Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Neurokirurgi ja liikenteen tutkija: "Kypärän käyttöpakko vähentää pyöräilyä"

Veloelo
 
Kalle Vaismaa Jari Siironen
Benjamin Suomela /HS / HS
Nykyinen laki suosittelee pyöräilijälle kypärän käyttöä, mutta sen käyttämättömyydestä ei rangaista.
Nykyinen laki suosittelee pyöräilijälle kypärän käyttöä, mutta sen käyttämättömyydestä ei rangaista. Kuva: Benjamin Suomela /HS / HS

Pyöräilijöiden turvallisuutta tulisi edistää kypäräpakon sijaan parantamalla pyöräilyn infrastruktuuria, kirjoittavat liikenteen tutkijatohtori ja neurokirurgian osastonylilääkäri.

Liikenne- ja viestintäministeriössä valmistellaan parhaillaan tieliikennelain kokonaisuudistusta. Uudistus tulee todennäköisesti seuraavan eduskunnan päätettäväksi.

Yksi julkisessa keskustelussa esille nousseista uudistamisideoista on ollut pyöräilykypärän käytön muuttaminen pakolliseksi. Nykyinen laki suosittelee kypärän käyttöä mutta ei pakota siihen.

Kypärän käyttö on suositeltavaa, mutta siihen pakottaminen on haitallista. Pyöräilyä tulee tukea kaikin keinoin muun muassa valtioneuvoston ilmastopoliittisten tavoitteiden saavuttamiseksi ja kansanterveyden parantamiseksi. Kypäräpakko kuitenkin haittaa näiden tavoitteiden saavuttamista.

Tutkimusten ja kansainvälisten kokemusten perusteella tiedetään, että kypäräpakko on tehokkaimpia tapoja vähentää pyöräilyä. Uudessa-Seelannissa tuli vuonna 1994 voimaan kypärän käyttöön pakottava laki. Sen seurauksena pyöräilyn kokonaismäärä väheni 51 prosenttia ja pyöräilijöiden riski joutua onnettomuuteen kasvoi 20 prosenttia.

Australiassa otettiin kypäräpakko käyttöön vuonna 1990. Sen jälkeen kypärää käytettiin 9 prosenttia enemmän, mutta pyöräilyn kokonaismäärä väheni 42 prosenttia.

Kansanterveyden näkökulmasta on erittäin tärkeää, että mahdollisimman moni pyöräilisi tai kävelisi arkimatkansa. Kansainvälisissä väestötutkimuksissa on havaittu, että pyöräilijöiden kokonaiskuolleisuus, sydän- ja verisuonisairaudet sekä paksusuolen ja rintasyövän sairastuvuus ovat vähentyneet merkittävästi. Tutkituilla esiintyi aiempaa vähemmän myös lihavuutta.

Pyöräilyn edistämisellä on merkittävät taloudelliset vaikutukset. Pyöräilyn lisääntyminen vähentää erityisesti sosiaali- ja terveysmenoja.

Helsingin kaupunki on laskenut, että laadukkaaseen ja turvalliseen pyöräilyinfrastruktuuriin investoiminen tuottaa kahdeksankertaiset hyödyt. Joensuun kaupunki puolestaan on laskenut, että kävelyn ja pyöräilyn lisääminen 20 prosentilla tuottaisi vuosittain yli 10 miljoonan euron hyödyt.

Ihmisiä on syytä kannustaa kypärän käyttöön, mutta käyttöpakon sijaan on kiinnitettävä huomiota turvallisen pyöräily-ympäristön rakentamiseen.

Kypärä ei estä yhtään onnettomuutta. Pyöräilyvammat ovat selvästi harvinaisempia maissa, joissa pyöräillään paljon ja joissa on hyvä pyöräilyinfrastruktuuri mutta kypärän käyttö ei ole yleistä, kuin maissa, joissa käytetään kypärää mutta infrastruktuuri on kehittymätön.

Pyöräilykypärän käyttö on noussut suomalaisessa turvallisuuskeskustelussa liian isoon rooliin. Ylipaino ja liikunnan puute ovat huomattavasti suurempia ongelmia kuin se, että kaikki pyöräilijät eivät käytä kypärää.

Pyöräilyonnettomuudet eivät aiheuta Suomessa kovin paljon aivovammoja. Vuosina 2009–2010 Töölön sairaalan neurokirurgian teho-osastoilla hoidettiin 577:ää aivovamman saanutta potilasta. Puolet potilaista oli kaatunut ja noin viidennes joutunut liikenneonnettomuuteen.

Kaikista aivovammapotilaista noin 7,5 prosenttia oli ollut pyöräilyonnettomuudessa. Heidän vammansa olivat selvästi lievempiä kuin aivovammat yleensä. Pyöräilyonnettomuuden takia hoitoon joutuneista kolmasosa oli käyttänyt kypärää.

Merkittävin aivovamman saannin riskitekijä on alkoholi. Kaikista hoidetuista noin 43 prosenttia oli humalassa. Pyöräilijöiden onnettomuuksista noin viidennes oli selvästi alkoholin aiheuttamia, ja osassa muitakin se oli osatekijä. Aivovammoja voitaisiin ehkäistä parhaiten estämällä humalassa kaatuilu.

Liikenne- ja viestintäministeriö on asettanut tavoitteeksi, että kävelyn ja pyöräilyn osuus eri kulkutavoista kasvaisi vuoden 2005 tilanteesta 20 prosenttia vuoteen 2020 mennessä. Tämä tarkoittaa, että vuonna 2020 tehtäisiin 300 miljoonaa uutta matkaa kävellen tai pyörällä. Se toisi yli miljardin euron hyödyt vuosittain. Tavoite uhkaa jäädä toteutumatta, jos lakiin kirjataan kypärän käyttövelvoite.

Pyöräilijän asemaa voidaan parantaa esimerkiksi selkeyttämällä väistämissääntöjä, kehittämällä katumerkintöjä ja rakentamalla pyöräkatuja. Kypärän käytöstä ei sen sijaan pidä tehdä pakollista.

Kalle Vaismaa, Jari Siironen
Vaismaa on tutkijatohtori Liikenteen tutkimuskeskus Vernessä. Siironen on neurokirurgian dosentti ja osastonylilääkäri Husin neurokirurgian klinikalla.

Veloelo on Helsingin Sanomien uusi blogi pyöräilystä. Blogin etusivu löytyy osoitteesta hs.fi/blogi/veloelo. Sinne kootaan HS:ssä julkaistut pyöräilyaiheiset uutiset sekä lisäksi vinkkejä, havaintoja ja pohdintoja pyöräilystä.Voit tykätä blogista myös Facebookissa ja fiilistellä meininkiä Instagramissa.

Haluatko lukea koko artikkelin?

Veloelo

Veloelo on Helsingin Sanomien blogi pyöräilystä.

Teppo Moisio on HS:n toimitussihteeri ja vuoden pyöräilijä 2013. Hän kirjoittaa pyöräilystä liikenteenä ja bongaa blogiin uutisia Helsingistä, Suomesta ja maailmalta.

Veloelo