Valikko
USA:lle presidentti    |   Blogi

Iowan voittajan Cruzin puoliso on varttisavolainen

Heidi Cruzin äidinisä Olavi Rouhe muutti Savonlinnasta Kaliforniaan opiskelemaan lääkäriksi

Ames, Iowa. Pieni vaalea nainen kävelee ohitse tytär sylissään, kun ojennan käteni.

”Toimittaja Suomesta? Tiedätkö mitä, minä olen puoleksi suomalainen”, sanoo Heidi Cruz, 43, republikaanisenaattori Ted Cruzin vaimo. Hän hymyilee ja iskee silmää.

”Äitini oli suomalainen. Hänen isänsä tuli Suomesta ja meni naimisiin isoäitini kanssa, joka oli Tennesseestä.”

Cruzin äidinisän nimi oli Olavi Johannes Rouhe. Heidi Cruz muistelee, että Rouhe oli kotoisin Olavinlinnasta. Hän tarkoittaa varmaan Savonlinnaa.

Savolainenkin vielä!

”Kävin siellä kerran, vuonna 1982, kun isovanhemmillani oli 50-vuotishääpäivä. Näin myös Helsingin. Suomessa oli hyvin kaunista.”

Sitten avustajat työntävät jo Cruzia eteenpäin.

Tällaista on Iowan vaalikokouksissa. Presidenttiehdokkaat kiertävät ympäri osavaltiota ja puhuvat hotellien kokoushuoneissa, yliopistojen luentosaleissa tai koulujen jumppasaleissa. Iowassa äänestäjillä ja toimittajilla on vielä mahdollisuus vaihtaa heidän kanssaan pari sanaa. Myöhemmin salit suurenevat, väki lisääntyy ja ehdokkaiden ympärille ilmestyy turvamiesten rinki.

Kovan linjan konservatiivi Ted Cruz on republikaanien mielipidemittauksissa toisena Donald Trumpin jälkeen puolueensa ehdokkaaksi. Cruzin ongelma on kuitenkin se, että jyrkällä ja kopealla käytöksellään hän on saanut kongressissa paljon vihamiehiä. Kuten Trump sanoi, kukaan ei oikein pidä Cruzista.

Tämän takia Heidi Cruzista on tullut niin tärkeä miehensä kampanjassa. Hän on lämmin, menestynyt, hyvä puhuja ja kaikkea muuta kuin kopea. Amerikkalaismediassa Heidi Cruzia on verrattu kunnianhimonsa ja saavutustensa takia Hillary Clintoniin, vaikka poliittisesti naiset ovat kaukana toisistaan.

Heidi Cruz os. Nelson kasvoi San Luis Obispossa Kaliforniassa. Hänen äitinsä Suzanne Nelson os. Rouhe oli hammashygienisti, isä Peter Nelson hammaslääkäri. Vanhemmat, kuten isoisäkin, olivat hartaita seitsemännen päivän adventisteja.

Kalifornialaisessa The Press-Enterprise -lehdessä vuonna julkaistun kuolinilmoituksen mukaan Olavi Rouhe kuoli vuonna 2006. Hän oli kotoisin Savonlinnasta, tuli Kalifornian Loma Lindaan opiskelemaan lääkäriksi ja valmistui vuonna 1934. Rouhe teki 22 vuotta lähetystyötä Kongossa ja toimi sen jälkeen 30 vuotta kirurgina Kaliforniassa. Hän pätevöityi myös papiksi.

The Washington Post -lehden mukaan tyttärentytär Heidi Cruz kävi myös nuorena vanhempiensa kanssa kesäisin Afrikassa lähetystyössä. Hän suoritti bisnestutkinnon Harvardissa ja työskenteli Valkoisessa talossa presidentti George W. Bushin turvallisuusneuvoston Etelä-Amerikasta vastaavana johtaja.

Heidi Cruzin viimeinen työnantaja on investointiyritys Goldman Sachs, jossa hän oli johtotehtävissä. Nyt hän on jättäytynyt sivuun avustaakseen miestään presidentinvaalikampanjassa.

Kuten nyt täällä Amesissa, Iowassa, jossa Heidi esittelee puolisonsa hotelliin kerääntyneelle monisatapäiselle yleisölle. Hän kertoo, kuinka mies jaksaa raskaan työpäivänkin jälkeen istua lattialle leikkimään pienten tyttäriensä kanssa.

”Minä uskon, että lopulta ihmiset äänestävät sitä ehdokasta, jota he rakastavat”, Heidi Cruz sanoo. ”Te tulette rakastamaan Tediä.”

Sali taputtaa, ja Ted Cruz kävelee lavalle.

”Eikö Heidistä tulisikin hyvä ensimmäinen nainen?” hän kysyy.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tellervo Koivisto laski kukat presidentti Koiviston arkulle – HSTV näyttää suoraa lähetystä Helsingin tuomiokirkosta

  2. 2

   Manchesterissä uusi pommiuhka – armeijan pomminpurkuryhmä mennyt oppilaitokseen

  3. 3

   Pitäisikö perheellisten naisten lyhentää työuraansa vielä asepalveluksellakin? Tällaiset vaatimukset kertovat, että feminismiä tarvitaan

  4. 4

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta ja lakkasi jakamasta tutkintamateriaalia – ”Tämä on vastenmielistä”

  5. 5

   Presidentti Mauno Koiviston hautajaiset käynnissä – seppeleiden lasku, jono kirkkoon, presidenttien Halonen ja Niinistö saapuminen ja siunaustilaisuuden alku

  6. 6

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  7. 7

   Kansalaiset odottavat jo Tuomiokirkon portailla hautajaissaaton alkua, kirkon kaikki paikat tulivat täyteen: ”Koivisto otti kaikki ihmiset huomioon, alhaalta ylös ja ylhäältä alas” – HSTV:n suora lähetys käynnissä

  8. 8

   Kenraalit kantavat presidentti Koiviston arkkua – Assi Koiviston puoliso HS:lle: ”Asiat tapahtuvat samassa järjestyksessä kuin Kekkosen hautajaisissa”

  9. 9

   Tähtien sota ilmestyi 40 vuotta sitten, mutta George Lucasin mielestä elokuva ei ole valmis – ja siksi hän on onnistunut lähes pilaamaan sen

  10. 10

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kiky-sopimus teki monien helatorstaista tavallisen työpäivän, eikä se miellytä kaikkia – ”Toki tämä päähän ottaa”

  2. 2

   Oikeustieteilijät pöyristyivät: Suomessa ei ole kahdeksaan kuukauteen hallitusta ja presidenttiä valvovaa oikeuskansleria – ”Täysin kestämätöntä perustuslain kannalta”

  3. 3

   Ilmavaivoja ruisleivästä, ummetusta mustikoista – Katso, missä ruoka-aineissa saattaa piillä vatsavaivojen syy

  4. 4

   Kun veli sairastui skitsofreniaan, Tiina Tuomisen elämässä alkoi vuosien salailu: ”Kun kerroin työkavereille, tajusin, miten paljon salaisuus oli syönyt minua”

  5. 5

   Rohkeinta on olla intiimi – Aikuisten seksipuhe on usein teinien tasolla

  6. 6

   Britannia raivostui USA:lle Manchester-kuvien vuotamisesta ja lakkasi jakamasta tutkintamateriaalia – ”Tämä on vastenmielistä”

  7. 7

   Leonardo da Vincin äidin arvoitus ratkesi viimein: Keksijä-taiteilija oli 15-vuotiaan orpotytön lapsi, josta varttui aikamme ylistetyin nero

  8. 8

   Tutkimus: Noin puolet suomalais­nuorista ei koe mitään puoluetta omakseen – nuorten kielteisyys romaneja kohtaan yllätti tutkijat

  9. 9

   Joukkomurhista syytetyt irakilaiskaksoset pääsevät vapaaksi – ”Tunteet tietysti tulivat pintaan”

  10. 10

   Täytyykö kolmekymppisistä repiä kaikki irti, pohtii 34-vuotias isä ja luokanopettaja – Nyt hän hoitaa kotona lapsia, jotta ei tarvitse myöhemmin katua

  11. Näytä lisää
  1. 1

   200 tonnia kemikaaleja muutti rehevöityneen suomalais­järven turkoosin­kirkkaaksi kuin Välimeri – ”Muutos on aivan uskomaton”

  2. 2

   Britannia ei usko Manchesterin pommittajan toimineen yksin, poliisi otti kiinni lisää ihmisiä

  3. 3

   Luokkahyppy voi myös kaduttaa – yliopistoon päätynyt duunarin lapsi ikävöi takaisin työväenluokkaan

  4. 4

   Keskustelutilaisuus päättyi riitaan: Taloustieteen huippuprofessori kyllästyi Suomeen, irtisanoutui ja palaa takaisin Ruotsiin – ”Tutkimustiedolla ei ole täällä juuri mitään merkitystä”

  5. 5

   Luokkajako lentokoneessa näkyy ilmaraivona

  6. 6

   Suomalaisen tunnistaa ulkomailla jo kaukaa

  7. 7

   Kemikaalein puhdistettu järvi nousi supersuosituksi, video veden alta todistaa häkellyttävän hyvän näkyvyyden: ”Norjan meret jäävät toiseksi”

  8. 8

   Paljonko rahaa on sopiva lahja? Tapakouluttaja kannustaa kohtuuteen ja ihmettelee työikäisten matkakassoja

  9. 9

   Kauppatieteiden opiskelija havahtui turhanpäiväiseen kulutukseensa ja alkoi vältellä kaikkea muoviin pakattua – nyt hän tekee jopa deodoranttinsa itse

  10. 10

   Onko tämä kaikkien aikojen seuramatka? 800 suomalaista lähtee Afrikkaan testaamaan ripulirokotetta, joka voi pelastaa miljoonia lapsia – sinä voit hakea mukaan matkalle

  11. Näytä lisää