USA:lle presidentti    |   Blogi

Trumpin vastustamisesta voi tulla USA:n vasemmistolle sukupolvi­kokemus kuten Vietnamin sodasta

USA:n kouluissa pestään vaalien jälkipyykkiä

Washington

Vaalien jälkeen lasten koulusta tuli sähköpostia.

”Kirjoitan teille kertoakseni, miten Montgomeryn kunnalliset koulut auttavat henkilökuntaa ja oppilaita käsittelemään presidentinvaalien tuloksia”, kirjoitti opetustoimen johtaja Jack Smith.

”Nämä vaalit ovat olleet poikkeuksellisen vaikeat. Meidän on varmistettava, että koulumme ovat turvallisia paikkoja, jossa emme siedä kiusaamista tai vihapuhetta. Koulukuraattorit ovat valmiina auttamaan oppilaita käsittelemään vaalien aiheuttamia huolia.”

Ensimmäinen ajatukseni oli, että hyvä, jos koulu välittää. Toinen ajatus oli, mitähän siellä on tapahtunut.

Lapseni käyvät kunnallista koulua Washingtonin esikaupungissa. Täällä suomalaislapset eivät ole eksoottisia: heidän ala-asteellaan on ollut oppilaita yli sadasta maasta. Kotikuntani miljoonasta asukkaasta noin 60 prosenttia on valkoisia, 40 prosenttia ei.

Vastaus kysymykseeni tuli seuraavana päivänä. Läheinen Westlandin keskikoulu, jonne lapseni siirtyisivät ala-asteelta, oli töhritty vaalien jälkeen hakaristeillä. Toisen koulun seinään oli kirjoitettu ”Tappakaa tappakaa tappakaa mustat”. Espanjankielisiä jumalanpalveluksia järjestävän episkopaalikirkon eteen oli edetty yöllä lakana, johon oli kirjoitettu ”Trumpin kansa – vain valkoisille”.

Maanantaina liittovaltion poliisi FBI julkaisi uusimmat tilaston, joiden mukaan viharikokset nousivat selvästi viime vuonna. Sitä, vaikuttiko vaalikampanjan kielenkäyttö viharikoksiin, FBI ei tutkinut.

Lapseni tarhakaverin isä hermostui. Tällaista hän ei ollut nähnyt omilla kotikulmillaan koskaan aikaisemmin.

”Ajattelin, että Trumpin kannattajat ovat kouluttamattomia ihmisiä keskilännestä. Oli järkytys, että tällaista tapahtuu myös täällä, jossa on paljon koulutettuja ja vähemmistöjä”, Mynor Herrera sanoi. Washingtonilaisista vain neljä prosenttia äänesti Trumpia.

Herrera on amerikkalainen, jonka vanhemmat ovat Guatemalasta ja joka on naimisissa norjalaisnaisen kanssa. Yleensä hän pysyttelee erossa politiikasta, mutta nyt hän ja pari naapuria lähtivät episkopaalikirkolle osoittamaan tukeaan. He kirjoittivat liidulla asfalttiin ”Osoittakaa kunnioitusta tai valmistautukaa vastarintaan”.

”En usko, että kaikki Trumpin kannattajat ovat rasisteja, mutta on häiritsevää, että he olivat valmiita sivuuttamaan Trumpin rasismin muiden asioiden takia”, Herrera sanoo. ”Meidän on varmistettava, ettei tämä maa ota takapakkia.”

Herrera ei ole yksin. Toinen tapaamani mies oli sitä mieltä, että demokraatit olivat vaalikampanjan aikana aivan liian kilttejä: he yrittivät voittaa järkiargumentein, kun vastapuolella oli vahvoja tunteita. Jos Trump toteuttaa uhkauksensa siirtolaisten massakarkotuksista tai muslimien maahantulokiellosta, monet demokraatit ovat valmiita lähtemään kaduille tai viemään päätökset oikeuteen. Portlandissa mellakoista on tullut väkivaltaisia.

Eivät kaikki ajattele, että Trump itse on rasisti, ei Herrerakaan. ”Trump halusi voittaa ja käytti sellaista kieltä, jota siihen tarvittiin. Hän ei ehkä ymmärtänyt, millaisia voimia hän pani liikkeelle”, hän sanoi.

Täällä Washingtonissa ihmiset ovat osoittaneet mieltään Trumpin hotellin edessä. Yhdessä lukiossa oppilaat lähtivät kesken koulupäivän marssimaan rasismia vastaan. Parikymppinen demokraattituttava osallistui koulutukseen, jossa opetettiin rauhanomaisia mielenosoitustaktiikoita.

Opiskelijoille Trumpin vastustamisesta voi tulla sukupolvikokemus, vähän niin kuin Vietnamin sodan vastustamisesta.

Entä lapsille sitten?

Herrera on sanonut pojilleen, että muiden mielipiteiden ei pidä anna vaikuttaa siihen, millainen ihminen on itse. Siksi ketään ei pidä vihata, vaikka nämä vihaisivat.

Itse olen helpottunut, että vaalit ovat ohi. Annoin lasteni katsoa uutisia, mutta välillä kaduin sitä. Vaaliväittelyiden jälkeen sain selittää 9-vuotiaalle, mitä on seksuaalinen ahdistelu. Nyt he tietävät myös, mitä ovat hakaristit.

Entä miten perustelen sitä, että pojat eivät saa kutsua latinokavereitaan raiskaajiksi tai kouria ketään haaroista? ”Presidentti voi sanoa noin, mutta sinä et saa?”

Sillehän nauraa lapsikin.

    Seuraa uutisia tästä aiheesta

  • USA:lle presidentti
  • Laura Saarikoski
  • USA

Kommentit

    Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

    Näytä lisää
    Luetuimmat
    1. 1

      Miksi tästä piti tehdä niin vaikeaa? Näin hahmotat paremmin uuden 327-ratikan reitin

    2. 2

      Mysli on monesta vaihtoehdosta paras aamiainen – Tarkista nämä asiat, kun valitset mysliä, asiantuntija muistuttaa

    3. 3

      Helsingissä on tehty silpomisepäilyjen takia kiireellisiä sijoituksia – Lapsena silvottu kertoo: ”Menetin niin paljon verta, että melkein kuolin”

    4. 4

      Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

    5. 5

      Voiko terroritekoja estää ennalta? HS selvitti, mitä Suomessa olisi tehtävissä uusien iskujen estämiseksi

    6. 6

      Näin neuvottelet itsellesi lisää palkkaa, neuvoo huippuyliopistoissa opettanut professori – ”Älä mieti vain sopimusta, vaan elämääsi sen jälkeen”

    7. 7

      Peliala on tasa-arvoisempi Kiinassa kuin Suomessa, sanoo peligraafikko – ”Roviolla kysyttiin usein, että entä sitten kun sulla on lapsia”

    8. 8

      Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

    9. 9

      Timo Soinilta suli puolue alta, mutta tänään on hänen tähtihetkensä – HS näyttää noin kello 9.30 alkaen suorana, mitä kärkipoliitikot sanovat maailman tilasta Turun iskun jälkeen

    10. 10

      Mikko Koivusipilä valitsee Suomen radiohitit, ja siinä hommassa raha ratkaisee – ”Minun työtäni ei ole sivistää”

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Miksi Marokosta tulee turvapaikan­hakijoita? Nuorilla on suuret odotukset Euroopasta, mutta unelmat voivat vaihtua vihaksi, arvioi tutkija

    2. 2

      Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

    3. 3

      Kaj Linna istui murhasta 13 vuotta syyttömänä Ruotsissa ja saa siitä miljoona­korvaukset – HS seurasi Linnan uutta elämää Kanarialla, jonne hän aikoo perustaa skorpionifarmin

    4. 4

      Turun puukotuksissa apuun rientänyt Hassan Zubier saapui pyörä­tuolissa muisto­hetkeen – ”Tein sen, minkä oletan jokaisen tekevän samassa tilanteessa”

    5. 5

      21-vuotias nainen raiskattiin pihalla Torniossa

    6. 6

      Turun puukotusten pääepäilty ”ei ollut erityisen uskovainen”, kertoo hänet tunteva turkulais­yrittäjä

    7. 7

      Hasan juoksi Turun puukottajan perään ja sai itse puukosta kaulaan – ”Hänen silmissään näkyi vain tyhjyyttä”

    8. 8

      Krp: Turun puukotuksien pääepäiltyä päästiin kuulemaan – esitetään vangittavaksi huomenna

    9. 9

      Laura Huhtasaari puhuu kovia mutta hymyilee kivasti ja korostaa äitiyttään – imago on kopioitu Marine Le Peniltä ja muilta oikeistopopulisti­naisilta

    10. 10

      Ulkomailla moni hämmästyisi, jos kuulisi suomalaisten syvästä rakkaudesta Pentti Linkolaan – paitsi uusnatsit ja hörhöt

    11. Näytä lisää
    1. 1

      Turun puukotuksia tutkitaan myös terrorismina – epäillyn henkilöllisyyttä varmistetaan sormenjälki- ja dna-tutkimuksilla

    2. 2

      Hussein al-Taeen ystävä meni estämään Turun puukkohyökkääjää ja sai itse puukosta monta kertaa – ”Ei voinut katsoa sivusta”

    3. 3

      Tukholmalaisturisti yritti pelastaa naisen hengen Turussa ja joutui itse sairaalaan – turkulainen Elina Rauhala näki tapauksen

    4. 4

      Tämä Turun puukotuksista tiedetään nyt: Terroriteosta epäillään kuuden marokkolaisen ryhmää – Supo: pääepäillyn profiili viittaa radikaali-islamistiseen terrorismiin

    5. 5

      Tutkija jakoi parisuhteet viiteen eri tyyppiin eroamisen todennäköisyyden mukaan – ”Lapset ovat hyvä syy laittaa hyvä suhde kuntoon”

    6. 6

      Pentti Linkola: Rajat pitäisi sulkea ja kehitysapu lakkauttaa

    7. 7

      Yhteenveto Espanjan terrori-iskuista: Ainakin 14 kuoli Barcelonaan tehdyssä iskussa – uhrien joukossa ei suomalaisia, kertovat Espanjan viranomaiset

    8. 8

      Osaa 1970- ja 1980-lukujen rivitaloista ei kannata korjata, koska ne ovat täynnä ongelmia – ”Olemme melkoisen pommin edessä”

    9. 9

      Kasper Hannula viritti ovelan ansan pyörävarkaalle – poliisi oli mukana juonessa, ja väijytyksessä vastassa oli ”tavallisen oloinen suomalainen mies”

    10. 10

      Järjestyksen­valvojat heittivät kaksi naisesiintyjää ulos alueelta Flow’ssa – festivaali hakee esiintyjille korvauksia

    11. Näytä lisää