Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mies cowboyhatussa on pienin yhteinen nimittäjä USA:ssa

USA:lle presidentti
 

Manchester, New Hampshire.

Yhdysvaltain presidentinvaaleja käydään kuin kahdessa eri maassa. Republikaanien mielestä kaikki on päin helvettiä, presidentti Barack Obama toimii diktaattorin elkein, taloudella menee huonosti ja viholliset pilkkaavat heikentynyttä Amerikkaa. He haluavat tehdä U-käännöksen.

Demokraatit ovat tyytyväisempiä. Obama on nostanut Yhdysvaltain talouden jaloilleen finanssikriisin jälkeen, työttömyys on puolittunut, Irakista ei palaa enää amerikkalaisia sinkkiarkussa kotiin. He haluavat jatkaa samaan suuntaan, mutta painaa kaasua.

Jakautuneessa maassa on helpotus löytää edes jotain, josta molemmat ovat yhtä mieltä. New Hampshiressa yhteinen nimittäjä oli pitkä mies, jonka päässä oli cowboyhattu ja vyössä kultainen Long Rider -solki.

Howard ”Cowboy” Wooldridge esitteli itsensä eläkkeelle jääneeksi poliisiksi ja huumepolitiikan asiantuntijaksi. (Long Rider -solki kertoo siitä, että hän on ratsastanut Yhdysvaltain halki).

”Haluan, että lakkaamme käyttämästä miljoonia vihreän kasvin jahtaamiseen. Se on valtavaa ajan- ja rahanhukkaa. Poliisin pitäisi keskittyä vakaviin rikoksiin marijuanarikosten sijasta”, Wooldridge sanoi.

Poliisin mielestä amerikkalaisten asenteet huumeidenkäyttäjien suhteen ovat jo muuttuneet.

”Jos ihminen on jäänyt huumekoukkuun, muut kohtelevat häntä kuin potilasta, ei rikollista. Saman asennemuutoksen pitäisi näkyä oikeusjärjestelmässämme.”

Wooldridge on hypännyt oikean hevosen selkään, koska tästä asiasta ovat yhtä mieltä niin vasemmistolainen Bernie Sanders kuin konservatiiviset Kochin miljardööriveljeksetkin. Vasemmistolaisia huolettaa vähemmistöjen epäoikeudenmukainen kohtelu tuomioistuimissa. Oikeistolaiset haluavat leikata vankeinhoidon valtavia kuluja.

New Hampshirea taas vaivaa vakava heroiiniongelma. Täällä se ei ole köyhien mustien, vaan valkoisten vitsaus. Tämäkin saattaa vaikuttaa siihen, että poliitikot suhtautuvat huumeriippuvuuteen myötätuntoisemmin kuin ennen.

Vielä 1990-luvulla olisi ollut vaikea löytää republikaanien vaalitapahtumasta Wooldridgen kaltaista poliisia, jonka paidassa lukee ”poliisien mielestä marijuana pitää laillistaa”. Rikollisuus oli kasvanut ja keskiluokka vaati kovempia rangaistuksia; nyt rikollisuus on laskenut ja keskiluokka tuntee olonsa turvalliseksi. Marijuanan lääkekäyttö, viihdekäyttö tai hallussapito oli tammikuussa laillista jo 23 osavaltiossa.

Mikä sitten on marijuanan laillistamisen tiellä?

”Marijuanan laillistamista vastustavat suuret alkoholi- ja lääkeyritykset, jotka eivät halua tuotteidensa kilpailevan marijuanan kanssa, ja yksityiset vankilat, jotka tekevät tiliä vangeilla. Kaikessa on kyse rahasta”, sanoo Wooldridge.

Yhtä hyvin äänessä voisi olla Bernie Sanders.

Laura Saarikoski

Laura Saarikoski

HS:n Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Laura Saarikoski raportoi 2016 presidentinvaaleista.

USA:lle presidentti

Mies cowboyhatussa on pienin yhteinen nimittäjä USA:ssa

Julkaistu: 9.2. 8:31

Iowan voittajan Cruzin puoliso on varttisavolainen

Päivitetty: 2.2. 8:31

Vaali-iltana Iowassa tarvitaan kilo pekonia ja suuvettä

Päivitetty: 1.2. 21:52