Perässähiihtäjä

Onko joulupukki hukassa?

Aivan aluksi haluaisin kiittää arvoisia kommentaattoreita.  Seitsemän päivää kestänyt demokratia-keskustelu täytti mainiosti tehtävänsä. Siinä liikuttiin monilla tasoilla. Oli syvällistä demokratian olemuksen pohdiskelua, oli arkipäivän politiikkaa, oli säikeitä näiden edellä mainittujen tasojen väleillä. Keskustelu oli myös sopiva kunnianosoitus blogiystävällemme Jussi Lähteelle, jonka inspiroimana lähdimme viikko sitten liikkeelle.

Olen varovaisesti silmäillyt kuluneen vuoden keskusteluja. Ihan huimaa, miten paljon olemme vuoden 2015 aikana rupatelleet näin sähköisesti. Pekka Turunen tiivisti oivallisesti 16.12.  kommentissaan  blogin hienon keskusteluilmapiirin.  Siihen ei ole minulla mitään lisäämistä.

Nyt olen ajatellut, että pitäisimme pienen joulutauon ja jatkaisimme tammikuun alussa. Ennen taukoa haluan kuitenkin ottaa vielä yhden aiheen esille.

Se on solidaarisuus, sana, joka on ollut kaikkien huulilla monessa eri tarkoituksessa.

”Tällä hetkellä Eurooppaa ei vaivaa pakolaiskriisi vaan solidaarisuuskriisi. Liian moni sanoo, että hyväksymme pakolaiset, kunhan he eivät vain tule minun maahani”, ruotsalainen liberaali europarlamentaarikko Cecilia Wikström moitti alkuviikosta Ilta-Sanomissa (IS 14.12.2015).

Onko tosiaan näin ikävästi päässyt käymään? Me muka täällä pohjoisessa olemme kovettaneet sydämemme?

Hieman lohtua sain vihreiden kansanedustajan Pekka Haaviston haastattelusta  (Vihreä Lanka 15.12. 2015),. jossa hän maltillisesti analysoi maahanmuuttopolitiikkaa.  Haastatteluun voi tutustua tämän linkin takaa.

Sellaisenkin väitteen olen kuullut, että suuresta suomalaisesta enemmistöstä ns. valtavirrasta olisi syksyn aikana tullut perussuomalaisia.  Siis meidän ajatuksemme olisivat vaivihkaa kypsyneet jotenkin näin: vielä elokuussa ajattelimme suvaitsevaisesti, että kyllähän Suomeen sopii tulla. Kelpo pääministerimmekin antoi Kempeleen-talonsa maahanmuuttokäyttöön, kun pakolaisvirta Tornion kautta alkoi.

Olisiko pakolaisvirran jatkuessa suuren suomalaisen enemmistön ns. valtavirran ajatustapa muuttunut? Nyt hyväksytään mukisematta Juha Sipilän hallituksen tiukentunut maahanmuuttopolitiikka. Eivätkä sitä hyväksy ainoastaan hallituspuolueiden keskustan, perussuomalaisten ja kokoomuksen kannattajat, vaan hiljaa nyökyttelevät myös punavihreän oppositiomme kannattajat ja edustajat myös eduskunnassa. Välikysymyksiä ei ole tästä aiheesta jätetty, vaikka niitä muuten on suorastaan tehtailtu.

Onko tämä ajatuskulku totta?  Miten tässä näin päässyt käymään?

Muokkaan solidaarisuusteeman ajankohtaan sopivaksi ja asetan Päivän Hyvän kysymyksen näin: Onko joulupukki  hukassa?

JK1.

Lopuksi kiitän lukijoita ja kommentaattoreita tästä kuluneesta vuodesta sekä toivotan Hyvää Joulua ja vuotta 2016. On ollut suuri ilo ja etuoikeus työskennellä kanssanne. Unski

JK2.

Lisäys perjantaina 18.12. 10.30.  Tänä aamuna julkaistiin HS-Gallup, jossa Sdp ensimmäisen kerran nousi suurimmaksi puolueeksi. HS:n jutun voi lukea tämän linkin takaa.

58 vastausta artikkeliin "Onko joulupukki hukassa?"

Raimo Suihkonen 17.12.2015 14:29

Ei ole joulupukki hukassa!Vaikka välillä jo näytti siltä, että hukka periköön koko kontrolloimattoman apposen auki olevan EU:N Schengen sekasotkun. Koko sotapakolaisten hoiperteluvaellus läpi Balkanin ja Eu:n aina pohjan perukoille saakka rikollisjengien hyväksikäyttämänä oli arvoton näytelmä ja osoitus siitä, miten täällä on kykyä varautua

poikkeusoloihin EU:n tasolla.

Laajat kansalaispiirit osoittivat jo kriisin alkuhetkiltä alkaen tervettä järkeä ja harkintaa tuodessaan esiin kritiikittömän maahanpäästön seurauksista niin yhteiskuntarauhan kuin hallittavissa olevan turvapaikanhakijan statuksen tuottamisen vaikeutumisena.

Ei yksikään vastuullinen lentokapteeni tai laivan ota alukseensa kaksinkertaista määrää matkustajia max määrään nähden siitä yksinkertaisesta syystä, että nämä humanitäärisistä syistä kyytiin otetut upottavat koko aluksen! Näin on toimittava myös EU:n tasolla.Se on todellista eettistä selkärankaa osoittavaa vastuunottoa. Nykyisistä ja jatkuvista ikävistä seurausilmiöistä voimme lukea ja nähdä median päivittäisraportoinnissa.

Sitä vastoin laajat kansalaispiirit ovat osoittaneet ihailtavaa solidaarisuutta järjestäessään spontaanisti tarvittavaa apua näille hädässä matkustaville ja hyväksikäytetyille ihmisille,joista

epäilemättä suuri osa on liikkeelä oman henkensä pitimiksi!

Myös Tornion järjestelykeskuksen ripeä perustaminen oli upea näyttö

suomalaisviranomaisten yhteistyökyvystä yli eri ministeriöiden vastuualueiden.Se oli parasta mahdollista PR:ää ja Suomi -imagon rakentamista...."oi nouse,Suomi, näytit maailmalle, että karkoitit

pois" orjuuden, terrorismin,väkivallan ja otat vastaan suojeluksen tarpeessa olevan ihmisen.

Kyllä me suomalaiset olemme osoittaneet, että tarvittaessa meistä löytyy päätä, sydäntä ja selkärankaa oman vastuumme kantamiseen.Olkaamme siitä ylpeitä, kun nyt valmistaudumme laskeutumaan joulun rauhaan.

Jouni Pulli 17.12.2015 14:29

Uskon, että kansan käsitys on käytännön myötä hieman muuttunut, mutta hallituksen tiukentuneeseen linjaan on varsin moni tyytyväinen, koska hallitus ja eduskunta tekevät sen, mikä tässä tilanteessa on välttämätöntä, jotta me edes joten kuten pystymme reaalipoliittisesti vastaamaan ja selviytymään muuttoliikkeen meille aiheuttamista haasteista. Schengen-sopimuksen tulevaisuus on silti edelleenkin vaakalaudalla ja siten myös de facto koko EU:n.

Uskon myös, että enemmistö Suomen kansalaisista ymmärtää, että Suomella on paremmat mahdollisuudet kehittyä EU:n jäsenenä kuin sen ulkopuolella.

Pentti Kangasluoma 17.12.2015 15:22

Pariisin ja muut iskut kun samanaikaisesti maahan tulee ihmisiä joita ei heti pystytty rekisteröimään. Se toi rypyt otsalle, samanaikaisesti leikataan kantaväestön sosiaaliturvaa. Yksinkertaisesti, muuntaustaisia pelkäävät eniten ne jotka ovat vähiten elämässä tavanneet muita.

Satojatuhansia työttömiä, työttömyysmenot miljardeja, silti on vähennetty

poliiseja, rajavartioita. Korkeaan elintasoon liittyy turvallisuus, muutama sata poliisin virkaa lisää ei valtion budjettia hetkauta.

Tänään keskustelukierroksella tuli esille, muisteltiin millaiset ihmiset, ihmiset lähtivät 1960-luvulla Ruotsiin. Oli sellaisia joita ei kotikylissä arvostettu, mutta silti moni pystyi elämänsä rakentamaan vieraalla maalla.

Siihen aikaan kansakoulupohjalta ei osattu kieliä. Vattenfall Suomen johtajistoon kuului mies joka 9-vuotiaana ummikkona lähti Kivijärveltä,

ja suoritti melkoisen sosiaalisen nousun.

Tänään huomasin että oli pohdittu, jos lähtee pakoon sortajia niin ei uudessa maassa halua mitään konfiktia kantaväestön kanssa. Moni nyökytteli, on monenlaisia väärinkäsityksiä aluksi, aikaa myöten kukin

tilansa ottaa.

Valto Ensio Heikkinen 17.12.2015 16:56

Edellisessä aiheessa kommenttini ei ollut kovinkaan kummoisesti rakennettu, pyydän anteeksi. Yritän harkitummin, että mahdollinen asianikin ymmärrettäisiin.

Joulupukki, jeesus tai jumala, näistä yhdestäkään en osaa sanoa koska en usko yhteenkään edes symbolisessa mielessä. Näiden hahmojen ympärille aikojen saatossa kehitetettyjen tarinoiden satumaiset, lapsille suunnatut lumovoimatkin on jo kauan sitten kulutettu loppuun pelkkänä osto- ja myyntiliikkeenä toimivassa maailmassamme jossa ilmakin, jota hengitämme, on päästö"kaupan" kautta suodatettua.

Tiukentuneen pakolaispolitiikan liepeillä roihuavien polttopulloiskujen loisteessa tuumaisin, että sen tiimoilta käytävien keskustelujen äänensävy on muutamien ankeasti ajattelevien toimesta alusta alkaen ollut erittäin ikävä. Siis sieltä 1990-luvun alusta saakka kun ensimmäiset somalipakolaiset saapuivat.

Nykyisin enemmistön maltilliset kannanotot hukkuvat vihaiseen mölyyn, väkivallantekoihin ja sellaisiin yllyttämisiin vaikka jäsenten määrä tällaista epäsopua lietsovien joukoissa olisikin marginaalinen.

Koska "some" mahdollistaa vihamölinän monistamisen luvuttomaksi, on sen volyymi miljoonakertainen verrattuna siihen aikaan, kun vihakirjoituksetkin täytyi liimata kirjekuoreen, ostaa postimerkki ja kävellä postiin tai laatikolle nyrkkiviestin (tai halaus-) perille lähettämistä varten. Mutta vaikka vihasavun verho on yhteiskunnan yllä sankka, niin jos siihen vähän puhaltaa se hajoaa eikä tuli sen juurella kummoisenakaan liekkinä lepata.

Joulupukki-ilmaisun sijasta haluan itse käyttää pelkästään termiä hyvä tahto ja kysyä, vieläkö sitä löytyy muunkin nimissä kuin ostamisen ja myymisen?

Arvelisin itse seurattuani tilannetta esimerkiksi täällä Kajaanin pakolaistoiminnan piirissä työskentelevien joukoissa, että kyllä sitä löytyy. Ihan tavalliset ihmiset ovat aina valmiita jakamaan hädässä oleville sitä, mitä kukin liiastaan kykenee (joka ei aina tarkoita rahaa) miettimättä, saako sen jotenkin realisoitua myöhemmin takaisin. Sananlasku "hyvä antaa vähästään, paha ei paljostaankaan" on kuluneisuudestaan huolimatta totta. Eilenkin uutisoitiin vapaaehtoisten kansalaisten jakamasta kielenopetuksesta pakolaisille joka on yksi hyvä esimerkki suomalaisen hyvyydestä.

Tunnen itsekin hyviä ihmisiä lukuisan joukon ja kun kerron sen mielessäni koko maata kattavaksi, niin heistä koostuu suomalaisen kansan luja ydin. Siihen uskon ja sitä vahvistaa se, etten yhtään polttopullonheittäjää tunne.

Se vihanliekki joka tuottaa vain rumanvärisen savun, on ajattelemattomien, empatiakyvyttömien ja osittain itsekin tuuliajolla olevien tukahtuva nuotio. Tätä kansanosaa on edustamassa muutama Arkadianmäelläkin (ja Brysselissä) eikä kummoistakaan psykologista silmää tarvita, etteikö sitä kautta sellaisenkin "ajattelun" ytimeen näkisi.

Kun he puhuvat esimerkiksi kuluista, jota maahanmuutto aiheuttaa, siinä ei ole sellaista tuntua, että olisivat tosissaan. Mutta kun asiaa hoitamaan valittu sisäministeri Orpo sanoo maltillisin äänensävyin, että nyt täytyy harkitusti jarruttaa, niin siinä totuudentuntu on läsnä eikä hänen tarvitse vihassa asiaansa esittää. Niin myös tehdään ja se on silloin niin pakolaisten kuin suomalaistenkin etu monella tasolla.

Itse olen luottanut niin sisäministeriön kuin muidenkin pakolaiskysymyksen parissa päätäntä- ja toimenpidetasolla työskentelevien viranomaisten ja kansanedustajien saavan ns. hallitsemattomuuden maahanmuutossa hallintaan ihan maltillisilla keinoilla ilman mitään suuria otsikoita vaikka alkuun toiminta saattoi näyttää ja tuntuakin hallitsemattomalta. Se tunne kuitenkin johtui pelkästään suurista otsikoista joilla iltapäivälehtiä muutenkin kaupataan koska niillehän ei ole aiheella väliä.

Hyväntahtoista joulun seutua.

Markku Miettinen 17.12.2015 18:07

Kyllä Suomi edelleen solidaarisuutta osoittaa, vaikka autettava joskus auttajan kättä pureekin.

Onhan solidaarisuus tietysti koetuksella, kun piti lopettaa "velaksi eläminen" ja samaan aikaan kohtalo päättikin toisin. Nyt "elvytetään" sadoilla miljoonilla - joka vuosi tästä eteenpäin. Elämisen ehtojen koetun tasapainon jonkinasteinen säilyttäminen maahanmuuttajien ja oman maan huono-osaisten välillä on kuitenkin tärkeää, jos ja kun yhteiskuntarauha halutaan säilyttää.

On selvää, että vanhaa yhtenäis-Suomea, jossa kokoonnuttiin yhdessä kuuntelemaan lauantain toivottuja, ei enää ole eikä tule. Sisäänlämpiävälle Suomelle, joka on kyennyt kehittämään tältä pohjalta omat muualla tuntemattomat sairaudetkin, tämä on pääasiassa hyväksi. Naapurimme Ruotsi on tämänkin prosessin käynyt läpi ennen meitä. Ruotsi on perinteisesti ollut hyvin avokätinen ja solidaarinen muualta tuleville, mutta viime viikoilta jäi mieleen pääministeri Löfvenin lausunto, jossa hän totesi jotenkin niin, että ruotsalaiset ovat olleet naiiveja. Ruotsidemokraatit laukkaavat gallupeissa.

Jörn Donner uusimmassa Ruotsi-kirjassaan antaa puheenvuoron Ruotsiin muuttaneelle entiselle Afganistanin hallituksen virkamiehelle Zulmay Afzalille, joka toteaa :" Ruotsalaisten pitää olla turvapaikka-asioissa jämäköitä ja selväsanaisia, pitää kiinni oikeusturvavasta eikä missään nimessä hyväksyä sitä, että heitä kutsutaan kevytmielisesti rasisteiksi. Muutoin heistä tulee panttivankeja omassa maassaan, ja turvapaikanhakijat alkavat halveksua heitä yhä enemmän. Useimmat heistä ovat kotimaissaan tottuneet siihen, että viranomaiset ja opettajat ovat auktoriteetteja eivätkä lähestulkoon anteeksipyyteleviä, mihin moni meistä törmää täällä. Ruotsalaisten ystävällisyys siinä muodossa kuin sen kokee järjestelmissä, jotka käsittelevät turvapaikka-asioita ja huolehtivat turvapaikan tai oleskeluluvan saaneiden ihmisten kotouttamisesta, hämmentää monia vastatulleita ja luo huonon kasvualustan molemminpuoliselle luottamuksella ja kunnioitukselle."

Näin siis afgaani Ruotsissa, ruotsalainenhan ei tuota julkisesti olisi voinut sanoakaan. Olisiko tässä mitään opittavaa Suomelle ? Luulen, että olisi.

Lasse Reunanen 17.12.2015 18:56

Kuluvaa vuotta 2015 - joulupukista;

Rovaniemen joulupukin puisto lienee "hukassa" talousvaikeuksiin.

Joulupukki kuitenkin mielikuvien tuote, ei Kuka Kukin On -kirjasta

(Unto Hämäläinen löytyy).

Vatikaani / Paavi avasi Pietarinkirkon "pyhän oven -

laupeuden riemuvuodeksi" (8.12.2015 - 20.11.2016), edellisen kerran

vuonna 2000 - kenties siinäkin solidaarisuudesta kyse.

Luin uuden kirjan (2014 / 2015), jossa New Yorkin juutalainen

tulkitsi kuluvaa vuotta (syksy 2015 - syksy 2016) myös joksikin

vapautuksen vuodeksi (7 x 7 = 49 vuoden kierroin)...

Kyösti Salovaara 17.12.2015 21:52

Eikös tänään HS kertonut Helsingin kaupungin joulupukista: 40 miljoonaa euroa veronmaksajien tukea hyväosaisille palkansaajille, jotka asuvat kaupungin halvoissa vuokra-asunnoissa Ariabianrannassa! Merinäköala, hienoa.

Tai sitten valtion vuokratukea yhtiölle, joka jakaa ammattiliitoille mojovat tuet voitoistaan. Ja eduskunnassa ollaan niin tekopyhiä tämän suhteen kuin osataan. Siellä osataan. Jokainen tietää millä hinnalla lounaita ravintoloissa myydään: ei markkinahinnalla vaan sillä minkä verottaja hyväksyy lounasseteliksi.

Joulupukki on siis keskuudessamme joka päivä. Ikävää vain että joulupukin toiminta tuntuu epäoikeudenmukaiselta tai vähintään hämärältä; siis se että kuka saa lahjoja eli veronmaksajien tukea itselleen ja kuka ei.

Jos tämmöiset tuet poistettaisiin, ehkä joulupukillakin olisi parempi mieli, moraalisesti vahvempi askel.

Muuan kolumnisti kirjoitti Kanavassa äskettäin, että me voisimme aivan hyvin palata 70-luvulle. Silloin kaikki oli hänen mielestään riittävän hyvin. Tänään sama henkilö kiivaili radiossa moraalisen suuttumuksen vallassa kun subjektiiviseen päivähoitoon (joka on ollut olemassa vain muutamia vuosia) tulee järkeviä rajoituksia.

Ymmmärrän että yhteiskunnan etu on, että naiset käyvät töissä ja että heillä om mahdollisuus edistää omaa uraansa, mutta sen tarpeen verhoaminen pakkoon viedä lapset päivähoitoon, "varhaiskasvatukseen", on orwellimaista hävyttömyyttä, totalitaarista kaipuuta aikuisten maailman hedonismiin.

Joulupukilta edellytetään näin ollen täysin mahdotonta: ei saa lisätä kulutusta vaan mieluummin vähentää sitä (ilmastomuutos, haloo), mutta samalla pitää antaa kaikki se hyvä mikä on ennenkin annettu ja vielä vähän enemmän! Ahneiden sukupolvien ikiliikkuja: joulupukki.

Joulupukin näkökulmasta - luulen, en tiedä - tämä suomalainen sivistyneistö puhuu puuta heinää urbaanisti ja on ihan tosisaan, vieläpä. Solidaarisuus on sana vailla merkitystä. Eikä auta punaisen lakin päähän paneminen.

(Edellä oleva ei tarkoita, että porvarit piinastaan pääsevät.)

Matti Loikkanen 17.12.2015 22:51

Suomi ei ole joulupukki.

Kansalaiset hyväksyivät pakolaiset määrättyyn määrään asti, mutta mitta alkaa tulla täyteen - raiskaukset, terroristit, tulijoiden suuri lukumäärä ja suuret kustannukset, jne. Nyt parhaillaaan kiistellään kuuluuko ihmisoikeudet, kuten ne meillä käsitetään, massamurhaajille. Vaikka ottaisimme kymmenkertaisen määrän tänne tulijoita, se ei suurta lovea tekisi siihen miljoonien ihmisten massaan, jotka asuvat pakolaisleireillä Lähi-Idässä, mutta meidän armas yhteiskuntamme romahtaisi.

Siis otamme vain sen määrän, jonka pystymme kohtuudella huolehtimaan. Emme halua hävittää Suomi-nimistä hyvinvointiyhteiskuntaa, joka on vaivalla rakennettu.

Pekka Turunen 17.12.2015 23:32

On joulupukki olemassa, tiedän sen. Näin joulun aikaan hänen henkensä lämmittää mieltä. Maailma olisikin paljon ikävämpi paikka ilman häntä. Tietenkään joulupukkia ei pidä sekoittaa niihin lukuisiin valepukkeihin, jotka saattavat toimia hänen nimissään, ja jotka totisesti ovat hukassa.

Tämä pakolaiskysymys on vaikea. Kuten Kyösti Salovaara on osuvasti huomioinut, äänessä ovat ääripäät. Me maltilliset jäämme näkymättömiksi, vaikka saatamme olla enemmistönä. Me koemme, että auttaa pitää ja haluamme olla solidaarisia, mutta ymmärrämme, että liika on liikaa. Ei se kuitenkaan tee meistä "perussuomalaisia".

Pakolaismäärä on kasvanut niin nopeasti ja niin hallitsemattomasti, että rajoituksia on pakko lisätä, semminkin kun autettavat eivät maailmassa lopu. Suuren ihmismäärän sopeuttaminen erilaiseen kulttuuriin ei käy ihan vaivattomasti. Jännitteet ovat lisääntyneet. Vedetään nyt vähän henkeä, otetaan tilanne hallintaan, sopeudutaan itsekin.

Tehtävä ei ole helppo, mutta tärkeää on, että emme hukkaa arvojamme. Säilytetään humaani katsomus, vaikka emme kaikkia voikaan auttaa.

Unto Hämäläinen 18.12.2015 0:00

Kiitos keskustelun avauksesta. Huomasin mielipahakseni, että olin unohtanut postauksen lopusta pois päivän lehtisiteerauksen. Lisään sen tähän.

'Ennen kesää meillä oli kuusi vastaanottokeskusta, joissa asui 600 henkeä. Nyt keskuksia on 90 ja niissä 20 000 asukasta."

SPR:n talousjohtaja Tapani Väisänen Arvopaperi -lehdessä.

antti liikkanen 18.12.2015 5:33

Kun Rovainemen napapiirillä alkoi vuosi-pari sitten kahden joulupukin taisto, arvelin itse käsitteeen - solidaarisuus, lahjoittaminen - hämärtyvän.

Kun toinen pukeista ajettiin konkurssin partaalle, käsitykseni sai tukea itse ilmiöstä.

Kun kauppojen aukioloajat vapautuivat, kiirehti asian ensi kuittaamaan käytäntöön päivittäistavaroiden miljoonien asiakasomistajien osuuskauppaliike, vasta sitten Vesa Keskinen, yksinomistaja Tuurista.

Kun maan pinta-alasta valtaosa jää ilman 24/7 lääkäripäivystystä, se koskee niitä maan alueita, joissa asuu suhteessa eniten niitä, joiden henkilökohtainen (ja heistä kaukana asuvien läheisten) turvallisuudentunne sitä vähiten olisi tarvinnut saati kestänyt.

Joulupukki ei ole kadonnut mihinkään, mutta se on siirtynyt.

Se ei enää ole Korvatunturilla Maalaisliiton & Korpikommunistien erityisessä suojassa vaan markkinavetoisesti Aleksanterinkadulla ja Esplanaadilla.

Siellä sen on hyvä olla.

Ja siellä uutta metrotunnelia viisi metriä päivässä väestön valtaosa poraa peruskallioomme.

Luottamus solidaarisuuteen on uusi asia, mutta vakaa on suomalaisuuden peruskallio.

Oltiinpa Tuurissa tai Iivisniemessä.

Ei Savukosken Martista etäämpänä jököttävässä pukin kotiluolastossa, pakolaistulvaa Venäjältä pelkäävällä itärajapitäjän Korvatunturilla.

Pentti Kangasluoma 18.12.2015 8:44

Tuli tälläinenkin aamu, "Miekkailija" Oscar jatkoon, Ikitien ohjaaja valittu, Jussi Ketolan muilutusreissu. Ja Forssan puoluekokouksen 1904 perillinen johtaa HS-gallupissa.

Jussi Niinistö vakuuttava aamulla, paras siitä joukosta.

Putin kehui Pyhäjoen voimalahanketta, hyvä vai huono uutinen? Keskinäiset riippuvuudet toisistamme, Venäjä ei pääse siitä silmukasta. Mitä enemmän venäläiset matkustavat, ovat yhteistyössä muiden kanssa niin sitä enemmän

heidän johtajansa joutuvat selittämään omalle kansalleen.

Jouni Martikainen 18.12.2015 8:51

Antti Rinteen joulupukki ei ainakaan ollut hukassa. SDP:n kannatus kohosi kärkipaikalle.

Mutta otsikon jälkeen pääteemaan. Solidaarisuuden kovaan ytimeen sukellamme kun pohdimme hyvinvoinnin jakaumaa karttapallolla. Onko solidaarista, että Suomessa keskiluokkaisella perheellä voi olla farmarivolvo, kauppakassicorsa, labradorinnoutaja tai kaksi, 200 m2 talvella lämmitettyä ja kesällä jäähdytettyä asuintilaa, kaukomatka talvella, Välimerelle kesällä ja kaupunkilomat keväin syksyin jne. jne... Ehkä tosin kolmesataatonnia velkaakin, mutta kuitenkin.

Kun taas toisaalla todellisuus voi olla koko perhe yhdessä huoneessa/majassa/hökkelissä, ruoka kypsennetään avotulella, vesi käydään huitsin nevadasta kantamalla, muksut kuolevat jos sairastuvat vähänkään pahemmin jne. jne... niin voidaan kysyä, voiko näiden kahden maailman välinen ero säilyä, kun välissä ei enää ole diktatuurivyöhykettä välissä?

Nyt tulijat ovat toki isolta osalta tulleet "välimallista", entiseltä diktatuurivyökykkeeltä, mutta myös syvemmälä Afrikasta ja Keski-Aasiasta. Käytännössähän liki kaikki, jotka eivät itse innostu palaamaan jäävät - ei siis vain se kolmasosa joka saa turvapaikan. Prosessihan menee näin:

1. Haetaan turvapaikkaa -> otetaan turvapaikkaprosessiin

2.1. Jos turvapaikka myönnetään -> annetaan oleskelulupa sillä perusteella

2.2. Ellei turvapaikkaa myönnetä -> annetaan oleskelulupa, koska ei voida palauttaa

Laajamittainen rikkaan ja köyhän maailman solidaaristuminen tarkoittaisi sitä, että rikas puoli ei voi ainkaan aluksi olla enää yhtä rikas, kuin mihin se on tottunut. Oliko sen nyt noin 500.000.000 € lisärahaa turvapaikka-asioihin, mikä hujahti ensi vuoden valtion budjettiin ilman isompaa keskustelua? Hillitön kalabaliikki on ollut noin kymmenesosan tuosta summasta eurovaikukseltaan olevasta subjektiivisen päivähoidon asiasta.

Olemmeko me valmiit tinkimään omastamme tulijoiden takia? Olisiko edes mahdollista olla tinkimättä olematta samalla tinkimättä niistä ihmisyyden käytännöistä, jotka olemme jo käytännöiksemme omaksuneet? Jos emme halua rahoittaa tulijoita, vaan siellä jossain lähtö- tai väliaulueilla, niin vaikka tukeminen siellä per kapita onkin halvempaa, niin niita kapitoita on maailmanlaajuisesti niin paljon, että ihan halpaa tehokas solidaarisus ei olisi niinkään.

Risto Virrankoski 18.12.2015 11:17

Menossa oleva, ja varsinkin Suomeen kohdistuva, pakolaisten tulva tuhoaa tehokkaasti mielikuvaa tarpeesta hätää kärsivien ja turvaa tarvitsevien auttamisesta.

Itärajan yli hyvissä tamineissa jopoilevat pulskat nuoret miehet eivät näytä mitään pakenevan. Samalta näyttävät myös länsirajan yli bussilasteittain tulevat, hekin pääosin nuoria miehiä. Lapsetkaan eivät läheskään kaikki näytä lapsilta.

Median tutkiva, tarkka silmä löytää toki joukosta muutaman naisen ja muutaman lapselta oikeasti näyttävän lapsen.

Suomalainen on kasvatukseltaan solidaarinen ja valmis auttamaan. Autammehan toisiammekin, 'ventovieraita ihmisiä', massiivisin tulonsiirroin. Nyt syntynyt tilanne ei vetoa tähän sisäsyntyiseen solidaarisuuteen. Tulee hyväksikäytetyn hölmön olo.

Pakolaisuutta käytetään järjestäytyneesti ja jopa rikollisesti siirolaisuuden tarkoitukseen.

Kunhan tavalla tai toisella rajapuomille pääsee, maahan pääsee. Asia tutkitaan turvapaikkamenettelyn mukaisesti ja parhailla selityksillä saa oleskeluluvan. Vanhoilla käytännöillä jopa helposti, nyt vähän tiheämmällä kammalla kammaten.

Tästä kaaoksesta kärsivät eniten todellista turvaa yleensä tarvitsevat eli he, jotka ovat kyvyttömiä itse hakemaan turvaa eli naiset, lapset ja vanhukset. Turvaa antavien rahat ja resurssit kuluvat näihin siirtolaisuuden perään meille pakeneviin nuoriin. Kaiken huipuksi meiltäkin odotetaan resursseja, ja jopa nuoria miehiä, taisteluun kriisialueiden rauhoittamiseksi.

Suomi tarvitsee maahanmuuttoa, mutta ei sitä tällä tavalla hoideta. Asia on saatava järjestykseen ja jos se vaatii mm. Schengen-järjestelmän hyllyttämistä, ei sekään iso uhraus tosiasiassa olisi.

Valitan, että näin hyväntahdon aikana kirjoitukseni voi vaikuttaa pahantahtoiselta. Todellinen hyvän tekeminen on kuitenkin taitolaji sekin.

Marita Salenius 18.12.2015 13:32

Ihan vaan kiitokset itse blogistille blogista, joka suorastaan koukuttaa. Vaikka olisi kuin kiirupäivä, niin jossakin välissä on aina katsastettava kommentit läpi. Aiheet erinomaisia ja kynän säilä osuvaa. Voisi sitä huonomminkin päivänsä tietokoneen ääressä viettää, kuten vaikka EU-direktiiveihin liittyvien Web-ohjelmien parissa. Valitettavasti nämä dirrukat kyllä juuri tuppaa olemaan niitä, jotka sitä aikaa eniten vie tämän vempaimen parissa. Ei siis hetken rauhaa.

En näe nykyistä massaista maahanmuuttoasiaa ja siihen suhtautumista niinkään perussuomalaistumisena, sillä se on asia, joka tällaisenaan yllätti - no ehkei Jussi Halla-ahoa - lähes kaikki. Se mitä mieltä kukin on tästä islamilaisesta maailmasta tapahtuvasta valtavasta muutosta, on ennemminkin henkilökohtaista, kuin poliittista.

Toki on tunnustettava, että raivostuttaahan se, kun joka kerta, kun ajan naapuripitäjän ( siellä vastaanottokeskus lakkautetun varuskunnan alueella ) koulukeskuksen ohi, niin aina siinä on porukkaa kuvaamassa. En nyt heti usko, että paikallinen tikka lähipuussa noin paljon kiinnostaa! Eräs mummelikin kertoi, ettei viitsi enää senioriuinnissa uimahallilla käydä, kun altaassa on sellaista väkeä, joka ei ole ymmärtänyt/halunnut huomioida hallikäyttäytymisen sääntöjä. Nämä on niitä yksilön kohtaamia asioita, joiden kohdalla väkisin miettii, jotta missä kohdassa minun suvaitsevaisuuteni loppuu. Helppo on tätä taustaa vasten yksilön ottaa vastaan negatiivisiä viestejä ja niiden perusteella voimistaa omaa näkemystään.

Meillä ei osata sitä suvaitsevaisuuden viestintää. Aina menee pieleen. Syytetään ja syyllistetään, kun pitäisi kertoa, miksi suvaitsematon olisi väärässä ja miten taataan se, että hänen pelot/epäilyt eivät totudu.

Solidaarisuus. Edellisessä postauksessa kertomani löytö koluajaltani tämä Kolulaisen sivistyssanasto -kirjanen ei edes tunne kyseistä sanaa. Joten tämä yhteisvastuullinen myötämielisyys lie sitten nykyajan keksintö, jolla kait on merkitystä vain sanan helinässä ei arjessa.

Cecilia Wikströmin viestihän pitäisi nykyään vissiin pukea sanoiksi niin, että hyväksymme tai emme pakolaisia, niin kuitenkin he ovat jo tulleet maahani. Eli sitä solidaarisuuden valintaa ei ole edes ehtinyt tehdä. Ei sydän varsinaisesti kovetu, vaan sen kyky käsitellä asioita muuttuu välinpitämättömäksi. Asioiden ajattelusta tulee helposti rutiinia ja kun ei ole nähtävissä mitään selkeää hyvää tulevaisuutta/ratkaisua, niin asia hyväksytään nurisemalla tai ilman.

Joulupukissa on se hyvä puoli, että tämä on hyvistaruolento, joka ei hukkaan joudu. Eli aina on onnellinen loppu. Ellei tässä lähipäivinä enää ärsytyskyynnys ylity ja tämä jää vuoden 2015 viimeiseksi kommentiksini täällä, niin toivotan blogistille ja kommentaattoreille oikein Hyvää Joulua ja sanavapaata tulevaa vuotta. Tapaamisiin.

Olli Saarinen 18.12.2015 17:48

Menetin uskoni yhteen ainoaan joulupukkiin jo lapsena, kun aattona katselin kotimme ikkunasta katuvalossa leikkiviä lumihiutaleita, joita partiolaisten toimipisteestä eri suuntiin rivakasti jalan, kelkalla, polkupyörällä ja jopa autolla rientävät pukit pöllyttivät. Enkä ole myöhemminkään ymmärtänyt, miten kollegat kykenevät valitsemaan oman pukkinsa kaikkien maailman pukkien joukosta.

Sdp on tänä jouluna löytänyt pukkinsa hallituksesta, jota EK-tonttu auliisti avustaa. Vielä hiljan Sdp oli lamassa eikä kukaan ymmärtänyt "Rinteen malleja", mutta nyt julkisen sektorin naiset pakkautuvat demareihin puolustamaan etuoikeuksiaan keskinäisen solidaarisuuden nimissä.

Työmarkkinoiden tiernapojat olivat valmiita tarjoamaan joulupöytään lahjansa, joita EK:n ylpeät ruhtinaat ylenkatsoivat ajaen samalla yhteistä kansaa jumalattomasti pyhiksi töihin.

Oikea solidaarisuus tarkoittaisi, että koko maailman työt ja tulot tasaantuisivat ja ovat tasaantumassakin kovaa vauhtia vapaakaupan ja globalisaation ansiosta mikä aiheuttaa meille kilpailukykyongelmia. Tästä huolimatta on valikoimatta autettava niitä, joiden henki ja terveys ovat vakavan uhan alla. Jos tämä tarkoittaa sitä, että kaikille uhanalaisille on myönnettävä Suomen sosiaaliturva, voimme yhtä hyvin keskeyttää perustulokokeilumme. Jos meillä ei ole oikeutta omassa maassamme taistella keskenämme tulonjaostamme vaan tulot on jaettava jokaiselle ovelle kolkuttavalle, olemme vihdoin tulleet kristityksi kansaksi, juuri ennen häviämistämme historian hämärään.

Miika Kurtakko 18.12.2015 18:34

Aikamme on vahvasti polarisoivaa. Yhdet uskovat selkeästi antipukkiin, joka vie nykyisetkin tavarat, ja toiset entistä kovemmin joulupukkiin, joka kippaa lahjoja kauhakuormaajalla. Keskiarvoisesti siirtymää tapahtunee enemmän antipukin suuntaan, mutta keskihajonta kasvaa roimasti.

Ajan toinen dilemma on hallituksen solidaarisuus Yhdysvaltain ja sen arabivasallien toimintaa kohtaan, mutta nihkeä ja tiukka linja ko. politiikan seurauksien suhteen. Afghanistanin tilanne, Syyrian sisällissota ja kaaos Libyassa - kolme Yhdysvaltain suoraan tai välillisesti masinoimaa konfliktia, jotka heijastuvat meille Suomeen turvapaikanhakijoina. Loogisesti ajatellen Suomen valtion pitäisi hakea korvauksia Yhdysvalloilta, mutta ei politiikka ennenkään logiikkaa ole seurannut: Suomi on ilmoittanut osallistuvansa "Daeshin vastaiseen taisteluun" Yhdysvaltain pyynnöstä. Eli kyllä meiltä aina sotasolidaarisuutta löytyy.

Myös kaupparintamalla jaksamme osoittaa solidaarisuuttamme Yhdysvalloille, joka vaati viime vuonna EU:ta asettamaan tiukat pakotteet Venäjälle. Seurauksena Suomen kauppa Venäjän suuntaan notkahti yli kolmanneksella, kun taas Yhdysvaltain kauppa Venäjälle kasvoi. Tehtaankadun "politiikkoneuvola" on siirtynyt Itäiselle Puistotielle Kaivopuistoon.

Solidaarisuus on tietenkin kallista, joten oman kansalaisten tuloista ja tulonsiirroista täytyy tinkiä. Onneksi leikkaukset poliisin budjetista on korvattu äärioikeiston paramilitaaripartioilla, jotka ymmärtävät muistuttaa valkean eduskuntavalkyrian sanoin turvapaikanhakijoille, etteivät ihmisoikeudet kuulu kaikille. Tai siis ainakaan turvapaikanhakijoille.

Toissapäivänä kuuntelin Yle Puheen Leinonen & Rislakki-ohjelmaa, jossa pastori Marjaana Toiviainen tiivisti asian hienosti. Hänen mukaansa meillä on kaksi vaihtoehtoa:

1. Hyväntekeväisyysyhteiskunta, jossa "paremmat" ihmiset antavat almuja "huonommilleen" haluamallaan tavalla ja määrällä. Ja näiden almujen saajien tulisi olla nöyriä ja kiitollisia ja jos mahdollista, kulkea hieman hieman kumarassa.

2. Solidaarisuusyhteiskunta, jossa ihmiset ovat veljiä ja sisaria keskenään. Kaikki tietävät, että sisarusten kesken ei ole aina helppoa, mutta jos keskinäistä rakkautta on, kaikesta voidaan sopia. Tärkeintä on kuitenkin että kaikki ovat samalla viivalla, yhtä arvokkaita ihmiskunnan jäseniä. On vain "me" eikä erikseen "noita toisia".

Joulun päähenkilöistä Joulupukin ideologia pohjautuu ensimmäiseen, Jeesuksen toiseen. Siitähän valitsette. Hauskaa joulua niin Unskille kuin kanssakommentaattoreillekin! :-D

Teemu Männynsalo 19.12.2015 0:17

Joulupukkihan on aina ollut hyvinkin puolueellinen ja haluaa yhä uudelleen yllättää meidät kaikki. Nuuttipukki on omassa työssään tylympi mutta myös luotettavampi. Tämä kansainvälinen solidaarisuuspolitiikka, se taitaa aatteena ja käytäntönä puolestaan sitten olla alunperin Ruotsin sosiaalidemokraattien nerokas ja pitkään poliittisesti menestyksekäs keksintö, hallitun maailmanmenon aikaan; aikoinaan Suomen keskeisten vasemmistodemareiden märkä unelma.

Suomen kansainvälisen politiikan pitkää linjaa kuvaa ehdottomasti solidaarisuutta paremmin puolueettomuuspolitiikka. Kumpikin istuu syvässä kansakuntansa sielussa, odotuksissa ja poliittisissa vaistoissa. Tämä ulkopolitiikkamme oma puolueettomuuspakko (tai äärimmäinen varovaisuus, neutraliteetti ja julkisen sitoutumisen äärimmäinen välttäminen) on vaatinut meiltä, ollakseen edes jotenkuten poliittisesti uskottavaa, (poliittisesti ja) taloutemme järjestämisessä sisäisen samankaltaisuuden, tulonjaon tasa-arvon ja yhteiskunnallisen solidaarisuuselementin ylikorostamista, jatkuvaa vakuuttelua. Meidän on ollut tarpeen näyttää ulospäin riittävän vakailta ja yksimielisiltä. Tämä on antanut ulkopuolisille todennäköisesti välillä kuvan, että paitsi ettemme voi emme myöskään haluakaan päättää asioistamme vapaasti. Myöskään omassa taloudessamme vapaalle kilpailulle ei oikein koskaan ole ollut läntisiin markkintalousmaihin verrattavaa tilaa: vapaus on ollut pienen maan turvatonta ja pelokasta ahtaassa pakkoraossa elämistä.

Joulupukissa on hiven anarkistin vikaakin. Taitaa vain tuo hänen kilpailukykypakettinsa reki juuttua tulevan talven nietoksiin. Mutta kuka sopisi pukiksi perusSuomelle? Ei taida enää löytyä tätä maan sisältä. Olisiko Putinista vaihteeksi ensi vuonna meillekin joulupukiksi? Hänen hallintonsa osaa yllättää, jakaa lahjoja ja ottaa niitä myös pois.

Unto Hämäläinen 19.12.2015 15:21

Kiinnitän huomiota Liisa Jaakonsaaren haastatteluun aamun Hesarissa. Hän arvosteli paitsi hallituksen maahanmuuttopolitiikkaa myös Sdp:n johtoa hallituksen myötäilystä. Tiukkaa tekstiä. Samoin sanoin kirjoitti myös eilisen päivän Kansan Uutiset pääkirjoituksessa.

Unski

Kansan Uutisten kirjoituksen voi lukea osoitteessa: http://www.kansanuutiset.fi/artikkeli/3478680-rasistit-muuttavat-suomea

Liisa Jaakonsaaren haastattelun voi lukea osoitteessa: http://www.hs.fi/kotimaa/a1450422070577

Petri Haukinen 19.12.2015 17:00

Heippa,

ja kiitokset perässähiihtäjälle, joka selvästikin kuokkasi heittämällä yli yt-mäen!

Nimenomaan Antti Rinteen kategorinen hyväksymisleima ensilukemalta "maahanmuuttopoliittiselle toimenpideohjelmalle" kertoo, että demaritkin ovat liittyneet wannabe-fasistien takiaispuolueeksi.

Joulupukkikin tajuaa, että huutoäänestyksellä laadittu toivelista ei ratkaise maahanmuuttoon liittyviä ongelmia, vaan pahentaa niitä: kotoutumisen esteitä kasvatetaan rajusti.

Hauskinta lienee, että kaikilta "maahantulijoilta" vaadittaisiin jonkinlainen suomalaisen yhteiskunnan pelisääntöjen tuntemuksen allekirjoitus. Voipi tulla checkpointeilla (lentoasemat, satamat) kiirettä muuallakin kuin Raja-Joosepissa!

Jos joulupukki on olemassa, hänen/sen kaunein lahjaidea olisi jakaa ilmaisia ehkäisyvälineitä arjalaisfaneille, että he/ne eivät ainakaan lisäänny.

Matti Loikkanen 19.12.2015 23:47

Hei Unto,

Jaakonsaareen haastatteluun viitaten, onko maahanmuutosta tulossa samanlainen poliittinen lyömäase kuin "neuvostovastaisuus" oli meidän nuoruudessa? Sillä kyllä lyötiin vastustajaa kuin vierasta sikaa.

Unto Hämäläinen 20.12.2015 0:37

En usko, mutta maahanmuutosta on tullut ensimmäistä kertaa merkittävä poliittinen kysymys kaikille puolueille. Se tuleekin jakamaan puolueet eri leireihin ja aiheuttaa niissä sisäistä ristivetoa. Siinäkin mielessä tämä syksy oli taitekohta.

Unski

Risto Virrankoski 20.12.2015 11:53

Pakolaisuus ei ole varsinaisesti maahanmuuttoa. Se on lähtökohtaisesti turvan hakemista, ei työpaikan hakemista.

Maahanmuuttoa eli siirtolaisuutta itsenäisellä valtiolla on oikeus tietyin rajoituksin kontrolloida, pakolaisuutta ei. Turvapaikka on annettava niille, joille se kuuluu.

Maahanmuuttona pakolaisuudessa on hyvää vain sattumalta. Se on siinä mielessä lähinnä ihmislottoa.

Pentti Kangasluoma 20.12.2015 16:58

Köyhät on usein katkeria yhteiskunnalle, ja heikot elämänolosuhteet tekevät

heistä kovia toisiaan kohtaan. Natsien teloittajiksi, Balkanin hirmutöiden tekijöiksi ajautuivat ihmiset joilla ei ollut paljon mahdollisuuksia. Olihan myös Ranskan muukalaislegiona viimeinen paikka elämässä.

Sellaiset ihmiset eivät ole olleet mitään hellämieliä kun siirtomaissa järjestystä pitivät. Sitä laskua Eurooppa maksaa pakolaisia vastaanotolla.

Jääkäreissä 1915-1918, Viron vapaussodan vapaaehtoisissa 1919 oli sosiaaliselta asemalta heikkoja. SS-vapaaehtoiset 1941-43 eivät olleet välttämättä syrjittyjä yhteiskunnassa. Rauhanturvaajiemme historia alkaa

1956, koko ajan he ovat olleet tarkasti valittuja. Alkokolin käyttö ja

rakkauden osto ovat suurimmat rikkeet mihin he ovat syyllistyneet.

Täytyy toistaa, Suomi ei ole aiheuttanut pakolaiskriisiä historiallisessa

mielessä. Kansainvälisissä järjestöissä olemme mielestäni aina tukeneet

vapausliikkeitä. Osan "rinteeläisten" kannasta voi selittyä tätä kautta.

Puolueen täytyy olla tarkkaa ettei ruveta symppaamaan vihan lietsojia.

Mauno Rissanen 20.12.2015 23:18

Jos joulupukki on kateissa, en ihmettele tippaakaan. Kun asetta itselleen kysymyksen, miten pakolaisasiasta on ajateltava, tuntuu uskaliaalta mennä kertomaan ajatuksensa peilin eteen ja katsoa itseään silmiin. On helppio olla hyveellinen mutta vaikeampi olla rehellinen. Ehkä pukki on tuntenut samaa epävarmuutta ainakin harkitessaan lahjoja meille erilaisille ja ristiriitaisille.

Arvostan suuresti niitä ihmisiä, jotka ovat ottaneet mallin laupiaan samarialaisen kertomuksesta. Meistä moni pitää tuota toimintaa tärkeänä tai ainakin hyvänä mutta suhtautuu nihkeästi toimintaan mukaan menemiseen. Meistä moni tuntee pakolaisuutisia lukiessaan piston sydämessään: jotain pitäisi tehdä, mutta helpointa on sivuuttaa ja unohtaa. Kyllä joku tekee.

Minä monen muun mukana tunnen vastenmielisyyttä niitä ihmiskauppiaita kohtaan, jotka järjestelevät pakolaisbisnestä. Porukka on kuitenkin haistanut rahan ja bisnestä kehitetään. Tuleva "purjehduskausi" tuo ehkä entistä useampia venelasteja entistä laajemmalle verkottuneen toimitusjärjestelmän kautta. Tulijoita riittää. Sopii katsoa Aasian ja Afrikan väkilukuja.

Mukana on kysymys ihmisarvosta. Mitataanko se siitä, että ihmisarvoisen kohtelun nimissä kaikki tulijat on otettava vastaan? Vai mitataanko se siitä, että kaikilla alueilla on kehitettävä ihmisarvoisen elämän mahdollisuuksia alueiden ja kulttuurien omista lähtökohdista? Mitkä ovat oikeudet ja velvollisuudet?

Aivan oma päänvaivansa punakaapuisella ukolla on varmasti se lepatteleva ajattelu, jossa pakolaiset nähdään toisaalta kulttuurin rikastuttajina, toisaalta suomalaisuuden vaarantavana asiana. Tulijoita on aina ollut. Jotain he ovat tuoneet. Omalla tavallaan he ovat sopeutuneet. Hulluinta ajttelua on se, että meillä olisi velvollisuus muuttua heidän mallinsa mukaan.

Samanlaista lepattelua on talouden puolella. Olen seurannut 1980-luvulta alkaen sen pelkäämistä, että meiltä loppuu työvoima. Totuus on aina ollut työttömien suuri määrä. Tämä on kuitenkin niin laaja asia, että pukki tuskin ehtii paneutua siihen käytettävissä olevassa ajassa.

Ehkäpä joulupukki on salaisessa think tankissään miettimässä myös reunaehtoja järjestelmälliselle pakolaisten vastaanottamiselle ja myös palauttamiselle. Ehkä pukki myös osoittaa lääkkeet, joiden avulla suvaitsemme toisemme paremmin. Emme väitä keskustelukumppanimme hengenkin haisevan rasistiselle, jos hän sanoo sanan "pakolainen" tai tarkastelee asiaa peräti kriittisesti. Ihmiset voidaan alistaa mykiksi mutta ei toimettomiksi. Emme toisaalta elätä törkypropagandaa tulijoista. Emme myöskään mene hakkaamaan pimeällä tiellä outoa ihmistä kuin ennen kylätansseissa naapurikylän poikia. Polttopullojen käytöstä puhumattakaan. On mallin vuoksi näytettävä, että on sekä kohtuullisuus että laki.

Uskon Korvatunturin tiedustelun löytävän pukin ajoissa. Toivoisi pukin löytäneen pulmiin ratkaisut.

Juha Kaistinen 21.12.2015 6:28

Perheessämme on lapsi, joka käy vielä kamppailua uskosta joulupukkiin vai ollako uskomatta? Siinäpä kysymys, joka juontaa jokaisen lapsuuteen.

Pääministeri Sipilän vastaukset eilisellä haastattelutunnilla ovat kyllä melko karmaisevia: Hallitus on toiminut suunnitelmien mukaan, eikä tässä olla kansalaisten miellyttämiseen pyrittykään.

Mitä nyt maahanmuuttajille ylimääräisen talon vuokraaminen!

Yllekirjoittaneelle ristiriita on väistämätön. Hallitus on koko ajan yrittänyt miellyttää pientä osaa kansalaisista. Lähinnä perinteisiä porvareita, joihin ylivoimainen enemmistö kokoomuslaisista äänestäjistä ja varsinkin heidän aktiiveista puhumattakaan luulee kuuluvansa. Ei kuulkaa verorahoista maksetut palkat vielä porvaria tee!

Yhteiskuntaoppi on jäänyt useimmille suomalaisille aukeamatta niin kielteistä politiikkaa enemmistön kannalta he ovat äänestäneet edustajikseen. Demokratia on kateissa kuten aikaisemmassa Perässähiihtäjän blogissa todettiin.

Gallupit ovat jo alkaneet reagoida suunnan muutoksesta, mutta jos pääministeri ja valtiovarainministerin puheita kuuntelee on joulupukin aika suomalaisille vuosikymmeneksi peruttu. Joulupukilta on aina ja tulevaisuudessakin pitänyt odottaa lahjoja pienille ja vähäosaisille.

Ei nyt kultaa, suitsuketta ja mirhamia, mutta työtä, toimeentuloa ja uskoa tulevaisuuteen kyllä.

Juha Kaistinen 21.12.2015 7:35

Samalla kun toivon sisältörikasta joulua Untolle ja kommentaattoreille toivon myös Liisa Jaakonsaarelle menestystä meppinä.

EU:ssa luulisi riittävän työtä vaikka Venäjän kauppapakotteiden poistamiseen?

Sillä olisi paljon suurempi merkitys kotimaan viennille kuin politiikan rääpimisellä.

Valto Ensio Heikkinen 21.12.2015 15:34

Pitää vielä käydä muistuttamassa, että Hesarista Jaakonsaaren lisäksi kannattaa jouluksi mieleensä mietittäväksi lukea myös eilisestä Hesarista suuriotsikoinen juttu "Näin rikkaat ajattelevat köyhistä".

Tosin ne muutkin asiat kuin otsikon mainitsemat, joita sieltä saa lukea, on moneen kertaan köyhyystutkijoiden toimesta pengottu ja esiintuotu, että siinä mielessä HS ottaa itselleen vähän kyseenalaisen kunnian "tutkimuksestaan" mainitsematta niitä melkoisia työtunteja, joita ko. tutkijat ovat kauan ja vaatimattomin resurssein tehneet. Ainoa erikoisuus jutussa taisi olla vain se, että otantaan osallistunut porukka on niin laaja.

Miettiä pitäisi myös sitä, että pääkaupunkiseudulla on joulunajaksi valmiiksi tiedossa, että turvakodit ovat täyteen buukattuja. Luin tämän tiedon muutakin järkyttävää aprikointia sisältävästä Päivi Anttikosken kolumnista. Mistähän sekin kansastamme ja sen "joulumielestä" kertoo?

Sipilän periksiantamattomuudesta hallituksen leikkaus- ym. kaavailujen ja aikeiden suhteen tulee mieleeni Iiro Viinanen. Hänen "Vaaran vuodet 1991-1995" päiväkirjamerkinnät luin juuri, ja tuli vähän ristiriitainen olo, että onkohan se pakko aina niin periksiantamaton olla. Että olisiko pienemmin ja muualle kohdistetuin leikkauksin Viinasen aikaan selvitty? Onkohan Sipiläkin lukenut tuon kirjan, koska hän eilen haastattelutunnilla sanoi vähän samaan henkeen kuin Viinanenkin, että ei tätä leikkauspolitiikkaa suosion takia tehdä?

Kyösti Salovaara 21.12.2015 23:12

Jos joulupukki todella on (olemassa) ja muistaa meidät siitä huolimatta olimmeko kilttejä tai ei, niin ei kai sitten tarvitse mitään tehdä - ei leikata, ei säästää, ei parantaa kilpailukykyä (ja pankista kuulemma saa lainaa aina vaan). Joulupukkikin ymmärtää, että me tiedämme oikeutemme perinpohjaisesti emmekä velvollisuuksista halua joulun aikana pitää meteliä.

Riippumatta siitä mitä ajattelee Sipilän aikeista ja toimista - ja miettimättä sitä ovatko ne oikeaan osuvia vai vääriä - niin kyllä kai se on erittäin viisasta ettei hän muutaman kuukauden työn jälkeen ryhdy hyppimään kauhusta galluppien takia? (Tähtien kanssa tanssijat ovat oma lukunsa.)

Melkein huvittuneena seuraan (par'aikaakin) brittifutista ja siellähän on nykyään sellainen meininki, että kun joku maineikas valmentaja pestataan huippujoukkueeseen, niin parn kuukauden päästä lehdistö ja "kansa" "äänestää" hänet ulos, kun joukkue ei voitakaan kaikkia vastustajia.

Tämä Sipilän hiillostaminen maistuu vähän samalta - vaikka en ole koskaan äänestänyt kepua enkä tule äänestämäänkään. Sääliksi käy.

Mutta... jokainen joulupukkiin uskonut tietää, että pitkän päälle kiltteydellä on vain vähän tai ei mitään merkitystä kun lahjoja jaetaan. Eikä hyvistä teoista palkita juuri ketään - paitsi taivaassa, ja hyvä että edes siellä.

Pertti Rinne 22.12.2015 21:03

Solidaarisuutta ilmenee minusta siinä, että nyt on ryhdytty puhumaan pakolaisiksi hyväksyttyjen nopeasta kotouttamisesta, kolutuksesta ja työllistämisestä.

Vai olisiko tämäkin itsekästä oman edun tavoittelua? Väki ikääntyy, huoltosuhde heikkenee, omaa rakennetyöttömyyttä ei osata poistaa... Niinpä maahantulijat nähdään uusina veronmaksajina hyvinvointipalvelujen pelastajina kunhan heidät saadaan äkkiä kotoutettua ja työllistettyä.

Ainakin muutamien perussuomalaisten äärilaidan pölhöpopulistiselta "maahanmuuttokriittisyydeltä" ollaan oltu vetämässä mattoa alta. Se lienee yksi syy, että Suomidemokraatit ovat keräämässä kannattajalistaa päästäkseen puolueeksi, kun perussuomalaiset ovat jo liian kesyjä heille.

Vesa Kaitera 22.12.2015 21:44

Juha Kaistinen kirjoitti: "Hallitus on koko ajan yrittänyt miellyttää pientä osaa kansalaisista. Lähinnä perinteisiä porvareita, joihin ylivoimainen enemmistö kokoomuslaisista äänestäjistä ja varsinkin heidän aktiiveista puhumattakaan luulee kuuluvansa. Ei kuulkaa verorahoista maksetut palkat vielä porvaria tee!"

Hallitus on koko lyyhyen olemassaolonsa ajan pyrkinyt tekemään yrittämisen ja ihmisten työllistämisen Suomessa mahdollisimman helpoksi. Varsinaiseen miellyttämiseen se ei ole pyrkinyt. Sen aika tulee vasta muutama kuukausi ennen seuraavia eduskuntavaaleja.

Juha Kaistinen näyttäisi kuuluvan siihen melko suureen kansanosaan, joka pitäytyy historiallisessa porvari-termissä, eikä ota huomioon sen muuttunutta merkitystä. Aiemminhan porvarilla tarkoitettiin ihmistä, joka oli onnistunut keräämään itselleen kohtuullisen omaisuuden joko perimällä tai joidenkin muiden työn avulla. Sellaista ihmistä, joka oli vaurastunut puhtaasti toisten palveluksessa toimimisella, ei aiemmin nimitetty porvariksi.

Viimeisten parin sukupolven aikana me poliittisesti oikeistoon ja keskustaan itsemme sijoittavat henkilöt oleme määritelleet porvari-termin uudelleen. Porvari on sellainen henkilö, joka hyväksyy kapitalistisen talousjärjestelmän, vastustaa hyvin korkeaa tuloveropogressiota ja on sitä mieltä, että kukin terve ja normaaliälyinen henkilö on pitkälle oman onnensa seppä.

Sosialistit ovat sitä mieltä, että yhteiskunnassa on rakenteellien virhe, ja että sitä on korjattava lisäämällä tulonsiirtoja ja antamalla valtion kntrolloida ihmisten elämää hyvin pitkälle. Emme me porvaritkaan valtion osuutta tahdo täysin häivyttää, mutta meistä yhteiskunnan on vain asetettava tietyt lakisääteiset normit, jotta välttyisimme viidakon laeilta. Muuten ihmisillä olisi valta ja myös vastuu omasta elämästään. Me emme halua Suomesta kehittyvän hyysäys- ja oleiluvaltiota. Tietenkin heikkoja on tuettava, mutta verotusta ei saa päästää nousemaan niin korkeaksi, että se lamauttaa henkisesti laajan keskiluokan, joka kuitenkin tuottaa Suomessa eniten sitä lisäarvoa, jolla palveluja pyöritetään.

Pekka Turunen 23.12.2015 10:08

Valto Ensio Heikkinen nosti esiin Iiro Viinasen. Muistan, miten jo 90-luvulla ihmettelin sitä vihaa, jota hyvinkin älykkäät ja sivistyneet ihmiset Viinasen henkilöön kohdistivat. Näin jälkikäteen ajatellen se tuntuu entistäkin kummallisemmalta, sillä ei kai historiankirjoitus näe Viinasta minään suurena lurjuksena? Yksittäinen mies, joka taloudellisesti vaikeassa tilanteessa oli asemassa, jossa hän omasta ideologiastaan lähtien teki vaikeita päätöksiä ja yritti saada maan asioita kuntoon.

Paljon samaa on nykytilanteessa. Hallitus yrittää korjata maan kestämättömäksi ajautunutta kurssia. Se tekee sen tietysti omasta ideologisesta näkemyksestään lähtien, ja sillä on siihen vaaleissa saatu demokraattinen mandaatti. Huuto ja valitus on kuitenkin suurta, ja jopa vihaa lietsotaan. Harmillisinta on, että kritiikki ei yleensä ole mitenkään rakentavaa, vaan vaikeiden asioiden tunteenomaista torjumista.

Minä toivon, että hallitus pitää suoraselkäisesti linjansa ja tekee vaalikauden aikana galluppeja liikaa vilkuilematta sen mitä se on valittu tekemään. Tämä siitä huolimatta, että oma ehdokkaani ja hänen puolueensa jäi nyt oppositioon ja siksikin monet hallituksen linjauksista tuntuvat ikäviltä. Ymmärrän kuitenkin vaikean taloudellisen tilanteen ja koen, että nyt pitää kurssi saada käännettyä ja vasta sen jälkeen voidaan jatkaa pikku- ja valtapolitikointia. "Arvosana" hallitukselle voidaan antaa sitten seuraavissa vaaleissa, kun nähdään miten kokonaisuus on onnistunut.

Kiitän osaltani bloginpitäjää ja kaikkia keskustelijoita (ja lukijoita) tästä vuodesta, toivotan antoisaa joulunaikaa ja toivon keskustelun jatkuvan entistäkin monipuolisempana ensi vuonna!

Pentti Kangasluoma 23.12.2015 11:46

Kun lääkäri Elias L. kokosi kansanperinnettä niin sinne tallentui eroottiset jutut,

laulut, siellä ne ovat arkistossa. Sen ajan sometta.

Kävin koulua evakkolasten kanssa, muistan heidän koulukiusaamisen, kylän kioskilla

miehet kuppeja tehdessään lausuivat myrkyllisiä sanoja. Oli siis "evakkokriittisiä".

Mutta koko poiittinen johtomme, armeijan johto, kirkkojen piispat korostivat

heidän sijoittamisen merkitystä, yksikään päätoimittaja ei julkaissut evakkoja

halventavia kirjoituksia. Lomalla käyneet sotilaat olivat nähneet tuhot itärajalla.

Tuntematonta sotilas oli kotirintaman osin vaikea hyväksyä. Sotilaat purnasivat,

olisihan kummallista jos vastaiskuun komennetut eivät arvioisi - Pitääkö Tappokukkulalle taas hyökätä? Linnan tekstissä on somen piirteitä.

Erkki Tuomioja esitti hyvin analyyttisiä arvioita EU - asedirektiivistä. Hän kutsui keskustelemaan, mutta osin reaktiot olivat vastenmielisiä.

Joulun kristillistä sanomaa halveksitaan. Mutta samalla sadat miljonaat lumoutuvat Tähtien sodasta. Arkkipiispa Kari Mäkinen osoitti sanansa kaikille ihmisille aamulla.

Vanhoilta ihmisiltä jotkut ovat valmiit haudan partaalla viemään uskon.

Julmaa käytöstä.

Veikko Lavin Syntisen virsi loppuu jotenkin näin: "En mä sinuun usko mutta

toivon pidän yllä, kun sulle valehdella en mä voi"

Risto Virrankoski 23.12.2015 12:49

No niin. Siinäpä meni Sipilältä kirkonkin tuki, kun arkkipiispa aamutv'ssä ärjähti pakolaispolitiikasta.

'Dosentit' ovat vauhdissa muutenkin.

Prof. Haaparanta ennusti viennin heikkenevän, jos palkkoja lasketaan. Prof. Mäenpää taas piti jotakuinkin rikollisena tekona sitä,että Soini ei anna haastatteluja HBL'lle.

Sitä saa, mitä tilaa kun insinööri 'dosentit' suututtaa.

Mustan Pekan sijasta taidankin jouluna pelata Hullunkurisia Perheitä.

Rauhaisaa joulua. Annetaan vähäksi aikaa paineen kattilassa laskea.

Markku Miettinen 23.12.2015 16:59

Löytyihän se Joulupukki, ministeri Berner. HeSa uutisoi tänään, että ministeri vahvistaa valtion jättävän Finavian miljoonatappiot veronmaksajien maksettaviksi. Kysymys uutisen mukaan on v. 2010 johdannaistappioista, summa arviolta "alle kymmenen miljoonaa". Tuolloinen Finavian hallitus olisi voinut joutua vastuuseen älyttömistä kaupoistaan, mutta nyt helpotuksen huokaus kuuluu tänne asti. Ohje siis : kun mokaat niin mokaa kunnolla, pikkumokat ovat pahimpia.

Hyväntahtoista ja rauhallista joulua kaikille !

Erkki Pekola 24.12.2015 20:38

Aattoilta hämärtää, mutta kukaan ei kolkuta ovelle. Taitaa Joulupukki kohdaltani olla taas kerran eksyksissä. Mutta kun syntymäpäivä sattui asettumaan kovin lähelle Joulua, niin alusta asti synttäri- ja joululahjat ovat kummasti menneet sekaisin.

Markku Miettinen on täsmälleen oikeassa: suurimmat lahjat antoi liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner. Käsittämätöntä, että yletöntä riskinottoa ei päästetä tutkintaan, venkuloidaan, että asia saataisiin vanhentuneeksi. Epäilen, että yhdelläkään asian tutkintaan ratkaisevasti vaikuttavalla taholla ei löydy munaa saattaa asiaa tutkintaan. Mutta sehän oli vain valtion rahaa . . .

Loppuun lyhyt vertailu: henkilökohtainen omaishoitajani kyselee silloin tällöin, että kun olemme satunnaisesti avittaneet lapsiamme taloudellisesti, että olisiko niistä syytä tehdä verottajalle joku ilmoitus? Olen pysyvästi vastannut hänelle, että jos vero- tai muusta hallinnosta joutaa virkamiehiä niiden roposten verollepanon selvityksiin, niin sehän todistaa vain, että miljoonaluokan kuprut ovat ministerien (nyt Anne Berner) erityisessä suojeluksessa, eikä koira perään hauku.

Nakkivaras saadaan aina kiinni, mutta kun on hukattu kymmeniä miljoonia, niin ainoa reaktio on työntää ihmetyksen sormi hämmennyksen suuhun. Luulisi Juha Sipilää jo hävettävän.

Vesa Kaitera 25.12.2015 14:10

Monessa maassa kuten Suomessa ja Ruotsissa asenteet omaan maahan tulevia pakolaisia kohtaan ovat näiden viimeisten kuukausien aikana muuttunet selvästi aikaisempaa varautuneemmiksi ja suorastaan kielteisemmiksi. Asenteet ovat tiukentuneet, ja pääsyy tähän on ollut pakolaisten määrä valtaisa kasvu. Suomessa hallitus on reagoinut tähän pakolaistulvaan kiristämällä tuntuvasti politiikkaansa, joka näkyi tuossa jokunen viikko sitten julkistetussa 80:n kohdan toimenpideohjelmassa. Olen itse sangen pakolaismyönteinen, mutta hyväksyn silti hallituksen linjan. Pakolaisten tulo Suomeen on saatava jotenkin hallintaan, eikä tämä voi tapahtua eräiden PS:n edustajien esittämällä tavalla sulkemalla rajat pakolaisilta. Hallituksen ajama linja on hieman pehmeämpi ja se on ennen kaikkea tekemiemme kansainvälisten sopimusten mukainen, joskin nyt liikutaan aivan niiden äärirajoilla. Suomalaisten valtavirran ajatustapa ei kenties ole muuttunut, mutta ympäröivä todellisuus on sen tehnyt ja tämä heijastuu ihmisten mielipiteisiin. PS:n kannatuksen suurin kuoppa lienee tältä erää ohitettu, ja seuraava Ylen mielipidetutkimus luvannee sille selvää nousua. Syynä on nimenomaan tämä hallituksen tiukentunut pakolaispoliittinen linja, jonka monet PS:n potentiaaliset kannattajat laskevat puolueensa ansioksi.

Juha Kaistinen 26.12.2015 23:13

Olin jonkun aikaa pois tiedon valtavirrasta, mutta huomasin Vesa Kaiteran nostaneen minut nimelläni kommenttiinsa. Se on toki imartelevaa, mutta ei tarkoituksen mukaista.

Toivoisin, että Unton ansiokkaasti toimittamassa blogissa henkilökohtainen leimaaminen ei olisi pääasia. Ylilyöntejä väistämättä tulee myös omalle kohdalleni, mutta haluaisin pitäytyä pääasiassa poliitikkojen lausuntoihin ja mielestäni niiden poliittisiin tarkoitusperiin, joiden erottaminen on käytännössä kyllä aika vaikeata.

Näitä kissanhännänvetoja on ns. Some pullollaan.

Toivottavasti emme enää näe Ilkka Kanervan kaltaisia tuomiota Amerikan malliin.

Henkilökohtaisella tasolla en tunne ainoatakaan nykyisistä poliitikoista, joten heitä heidän henkilökohtaisuutta koskevat yksityiskohdat minun on aivan helppoa jättää rauhaan.

Jari J. Marjanen 27.12.2015 15:04

Juha Kaistinen esitti toki kohteliaan ja asiallisen pyynnön: "Toivoisin, että Unton ansiokkaasti toimittamassa blogissa henkilökohtainen leimaaminen ei olisi pääasia." On kuitenkin aika vaikeata viitata toisen Perässähiihtäjä-keskustelijan ajatuksiin hänen nimeänsä mainitsematta. Menee helposti "keskinäisen kehumisen kerhon" puolelle, mutta onhan näitten sivujen keskustelu korkeatasoisempaa kuin useimpien muitten - sekä nimellä esiintymisen että UH:n valvonnan ansiosta. Oletettavasti näitä keskusteluja seuraa paljon useampi henkilö kuin tänne kirjoittaa - voisikohan bloginpitäjä antaa lukuja?

Valtakunnan tason vihreistä poliitikoista tunnen parhaiten Jyrki J. J. Kasvin ja Johanna Karimäen, hieman huonommin aika monia, joitakuita vain nimeltä tai en lainkaan, mutta tänne kirjoittaessani koetan jättää yhteistyökumppanuuden tai sen puuttumisen syrjään.

Mitä poliitikkojen erottamiseen toisistaan tulee, niin päin vastoinhan viimeistään kevään vaalien jälkeen politiikka on todella palannut politiikkaan! Pakko tunnustaa, että Perussuomalaisten nousulla ja tämänhetkisellä(?) laskulla on ollut suuri osuus siihen, että ns. konsensusmössö alkaa olla historiaa. Välipäivät ovat varmaan vielä hiljaisia, mutta toisaalta vuoden lopussa annetaan aika paljon säädöksiä, jotka pitää saada voimaan ensi vuoden alussa...

Jouni Martikainen 27.12.2015 15:33

En oikein ymmärrä Juha Kaistisen kritiikkiä siitä, että Vesa Kaitera viittasi hänen aiempaan kommenttiinsa. Jotta kommentointi olisi keskustelua, niin silloinhan siinä nimenomaan pitää viitata edellisiin, ja niin täällä on nähdäkseni ollut kohtuulisen yleisesti tapana toimia. Kommentoinnista tulee aika tylsää, jos kirjoitetaan vain ilman vuorovaikutteisuutta.

Vesa Kaitera 27.12.2015 16:47

Olen samaa mieltä Jouni Martikaisen kanssa siitä, ettei jonkin henkilön aiemman kirjoituksen osaan viittaaminen ei ole leimaamista, vaan keskustelun edistämistä. Juha Kaistinen esitti oman teoriansa kokoomuslaisuudesta, johon en itse 44 vuotta Kokoomuksessa toimineena voinut yhtyä. Kopioin oman vastaukseni alkuun hänen väitteensä, ja kirjoitin siihen perään oman vastineeni. Aion noudattaa tätä taktiikkaa jatkossakin.

Juha Kaistinen 28.12.2015 8:42

Kuten aikaisemmin totesin henkilöistä nimillä kirjoittaminen on taitolaji.

Eräs toimittaja ja päätoimittajanakin toiminut tuttavani määritteli sitä mm. näin: "Voit kirjoitella mitä vain kunhan et mainitse nimiä"?

Julkisuudessa mukana olevat ovat tietenkin eri asemassa. Heidän, varsinkin poliitikoilla puheillaan ja ajamillaan asioilla on merkitystä ja he ovat siten vapaasti arvosteltavissa. Kollektiivit kuten puolueet ovat jo myös lähtökohtaisesti luotu arvosteltaviksi, samoin niiden julkiset kannattajansa.

Sen sijaan yksittäiset henkilöt, joita on usein saman nimisiäkin leimaaminen vain mielipiteen vuoksi ei ole mielestäni toimivaa keskustelua.

Siitä saa vain käsityksen, että kun lyödään henkilöön leima niin samalla saadaan hänen mielipiteensä kommunistien tai porvareiden ja sille välille omaan arvoonsa. Jos tällaista vallankäytön välinettä vielä halutaan pitää elossa?

Se on meikäläisen keskustelun helmasynti. Tätä nokittelua on some pullollaan ja siihen joukkoon en itseäni halua lukea.

Myös hengen valon voittoa väliviikolle.

Vesa Kaitera 28.12.2015 12:35

Hyvä Juha Kaistinen, mielestäni jonkin omalla nimellään kirjoittavan henkilön kirjoitusten osien lainaaminen ei ole sinänsä kielteisesti leimaavaa. Lehdissä tilanne on hieman erilainen, koska niiden keskeinen tehtävä on saada mahdolliimman paljon lukijoita, mainostajia ja tilaajia. Niiden on oltava myyviä, ja siksi ne usein kärjistävät ja levittävät huhuja. Jos kuitenkin tuollaisessa huhujen levityksessä sortuu kirjoittamaan henkilöistä heidän oikeilla nimillään, niin silloin kunninanloukkausssyyte voi olla lähellä. Tässä on kuitenkin aivan toinen tilanne. Minun on äärimmäisen vaikea ymmärtää sellaista henkiöä, joka loukkaantuu siitä, että joku lainaa hänen kirjoitustaan, ja sitten perustelee eriävän kantansa. Kannattaisi ensin miettiä, mitä itse kirjoittaa, ja olemaan valmis puolustamaan kantaansa, jos joku toinen sen haastaa. Ei synny mitään keskustelua, jos kaikki olisivat samaa mieltä. Niin ei onneksi tälläkään saitilla ole koskaan käynyt.

Pekka Turunen 28.12.2015 13:22

Näistä keskustelun "pelisäännöistä" olen itsekin kirjoittanut, joten osallistun minäkin tähän viimeisimpään kommentointiin. Olen Juha Kaistisen kanssa sinänsä samaa mieltä keskustelijoiden leimaamisen kielteisyydestä. Se kuuluu verkkokeskustelujen ikäviin, pahimmillaan jopa vastenmielisiin puoliin.

Toisaalta Juha Kaistinen on nyt aivan tarpeettoman herkkä. Luin Vesa Kaiteran kommentin vielä uudestaan enkä löydä siitä mitään kielteisen sävyistä leimaamista. Ei nimen mainitseminen asiallisessa keskustelussa ole mitenkään arveluttavaa, kun kommenttikin kerran nimellä on julkaistu. Hankalaksihan se menisi, jos lukijan pitäisi keskustelua seuratessaan oikein etsiä että kenelle mikäkin vastaus milloinkin on tarkoitettu. Olennaista on, että itse keskustelu on asiallista eikä muita väheksyvää tai pilkkaavaa.

Ollaan välillä ylpeästi eri mieltä! Juha Kaistinenkin voisi olla tyytyväinen, että hänen kommenttinsa on luettu ja se on katsottu vastaamisen arvoiseksi.

Vesa Kaitera 28.12.2015 16:54

Olen pitkälle samaa mieltä Pakka Turusen kanssa. Nettikeskustelun yksi ikävimmistä piirteistä on ollut toisten keskustelijoiden alatyylinen nimittely. Pitäisi antaa argumenttien riidellä sen sijaan että mennään henkilökohtaisuuksiin. Ne eivät anna kirjoitukselle lisää uskottavuutta, vaan vaikutus on juuri päinvastainen.

Pentti Kangasluoma 29.12.2015 19:57

Aamilla luin vielä unisilmin Jussi Pullisen ylistystä fanikultuurille, niin hän käytti

sanaa fandom, hetken luulin hänen tarkoittavan Fantom, Mustanaamiota.

lapsuuden sarjakuvasankaria. Naapurin lehdessä oli sama eri tahdissa kuin

kodissamme joten se käytiin lukemassa.

Fanikulttuuri voi olla hyvää tai huonoa, jalkapallokatsomoiden mellakat,

Putinilla on faninsa, metallimusiikin tähti juuri kuoli, huumetaustaisena hän on

vetänyt sen kulttuurin piiriin ihailijoitaan.

Tositapaus, huippuhitsari, joka olisi halunnut käydä enemmän koulua. Luki

paljon. Sitten hän huomasi että on yliopistoihmisiä, aikuisia, jotka olivat

kiinnostuneita sarjakuvista. Hän katsoi sen vaiheen jättäneensä taakseen.

Ei digipelit pelit meitä elätä. Monien pitää kyntää, kylvää, korjata puita,

kuljettaa, hoivata, opettaa, hallinnoida. tuhkata, ja haudata.

Pelit työllistää hämmästyttävän vähän.

Jälkeenjäävät, väestö kasvaa, tulee puute elintarvikkeista. hallinto määrää

että kunkin alueen tulee tuottaa tietty määrä syötävää. Viljelytaidot tulee säilyttää.

Jari J. Marjanen 30.12.2015 6:48

Pentti Kangasluoma on tietenkin oikeassa siinä, että alkutuotantoon tarvitaan aina tietty määrä väkeä. C, O, H ja N - hiili, happi, vety ja typpi sekä näitten alkuaineitten kierto luonnossa miljoonien ja miljardien vuosien ajan; tästä ei itse hiukan vierastamani syväekologia ole kaukana. Antibiooteille vastustuskykyisten taudinaiheuttajien kehittyminen voidaan nähdä luonnon keinona vähentää väestönkasvua, kun ihminen ei siihen vapaaehtoisesti ole ymmärtänyt puuttua. No, tämä on kokonaan oma aiheensa.

Digipelejä en kuitenkaan väheksyisi: tässä murroksessa vanhoja ammatteja poistuu, osa kokonaan, eikä vanhaan pitäytymällä pysytä edes mukana muutoksen vuossa, vaan jäädään kivinä pohjaan. Eikä kannata väheksyä populaarikulttuuriakaan: esim. ns. kevyessä musiikissa liikkuu valtavia rahamääriä, ja immateriaalioikeuksien arvo on lukemani mukaan ylittänyt maailmalla asekaupan arvon, vaikkei tekijänoikeus suoranaisesti vatsaa täytäkään.

Pentti Kangasluoma 30.12.2015 11:40

Digiheimon kasvaa ja saa vallan toisella tavalla kuin tähän astiset heimot.

Koulutus eriyttää heidät omaksi joukokseen, yli kieli-ja kansallisuusrajojen. He hylkäävät kulttuuriperimän, pitäjämuseot, paikallishistoriat. Kieletkin ovat rasite kun pitää alistaa eri mantereiden väestöjä. Valtaisat rahantekomahdollisuudet

VR on kokenut rasitteeksi kun eläkeläiset maksaa lipun hinnasta puolet. Nyt siitä päästään eroon kun poistetaan lipunmyynti asemilta. Eläkeläisten junamatkustaminen vähenee, he ovat niin hitaita asemilla, sporttisten tekee

usein mieli potkaista heitä. Verkkotaidot omaaville voidaan myydä sitten

lippuja alle 10 eurolla.

Sotilasvalassa on luvattu puolustaa maata, nyt aliupseerimme ja upseerimme eivät halua lähteä kansainvälisiin tehtäviin, voi kohdata ennakoimaton vaara. Ei ylennnyksiä näin ajatteleville.

Digiheimo ei huolehdi vanhuksistaan, kaikki tähän asti on perustunut siihen, kasveilla, eläimillä, ihmisillä on ollut kotipaikka, heimon jäsenet tärkeitä, niitä on puolustettu. Digiheimo symppaa avaruusolentoja.

Varmasti yli 2 miljoonaa suomalaista pitää melodisesta musiikista. Digiheimolle on desibelit tärkeitä, heimo soluttautuu koko ajan määrääviin

asemiin.

Minulla on ollut tänään vino päivä, kun katsoo kirjoittamiani lauseita.

Jouni Martikainen 30.12.2015 14:29

Rinteen Antin joulupukki varmisteli tänään, että tulihan se kannatuspaketti varmasti perille. Kts. YLE:n gallup. Mikähän on politiikan raviohjastaja Soinin ratamerkki kirin aloittamiseen? Eduskuntavaaleihin on toki aikaa vaikka kuinka, mutta jos etumatkaa on liikaa, niin ei hyväkään kiri riitä totosijaan hillotolpalla. Ja suostuvatko Juhan ja Alexin tiimit antamaan Timon porukalle kiritilaa?

Kangasluoman ja Marjasen mielipiteenvaihtoon kommentoisin, että molempi parempi. Jos maailmalta löytyy väkeä, joka on valmis maksamaan virtuaalituotteista yms. niin totta kai niitä kannattaa myydä. Toisaalta ihan vaan itsenäiseen hengissä selviämiseen on syytä säilyttää edellytyksiä. Useimmista ihmisistä tulee aika raadollisia, jos vain muutama lämmin ateria jää välistä.

Pekka Turunen 30.12.2015 22:05

Pentti Kangasluoma on huolissaan Suomen ja kai koko maailmankin digitalisoitumisesta. Eikä tietysti aiheetta -digitalisoituminen ja sitä kautta kaikki nämä sosiaaliset mediat ovat muuttaneet ja muuttavat maailmaa edelleenkin täysin arvaamattomiin suuntiin. Ei niistä kuitenkaan pelkkää rappeutumista seuraa. Eivätkä ne myöskään mitään luonnonvoimia ole. Me voimme tukea niiden antamia hyviä kehitysmahdollisuuksis ja toisaalta torjua niitä huonoja.

Annetaan siis myös digitaalisten kukkien kukkia ja iloitaan kaikesta siitä kauniista mitä ne voivat meille antaa. Kulttuuri on näet kumma juttu - minäkin nautin juurevan arkisista tarinoista, silloin kun ne ovat hyvin kerrottu, mutta toisaalta avarran mieluusti mieltäni myös niiden avaruusolentojen suuntaan, silloin kun niistä hyvin kerrotaan. Molemmilla on paikkansa, kun mietimme mitä ihminen on ja voi olla.

Aina tarvitaan maanläheistä perustuotantoa ja -taloutta, mutta hienoahan se vain on, että kulttuuri ja talous suuntaavat myös kohti käymättömiä korpimaita!

Valto Ensio Heikkinen 31.12.2015 17:06

Pekka Turunen kirjoittaa: "Aina tarvitaan maanläheistä perustuotantoa ja -taloutta, mutta hienoahan se vain on, että kulttuuri ja talous suuntaavat myös kohti käymättömiä korpimaita!"

Tuota noin, haluaisin tietää, missä vielä on ihmisen käymättömiä korpimaita, vai oliko edellinen vain mustaa huumoria?

Jos joku jalankäymätön pläntti vielä jossakin onkin, niin ihmisvaikutus niihinkin ilmaston kautta on laskeutunut, eikä se myönteisiä asioita monellekaan niistä alueista ole merkinnyt.

Toisaalta, ja todella ihmisen kannalta tarkasteltuna mustanhuumorin sävyttämää tietoa on se, että 1986 räjähtäneen Tshernobylin ydinvoimalan vaikutuspiirissä vaeltelee nykyisin valtavia villisikalaumoja, hirvet ovat suuria ja muukin eläimistö kukoistaa. Mutta siellä onkin toteutunut luonnonvalinta jonka mahdollistaa vain se, ettei ihmistä enää alueella esiinny "järkevine kannanhoidollisine toimenpiteineen". Sekin jotain merkitsee tulevaisuuden lajistolle, ettei radioaktiivista eläimistöä voi ihmisravinnoksi satoihin vuosiin käyttää eikä parane mennä maatakaan siellä muokkaamaan.

Passaa se siis tämäkin huomioon ottaen turvallisin mielin tulevaisuuden korpivaellukselle uuden ydinvoimalan lataamien Rosatom-navigaattoreiden ohjaamina lähteä.

Minkäänlaisia perusteita en siis näe enää lorsaamiselle "koskemattomasta erämaaluonnosta" tms. Niitä ei enää millään kolkalla maapalloa ole, nykyisessä Lapissa vähiten, saatikka että täällä Kainuussa saisi likaamattomalle sammalvuoteelle uinahtaa. Helsingin läheltäkin löytyy enemmän suuria kuusia kuin näiltä kunnailta...

Juuri siksi toivotan silmiäavaavaa Uutta Vuotta kaikille ja lukemiseksi "Loppiaista" odotellessanne Alan Weismanin kirja Maailma täynnä meitä (Atena 2014)

Unto Hämäläinen 31.12.2015 17:25

Iltaa, näihin Kainuun miehen toivotuksiin on helppo yhtyä. Toivotan Perässähiihtäjän palstalla ahkeroiville Hyvää uutta vuotta!

Ensi viikolle otetaan uusi aihe, joten joulunajan aihe kattaa myös Tasavallan Presidentin huomisen puheen,jossa ehkä käsitellään tälläkin palstalla pohdittuja aiheita.

Unski

Pekka Turunen 31.12.2015 22:49

Josko vielä tämän vuoden puolella vastaisin Valto Ensio Heikkiselle.

Eipä ole todellakaan tällä pallolla enää käymättömiä korpimaita, ja siihen nokkelaksi yritetty kommenttini viittasikin. Aikaisemmassa keskustelussa kun suhtauduttiin vähän väheksyen avaruusolentoihin ja muihin tieteiskuvitelmiin. Ihmiselle käymättömiä korpimaita löytyy siis enää avaruudesta, ja sitä mahdollisuutta hyödyntävät tieteiskirjailijat ja mainitut digipelien kehittelijät. Ne tarinat voi ottaa liian mielikuvituksellisina, mutta myös kiehtovina ajatusleikkeinä siitä mitä voisi olla.

Maan pinnalle palatakseni yhdyn täysin huoleen ympäristön puolesta. Toivottavasti ihmiskunta saisi alkavana vuonna näiltä osin lisää ymmärrystä.

Kyösti Salovaara 01.01.2016 2:55

Minä ajattelen nyt aamuyön tunteina näin:

Kävin puolenpäivän aikaan (eilen) Itäkeskuksessa hypermarketissa ja silmään ihan pisti kuinka valtavasti ihmiset ostivat... kärrynsä täyteen. Ja vain yhtä päivää varten.

Tuolla, täällä Helsingissä, ei todellakaan näy puute eikä vaiva vaivaavan.

Toki muistan 90-luvun laman - eihän se meikäläistä koskettanut kun oli pysyvä työpaikka. Eikä muitakaan, siis 9 kymmenestä ansaitsi saman kuin edellisenäkin kuukautena, vuotena. Matkailtin ja syötiin hyvin, me enemmistö.

Ne jotka pirua seinälle maalaavat: menkääpä ajan kanssa johonkin markettiin ja katselkaa ihan rauhassa mitä ihmiset ostavat. Ja katselkaapa matkatoimistojen ilmoituksia: melkein loppuunmyytyjä matkoja aurinkoon.

Kukaan meistä ei halua luopua mistään, en minäkään. Mutta jos todellisuus pakottaa luopumaan, miksi esim. SAK tai EK ei voi tunnustaa tosiasioita? Että kaikkien pitää luopua jostakin, ehkä. Huvittaa (tai vihastuttaa) se että eihän palkansaajat todellakaan ole luopumassa mistään yhteisen hyvän vuoksi. Ei SAK:n jäseniltä saa ottaa penniäkään yhteiseen kassaan! Me eläkeläiset ja muut sivussa olevat kyllä maksetaan... kun ei muutakaan voi. Ei ole "lylyä" vauhtia parantamasssa. Me onnettomat, sivuun laitetut.

Sekin on tietty mahdollista, että nostetaan palkkoja ja eläkkeitä ja kevennetään veroja ja toivotaan, että joku painaa euroja nopeammin kuin me ehditään niitä kuluttaa. Tunnustan - minä ehdin aika nopeasti ja paljon!

Kun demarit nyt hekumoivat gallup-suosiolla (vrt Joulupukki) , niin voisiko Rinne sanoa Lylylle, että pistetään asiat suosiolla ojennukseen? Vai pitääkö Suomi Suomi romahduttaa sen todistamiseksi että ay-väki pystyy sen tekemään? Kommarit yrittivät sitä 1940-luvulla. (Silloin demarit pelastivat demokraattisen Suomen.)

Työnantajat ovat odotelleet lottovoittoa, mutta ei sellaista oikeassa elämässä saa - en ainakaan minä ole saanut, hemmetti. Joten.. kannattasi ottaa se mikä on saatavissa, haileat lisänumerot ja Satumaa.

Mauno Rissanen 01.01.2016 19:00

Presidentin uudenvuodenpuhe on kiinnostava paitsi todellisten asioiden myös siitä syntyvän lehdistökeskustelun kannalta. Tulen seuraamaan sitä, mitä lehtien toimittajat nostavat siitä esille. Nostetaanko harkitsemisen arvoiseksi ajatus ansaitsematta jääneistä eduista? Entä mikä paino annetaan kannanotolle, että meidän voimavaramme sallivat huolehtimisen ensisijaisesti kaikkein hädänalaisimmassa asemassa olevista maahantulijoista? Pidetäänkö ehkä tärkeimpänä lain ja inhimillisyyden toteuttamista tulijoiden kohtelussa? Saako yleisen hyväksynnän presidentin vaatimus keskinäisen riitelyn lopettamisesta? Kuinka voimallisesti tulee esille hyvän puheen vähättely, kun se ei kirjoittajien mielestä muutakaan maailmaa hetkessä paremmaksi? Eikä ehkä käy yksiin kaikkien kirjoittajien henkilökohtaisten mieltymysten kanssa.

Minulle se oli presidentillinen puhe todellisista asioista selkeällä suomella ilman korulauseita.

Pentti Kangasluoma 02.01.2016 10:35

Presidenttimme uudenvuoden puhe oli tyylikäs, kokoava. kuten rooliin kuuluukin.

Ruotsi voi pakolaisten suurella määrällä katsoa olevansa naivi, mutta en täysin

ymmärrä - ovatko suomalaiset olleet naiveja? No jaa, vähentämällä poliisien,

rajavartioiden määrää.

Janne Riiheläisen turvalllisuusblogin kautta pääsee lukemaan mitä ex-ministeri

Tuomioja kirjoittaa ministeri Niinistön blogissa. Siinä on debatin makua.

Vasemmisto ja suojeluskuntien pelko. On se niin mystistä, suojeluskuntaupseereita oli mukana Lapuan liikkeen touhuissa 1930-luvun alussa. Virkaura kärsi, kun sodat tulivat niin heidät kutsuttiin palvelukseen.

Linnan upseerit, oli maasotakoulun pilaama Lammio. Mutta Kariluoto, Autio, Kaarna, Sarastie, hyviä upseereita, ei suojeluskunta ollut heitä pilannut.

Jääkäriupseerimme käänsivät syksyllä 1944 aseet Lapissa aseveljiä vastaan.

SKP tuli maan alta jatkosodan alta. Heitä pelättiin, asevelisosialistit olivat

tärkeä voima heidän torjunnassaan. Kunnanvaltuustoissa, järjestöissä,

eduskunnassa heistä kasvoi kelpo suomalaisia.

Meillä on historiamme parhaat upseerit, aliupseerit, heitä tulee vasemmalla

arvostaa. Maanpuolustustahto, haluaa pitää sotilastaitoja yllä on hyväksyttävä

pyrkimys. Vasemmisto voi kantaa suojeluskunta pelättimisensä arkistoon

Toiset pelastaa merellä, toiset vapaaehtoisesti sammuttaa tulipaloja. Monet

pelastaa sieluja kirkkokunnissa, lähdetään SPR tehtäviin. Tämä on Suomen kansa.

Jari J. Marjanen 02.01.2016 23:31

En nyt kyllä pysty tavoittamaan sitä Pentti Kangasluoman (viesti 30. joulukuuta 2015 kello 11.40) logiikkaa, jonka mukaan jonkinasteinen taito ostaa matkalippuja verkosta tuo mukanaan melodisen ja akustisen musiikin vihaamisen. Minä itse olen perinteisen populaarimusiikin harrastajatutkija ja inhoan konemusiikkia. Minuakin harmittaa, ettei entisen kotikaupunkini Porin (yli 80000 asukasta) rautatieasemalla ole lipunmyyntiä, mutta onhan siellä automaatti, ja tärkeinä on, että junia kulkee Tampereen suuntaan.

Kyösti Salovaara ei ole kaiketi nähnyt Helsingin leipäjonoja eikä nähnyt Helsingin sosiaali- ja terveyslautakunnan hallinnonalan talousarviossa (on muuten yli kaksi miljardia!) toimeentulotuen eli ihmisarvoisen elämän turvaavan viimesijaisen tuen menojen kasvua. No, toki on myönnettävä, että työpaikkansa säilyttäneisiin ankeat ajat eivät ole (vielä) pahemmin koskeneet, mutta virassapysymisoikeus on vain tuomarinviroissa, muita "pysyviä työpaikkoja" ei periaatteessa ole.

Toivotan kaikille parempaa alkanutta vuotta! Presidentti Niinistön (politiikassahan on nykyisin monta Niinistöä) puheeseen palaan bloginpitäjän nostettua sen keskustelunaiheeksi.

Marita Salenius 03.01.2016 11:06

Jopas on joulupukkiaihe kirvoittanut laajaa kirjoitusten vaihtoa. Jokaisella jotakin, jonka kanssa on helppo olla samaa mieltä - eri mieltäkin. Joulupukki on kyllä ihan yhteiskunnallisesti laaja aihealue, joka kattaa lähes kaiken mahdollisen. Ei tarvitse pysyä ns. otsikossa, eli ei mene aiheen ohi.

Presidentin puhe ei nyt hirveästi toivoa herättänyt. Masentavaa kaiken masentavan lisäksi. Toisaalta paljonko tässä nyt kellään mitään kummoisempaa sanottavaa olisikaan. Samat ne on ongelmat ja haasteet nyt ja viime vuonna, ellei Venäjän kauppa aukea. Sitä vaan aina kuitenkin hämmästyy, miten mikään ei muutu - politiikassa. Osat vain vaihtuvat. Valmis käsikirjoitus vaihtaa kättä sen mukaan ollaanko oppositiossa vai ei. Ei tällainen kohta kiinnosta aktiiviakaan.

Mutta yksi kiitos on yhteiskunnallemme annettava. Meillä järjestelmä (byrokratia) toimii sekä siinä pahassa (EU), että myös hyvässä. Tästä hyvästä olen saanut tuntumaa, kun joulun alla saattelimme isäni haudan lepoon. Kun sairaala sen ensimmäisen klikkauksen sinne järjestelmään tekee, niin kaikki sujuu. Ei mene viikkoakaan, kun postia rupeaa tulemaan. Toki se saattaa olla painostavaakin surutyön aikana, mutta kuitenkin on hyvä tietää, että jossakin on langat käsissä ja sinun on ainoastaan tarkistettava, että teksti pitää paikkansa - yleensä myös pitää.

Tämä on sitä oikeaa viranomaistoimintaa, jolle on todellista taustaa ja tarvetta. Tällaiseen liittyen minäkin olen iloinen veronmaksaja.

Ottakaamme kuitenkin tämäkin vuosi vastaan iloisna mielin ja sanan säilää mukanamme kantaen. Olisipa somessa enemmänkin tällaista, kun täällä. Kun/jos ei olla samaa mieltä, niin sen mielen voi kuitenkin hyvässä hengessä tuoda esille, eikä toisen arvostelusta niin hirveästi pulttia ota, koska tietää, että pultteja se toinenkin välillä vääntää.

Luetuimmat
 1. 1

  Heti ulos Britanniasta! Suomalaistutkija sai käskyn muuttaa maasta kuukauden sisällä, vaikka on töissä, maksaa veroja ja naimisissa brittimiehen kanssa

 2. 2

  Maahanmuuttajat kertovat, että täysin sivullisia uhkaillaan nyt väkivallalla Turun tapahtumien vuoksi – Espoossa tutkitaan 16-vuotiaan tytön pahoinpitelyä kotitalon rappukäytävässä

 3. 3

  Aasiasta saatu superbakteeri pilasi 21-vuotiaan Miran terveyden – Väärästä syystä syöty antibioottikuuri saattaa pahentaa bakteerin aiheuttamia tuhoja, sanoo asiantuntija

 4. 4

  Afganistaniin heinäkuussa pakkopalautettu Zaki Hussaini lensi takaisin Suomeen – tukiryhmä auttoi oleskeluluvassa ja maksoi lennot

 5. 5

  Opintoni jäävät kesken opintotuki­uudistuksen takia – en saa opintolainaa, vaikka laina on valtion takaamaa

 6. 6

  Jokaisen aikuisenkin pitäisi hankkia harrastus – Huonot elintavat ja tylsistyminen heijastuvat koko perheeseen

 7. 7

  Kolmevuotias sai kiinalaisesta nettikaupasta maailman ihanimman pinkin puudelipyörän – sitten ilmestyivät mystiset näppylät

 8. 8

  Miksi hyvin koulutetun, fiksun ja hyvännäköisen naisen on vaikea löytää kumppania?

 9. 9

  Somessa raivostuttiin kuvasta, jossa ”laiskat maahanmuuttajat” istuskelevat penkillä Italiassa – kunnes selvisi, että penkillä istuivat Samuel L. Jackson ja Magic Johnson

 10. 10

  Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

 2. 2

  Somessa raivostuttiin kuvasta, jossa ”laiskat maahanmuuttajat” istuskelevat penkillä Italiassa – kunnes selvisi, että penkillä istuivat Samuel L. Jackson ja Magic Johnson

 3. 3

  Pääministeri vajosi opportunismiin kommentoidessaan Turun iskua

 4. 4

  Kolmevuotias sai kiinalaisesta nettikaupasta maailman ihanimman pinkin puudelipyörän – sitten ilmestyivät mystiset näppylät

 5. 5

  22-vuotiaana Francesca Woodman oli ottanut itsestään valtavasti alastonkuvia, jotka eivät kiinnostaneet ketään, sitten kuolema muutti kaiken

 6. 6

  Donald Trump katsoi auringon­pimennystä ilman suojalaseja varoituksista huolimatta – internet täyttyi meemeistä

 7. 7

  Afganistaniin heinäkuussa pakkopalautettu Zaki Hussaini lensi takaisin Suomeen – tukiryhmä auttoi oleskeluluvassa ja maksoi lennot

 8. 8

  Suurella tohinalla pystytetyt designpysäkit seisovat hylättyinä Kampissa – ohi ei mene ratikoita, eivätkä bussien ovet mahdu avautumaan

 9. 9

  Tämä kaikki Turun puukkoiskusta epäillyistä tiedetään – grafiikka näyttää, miten perjantain tapahtumat etenivät

 10. 10

  Linja-auto ja rekka törmäsivät Länsiväylällä, bussin kuljettaja kuoli

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

 2. 2

  Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

 3. 3

  Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

 4. 4

  Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

 5. 5

  Poliisi tutkii Vantaalla ilmoitettua maahanmuuttajataustaisen miehen puukotusta – Uhrin mukaan epäilty puukottaja kysyi, onko uhri muslimi

 6. 6

  Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

 7. 7

  Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

 8. 8

  Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

 9. 9

  Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

 10. 10

  ”Näin säästin kymppitonnin vuodessa” – Bloggari Julia Thurén puhuu avoimesti rahasta ja kannustaa muita tekemään samoin

 11. Näytä lisää