittelemään. "Ei se, mitä tienaa, vaan se mihin tilinsä käyttää/joutuu käyttämään". Vaikkakin turhuuksien tori on se, joka taloutta pyörittää. Niillä, joilla varaa on, myös ovat käyttäneet tätä toria.

Mutta on niitä kaiken sorttisia makasiineja meille alempiluokkaisillekin ja ostovoima - siis ostoskärryn täyteysaste - on varmasti alentunut täälläkin. Vai sanoisiko, että täyteysaste on muuttunut kauppojen välillä. Esimerkkinä talousmittarinakin käy saksalais"ystävämme" Lidl. Olen näiden Lidlvuosien aikana harvakseltaan käynyt kaupan sisällä. Kaupan suosion nousun näkee todella sen ostoskori/-kärryn suhteesta. Alkuaikoina näki harvoin kärryllä liikkujia, etupäässä koria kantoivat. Nyt on täysin toisin ja kärryt on täynnä.

Hirvittäähän tuo tällaista kotimaista lähiruuan tuottajaa. Mutta tälle ei mitään voi ja sen kanssa on joko elettävä tai jätettävä elämättä! Eikä edelleenkään kukaan osta sitä Nanson paitaa.

Jos ei kaikki vaikutta kaikkeen, niin melkein kuitenkin. Toki se vaikuttaa minuunkin suoraan, jos uusia autoja ostava porukka ei näin enää teekään, niin ei ole sitten minulle sitä käytettyä tarjolla. Mutta jos tämä sama porukka jättää sen toisen tai kolmannen vuosittaisen ulkomaanmatkansa tekemättä (tai vaikka lopettaa matkailun), niin minuun se vaikuta, enkä siitä edes välttämättä mitään tietäisi - muuten, väitän hiilijalanjälkeni olevan hyvin pienen, vaikka ammattini otettaisi huomioon.

Kun kaikki pyörii tarpeettomien tarpeiden ympärillä. Jos poloinen ei itse ymmärrä tarpeidensa päälle, niin aina on joku taho siitä huolen pitänyt, että tulet vielä ymmärtämään.

Mutta se keskiluokka kyllä pärjää, jos töitä on. Taitaa silläkin tasolla kyllä jo työttömyyden peikko pelotella. Kuulin tässä joitakin vuosia sitten kahden nuoren keskustelevan kolmannesta ns. varakkaan perheen nuoresta, joka kirppareilta vaatteitaan haki. Toinen ihmetteli, että miksihän kun ei tarvitsisi, niin toinen tokaisi, että sillä on varaa käydä siellä, meidän on pakko.Jep. Kun oikein miettii, niin filosofiaahan siitä löytyy. Joten ei ole vielä keskiluokalla hätää.

Nita Hillnerille sanon, että viljelijänä katson ymmällä toisten narinaa muutamasta eurosta. Itse kotieläintuottajana ja 24/7 työtä tekevänä ( monesti kesäaikaan kyllä joudutaan "varastamaan" myös seuraavasta päivästä tunti tai pari Ja menee laskut sekaisin, koska siitähän tulisi 25/7). Palkkaa ei ole, vaan jos yrityksen menojen jälkeen jotakin jää, niin voi ostaa uudet kengät. Ei ole sairaspäiviä palkalla eikä ilman. Töihin on mentävä, vaikka pää vaappuisi. Ainoa toive (koputan maalaamatonta puuta tässä kohdassa)on, että me molemmat yrittäjät emme olisi samaan aikaan huonossa kunnossa. Eläkeiälläkään ei ole mitään merkitystä, koska eläke on niin pieni, että on tehtävä töitä sinne saappaat jalassa kaatumiseen asti. Voisin jatkaa lisää, mutta menee just tässä

kohdassa aiheen ohi. Palaan kyllä viljelijän arkeen aina tarvittaessa, kuten ennenkin näiden blogivuosieni aikana.

Teemu Männynsalo 10.09.2015 20:58

Todella turhaa on viljelijöitä kyisessä Suomessa kadehtia, metsänomistajat ovat oma erillinen lukunsa, kuten täälläkin todettiin. Tämä intohimoa herättävä kateusvero ainoastaan korostaa sitä, ettei oikein millään palkkatyöllä Suomessa voi todella rikastua ja tämä on hyvin, hyvin paha epäkohta yhteiskunnassamme. Sikäli tämä poliittinen vero - kateusvero - on vaikea, haitallinen. Voimakkaat varallisuuserot väestössä syntyvät aika puhtaasti omistamisen jakamana.

Kriisitietoisuutta ei nyt julkisella sektorilla kunnolla löydy, yksityisellä sektorilla työtä ja sen ehtoja ei samalla tavalla pidetä itsestäänselvyytenä ja yleistä kriisitietoisuutta ilmenee paremmin. Mikäli julkisella sektorilla olisi aiemmin irtisanottu taloudellisista syistä, olisi hallituksen urakka helpompi mutta uskon ja pelkään, että tulemme nekin jatkossa kohtaamaan.

Pasi Pekkinen 10.09.2015 22:17

Olen joskus erehtynyt tällä palstalla arvostamaan mm. Teemu Männynsalon kirjoituksia. En enää. Nyt hän moittii muita kateusverosta ja voivottelee sen haitallisuudesta. Aivan käsittämätöntä totaalista realismin ja täydellistä tiedon puutetta Teemu.

Ehkä lyödyn lyöminen tuottaa jotain sinullekin Teemu, jotain alkukantaista tyydytystä, mutta nyt syyllistyt syyllistämään julkisen sektorin työntekijöitä - ilman ainuttakaan faktapohjaista perustetta.

Toivon, että seuraavalla kerralla kun 03 aamuyöstä makaan sairaalassa minusta edelleenkin huolehtii se tunnollinen ja empaattinen julkisen sektorin hoitaja, eikä jonkun männynsalo-puuhamaan osaamaton tunari.

Männynsalo et al. valehtelevat väittäessään, että Suomen ongelma olisi tehoton julkinen sektori. Päinvastoin: Suomen ongelma on tehoton ja osaamaton yksityinen sektori.

Seppo Laine 10.09.2015 23:18

Ei tuo vero vielä isoja vaikuta, mutta tämähän on vasta alkua. Valtio velkaantuu edelleen kovaa tahtia ja talousnäkymät sen kuin heikkenevät. Tämä vuosi oli leikkausten vuosi, onko ensi vuosi sitten vaihteeksi isompien veronkorotusten, mutta pienempien leikkausten vuosi.

Silloin myös oikea keskiluokka pääsee mukaan. Keskipalkkahan on reilut 3000 euroa. Eli jos kaikkien yli 3000 ansaitsevien palkkaan tehdään vaikka 5% tasokorotus, summilla alkaa olla jo jotain merkitystä. Kun luottoluokitukset putoavat, rahat menevät valitettavasti suoraan velkojille, kuten nyt Kreikassakin.

En enää oikein usko, että Sipilä ja hallitus tosissaan muutamaan vuoteen talouden kasvua vielä odottavatkaan. Kärkihankkeet oli niin tylsiä, eikä mitään oikeita kannustimia kasvulle edes yritetä tarjota. Kasvu on nyt samanlainen puolihuolimaton alibi kustannusten leikkaukselle kuin oli ajatus tuottavuudestakin. Hallitus käyttää kaikki paukkunsa kustannusten laskemiseen, joka kyllä sitten 5-10 vuoden tähtäimellä alkaa tuottaa kasvuakin.

Siihen asti kärsitään.

On jotenkin outoa, että nykylamaa verrataan 90-luvun lamaan. Sehän oli vain nopea notkahdus. Vertailukohdat nykyvaikeuksille pitäneekin hakea aivan eri aikakausilta, jolloin oli todellinen hätä. Nyt lama on suurimmalle osalle vielä aika imaginäärinen asia. Laman konkretisoituminen tuo mukanaan Suomen sisäisiä ja ulospäin suuntautuvia pakolaisvirtoja, joukkomajoitusta asunnoistaan häädetyille, väkivaltaisia ryösteleviä jengejä jne.

Hallitus itsessäänkään ei muuten osoita yhtään kriisitietoisuutta!

Puheet ja eleet eivät viestitä yhtäläisesti. Turha sitten ihmetellä, jos muuallakaan ei ole kriisitietoisuutta.

Pentti Kangasluoma 10.09.2015 23:26

Sitä kuvittelisi että esim. Kuntaliitto kävisi yt-neuvotteluja, luulen

en tiedä että on vakansseja joita on perustettu jotta valtapuolueet

saisivat omansa taloon sisään. En ole uutista huomannut.

Kun kuntatyöntekijät valittivat pientä palkkaansa niin yritin selittää

kuinka turvattu heidän työsuhteensa on. Toimitukset saattoivat ohittaa

pienin otsikoin yksityiset irtisanomiset. MUTTA jos kunta/kaupunki

vain suunnitteli lomautuksia niin johan tuli palstatilaa.

Valtiolla on jouduttu tottumaan työsuhteiden rajallisuuteen kun posti,

poliisi, varuskunnat, VR, ja vastaavat ovat irtisanoneet väkeä. Ihmisille jää aikaa sopeutua muutoksiin, se on hyvä asia.

Erikoisosaajia lukuunottamatta ei ole paikkoja minne irtisanotut voivat

suunnata. Ei ole "Amerikan raittia", pitää täällä luoda uutta.

Jouni Pulli 10.09.2015 23:29

Suomen vaara on osaamispako eli että korkeastikoulutetut ja innovatiivista toimintaa harjoittavat yksilöt lähtevät Suomesta, koska Suomen tarjoamat tulomahdollisuudet ovat liian alhaiset kilpailijamaihin verrattuna. Toisaalta hallituksen tulisi enemmän kiinnittää huomiota siihen, miten investointien määrää voidaan maassamme kasvattaa nykyisestään, ts. miksi Suomeen kannattaa jäädä ja täällä asua. Tässä kohdin olisi luonnollista panostaa ydinosaamisiimme sekä sijaintiimme: esim. arktisten alueiden ja logistiikkareittien kehitys, kestävän kehityksen esimerkkeihin panostaminen ja EU-laajuisten digitalisaatiohankkeiden innovointi, alullesaattaminen ja kehitys.

Ei, meidän kesiluokka hyydy, mutta osa nuorista osaajista on nykymenolla kylläkin siirtymässä muualle eli ns. aivopako on reaalinen ongelma. Ehkä kansa uudistuu pakolaisratkaisun myötä, toivottavasti riittävässä määrin.

Olli Saarinen 11.09.2015 3:41

Heh, kuten yllä on monesti todettu, taisi Untolle käydä Urpilaiset. Juttahan oletti oman opettajanpalkkansa edustavan keskipalkkaa vaikka se olikin selvästi korkeampi. Pahemmin mokasi hiljan Lauri Lyly, joka teki Rädyt mainitessaan televisiossa maassammme maksettavan jopa kakkosella alkavia tosi alhaisia kuukausipalkkoja. Kuitenkin SAK:n liittojen sertifioimissa sopimuksissa ykkösellä alkavat kuukausiansiot ovan laajan kansanosan arkea.

Asian kääntöpuoli on, että kun solidaarisuusveron arvioitu tuotto on vain muutama kymmenen miljoonaa niin maksimaalisen 100 %:n rajaveron tuottokin jäisi vain rajalliseksi. Tästä me demokratian ja tasa-arvon kannattajat olemme vain onnellisia: suurituloisia ei ole kuin nimeksi eli vassarien, anarkistien ja SAK:n maalitauluiksi.

SAK:n ekonomisti oli lausunut Ylelle, että puntit eivät ole tasan, viitaten tarpeeseen verottaa suurituloisia. Kuten edellä on todettu, suurituloisten rajatonkaan verottaminen ei tasaa puntteja koska tulot pullottavat tavallisten keskituloisten puntissa. Suomi on keskituloisensa sekä saajana että maksajana.

On myös toivottu pääomatuloveroon suurempaa korotusta. Nykyisin pääomatuloveroprosentti ylittää kaikkien muiden paitsi uutta solidaarisuusveroa maksavien palkansaajien julkisen tuloveroasteen (veroaste ilman ansionvakuutusmaksuja). Pääomaveroa kuitenkin kertyy lohduksi aiempaa enemmän jos hallituksen toimet ovat ylisuhteiset kuten ay-liike väittää. Pääomaverotuksen rakennetta voitaisiin kyllä entrata koska se ei kaikkinensa ole neutraali mutta jos saataisiinkin suurempi osa tuloista pääomaverolle niin julkinen verokertymä olisi palkkaveroa suurempi ja kestävyysvaje alenisi silmissä.

Unton huoleen voisi vastata siten, että voitaisiinko ajatella, että melkoinen osa suurista ansiotuloista on aidosti ansaittua? Käykö niin, että jos jotain täällä ansaitsee, niin se heti verotetaan pois tai viimeistään konfiskoidaan eläkkeestä. Tämä voi hyydyttää täällä asumisen ilon sellaiselta, joka työtä muualtakin löytää.

Eero Säynätkari 11.09.2015 3:56

Moni onkin jo tarttunut tuohon keskiluokkaisuudeksi hieman korkeaan tulotasoon… mutta todelliseen elintasoon vaikuttavat muutkin seikat, joista suurimpana talouden kokonaistulot.

Jos yhdessä perheessä toinen tienaa 6000 € ja toinen sen työkkärin 600 €, ja toisessa perheessä taas molemmat 3500 €, tuntuu solidaarisuusvero osuvan väärään paikkaan. Joissain maissa, kuten Yhdysvalloissa, verotus voidaan laskea talouden kokonaistulojen mukaan—ja muitakin keinoja verotaakan parempaan tasaamiseen ja ostovoiman säilyttämiseen löytynee jos tahto sellaiseen on.

Vesa Enqvist 11.09.2015 5:28

Tuskinpa suurinta osaa tämän blogin kommentaattoreista tai itseään perässähiihtäjää uhkaa hyytyminen,eikä hyytyminen uhkaa montaa kokonaispalkkaakaan nauttivaa muutenkaan,eikä maataloudessakaan mikään muutu.Mutta aika monen elintasoa nämä kolmen S:n suunitelmat hyydyttää.Otan esimerkiksi itseni,joka työskentelee teollisuudessa 3:ssa vuorossa olemalla duunissa n.25 vkl vuodessa,sunntailisien leikkauksesta vähintään 1600€ tappio,arkipyhämuutoksista n.350€,sunnuntaikorvauksen suuruus vaikutta myös vuorolisiin sekä joihinkin muihin korvauksiin.Ylitöitäkin on tullut tehtyä reilut 100h vuodessa,niistä leikkautuisi semmoiset 700€ eli vuosiansioni laskisi n.5%.Kenelle tästä olisi haittaa,ainakin minulle itselleni,Kotkan kaupungille,verottaajalle ja paikallisille yrityksille(ostovoiman lasku).Meitä vkl-duunareita on muuten aika paljon joita nämä palkan alennukset koskisi yksityisellä sektorilla saati sitten julkisella puolella ja aika monet meistä ovat aloilla joissa työskennellään yhteiskunnan toiminnan kannalta strtegisilla paikoilla esim.sairaalat,poliisi,energia,ym..Jos joku luulee ettei näistä leikkauksista haeta korvauksia syksyllä 2016 erehtyy ja erehtyy pahasti.On myös erikoista että kaikkein ahkerampia rankaistaan eniten työnteosta ja vieläpä porvarihallituksen toimesta.Kateusveron tuotto taitaa olla 60 miljoonaa euroa,meidän suorittavan portaan osuus 2300 miljoonaa euroa ja työnantajien 30 miljoonaa euroa siinä sitä suhteellisuutta on kerrakseen.

ps.Tulen kyllä toimeen kohtuullisesti vaikka leikkaukset toteutisivatin,mutta monet varsinkaan siellä julkisella puolella eivät tule!

Antti Liikkanen 11.09.2015 9:07

Kun ylempi keskiluokka - se sama, joka pakotti Juhana Maattoman Magna cartaan v 1215 jKr - ei enää palkkaa avukseen piika- ja renkiporrasta (mm lastenhoito, kodinkunnostus, turvallisuus, taksit, FI-matkatoimistot jne), se on pois näin palkkaamattomien todellisista netto-tuloista ja ostovoimasta.

Toisaalta ylempi keskiluokka (mm kansanedustajat kuuluvat tuohon luokkaan) voi alkaa käyttää varojaan enemmän maan rajojen ulkopuolella, erilaisissa globaaleissa verkkopalveluissa ja kotimaassa harmaassa taloudessa.

Sen ylempi keskiluokka osaa tehdä taitavammin kuin "ne muut 90%", jolloin verotoimistojen ilmiantopuhelimet eivät ala kilahdella.

Päätös on hallitukselta fiksu, sen kanssa lesottaminen valheellista ja median - poisluettuna Perässähiihtäjä - meno otsikoinnissaan "halpaan" ällistyttävää halpahintaisuutta.

Päätös ennakoinee, että seuraavaksi kutsutaan lisätalkoisiin se oikea keskiluokka, Sari Sairaanhoitaja & Co.

Antti Liikkanen 11.09.2015 9:14

p.s.

Suurten eläkkeiden lusijoiden raippaveron alarajaa on unohdettu laskea - se ehkä tulee vuoroon seuraavaksi.

Itse näyn maksavan tuota poysyväisluonteista veroa nelisen tuhatta € vuodessa - vähän enemmän kuin kirkollisveroa.

Tervetuloa joukkoon, ylemmän keskiluokan eläkeläiset.

Tapani Tikka 11.09.2015 9:53

Onko keskiluokkainen ja keskituloinen sama asia?

Moni duunarihan on keskituloinen, mutta varsinkin vanhemman sukupolven edustajat saattavat siitä huolimatta pitää itseään vähäosaisina ja julkisuudessakin puhutaan hieman alentuvasti suorittavasta työstä.

Vastaavasti monet perinteisen porvariammatin harjoittajat alkavat olla jo pientuloisia, vaikka pitävät itseään keskiluokkaisina ja saavat ympäristöltä, niin arvostusta kuin kateuttakin osakseen.

Vasemmiston alennustilakin voisi johtua siitä, että nuoremmat eliittiduunarit siirtyvät oikealla, mutta valkokaulusköyhälistö ei ole löytänyt vasemmistoa.

Tapio Valli 11.09.2015 9:58

Untohan trollaa ihan hyvin. Tekee päivänselvän virheen alussa ja kommentoijat keskittyvät sen oikomiseen. Mielenkiintoista olisi tietää, lähtikö tämä trollaus vahingossa vai ihan tositarkoituksella?

Siitä kannattaisi oikeasti puhua, miksei hesari kirjoita ja vertaile suhteellisia ja absoluuttisia vaikutuksia esimerkiksi työttömän, lähihoitajan, sairaanhoitajan, toimittajan, opettajan, lääkärin, toimitusjohtajan, ministerin bruttotuloihin? Luvut tiskiin! Tai siis paperille.

Unto Hämäläinen 11.09.2015 10:42

Kiitos Tapio ja muut kirjoittajat. Tositarkoitus oli ja on se, että tällä palstalla keskustellaan ajankohtaisista asioista ja teemoista. Eilisen solidaarisuusveropäätöksen seurauksena ko. veroa maksavien joukko kasvaa huomattavasti ja ulottuu - toisin kuin nyt, jolloin solidaarisuusveroa maksavat vain todella huipputuloiset ihmiset- myös ns. hyvätuloisiin ihmisiin, mutta tuskinpa nämä ihmiset pitävät itseään Suomen yläluokkana, vaan aika tavallisina keskiluokkaisina ihmisinä.

Totta kai tiedän yli 30 vuoden toimittajakokemuksella, että tämä aihe, siis hyvätuloisten asia, on herkkä. Tunnen myös erinomaisen hyvin tulo- ja verotilastot. Luotan kuitenkin siihen, että Perässähiihtäjän lukijat ja kommentaattorit ovat ovat fiksua väkeä. Otetaan asiat asioina jatkossakin. Siitä on hyvää esimerkkinä Vesa Enqvistin kirjoitus, jossa hän kertoo päätösten vaikutuksesta omaan elämäänsä. Vesan viileän asiallinen teksti on todellinen infromaatiopaketti niin päättäjille kuin meille muillekin ja vetää mielen vakavaksi.

Mitä Hesariin tulee, olen aivan varma, että seuraavina kuukausina lehdessä ilmestyy satoja juttuja, joissa vertaillaan työ- ja veropäätösten vaikutuksia erilaisilla tuloilla elävien ihmisten elämään. Niiden tekeminen vie kuitenkin oman aikansa. Minulla on sellainen tuntuma, ettei hallituskaan ole vielä kaikkia toimiaan paljastanut.

Ja vielä yksi toivomus - Perässähiihtäjän kommenttipalstalla ei julkaista toisia kommentaattoreita tai muita ihmisiä nälviviä kirjoituksia. Nettikiusaamista on muutenkin liikaa. Pidetään edes yksi keskustelupalsta vapaana siitä mieliharmista.

Ystävällisesti

Uh

Olli Saarinen 11.09.2015 22:48

Unton viittaama Vesa Engvistin puheenvuoro tuo hyvin esille ammattien erot: osa toiminnoista pyörii kokoaikaisesti vuorokauden ja vuoden ympäri. Jollain tavalla tämän on palkkauksessa näyttävä siistiin viiden arkipäivän päivävuoroon verrattuna.

Meillä on kuitenkin perinteisesti ollut ongelmana, että ay-liike kierrättää omat ristiriitansa työnantajien ja hallituksen kautta. Oli jotenkin riipaisevaa lukea tänä vuonna SAK:n nettisivuilta naisammattien sorrosta, olihan SAK:n ex lakinainen Tarja Halonenkin välillä presidenttinäkin pari kautta.

Ay-liikkeessä ei tahdota myöntää, että palkat ovat meillä keskiluokan puntissa joten puntteja ei voi tasata kuin keskiluokan kesken ja toimesta. Tai jos vaikka myönnettäisiinkin niin keinot aitoon solidaarisuuteen puuttuvat. Siksi työnantaja ja hallitus joutuvat väliin, ja kuten nyt kokolailla krouvisti.

Oma ehdotukseni on ollut tarjota vähemmän pakollisia lakisääteisiä ansiosidonnaisia etuuksia, joiden supistaminen koskisi kaikkia tasavertaisesti. Tällä linjalla hallitus onkin kun sairauspäivärahoihin liittyvää sotumaksua alennetaan ja sairauskuluja alennetaan päivän karenssilla ja korvauksen alennuksella. Ostovoimaa olisi kyllä parantanut jos osa sotumaksun alennuksesta olisi käytetty palkansaajan päivärahamaksun poistoon.

Jouni Martikainen 12.09.2015 9:03

Solidaarisuusveron kohdentumisen alarajan laskeminen ei Suomen ylempää keskiluokkaa hyydytä. Vaikka monelle ei Unskin mainitsemaa jälkikäteissäästamistä lukuunottamatta sijoitusvarallisuutta kerry, niin kulutuskäyttäytymisessä on jo pelivaraa.

Toki sen pelivaran käyttäminen on poissa sitä kautta kohdentuvasta talouden rattaiden pyörimisestä, mutta ei suinkaan kansantaloudesta. Toisen vero on toisen tulo. Tiedotuksessaanhan hallitus jopa suoraan yhdistikin tämän veromuutoksen turvapaikanhakijoiden määrän räjähdysmäisen kasvun aiheuttamiin menoihin. Sillä analogiallla lisäverotus menee vastaanottokeskusten uuden henkilökunnanan palkkoihin, turvapaikanhakijoiden ruokaan jne...

Kuten Vesa Enqvist konkretisoi, sekä henkilökohtaisesti monelle etenkin ns. alemmassa keskiluokassa, että kansantaloudellisesti huomattavasti merkittävämpiä ovat esitetyt muutokset työlainsäädäntöön, elleivät ne neutraloidu työmarkkinajärjestöjen nevotteluissa. "Meneekö Sipilän paketti läpi?"-keskustelun loppupuolelle kirjoittamassani kommentissani käsittelin tätä aihetta.

Konkreettisena esimerkkinä rohkenen epäillä ettei AKT:n nimenkirjoittajien puumerkkejä kovin herkästi tule seuraavan työehtosopimuksen alle, jos se tarkoittaisi jäsenten palkkapussin ohentumista. Eli mahdollisille lainsäädännön pakottamille palkanlisien/etuuksien pienemisille mitä todennäköisimmin haetaan täyttä kompensaatiota joko talukkopalkkojen korotuksilla tai uusien/muiden lisien kautta.

Pentti Kangasluoma 12.09.2015 10:10

Taas tuli katsottua Tuuri-elokuvan uusinta. "Ameriikan raitti", Erkki vaimonsa kanssa, Taisto ovat veropakolaisia, hakevat kaltaistensa seuraa.

Kuuban pakolaiset Floridassa ovat osa tarinaa.

Kansakoulutovereistani osa lähti Ruotsiin. Yksi heistä kertoi Boforsilla

olleen vietnamilaisten ahkeria työntekijöitä. Tulivat ennen työajan alkua

auttamaan jos joku heikäläinen ei ollut pärjännyt pärjännyt urakassa. siitä eivät muut pitäneet.

Nyt ei ole tilaa lähteä siirtolaiseksi, ehkä Afrikkaan. Digiyhteiskuntaan,

robottien kaverireiksi, se vaatii aikaa mutta sitä ei ole. Vesipakolaiset

tulevat 10-20 vuoden päästä.

Kovat yhteiskunnat kuten Venäjä pärjää. Eilen A-studiossa, Harkimo ja

Turunen eivät saaneet ajatuksiaan läpi. Ylen toimittajat eivät

ymmärtäneet mistä on kysymys. Yritysten, yrittäjien tuotteista saama

hinta vaihtelee, samoin käy työn hinnan.

On traagista kun on uskonut pankinjohtajaa, ottanut suuren asuntolainan.

Valinnut elämänkumppanin jonka kulutustottumukset ovat kallit.

Häntä pitää kouluttaa, poisoppiminen on vaikeaa.

Pakolaisvirran kasvaessa Putinin maa voi käyttää vaikka kuinka kovia

otteita, kotirintama kestää. Media ei moiti hallitusta. Opettajilla

meillä pitkä loma, heidät opettaman pakolaislapsia.

Eipäs synkistellä, hieno päivä, naisten keppipalloa, ja Arvo Pärtin musiikkia. "Elämä on ihmisen parasta aikaa". Matti Nykänen.

Veli-Pekka Silvan 14.09.2015 7:32

Ei hyydy! Itse asiassa tulo- ja pääomaveroja olisi pitänyt kiristää enemmän.

Ehkä suurin kupla koko 2000-luvulla on ollut väite että tulonveron alentaminen lisää työpaikkoja, se ei ole pitänyt paikkaansa, monestakin syystä mm välillisiä veroja on kiristetty paljon ja uusia veroja on tullut lisää mm Ylevero.

Yksi verotuksen keino on käyttämättä ja se on kiinteistöveron ulottaminen maa- ja metsätiloihin. Nyt ko. vero on syrjivä koska se koskee lähinnä kaupunkilaisia, veron korotus on myrkkyä kepulle.

Typerä temppu oli myös aikoinaan Vanhasen hallituksen toimesta päätetty tuulivoiman syöttötariffi joka Hesarin vkl:n jutun mukaan tulee maksamaan meille miljardeja vielä tulevinakin vuosina.

Itse leikkaisin yritystukia parilla miljardilla, samoin maataloustukia olisi jo vihdoin aika leikata miljardeilla.

Työmarkkinat tulevat jakaantumaan entistä enemmän, esim. julkisen sektorin naiset (opettajia ja hallintovirkanaisia lukuun ottamatta) tulevat menettämään palkoistaan jopa n. 2000 euroa, samoin myös jotkut yksityisen sektorin työt "halpuutetaan" reippaasti.

Jo nyt Hesassa on näkyvissä ns working poor-ilmiö, jotkut (yleensä naiset) tekevät useampaa työtä mutta eivät tule sillä toimeen! Tämä ilmiö tulee lisääntymään.

"Työväenpuolueet" Kokoomus ja PS ovat pettäneet äänestäjänsä, kepu on aina ollut palkansaajavastainen puolue, sitä se on ollut alusta lähtien.

Vihreät hyötynevät julkisen sektorin naisten pettymyksestä, ainakin jonkin verran. SDP ei kiinnosta ketään.

Mitä tulee pakolaiskriisiin niin sitä Suomen talous ei kestä, solidaarisuusveroa perusteltiin juuri pakolaisten aiheuttamilla kustannuksilla.

Pakko on myöntää että Putin oli oikeassa mitä tulee Lähi-itään, länsimaat, lähinnä Ranska, USA ja Britannia ovat sählänneet siellä, ei olisi koskaan pitänyt sekaantua ko. alueen maiden sisäsisiin asioihin mm Arabikevääseen. Ei ihme että Venäjällä ovat suut muikeina kun EU:n talous sakkaa ja samaan aikaan miljoonat ihmiset virtaavat EU-maihin.

Ja minusta muutaman itäisen EU-maan linja on oikea, pitää ajatella kylmästi omaa etuaan.

Tämä pakolaiskriisi on taas yksi naula EU:n arkkuun, ja EU:n olisi aika palata kunnioittamaan sopimuksiaan mm Dublinin sopimusta.

PS! Hallitus joutuu palamana ALV:in korotuksen pariin enemmin tai myöhemmin, eli sitä on pakko kiristää jostain on saatava rahaa pakolaiskriisiin.

Marita Salenius 14.09.2015 10:26

Kun nyt näyttää Veli-Pekka Silvanille nuo maatalouden "miljardit" olevan varsinainen hengästyspaikka, niin emmeköhän löydä sitä yhteistä miljardien oikeaa leikkausosoitetta, joka on maatalousbyrokratia. EU-valvontoihin ja muuhun ns. paperin turhaan pyörittämiseen uppoaa sellainen miljardimäärä, jota kukaan tähän menessä ei ole edes kyennyt laskemaan kattavasti - koetettu kuulema on, mutta vaikeaksi menee. Joka ikinen vuosi on maatalouden tukia vähennetty ja tänä vuonna varsinkin. Kaiken lisäksi viljelijät saavat suuren osan tämän vuoden tuista vasta ensi vuonna, vaikka jokainen on velvoitteensa hoitanut.

Järjestelmä ei ole viljelijän vika. Vaikka et hakisi mitään tukia, niin olet silti sen valvonta/tarkastussysteemin sisällä. Tarkastaja käy siltikin katsomassa korvamerkit ja peltojen rajat ynnä sen oletko pakannut kananmunat oikein päin pakettiin. Kun tässä rumbassa olet mukana, niin mieluummin otat siitä kivusta ja kärsimyksestä ja suuresta henkisestä paineesta vastineeksi palkkion. Maanviljelijällä ei ole vaihtoehtoja. Direktiivit on ja pysyy.

Alkujaan EUtukien tarkoitus oli kompensoida liittymisestä johtuva tuottajaninnan valtava lasku (esim. omalla kohdallani tuotteista saatava hinta laski yhdessä yössä 60%). Mutta nyt on järjestelmästä tehty pelkästään väliportaan työllistämismalli, jolla viljelijät pakotetaan jos minkä sorttisiin kiemuroihin pelloillaan ja koteläinten kanssa. Kun maajussi sitten miettii,miten perheensä elättää ja tilansa pitää pystyssä, niin vaihtoehdoksi jää vain tukien maksimointi.

Minä kannatan, että otetaan vaikka kaikki tuet pois ja samalla luovutaan koko byrokraattisesta järjestelmästä, mutta sitten kysyn, ollaanko Suomessa valmiita maksamaan paljon korkeampaa ruuan hintaa. Tuskin, sillä nytkin jo tuntuu vaikealta, vaikka tuet ovat mahdollistaneet alemman ruuan hinnan. Myöskään ei pidä unohtaa, kuinka paljon maatalous työllistää suoraan ja välillisesti. Vai halutaanko maassamme ajaa tämä yritysmuoto alas - kyllä Lidl ruokkii!

Pentti Kangasluoma 14.09.2015 11:10

Marko Junkkari sen sanoi perjantain pressiklubissa, rikkaiden kiristysvero

tuottaa 65 miljoonaa, eläkeläisten asumistukea leikataan 60 miljoonalla. Tätä asumistukea voi saada vain tosi pienituloinen eläkeläinen.

ALV korotus, tuottaa heti, kuluttaja voi vaihtaa halvempii. Lidl kärryä

juuri työnsin. Siinä firmassa ei kukaan saa 38 lomapäivää.

On hyvä että ay-liike saa näyttää voimaansa, samalla huomataan tämän voimankäytön rajallisuus. Vuosi aikaa järkiintyä eri osapuolten.

Maa- ja metsät kiinteisöverolle. Tuulivoiman syöttätariffi, kuin pitkiä

sitoumuksia on tehty? Onko MTK mukana mielenilmaisussa, jos ei ole niin

he katsovat että on kohdeltu hyvin.

Olemme kuvitelleet että Putin ja Lavrov kärsivät imagotappion kun ovat

tukenee Syyrian diktaattoria. Ovatko he nähneet pakolaiskriisin tulon

Eurooppaan? Onko tämä ollut suunnitelma?

Kaarina Karhapää 14.09.2015 11:42

Ei todellakaan keskiluokka hyydy. Mutta yhteiskunnan kulutuksesta tulevat tulot hyytyvät. Mutta eihän ihminen voi kuluttaa yli tarpeen. Tai voi, mutta ei tarvitse. Ei ihminen voi pitää vaatteita siten, että joka aamu pukee uudet kutimet. Vaatekauppa kyllä haluaisi. Mutta ei tarvita joka hetki uutta. On se vaan niin, että kulutuksella Suomea ei saada pystyyn. Luulisi PM:n sen oivaltavan. Vai oivaltaako sittenkään?

Suomi nousuun viennillä. Mutta ei millä tahansa. Ei entiset paperi, rauta tms ole enää maata ylläpitäviä vientituotteita. Sitä on keksittävä uutta vietävää ja uusia vientimuotoja. Ihan pienikin yritys, joka esim. osaa tehdä hienoja, käsintehtyjä taidekortteja voisi viedä niitä ulkomaille myytäviksi. Mutta miten tulla kuuluiusaksi, jotta tavarat kaupaksi. Eri kikoilla. Vaikkapa lentokentille, asemille ja muihin ihmisiä pursuaviin paikkoihin kortinmyyjiä. Jos ihmiset saadaan niihin koukkuun, voivat he tilata niitä jatkossakin. Ruokatalous on toinen takuuvarma vientituote. Hienot maut ensin ulkomaille ja perässä ruokatavarat. Se on näin yksinkertaista. Mutta käytännössä hallinnon kankeus estää. Kevyt toteuttamishallinto. Pienelle yrittäjälle raha kouraan evästysssanoin: kokeile. Ja jos onnistut tuemme edelleen. Ja sitten lopuksi saat tehdä paljon bisnestä uusien toimintamuotojen saattelemana. Vienti syntyy aivan uusilla eleillä, uusilla tavaroilla ja uusilla asenteilla. Ei sillä, että perustetaan komitea, joka pohtii mitä. Ja kun siitä päästy yksimielisyyteen, niin miten. Mutta kun meidän on kuunneltava maailmaa ja sitä, mitä heiltä puuttuu.

Koteja maailmalle pakolaisille. Terveydenhuoltoa. ruokahuoltoa etc..

Paras vientituote on saad älykkäät, ei itsehyväiset neuvottelijat vaikkapa Syyriaan. Ja siellä sodan lopettaminen. Sitten vienti vinkuisi niistä tavaroista ja ideoista, miten tuo maa saataisiin jaloilleen.

Mutta puhukaamme tuonnistakin. Tänne Suomeen on saatava väestöä, jota koulutettava ja kielihuollettava työelälmään kelpaaviksi. He saavat ammatin, tekevät työtä, viettävät vapaa-aikaa ja perustavat perheitä. Kuluttavat ja tuovat rahaa yhteiskunnallemme. Tosin vievät myös ainakin aluksi ennen kuin oman työn, kodin ja muun piirin löytävät.

Sori, hallitus, toimenne ovat aivan väärät viennin edistämiseksi. Mistä teidät on tehty. Osa teistä ainakin ennen osasi puhua järkeä. Miksi ei nyt enää? Torppaako joku suunnitelmanne nekin, jotka olisivat oikeita. Sääli.

Luetuimmat
 1. 1

  24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

 2. 2

  Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

 3. 3

  IS: Kaupankäynti Fortumin osakkeella on keskeytetty

 4. 4

  Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

 5. 5

  Tutkimus: Parisuhteessa nainen menettää kiinnostuksen seksiin helpommin kuin mies – Asiantuntija neuvoo, miten halun voi herättää uudelleen

 6. 6

  ”Älä nyt pelästy, isäsi tulee kuolemaan”, outo ääni varoitti – Tutkija päätyi sattumalta tekemään väitöskirjan suomalaisten yliluonnollisista kokemuksista

 7. 7

  ”Ehtivät he sen sanoa, että olen mätäpaise” – Tom-Kristian Heinäaho kasvoi Jehovan todistajaksi ja nousi liikkeen vanhimmistoon, mutta sitten runokilpailu paljasti hänen salaisuutensa

 8. 8

  12 kysymystä Jouko Jokiselle: ”Mitä teet, jos pääministeri soittaa?” – Ylen tuleva päätoimittaja katsoo televisiosta urheilua, karsastaa Yle-veroa ja uskoo selviävänsä ministereistä

 9. 9

  Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

 10. 10

  Vapaa-ajan tissuttelu aiheuttaa töissä virheitä enemmän kuin moni ajattelee – Viinin lipittelijät pitäisi lähettää lenkille

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

 2. 2

  Luteiden saastuttamat tavarat päätyivät epäonnisten dyykkarien matkaan Espoossa – ”Ettehän missään tapauksessa koske lavan sisältöön”, asukkaille ohjeistettiin

 3. 3

  Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

 4. 4

  Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

 5. 5

  Koulutaksi jätti 7-vuotiaan autistilapsen yksin parkkipaikalle Espoossa – Yritys: Kuljettaja ei saisi tällaisissa tapauksissa kuunnella lasta

 6. 6

  Keinokuituvaatteet tuhoavat meriä ja voivat vaarantaa ihmisten terveyden, mutta moni ei tiedä sitä – ”Fleece on erityisen haitallista”

 7. 7

  ”Kuvaaminen on hyvin vaarallista” – Narcos-sarjan työntekijä ammuttiin autoonsa, ja nyt ”maailman häikäilemättömimmän” huumeparonin veli uhkailee Netflixiä

 8. 8

  Teinitytön parkkihallissa Keravalla raiskanneelle ja lapsia hyväksikäyttäneelle miehelle jälleen tuomio – seksiä 12-vuotiaan tytön kanssa

 9. 9

  Päivähoidon maksut alenevat – keskituloisen kahden lapsen perheen maksut laskevat yli 1 200 euroa vuodessa

 10. 10

  ”Ehtivät he sen sanoa, että olen mätäpaise” – Tom-Kristian Heinäaho kasvoi Jehovan todistajaksi ja nousi liikkeen vanhimmistoon, mutta sitten runokilpailu paljasti hänen salaisuutensa

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

 2. 2

  Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

 3. 3

  ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

 4. 4

  Mittaatko onnea väärillä mittareilla? Hyvään elämään on olemassa vain yksi lääke

 5. 5

  Ani Kellomäki sai 17-vuotiaana syöpädiagnoosin – mutta hänen suurin tragediansa väijyi äidin huoneen oven takana

 6. 6

  Meitä on pissattu silmään – pelätty kemikaali on varsin harmiton

 7. 7

  Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

 8. 8

  ”Hirvittäviä kuvia” huippupoliitikoista ottanut kuvaaja sai viime vuonna valtioneuvoston kanslian kimppuunsa – Nyt hän kutsui näyttelyyn kaikki ministerit, mutta yksikään ei tullut

 9. 9

  ”Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain” – Suomalaisnainen sai musertavan syöpäuutisen postitse kotiin ja luki sattumalta potilastiedoistaan, ettei voi parantua

 10. 10

  Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

 11. Näytä lisää