Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Iowan voittajan Cruzin puoliso on varttisavolainen

Heidi Cruzin äidinisä Olavi Rouhe muutti Savonlinnasta Kaliforniaan opiskelemaan lääkäriksi

USA:lle presidentti
 
Laura Saarikoski Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja.
Näin puhui USA:n presidenttiehdokkaan suomalaissukuinen vaimo
Näin puhui USA:n presidenttiehdokkaan suomalaissukuinen vaimo
Republikaanien presidenttiehdokas Ted Cruzin vaimo Heidi Cruz kampanjoi puolueen vaalikokouksessa Iowassa. Kuvaus: Dermot Tatlow

Ames, Iowa. Pieni vaalea nainen kävelee ohitse tytär sylissään, kun ojennan käteni.

”Toimittaja Suomesta? Tiedätkö mitä, minä olen puoleksi suomalainen”, sanoo Heidi Cruz, 43, republikaanisenaattori Ted Cruzin vaimo. Hän hymyilee ja iskee silmää.

”Äitini oli suomalainen. Hänen isänsä tuli Suomesta ja meni naimisiin isoäitini kanssa, joka oli Tennesseestä.”

Cruzin äidinisän nimi oli Olavi Johannes Rouhe. Heidi Cruz muistelee, että Rouhe oli kotoisin Olavinlinnasta. Hän tarkoittaa varmaan Savonlinnaa.

Savolainenkin vielä!

”Kävin siellä kerran, vuonna 1982, kun isovanhemmillani oli 50-vuotishääpäivä. Näin myös Helsingin. Suomessa oli hyvin kaunista.”

Sitten avustajat työntävät jo Cruzia eteenpäin.

Tällaista on Iowan vaalikokouksissa. Presidenttiehdokkaat kiertävät ympäri osavaltiota ja puhuvat hotellien kokoushuoneissa, yliopistojen luentosaleissa tai koulujen jumppasaleissa. Iowassa äänestäjillä ja toimittajilla on vielä mahdollisuus vaihtaa heidän kanssaan pari sanaa. Myöhemmin salit suurenevat, väki lisääntyy ja ehdokkaiden ympärille ilmestyy turvamiesten rinki.

Dermot Tatlow
Repuplikaanien presidettiehkokas Ted Cruz puhui vaalikampanjan tapahtumassa keskiviikkona 26. tammikuuta.
Repuplikaanien presidettiehkokas Ted Cruz puhui vaalikampanjan tapahtumassa keskiviikkona 26. tammikuuta.

Kovan linjan konservatiivi Ted Cruz on republikaanien mielipidemittauksissa toisena Donald Trumpin jälkeen puolueensa ehdokkaaksi. Cruzin ongelma on kuitenkin se, että jyrkällä ja kopealla käytöksellään hän on saanut kongressissa paljon vihamiehiä. Kuten Trump sanoi, kukaan ei oikein pidä Cruzista.

Tämän takia Heidi Cruzista on tullut niin tärkeä miehensä kampanjassa. Hän on lämmin, menestynyt, hyvä puhuja ja kaikkea muuta kuin kopea. Amerikkalaismediassa Heidi Cruzia on verrattu kunnianhimonsa ja saavutustensa takia Hillary Clintoniin, vaikka poliittisesti naiset ovat kaukana toisistaan.

Heidi Cruz os. Nelson kasvoi San Luis Obispossa Kaliforniassa. Hänen äitinsä Suzanne Nelson os. Rouhe oli hammashygienisti, isä Peter Nelson hammaslääkäri. Vanhemmat, kuten isoisäkin, olivat hartaita seitsemännen päivän adventisteja.

Kalifornialaisessa The Press-Enterprise -lehdessä vuonna julkaistun kuolinilmoituksen mukaan Olavi Rouhe kuoli vuonna 2006. Hän oli kotoisin Savonlinnasta, tuli Kalifornian Loma Lindaan opiskelemaan lääkäriksi ja valmistui vuonna 1934. Rouhe teki 22 vuotta lähetystyötä Kongossa ja toimi sen jälkeen 30 vuotta kirurgina Kaliforniassa. Hän pätevöityi myös papiksi.

The Washington Post -lehden mukaan tyttärentytär Heidi Cruz kävi myös nuorena vanhempiensa kanssa kesäisin Afrikassa lähetystyössä. Hän suoritti bisnestutkinnon Harvardissa ja työskenteli Valkoisessa talossa presidentti George W. Bushin turvallisuusneuvoston Etelä-Amerikasta vastaavana johtaja.

Heidi Cruzin viimeinen työnantaja on investointiyritys Goldman Sachs, jossa hän oli johtotehtävissä. Nyt hän on jättäytynyt sivuun avustaakseen miestään presidentinvaalikampanjassa.

Kuten nyt täällä Amesissa, Iowassa, jossa Heidi esittelee puolisonsa hotelliin kerääntyneelle monisatapäiselle yleisölle. Hän kertoo, kuinka mies jaksaa raskaan työpäivänkin jälkeen istua lattialle leikkimään pienten tyttäriensä kanssa.

”Minä uskon, että lopulta ihmiset äänestävät sitä ehdokasta, jota he rakastavat”, Heidi Cruz sanoo. ”Te tulette rakastamaan Tediä.”

Sali taputtaa, ja Ted Cruz kävelee lavalle.

”Eikö Heidistä tulisikin hyvä ensimmäinen nainen?” hän kysyy.

Dermot Tatlow
Republikaanien presidenttiehdokkaan Ted Cruzin vaimo Heidi Cruz puhui vaalitapahtumassa Iowassa keskiviikkona 26. tammikuuta.
Republikaanien presidenttiehdokkaan Ted Cruzin vaimo Heidi Cruz puhui vaalitapahtumassa Iowassa keskiviikkona 26. tammikuuta.

Laura Saarikoski

Laura Saarikoski

HS:n Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Laura Saarikoski raportoi 2016 presidentinvaaleista.

USA:lle presidentti

Iowan voittajan Cruzin puoliso on varttisavolainen

Päivitetty: 2.2. 8:31

Vaali-iltana Iowassa tarvitaan kilo pekonia ja suuvettä

Päivitetty: 1.2. 21:52