Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aatamin puvussa ja vähän Eevankin – Yhdysvaltain presidentin puolisoksi on ehdolla kolme naista ja yksi mies

USA:lle presidentti
 
Mark Kauzlarich / Reuters
Jane O’Meara Sanders, Bill Clinton ja Bernie Sanders juttelivat demokraattien illallisen jälkeen Iowassa viime lokakuussa.
Jane O’Meara Sanders, Bill Clinton ja Bernie Sanders juttelivat demokraattien illallisen jälkeen Iowassa viime lokakuussa. Kuva: Mark Kauzlarich / Reuters

Washington. Yhdysvaltain presidenttien puolisot ovat samanlaisia julkkiksia kuin Euroopan kuninkaalliset: heiltä ei odoteta painavia mielipiteitä, vaan upeita mekkoja ja laupeuden eleitä. First ladies, ensimmäiset rouvat, keskittyvät yleensä epäpoliittisiin hyväntekeväisyyshankkeisiin, kuten lasten lukutaidon tai terveyden edistämiseen. Ihailtavaa, sovinnaista ja kuolettavan tylsää.

Herätys! Näissä vaaleissa mikään ei ole kuten ennen.

Rick Wilking / Reuters
Melania ja Donald Trump kampanjatilaisuudessa New Hampshiressa helmikuussa.
Melania ja Donald Trump kampanjatilaisuudessa New Hampshiressa helmikuussa.

Republikaanien johtava ehdokas Donald Trump esittelee kolmannen vaimonsa Melania Trumpin sanomalla, että tämä on ”minun ja useiden muiden mielestä yksi maailman kauneimpia naisia”. Melania Trump käyttää niin korkeita korkoja, avoimia kaula-aukkoja ja vahvaa meikkiä, että hän tuo mieleen oligarkkien malliseuralaiset. Rouva Trump onkin miestään 24 vuotta nuorempi entinen malli, joka muutti Yhdysvaltoihin entisestä Jugoslaviasta – laillisesti, kuten Trump korostaa.

Kuuluisassa muotikuvassa rouva Trump makaa alastomana turkistaljan päällä Trumpin yksityiskoneessa. Hänet on kahlittu käsiraudoilla salkkuun.

Melania Trump on sanonut, että Valkoisen talon emäntänä hän ottaisi perinteisen roolin, ”kuten Jackie Kennedy ”. Rouva Trumpista voisikin tulla Jackien kaltainen muoti-ikoni. Muoti vain olisi toinen.

Melania Trumpia ei kuitenkaan pidä vähätellä. Valkoinen talo saisi emännäkseen esimmäisen polven siirtolaisen, joka kasvoi kerrostalossa Sloveniassa verisen sisällissodan alla. Isä myi moottoripyöriä. Melania Trump jos kuka on saavuttanut amerikkalaisen unelman.

Randall Hill / Reuters
Heidi Cruz piti alkupuheen miehensä Ted Cruzin kampanjatilaisuudessa Etelä-Carolinassa helmikuussa.
Heidi Cruz piti alkupuheen miehensä Ted Cruzin kampanjatilaisuudessa Etelä-Carolinassa helmikuussa.

Enemmän perinteiseltä presidentin puolisolta näyttää republikaani Ted Cruzin asiallisia jakkupukuja suosiva vaimo Heidi Cruz. Heidi kasvoi uskovaisessa hammaslääkäriperheessä ja asui vanhempiensa kanssa Afrikassa, kun nämä lähtivät lähetystyöhön. Heidin äidinisä oli suomalainen Olavi Rouhe.

Heidi Cruz oli pitkään miestään menestyneempi: hän toimi ulkopoliittisena neuvonantajana George W. Bushin Valkoisessa talossa, kun Ted Cruz oli tavallinen valtion virkamies. Heidi Cruz on myös taitava esiintyjä, jonka flirttaileva huumori pehmentää puolison kankeutta.

Heidi Cruzin menestykseen antaa sävyjä se, että hän kärsi masennuksesta muutettuaan Washingtonista Texasiin miehensä työn perässä. Houstonissa mieskollegat investointipankki Goldman Sachsissa eivät kohdelleet häntä vertaisenaan.

Kerran poliisi löysi Heidi Cruzin istumasta tienposkesta ja epäili, että tämä on vaaraksi itselleen. Heidi Cruz kertoi toipuneensa masennuksesta rukouksen avulla.

Todellinen rimanalitus Donald Trumpilta oli se, että hän twiittasi mallikuvan omasta vaimostaan rinnakkain Heidi Cruzista otetun epäimartelevan kuvan kanssa. ”Kuvat kertovat enemmän kuin tuhat sanaa”, luki twiitissä. Monien naisten mielestä kuva kertoikin enemmän kuin sanat – Trumpista.

Scott Audette / Reuters
Jane O’Meara Sanders miehensä Bernie Sandersin kanssa kampanjatilaisuudessa Floridan Tampassa maaliskuussa.
Jane O’Meara Sanders miehensä Bernie Sandersin kanssa kampanjatilaisuudessa Floridan Tampassa maaliskuussa.

Tyyliltään sekä rouva Trumpin että Cruzin täydellinen vastakohta on demokraattisenaattori Bernie Sandersin vaimo Jane O’Meara Sanders. Tämä on sosiaalityöntekijä, tohtori, vapaamielisen yliopiston entinen rehtori – ja Woodstockin hippifestivaalin veteraani. Bernie Sanders esittelee vaimonsa sielunkumppaninaan.

Kuten tuleva miehensä, Jane Sanders kasvoi vaatimattomissa oloissa Brooklynissa. Hänellä on edellisestä liitosta kolme aikuista lasta, jotka hän halusi synnyttää luonnonmukaisesti. Kun Jane tapasi Bernien, kuherruskuukausi vietettiin Neuvostoliitossa.

Jane Sanders kaihtoi muuttoa Washingtoniin, jossa ”kaikki pukeutuvat Chaneliin”. Hän itse ei käytä Chanelia sen enempää päällään kuin huulissaankaan, vaan pukeutuu välillä Marimekkoa muistuttaviin värikkäisiin kaapuihin.

Jane Sanders sanoo sopivansa paremmin poliitikkojen kuin näiden puolisoiden joukkoon. Jos Bernie Sandersista tulisi presidentti, Jane voisi ottaa samanlaisen presidentin neuvonantajan roolin kuin Hillary Clinton aikoinaan. Ja Valkoisessa talossa saattaisi soida Grateful Dead.

Mike Segar / Reuters
Bill Clinton maaliskuussa vaimonsa kampanjan tukikonsertissa Radio City Music Hallissa New Yorkissa 2016.
Bill Clinton maaliskuussa vaimonsa kampanjan tukikonsertissa Radio City Music Hallissa New Yorkissa 2016.

Jos Yhdysvaltain presidentiksi valitaan syksyllä ensimmäistä kertaa nainen, historiaa tekee myös Bill Clinton. Hänestä tulee ”first gentleman”, ensimmäinen miespuolinen presidentin puoliso – itsekin presidentti.

Bill Clinton on vitsaillut useita kertoja uudesta roolistaan. Häntä kutsuttaisiin ”Aatamiksi” ensimmäisen miehen mukaan. Hän pakkaisi ehkä vaimolleen eväät työpäivää varten. Presidentti Clinton ei jättäisi Valkoisen talon sisustusta tai koristelua Billin vastuulle.

Ensimmäisenä miehenä Bill Clinton olisi etuoikeutettu muokkaamaan roolistaan sellaisen kuin itse haluaa. Sitä vapautta ei vaimoilla ole ollut.

Todellisuudessa ensimmäinen presidentti Clinton saattaisi kiertää paljon maata, maailmaa ja golfkenttiä. Hänen asiantuntemuksensa on ylivoimainen, mutta hänen pitäisi pysytellä taka-alalla. Se on aina ollut Bill Clintonille vaikeaa.

Laura Saarikoski

Laura Saarikoski

HS:n Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Laura Saarikoski raportoi 2016 presidentinvaaleista.

USA:lle presidentti

Aatamin puvussa ja vähän Eevankin – Yhdysvaltain presidentin puolisoksi on ehdolla kolme naista ja yksi mies

Julkaistu: 14.4. 9:38

Lasten mehuhetki päättyi ikävästi – amerikkalaisisää pelottaa, että Donald Trumpista tulisi presidentti

Päivitetty: 14.3. 21:17

Mies cowboyhatussa on pienin yhteinen nimittäjä USA:ssa

Julkaistu: 9.2. 8:31

Iowan voittajan Cruzin puoliso on varttisavolainen

Päivitetty: 2.2. 8:31

Vaali-iltana Iowassa tarvitaan kilo pekonia ja suuvettä

Päivitetty: 1.2. 21:52