Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tiesitkö? Auto-Espoossa ja kehätie-Vantaalla pyöräillään enemmän kuin pyöräilykaupunki Helsingissä

Veloelo
 

Mikä on pääkaupunkiseudun pyöräilykaupunkien ykkönen? Mielikuvissa todennäköisesti Helsinki, jonka suurista panostuksista uusiin pyöräteihin on uutisoitu taajaan.

Tilastot kuitenkin osoittavat muuta.

Tuoreimman pääkaupunkiseudun liikennetutkimuksen mukaan sekä Vantaalla että Espoossa matkoista tehdään suurempi osa pyörällä kuin pyöräilykaupunkina profiloituneessa Helsingissä. Vuonna 2012 Helsingissä tehdyistä matkoista kuusi prosenttia kuljettiin pyörillä, kun taas Espoossa pyöräilyn osuus matkoista oli kahdeksan prosenttia ja Vantaalla yhdeksän prosenttia.

"Espoon rakenne sopii hyvin pyörällä liikkumiseen", selittää Espoon teknistä keskusta johtava kaupungininsinööri Harri Tanska.

Espoossa on yhden keskustan sijaan monta keskusta, joissa on käytännössä saatavilla kaikki arjen palvelut.

"Täällä kaikki on pyöräilymatkan päässä", Tanska sanoo.

Espoo on myös erittäin turvallinen pyörällä liikkumiseen – onnettomuuksia tapahtuu lähes puolet vähemmän kuin pääkaupunkiseudulla keskimäärin.

Espoo on luonnostellut oman versionsa pyöräbaanaverkostosta, yhtenäisestä laadukkaiden pyöräteiden runkoreitistöstä. Niitä pitkin pyöräilijöiden olisi hyvä kiitää kaupunkikeskuksesta toiseen.

Oranssilla värillä tehty luonnos muistuttaa metrokarttaa. Turkuun vievän rautatien vartta kulkee luonnoksessa Rantaradanbaana, etelässä Länsiväylänbaana. Näillä nimilläkö mennään?

"Itse asiassa tästä on ollut ajatuksena järjestää ehkä nimikilpailu", sanoo kaupunkisuunnittelun tiedottaja Lea Keskitalo.

"Emme ole edes päättäneet, kutsutaanko näitä meillä baanoiksi kuten Helsingissä vai pitäisikö meillä olla jokin oma nimi."

Mutta mistä Espoon pyöräbaanaverkostossa on kyse?

Espoo toivoo, että pyöräilyn osuus kaupunkiliikenteessä tehdyistä matkoista kasvaisi merkittävästi. Pyöräilyn osuus liikenteestä on määrä kaksinkertaistaa kymmenessä vuodessa.

Erityisen huomion kohteena ovat alle viiden kilometrin matkat. Niistä Espoossa tehdään henkilöautolla yli puolet.

"Espooseen on tulossa valtavasti lisää asukkaita. Jos kaikki matkat tehdään jatkossakin autoilla, niin ei mikään määrä tietä riitä", kaupungininsinööri Tanska sanoo.

Suunnitelmat tiivistää kaupunkia ja lisätä pyörällä liikkumista kulkevat siis käsi kädessä.

"Lisäksi pyörällä liikkumisen terveyshyödyt ovat merkittävät. Onhan se myös ympäristön kannalta hyvä liikenteen muoto."

Jotta pyörällä liikkuminen olisi entistä houkuttelevampaa, Espoossa tehdään nyt siis töitä paremman pyöräliikenneverkon luomiseksi.

Espoossa on toki jo nykyään yli tuhat kilometriä pyörätietä, mutta ne ovat pitkälti pyöräilijöiden ja jalankulkijoiden kesken jaettuja kevyen liikenteen väyliä. Vilkkaammilla osuuksilla tämä tarkoittaa riitoja muun muassa nopeiden työmatkapyöräilijöiden ja koiraa ulkoiluttavien välillä.

Lisäksi espoolaisia pyörällä liikkujia harmittavat reittien epäselvyys ja katkonaisuus. Siinä missä autolla pääsee perille suoraan, pyörällä joutuu usein kiertotielle.

Uusilla laatureiteillä pyöräily ja jalankulku on erotettu toisistaan – usein tosin vain viivalla. Reittien on määrä muodostaa helposti suunnistettava "pyöräilyn moottoriteiden" verkko.

Viitoituskin on tarkoitus panna kuntoon. "Odotamme tässä kokemuksia Helsingissä ja Tampereella menossa olevasta kokeilusta", kaupungininsinööri Tanska sanoo.

Ensimmäinen pätkä uutta laatuväylää valmistui Olariin viime vuonna. Tänä vuonna lisää uudenkarheaa, jalankulkijoista eroteltua pyörätietä on valmistunut muun muassa Finnooseen suunniteltuun kaupunkikeskukseen.

Koska koko verkko on valmis? "Tarkkaa aikaa ei voi sanoa. Näitä tehdään pala kerrallaan sitä mukaa, kun budjetissa on siihen käytettävissä rahaa", Tanska sanoo.

HePo: Näin pyöräilet kaupungin kaduilla turvallisesti
HePo: Näin pyöräilet kaupungin kaduilla turvallisesti
Helsingin Polkupyöräilijöiden (HePo ry) tuottama opetusvideo näyttää, miten autojen seassa ajoradalla on turvallista pyöräillä.

Veloelo

Veloelo on Helsingin Sanomien blogi pyöräilystä.

Teppo Moisio on HS:n toimitussihteeri ja vuoden pyöräilijä 2013. Hän kirjoittaa pyöräilystä liikenteenä ja bongaa blogiin uutisia Helsingistä, Suomesta ja maailmalta.

Veloelo