Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Moralistien mahalasku

USA:lle presidentti
 

Kun Yhdysvaltain presidentti Bill Clinton joutui valtakunnanoikeuteen helmikuussa 1999, seurasin äänestystä senaatin täyteen ahdetussa lehdistöaitiossa.

Clintonia syytettiin väärästä valasta ja oikeuden vastustamisesta, koska hän oli valehdellut seksisuhteestaan Valkoisen talon harjoittelijaan Monica Lewinskyyn.

Kaksi kuukautta aiemmin edustajainhuoneen tuleva puhemies, republikaani Dennis Hastert, oli pitänyt kongressissa korskean puheen, jossa hän vaati presidenttiä tilille.

”Meidän demokratiassamme kaikki on luotu tasa-arvoisiksi, eikä kukaan ole lain yläpuolella”, Hastert sanoi.

Tällä viikolla 74-vuotias Hastert sai itse todeta saman. Hänet tuomittiin 15 kuukaudeksi vankilaan petoksesta, joka liittyi alaikäisten poikien seksuaaliseen hyväksikäyttöön. Toistuvat hyväksikäytöt olivat tapahtuneet ennen Hastertin poliitikkouraa, kun tämä työskenteli lukion painivalmentajana.

Ennen Hastertia Clintonia vaati syytteeseen edustajainhuoneen puhemies, republikaani Newt Gingrich. Vuonna 2007 Gingrich myönsi julkisesti, että hänellä oli ollut Clintonin skandaalin aikana sivusuhde avustajaansa, kuten Clintonillakin.

”Tilanne oli monimutkainen, enkä ollut teoistani ylpeä”, hän sanoi.

Clintonin kolmas syyttäjä Bob Livingston ei selvinnyt edes Clintonin tapauksen loppuun asti. Hän erosi edustajainhuoneen puhemiehen tehtävästä samana päivänä, kun Clintonin kohtalosta oli määrä äänestää. Häneltä paljastui neljä avioliiton ulkopuolista suhdetta.

”Kollegani, vaimoni ja perheeni, olen loukannut teitä syvästi ja pyydän anteeksiantoanne”, Livingston sanoi.

Neljäs syyttäjä, kongressin oikeusvaliokunnan puheenjohtaja Henry Hyde, jäi kiinni viisi vuotta kestäneestä avioliiton ulkopuolisesta suhteesta. ”Nuoruuden hairahduksieni syyteaika on kauan sitten vanhentunut”, hän puolustautui.

Helmikuussa 1999 senaatti päätyi vapauttamaan Clintonin. Nyt, 17 vuotta myöhemmin, tuon absurdin oikeusjutun syyttäjät ovat jääneet housut nilkoissa kiinni samanlaisista tai pahemmista teoista.

Moralistien mahalasku oli täydellinen. Edes kiihkeimmillä konservatiiveilla ei ole suurta innostusta poliitikkojen petipoliiseiksi.

Jopa uskovaiset kannattavat nyt presidentiksi kolmasti nainutta Donald Trumpia, joka on määritellyt suhteensa naisiin näin: ”Sillä, mitä lehdistö kirjoittaa, ei ole väliä, jos saan nuorta ja kaunista persettä.”

Laura Saarikoski

Laura Saarikoski

HS:n Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Laura Saarikoski raportoi 2016 presidentinvaaleista.

USA:lle presidentti

Moralistien mahalasku

Julkaistu: 30.4. 19:40

Aatamin puvussa ja vähän Eevankin – Yhdysvaltain presidentin puolisoksi on ehdolla kolme naista ja yksi mies

Julkaistu: 14.4. 9:38

Lasten mehuhetki päättyi ikävästi – amerikkalaisisää pelottaa, että Donald Trumpista tulisi presidentti

Päivitetty: 14.3. 21:17

Mies cowboyhatussa on pienin yhteinen nimittäjä USA:ssa

Julkaistu: 9.2. 8:31

Iowan voittajan Cruzin puoliso on varttisavolainen

Päivitetty: 2.2. 8:31

Vaali-iltana Iowassa tarvitaan kilo pekonia ja suuvettä

Päivitetty: 1.2. 21:52