Perässähiihtäjä

Pitäisikö kokoomuksen lähteä hallituksesta?

Pääministeri, keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä pisti äsken suorassa televisiopuheessa kokoomuksen seinän ja penkin väliin. Kokoomus joutuu lähtemään hallituksesta, jos se ei suostu hyväksymään keskustan ja perussuomalaisten sopimaa sote-mallia. Tältä se näyttää. Aikaa on nyt illasta aamuun.

Täydennys maanantaina 9.11. kello 14.30. Hallitus piti äsken tiedotustilaisuuden päätöksistään.  Koko aineistoon pääsee tutustumaan tämän linkin kautta.  Kannattaa tutustua tähän pakettiin.

Koko sote-paketista ei meillä ole tietoa, joten keskustelu pyörii muutamien numeroiden ja yleisten suuntaviivojen ympärillä. Tähän asti tarkin julkinen paperi on Sipilän hallitusohjelma.

Mitä tästä nyt pitäisi ajatella?  En usko, että hallitus tähän kaatuu. Silti olen hämmästynyt, miten yhtäkkiä hallituksen tilanne on näin mennyt. Täytyy tietysti myöntää, että tämä hallitus on jaksanut yllätttää paitsi politiikan sisällöllä myös äkkinäsillä toimintatavoilla. Siinä mielessä tämän illan tilanne on johdonmukaista jatkoa syksyn poukkoiluille.

Miltä tämä arvon kommentaattoreista näyttää? Tikun nokassa on nyt kokoomus. Sipilä ei näytä luottavan hallituskumppaniinsa ja siihen, että kokoomus tukisi hallituksen sote-linjaa. Ja ilmeisesti epäluottamusta on myös toisin päin. Kokoomuksessa ei luoteta Sipilään ja keskustaan.

Keskusta ja kokoomus näyttävät puhuvan toistensa ohitse. Kokoomus puhuu pelkästään sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamisesta, josta keskustakin puhuu mutta paljon  myös aluehallinnosta, siitä tutusta jutusta, maakuntien Suomesta.

Illan hyvä kysymys kuuluu: Pitäisikö kokoomuksen lähteä hallituksesta?

Jatketaan tämän saman kysymyksen alla myös huomenna perjantaina ja viikonloppuna, kävi tänä yönä miten vaan.  Jos syntyy ratkaisu, ruoditaan sen sisältöä. Jos hallitus rupeaa hajoamaan, pohditaan tulevia vaihtoehtoja.

Lukuvinkki:

Mitä sotessa tapahtui viime vaalikaudella ja miksi se on niin tärkeä?  Kirjoitin aiheesta näköjään 6.9. 2015  HS:n Sunnuntaisivulla.  Juttu löytyy tämän linkin takaa.

155 vastausta artikkeliin "Pitäisikö kokoomuksen lähteä hallituksesta?"

Maija Kajava 05.11.2015 22:20

Pitäisi. Kaikki kokoomuksen (EK:n) viimeaikaiset askelmerkit viittaavat yhteiskuntarauhan pysyvään järkkymiseen. Kaksi turhaa hallituskautta takana.

Taito Taskinen 05.11.2015 22:20

Hei

Kyllä korkeintaan 12 aluetta on riittävä sotessa. Uudistuksen pitäisi kestää vuosikymmeniä, joiden kuluessa väki maakunnista vähenee ja alueista tulee liian vähäväkisiä, jos niitä on liian paljon. Mielestäni soteen ei pidä sotkea muita asioita, kuten maakuntahallintoa, sillä puurot ja vellit menevät helposti sekaisin.

Aarni Tuominen 05.11.2015 22:26

Kuules nyt hiihtäjä,

Kun Kepulla näyttää tärkeämpänä asiana olevan maakuntaitsehallinnon saaminen maahan, niin siinä saa soten rationaalinen hoitaminen jäädä toissijaiseksi. Mikä taho Kepussa tätä maakunnan miesten asiaa niin tiukasti ylläpitää, että sote-mies Rehulakin on hermona? Vastaapa tähän. Kepun politiikkaa johtaa vallanhimo, ei muutkaan ole syyttömiä tähän. Mutta Kepu kovimmin?

Olisiko nyt sinipunan aika? Demarien jäsenistö ei siitä tykkää, mutta on tässä montakin epäpyhyyttä nähty.

Sipilä kotiin! Vieköön Soinin takakammarin pojaksi.

AT

Risto Virrankoski 05.11.2015 22:27

Käytännössä hallitus on jo kaatunut. Mikä olisi sellaisen hallituksen ennuste, jossa mukana olisivat julkisesti täystyrmätty Kokoomus ja puolet kannatuksestaan menettänyt Perussuomalaiset ?

Sipilän toiminta,'johtajuus', on ollut minulle iso pettymys.

Uudet vaalit olisivat nyt ainoa oikea ratkaisu.

Kati Martinson 05.11.2015 22:29

18 aluetta vesittää koko soteuudistuksen ja sitä kautta tuskin kestävää ratkaisua saati säästöjä syntyy. Sipiläkään ei kysyttäessä osaa nimetä yhtään soteasiantuntijaa, joka kannattaisi moista mallia.

Toinen kysymys on hallituksen työskentely ylipäätään. Nyt kyse taitaa olla muustakin kuin sotesta. Millainen yhteistyökyky jää tämänpäiväisten käänteiden jälkeen? Kyräily jatkuu varmasti, vaikka tähän hätään jokinratkaisu löydettäisiin. Olisiko siis parempi rakentaa uusi hallitus tai vaikka käydä uudet vaalitkin kuin että kituutetaan vielä kolme vuotta eikä saada mitään aikaan? Edellisestä hallituksesta jäi huono maku juuri tässä suhteessa.

Juhani Heiskanen 05.11.2015 22:31

Nyt se kirves kolahti kiveen. Jos viikkoja vatuloidaan keskustellen ja päätöksen julkistaminen tyssää siihen kun toinen (kepu) haluaa koplata SOTEn ja aluehallintouudistuksen ja toinen (kok) haluaa tehdä pelkän SOTEn. Ei nyt oikein tunnu todelliselta. Kyllä se luottamus on nyt noiden kahden välillä ohentunut kovin kovin ohueksi. Hallitusyhteistyö tämän illan jälkeen on kovin haasteellista, ettei ihan mahdotonta. No, toivottavasti Saulilla on aamukahvipöydässä Sipilälle tuoli. Ja toivottavasti Jenni pistää ylimääräisen mitallisen kahvinporoja keittimeen, sillä Sipilän isännyys tarvitsee vahvaa kahvia pysyäkseen hereillä tuota kepun huomisaamun ryhmäkokousta varten.

Teemu Männynsalo 05.11.2015 22:34

Sipilän linja hallituksensa vetämisessä on muuttunut nopeasti, kuukauden kuluessa. Ehkä Keskustan puoluevaltuuston ja eduskuntaryhmän paineessa - kentän ääni. Sotea on vaikeaa vetää maaliin, se olisi pitänyt työntää maaliin. Taitaa enteillä myös Kokoomuksessa puolueen johdon vaihtumista vuoden sisällä? Tilannehallinta ja strategia jää epäselväksi. Soteen l. rahankäyttöön hallitusasiat eivät kaadu mutta maakuntahallinnon koplaaminen ~ perustaminen l. vallanjako Keskustan ehdoin lienee Kokoomusjohdolle liikaa. Kokoomuksella on melko kehnot kortit eikä näyttöä bluffaamiskyvystä, Keskustalla paremmat kortit mutta ei ehkä ässää eikä jokeria. Yllättävää, että Sipilä päätti katsoa kortit näin kun koko alkutaival on mennyt julkisen persusirkuksen humussa. Kyllä hallituksen uskottavuus on vaurioitunut nyt merkittävästi - jopa ratkaisevasti.

Jukka Itäkylä 05.11.2015 22:35

Kysymys siis kuuluu, pitäisikö Kokoomuksen lähteä hallituksesta. Voisi aivan yhtä hyvin kysyä, minkä puolueen pitäisi pysyä nykyisessä hallituksessa? Ja mitkä takeet olisivat hallituksen jatkamisessa pitkälle, vaikka Kokoomus pysyisikin hallituksessa? Mitkä puolueet ovat - ilman uusia vaaleja siis - halukkaita jatkamaan tässä nykyisessä hallituksessa nykyisen varsin eriskummallista johtamistapaa harjoittavan pääministerin johdolla?

Tämä hallitus jää Suomen poliittiseen historiaan aivan varmasti erikoisimpana kokeiluna kautta aikojen. Tämä tarjoaa poliittisen historian tutkijoille monipuolisen tutkimuskohteen vielä kenties vuosikymmeniksi eteenpäin. Täysin uskomaton harjoitus aivan alusta alkaen, riippumatta koska se päättyy.

Pentti Kangasluoma 05.11.2015 22:38

Muistamme, kuntaliiitoksissa jäi päälle viiden vuoden entiset työpaikat,

, ja moneen kertaa. 18 alueella melkoinen määrä virkoja, digiedut jää

pienemmiksi, ja vaikka väki vähenisi niin virat on ikuisia.

Maikkarin Timo Haapala ihmetteli kuten Unskikin miten tähän tilanteeseen

on tultu. Yle ja MTV lähetyksissä pääministeri vakuuttaa ettei numeroihin

kaaduta. Kuitenkin näyttää siltä että 12 tai 18 ratkaisee.

Sipilä on moittinut veropakolaisia, harmaan talouden ryhmä sai lisää

rahaa, verokatuminen ei auta, omistuksia ei saisi piilottaa. Tästäkö

kokoomus on suuttunut?

Todelliset syyt, kun ei tiedä niin kokoomus voisi lähteä. Nyt tuntuu siltä

Tommi Immonen 05.11.2015 22:39

Sipilä pelaa kovaa peliä. Ilmeisestikin kokoomuksta on muistutettu siitä, että keskustan kenttäväki olisi halunnut SDP:n hallituskumppanikseen. Vaihdoksen jälkeen voisi taas SDP:tä ja PS:ää peluuttaa vastakkain. Epäilemättä työelämäpaketti menisi osittain uusiksi, mutta hallituksen lakiesityksen natisevat muutenkin liitoksissaan ja työmarkkinajärjestöjen paljon parempi paketti etenee lupaavasti. Sipilä saattaa laskea, että kokoomus joko joutuu taipumaan, tai menettää paljon enemmän kuin keskusta jos hallitus hajoaa. Oli ainutlaatuista nähdä aiemmin kabinetissa esitetty uhkavaatimus toistettuna ja vieläpä aikataulustaan kireämpänä uhkavaatimuksena, suorassa tv-lähetyksessä. Kokoomuksen joukoissa lienee muutama leuka loksahtanut Sipilän esiintymisen myötä.

Mark Andersson 05.11.2015 22:40

Uudet vaalit, ei nykypohjalla toimivaa hallitusta saada aikaan.

Pekka Turunen 05.11.2015 22:41

Nyt on kyllä melko ahdistunut olo. Jos hallitus itse ajaa itsensä karille tällaisen asian takia niin mitä se meille kertoo? Pelin politiikka ohittaa aina vain maan edun. Jos hallitus eroaa, ei vaikeiden päätösten tekeminen tule olemaan sen helpompaa tulevallekaan hallitukselle. Ettei vain kävisi päinvastoin.

Kokoomuksen politiikka on ollut viime vuosina jotenkin ylimielistä ja Keskusta on tietysti varsinainen poliittisten pelureiden pesä. Silti olisin kuvitellut, että nämä kaksi vakiintunutta puoluetta osaisivat kantaa vastuunsa näinä vaikeina aikoina. Vastuunkantoon kuuluu myös kyky tehdä kompromisseja.

Olen kirjoittanut Juha Sipilästä myönteiseen sävyyn tässä blogissa. Hänen taustansa on tuonut politiikkaan virkistävän uudenlaisia toimintatapoja. Pyrkimystä ratkaisuihin loputtomien vatulointien sijasta. Nyt näyttää kääntyvän esiin insinööriyden ja toimitusjohtajuuden nurja puoli, kyvyttömyys järkeviin kompromisseihin. Kompromissit kun ovat kuitenkin monipuoluejärjestelmässä välttämättömiä, vaikkei niiden pidäkään antaa estää päätöksentekoa.

Nyt toivoisi herroille ja rouville neuvottelijoille yön ajaksi malttia ja kykyä nähdä suurempia kokonaisuuksia. Jos hallitus hajoaa, jatkuu elämä siitä huolimatta, mutta yhä vaikeampia aikoja meille on luvassa. Sipilän päätavoite, Suomen talouden saaminen raiteilleen, säilyy tietysti entisellään.

Pasi Pekkinen 05.11.2015 22:41

Sipilän ja keskustan ensisijainen tavoite on oman valtapoliittisen aseman turvaaminen ja betonointi. Ei Suomen eli veronmaksajan etu. Tähän ei pitäisi yhdenkään vastuullisen tahon alistua.

Sipilä haluaisi antaa vaikutelman asiaperusteisesta ja määrätietoisesta johtajasta. Siis vaikka faktat olisivat vain vähän sinne päin, tai puhtaita arvauksia. Tai vaikka faktat ihan muuta todistaisivat.

Jostain syystä syntyy vaikutelma siitä, että myös keskusta puolueena olisi Sipilän panttivanki. Sipilän toimintatavat pääministerinä ovat poikkeuksellisia. Tärkeintä on vauhti.

Varsinaisiin asiakysymyksiin perussuomalaisilla ei ole ollut mitään asiallista sanottavaa, eikä tämäkään kysymys tee poikkeusta. Hallitus on kaadettava ja pääministeri on laitettava vaihtoon.

Vesa Sorri 05.11.2015 22:43

Ei pitäisi.

Päällä olevassa lukkotilanteessa on epäilemättä kyse muusta perustavampaa laatua olevasta kiistasta kuin alueiden lukumäärästä 12/18. Hallituksen koko ohjelman puitteissa erimielisyyden mittasuhde ei voi olla kuitenkaan kuin marginaalinen, ainakaan rahassa mitattuna. Hölmöä olisi sen johdosta jättää hallitus.

Hallituskausi on aivan alussa. Hallituksella on hommat vasta aluillaan. Näyttäisi melkein karkuruudelle, jos kokoomus tsääs kohtaa tämän kiistan takia jäisi pois hallituksesta. Parempi on pysyä hallituksessa, ja vaikuttaa kaikessa mahdollisessa sieltä käsin maan asioiden hoitoon; etenkin sote:n toimeenpanon viilaamiseen.

Ja mitä kokoomus tekisi oppositiossa kolme ja puoli vuotta?

Petri Lahesmaa 05.11.2015 22:43

En osaa suoraan vastata Unski kysymykseesi. Kun näyttää siltä, että asia ei ole Kokoomuksen päätettävissä. Aikaraja - yksi yö - on aika lailla kintaalla viittaamista. Että ulos vaan. No sehän nähdään aamulla.

Minua on ihmetyttänyt tämän hallituksen ulospäin esiintyminen tähän saakka. On oltu niin sopuisaa ja yksimielistä, että vähemmästäkin epäilys herää.

Kokoomuksen puolue-elimet ovat linjanneet, että 12 on sote-alueiden enimmäisraja. Jotta puolue voisi muuttaa päätöstään, tarvittaisiin uusi puoluevaltuuston kokous, joka on kutsuttu koolle lauantaiksi. Sipilä ei suostu odottamaan siihen saakka.

On periaatteessa mahdollista, että kokoomuksen puoluehallitus lauantaina muuttaisi päätöstään. Siihen saakka ei pääministeri Sipilä kuitenkaan suostu odottamaan. Aika selvältä näyttää.

Juha Tuominen 05.11.2015 22:45

Ehdottomasti! ... mutta...mutta ...mutta ... kiire tulee!

Keskinäinen luottamus on mennyt - palataan hallituksen muodostamiseen jossa muodostaja asetti tärkeimmäksi ehdoksi hallitustyöhön osallistumiseksi - Keskinäisen Luottamuksen.

Nyt sitä luottamusta ei enää ole - eikä siten edellytystä jatkaa!

Eli jos Kokoomus ei ymmärrä lähteä, ne potkitaan pois - ja taisi pääministeri jo kertoa että potkii Kokoomuksen ulos hallituksesta ennen kuin edes ehtivät erota tai siis päättämään erostaan.

Eli eiköhän tämä ole selvä juttu l. tässä - KD ja Ruotsalaiset tulevat sisään - Demarien kanssa liian hankalat neuvottelut ja Perussuomalaiset niitä vastaan koska kannattajat yhteisiä ja tulisi erottua.

martti makkonen 05.11.2015 22:56

minusta tuntuu että tästä sote-asiasta on tullut jonkinlainen poliittinen villitys ,vaikka nähdään ettei siitä tule kunnollista päätöstä,asialla liikaa erilaisia näkemyksiä.yksi vaihtoehtoon koska koko sote-ajatus on lähtenyt liian suurista tavoitteista,jätetään asia entiselleen koska entinenkin malli on aivan hyvä ja käyttökelpoinen,asiat luistavat suhthyvin-isoja ongelmia ei ole.Jos systeemi on kallis,ei kuitenkaan liian,ja jos rahaa säästyy uudessa sotessa-todnäköisesti se tuhlataan Kreikkaan-pakolaisiin kuten aina ennenkin.Turha lukita talon yhtä ovea viidellä munalukolla jos yksi jää auki!

Mikko A. Himanka 05.11.2015 22:58

Sitä hiukan ihmettelen, että numeroiden taakse ei nähdä tässä keskustelussa.

Se paljon mainostettu 12 on validi vain ja ainoastaan, kun puhutaan pelkästä sotesta. Pääkiista onkin siinä, pitääkö tähän kuplettiin niputtaa myös aluehallinnon uudistus, johon 18 taas sopii paremmin. Sipilä haluaa haukata isomman palan ja pelata tuplaa tai kuittia, kokoomus taas haluaa vain soten.

Numerot indikoivat tätä eroa suoraan. Noh, kumpi linja olisi sitten parempi? On se ihana, etten ole asiaa päättämässä...

Markus Bunders 05.11.2015 22:59

Millä ilveellä Kokoomus tämän yön aikana tekisi näin ison päätöksen? Hallitus kaatunee ja seurauksena on uudet vaalit, joissa PS putoaa viidenneksi suurimmaksi ja Soinin loppu poliittinen ura menee oman puolueen hajoamista padotessa.

martti makkonen 05.11.2015 23:01

sote-asia ei ole maan kannalta kovin tärkeä,asiantuntijatkin ovat hyvin erimielisiä saadaanko sillä mitään etua asioihin

ts ei ainakaan hallituskysymys kenellekään

Matti A Mäkinen 05.11.2015 23:04

Kokoomuksen lähtö hallituksesta voisi ratkaista tyhjänpäiväisen jankutuksen ongelman; SOTE- ja muut aluehallinnolliset ongelmat voi ratkaista palauttamalla vanhat läänit, Vaasan, Kymen jne., ottamalla tuloverotuksen painopisteesi valtiontuloveron kunnallisveron sijaan jne. Siinä mielessä joku Back to the seventies-ideologia on nykymenoa tasavertaisempi.

Ensio Ruotsalainen 05.11.2015 23:06

Tässä taistellaan Perä-Pohjolan, Kainuun, Pohjois-Karjalan, Kymenlaakson, Satakunnan ja Savonlinnan seudun omien "keskussairaaloiden" puolesta maakuntahallinnon lisäksi. Edelleen halutaan varmistaa etelästä pohjoiseen virtaavat rahat. Liian isot alueet pärjäisi omillaan eikä sitä voi sallia. Aika hullua että kaikkiin malleihin kuitenkin sopii Uudenmaan liki neljänneksen suomalaisista kattava Iha, maakunta tai päivystysalue, mikä nimi sille nyt annetaankaan. Vastaavasti noin 100000 ihmiselle jäävä oma keskussairaala olisi onnistumiselle kriittistä. Logiikan kanssa tällä ei ole mitään tekemistä

Vesa Kaitera 05.11.2015 23:12

Tommi Immonen kirjoitti: "Sipilä saattaa laskea, että kokoomus joko joutuu taipumaan, tai menettää paljon enemmän kuin keskusta jos hallitus hajoaa."

Luulenpa, että Juha Sipilä on laskenut juuri noin, ja että hän on laskenut oikein. Kokoomus kärsi viime keväänä jo toisen selvän eduskuntavaalitappionsa putkeen, mutta voitti hallitusneuvottelut yllättävänkin selvästi. Se, että PS oli nyt ensi kertaa mukana noissa hallitusneuvotteluissa, tasoitti osaltaan Kokoomuksen tietä.

Kokoomuksen kannalta hallituspohja on hyvä ja hallitusohjelma vielä parempi. Miksi siis hajoittaa tämä hallitus? Se, että tilanne on nyt kärjistynyt muutamassa päivässä, johtuu siitä, että Sipilän tiivis liimautuminen 18 SoTe-alueen vaatimukseen tuli yllätyksenä sekä Kokoomuksen puoluehallitukselle että eduskuntaryhmälle. Ne olivat kumpikin olettaneet, että Sipilä asettaisi hallituksen sisäisen koheesion ja hallitun koossapysymisen Keskustan valtapoliittisten intressien edelle. Tässä kokoomuslaiset pettyivät, ja surutyölle olisi ollut hyvä saada pari päivää. Nyt Sipilä esti tämän ja vaati asian ratkaisemista tulevan yön aikana. Tämmöisestä sanelustahan voisi tietenkin joku ottaa nokkiinsakin, mutta on hyvä muistaa, että Juha Sipilä on tehnyt tällaista aika monelle muullekin taholle, ei vain Kokoomukselle. Pääministerillä on oikeus asettaa oma aikataulunsa silloin, kun on kyseessä asia, joka voi periaatteessa kaataa hallituksen. Tiedämme varmaan kaikki, kuinka Sipilä inhoaa loputonta vatulointia.

Perusongelma Keskustan ja Kokoomuksen välisesä kiistassa on se, että kumpikin pyrkii hieman eri asioihin. Kokoomus pyrkii optimaaliseen SoTe-ratkaisuun, jossa palvelutaso paranisi, mutta kuitenkin saataisiin suuria kustannussäästöjä. Keskusta pyrkii myös tuohon, mutta se haluaa SoTen kylkiäisenä saada Suomeen laajan maakuntaitsehallinnon, jota Kokoomus suuresti vierastaa. Tuo maakuntamalli on Keskustan suuri tavoite, eikä se häikäile mitään, jotta saisi sen läpi. Tässä tilanteessa Kokoomus ei pysty estämään sitä, joten kehoitan kokoomuslaisia neuvottelijoita taipumaan, jotta hallituskriisiltä vältyttäisiin. Voi olla, että jossakin vaiheessa tulee se hetki, jolloin me raskain sydämin joudumme toimittamaan Juha Sipilän historian roskatynnyriin, mutta tämä ei taatusti ole se hetki. Tämän hallituksen työ on vasta alussa, ja monta tärkeää ja hankalaa asiaa on hoidettavana. En kannata vastuun pakoilua.

Marita Salenius 05.11.2015 23:12

Kuntapäättäjänä on tämän sote-sotkun kanssa pähkäillyt jo niin kauan, että kohta ei viitsisi kuulla yhtäkään sanaa koko hommasta.

Kokoomus on sidottu lobbausten kautta yksityisiin terveyspalveluyrityksiin, joille se haluaisi saada suuren jalansijan uudessa sotessa. Kokoomuksellehan on ollut tärkeintä tämä te-puoli; so-puoli ei niin kiinnosta.

Keskusta ja perussuomalaiset taas käsittelevät asiaa sotena.Siksipä aluehallinto on "helppo" ottaa mukaan. Byrokratian karsintahan oli molempien vaaliteemanakin.

Tämä hallitus on toistuvasti kipujen kohteena. Särkyynhän burana eli kompromissit auttavat, mutta itse sairaus eli kahden edellisen hallituksen tekeleet, ei tabletilla parane.

Siis ei missään nimessä pitäisi lähteä. Mutta jos näin käy, niin siinäpä Rinne demareineen onkin hämmennyksen paikassa, sillä eihän heidän suunnitelmissa tällaista vaihtoehtoa ollut. Nyt demarit pelkää, että hallituspaikkaa tarjotaan.

Sellaisella reuhaamisella, mitä demarit apureineen koko syksyn tekivät, pitäisi kysyttäessä olla heti valmis hallitusvastuuseen. Kun siitä takin käännöstä niin moni moittii, niin kaipa se sitten vuoripuoli tulee demareillekin mietittäväksi, jos Sipilä sinne pressan pakeille kopsajaa.

Seppo Laine 05.11.2015 23:12

Aika ristiriitaista roolia Sipilä vetää. Hänen talousmiehen linjaansa olisi paremmin sopinut vähemmän alueita, koska se olisi varmistanut soten talouden perustan. Poliittinen paine omien puolelta ilmeisesti siis voitti

Sipilä kuluttaa aika kovaa vauhtia luottamuspääomaansa ja ajaa itseään nurkkaan. Julkinen kiukuttelu hallituskumppanille median edessä ei lupaa kovin hyvää.

Pahinta on se, että näiden leikkaus ja saneeraustaisteluiden vuoksi kaikki kasvuun tähtäävät toimet on jääneet ihan levälleen ja ovat suoraan sanottuna aika surkeita.

Ei kokoomuksen silti kannata jättää leikkiä kesken. niin olennaisista asioista ei sentään ole kyse. Nyt vain joutuvat nielemään samanlaisia kompromisseja kuin persut aiemmin. Kokoomuksen kannattaisi nyt vaihtaa moodia ja alkaa tekemään töitä sen kasvun haun puolesta. Sillä voisivat nousta hallituksen sankariksi. Stubb on ottanut aivan liiaksi statistin ja yes-miehen roolin. Pitäisi terästäytyä.

Heikki Poroila 05.11.2015 23:15

Sitä sopii miettiä, onko sote-uudistus tässä enemmänkin kulissi ja tekosyy. Puolueiden kannatuksessa on galluppien perusteella tapahtunut vaalien jälkeen erittäin suuria muutoksia ja on mahdollista, että Keskusta haluaa Kokoomuksen sijasta SDP:n hallitukseen. Se taas onnistuu vain uusien vaalien kautta.

Olisiko Kokoomuksessa luettu Sipilän korttikättä ihan väärin? Kokoomus ei voi kohtuudella odottaa ihmeitä uusista vaaleista, eikä sillä ei ole kauheasti voitettavana hallituksen kaatamisessa muutenkaan. Sipilä ja Stubb eivät ole kumpikaan varsinaisia pitkän linjan konkareita, jollaisia kummankin takaa kyllä löytyy. Olisivatko bluffit menneet ristiin?

Olli Saarinen 05.11.2015 23:23

Ilmeisesti kokoomus on aidosti ajatellut, että tällä kertaa on kysymys sotesta mutta keskustalle kysymys on ollut alusta asti aluehallinnosta. Näkemykset riitelevär aidosti eikä kokoomukselle jää muuta vaihtoehtoa kuin hallituksesta lähtö eikä jääminen Sipilän maakuntamallin aisankannattajaksi.

Juha Sipilä ajaa rumasti Matti Vanhanen kartanlukijanaan.

Juha Mursula 05.11.2015 23:26

Niin että pitäisikö Kokoomuksen lähteä? Kyllä! Sipilä veti ensin Kokoomuksen kölin alta ja asetti sen jälkeen ota tai jätä -tilanteeseen. Jos olisin Stubb, lähtisin kotiin, ottaisin muutaman palautusjuoman ja menisin nukkumaan. Ja kännykät laittaisin äänettömälle!

Mutta miten tähän tilanteeseen on päädytty, siinäpä kysymys.

Pasi Pekkinen 05.11.2015 23:28

Olen aika ymmällä sen suhteen, mitä vastuun kannolla ja vastuun pakoilulla tarkoitetaan, jos edellisellä viitataan erityisen tärkeissä kysymyksissä alistumista jo ennalta siihen ehdottomasti huonoimpaan vaihtoehtoon.

Jari Erholm 05.11.2015 23:29

Jos Sipilä marssii huomenna presidentti Niinistön puheille, niin ennustan pitempää keskustelua presidentin ja hallituksensa eroa esittävän pääministerin kesken kuin mitä Anneli Jäättenmäellä oli presidentti Halosen kanssa kesäkuussa 2003.

Vesa Kaitera 05.11.2015 23:41

Seppo Laine kirjoitti: "Sipilä kuluttaa aika kovaa vauhtia luottamuspääomaansa ja ajaa itseään nurkkaan. Julkinen kiukuttelu hallituskumppanille median edessä ei lupaa kovin hyvää."

Olet oikeassa, mutta meidän kannattaa tarkastella tätä asiaa myös pääministerin näkökulmasta. SoTe-vääntö on ollut usean vaalikauden mittainen, ja viime viikkoina sen eteen on tehty kaikki mahdollinen ja mahdotonkin. Juha Sipilä ei ilmeisestikään koko elämässään ole tottunut näin pitkään piimään, ja hänen pinnansa on sen vuoksi kiristynyt. Minusta se on hyvin ymmärrettävää. Uskon, että yöllisissä neuvotteluissa päästään kohtuullisen helposti yhteiseen ratkaisuun. SoTe on suuri kysymys, mutta riitä itsehallintoalueiden määrästä ei saisi kaataa hallitusta. Jos näin todella kävisi, niin silloin olisivat maailmankirjat pahasti sekaisin.

Heikki Poroila kirjoitti: "Olisiko Kokoomuksessa luettu Sipilän korttikättä ihan väärin?"

Varmasti on. Emme todellakaan osanneet odottaa tällaista vetoa Sipilältä. Laskimme, että hän osaa erottaa suuret asiat pienistä, mutta ilmeisesti itsehallintoalueiden määrä oli Keskustalle paljon oleellisempi kuin luulimmekaan. Siinähän on tietenkin koko ajan takana Keskustan suuri haave laajasta maakuntahallinnosta, josta Kokoomus sen kalleuden vuoksi näkee painajaisunia.

Pekka Turunen 06.11.2015 0:04

Sipilältä olemme jo tottuneet odottamaan yllättäviä vetoja, mutta tämä uusin yllätti minut silti täysin. Lieköhän Keskustan kenttäkin jo vähän ihmeissään puheenjohtajansa ja pääministerinsä käänteissä? Emme vielä tiedä mitä kaikkea kulissien takana on tapahtunut, mutta se selvinnee aikanaan. Valtapeliltä tämä kuitenkin maistuu, mikä on tavattoman ikävää, kun tähän asti on - aivan oikein - puhuttu voimien kokoamisen tärkeydestä maan kurssin kääntämiseksi oikeaksi.

Kylläpä muuten tuulen suunta kääntyi nopeasti. Tähän asti on puhuttu, että tässä vaikeassa tilanteessa juuri Keskusta ja Kokoomus voivat parhaiten löytää yhteisen linjan vaikeiden päätösten tekemiseen. Hallituksen yhteistyöhenkeä on kilvan kehuttu, mitä nyt Perussuomalaisten kykyä vastuullisiin päätöksiin ja turnauskestävyyttä on epäilty. Näin ne kulissit sortuvat.

Jyrki Kataista moitiittiin siitä, että hän asetti hallituksen koossapysymisen sen päätöskyvyn edelle. Juha Sipilä ei ehkä saa hallitustaan kestämään edes ensimmäistä isompaa töyssyä. Sekö nyt sitten on muka parempi? Onnistuisiko seuraava hallitus löytämään siitä välistä kultaisen keskitien?

Jos hallitus tämän esityksen jälkeen jatkaa, tekee se sen haavoitettuna. Sille ei enää voi mitään. Pääministeri on epäonnistunut, mutta on vaikea sanoa mikä olisi paras reitti tästä eteenpäin. Haavoittunut hallitus, korvaava hallitus vai uudet vaalit?

Vaalien lopputuloksesta ei kukaan voisi olla varma, sillä niin nopeasti gallupit ovat viime aikoina heiluneet ja voivat heilua vielä tästä eteenkinpäin. Ja kuka pääministeriksi, kun kukaan neljän suurimman puolueen puheenjohtajista ei ole selvinnyt viime aikojen koitoksista kolhuitta, nyt kun Sipiläkin kulkee kohti epäonnistumista. Ratkaisut tulevat joka tapauksessa olemaan entistäkin vaikeampia.

Matti Kärkkäinen 06.11.2015 0:10

Juha Sipilällä on ihan uudenlainen johtamis- ja julkisuustyyli, joten dramaattisia tilanteita on jo nähty ja tullaan näkemään. Mutta ei hallitus tähän hajoa, näin ennustan. Aamulla jatketaan "hyvässä hengessä".

Ratkaisu on todennäköisesti se, että Keskusta saa sille tärkeän maakuntahallinnon ja Kokoomus lupauksen terveyspalvelujen huomattavan suuresta yksityistämisestä. Ratkaisu on molemmille puolueille hyvä, mutta huono ja kallis Suomen kansalaisille.

Satu Leinonen 06.11.2015 0:14

Pitäisi lähteä ja pitäisi panna lähtemään. Sipilän ensimmäinen ja ratkaiseva virhe oli ottaa Demareiden sijaan Kokoomus hallitukseen. Hallitus ajautui heti tukkanuottasille ammattiyhdistysliikkeen kanssa, joka tosiasiassa on ollut opposition voimakkain toimija. Myös Perussuomalaisten tilanne olisi toinen, jos kumppanina olisi ollut Kokoomuksen sijaan SDP. Kenttä olisi tyytyväisempi politiikkaan, joka ottaisi paremmin huomioon pienituloiset (vaikka SDP onkin etääntynyt köyhimmästä kansanosasta). Saadaanko Demarit nyt mukaan ja millä hinnalla, jos Kokoomus todella lähtee, on jo vaikeampaa ennustaa. Kd olisi tulossa ja RKP, mutta se, miten Perussuomalaiset ja RKP kykenisivät sietämään toisiaan, on epävarmaa.

Itse SOTE- ja aluehallintouudistus on niin tärkeä Keskustalle, ettei sen kenttä ikinä anna anteeksi, jos Sipilä tässä joustaa.

Pentti Miettinen 06.11.2015 0:23

Vaikka Gallup-numeroilla ei olekaan mitään legimiteettiä hallituksen toimia arvioitaessa, niin mielestäni ei voida sivuuttaa sitä tosiasiaa, että Sipilän hallitus on moraalisesti katsoen vähemmistöhallitus ja sen asema tulee armottomasti heikkenemään kuukausi kuukaudelta ja vuosi vuodelta. Erityisesti perussuomalaiset kansanedustajat aloittavat näinä päivinä toistensa syömisen, kun tietävät, että joka toinen heistä ei tule uusimaan kansanedustajan paikkaansa.

Leikkaamalla työpaikkoja, palkkoja ja eläkkeitä hallitus syö omaa verotulopohjaansa. Työttömiksi joutuvat siirtyvät veronmaksajista veroilla elätettäviksi. Vuoden 2017 talousarviota laadittaessa on tosiasia, että silloin on verotuloja odotettavissa vielä vähemmän kuin tällä hetkellä. Seuraavan vuonna verotuloja on taas entistä vähemmän, kun hallitus joutuu vähentämään julkisen sektorin puolelta työntekijöitä.

Työttömät eivät pysty ostamaan kulutustavaroita, eivät myöskään eläkeläiset, joiden taloudellisia etuja leikataan. Kun väestön ostovoima vähenee, niin yritysten käyttöön palautuu rahaa myyntituloina entistä vähemmän.

"Pelastakoon itsensä ken voi!" on tällä hetkellä järkevin neuvo kaikille hallituspuolueille.

Vasta ylijäämäiset valtion talousarviot johtavat mielestäni Suomen nousuun ja antavat hallitusvallalle uskottavuutta. Sipilän hallitus hajoaa ennemmin tai myöhemmin. Luultavasti ennemmin.

Henkilökohtaisesti näen lisävelan ottamisen ainoaksi mahdollisuudeksi saada kasvua aikaan maamme taloudessa ja verotuloissa.

Monet eivät ole huomanneet, että Suomen valtio ei ole enää ollenkaan velkaa ulkomaille. Euroopan Keskuspankin antamalla luotolla Suomen Pankki lunasti itselleen valtion ulkomaiset velkapaperit. Suomi on eää velkaa ainoastaan omalle Suomen Pankilleen.

Risto Parviainen 06.11.2015 0:27

Hallituskriisi ei tullut yllätyksenä, koska ilmeisesti keskusta koplasi vastoin hallitusohjelmaa Soteen maakuntahallinnon. Mielestäni Kokoomuksen ainut vaihtoehto nähtyjen käänteiden jälkeen on jättää hallitus. Mitä sitten tapahtuu ei ehkä ole kunniaksi Keskustalle, koska uhkailun tie on ikävä. Parasta Suomelle olisi virkamieshallitus ja pikaiset uudet vaalit.

Pekka Turunen 06.11.2015 0:37

Onpa ollut tämä ilta taas melkoista poliittista draamaa. Sitä voisi pitää jopa viihdyttävänä, jos ei samalla olisi niin huolissaan poliitikkojen kyvystä johtaa tätä maata oikeaan suuntaan.

No, ehkä olen nyt rauhoittunut sen verran, että voin käydä jo yöunille...

Tuukka Sariola 06.11.2015 1:10

Ulkopuolisen on aika vaikea arvioida, mistä kenkä loppujen lopuksi hiertää.

Mutta Kokoomuksen ei kannata lähteä hallituksesta, henkireikä on siinä, että he ilmoittavat hyväksyvänsä sote-uudistuksen, mutta alueiden lukumäärään tullaan palaamaan seuraavissa eduskuntavaaleissa. Eli Sipilän hallituksessa Kokoomus painaa vihreää nappia, mutta seuraavissa hallituksissa Kokoomus pyrkii leikkaamaan alueiden lukumäärää. Kun tämän ilmoittaa julkisesti nyt, arvovaltatappiolta säästytään.

Aleksi Päiväläinen 06.11.2015 1:31

Lyhyt vastaus Unskin kysymykseen: Ei pitäisi.

Pidempi vastaus: Uusi hallitus on toteuttanut mm. talousasioissa hyvin kokoomuslaista politiikkaa, tästä olisi oppositiossa vaikea päästä parempaan.

Sipilän vaatimukseen varmaan joudutaan taipumaan, mutta ei tietenkään vastikkeetta.

Sipilän näkökulmasta on kyllä vaikea ymmärtää, että mitä tällä joukkueen vaihtamisella saavutettaisiin. Ainakin olisi selvää, että jos tässä vaiheessa vaalikautta mentäisiin 101:n kansanedustajan hallitukseen, olisi pienpuolueilla suhteettoman suuri valta maan asioihin.

antti liikkanen 06.11.2015 4:53

Kuten täällä ehkä muistetaan, olen viidentoista alueen ennustaja, femton-man.

Näin jos sovitaan kirkko keskelle kylää (tai on ehkä jo pari viikkoa sitten itse asiassa sovittu), ei Kokoomuksen, Keskustan tai PS:n pidä sati tarvitse lähteä hallituksesta, kun kabinetin pomo-miehet kaiken lisäksi rakastavat toisiaan - eikä se ole turhan tavallista ihmiskunnassa.

Kello on tätä kirjoitettaessa perjantaina viisi aamulla.

Pentti Kangasluoma 06.11.2015 5:22

Viime yön hallitusneuvottelijoille, ja meille äänestäjille, me jotka

uskomme, toivomme ja rakastamme.

Keitä ne on ne sankarit

Sellaiset sankarimiehet

Joita koko valtakunta arvostaa?

Keitä ne on ne sankarit

Sellaiset sankarinaiset

Jotka tosi työstä palkintonsa saa?

Me ollaan sankareita kaikki

Kun oikein silmiin katsotaan

Me ollaan sankareita elämän

Ihan jokainen

Keitä ne on ne sankarit

Sellaiset sankarinaiset

Jotka tosipaikan tullen pelkäävät?

Keitä ne on ne sankarit

Sellaiset sankarimiehet

Jotka rahaa kadunkulmalla kerjäävät?

Me ollaan sankareita kaikki

Kun oikein silmiin katsotaan

Me ollaan sankareita elämän

Ihan jokainen

Keitä ne on ne sankarit

Elokuvan sankarinaiset

Jotka kauneudellaan kaikki lumoaa?

Keitä ne on ne sankarit

Elokuvan sankarimiehet

Jotka heikompansa tieltään kumoaa?

Me ollaan sankareita kaikki

Kun oikein silmiin katsotaan

Me ollaan sankareita elämän

Ihan jokainen

Erkki Pekola 06.11.2015 5:38

Perjantai-aamuna (5.35 aikaan) on tiedossa, että yölliset neuvottelut päättyivät monta tuntia sitten.

Todennäköisesti Kokoomus ei taipunut maakuntahallinnon takuumieheksi. Jos taipui, niin se olisi vielä suurempi virhe.

Kysymys: kuinka helpolla TP päästää Sipilän antamaan Kokoomukselle potkut, vai vaatiiko neuvotteluja jatkettavaksi?

Jos Kokoomus korvataan heti KD:lla ja RKP:lla (Sipilä 2), niin kuinka pitkään ohuin mahdollinen enemmistö voi toteuttaa mitään merkittävää lainsäädäntöä, kun tämänkin kanssa on ollut lakiesitysten kanssa soutamista ja huopaamista. Huonosta lainvalmistelusta on tullut maan tapa!

Sipilä 2:n taival olisi pahimmillaan viikoittain katkolla, mikä tahansa välikysymysäänestys kaataisi sen.

Spekulointi SDP:n tulosta Kokoomuksen paikkaajaksi on joutavaa ajan haaskausta. Miksi Rinne veisi puolueensa juuri nyt ilman uusia vaaleja kuluttamaan kannatustaan, kun tulollaan on reipas vaalivoitto?

Unto Hämäläinen 06.11.2015 6:15

Huomenta Erkki ja muut varhaiset linnut sekä kiitos kaikille illan ja yön aikana keskusteluun osallistuneille. Olette valaisseet syntynyttä tilannettaa monipuolisesti ja kattavasti - ja tietenkin antaneet kokoomukselle hyviä neuvojanne.

Nyt sitten odotellaan. Enempää en sote-tilanteesta tiedä.

Tämä yö muistetaan vielä pitkään, se on ainakin varmaa. Jatketaan keskustelua päivän mittaan.

Unski

Vesa Kaitera 06.11.2015 6:24

Matti Kärkkäinen kirjoitti: "Ratkaisu on todennäköisesti se, että Keskusta saa sille tärkeän maakuntahallinnon ja Kokoomus lupauksen terveyspalvelujen huomattavan suuresta yksityistämisestä."

Tuo on varmaan hyvin realistinen ennuste lopputuloksesta. Itsehallintoalueiden määräksi tullee 15 - 18 ja Keskustan ajama maakunnallinen hallintomalli etenee. Kokoomus saa takuut siitä, että yksityisille SoTe-palvelujen tuottajille annetaan aito mahdollisuus kilpailla julkisten SoTe-palvelujen kanssa. Nän taataan kilpailu, joka pitää kustannukset kurissa. Seuraavaksi todennäköisesti pääministeri antaa hieman lisäaikaa, jotta varsinainen SoTe-sopimus saadaan aikaan. Sipilän ero olisi yllätys. Se ei ratkaisisi yhtäkään ongelmaa, ja toisi sitävastoin useita tilalle.

antti liikkanen 06.11.2015 7:07

Ceterum censeo

Kun 162 vallankäyttäjää nykyeduskunnassa on päättäjinä "vahvoissa kunnissa ja kuntayhtymissä" (300 + 19 + 21) ja saa mandaattinsa seuraavan kerran 9.4. 2017 (kunnissa) ja 14.4. 2019 (eduskunnassa), on himmeleitä ihan riittävästi ilman "puolankalaisen" vinoiluakin.

Olen riittävän pitkään ollut mukana psykiatrina politiikassa kyetäkseni todistamaan, että täällä rakastetaan enemmän kuin mitään muuta VALTAA.

Juha Haapaniemi 06.11.2015 7:21

1. Kovin moititaan Sipilän lanseeraamaa uutta poliittista kulttuuria. Mitä jos vika onkin poliittisesta jargonista elävissä poliitikoissa ja toimittajissa?

2. Sipilän malli jakaa valtaa ympäri Suomea ja on isänmaallinen, kokoomuksen malli haluaa jakaa vallan pääomakeskittymille. Duunarit ja yrittäjät ovat kiinni auinpaikkakunnassaan ja heille isänmaan asia on tärkeä. Pääomalla ei ole isänmaata ja valitettavasti kokoomukselle tärkein näkökilma on pääoman hyvinvointi. Sotessa se tarkoittaa pääkeskittymien luomista.

t. En ole kepulainen

Vesa Kaitera 06.11.2015 7:54

Juha Haapanimémelle sanoisin, että Keskustan malli jakaa valtaa haja-asutusalueille ja on Keskustan peruskannattajien mieleen. Isänmaallisuudella ei ole tämän valta- ja avustusaparaattipolitiikan kanssa mitään tekemistä. Keskustan mallissa pienimmässä itsehallinnollisessa alueessa olisi vain 50000 henkeä, mikä ei olisi tarkoituksenmukainen ratkaisu.

Mielenkiintoista on, että keskustalainen Keskisuomalainen on tämänaamuisessa pääkirjoituksessaan suositellut itsehallintoalueiden määräksi 12 - 15 aluetta. Luulen, että kaiken tämän väännän jälkeen Kokoomukselle kyllä kelpaisi tuo 15 aluettakin, jos yksityisten palvelutuottajien asema SoTe-ratkaisussa olisi vahva. Kokoomuksen tarkoituksena ei ole itseisarvoiseti yksityistää SoTe-palveluja, vaan antaa ykasityisille palveluntarjoajille tilaa aidon kilpailun varmistamiseksi.

Jos nykyinen hallitus kaatuu, niin SoTe-ratkaisun tielle tulee yhä vain uusia mutkia. Sitäpaitsi vaikka Keskusta jossakin kuviossa saisikin oman mallinsa läpi, niin jatkossa mahdollisesti valtaan tuleva sinipunahallitus voisi heittää tuolla mallilla vesilintua. Siksi Keskustan ei kannattaisi nyt vetää köyttä ihan tappiin saakka. Kokoomus voisi myös keskuudessaan vielä kerran miettiä, mikä on oleellista ja mikä ei ole ihan niin oleellista. Hallituksen kaataminen tähän asiaan olisi mielestäni hyvin hölmöä.

Jan Rossi 06.11.2015 8:05

Pitkään olen ollut poissa poliittisista kuvioista ja kun palaan tarkkailemaan maan poliittista tilaa, se onkin jo kaaoksessa. Viisi kuukautta tätä sitten kesti ja maahan saadaan uudet vaalit? Ja missä on Timo Soini? Ulkoministerin salkkuunsa rakastunut Soini on pettänyt kaikki ja kaiken. Ja kannatus on pian kuudessa prosentissa. Persujen loppu häämöttää.

Jan Rossi

Janne Viskari 06.11.2015 8:26

Pitäisi. Samalla on pidettävä uudet vaalit. Vihoviimeinen temppu ja todellinen pyllistys demokratialle olisi paikkailla kokoomusta pikkupuolueilla, ja nilkuttaa eteenpäin ilman vaaleja. Toistuisi eri muodossa sama emämunaus kuin viimeksi; pääministerin ruvettua rintamakarkuriksi jätettiin vaalit pitämättä. Tulokset ovat kaikkien nähtävillä.

Jussi Lähde 06.11.2015 8:46

Sipilän hallituksen piti olla kokoomukselle Vanhasen ajan kaltainen märkä uni. Monissa asioissa pääministerin linjaukset ovat nytkin olleet kokoomuksesta oikealla ja hallituksessa on ollut helppo hymyillä kokoomushymyä.

Nyt kokoomus on sotesovussa saavuttamassa paljon omaa ideologista ajatteluaan mutta niin pieninä palasina (18 osassa) että siitä ei löydykään leipää terveydenhuollon ulkoistamiselle. Yksityistämistä terveydenhuollon alan yritykset eivät koskaan ole halunneet, se olisi niille kavahduksen paikka. Ulkoistaminen on paljon parempi bisnes.

Pitääkö kokoomuksen lähteä hallituksesta? Joko niin tai kokoomuksen on oikeasti ymmärrettävä olevansa hallituksen kolmanneksi suurin puolue. Berner ja Sipilä eivät olekaan kokoomuslaisia silloin kun päätökset koskevat Keskustan "liiton arkkia" eli maakuntien suomen kehitystä.

Teemu Männynsalo 06.11.2015 8:49

Sipilän rooli ja ote erehdyttivät Kokoomusta: pääministerissä korostuivat alussa tinkimätön asiakeskeisyys, joka toimitusjohtajamaisuudessaan hämmensi kenttää.

Viimeisen kuukauden ajan Sipilän läpi, ohi ja yli on tullut muita pooliittisia virtauksia, jotka ovat puhaltaneet asioita sivuun. Tuleen kääntymistä ei ole selvästi aistittu tai nostettu julkisuudessa esiin. Viimevaiheen koplaus oli erittäin poliittinen veto, jota ei varmasti osattu odottaa. Sillä tavoin jyrkästi on Sipilä lyhyessä ajassa muuttunut. Tommi Parkkonen kuvaa tätä IL:n näkökulmassa eilen, otsikoituna 'Sipilä bluffaa ja valehtelee'.

Jouni Martikainen 06.11.2015 9:11

Jotta asia ei olisi liian yksinkertainen, niin nykyisen tai tulevan hallituksen pitää luovia SOTE-alueet läpi vielä perustuslakivaliokunnastakin. Juha Lavapuro ja Tuomas Ojanen ovat jo ennättäneet kirjoittamaan perustuslaki-blogiin, että 18 alueen malli kompastuu perustuslakiin.

Olli Saarinen 06.11.2015 9:12

Kiistaa aluehallinnosta voidaan tarkastella myös puhtaasti parlamentaarisesti. Mitkä muut puolueet ajavat vahvaa maakuntahallintoa keskustan lisäksi? Käyttääkö keskusta pääministeripuolueen asemaansa ja terveydenhoidon asiaa ajaakseen vähemmistön tavoitetta pysyväksi hallintojärjestelmäksi? Ja jos se siinä tässä onnistuu, tuleeko järjestelmästä sattumalta juuri keskustan tahdon kaltainen kun siitä ei erikseen ehditä neuvotella?

Poliitikot aina vakuuttavat tyhjin lausein ajavansa potilaan asiaa, "että pääsee heti siihen omaan terveyskeskukseen ihan naapuriin". Hoidosta ja sen kustannuksista käsin olisikin soten hallinto ja mm. yksityisen sektorin mukaantulo katsottava, ei ideologian kautta.

Seppo Laine 06.11.2015 9:29

Tämän blogin kirjoitukset ovat muuten erinomainen tapa päästä kiinni asioiden poliittisiin painotuksiin.

Se mikä politiikassa on nyt hämmästyttävää on, että poliitikot ei enää uskalla olla poliitikkoja. Kaikki yrittävät piiloutua jonnekin hämärän "isänmaan asialla" jargonin taakse. Keskustelu käydään takahuoneissa. Täällä pitää arvailla. Ei ole olemassa mitään yhtä ainoaa oikeaa isänmaan asialla olemisen politiikkaa. Politikkojen tehtävä olisi pitää esillä koko politikan kirjoa, jonka yhteispeli sitten vie kansakuntaa eteenpäin.

Poliittista johtajuutta tässä mielessä nyt kaivattaisiin. Sipilä on saneeraaja, mutta ei kyllä nykytyylillä nouse valtiomies luokkaan.

Mika Kananen 06.11.2015 9:29

Kannattaa muistaa, että julkisuudessa vilahdelleiden asiantuntija-arvioiden mukaan sote-alueiden ihanteellinen määrä on 4-5 tai sitten enintään 12. Näin siis "asiantuntijat".

Tässä on lukumääräisesti enemmän klappia kuin vaihteluvälissä 12-18. Keskustan Sipilä jotui puimaan pitkään, että otetaanko hallitusvastuuseen Kokooomus vai SDP (kysymys on käsittääkseni jakanut Kepun rivejä).

Jos Sipilä tulee siihen tulokseen, että nykyinen hallitus ei ole toimintakykyinen, hän jättänee eronpyynnön tasavallan presidentille. Tähän hänellä on pääministerinä täysi oikeus. Tämän jälkeen maan asioita hoitaa ainakin jonkin aikaa virkamieshallitus. Saapa nähdä, kumpi "asiantuntiojiden" näkemyksistä on sen hallituksen mielestä lähempänä oikeaa: maksimissaan viisi vai maksimissaan kaksitoista vai maksimissaan kahdeksantoista.

Matti Väisänen 06.11.2015 9:30

Ei pitäisi.

SOTE tuo mukanaan joka tapauksessa itsehallinnolliset alueet. Kokoomuksella ei ole ollut selkeää kantaa niiden määrään, joko 5, 9 tai 12 käy mutta ei missään tapauksessa 18. Kepun linja on puolestaan ollut koko ajan selvä ja toteuttamiskelpoinen.

Eivätkö pienten maakuntien voimavarat riitä kun valtio joka tapauksessa tasaa rahoitusta? Kaikki ovat suurempia kuin Ahvenanmaa!

Veli-Pekka Silvan 06.11.2015 9:40

Ei Kokoomus uskalla lähteä hallituksesta, koko sote-pelleily on pelkkää poliittista teatteria.

Sopu siis syntyy ja luultavasi Suomeen tulee 14-16 sote-aluetta.

Ja Kepu voidaan julistaa voittajaksi taas kerran.

Kysehän ei ole pelkästä sotesta vaan myös siitä että mm kaavoitusasiat siirtyvät Sote-hallituksiin ja näin niistä tulee todella ison vallan käyttäjiä.

Jan Rossi 06.11.2015 9:42

Edelleen pitää kysyä, että miten ihmeessä PS ja RKP voisivat mahtua samaan hallitukseen kun juuri vaalien jälkeen Soini pilkkasi päässeensä eroon takiaispuolueista? Tässä pelissä Timo Soini on se suurin häviäjä. Tätä juuri luultavasti halutaan. Persuista halutaan eroon ja uusien vaalien kautta PS olisi todella historiaa. Soini on nimittäin pettänyt kaikki ja kaiken.

Jan Rossi

Vesa Sorri 06.11.2015 9:54

Pekka Ervasti tiivisti hetki sitten YLE uutisten haastattelussa tilanteen: "Kun dead-line lähestyy, luovuus lisääntyy" uskoen, että ratkaisu löytyy kriisiin eikä hallitus hajoa.

Niin minäkin uskon, ja juuri niiltä linjoilta joita Matti Kärkkäinen ja kaima Vesa Kaitera tällä palstalla ovat hahmotelleet. Se olisi ja on ehdottomasti paras tie maalle eteenpäin nyt. Kaikki muut vaihtoehdot ovat valovuoden sellaista kompromissia huonompia.

Sinänsä ihmetellyt jo pitkään, mitä pahaa keskustan ajamassa maakuntamallissa on. Eikö ole hyvä, jos ihmiset tuntevat omat asuinsijansa omikseen, ja voivat olla itse päättämässä miten kotiseudun asioita hoidetaan; niin sote:a kuin muitakin laajempia tehtäviä? Miksi se on noussut deal-stopperiksi kokoomukselle? En ymmärrä.

Erkki Majava 06.11.2015 10:10

Tausta ja asian ydin selkeentyi perjantaiaamun (6.11.2015) aikana: Eli Kokoomus ei saanut kuluvan viikon tiistaihin mennessä tahtoaan läpi edes itkupotkuraivareiden jälkeen ja päätti palata vanhaan 'vuoda oma agendasi tiedotusvälineille'-peliinsä. Näin kokoomus sai oman viestinsä läpi tiedostuvälineissä ja käynnisti samalla voimakkaan some-propagandan, jonka keskeisinä tavoitteina olivat 1) syyllistä vastapelaaja (Keskusta) ja 2) kohdista huomio toissijaiseen asiaan (sotealueiden lukumäärä.

Asia ei tietystikään ole näin yksinkertainen. Mutta kun hallituspuolueiden luottamukselliset neuvottelut rävähtivät median kautta Sipilän tietoon eilen, joutui Sipilä pääministerinä ottamaan tilanteen haltuunsa ja asettamaan vuodon lähde eli Kokoomuksen hallituskumppaninaan, sen toimitatavat ja LUOTTAMUKSEN kyseenalaiseksi. Siksi hallituskysymys. Asian voisivat halutessaan vahvistaa YLE:n ja Sanoman politiikantoimittajat, joiden kautta Kokoomus on oman viestinsä alunperin vuotanut.

Erkki Pekola 06.11.2015 10:14

Muutama kysymys, joihin ei toistaiseksi ole silmiini tai korviini osunut vastauksia:

Mistä Sipilä sai torstai-iltana virikkeen, että hän yrittää vielä yhden kerran kompromissia. Oliko Mäntyniemen herralla ollut jotain tarvetta opastaa aloittelevaa valtiomiestä?

Mistä Sipilän näennäinen (itse)varmuus kumpuaa, että viime hetken kompromisseina kasaan juostu lakipaketti menisi eduskunnassa valiokuntakäsittelyjen läpi, tarkoitan erikoisesti perustuslakivaliokuntaa? Moneenko kertaan niitä olisi vedettävä korjauskierroksille?

Edelleen jos hallitusta remontoitaisiin vaihtamalla Kokoomus Persujen 'rakastamiin' takiaispuolueisiin, niin mikä olisi sellaisen hallituksen kasassa pitävä liima?

Tuomas Perttula 06.11.2015 10:32

Viimekädessä kysymys on tietenkin rahasta. Eli miten sote-alueiden rahoitus hoidetaan.

Käsittääkseni kepun sote-mallissa rahoituksen on tarkoitus tulla valtiolta. Millä verolla tämä valtion rahoitusosuus katetaan, kun samaan aikaan on luvattu, että kenenkään verotus ei kiristy?

Noin intuitiivisesti ratkaisu olisi osan kunnallisverosta muuttaminen valtakunnalliseksi tasatuloveroksi (ns. sote-vero). Käytännössä tällainen ratkaisu kuitenkin tarkoittaisi massiivista tulonsiirtojen kasvattamista kaupungeista maakuntiin; suurissa kaupungeissa kun sote-menojen suuruus veroprosenttiyksiköinä on huomattavasti pienempi kuin pienissä kunnissa. Tai sitten pitäisi kääntää verotulojen tasausjärjestelmä siirtämään jäljellejääviä kunnallisveroja maakunnista kaupunkien matalampaa veroastetta tukemaan...

Riittävän suurilla sote-alueilla voitaisiin verotusoikeus antaa alueille itselleen, jolloin erot veroasteessa voisivat säilyä lähes nykyisellään. Toisaalta keskuskaupunkien veronmaksajilla (kokoomuslaisilla) olisi suurempi vaikutusvalta rahankäyttöön.

Unto Hämäläinen 06.11.2015 10:45

Kiitokset Tuomakselle, Erkille ja kaikille muille keskustelijoille, olette olleet taas aivan mahtavia. Kriisi hallituksessa, joka on muuten vähemmän vakava kuin hallituskriisi, on selvitetty monelta eri kantilta.

Oma tuntumani on edelleen sama kuin illalla: Huolimatta dramatiikasta hallitus klaaraa tämän sisäisen kriisinsä.

Onko tämä pelkkää valtapeliä tai näytelmää? Ei ole. Tässä on takana paljon substanssia ja ennen kaikkea monta turhaa ja epäonnistunutta yritystä ratkaista sote-solmu. Ne painavat taustalla.

Ja tietysti - onhan tässä valtapeliäkin. Jos katsoo Suomen vaalikarttaa, se selittää paljon asioita. Keskustan valta-alueet ovat maakuntien Suomessa, jossa kokoomus on pikkupuolue. Ja eteläisessä Suomessa asiat ovat toisin päin. Olisi pikemminkin ihmeellistä, jos nämä aivan perustavaa laatua olevat erot eivät vaikuttaisi.

Jatkamme seurantaa!

Unski

Jukka Aakula 06.11.2015 10:51

Ei pitäisi erota. Suomessa ei voi osallistua hallitukseen ollenkaan, jos ei ole valmis toimimaan kepeulaisten ja demarien kaltaisten kanssa.

Tsemppiä kokoomus.

Risto Virrankoski 06.11.2015 11:00

Vasta yön yli nukuttuani tajusin, mistä Sipilän 'kompromississa' on kysymys. Kepu ajaa todella suurta kuntauudistusta. Sellaista, mitä Henna Virkkunen ei edes unta nähnyt. Eli kunnat korvataan tosiasiallisesti 18 maakunnalla. Vanhojen kuntien tehtäväksi jäisi lähinnä kotiseuturakkauden vaaliminen. Sen ne saisivat rahoittaa perimillään kuntamaksuilla.

Maakunnat rahoitettaisiin kaikilta perittävällä maakuntaverolla, joka olisi tasavero ja joka jaettaisiin pääluvun, tai jonkun muun mittarin, mukaan maakuntien käyttöön, ei kuitenkaan pinta-alan mukaan.

Kun Kokoomus hoksaa tämän, 'kompromissi' syntyy nopsasti. Eikä tämä muutoinkaan huono ajatus olisi.

Jan Rossi 06.11.2015 11:52

Suomen poliittinen järjestelmä on ollut viimeiset viisi vuotta kriisissä. SDP on kokoomuksen kanssa itse ollut luomassa koko Sote-sopan, joten mitä merkityksellistä SDP muka toisi mahdolliseen uuteen hallitukseen? Ei mitään. Sama soppa menisi yhä sekaisemmaksi. Ja samaan aikaan persut ovat pettäneet kaiken. Myyneet vanhat äitinsäkin pysyäkseen hallituksessa. Käynnissä on parhaillaan surkuhupaisa näytelmä, jonka käsikirjoituksesta vastaa Juha Sipilä. Mitä tämä kaikki kertoo Sipilän johtajuudesta?

Jan Rossi

Vesa Kaitera 06.11.2015 12:18

Tiettävästi pääministeri Sipilä on esittänyt Kokoomukselle sellaista kompromissiratkaisua, josssa SoTe-alueiden määrä olisi 15. Oma käsitykseni on se, että Kokoomus voisi tuon esityksen hyväksyä. Siinä kumpikin riidan osapuoli voisi säilyttää kasvonsa.

Jan Rossi 06.11.2015 12:20

Nyt Sipilä tarjoaa kokoomukselle 15 sotealuetta, miksi ihmeessä ei eilen tarjonnut samaa ennenkuin ilmestyi klo 21.00 tvkameroiden eteen uhkaamaan hallituksensa kaadolla? Mitä ihmettä tämä poliittinen teatterinen merkitsee? Juha Sipilä on täysin epäonnistunut kokeilu pääministerinä. Jos jonkun pitäisi erota, sen pitäisi olla Juha Sipilä.

Jan Rossi

Petri Haukinen 06.11.2015 12:25

Näin keskipäivän ratoksi kirjoitettuna viesti voi vanhentua jo ennen julkituloa, mutta katsotaan.

1) ainoa looginen ja ristiriidaton tapa sote-malliksi (sekä aluehallinnon synkkaamiseksi) olisi ottaa pohjalle nykyiset 12 vaalipiiriä. Niistä Helsinki putoaa itsestään, alimittaisista Satakunta yhdistyy V-S:een ja Keski-Suomi jaetaan > jää yhdeksän itsehallinnollista LÄÄNIÄ. Niihin saattaisi jopa riittää päteviä johtajia ja poliitikkoja.

2) Kokoomuksen paikkaus sujuisi aika vaivattomasti, kun Sari E. astuisi opetusministeriksi ja Carl H. tai Anna-Maja H. sisäministeriksi. Suurin pulma lienee, että Timo S. olisi pakotettu valtvarministeriksi, mitä ei hän halua eikä osaa.

Ulkoministeriksi siirtyisi Olli R. ja hänen tilalleen elinkeinoihin Anne B. jonka nykysalkun saisi Anneli Saarikko. Ulkomaankauppa jäisi jollekin täysjärkiselle persulle, Sampo T.?

Helppoa kuin heinäkenkien teko - ja vieläpä ilman Väyrystä.

Vesa Kaitera 06.11.2015 12:54

Petri Haukinen kirjoitti: "Kokoomuksen paikkaus sujuisi aika vaivattomasti"

Ei muuten sujuisi. Tietenkin Sipilän II hallituksella olisi RKP:n ja KD:n avulla niukka enemmsitö, mutta PS:n ja RKP:n vihamieliset välit tiedetään. Sitäpaitsi voisi helposti käydä niin, että Immonen, Saarakkala tai vaikkapa Hakkarainen nousisi jonakin päivänä väärällä jalalla sängystä, ja heittäisi hyvästit PS:lle ja hallitukselle. Siinä menisi enemmistö. Vihreät voitaisiin saada paikkaamaan tilannetta, mutta Vihreät ja PS ovat antipodeja useassa asiassa. Vaikeaksi menisi, kovin vaikeaksi. Uudet vaalit ovat käytännössä mahdottomuus, kun edellistenkin vaalien velkoja on vielä maksamatta.

Jos Keskusta ja Sipilä ihan tosissaan haluavat saada laajoja rakenteellisia uudistuksia läpi tässä eduskunnassa, niin se käy päinsä vain sellaisessa hallituskombinaatiossa, jossa Kokoomus on mukana. Ja tämän Keskustan päättäjät tietävät, ja Kokoomksen johto taas tietää sen. Siksi Kokoomuksella on aito mahdollisuus panna kova kovaa vastaan. Uskon kuitenkin, että Kokoomuksella on valmius taipua viiteentoista alueeseen, mitä Sipilä on nyt ehdottamassa.

Irma Hilpelä 06.11.2015 12:59

Hallittu kriisi, joka on ratkeamassa.

Kokoomuksenkaan ei tarvitse lähteä.

Sipilä tarvitsee hallituksen, joka alkaa myös toteuttaa sote-uudistusta eli hyvän yhteistyön olisi jatkuttava vielä pitkään.

Onneksi keskustan ja kokoomuksen puheenjohtajat ymmärtävät hyvin toisiaan.

Jan Rossi 06.11.2015 13:12

Susanna Koski levittelee täysin vääriä tietoja kompromisseista. Sipilä ilmoittaa, että mitään tälläistä ei ole, joten Koski yrittää huhuilla vaikuttaa siihen, että hallitus ei hajoaisi. Sipilä vie maata tällä hetkellä kohti uusia vaaleja.

Jan Rossi

Vesa Sorri 06.11.2015 13:32

Risto Virrankoski kirjoitti: " Vasta yön yli nukuttuani tajusin, ... kunnat korvataan tosiasiallisesti 18 maakunnalla."..."Eikä tämä muutoinkaan huono ajatus olisi."

Niinpä, tästä minustakin on viime kädessä kyse. Kuntauudistus hoituu sote:n varjolla ja ohessa. Ei huonoa todellakaan. Oleellista kaikessa, miten verot kerätään ja rahavirrat ohjataan takaisin maakuntiin niin sote:n kuin muittenkin toimintojen tarpeisiin. Siinä kokoomuksen tulisi panna peliin kaikki argumenttinsa ja asiantuntemuksensa.

Petri Haukinen 06.11.2015 13:47

No joo, herra Vesa Koo.

Lähinnä etsin operatiivista ratkaisua hallituspaikkojen kiireellisessä uusjaossa, mutta totta kai niukka ek-enemmistö väijyisi draculamaisesti vn-kanslian vähäverisillä käytävillä.

Toisaalta niukat vähemmistöhallituksetkin ovat todistettavasti toimineet (aikansa) kautta pohjoismaisen historian. Eikä kaiketi olisi kokkareille kunniaksi rymistellä oppositiossa vastaan hallitusohjelmaa, jonka he ovat sotea ja maahanmuuttoa lukuunottamatta itse sanelleet...

Persujen vallan ja vaikutusvallan lisääntyminen on sekä älyllisesti että poliittisesti häpeä koko kansalle, mutta niinpä tässä pääsi huhtikuun vaaleissa käymään.

Pentti Kangasluoma 06.11.2015 13:48

Kotiikaupunkini kierroksella, kahvila, pankki, apteekki, saksalainen oli

kaikkien kysymys sama: Mitä ajattelet, mistä on kysymys?

Mikä uutispommi pamahtaa koska tahansa, tilanne on niin kummallinen.

Hyötyjiä on vaikea löytää, koko järjestelmö tässä häviää. PS olisi suuri

hyötyjä, jos olisi oppositiossa. Joskus miettii että tässä demokratia keitossa on liian monta kokkia.

Tämän umpisolmun on aiheuttanut galluppien suuret muutokset. Pakolaiset,

talouskasvun hiipuminen, johtajamme säikkyvät omaa varjoaakin. Risto E.J.

Penttilän uudella puolueella alkaa olla tilausta.

Pasi Pekkinen 06.11.2015 13:58

Tulevaisuuden ennustaminen on pahuksen vaikeaa. Katainen yhdisti kuntauudistuksen sote-uudistukseen ja epäonnistui molemmissa. Sipilä/keskusta yhdistää aluehallinnon uudistamista soteen. En tiedä miten käy, mutta jotenkin olisi vaikea uskoa hallituksen kaatumiseen, kun vähissä on vaihtoehdot ilman vaaleja, joita ainakaan kepu tai persut ei halua.

Silti tyhmä kansalainen ihmettelee, että kun kerran sote-uudistus on yksittäisenä asiana se kaikkein tärkein rakenteellinen uudistus kestävyysvajeen kuromiseksi, niin onko siihen aina aivan pakko sotkea muita valtapoliittisia pyrkimyksiä? Miksi ei voisi toteuttaa vain sote-uudistus - ja vieläpä niin - että sille asetetut tavoitteet toteutuisivat parhaalla mahdollisella tavalla ja suurimmalla todennäköisyydellä?

18 sote-aluetta on täysin rationaalin vastainen. 12 on jo kompromissi. Tuleeko sitten vielä huonompi kompromissi 14-16, en tiedä.

Erik Strandholm 06.11.2015 14:03

Mielestäni Sipilän strategia on väärä. Hän ajaa väkisin ja voimalla omaa linjaansa kohti Kepun suosimaa maakuntamallia, johon sote on alistettu. Jos hän jyräämällä pääsee avoitteeseensa ja Kokoomus taipuu, niin Kokoomuksesta tulee sylikoira. Eli Kokoomuksen ei pidä suostua eli alistua Keskustapuolueen tahtoon. Oikea strategia olisi mielestäni tarkastella niitä voimia, jotka estävät tavoitteeseen pääsyn. Samat voimat tulevat vain vahvistumaan jos hän jatkaa nykymenoa. On löydettävä yhteinen ja hyväksyttävä kompromissi, jonka kanssa kaikki voivat elää.

Viime hallitus yritti yhdistää kuntauudistuksen ja soten. Se ei onnistunut. Miksi nyt pitää yrittää yhdistää sote maakuntamalliin. Ei tule mitään. Jos hallitus kaatuu ei ole takeita että pienpuolueet suostuvat Sipilän tahtoon tässä tai jossakin toisessa asiassa. Sosialidemokraateille uudet vaalit olisi hyvä ratkaisu, mitä Persut taas kavahtavat. Siksi Sosialidemokraattien ei missään nimessä kannata suostua hallitusyhteistyöhön.

Kukaan ei voita kun ajetaan yksi hallituspuolue nurkkaan. Sellainen iskee takaisin ennemmin tai myöhemmin, eikä edistä Suomen pääsyä talousahdingosta.

Vesa Kaitera 06.11.2015 14:12

Tämänhetkinen tilanne on kuulemma sellainen, että Keskusta on valmis tulemaan vastaan ja esitää viittätoista SoTe-aluetta. Kokoomus on myös taipumassa sopuratkaisuun ja esittää puolestaan neljäätoista SoTe-aluetta. Eli kiistan keskiössä on enää yksi SoTe-alue. Voi Jeesus, ei tämä kaikki voi siihen yhteen alueeseen kaatua. Ei kertakaikkiaan voi, mutta silti se on täysin mahdollinen skenaario. Aikaa ei nimittäin ole kovinkaan paljoa käytettävissä. Ratkaisun on tultava tänään.

Jouni Pulli 06.11.2015 14:35

Kansalaisten luottamus hallituksen toimintaan on suuresti vähentynyt ja olisi perin vaikeaa jatkaa uskottavaa suomalaista politiikantekoa nykyisellä hallituksella tai hallituksella, jolla olisi sama pääministeri kuin nyt. Ennenaikaisten vaalien todennäköisyys kasvaa joka päivä.

Onni Karilainen 06.11.2015 14:59

Kyllä pitäisi lähteä, mutta sote on siihen mitätön syy.

Todellinen syy antaa kokoomukselle kenkää on sen kaamea politiikka

tässä hallituksessa.

Verorikollisten armahduslaki.

Osakkeiden hallintarekisteri.

Työelämän pakkolait.

Talousrikostutkinnan vaikeuttaminen.

Ei Suomen kansa antanut tuollaiselle valtakirjaa vaaleissa,

eikä eduskunta pitkään anna sille luottamustansa.

Risto Virrankoski 06.11.2015 14:59

Tuli touhuttua yritysjohdossa, jopa ihan huipputasollakin, vuodet jos toiset. Sen voin sanoa, että Sipilän johtajuus ei kylläkään ole peruja yrityksen johtamisesta. Mahtaako kummuta Tuntemattomasta Sotilaasta ?

Ihan viimeksi kuultuna Sipilä ei enää pitänytkään kompastuskivenä alueiden lukumäärää, vaan syntynyttä luottamuspulaa. Kun yrityksissä alkaa ilmetä luottamuspulaa, joku lähtee heti. Usein toimitusjohtaja.

Surullisen pöhköä menoa. Näillä konsteilla maata ei enää nykyaikana hallita.

Lasse Reunanen 06.11.2015 15:12

Kokoomus ei sovinnolla jättäydy pois hallituksesta.

Arvioin sote-päätösten lisäajan (edelleen tälle päivälle...)

jatkuvan myös presidentti Niinistön aikataulujen kautta -

jonka kerrottu olleen ulkomaanmatkalla (ei kiirehtine sopimusta).

Oma ajatukseni kompromissiksi muodostui heti eilen kuultuani

pääministeri Sipilän tiedotustilaisuuden sisällön.

Nukuttuani yön hyvin ja nyt tilanteen ollessa yhä avoin - ehdotan:

Sote-alueita toiminnan järjestämiseksi voi olla ne 18 ehdotettua

(Ahvenanmaa kenties erillisenä 19.), mutta näillä alueilla ei olisi

omaan hallintovaltaa - vaan se annettaisiin 9 sote-hallinnon

keskuksille - siten jokainen 18 sote-alue olisi jaettuna kahteen

erillisryhmään em. sote-hallinnon alaisuuteen.

Näille 9 sote-hallinnon valtaan sisältyy budjetit, jotka jakaa

väestöpohjalta tasan soten osa-alueilleen.

Nämä 9 sote-aluetta voisivat olla myös osittain alisteisia

5 "läänitason" vastuulle (Helsinki / pääkaupunkiseutu 1 ja loput

8 jaettuna kahden ryhmillä).

Budjetti sote-hallinnolle tulisi valtion kautta - ei siis omilla

verotuksillaan, jonka valtio ylimpänä päättäjänä vuosittain

vahvistaa hallituksen ja eduskunnan budjettikäsittelyn kautta.

Ilari Kiema 06.11.2015 15:56

Kyse on bisneksestä, siitä kuka on kovin kauppamies, eli kuka saa parhaan hinnan (kepulaisten) kuntien sote-omaisuudesta.

Tässä sote-uudistuksessa STM:n selvityksen mukaan ”Palvelujen toteuttamisessa tarvittava käyttöomaisuus tulisi siirtää käyvästä arvosta itsehallintoalueille. Muut toiminnassa tarvittavat laitteet ja irtain omaisuus voitaisiin siirtää itsehallintoalueille kirjanpitoarvoa vastaavalla korvauksella.” (2015, 15. Selvityshenkilöhanke. Sosiaali- ja terveysministeriön raportteja ja muistioita 2015:36.)

Valtio siis maksaisi. Kunnat saisivat rahaa omaisuudesta, joka on jo kertaalleen maksettu verotuloilla ja valtionosuuksilla.

Kuvitellaan että jossakin (kepulaisessa) kunnassa on lääkekaappi, vaikka 1970-luvulla hankittu peltikaappi, jossa on sakset ja neula (käyttöomaisuutta) sekä laastaria, sideharsoa ja Buranaa (irtainta omaisuutta).

Muodostettavalla itsehallintoalueella olisi uudistuksen jälkeen käytössään kaikkien siihen kuuluvien kuntien lääkekaapit. Näin olisi kuntaliitoksen tapauksessakin. Oleellinen ero kuntaliitokseen on siinä, että sote-uudistuksessa vanhoilla kunnilla olisi myös lääkekaappien valtiolle myynnistä saadut rahat. – On se kova kauppamies tuo Sipilä, sanoisivat kepulaiset isännät.

Etu koskee kuitenkin vain kuntia eikä julkistaloutta kokonaisuudessaan ja kunnistakin vain nettosaajakuntia, ei esimerkiksi Helsinkiä, Espoota ja Vantaata, ja on ilmeisesti sitä suurempi, mitä pienempiä maakuntien alueet ovat.

Näilläkin perusteilla kokoomuksen pitäisi kieltäytyä ja pitäytyä mieluusti vahvojen peruskuntien mallissa. Sote-alueita sopii olla korkeintaa 12, kuten yllä mainitussa selvityksessäkin todetaan. THL:n mukaan sopivin määrä olisi viisi, eivätkä he välttämättä ole väärässä silloin kun eivät sekaannu asioihin joista eivät mitään ymmärrä.

Jari J. Marjanen 06.11.2015 16:20

Tämä aihe onkin näemmä tuottanut ennätyksellisen paljon kommentteja. Vesa Kaitera on mielestäni uskottavin ennustaja, kun taas viisaimmat, maltilliset puheenvuorot on käyttänyt Pekka Turunen. Olisi todellakin outoa, jos Sipilä antaisi hallituksensa kaatua tällaiseen syyhyn tai verukkeeseen, mutta kyllä niin voi hyvinkin ilmeisesti käydä.

Keskustan aluemalli näyttäisi sopivan hyvin yhteen puolueen piirijaon kanssa... Ei liene sattumaa?

Olen tällä kaksivuotiskaudella Vihreän liiton puoluevaltuuskunnan varajäsen, ja kautemme alkaessa arvelimme, että tästä tulisi rauhallinen "välikausi" normaalin neljän ajastajan vaalikauden ensimmäisiksi vuosiksi - vaan toisinpa näyttää käyvän, saattaa tulla eteen harvinaisen mielenkiintoinen, joskaan ei miellyttävä, ratkaisu uuteen hallitukseen (kenties uusien vaalien jälkeen) menosta tai menemättä jättämisestä. Lienemme huomenna kaikki viisaampia, mutta ainakin Facebookin poliittisissa ryhmissä keskustelu ja kannunvalanta on vilkasta.

Teemu Männynsalo 06.11.2015 16:37

Kyllä varmaan kyse on verotuksesta ja tulonsiirtojen laajuudesta kaupungeista maakuntiin. Tasa- vai progressiovero ym. Näistä on nyt poliittisesti vaikeaa päättää. Rahoitusratkaisussa voi ottaa pahasti pataan poliittisesti ja Kokoomuksen voi poliittisesti hirttää siihen. 'Kenenkään verotus ei kiristy'. En usko kyseessä olevan kiistan 12 vs. 15. En usko, että kaikkia kolmea yhdistävään ratkaisuun päästään. Tilanne on kärjistynyt Kokoomuksen ja Keskustan välille kun persut rahoituksessa ja verotuksessa ovat lähempänä Keskustaa kuin Kokoomusta.

Erkki Pekola 06.11.2015 16:52

Alkaa vaikuttaa myös sellaiselta, että Sipilälle on valjennut kuinka heikosti ne lakiesitykset ovat muotoillut ja kuinka moni niistä olisi otettava hallituksen uuteen valmisteluun ennen kuin eduskunnan ao valiokunta torppaa sen. Nimittäin Sipilä ja Vanhanen sanoivat pari tuntia sitten, että siellä on vielä monta sovittavaa asiaa. Ja niistä kestävään ratkaisuun pääsy ei synny tällaisten tunnekuohujen vallitessa mieliä.

On syytä unohtaa tuo jankutus sote-alueiden määristä jos lakien pohjat ovat pahenevasti rempallaan.

Markku Miettinen 06.11.2015 17:07

Sipilä toteaa nyt, ettei kysymys ole sote-alueiden lukumäärästä, vaan syvemmästä luottamuspulasta.

Miten hallitus voi tuolta pohjalta, vaikka joku ratkaisu tähän lukumäärään löytyisikin, jatkaa seuraavat 3,5 vuotta ? Mielestäni ei mitenkään.

J. Salonen 06.11.2015 17:16

Ei hallitus mihinkään hajoa, vaikka hyvä sen olisi hajota. Uudet vaalit toisivat hetkellistä sekasortoa, mutta niiden lopputuloksena maahan todennäköisesti saataisiin vakaa ja toimintakykyinen punamultahallitus, jonka johdossa edelleen olisi Sipilä. Hallituksen ohjelma toki näyttäisi olennaisesti toisenlaiselta, sopeutukset raavittaisiin kasaan osittain muita reittejä, toisaalta työmarkkinaneuvottelujen lukko saataisiin ehkä avattua. Hallituksesta jäisivät pois kaikki ääripuolueet, siis Kokoomus, Perussuomalaiset ja Vasemmistoliitto. RKP ja Vihreät voisivat olla hallituksen tilkepuolueina.

Tämä kaikki on kuitenkin jälleen kerran teatteria. Takarajoja asetellaan ja niistä puolihuomaamatta livetään kerta toisensa jälkeen. Kaiken vatuloinnin päättää väkinäinen kompromissi, jossa kepu saa maksimaalisen määrän sote-alueita ja muun aluehallinnon uudistuksen haluamallaan tavalla, kokoomus puolestaan rajat auki taivasta myöten yksityiselle voitontavoittelulle sote-palveluissa. Persuillehan koko kysymys on EVVK-luokan asia.

Kuka uskoo, että tällä mallilla saadaan aikaan Sipilän hatustaan vetäisemät 3 miljardin euron sote-säästöt?

Marita Salenius 06.11.2015 17:36

Johan on pojat keskustelua täällä käyneet - meitä tyttöjähän täällä ei montaa ole pistäytynyt. Mutta rohkeasti taas näkemystäni väsään, vaikka niin monesti olen jo saanut tuta, että joutaisin puolueeni kanssa - niin mihinkä? Danten helvettiinkö.

Petri Haukiselle muistuttaisin, että poliittinen ja älyllinen häpeä ei ole demokraattiset vaalit, mutta tuloksen halveeraaminen sitä on. Katkeruutta ja pahasuopuutta - näihin on jo vuosien aikana totuttu. Mutta nämä meidän maan ongelmat eivät sillä ratkea, että perussuomalaiset lakkaisivat olemasta.

Olen jo monesti aikaisemminkin kirjoittanut, että perussuomalaisille on ollut tilaus. Samoin näyttää siltä, että tilaus on myös tämän tyyppiselle pääministerille. No Chamberlainimme pyrkii kovasti Churschilliksi, mutta riittääkö karskiutta - yritystä ei kyllä puutu.

Tällä hallituksella on ollut ytyä ja totisesti ei toivoisi sen kaatuvan. Täällä blogissakin näkyy voimakkaasti tämä sote-kahtiajako: kaupunki vastaan maaseutu. Tai sanoisiko Helsinki vastaan muu Suomi (vaikka Hesari valtamediaa onkin ja sitä luetaan täälläkin, niin lopulta se kuitenkin on nimensä veroinen: Helsingin sanomat).

Sote-alueiden määrän tarpeellisuus on ilman muuta jotakin muuta täällä maaseutujen Suomessa, kuin kaupungeissa. Periaatteessahan on sama missä ja miten suuren alueen se itse hallinto on, kunhan hallinto toimii ja sutjakkaasti myös. Kysehän on siitä, että me täällä periferiassa pelkäämme, että emme voisi enää vaikuttaa siihen, missä ja miten palvelut tulevaisuudessa saadaan. Kauhistuksella ajattelen, että olemassa oleva huononee - nythän on suhteellisen hyvin ja paikallisesti ajatellen mitään muutosta ei edes tarvittaisi, kuin korkeintaan siinä byrokratiassa. Pitää muistaa, että tähän härdelliin kuuluu myös ne sosiaaliasiat ei pelkästään terveydenhoito.

Toisaalta mitä uusilla vaaleilla saavutetaan. Ei ne ongelmat vaaleilla häviä. Tai sitten pitäisi loppulle kolmelle vuodelle perustaa virkamieshallitus ja eduskunta toimikoon tehtäviensä mukaan. Sitä on mediassa hastateltu monia "viisaita" miehiä, joista varmasti hallitus kasaan saataisi. Miten olisi Siksten Korkman pääministeriksi? :) Olen aikoinani tuntenut sympaattisia tunteita kokoomusta kohtaan ja siksi en oikein osaisi kuvitella, että se lähtisi tämän asian takia hallituksesta. Mutta jos sen jääriys hajoamisen aiheuttaa, niin kauaksi on puolue kaahannut niistä sympatiseeraamiseni ajoista. Toisaalta on se ilman tätäkin jo kaukana.

Jukka Salminen 06.11.2015 17:48

Sotessa on toki kyse isoista asioista, mutta on jo pitkään ollut ainoastaan ajan kysymys milloin Kokoomuksen nykytapa tehdä politiikkaa törmää vauhdilla kiviseinään. Kokoomuslaisten alituinen raakkuminen mediassa saanee Sipilän (ja Vanhasen) kaltaiset poliitikot näkemään punaista. Nyt on tullut mitta täyteen ja sen kyllä huomaa.

Tätä ei Kokoomuksessa ymmärretä - vielä hallituskriisissäkin Kokoomus näyttää jatkavan valitsemallaan tiellä, käymällä ”neuvotteluja” median kautta. Puolue mustamaalaa hallituskumppani-Keskustaa ja Sipilää taivastelemalla kuinka typerää olisi kaataa hallitus kiistaan sotealueiden määrästä.

Sipilä on kertonut rauhalliseen tapaansa, että erimielisyydet koskevat laajempaa kysymyskokonaisuutta. Myös Soini vahvisti saman asian, mutta jankutus se vaan jatkuu.

En sano, että Kokoomus on muita huonompi puolue, mutta sen verran ylimielisiä heistä näyttää tulleen, että pieni näpäytys tekee heille pelkästään hyvää.

Vesa Kaitera 06.11.2015 18:32

Keskustssa on näköjään ollut esillä seuraavanlainen malli:

"Sote-alueita tulee 18

Pienemmät sote-alueet velvoitetaan tekemään yhteistyötä yliopistollisten sairaaloiden kanssa

Päätösesitykseen sisältyy myös kokoomuksen läpi ajama tavoite terveyspalveluiden avaamisesta yhä enemmän yksityiselle kilpailulle."

Tällä mallilla saattaa olla mahdollisuuksia tulla myös Kokoomuksen hyväkymäksi, koska siinä on velvoite pienimmille SoTe-alueille laajasta yhteistyöstä. Kokoomuksen keskeisin perustehan vastustaa kahdeksantoista SoTe-alueen mallia on juuri se, että siinä pienimmät alueet ovat tehokkaan toiminnan kannalta liian pieniä.

Teveyspalvelujen avaaminen yhä enemän yksityiselle kilpailulle herättää positiivisia tunteita Kokoomuksessa.

Mutta kahdenksantoista SoTe-alueen mallin hyväksyminen antaisi julkisuuteen sellaisen käsityksen, että nyt Kokoomus olisi taipunut Keskustan ja PS:n edessä. Mediapoliittisesti tuon esityksen hyväksyminen olisi Kokoomukselle tappio. Mielestäni Kokoomuksen kuitenkin kannattaisi hyväksyä se. Meidän ei tarvitse olla voittajia kaikissa hallituksen tekemissä suurissa ratkaisuissa. Jos oma toimintamme aiheuttaa Sipilän hallituksen kaatumisen, oma vaikutusvaltamme romahtaa ja ennuste Suomen selviämiseksi pahasta taloustaantumasta muuttuu kerralla varsin epätodennäköiseksi. Nyt Kokoomuksen on valittava pienin paha.

Ke

Pentti Kangasluoma 06.11.2015 19:42

Jos kokoomus vaatii rajua terveyspalvelujen yksityistämistä niin silloin

Sipilä on sankari myös pienituloisten kasvukeskuksissa asuvien joukossa.

Mikä on se luottamus jota, mitä Stubbin pitäisi vannoa, liittyykö se

turvallisuuspolitiikkaan? Natoon liittyviin asioihin, kun kolme miestä

vain keskenään voi sopia. Jokaiselle mandaatti mennä omien eteen sanoa,

näin päätimme.

Unto Hämäläinen, HS, Kuukausiliite, Ruotsi petti Suomen 1990, yritti livahtaa salaa EY:n jäseneksi. Ruotsissa demarihallitus, porvarit haluaa

Natoon. Kerrotaanko meille 2015?

Tiesittekö että Ruotsi sai kylmän sodan aikaan asehankinnoissa samat

alennukset kuin Naton jäsenet?

Olli Saarinen 06.11.2015 19:59

Kävin katsomasa mitä hallitusohjelmassa lukee aluehallinnon uudistuksesta: "Valtion aluehallinnon ja maakuntahallinnon yhteensovituksesta tehdään erikseen päätös ...

...ratkaisuna on toimintojen keskittäminen ... selkeille itsehallintoalueille." Tässä ei siis puhuta alueiden lukumäärästä.

Toisaalta: "Hallitus valmistelee sosiaali- ja terveyspalveluiden (SOTE) järjestämisratkaisun kuntaa suurempien itsehallintoalueiden pohjalta. Alueita on yhteensä enintään 19."

Hallitusohjelmassa mainitaan siis vain maksimimäärä, mikä on 19, kaikki pienemmätkin luvut käyvät, ellei katsota sanan "maakunta" määrittävän lukumäärää ensimmäisessä lainauksessa. Näinhän ei voi päätellä kun kysymys on "selkeistä itsehallintoalueista" eikä siis maakunnista.

Jos aluehallinto tahdotaan rakentaa 18 maakunnan varaan, mitä hallitusohjelma ei siis mielestäni edellytä, on mahdollista kuitenkin toimia kuten Lasse Reunanen edellä ehdottaa muodostaen maakuntien yhdelmistä niiden rajoja noudattavia järkevänkokoisia sotealueita, joiden hallinto valittaisiin maakuntavaltuustojen valinnan yhteydessä.

Mauno Rissanen 06.11.2015 22:26

Näin myöhäisenä mukaan tulijana on kiitollinen niistä monista näkökulmista, joita keskustelu on tuonut esiin. Ihmettelen ennen kaikkea sitä, että kun piti tehdä vuosien jälkeen SOTe-ratkaisu, tuleekin viime hetkillä rinnalle kuin puskista ehdotus, joka näyttäisi pitävän sisällään hallinnon saattamisen suurelta osalta uuteen uskoon. Mitä johtamista tällainen on? Pelkän soten toteuttaminen olisi jo sellaisena ollut todella suuri ponnistus.

Operaatiolle on valtaan liittyvät selitykset, kuten aikaisemmista puheenvuoroista hyvin ilmenee.

Hämmästyttävää sinänsä, että hallinnon hajoittaminen 18 alueelle tuntuu osasta ihmisiä tuovan palvelutkin lähemmäksi ja kansanvaltaisempina. Luulenpa, että käytettävissä olevan rahan määrä on ratkaiseva tekijä. Vähäväestöisillä alueilla matkat pysyvät aina pitempinä ja asutuskeskuksissa ruuhkat suurempina. Tasapuolisuutta seurattaneen paremmin suurilla alueilla kuin tilkkutäkkirakenteessa. Mitä suurempi alue, sitä enemmän erikoistuneita lääkäreitä ja tutkimusmahdollisuuksia. Tarvitaan vain organisointia, ja sen tekevät alan tuntevat.

Teemu Männynsalo 06.11.2015 23:06

Erittäin kiinnostavaa on, että kuntia on näin vaikeaa poliittisesti päästää päiviltä. Ovatko sote uudistuksen kustannusperustelut ja uudistuksen tarve pakottavat? Vai onko sote uudistustarve todellisuudessa pelkkää aluepolitiikkaa valepuvussa? Unton syyskuun juttu on kansainvälisen tason journalismia ja kuvaa sote-uudistusta poliittisena mustana aukkona. Se on niellyt vain vähän dramatisoiduen poliitikkoja kitaansa ja nyt sitten jo kokonaisia hallituksia.

Erkki Majava 06.11.2015 23:11

Kirjoitin tänään 5.11.2015 klo 10:10 tänne Unton blogiin luottamuksen puuttumisen olevan keskeisin syy hallituksen yllättäen esiin putkahtaneisiin ongelmiin - ja siis nimenomaan mainitsin syynä Kokoomuksen toteuttaman yllätyskoukkauksen median kautta suoraan omien hallituskumppaniensa selustaan. Tämä rikkoi luottamuksen ja hallituksen sisäiset pelisäännöt, joista oli sovittu hallitusneuvotteluissa.

Tilanne on hyvin ikävä maan edun kannalta ja Kokoomuksen toiminta äärimmäisen lapsellista, vastuuntunnotonta ja härskiä oman edun tavoittelua Stubbin johtamana. Siis se toiminta, ettei 'itkupotkuraivareidenkaan' jälkeen saa omia yksityisten sotepalveluyritysketjujen kasvavaa määräysvaltaa kirjattua SOTE-luonnokseen, aiheutti koko kalabaliikin. Ei siis Kokoomuksen väittämä luku sotealueista. Miettikää tahoillanne, kumpi valehtelee asiasta: Kokoomus Zyskowiczin suulla vai Sipilä uskovaisena miehenä?

Päivä eteni oletettavasti näin:

Pääministeri Sipilä ja ulkoministeri Soini puolueidensa puheenjohtajina olivat tästä Kokoomuksen pelisääntöjen täydellisestä piittaamattomuudesta tuohtuneina antaneet palautetta Stubille höystettynä vaatimuksella 'jättää torstain lehdistövuoto ehdottomasti viimeiseksi kerraksi'. Stubb kuittaili kuuntelevansa uusinta Bo Kaspers-orkesterin levyä omassa ministerihuoneessaan kun häneltä pyydettiin vastaantuloa ja lisäymmärryksen hakemista. Hän veti herneet nenässä neliraajajarrutukseen.

Tämän jälkeen Stubb yön nukuttuaan vielä kehtasi syvässä lapsellisuuden puuskassaan päättää näyttää närhen värkit Sipilälle ja Soinille. Tämä tapahtui siten, että hän järjesti vaasalaisen ensimmäisen kauden kansanedustajan Susanna Kosken perjantaina kello 12:15 YLEn ruotsinkieliselle toimitukselle 'vuotamaan' väitetyn Sipilän kompromissiehdotuksen. Ja joka lausuntona sitten muutama tunti sen perään peruutettiin asiasisällöltään mukamas 'väärinkäsityksenä'. Stubb sai näin viritettyä vielä yhden lisäpykälän hallituskumppaneidensa vieteriä, vaikka häntä oli tästä toiminnasta varta vasten varoitettu. Ja vasta tästä Soini suivaantui toden teolla ja avautui eduskuntatalolla televisiokameroille luottamuksen Kokoomusta kohtaan mennen vielä edellisiltaa huonompaan suuntaan. Samoin pääministeri Sipilä totesi kameroille "kysymyksen olevan luottamuspulasta".

Kokoomus sai lyhyen, yhden vuorokauden mittaisen mediavoiton. Vasta perjantai-iltapäivällä ensimmäinen toimittaja YLE:llä ymmärsi saman asian. On turha syyllistää Sipilää hallituksen huonosta johtamisesta, jos hallituspuolueiden puheenjohtajat ja tässä tarkoitan erityisesti Kokoomuksen puheenjohtaja Stubbia, ei pysty pitämään joukkojaan rivissä. Lienee tultava Stubbin toiminnasta siihen päätelmään, että hänellä ei ole kykyä strategiseen ajatteluun ja -johtamiseen, vaan oma ja omien tuki- ja viiteryhmien etu on aina isänmaan etua edellä. Se on Suomen kannalta tuhoon johtavaa politiikkaa. Mutta mitä muutakaan hän olisi oppinut ollessaan surullisen kuuluisan Kataisen hallitusten oppipoikana. Mitä Kokoomus Vapaavuoressa menettikään...

Teemu Männynsalo 06.11.2015 23:40

Outo, nopea tapahtumasarja ja kehityskulku. Selittäisikö sitä, että Keskustassa sisäisesti luottamus Sipilään on laskenut viime aikoina ja Kokoomuksessa samaan tapaan luottamus Stubbiin? Ja Persuissa kannatuskadon myötä luottamus Soiniin.

Vesa Kaitera 07.11.2015 1:43

Erkki Majavan kirjoitus on mielestäni huomattavan yksisilmäinen ja ainakin osittain puhdasta spekulaatiota. Se, että joku Kokoomuksesta olisi vuotanut medialle tietoja ja luottamuksellisia muistioita, pitää todennäköisesti paikkansa. Muttei Alexander Stubb välttämättä ole tiennyt tästä episodsta mitään. Vaasan piirin uusi kansanedustaja Susanna Koski syyllistyi kiistatta lievää törkeämpään tynkkysläisyyteen eli hölötti luottamuksellisen tiedon medialle heti ryhmäkokouksen päätyttyä. Minun on hyvin vaikea uskoa, että kukaan vastuullinen kokoomuslainen olisi pyytänyt häntä tekemään niin, kaikkein vähiten uskon tuota Alexander Stubbista. Koski teki tietovuodon ilmeisesti kokemattomuuttaan.

Erkki Majava: "Siis se toiminta, ettei ‘itkupotkuraivareidenkaan’ jälkeen saa omia yksityisten sotepalveluyritysketjujen kasvavaa määräysvaltaa kirjattua SOTE-luonnokseen, aiheutti koko kalabaliikin."

Olet ihan pihalla. Muistutan sinua siitä, että ainakin yhdessä kompromissiveriossa oli selvästi kirjattu juuri tuo yksityisten SoTe-palveluyritysten vahvistunut asema. Tietenkin siksi, että Keskusta hyvin tietää, että se on Kokoomukselle aivan välttämätön ehto SoTe-paketin hyväksymisessä. Keskustalle se ei ole sellainen mörkö, jota se on vasemmistolle, joten Keskusta kyllä nielee sen, mutta se haluaa tästä poliittista komepensaatiota SoTe-alueiden lukumäärän muodossa.

Erkki Majava: "Ei siis Kokoomuksen väittämä luku sotealueista. Miettikää tahoillanne, kumpi valehtelee asiasta: Kokoomus Zyskowiczin suulla vai Sipilä uskovaisena miehenä?""

Olen tuntenut Ben Zyskowiczin nyt noin 40 vuotta, eikä hän ole tuona aikana koskaan valehdellut minulle. Ninpä minun on helppo uskoa hänen versiotaan, jossa SoTe-alueiden lukumäärällä on keskeinen merkitys tässä kiistassa. Mutta olen siinä samaa mieltä Sipilän kanssa, että muitakin erottavia tekijöitä kyllä on. Tämä SoTe-alueiden lukumäärä ei siis ole ainoa syy, mutta todennäköisesti silti tärkein.

Uskon, että olemme päässeet tässä wagneriaanisessa näytelmässä sellaiseeen tilanteeseen, jossa eri osapuolten turhasta syyllistämisestä voitaisiin jo päästä eroon ja keskittyä SoTe-paketin käytännön toteutukseen. Jos Sipilän hallitus kaatuu, niin siitä kärsivät kaikki kolme nykyistä hallituspuoluetta. Kokoomus ensimmmäisenä, ja Keskusta ja PS pienellä viiveellä. Suuret rakenteelliset uudistukset jäisivät ehkä tuossa skenaariossa odottamaan Jeesuksen toista tulemista.

J. Salonen 07.11.2015 2:38

No niin, Sipilän teatteri on päättynyt molemminpuoliseen periksiantoon. Kepu saa betonoida valtansa periferiassa ja kokoomus "raha seuraa äveriästä potilasta" -mallin eli portit auki terveydenhuollon muuttamiselle finanssikapitalismiksi ja pörssikeinotteluksi. Persuille kelpaa taas kerran kaikki, kunhan hallituspaikka ei ole vaarassa.

Ja joku vielä kuvitteli Sipilän olevan köyhän kansan viimeinen puolustaja. Poliittisista lehmänkaupoista tässä oli kyse alusta loppuun.

antti liikkanen 07.11.2015 6:10

Onko se nyt sitten niin, että "Kepu pettää aina" ja erityisesti tällä kertaa, 1970-luvun alun jälkeen suurimmassa asiassa?

Olen ehkä vähän vainoharhainen miettiessäni, keitä kaikkia tässä pelissä on ollut pettämässä ja ketkä kaikki alistuivat petettäviksi.

Maassa on nyt sopu femton-tonnarista sairaiden hoidossa ja kahdeksastatoista lääninhallituksesta "sparcely populated areas"-aktiviteeteissa.

Tämä rakenne oli valmis ja hyväksytty 3 viikkoa sitten, mutta mihin tarvittiin tämä peli, johon niin Unski, Juha Akkanen kuin muutkin pekkaervastit lähtivät mukaan vedätettäviksi?

Tulee vähän hontelo olo, kun samaan aikaan iso partti suomalaisia ihmisiä hankkii sairauksiensa hoidon luvan kanssa ja lain sallimana 28 EU-maan valikoimasta.

Unto Hämäläinen 07.11.2015 6:37

Hyvää huomenta ja varhaista lauantaiaamua

Kuten A. Liikkanen ja J. Salonen edellisissä viesteissä jo kommentoivat Sipilän hallitus pääsi yöllä sopimukseen sote-sotkusta. Sopimuksen sisällöstä emme paljon tiedä, koska siitä tiedotetaan vasta maanantaina iltapäivällö pidettävässä tiedotustilaisuudessa. Yöllä julkistettiin vain lyhyt tiedote, johon voi tutustua tässä osoitteessa: http://valtioneuvosto.fi/artikkeli/-/asset_publisher/x-1?_101_INSTANCE_3wyslLo1Z0ni_groupId=10616

No niin, tästä olisi paljonkin sanomista, mutta jatkan omalta osaltani pohdiskelua tänään lauantaina kello 9.06 Ylen aamutv:n keskustelusssa.

Kuten torstai-iltana postauksessani lupasin, sote-keskustelu jatkukoon myös täällä kommenttipalstalla viikonlopun yli. On ollut suuri etuoikeus julkaista näitä kommentteja.

Voikaa hyvin

Unski

Erkki Majava 07.11.2015 7:13

Näinhän siinä sitten kävi, että sekä Kokoomus että Keskusta saivat molemmat haluamansa. Keskusta sai 18 Sote-aluettaan, mutta kuten olin ennakoinut, villakoiran ydin Kokoomukselle löytyi liittyen lisäkirjaukseen valinnanvapauslainsäädönnöstä.

Eli Kokoomukselle ei ollutkaan ennakoimallani tavalla kysymys Sote-alueiden lukumäärästä vaan lisävarmistuksesta saada tulonsiirtoja yksityisille sotekonserneille.

Kyllä nyt vaalirahaa on taas tulossa Stubbille ;). Vai mitä Vesa Kaitera olet mieltä?

Pekka Turunen 07.11.2015 8:27

Tiettävästi yöllä on siis päästy sopuun ja hallitus jatkaa. Ei tämä kuitenkaan tällä ole ohi. Juha Sipilän kovasti mainostama luottamus on aivan varmasti kärsinyt ja yhteenotto lienee jättänyt osapuolille muitakin arpia. Pääministerin arvovalta on heikentynyt, mutta eipä tästä selvinnyt kuivin jaloin sen enempää Keskusta kuin Kokoomuskaan muuta kuin enintään omiensa joukossa.

Antti Liikkanen arveli, että tämä viime päivien rähinä olisi ollut pelkkää peliä, johon media saatiin jymäytettyä mukaan. Vaikea uskoa, vaikka kaikki ihmettelemme sitä miksi tilanne päästettiin näin pahaksi. Kenen etua moinen peli olisi muka palvellut? Kyllä herrat tuntuivat olevan vimmatun tosissaan.

Vielä emme tiedä mistä kaikesta tässä oli kulissien takana kyse, mutta kaipa sekin ajan myötä paljastuu. Eilisissä kahvipöytäkeskusteluissa oli yleinen ihmettelyn aihe, että ei kai hallitus tosissaan aio kaataa itseään tällaisen asian takia? Eihän asia toki pieni ollut, muttei sittenkään niin iso, että se selittäisi kaiken nähdyn. Enemmän kyse oli kai valtapelistä, joka meni rumaksi, kuin itse asiasta.

Olennaisena tässä kaiken keskellä säilyy kuitenkin se, että näinä vaikeina aikoina maa tarvitsee toimintakykyisen hallituksen. Onkohan meillä enää sellaista, vaikka hallitus ei kaatunutkaan?

Olli Penttinen 07.11.2015 8:31

Kylläpä lehmänkaupan taas tekivät. Kumpikaan keskeinen osa ei sellaisenaan olisi mennyt läpi nykyeduskunnassa. Tällaisissa kaupoissa syntyy hiomattomia ja epäkelpoja ideologisia rakennelmia, joiden vaikutusanalyysit ovat hämärän peitossa. Ettei vaan olisi, että molemmat tulevat myös kalliiksi. Ei kai tollainen aluehallinto voi olla edullinen ja tehokas, kun katsoo väestöpohjaa, ja kun jo vuosikymmeniä on pyritty linjakkaampiin alueisiin, mihin nykyiset elyt ja alvit tekivät kuitenkin valitettavan poikkeuksen. Valinnanvapauslainsäädäntö voi jossain toimia hyvin, mutta siinä on suuri vaara kustannusten nousulle ja rahojen karkaamiselle markkinavoimien käsiin. Saa sitten nähdä, millaista tarkempaa säädöstöä tulleen tekemään.

Seppo Laine 07.11.2015 9:34

Itse olen katsonut koko hallitustaivalta aika pitkälti siitä näkökulmasta, miten kasvua lähdettäisiin avittamaan. Toki tällä poliittisella valtataistelulla on siihen vaikutusta, mutta joku hallintoalueiden lukumäärä ei siinä kumminkaan ole avainasemassa.

Suurin silmienavaus tuli kuitenkin siitä, että olen ennen jollain tavoin ajatellut Sipilää yrityspuolen ymmärtäjänä ja sitä kautta kasvun edellytysten parantajana. Kuitenkin on ilmeisen selvää, että lähinnä hänen johtamistyylinsä on lainattu jostain Ollilan ajan "Management by Pelko" Nokiasta. Muu on politiikkaa.

Nythän paljastui, että sote uudistuksessa Sipilä oli valmis jopa aika lapselliseen kiukutteluun ja itku-potku tyyliin saadakseen tahtonsa (siis kepun tahdon) läpi.

Talouden kasvun suhteen lienee aivan sama. Suomen kasvulla ei ole niin väliä, kunhan maakuntien kasvua saadaan aikaan. Keinot on nyt näytetty ja esimerkiksi ns kasvukeskittymät heitetty ikkunasta ulos. kun eivät tähän kepulaiseen politiikkaan istu. Esimerkiksi Tekesistä vapautuneet paukut mennee alueellisen TE-keskusjärjestelmän vahvistamiseen. Nyt alkaa myös tajuta niitä kasvun "strategisia" linjauksia. Vähän alatyylisesti ilmaisten on aika kusetettu olo!

Oli tosiaan aika pysäyttävää, kun tämän tajusi. Jos siis kasvua haet, ulkomaille lähde, on ilmeinen viesti aika monelle yritykselle! Tätä olen vähän pelännytkin, mutta nyt se kovin konkreettisesti paljastui. Matkalaukkua siis pakkaamaan!

Vesa Kaitera 07.11.2015 10:05

Erkkki Majava kirjoitti: "Keskusta sai 18 Sote-aluettaan, mutta kuten olin ennakoinut, villakoiran ydin Kokoomukselle löytyi liittyen lisäkirjaukseen valinnanvapauslainsäädönnöstä.

Eli Kokoomukselle ei ollutkaan ennakoimallani tavalla kysymys Sote-alueiden lukumäärästä vaan lisävarmistuksesta saada tulonsiirtoja yksityisille sotekonserneille."

Keskusta sai vaatimansa 18 itsehallinnollista aluettaan, mutta SoTe-alueiden lukumääräksi tuli 15, kuten olin ennakoinutkin. Tässä Keskusta tuli Kokoomusta vastaan, joka oli viime vaiheessa ajanut kahdentoista SoTe-alueen mallia. Valinnanvapauslainsäädännön osalta Kokoomus tiesi, ettei Keskustalla ollut periatteellista syytä vastustaa sitä kuten vasemmistolla. Keskustan riveissä on joukko terveydenalan ammattilaisia, jotka pääsääntöisesti tukivat "raha seuraa potilasta" mallia. Keskusta kuitenkin piti tätä asiaa auki, jottsa se voisi maksimaalisesti painostaa sillä Kokoomusta, jolle tämä pykälä oli paljon tärkeämpi kuin Keskustalle. Se oli siis vain vaihtoraha Keskustalle, siitä ei vallinnut periatteellista erimielisyyttä.

Kiista kulminoitui SoTe-alueiden lukumäärään, josa päästiin lopulta sopuun viidestätoista alueesta. Sen jälkeen loppu oli kosmetiikkaa. Kokoonaisuutena ratkaisua voidaan pitää Keskustan voittona, mutta Kokoomuskin sai omia tavoitteitaan siinä määrin läpi, ettei se tullut aivan jyrätyksi. Kumpikin puolue voi täten esiintyä voittajana omien kannattajiensa silmissä.

Sipilän hallitus tuli ulos tästä kriisistä entistä vahvempana, mutta ensi keväänä on odotettavissa erittäin kova vääntö SoTe:n rahoitukseta.

Jouni Pulli 07.11.2015 10:06

On mielenkiintoista nähdä, miten tämä hallituksen "soteseikkailu" vaikuttaa seuraaviin galluptuloksiin. Mielestäni meillä on nyt hallituksena jäljellä vain ns. rampa ankka, jonka toimintaa vaikeuttaa keskinäisen luottamuksen puute sekä kansan epäilys nykyisen hallituksen aikaansaamattomuudesta ja äärimmäisen poukkoilevasta politiikasta.

Valitettavan itsepintaisesti hallituspuolueet pyrkivät ajamaan omaa etuaan ja varsin heikosti maamme etua. SOTE-puolen yksityistäminen johtanee hyvinvointiyhteiskuntamme alasajoon.

Risto Virrankoski 07.11.2015 10:09

Ei parhaalla tahdollakaan hyvä maku jäänyt tavasta, jolla asia 'ratkaistiin'. On epäily, voiko sanasta 'ratkaisu' poistaa lainausmerkit vai ei. 'Näkkyypähän'. Hallitus altisti taas kerran itsensä niin median kuin oppositionkin irvisteltäväksi.

Vielä yhden kerran palaan siihen, mitä aiemmin sanoin yrityksen johtamisesta. Sipilän tyyliä voi toki kuvata 'yritysjohtamiseksi', mutta kylläkin vain huonoksi yritysjohtamiseksi. Pitkään ei johtaja menesty tällä tavalla. Joukot häipyvät ympäriltä tai alkavat koostua ns. joo-miehistä.

Erityisen huolestuttavaa, jopa pelottavaa on, että valtakunnan asioiden hoito uhataan jättää hunningolle, jos yhdessä isossa asiassa ei heti ja nyt ratkaisua saada. Jos asiaa on yritetty ratkaista 'jo 10 vuotta', päätöksen laatu on tärkeämpi kuin päätöksenteon tehokkuus.

Pekka Turunen 07.11.2015 10:15

Nyt kun tästä hallituksen sisäisestä yhteenotosta lukee ja kuuntelee kommentteja ja haastatteluja niin tulee mieleen, että ei tässä kuviossa ollut muuta uutta kuin se, että se käytiin julkisuudessa. Aikaisemmatkin hallitukset ovat ilmeisesti vääntäneet vaikeita valtapelejä lähelle hallituksen kaatumista, mutta ne ovat tehneet sen ilman julkisuutta.

Eli saimme nyt siis nauttia Sipilän uudesta, raikkaasta tyylistä? Ainakin tiedotusvälineet lienevät tyytyväisiä?

Silti jäljelle jää ihmetys. Olivatko hallituspuolueet todella niin lähellä hallituksen kaatamista kuin ulospäin näytti? En ymmärrä mitsen se olisi voinut olla sen enempää Keskustan kuin Kokoomuksenkaan etu? Ovatko maan johtajat todella noin kiukuttelevia ja pienisieluisia? Kuin ketkä tahansa meistä tavallisista kansalaisista.

Pentti Kangasluoma 07.11.2015 10:19

Kun emme tiedä niin pitää mielikuvitella. Miksi vuoto, eli 15 aluetta, niin runsaasti ärtymystä? Tuli radiohiljaisuus, Soini reaktio, oliko väsymystä, vai onko jotain mitä ei kerrottu vielä. Eihän 15 luku voinut

olla valtiosalaisuus.

Ulkoministeri vihjaisi pakolaiskysymyksessä lisää vaikeuksia, vain puhuiko

siinä puoluejohtaja jonka agendalla varoittelu on ollut. Onko viestejä

siitä että itärajan yli alkaa tulla syyrialaisia? Jotain uutispommia

odotan.

Kolme puoluejohtajaa tietoisesti järjestää draamaa. sitten tuli valkoista

savua kuin Vatikaanissa. Sipilä on herätyskokousten kasvatti, mutta ei hänen ulostulojensa jälkeen katsojasta, kuulijasta tunnu siltä kuin papin hyvän saarnan jälkeen. Oma ryhmä saa hengenravintoa, mutta muut ovat hämillään.

Vesa Kaiteralle, asiakas saa valita yleisen terveydenhollon, yksityisen,

tai kolmannen sektorin. Mitä se käytännössä toimii, kun asiakas on nytkin voinut mennä yksityispuolelle. Kerro meille, mennäänkö ensin terveyskeskukseen, nouseeko terveyspalveluja käyttävien maksut, vaikka

eläkkeet, palkat ovat jäissä? Siihenkö pyritään?

Mauno Rissanen 07.11.2015 10:33

Ehkä tässä hyvänä puolena voi pitää, että on kuitenkin tehty ratkaisu, vaikka ei ehkä paras mahdollinen. Vääntöä riittänee jatkossakin. Mitä mahtaa tarkoittaa se, että 18 aluetta vastaa SOTEn toimimisesta ja 15 aluetta järjestää sen? Toivottavasti herrat ajattelivat sen valmiiksi.

Ainoa varma on, että kun 10 miljardin velanottoa supistetaan, ei terveys- ja sosiaalipuoli pääse vähennyksittä. Tämä häviää pintapuheeseen parannuksista, tehostamisesta ja tasa-arvoistamisesta. Kaikkea tuota kyllä voidaan tehdä vähemmälläkin rahalla tietoa ja taitoa käyttäen.

Risto Virrankoski 07.11.2015 11:21

Sotesopan jalkoihin jäi nyt pinnalle noussut 'itsehallintoalueiden' perustaminen. Komealta kalskahtava nimitys maakuntahallinnolle. Ollaanko maahan synnyttämässä 18 uutta 'Ahvenanmaata', vai mitä sellaista substanssia niihin synnytetään, muuta kuin sotea, että kansa jaksaa kiinnostua maakuntavaaleista ? Miten käy kuntien ?

Mitähän maakuntavaalien vaalipaneleissa puhutaan ja mistä väitellään ? Kenen rahoilla niissä toimitaan ? Saammeko maaherrat, tai maakuntaherrat ?

Onko tekeillä eräänlainen sisäinen vallankumous ? On tässä mediallekin tarjolla makusteltavaksi todellinen joulupaisti.

Teemu Männynsalo 07.11.2015 12:00

Jaan Seppo Laineen käsityksen hallituksen nykyasetelmista ja pessimismin kasvupohjan negatiivisuudesta. Ei näillä keinoin eikä tällä tyylillä. Sotea ratkaistaessa tehtiinkin pääosin aluehallintouudistuksen raami l. jotain ihan muuta kuin sote. Saatiinko käytännössä myös merkittävästi lisää kustannustehokkuutta, selkeyttä ja suoraviivaisuutta palvelevaa kehystä? En tiedä. Sulle mulle tyylillä syntyy perinteistä, vanhanaikaista jälkeä. Suomen kohtalon on pakko huolettaa, koska kunnon saneeraaminen ja rakenneuudistus näyttävät huomattavan alisteisilta aluepolitiikalle, alueiden välisille tulovirroille ja näennäisille yksityistämiselle julkisen vallan ohjauksessa. Missä ovat Suomen talouskasvun eväät? Tekisi melkein mieli sanoa, että eivät missään. Optimismi versoo vasta talouskasvun myötä ja sitä ei näe edessä eikä edes maailmantalouden kasvu Suomeen tartu, koska sisäinen lukkomme on yhä kiinni.

Lasse Reunanen 07.11.2015 13:07

Sote-sopu saatiin ennakoimallani aikajoustolla.

Ehdottamani jousto hallintoalueiden tiivistämiseen sote-alueille

toteutui myös - hallituspuolueiden yhteisten tarkennusten sovulla

("itsehallintoalueita 18. Sosiaali- ja terveyspalveluja

järjestetään 15 alueen puitteissa").

Nyt päästään levollisesti muotoilemaan lakimuutokset ja tuhannet

sosiaali- ja terveystyöntekijät pääsevät sopeutumaan

rakenteellisiin uudistuksiin, joilla koko kansa perehdytetään

uuteen sosiaali- ja terveyskäytäntöön (jumpaten)...

Marita Salenius 07.11.2015 13:55

Soteen saatiin jotakin tolkkua. Vaikka täällä moni väittää hallitusta nilkuttavaksi, niin minä rohkenen olla eri mieltä. Jokainen tietää, minkä kuilun partaalla Suomi on. Oikeastaan olemme jo tippuneet reunalta, mutta köyttä on sen verta ympärillä, että kun oikein yrittää, niin takaisin sinne reunalle pääsee. Tämä hallituksen vääntö on esimerkki kovasta yrittämisestä ylös.

On muistettava, että keskusta sai suuren voiton vaaleissa ja sillä on etulyöntiasema. Kokoomus ja perussuomalaiset ovat tasavahvoja. Näistä asetelmista lähdettäesssä on sanottava, että vaikka millaista valtataistelua jossakin käytäisikin, niin olen helpottunut, että tähän lopputulokseen päätyivät.

Sopivasti kuntani valtuuston kokousta ennen ensi keskiviikkona on Keski-Suomen seututerveyskeskuksen toimitusjohtaja meillä vieraana. Täällä meidän nurkassa (tätä Keski-Suomea siis) on ollut perinteisesti yhteistyötä yli maakuntarajojen ja tästä johtuen myös sote-rajat ovat meillä olleet voimmakkaankin keskustelun kohteena. Eniten on hiertänyt se, kuinka varmasti ja kätevästi todellisuudessa potilas voi valita sen hoitavan sairaalan ja etenkin siinä vaiheessa, kun tarvitaan yliopistollisen palvelua. Täältä on järjellistä mennä Tampereelle, mutta moni vielä lähetetään Kuopioon, jonka alueeseen nyt kuulumme - kuulumme visiin tulevaisuudessakin. Onniksi se nyt kuitenkin vahvistui, että saa valita sen ja vähän muutakin. Vaan tiedä häntä, miten tämä valinta käytännössä sitten sujuu. Onhan siitä jo nytkin ollut puhetta, että valintoja ei sittenkään suuremmin ole tehty - tietämättömyyttäkö?

Keski-Suomi on monessa muussakin oikeasti keskellä ja reunakunnat ei aina halukkaasti Jyväskylän käskytykseen taivu. Kun kuntajakoselvitysneuvotteluja käytiin, niin monella kunnalla oli enemmän yhteistyötä naapurimaakunnan lähimmän kunnan kanssa, kuin vaikka oman maakunnan lähimmän kunnan kanssa. Niin täällä minunkin asuinnurkassani. Pirkanmaan suunta on ollut voimallisesti neuvotteluissa matkassa.

Mutta se alkuperäinen kysymys tässä postauksessa koski kokoomuksen mahdollista lähtöä. Voipi olla niin, että tämä hallitus todella istuu vaalikauden loppuun asti ja vääntöjä on varmasti vielä monia. Mutta varmasti tämä antaa osviittaa bloggi-ajattelulle. Mikä olisi ollut vaihtoehto ja sitten sellainen, että toimisi paremmin, kuin tämä.

Mykistynyt oppositio. Rinteen porukalle on kuitenkin nostettava hattua, että kova on heillä ollut yritys horjuttaa hallitusta (lue perussuomalaisia), mutta hallitus on koossa ja meikäläiset mukana. Tämähän tuppaa olemaan ihan oikeasti mielenkiintoista ja jännittävää, kun aamulla herätessä ensiksi mielessä, jotta onko hallitus paikallaan.

Jukka Salminen 07.11.2015 13:58

Nyt sitten alkaa näytelmä, jossa sote- /hallintohimmelisoppaa voimakkaasti arvostelleet kokoomuslaiset ryhtyvät puolustamaan ratkaisua. Ehkäpä heidän on helpompi ottaa päätös omakseen, kun yksityisten lääkäripalveluiden lisäksi ratkaisuun jäi takaportti, jossa sote-alueiden määrää voidaan tarvittaessa vielä pienentää. Moinen kuulostaa myös näin veronmaksajan näkökulmasta hyvältä.

Voi toki olla, että Kokoomus on käyttänyt tilannetta hyväkseen ja sopinut Kepun kanssa jostain itselleen tärkeästä asiasta, josta kuulemme mahdollisesti myöhemmin.

Kepu sai läpi itselleen merkittävän maakuntahallintoratkaisun. Puolueen valta kasvaa ja syntyy uusia organisaatioita, joihin sijoitetaan eläköityviä kepulaisia nauttimaan huippupalkoista ja eduista. Samalla syntyy myös lukuisia luottamuspaikkoja, jotka toimivat tulevaisuuden eliittikepulaisten hautomoina.

Mahtavat Kekkonen, Virolainen ja kumppanit olla siellä pilvenreunalla aivan täpinöissään.

Martti Hirvensalo 07.11.2015 14:23

J.Salonen kirjoitti kello 2.38 "raha seuraa äveriästä potilasta". Mitähän tämä tarkoittaa käytännössä?

Tavallinen ajattelija luulisi, että raha seuraa köyhääkin potilasta ja tämä voi valita lähimmän, parhaana pitämänsä tai sellaisen lääkärin jonka vastaanotolle pääsee nopeimmin. Äveriäs potilas on päässyt tähänkin saakka lääkäriin ja kela on korvannut mitättömän osuuden (11-15 €/käynti).

Unto voisi asiantuntijana selvitellä tehdyn hallintohimmeliratkaisun vaikutusta kuntien lukumäärän kehitykseen pitkällä tähtäimellä.

Kiitokset taas Untolle hyvän keskustelun järjestämisestä mehukkaasta aiheesta.

Olli Saarinen 07.11.2015 15:52

Finlandia-raadin päivänä sivistyshallituksen valtiovarainministeri kuunteli ruotsalaista tanssimusiikkia ja ulkoministeri oletettavasti puki vuodoista närkästyneenä lohdukseen englantilaisen Millwall-paidan päälleen mutta pääministeri jätti tälläkin kertaa avaamatta ensimmäisen kaunokirjansa koska on syntiä polttaa valkeeta turhan vuoksi vaan runnasi meille uuden maakuntahallinnon raskaaksi taakaksemme. - Tähän asti maakunnat ovat toimineet EU-rahan jakajina kylätoimintaan kylätoimijoiden kiinteiden palkkojen osakatteeksi (loput veroistamme), mutta nyt syntyy raskas rakenne ja luultavasti vastoin enemmistön tahtoa taitavan taktikoinnin seurauksena.

Tälläinen vääntö näkyy onnistuvan puolueena vain keskustalta. Demarit voivat yrittää jotain samaa ay-liikkeen avulla mutta kokoomus näkyy olevan aika avuton ja perussuomalaiset passiivisia.

Pelin politiikka vähemmistön hyväksi synnyttää haavoja, joiden arvet näkyvät pitkään. Maalaisliiton kaapattua eläkevarat 1950-luvulla - sinänsä pieni summa mutta periaatteessa tärkeä - palkansaajaliike loi meille ansiosidonnaisen sosiaaliturvan ja meille syntyi raskas kaksinkertainen lakisääteinen sosiaaliturva.

Osittain tämän kaksinkertaiseen järjestelmän seurauksena suuri itsehallintoalue Helsinki ei pysty tarjoamaan tasavertaisia terveyskeskuspalveluja. Nopeimmin hoitoon pääseen Paloheinässä, kun vauraat asukkaat käyvät yksityisellä tai työterveydessä. Vuosaaressa asia on päinvastoin, hoitoa saa odottaa. Tämä siis nykyisen demarihyvinvointiyhteiskunnan järjestelmässä, missä merkittävä osa peruspalveluista tulee sittenkin yksityisen kanavan kautta. Tässä tilanteessa kokoomuksen avaama mahdollisuus tasavertaisuuteen palveluntarjoajan valinnassa lisää tasa-arvoa, eikä heikennä sitä, kuten demagogi-ideologit toitottavat. - Julkinen erityissairaanhoito, johon lautakunnat vähemmän vaikuttavat, on meillä niin korkeatasoista, että siihen yksityisen on vaikea voimalla kiilata.

Yhtä kaikki, olisi ollut siunauksellista hoitaa asia vähän nätimmin. Jos tuo maakunta-aate nyt sitten on niin tärkeä, niin miksei sillä ole laajempaa kannatusta yli puoluerajojen ja yli äänestäjäkunnan?

ilpo olsonen 07.11.2015 16:34

Henna Virkkunen yritti saada aikaan suuremmat kunnat,ei onnistunut.Nyt syntyvät itsehallintoalueet on helppo aikanaan muuttaa suurkunniksi.Valmis demokraattisesti valittu hallinto ja lailla säädettyjä tehtäviä varmasti kertyy niin,että entisille peruskunnille jää vain perinnemuistojen vaaliminen.

Vesa Sorri 07.11.2015 16:35

"Parempi laiha sopu kuin lihava riita". Niinhän vanha kansan viisaus sanoo.

Pätee se tähänkin, ainakin osaksi. Koko lailla lihava kädenvääntö ja jopa riitely SoTe:sta nähtiin kokoomuksen ja keskustan välillä. Mutta oliko sopu laiha? Ei minusta. Oikeastaan ratkaisu on ainakin julkitulleiden linjausten mukaan aivan siedettävä. Paras, mikä näissä puolue- ja intressiasetelmissa oli mahdollista. SoTe-uudistus lähtee nyt etenemään, palveluiden valinnan vapaus tulee aikanaan osaksi arkipäivää ja maakunnallisten itsehallintoalueiden myötä hallintorakenneuudistus lähtee evoluution tielle. Tämän jälkeen ei tarvita mitään erityistä kuntarakenneuudistusta. Kokonaisuutena aivan kelpo paketti, jonka merkitys nähdään ja arvo tajutaan todennäköisesti vasta vuosien päästä.

Paljon on jo ounasteltu, että nähty kriisi jättää epäluottamuksen siemeniä hallitusyhteistyöhön. No, voihan se olla niin. Toisaalta voi taasen olla niin, että yhdessä koettu kova vääntö tiivistää puolueiden yhteistyötä, kun kaikki tavallaan voittivat nyt; ja ainakin tärkeimmässä: hallitus pysyi koossa. Siksi tehtyjen linjausten toimeenpano voi edetä aivan luistavasti, vailla mitään dramatiikkaa. Sehän tässä nyt eteenpäi on oleellisinta maan kannalta. Tehdyt päätökset lopettavat - toivon mukaan - kaiketi jo kymmenen vuotta jatkuneen sote-sopan hämmennyksen, ja hallitus ja eduskunta voivat suunnata muiden isojen asioiden kuten talouskasvun, työttömyyden ja pakolaiskysymyksen ratkomiseen.

Alkuperäiseen kysymykseen "Pitäisikö kokoomuksen lähteä hallituksesta" palaten vastaukseni on sama kuin alussa: "Ei pitäisi". Nyt tiedämme, että niin myös on. Ja se on hyvä niin.

Pentti Kangasluoma 07.11.2015 18:24

Kokoomuksen into yksityistää terveyspalveluja. Mistä se kumpuaa, pitää

yrittää ajatella. Eläkerahoja on 175 miljardia euroja.

Se tarkoittaa että eläkkeelle pääsee yhä enemmän ihmisiä joiden eläkkeet

ovat nousevia. Eläkepopulaatio kasvaa. On selvää että kansainväliset

yritykset haistaa rahaa, ja onhan sitä kotimaisiakin bisneslääkäreitä.

Jokainen kunnallisissa luottamustehtävissä on nähnyt kuinka kilpailu on

vain sana kun erityisalalla on 1-2 palvelun tarjoajaa. Parempi antaa

kunnan itse hoitaa tehtäviä yhdistämällä.

Vesa Kaitera 07.11.2015 19:58

Pentti Kangasluoma kirjoitti: "Vesa Kaiteralle, asiakas saa valita yleisen terveydenhollon, yksityisen, tai kolmannen sektorin. Mitä se käytännössä toimii, kun asiakas on nytkin voinut mennä yksityispuolelle. Kerro meille, mennäänkö ensin terveyskeskukseen, nouseeko terveyspalveluja käyttävien maksut, vaikka

eläkkeet, palkat ovat jäissä?"

Minusta on ollut mielenkiintoista lukea, kuinka Antti Rinne on kauhistellut Ruotsin "raha seuraa potilasta"-mallia, ja todennut sen maksaneen ruotsalaisille maltaita. Eli tuo malli olisi hänen mukaansa ollut kalliimpi kuin julkisen vallan monopoli. Kuitenkin samanaikaisesti vasemmisto on kokonaisuudessaan kauhistellut, kuinka tuo sama malli Suomessa suosisi yksityisiä SoTe-palvelujen tuottajia, jotka löisivät pian kilpailussa laudalta yleisen terveydenhoidon, joka rapautuisi. Jotta tämä heidän kauhuskenaarionsa toteutuisi, niin sehän edellyttää, että yksityiset SoTe-palvelujen tuottajat pystyisivät tarjoamaan palvelujaan halvemmalla kuin julkinen valta. Ymmärrän täysin sen, että ideologisista syistä vasemmistolle on vaikea sulattaa sitä, että joku yksityinen yritys saisi voittoa ihmisten teveyden hoitamisesta, mutta heidän kannattaisi miettiä, väittävätkö he jatkossa yksityisiä SoTe-palveluja liian kalliiksi vai liian halvoiksi.

"Raha seuraa potilasta"-malli on Ruotsissa toiminut suhteessa parhaiten sellaisilla alueilla, joilla asuu paljon ihmisiä ja jossa on runsaasti ostovoimaa. Siellä yksityisiä palvelujentuottajia on runsaasti ja kilpailu toimii hintoja alentavasti ja palveluja tehostavasti. Leikkausjonot ovat lähes kadonneet. Kokoomukselle, joka Suomessa on nimenomaan suurten austuskeskusten puolue, tämä on hyvä uutinen.

Mutta Ruotsissa ei harvaanasutuilla seuduilla ole juurikaan yksityisiä terveyspalvelujen tuottajia, koska mahdollinen voito jäisi pienksi, jos sitä tulisi lainkaan. Siksi siellä ollaan täysin julkisn terveydenhoidon varassa. Keskustalle, joka Suomessa on nimenomaan haja-asutusalueiden puolue, tämä skenaario näyttää ikävältä. Ruotsin mallin hyödyllisyys näyttäisi olevan täysin kiinni siitä, millaisella alueella potilas asuu. Ostovoimasella alueella hän hyötyy mallista, muunlaisella ei hyödy. Tuo malli kohtelee potilaita eriarvoisesti riippuen siitä, missä he asuvat. Tämä on se syy, miki Ruotsin demarit yrittävät kaataa sen mallin, ei se, että malli sinänsä olisi kallis.

Keksusta pyrkii varmasti kompensoimaan sitä, että "raha seuraa potilasta" malli hyödyttää nimenomaan Kokoomuksen vahvoja alueita sillä, että nuo rikkaat SoTe-alueet joutuivat maksamaaan runsaasti rahaa köyhemmille alueille. Eli SoTen rahoituksesta on muhimassa ensi keväänä vallan muhkea riita Keskustan ja Kokoomuksen välille. Jos Sipilän hallitus siitä kiirastulesta selviää, niin se jatkaa jokseenkin varmasti aina kevääseen 2019 asti.

ilpo olsonen 07.11.2015 22:00

Raha seuraa potilasta toimii vain palvelusetelillä.Sote-alue maksaa minimin ja potilas sitten loput ja äänestää jaloillaan,mikä palvelun tuottaja hänelle käy. Syrjässä asuva saa siis palvelun setelin muodossa ja hakee sen mistä saa.Periaatteessa näin jonot häviävät.Eri asia on,voidaanko silloin puhua lähipalveluista,jos esim lääkäri löytyy vasta sadan kilometrin päästä!

Vesa Kaitera 08.11.2015 1:30

Erkki Majava kirjoiti jokin aika sitten näin: "Siis se toiminta, ettei ‘itkupotkuraivareidenkaan’ jälkeen saa omia yksityisten sotepalveluyritysketjujen kasvavaa määräysvaltaa kirjattua SOTE-luonnokseen, aiheutti koko kalabaliikin. Ei siis Kokoomuksen väittämä luku sotealueista."

Pidin tuota väitettä vääränä ja kirjoitin, että SoTe-alueiden lukumäärä oli keskiössä ja että yksityisten SoTe-palvelujentuottajien nykyistä vahvempi asema olisi kyllä periaatteessa käynyt Keskustalle, mutta että se panttasi tuota hyväksymistään saadakseen Kokoomuksen oman Sote-alue ja itsehallintomallinsa taakse. Majava näyttäisi kuitenkin olevan huomattavasti oikeammassa kuin mitä olin väittänyt. Alle olen kopioinut osan lauantain Kaleva-lehden jutusta:

"Sote-ratkaisun synnyttämisessä hallituskumppaneiden välejä hiersi eniten kysymys valinnanvapaudesta.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) mukaan valinnanvapaudesta väännettiin neuvotteluissa viimeiset 6–8 tuntia.

– Valinnanvapaudesta keskusteltiin eniten. Se oli suurin asia viime metreillä, koska kaikkien pitää ymmärtää, mitä tarkoittaa, kun vahvistetaan julkisten palveluiden runkoa, jota täydennetään yksityisen ja kolmannen sektorin palveluilla, Sipilä sanoi lauantaina Pyhännällä.

Keskusta on sote-uudistuksessa nojannut pitkälti julkisen sektorin palveluihin, kun taas kokoomus on halunnut varmistaa, että myös yksityinen sektori on mukana varteenotettavana vaihtoehtona."

Keskustan linja oli aidosti eri kuin mitä olin luullut sen olevan. Tämä pyöräyttää koko tuon painostuskuvion toisinpäin. Kokoomus oli hyvinkin valmis nielemään ne 15 SoTe-aluetta, jonkalaisen kompromissiesityksen Keskusta oli epävirallisesti perjantaina päivällä esittänyt. Susanna Koski oli siis vuodossaan oikeassa, mutta toimi epäkorrektisti. Mutta alustava kirjaus yksityisten SoTe-palvelujentuottajien asemasta oli Kokoomuksen kannalta epätyydyttävä. Kokoomus lähti kylmän rauhallisesti iltalypsylle pantaten hyväksymistään viidelletoista SoTe-alueelle, ja onnistui korjaamaan suuren potin, koska Sipilä halusi hallituksensa hajoamista vielä asteen verran vähemmän kuin Kokoomus.

Keskusta olisi itsekin avannut ovea nykyistä enemmän auki yksityisille yrittäjille SoTe-palvelujen osalta, mutta Kokoomus onnsitui nostamaan koko oven saranoiltaan ja siirtämään sen museoon. Olipa kova saavutus, joka ei taatusti olisi onnistunut muunkaltaisessa hallituskoalitiossa. Pienin hallituspuolue pelasi huonolla kädellään vallan loistavasti. Alex ansaitsee onnittelut näin rivikokoomuslaisen näkökulmasta. Netti on ollut tulvillaan katkerien vasemmistolaisten tilitystä juuri tuosta yksityisten SoTe-palvelujen tuottajien aseman selvästä vahvistumisesta.

Risto Virrankoski 08.11.2015 11:46

Keskustelu alkaa mennä varsinasesta otsikosta ohi, kun kriisi tältä erää on vältetty.

Niinpä jatkan ohituskaistalla ja totean, että suurin huuto, itku ja valitus alkaa, ja on jo alkanut, soten 'yksityistämisestä'. 'Rahat valuvat veroparatiiseihin ja kalliiksi tulee'.

Kun ja jos valinnanvapautta todella lisätään, vaara on, että kokonaiskustannukset todellakin kasvavat vaikka tehokkuus lisääntyisikin.

Tämä johtuu siitä, että nyt kuluja hallitaan ylläpitämällä tarjonnan niukkuutta eli pitkiä jonoja julkisiin palveluihin. Kun tämä poistuu, tai ainakin lievenee, kansa alkaa hoitaa vaivojaan ja se maksaa. Pitkän päälle tämä on hyvä asia, mutta lyhyellä tähtäyksellä kasvanut tarjonta näkyy kasvavina kuluina.

Jännä nähdä, miten päättäjämme tämän kehityksen hallitsevat. Kukaanhan ei ihan terve ole, jos riittävästi tutkitaan.

Seppo Laine 08.11.2015 12:55

Tuo soteen sisältynyt kansalaisen päätöksentekoasemaa korostanut ratkaisu oli aika yllätys. Suomi laahaa talouskulttuurissaan niin paljon muuta Eurooppaa jäljessä, että enpä olisi uskonut tällaisen toimialatransition olevan vielä mahdollista. Se tulikin sitten juuri siihen tyyliin, jolla Suomen merkittävät päätökset ilmeisesti aina tehdään.

Periaatteessa se on siis hyvä, mutta kyllä ne hyödyt realisoituvat vasta pitkän ajan päästä, niin takamatkalta täällä lähdetään. Samat ihmiset siellä näiden asioiden kanssa painivat jatkossakin.Se, että puitteissa lukisikin Oy ei lyhyellä tähtäimellä juuri vaikuta.

Mistä ihmeestä niille alueille saadaan osaamista siitä, miten hallinnoida laajamittaista palveluiden hankintaa. Virkamiehiltä ja -naisilta, jotka hädin tuskin hallitsevat peruskilpailuttamisen koukerot, menee vielä moneen kertaan sormi suuhun, kun pitäisi tehdä päätöksiä ja valmistella ehdotuksia maallikkopoliitikoille ja sitten kansalaisasiakkaan edustajana hallita toimittajakenttää.

Pakko tämä vain oli tehdä. Kyse ei ollut enää mistään joko tai tilanteesta vaan siitä, että Suomi oli jäänyt kehityksestä niin paljon jälkeen. Tämä ei siis ollut mikään kokoomuksen voitto vaan modernin talouden voitto.

Vesa Kaitera 08.11.2015 14:04

Seppo Laine kirjoitti: "Pakko tämä vain oli tehdä. Kyse ei ollut enää mistään joko tai tilanteesta vaan siitä, että Suomi oli jäänyt kehityksestä niin paljon jälkeen. Tämä ei siis ollut mikään kokoomuksen voitto vaan modernin talouden voitto."

Mutta käytännössä tuota nykyaikaista valinnavapauden mallia ajoivat vain Kokoomus ja RKP, ja nyt kun RKP ei ole hallituksessa, niin yksinäiseksi ratsastajaksi jäi Kokoomus. Se onnistui saamaan tuobn periaatteen läpi, mikä niinkin huonolla kädellä kuin mitä kansa oli Kokoomukselle vaaleissa antanut, oli huomattava saavutus. Uskon, että se nostaa moraalia Kokoomuksen sisällä, ja näkyy jo muutaman viikon päästä seuraavassa mielipidetutkimuksessa.

Olli Saarinen 08.11.2015 14:36

Loistojuttu että sote saatiin eteenpäin. Mutta itsehallintoalueiden syntyminen tässä yhteydessä on kuitenkin oma itsenäinen asiansa, joka ei olisi ollut tarpeen soten vuoksi. Miksi kokoomus oli hyväksynyt hallitusohjelmaan soten ja itsehallintoalueiden kytkennän jää epäselväksi. Soteen liityvät itsehallintoalueet muodostavat ylitiheän verkon mikä palvelee vain keskustalaista nurkkakuntaisuutta. Maakunnan pitäisi olla ainakin sen verran suuri, että maakuntalaulu löytyy perinteisestä koulun laulukirjasta. Tosin Mikko Alatalo on varmaan ehtinyt jo laatia mikromaakunnille mahtiviisut.

Vasemmiston närkästys yksityisten palvelujen valinnan mahdollisuudesta on siinä mielesssä outoa, että ainakin pääkaupunkiseudulla palkansaajat käyttävät yksityisiä terveysasemia työterveyshoidossaan ja poikkeavat kaupungin asemilla vain lastensa ja mummojensa saattajina. Poikkeuksena ovat Helsingin kaupungin työntekijät joilla on oma työterveyskeskus, sillä kaupungin julkisissa on liian pitkät jonot julkisten palkansaajain makuun. Yksityiset lääkäriasemat sen sijaan palvelevat kaikkia potilaita kunhan sanssikorttina on joko luottokortti tai henkilöstökortti.

Teemu Männynsalo 08.11.2015 17:57

On kiinnostavaa odotella, miten väännetty aluehallinťouudistus ajatellaan rahoittaa. Menoista sovittiin, entä tulot = rahoitus. Luulen, ettei mikään aluehallintouudistuksen / sote:n ratkaisuvaihtoehto juuri tarjoa veroneutraalia asetelmaa keskuskaupungeille. Miten paljon Kokoomus sietää veropaineen lisäystä etelän kaupungeille taantuvien alueiden lisärahoittamisessa? Maksumies on siis vielä pakassa.

Nähty tapahtumaketju voinee muodoiltaan liittyä enemmänkin puolueiden sisäisen epävakauden lisääntymiseen ja puheenjohtajista ilmenneeseen epävarmuuteen. Vain asemaltaan melko epävarmat johtajat hoitavat asiaansa nyt nähđyllä, kasvoja ja poliittista pääomaa (luottamusta, pelivaraa) syöneellä, tavalla. Miten Sipilään ja Stubbiin puolueiden sisällä kohdistuvat odotukset elävät ja minkä kynnyksen jälkeen vaihtoehtoja aletaan mobilisoimaan? Henkilöön liittyvät poliittiset käänteet voivat olla nopeita (esim. Urpilainen) eivätkä määräydy vain gallupsuosion perusteella (esim Soini).

Keskusta käyttää hallituksessa yhä selvästi isännän ääntä mutta missä paikassa Kokoomus tällä hetkellä hallituksessa on? Nurkassa, ovensuussa vai katossa? En tiedä.

Pentti Kangasluoma 08.11.2015 19:20

Vesa Kaitera on valistunut puolueen soturi, niitä demokratia tarvitsee.

Minusta hän kuitenkin ampuu ohi kun hän ajattelee vasemmistolaisten

purkavan katkeruuttaan kun sotessa, vastaavissa arvostelevat ratkaisua.

Pienen tulotason ihmiset pelkäävät aikaa jolloin kaikesta pitää maksaa

erikseen terveydenhoidossa. Enemmistö, selvä sellainen ymmärtää kun

menot kasvaa niin maksut nousee. He epäilevät että tarkoituksena on

on luoda bisnesmahdollisuuksia kansainvälisesti, ei niinkään palvelua.

En usko että Keskusta, Kok, ja PS voivat tämän ratkaisun perusteella

odottaa gallup tulosten nousua. Puolueiden soturit voivat ajatella

niin mutta kansalaiset elävät omaa konkreettista elämäänsä.

Tutkimus: Uskonnollisten perheiden lapset ovat muita itsekkäämpiä.

Valpas toimittaja oli löytänyt tiedon tulvasta.

Ovatko yrittäjien, jääkiekkolijoiden, sijoittajien, rallikuskien,

vakuutusten myyjien, upseereiden, ay-aktiivien lapset jne..

Vesa Kaitera 08.11.2015 19:42

Teemu Männynsalo kirjoitti: "Miten paljon Kokoomus sietää veropaineen lisäystä etelän kaupungeille taantuvien alueiden lisärahoittamisessa? Maksumies on siis vielä pakassa."

SoTen rahoituksesta päätetään muutaman kuukauden kuluttua. Silloin on odotettavissa Keskustan ja Kokoomuksen välinen kiista, joka on intensiivisyydessään vähintään samaa tasoa kuin tämä SoTe-alueiden määrästä käyty. On hyvinkin mahdollista, että Sipilän hallitus kaatuu tuohon kiistaan. Mutta toivoa myös positiivisesta ratkaisusta on. Sen paremmin Keskustalla kuin Kokomuksellakaan ei ole takataskussaan itsensä kannalta parempaa hallituspohjaa kuin tämä nykyinen. Tuo toimivien vaihtoehtojen puute on nykypohjaisen hallituksen kannalta hyvin tehokas liima.

Veikko Kuivanen 09.11.2015 10:56

Sote-sopu oli katastrofi, jos se johtaa kolmannen verotustason – maakuntaverotuksen – tuloon Suomeen. Silloin pääsisimme veroastetilastoissa nopeasti maailman ykköseksi. Sote-alueiden rahoitus pitää ehdottomasti hoitaa kunnallisverovaroista niin, että tarvittava määrä (10–11 veroäyriä?)kunnallisverosta johdetaan Sote-alueelle. Jos alue ei pysty järjestämään palveluja ko. verotuksen tasolla, se pitää yhdistää vahvempaan naapurialueeseen. Näin luonnollinen karsinta johtaa lopulta siihen alkuperäiseen (ja järkevään) viiden alueen malliin.

Unto Hämäläinen 09.11.2015 14:30

Päivää Sanomatalosta

Kiitos lähes kolme vuorokautta jatkuneesta sote-keskustelusta, joka alkoi torstai-iltana. Tähän mennessä on julkaistu yli 130 asiallista ja mielenkiintoista puheenvuoroa. Hallitus piti äsken tiedotustilaisuutensa ja Valtioneuvoston nettisivulla on julkaistu laaja paketti tehtyjen päätösten sisällöstä.

Siihen voi tutustua tämän linkin takaa: http://valtioneuvosto.fi/artikkeli/-/asset_publisher/hallitus-paatti-sote-uudistuksen-jatkosta-ja-itsehallintoalueista

Eli jatketaan vielä keskustelua, jos vielä jaksatte kirjoittaa ja siirrytään päivän parin päästä uuteen aiheeseen.

Unski

Kyösti Salovaara 09.11.2015 15:25

Poliittisen näyttämön draamatilanteiden synnyttämää keskustelua on mielenkiintoista seurata, koska poliitikot tuppaavat sanomaan hätäpäissään sellaista mitä eivät oikeastaan ajattele tai sitten vahingossa sellaista mitä todella ajattelevat mutta jota eivät haluaisi julki sanoa.

Esille noussut ja hallituksen lupaama ”valinnanvapaus” näyttää järkyttävän demareita, vihreitä ja vasemmistoliittoa. Kuuntelipa sitten Niinistöä, Arhinmäkeä tai Rinnettä syntyy mielikuva, että liberaali, valinnanvapauteen perustuva yritystoiminta on pirun juoni suomalaisten pään menoksi.

Kymen Sanomissa Anneli Kiljunen kauhisteli, että ”riskinä voi olla että rahoitamme kansainvälisiä toimijoita julkisin varoin”. Tarkoittaako tämä todella sitä, että ei valtio eikä kunnat saisi ostaa mitään ulkomailla valmistettua eikä mitään ulkomaisen toimijan valmistamaa tai tuottamaa? Jos tarkoittaa, eipä taida Impivaarassa kohta lamput palaa ja leikkausrobotit toimia, it-järjestelmistä puhumattakaan. Jäävät myös tiet asfaltoimatta.

Poliitikkojen ”älyllinen rehellisyys” on koetuksella näinä vaikeina aikoina. Sen ymmärtää. Heitä ymmärtää.

Mutta mitä rehellisyyttä on kauhistella ”valinnanvapautta” kun näillä poliitikoilla niin kuin myös melkein kaikilla työssä käyvillä on saatavilla nopeasti ja tehokkasti työterveyspalvelu jossakin ”yksityisessä” terveystalossa. Ei tarvitse jonottaa, olipa kyse peruskäynnistä tai erikoislääkärille pääsystä tai vaikkapa lääkärintodistuksesta. Aikoja riittää, valintaa on ja labraan pääsee jonottamatta kunhan menee.

Ulkopuolinen ei tietenkään tiedä riittääkö kapasiteetti siihen, että myös mummot ja papat pääsevät ”yksityisille terveysasemille”, mutta ei ole kiva viikkokaupalla nykyisin julkisiakaan jonottaa, niin kuin veljeni jonotti Kotkassa kaksi kuukautta ennen kuin sai ajan lääkärintodistusta varten. Äskettäin kerrottiin, että Vantaalla on tänä vuonna jätetty käyttämättä 5000 sovittua ajanvarausta eli lääkärit ovat pyöritelleet peukaloita tai pelanneet pasianssia tietokoneillaan, vaikka jonossa ihmisiä riittää. Kysymys herää eikö julkiseltakin toimijalta pitäisi odottaa tehokkuutta; eikö ihmisten pitäisi suhtautua ”ilmaisiin” palveluihin yhtä tunnollisesti kuin niihin joista pitää maksaa käypä hinta?

Osmo Soininvaara äsken kyllä epäili Ylellä, että yksityiset lääkäriasematkin tukkeentuvat jos mummot ja papat päästetään irti valitsemaan, mutta...

Mutta palatakseni aiheeseen: Jos esimerkiksi demarit ovat sitä mieltä että yksityinen yritystoiminta on kielteistä ja melkein yhteiskunnanvastaista puuhaa, niin pitäisikö Suomeen perustaa yksi valtion ruokakauppa ja kieltää muut toimijat (halpuuttamasta ruokia), kieltää valinnanvapautta ilmentävät sanomalehdet ja radioasemat ja irrottautua kansainvälisistä vapaakauppasopimuksista ja antaa Suomeen tuotavien tavaroiden ja palveluiden valinta kaikkitietävien politrukkien ohjattavaksi?

lasse.kosonen 09.11.2015 16:25

No hajoaahan hallitus, bluffikortilla voi pelata vain aikansa. Kokoomus ja kuuluisa (isonrahanrenki) Stubb täytyisi saada hallituksesta ulos vihdoin viimein että jatkuva alamäki demokratian horjuttaminen ja äärioikeistolainen politiikka saa loppunsa.

Erkki Hyytiälä 09.11.2015 16:50

Viime hallituksella oli elämänsä tilaisuus tehdä sateenkaarisote, mutta ei osattu. Oli kaksi kokoomuspäämin.(Katainen, Stubb), oli kaksi demarisoteministeriä(Guzenina, Huovinen). Oli kaikkia sateenkaaren värejä ja vielä Arhinmäen sukat. Ennen eduskuntavaaleja tarvittiin Kataista pökkimään kaksi mieskätilöä(Sipilä, Soini). Oli vaalit ja kansa antoi äänillään valtakirjat uuden soten tekoon. Kului n.5kk ja soteraamisopimus on aikaansaatu. Kehtaako enää joku hallituksen ulkopuolelta puolueensa nimissä kritisoida, kun jotkut saa aikaan, toiset taas ei. Tekijät ja p-puhujat ovat erikseen. Kansan tämä on helppo havaita.

antti liikkanen 09.11.2015 17:18

Sote on nyt virkamiesvalmistelusta ja asiantuntijoiden maustamana tullut poliitikkojen käsistä takaisin jatkovalmisteluun (asiantuntijat ja virkamiehet alkavat siis poliitikkojen raamien puitteissa hyrrää hioa).

Olen seurannut EU:n muutaman muun maan SoTe:a ja kaikissa on lopulta päädytty samaan: uusi värkki, vanhat vaivat.

Yksi vuosikymmen siinä Suomessa meni, kun Tanska pärjäsi puolella vuodella ja Ruotsikin luikahti kuin koira veräjästä.

Saksassa mennään osavaltioittain, Norjassa poltetaan öljyrahaa.

Aika paljon syntynyt ratkaisu muistuttaa sitä, mikä oli voimassa kun itse aloitin SoTe-duunarina 1960-luvun lillukanvarsissa, ennen kansanterveys- tai erikoissairaanhoitolakia, useita mielenterveyslakeja sitten.

Kun siis vanhalla, koetulla ja valtionjohtoisella instrumentilla nyt sairaita aletaan sondeerata ja paikata, ei siinä oikein huonosti voi käydä.

"Eiköhän me pojat ja tytöt aleta töihin tästä"

Miika Kurtakko 09.11.2015 18:03

Ehkä tässä ollaan yhteenvedon paikassa. Vastauksena Unskin alkuperäiseen kysymykseen toistaisin jo aiemmin tässä blogissa esittämäni kannan, että kokoomus ei lähde tästä koalitiosta pois mistään hinnasta. Nyt syntynyt sote-ratkaisukin miellyttää puolueista eniten kokoomusta, vaikka se joutuikin suostumaan kepun maakuntahallinnolliseen iltalypsyyn.

Itse sote-ratkaisu vaikuttaisi monimutkaiselta ja kalliilta. Ehkä mallin suurin heikkous on perustuslaillista sorttia:

1. Laaja määrä sote-alueita tarkoittaa sairaanhoidon ammattilaisten mielestä tilannetta, joissa pienemillä alueilla hoito ei ole yhtä hyvää kuin suuremmilla.

2. Toisaalta maakunnilla, joilla ei ole omaa sote-aluetta, on heikompi vaikutusmahdollisuus kuin maakunnilla, joilla oma sote-alue on.

Perustuslain yhdenvertaisuuspykälät tulevat siis tässä kohden vastaan. Uusi aluehallintoporras on kirjoittamaton luku mutta tarjonnee uuden taistelukentän, jossa veronmaksajien rahoista päästään nahistelemaan. Valinnanvapaus on varmasti valtaosalle kansaa iloinen asia, mutta Ruotsin esimerkki huolettaa heikompiosaisten puolesta. Ruotsin valtion tarkastusvirasto totesi tuoreessa raportissaan, että kaikkien köyhimpien ja sairaimpien tilanteessa oli tapahtunut heikkenemistä valinnanvapauden kasvattamisen myötä. Toivon, ettei näin pääse tapahtumaan Suomessa.

Toinen asia on luonnollisesti kustannuskehitys: auttaako valinnanvapaus ja sitä kautta syntyvä kilpailu kustannusten kasvun hallinnassa vai onko "piikki" auki? Mehiläisen, Attendon ja Terveystalon verotaloudellinen malli ei myöskään ole ollut kovin jäntevällä tolalla, joten siitäkin toivoisin pidettävän huolta. Ikävä kyllä näillä bisnessairaaloilla on tarpeettoman läheiset välit kokoomukseen, joten en pahemmin pidättäisi hengitystä asian tiimoilta.

Ratkaisun vääntäminen tuntui ainakin fyysisesti ottaneen kaikkein kovimmin perussuomalaisten Soiniin, joka ratkaisun jälkimainingeissa vuoteen omaksi. Toivottavasti Soini tokenee pikaisesti, näin ihan inhimillisesti toivoen. Henkisesti syvimmät haavat jäivät varmaankin keskustan ja kokoomuksen välille, mikä tullee näkymään jatkossa tiukkana kotiinpäin vetämisessä puolin ja toisin.

Loppukaneettina sanoisin, että ei tätä sote-näytelmää ole vielä nähty. Tämä vaikuttaa vuosien mittaiselta näytelmätrilogialta, jossa kussakin osassa on kolme näytöstä. Nyt nähtiin vain ensimmäinen näytös. Toinen alkaa, kun perustuslakivaliokunta huomauttaa ratkaisun ongelmista kansalaisten yhdenvertaisuuden suhteen, jolloin malliksi tullee viiden "suurläänin" aluehallintopaketti soteineen päivineen. Keskusta ei siitä pidä ja riitauttaa valinnanvapauspykälät. Niinpä sote-trilogian viimeinen näytös näytellään seuraavassa hallituksessa, näin uskon.

tapani kusnetsoff 09.11.2015 19:08

Mikäli valinnanmahdollisuus on todellinen lainsäädännön aikanaan tullessa voimaan, joutuvat heikoimmat julkiset yksiköt ja varsinkin niiden heikoimmat maahanmuuttajalääkärit ja ahneet keikkalääkärit mahdottoman kilpailutilanteeseen. Ainakin tältä osin tilanne oikenee, kun ammatti- ja kielitaidottomille ja rahastajille ei enää riitä potilaita.Toiminnan todellinen tehokkuus ja kustannustehokkuus paranevat samalla merkittävästi.

Minua ihmetyttää nurina yksityisten yritysten toiminnan lajemmasta hyödyntämisestä. Jo nykyään ainakin Tampereella hinnan ja laadun suhde on erinomainen ja julkisen puolen kannalta tulevassa aidossa kilpailutilanteessa operaatiot ja tutkimukset jopa pelottavan halpoja. En ole maksanut turhasta.

Toivottavasti valinnanvapaus ei tuki hyvien yksityisten palvelujen käyttömahdollisuuksia tuomalla yksityisten palvelujen asiakkaiksi nykyään terveyskeskuksien laboratoriojonoissa arkeaan seurustellen viettäviä asiakkaita.

Edessä oleva myllerrys on niin suuri, että sen lopputulemasta on vaikeata ennustaa vielä muuta kuin se, että ainakin rintamailla kustannukset laskevat ja asiakkaalle edulliset palvelut paranevat ja monipuolistuvat. Monien palveluiden hinta yhteiskunnalle faktisesti puolittuu. Joidenkin palveluiden hinta pudonnee selvästi tätäkin enemmän, jollei ylsityinen puoli innostu hurjasti nostamaan hintojaan. Väite perustuu faktoihin... Olisikin hienoa nähdä enemmän juttuja esimerkiksi julkisen erikoissairaanhoidon todellisista kustannuksista ja siitä, mihin hintaan jopa samat osaajat myyvät palvelujaan yksityissektorilla. Todellisuus on tarua ihmeellisempää.

Olli Saarinen 09.11.2015 19:17

Hyvä Unto, teillä oli hieno keskustelu Poliitiikkaradiossa missä esittämäsi huoli perustuslaillisesta ongelmasta on aiheellinen.

Edellisen hallituksen esityksen ongelmana oli, että siinä kunnat eli kuntalaiset olisivat joutuneet sokeasti ja epätasa-arvoisesti rahoittamaan sotealuetta. Epätasa-arvo tosin toteutuu nykyään jo kuntatasolla ja myös erityissairaanhoidon rahoituksessa, mutta periaatteessa vapaaehtoisten kuntainliittojen kautta yhtenäisemmin ehdoin.

Uusi ehdotus, missä rahoitus tulee valtiolta, ei sisällä tätä ongelmaa, mutta kuten Poliitiikkaradiossa totesit, uuden vaaleilla valitun väliportaan luominen on suuruusluokaltaan perustuslaillinen kysymys. Jotta sote ei tämän vuoksi viivästyisi olisi syytä toistaiseksi aluksi hoitaa kuntalaisten edustus kuntien valitsemalla valtuustolla, eli kuntainliittona. Samalla jäisi aikaa itsehallintolain sisällön käsittelyyn. Askel 1 olisi 15 sotealueen perustaminen kaavailtujen itsehallintoalueiden rajoilla kuntainliittona joka saa rahoituksen valtiolta ja askel 2 sitten itsehallintoalueen koko rakenteen luominen. Muutoin on riskinä soten viivästyminen maakuntahallintoa odotellessa.

Olen kyllä sillä kannalla, että demokratia toteutuu parhaiten valtion tasolla meille kaikille yhteisten kysymysten osalta ja lähidemokratiana pienkuntatasolla maakunnallisen demokratian toimiessa sujuvimmin kähminnän tasolla.

Kyösti Salovaara ihmettelee osuvasti opposition kykyä demoralisoida rehellinen yksityinen liiketoiminta eli onko kaikki sittenkin sosialisoitava? Kai tässä on takana soten suuri työllistävyys ja julkisten palkansaajain korkea äänestysaktiivisuus sekä muutosvastarinta ja oma huoli työpaikasta. Tai sitten poliitikoilla on ensikäden tietoa siitä, miten julkiset urakat jaetaan.

Pekka Turunen 09.11.2015 19:24

Uskon Miika Kurtakon tavoin, että tämä oli vasta istuvan hallituksen Sote-näytelmän ensimmäinen näytös. Jatkoa seurannee, ja katsoja saa jännittää lopputuloksen lisäksi sitä kestääkö näyttelijäryhmä kasassa loppuun asti. Kyse taitaa olla modernista teatterista, sillä yleensähän tulkintaerimielisyydet ratkotaan kulisseissa, mutta tällä kertaa sekin tehtiin suoraan ällistyneen yleisön silmien edessä. Toki on muistettava, että edelliset hallitukset eivät saaneet omia versioitaan edes näin pitkälle.

Meillä on siis Sote, mutta onko se hyvä Sote? En osaa oikein sanoa, sillä yhteiskunta on nykyisin niin monimutkainen, että minkä tahansa ratkaisun kaikkia seurauksia on mahdoton arvioida. Pahimmat pelottelijat sanovat, että tämä johtaa hyvinvointivaltion loppuun ja kansan kahtiajakoon. Jos niin käy, on se huono Sote. Ettei kyse kuitenkin olisi vain poliittisesta pelottelusta? Totta kai ratkaisu on konservatiivinen, kun meillä kerran on konservatiivihallitus. Sellaisen kansa vaaleissa halusi.

Oppositiopuolueilla oli edellisessä hallituksessa mahdollisuus tehdä oma Sotensa, mutta ei se heiltä onnistunut. Minä olen tyytyväinen, että ratkaisu nyt lopulta löytyi ja hallitus jatkaa toimintaansa. Maa näet tarvitsee niin päättäjiä kuin päätöksiäkin. Arpia tämä prosessi varmasti jätti ainakin Keskustan ja Kokoomuksen joukkoihin, vaikka herrat johtajat nyt muuta vakuuttavatkin. Aika näyttänee kuinka pahoja ne ovat.

Pentti Kangasluoma 09.11.2015 20:05

Kyösti Salovaaran satiiri on kohdallaan siltä osin että enin osa lääkkeistämme, terveysteknologia, vastaavat tulee ulkomailta. Bisnes

niitä pyörittää. Apteekit ovat paikallisia, palkat ja verot jää tänne.

Toinen asia on jos ulkomaiset yritykset alkaa pyörittää terveyskeskuksia.

Voimmeko me luottaa kotimaisiin päätöksentekijöihin että tukkii kaikki

porsaanreijät. Verot kierretään

Kaikki sairaat hoidetaan paremmin ja säästetään kolme miljardia. Onko

tälläiset väittämät reaalimaailmasta? Tiedämme yrityksistä, todellinen

säästö voi syntyä vain henkilöstöä vähentämällä. 200000 kuntatyönkijää,

harvennusta täytyy tapahtua jos kolme miljardia leikataan.

Kansainväliset järjestöt ovat rappion pesiä, jalkapallo, yleisurheilu.

Mitä kaikkea jää paljastumatta? Brysselin päässä.

Erpo Heikkilä 09.11.2015 20:25

Lopulta tässä saattaa käydä aika hyvin:

1. Kuntien raju yhdistäminen on turhaa, koska SoTe siirtyy niiltä pois. Keravalla aikanaan kpj Kettunen laski, että 40 000 asukkaan

kunta on ideaali muiden kuin sairaalapalveluiden tuottamiseen.

Kuntapoliitikkoja on hyvä kuunnella - tolkun väkeä valtaosa.

2. Yliopistosairaaloiden asema on nhyt selkeästi turvattu - samalla sekä lääketieteen että sosiaalipalvelun ja terveyden ylläpidon tutkimusta on tarjolla viidessä paikassa. Oikeaa rationalisointia.

3. Yliopistouudistuskin hyötyy tästä, kunhan joku uskaltaa ottaa

analogian esille: Viisi yliopistoa, 15 -18 ammattikorkeakoulutuksen

maakuntaa. Säästetään seinissä ja poistetaan päällekkäisen maakunnassa sorvatun turhan koulutuksen tehottomuutta.

4. Julkisen ja yksityisen terveydenhuollon yhdistäminen ja jokin palvelujen maksusitoumus on hyvä suunta. Oikeaa koplaamista.

5. Kolmannen sektorin - siis ilmaisen työn - alasajo voi alkaa. Maassa ei tarvita "charity, out of mercy"-työtä, koska liian suuri osa nuorista on vailla oikeata, palkallista työtä ja koulutustakin.

6. Seurakuntien diakoniatyö etc voidaan integroida maakuntien sosiaalipalveluihin. Annetaan Mäkisen pitää arkipyhänsä, kunhan kirkko saadaan osaksi yhteiskuntaa - saattaa saada jopa arvonsa ja

jäseniään takaisin, kun avaa toimintaansa maakuntien verkostoihin.

Taisi siis lopulta käydä niin, että tämä kunniattomalta näyttänyt episodi voisi johtaa yhteiskunnan palvelujen rationalisointiin.

Eikä tässä haaskattu kuin yksi pidennetty viikonloppu.

Vesa Kaitera 09.11.2015 22:19

Miika Kurtakko irjoitti: "Vastauksena Unskin alkuperäiseen kysymykseen toistaisin jo aiemmin tässä blogissa esittämäni kannan, että kokoomus ei lähde tästä koalitiosta pois mistään hinnasta. Nyt syntynyt sote-ratkaisukin miellyttää puolueista eniten kokoomusta, vaikka se joutuikin suostumaan kepun maakuntahallinnolliseen iltalypsyyn."

Kokoomus yrittää pitää hallitusasemastaan kiinni apinan raivolla, tämä on minusta selvää. Mutta tämä ei merkitsi välttämättä sitä, että Kokoomus alistuisi Keskustan saneluun. Kokoomuksessa tiedetään hyvin, ettei pääministeri Sipilällä ole minkäänlaisia käytännön mahdollisuuksia tehdä suuria rakenteellisia uudistuksia Suomessa ilman Kokoomusta. SoTe-kiistassa Keskusta teki ensimmäisen iltalypsyn ja Kokoomus toisen.

Keskusta sai maakuntamallinsa vaaleilla valittavine valtuustoineen läpi. Tätä se oli ajanut 50 vuotta. Kokoomus sai aidon valinnanvapauden SoTe-palveluissa. Asiakas voi valita julkisen, yksityisen tai kolmannen sektorin tuottaman palvelun välillä. Kokoomus oli ajanut tätä mallia viimeiset 60 vuotta. Olen pitkälle samaa mieltä kanssasi siitä, että Kokoomuksessa saatetaan olla jopa tyytyväisempiä tähän SoTe-ratkaisuun kuin mitä Keskustassa. Mitä tässä on pystynyt terveydenhuollon eksperttien kommentteja kuulemaan, niin kyllä se porukka aidosti arvostaa SoTe-palveluissa saavutettua valinnanvapautta.

Vasemmiston katkeruuden yksityisten yritysten aseman vahvistumisesta osittain ymmärrän, koska tiedän sen preferoivan julkisia SoTe-palveluja. Mutta mikäli Ruotsissa toteutetusta mallista voimme päätellä, niin useilla alueilla kilpailu tulee olemaan aitoa, ja se lisää kustannustehokkuutta. Lääkäriin pääsy nopeutuu niin, että potilasjonot lyhenevät. Toisaalta kun lääkäriin pääsee aimepaa helpommin ja nopeammin, niin se voi alentaa kynnystä käydä läkärillä. Tämmöinen lääkärissäkäyntien lisääntyminenhän tietenkin nostaa kustannuksia.

Ajatellaanpa, etä Suomessa kaikki hotellit ja ravintolat olisivat valtion monopoleja. Samoin parturit, kampaajat ja taksit. Luuletteko, että suomalaisten elämä tuolloin olisi helpompaa ja taloudellisesti edullisempaa kuin nykytilanteessa? Eipä taitaisi olla. Mistä siis johtuu tuo vasemmiston atavistinen viha yksityisiä SoTe-palvelujen tuottajia kohtaan? Ei Kokoomuksenkaan tarkoituksena ole lopettaa julkisia SoTe-palveluja vaan ainostaan saada aikaan aitoa kilpailua. Se pitää kustannukset kurissa ja palvelujen tason hyvänä. Huono palvelun laatuhan karkoittaa maksavan asiakkaan.

tapani kusnetsoff 09.11.2015 22:39

Perin mielenkiintoista nähdä, mitä tämä ratkaisu vaikuttaa Keskustan ja SMP:n kannatukseen seuraavassa gallupissa. Sipilän linja naulitsi Keskustan jälleen sille polulle, joka ehti jo välillä pahasti rapauttaa puolueen kannatusta. Uskon, että suomut karisivat monien Sipilään ihastuneiden silmistä. Mikään puolue ei pitkään menesty yksinomaan peruskannattajakuntansa voimin. Keskustalla sitä taitanee olla jotakin 13 prosenttia äänestäjistä.

SMP:tä isot asiat eivät näytä kiinnostavan lainkaan. No se ei ollut yllätys, kun tietää, että sosiaaliasioita pantiin hoitamaan tällaisiin myrskyihin politiikassa varsin kokematon perushoitaja.

Imagon kannalta Kokoomus taisi lopulta olla ainut, joka selvisi kunnialla. Samalla Kokoomuksen pj oli ainut SSS-ryhmästä, joka ainakin julkisuudessa säilytti malttinsa alusta loppuun. En tiedä, mitä mieltä olette, mutta minulle Stubbin teflonpinta oli hänen kaikesta kokemuksestaan huolimatta yllätys. Sen verran neandertalilaista Sipilän käytös oli.

Mielenkiintoista olisi myös tietää, mitä keskusta luulee lopulta saavuttavansa perustamalla hallintoapparaatteja alueille, jotka tyhjenevät kovaa vauhtia. Oman väen palkkaaminen näihin yksiköihin on kovin lyhytaikainen ilo. Vertaisin tätä toimintaa housuihin pissaamiseen pakkasella.

Muistelen aikoja jo kolme vuosikymmentä sitten. Salossa SDP päätti rahastaa liki kaiken mahdollisen, kun vasemmisto oli menettämässä ikiaikaisen valta-asemansa. Ei Käynyt demareille silloin hyvin. Liiallinen omanvoitonpyynti kävi kalliiksi. Vastapuolen eli ei-sosialistisen valtuustoryhmän päällikölle kävi sitäkin patemmin. Päätyi eduskuntaan, hallitukseen, investointipankkiin ja presidentinlinnaan.

Mitä muuten pohditte maakuntaryppään perustamisen pitkäkestoisista poliittisista vaikutuksista Pohjois- ja Itä-Suomessa eli Keskustan kotipesässä? Jollei valtion rahaa lapioida selkä väärässä tuohon suuntaan, joutunevat näiden alueiden asukkaat huomaamaan, että hallintoapparaatti ei takaa terveydenhoidon laadukkaita palveluita, vaan ainoastaan työtä Keskustan hallintovirkamiehille. Asukkaat saavat siis nauttia halliuntoapparaattien iloista edustajiensa välityksellä. Riittääkö se?

Vesa Kaitera 10.11.2015 0:00

Tapani Kusnetsoff kirjoitti: "Sipilän linja naulitsi Keskustan jälleen sille polulle, joka ehti jo välillä pahasti rapauttaa puolueen kannatusta. Uskon, että suomut karisivat monien Sipilään ihastuneiden silmistä. Mikään puolue ei pitkään menesty yksinomaan peruskannattajakuntansa voimin. Keskustalla sitä taitanee olla jotakin 13 prosenttia äänestäjistä."

Sekä Sipilän että myös Keskustan kansansuosio laski tämän SoTe-näytelmän vuoksi selvästi. Keskustan valtapolitiikka oli nyt aivan liian alastonta. Sipilän asema Keskustan sisällä saattoi kyllä aavistuksen vahvistua. Hänessä on ripaus Kekkosta, ja Keskustasa sitä arvostetaan.

Tapani Kusnetsoff: "Imagon kannalta Kokoomus taisi lopulta olla ainut, joka selvisi kunnialla. Samalla Kokoomuksen pj oli ainut SSS-ryhmästä, joka ainakin julkisuudessa säilytti malttinsa alusta loppuun. En tiedä, mitä mieltä olette, mutta minulle Stubbin teflonpinta oli hänen kaikesta kokemuksestaan huolimatta yllätys. Sen verran neandertalilaista Sipilän käytös oli.

Kokoomus ja Stubb saattoivat todellakin korjata potin, osittain asiassa ja ennen kaikkea viestinnällisesti. Stubbista puhuttaessa on muistettava, että tuo mies on ollut hyvin useassa EU:n ja euroalueen hektisessä kriisikokouksessa mukana. Hän ei helposti rupea turhia hötkyilemään. Kokemus näkyy.

Pentti Kangasluoma 10.11.2015 8:17

Aki Linden, aaamu-tv, hyvin pelkisti mikä on julkisen ja yksityiseen

sektorin. Julkisella puolella hoidetaan monisairaita, yksityinen hoitaa

yhtä vaivaa kerralla. Sairaanhoitopiiirit kouluttaa yksityisen puolen

lääkärit. Sekin on kustannus.

Selvästi voimistuu julkisen puolen vähättely, aliarvionti. Meidän asiakkaiden tulee puolustaa niitä jotka eivät pyri pelkästään saalistamaan.

Mauno Rissanen 10.11.2015 10:03

Kokoomus ei siis lähtenyt hallituksesta. Ei ole syytäkään. Sille jäi ihan riittävästi seurattavaa asioiden kehittymisessä. Niin jäi kaikille oppositiopuolueillekin.

Soten tavoitteet ovat hyvät: 3 miljardia menoista pois kulujen vähenemisen ja kasvun hidastumisen kautta. Pahimmillaan kyse on nälkäisen paimenpojan haltiatarunesta. Ilman toimintojen supistamista ja järkeistämistä ei tapahdu mitään. Hyvinvointiliturgialla ei väylä aukene

Yksityiset palvelut ovat olleet minun kotikunnalleni hyväksi. Johtava lääkäri sanoi minule 1990-luvun alussa kustannusselvityksiä pyytäessäni: "Kato nyt mitenkä paljon halvemmalla yksityinen leikkaa perspukamat kuin keskussairaala." Hän ajoi asian läpi. Kunta on käyttänyt melko aikailemattakin erikoistutkimuksiin ja nopeisiin toimenpiteisiin yksityispalveluja ja säästänyt omia rahoja ja työnantajien sairauslomakorvauksia todella mittavat summat.

Miten yksittäisten lääkärien tai yhtiöiden toiminta otetaan mukaan? Täytyy syntyä jonkinlainen sopimus siitä, kuinka suuri raha kulkee potilaan mukana. Onko se kiinteä maksu per käyntikerta? Muistelen Englannissa olleen sellainen. Vertailukohdaksi pitäisi saada tieto, kuinka paljon todella maksaa käyntikerta keskimäärin nykyisen terveyskeskuslääkärin luona. Luulen, että se on aika suuri. Nyt tarvitaan kustannuslaskennallisia tietoja - vaikka karkeinakin - ja se puoli kunnissa on ihan lapsenkengissä.

Maakuntahallinnolla ei nyt saisi pitää kiirettä. Se olisi saatettava kolmannen luokan kuntapoliitikkojen jaanaamisen aiheeksi siihen saakka, että sote on auttavasti pulkassa. Alueillahan on jo maakuntaliitot, niiden valtuustot ja hallitukset. Voi kyllä olla, että Keskustapuolue näkee hyvinkin nopeasti tarpeelliseksi, että liitto on korvattava maakuntavaltuustolla. No, toivon sitä keskustelua käytävän maakuntatasolla pitkään ja hartaasti.

On siis tarpeellista mietittävää kokoomuksella, mutta niin on jokaisella oppositiopuolueellakin. Keskustelua tulevat hallitsemaan aluksi lukemattomat pelot, joiden toteutumismahdollisuus on pienen pieni, mutta joiden vuoksi ei saisi muuttaa mitään vanhaa. Toivon, että selväjärkisen realistisuuden linja voittaa.

tapani kusnetsoff 10.11.2015 10:10

Toisin kuin Pentti Kangasluoma, en kykene näkemään julkista erikoissairaanhoitoa hinnoittelunsa perusteella mitenkään yksityisyrityksiä parempana.

Se, joka tarjoaa palveluja ilman suurta hallintoapparaattia ja ilman jatkuvaa miljardiluokan rakentamista, on yleensä se edullisempi vaihtoehto, vaikka omistajatkin saavat osansa. Käykääpä katsomassa vaikkapa T-sairaalaa Turussa tai tutustukaa julkisen puolen erityissairaanhoidon todellisiin kustannuksiin.

Haluaisinkin perusteluja väitteille yksityissektorin saalistamisesta.

Tilannetta eli julkisen puolen kustannuskriisiä on vain kärjistänyt se, että työteliäimmistä jo melko moni on siirtynyt yksityisyrityksen palvelukseen.

Sote-uudistus oikoo varmasti julkisen puolen kustannusrakenteita, mutta en mitenkään saata uskoa, että se riittäisi vahvan kilpailukyvyn saavuttamiseen. Asenteet ja toimintatavat ovat juurtuneet niin syvään.

Kilpailuasetelma muokanneekin julkisen perus- ja erikoissairaanhoidon toimintaa syvällisemmin kuin nyt uskomme.

Marita Salenius 10.11.2015 11:27

Jos niin on, että rahalla saa ja hevosella pääsee, niin onko yksityisen sektorin tehokkuus sitä, että varakkaat todella sitten maksavat ja näin esim. vanhuspalveluyksikköön on mahdollista palkata niin paljon väkeä, että kenenkään ei tarvitse vaipoissaan liota. Sitä tehokasta hoitoa potilaan/asukkaan kannalta. Vai käykö niin - tai siis jatkuuko niin - että vain se varakas ei likoa?

Ristiriitaista tietoa on jo nykyäänkin tarjolla yksityisen ja yhteiskunnan palveluista. Joissakin paikoissa haukutaan kunnan vanhuspalvelua tehottomaksi ja liian vähäisellä henkilökunnalla toimivaksi. Toisaalta taas näkee kuvia ja kuulee viestejä yksityisen sektorin "tehokkaasta" toiminnasta, jossa lakanat on likaiset, vaipat vaihtamatta, sienet vaivaa varpaita jne.

Huh,huh. Kunhan tällä sotella saadaan vanhuksille tasa-arvoinen kohtelu; se on tärkeintä. Kaikki muut pystymme jotenkin puoliamme pitämään, mutta kun on siinä tilassa, että jäsenet ei toimi, vaikka pää sitä tekisikin - niin ja jos ei tee! - niin siinä ei välttämättä enää kykene kenkää pöytään lyömään.

Täällä keskustellaan putken kautta etupäässä sairaaloista ja terveydenhoidosta, mutta näin tippaleivällä niistä en niin suurta huolta kantaisi, kuin tästä So-puolesta ja kuinka se saadaan toimimaan.Sillä puolella varmasti riittää työsarkaa. Missä sitten on se luukku, josta saat kaiken palvelun? Josta se mummo voi samalla tilata itselleen lääkäriajan ja laittaa anomuksen vaarin omaishoidosta.

Mutta se tässä nyt kuitenkin on järjellistä, että jotakin on päätetty. Isot linjat on selvillä. Sen kanssa nyt eletään ja pyritään siihen sopeutumaan. En kyllä näe mitään sellaista satavarmaa soteratkaisua missään esitetyn. Meillä ei voi aivan suoraan ottaa mallia mistään, koska maamme asuinrakenne on niin erilainen vaikka pohjoismaisiin naapureihimme verraten. Norja nyt ehkä on lähinnä siinä, että ihmiset asuvat kaukana toisistaan ja maa on lähes läpeensä vielä asuttu. Mutta öljyrahalla ei niin hirveästi tarvitse huolta kantaa, missä mikäkin yksikkö sijaitsee, vaikka vuonon perukalla.

Kun nyt vaan vielä - korostan todella vielä - meillä asutaan myös kaukan Helsingistä, niin täälläkin palveluja tarvitaan. Nyt on tilanne täällä sen verran hyvä, että suurin pelkohan on, että saattaa huonontua. Lääkäriin ei tarvitse jonottaa, hammashoitoon pääsee järjellisellä ajalla, se mummokin saa suht. nopeasti tiedon omaishoidontuesta jne. Nyt sitten katsotaan miten teoria muttuu käytännöksi ja muuttuuko se. Ehkä suraavien vaalien jälkeen tätä samaa taas häslätään. Apua, ei enää! Kuntapäättäjänä haluaisi siirtyä jo muihinkin asioihin.

tapani kusnetsoff 10.11.2015 14:41

Otetaanpa konkreettinen esimerkki julkisen erikoissairaanhoidon kustannuksista kymmenen vuoden takaa ja riittävän kaukaa. Ystäväni työskenteli keskussairaalassa sairaanhoitopiirissä, jota muistaakseni johti tuolloin edellä mainittu Lindenin Aki. Työssäni törmäsin ystäväni ja hänen kollegojensa työpanoksen hinnoitteluun eli siihen, miten paljon kukin kunta asukkaansa saamasta palvelusta maksoi. Hinta oli tuolloin 165 euroa kutakin kertaa kohti. Ystäväni teki samaan aikaan yksityisenä yrittäjänä huomattavasti vaativampaa ja enemmän koulutusta vaativaa työtä hintaan 75 euroa käyntiä kohti. Nykyään käynnin hinta on yksityisellä puolella runsaat 90 euroa. Julkisen puolen hintaa en ole tarkistanut, mutta kymmenessä vuodessa hinta lienee noussut 30-50 prosenttia, joten hinta lienee 215-250 euroa.Enpä siis ihmettele niitä kunnanisiä, jotka ovat ostavat yhä suuremman osan terveyshoidon palveluista yksityisiltä yrityksiltä. Sen sijaan ihmettelen niitä kunnanisiä, jotka ovat sallineet olemassa olleiden käytänteiden ja mammutti-investointien jatkamisen hinnalla millä hyvänsä.

Vesa Kaitera 10.11.2015 15:55

Meillä Jyväskylässä osa palveluista on yksityistetty kokonaan, osan hoitaa kaupunki yksin ja osassa onvat mukana sekä kaupunki etä yksityiset yritykset. Toistaiseksi näyttää siltä, että kustannustehokkain malli on ollut tuo viimeksi mainitu sekamalli. Siinä yksityiset yritykset ovat tehokkaasti kirittäneet kaupungin palveluntuottajia, ja lopputulos on ollut hyvä. Voi olla,että tämän SoTen kanssa käy lopulta samoin. Yksityiset yritykset ovat hyvin kuvioissa mukana, mutteivät dominoi. Niillä on merkittävä välillinen vaikutus julkiseen puoleen.

Pekka Turunen 10.11.2015 19:44

Tapani Kusnetsoff kirjoitti, että suomut karisivat monen Sipilään ihastuneen silmistä. Se on totta. Lähipiirissäni moni on puhunut samansuuntaisesti ja myös oma luottamukseni kärsi pahan kolhun. Vilpittömän oloisen insinöörin takaa paljastui sittenkin kova kepulainen valtapoliitikko. Alastonta valtapeliä pelasivat toki sekä Keskusta että Kokoomus, mutta Sipilä oli tässä yhteydessä se, jolta olisi voinut toivoa uudenlaistakin lähestymistapaa. Nyt jäi tunne, että maan etu unohtui moneltakin pelimieheltä, jonka silmissä kiilteli puolueen valta ja etu.

Eilen kirjoitin siitä, miten sitoutumattoman kansalaisen on vaikea arvioida tehdyn Sote-ratkaisun hyviä ja huonoja puolia tässä monimuotoisessa maailmassa. Sen kirjoitettuani luin Osmo Soininvaaran blogista pohdiskelua juuri tästä aiheesta. Se kannattaa lukea jokaisen, jolla ei ole asiasta lukkoon lyötyä etukäteiskantaa (ja toki heidänkin, vaikka heillä se tuskin mitään muuttaa). Soininvaara kirjoittaa toki omasta aatteellisesta lähtökohdastaan, mutta tekee sen ilman ahdasta puoluepoliittista näkemystä. Hän osoittaa, että asiassa on totta vie eri puolia.

Erkki Pekola 10.11.2015 22:50

Tässä jää käteen ennuste, jonka toteutumisesta olen ihan varma.

Nimittäin kun Sipilä jätti kolme itsehallintoaluetta vaille täysiä järjestämisvastuita, niin kuka kuvittelee, etteikö vielä ennen Joulua täällä ole täysi sota päällä, että "meidän kirkolle kans pitää saara semmonen 24/7 päivystyspalvelu.

Kuka kepulainen kuntapoliitikko malttaisi pitää suunsa kiinni, kun valtion piikki on nyt auki?

Ja tämä sota ei ratkea, ennen ko joka kirkonkylällä on semmonen valtion rahottama 24/7 terveyskeskus varustettuna täyren palavelun ympärivuorokautisella päivystyksellä.

Kepu ei jätä tätä vallan- ja rahanhankintaansa kesken.

Pankaa tämä ennustustus muisthin.

Pentti Kangasluoma 11.11.2015 11:39

Pääministeri Sipilä on vakuuttanut että kilpailun avaaminen sotepalveluissa

ei tarkoita suurten ulkomaisten toimijoiden määräävää asemaa, sillä lain

voimalla voidaan suosia pieniä ja paikallisia toimijoita. Kaunis ajatus.

Tulee mieleen kauppaketjut. S-marketit, osuustoimintaan periaatteessa

myönteisesti suhtautuva on huomannut että osuuskauppa voi ylihinnoilla

olla "riistäjä".

Olen suhtautunut myönteisesti K-kauppias yrittäjiin, nähnyt kuinka pitkää

päivää he tekevät. Heitä painaa keskusliike ja määräävillä paikoilla

toimivat yrittäjät.

Tuli Lidl. Siellä on työssä kotikaupunkiini veroja maksavat työntekijät.

Yritys maksaa Suomeen veroja. Osuusliikkeet HK ja Atria toimittaa sinne

tuotteiden, Valion syrjimät meijerit. Edullisia monet tuotteet.

Soteuudistusten piru asuu siinä, paikallisilla palvelujen tuottajilla on

poliittiset kytkennät, joidenkin palvelujen monopoli. Kilpailun pitää

vaikuttaa myös näiden hintoihin.

Kuten Lidl, niin kansainvälisillä terveyspalvelujen tuottajilla on omia

tapoja toimia, varmaan edullisia. Joten heitä ei voi lytätä tuntematta

asioita paremmin. Verot heidän pitää maksaa Suomeen, muuta ei pidä hyväksyä.

Linnan Pentikulmalla: Osaa se suomenkielinenkin herra sortaa!

Ei ainoastaan ruotsinkieliset paroonit.

Luetuimmat
 1. 1

  Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

 2. 2

  Nimikiista kuumenee! Opiskelijaporukka kaappasi Tampereen yliopiston englanninkielisen osoitteen – ehdottavat yliopiston nimeksi Tampereen ei-turkulaista yliopistoa

 3. 3

  Pääkaupunkiseudun bussi­liikenne on tänään sekaisin, koska asiakas antoi palautetta, kuljettajalle kerrottiin siitä, ja esimies läimäytti oven kiinni luottamus­miehen edestä

 4. 4

  Utopiana pidetty Tallinna-tunneli onkin nyt tärkeä osa suurempaa kuljetusreittiä Jäämereltä Berliiniin asti – Valtion suunnitelmassa junat sujahtaisivat meren alle Helsingissä

 5. 5

  Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

 6. 6

  Masennus vaani ja valitsi onnellisen hetken – Anni Saastamoisen elämässä oli kaikki hyvin, kun hän yhtäkkiä löysi itsensä vessasta itkemästä

 7. 7

  Kielipetturiksi leimattu Ahvenanmaan edustaja Britt Lundberg: ”Ajoin läpi suomenkielisiä helpottavan kompromissin”

 8. 8

  Mystinen arabisheikki opiskeli jujutsua valenimellä ja loi miljardeillaan lukkopainista kansainvälisen menestystarinan – mutta mitä suomalainen Marko tekee hänen organisaatiossaan?

 9. 9

  Kyllä, nämä asiat aiheuttivat kauhua eilen eduskunnan viinakeskustelussa – alkoholijäätelöt, värikkäät etiketit, kadunkulmien pitseriat...

 10. 10

  Axl Smith -uutisointi toi langettavat kolmelle suurelle medialle – uutisointi virheellistä ja loi negatiivisia mielikuvia

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

 2. 2

  Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

 3. 3

  Pääkaupunkiseudun bussi­liikenne on tänään sekaisin, koska asiakas antoi palautetta, kuljettajalle kerrottiin siitä, ja esimies läimäytti oven kiinni luottamus­miehen edestä

 4. 4

  Kyllä, nämä asiat aiheuttivat kauhua eilen eduskunnan viinakeskustelussa – alkoholijäätelöt, värikkäät etiketit, kadunkulmien pitseriat...

 5. 5

  Ahvenanmaan edustaja äänesti suomen kieltä vastaan Pohjoismaiden neuvostossa – ”Emme pystyneet edes kuvittelemaan, että hän kääntyisi Suomen aloitetta vastaan”

 6. 6

  24-vuotias suomalaisnainen haki miehiä netti-ilmoituksella, johon vastasivat itsensäpaljastaja, sadisti, porno-ohjaaja ja ”elävä nukke” – Samira Elagoz teki dokumentin, jollaista ei ole ennen nähty

 7. 7

  Helsingin Tallinna-tunneli sai yllättävän kilpailijan Espoosta – Peter Vesterbacka kokoaa jo kansainvälistä rahoitusta ja on siksi opetellut puhumaan kiinaa

 8. 8

  Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

 9. 9

  Masennus vaani ja valitsi onnellisen hetken – Anni Saastamoisen elämässä oli kaikki hyvin, kun hän yhtäkkiä löysi itsensä vessasta itkemästä

 10. 10

  ”On perusteltua, että se, joka nousee aamukuudelta ja menee Alepan kassalle, tienaa enemmän kuin se, joka ei nouse eikä mene” – Eduskunta jatkaa väittelyä budjetista

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

 2. 2

  Tässäkö Helsingin seudun kammotuin työpaikka? Palkka 7 500 euroa kuussa, mutta hakijoita ei näy

 3. 3

  ”Meidän on nyt mentävä”, sanoi poika ja joi myrkyn siskojensa kanssa – Kiinan ”hylättyjen lasten kaupunki” on täynnä lohduttomia tarinoita

 4. 4

  Ani Kellomäki sai 17-vuotiaana syöpädiagnoosin – mutta hänen suurin tragediansa väijyi äidin huoneen oven takana

 5. 5

  Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

 6. 6

  Meitä on pissattu silmään – pelätty kemikaali on varsin harmiton

 7. 7

  Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

 8. 8

  Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

 9. 9

  Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

 10. 10

  ”Kyseessä on pahanlaatuinen kasvain” – Suomalaisnainen sai musertavan syöpäuutisen postitse kotiin ja luki sattumalta potilastiedoistaan, ettei voi parantua

 11. Näytä lisää