Perässähiihtäjä

Uudistuuko nimityskulttuuri?

Huomenna perjantaina tasavallan presidentti Sauli Niinistö nimittää Kansaneläkelaitoksen Kelan pääjohtajaksi tohtori Elli Aaltosen. Näin uskon tapahtuvan, sillä tuskinpa presidentti rohkenee uhmata Kelan valtuutettujen kantaa, vaikka valtuutettujen äänestyksessä äänet menivät tasan 6-6 ja rouva Fortuna ratkaisi vaalin Aaltosen eduksi.

Aaltonen seuraa tehtävässä vuoden lopulla eläköityvää Liisa Hyssälää.  Näin päättyy 62 kestänyt pääjohtajaketju, jossa nimitettiin kuusi keskustalaista poliitikkoa perä jälkeen Kelan pääjohtajaksi.

Luulenpa, että tämä pääjohtajaketju jää aikakirjoihin ylittämättömän pitkänä. Aaltonen ei ole edeltäjiensä tapaan keskustapoliitikko. Hänellä on virkamiestausta.

"Aaltonen kertoo pitävänsä itseään alkiolaisena keskustalaisena. Puolueen jäsenkirjaa hänellä ei ole", kerrottiin Savon Sanomien uutisessa viime elokuussa.

Korkeat nimitykset ovat muutenkin ajankohtaisia. Viime viikon torstaina hallitus nimitti opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen (kok) esityksestä opetushallituksen uudeksi pääjohtajaksi Olli-Pekka Heinosen (kok).

Ensi viikon perjantaina (14.10.) Suomen Pankin pankkivaltuusto valitsee kaksi jäsentä keskuspankin johtokuntaan. Vahva ehdokas ja todennäköisin nimitys toiselle paikalle on elinkeinoministeri Olli Rehn (kesk), jolle näin avautuisi mahdollisuus nousta pääjohtajaksi Erkki Liikasen jälkeen kesällä 2018. Liikanen jää silloin eläkkeelle.

Näissä nimityksissä - ja toki monissa muissakin - nimityksissä on sekaisin uutta ja vanhaa poliittista nimityskulttuuria. Tärkeää on noteerata sekin, että tässä puheena olevat henkilöt ovat pätevää väkeä.

En mene tähän aihepiiriin tässä postauksessa sen syvemmälle, koska olen vastikään kirjoittanut aiheesta pitkän tarinan HS:n Kuukausiliitteeseen (10/2016). Juttuun voi tutustua tämän linkin takaa.

Mitä arvoisat kommentaattorit tuumaavat?  Siksi Päivän Hyvä Kysymys kuuluu: Uudistuuko nimityskulttuuri?

JK.  Kiitos kaikille Clinton vai Trump-keskusteluun osallistuneille. Mielipiteiden lisäksi saimme kommentaattorikunnalta lähes reaaliajassa raportteja, yhteenvetoja ja havaintoja suoraan vaalikentiltä. Seppo Laine viimeisessä kommentissaan toi vielä yhden tärkeän pointin kirjoittamalla näin: "Joka organisaation pikkutrumpit on nyt varmasti innoissaan."

Päivän siteeraus:

”Arvan käyttö näin isossa asiassa (Kelan pääjohtajan valinta) vaikuttaa aika erikoiselta päätöksentekomenettelyltä”, valtio-opin professori Ilkka Ruostetsaari Tampereen yliopistosta sanoo Kauppalehden haastattelussa.

31 vastausta artikkeliin "Uudistuuko nimityskulttuuri?"

Kyösti Salovaara 06.10.2016 15:52

Kysymys on paljon monimutkaisempi vastattavaksi kuin kysyttäväksi, ja sitä paitsi itse kysymyskin on itsessään ongelmallinen.

Vielä kuusikymmentäluvulla oltiin kai melko sarkastisen yksimielisiä siitä, että virkamiehet ovat "puolueettomia" (porvareita).

Sitten tapahtui se mitä Unto kuvasit kuukausiliitteessä.

Pitääkö nyt pyrkiä takaisin entiseen: virkamiehet ovat puolueettomia eli porvareita? (vai ovatko nykyihmiset puolueettomia vihreitä, luomunsyöjiä ja raivoraittiita jotka kyllä tietävät miten rahvaan pitää elää?)

Tuntuu niin somalta vaatia ettei puoluepukareita saa nimittää mihinkään julkiseen virkaan, mutta jos/kun niin tapahtuu, kuka virkamieskunnassa edustaa erilaisten näkemysten kirjoa? Vai eikä muka virkamiehellä ole koskaan edessään "poliittista" pohdiskelua vaativaa asiaa?

Sattui silmään Kymen Sanomista että Kotkan valtuustossa on noin 30 % edustajista kunnan palveluksessa. Onko se sitten demokratiaa? Virkamiehet päättävät omista asioistaan "demokraattisesti"?

Pentti Kangasluoma 06.10.2016 17:44

Mietin Unton analyyttistä tekstiä lukiessani ettei kaikki alkanut vuodesta 1966. Lapuanliikkeen vainoama seppä kertoi minulle että isännät toivat salaa akseleitaan pimeällä. Seppä oli tosihyvä ja hänellä oli suuri perhe.

No tietenkin tarkoitetaan huippuvirkoja. Vihreät on jo saanut poliittisin perustein suuria virkahuoneita ja perussuomalaiset sellaisista haaveilee.

Eniten olisi putsattavaa kuntasektorilla, kuten Salovaara edellä kertoo.

Julkisella sektorilla voi olla avioparit samassa työpaikassa, muodostuu perhedynastioita. Sinkkujen on turha haaveilla uraputkesta. Kuulin, mies on johtotehtävissä, hänen entinen ja nykyinen vaimo muodostavat kolmiliiton joka pyörittää systeemiä.

Hyviä hakijoita on paljon, ollaan varovaisempia. Opetusministeri sai virkansa puolueen kautta, hän nimitti puolueen miehen tärkeään virkaan.

Niin se käy. Velka pitää maksaa.

Mark Andersson 06.10.2016 17:57

Eipä taida uudistua. Keksitään mitä mielikuvituksellisimpia temppuja omien ujuttamiseksi tärkeisiin virkoihin. Malliesimerkkinä Yle, joka suurella kohulla "luopui" poliittisista nimityksistä ja nimitti taannoin toimitusjohtajakseen "ammattijohtajan". Tuo ammattijohtajuus tarkoitti tietenkin kokoomuslaisuutta.

Poliittiset johtajanimitukset Ylessä olivat viisivuotisia, mutta kokoomusammattilaisen pesti on elinkautinen. Lisäksi johtaja sai nimittää esikuntaansa omia ammattimiehiään, jotka takasivat kokoomusvallan talossa sittenkin kun kokoomus ei enää ole omistajakunnan (=kansan valitseman eduskunnan) suurin puolue. Ja juuri näin kävi. Kokoomus onnistui sementoimaan valtansa Ylessä – ja se näkyy, varsinkin uutis- ja ajankohtaisohjelmissa.

Tästä tullaan ottamaan mallia tulevaisuudessakin: pidetään huoli ettei puolueiden jäsenkortteja jaella kaikille niille, jotka ovat ilmankin valmiita viemään puolueiden hyvää sanomaa laitoksiin ja virastoihin ei-poliittisella nimikkeellä ja toimimaan täysillä emopuolueen hyväksi.

Näin kuvitellaan, että kansa menisi halpaan – ja meneehän se, kun asioita tarpeeksi peitellään.

Marita Salenius 06.10.2016 19:04

Niin siis mahdollisesti virkamieskin on ihminen, joka äänestää. Eli oletettavasti hänellä on poliittinen kanta, jolla puolue tulee valituksi siellä äänestyskopissa. Joten tuleva KELAn Aaltonenkaan ei siis ole puolueeton: alkiolainen keskustalainen. Joten keskustaketju ei siis vieläkään katkea.

Minulle ei ole oikein koskaan auennut tämä alkiolainen ja ei alkiolainen. Meikäläiselle jokainen keskustalainen on ihan se sama, jonka kanssa ei oikeastaan koskaan pääse kunnon keskusteluun.

Sitten tuo Suomen Pankki. Eikö sinne tosiaankaan muita löydy, kuin Olli Rehn. En ole koskaan pitänyt häntä pätevänä, mutta näyttää kuitenkin olevan sopiva. Hän on erittäin huono puhuja. Kuulijalle jää tunne, kuin hän aina pyrkisi salaamaan jotakin. Puheensa on kuin pelkoa siitä, että sanoo jotakin ohi puolueohjelman. No suoraan sanoen Erkki Liikanen ei ole sen parempi puhuja; sukkelampi vain. Joskopa noin ison pankin johtajan pitääkin olla ymmärrettävä..tön.

Mika Kananen 06.10.2016 20:34

Marita Salenius, perinteisesti puolueen jäsenenä pidetään vain sellaista henkilöä, jolla on puolueen jäsenkirja. Jonkin puolueen äänestäminen ei kelpaa kriteeriksi, koska osa äänestäjistä on liikkuvia: voit äänestää vaikkapa presidentiksi vasemmistoliittolaista, eduskuntavaaleissa keskustalaista ja kunnallisvaaleissa demaria, kun tiedät henkilön tolkun ihmiseksi.

Kahta jäsenkirjaa ei varmaankaan voi olla kenelläkään, ellei sitten Paavo Väyrynen todista tätäkin vääräksi.

Rehnistä ja Liikasesta pitänee todeta puolivakavissaan, että molemmat ovat mikkeliläisiä, eli savolaisia. Savolaisen puhetta ei ole välttämättä tarkoitettu ymmärrettäväksi ainakaan kertakuulemalla.

Risto Niinikoski 06.10.2016 20:35

Poliittiset virkanimitykset eivät lopu koskaan. Siksi niistä pitäisi tehdä avoimia, eli määritellä mitkä virat ovat poliittisia. Hallitus nimittää poliittiset virkamiehet ja virka kestää niin pitkään kuin hallitus istuu.

Poliittiseen virkaan nimitetty saa tietysti virkavapaata ja palaa takaisin alkuperäiseen virkaan hallituskauden päätyttyä.

Kunnissa tilanne on hankalampi, mutta sielläkin pitäisi poliittisten virkojen olla sidottuja valtuustokauteen. Poliittiseen virkaan nimitetty ei tietysti saa olla luottamustehtävässä.

Nuorten virkamiesten rekrytoinnin pitäisi perustua vaikka sellaiseen kilpailuun kuin EU-virkoihin pyrittäessä, Se tapa, millä SDP ja KEPU nimittivät uraohjuksia virkoihin 60-luvulta lähtien on mielestäni ollut rikollista syrjintää.

Petri Haukinen 06.10.2016 20:56

Eipä liene syytä epäillä, että kaikkien epäilyjen ylä- ja ulkopuolella olevat hyvät veljet ja siskot toimisivat asiaperustein(?). Varmasti voi epäilemättä epäillä, että "alkiolainen keskustalainen" on keskustalainen, koska mitään muutakaan ei noilla parametreillä voi olla.

Kunhan sotemylly pyörähtää täysillä käyntiin, maakuntien johtopaikoilla ei mitään muuta nähdäkään kuin poliittisesti läänitettyjä nimityksiä.

Kokoomuslaisten invaasiosta Yleen on kyllä aika heikkoa näyttöä, mutta totta on, että siellä noin 80 % väestä lipoo oikeistolaisia.

Mika Kananen 06.10.2016 21:03

Arvan käyttö joo. Ei kai siinä isommin ihmeteltävää ole, jos instanssin säännöissä lukee, että puheenjohtajan ääni ei ole ratkaiseva asiassa äänten mennessä tasan (uskoakseni tavanomaisin käytäntö on, että puheenjohtajan ääni ratkaisee). Jos asia koetaan ongelmalliseksi, niin sehän on korjattavissa jatkossa joko nimittämällä yksi Kelan valtuutettu lisää tai yksi valtuutettu vähemmän.

Valtuutettujen pariton määrä näet tarkoittaisi sitä, että tasatulokseen päästäisiin vain ja ainoastaan jonkun äänestäessä tyhjää.

Veli-Pekka Silvan 06.10.2016 21:22

Ei uudistu, Aaltonen on kaappi-kepulainen, Heinosella oli puoluekirja.

Uskon että palataan tähän Kyösti Salovaaran kertomaan mainitsemaan "puolueettomiin" (lue oikeistolaisiin) virkamiehiin, puoluekirjaa ei ole mutta valittu/valitut virkamiehet ovat selvästi kallellaan oikeistopuolueisiin.

Vasemmisto on menettänyt pelinsä, Vihreät taasen ovat kaupungeissa tehneet virkapaketteja Kokoomuksen kanssa kuten viime viikolla tekivät kun valittiin Helsingin johtava virkamies joka on kokoomus-taustainen. Vastineeksi he saavat väh. kaksi apulaiskaupunginjohtajan virkaa ensi vuonna.

Tämä "puolueettomuus" on aina ollut vitsi, samaa voidaan sanoa kun media julistaa olevansa "sitoutumaton ja puolueeton" eli ko. media on silloin taatusti oikeistolainen.

antti liikkanen 06.10.2016 23:04

Asiaa kannattaisi katsoa vähän toisinkin päin.

Eli virkakieltona.

Lukuisia kertoja olen nähnyt, kuinka tärkeätä on nimitää joku, joka on ei-jotain. Lapissa usein ei-demari.

Sellainenkin on poliittinen virkanimitys, vaikkei nimetty olisikaan kyllä-keskustalainen tai -vasemmistoliittolainen.

Rehniä pätevämpää Suomen pankin johtokunnan jäsentä on vaikea kuvitella, vaikka hän onkin ei-demari. CV on komea kuin kaapin ovi eikä edes laho niinkuin ladon ovi.

Seppo Mantere 07.10.2016 10:03

Kyllä Juha Sipilän pääministeriaikana. Sen jälkeen palataan taas entiseen malliin. Ainakin jos SDP on vallassa.

Raimo Suihkonen 07.10.2016 11:05

Sellainen talo ja rengit millainen isäntä!

Tarja Halonen nimitti aikoinaan sisäministeriön kansliapäälliköksi (vrt. toimitusjohtajaksi) Ritva Viljasen. TV uutisissa perattiin perusteluita jo ennakkoon riskinimityksenä pidettynä. "Hakija on erittäin pätevä, koska tällä on sekä oik.kand. että valt.kand. -tutkinnot!"

Siis perusteluiksi riittivät pelkkä muodollinen pätevyys.

CV Viljasella saattoi olla "komea kuin kaapin ovi" kuten Liikanen yllä kirjoittaa.

Mitä näyttöä hänellä oli esittää toteutuneesta ihmisten johtamistaidosta, ministeriön toimialan asiaosaamisesta esim. poliisi-, rajavartio- ja sisäisen turvallisuuden alueilta.

Olli Rehn on juuri tästä syystä mainio esimerkki vakuuttavan näköisine cv:een, mutta millaista todellista näyttöä hän on esittänyt laajentumiskomissaarina puhumattakaan talouskomissaariudestaan?

Todellisuus ja annetut näytöt ovat huomattavasta heikommat kuin pitkät cv:t ja median usein kritiikitön hypetys.

Ritva Viljanen ja Olli Rehn tulevat edelleenkin roikkumaan puolueidensa "pakkosijoitettavina" puolueidensa kaikkiin mahdollisiin heille "sopiviin" huippuvirkoihin.

Ritva Viljasen jäljiltä sisäministeriöön jäi "hajotettu" ja hajaannuksen vallassa toinen toisiaan kampittava poliisihallinto näkyvine onnettomine oikeudenkäynteineen(huume- ja murhatutkimussekoilut).Ja mitäpä jälkeä on saanut aikaiseksi Hgin apulaiskaupunginjohtajana? Taitaa olla jälleen demareilla uuden "pakkosijoituksen" pesti edessä.

Olli Rehnin itä-euroopan nopeutetut "pakkoliitokset" EU:iin ja notkeaselkäiset kannanmuutokset venäläisen energiapolitiikan edistämiseksi "Canossan" katumusmatkallaan uutena ministerinä Moskovaan. Ei siinä paljoa painanut Fortumin miljardi-investoinnit 60 -luvun voimalaitokseen Siperiassa ja sillä aiottuun sillanpääasemaan Venäjän laajentuville energiamarkkinoille. No, kyllähän tämä suuren luokan riskisijoitukseksi alun alkaen luokiteltiin, mutta "hypetetty" Mikael Lilius sai sen tehdä!

Menneiden vuosikymmenien kuluessa osallistuin muutamia kertoja pienistä piireistä "ulkopuoliseksi" koettuna hakija johtotason tehtävien hakuprosesseihin ilman saatua työtarjousta julkisen hallinnon tehtäviin. Useimmat meistä mittavan yritystoiminnan laaja-alaista osaamista ja näyttöä tuloksellisesta johtamisesta esittäneistä syrjäytyi loppuvalinnassa koko työelämäuransa "tutuissa ja turvallisissa oloissa" viihtyneen oman viiteryhmänsä edustajalle! Tämä oli tilanne varsinkin kunnallisissa ja kuntayhtymätyyppisissä hakuprosesseissa, jossa haastattelyryhmissä saattoi olla jopa kymmenen ansiotunutta "puoluepukaria" läänittämässä etujaan. Mieleeni on jäänyt erityisesti kansandemokraatti, maaherra ja ylijohtaja Kalevi Kivistön antama opetus yhdessä haastattelutilanteessä: "Ettekö todellakaan edusta mitään eturyhmää, minkä kysymyksen ja ihmettelynsä tämä esitti jopa

kahdesti. Kun näin ei ollut ja olin keskittynyt oman osaamisen ja kokemustietoni erittelyyn ja näkemyksiini, ei ollut yllätys, että kokemustietoni vain lisääntyi tämän kaltaisista rekrytoinneistä.

Jälkikäteen olen ajatellut, että oli siunaus, etten tullut valituksi molemmille osapuolille!

Risto Virrankoski 07.10.2016 12:29

Kaiken poliittisen älämölön keskelläkin on todettava, että hyvin ovat nämä poliittisesti nimitetytkin virkojaan hoidelleet. Virkamieskulttuuri on niin vahvaa, että siinä ei jäsenkirjaviisaudella pärjää. Se imee mukaansa.

Pirkkalan 'koulu-uudistuksen' tapaisia tempauksia ei mieleen tule.

Pentti Kangasluoma 07.10.2016 13:15

Virkakieltoon joutuvan syntilista on pitkä, voidaan muistaa hakijan isän, isoisän poliittinen kanta, siitä otetaan selvää. Koska vasemmistopuolueilla on pitkä historia niin se kohdistuu useimmiten heihin.

Mitä äänesti tämän vihreän isä/äiti, uusi puolue, ei niin merkitystä.

Koulutus on antanut kaiken taustaisille mahdollisuuksia edetä erilaisiin tehtäviin. Työpaikat katoaa, kukin sääty pitää huolen omistaa. Voi olla

että työsyrjintä palaa, vaikka ei puoluepoliittisessa mielessä.

Kun Kelan uusi johtaja on alkiolainen, valisemassa ollut niin kertoo niin

se puolikoodattu viesti. Meidän ihmisiä, se viesti haluaan omille antaa.

Ahtisaaren kirjaa odottelen, taitaa mennä pyhän yli.

Markku Miettinen 07.10.2016 18:47

Kyllähän yksilön kannalta virkakielto on kirpeä asia, et voi tulla virkaan valituksi ellet ole oikeasta puolueesta. Virkakiellossa ovat vuorollaan olleet lähes kaikki, vasemmistolaiset porvarireviireillä, porvarit vasemmistoalueilla, kokoomuslaiset olivat omalla korpitaipaleellaan pannassa yli kaksikymmentä vuotta valtionhallinnosta, keskusta hallitsee isännän ottein maaseudulla mutta vaikea heidänkin on esim Helsingin kaupungin virkoihin päästä. Kiinnostavaa olisi nyt tietää Perusuomalaisten tilanteesta, pääseekö muodollisesti pätevä persu virkoihin?

Valtionhallinnon huippuvirkojen täytöistä en olisi niin huolissani, koska esim media seuraa niitä varsin tarkasti ja antaa tarvittaessa ainakin näpeille, jos ei muuta. Sitten on paljon huipputason alla olevia virkoja, joiden täytöstä ei koira paljon perään hauku. Kunnallishallinto kuntayhtymineen ja yhtiöineen on harmaa alue. Huippuvirkojen täyttöä sielläkin seurataan, mutta maakunta- ja paikallislehdet ovat usein jäävejä ja monin säikein raportoimissaan prosesseissa kiinni, joten nimitysten läpinäkyvyys jää vaihtelemaan. Nyt kun kunnallisella puolella on yhtiöittämisvimma meneillään niin pelkona on, että yhtiöiden suojissa voidaan nimityskulttuuriakin venyttää.

Sitten täytyy kyllä todeta, ettei nimitys ole kiinni pelkästä muodollisesta pätevyydestä, virkaan soveltuvuudellakin on aina merkityksensä. Ajatellaanpa vaikka kuvitteellista esimerkkiä, jossa vakaumuksellinen pasifisti pyrkii puolustusministeriön kansliapäälliköksi tai profiloitunut ydinvoiman vastustaja Loviisan tai Eurajoen johtajaksi.

Tavat voivat siistiytyä, mutta ei suhmuroinnista tuon soveltuvuusarvioinninkaan takia koskaan täysin irti päästä. Monesti on niinkin, että kun on oikein mielenkiintoinen virantäyttöprosessi meneillään niin nimittäjäkin ikäänkuin herää talviunestaan, elämä saa tarkoituksensa.

Mika Kananen 07.10.2016 18:59

Raimo Suihkonen, unioniin littyi kyllä vuonna 2004 kymmenen uutta valtiota. Tätä tuskin voi laskea pelkästään Rehnin ansioksi/synniksi.

Itä-Eurooppaa ei ole suinkaan pakkoliitetty unioniin: itse ne sinne hakivat ja pääsivät saatuaan vuosikymmenien kokemuksen Neuvostoliiton tarjoamasta YYA:sta ja täytettyään jäsenyyttä koskevat ehdot. Tällä haavaa EU taitaa empiä kahden kohdalla, että menikö oikein. Nämä maat ovat Puola ja Unkari.

EU:hun ei pyritä, vaan päästään. Osaksi Venäjää ei välttämättä pyritä, mutta näköjään joudutaan.

Pekka Turunen 07.10.2016 21:09

En ole vielä lukenut Unto Hämäläisen artikkelia kuukausiliitteestä, mutta ennen sitä jo muutama kommentti ihan kylmiltään.

Yhteiskunnassa taitaa vallita varsin laaja yhteisymmärrys siitä, että poliittiset virkanimitykset eivät ole hyvä asia. Niiden vähentäminen ei kuitenkaan ole helppoa, sillä kyse on poliittisten puolueiden eduista, joista puolueet itse päättävät. Niidenkin silmissä toisten puolueiden palkintovirat herättävät usein pahennusta, mutta toki on aina paikallaan palkita oman puolueen ansioitunut jäsen hyvällä viralla.

Tämä keskustelu on mennyt kovin puolue- ja aatepoliittiseksi. Suositaanko nimityksissä mitäkin puoluetta ja kohdellaanko toisia kaltoin? Perussitoutumattoman kannalta tavoite tuntuisi ilmeiseltä: valitaan kuhunkin tehtävään paras ehdokas, ketään suosimatta tai syrjimättä! Tämä voi olla tai olla olematta poliitikko, puoluekannastakin riippumatta. Kuulosta helpolta ja itsestään selvältä, muttei ole sitä käytännössä.

Eivät poliittiset virkanimitykset ole tietenkään pelkästään mätiä. Kohtuullisessa laajuudessa niitä voi harrastaa, kunhan tavoitteena on yhteiskunnan eikä puolueiden etu. Poliittisista virkanimityksistä tuskin päästään koskaan kokonaan eroon, mutta vähintäänkin niitä pitäisi pyrkiä vähentämään ja järkevöittämään.

Vielä täytyy vähän ihmetellä Olli Rehnin täällä saamaa arvostelua. Minä olen laskenut hänet poliitikkojen asiallisempaan päähän. Liekö siis kyse vain puoluepoliittisesta rätkytyksestä?

Juha Kaistinen 07.10.2016 22:18

Vaikea kysymys!

Kun meillä jatkossakin on poliittisia puolueita on selvää, että niillä edustuksellisen vaikuttavuuden lisäksi on haluja myös valmistelu- toteuttamisvaltaan.

Monipuoluejärjestelmässä syntyy vaikeuksia. Joudutaan sulle, mulle tilanteeseen, jota ei varmaankaan kukaan oikeasti halua?

On kentän painetta, poliittisia ansioita joita pitäisi palkita vaaditaan pätevyyttä ja sopivuutta jne.

Lisää löylyä heittää viranhaltijoitten valintaan korkeaa koulutusta saaneiden henkilöiden jatkuva lisääntyminen.

Tutkintoja ja kielitaitoja riittää.

Heidän oppineisuuttaan pitäisi totta kai hyödyntää ja kunniottaa.

Nykyisillä ministereillä ja pääosin kansanedustajilla kunnallisista päättäjistä puhumattakaan on harvoilla kilpailukykyä näissä kuvioissa.

Kuitenkin heillä on verkostot, kokemus ja äänestäjien luottamus joita ei saa mistään opinahjosta!

Enkä usko valinnoissa vain tutkinnollisen meritokratian autuuteen.

Ei se toimi armeijan piirissäkään, jossa natsat ratkaisevat täysin henkilön aseman organisaatiossa.

Olemme edustajamme valinneet ajamaan omia asioitamme ja vaikka kuulostaa naivilta sanoa, heidän pitäisi pystyä ottamaan huomioon mahdollinen ja unohtamaan oman ja puolueen ennen vaaleja antamat usein mahdottomat lupaukset.

Joka tähän pystyy on mielestäni kypsä ottamaan myös korkean viran vastaan.

Marita Salenius 08.10.2016 12:20

Pekka Turuselle sanoisin, että tottakai Olli Rehniin kohdistunut arvostelu on myös puoluepoliittista rätkytystä, koska otsakkeen mukaista keskustelua käymme ja Rehn on nyt varsin sopiva esimerkki.

Juha Kaistisen kommentti on ihan osuvaa. Mutta lopulta aiheessa ehkä eniten näin kansalaisen kohdalla ns. mättää se, että niin usein samoja nimiä pyöritellään ja näin eräällä tavalla ansiokaskin CV voi jäädä poliittisen meriitin jalkoihin - oikeastaan näkymättömiin tai peräti koko cv menettää arvonsa.

Tässäkin kyse on siitä, miltä asia näyttää. Ikään kuin olisi olemassa jokin kerho, josta valitaan kaveri vuorollaan - etupäässä siis mies. Eikä tämä kerho todellakaan ole mikään Pickwick-kerho. Mutta jokin Sam Welleri voisi olla paikallaan, ettei ihan todellisuus kaikkoa.

Ei puoluepolitiikkous saa sinällään olla este, mutta se ei kuitenkaan saisi olla ohitusreitti parhaisiin virkoihin.

Olli Saarinen 08.10.2016 18:07

Markku Miettisen kommentti toi mainiosti esiin poliittisten virkanimitysten ongelmat: virkakiellon muille kuin oikeaan eturyhmään kuuluville ja poliittisen kähminnän piiloutumisen maakuntasarjoihin joita media ei seuraa.

Unton juttu on kattava ja selkeä siten että se tulisi liittää lukion historian ja yhteiskuntaopin aineistoon. - Demarien ja kepun sulle-mulle politiikka ulottui valtionyritysten liikkeenjohdon tasolle, taistolaiset saavuttivat joillakin kulttuurin ja yhteiskuntatieteiden aloilla paikallisen hegemonian.

Pirkkalan koulukokeilu sai taistolaisen ilmiasun ja sellaisena se olikin helppo leimata mutta piiloon jäi vakava tieto, että taustalla oli päähallituspuolue demarien älykkösiiven tietoinen poliittinen toiminta omien korkeiden virkamiesten avulla.

Tulin tuossa taannoin luonnehtineeksi Donald Trumpia ämmämäiseksi vaikka mies yrittää olla jonkinmoinen valkoinen ritari. Kumppanini kuitenkin pitää tämmöistä ilmausta yleisesti naisia halventavana, joten valitan kielenkäyttöani. Itse en tosin mielestäni leimaudu äijäksi vaikka joitain miehiä luonnehditaankin äijämäisiksi, olenhan tällainen smooth operator.

Jonkinmoiseen -mäisyyteen Trump nyt tuntuu joka tapauksessa kaatuvan.

Kyösti Salovaara 08.10.2016 19:43

Kauheasti tuntuu ihmisiä häiritsevän se, että joskus joku johtaja nimitetään yhteiskunnallisen toimintakyvyn eikä yliopistopapereiden perusteella. Kuvastaa tietysti nykyajan ajattelua. Ne, niin kuin isäni aikoinaan joka eteni juoksupojasta toimitusjohtaksi, jotka eivät täytä opistojen penkeillä istumisen maksiimia eivät kelpaa mihinkään. Kova yhteiskunta tämä, siis. Ihminen arvioidaan papereiden eikä ihmisenä olemisen kautta.

Ihmisrobottien maa, Suomi!

Kun katsoin eilen nauhalta torstain keskustelua virkamiesten ja politrukkien siirtymisestä yksityisen sektorin virkoihin, tuli mieleen melkein huudahtaen kysyä, että jos nämä muutamat ovat uhka demokratialle, niin mitä sitten Kotkan kaupungin ja Haminan kaupungin päättäjät, jotka ovat päättämässä verovarojen käytöstä itsensä hyväksi? Kotkassa siis 31 % valtuutetuista on kaupungin palveluksessa, Haminassa 35! Ja näissä kaupungiessa veroja kerätään enemmän kuin muualla.

Mitä enemmän poliittisia virkanimityksiä täällä moititaan, sitä enemmän niitä tekee mieli puolustaa, koska kukaan ihminen ei ole "puolueeton" jolloin on parempi kertoa kantansa (mitä puoluetta äänestää) kuin piiloutua muka asiantuntemuksensa puhtaaseen valeasuun.

Teemu Männynsalo 08.10.2016 19:51

Rehn sopii hyvin poliittisen pankin ja Eurorahan isännäksi. Politiikan tekijäpuolelta laaja-alaisempaa visionääriä ja itsenäisempää tahtopoliitikkoa olisi vaikeaa Keskustasta löytää. Nykyiseen rengin rooliinsa Rehn ei saumattomasti ole sopinutkaan vaikka onkin katsottavissa taitavaksi paitsi tekemään myös olemaan lausumatta liikoja.

Poliittiset virkanimitykset ovat monessa välttämättömiä, ettei kuilu päätösten valmistelun, päätöksenteon ja toimeenpanon välissä kasva liiallisuuksiin. Tai niin, että valmistelun ja toimeenpanon välissä on poliittinen päätöksenteko. Koheesio säilyy.

Jenkkien Press. vaalissa, missä perusasetelmana on Trump - puolesta tai vastaan (Clintonia ei tähän yhtälöön tarvittu) taitaa eilinen isku olla se luvunlaskuun tyrmäävä. Nyt tarvittaisiin jo Ihme. Iskun antoivat Washington Post (jolle Trump antoi valtamedioista porttikiellon ensimmäisenä) ja Bushin dynastian jäsen (jota Bush poliittisesti eniten loukkasi) Trumpin henkilöön liittyvästä menneisyydestä.

Pekka Turunen 08.10.2016 19:56

Puoluepoliittisella rätkytyksellä tarkoitan sitä, että joku poliitikko leimataan epäpäteväksi vain siksi, että hän edustaa eri puoluetta kuin leimaaja. Hänen väitetään olevan väärässä vain siksi, että hän on asioista eri mieltä. Sitoutumattomasta tarkkailijasta tällainen tuntuu suorastaan vahingolliselta toiminnalta, joka haittaa parhaan ehdokkaan valitsemista.

Mikäli haluamme päästä eroon poliittisista virkanimityksistä, olisi kai ensimmäinen askel se, että ketään ei kehuttaisi tai moitittaisi vain hänen poliittisen kantansa tai sellaisen puuttumisen takia. Olli Rehnin asema valittaessa uusia jäseniä Suomen pankin johtokuntaan lienee puoluepoliittisesti hyvin vahva, mutta se ei vielä tee hänestä epäpätevää. Sitä ei tee myöskään hänen sujuvuutensa tai sujumattomuutensa puhujana.

Hyvä kysymys sen sijaan toki on, että olisiko Rehn riittävän hyvä valinta ilman poliittista painoarvoaan?

Jari J. Marjanen 08.10.2016 20:38

Valitettavasti en pääse lukemaan bloginpitäjän artikkelia.

Miksei poliittisia virkoja ja luottamustoimia saisi olla, kunhan ne ovat sellaisia avoimesti? Maa- ja metsätalousministeriö on vanhastaan ollut Maalaisliitto-Kepun linnoitus, on tiemmä edelleenkin. No, jos yhdistetyssä maatalous- ja ympäristöministerin tehtävässä pitää keskustalainen olla, niin voisihan sen puolueen mies tai nainen olla paljon Tiilikaista pahempikin.

Tuomarin virka ei saa olla puoluepoliittinen, vaikka sellaistakin vasemmisto aikoinaan haikaili. Tuomari on kuitenkin vain ihminen, joten kyllä hänen maailmankuvansa tulee jotenkin aina esille, vaikka hän pitäisikin tuomarinvalan tarkkaan mielessään.

Helsinkiin on tulossa pormestarimalli, jossa pormestari ja apulaispormestarit ovat avoimesti poliittisia ja määräaikaisia. No, toki kaupunginjohtajan ja apulaiskaupunginjohtajien virat ovat olleet käytännössä poliittisia, vaikka hakuilmoituksiakin on julkaistu tähän viittaamatta. Jollei ihmettä satu, niin pormestarit nimitettäneen joistakin pääkaupunkimme kolmesta valtapuolueesta eli Kokoomuksesta, Vihreästä liitosta ja SDP:stä.

Raimo Suihkonen 09.10.2016 14:23

Muutama arvostamani kommentaattorikollega sai tämän "puoluepoliittisen räksyttelijän" lukemaan uudelleen, mitä esimerkkeinä esiin nostamani Ritva Viljanen ja Olli Rehn -ja juuri Rehn - mitä heistä todella kirjoitin. En näköään onnistunut. On todella helppoa yhtyä käsityksiin, ettei puolue tai mikä tahansa edunvalvontataho saa olla este nimityksille, mutta ei myöskään kuulumattomuus. Tästä voimme olla hurskaasti samanmielisiä ja samalla todeta, että rasismi yhtenä syrjinnan muotona on selkein,kun taas muut keskeiset syrjinnän muodot ja tavat jäävät moneltä päättäjältä tiedostamatta.Räikeintä ja vahingollisinta työyhteisöille ja tälle kansakunnalle on edelleenkin - varsinkin julkisessa hallinnossa - edellyttää vakiintuneen käytännön, maan tavan ,puolueen ja/tai eturyhmän julkituodun tai kuvitellun edun kritiikitön edustaminen oman henkilökohtaisen urakehityksen takaamiseksi. Tästähän kollega mainitsi oivallisina esimerkkeinä Haminan ja Kotkan valtuustojen kokoonpanon, etupäässä kaupungin omasta henkilökunnasta!Kuitenkin toisin ajattelijat ja toimijat ovat kehityksen generaattoreita.

Koko tähänastinen elämänkulkuni on mennyt valtavirtojen viereisessä marginaalissa, missä ei ole ollut tarvetta luokitella ja/tai heilutella puoluepoliittista leimakirvestä, mitä en myöskään tee aiemmassa kirjoituksessani. Poliitikot tekevät arvokasta ja välttämätöntä ,useat kutsumustyönä ohjeenaan kansakunnan hyvinvointi. Myötätunnolla ja kannustavin ajatuksin heitä tukien ja arvostaen - myöskin arvioiden,kuten nyt Olli Rehniä ja Ritva Viljasta. Nyt kun esimerkissäni oli juuri kysymys

siitä,mikä heidän kokemussisältönsä oikeasti oli aiemmissa tehtävissään.

Olen rekrytoinnut kansainvälisessä urapolussani parisen sataa eri alojen asiantuntijaa ja itse ollut hakijana useissa johtotason tehtävissä.Tiedän myös irtisanotun tunteet ja pettymyksen henkilökohtaisesti! Monet hakijat ja myöskin media korostavat kaikkia näkyviä asemia/posteja ja titteleitä, joita on tullut kannettua.

Olennaisinta kuitenkin on tahto, taito, eettisesti kestävä motivaatio saada aikaan määriteltyjä tuloksia yhdessä kollegojen ja yhteistyökumppaneiden kanssa.

Hedelmistään puu tunnetaan! Tiedän median kautta jotain Olli Rehnin ja Ritva Viljasen virkatoimista. Henkilökohtaisesti en heitä tunne.Ainakin TV:n välityksellä he jättävät itsestään kaikin puolin kelpo käsityksen. Kirjoitukseni tarkoituksena oli kiinnittää

huomiota enemmän aikaansaatuihin vaikutuksiin, kuin siihen, millaisioa titteleitä, asemia ja verkostoja nimitettävillä on esittää aiemmista toimistaan. Enpä tainut onnistua!

Pentti Kangasluoma 09.10.2016 14:42

Ei siitä niin pitkää aikaa ole kun Suomen suurimpien rakennusliikkeiden johtajat ja omistajat oli rakennusmestareita. Palveluksessa oli arkkitehtejä

ja Polin inssejä. Kun bisneksessä hyväksytään ajatus että työssä oppii, niin

pitää se hyväksyä yhteiskunnan tehtävissä. Yhdenlaista kyvykkyyttä se on kun

soutaa siinä meressä missä kansalaisten uurnaäänet määrää tuloksen.

Putinilla on helpompaa, ei tarvitsee pelätä suuri media julkistaa hänen puheitaan tai tekojaan pienessä piirissä. Me ollaan heikkoja kun toimimme

niin siististi, muistaakseni Jaakko Iloniemi tässä kirjakeskustelussa.

Kun isäni kuuunteli valtaa pitävien puheita niin hän sanoi radion kiinni

napsatessaan: "Omat koneet palasivat tukikohtaan". Hän oli kuunnellut sota-aikana uutisia, aina koneet tekivät tuhoja ja palasivat tukikohtaan.

Myllärinä hän oli kuunnellut veteraanien puheita, ei se niin mennyt.

Olen lukenyt kirjaa Taistelu Suomen ulkosaarista, Antero Uitto, Carl-Fredrik Guest, Docendo. He ovat pystyneet vertaamaan meidän ja venäläisten tappioilmoituksia samoista ilmataisteluista. Suuret erot, ja naapuri liioitteli hirveästi. Sotiminen on suurta sähläystä.

Jouni Pulli 10.10.2016 9:54

Käsitykseni mukaan nimityskulttuurikin elää ajassa ja tulevaan järjestelmään vaikuttanee ainakin osittain ajattelutapa: "kaveria ei jätetä". Nykymuotoisen vahvasti itsekeskeisen, jopa omanapaisen pärjäämiskulttuurin reunoilla ilmenee myös oman verkoston korostunut merkitys. Tällöin ns. hyvävelijärjestelmä nostaa jälleen päätään, jolloin valituksi tullee vaivattomimmin valitsijoiden mielestä sopivin ehdokas, ei välttämättä esimerkiksi osaavin tai kyvykkäin.

Lasse Reunanen 10.10.2016 16:17

Niin, kyllä se "nimityskulttuuri" aina hieman muuttuu aikakauden

vallankäyttäjien mukaiseksi...

Aina kuitenkin jotenkin valinnat tehtävä ja niihin mahdollista

myös perusteltujen kannanottojen kautta vaikuttaa.

Luin Unto Hämäläisen hyvän kirjoituksen HS-Kuukausiliite 10/2016

sivuilta, jossa oli myös hieman presidentti Kekkosen käytäntöä.

Kekkosesta Maarit Tyrkkö kirjoittanut hienon kertomuksen

uudessa kirjassaan; Presidentti ja toimittaja - jonka lähes

kokonaan olen lukenut.

Näin "Tyrkön" Turun Kirjamessuilla kirjansa haastattelussaan ja

hieman sain keskustellakin.

Tänään Kekkosesta TV1 lähettää dokumentin; Urho -nimellä ja siitä

Areena taltioinnin välittää (30 vrk ajan) - jota kannattaa katsoa.

Maarit Tyrkkö oli Kekkosen viime vuosille tärkeä avustava henkilö

ja "rakkaana" läheinen apu (vaikka ei ns. intiimi suhde).

Helsingin Sanomat kirjoituksessaan Unto Hämäläinen oli em. kirjaa

myös arvioinut, josta Maarit (Huovinen) oli erikseen kiittänyt.

Veikko Anttila 11.10.2016 11:31

Ei uudistu, mutta vaihtelee ajoittain. Joku voi välillä yrittää todellista muutosta, mutta seuraavien vaalien jälkeen käytetään hyväksi niitä nimityksiä, joita edellisellä kaudella jätettiin hyödyntämättä.

Kekkosdokumentti oli parempi kuin ennalta epäilin. Kohtuutta toi ratkaisevasti se, että mukana oli pojanpoika, jolla oli tietoa riittävän läheltä. Toki Kekkosen pyrkimys aluevaihdosta N-liiton kanssa on ollut äärimmäisen uskalias. Olikohan Jukka Tarkka, joka mainitsi jo vuosia sitten kirjassaan, että kyseinen ehdotus täyttää maanpetoksen tunnusmerkit. Stepanovin mukaan venäläiset toppuuttelivat ehdotusta. Ehkä he näkivät, että Kekkonen alkaa herpaantua. Voidaan kysyä, miksi suomalaisten puolelta ei löytynyt toppuuttelijaa?

Markku Hilden 12.10.2016 10:57

Ei minulla ole mitään ihmeellisempää lisättävää kaikkiin edellä oleviin kommentteihin. Unton juttu Kuukausiliitteessä oli harvinaisen hyvää journalismia ja tämäkin blogikeskustelu jatkaa ansiokkaalla tasolla.

Kiinnitin huomioni(Kuukausiliite) alkuun, eli viitteen perustuslakiin, virkojen yleisinä kelpoisuusehtoina. Olen sikäli erittäin skeptinen että en usko poliittisten virkanimitysten edes nyt Juha Sipilän aikana loppuvan vaan näyttää siltä että tilanne päinvastoin tulee pahentumaan. Perustelen tätä sillä että meillä on eduskunta ja hallitus joita ei kiinnosta perustuslain noudattaminen vaan he pyrkivät sitä jatkuvasti venyttämään ja jopa tietoisesti rikkomaan. Väitän lisäksi että esim Sote- "uudistus" tuo vain lisää poliittisia virkanimityksiä ja tämä osoittaa hokeman "Kepu pettää aina" pysyvän voimassa ja muuttumattomana. Perustuslakiin liittyen on aika selvää että meidän poliittiseen järjestelmään on jo pesiytynyt viruksen tavoin muuntautunut tapa käyttää valtaa ja järjestelmää omaksi hyväkseen puhtaasti raha motiivina. Tässä viittaan esim Mehiläiseen ja hoivayritystoimintaan jossa vain veronmaksajien piikki on auki ja uskon että on vakava yritys siirtää tämä sama menettely myös muille alueille (esim infrastruktuuriin, juuri Sote-palveluihin) - mahdollisuudet näyttävät rajattomilta koska vastuulliset (poliitikot) voivat silmät kirkkaina väittää että me noudatamme "demokraattista" prosessia.

Lyhyesti kirjoitan että "Pukki kaalimaan vartijana".

Unto Hämäläiselle laitan vielä että sain oman asiani Hilden v. Suomi EIT:een käsittelyyn ja minulle jo vastattiin että tuomioistuin käsittelee asiani "niin pian kuin mahdollista". En näe mitään muuta keinoa muuttaa meidän poliittista järjestelmää kuin tuomioistuinten kautta ja Suomessa valtakunnanoikeuden kautta.

Lasse Reunanen 24.10.2016 17:38

Eilen sunnuntaina 23.10. pääministeri Sipilä oli perinteisessä

Ylen radiohaastattelussa, jossa kysyttiin myös ketä mahdollisesti

valitaan elinkeinoministeri Olli Rehnin tilalle ensi vuoden

helmikuusta - jolloin siirtyy Suomen Pankkiin.

Pääministeri yllätti sanomalla, että tietää jo valitun nimen ja

vain yksin (haastattelun aikana).

Uutta tässä, että pääministeri jo ennalta sanoi valintansa oleva

valmis sekä vain itsensä taholta tiedossa.

Yleensä asiat kierrätetään puolueen kautta, mutta lienee jo saanut

nimitykseen vapaat valtuudet - tosin valitun tulee vielä suostua.

Julkisuudessa ennakoitu, että valitun nimi julkaistaan jo

tällä viikolla - muodollisten kokousten hyväksyttyä nimityksen

(virallisesti se hyväksytään vielä hallituksessa ja eduskunnassa).

Veikkaukseni nimitettävästä uudesta elinkeinoministeristä;

arvelen nimitettävän olevan edelleen mies ja kokenut henkilö -

kenties entinen puoluejohtaja;

- Esko Aho (ollut aikoinaan elinkeinoasiamies

mikäli palaa taas politiikkaan...

- Matti Vanhanen (puolueen presidenttiehdokas seuraavaan vaaliin)

saisi poliittista näkyvyyttä ja vaikutusta lisää...

- Paavo Väyrynen (puolueen kunniapuheenjohtaja)

saisi tavoittelemansa ministerin salkun ja ehkä siten jättäisi

tavoittelemasta edustusta uuden puoluehankkeensa kautta jatkossa...

Luetuimmat
 1. 1

  Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

 2. 2

  Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

 3. 3

  Viikko, jolloin kyllästyin olemaan feministi

 4. 4

  Joukkotappelu Helsingin Kaivopihalla, vartija pysäytti tilanteen kaasulla – taustalla ehkä riita jalkapallosta

 5. 5

  Yritykset maksoivat HOK-Elannon ex-kiinteistöjohtajan perheen hevosharrastuksen kuluja lähes 800 000 euroa – Syytetty: ”Tavanomaista ja hyväksyttyä huippu-urheilun sponsorointia”

 6. 6

  Nykymissit valmistautuvat kilpailuunsa nykyään kuin urheilijat – ja näyttävät saunapuhtainakin hämmentävän hyviltä, koska kauneuden eteen tehdään töitä enemmän kuin koskaan

 7. 7

  Miksi buddhalainen munkki lietsoo vainoa ja väkivaltaa?

 8. 8

  Trump haukkui rodullista tasa-arvoa vaativat NFL-pelaajat ja perui NBA-mestarin kutsun Valkoiseen taloon – Pelaajat antoivat takaisin: ”Vierailu oli kunnia, ennen kuin sinä ilmestyit”

 9. 9

  Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

 10. 10

  ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

 11. Näytä lisää
 1. 1

  ”Hän on se, jonka silmät ovat täynnä iloa” – Viisivuotias Lucas Räisänen on vakavasti sairas, ja nyt viranomaiset pohtivat, saako hän jopa miljoonia maksavan lääkkeen

 2. 2

  Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

 3. 3

  Rinta-Nikkolat ostivat kodin pelkkään kuntokartoitukseen luottaen, sitten todellisuus alkoi paljastua – kirpparilla myyty patja paljasti talon karmean kunnon

 4. 4

  ”Olga” tarjosi kaksiota Helsingin Sörnäisistä 500 eurolla kuussa – Näin tehdään vuokra-asuntohuijaus

 5. 5

  Kuvia Suomesta: Outi Pyhäranta kuvasi Miss Suomi -kisan osallistujia arkioloissa

 6. 6

  Stockmann joutuu myymään omaisuuttaan hinnalla millä hyvänsä selvitäkseen veloistaan – HS selvitti, miten tavaratalojätti romahti

 7. 7

  Törkeitä veropetoksia, törkeitä pahoinpitelyjä ja törkeitä rattijuopumuksia – HS selvitti kuntapäättäjien rikostuomiot, katso millaisiin rötöksiin kotikunnassasi on syyllistytty

 8. 8

  Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

 9. 9

  Tamperelainen tanssinopettaja teki historiaa MM-tatamilla: ”Tiesin, miten pitkäksi aikaa saa mielihyvää, kun onnistuu tällaisessa paikassa”

 10. 10

  Meidän kaikkien kannattaisi seurata reissuillamme tarkemmin, mitä riksakuskit älypuhelimillaan tekevät

 11. Näytä lisää
 1. 1

  Yksinkertaiset aivoharjoitukset mullistivat lasten käytöksen – arvosanat nousivat, keskittyminen helpottui ja nukkuminen parani

 2. 2

  Maailmanloppu tulee lauantaina, kun mysteeriplaneetta iskeytyy Maahan, selittää amerikka­lainen profeetta – Voiko aurinko­kunnassamme piileskellä tuntematon planeetta?

 3. 3

  Päiväkoti irtisanoi lapsen Lauttasaaressa

 4. 4

  Helsingin poliisin raiskaustilastoissa toistuu tuttu tarina – HS:n kokoama kartta näyttää, mihin kaupunginosiin raiskaukset keskittyvät

 5. 5

  Jos olet ollut lapsi 1990-luvulla, syönyt, leikkinyt, pukeutunut, käynyt koulua tai viettänyt synttäreitä, teit näitä asioita

 6. 6

  Nuori lääketieteen nero Helsingin Tammisalosta keksi aivoporan – pääsi huippukirurgin ryhmään heti opintojen alussa

 7. 7

  Bussikaaos jatkuu myös iltapäivällä pääkaupunki­seudulla – Nobinan lakko vaikuttaa 200 000 ihmisen liikkumiseen

 8. 8

  Mies kaatoi pastakattilan lattialle Punavuoressa – alkoi riita, jonka seurauksena taloyhtiö vaatii mieheltä 30 000 euron korvauksia

 9. 9

  Hyvältä tuntuva vatsa ei aina voi hyvin, ja vehnäleipä jämähtää klöntiksi – nämä seitsemän asiaa sinun tulee tietää, jos haluat välttää vatsavaivoja

 10. 10

  Olen ollut alle kaksi viikkoa työttömänä, mutta työnhakuni lakkasi jo – te-palvelun kikkailu tekee työttömäksi ilmoittautumisesta sietämättömän vaikeaa

 11. Näytä lisää
Uusimmat
 1. Juuri nyt
 2. Suomalainen merikapteeni nai eteläafrikkalaisen seikkailijattaren 82 vuotta sitten ja ajoi sitten laivansa karille Englannin kanaalissa – uusi kirja kertoo romanttisen, traagisen tarinan
 3. Joukkotappelu Helsingin Kaivopihalla, vartija pysäytti tilanteen kaasulla – taustalla ehkä riita jalkapallosta
 4. Näin aukesi miljardien eurojen markkina – Suomesta saa vihdoin viedä sianlihaa Kiinaan, mutta sitä ennen Markku Hirvijärven oli syötävä sonnin penis
 5. Trump haukkui rodullista tasa-arvoa vaativat NFL-pelaajat ja perui NBA-mestarin kutsun Valkoiseen taloon – Pelaajat antoivat takaisin: ”Vierailu oli kunnia, ennen kuin sinä ilmestyit”
 6. Nykymissit valmistautuvat kilpailuunsa nykyään kuin urheilijat – ja näyttävät saunapuhtainakin hämmentävän hyviltä, koska kauneuden eteen tehdään töitä enemmän kuin koskaan
 7. Tunti sitten
 8. Vain elämää -sarjan kapellimestari Leri Leskinen alkoi meditoida löytääkseen mielenrauhan – ”On hyvä, ettei lähde artistien tunnemyrskyyn ihan koko ajan”
 9. Entinen jääkiekkoilija Jyrki Louhi siirtyi konsulttijätin leipiin ja yrittää nyt tehdä nuorista urheilijoista startup-yrityksiä – Huipulle vaaditaan jopa 100 000 euron liikevaihtoa
 10. Pahoittelen, että viljani laatu heikkenee
 11. Väkivaltatapaus on juuttunut syyttäjän pöydälle – selviääkö vakavaa kuritusväkivaltaa käyttänyt isä koko jutusta kuin koira veräjästä?
 12. Yritykset maksoivat HOK-Elannon ex-kiinteistöjohtajan perheen hevosharrastuksen kuluja lähes 800 000 euroa – Syytetty: ”Tavanomaista ja hyväksyttyä huippu-urheilun sponsorointia”
 13. Näytä lisää